Nimic deosebit pentru razboiul modern, ci doar ceva de bun simt… integrarea UAV/UAS cu sistemele de pe turelele Cockerill Systems.
Si aici cateva detalii din partea Thales:
Sa nu uitam ca seriile de turele belgiene Cockerill sunt integrate si pe Mowag Piranha (care noua ne plac dotate doar cu mitraliera .50cal), ultimele aparute fiind familia 3000, cu urmatoarele variante de calibre de arme: 30mm, 40mm, 90mm, 105mm si 120 mm.
Turelele de calibru mediu pot primi si module de rachete ghidate Bayonet cal. 130mm (sa fie o varianta de Stugna-P?, care are si o varianta cal. 100mm – cine mai foloseste calibrul asta?) iar cele grele pot folosi variante de proiectile ghidate laser semiactiv si lansabile pe teava tunului (similar cu Lahat, AT-11 Sniper sau Bastionul rusesc) cal. 90mm/105mm si 120mm ale GLATGM ucrainene (!) Falarick (posibil o varianta a Kombat cal. 125mm), toate capabile sa loveasca tinte pana la distante de 5km. Clasa de turele grele cu autoloader mai era denumita si CT-CV (pentru tunuri ghintuite dar si lise), si mai jos este un video cu Piranha echipate cu asa ceva:
In fine, ca sa nu se inteleaga gresit ca eu as fi fan Piranha, cei de la CMI le integreaza pe aproape orice vehicul din respectiva categorie, ele fiind deja integrate, spre exemplu, si pe Patria AMV. Iar pentru cei care doresc turele mai solide pe calibrele 105/120mm, exista si familia XC-8, cu atoloader in partea din spate a turelei, varianta integrata pe CV-90 si nu numai.
De ce scriu despre asa ceva? Sincer nu stiu, poate de dorul lelii, ca noi n-avem nevoie de nimic, suntem tepeni!
Familia de rachete ucrainene „Falarick”
A, si cine ar fi atat de idiot sa colaboreze cu ucrainenii aia nesimtiti si tradatori, cand poti sa cumperi produsele lor la cheie pe alte filiere, cu comision si preturi occidentale? Ne-a trecut glontul pe la ureche… bine ca am scapat! Noroc ca generalisimii patrioti in frunte cu d-na Serban au blocat cu piepturile otelite orice incercare parsiva si tradatoare a ucrainenilor de a oferi tehnologie si comenzi otravite industriei romanesti, si pentru asta le suntem recunoscatori! Mai bine ne ingropam singuri industria decat sa colaboram cu cineva!
Marius Zgureanu
Marius, foarte fain articolul, si interesante „jucariile” prezentate. Pacat ca in situatia noastra pare e ca e mai mult sare pe rana.
Si o intrebare daca nu te superi: Piranha trebuie configurata din fabrica pentru anumite tipuri de turele, sau se pot monta si eventual schimba intre ele cu interventie minima?
pai trebuie configurata din fabrica, in sensul ca unele turele penetreza plafonul, altele nu, ai aranjamente si mase diferite in cutia blindata si deasupra ei.
Cred ca o asemenea operatie se poate face si in ateliere care stapanesc bine meseria si au certificarea si acordul producatorului. Ideea este ca fabrica iti poate livra in ce configuratie doresti…
Am scris asta si in contextul in care MApN a mai comandat 12 masini in completarea celor 33 ale batalionului dar si a „barfei” cum ca ar vrea sa mai comande inca 90 de vehicule, adica alte 2 batalioane. Cele 33 in configuratie APC cred ca sunt utile asa cum sunt, eventual daca ar putea integra un lansator de rachete antitanc pe turela existenta ar fi si mai bine: vezi mini-Samson pe care l-am avut si noi integrat pe Zimbru si alte TAB-uri pe la expozitii
http://i67.tinypic.com/wv7hq8.jpg
sau ceva cam asa, poate si cu un aruncator cal. 40mm:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/45/75/23/4575232c4706681b3523c2812f4ff24a.jpg
Variantele din articol sunt IFV si sprijin cu foc, cu capacitate mult mai redusa de transport trupa.
http://www.sibat.mod.gov.il/Industries/Directory/Documents/Defense%20Directory%202015_16.pdf
Multumesc Marius
Turela depinde cel mai mult de dimensiunile rulmentului care este montat sub ea si eventual sistemele de prindere de sub „cosul turelei” pentru stabilizare activa.
Daca diametrul rulmentului este identic pentru mai multe tipuri de turele atunci se pot schimba intre ele.Mecanic relativ usor dar pot aparea dificultati in functie de configuratia fiecarei model.
Dar retine ca instalatia electrica si hidraulica montata in fabrica trebuie sa fie prevazuta de la inceput pentru diferitele tipuri de turele pe care vrei sa le utilizezi.Asta implica conectori si sisteme de prindere care sa fie montate din fabrica pentru o trecere usoara si cu lucrari minime la trecerea de la un model de turela la alta.
De obicei in fabrica se realizeaza corpul tab-ului pentru a accepta si integra un anumit tip de turela iar trecerea la alt model implica modificari majore.
Off-topic. De ce sa nu platesti pentru fiecare modificare?Iar unele majore ca schimbarea tipului de turela se realizeaza la fabrica si asa au in continuare de lucru.In functie de contractul de vanzare, poate sa stipuleze ca orice reparatii sau modificari trebuie realizate la fabrica, altfel se pierde garantia si nu se mai ofera piese de schimb.
in cazul nostru cred ca se sugera inlocuirea actualei turele, care cred ca e asta – RWS-M Elbit:
http://3.bp.blogspot.com/-shTR7XKAQgs/Uuty4x6QVFI/AAAAAAAABtg/DoNTY_5ZBoo/s1600/RWS-M+12.7mm.jpg
http://www.elbitsystems-us.com/sites/default/files/RWS-M.pdf
„This range covers 5.56mm, 7.62mm and 12.7mm (0.5”) caliber weapons, and includes the 40mm grenade launcher.
Additional options include a laser rangefinder, smoke grenade launchers as well as day and night cameras. ”
sau in varianta mai moderna asta: Samson Rafael
http://files1.armyman.info/uploads/posts/2014-06/1401612916_samson-dual-rws-rafael.jpg
cu una Cockerill la 30-40mm sau 90-120mm
the new Dual Remote Weapon Station (DRWS) is a derivative of Elbit Systems’ RCWS-M,
the primary weapon can be a 40mm AGL or a 12.7 mm heavy machine gun and the secondary weapon is a 7.62mm machine gun.
http://www.armyrecognition.com/israel_israeli_army_military_equipment_uk/drws_dual_remote_weapon_station_elbit_systems_technical_data_sheet_information_specification_uk.html
Desenele animate de mai sus sunt frumoase dar ne arata masini si echipamente digitale nu reale, chiar daca ele exista poate nu au fost testate.
Scenariul ales de promotori este unul ideal de poligon as spune cu vreme buna, inamici slab pregatiti si inarmati.
Drona nu este detectata, soldatii/insurgentii stau ascunsi dupa obstacole dar usor vazut de sus, tunul de 105mm atinge tinta cu primul proiectil etc.
Pe vreme rea drona nu poate zbura si tot pe iscoade, infrarosu si camera termica te bazezi.
Cele mai eficiente echipamente in localitate cred ca sunt tunul de 30mm cu burst ammunition si drona. Nu sunt specialist, daca gresesc corectati pe ici-colo.
Fa si tu diferenta intre marketing si performantele in teren ale produsului 🙂
Video ala e pentru ca tot clientul potential sa inteleaga ideea… apoi se trece la datele detaliate, ce si cum, in ce conditii, la ce pret, etc.
„Drona nu este detectata” pai daca este un UAS, cam greu de detectat daca nu ai in zona un super-radar AA… apoi drona poate avea camere cu detectie la distante de + 5km, in timp ce un tun aa bate precis la maxim 2-3km…
„tunul de 105mm atinge tinta cu primul proiectil ” pai daca trage cu Falarick ghidat laser, cam da 🙂
Nu neaparat un radar AA, un radar destinat detectarii dronelor mici. Caracteristicile lor sint diferite.
Cu o drona mica (RQ-11 Raven de exemplu) camera cu care la 5 km sa faci clasificarea… nu as zice.
ceva de genul, putin mai mare? 🙂
https://www.rumaniamilitary.ro/ce-bine-i-sa-ai-radarul-tau
https://www.rumaniamilitary.ro/nici-padurea-nu-mai-e-ce-a-fost-odata
http://armyrecognition.com/weapons_defence_industry_military_technology_uk/artillery_units_of_the_russian_southern_military_district_to_operate_aistyonok_man-portable_radar_tass_12212161.html
Editor edit: corectate url-urile
ish..
https://www.rumaniamilitary.ro/nici-padurea-nu-mai-e-ce-a-fost-odata
https://www.rumaniamilitary.ro/ce-bine-i-sa-ai-radarul-tau
Astea sint de supraveghere a solului (GSR – ground surveillance radar). Doppler (CW) si cam atit.
Ceva de genul asta
http://www.chess-dynamics.com/auds/
ala rusescul e si anti-drona, la ala ma refeream
Am dubiile mele referitor la Aistyonok (1L271) si UAV.
http://eng.mil.ru/en/news_page/country/more.htm?id=12158430@egNews
https://www.armyrecognition.com/august_2017_global_defense_security_news_industry/russian_artillery_learn_to_use_aistyonok_radar_81708173.html
Pai daca tunul ala nu-si nimereste tinta din prima lovitura, a doua este deja extrem de…facultativa 🙂 .
Apropos de alte turele pentru Piranha, de ce nu trimit ai noștri ca brazii cele 59 de turele ramase după blocarea programului MLI 84 Jderul? Știu ca astea sunt pentru APC, dar decât da rugineasca de-aiurea turlele alea nu mai bine le trimit la fabrica De Piranhii sa vina gata dotate cu ele? Ar fi culmea sa cumpere turele noi cand ai in stoc 59 care stau degeaba…
http://www.moog.com/markets/defense/turreted-weapon-systems.html
mie imi plac aceste turele pe vehicule 4×4 , tot vroiam noi sa cumparam 400 de bucati , oare ar fi utile ???
https://www.rumaniamilitary.ro/turele-multirol-riwp
+Turelel de la MOOG si COKERILL, imi par cele mai interesante, au comonalitate de piese si poti pune multe calibre…. MK 3 sau cum se chiama turela de pe P5 ale noastre suporta modificari de calibru de echipare? sau daca vrei altceva schimbi toata turela?