O rana mereu deschisa: Basarabia!

http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/5519-consiliul-unirii-cheama-romanii-pe-13-mai-la-chisinau-pentru-a-cere-reunirea-celor-doua-state-romanesti.html#Scene_1

Oferiţi două zile din viaţa Dumneavoastră ŢĂRII, din al cărui neam vă trageţi – ROMÂNIA, în hotarele sale străbune – aşa cum spunea, în poemul “DOINA”, marele nostru poet naţional MIHAI EMINESCU, se arata intr-un apel al Consiliului Unirii si preluat de Romanian Global News.
“E timpul să sprijinim fiecare, personal, reunificarea teritoriilor străbune, prin revenirea la trupul Ţării-Mamă – România.
A venit clipa să fim alături de fraţii români din Basarabia, care, pe 13 mai, începând cu ora 13.00, se vor aduna în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău, unde îşi vor arăta dorinţa de reunificare cu România.
Pentru cei care încă nu ştiu – vă spunem: la CHIŞINĂU s-a format CONSILIUL UNIRII.
Conducerea Consiliului Unirii transmite tuturor românilor din Patria-Mamă mesajul că ne aşteaptă să le fim alături, la Chişinău. Astfel români din toată România, se pot alătura unioniştilor la Chişinău, ca să demonstrăm lumii întregi că românii din Basarabia, Bucovina de Nord şi România vor să fim împreună, şi nu la cheremul intereselor imperialiste.
Faceţi un efort financiar şi logistic ca să fiţi prezenţi la Chişinău în zilele de 13 mai, începând cu ora 13.00, şi pe data de 16 mai, când se împlinesc 200 de ani de când Imperiul Ţarist a rupt Basarabia de la Trupul Moldovei.
DACĂ NE IUBIM ŢARA, NU PUTEM FI NEPĂSĂTORI LA SUFERINŢA ROMÂNILOR DE PESTE PRUT!
BASARABIA ŞI ROMÂNII BASARABENI NE VOR ALĂTURI DE EI LA CHIŞINĂU PE 13 ŞI PE 16 MAI.
Actiunea organizata de componentele Platformei unioniste “Consiliul Unirii”, inclusiv de Forul Democrat al Romanilor din Republica Moldova, este sprijinita de componentele Platformei Civice “Actiunea-2012″, se arata in apelul Consiliului Unirii.

 

http://www.timpul.md/articol/%28foto%29-r–moldova-bucovina-de-nord-i-basarabia-de-sud-intra-in-ue-cu-ajutorul-potei-franei-40608.html

 

 

93 de comentarii:

  1. http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/5548-alexandrin-moiseev-semne-bune-anul-areunirea-e-aproape.html#Scene_1

    „Acuma este momentul favorabil pentru Unire, acest lucru l-a declarat chiar și Mircea Druc, această ocazie nu trebuie ratată, o șansă ca aceasta se ivește o dată la 20 – 30 de ani.
    Dacă din partea Rusiei ocupante primim cadou doar dizbinare, ură, furt de teritoriu, război etc. din partea fraților de același sânge primim cadou cărți, biserici, burse pentru studenți, nu cred că mai trebuie să vorbim cine ne vrea binele și cine nu!
    România va oferi cadou Moldovei de Est o biserică maramureșană din lemn și un million de cărți. Sper că biserica va ajunge la Mitropolia Basarabiei și nu la Mitropolia ocupantă a lui Vladimir, în caz contrar îmi voi schimba bună părere despre Nicolae Timofti. Un lucru este sigur, Unirea este mai aproape ca oricând, nu în zadar forțele ocupante din Moldova iși strâng toate puterile, financiare, mediatice, pentru a combate Unirea, dar nu mor caii când vor câinii. Sper ca la anul să sărbătorim Unirea în capitala României mari, București.”

  2. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/5584-16-mai-comemorat-de-platforma-civica-aciunea-2012-la-chiinu-i-alba-iulia.html

    Peste 500 de voluntari ai Platformei civice Acțiunea 2012 se strâng duminică, 13 mai, la ora 13.00 la statuia lui Ștefan cel Mare din Chișinău pentru a comemora împlinirea a 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei, transmite Romanian Global News.

    Tinerii vor purta tricouri negre și vor afișa o pânză neagră de 40 de metri în semn de doliu față de despărțirea românilor de pe cele două maluri ale Prutului.
    Acțiunea 2012 se va alătura organizatorilor din cadrul Consiliului Unirii și va porni în marș către ambasadele Rusiei și Turciei, continuatoarele celor două imperii care au hotărât pe 16 mai 1812 ruperea în două a Principatului Moldovei. Numărul total de participanți estimați pentru marș este de 4 000 de persoane.

    Manifestației din 13 mai se vor alătura și români de peste Prut, în acest sens fiind organizat transport din mai multe orașe din România. În aceeași zi, de la ora 17.00, la Alba Iulia, Asociația Realitate și Adevăr organizează împreună cu Platforma civică Acțiunea 2012 un marș prin care cere unirea cât mai grabnică a celor două state românești

    Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată ONG-uri și persoane care susțin reunirea Republicii Moldova cu România și militează pentru realizarea obiectivului generațiilor trecute, prezente și viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiași stat.

  3. Azi e 13, e ceva pe la Chisinau?

  4. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/eveniment/5639-mii-de-romani-in-strada-la-chisinau-pentru-a-comemora-200-de-ani-de-ocupaie-ruseasc-si-a-cere-reunirea-celor-doua-state-romanesti.html#Scene_1

    Mii de romani de pe ambele maluri ale Prutului sunt aşteptati duminică la Chişinău la un marş care va marca împlinirea a 200 de ani de la prima pierdere a Basarabiei, prin semnarea Tratatului de la Bucureşti pe 16 mai 1812. Evenimentul este organizat de Consiliul Unirii şi de Platforma Civica “Acţiunea 2012”, două organizatii care înglobează zeci de asociaţii şi partide de pe ambele maluri ale Prutului, transmite Romanian Global News.

    Organizatorii vor solicita reunirea Republicii Moldova cu România, ca solutie morala si reparatorie a Pactului criminal Ribentropp-Molotov si pantru asigurarea unei integrari imediate a populatiei basarabene in spatiul de prosperitate si securitate al UE si NATO, alaturi de majoritatea poporului roman.

    Marşul va porni la ora 13.00 de la statuia Voievodului Ștefan cel Mare către ambasadele Rusiei şi Turciei, continuatoarele celor două imperii care au negociat ruperea în două a Principatului Moldovei. Manifestanţilor din 13 mai li se vor alătura şi persoane din România, în acest sens fiind organizat transport din mai multe oraşe.

    La eveniment vor participa şi suporteri de fotbal, atât din Republica Moldova cât şi din România. Astfel, ultraşii celor două echipe importante din Chişinău, Zimbru şi Dacia, au anunţat participarea organizată. Li se vor alătura tineri din mai multe oraşe din Basarabia, cum ar fi Nisporeni, Bălţi sau Ștefan Vodă. Pe lista grupurilor ultras prezente este şi Honor et Patria, grupul de suporteri care susţine exclusiv naţionala de fotbal a României. De asemenea, sunt aşteptaţi la manifestaţia unionistă şi susţinătorii stelişti şi dinamovişti din Basarabia.

    Ziua de 16 mai a fost declarată marţi zi de doliu de către Primăria Chişinăului, steagurile urmând a fi coborâte în bernă. Decizia nu a fost pe placul partidelor comuniştilor şi socialiştilor din Republica Moldova, care consideră ziua de 16 mai 1812 ca fiind eliberarea Basarabiei de sub jugul otoman şi aderarea regiunii la Imperiul Țarist.

    Platforma Civică ACȚIUNEA 2012 este formată din ONG-uri şi persoane care susţin reunirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de reunire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat.

    Ultimul marş a avut loc la 25 martie consacrat Unirii Basarabiei cu România. Manifestaţia a reunit peste 4.000 de persoane in pofida unor provocari ale extremistilor prorusi.

  5. http://www.jurnal.md/ro/news/mar-ul-unirii-din-pman-pana-la-ambasada-rusiei-i-a-turciei-foto-219805/

    Mii de oameni au mărșăluit astăzi în semn de comemorare a 200 de ani de la ocuparea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii, membri și simpatizanți ai PNL și Platforma Civică Acţiunea 2012.

    Marşul Unirii a început la ora 13:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, după care manifestanții au mers la Ambasada rusă, unde au aruncat în aer baloane negre. De acolo, mulțimea a mărșăluit spre Ambasada Turciei.

    O anti-manifestaţie au organizat şi membrii formaţiunii Patrioţii Moldovei, care au aruncat în PMAN avioane de hârtie pe care era scris „Rusia”, „Rogozin” etc.

    La un moment dat, între cele două tabere s-au iscat niște altercații, care au fost însă repede oprite de oamenii legii. În câteva clipe, ploaia de polițiști a făcut un gard viu între unioniști și tabăra opusă.

    Vedeți mai jos o galerie de poze, realizate de fotograful Jurnal.md, Mircea Zatușevschi

  6. uitati-va fratilor la poze,SUNTEM PE DRUMUL CEL BUN, ZIUA UNIRII SE APROPIE!!!!!!!!!!!!
    ASTEPT CU MARE INTERES SA SE ORGANIZEZE SI IN ROMANIA ASTFEL DE MANIFESTATII PRO-UNIRE SA PARTICIP SI EU!!!!!!

  7. Mihai-Cristian

    am gasit niste filmulete de astazi pe tutube,nu pot decat sa ma bucur de amploarea actiunii,e un pas inainte insa asa ca o concluzie personala 60-70% din cei prezenti erau suporteri al unor echipe de fotbal din Romania si Moldova (vezi banere,”japoneze”,scandari,chiar si garderoba 😀 ) , asta, poate sterge putin din noroiul aruncat de catre presa in „Ultrasi” , nu zic ca prin randurile curentului nu exista si derbedei dornici sa se afirme printr-un mod mai ne la locul lui samd. dar , deobicei sunt pusi la zid fara vreo acoperire,prea se generalizeaza cand vine vorba de ei . Nu sunt ultras , dar ca o observatie mai mereu cand merg pe vreun stadion si ma uit catre peluze vad cel putin un tricolor acolo … cred ca nu merita etichetati toti drept fiind niste „drogati,fosti puscariasi,alcolisti si oameni fara tara si Dumnezeu” cum ii place presei sa-i numeasca.

    • Asa ii place romanului sa zica ca unu e puscarias daca are un tatuaj sau e ras in cap, si daca umblii cu persoane de genu esti la fel, mentalitati de comunisti.

  8. acum 3-4 ani pe vremea stalinistului de voronin astfel de manifestari s-ar fi lasat cu arestari in masa, cu batai, cu scandal mare, jurnalistii care aveau ‘tupeu’ sa vorbeasca deschis despre unire erau cenzurati, daca se adunau 2-3 oameni pe strada si strigau in gura mare ca vor unirea cu Romania erau imediat dusi la sectia de militie…cel mai important aspect mi se pare ca in sfarsit se aude in Republica Moldova si glasul unionistilor, incet incet au prins un cheag si cu putina organizare au rezultate fantastice intr-o perioada foarte scurta, acest fapt ii supara pe rusi extrem de tare incat ameninta Republica Moldova deschis ca vor pierde teritorii daca se vor unii cu Romania.
    Urmatorul pas ar fi ca si in Romania sa aiba loc astfel de manifestari, sa ne adunam vreo 2.000-3.000 de oameni sa strigam in gura mare ca suntem alaturi de fratii nostrii basarabeni si ca vrem unire, asta i-ar motiva si mai mult iar la anul poate se vor aduna vreo 10-15.000 de moldoveni.
    ZIUA UNIRII SE APROPIE FRATILOR!

  9. http://www.timpul.md/articol/scopul-nostru-este-reintregirea-neamului-romanesc-33777.html

    La evenimentul de ieri a dominat o atmosferă patriotică, susţinută cu cântece, lozinci unioniste şi panglici în trei culori.

    Prin cele ce scandau, toţi îşi revendicau dreptul lor istoric de readucere la matca strămoşească a pământurilor Basarabiei.
    M-am alăturat şi eu celor care purtau lozinci ca ,,Unirea face Puterea!”. Erau reprezentanţi ai Mişcării civice „Acţiunea 2012”.

    ,,Suntem moldoveni, deci – români!” este motoul „Acţiunii 2012”, valabil pentru toate manifestaţiile unioniste pe care le organizează această mişcare civică. Solicitat de TIMPUL, Ion Gheoghiţan, unul dintre membrii Mişcării „Acţiunea 2012”, a spus că scopul organizaţiei din care face parte este reîntregirea neamului românesc. ,,Nu va fi linişte şi pace în România, până când Ţara nu se va întregi şi reveni în graniţele ei fireşti. Noi, cei veniţi la Chişinău, suntem o mică parte din românii care îşi doresc acest lucru şi vom lupta pentru a ne atinge scopul”, a declarat el.
    Nicu Sârbu, un alt membru al organizaţiei, susţine că Basarabia este casa românilor, iar ruşii care se vor aici stăpâni ar trebui să-şi domesticească ambiţiile lor imperiale şi să ne lase să trăim în limba şi credinţa noastră.

  10. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/analize-interviuri/5654-tvr-ticalosie-sau-neprofesionalism-sau-poate-amandoua-reunirea-celor-doua-state-romanesti-cenzurata-la-tvr.html#Scene_1

    Televiziunea publica demonstreaza pe zi ce trece ca este departe de a servi interesul public. Condusa de o gasca cu interese diverse care a monopolizat redactia de stiri dar si alte departamente, televiziunea publica a devenit din una “nationala” una “antinationala”.

    Cum altfel sa-ti explici faptul ca un eveniment de felul celui de la Chisinau in care 7000 de romani (estimari neoficiale ale SIS-ului) cer unirea Basarabiei cu Romania in strada, sa nu faca subiectul a nici 30 de secunde in jurnalul TVR?
    In schimb evenimentele de la Moscova sau protestul a 2000 de persoane la Kiev pentru fostul premier romanofob al Ucrainei Iulia Timosenko, sunt tratate pe larg pe banii contribuabilului roman?
    Este ticalosie sau neprofesionalism? Sau ambele?
    Cateva zeci de organizatii civice vor cere public demiterea conducerii TVR si demantelarea conducerii redactiei de la Stiri, conducere care in opinia organizatiilor respective nu serveste interesul public demonstrand pe langa rea credinta si neprofesionalism.
    Tratamentul pe care il aplica TVR evenimentelor din R. Moldova, in care se cere reunirea celor doua state romanesti, este tratat de redactia de stiri de parca la conducerea TVR ar fi o intreaga agentura ruseasca care incearca sa oculteze opiniei publice din Romania acest tip de demers al romanilor basarabeni, dar si al unei importante parti a societatii civile din Romania.
    De ce si ale cui interese servesc presedintele TVR Alexandru Lazescu si Anca Lazarescu? Dar familia Dan Lutan si Raluca Stroe Brumaru, alti producatori carora li se face rau la orice material din sau despre Basarabia?
    Poate Consiliul de Administratie al TVR ar trebui sa raspunda la aceste intrebari ca si Comisia de cultura a Parlamentului Romaniei.

    SUNT FOARTE DEZAMAGIT DE TVR, chiar am urmarit ieri sa vad ceva reportaje de la Chisinau si nimic :((((((((((((

    • Da , parca sunt de pe alta lume astia ai nostri si in general presa romanesca e preocupata mai mult de politruci. N-au ochi sa vada ca in Basarabia incepe sa se scrie istorie.

      RUSINE TVR!!

      • au dat aseara in jurnal o stire de vo 20 sec despre manifestarea din Chisinau, pe la sfarsitul jurnalului, mai mult in scarba, asa in zeflemea…RUSINE TVR.
        Ar trebuii sa cerceteze putin serviciile secrete romane pe membrii consiliului de administratie al TVR-ului sau directorul general daca nu cumva sunt pe statele de plata ale altor servicii cum ar fi cel maghiar care se opun unirii Romaniei cu R. Moldova!

  11. Un articol impresionant, George daca ai putea sa-l preiei macar pe post de link – ” Doamne, poporul meu nu se spală de mine „:
    http://www.jurnalul.ro/special/doamne-poporul-meu-nu-se-spala-de-mine-612697.htm

    Trezeşte-te, tu, patrie drogată/ Că dacă-n focul calculelor reci/ Mai pierdem Basarabia o dată/ Şi noi suntem pierduţi în veci de veci”. Pe versurile lui Adrian Păunescu, cântate de regretata Tatiana Stepa, românii s-au mobilizat în cuget şi-n simţire. „Ce zi tristă! România e Basarabia! De ce să fie graniţă între noi?! Suntem fraţi!”, mi-a spus un frate din rândul soldaţilor care „mărşăluiau”, vorba lui Nichita. „Dumnezeu, prima oară când a plâns printre astre,/ El a plâns peste ţară cu lacrima limbii noastre”, am auzit o voce, în spatele meu. M-am întors şi am am văzut doi ochi lăcrimaţi. „Da, aşa spunea Grigore Vieru, câtă dreptate avea dânsul”, mă asigura o soră din neamul meu.

    „Recursul istoric <>”, semnat de Generalul Mircea Chelaru, vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. Mi-am permis să extrag câteva pasaje: „Conştiinţa de sine a popoarelor, şi cu atât mai mult a naţiunilor statornice, se plămădeşte în timpul istoric. Dar istoria nu este o sumă de întâmplări înregistrate de scrisuri arhivate, ci viaţă producătoare de civilizaţie autentică. Istoria, alături de limbă, credinţă, cântec, onomastică şi toponimie, este temeiul conştiinţei identităţii de sine a unei naţiuni. Spaţiul în care aceste repere de identitate se manifestă este asemenea pântecului fertil unde se adăposteşte tainica naştere a popoarelor. Naşterea poporului român nu a fost rodul unei combinaţii «in vitro» , după alchimii romane, şi nici nu s-a făcut după vreo reţetă de cocteiluri migratoare, după cum încearcă să ne înveţe unii venetici. Pământul ereditar al românilor a fost dintotdeauna cel pe care l-au avut antecesorii noştri certificaţi de memoria istoriei scrise sau vorbite, iar dreptul asupra acestui pământ nu este unul tranzitoriu şi nu poate fi urzupat nici măcar după ce a fost răpit prin tăişul sabiei, bubuit de tun sau tratate semnate cu pistolul la tâmplă…

    Nicio lucrare a vreunui trăitor al acestui pământ nu va dăinui dacă ea nu va fi prin români şi pentru români. Iată de ce, de aici, din vintrele Daciei Străbune, facem chemarea către bărbaţii de stat, către conştiinţele lucide ale intelectualităţii, către poporul cel mare şi tăcut, dar maiestos şi suveran, să aprindem flacăra unităţii tuturor românilor prin vrednică, dreaptă şi tenace lucrare. Şi această lucrare izbândită să o punem chezaş vieţii noastre, ca moştenire eternă a generaţiilor viitoare”.

    Pe scena Teatrului Verde s-au întâlnit artiştii români despărţiţi de Prut. Actorul Nicolae Jelescu, grupul folcloric Ştefan Vodă, condus de Tudor Ungureanu, Maria Sarabaş, Irina Loghin, Eusebiu Ştefănescu, Maria Gheorghiu şi Gheorghe Turda. Toţi artiştii, alături de organizatori, au purtat în piept tricolorul în bernă.

    Actorul Eusebiu Ştefănescu s-a unit cu toţi fraţii români întru rugăciune: „Doamne, apară poporul român/ Ai grijă de el şi apără-l/ El este al tău/ Cu blândeţea lui de miel/ Şi cu răbdarea lui de taur/ Cu omenia lui de floare de zăpadă/ Ce se vede pe geam, Doamne/ Pe speranţă şi pe libertate/ Doamne, poporul meu nu se spală de mine/ Eu nu mă spăl de poporul meu/ Dacă îmi vine alt miros decât mirosul lui/ Mâ spăl pe mâini de propriile mele mâini/ Şi mă las legat de boara de zăpadă/ A poporului meu/ Mărul se poate spăla numai de măr/ De poporul mărului, nu!/ De pom, nu!/ Doamne, apără poporul român şi nu te spăla de el!/ Pe maica mea care m-a născut pe mine/ Am dăruit-o poporului român/ Dăruieşte-ţi, Doamne, pe maica ta care te-a născut pe tine/ Poporului român. Haleluiah!”. Toţi cei prezenţi în sală s-au ridicat în picioare şi au rostit cu voce tare ruga lui Nichita Stănescu „Stând şi fiind”. Simţeam cum le bat inimile tuturor românilor aflaţi în teatrul de vară. Impresionant! Cu fruntea sus, bărbaţii îşi ştergeau lacrimile care ţâşneau după voia lor.

    Maria Gheorghiu a cântat poezia lui Adrian Păunescu „Bocetul lui Ioan, cel fără de mormânt”. După mai bine de două decenii, a fost liberă să-i dea glas acestui bocet, la Chişinău. În acelaşi loc, acum mulţi ani, însuşi Adrian Păunescu a sfătuit-o, cu titlu de poruncă, să nu-l cânte, deşi pentru această piesă o chemase la Chişinău. „Nu mi-i fapta cât mi-i zisa/ Dar istoria proscrisa/ Iarăşi adevăr promis-a/ De la Nistru până la Tisa”.
    În timp ce Maria glăsuia, românii au aprins lumânari. Lumină din lumină pentru neamul cel sfânt.

  12. http://www.timpul.md/articol/conferinta-dedicata-anului-1812-cel-mai-important-eveniment-stiintific-al-anului–33813.html

    Ieri, la Academia de Ştiinţe a RM şi-a deschis lucrările Conferinţa ştiinţifică internaţională „Basarabia – 1812.

    Problemă naţională, implicaţii internaţionale”. În debutul Conferinţei au rostit mesaje de salut domnii Gheorghe Duca, preşedintele AŞ a RM, Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, Irina Potkina, secretar ştiinţific al Institutului de Istorie al AŞ din Federaţia Rusă, Gheorghe Cliveti, director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, filiala Iaşi a Academiei Române, Constantin Tănase, copreşedinte al Asociaţiei cultural-spirituale pentru cunoaştere şi comunicare, director al Cotidianului TIMPUL, Petru Guran, director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

    După mesajele de salut, participanţii la conferinţă au început să lucreze în plen. Prima şedinţă în plen este moderată de academicianul Dan Berindei, Academia Română.

    Solicitat de TIMPUL să comenteze evenimentul, doctorul în istorie Anatol Ţăranu ne-a spus că aceasta este o conferinţă reprezentativă. „Ea a adunat principalii specialişti ai epocii moderne, care cunosc foarte bine arhivele internaţionale referitor la evenimentul din 1812”, a declarat istoricul. Potrivit lui, un deosebit interes îl reprezintă polemica în cadrul manifestării. E vorba de cercetătorii ruşi şi cei români, care interpretează evenimentele din 1812 de pe poziţii conceptual diferite. În opinia istoricului, conferinţa atestă un înalt nivel ştiinţific, ea fiind principalul eveniment consacrat comemorării celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. La rândul său, istoricul dr. Valentin Constantinov a constatat că manifestarea este o repunere în discuţie a conjuncturii internaţionale, precum şi a consecinţelor ei pe plan social, politic, economic şi cultural după anexarea Basarabiei la Imperiul Rus în 1812.

    Alăturat, publicăm secvenţe din luările de cuvânt ale academicianului Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, şi Constantin Tănase, copreşedinte al Asociaţiei cultural-spirituale pentru cunoaştere şi comunicare, director al Cotidianului TIMPUL.

  13. sunt foarte curios care vor fi concluziile acestei conferinte mai ales ca participa si istorici rusi, oare vor fi obiectivi si vor recunoaste raptul Basarabiei si subjugarea ei sau vor fi obedienti si vor venii cu concluziile in plic semnate de insusi Putin?

  14. Mi-am amintit de un proiect mai vechi, din 2009 parca, unii dintre voi au auzit probabil de el:

    UNIŢI SUB TRICOLOR este (era) un proiect muzical care adună melodii cu mesaj civic şi patriotic, din ce în ce mai prezente în peisajul hip-hop. Pe album se regăsesc artişti din dreapta şi din stânga Prutului, semn al unităţii spaţiului cultural românesc : http://www.unitisubtricolor.ro/despre

    Încasările obţinute în urma vânzarii albumului au fost donate liceului românesc din Tiraspol, ai cărui elevi si profesori se luptă pentru a învăţa în limba română.

    Nimeni Altu’ – Fii ai bravilor soldati:

    http://www.youtube.com/watch?v=bErRqum1dSA

    SDST – Scrisoare de pe Front:

    http://www.youtube.com/watch?v=zGVzhJ6RYZM

    SDST – Ingeri deasupra Romaniei

    http://www.youtube.com/watch?v=4dEbgOAcblE

    • In onoarea bunicilor nostri care au fost la Odessa, in Crimeea, la Cotul Donului si apoi inapoi, pana la Budapesta si Muntii Tatra!

      Sa nu uitam prin ce au trecut!

  15. Chiar ma intreb daca Euronews a facut o gafa, sau a fost intentionata precizarea ca “Basarabia de altă dată este împărţită acum între Romania, Moldova şi Ucraina”

    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/gafa-la-euronews-basarabia-impartita-de-romania-moldova-si-ucraina-video-94279.html

    • eu zic ca-i un pas inainte daca problema unirii dintre Romania si R Moldova a ajuns in presa occidentala, acest lucru probabil ii supara extrem de mult pe rusi si maghiari 🙂

  16. URSS a avut o politică agresivă, de impunere a forței în raport cu statele vecine, în special față de România și Polonia, țări pe care a vrut la un moment dat să le desființeze, a declarat marți, la Chișinău, dr. Leonid Ghibianskiy, de la Institutul de Slavistică al Academiei de Științe a Rusiei.

    http://www.realitatea.net/istoric-rus-urss-a-vrut-sa-desfiinteze-romania_942946.html#ixzz1v14mVWBS

    Afirmațiile sale au fost făcute în cadrul conferinței „Basarabia 1812, problema națională și implicațiile internaționale”.

    Evenimentul a avut loc în contexul împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus.

    Istoricul moscovit a recunoscut că cercetătorii sovietici au aflat abia la sfârșitul anilor 80 despre prevederile secrete ale Tratatului Ribbentropp-Molotov, privind împărțirea Poloniei și ocuparea țărilor baltice și Basarabiei, lucru care a dat peste cap întreaga istoriografie a URSS, construită pe ideea eroismului antifascist.

    Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/istoric-rus-urss-a-vrut-sa-desfiinteze-romania_942946.html#ixzz1v156M55R

  17. http://www.timpul.md/articol/vitalia-pavlicenco-consiliul-unirii-crede-in-dezideratul-unionist-33842.html

    – Dnă Vitalia Pavlicenco, pe 13 mai, Consiliul Unirii a organizat un Marş al Demnităţii Naţionale, după Marşul Unirii din 25 martie. Spuneţi-ne câteva cuvinte despre această platformă unionistă.

    – Ideea reanimării spiritului unionist pe o platformă largă a celor ce pledează pentru Unirea cu România aparţine domnilor Anatolie Revenco, vicepreşedinte al PNL, şi Ştefan Maimescu, fost deputat în Parlamentul care a votat Independenţa, membru al Consiliului Naţional al Unirii (CNU), creat în decembrie 1991 de către parlamentari de la Chişinău şi Bucureşti, printre care este şi dl Constantin Tănase, directorul TIMPULUI. Ne-am sfătuit şi cu dl Mircea Druc, preşedintele CNU, care e preşedinte al Consiliului Reîntregirii Româneşti, înregistrat la Bucureşti. Acest an este unul special, prin împlinirea a 200 de ani de la anexarea de către Imperiul Rus a unei părţi din Ţara Moldovei şi am dorit să consemnăm în comun, mai multe forţe, trista dată, considerând că e de datoria noastră să comemorăm tragicul destin al basarabenilor.

    – Cum e conlucrarea membrilor Consiliului Unirii?
    – Este foarte bună, are loc prin Internet, pe site-ul http://www.consiliul-unirii.ro, unde se înscriu zilnic noi membri – oameni de rând şi asociaţii. Avem partide-membre din R. Moldova şi România, extraparlamentare, deocamdată, cum ar fi inclusiv Partidul Poporului Dan Diaconescu din România, dar aşteptăm şi partidele parlamentare din cele două state româneşti. Se pare că există şi unele semne bune în acest sens, cum ar fi filiala de aici a PSD, unii membri ai PNL în România şi unii membri PL din R. Moldova. Este în afara oricărei îndoieli că, dacă ar adera la Consiliul Unirii PL din R. Moldova, PNL, PSD, PDL din România, putem spune că stânga din R. Moldova, care e contra Unirii, mă refer la PLDM, PD, PSD, PCRM, ar pierde teren. Avem un mare sprijin din partea comunităţilor româneşti de peste hotare – Italia, Grecia, Franţa, Norvegia, SUA, de la numeroase asociaţii, care au aderat la Consiliul Unirii. Toate aceste adeziuni pot fi văzute pe site-ul menţionat, la rubrica „Organizaţii şi persoane afiliate”, care se actualizează zilnic. Îi invităm pe toţi şi ţinem permanent legătura cu membrii noştri prin e-mail-uri şi SMS.

    – Ce aţi spus la conferinţa de la Bucureşti?
    – Am adresat conducerilor celor doua state româneşti un set de documente cu propuneri pentru consemnarea Zilei de 16 mai – prin declararea ei ca Zi de doliu, cu totul ce derivă de aici, ca şi conducerii de la Chişinău. Din păcate, a fost doar reacţia Partidului Liberal, care, însă, nu a invocat autorul ideii – Consiliul Unirii, eventual Forul Democrat al Românilor, care a făcut acelaşi lucru, fiind parte a CU. Din păcate, nu avem o conducere naţională verticală la Chişinău, o aşteptăm la Bucureşti, însă noi credem puternic în realizarea dezideratului Unirii şi vom acţiona, în continuare, pentru a crea Consilii teritoriale ale Unirii în toate localităţile din cele două state româneşti, în comunităţile de peste hotare, în care românii din R. Moldova şi cei din România trebuie să fie împreună. CU a adresat un apel către guvernele europene şi comunitatea internaţională şi a început colectarea de semnături pentru lichidarea consecinţelor Pactului Molotov-Ribbentrop.

    – Care vă sunt impresiile după Marşul Demnităţii Naţionale de duminică?
    – S-a muncit foarte mult. Prin apeluri telefonice, e-mail-uri, SMS. Noi, PNL, i-am salutat pe activiştii noştri din toate raioanele, aşa cum au făcut Forul Democrat al românilor şi Asociaţia Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”. Toţi cei opt copreşedinţi ai Consiliului Unirii – Ştefan Maimescu, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Consiliului Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Asociaţiei socio-culturale „Maluri de Prut” din Italia, Anatol Caraman, locotenent-colonel, cavaler al Ordinului „Ştefan cel Mare”, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, Nicolae Dabija, scriitor, membru de onoare al Academiei Române, ex-deputat, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, membru al Asociaţiei „Parlamentul-90”, preşedintele Forului Democrat al Românilor, preşedintele Forului Românilor de Pretutindeni, deţinător al Ordinului Naţional „Steaua României” în Grad de Cavaler, Gheorghe Mârzencu, ziarist, membru al Asociaţiei obşteşti „Memoria victimelor regimului totalitar comunist”, Gheorghe Viţă, jurist, preşedintele Uniunii Românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, Vitalia Pavlicenco, doctor în filologia română, ex-deputat, deţinătoare a Ordinului Naţional al României „Pentru Merit” în Grad de Comandor, preşedintele PNL, Anatolie Revenco, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, Valeriu Ciubotaru, preşedintele Partidului Naţional Român, Timotei Ţurcanu, inginer, şi mulţi-mulţi alţii au muncit şi au rămas impresionaţi, ca şi toată lumea, de numărul mare de oaspeţi din România şi de mai departe care au răspuns invitaţiei noastre pentru Marşul de la 13 mai şi spectacolul patriotic românesc de la Teatrul de Vară, de prezenţa florii intelectualităţii româneşti şi de voinţa oamenilor simpli. Aceştia înţeleg astăzi clar – nu este o altă cale de salvare a românilor basarabeni decât cea a Unirii, ca una a Demnităţii Naţionale, de reîntregire a Statului Român după atâtea experimente triste la care a fost supus acest popor – cuminte şi bogat spiritual. Unirea face Puterea – acesta e sloganul Consiliului Unirii.

    A consemnat: Tatiana Corai

  18. O perspectiva interesanta a evolutiei in timp a statelor in Europa:

    http://www.youtube.com/watch?v=kBK9yncmps8&feature=player_embedded

  19. Efectiv iti dau lacrimile cand urmaresti un astfel de clip… dati cat mai multe like-uri
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xsEHBH2RUFA#!

  20. BASARABIA PAMANT ROMANESC!
    ZIUA UNIRII SE APROPIE FRATILOR!

  21. Bre Georgica imi vine sa te pup bre, ma bucur foarteeeeee mult c-ai lasat linkul asta cu Basarabia direct pe prima pagina, sa fie accesibil de la prima intrare pe sait.

  22. Deja incepe sa se contureze o „solutie” acceptata in cancelariile straine, R Moldova sa continue pasii spre o integrare in UE si eventual o unire cu Romania, Transnistria sa se uneasca cu Rusia care impusca doi iepuri dintr-o lovitura: se creaza un nou Kaliningrad amenintand blocul militar NATO si reuseste sa impiedice Ucraina sa aspire la un viitor european…Ucraina n-o sa fie acceptata in UE cu Transnistria pe granita ei.

    http://www.timpul.md/articol/ne-integram-in-uniunea-europeana-fara-transnistria-34192.html

    O declaraţie în acest sens a făcut Manfred Grund, membru al Comisiei de politică externă al Bundestag-ului german şi preşedinte al Forului Germania-Moldova de la Berlin, în cadrul Clubul de presă de la Chişinău, transmite Info-Prim Neo.

    Oficialul neamţ susţine că chiar dacă Moldova poate deveni membru UE fără neapărat să reîntregească ţara, autorităţile, totuşi, trebuie să ia toate măsurile necesare ca populaţia de peste Nistru să dorească să fie un tot întreg cu cei de pe malul drept şi să înţeleagă câte beneficii vor primi dacă vor face parte dintr-o ţară membră a UE.

    • Eu nu cred ca vestul vrea sa dea Transnistria rusilor si sa mai aiba inca un Kaliningrad – daca e sa o dea cuiva mai degraba ar da-o Ucrainei, care in 1989 a si vrut sa o ia prin schimb cu unele provincii locuite de „moldoveni” dar s-au opus autoritatile de la Chisinau.

      Pe de alta parte, nici nu sunt prea entuziasmati europenii sa bage o tara foarte saraca precum Moldova in UE in urmatorii ani. Si asa au intrat ei mai mult sau mai putin legal.

      asa ca ramane cum am stabilit – o zona gri incurcata cu influente amestecate si cu populatia plecata la munca in occident si in Rusia.

      partea pozitiva e insa ca demografic lucrurile stau bine pentru romani – se reduce pe cale naturala populatia varstnica, mai ales rusofona care duce dorul URSS.

      rusii mai tineri si mai de succes se duc la scoli occidentale si isi cumpara case la Londra, Paris, etc – nu cred ca vor sa mai aiba prea mult de-a face cu URSS-ul.

      • Avand in vedere ca frantuzii faca afaceri de miliarde de euro cu armamant si tehnica cu tovarasii rusi nu stiu ce sa zic in ce directie se duc treburile , sa nu uitam si de tovarasul Putin care face primele vizite in franta si germania…..

        • Presedintele francez a declarat ca va face tot ce-i sta in putere sa convinga rusia pt a nu se opune unei interventii externe daca razboiul civil nu inceteaza…intrebarea ii, ce concesii o sa faca europa rusiei, cu ce ii vor momii? poate transnistria ii una din monezile de schimb, si asta in defavoarea noastra si a republicii Moldova, sa ne amintim de raptul din 1812 cand Moldova a fost „vanduta” cu acordul lui Napoleon, poate se repeta istoria.

        • Eu asta am spus mereu , trebuie sa avem relatii bune cu europa , DAR PARTENERIATE STRATEGICE CU SUA ( ca vrem ca nu vreu e singura alternativa de superputere – si cointeresata masiv economic , adica sa facem afaceri cu ei nu sa ne prefacem , si relatii de tip win-win nu cum e acum win-pupatori in c…. ) SI STATE CARE AU SUFERIT CA SI NOI INTEVENTIA RUSNACILOR , mai bine un partener mai mic si mai fidel cu care sa te ajuti decat unul mare care ti-a tr… de fiecare data . Eu nu cred ca frantuzii astia nu stiu sa faca diferenta intre tigani si romani , DAR vezi ca exploateaza politic si ne scuipa mereu si ne bajocoresc , la fel si ceilalti ……

        • eu cred ca Rusia nu vrea Moldova, ci doar influenta acolo, mai ales economica. altfel, daca-i ia, trebuie sa-i sustina, sa-i mituiasca ca sa stea aia 70 la suta romani cu un regim pro-rus. preferabil pentru ei ar fi unii care sa dea din gura cu Romania dar businessul sa mearga cu Rusia, companiile rusesti sa primeasca caimacul.

          de altfel, au avut ocazia sa preia Moldova daca voiau cand era Voronin presedinte si nu s-au inteles nici cu ala.

          ei controleaza Transnistria (si nici pe aia foarte bine) si strategic le ajunge – e un hedging in caz ca nu se mai inteleg intr-o zi cu aliatii slavi traditionali – Ucraina, Serbia, Bulgaria sa poata totusi avea influenta in zona noastra.

          rusii au invatat o lectie in ultimii 20 de ani si acum vor sa fie mai ca americanii. adica vor intra cu economia in tarile noastre, in Europa, cu business, gen Alro, Lukoil, etc. intr-o zi vom descoperi ca suntem foarte legati unii de altii si fac un ban bun pe aici care se intoarce in Rusia – adica muncim pentru capitalul rus. Stapanul capitalului controleaza treaba, restul sunt angajatii lui.

          pe rusi nu ii mai intereseaza sa domine alte tari si sa sustina un imperiu, sa tina periferia in viata cu resursele lor – ci doar sa faca business si sa-si ia si ei o parte din afacerile din tarile astea.

          adica avem optiunea fie sa lucram fie ca parteneri egali, fie ca angajati sau ca clientii rusilor. toate tarile se incadreaza in una din categorii si tine de noi sa fim in una superioara si sa nu fim slugile lor. de preferat ca nici Moldova sa nu mai fie colonie economica ruseasca, dar asta e mai complicat, noi trebuie sa ne preocupam mai intai de noi sa nu dam faliment.

        • aici iti dau dreptate, Rusia cred ca nu mai vrea R Moldova unde minoritatea rusa ii 3%, ar trebuii sa bage prea multi bani ca s-o tina sub influenta dar cu siguranta vor Transnistria, acest petec de pamant ii ideal pt amplasarea de rachete si arsenal militar ca sa bage o „sula-n coaste” aliantei NATO.
          Citeam zilele trecute un articol in care spunea ca Rusiei ii trebuie un pret al petrolului de 114$ ca sa aiba indicatorii macroeconomici(mai ales deficitul bugetar) sub control, azi petrolul a scazut sub 100$(brentul)…daca vine iar recesiune, iesirea Greciei din zona euro, Spania, Italia cu mari probleme economice atunci ii posibil ca pretul petrolului sa scada in continuare iar Rusia sa aiba mari probleme economice si atunci ar fi de prisos sa arunce cu banii in R Moldova cand poate obtine aceleasi rezultate geopolitice acaparand Transnistria.
          De aici si intoxicarile care tot apar prin presa rusa cum ca Romania ar incerca sa rupa Transnistria ca sa se poata unii cu Moldova.

      • Nu vedem cine sunt europenii , sa nu ma lamureasca nimeni ca frantuzii ( ca si altii ) nu stiu sa faca diferenta intre tigani si romani , dar uite cum exploateaza politic si ne scuipa si ne jignesc pe toti , astia sunt aliatii nostrii europeni , trebuie sa ne intarim, obligatoriu, relatia cu americanii si cu tari care au suferit ca si noi de pe urma interventiei rusnacilor, mai bine un aliat mai mic decat unul mare si neloial ( as putea spune chiar un semidusman ).

        • solutia e sa te bazezi mai mult pe tine insuti si sa nu stai cu mana intinsa pe la altii sa te ajute.

          americanii pot fi ocupati prin alte zone ale globului (acum se retrag strategic din Europa si se muta in Asia), europenii se pot certa intre ei pe cine stie ce – daca Romania vrea sa insemne ceva trebuie sa se puna pe picioare si sa nu mai slugareasca pe nimeni. Partener, da, colonie sau sluga, nu.

          daca tu nu te respecti, nu te va respecta nimeni, nici francezii, americanii, nici rusii si nici macar moldovenii. cam la asta se rezuma citirea mea a relatiilor internationale.

        • CORECT , eu deasta tot strig in gura mare ( ca si si altii de fapt ) minim 128 avioane si tehnica performanta +offset …….., colectare bugetara de la 28% la 35-36 % si agricultura pusa pe picioare , asta genereaza sute de mii de locuri de munca ( si eliminarea masiva a ajutoarelor sociale ) si eliminarea importurilor de alimente de peste 10 mld anual ( bineinteles pe categoriile de produse care se pot realiza la noi ), asta e un inceput care se poate face fara prea mare efort , doar prin vointa .
          In ce-i priveste pe americani oriunde ar fii pe glob au aceeai „pieteni” care conteaza semnificativ : china si rusia , daca ii tin ocupati in alta parte a globului e bine si asa 🙂

        • ai mare dreptate. si e o tara incredibila Romania pentru ca la cat se fura si se cheltuie aiurea (probabil 80 la suta din buget) inca mai functioneaza economia. noroc cu evaziunea – ca daca astia aveau bani mai multi la stat ii risipeau si mai si – nu mai ramanea nimic in economie. sa nu ne imaginam ca ar fi construit vreun spital sau ca luau avioane sau alte chestii utile – cand sunt bani se duc pe alte prostii de unde se pot fura mai usor – asfaltari de parcuri, panselute, bancute de 10.000 euro bucata, etc.

          insa nu stiu daca trebuie sa ai un numar asa de mare de avioane pentru defensiva, insa iti trebuie un numar credibil si e nevoie si de modernizari masive in restul armatei – totul e invechit si consuma resurse uriase.

          eu cred ca prioritatea zero e sa punem economia pe picioare cat de cat – iar armata sa o dotam gradual, cu upgradari modularizate si sa folosim offsetul cat putem ca sa luam licente de la altii mai avansati.

        • Trebuie sa fi credibil , si eu zic ca numarul de avioane e chiar mic avand in vedere ca nu stii de unde sare „ursul” si ce jocuri se fac in jurul tau , Polonia cred ca are peste 150 ( MIG 29 , F16 si mai are ceva acolo , toate functionale si modernizate ) , Israelul o tara 10-12 % din teritoriul nostru si are 300-400 avioane , eu zic ca ideal ar fii 256 ( 16 escadrile ) bineinteles luate pe rand si ultimele tehnologii . O colectare de + 8 % in PIB-ul nostru este de 9-10 mld euro in plus anual .
          Din punctul meu de vedere offsetul este o oportunitate pe care nu ne permitem sa o pierdem , investitia Ford de la Craiova este de aproximativ 600-700 mil euro , ce ar insemna pentru Romania 10-12 investitii de genul acesta ( la Craiova se fac chiar si motoarele deci nu e o fabrica doar de asamblare) ,avem nevoie de tehnologie, de specialisti de la care sa „furam” si nu in ultimul rand sa ni se deschida usi la nivelul pietei mondiale ( piete in care am avut intrare – dar le-am pierdut prin incompetenta ) produse de gen Ford, pe care sa scrie made in Romania , pot deschide multe piete la nivel mondial

  23. un articol foarte interesant despre situatia economica, politica si demografica a Rusiei – „Rusia: Modernizare şi reformă – de la Stolâpin la Medvedev”:
    http://www.ziuaveche.ro/opinie/rusia-modernizare-si-reforma-%e2%80%93-de-la-stolapin-la-medvedev-97585.html

  24. Problema unirii Republicii Moldova cu România a fost adusă în atenţia participanţilor la un seminar organizat de AP NATO.

    http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/unirea-r-moldova-cu-romania-in-atentia-ap-nato-101883.html
    Într-un discurs în care a pledat pentru perspectiva integrării euro-atlantice a Republicii Moldova, deputatul Boris Vieru, vicepreşedinte al PL, s-a referit şi la “ultima opţiune strategică – integrarea poporului român“, “toţi românii în aceeaşi Alianţă Nord-Atlantică”. Liberalul de la Chişinău a particpat la cel de-al 80-lea Seminar Rose-Roth, care s-a desfăşurat la Vilnius, în perioada 18-19 iunie 2012. Seminarul „Partenerii din Est: provocările contemporane și perspectivele de viitor” a fost organizat de Adunarea Parlamentară NATO în cooperare cu Parlamentul Republicii Lituania.

    “Partidul Liberal, pe care îl reprezint în calitate de vicepreşedinte, are formulat în Programul său politic obiectivul strategic de aderare a Republicii Moldova la Alianţa Nord-Atlantică. Acest obiectiv, însă – trebuie spus – nu se regăseşte şi în programul de activitate al Guvernului (…) Republica Moldova este un stat cu vocaţie europeană şi viitorul său este nu numai alături, dar şi înlăuntrul marii familii a popoarelor euro-atlantice. Acest viitor poate fi asigurat doar prin aderarea atât la Uniunea Europeană, cât şi la Alianţa Nord-Atlantică”, a afirmat Boris Vieru.

    Boris Vieru – PL:
    “Poate Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană fără să aibă în vedere, ca obiectiv strategic, şi integrarea euro-atlantică? Teoretic, da. Practic, însă, nu cred că este posibil. Or, nu se poate imagina o Republică Moldova integrată politic în Uniunea Europeană, fără o integrare pe măsură în sistemul şi arhitectura de securitate europeană, bazată în prezent şi, cu siguranţă, şi în viitor pe Alianţa Nord-Atlantică. Geografia noastră este aceea care ne obligă să urmăm calea euro-atlantică”, a mai spus deputatul PL.

    “Dacă aderarea la Uniunea Europeană este imposibilă fără integrarea euro-atlantică, noi trebuie să cunoaştem acest lucru de pe acum şi să începem să desfăşurăm cele două procese de integrare în paralel şi concomitent. Republica Moldova este în căutarea unei soluţii durabile care i-ar asigura securitatea pentru decenii înainte. În cazul în care, eventual, calea pe care am expus-o mai sus ar eşua, cetăţenii noştri au la dispoziţie ultima lor opţiune strategică – integrarea poporului român. Astfel, în final vom ajunge să ne regăsim toţi românii în aceeaşi Alianţă Nord-Atlantică”.

  25. Basescu cere parteneriat strategic cu Germania si ei ne injunghie pe la spate, si in primul razboi mondial ne-au calarit nemtii si in al doilea razboi mondial, plus ca le-au dat ungurilor Transilvania de Nord, le-am anulat si o datorie de vreun miliard de marci din perioada interbelica care acum ar fi valorat vreo 15 miliarde de euro si CURVELE astea de nemti iar ne infig un cutit in spate si fac jocul rusilor doar ca sa primeasca gaze mai ieftine…..multa ueeeee la curvele de nemti

    http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6053-la-intalnirea-de-la-rottach-egern-germania-continua-sa-faca-jocurile-rusiei-si-insista-pentru-federalizarea-celui-de-al-doilea-stat-romanesc-.html#Scene_1

    Surse ale Romanian Global News de la Chisinau si Berlin au declarat ca in cadrul intalnirilor de la Rottach-Egern prilejuite de conferinta „Privind promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, diplomatii germani au insistat pentru a se accepta o formula de federalizare a R. Moldova, transmite Romanian Global News.

    In cadrul discutiilor a fost invocata inclusiv Gagauzia care ar putea fi parte a procesului de federalizare. Diplomatii germani merg astfel mai departe in aplicarea planului ruso-german de transnistrizare a intregului teritoriu al R. Moldova.

    Diplomatii germani au sugerat utilizarea unor alti termeni decat cel de “federalizare” care sa imbrace procesul intr-o formula acceptata de populatie.Cu alte cuvinte populatia sa fie manipulata pentru a accepta ceea ce Moscova si Berlinul vor sa-i impuna.

  26. oare a cata oara in istorie poporul roman este vandut pt ca marile puteri sa-si faca jocul???????

    RUSINEEEEE CURVELOR DE NEMTI!!!!!!!!!!

    • Asta este Europa !!!! crezi ca Frantuzi sunt altfel ???
      Nu stiu ce sa zic de Anglia , cred ca ei ar fi o speranta pentru un parteneriat strategic cu o superputere europeana , mai ales acum ca printul Charles ne cam trage cu ochiul .
      Putem adauga Polonia, Cehia, Slovacia, Lituania – cred ca o colaborare foarte stransa cu aceste state ar putea oarecum sa ne dea o alta perspectiva .

      • In general tari care au suferit din cauza stiti voi cui.

        • Si intre acelea trebuie facut selectie , de exemplu eu nu am incredere in Serbia , povestea ca nu am avut razboaie cu ei si cu Marea Neagra nu prea tine … „prietenii” sarbi ne-au invadat banatul cu porima ocazie ( cu toate ca am avut ceva tratate semnate cu ei … au schimbat macazul urgent … ) si nici nu au retrocedat tot …. acea parte se numestea acum banatul sarbesc ……

  27. „Ostasi, va ordon: treceti Prutul”:
    http://www.napocanews.ro/2012/06/22-iunie-1941-ostasi-va-ordon-treceti-prutul.html

    Ordinul de zi către armată din 22 iunie 1941

    Ostaşi,

    V-am făgăduit din prima zi a noii domnii şi a luptei mele naţionale să vă duc la biruinţă. Să şterg pata de dezonoare din cartea neamului şi umbra de umilire de pe fruntea şi epoleţii voştri. Azi a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor strămoşeşti şi a bisericii, lupta pentru vetrele şi altarele româneşti de totdeauna.

    Ostaşi,

    Vă ordon: Treceţi Prutul.

    Zdrobiţi vrăjmaşul din Răsărit şi Miazănoapte. Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii voştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voievodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre.

    Ostaşi,

    Plecaţi azi pe drumul biruinţei lui Ştefan cel Mare, ca să cuprindeţi cu jertfa voastră ceea ce au supus strămoşii noştri cu lupta lor.

    Înainte!

    Fiţi mândri că veacurile ne-au lăsat aici straja dreptăţii şi zid de cetate creştină. Fiţi vrednici de trecutul românesc.

    Comandant de căpetenie al Armatei, general Ion Antonescu

    „Monitorul oficial“, nr. 145, din 22 iunie 1941

  28. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6082-leanca-si-marga-se-vad-la-luxemburg-va-reafirma-marga-opozitia-romaniei-privind-federalizarea-sau-se-va-lasa-convins-de-prietenii-sai-germani.html#Scene_1

    Asa cum sursele Romanian Global News din Germania si Chisinau declarau, oficilaii germani si rusi fac presiuni puternice pentru federalizarea R. Moldova si eliminarea astfel pe termen mediu a “pericolului” reunirii R. Moldova cu Romania.

    Presiunile au fost recunoscute chiar de Marian Lupu, Presedintele Parlamentului de la Chisinau.
    In acest context este important de stiut daca prietenii germani ai lui Andrei Marga nu au incercat ca prin relatiile apropiate cu acesta, sa schimbe punctul de vedere de pana acum al Romaniei de respingere a oricarei forme de federalizare a teritoriului R. Moldova.

    🙁 si uite asa nemtzalaii si rusii iar impart sferele de influenta dupa cum vor muschii lor, se pare ca n-au invatat nimic din pactul Ribbentrop Molotov…am niste draci in mine, uhaaaaa,cu greu ma abtin sa-i injur pe aceste natiuni curve ca ma baneaza Georgica de n-o sa mai sciu 2 ani pe blogul asta 🙁

    • Pai si ce a facut Marga pana la urma? Sau a fost tot un titlu senzationalist, sa atraga atentia? Eu unul ma indoiesc ca un politician roman normal la cap si care nu vrea sa se sinucida ar fi de acord cu federalizari si alte asemenea

  29. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6117-germania-si-rusia-isi-arunca-in-lupta-pentru-federalizarea-rusificarea-celui-de-al-doilea-stat-romanesc-agentii-de-influenta-astazi-europarlamentarul-bulgar-kristian-vigenin.html#Scene_1

    dupa cum banuiam, absolut toti vecinii nostrii sunt impotriva unirii Romaniei cu R Moldova, ucrainienii si ungurii sunt cei mai mari adversari ai unirii iar sarbii si bulgarii tin apropape pe turnanta…iar rusii si germanii se pare c-au batut palma deja…oare cum mai facem unirea cu atatia adversari in jurul nostru?

    • Iese vreun comision?

    • Nu cred ca sarbii vor recunoaste asa ceva, poate doar daca Romania si Moldova o vor face si nici atunci nu e sigur (cum ar arata asta fata de situatia din Kosovo pentru ei?). Ceea ce nu e cazul acum (cine stie in viitor). Bulgarii nu vor face nimic de capu lor si nu vor recunoaste nimic primii, poate doar daca UE in intregul ei o va face, ceea ce iarasi nu cred ca e cazul acum.
      Ucrainienii sunt prinsi la mijloc. In mod cert nu le convine apropierea si unirea Basarabiei cu Romania, pentru ca ei au in componenta alte teritorii ale noastre primite de la URSS conform pactului Ribentrop-Molotov si se gandesc ca o sa le vrem inapoi pe toate. In acelasi timp o federalizare a Moldovei poate fi un posibil start sau exemplu pentru federalizarea Ucrainei, un stat cam artificial asa. La fel, o prezenta militara a Rusiei in Transnistria nu le prea convine, pentru ca ii prinde pe ei in cleste si pot aparea tot felul de complicatii.

      Ungurii cred ca ar fi cei mai fericiti cu orice federalizare si autonomie. La fel rusii desigur, dar daca ai nostrii (si de la dreapta si de la stanga Prutului) se tin tare le e greu si lor sa jongleze cu „cartoful fierbinte” creat chiar de ei acolo. Probabil de aia pun cumva o presiune pe nemti, sa-i ajute sa o rezolve cumva problema asta.

      Americanii cred ca sunt de partea noastra, si nici chiar nemtii nu isi permit sa o scalde prea mult. Sferele de influenta se reimpart acum, economic in primul rand, si noi am fost si trebuie sa fim cat mai slabiti din toate pct de vedere pentru ca eram o nuca prea tare si pentru Germania (care dorea sa-si reia o parte din vechile sfere de influenta in Europa) si pentru Rusia (care dorea sa si le pastreze). Problema lor e ca am reusit cum necum sa scapam nefaramati in 1989, iar acum pozitia noastra este importanta strategic pentru americani deci nimeni nu prea isi permite sa actioneze prea tare. Si, sper eu, mai avem inca ceva de aratat lumii, nu ne predam asa usor.
      Eu as fi vrut sa fim noi aia mai agresivi, sa facem planuri si sa actionam, nu doar sa reactionam sau sa ne bazam pe altii dar e greu la deal cu boii mici

      • ‘americanii cred ca sunt de partea noastra….”
        Uite un citat mai lung, dar interesant as zice.

        „În clipa în care vechiul parteneriat a căzut, Germania care s-a considerat stăpâna Vestului şi era, a întins o mână şi a făcut în tratat de alianţă militară cu Uniunea Sovietică, tratatul Stalin-Hitler fiind o reeditare a tratatului Alexandru I – Napoleon pentru împărţirea Europei. În momentul acela în Germania a apărut microbul hegemoniei universale şi Hitler a ajuns la concluzia că poate elimina partenerul şi poate rămâne de unul singur şi a atacat Uniunea Sovietică, şi-a atacat aliatul. Acel pact, „Ribbentrop-Molotov” nu era unul al împărţirii României, ci al Europei în două în funcţie de interesele celor doi. În momentul în care Germania a înnebunit şi a stricat jocul, era firesc ca Occidentul să producă un nou partener pentru Răsărit. Şi acest partener a fost încă din 1939 Statele Unite ale Americii.

        Pentru ca fraţii noştri de dincolo de Prut să ştie cine i-a vândut cu adevărat, o să dau citire următoarelor enunţuri: la 17 decembrie 1939 (războiul începuse la 1 septembrie) s-a înfiinţat la Departamentul de Stat al Statelor Unite un organism special numit „Committee on Problems of Foreign Relations”, care s-a numit din ianuarie 1940, „Advisory Committee on Problems of Foreign Relations”, iar din mai 1940 „Interdepartmental group to Consider post-war international problems and policies”, condus de internaţionalul Leo Pasvolsky.

        Ce analiza acest comitet? Zonele de conflict postbelice care vor exista după cel de al doilea război mondial. Analiza a început în septembrie 1939 când războiul abia începea. În vara anului 1941, în plin război antisovietic, acest comitet a devenit foarte activ pentru că era vorba de ajutorarea ruşilor în calitate de viitor partener în locul nemţilor şi s-a numit „Advisory Committe on Post War Foreign Policy”, cu un subcomitet pentru probleme teritoriale, condus din februarie 1942 de Harley Notter. La 24 aprilie 1942 s-au identificat 24 de chestiuni teritoriale care vor pune probleme stăpânilor lumii după război. Printre acestea şi problemele teritoriului dintre România şi Ungaria, dintre România şi Rusia, indiferent cum urma să se numească după război Rusia, Uniunea Sovietică sau altfel.

        Chestiunea a continuat, deci am devenit obiect de analiză, iar realitatea în ceea ce ne priveşte, din punct de vedere al intereselor viitorilor stăpâni, s-a conturat la 27 ianuarie 1943, când s-a luat în calcul pentru prima dată ca Bucovina şi Basarabia să rămână în Uniunea Sovietică. Negociatorii, adică vânzătorii, cei care ne-au vândut, să ştie şi fraţii noştri de dincolo, s-au numit: Grayson Louis Kirk, Marion W. Boggs, Charles Eustis Bohlen, John C. Campbell, Cavendish Wells Cannon, Norris W. Chipman, Otto E. Gutte, Harry N. Howard, Philip E. Mosley, colonel James Olive, căpitan H.L. Pence. Aceştia sunt cei care au făcut raportul acceptat de preşedintele Statelor Unite ale Americii de atunci, în baza căruia se spunea că în Basarabia, în acea perioadă, „la 3 martie 1944, locuiesc 1,6 milioane români, 700 de mii de rusofoni, 165 mii de bulgari, 100 de mii de găgăuzi şi 200 de mii de evrei. Basarabia şi Bucovina sunt teritorii româneşti, fără nici un fel de dubii, dar România nu va avea de suferit dacă nu le va mai avea după război. În schimb, pentru aliatul lor rus, ar fi încă o incomensurabilă pierdere strategică în posibilitatea de a ajunge rapid prin Bucovina în centrul Europei.” În această situaţie s-a decis ca aceste teritorii să rămână după război Rusiei. Decizia finală a fost luată la 3 martie 1944, în plin război. Din acel moment, s-a perfectat alianţa care funcţionează şi astăzi între Statele Unite şi Rusia.

        „Căţelul” americanilor, Marea Britanie, a lansat pe piaţă conceptul de „Cortină de Fier”, pentru că el trebuie preluat de undeva. Realitatea este cu totul alta, acest concept a fost lansat în „Das Reich” la 25 februarie 1944, de Goebbels, care spunea că „pe măsură ce tancurile germane se retrag şi „mareea roşie” înaintează, o „cortină de fier” se va lăsa asupra Europei, în spatele căreia vor fi lichidaţi milioane de oameni.” Britanicilor le-au plăcut foarte mult conceptul, cu cinism l-au preluat, au bătut palma şi au creat ceea ce proştii au numit şi numesc în continuare „războiul rece”. „Războiul rece” a avut un singur scop: să păstreze bipolaritatea: asupra fraierilor din occident tronau americanii, asupra fraierilor din răsărit tronau ruşii. În momentul în care unii încercau să se ridice şi să pretindă dreptul să cugete asupra democraţiei, erau speriaţi cu „pericolul roşu”, iar în răsărit erau speriați cu „imperialismul anglo-american”. Uite aşa ruşii au ţinut jumătate de planetă în frâu şi americanii cealaltă. Între ei exista o coordonare perfectă, telefonul roşu a funcţionat întotdeauna. Desigur, mai existau excese, se mai călcau pe picioare un pic, dar atunci se ameninţau reciproc de ochii lumii şi treaba se rezolva în culise. Criza a izbucnit din cauza sistemului aflat în Rusia.”

        Vechiul partneriat la care se face referire la inceputul citatului este Franta – Rusia.

        Nimeni nu e de partea noastra, decat in masura intereselor proprii.

        • Normal ca nimeni nu e de partea nimanui decat pentru interesele proprii, asta e de cand lumea 🙂

          Probabil la nivel de populatie, da nicidecum la nivel de guverne.
          Da la noi…nici cand ni se da pe tava nu acceptam sa dezvoltam „interesul”, decat pe baza de comisioane la nivel personal.

  30. Transilvania a fost sub dominatie maghiara si apoi maghiaro-austriaca timp de apropape o mie de ani si tot am reusit sa unim Transilvania cu Regatul, Imperiul rus nu cred sa reziste in forma asta inca 1.000 de ani, precis se va destrama la un moment dat si atunci nu ne ramane decat sa facem unirea cu R Moldova, noi de aici nu plecam, cu siguranta vom gasi o noua fereastra in istorie pt unire fie ca va fi peste o 100, 200 sau 500 ani.

  31. nu o sa se faca nimic altceva decat vor cei mari si puternici..adica degeaba ne zbatem ca vrem unire..e ca si faza cu,copilul,mami vreau aia vreau ailalta..si mama ii ia daca vrea sau nu…ca doar ea e mare..factor de decizie..la fel si aici.dar e pacat.oricum noi nu trebuie sa ne uitam frati.

  32. http://www.rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6133-televiziunea-romana-continua-cenzura-impotriva-manifestatiilor-pro-unire-de-la-chisinau-si-bucuresti-lazescu-sau-cristea-aceeasi-mizerie.html#Scene_1

    Televiziunea publica continua cenzura aplicata manifestatiilor de la Bucuresti si Chisinau privind reunirea celor doua state romanesti sau comemorari importante ale Istoriei Romanilor, transmite Romanian Global News.
    Desi data de 28 iunie a fost marcata prin demonstratii importante si la Bucuresti si la Chisinau, TVR a cenzurat ambele evenimente. Daca circul politic dintre Ponta si Basescu sau prilejuit de arestarea lui Adrian Nastase este normal sa fie prezent pe televiziunile comerciale, cenzura aplicata de TVR, ca televiziune publica unor evenimente ca cele de la Chisinau si Bucuresti intr-o zi ca cea de 28 iunie, presupune nu numai o lipsa crasa de profesionalism ci si o rea credinta care, iata, trece de la o conducere a TVR la alta conducere a TVR…
    Ca sa citam o lozinca din Piata Universitatii invocata de un participant la manifestatia Platformei Civicice “Actiunea 2012”, “Lazescu sau Cristea aceeasi mizerie!”

  33. 300 de persoane poate fi cu greu catalogata o demonstratie importanta, sa fim realisti! Este insa suficient pentru a pastra „calduta” problema re-unificarii cu Basarabia…

    Cand va fi vorba de zeci de mii de persoane sau suta de mii, atunci va exista suficienta masa critica si presiune pentru ca guvernantii de pe ambele maluri ale Prutului sa trateze energic problema reunificarii. Pana atunci, cate o declaratie, mai o sedinta comuna de guverne, mai o vizita „frateasca”, mai niste fonduri de sprijin, mai mult pe hartie… ca sa dea bine la populatie si sa para ca unii sunt „oarecum unionisti” dar fara actiuni prea decise si cu obiective clare.

  34. Pe ce/cat punem pariu ca daca ne reunim cu MD pe timp de pace cu ajutorul UE o sa sara in aer idea (in UE) ca TR ar sta mai bine la mongoli daca tot ne-au dat cealalta parte?
    ww2?
    „Iao pasta dao paia”

    • Tin eu pariul. Prin TR banuiesc ca te referi la Transilvania, nu? Transilvania are o populatie romaneasca in proportie de 75-80%, si aici sunt unii din cei mai nationalisti romani (chiar daca nu dintre cei mai guralivi).
      Nimeni nu va putea sa schimbe asta, iar un razboi care sa o faca e de-a dreptul improbabil (nici nu vad cine ar putea fi implicat in asa ceva)

  35. http://karadeniz-press.ro/kara/ponta-anunta-ca-peste-zece-zile-merge-la-chisinau-pentru-a-se-intalni-cu-filat/

    Seful Executivului roman Victor Ponta a anuntat, marti, ca intentioneaza ca in urmatoarele zece zile sa efectueze o vizita la Chisinau, pentru a semna mai multe proiecte de COLABORARE ECONOMICA intre Romania si Republica Moldova. Vizita a fost anuntata marti, in discutia pe care premierul a avut-o cu omologul sau moldovean, Vlad Filat, cu prilejul inaugurarii sistemului de videoconferinta dintre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova.

  36. Sunt ai nostrii ca leii ! imi provoaca o ura si o furie incredibila acesti jogosi ai clasei politice ……

    http://www.youtube.com/watch?v=-k7hSWgCaiU&feature=endscreen&NR=1

  37. http://karadeniz-press.ro/kara/nicolae-timofti-%e2%80%9ebarierile-dintre-republica-moldova-si-romania-trebuiesc-eliminate-pentru-a-fi-impreuna-in-ue/

    „Barierile dintre Republica Moldova si Romania trebuiesc eliminate pentru a fi impreuna in Uniunea Europeana, a declarat presedintele de peste Prut, Nicolae Timofti, citat de televiziunea Publika. El a mai spus ca zidul instalat pe raul Prut trebuie sa dispara.
    Dorim sa fim impreuna cu Romania in Uniunea Europeana. Pana atunci, inclusiv cu ajutorul fraților și partenerilor noștri din Romania, ne unificam legislația, procedurile, ne unificam mentalitațile. Cu alte cuvinte, eliminam nedreptațile care s-au comis de la instalarea unui zid pe raul Prut, dupa cel de-al doilea razboi mondial. De pe urma acelei decizii politice a suferit populația de pe ambele maluri ale Prutului”

    IN SFARSIT UN ADEVARAT ROMAN LA CONDUCEREA R MOLDOVA!!!!!!

    ZIUA UNIRII SE APROPIE!!!!!!!!!

  38. http://www.ziuaveche.ro/international/basarabia/jocurile-olimpice-poarta-drapelul-r-moldova-si-vrea-unirea-cu-romania-109901.html

    Dan Olaru, de 15 ani, a declarat că este român, că Basarabia e pământ românesc, că în Basarabia se vorbeşte limba română şi punctum! Dan Olaru va debuta vineri la tir cu arcul, la ora 11.00, în turul preliminar, proba individuală şi proba pe echipe masculin.

    Dan Olaru a participat la mai multe mitinguri unioniste, cel mai important fiind cel din 13 mai, cand a aproximativ 10.000 de oameni au comemorat implinirea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei. “Suntem un singur popor si sper ca totusi va fi UNIREA si vom deveni ca si inainte o tara mare”, spune Dan, care e mândru de faptul că mama sa, profesor de istorie, i-a spus mereu că “suntem români si nu moldoveni si ca vorbim limba română”.

    “Sper ca voi putea concura pentru o Românie Mare, e un vis de-al meu si tare imi doresc acest lucru”, mai spune Dan Olaru, cel care, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vara de la Londra, va purta drapelul Republicii Moldova.

  39. Armata Naţională a celui de-al doilea stat romanesc va beneficia de un grant în valoare de 1,6 milioane dolari SUA prin intermediul Iniţiativei Guvernului de la Washington de sporire a capabilităților globale de menținere a păcii (GPOI), transmite Romanian Global News.
    http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6738-sua-ofera-un-ajutor-financiar-armatei-celui-de-al-doilea-stat-romanesc.html

    din pacate suma le va permite sa achizitioneze doar cam o jumatate de tanc TR-85 M1… Sa speram ca sumele vor creste.

  40. Doi diplomaţi din R. Moldova au fost jefuiţi la Bucureşti. Este vorba despre consulul Gheorghe Cucoş şi prim-secretarul ambasadei Republicii Moldova în România, Dmitrian Rotăraş.

    http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/investigatii/diplomatti-din-r-moldova-jefuiti-la-bucuresti-video-117931.html

  41. Schimbul de teritoriu dintre Republica Moldova și Ucraina s-ar putea face în orice moment, în opinia unui fost general KGB. ”Nu cred că ar fi o problemă, schimbul de teritoriu se face metru la metru şi om la om” a declarat fostul prședinte KGB din RSSM Tudor Botnaru, într-un interviu acordat pentru Moldova.org.

    ”Consider că schimbul de teritorii ar fi o soluţie” pentru rezolvarea conflictului transnistrean. ”Fără o poziţie fermă a Ucrainei în această problemă şi fără o poziţie fermă a instituţiilor internaţionale, problema nu va fi rezolvată. Ucraina trebuie să înţeleagă că prezenţa acestor trupe e un ghimpe nu doar pentru noi, dar şi pentru ei. Este un oaspete nepoftit”, a spus Tudor Botnaru.

    Referinduse la Legea Lustraței, fostul președinte KGB a menționat că ”lege este bine-venită, dar ar trebui să se refere la întregul Partid Comunist şi la întregul aparat de stat ex-sovietic; în nici un caz doar la ofiţerii Comitetului Securităţii Statului, ai Procuraturii sau Ministerului de Interne. În actualul parlament 60% din deputaţi sunt foşti nomenclaturişti”.

    Tudor Botnaru a deţinut funcţia de președinte al Comitetului de Stat al Securității (KGB) din RSSM în perioada 1990-1991 şi Ministru al Securităţii Naţionale din 1997 până în 1999, prim-viceministru al Afacerilor Externe (1994), Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei (1994-1997), precum și șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Consiliul Europei (1995-1997).
    http://arena.md/?go=news&n=12745

  42. Apel de disperare din parte profesorilor liceelor cu predare în limba română din stânga Nistrului
    Moldova.org > Reintegrare 04 Septembrie 2012
    http://reintegrare.moldova.org/news/apel-de-disperare-din-parte-profesorilor-liceelor-cu-predare-n-limba-romn-din-stnga-nistrului-232707-rom.html

    Ambasadorilor statelor membre ale OSCE acreditaţi în Republica Moldova
    Reprezentantului Special al Preşedinţiei irlandeze a OSCE pentru conflictul transnistrean
    Înaltului Comisar pentru Minorităţi al OSCE
    Misiunii OSCE în Republica Moldova
    Secretarului General al OSCE
    Guvernului Republicii Moldova
    Biroului pentru Reintegrare

    Excelenţele voastre,
    Cu un an în urmă, Asociaţia “Lumina” a Pedagogilor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a informat Domniile Voastre în legătură cu situaţia din regiunea transnistreană şi, mai ales, cu problemele grave de încălcare a Drepturilor Omului, în general, dar şi în şcolile cu predare în limba română. De asemenea, v-am adresat rugămintea de a interveni pentru a salva viitorul copiilor şi al cadrelor didactice din liceele şi gimnaziile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care funcţionează conform Curriculumului Ministerului Educaţiei de la Chişinău.

    În această perioadă, în Europa şi în lume s-au produs mai multe evenimente importante, inclusiv venirea la putere a unor noi forţe politice. Acelaşi lucru s-a produs şi în regiunea transnistreană, unde locuim noi.

    Am avut mari speranţe că venirea la putere, la 25 decembrie 2011, a unei echipe de oameni tineri, în frunte cu Evghenii Şevciuc, care ar fi trebuit să aibă o gândire îndreptată spre democratizare şi modernizarea societăţii, acţiuni prin care s-ar bucura de drepturi egale toţi cetăţenii din această zonă şi cuvântul băştinaşilor ar fi auzit şi luat în considerare, va conduce la îmbunătăţirea situaţiei şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.
    În timpul campaniei electorale, la diferite întâlniri cu alegătorii românofoni din regiunea transnistreană (concentraţi în raioanele Grigoropol şi Dubăsari, unde procentajul în favoarea lui E. Şevciuc a fost considerabil), Evghenii Şevciuc a promis că problema şcolilor cu predare în grafie latină va fi rezolvată şi atitudinea va fi una pozitivă faţă de cetăţenii Republicii Moldova din regiunea transnistreană. Însă, până în prezent nu s-au înregistrat progrese în acest sens. Dimpotrivă, la întâlnirea dintre Knut Vollebaek, Înaltul Comisar al OSCE pentru problemele minorităţilor naţionale şi Nina Ştanski, aşa-zisul ministru de externe al regiunii transnistrene (Tiraspol, 15 martie 2012), doamna Ştanski a îndrăznit să se pronunţe nepoliticos faţă de cele opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, aducând prin modul în care s-a exprimat, care nu corespunde adevărului, ofense profesorilor, elevilor şi părinţilor lor. Este adevărat că numărul elevilor din cele opt şcoli scade, însă acesta este un fenomen general, sesizat la nivelul tuturor şcolilor din regiunea transnistreană.

    În contextul menţionat, doamna Ştanski nu a precizat motivele care au condus la scăderea numărului de elevi din şcolile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, situaţie cauzată de politica de deznaţionalizare a populaţiei băştinaşe, promovată intenţionat de liderii separatişti în frunte cu Igor Smirnov şi, din păcate, continuată şi de actualii lideri.

    Suntem îngrijoraţi, deoarece problema ce ţine de dreptul la studiu al populaţiei băştinaşe, dar şi exprimarea în limba maternă la orice nivel, inclusiv libera exprimare de care suntem lipsiţi pe parcursul anilor, este tratată în continuare de către liderii noi de la Tiraspol cu aceeaşi ignoranţă şi dispreţ ca şi în trecut. În acest sens, noi nu vedem nicio diferenţă, nicio schimbare în bine, promisă în campania electorală.

    În teritoriul ocupat continuă, prin forţă, de mai bine de 20 de ani, să fie promovate aceleaşi idei şovine proruse, la toate nivelurile este utilizată numai limba rusă, continuă ura faţă de băştinaşi şi de limba lor. La toate sărbătorile organizate de autorităţile separatiste, în mod constant, sunt promovate ideile antiştiinţifice elaborate, în trecut, în laboratoarele KGB-lui sovietic şi susţinute în continuare de Moscova democratică actuală, demonstrând că civilizaţia în raioanele de est ale Republicii Moldova ar fi început odată cu cucerirea („eliberarea”) acestui teritoriu de către Rusia ţaristă.

    Dovezile savanţilor europeni, inclusiv ale unor reprezentanţi ai mediului academic rus din secolele XIX şi XX, despre originea latină a băştinaşilor şi denumirea corectă – română – a limbii lor, sunt ignorate cu desăvârşire de către politicieni.

    Cu regret, încă o dată, se demonstrează că prin aceste acţiuni, cei care astăzi sunt la putere la Tiraspol, ca şi predecesorii lor, nu sunt de sine stătători în luarea de decizii în problemele cheie, fiind total dependenţi economic şi financiar de Rusia, şi continuă, la fel, să promoveze politica prorusă. Iar poziţia reală a Rusiei faţă de problema transnistreană rămâne neschimbată. Rusia doreşte cu orice preţ să-şi menţină influenţa nu numai asupra Transnistriei, dar şi asupra întregii Republici Moldova.

    Am salutat cu mult optimism reluarea reuniunilor formale în formatul de negociere 5+2, întâlnirile permanente care au loc între Vlad Filat, prim-ministru al Republicii Moldova şi liderul transnistrean Evghenii Şevciuc, reluarea circulaţiei trenurilor prin segmentul transnistrean. Am sperat că primele măsuri vor fi direcţionate către folosul copiilor şi că şcolile cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană vor funcţiona normal începând cu 1 septembrie 2012. Însă nu au fost înregistrate schimbări privind normalizarea situaţiei. Constatăm, cu regret, că speranţele noastre se spulberă încet-încet.

    În adresarea precedentă către Domniile Voastre, reprezentanţii celor mai democratice şi influente puteri europene şi mondiale, am avut mari speranţe că veţi putea convinge pe unul din membrii importanţi ai OSCE – Rusia – să-şi respecte angajamentele luate anterior faţă de această importantă organizaţie internaţională, să-şi retragă armata şi armamentul din segmentul transnistrean, care este parte componentă a statului suveran şi independent Republica Moldova, să înceteze lupta cu cea mai nevinovată categorie de cetăţeni – copiii, să înceteze să se implice în treburile interne ale acestei ţări, să înceteze să susţină financiar regimul separatist de la Tiraspol.

    Suntem siguri că fără implicarea directă sau indirectă a Rusiei, problema şcolilor menţionate mai jos, în particular, şi în general problema procesului educaţional în toate şcolile din zona transnistreană, unde învaţă băştinaşii, ar fi fost rezolvată demult.

    Însă noi suntem nevoiţi, din nou, cu toată responsabilitatea, să declarăm că situaţia celor 8 instituţii de învăţământ, care activează în regiunea transnistreană în baza grafiei latine şi a Curriculumului Ministerului Educaţiei de la Chişinău rămâne neschimbată şi neclară. Instituţiile de învăţământ afectate sunt: Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din or. Grigoriopol (director – Eleonora Cercavschi), Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din or. Bender (director – Maria Roibu), Liceul Teoretic „Evrica” din or. Râbniţa (director – Eugenia Halus), Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol (director – Ion Iovcev), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din or. Dubăsari (director – Ion Popşoi), gimnaziul-internat pentru copii orfani din or. Bender (director – Maria Ungureanu), gimnaziul din satul Corjova (director – Constantin Sucitu) şi gimnaziul din satul Roghi, raionul Dubăsari (director – Nadejda Ghidirimschi). Problemele tuturor liceelor şi gimnaziilor nominalizate au rămas aceleaşi, iar viaţa noastră nu a devenit cu nimic mai uşoară.

    Mai mult decât atât, autorităţile de facto de la Tiraspol au făcut tot posibilul ca Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din or. Grigoriopol să nu funcţioneze în anul de studiu 2011-2012. Începând cu 1 septembrie 2011, pe parcursul a trei săptămâni, elevii şi profesorii au fost supuşi intimidărilor. Persoane în uniforme de grăniceri şi miliţieni transnistreni de la “postul vamal” instalat la intrarea în satul Doroţcaia, care nu se prezentau, având doar prinse în piept nişte ecusoane cu nr. 45, 220, 114, 245, 112 etc. blocau zilnic trecerea autocarelor cu elevi. Elevii şi profesorii erau reţinuţi şi supuşi persecuţiilor timp de o oră şi mai mult. În urma mai multor sesizări către autorităţi, comunitatea internaţională şi opinia publică, aceste grave încălcări au încetat.

    Ne îngrijorează faptul că de 11 ani acest liceu este nevoit să activeze în exil, în satul Doroţcaia, raionul Dubăsari. Zilnic, elevii şi profesorii, cu patru autocare închiriate, obligaţi de situaţie, se deplasează în orele de după-amiază, trecând prin postul menţionat mai sus.

    În luna aprilie 2012, administraţia liceului „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Comitetul Părintesc au depus la administraţia publică locală din oraşul Grigoropol o nouă cerere, prin care au solicitat să fie pusă la dispoziţie o clădire pentru a avea posibilitatea de a desfăşura activitatea didactică în oraşul natal, dar până în prezent cererea nu a fost satisfăcută. Se găsesc diferite motive pentru a ne refuza. Şi asta în timp ce clădirea solicitată este în paragină.
    Cea mai stringentă şi primordială rămâne problema asigurării spaţiului pentru desfăşurarea activităţii didactice de către instituţiile noastre de învăţământ. Un pas concret în vederea reglementării conflictului transnistrean ar fi reîntoarcerea Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” în or. Dubăsari şi a Liceului Teoretic „Ştefan cel Mare şi Sfânt” în or. Grigoriopol, restituirea clădirii sechestrate a Liceului Teoretic “Evrica” din or. Râbniţa şi crearea condiţiilor adecvate pentru activitatea didactică în toate instituţiile nominalizate.

    În contextul celor expuse, solicităm organismelor internaţionale să se implice mai activ în apărarea Drepturilor Omului în regiunea transnistreană, în apărarea dreptului la instruire al copiilor în limba română, pentru a înlătura discriminarea la care sunt supuşi. Solicităm ca acestora să li se asigure accesul la toate treptele de instruire şi educaţie fără nicio discriminare, părinţii şi copii să aibă dreptul prioritar de a alege tipul şcolii, limbii şi grafiei de instruire. Totodată, solicităm să fie stopate atacurile psihologice ale „administraţiei” de la Tiraspol asupra elevilor şi pedagogilor instituţiilor nominalizate, precum şi asupra tuturor cetăţenilor din zonă, care au alte viziuni decât cele oficiale, propagate de autorităţile separatiste.

    Solicităm ca toţi participanţii în procesul de negociere pentru soluţionarea conflictului transnistrean să ţină cont, în primul rând, de respectarea Drepturilor Omului în regiunea transnistreană, parte componentă a Republicii Moldova, stat care este recunoscut pe plan internaţional.

    Ar fi corect ca politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului, prin fapte concrete şi nu numai în cuvinte, să demonstreze grija egală faţă de toţi locuitorii de aici şi, nu în ultimul rând, de viitorul tinerei generaţii indiferent de origine sau limba pe care o vorbeşte. Aceasta ar aduce liniştea în sufletele oamenilor şi încrederea în ziua de mâine.
    Excelenţele voastre, vă rog să primiţi respectul şi asigurările înaltei noastre consideraţiuni.

    Eleonora Cercavschi
    Preşedintele Asociaţiei “Lumina” a Pedagogilor transnistreni din Republica Moldova

  43. Problema drepturilor romanilor din Serbia si conflictul transnistrean subiecte abordate de ministrul de externe roman cu Secretarul General al OSCE
    http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6764-problema-drepturilor-romanilor-din-serbia-si-conflictul-transnistrean-subiecte-abordate-de-ministrul-de-externe-roman-cu-secretarul-general-al-osce-.html#Scene_1

    Titus Corlatean: Consolidarea parteneriatului special cu RM rămâne un obiectiv primordial al diplomaţiei române
    http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6766-titus-corlatean-consolidarea-parteneriatului-special-cu-rm-rmane-un-obiectiv-primordial-al-diplomaiei-romane.html#Scene_1

    Bine ca macar la nivelul asta a ramas o continuitate si o coerenta la nivelul politicii externe a Romaniei!

  44. Cateva nuante ale „presedintelui nostru” si interpretari nu tocmai placute, (oare ce s-a schimbat intre timp)?

    Ce a spus Presedintele Romaniei corpului diplomatic legat de cel de-al doilea stat romanesc
    http://rgnpress.ro/rgn_12/categorii/politic/6767-ce-a-spus-presedintele-romaniei-corpului-diplomatic-legat-de-cel-de-al-doilea-stat-romanesc.html#Scene_1

  45. 10.000 pe 16 septembrie!

  46. Ce ti-e si cu propaganda asta, am impresia ca rusii vor ajunge sa creada sincer in propriile minciuni 🙂

    Vladimir Putin: In 1812 s-au pus bazele statalitatii moldovenesti
    http://karadeniz-press.ro/kara/vladimir-putin-in-1812-s-au-pus-bazele-statalitatii-moldovenesti/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *