Concept Cascavel TORC30

 

Astazi ne uitam putin si la unii mai exotici, cum sunt brazilienii, care se gandesc sa refoloseasca sasiurile existente de EE-9 Cascavel (echivalent brazilian al ERC-90 Sagaie) pentru alte misiuni decat cele prevazute initial… Rezultatul este conceptul TORC30 al celor de la Ares Aeroespacial si Defesa/EQUITRON:

Ce misiuni si capacitati are noul concept:

1- turela TORC30 are echipaj x2, inlocuind vechea turela echipata cu tun cal. 90mm Engesa EC-90. Protectia de baza a turelei este NATO STANAG 4569 Nivel 2, dar poate fi urcata la nivel 4. Tunul este Rheinmetall MK30-2/ABM cu cadenta 600 lov/min, cu mitraliera coaxiala 7.62×51mm FN Herstal MAG58. Rezerva de munitie a tunului este de 200 lovituri cal. 30×173 mm.
2- Sistem defensive cu alertare la iluminare laser Elbit Systems E-LAWS, conectat la lansatoarele de grenade de mascare cal. 76mm
3- Mod Hunter Killer/ cu comandantul tragator
4- sistem de identificare si iluminare/marcare a tintelor: Bila EO de tip Copenhagen Sensor Technology (CST) HD camera, vizor termic Elbit Systems si telemetru laser.
5- potrivit brigazilor mecanizate si a insoti Guarani 6×6 VBTP-MR

si aici ce a iesit:

A rezultat ceva utilizabil in cercetare, cu posibile roluri secundare cum ar fi si cel antiaerian… adica un frate mai sarac al Jaguar EBRC, la randul sau inlocuitor prin programul Scorpion al AMX-10RC.

Cavalerie, sau ceva pe aproape, si pe la noi?

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

infodefensa.com

Janes.com

25 de comentarii:

  1. Asta e un blindat civil militarizat.
    Avem cavalerie.

    • Poți dezvolta, te rog : „Avem cavalerie” ?
      Te referi cumva la batalioanele/regimentele ISR ?

      • N-are nici o treaba cavaleria cu ISR.
        Prin „cavalerie” se inteleg doua lucruri: cavaleria grea – unitate de soc care are ca scop distrugerea si penetrarea liniilor inamice, creand haos, astazi avem tancuri si transportoare/MLI-uri si cavaleria usoara – folosita pentru a flanca inamicul, atacuri prin surpindere, atacul logisticii etc, astazi avem infanteria motorizata, dotata inclusiv cu transportoare amfibii pt cresterea mobilitatii, trupe aeropurtate etc
        Cavaleria grea a disparut mai demult, odata cu aparitia armelor de foc, reaparand spre sfarsitul WW 1 sub forma tancurilor, cavaleria usoara n-a murit niciodata, o avem de de la inceputul civilizatiei si are legatura, mereu a avut, cu atacul prin surprindere, hartuirea si incercuirea inamicului, atacarea zonelor din spatele frontului. Principala caracteristica a cavaleriei usoare este viteza de reactie si capacitatea de a ataca prin surprindere in mare viteza.

        Asadar avem cavalerie, mereu am avut, sau altfel spus, astazi unitatile de infanterie au preluat misiunile cavaleriei datorita mecanizarii razboiului, nemaiexistand decat putine unitati dedicate (ex trupele aeropurtate).

        • Deci, dacă infanteria motorizata = cavalerie, ceea ce nu e deloc deplasat, atunci de ce articolul din link ?
          https://www.rumaniamilitary.ro/reinfiintati-arma-cavalerie

          • Articolul este corect dpdv al lipsei dotarii si a necesitatii schimbarii structurii Armatei. Arma cavalerie inseamna in primul rand mare mobilitate, iar asta inseamna ca avem nevoie de vehicule dar mai ales o modernizare structurala a Armatei.

            Mai clar, avem cavalerie, avem ccea ce ne trebuie, avem insa nevoie si de folosirea tactica a unitatilor in sprijinul acestei idei. Achizitia unui transportor amfibiu, lucru pe care noi il sustinem, vine exact pe zona cresterii mobilitatii trupelor, cercetare, flancare etc.

            Cu alte cuvinte, degeaba ai mijloacele daca nu ai si vointa, francezii aveau si tancuri in WW2, dar le-au folosit intr-un mod dezastruos…
            Bineinteles ca nu toata infanterie ar fi sa fie pregatita pentru o tactica de tip cavalerie, ci doar o parte, care ar trebui sa aiba si antrenamentul si mijloacele necesare pt acest tip de misiune.

            Si ca sa rectific o mica greseala, cavaleria are treaba cu ISR dar numai atunci cand indeplineste misiuni de cercetare, adica in doar o mica parte din totalul misiunilor sale.

            • Multumesc pt răspuns.

              Așadar, ca să fac un rezumat :pregătirea specifică, modul de a acționa în luptă , echiparea corespunzătoare.

              Cred că avem de unde ne inspira pt a organiza astfel de unități.
              Voința nu stiu dacă există.
              Militarii ce zic, e nevoie de cavalerie ?
              Bani de dotare ……aleluia….

              • Depinde ce intelege fiecare prin acest concept, eu cred ca exista motive intemeiate pt care termenul este din ce in ce mai rar folosit. Astazi „cavalerie” inseamna mai mult o anumita tipologie de misiuni decat o unitate in sine.

  2. ..ce greutate si ce motorizare are cascavalu’ asta ca nu pricep iota din portugaleza..

  3. E urat cu spume si pare extrem de inalt.

    • Asta vroiam și io să zic….
      Pare cam prafao , să zic așa……

    • E facut sa lupte in jungla sau cu salbaticii traficanti brazileni … deci trebuia gandit ceva care sa-i infioare , …nu? Intotdeauna tehnica militara proiectata in America Latina a avut un ” parfum special” sau daca vreti o putem numi direct , mutanta : )

  4. Nu stiu, dar pare foarte instabil, turela mi se pare excesiv de inalta (si probabil grea) in raport cu sasiul.
    Si in filmul 2 ce vrea sa fie? Nu stau prea bine cu portugheza. Ce ma nelamureste e ca in primul film, in partea din spate e in mod clar amplasat motorul. In filmul doi, pare ca in spate e un spatiu dedicat transportului de soldati, dar atunci unde muta motorul?

    • Nu, conceptul e asemanator, dar mult mai usor si e doar un derivat al unui produs mai vechi, adaptat cat de cat celor mai modesti… are sensibil mai putina protectie, data de sasiul cu design vechi, si putere de foc inferioara.

  5. Cavaleria este un concept desuet, chiar daca exista inca denumirea asta in multe armate.
    Cavalerie aeriana, cavalerie blindata samd.
    S-a trecut la ISTAR.
    Unitati de Cc dotate cu blindate si drone vor exista intotdeauna, aia e altceva.
    Lets move to 21 century, lasati sabiile, ca sarja de la Robanesti e istorie, nu actualitate,

  6. In Romania pe la sfarsitul anilor ’90 a fost realizat cu turcii TAB 6×6 RN-94. Pacat ca s-a renuntat la el, de catre romani. Turcii nu, si parca l-au si exportat. Ce se mai aude de Piranha 5? Agilis-ul e cam tzeapan-rece….congelat. Cat despre senilate care sa inlocuiasca in viitor in ArmRo : MLI-84/-N si MLVM, plus sa se achizitioneze un batalion de AAV-7 A1……astea sunt chiar sf-uri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *