Conflicte mocnite: Ucraina, China, Iran

De ceva timp doream să scriu un scurt articol despre cele mai importante conflicte mocnite în curs de desfășurare. Am observat că inițiativa mea este dorită de unii dintre voi, cu atât mai bine dară. Spre deosebire de majoritatea dintre voi însă, eu cred că lucrurile nu sunt chiar atât de alarmante precum par, mai degrabă „business as usual” cum zice englezul.

Iran

În campania electorală, președintele Biden a evidențiat dorința sa de a relua acordul nuclear cu Iranul, din care SUA se retrăseseră sub administrația președintelui Trump. Oamenii spun multe în campania electorală dar, adeseori, geopolitica tinde să se pună de-a curmezișul. Campania de presiune maximă începută de Trump a început să dea roade: Iranul are grave probleme economice (generate de sancțiunile SUA). Am avut ocazia să stau de vorbă cu iranieni mai ales că înainte de pandemie îmi doream să vizitez această țară. Eu n-am reușit, dar am avut prieteni care au facut-o. Am povestit cu ei după ce s-au întors și mi-au confirmat ceea ce bănuiam: din punct de vedere economic, lucrurile merg prost.

Ambițiile Iranului de a-și impune hegemonia în lumea arabă în detrimentul prosperității propriei populații a epuizat economia țării sufocată de sancțiunile SUA.

Simțind o conjunctură favorabilă după succesul lui Biden în alegeri, Iranul a început să pună presiune pentru a „forța” întoarcerea SUA în acordul nuclear în condiții cât mai avantajoase pentru statul persan. Între timp, ca măsură suplimentară de presiune, a reluat procesul de îmbogățire a uraniului sperând ca acest lucru să funcționeze, cumva pe modelul nord-corean. Doar că nu prea merge.

conflicte mocnite Ucraina China Iran

Nava IRCG Saviz Sursa foto: HI Sutton

Israelul este principalul oponent al unei înțelegeri între puterile occidentale și Iran. Iar în opinia mea, niciuna din puterile nucleare actuale nu dorește Iranul la masa lor restrânsă. Prin urmare, Israelul a început de ceva timp să acționeze. Iar aici voi menționa doar două acțiuni: atacul cu mine magnetice împotriva unei nave cunoscute ca aparținând „gărzilor” iraniene (IRCG) și un nou „accident” la centrifugele iraniene de la Natanz, semn că structurile de securitate israeliene își merită cu prisosință solda.

Tactica „minării” navelor comerciale în zona Golfului Persic și a Mării Roșii a fost aplicată inițial de Iran. Iată că acum au văzut pe propria piele cam ce înseamnă asta. Saviz este o navă de supraveghere, comandă și control care a staționat în ultima vreme în Marea Roșie protejând transporturile iraniene și susținând informativ rebelii houthi din Yemen. Iranienii n-au rămas foarte multă vreme „datori”, o navă comercială aparținând unei companii israeliene fiind pare-se atacată ieri.

În acest context, închei prin a reaminti că un submarin israelian a intrat în Marea Roșie (trecând vizibil prin canalul Suez) la sfârșitul anului trecut. Nu știm dacă s-a întors la bază sau este încă în zonă.

Acum câteva zile, unitatea nucleară de la Natanz a suferit un nou „incident” care a afectat noile centrifuge pe care Iran urma să le folosească în vederea accelărării procesului de îmbogățire a uraniului. Iranul a arătat cu degetul spre Israel, Israelul, ca de obicei, nu a comentat. S-ar părea că a fost vorba de un atac cibernetic. A avut succes, la fel ca precedentele.

Nici SUA, nici Iranul nu-și doresc un război pe scară largă. Prevăzător, Israelul își actualizează permanent planurile de atac împotriva Iranului. Și pentru prima dată, s-ar putea ca o astfel de acțiune să bucure pe mai toți actorii lumii arabe.

China

Chinezii îl testează și ei pe noul președinte american. Și nu numai. Răbdarea vecinilor săi din zona Mării Chinei de Sud este și ea intensiv testată. Relativ recent (martie, anul curent), nu mai puțin de 222 de ambarcațiuni ale milițiilor navale chineze au găsit cu cale să staționeze timp de mai multe săptămâni în zona recifului Whitsun (aflat în zona insulelor Spratly dacă numele ăsta vă sună mai cunoscut). Din cauza „vremii rele” au susținut chinezii. Filipinezii în a căror Zonă Economică Exclusivă se află reciful cu pricina au fost foarte vocali și… cam atât. Așa-i când n-ai cu ce (aviz altora pe care-i cunoaștem cu toții). 32 de nave chinezești ar fi fost până mai ieri ancorate acolo. Între timp s-au dezmeticit și filipinezii și au hotărât să trimită mai multe nave în zonă. Au mai trimis ei și avioane prin martie, dar după cum tot repet pe aici, o mare se controlează cu nave, nu cu avioane.

Mai mult decât atât, săptămâna trecută, o navă a Gărzii de Coastă chineze a blocat înaintarea unei bărci filipineze la bordul căreia se aflau mai mulți ziariști comportându-se ca la ei acasă. Normal, având în vedere că în apropierea acelor locuri sunt celebrele „insule” dotate cu aeroporturi și baterii de rachete antiaeriene.  Însă partea interesantă de-abia acum apare: după ce barca filipineză a făcut cale întoarsă, a fost urmărită de două nave purtătoare de rachete chinezești (Type 22 – „Houbei”) semn că marina ochilor oblici a ridicat ștacheta. Una peste alta, americanii au anunțat că navele milițiilor chineze sunt considerate ținte legitime iar în cazul unui război și vor fi atacate ca atare.

conflicte mocnite Ucraina China Iran

NPR Type 22 Houbei Sursa foto: wikipedia

După cum spuneam mai demult: comportă-te ca un proprietar și în final vei deveni unul. Mărturisesc că tupeul chinezilor mă fascinează. Înțeleg că nici Vietnamul n-ar fi străin de practica „insulelor” construite peste noapte după cum puteți citi aici.

Tensiunile cu Taiwanul sunt și ele în creștere, practic chinezii fac „exerciții” peste „exerciții” testând nervii taiwanezilor. Și îndrăznesc să spun că șansele unui conflict deschis în Taiwan sunt mult mai mari decât ale unuia în Ucraina. China pare să acorde multă importanță acestui proiect de reîntoarcere a fiului rătăcitor la trupul patriei mamă. O scurtă paranteză utopică: un conflict între China și restul lumii din Asia ar fi șansa Rusiei de a demonstra că este parte a civilizației euro-atlantice și nu a celei euro-asiatice.

Ucraina

Am văzut că masarea unor importante efective armate rusești la granița cu Ucraina și în Crimeea i-a neliniștit pe mulți. Nu e prima dată când se întâmplă asta dar e prima dată când avem numere atât de mari.

De obicei, exercițiile de amploare sunt anunțate tocmai pentru a evita potențiale erori fatale. S-ar părea că de data asta rușii n-au anunțat/notificat această impresionantă mobilizare de forțe. Cu toate acestea, au circulat destule imagini pe net astfel încât e evident că au vrut să fie văzuți. Tocmai aceste mutări la vedere mă îndreptățesc să cred că nu va fi niciun atac direct împotriva Ucrainei în cele două regiuni din est. Rușii arată bățul cuiva pentru că speră să obțină ceva. Ce? Nu știu. Dar vă invit să speculați.

Ce mi s-a părut interesant a fost că rușii au adus din Marea Caspică, alături de mai multe nave amfibii, inclusiv monitoare. Mă-ntreb pe ce râuri ar vrea ei să le folosească… 

Un conflict deschis în Ucraina ar putea aduce închiderea strâmtorilor pentru cele două țări aflate în conflict cu consecințe deosebit de grave asupra comerțului Ucrainei și nu numai. Rusiei i-ar fi cam greu să mai trimită nave în Siria și nu-i văd prea curând încercând să forțeze strâmtorile…

Deși nu mă încântă posibilitatea de a avea din nou graniță terestră cu Rusia, din punctul meu de vedere, n-au decât să-și scoată ochii cât vor. Dar nu mai faceți planuri cu împărțirea Ucrainei. S-ar deschide cutia Pandorei și atunci Dumnezeu cu mila!

Nicolae

P.S. Articolul va mai rămâne câteva zile pe prima pagină a site-ului ca să putem comenta ce se mai întâmplă în cele trei zone.

164 de comentarii:

  1. Cred ca urmatoarea tinta a Rusiei în Ucraina e Odessa. Toata zona costiera e rusificata masiv și ar putea sa se propage rapid ideea unei extinderi a Donbass-ului si acolo. Dar cum zici și tu – pe ucrainieni Dumnezeu nu-i bate cu ciocanul… ai bate cu Buran-ul! Pentru cei 25 de ani cat au moșit Transnistria si au lucrat intens la destabilizarea Republicii Moldova, acum e pay back time.

    28
  2. Nu am inteles care a fost conflictul intre filipinezi si chinezi. Daca reciful respectiv nu face parte din filipine(cu acte in regula acceptate de forurile internationale) si doar e in ZEE filipineza nu vad care e problema. In apele internationale(zee pana la limita apelor teritoriale, parca 3sau 5nm are filipine) , poti sa te plimbi si cu portavionul. Singura chestie care o poate face statul apartinator este verificarea activitatilor comerciale. Adica pescuit, exploatari off shore, cautatori de comori, etc. AB urile din MN navigheaza de multe ori prin ZEE ruseasca si nu au scufundat aia vreunul. Cat priveste iranul am o vaga banuiala ca armele nucleare nord coreene sunt pe banii si tehnologia persilor. Nord coreenii nu aveau de unde sa faca rost de capacitati de imbogatire a uraniului performante iar persii aveau teritoriul national in bataia loviturilor israeliene. Asa ca si au mutat capacitatile de productie in ograda familiei kim unde nu are cine sa le bombardeze iar in tara au pastrat te miri ce la deruta.

    14
    • Nu-i vina mea ca nu intelegi sau nu vrei sa intelegi… Eu zic sa mai citesti inca o data si sa arunci o privire pe harta.
      Asta cu Iranul, Coreea de Nord si armamentul nuclear e o idee de-a ta pe care o tot repeti de ceva timp. Mie mi se pare usor… nastrusnica. Demna de colectia Delfin.

      13
      • Poti sa crezi ce vrei. Traditie in colaborarile militare au de niste ani buni si intre ei si cu alti prieteni ai unchiului sam, chinezi pe numele lor. Racheta shahab3(principalul vector sol sol e persilor are la baza nodong ul nord coreean. Cat priveste distantele, sa ne aducem aminte cam pe unde si au testat evreii armele nucleare(vorbeste lumea)? Sau pe unde si cu cine si au testat popeye slcm nucleare. colectia delfinul? Daca cineva afirma acum 10 ani ca nord coreenii vor avea icbm uri nucleare capabille sa atinga coasta de vest a usa(inii zic mainland ul), etc)) era trimis la sapoca. In gasca asta (rusia, china, north korea, iran, siria) inamicul inamicului no 1(usa) e cell mai bun prieten al lor).

        5
        • ma simt obligat de institutie sa intervin
          1.RPDC si-a dezvoltat singurica armele nucleare.Vectorii au fost furnizati de nea ion si de nea yuan.
          2 RPDC a ajutat si bietul popor libian si pe mai amaratul popor sirian sa joace cu AN in tzarana,AN nu e adrian nastase care arata brici la 70 de ani.
          3.Vedeti de ce a fost omorat nea Caisa? Si de ce exista Kim al 3-lea?
          4.ayatolahii nu vor avea niciodata AN, bentru ca nu e sigur unde fac prapad si nimeni nu va risca.NIci pe aditza nu-l vor avea ca nu-l dam noi.E valoros , e general , a fost si la Phenian,V 1989 gadu

          3
  3. Consider ca din cele 3 situatii, Iranul este cel mai putin probabil sa riste un razboi. Israelul va lua orice actiune pt a împiedica Iranul sau oricare alt ‘vecin’ să se doteze cu nucleare.
    China a devenit foarte încrezătoare in urma modernizarii armatei. Doar că ajunge să fie singură in fața lumii (exceptând NCorea). Iar supraviețuirea ei depinde de relațiile economice.
    Rusia până in acest moment a masat apx 110k soldați la granita si in Crimeea. E adevărat ca această mișcare a fost foarte vizibilă iar acest fapt indică șantajul psihologic al fratelui mai mare. Putin probabil vrea sa negocieze o ‘sursa’ de apa pt Crimeea.

    6
  4. Ucraina e complicata. Pe de o parte, e cam critica pentru ce a pierdut Rusia dupa URSS, nu o lasa asa usor din gheare. Au incercat soft, nu a mers, au anexat Crimeea si au plantat un conflict deschis, i-au inrait si mai mult pe lesi. Iar masarea de trupe deja a ajuns mult prea departe pentru a fi doar un simplu santaj. Nu imi e clar in fapt ce vor rusii, dispunerea trupelor per total nu imi indica directia Donbas. Nici nu ar avea sens acolo, rusii controleaza in fapt zona. Mai vedem pana in mai ce se mai iveste, sper ca…nimica. Doar ca rusii sunt incredibil de… Predictibil de impredictibili. Cand e vorba de prima mutare. E mult aici de discutat pe tema. Din pacate, rusii discuta mai putin. Dupa care nu se mai dau plecati.

    5
  5. 1. Razboi cu China ? Putin probabil in urmatorii 10 ani, mai degraba vor sa arate ca sunt nr.2 mondial si nr.1 in zona. Depind economic de capitalul, piata si tehnologia occidentala. Deh, cand incerci sa te intelegi rational cu comuistii si ii ajuti (de la Deng incoace) sperand ca se vor democratiza, cresti un monstru. De vazut cum evolueaza USA si narozii de stanga ce vor sa ii puna foc, momentan Bideu a mers pe urmele lasate de Trump.
    2. Razboi cu Iran ? Mult mai probabil ca cel cu China, depinde mult de cat de rational o sa fie regimul. Exista un precedent in lumea islamica, Pakistan, alti narozi ce au „mancat iarba” sa fie nucleari, insa erau alte vremuri si au avut si ajuror vestic si o aprobare tacita. De vazut, dar sa nu uitam ca arabii au semnat niste acorduri (tot „vina” lui Trump) cu verii perciunati si nimeni nu ii vrea nucleari, poate doar niste idioti de prin EU. Apropo, s-au basicat feminizdele ca Pigdogan a respectat protocolul diplomatic dar au stat cu baticul in cap in fata persilor.
    3. Razboi cu Rusia ? Dintre toate scenariile asta este cel mai aproape de implinire. Cred ca rusii joaca la 2 capete, sa uneasca Donbas si Crimeea si sa vada functionala conducta nordica, cred ca ar renunta la una pentru celalta. Mizeaza pe lipsa diplomatiei europene si tarile proruse, renunta la o zona tampon mai mare pentru avantaje economice (oricum isi lasa cozi in urma in toata zona si pe viitor pot reveni). A se vedea ca armata europeana e o idee stupida (la fel ca si diplomatia) si Trump avea dreptate.
    Ce putem face noi ? Sa tinem de NATO (muricani) sa cautam prin vecini sa vedem cine ne bazam (Polonia?) sa crestem economic si sa avem o armata reala (echipata si antrenata). Trebuie sa evitam capitalul orezarilor si sa mentinem acelasi nivel de relatii bune cu lumea islamica.

    30
    • O invazie fatisa a Ucrainei n-ar face decat sa „uneasca” pana si cele mai „prietenoase” tari din Europa in jurul SUA. Biden l-a invitat pe Putin la discutii si a anuntat ca nu mai trimite cele doua AB-uri in Marea Neagra.
      Rusia incearca sa-si refaca „adancimea strategica” pierduta dupa destramarea URSS: par sa fi stabilizat situatia in Belarus, au mutat excelent in Caucaz.
      Invazia Taiwan-ului este o operaratiune extrem de complexa, nu stiu daca ceainizii au resursele si pregatirea necesare. Iar daca esueaza, consecintele sunt nasoale pentru ei. Astia s-au batut ultima data pe mare prin 1895…

      12
      • Eh nu tocmai atunci in 1895, au luptat si in WW2 si putin dupa, au niste conflicte cu Vietnam si India, nu-s chiar asa inocenti…dar da, pe mare nu au experienta directa, nu se pot compara cu anglos sau NATO.

        Am vazut si eu miscarea cu cele doua distrugatoare si la fel mi s-a parut, semnalul inceperii negocierilor. problema Rusiei e ca dupa atata tam tam ar trebui sa obtina ceva, chestie de obraz…

        Iar ucrainienii mi se par foarte slabi, cu tot ajutorul occidental. cred ca in comparatie cu 2017 au foarte putine in plus, probabil doar mai multa vointa. Sper si eu ca armele importante (radare de artilerie, javelin, drone turcesti) sa poate face diferenta dar nu-s asa sigur. Estul Ucrainei e o campie deschisa, fortele mecanizate neosovietice o cunosc ca in palma si stiu jocul acolo cum e…coasta de nord a MN e aceeasi situatie, Ucraina nu are pur si simplu forte navale, pot manevra pe acolo rusii dupa cum poftesc.

        Cred ca suntem abia la inceputul negocierilor, mai e mult pana departe.

        5
        • Chinezii nu au experienta operatiunilor amfibii asa cum o au americanii sau japonezii ca sa dau doua exemple din zona.
          Rusii s-ar putea sa obtina niste chestii care sa nu fie niciodata facute publice.
          Ucraina este o tara cu mari probleme economice. Nu poti sa tii o armata moderna fara bani.
          Nu ne ramane decat sa vedem ce se mai intampla. Rusii au spus ca iau in considerare oferta lui Biden de a purta discutii.

          2
        • …plus ca doua obiective tactice aproape si le-au atins. Au instabilitate politica in doua state riverane Marii Negre.

      • Si daca trimitea robinet bideu cele doua AB uri in MN cam ce faceau alea? Circa si ceva nimic. Dupa 21 de zile plecau acasica si veneau altele. In MN orice nava din liga mare e victima sigura. Toate celulele din vls uri trebuie sa fie pline ochi cu essm uri, sm2/6 si alte alea. Loc ptr arme ofensive ioc. La cate sute de rachete AN au rusii pe tarm,pe mare, sub mare si in aer nici macar un CG nu poate sta linistit in baltoaca asta de 1100x300km.oricum rusii nici nu au nevoie de vreo invazie in ukraina. Tranzitul gazelor spre europa e suficient. Deja balcanii (si se zice ca si ungaria prin intermediul nostru) primesc gaze prin turkstream. Europa de vest prin nordstream 1 si daca il termina si pe al doilea ii pierd si pe aia. Polonia creste constant importul de lichefiate din sua. E posibil pana la sf anului prin conductele ukrainene sa nu mai treaca mare lucru. Si daca in toiul iernii, pe motiv de neplata facturilor rusii opresc si livrarile ptr ei sa vezi revolutie rosie(dupa aia portocalie) ce o sa fie pe strazile kievului. Ca atunci cand mori de frig si nu ai cu ce sa iti faci o tocanita iti bagi picioarele si in democratie si in nato si in donbass sau crimeea. Si accepti orice.

        7
        • Tu crezi ca astia trimiteau AB-urile ca sa se bata cu rusii parte-n parte? 🙂 Buna asta! 🙂
          Nu prea stii ce e in VLS-urile alea, vreo 100 la numar. De obicei si Tomahawk. Sau asta nu e arma ofensiva?
          Chiar asa, cate sute de rachete au rusii? Le-ai numarat personal sau arunci cu cifre precum arunca fotbalistii cu bani la manelisti? 🙂
          Problema unei societati moderne este electricitatea. Lasa un oras fara curent electric pentru mai multe zile si n-o sa-ti placa ce iese. Cat despre ce consuma Ucraina din Rusia, uite aici:
          “Deep structural changes and an overall decline in economic activity caused total gas consumption to fall from 50.4 billion cubic metres (bcm) in 2013 to 29.8 bcm in 2019 and caused natural gas’s self-sufficiency[1] to increase from 43% to 69%. Also during this period, a dispute with Gazprom over the price of gas and its transit through Ukrainian territory prompted Ukraine to source its imports from European suppliers instead, so Gazprom’s share in total gas imports shrank from 92% in 2013 to 0% in 2016‑19.”
          De aici: https://www.iea.org/reports/ukraine-energy-profile

          8
          • Stiam ca ukrainenii nu mai folosesc gaz rusesc de vreo 4 ani. Dar tranzitul catre europa le aducea niste multe miliarde in fiecare an. Care miliarde au ramas vreo 3 anul trecut iar anul asta vor fi doar vreo 2. Sa isi cumpere gaz de la alti(slovaci mai ales) care si ei poate iau de la rusi, au nevoie de bani. Cand iti dispar niste miliarde din visterie iar toate resursele de carbune si mare parte din alea de petrol sunt in donetsk-lugansk e cam nasol.

            • Vad ca ai o memorie foarte scurta caci uite ce ai spus mai sus vorbind despre gaze: „Si daca in toiul iernii, pe motiv de neplata facturilor rusii opresc si livrarile ptr ei sa vezi revolutie rosie(dupa aia portocalie) ce o sa fie pe strazile kievului.”

              Daca aia nu mai tranziteaza gazele pe la ei pierd circa 2,5% din PIB. O fi mult, o fi putin? Putin nu e as zice eu.

              6
    • China este tinuta la distanta de romani si asta din ratiuni strict strategice. China de astazi nu mai este cea din 1968. Astazi este fix URSS din perioada aia, chiar daca noi nu suntem nici vecinii lor si nici in alianta/zona lor de influenta. Dupa povestea cu Muntenegru, tarile din Europa de Est au realizat problema si au luat atitudine.

      China a ‘distrus’ dpdv economic Ecuadorul si are alte experimente in derulare. Si-au intins ghiarele si la noi, dar cineva a gandit aici si le-a dat peste degete, acum chinezii urla de oftica.

      PS Imi aduc aminte de Ponta care vroia sa implementeze si sistemul ala de securitate cibernetica cu ei, chiar daca noi eram capabili si pana la urma l-am si facut singuri. Basescu zicea ca nici la prieteni(aici se referea la americani) nu trebuie sa le dai ‘viata’ pe tava.

      17
  6. toate cele 3 tari au in comun sanctiuni puse de US, as adauga aici si Corea de Nord. Au facut o alianta, chiar daca nu vizibila sau declarata de a initia in santaj bazat pe forta si fiecare si-a gasit o metoda de amenintare si santaj. Ucraina, Filipine, Vietnam, Yemen, Golf Persic, Corea de sud sunt doar zone in care se etaleaza puterea armelor acestor bad guys. Este metoda lor prin care vor sa obtina un loc cat mai favorabil la masa negocierilor. Pur si simplu sunt tari care au investit mult in armata si cu acest lucru vor sa obtina un profit. Toate aceste focare chiar daca au ca si victime natii mai mici din zona proxy, in realitate ele sunt conflicte cu US.
    Adevaru’ este ca Trumph cu mentalitatea lui rebela de businessman a luat deciziile cele mai corecte si a pus un soft stop ascensiunii acestora.
    Corea se pregateste de foamete reala, au apelat deja la popor pt sacrificii. Iran deja este in colaps economic cu o devalorizare excesiva a nivelului de trai. Rusia isi trage greu sufletul si mizeaza totul pe Germania si o europa debusolata si avida de castig facil. China deja incepe sa nu mai exporte la acelasi nivel, iar noile tehnologii deja nu se mai implementeaza in fabricile lor.
    Toate acestea cu exceptia Corea N sunt exportatori dependenti de banii US sau ai aliatilor sai. La primul glont tras sau soldat care a pasit unde nu trebuie se va pune in miscare level 2 de sanctiuni pana la blocada, nu din aceea cu vase ci pur si simplu guvernele vestice decid sa nu mai accepte schimb economic si financiar cu acestia. Daca nu ti se mai accepta tranzactiile bancare ce faci ? cari aur sau bani cash cu vaporul?

    17
    • China traieste din exporturi, populatia sa nu a ajuns la nivelul la care sa fie in stare sa consume ce produce economia lor. Similar si Germania, tot o economia bazata pe export. Doar ca in Germania populatia poate consuma partial produsul economiei.
      Pe de alta parte sunt multe lucruri produse in China de care este nevoie. A inceput un efort de relocare a unor segmente de productie dar mai e mult pana departe.
      Iranul s-a agatat de anuntul lui Biden cu reluarea acordului nuclear. Unele discutii au avut loc prin canalele diplomatice obisnuite (parca Elvetia le mijlocea).
      Ultima (neacceptarea tranzactiilor bancare – are o denumire specifica, e controlata de americani) este echivalentul bombei nucleare.

      12
      • SWIFT (”Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication” cu sediul central în Belgia). Systemul este controlat de US+UK (city) adica de evrei indirect.
        Daca cineva este scos, este ca si cum pentru acea banca nu i se mai recunoste tranzactia ca si lichiditate.
        Daca ii scot pe rusi din asta, ajung la barter sau ca pe vremea lui Escobar, sa care cash-ul cu avioanele 🙂
        Alta propunere venita de la polonezi acuma, este sa ii deconecteze de la la internet.
        Amble solutii valoreaza mai mult decat tot arsenalul atomic al US.

        18
        • Adoptarea celor doua masuri(eliminarea din Swift și deconectarea de la internet) ar radicaliza Rusia care cu sprijinul Chinei, ar face fata. Rusia ar deveni cu adevărat agresiva.
          Cred ca era mai înțelept sa se încerce atragerea Rusiei în tabăra SUA-UE, economic și politic.
          Adevăratul adversar al SUA și UE este China.

          10
          • Sorin, URSS a cazut de la bani cheltuiti pe arme si de la administrarea proasta. Aveau armata 10x fata de acum si ce au facut cu ea?
            Nu este o solutie sa dai cu bombe, astea costa ca sa le faci si imobilizezi industrie civila deci vei avea populatia pe cap.
            Unde dai cu bomba ai distrus tot -vezi Siria. Ce obtii la final ?
            UK a dus in carca ww2 e2e si cu ce s-a ales ? A secat tara de resurse si au pierdut un imperiu.
            Razboiul este ultima solutie, este mult mai eficient sa ai doar influenta, chiar daca prin amenintare.
            Sa luam Ucraina, daca intra acolo si ocupa, in primul rand cu ce se aleg ? Cu o tara cu industrie comunista din anii 80 in mare parte falimentara si cu o populatie de 40 mil care va cere mancare si job-uri si din care cel putin 3/4 vor fi ostili.
            Ei au dat pe alaturi cu banii in Crimeea. Mai pune ca vor fi si distrugeri, ucrainienii nu vor ceda usor ca vor avea pe fata ajutor din vest cu arme. Armata US a ocupat Irak-ul in o saptamana, dupa care a costat 1mld/day sejurul si nu s-au ales cu nimic.
            Mai este inca un aspect, armata ucrainiana+voluntari are acum peste 200k de oameni, nu e o chestiune prea simpla cu acestia, unii au experienta de front.
            Gandeste ca daca incep sa curga ca si ajutor Spike, Jevelin si Stinger in lupta de gherila va fi urat rau pentru rusi.
            Noi eram in ’68 in p..ielea goala fata de Cehi si nea Nicu s-a pi… pe ei live cu show. De ce nu au venit pana la urma si peste noi ?
            Simplu, pt ca noi eram chititi de la armata pana la ultimul om sa ii facem sa plateasca foarte mult pentru asta.
            Asa ca nu sunt lucrurile chiar atat de simple. Nu au pur si simplu resurse sa sustina asa ceva.

            29
            • Soft power merge insotit de un ciomag pe masura.
              Se spune (poate e doar legenda urbana) ca, in 1968, China ar fi avut o pozitie foarte clara cum ca sunt alaturi de noi. S-ar putea sa fi masat si niste trupe ca sa-si insoteasca vorbele cu exemple. Poate de aici si bancul de pe vremea lui Ceausescu cu pestisorul de aur si cu „sa ne invadeze chinezii” – unii dintre voi ar trebui sa-l stie.
              N-am cercetat problema, dar uite ce am gasit la o scurta cautare pe goagal: https://digitalarchive.wilsoncenter.org/document/113289.pdf?v=9718f8735e33def2dd83c79a0ccd3c01

              3
              • Foarte tare materialul, dar vezi ca nu sustine legenda cu interventia este exact ce se putea intampla atunci.
                ii blameaza pe cehi ca nu au luptat :
                It is clear that, if the Czechoslovak people were organized to resist, the Soviets would have backed down. The Czechoslovak revisionist clique did not order [the people] to resist, and thus the forces were disorganized. Dubcek remained in the building of the Central Committee, where he was taken prisoner.

                Pe noi ne lauda ca ne opunem :
                You adopted a fighting stance, you begun a long time ago to carry out a position of resistance regarding the revisionist leadership of the Soviet Union, and now you adopted measures to defend the homeland, to be prepared for any possibility. We are behind you in your struggle to defend your independence and sovereignty.
                Si ofereau ajutor in dotare, nu cu trupe :
                Resist, if you have need, we’ll give you cannons!’

                Interesante materialele si realiste, nu intrau chinezii in razboi pentru noi, dar veneau sigur ajutoare. Si a doua, faptul ca eram hotarati sa murim cu ivanii de gat, i-a facut sa dea inapoi.
                Asta va fi si azi cu Ucrainienii, isi permit rusii sa puarda aprox 50k de soldati si probabil cateva mld usd ?

                6
                • Da, ala cred ca a fost momentul de apropiere fata de China. Au fost si cateva proiecte militare cu ei: vedeta torpiloare cu aripi portante, ceva tun. Era cam greu sa ne trimita ajutoare direct. Era mai simplu sa faca niste “exercitii” la granita cu URSS… 🙂 Daca o sa am timp, o sa mai caut.
                  In mod cert a contat si determinarea noastra.

                  2
                  • Apropierea data de prin 63.
                    Si hotararea de a lupta a fost certa! Una mai sumbra , mortala „da’ la noi nu intra fara lupta! Mor cu ei de gat!!!”
                    Si poveste de mai tot hazul..
                    S-a hotarat reinfiinatrea Garzilor Patriotice… Si intr-un oras de provincie un tip ajuns contabil, fopts ofiter este chemat la Comitetul de Partid al localitatii
                    – Tovarase, ai auzit se reinfiintgteaza Garzile Patriotice! Suntei propis ca sa fiti comandantul GP din localitate…
                    – Dar stiti de ce am fots data fara din armata ?
                    – Am auzit.. Frontul de Est si Crucea de Fier
                    – Si asta ce va spune?
                    – Ca dumnevoastra sunteti cel mai calificat om ptr aceasta functie!

                    11
                    • da, clar, au fost si unele lucruri bune in RSR.

                      stiu o poveste aproape similara, tot la infiintare, unul din angajati, tot contabil, cu ceva puscarie la activ vine cu propunerea unde sa fie tinute armele.

                      asculta aia argumentele, da tovarase, excelent dar de unde cunosteti cladirea ca nu ne-am mutat inca cu intreprinderea acolo , pai stiti, am luat cladirea respectiva cu asalt camera cu camera in timpul rebeliunii legionare…s-au interesat de om, la fel ca mai sus, frontul de est, crucea de fier si ceva frontul de vest…si a ajuns loctiitor de comandat GP ceva

                      2
                • Ai uitat ca in moemntu ala era o discutie „neprincipiala” pe Amur . A murit si un gnl sovietic plus cateva mii de lati militari sovietici mroti „accidental”. Cati chienzi – cione stastea sa ii numere? Ca oricum nu rezolvau suprapopularea!!!

                  Asa ca este f credibila versiunea ca „ne-au garantat” … ca era un argiment mai principiala decat 2 insulite nisipioase care primavara dispareau sub ape ….

                  2
                  • Pe una din acele insule se afla un pichet de graniceri sovietici si un T64.Sovieticii au fost atacati prin surprindere de numerosi chinezi asa ca au fost colpesiti iar tancul, capturat.Ulterior sovieticii au aruncat in lupta mai multe unitati, aviatie si artilerie, la greu, insula si tancul , au fost recuperate.Cate victime au fost in ambele tabere doar rusii si chinezii stiu fiecare pentru ei.
                    La sfarsitul URSS, dorind sa dezvolte relatiile cu China, sovieticii au cedat benevol, insula dorita de chinezi, Chinei.

                    1
      • USA au pus pe lista neagra o serie de banci Iraniene, insa scoaterea Iranului din SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ) a fost o solutie incercata si de Obama din cate tin minte

        2
        • Chiar a facut-o Obama? Eu nu-mi aduc aminte.

          • In March 2012, pursuant to international and multilateral action to intensify financial sanctions against Iran, SWIFT was exceptionally prohibited under EU Regulation 267/2012 from providing financial messaging services to EU-sanctioned Iranian banks. SWIFT is incorporated under Belgian law and had to comply with this regulation as confirmed by its home country government. SWIFT implemented the regulatory obligation by disconnecting the related EU-sanctioned Iranian banks. In January 2016 many of the affected banks were de-listed by the EU, and were subsequently reconnected to SWIFT.

            https://www.swift.com/about-us/legal/compliance-0/swift-and-sanctions

            1
  7. Dar daca toate posibilele conflicte ar izbucni deodata?.Cumva coordonate…Cred ca NATO si Statele Unite nu au cum face fata pe 2 fronturi, UCRAINA si Marea Chinei. Iar dincolo,Israelu’ ar putea „accesa” ceva ” prieteni” de prin lumea araba.Ca altminteri,nici ei singuri,nu vad cum fac fata unei intregi opozitii arabe.Evident,asa dupa cum ne invita autorul, s-a dat liber la speculatii…?

    3
  8. In Ucraina, niste zdrentarosi – rusii – dar de soi, zagane fiarele de la au prin curte sa-si arate muschi, intr-o foarte probabila negociere cu cineva. Nimic de speriat aici, ivanii s-au rahitizat de tot dpdv economic, n-au chef de razboaie.

    Iranul in schimb este periculos, mai ales daca ne gandim la partenerul sau de dans, Israelul. Evreii nu stiu de gluma cand vine vorba de arme nucleare si nu se stie cand se poate intampla ceva.

    China, aici situatia tine mai mult de restul lumii decat de chinezi in sine, Beijingul se va intinde, prin tatonare, atat cat i se va permite (militar si economic).

    22
    • Biden: „M-am certat cu Vladimir Putin, dar fără jigniri. El m-a făcut oligofren, eu l-am făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat. În schimb Xi Jinping e obraznic și umblă cu tot felul de jargoane care nu e bine să le dai la presă.”

      din folclor… 🙂

      34
    • Gogu de la Stână

      Și daca socoteala rușilor este să ajungă la Kiev? Armata ucraineana știe cu cine are de-a face și va ceda foarte ușor. E neobișnuit de mare forta strinsa acolo. Nu cred ca se joacă la cacialma. Rușii vor obține rapid supremația aeriana și nimeni dar absolut nimeni nu ii va ajuta pe ucrainieni. Nu-i a bună.

      11
      • Rusii sunt interesați sa preia zona de est și sud a Ucrainei, inclusiv zona de litoral, pana la gurile Dunării, locuita majoritar de etnici rusi și rusofili.Pentru atingerea acestui obiectiv, rusii au suficient potențial militar.
        Ce ar rămâne la Ucraina, după un război ruso ucrainean? Partea de vest a Ucrainei. In acest moment, cel puțin 40%din totalul populației Ucrainei nu sunt etnici ucraineni.

        8
      • Si tu ce mai astepti?? Fuguta la ambasada ukrainei din bucuresti cu planurile proiectilelor ramjet cu 11,2km/sec,al sistemelor de protectie activa impotriva afsdps si ce ai mai proiectat duminica asta si victoria e a lor. Intre volga si nipru o sa fie plin de tehnica ruseasca in flacari. E sansa ta?????

        2
      • Gogu, deocamdata lumea accepta ca in Ucraina este un razboi civil nu unul intre Rusia si Ucraina,de aia in mare parte SUA si Marea Britanie nu pot invoca memorandumul de la Budapesta,si de aia Rusia nu a folosit in Ucraina trupe oficial,ci doar neoficial,cu negari masive ale folosirii lor,si de aia nu o sa vezi nici o suprematie aeriana rusa in Ucraina,ce pot pregati este acelasi scenariu ca inainte destabilizari de situatie in unele parti pt a rupe regiunile Donetk, Zaporojie si Herson asigurand culoar terestru in Crimeea pt asta poti sa folosesti si „separatistii”cu barci cumparate din Rusia sa creeze haos cativa km de la gura Niprului foarte improbabil pana la Kiev nu, pt ca nu cred ca poti justifica efectivele ca „separatisti „,baza o sa fie forte terestre si atat nimic mai mult pt ca doar pe alea le pot disimula ca „separatisti „si le pot dota cu tehnica capturata de la ucrainieni sau donata in cantitati infime ,pt ca daca folosesti armata regulata sub steag rus ca aviatie, aparare antiaeriana si alte unitati deja ai declarat oficial razboi,si atunci dai motiv de interventie garantilor si esti sigur ca rusia poate face fata unei interventii directe nu doar cu dotare si consilieri a garantilor memorandumului de la Budapesta si a unui embargo total pe toate palierele din partea aliatilor acestor garanti ca eu spun ca nu ca daca era asa facea Rusia chestia asta in 2014

        2
        • „Srparatistii” fara supremație aeriană si cu cantități infime de tehnica vor fi macelariti cu dronele si artileria, rusii ca sa aiba succes trebuie să atace cu tot ce au si din mai mulye direcții deodata

          • indiferent cata tehnica ai numerele fac diferenta si Rusia ca orice stat democratic nu isi poate tine in frau cetatenii care vor sa isi ajute fratii rusi la nevoie cand ucraienienii ii casapesc si o sa aiba ca si randul trecut o masa foarte mare de voluntari multi dintre ei sunt deja masati la granita,voluntari care cu experienta in siria,libia nu rup randurile la primul bombardament

            1
    • Eu din pacate nu stiu o ocazie cand Putin a blufat… 🙁

      5
    • Sunt de aceeasi parere in legatura cu Iranul, vad ca tot ii da inainte cu programul nuclear.
      Israelul nu va permite niciodata ca Iranul sa aiba arme nucleare asa ca o sa treaca la actiune chiar fara acordul SUA daca e nevoie.

      Greu de prezis daca va evolua intr-un razboi pe scara larga, dar daca iranienii continua pe drumul asta, sigur Israelul va executa niste misiuni de distrugere a instalatiilor nucleare iraniene.

      1
  9. Avand in vedere ca USA au hotarat sa nu mai trimita navele de lupta in marea Neagra – inseamna ca s-au inteles cu rusii.
    Astia o sa isi ia partea lor care oricum nu era Ukraina si restul cat ramane din Ukraina o sa trebuiasca sa o ia pe calea democratica cu drepturi pentru toti cei care locuesc acolo romani, polonezi, rusi, gagauzi etc. altfel nu pupa NATO si UE.
    Rusii o sa aiba zona lor tampon poate chiar o Ukraina neutra si toti o sa fie fericiti cu exceptia ukrainienilor de rand.
    USA si-a calculat ca nu ar vrea sa se juleasca cu rusii pentru ukrainieni si in tot acest timp sa dea sansa Chinei sa recupereze decalajul in Pacific.
    Japonia pas, pas, redevina putere in Pacific si din ce in ce mai mult o sa se poata baza pe ei insisi, astfel daca USA resusesc cumva sa ii faca aliati pe Corea de Sud si pe japonezi deja se va crea un fel de NATO in Pacificul de nord si pentru moment este suficient sa contrabalanseze China.

    10
    • În maxim o luna de zile, vom vedea dacă va exista un conflict militar deschis între Rusia și Ucraina, având ca rezultat final, soluționarea revendicărilor teritoriale rusești.
      Din lipsa de informații concrete, acum putem face doar speculații. Da, este foarte posibil ca atunci când rusii își termina mobilizarea trupelor terestre și navale, sa declanșeze o ofensiva militara în Ucraina, în urma căreia sa obțină teritoriile dorite, locuite majoritar de etnici rusi și rusofili. Non ucrainenii din Ucraina ii prefera pe rusi în locul naționaliștilor ucraineni.

      6
    • Urmăresc cu interes analizele geo-politice și comentariilo,r nu pot da decît un mare ” like” ! Felicitări ptr. Articolele pubicate!

      3
  10. Nu ne asteapta ceva placut in capatul Ucrainei cred. Si mobilizarea militara de anvergura respectiva nu cred ca se va solda cu trimiterea unitatilor la cazarma inapoi.

    13
  11. Felicitari pentru noua abordare geopolitica !!! Mie imi fac mare placere sa le citesc si sa aflu si alte opinii. Multumesc! Ref la conflictul Ru-Ua. E indubitabil ca incaz de conflict deschis Ru castiga la pas, dar oare asta isi doreste? Dpdv economic ar fi distrusa. Nu va dati seama cati bani a bagat pana acum in Krimeea… Sanctiunile vor curge , North stream 2 blocat, UE nu va mai cumpara petrol de la ei, ci de la arabi. Ori Rusia cam din asta se hraneste… Perspectivele economice sunt sumbre… si pe cat de prietena o fi cu China, ii convine de 100 ori sa aiba de a face cu UE decat cu China… Eu cred ca nu se va intampla nimic.

    4
    • Și dacă scopul imediat al Rusiei nu este invadarea nici unui km pătrat in plus din Ucraina? Este posibil ca toată zanganeala de arme sa fie doar o moneda de negociere. Americanii pleacă acasă fericiți ca au păstrat status-qvo-ul din zonă și nu trebuie sa toarne aici resurse suplimentare peste ce au programat deja, europenii își freacă mâinile fericiți la gândul viitoarelor afaceri iar Rusia obține deblocarea NordStream si ridicarea câtorva sancțiuni care usturau mai mult. In plus își mențin poziția in zonă, influenta poate creste pe baza acestei lovituri de imagine, cheltuielile atât militare cat și civile se mențin in actualele limite. In plus conflictul înghețat menține Ucraina in afara unor prognoze realiste de aderare la NATO, un conflict deschis sau chiar o secesiune ar arunca partea vestică a Ucrainei drept in bratele NATO si i-ar oferi acesteia scuzele pentru o aderare accelerata, ceea ce ar aduce spațiul NATO mai aproape de granița rusă, nu mai departe. Dezavantaje: nu rezolva problemele de alimentare cu apă din Crimeea.

      3
      • problemele cu alimentare cu apa ale crimeei se rezolva simplu de catre rusi lasa Ucraina fara 3 oblasturi Donetk,Zaporojie si Herson nici nu ai nevoie de oblasturile complete poti si doar pana la Nipru

    • Si eu cred ca asta a fost tot.Muscalii se vor retrage incetisor sa nu se faca de ris.Rusia nu mai este URSS.-oricum SUA si Anglia sunt OBLIGATE prin semnatura sa apere Ukraina care si-a cedat armamentul nuclear.

      1
      • Garantii nu pot interveni la Consiliul de securitate ONU decat în cazul în care Ucraina ar deveni victimă a unui act de agresiune sau obiectul unei amenințări cu o agresiune în care sunt folosite arme nucleare. Altfel nu exista astfel de obligatii.

  12. Pe mine ma ingrijoreaza cel mai mult debilitatea (in special vest)europeana. 3 decenii in care sistemul nu a avut chalenger-i reali au atrofiat puterile europene dincolo de orice limita. Din punct de vedere militar, taierea costurilor si reducerile de personal au facut minuni, pentru adversari. Din punct de vedere economic, delocalizarea (mutarea productiei in zona Asia, cu predilectie China) si dezindustrializarea in numele unui ecologism de multe ori orb a adus multe din marile economii europene in buzunarul Chinei, iar lanturile de productie nu se pot reface asa de usor pe cum ne-ar place noua sa credem. Din punct de vedere diplomatic, dezastrul e total: EU vorbeste pe 7 voci, si nu e de mirare ca inclusiv tari gen Turcia au ajuns sa ridiculizeze personajele de la varful institutiilor europene. Din ce in ce mai mult fiecare stat isi urmeaza propriul interes. Ucraina sau Taiwanul for fi ocupate si pacificate pana ce „liderii” europeni se vor decide asupra sanctiunilor (atent alibrate, sa dea bine la public, dar fara sa aiba un efect real). Social, e jale, cu multi tineri care viseaza cai verzi pe pereti si care traiesc intr-o realitate paralela pe retelel de socializare, cu un reviriment al socialismului care l-ar face invidios chiar si pe Lenin. Plus sentimentul iditot ca orice problema se poate rezolva doar cu vorba buna (fara a avea un cioma serios la indemana).Rusia si China si-au ales bine momentul.
    Singura speranta e la americani: pare ca macar in al doisprezecelea ceas, au realizat ca trebuie sa schimbe foaia. Sper ca in urma crizei actuale a semiconductorilor sa realizeze ca degeaba ai tehnologia fara materii prime, si de asemenea sa inteleaga ca nu se pot baza pe Taiwan, aflat mult prea aproape de o China revansarda. Reintoarcerea productiei, mai ales in zonele hi-tech, in granitele proprii, ar lovi China mult mai rau decat toate sanctiunile si declaratiile sofraitoare.
    In fine, traim blestemul vremurilor interesante, vom vedea ce o sa fie, dar sincer, mie imi placea Pax Americana, cu toate imperfectiunile ei.

    40
    • Corect, dar am 2 mici amendamente, Pigdogan a respectat protocolul (faptul ca aia sunt habarnisti arata doar nivelul diplomatic european – tamaie, pulbere fina). Econazismul naste tampiti, chetuieli imense sa devenim „eco” urmate de sugrumarea economiei in avantajul adversarilor. Apropo de semiconductorii, se gandesc idiotii ce inseamna o criza asemanatoare pe metalele rare pentru bateriile masinilor electrice ? Astept cu nerabdare tractoare si transcontainere cu baterii.
      * PS. Nicolae. Rusia va mima incalinatii pro euroatlantice cand ii vor ameninata chinezii teritorial.

      10
      • Nu stiu ce sa zic, nu cunosc protocolul asa de bine, dar, la intalnirile anterioare de acest gen, au fost trei scaune. Mai mult, in timpul acestie vizite, la cina au fost aduse 3 scaune identice. Acum, desigur, se poate invoca si contra-argumentul ca Presedintele Comisiei este ierarhic al treilea, in timp ce presedintele Consiliului European este al doilea, dar ce voiam sa subliniez este altceva: daca am fi avut o UE unita, capabila sa ia decizi importante rapid si fara consultari nesfarsite, crezi ca am mai fi avut aceasta sitatie? Si daca Erdogan isi permite acest comportament, oare ce isi vor permite si cum vad uniunea Putin sau Xi?

        4
      • @RTI Am si spus in articol ca integrarea Rusiei in spatiul euro-atlantic este o utopie. Totusi nu-i vad pe chinezi prea curand intrand peste rusi.

        1
    • daca te uiti la campania de vaccinare europeana te lamuresti

  13. Nicolae,
    „Ce mi s-a părut interesant a fost că rușii au adus din Marea Caspică, alături de mai multe nave amfibii, inclusiv monitoare. Mă-ntreb pe ce râuri ar vrea ei să le folosească… ”

    Pai intre Don – Donets, Marea Azov – si daca e loc pot fi transferate si pe gurile Niprului… avand acces atunci la Nipru si Bug… iar pe vreme buna se pot fatai pana la Odessa.
    https://www.worldometers.info/img/maps/ukraine_physical_map.gif

    3
    • Rușii au planul inconfesabil de a scoate Ucraina de la Marea Neagră.
      Adică confirmarea a ce spunea Băsescu cindva. ” Balta rusească”.
      Pentru noi lovitura economică ar fi enormă.
      Contestarea de către ruși a deciziilor internaționale privind zonele exclusive economice în Marea Neagra.
      ” Cum să recunoaștem acea împărțire tovarăși. Ucraina nu mai e stat riveran.
      Ia sa tratăm noi cu românii redistribuirea zonelor. ”
      Așa ne lingem pe bot de oricare vis de extracție a gazelor din apele internationale. ( și din care am primit drept legal de exploatare precis desemnat pe hărți )
      Rusnacii nu prea țin cont de tratate cu slabanogii care nu au cu ce patrula zona exclusiva economică.
      Am ajunge sa importam masiv gaz de la ruși. ( O facem deja prin Ungaria dar fara publicitate)

      14
    • Dece numai jumatate din harta Ucrainei ? Restul o iau rusii ? Cred ca-i intereseaza mai mult Gurile Dunarii(sa se plimbe pana la Viena) decat Dombasul(e deja al lor) !

      1
    • @Marius Eh, eram mai mult retoric… 🙂 Dar faina harta!
      Adevaru-i ca pe Nipru poti sa urci pana la Kiev… Or mai fi pragurile alea care au dat numele cazacilor zaporojeni?

  14. Armata Americana poate sustine fara probleme un razboi pe 3 fronturi.

    6
    • Nu as fi așa de optimist.
      Depinde de inamic.
      Una e să te bați cu desculții din Afganistan și bărboșii din Irak.
      Alta e sa te pocnești concomitent cu chinezul și rusul.
      În ultima asta varianta, să te întrebi pe unde ar fi ciomăgeala ( fara uz de arme atomice) :
      – Eu zic că cu rușii cafteala ar fi in Ucraina , Polonia și Dobrogea.
      – Cu chinezii , in Corea , Vietnam, Laos și Cambodgia.
      Cît o fi de dotată USA , nu are resurse pentru un astfel de scenariu cu război între mari puteri. Nimeni nu are.
      Oricum ar fi ultimul război planetar. Supraviețuitorii se vor bate între ei cu ciomege pentru a culege ceva mere . Radioactive. In Franța si în România. In Israel si în Iran. In Egipt ca și în Nigeria. In Cuba ca și în Mexic.

      11
    • Andrei, as zice ca esti deosebit de optimist. Mai toti exppertii se intreaba daca SUApot sustine simultan doua razboaie, iar tu ii vezi victoriosi in 3 🙂 .

      4
      • Care experti? Cred ca mulți nu își dau seama de mărimea armatei americane. Doar flota năvală este mai mare ca restu lumii la un loc….

        3
        • Sa nu mai vorbim de Rambo, Batman și Superman..

          5
        • Exista la un moment dat pe la inceputul anilor 2000 conceptul conform caruia armata SUA trebuie sa fie capabila sa poarte simultan doua razboaie contra unor puteri majore. Si cu ce avea atunci putea.Problema este ca intre timp in Irak si Afganistan uzura si-a spus cuvantul, capacitatile americane s-au cam erodat. Aparent cel putin.

          4
          • Irak si Afganistan le-au sapat moralul incercand sa tina sub control o populatie fara chef ai carei oameni motivati ii voiau afara, stil Vietnam. Insa dupa depresia vietnameza a venit succesul din Golf, razboi clasic unde au stat bine si tehnologic si la moral. Un razboi pe fata ar fi o descatusare si un prilej de revansa.

          • @Anla’
            Adevărat, la începutul anilor 2000, doctrina americană era concepută să poată purta 2 războaie majore, și unul mai mic, regional, în acelasi timp.
            Apoi, prin 2010, cred, sper să nu mă înșele memoria, s-a schimbat, 1 război major și 2 regionale. Pe atunci se credea că COIN-ul este viitorul luptelor, dar ca de obicei, matrioșka rusească este plină de surprize. Neplăcute!
            Părerea mea, hîc…

            3
          • @Anla’shok

            Exista – timpul trecut, perfectul simplu.

            Daca va aduceti aminte ca in Irac capaotatea umana a US Army a atins pct maxim .
            Reamintesc ca soldatul profesionist este o „resursa critica” care cam dispare in moemntul folosirii sale „intensive” (razboi)

            2
    • nu cred,putea in anii ;90.

      1
  15. Armata Americana poate sustine fara probleme un razboi pe 3 fronturi….
    Desigur poate … dar cu ce pierderi… suportate de cine… ?!
    Daca incepe bubuiala.. o sa fie naspa…. US o sa gareze la noi si la polaci tehnica si trupe.. rau nu ar fi… poate stau mai mult sau chiar raman…

    O sa fim o tinta sigur…
    HAi cu palinca…

    8
  16. Eu sunt un biet copil tantelor si nenilor, geopolitica este pentru mine mai complicată chiar și decât mecanica auto. Dar spețele enumerate de Nicolae mi se par așa-numite conflicte înghețate, unele de zeci de ani. Nimeni nu va îndrăzni nimic semnificativ atâta timp cât SUA nu vor intra într-o nouă doctrină de autoizolare si nu vor fi lipsite de mijloacele de a aplica teoretic măcar o corecție dulăilor agresivi care vor să sară gardul… Iar în spatele unei imagini de superputere adevărată din punct de vedere militar stă o economie pe măsură. China este noul atelier al lumii, dar nu cred că s-a luptat aprig pentru asta. Și cel mai mare poluator. Nu uitați că economia de astăzi care contează este una informațională.

  17. O simpla precizare: Rusia are propria ei civilizatie care NU este euro – atlantica!

    11
  18. E corect ce afirma domnul Nicolae cu privire la Ucraina. Dar sa nu uitam ca masarea de trupe rusesti la granita Ucrainei poate sa distraga doar atentia. Trupele au intrare libera in Donbas. Nu mai exista granite acolo, si pot sa preseze fortele ucrainiene.

  19. sa zica si gura mea
    1.daca pui monitoare pe MN …succesuri,iar ramane vajnica Marina Militaura Romana cea mai mare flota militara de apa dulce din a 3-a planeta dela soare
    2.Amerlocul drogat si lgbtq-ist poate sa recunoasca Taiwanul ca stat independent.Pun pariu ca toti aliatii adevarati ai Americii vor pune botul.Cu aceasta ocaziune putredul unchi sam va afla pe cine se poate baza…
    3.inchei intr-o nota optimista ca voi vedea postarea-cea mai buna punere pe bot a dragonului e sa nu mai cumperi produse made in PRC.Adica bai populime europeana oriunde vei fi acum si cat inca mai existi ,la munca nu la ajutoare sociale si cumpara numai de la albi,europeni crestini misogini si mitocani vorba elenei carstea.Ia sa vad cine e sponsorul principal al site-ului

    5
  20. Ucraina are în vedere să se doteze cu arme nucleare, în cazul în care nu devine membră a NATO (ambasador)

    https://m.hotnews.ro/stire/24736863

  21. Rusii nu o sa pornesca nicio actiune militara in Ucraina. Putin nu-si permite soldati rusi morti . Si de data asta nu mai merge in ucraina cu militii si contractori. Ucrainienii, cu sprijin extern ( informatii, monitorizare si ceva armament) sunt destul de capabili sa produca pierderi insemnate armatei ruse 😉 Nu stiu daca populatia rusiei va accepta asta acum

    8
  22. Rusia si China joaca la cacialma. Vor sa castige cateceva dar fara focuri de arma. Amandoua nu sunt asa de sigure de rezultatul unei invazii si din punct de vedere economic vor pierde inzecit.
    Iranul, ayatolahul si cu presedintele Iranului nu cred ca dormn prea bine (ca Saladin cand i-a infruntat pe asasini) la cum zburda Mosadul prin Iran.
    Make love, not war 🙂

    2
  23. Sfat de goanga pentru Ucraina: vindeti Insula Serpilor!…Statelor Unite ale Americii!

    ..daca tot „v-ati pricopsit” cu ea de la noi…

    Sa vezi balamuc atunci:..Arleigh Burke in Balta Neagra non stop, Montreaux style. Poate ceva maraieli legate e EEZ dar macar ii aclimatizam pe yankei…like forever…NKOTB!

    20
  24. Armata rusească la hotarul ucrainean e pentru UE și SUA, nu pentru ucraineni.

    Și da, nu va fi nicio intervenție militară directă în Ucraina.

    4
  25. Reacţia Moscovei după apariţia dronelor turceşti în Donbas: „Nu avem motive de sărbătoare”

    https://adevarul.ro/international/rusia/reactia-moscovei-aparitia-dronelor-turcesti-donbasnu-motive-sarbatoare-1_607830705163ec4271fc4a28/index.html

    S-ar putea sa vedem cate parale fac dronele turcesti. Rusi chiar nu sunt in pozitia de a le lasa sa zburde deasupra Donbasului asa cum au zburdat in Karabah.

    4
  26. Hunter (Scythia Minor)

    “Un rus a dat mingea peste gard până în Ucraina. 40.000 de soldaţi, trimişi după ea.”

    Titlul unui cotidian de umor, de pe meleaguri mioritice. Am râs cu lacrimi.

    14
    • Hunter (Scythia Minor)

      Se întreba cineva mai sus dacă americanii pot lupta pe două fronturi… păi de ce nu? Când ai superioritate aeriană, războiul este pe jumătate câștigat. În plus, atât Rusia cât și China, au prostul obicei de a nu avea prieteni. Practic, asiaticii au litigi teritoriale cu toți vecinii. Vecini care vor lupta de partea americanilor, pentru că Beijinul a devenit o sperietoare. Mai sunt animozitățile dintre ruși și chinezi, plus lipsa de resurse a celor din urnă. Japonia, Coreea de sud, Filipine, Taiwan, Australia, Noua Zeelandă, India…și singure sunt o nucă prea tare pentru chinezi. De cealaltă parte, misiunea Rusiei pare mai facilă. Asta din cauza lipsei de reacție a europenilor, cât și datorită procentului mare de etnicil ruși, ce trăiesc în Ucraina. Totuși ruși nu se pot lua la păruială cu NATO. Aviația lor e prea slăbită, iar dorința Turciei de afirmate, cred că dă de gândit Moscovei.
      Concluzia mea: n-o să fie război. Binomul Rusia-China e prea slab pentru NATO/USA.

      3
    • FAKE NEWS din 2014
      https://www.youtube.com/watch?v=5HR1BzJ_lfY
      Stirea se repeta zilnic ,dai un sarci si o gasesti si de azi si de ieri .
      Ce face Pedofilu acolo se chiama ca a adoptat o pozitie de forta.Arata batu sa scota diplomatii conditii maibune .Ce vrea Rusia de fapt este ca Kievu sa recunoasca republicile alea.E un jmen al diplomatilor pentru ca atunci Rusia nu mai este parte in conflict,devine observator, si scapa de raspundere.Cu alte cuvinte urmareste sa faca niste modificari in Ucraina,gen federalizare si dupa…merge mai departe si dupa federalizare.

  27. Vasile Guta-Ciucur

    „Cred ca era mai înțelept sa se încerce atragerea Rusiei în tabăra SUA-UE, economic și politic”

    Nu se va intampla. Pana una-alta, Rusia trebuie sa-si dovedeasca calitatea de lider in zona si de comandant de osti. Peste chinezi, arabi, turci si eventuali aliati europeni. Si are nevoie de control total la Marea Neagra. Americanii nu vor interveni. De aceea s-a fortat si schimbarea administratiei americane (tare dorita de unii de aici).

    1
  28. Ucraina e o inventie care a luat fiinta fara sa aiba scop si rost.
    Si e foarte probabil sa dispara.

    Administratia din SUA va incerca sa slabeasca atat Rusia cat si China, in mod indirect, prin carne de tun cum ar fi Polonia si Romania aici si Taiwan in zona aialalta.

    In loc sa luam epave zburatoare si plutitoare plus artificii colorate pt anul nou pe care platim continuu tribut si s-au dar deja 8 miliarde de euro pe ele, mai bine se bagat toti banii astia in dezvoltarea interna de tehnica militara.

    15
    • nu mai putem dezvolta mare lucru in intern. Si la alea putine care au fost, li s-a pus capac. Nu mai avem cu cine. Se pot face cel mult niste carpeli.

      9
      • Sper să te înșeli …
        Aș dori că cineva să te contrazică , cu argumente și dovezi .
        Viața bate filmul , parcă așa se spune …

        4
        • Nu prea are cine ca nu are cu ce. Chiar si inainte de 89 ind militara romaneasca era in faza de inceput cu livrari doar prin tarile lumii a3 a. Produsele erau ori din primele generatii de arme post ww2 rusesti, ori niste proiecte locale(bazate pe licente occidentale la fel de vechi) fara prea mare valoare combativa intr un razboi modern. Vorbim de tancuri si transportoare din anii 50-60,tehnica de artilerie si rachete din aceeasi perioada, nave incapabile sa se apere macar aa. Faza nasoala e ca anii 90 urmau sa fie anii next level. Se comandasera masini unelte performante, tehnicienii calificati erau formati, se recrutau la greu tineri cu studii superioare ptr centrele de cercetare. Daca se continua finantarea in acelasi ritm probabil ca in 2010-2015 apareau si primele produse de top de conceptie romaneasca. Acum, zero sanse. S au pierdut 50 de ani de investitii si generatii de oameni pregatiti. Nu mai visati ca visati degeaba.

          9
        • nu, asta era situatia deja in 2012-2013, cand chiar aveam relatii apropiate cu sindicatele si cei din Ind. Aparare – vezi si simpozionul – si cand mai fusesem cu George ^prin uzine.
          De atunci situatia s-a deteriorat si mai mult in ciuda gargarelor politicaniste despre relansarea industriei de aparare.
          Singurul debuseu ar fi firmele private sau privatizate, dar nu vad mari sanse de a avea cercetare-dezvoltare locala.
          Chiar si Elbit si altii care au deschis aici, e mai mult pentru productie de componente, ceva montaj si integrare.

          3
          • Eu vorbeam de finantarea din perioada comunista. In anii 90 au redus turatia aproape de relanti iar dupa 2000-2004 cand s au terminat si programele de modernizare(lancer, socat, jder, bizon, larom, etc) au lasat o moarta de tot. Acum mai supravietuiesc cativa care mare lucru nu mai pot face. Si sa o iei de la capat ptr armata simbolica de o mai avem, nu se merita.

            1
    • de ce ukraina este o inventie noua??cum strabunii nostii geto-daci cu origini nord iraniene este o inventie veche,tot asa si strabunii ukrainienilor sarmatii cu origini tot nord iraniene sunt tot o inventie la fel de veche.-negindu-i pe sarmati ii negi implicit si pe getii reginei tomiris-te poti duce la roma sa vezi columna lui traian unde cavaleria sarmata murea pentru meleagurile noastre,sau daca roma este departe te poti duce in dobrogea la adamclisi sa vezi cavaleria sarmata luptind alaturi de dacii lui deccebal +triburile germanice de buri si suebi care luptau goi…deci dacii lui decebal era un amestec de romani ukrainieni si germani.

      2
      • Vezi ca sarmatii nu sunt slavi!!! Incurci borcanele sau incerci sa legitimizezi dusmanul nostru natural!!

        5
        • AM scris sarmatii cu origini nord iraniene ca si getii–ce nu este clar?-ce probleme ai cu slavii polonezi,belarusi si cehoslovaci?sper ca stii ca muscalii nu sunt slavi.Dujmanul nostru natural vine din asia,este de rasa galbena si se numeste muscal potrivit lui m.eminescu din poezia doina.

          3
          • Daca tot spui prostii poate le si dovedesti.

            3
            • la ce te referi ca sa iti argumentez cu dovezi.-asa am crezut si eu ca astea sunt ineptii,dar cind am inceput sa verific am constatat ca cel pe care il contestam avea mare dreptate.

              2
              • Ce ai verificat ? Ca rusii nu sunt slavi? Lor le-ai spus? Spune-mi te rog ce anume indica faptul ca ei nu ar fi slavi?
                Ca ucrainenii ar fi sarmati? De unde rasariti fratilor cu ineptiile astea?

                1
          • @ka: îmi explici și mie te rog faza cu originile nord iraniene ale geților? Mulțumesc anticipat.

            1
            • vezi prin ce kazahstan actual haladuia regina tomiris a masagetilor cind ia taiat capul lui cirus cel mare.-de ce crezi ca ceasca voda a comandat filme istorice cu geto-dacii caci el era analfabet?ia spus sahul iranului despre neamurile gete–stiu ca scoala ardeleana a inventat putin pe daci si mai mult pe romani uitind intentionat de trirageti,masageti si chiar pe getii mici ai lui dromihete care aveau areal in actuala muscalie.

              1
              • interesant cum se pliaza propaganda cazaca de dupa comunism ca sa legitimeze o origine eroica, pe propaganda romaneasca cu leaganul omenirii de la care au invatat altii sa scrie.
                parca mi se pare mai de bun simt ce scrie aici : https://www.ssoar.info/ssoar/bitstream/handle/document/56061/ssoar-sp-rpsr-2007-1-grancea-Dacismul_si_avatarurile_discursului_istoriografic.pdf?sequence=1&isAllowed=y&lnkname=ssoar-sp-rpsr-2007-1-grancea-Dacismul_si_avatarurile_discursului_istoriografic.pdf

                1
              • Tomiris era massageta nu geta. Massagetii erau neam iranic de calareti nomazi getii erau neam tracic sedentar de agricultori si pastori. Asemanarea se opreste la originea indoeuropeana comuna si apartenenta la grupul satem al limbilor indoeuropene. Cat despre ucrainenii care ar fi sarmati si rusii care nu-s slavi, teoriile sunt atat de idioate ca nici nu merita luate in seama.

                3
              • Tomiris era massageta nu geta. Massagetii erau neam iranic de calareti nomazi getii erau neam tracic sedentar de agricultori si pastori. Asemanarea se opreste la originea indoeuropeana comuna si apartenenta la grupul satem al limbilor indoeuropene. Cat despre ucrainenii care ar fi sarmati si rusii care nu-s slavi, teoriile sunt atat de idioate ca nici nu merita luate in seama.

              • Acum mi-am dat seama de la ce vin teoriile tale. De la niste rahaturi de studii de genetica. Tine minte un lucru, principalul lucru care identifica un popor este limba vorbita. Limba rusa este o limba slava, ucraineana este o limba slava. Ghici ce neamurile slave sunt un mix de triburi baltice si iranice. Ca au rusii ADN finic sau tatar este..lol. Tatarii au luat contact cu rusii abia in secolul 13. Surpriza, exista statalitate rusa pe vreme aceea.In statele formate in jurul Novgorodului, Moscovei se vorbea rusa deja. Tatarii, de fapt mongolii si adunatura de triburi altaice care ii urma au trecut Uralii spre vest abia in secolul 13 vezi ce era intre Nistru si Volga pana atunci crede-ma nu era neam de sarmat sau tatar. A ca mai faceau cronicarii bizantini confuzii numindu-i sarmati pe mai toti cei care se perindau pe la nordul MN cand de fapt erau fie slavi fie neamuri turcice, n-ar fi prima confuzie din istorie la ce viermuiala de popoare a fost in zona. Si de aici pana la ucrainenii sarmati numai este decat un pas daca mai punem si studiul ala genetic care citit de toti amatorii duce la teorii abracadabrante…iese ce vedem mai sus.
                Nu stiu ce carti de istorie citesti tu dar sigur nu sunt scris de istorici.

                3
                • Înainte de sec. XV nu se vorbea rusa, dar slava veche de est, din care au evoluat limbile rusă, ucraineana si belarusă

                  2
                • nu sunt teoriile mele.nu ma crede asa de destept,dar astea sunt teoriile in vigoare daca citesti despre arieni aflii ca au buit toti din asia acum 2000 de ani.Asta este istoria oficiala reala care desarta tone de zoaie pe teoria lui densusianu care ne spune ca noi…pelasgii…probabil hititii balcanici si cucutenieni au buit din europa in asia.Deci eu am prezentat o teorie in vigoare si care se bazeaza pe foarte multe probe,dar care eu zic ca interpretarea probelor NU SE LEAGA.-Deci daca ARIENII au buit din Asia acum 3800-4000 de ani de ce totusi gasim pe ceramica de la cucuteni pictata zvastica ariana inainte de venirea arienilor in europa cu 2-3000 de ani ???Deci densusianu a prorocit corect?

                  • Bazinul din care vin indoeuropenii nu se afla in Asia este in nordul MN pana la Urali(nici nu sunt sigur ca limitele estice se apropie de Urali). De acolo au „buit” in Europa si Asia.
                    Nu am zis ca ai fi tu cumva ci ca teoriile pe care le promovezi sunt in parte daca nu total gresite.

                  • eu stiu ca principalul element de desen al culturii Cucuteni sunt spiralele nicidecum zvastica si ca intr-o perioada istorica unii cautau zvastici peste tot pt a alimenta mitul arian nazist de fiinte superioare, asta e alta treaba,iar din cate stiu eu Vasile Parvan localizeaza in Getica stapanirea lui Dromichetais in stanga si dreapta Istrului ,reluind in stapanirea getilor Deliormanul si Dobrogea profitand de decaderea scitilor dupa Atheas, stapaniri pt care s-a luptat cu Lisimah iar scitii sunt un conglomerat de popoare nomade care au trait in nordul Pontului avand ca principal atu in lupta calul si arcul ca si alte popoare nomade dupa ei,totodata practicau inhumarea,spre deosebire de geti care practicau incinerarea https://www.persee.fr/doc/mcarh_0076-5147_1957_num_4_1_1121 asa ca de unde stapanire muscala ca doar nu stiu cati dintre romani recunosc stapanirea rusiei dincoace de Nistru,ca doar speranta moare ultima

              • @ka: masagetii erau sciti/ saka, nu geti. Check yourself before you wreck yourself.

                • nu sunt teoriile mele.nu ma crede asa de destept,dar astea sunt teoriile in vigoare daca citesti despre arieni aflii ca au buit toti din asia acum 2000 de ani.Asta este istoria oficiala reala care desarta tone de zoaie pe teoria lui densusianu care ne spune ca noi…pelasgii…probabil hititii balcanici si cucutenieni au buit din europa in asia.Deci eu am prezentat o teorie in vigoare si care se bazeaza pe foarte multe probe,dar care eu zic ca interpretarea probelor NU SE LEAGA.-Deci daca ARIENII au buit din Asia acum 3800-4000 de ani de ce totusi gasim pe ceramica de la cucuteni pictata zvastica ariana inainte de venirea arienilor in europa cu 2-3000 de ani ???Deci densusianu a prorocit corect?

                • CIND zici masa-geti zici geti nu masa sciti-ai putea sa te duci sa vizitezi mormintul tumular al lui dromihete getul….sau scitul din scitia minor situat la 50km de calarasi,eu am fost acolo si am vazut in tumul tricolorul romanesc,capul de bour al lui stefan cel mare si acvila munteneasca si am mai vazut ca acolo era o padure de tumuli geto scite care se regasesc si in masagetia adica sudul siberiei-te mai poti duce si la roma sa vezi cavaleria sarmata luptind cot la cot cu decebal,sau la adamclisi sa ii vezi din nou pe sarmati,eu am fost pe acolo si am priceput ce istorie am invatat la scoala.Am mai constatat ca dacii beau apa din apa altora adica a SAR-GETIEI,adica a ukrainienilor si getilor,basca ca locuiau in capitala altora adica SARMI-GET-UZA.

                  • De unde dracului vii cu aberatiile astea? Tu ai vazut vreodata diferenta de inventar intre un sit geto-dac si unul scit sau sarmat. Tu folosesti confuziile facute grecii antici ca sa sustii niste aiureli. La fel cu denumirea Sarmizegetusei nu exista nici o explicatie cat de cat credibila legata de denumirea lor. Inca ceva, geti sau extrageti sunt denumiri grecesti pentru aceste popoare, de unde si confuziile, de Saka ai auzi? Asta este denumirea pentru neamurile scitice, pe cand etnonimul geto-dacilor vine aparent de la daos, daoi sinonim cu lup. Cat despre sarmati si ucraineni mai vorbim cand o sa afli cand sunt atestati ucrainenii ca grup etnic distinct. Singura urma de adevar in ce spui tu este participarea triburilor iranice, in speta sarmatii la amestecul cu triburile baltice din care au rezultat neamurile slave, atat. Dar ucrainenii nu sunt sarmati iar limba vorbita de ei nu-i sarmata. Iar despre mormantul lui Dromihete ce sa zic, de pe teritoriul bulgar a participat la etnogeneza ucraineana. Omule este un amestec in capul tau ca si denumirea Sargetiei ca dovada suprema a faptului ca scitii erau traci. Sau invers? Cum se cheama incapacitatea de a intelege corect o informatie scrisa si implicit denaturarea ei. Analfabetism functional?

                  • @ka: Dacă te încălzește cu ceva, și eu cred ca sarmații erau mult mai apropiați de daci decât credem noi acuma, genetic, cultural etc. Nu cred ca scitii erau popor iranic, deși asta e o idee unanim acceptata deocamdata. Popoarele iraniene practicau o religie monoteistă, scitii erau politeisti. Ca stil de viața erau clar diferiți de iranieni ca erau nomazi ai stepelor, tatuați, călăreți și soldați de elita și stoneri notorii. Studii genetice recente arată ca populațiile de origine iraniana nu au migrat la N de Caucaz, gene iraniene avem doar la sud și la est de “fertile crescent”, din Afganistan pana in India. Casta dominanta in India este mai alba la piele tocmai datorită genelor euro-iraniene ale “arienilor” care au cucerit India, descendenți ai culturii Sintashta, conform argumentelor arheologice, lingvistice și genetice.
                    Apropo de studii genetice, mulți istorici cu școala serioasă sunt foarte neîncrezători in aceasta metoda, in parte pe buna dreptate pentru ca încă nu știm cum sa interpretam toate datele pe care genetica ni le furnizează, in parte însă complet aiurea, probabil le e prea greu sa accepte ca ceea ce era pana nu de mult “adevăr adevărat” nu e tocmai chiar așa. De exemplu maghiarii, ei sunt popor finougric, nu indoeuropean, ar trebui sa aibă genetica diferită de a noastră, însă nu au. De ce? Pai ungurii de acuma nu sunt aia care au venit calare acum un mileniu jumate, aia erau într-adevăr diferiți genetic de noi, însă aproape ca nu lasă urme in genetica ungurilor contemporani, care sunt exact ca noi și ca celelalte popoare din Europa centrală. Un istoric va accepta foarte greu faptul ca un număr limitat de băieți au venit, au cucerit și apoi au schimbat cultura locului impunând-o pe a lor in detrimentul celei băștinașe. Paradigma era pana acuma cu “popoarele migratoare” bla bla, ei bine nu prea e așa cât timp de exemplu exista continuitate genetica in anumite zone din Anatolia din mezolitic pana acuma !!! Dacă treaba cu migrația popoarelor ar fi chiar așa, cum se explica faptul asta simplu, ca genetica fermierilor anatolieni care au colonizat Europa din Sardinia pana in Țara Bascilor și pana la cei care au construit Stonehenge încă o găsim in Anatolia? Acolo ar trebui sa fie populație turcica, nu? E mai degrabă turcizata decât turcica. Uita-te la turci care își fac test din ăla Ancestry și descoperă ca sunt 30 % greci, e foarte amuzant. Ar mai fi de povestit, mult, dar mi se gata pauza.

                    • Vezi ca religia persana nu incepe cu zoroastrismul si Ahura Mazda. Inainte de sec. V i. H. erau tot politeisti. N-a zis nimeni ca scitii si persii erau acelasi neam ci ca fac parte din aceeasi familie de popoare. Si da sunt studii care ii plaseaza pe geto-daci in acelasi grup lingvistic cu lituanienii, neamurile iranice si arienii din India. Cat despre pendularea triburilor iranice la sud si nord de Caucaz si Caspica, se stie sigur ca migratia s-a facut de la nord la sud si spre est. Doar ca nu este obligatoriu ca bazinul nord pontic sa se fi golit. Au ramas grupuri, probabil initial mai mici care treptat au umplut golul lasat de cei plecati.

                    • @Anla: După părerea ta limba sciților era o sora a protopersanei, sau o varianta a ei, sau era o limba indo-europeana desprinsa mai repede din trunchiul comun, cum era de ex Luwiana sau Hitita, care preced apariția protoperrsanei, ma scuzi, nu știu exact numele limbii, dar înțelegi ce zic. Ru ce crezi?

                    • Ca sa vorbim despre limba lor mai intai trebuie clarificat ce este cu scitii. Dupa unele pareri erau un conglomerat de neamuri nomade. Dintre ei s-ar distinge scitii regali care dupa informatiile disponibile pana in prezent vorbeau o limba iranica.Nu stiu daca „sora” este termenul potrivit dar asta inclin sa cred. Cred ca trebuie sa reiau la rasfoit niste lucrari pe care nu le-am mai citit de mult.

  29. Rusii au restrâns libertatea de navigatie în Marea Neagrà, nu numai prin strâmtoarea Kerci.
    https://pbs.twimg.com/media/EzC5z3PW8AYsGfG?format=jpg&name=small

    „Rusia a decretat zone în care „exercitarea dreptului de trecere inofensivă prin marea teritorială a Federației Ruse pentru navele militare străine și prin alte regiuni ale navelor de stat este suspendată””.

    2
    • Marea teritoriala a federatiei ruse este de la tarm pana la 12nm(aprox 22,5km) in larg. Si in conditii normale o nava militara putea sa o tranziteze doar cu aprobare.

      4
      • In conditii normale poti sa treci pe acolo chiar si cu o nava militara, conform UNCLOS:
        “According to UNCLOS, the territorial sea can be defined as the area which extends up to 12 nautical miles from the baseline of a country’s coastal state. The territorial sea is under the jurisdiction of that particular country; however, foreign ships (both merchant and military) ships are allowed passage through it.
        This type of passage of territorial passage of foreign ships is known as an innocent passage. However, the right to the innocent passage can be suspended if there is a threat to the security of the coastal state.”
        Vad ca rusii se simt amenintati de vecini… Rusia este membru UNCLOS.

        2
        • Adica vrei sa spui ca un AB daca avea chef sa foloseasca un „coridor inocent” la 5-6 nm de tarmul rusesc o putea face? Sau un type 55 ceiniz poate face selfiuri pe acelasi coridor inocent la 3nm de coasta californiei? Nu prea imi vine a crede. Si daca se apropie de zona contigua neanuntat si in secunda doi e solutia de tir data deja.

  30. USMC, corpul puscasilor marini Americani reprezinta a 2-a forta militara a lumii, dupa US Army.

    Lupta pe 2 fronturi cu Rusia si China, nu ar fi o problema pentru USA. Si vorbim doar de armata Americana, fara NATO si alti aliati. Nu ca ar pune americanii mare baza in restul aliatilor gen Franta, Germania etc.
    Cu Iranul se descurca Israelul fara probleme, in maxim 24 de ore, armata iraniana ar avea aceasi soarta ca armata lui Saddam.

    Crimeea trebuie si va fi redata Ucrainei.

    7
  31. Vasile Guta-Ciucur

    1. „Lupta pe 2 fronturi cu Rusia si China, nu ar fi o problema pentru USA”

    Tehnic ai dreptate. Indiscutabil. Din pacate, sunt alte forte la lucru aici. Forte care vor dirija altfel lucrurile.

    2. „Cu Iranul se descurca Israelul fara probleme, in maxim 24 de ore, armata iraniana ar avea aceasi soarta ca armata lui Saddam.”

    Israel va face orice este nevoie pentru a-si asigura continuitatea. Ramane de vazut cine ii va tine spatele pana la sfarsit. Daca punctul 1 nu functioneaza…

    2
    • N-aveți voi grija Israelului, dacă se impute treaba americanii si rușii vor interveni cu siguranta , de ce?…pt ca Israel nu poate sa susțină singur un război cu Iranul dapai cu lumea araba si vor face ceea ce oricine amenințat cu disparitia ar face, ar apela la arma nucleară….vor mai marii lumii așa ceva , vor un asemenea scenariu?…nu cu siguranta.

      A , dacă vb de scenariul in care americanii ar fi Încolțiți din toate părțile si nu vor mai face fata atunci da…..putem stinge lumina, de fapt o vor stinge ei cu siguranta!

      2
  32. Intrebarea e care e mai tari:tiganii,jidanii sau americanii?

    1
  33. Daca USA va anunge in conflict militar cu Rusia si China,.. SUNTEM TERMINATI. Nu conteaza care dintre ei va apasa primul pe butoanele rosii, la faza asta nu exista castigator….doar sute de ciuperci atomice, observate de pe statia planetara I.S.S…

    9
  34. Ce parere aveti de ultimul anunt al rusnacilor de la Kiev ,bomba atomica?

    1
    • Opinie personalaî: Sa-i motiveze pe occidentali sa sara cu banii?

      8
      • Da ,am observat si eu ca cer atentie ,isi supraestimeaza importanta.Ma gandeam la ce te faci cu Ucraina atomica membraNATO sau ar face maica rusie .Prin 2014 americanii vroiau razboi adevarat .Momentan asa arata scarmaneala Ș
        https://www.youtube.com/watch?v=6zUc-mpMGrs

        8
        • E ciudat cat de nonsalanti o spun. La ce haos a fost acolo de la destramare URSS, crezi ca poate garanta cineva ca au decomisionat totul? Focoasele poate erau contorizate, dar materialul nuclear crezi ca stie cineva cat a fost? Acu pe bune, Iran a intrat in foame si cheltuie fara numar ca sa faca si el macar una, iar astia au avut mii plus combustibil in procesare si au aruncat tot?

          7
  35. Last week Turkey said the United States would send two warships to the Black Sea, in a move Russia called an unfriendly provocation. On Wednesday Turkish diplomatic sources said Washington had cancelled the deployment. read more

    Cavusoglu said Washington had informed Ankara of the decision. He said any future deployment would require a 15-day notice period under the 1936 Montreux Convention, which grants Turkey control over the Bosphorus and Dardanelles straits that connect the Black Sea and Mediterranean, and limits warships’ access.

    „If the U.S. ships don’t pass the straits today, the 15-day notice period starts all over again. Non-coastal states need to convey notices 15 days in advance,” Cavusoglu said.
    https://www.reuters.com/world/europe/turkey-says-not-picking-side-ukraine-russia-conflict-turkish-formin-2021-04-15/

    1
  36. Vasile Guta-Ciucur

    So, it is true that Romania has a military agreement with Ukraine?

    • Mda, Tara asta e pe faras…toti penalii si puscariabilii sunt scapati de avocati intr-un sistem de Justitie prafao…Iar altii ajung sa beleasca ochii si sa le soarba aiurelile (penalilor) fie ca sunt debitate la TV sau in presa scrisa.
      SRS trebuia sa intre la parnaie si aruncata cheia de la celula lui, nu sa mai bea un proseco, frecandu-si mainile ca a mai fraierit pe altii prin scrierile lui fetide.

      5
    • Daca zice Rosca Stanescu, inseamna ca asa e !!

      4
    • @Vasile Guță
      Serios frate!? Analizele securistului SRS? Porcul ăsta poate crede în ce vrea el. Eu cred ce scrie în Carta NATO. Încă nu a intrat în capul multora că România nu este o țară de capul ei ci o membră a două uniuni, militară si politică. Faci ce fac și ceilalți parteneri, dacă ai inițiative proprii, nu mai ești în casa lor. Cam ca Voiculescu și Guvernul

      2
      • Vasile Guta-Ciucur

        Doar aratam sursa in care am citit de „tratat”. Ar ajuta un raspuns concret, eventual cu link la o sursa oficiala. In rest, nu prea mai conteaza ce spune SRS. Ori ce spun altii…

  37. Vasile Guta-Ciucur

    „SRS trebuia sa intre la parnaie si aruncata cheia de la celula lui, nu sa mai bea un proseco, frecandu-si mainile ca a mai fraierit pe altii prin scrierile lui fetide.”

    I’m asking again, it is true that Romania has a military agreement with Ukraine?

    • depinde ce intelegi printr-un acord militar,daca intelegi acord de ajutor militar in caz de razboi cu a treia parte in mod sigur nu,are un acord de cooperare industriala militara, cel putin asa stiu eu

  38. Georgienii au luat-o peste cap de la rusi instigati și încurajați de americani. Ucrainienii par sa învețe din greșeli și nu cred ca o sa repete scenariul. Vad zabauci pe aici(nu cred ca oamenii din politica românească sunt mai de soi) care cred ca partenerul nostru strategic e omnipotent și ca interesele noastre se aliniază perfect.. De fapt suntem dependenți economic și militar, nu putem face o politica națională pentru ca deciziile nu ne aparțin. Rusia după 7 ani de sancțiuni e din ce în ce mai autarhica și resurgenta, are spatele asigurat de hiperputerea în devenire care e China..

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *