Ciudatenii…

Mil Mi 24 HIND polonez cu tun si doar PRNDuri

Asa cum scriam in articolul dedicat Mi 24HIND din Polonia, Bulgaria si Ungaria, am ramas foarte surprins afland ca polonezii, lideri absoluti in ceea ce priveste modernizarea armatei intre tarile fost comuniste, au cam lasat HINDul asa cum il aveau de pe vremea cand erau Republica Populara, adica nu prea s-au gandit sa-l modernizeze adaugandu-i extrem de necesarele rachete anti-tanc.

Ori astazi un elicopter nu prea poate fi numit „de atac” daca nu poate angaja blindatele inamice cu rachete AT, astfel ca HINDul polacilor este un fel de elicopter aproape de atac cu majore dizabilitati, o aeronava pe care mai bine o tii in spatele frontului „sa care cartofi”, ca tot ne ciorovaim noi ce-o sa facem cu H 215M-ul cand il vom avea, daca-l vom avea la MApN…

Motivul pentru care Varsovia nu si-a modernizat HINDurile pare sa fie… optimismul, in sensul in care polonezii au fost prea bine-dispusi cand si-au croit planul pentru  intrarea in dotare a noilor elicoptere de atac prin programul „Kruk”, program care nu numai ca nu s-a materializat inca dar n-a fost nici macar demarat, in acest moment Polonia neavand discutii serioase cu niciun producator de elicoptere de atac dedicate, la ei inca se mai gandesc de la cine, cate, cand etc…

Rosomak M1 (IFV) in Afganistan cu turela italiana OTO Melara Hitfist-30P

Socul a venit insa cand am aflat ca nici Rosomakul nu-i mai breaz ca HINDu’ , n-are nici el rachete AT integrate. De fapt polonezii nu au integrat rachetele Spike pe absolut nimic altceva decat pe infanteristul de rand. Ba chiar au (culmea… ciudateniei 🙂 ) o varianta speciala de Rosomak dedicata transportului a doua grupe de vanatori de tancuri! Adica transportorul… transporta infanteristii, aia coboara din TAB cu Spike-u-n dinti si… cum le-o fi norocul. Transportorul in cauza se numeste Rosomak-S…

OTO Melara Hitfist-30P

Acum facem o mica paranteza, in primul rand – desi urmarim Polonia inca de la inceputul RoMilitary – una e imaginea de la distanta alta cand te uiti in ochii omului, astfel ca odata cu demararea programelor de dotare din Romania, presa poloneza sta cu ochii pe noi, cum stam si noi pe ei si astfel am ajuns sa-i citesc si eu pe ei cum ne citesc si ei pe noi. Inchidem paranteza…

Tot rasfoind articolele despre Romania (pe zona militara) am aflat ca polacii nu si-au integrat Spike-ul pe absolut nimic, avand doar stramoseasca grupa de infanterie cu lansatorul lor si cam atat, desi Varsovia isi fabrica transportoarele blindate plus o linie de asamblare pentru rachetele AT Spike, dar cu toate astea Rosomakul nu are astazi Spikul integrat pe turela. Or fi certati unu’ cu altu’…

Din ce am citit pe la ei problema ar fi chiar socanta, „demna” mai repede de noi, sistemul opto-electronic al turelei nu „vorbeste” aceeasi limba cu racheta si de aici beleaua. Una peste alta,  a iesit un talmes-balmes de nu se mai vede blocul optoelectronic cu racheta si astfel Rosomakurile IFV au doar tun si mitraliera, Spike-ul nefiind prin preajma, repet acest lucru, nici macar pe un amarat de Humvee.

Rosomak prototip dotata cu turela ZSSW-30 cu lansator dublu pentru rachete Spike LR

De mentionat ar mai fi si faptul ca Polonia a achizitionat doar rachete Spike LR (raza 4 km), spre deosebire de Romania care are in dotare si rachete ER (raza 8km pe Puma Socat). De asemenea armata poloneza opereaza Rosomakul (in anul 2002 s-a semnat contractul cu Patria) de foarte multi ani (Spike-ul cam tot de atunci, primele rachete primite in 2003, productia in Polonia inceputa in 2004), iar integrarea rachetei pe transportor ar fi trebuit sa fie facuta din prima zi. In 2005 erau chiar optimisti dar se vede treaba, cand si-au integrat turela care echipeaza Rosomakul IFV (OTO Melara Hitfist-30P cu tun ATK Mk44 Bushmaster II de 30mm), ca au uitat tocmai de Spike…

Facem si precizarea ca armata poloneza si-a impartit flota de Rosomak in transportoare grele – neamfibii – cu rol de MLI (IFV) – M1, vehicule care au turela mai sus amintita si Rosomak M2/M3, transportoare de trupe dotate cu o turela deschisa care are in standard o mitraliera calibrul 0.5 si, in functie de nevoi, un lansator de grenade calibrul 40mm.

Turela poloneza ZSSW 30, se remarca lansatorul de rachete AT pe latura dreapta

Acum, nu avem motive sa suradem prea sarmant pe acesta tema, uimitor pentru mine este faptul ca exista astfel de probleme intr-o tara care chiar si-a dat tot interesul si banii pentru a avea o armata cat mai moderna si bine dotata.

Probabil ca si la ei, ca si la noi, ar trebui retezate niscai capete de politruci ca si de generali. Este cu totul inadmisibil ca din 2005 pana astazi sa nu fie in stare sa introduca rachetele AT ghidate pe IFVuri, desi prin 2013 s-a semnat un acord cu compania poloneza Huta Stalowa Wola S.A pentru dezvoltarea unei turele alternative la cea italiana, turela numita ZSSW-30. Turela poloneza pastreaza cam toate caracteristicile celei italiene dar aduce in sfarsit un lansator dublu pentru rachetele Spike LR.

Din pacate programul a ramas in coada de peste, reusindu-se doar construirea unui prototip in 2015.

Pentru noi ar fi doar de bagat la cap si de invatat din greselile altora.

Daca privim acum dotarea noastra din punctul de vedere al puterii de foc putem constata ca Romania detine singurul elicopter care poate fi numit de atac (Puma Socat cu tun de 20mm si pana la opt rachete AT Spike) si cel mai puternic MLI (MLI 84M, dotat cu tun automat calibrul 25mm si rachete AT Spike), dintre tarile foste comuniste.

Pentru ca degeaba ai tu tun Mk44 Bushmaster daca 84Mul te poate angaja de la patru km cu o Spike, iar daca ne uitam la rusi constatam ca acestia si-au umplut toate transportoarele si MLI-urile de tunuri rapide in tandem cu rachete AT.

Ce-or astepta polonezii? Daca la elicoptere sa spunem ca au fost prea optimisti si nu si-au modernizat HINDurile asteptand noul elicopter de atac, in cazul Rosomak aceasta scuza nu mai este deloc valida…

PS Imi aduc aminte cum un coleg de site ne intreba daca ZSSW 30 n-ar fi buna pentru Pirahna 5 romanesc. Nu stiu daca ar fi buna sau rea, deocamdata nici polonezii n-au cumparat-o, sa fim noi primii clienti?! Foarte putin probabil…

PPS Iar daca noua ne iese pasenta cu Pirahna 5 si Agilis, ambele dotate cu turele cu lansatoare de rachete AT Spike, am dispune atunci de o forta de lovire, in cadrul fortelor terestre, demna de tot respectul si nu ma refer aici la vecinii nostri.

GeorgeGMT

79 de comentarii:

  1. dintr-o dată socații noștru apar in altă lumină?pacat ca nu au fost mai multi.
    polonezii mai lucrează la programul lor de elicopter de atat?
    cat despre noi sper sa demaram proiectul cu bell cat mai repede.

  2. Asta arata cat de dificile sunt programele de înzestrare derulate cu furnizori slabi și fără experiență……nu întotdeauna banii rezolva problemele rapid, dar rămâne de apreciat perseverenta lor de a asimila la intern produsele militare competitive cât și a face cercetare și dezvoltare.

    Eu le urez succes!…sper sa le urmam exemplul in lucrurile bune pe care le-au făcut și să învățăm totodată din greșelile altora.

  3. Apropos….Oerlikon-ul nostru e mai slab decât Bushmater-ul de pe Rosomak?……că turela de pe Jder oricum e mai faină:)))

  4. Am văzut 30mm vs 25!

    • KBA 25mm este un tun chiar bun.

      • S-ar putea sa fie si mai precis în realitate….țeavă ghintuită cu lungime mai mare cred eu, puterea de pentrare o poți crește și prin muniții mai jmechere , masă și viteza mai mare nu?…

        • Da. Munitie AP-T cu uraniu saracit. Dar nu stiu cate tari in lume au capacitatea tehnologica sa faca asa ceva.

          • APDS cu Uraniu saracit aveau la dotare doar US si Russia. Uraniu ala era in produs secundar al industriei nucleare – mai bine zis in deseu ce rezulta la producerea de Uraniu pentru bombe.
            Restul tarilor NATO foloseau Carbura de Tungsten cam aceeasi parametric doar mai scump ca deh era produs principal :).

            • SUA si Marea Britanie au folosit proiectele cu uraniu sărăcit în Iraq, în ambele războaie, Bosnia si Afganistan.
              Mai au în dotare francezii, ce s-au opus unei rezoluții ONU de interzicere, Israel, Rusia, China si posibil Pakistan.

  5. Salut.Polaci su plecat foarte hotarati per ideia de a assimila cat mai mult fin ce cumpara in industria lor,dar pentru a reusii ai nevoie de bani,experienta si mai ales timp, sper Ca’ ai nostri sa aiba mai multa minte

  6. Polonezii au plecat la piata sa cumpere elicoptere de atac, dar sau ratacit pe drum , mai bine spus au gresit cararile una din carari trece prin piata de elicoptere din Romania ….ha ha

  7. Pai al lor elicopter de atac sta in mij loop cul actiunii, fiind blindat maerge pana la rancul cu pricina.

    Un T-72 si urmasii lor cat pit ridica teava tunului ?

    Sovietici de aia l-au facut blindat, stiind ca pe partea de rachete ghidate sunt in urma vestilor.

    Nu mai este de actualiate in luptele moderne, dar la alea de gherila se s-ar preta binisor daca ar avea ceva cu IR.

    • @petre…oameni buni, nu exista aeronave blindate in sensul propriu. Asta e reclama. Exista aeronave protejate. Un avion sau elicopter blindat in sensul in care este un TAB (ca sa nu mai spun tanc) nu se poate ridica de la sol. Aeronavele astea au ceva protectie suplimentara pe la parti vitale (cockpit, ceva pe la motoare, ceva pe la reductoare si transmisie) care apara in general contra munitiei de mitraliera de 14 sau in mod exceptional a tunului de 20mm, proiectile neperforante. Precum si rezervoare prevazute cu dispozitive antiexplozie. In rest sunt la fel de vulnerabile ca orice alta aeronava. Exista video-uri pe youtube (dau deseara link-urile) cu Mi-24/35, AH-1W care pica instantaneu in momentul cand detoneaza MANPADS-ul langa ele.

  8. Pana acum doar A10 a rezistat destul de bine la foc aa, probabil datorita motoarelor deasupra care sunt protejate de corpul avionului

  9. Cu alte cuvinte Polonia e un exemplu de „cum sa nu-ti modernizezi fortele armate cand ai inceput sa dai de bani si de colaborari/parteneriate cu Vestul”.

    Sa mai astepte vreun an, doi sa dam drumu la blindate si elicoptere (si airbus si bell, sper) si sa cumpere de la noi piese adevarate, tata! :)))

  10. Pacat ca Mapn nu copiaza polonezii cu sistemul Krab !!!grrr

  11. Ma mir ca nu si-au modernizat HIND-urile, e un elicopter respectat cu care poti face mult.
    Cat despre neintegrarea Spike, motivul e de rasul curcilor. orice firma mare de IT ii putea ajuta, nu-i ceva de nerezolvat daca ai bani si vointa

  12. Noi am facut bine cand i-am ales pe israelieni pentru programele de modernizare. Doar ca e pacat ca pentru Lancer nu s-a achizitionat si Derby desi avionica permite, si ca nu am incercat si noi sa integram Spike in productie cum au facut polonezii.
    Mereu am umblat cu jumatati de masura, si ne-am oprit inainte de linia de finish ca si cu TR-urile M1.

  13. „sistemul opto-electronic al turelei nu „vorbeste” aceeasi limba cu racheta” mi se pare ca cineva cu putere de decizie in program e sau idiot sau tradator.
    E doar o problema de timp si bani, de vreme ce ei ar trebui sa aiba acces la specificatiile atat ale turelei cat si ale Spike. Se scrie interfata, se testeaza, se corecteaza problemele, se testeaza in camp. Dureaza ceva, dar nu atatia ani.

    • Da , dar nu detin „drept intelectual”
      Nu iti da dreptul de a fabrica produse de top oricine si dreptul de a le modifica si vinde la oricine si oricum
      Nu de alta , dar raman ei fara obiectul muncii
      Adica sa piarda oportunitatea de a mai scoate ceva dupa cativa ani
      De asta si in privinta restului de f16 preconizate a veni , nu stiu ptr ce m-as decanta , daca aerostar cumpara drepturile de a face „mentenanta” , aia toata ,amanuntita , de nu stiu ce nivel ..plus dreptul de a mai opera ceva modificari si daca ar fi celule de A , as face toata flota de A la nivelul MLU 5.2R ..ar fi important de vazut capacitatile de a lansa sau integra diverse ptr antinava ( cu cat trage cu mai multe si mai variate ptr diferite tipuri de tinte mai bine)
      Si aici nr in sine ar fi o calitate , prefer sa am o flota omogena cu capabilitati variate, ce o pot repara local si sa fie 52 in loc de 48 ( e din burta) , decat 16 la nivel block 70V, ptr ceva capabilitati peste ..dar dependent de toate si cu mentenanta afara si cu o suta de virgule in softuri
      Scuze ca m- am dus pe langa drum

      • @Niko: eu nu am de unde sti cat de prost au negociat polonezii contractul cu OTO Melara, pentru transferul de tehnologie al turelei Hitfist-30P. Dar pentru ca productia turelei s-a facut la Bumar-Labedy, normal ar fi fost sa aiba dreptul de a face integrarea de ATGM pe ea.
        Ciudat ca pe Freccia IFV au italienii turela Hitfist Plus si Spike LR, deci ar fi fost doar o problema de bani sa le integreze si polonezii.

  14. Din 2005 tot discuta cum sa faca, rezultatul este ca au o flota de transportoare blindate schioapa de ambele picioare si cu o mana legata la spate…

    • Macar au o flota de transportoare blindate… 🙂 E bine sa ne uitam si in ograda altora si sa ne dam cu parerea dar noi… noi suntem si mai si.

      Daca aveam acum toate programele majore de inzestrare finalizate sau in curs de finalizare, mai ziceam, dar asa…

      • Nimeni nu rade de polonezi ci dimpotriva, noi i-am luat drept model (noi, RoMilitary) si astazi suntem surprinsi cand aflam tot felul de chestii.

        • Sunt șocat!
          RuMil sunteți surprinși că nu tot ce zboară se mănâncă.

          Evident că polacii sunt model bun, n-am negat niciodată, dar am atras atenția că atunci când am întreprins ceva nu am ales calea cea mai proastă, iar polacii nu-s de urmat în tot – vezi Patriot, Artilerie reactivă, MLI și politica catolico-socialist-naționalistă 😉

          Era bine dacă făceam exact ca ei la F-16 și Leoparzi verzi pe pereți…

    • Sa ne rugam sa si platim Himarsu’ si Patriotu’…
      Adica sigur , dar daca iarasi se schimba gubernia…cine stie !

    • Polonia deocamdata negocieaza pt HIMARS, ei doresc sa integreze ceva in industria lor.

      • Noi nici la HIMARS nu am negociat vreo formă de offset nu? La Patriot, Raytheon măcar făcuse declarația aia că poate vom face niște componente, subansamble, camioane cu Rheinmetall, deși nu cred că se va concretiza ceva. Legat de HIMARS a fost vreo declarație similară din partea cuiva?
        Știu că nu prea mai avem noi unde să integrăm chestii în producție, dar la astfel de contracte mari pe sume uriașe parcă într-un fel îmi vine să-mi smulg părul din cap la gândul că toți banii aștia se duc la alții fără să întoarcem o parte din ei în economie.

        • La Patriot nu avem ce integra, Rheinmetall a spus doar ca este posibil ca rachetele sa vina pe camioanele lor pt ca au o intelegere cu LM, fara legatura cu productia la noi.
          La HIMARS au fost niste declaratii despre ceva productie in tara, dar eu ma astept ca daca va fi ceva sa fie pentru urmatoarele loturi de rachete.

          • Toată mentenanța și modernizarea, dacă/când va fi făcută de Aerostar, care va integra și o parte din serviciile pt HIMARS.
            Așa cum am zis din 2015, băcăuanii se for ocupa și de F-16.

  15. Polacii incearca sa integreze cat mai mult in industria proprie , lucru foarte bun de altfel doar ca uneori nu-si dau seama ca anumite tehnologii nu sunt spre vanzare sau integrare in industriile altor state . Cel mai bun exemplu este programul Patriot . Noi daca da Dumnezeu si si sfantu’ dracnea o sa avem sistemele in curte inaintea lor ,. Ei inca stau sa se mai gandeasca ce sa ia si se caciulesc la americani sa integreze cat mai mult in industria poloneza, totul daca s-ar putea . Numai ca unchiu’ Sam nu lasa tehnologii asa sensibile pe mainile altora..ca s-ar putea sa ajunga in ograda lui Ivan . La fel si la elicoptere , i-au zburatacit din ograda pe cei de la Airbus si acum discuta cu americanii ce si cam ce vor sa fabrice prin ograda proprie. Adevarul este ca unele comentarii sunt savuroase pe site-ul respectiv . Eu trec pe acolo aproape zilnic

  16. De unde rezulta ca am facut o afacere buna cu integrarea pe MLI-84 M1 Jder a rachetelor Spike LR.
    Ne mai trebuie inca 48 de vehicule M1 Jder,nu strica.Joase,destul de rapide,isi scot doar senzorul si lansatorul de la „cutie”,fara ca inamicul sa vada unde este Jderul.

    https://www.rumaniamilitary.ro/inteligenta-romaneasca-mli-84m1-si-coechipierii-sai

    Poate polonezii se axeaza pe altceva.Sovieticele Mi-24 au fost bune,dar cred ca ei stau cam prost la capitolul piese de schimb,in special motoare.
    Poate tactica lor se va axa pe infanterie+vehicule Honker 4×4+Spikes,in loc de transportoare Rosomak care pot deveni imobile dintr-o singura racheta sau proiectile de 20-25mm in camp deschis.(vezi conflictul din Siria,tancuri vs TOW)
    Relieful Poloniei in fata Kaliningradului si Belarus este cam plat,campie si ceva zone impadurite.

    Dar,intr-adevar,cam ciudata tactica lor fara rachete AT pe elicoptere sau pe ifv,macar un batalion.

  17. As a comment, he proposes to translate and read an interview with Mr. Kownacki in defense24. An example of a propaganda of success not supported by facts, illustrating the appropriation of the arms industry by people from a political hand without a notion of the armaments industry. To this (often) exorbitant requirements of the arms inspectorate, which hinder and extend the execution of orders … Without reform and partial privatization, we will have further mess. In addition, an article with a low substantive level (no data?), Which does not inform about the actual state of implemented development projects in the Polish armaments industry. The fact that the „crow” program is in place but for quite different reasons than suggested, some of the shopping already took place …. the new generation tank program in the negotiation phase, the offer already presented, production in the country … we will see what will happen. The „orka” program, political negotiations, it is known with whom;) „Lobster” setting the conditions for the transfer of technology, it will certainly continue and this year poor chances of signing the contract. Regards! 😉

    • Ps.
      I have already written about the turret zssw30, the production in the newly built HSW hall has a high priority due to the costs of integration with the Italian turret and construction defects of HITFIST, which are too expensive and unprofitable to liquidate. It is worth remembering that the Italian offer was chosen largely because of the scale and the possibility of swimming.

    • And in the HIMARS program, americans rejected the technology transfer request. You think it will go better in the case of the Patriot?

      • M1 does not swim but it does not mean anything, originally the Italian offer was chosen for a completely different purpose, M1 is the version unarmed just with the same turret because there was no other;) Ps. Curiosity, for the „W” time, we have several hundred sets of armor for the M1 wolverine

      • The Americans did not reject anything because the arrangements for technology transfer took place much earlier .. Now it’s a matter of price and scope, which we will be able to take and implement … it must last. We have two different shopping philosophies here, each has its own reasons, the choice of what you want to achieve in the future. The subject already discussed a lot of times, we will see how it ends

  18. It’s worth reading! The underestimation of the purchase and implementation costs of the acquired weapon technology, which may, without any doubt, be very expensive. The piggy bank is not made of rubber;)
    http://dziennikzbrojny.pl/artykuly/art,2,2,10853,armie-swiata,1,zawyzone-plany-wydatkow-na-modernizacje-techniczna

  19. Already at the end. It is not that nothing is happening (yes, you can have a grudge about the pace and the right decisions. See above), billions of zlotys are being pumped into defense factories, infrastructure, machines and the most difficult acquisition of professionals. It will take years and the optimistic vision of politicians is the eye-sweeping! I have long believed that there is no chance of carrying out several large projects in such a short time, too expensive and complex … these are not shelf purchases. Neglect of the early twenties of the last century is cumulative.

  20. Another thing is the amount of space in Rosomak. We will have a BMS system, the TYTAN system will soon be equipped with motorized infantry equipment, ammunition, weapons etc. We have to think about the long version of the Rosomak, despite the use of a new unmanned turret, there will not be enough space!

  21. Polonezii nu sunt deloc lideri absoluti in materie de modernizare, sunt cel mult lideri la mustata, cehii ii depasesc la destule capitole in conditiile unui buget mult mai mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *