Columbia doreste oficial 12+12 F-16C/D noi

F-16 Columbia

Guvernul Columbiei a cerut oficial Statelor Unite o LOR/RFI (Letter of Request „For Information”) cu privire la pretul si posibilitatea de a cumpara un lot initial de 10 F-16C si 2 F-16D noi, produse de Lockheed Martin si cu posibilitatea unui al doilea lot incepand cu 2015, conform infodefesa.com.

Surse din industria militara au confirmat ca negocierile  se vor duce la stadiu avansat direct intre cele doua guverne ale tarilor implicate, dupa terminarea alegerilor prezidentiale (ce vor avea loc in mai si iunie) si pana la sfarsitul anului current.

21 de comentarii:

  1. baieti destepti sud-americani, nu lingai, curve proaste si jepcari de rahat ca politrucii nostrii. intreb : daca printr-o minune cereasca intr-un viitor apropiat va relua Romania programul IAR-95 nu ar fi bun pe el un motor Volvo RM-8, care a fost pe JAS-37 Viggen? nu ma mascariti. merci anticipat de raspuns!

  2. Astia-s prosti gramada, nu au inteles ca IEF35 este mult mia ieftin, si ca nu are rost sa te dotezi cu F 16 noi? F 16 este cool doar second hand sau third hand, cre’ ca o sa mai aiba olandezii si danezii ceva de vanzare, sa nu mai vorbim de tha americans….

    • @Gabriel…comentariul de la 19:20
      se vede ca nu ai inteles , nu am vrut sa jignesc, am punctat doar …cum suntem priviti si tratati , acum cine se simte cu musca pe caciula se va simti si ofensat…oricum in vizor ar fi altii, eu oricum sunt… out of range…sper sa fim de aceeasi parte a baricadei

  3. Daca as avea putere as infinta un intitut de cercetare proiectare cu mai multe filiale in diferite orase care sa colaboreze cu fostele fabrici de avioane si as da ca tema ca in urmatorii 3 ani sa scoata doua modele noi de avioane supersonice la nivel de prototip si doua noi tipuri de motoare cu reactie.
    Daca …asa ca nu se va face .daca a cazut din barca…

    • si crezi ca o sa reusesti sa recuperezi decalajul tehnologic de fabricatie asa cat ai pocni din degete?
      Pot sa iti explic ca nu se face asa de repede cum crezi tu, nici fabricile ne rethnologizate nu sunt capabile de asimilarea unui model nou.
      Pentru inceput construirea din kit-uri a M 346 mi s-ar parea o idee mai buna + integrarea de rachete Brimstone pe F 16 MLU si M 346 (daca le-ar avea Romania)

    • Iti trebuie investitii de miliarde si multi ani pana sa ajungi la standardul f16 da la altceva mai bun….
      Programele de avioane moderne costa enorm si dureaza si 10 ani. Noi avem nevoie de ceva acum sau ne vom uita la altii cum ne fac politia aeriana. Gripen era optiunea cea mai buna dar probabil ca acolo nu erau spagi…..

  4. Columbia, ca si Egiptul sau Israelul sunt tari care beneficiaza de ajutor militar american – echipamentele sunt cadou.

    As paria ca ei vor sa includa supersonice in pachetul de ajutor de 9 miliarde dolari.

    Plan Columbia pare ca functioneaza bine, tara se stabilizeaza cat de cat.

    http://www.washingtonpost.com/sf/investigative/2013/12/21/covert-action-in-colombia/

  5. Intrebare intrebatoare………ce se mai aude de mirificul contract dintre Romarm si Columbia? Vad ca trece timpul(ani chiar) si nu se mai aude nimic nimic de el. Sa inteleg ca l-am ratat si pe asta, ca am cerut spaga ca innecatii si au plecat aia de aici fluierand? Parca platisera si pentru crearea/dezvoltarea proiectului TR85M2….chiar nu mai au de gand sa cumpere nimic odata de au dat banii pe studiile alea? Parca se vehicula o suma de 1,5 sau chiar 2 miliarde $. Care stie ceva de subiectul ala? 🙂
    PS Poate reusim noi sa impelentam proiectul platit pe columbieni(TR85M2) pe mult prea multele structuri nefolositoare de TR 85 Clasic! 🙂 Asta ar fi o solutie de tranzit pana la achizitia unui tanc greu pentru armata. De asemenea, am capata experianta si am putea sa speram ca putem relua proiectul TR 2000…evident cu ajutor extern!

    • Columbia a achizitionat pana la urma PiranhaIII LAV, desemnat ca si castigator in fata celorlalti competitori. Problema ramane numar de bucati achizitionate, sub jumatate din estimarea initiala a necesarului.

      Noi am incercat sa includem alaturi de SAUR2 in competitie si TR-85/M1/M2, ca si pachet, insa se pare ca pe moment Columbia nu e cu adevarat interesata de achizitionare a 1-2 batalioane de tancuri.
      Delegatia columbiana ne-a vizitat, a vazut produsele, le-a notat si cam asta a fost tot…

    • Completare:
      „Parca platisera si pentru crearea/dezvoltarea proiectului TR85M2”
      nu cred ca ai nostri sa fi platit mare lucru pentru TR-85M2… e posibil ca mare parte din studiu si finantare sa fi apartinut partenerului KMW, care a ramas cu el la sertar, ca si cu TR-125/TR-2000, Gepard-R (modernizarea SPAAG Gepard cu rachete CA-94M) si poate si alte proiecte de care nu stim 🙂

      Ce am mai auzit, dar neconfirmat oficial, este ca cei de la KMW s-au cam saturat de colaborari si poriecte in Romania, motiv pentru care nici nu s-au sinchisit sa vina la BSDA 2014…

  6. Referitor la continuarea IAR 95 chinejii or scos mai demult un avion asemanator [pt. export in principal ] cu partea fuselajului posterior apropiata de F-16 si 2 guri de admisie plasate lateral .
    Referitor la contractul cu Columbia eu imi mentin impresia ca de fapt o fo’ un soi de jmenozeala fara suport real , prin care sa stimuleze masele amero-sceptice autohtone sa accepte obedienta politrucilor vasali de a ”achizitiona ” jafurile ”multiroale ”la mana 4-a la suprapret, mai ales ca erau in plan si chevromii . Asa ca trebuiau sa arate ”buna colaborare ”. Practic ce sa ”achizitioneze” columbienii de la o fabrica a caror angajati scot bani din buzunar pt. a-si termina transportorul , ce sa mai zic de tancuri [in faza de proiect ] cand au un parc imens de produse gata facute in ograda amerlocilor si care someaza la conservare ?

  7. Salutare, oameni buni. Am dat peste blogul vostru din întîmplare. Foarte bune și utile informațiile pe care le-am găsit aici. Motiv pentru care intenționez – relativ off-topic – să vă deranjez cu o întrebare. Că tot se discută despre TR 85/M1, vreau să știu dacă poate cineva să-mi spună care e capacitatea de penetrare a proiectilelor anti-tanc, cumulative (HEAT) din dotarea „Bizonului”? Despre alea perforante (APFSDS) e plin netul de informații de genul „penetrează în jur de 412-440 mm RHA”, ba de la 1 km, ba de la 2 km. Dar despre muniția HEAT din dotarea TR-ului nu am reușit să aflu, momentan, nimic. Știe careva de aici care sunt performanțele acestei muniții? Mulțumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *