CNS Fujian

China a lansat primul sau portavion CATOBAR (Type 003) si cu aceasta ocazia a intrat in extrem de selectul club al marinelor militare catre detin si opereaza astfel de nave (US Navy si La Royale).

Conform cu declaratiile oficiale, nava are un deplasament de 80 de mii de tone, o lungime de 320 de metri si va putea opera aparate de tip radar zburator – KJ 600, avioane cu raza de actiune mai lunga si care vor putea decola incarcate la capacitate maxima cu arme si combustibil, avand un avantaj in fata portavioanelor japoneze din clasa Izumo (care opereaza F 35B) si a celor indiene de tip STOBAR.

De remarcat ca in prezent marina chineza operaza doua portavioane de tip STOBAR (unul ex-sovietic si cel de-al doilea copie a primului) dar odata cu CNS Fujian lucrurile se schimba dramatic. Tot conform Beijingului, noul portavion detine catapulte electromagnetice (3 bucati) la fel precum si americanii pe noua lor clasa de portavioane USS Gerald R. Ford, doar ca portavioanele americane sunt nucleare, cel chinez nu, iar respectivele catapulte (pe langa faptul ca americanilor le-a luat mult pana sa le puna la punct si nici acum nu sunt 100% ok) consuma foarte multa energie electrica.

CNS Fujian nu reprezinta o clasa de nave prea numeroasa, ba se pare ca Fujian este singura nava din clasa ei, de unde putem intelege ca portavionul inseamna mai mult un demonstrator tehnologi si nava-scoala decat portavion functional, mai ales daca tinem cont de faptul ca experienta chinezilor intru operarea unei astfel de nave este fix zero.

Prototip J-15T

Daca mai tinem cont de faptul ca China opereaza submarine nucleare, avand deci experienta cu reactoarele nucleare necesare unei nave putem sa concluzionam ca viitoarea clasa de portavioane CATOBAR va fi una cu propulsie nucleara.

Type 003 este probabil sa opereze si aparate dedicate lansarii cu catapulte: J-15T si J 15D (aparat dedicat razboiului electronic).

Type 004 reprezinta viitorul marinei chineze, portavioane CATOBAR poate chiar mai mari decat Type 003, probabil nucleare si care vor avea la bord avioane de lupta ceva mai performante decat clonele rusesti de pe actualele portavioane chinezesti.

Una peste alta, Japonia va trebui sa faca ceva, portavioanele sale mici si cu F 35B la bord nu pot face fata unei nave de + 80 de mii de tone dotata cu catapulte, in timp ce India va trebui sa faca ce-o sti si sa-si lanseze cat mai repede la apa primul portavion CATOBAR, altfel China va fi contrata doar de US Navy si portavioanele sale.

Beijingul ridica stacheta iar cursa inarmarilor in Pacificul de Vest se amplifica, numai bine ce Japonia si Coreea de Sud au anuntat ca vor opera portavioane de mici dimensiuni dotate cu F 35B si China lanseaza primul CATOBAR. Iar un CATOBAR face parte din categoria grea a portavioanelor si bine ar fi sa nu te duci dupa o astfel de nava cu Izumo dotat cu F 35B.

In cazul CATOBAR discutam despre un portavion greu care poate opera un numar mare de aparate cu raza mai mare decat un F 35B, la care se adauga radarul aeropurtat.

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. Ghita Bizonu'

    Asa este insa sunt vreo 2 decenii de cand China a cam zis ca „momentan” nu o intereseaza ata de mult sa aibe portavioane cat sa invete ….
    – a) sa opereze un portavion (antrenamment piloti , echopaj, cooperare cu alte nave)
    -b) sa invete sa fabrice un portavion …. si sa obtina un proiect „matur”.

    Type 003 a fost proiectat si fabricat asa ca exercitiu „scolar” cu tema CATOBAR cu catapulte electromagnetice ….
    Urmeaza Type 004 … nuclear, cu catap[ulte elecromagnetice …. Pana sa fie gata sa il armeze …Type 003 le va furniza informatiile necesare despre ce si cum se constuiteste asa ceva … Ada. Va avea si un reactir de tip nou …. „cu sare topita” ….

    E .. si daca lucurile mege cum au fost planuite. Type 004 va fi proiectul retinut .. si se va trece la productia de serie!!! Cca 14 .

    Si toitul a inceput cu cumpararea lui HMAS Melbourne din clasa Majestic .. care pana la urma a ajuns sa fie cazinou plutitor …

    6
    • Just
      E uluitor cum chinezii scot pe banda rulanta noi nave.
      Serii mici , se studiază problemele și apar cu o noua clasa superioară precedentei.
      Portavionul asta e un fel de ” ucenicie la locul de munca”.
      Învață meseria. Atât proiectantul cat și constructorul.
      Basca industria care produce de la radare la rachete.
      Suplimentar și aviația navala învață tot ce e legat de gestionare avioane , reguli mișcare la bord , aterizare- decolare.
      Vor venii și cu portavioane de peste 100.000 tone. Cu reactoare nucleare.
      Bani au. Creiere la fel. Producție de otel cat cuprinde.
      In 1991 erau vai de capul lor. D.t.p.d.v.
      Pandemia a demonstrat cat de mult a crescut China.
      Tot occidentul in frunte cu USA era la coadă cu valizele pline de bani gheata la cumpărat măști , mănuși , salopete medicale , seringi, dezinfectanți reactivi pentru teste PCR inclus testele respective.
      Se uită că China a devenit furnizor planetar de toate cele și are populație mai numeroasă decât tot occidentul la un loc.
      Că e dictatura , neimportant. Afacerile merg înainte. Pina va apărea și aici un Putin chinez.
      Și toți vor cade in cur surprinși.

      25
      • Pare ca xi ping pong e vreun democrat??? Deja china e sub dictatura de mult timp. Omul asteapta momentul propice sa actioneze. Acumuleaza informatii militare la greu din ucraina, face rezerve de papica grupa mare(se zice ca jumate din rezervele de cereale globale sunt la ei), urmeaza criza declansata de preturile enorme la combustibili la pachet cu pierderile din pandemie, criza care pe ei nu ii va afecta(cumpara de la rusi petrol si gaze la pret de pret).

        8
      • capatu satului

        fara suparare, la mintea mea, intre a construi tehnica de lupta, a opera la intrega capacitate tehnica de lupta si strategia de a folosi tehnica de lupta cu succes este o distanta mare,

        strategia militara ar trebui sa preceada dotarea cu anumita tehmnica de lupta,
        iar pt portavion ar trebui sa ai avioane pe care le-ai operat de ceva timp si care au trecut de faza primelor probe de zbor,
        sigur ca la noi unde inca t 55 si versiunile lui sunt tancuri actuale, iar ak 47 si versiunile lui sunt armele cele mai mature, idem bmp 1, mig 21, etc etc, incepi sa iti pui intrebari legate de existenta unei capacitati intelectuale la conducere sau lipsa oricarei capacitati rationale,

        totusi, chinezi nu puteau ajunge unde sunt fara foamea de profit a marilor companii americane, japoneze si coreene,
        sunt si acolo uni la care le place mai uns si mai gras,
        de aia iphone sunt produse de chinezi si restu, inclusiv la nivel de procesoare de telefoane si alte gadgeturi,

        apoi, la minte mea, mai e mult pana departe,

        poate unii au uitat succesurile primelor lansari in domeniu aerospatial ale rachetelor chineze – toate explodau pe rampa de lansare sau in primele secunde dupa lansare,
        unii zic ca sistemele de stabilizare a traiectoriei au venit de la firme americane,

        la fel avionu de transport greu Y 20 era creditat de unii ca find proiectat in mare parte de ucranieini,
        ucrainieni care livreaza pt chinezi motoarele pt avionu de antrenament JL 10 (L15),
        chiar primu portavion chinezesc tot de la ucrainieni a fost cumpărat,
        chinezii nu au uitat ajutoru dat de ucrainieni si sprijina, cewl putin declarativ, eforturile de razboi ale rusilor (lutpa pt pace dusa de rusi) pe teritoriu ucranian,

        un portavion nu este un submarin,
        un portavion este construit pt a fi operat injtr-un grup de nave de lupta cu o anumita strategie clara pe care ti-ai facut-o dinainte,
        strategie care nu are nici o legatura cu plimbarea navelor militare la serbarile de ziua marinei, etc.

        de la portavion pana la operarea sigura a acestuia e cale lunga,
        iti trebuie avioane fiabile,
        cu motoare cu cicluri de intretinere lungi,
        rachete, senzori, etc. etc.
        ca spatiu de depozitare e deficitar pe portavion,
        iti trebuie, sisteme de lupta aduse la zi, nu de alea rusesti in care piloti au lipit cu banda scotch sisteme de navigatie garmin de bordu avionului,

        englezii si japonezii au luat pt portavionele lor F 35,
        la fel va fi parca si la spanioli,

        apoi restu sistemelor de pe portavion, inclusiv cele de pe navele de lupta, submarinele si restu din acelasi grup cu portavionu care sa asigure protectie (incluoiv balistica) pt portavion,

        rusi tot viseaza la portavioane de la sfarsitu ww2, mai bine de70 de ani
        iar succesul lor este fumegatoru kuznetovu
        https://www.digi24.ro/stiri/externe/rusia/unicul-portavion-rusesc-starneste-rasul-cum-stau-americanii-la-acest-capitol-596576

        succesurile noastre la marina militara sunt stocu facut la buteli de vin,
        daca nu averm capacitate de lupta macar sa avem, sticlele la noi,

        o fi de la religie, o fi de la alinierea astrelor,
        n-are cum sa fie de la conducerea marinei militare. a smege, ceseteru si restu

        7
      • „Fane”, esti amuzant foc!
        „Putinel” al vostru v-a obisnuit sa ganditi cu capul altora, al celor care va platesc sa scrieti prostii sau nici macar nu va platesc.
        Daca intr-o zi aglomerata stau la coada la Lidl inseamna ca magazinul reprezinta ceva pt mine? NU!
        Daca stau la coada intr-o statie de benzina inseamna ca o iubesc? NU!
        Tot asa si cu China, asiaticii nu reprezinta altceva decat o fabrica ce vinde tot felul de chestii iar daca eu nu vin sa cumpar ramane cu marfa pe raft, fix acelasi lucru care s-a spus despre Rusia si s-a demonstrat ca adevar: „Rusia nu e decat un peco condus de borfasi”.
        China e doar o fabrica, tehnologia e in alta parte iar exemplu Huawei ar trebui sa-ti dea de gandit, daca poti sa gandesti singur

        18
        • @ Aivan
          Ce fumezi sau tragi pe nas ?
          Schimba furnizorul.
          Voi ăștia care scrieți de pe telefoane asamblate in China , priviți la televizoare construite tot în China și folosiți mașini de spalat tot de acolo , nu aveți habar ce era China cu 30 de ani in urma și ce e acum.

          Nu am băgat eu sute de miliarde anual de investiții occidentale în China comunistă.

          Și ca fapt divers , China are licență să producă și reactoare nucleare CANDU. Și le produce.
          NU că le asamblează cu componente venite da alții.
          Deschideti ochii.
          Mai citește și altceva in afara de Adevărul și Romania Libera.
          Mai privește și alte canale tv in afara de Antena 3.

          11
        • Ghita Bizonu'

          Depanda de depanda cat denecesara iti este marfa!!!

          Adica daca la iarna se va cam face frig …

          Mesajul meu către companiile care dețin benzinării și stabilesc prețurile la pompă este simplu: sunt vremuri de război și pericol global. Scădeți prețul la pompă, astfel încât să reflecte costul pe care îl plătiți pentru produs. Acum”, a scris Joe Biden sâmbătă pe contul său oficial de Facebook.

          Fac tot ce îmi stă în putință pentru a crește aprovizionarea cu benzină și motorină pentru familiile și muncitorii americani. În timpul mandatului meu, am transferat o cantitate record de 1 milion de barili de petrol pe zi din ceea ce se numește Rezerva Strategică de Petrol, pentru a scădea prețurile la pompă. În același timp, i-am chemat pe aliații și partenerii noștri să ni se alăture, punând astfel o cantitate totală de 240 de milioane de barili de petrol în plus pe piață”, acelasi Joe , care are de unde transfera….

          Da altii ?

          2
  2. Portavioanele nu sunt o arma, sunt un „prelungitor”, extind raza de acțiune a aviației de la limitele teritoriului propriu la mai mult. Ca urmare nu mai comparați în materie de portavion China cu Japonia sau S Korea. Ăștia nu se vor bate niciodată în portavion deoarece sunt toți în raza de acțiune a aviației bazate la sol.
    Tot de aceea China exersează în zona Taiwan cu nave amfibii si aviație bazata la sol.
    De ce dezvolta China portavioane? Pai ca sa-si promoveze „interesele de securitate nationala” la nivel global, adică exact în conflict indirect cu US Navy.

    27
  3. „Daca mai tinem cont de faptul ca China opereaza submarine nucleare, avand deci experienta cu reactoarele nucleare necesare unei nave putem sa concluzionam ca viitoarea clasa de portavioane CATOBAR va fi una cu propulsie nucleara.”

    https://thediplomat.com/2011/07/china-nuclear-sub-accident/

    O completare despre viitorul portavion 004.

    The Type 004 would operate the FC-31 ‘Gyrfalcon’ 5th generation stealth fighter, currently being tested and improved for carrier operations.

    Atomic propulsion on the 80-85,000 ton-class ‘Type 004’ will make China the first to have a carrier that can stay out at sea for months, ticking at least the technological box of a true blue water nation.

    With the ‘Fujian,’ China directly leaped to an Electromagnetic Launch System (EMALS) from the Short Take-Off but Arrested Landing (STOBAR) ski-jump on the Liaoning and Shandong – skipping the Catapult Assisted Take-Off But Arrested Recovery (CATOBAR) system.

    https://eurasiantimes.com/chinas-newest-gyrfalcon-stealth-fighter-jets-to-operate-from-its-nuke-capable-flat-top-type-004-aircraft-carrier/

    P.S. Fujian este si numele provinciei de langa Taiwan. Coincidenta ? 🙂

    2
  4. neamtu tiganu

    Ce sunt constructiile alea inchise la culoare?

    2
  5. eu unul nu prea cred ca „adevaratele carrier chineze”,type 004 vor fi cu propulsie nucleara.in primul rand vor pierde enorm de mult timp sa le faca ptr ca este ceva absolut nou ptr ei.una este sa construiesti reactoare marine de 58-80 mw sa impinga niste sub uri de 10000tdw,altceva reactoare nucleare de 550-600mw ptr nave de +100000tdw. asta e o petarda lansata de cinezi sa ii „linisteasca” pe aia bunii. in al doilea rand nu au nevoie de asa ceva.in capul lui xi ping pong in acest moment este un singur lucru. taiwanul si dumnealui ramas in istoria chinei ca „unificatorul”.ptr asta are nevoie relativ repede(are si el o varsta si nu cred ca vrea sa ii lase succesorului gloria reunificarii) de portavioane capabile sa instituie o blocada maritima eficienta in jurul insulei pana raman aia fara ammo.din ukraina a invatat ca daca ai suficiente nuke(in urmatorii ani vor ajunge ,conform surselor americane,la +1000) nu intervine militar nici dracu(ca dovada ukraina). se lasa cu sanctiuni economice (rezista rusii la ele care sunt pamant de flori,pe chinezi o sa ii doara la motul de la basca) si armament occidental mai praf sau mai nou carat in tara respectiva.doar ca taiwanul e o insula.daca pui 5-7 carrier stobar/catobar+cateva zeci de type55/52 si sub uri de atac la 200nm intre ea si japonia,coreea de sud si guam si ai instituit blocada maritima,game over.eu presupun ca in acest moment baietii sudeaza module la greu prin diferite santiere navale si vor incepe in curand „lego factory” in docurile din shangai si dalian.repet,experienta,piloti super calificati,bla bla,astea sunt pe locul 101.armata chineza este precum cea rusa, nu conteaza pierderile.si atata timp cat ai „bata nucleara” suficient de lunga si groasa si arati ca nu iti e frica sa o folosesti,baietii buni,chiar daca sunt la ani lumina ca tehnologie fata de tine,vor sta si vor latra de pe partea sigura a gardului.nu e vreunul tampit sa declanseze iadul atomic ptr cateva milioane de taiwanezi sau ucraineni.

    7
    • neamtu tiganu

      Cu bani se poate orice. Nu m-as mira ca chiar americanii sa le vinda instalatii nucleare, nu neaparat statul, ci firmele particulare, fie pe fata, fie la negru.

      2
      • Cam greu cu chestii nucleare. Faza e ca tehnologia o au(au facut reactoare ptr vreo 15-16 sub uri) doar ca la alta scara. Parerea mea e ca nu au nevoie de portavioane nucleare. US navy a dominat planeta pana prin anii 70 cu portavioane clasice. In plus, nu cred ca chinezi au vreo idee tampita in cap sa se ia la tranta cu America.stiu ce au patit japonezii acum 80 de ani.

        1
      • Care firme particulare? Ciucele astea sunt concepute de Knolls Atomic Power Laboratory si de Bettis Atomic Power Laboratory si fabricate de vreo trei firme care nu au propritatea intelectuala si nici nu detin lantul logistic de furnizori. Chinezii la fel ca si rusii au fost si sunt in continuare slabi in termeni de stiinta materialelor. Am mari dubii ca chinezii stiu sa conceapa si sa construiasca reactoare care folosesc „very highly enriched uranium.”

        3
    • Ghita Bizonu'

      Da tu8 de unde stii ce e in capul lui XI ?n capul lui xi ping pong in acest moment este un singur lucru. taiwanul si dumnealui ramas in istoria chinei ca „unificatorul”.ptr asta are nevoie relativ repede(are si el o varsta si nu cred ca vrea sa ii lase succesorului gloria reunificarii)
      Cestia ar fi simpla – Taivanu sa ramana provincia rebela ce se pretinde a fi uni ca si adevarata Republică Chineză si, din cand in cand sa se ameninte reciproc cu „unificarea” .. adica ca Republica Chineză va debarca pe continent (Asia) si va ocupa triumfal intreaga China*!

      De [poravaioane au nevpie … ca sa isi protezeje liniile de comert …. v Mahan, amiral .

      * eu am apucat cestii din astea …

      2
      • Se vede clar ce are Xi in cap. Nu cred ca baga +250 miliarde/an in armata de amorul artei. In plus, cam toti dictatorii au niste pasarele la mansarda. Sa ramana in istorie. Precum Mao. Tataie de fuse pana in 2003,a ramas datorita retrocedarii Hong kong ului. De penultimul nu isi mai aduce cineva aminte. Xi a reusit sa le ia toate libertatile alora din Hong kong(ce gluma buna e aia cu o tara, doua sisteme???) si acum viseaza la reunificare. Repet, el nu face PLAN ul mare si tare ptr rute comerciale sau sa se ia la tranta cu americanii. Final destination este Taiwan. Dar ptr asta trebe sa nu poata primi aia ajutoare militare. Si asta o faci cu o navy puternica.

  6. Sunt curios cum o să gestioneze problema catapultelor electromagnetice. Si americanii mai au încă bătăi de cap cu ele.
    Deocamdată chinezii sigur au cel mai mare pinball din lume…

    1
  7. In articol se spune:
    „… iar respectivele catapulte … consuma foarte multa energie electrica.”
    In raport cu cele pe abur, eficienta energetica a noilor catapulte este cu un ordin de marime mai buna.
    O spune General Atomics si mi-e greu sa cred ca sunt vorbe-n vant.
    Energia de lansare e reglata in functie de tipul avionului si variabila pe parcursul lansarii pentru a minimiza solicitarea trenului de aterizare.
    La cele cu abur, in schimb, se porneste ca din pusca.
    https://www.ga.com/alre

    8
  8. Eu zic ca americanii nu dorm si au ei detoate pentru toti doar ca nu se prea incoarda…Dar simt ca Japonia se va cam supara si o sa inceapa sa se dezvolte militar.Parerea mea ca si chinezi sunt tot niste pocnitori ca si rusnaci,diferenta e ca uruletul panda mai are si bani :))

    8
    • deja sunt contractate de la inceputul anului asta sau sfarsitul anului trecut catapultele pt al treilea portavion din clasa Gerald Ford care va intra in productie in 2026 parca la santierele GD

      1
  9. Până la războiul din Ucraina toată lumea vedea Rusia ca pe o superputere militară, așa și China. Sunt tari doar pe hârtie…

    3
  10. Sunt curios cum stau la războiul anti submarin. Își pot proteja bărcile?
    Eu cred că la ora actuală US Navy scufundă flota chineză doar cu submarinele. Iar apoi pot spune liniștiți: nu știm cine, n-am fost noi.

    7
  11. China depinde foarte mult de Europa și de SUA , mai ales prin prisma modelului economic pe care se bazează fluxurile comerciale in cadrul economiei naționale a Chinei …
    Nu cred ca va risca un blocaj economic pentru Taiwan …
    Sa avem in vedere ca Rusia a exportat către Europa , dar a exportat materii prime , iar acestea , mai ales având in vedere ca vorbim despre energie , pot fi redirecționate , bineînțeles in alte condiții comerciale , către alte tari / regiuni .
    Dar dacă produci haine , mase plastice , echipamente electronice , etc – produse finite in principal , este foarte greu sa înlocuiești un client cum este Europa și SUA cu alți clienți , cum ar fi Rusia , India ( foarte greu ar fi sa între pe piata indiana ) sau piata interna a Chinei , nemaivorbind despre blocarea activelor Chinei din occident …

    7
    • China se va concentra pe continentul african , acolo deja unii vorbesc despre faptul ca 30 – 40 % din teritoriile agricole sunt deținute de chinezi …
      Și având in vedere ca Occidentul nu prea a lăsat loc de buna ziua pe continentul african , nemaivorbind despre faptul ca investițiile occidentale vin însoțite , de obicei , de programe de reforme instituționale , s-ar putea ca statul chinez sa aibă un mare avantaj in a acapara tari , majoritatea profund corupte , de pe continentul negru …

      2
    • capatu satului

      China este o economie puternica nu doar pt export
      Ci si pt ce produce pt piața interna
      Piața interna chineza este cel mai mare consumator de energie electrica de pe glob
      Cea mai mare piața auto de pe glob de mai multi ani
      Etc etc

      Au o piața proprie foarte bogata
      Chiar dacă controlată de stat

      Dezvoltarea pleacă de la resurse ieftine
      Curent electric ieftin, materii prime ieftine, mâna de lucru ieftină
      Plus marketing
      Astea sunt rețeta magica

      La noi lupta e cu plagiatu premierului – ca e act administrativ sau ce o fi, mâine poimaine aflam ca e poezie filosofica sau vine știe ce alta trăsnaie
      Costurile materiilor prime si restu sunt pe planu 2 la noi,
      Ca așa e istoria noastră
      Iar marketingul făcut de ministeru de extern este o poveste fără sfârșit si, de departe, la nivel de cresa la seral fata de ce se făcea înainte de 89; alte vremuri, oameni mult mai incapabili

      Totuși, ca sa operezi un portavion îți trebuie avioane fiabile si comparabile cu cele ale potențialilor inamici
      Ori clona chineza de Su27-33 nu știu dacă are o fiabilitate superioară produselor rusești,
      Nici rusii nu stau bine la operarea Su33 pe fumegatoru kuznetovu așa ca n-au cum sa ii învețe pe chinezi sa facă ceva la care nici ei nu se pricep foarte bine

      La americani exista F35 care e alta generație si totuși se pare ca sunt studii avansate, inclusiv zboruri pt prototipuri gen VI: studii avansate pt noi motoare pt gen VI, noi sisteme de arme, drone, etc etc

      Așa ca J15 s-ar putea sa fie un pic in urma, la momentul la care flota chineza de portavioane va fi finalizată

      Așa ca, la mintea mea, la puterea chinezilor era preferabilă construirea unui nr cât mai mare de crucișătoare înarmate pana in dinti, eventual o versiune chineza a kirov class

      De la constructia de către chinezi a unui nou portavion pana la operarea acestuia cu succes e un drum lung

      Iar Japonia, India, Corea de Sud, etc nu dorm ca la noi
      Si noile evolutii chineze, vor crea probabil, un răspuns din partea țărilor cu interese in zona, pe partea de înzestrare

  12. Ghita Bizonu'

    DESTEPTAREA!!!!

    SI lasati bancurile ca „si ce o sa faca daca noi nu cumparam?”

    Ma e o cestie .. acuym vreo spre 40 de ani China zicea ca vrea refoeme si ca va implementa „socialislul cu caracteristici chiknezesto” adica „de piata”

    Apoi au inceput sa fabvrice si televizoare color si sa le vanda …. (in 80 le-ma vandut noi toate tv alb negru disponibile )

    Prin 90 si ceva China a declarat ca vrea sa fie prima purere economica si tehnologica …

    In anii 2000-2007 se mira lumea de cat de iuate construoiesc choinezii zgarie nori de 200-250 metri…

    Catova ani in urma primele trenuri plecatde din Chona ajungeau la Madrid, Londra ….

    Azi ?
    „Trebuie să fim foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca astronauţii din China să asolizeze pe Lună şi să spună: „Este a noastră de acum înainte, voi nu aveţi ce căuta aici””, a spus administratorul NASA, Bill Nelson, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, publicat sâmbătă.

    https://www.digi24.ro/stiri/externe/nasa-se-teme-ca-china-vrea-sa-preia-controlul-asupra-lunii-beijing-e-o-campanie-de-defaimare-1999285
    https://www.g4media.ro/china-respinge-si-catalogheaza-drept-defaimare-iresponsabila-afirmatiile-nasa-prin-care-acuza-beijingul-ca-vrea-sa-preia-controlul-asupra-lunii.html

    mda …..
    Era p [povestemedievala cu regele care dormea si caluharul care megrea si p[unea semne peste tot …

    Mda. Si cestiua cu Chiona nu trine ata de bazdacii lu Xo. de „democratie” si „valori” cat de productie ….
    Da ia cu valrile se imbata cxu apa rece … :

    Directorul agenţiei spaţiale americane a mai spus că programul spaţial al Chinei este unul militar şi că ţara asiatică „a furat” idei şi tehnologie de la alte ţări.

    Binenteles ca Hermann Oberth era murican , ca Werner von Braun asisderea …… si ca Tilovsku era nascut la Odessa ,, Texas sau Misuri ?

    2
    • Foarte corect și foarte adevărat !! Și înaintea primului război mondial economiile europene erau interconectate , parca un economist a și primit premiul Nobel pentru Economie datorită unei demonstrații care arată cât de improbabil era un război in Europa …
      Ne dorim și speram sa nu mai apara conflicte militare in lume , mai departe , doar divinitatea știe ce ne va aduce viitorul …

      2
      • Ghita Bizonu'

        Si oricum razboiul trebuia terminat in cateva luni, max 3 ca nici un stat nu putea suparta cheltuielile. In anul ala banio erau din aur .

        2
  13. Vorbeste Carstea, NU Moscova: si ai nostri au solutii pentru 2 portavioane inzestrate cu Mig 21 Lancer. Vor sa le instaleze – unul pe Mures si altul pe Tarnave, conform cantecului.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *