Contestatia Damen a fost respinsa

Tribunalul Bucureşti a respins, luni, contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa. Decizia nu e definitivă. Hotărârea magistraților poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal

„Respinge excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018. Admite excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018. Respinge excepţia de nelegalitate a Ordinelor de zi pe unitate nr. 29/13.02.2018 şi nr. 36/22.02.2018, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii capetelor de cerere nr. 2 – 2.4 şi nr. 3 din acţiune. Respinge excepţia de nelegalitate a Deciziei de numire a membrilor comisiei de evaluare nr. A3/1356/22.02.2018, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea ca neîntemeiată”, se arată în minuta deciziei magistraţilor Tribunalului Bucureşti, conform portalului instanţelor.

Sursa: Mediafax.ro

91 de comentarii:

  1. Mai e vreo cale de atac?

  2. Herr Von Renn Weg

    Ok… si GoWind pana la urma e o nava buna… cu toate ca armamentul din configuratia Damen cred eu ca era mai bun… Dar in final, HAI MAPN CU NISTE NAVE ODATA!!!

    • Gowind poate primi si configuratia de armament american, cu conditia sa scoata ai nostri alti bani din buzunar.
      Deocamdata licitatia e castigata cu oferta de armament „care este”

      • Da, poate primi armament vezi EAU. Dar a castigat licitatia cu armament european. Cu ala trebuie echipata. Daca schimba configuratia de armament atunci se expune unui alt proces care va aduce la anularea procedurii si reluarea ei de la capat . De asemenea Naval Group poate pierde daca nu face cele 4 nave unde a promis.

    • La ce nevoie de reinoire a flotei au FMRo pot obtine contracte toate companiile constructoare de nave care au deja santiere navale in Romania. Damen, Fincantieri, Naval Group si pe langa ei si Navantia, BAE Systems, Tysen-Krup si americanii.Pacat ca au plecat coreeni de la Mangalia.

  3. „Decizia nu e definitivă.”

    Deci încă n-avem corvete…

  4. Sanse ca contractul sa fie semnat in acest an ?

  5. Ca unul care a mai trecut prin ceva procese(cu anaful), daca nu-i definitiva insemna ca-i vorba de fond. Deci se mai poate face apel la decizie, find vorba de o cale ordinara de atac.
    @ Draga Nicolae, poti confirma dumneata ca esti de meserie daca am dreptate au ba.

    • Scrie si-n articol, si pe portal: Cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a se depune la Tribunalul Bucuresti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

      http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000883641&id_inst=3

      Pana se comunica partilor (30 de zile daca nu ma inseala memoria), pana fac recurs (sunt chiar curios daca vor face, eu cred ca da), pana se da termen, pana se judeca. Trece anu’.

      Asta daca nu se misca tribunalul cu talent. Dar Tribunalul Bucuresti este destul de aglomerat ca instanta. N-am mai calcat pe acolo de ani de zile, dar aia de la sectia comerciala aveau si 100 de dosare pe sedinta…. Vad ca astia au mai putine, 34 la ultima sedinta.

      Io zic ca trece lejer anu’ pana avem o solutie definitiva. Da’ poate avem vreun litigant pe aci’ si ne face o estimare realista.

      • Da, am citit si ma gandeam ca ii ceva gresit. Scrie ca-i pe fond si eu stiam ca dupa fond este apel, apoi recurs ca si cale extraordinara in civil.
        S-a mai fi schimbat ceva de cand anaful mergea la apel dupa ce pe fond instanta mi-a dat castig.

        • Nu toate sentintele se ataca si cu apel si cu recurs. Unele pot fi atacate doar cu recurs, iar instanta este obligata sa indice calea de atac in sentinta.
          Daca instanta spune recurs, atunci ii doar recurs.

          • Procesele de contencios administrativ au doar recurs, nu si apel.
            Tribunalul are obligatia sa dea motivarea in 30 zile maximum, dar poate s-o dea si mai repede… daca vrea. In aceeasi linie, poate s-o dea si mai tarziu, pentru ca desi obligatia exista, judecatorul e inamovibil deci nu prea ai ce sa-i faci. Teoretic te poti plange la CSM, insa n-o sa-i faca nimeni nimic pentru asta.

            • Da, exact asta am vb cu un prieten/avocat care m-a reprezentat in speta cu anaful. Eu am cerut daune pentru ca mi-au blocat contul eronat si mi-au provocat pagube, deci proces civil, deci apel, iar aici este vorba de contencios unde decizia poate fi atacata doar cu recurs.
              Nu sunt jurist dar incerc sa citesc si sa inteleg cat mai mult in domeniul asta.
              Uite de aia imi place site-ul asta, invat ceva in fiecare zi.

      • Damen a comunicat deja ca vor face recurs. Au zis ca la fond au fost discutii interesante care au ieait la iveala iar recursul este cadrul perfect pentru a le discita

        • Recursul poate fi promovat doar pentru motive specifice, conform Codului de Procedura Civila. Probele au fost administrate la fond. Daca erau „discutii interesante” la fond, instanta trebuia sa tina cont de ele.

          „Discutii interesante” in general inseamna bullshit.

          Am spus la inceput (pe baza a ceea ce a aparut in presa ca motive de contestare a licitatiei) ca Damen are sanse mici de castig. Prima instanta a fost de aceeasi parere. Vedem ce-o sa zica instanta de recurs.

          Partea proasta cu toata distractia asta este ca pierdem mult timp. Iar daca discutiile tehnice cu Naval Group intra in impas, vom pierde si mai mult timp.

          • In 488 pct 8 C pr civ intra atatea de multe…
            La 24 de petite, pun pariu ca o sa mearga si pe nemotivare(art 488 pct 6).
            Iar in recurs pot face fix aceeasi probatiune ca la fond, dat fiind specificul litigiului pe achiztii publice. Adica inscrisuri si sa ceara efectuarea a o groaza de adrese.
            Data fiind miza nu cred ca se vor respinge usor asemenea cereri in probatiune

            • N-am mai facut de ani de zile instanta iar achizitiile publice n-au fost niciodata punctul meu forte.
              Am dezvoltat un anume instinct ca nu-s cum sa-i zic altfel. N-am avut acces la dosar, ci doar la ce a fost facut public. Pe baza acelor informatii, nu cred in sansele celor de la Damen. Daca e ceva ce-mi scapa, asta e.
              Procedura e aceeasi pentru toti, indiferent de miza.
              In rest, presupun ca lucrezi in domeniu avand in vedere afirmatiile pe care le faci.

              • subscriu si eu la punctul asta de vedere, fara sa fiu vreun cunoscator al sistemului juridic romanesc, desi am avut cateva experiente extrem de dezamagitoare cu acest sistem.

                • Eu nu comentez sansele. Eu spun doar ca recursul celor de la Damen nu e o chestie pir formala. Sub aspectul judecatii.
                  Pot depune MULTE inscrisuri(singur proba admisibila in recurs) si pot sustine multe lucruri, mai ales pe o specie de contencios administrativ special in care recursul(mentinut din pura prostie drept cale de atac in contencios administrativ dupa adoptarea Codului de procedura civila)are un pronuntat caracter devolutib-adica mai poti comwnta si alte chestiuni in afara motivelor de nelegalitate prev deart 488 din codul de procedura.
                  Vom vedea, dar pot sa spun din (proasta) experienta cu instantele ca nu e nicio garantie…

  6. Doamne ajuta!

  7. Inca nu e nimic hotarat. Trebuie sa se inteleaga statul cu NG, sa semneze contractul. Pana nu se anunta asa ceva nu vom avea navele

  8. Salut. Mai e cale lunga pana la o decizie definitiva, dupa vor urma negocierile intre cele doua parti, deci rabdare si berica, ar fi fost mai bine asa cum a facut Ciolos astazi am fi avut prima nava.

  9. Mie formularea asta mi se pare ceva de noaptea mintii …. „excepţia inadmisibilităţii excepţiei de nelegalitate a Deciziei” – exceptia exceptiei ….
    Deci ai o decizie, apoi ai o exceptie de la decizie, care nu e legala, apoi aceasta chestie e inadmisibila, dupa care vedem ca e o exceptie la chestia inadmisibila, care era tot o exceptie ….

    Really ?

    De aia merg lucrurile cum merg, ceatza totala ….

    Nu se poate sa fie CLARA si CONCISA ? Ca parca asa trebuia sa fie orice act normativ …. exceptia inadmisibilitatii exceptiei … doamne ajuta si pazeste …

  10. Comisaru' Moldovan

    Nu sunt mult mai urgente nevoile fortelor terestre si aeriene? Cu atât mai mult cu cât Ungaria și Ucraina se inarmeaza bine spre foarte bine?
    Intreb doar.

  11. Mda…olandezii veneau cu armanent american pe nave ( daca voiam lucrul acesta ) . Francezii vin cu jucariile lor . In caz de ” ceva ” ne putem baza pe ei ca ne vor aproviziona cu tot ce avem nevoie ???

    • te vor aproviziona cu ce platesti, americanii la fel.
      Cat timp ambele parti sunt in NATO, garantiile sunt similare. E NATO care te aprovizioneaza…

      • Daca americanii ne vor aproviziona la fel ca pe Kurzi … Mai bine cu Francezii ca sunt mai aproape ca distanta macar.

        • ideea e sa nu depinzi de o singura sursa, sa ai intotdeauna o solutie alternativa. Americanii au stocurile cele mai mari, dar au si un plus de distanta de parcurs, avand insa si cea mai mare capacitate de transport/desfasurare.
          Chiar daca am merge pe armament frantuzesc, parca nu ne-ar strica adaugarea (ulterioara) unui RAM pe hangarul corvetelor + capacitatea de a trage cu Mistral contra tintelor mici si ieftine, iar daca livrarea celor 4 corvete merge bine, parca as mai comanda doua 🙂

          • @Marius
            Pentru tintele mici si ieftine m-as uita mai bine la Type 31. 🙂
            Un proiectil de 40 e mai ieftin decat un Mistral.

            • doar ca proiectilul de 40 e eficient sub 4 km, pe cand Mistralul, urca pana la 12km. Daca dracovenia iti da tarcoale de la distanta de peste 4km, ce faci? astepti sa se apropie, sau mergi spre ea? 🙂
              Incerci si cu cal.57mm sau 76mm? 🙂
              Sau adaugi LMM?

              • https://www.savetheroyalnavy.org/more-details-of-the-royal-navys-type-31-frigate-emerge/
                Tunuletu’ ala de 40 bate in jur de 10 km. Si LMM integrat cu tun, cred ca e mai ieftin:
                https://www.savetheroyalnavy.org/royal-navy-test-fires-ship-mounted-martlet-lightweight-multi-role-missile/
                Pentru niste parliti ca noi, eftin trebuie mereu luat in considerare.
                Artileria nu moare, se reinventeaza! 🙂

                • Artileria AA (mitraiere greel si tunuri automate cal mic) este foarte eficienta pana in 2500-3000 de metrii. Dincolo de 4000 se accentueaza raspandirea proiectilelor si scade precizia predictiei pozitiei viitare a tintei. In AAA tunul trage pe pozitia viitoare a tintei, doar daca nu folosesti proiectile de artilerie dirijate. De ultimele am auzit doar, n-am vazut vreodata.

                  • Nu te contrazic dar ma gandesc ca daca au renuntat la Phalanx pentru tunurile astea de 40, o fi ceva de capul lor. Type 31 nici macar nu e proiectul celor de la BAE ca sa-i acuzam de partinire.
                    Adevarat e ca nu vorbim de un „varf de gama”, Type 26 vor ramane cu Phalanx conform primelor indicatii.
                    Cred ca vorbim de un compromis intre bani si performante.
                    Ce mi se pare cu adevarat interesant este ca tunul de 57 prinde tractiune prin comparatie cu cel de 76.

              • La aproape orice capitol Oto Melara 76/62 este o variantă superioară .
                Dacă discutăm de o țintă în mișcare , atunci nu contează doar cadența de foc , ci și numărul de focuri pe minut și desigur , partea de ” computer-assisted firing system ” .
                Cât despre muniție inteligenta , aia e pe bani .
                Per total , costurile sunt mai mici la artileria clasică la o probabilitate de lovire a țintei egală la tirul cu rachete ghidate .
                În schimb , proiectilul de artilerie nu poate fi bruiat 🙂 .

          • @Marius
            Stai sa vezi una din aplicatiile de anul viitor, cind americanii vor aduce de peste ocean in Europa 20.000+ de soldati, plus tehnica aferenta, intr-o demonstratie fara precedent a capacitatii de proiectie a fortei. De abia astept comentariile trolilor…
            parerea mea, hic…

              • Niet. Asta este rotatia Atlantic Resolve. La Kogalniceanu presupune inlocuirea 1/16th US Infrantry (1st ABCT,1st Infrantry Division) cu o unitate a 2nd ABCT,1st Cavalry Division.

              • @mihaistoian:

                N-ar putea „uita” americanii 500 de tancuri – din cele 2500 aduse in UE – pe la noi, prin Dobrogea ?
                Facem un contract cadru … pentru fer vechi … si le luam pe 10 ani … in leasing operational … 😀 😀 😀
                N-ar fi asta o adevarata bomba ?
                Vise umede ….

            • 20.000+ soldati il consideri a fi un numar mare? In comparatie cu cine? Cred ca o cifra de genul ne va impresiona doar pe noi, la fel si tehnica lor militara.. Pare o joaca comparativ cu exercitiile de anul trecut al vecinilor de la rasarit, Vostok 2018 unde s-au jucat cu 300.000 soldati, 36.000 vehicule, 1000 avioane si 80 nave.

              • Bravos, numai ca aritmetica asta nu se aduna cum trebuie. Fortele terestre au 350,000 efective totale din care 180,000 sunt trupe operationale. Restul sunt trupe de garnizoana. 36.000 de vehicule? Asta in ce univers paralel? Planeta Talaforme? Iarasi ne scaldam in Kool Aid?

                https://info.publicintelligence.net/DIA-RussiaMilitaryPower2017.pdf#

              • Claudiu, compari mere cu pere. Plus ca numerele alea de la Vostok nu prea au acoperire in viata reala.
                Parerea mea, hic…

                • Sharky, de ce compar mere cu pere? Nu vorbeai de exercitii militare? Inainte sa contraziceti vehement ar fi bine sa aruncati o privire catre echipamentele lor si modul de organizare al armatei. 36000 de vehicule de toate felurile -tancuri, afv-uri, apc-uri, ifvuri spguri, mlrsuri, camioane de transport, vehicule de sprijn, ambulante, motociclete, 4×4 etc etc- nu este o cifra deloc iesita din comun, ei au mai mult decat dublul acestei cifre combinat serviciul activ plus cele in rezerva.
                  Comandamentul lor sustine ca au participat militari din toate bransele – FT, FA, FN, trupele aerospatiale- iar armata lor numara in total ~ 1.000.000 soldati si mai au ca rezervisti inca 2.000.000, ori la o mobilizare de genu pot lua parte toti din toate categoriile. Dupa cifrele echipamentelor prezentate de ei raportate la numarul total este vorba de aproximativ 30 la suta din total.

                  • Nu vrei tu sa bagi o chioamba in raportul ala DIA sa te lamuresti ce fel de active au rusii la indemana? Asa si US Army are pe hartie 225.000 de vehicule la personal activ de 476.000. Daca ciucalaii aia au desfasurat numerele respective ai avea un raport de 1:8 vehicule/personal. Bravos, aproape 10% sunt soferi. Hai sa-ti mai dau un pont. Mai bine de 20% din fortele terestre operationale ale Federatiei Ruse sunt desfasurate dea lungul granitei cu Ukraina. I-ai vazut tu pe ciucalii aia facand-usi bagajele sa se plimbe prin stepele eurasiatice? Duh?

                  • Claudiu, hai sa-ti explic, ca vad ca esti mare fan al Krassnaya Armya!
                    Una e sa transporti 20 000+ soldati cu bulendrele aferente peste ocean, cu accentul „peste”, alta e sa aduni cca. 100 k (discutabil) terestru, din care o mare parte erau deja in zona.
                    Si acum sa-ti si argumentez de ce nu cred cifrele alea, desi ti-a dat si Alex date si linkurimai mult decit corecte.
                    In 1981, cind CCCP-ul era in culmea gloriei, si nu se punea problema de reduceri de cheltuieli, si numara cca. 3 000 000 de capete de vita furajata in uniforma, la exercitiul ZAPAD 81, cel mai mare exercitiu tinut vreodata in Pactul de la Varsovia, au participat cca. 100-150 000 de oameni. Tu chiar vrei sa credem ca anultrecutau reusit sa adune 300k plus gramada aia de bulendre? Ar insemna ca Districtele Vestic, Central si Sudic sa fi fost golite de tot ce inseamna picuor de militar, si trimit totin Extremul Orient. Tu chiar crezi una ca asta??? Pe bune???
                    Parerea mea, hic…

                    • Ce scriu eu si ce spuneti voi.
                      Cifra de 300.000 militari o gasiti pe toate gardurile. Intai incepeti ca un contra argument ca fortele terestre ruse au doar 350.000 de efective, din care doar 180.000 sunt operationale…bla bla, prostii ieftine. Pai si alea neoperationale de la birou daca faceau treaba pe acolo sau maturau pe jos in functie de meserie tot se numea ca participau la exercitii, erau in timpul serviciului, dar, dezinformarea continua si dam cifre aiurea. Ce legatura au soldatii de la granita cu ucraina si exercitiile astora, cand ucrainienii nu pot trece de teroristii din donbass? Adica rusilor le era frica de o invazie ucraineana? O afirmatie ridicola din moment ce ei se plang la toata lumea ca nu mai scapa de rusi, pe buna dreptate.
                      Zici ca USA are 225.000 de vehicule? Pai spun astia ca 260.000 sunt doar hummere, mai au si ~80.000 camioane FMTV, plus 50.000 alte tipuri, si un numar rezonabil de tancuri si blindate, desi mult mai putine decat au rusii, totusi exista. Adica 260.000+80.000+50.000+20.000 – tancuri afvuri, apcuri- inseamna peste 400.000 vehicule!!!!, adica aproape toti sunt soferi, si? La vreme de raboi e bine sa le ai, caci numarul soldatilor va creste. Dar ce ai omis este ca tancurile au un echipaj de 3 oameni la rusi si 5 la americani, restul au echipaje de la 1 pana la 4,5,6 soldati per vehicul. Numarul de soferi nu are nici o relevanta, important este ca vehiculele sa fie pline cu echipaje cat sa isi poata indeplini misiunea, iar exercitiile lor nu constau in transportarea soldatilor dintr-o parte in alta, cate 15-20 bucati per camion, cum se practica prin alte parti. a se vedea videourile de mai jos
                      Sa explic eu. Cand sustineti detalii despre armata rusa folositi informatiile lor nu ale altora, raportul DIA e un nimic, nu au altii de unde sa stie mai bine ce e la ei, si dezinformeaza in mod intentionat. Mai mult decat cetatenii rusi sau kremlinul nu stie numeni, lafel cum nici kremlinul nu poate sti exact cati soldati au americanii sau altii. Fortele ruse se impart in: fortele terestre- 350.000, fortele aerospatiale – 490.000, si fortele de rachete strategice -60.000, total 900.000 militari in toata regula, impartititi in 4 districte, ar veni cam 225.000 bucati soldati activi per district. Plus marinarii care sunt 150.000 bucati in serviciul activ, impartit in patru flote, cea a pacificului fiind a doua ca marime, deci inca vreo 40.000 bucati. Si 225.000 + 40.000 = 265.000 soldati. Era greu sa aduca in regiune inca 35.000 de soldati ca sa completeze pana la 300.000 ori le era frica ca vor fi invadati de ucrainieni, cand ei se jucau de-a razboiul cu un efectiv mai mare decat toate bransele amratei ucrainiene?
                      Rusii au in armata lor un total de 1.980.000 oameni activi civili plus militari pe statul de plata, ce scriu altii prin rapoarte e prostie curata.
                      https://www.gazeta.ru/army/2018/01/01/11592842.shtml
                      https://aif.ru/dontknows/file/skolko_v_rossii_voennosluzhashchih
                      Nu stiu daca voi ati observat amploarea acestor exercitii din mai multe, atasez eu niste linkuri.
                      https://www.youtube.com/watch?v=b8ec7Wohdt0
                      https://www.youtube.com/watch?v=mq53U70obe0
                      https://www.youtube.com/watch?v=ofWHni1vEVQ
                      Daca tot veni vorba de trolii rusi care sar in sus la 20.000 de soldati, vad ca au sarit altii in sus cand am spus ca e o cifra mica. De ce? Nu sunt ei cei mai tari la logistica si propaganda prin presa?

                    • Ok, Claudiu, ne-ai convins! Asta e din ciclul „piticul sovietic e cel mai mare pitic de pe planeta”.Sa fie cum zici.
                      Imi fac mea culpa si-mi pun cenusa in cap. Eu asteptam sa spumege trolii la anul. Au inceput de pe acum… 😀 😀 😀
                      Parerea mea, hic…

                    • ClaudiuD vezi c-ai inceput sa le aduni ca Ghita Pristanda.

                    • La rusi e greu de calculat cati ar aduce,ca ei sunt gen Matrioska si tre pusi la socoteala si cei de la interne (Garda Nationala, Politie), FSB, SVR,Ministerul de Urgente (au si-acolo BTR), Finante,firme gen Wagner, motociclistii, parnaiasii
                      Au trei centre FOS
                      Ei sunt cu the motherland si te poti astepta sa apara si babushka
                      Se pricep la mobilizari
                      Si inca un lucru, ei sunt obisnuiti cu lipsurile,in vest nu mai e asa pt ca civilizatia a evoluat
                      Nu mai spun ca la primu viscol sau daca pica netu deja e isterie

        • Sper că doar faci mișto de mișcarea americanilor fata de kurzi, că altfel o astfel de comparație între noi și kurzi nu are sens. Kurzii nu sunt membri NATO, dacă SUA nu ar ajuta un membru NATO când condițiile Articolului 5 ar fi întrunite, SUA ar avea enorm de suferit pentru că ar pierde încrederea tuturor aliaților. Lucrul asta contează enorm, probabil americanii pun mai mult pret pe imaginea asta a lor de jandarm mondial decât pe bietul aliat care ar fi in pericol. Așa că sigur ar ajuta orice aliat dacă situația o cere. Să nu uităm cum i-au aprovizionat pe francezi și englezi in Libia, că „marile puteri” europene își terminaseră stocurile de armament.

          • La vreme de razboi te aprovizioneaza toate statele care sunt neutre (pe sub mana) sau cele din aceeeasi tabara cu tine. Amele inseamna bani, iar din razboaie multi se imbogatesc.

          • Nu fac misto – am (doar) doua exemple 1. Ucraina si 2. Kurzii. Sincer NU vreau ca Romania/Statele Baltice/ETC sa fie no 3.
            Tb sa intelegem ca ‘Interesul poarta fesul’ si daca o sa tot speram ca un tratat sa ne salveze de la orice agresiune suntem in aceasi situatie ca in primul sau al doilea razboi mondial.
            PS Sunt de 10 ani in UK, si pana luni un fan infocat al good US of A.
            PS 1 -Nu pot sa inteleg de ce @Rumaniamilitary.ro nu au un articol pe tema tradarii Kurzilor ??!

        • Ar trebui in mod normal sa ai in depozitele proprii munitia necesara pentru purtarea unui scurt razboi. Chestia asta cu un plin de munitie e total insuficienta.

  12. Da, am sesizat si eu asta plus ramane sa ma lamuresc de la nicoale daca nu au indicat si calea gresita de atac la decizie. Decizie pe fond, deci apel. Ce recurs viseaza domnii judecatori, recursul find cale extraodrinara de atac.

  13. „Nunta” merge inainte. Si asa nu aveam bani anul asta. Mare minune daca anul viitor se semneaza contractul. Deficitul bugetar e mare. Pana nu avem alta configuratie a parlamentului nu e nimic clar.

  14. Asta cum ar veni e prima etapa si nu garanteaza succesul franco-„român” al corvetelor. Vb după apel. Bașca, mai e sesizarea depusă de Ignat la DNA, care nu a fost clasată, ci este anchetată în continuare.

    Repet – sa achizitionezi Gowind, in configuratia de armament ptr egipteni, e incoștiență militară.

  15. Cred ca Damen asteapta motiunea, parerea mea.

  16. celeritatea procedurilor juridice facea parte dintr-o propusă reformă a sistemului acum multi ani de zile.
    s-a ales praful,purtatorii de robe au si aveau alte prioritati.
    suntem țara termenelor depășite ,a amânărilor si chichitelor judecatoresti.

  17. @lt(rez)
    Termenu de recurs este de 15 zile în materia contenciosului administrativ din care face parte contestația damen
    Termenul de recurs curge de la comunicarea hotărârii motivate
    După cum a spus nicolae mai sus, intai hotararea trebuie redactată (motivată)
    Termenul recomandabil de motivare este de 30 de zile de la pronunțare
    Acest termen nu se respectă in practică
    Io stiu personal cazuri in care judecătoru a motivat hotararea după mai mult de 1 an de la pronunțare
    Totusi data fiind natura cauzei cred ca se va motiva intr-un termen rezonabil
    In ipoteza in care s-ar motiva hotararea repede este imposibil ca pana la sfarsitul anului hotararea sa ramana definitivă, cu exceptia cazului in care partile nu exercită recurs, ceea ce este improbabil – prea multi bani in joc,
    In materia contenciosului administrativ este lege speciala care exclude exercitarea caii de atac a apelului
    Oricum si dupa recurs sunt cai extraordinare de atac ce pot fi exercitate

  18. E clara pentru un jurist. Sunt chestiuni de procedura.

  19. Pentru mine orice varianta e mai buna fata de ce avem acum, hai cu achizitia

  20. E fff clar, guvernarea PSD-ALDE ne-a intarziat deja cu cel putin 3 ani !! Urmeaza si problema banilor, muuult mai serioasa decat in 2016.

  21. Normal ca guvernarea pzd ne-a intarziat ca doar au avut ordin de la rusnaci sa o faca. Nu ca ar fi cine stie ce dotare fantastica dar achizitia celor 4 corvete nu e pe placul vodcarilor deloc. Cititi doar presa aservita lor sinonsa vedeti acolo cum se dau „analistii” de ceasul mortii cu corvetele astea. Problema este ca si prin celelalte partide mai au rusii cate unul „adormit”

  22. Pana o sa vedem corvetele ale si fregatele full operabile, multi de aici se vor apropia binisor de pensie! Voi mai credeti in povesti cu printi si zmei? 🙂

  23. Reactia lui Le(ne)s la anuntul celor de la Damen de a face recurs.
    Citez:
    „…entități străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României.”
    „…găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, și ale Alianței deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-și periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucționarea programului de dezvoltare și modernizare a forțelor navale române îi spunem că a mers prea departe”

    Aginturili straine ie de vina!

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=720822711729871&id=100014064450004&refid=52&_ft_=mf_story_key.720822711729871%3Atop_level_post_id.720822711729871%3Atl_objid.720822711729871%3Acontent_owner_id_new.100014064450004%3Athrowback_story_fbid.720822711729871%3Aphoto_id.720822571729885%3Astory_location.9%3Astory_attachment_style.photo&__tn__=-R

    • Stiam eu, strainezii sunt de vina ca isi exercita dreptul legal de contestatie.

      • Pai chiar așa este , au o motivație puternica : profitul .
        Doar nu o sa lase să le scape un asemenea profit fără scandal , de la săracii proști bogați din România …
        Eu ii preferam pe italieni , dar sunt foarte buni și francezii .
        În ultima instanță , mergeau și turcii sau nemții 🙂 în ordinea asta ( sic ) dar holenderii erau total excluși din start , inclusiv pe motive de pedofilie .
        A , nu cred că mai e cazul să îmi exprim sentimentele fata de admiratorii holenderilor … chiar daca e democrație .
        Pentru detractori : nu sunt fan Leș sau PSD .

    • ALERTA!
      Strainii, Soros! Multinationalele si homosexualii. Aginturilii si reptilienii.

      Oricine si orice sunt vinovati, mai putin groaznica incompetenta, delasare si teribila slugarnicie la stapanul cu mustata, stiut a fi si devenit intre timp cu acte in regula infractor incatusat, Livie Rahoveanu’ cel Preaferecat.
      Porcina asta dezgustatoare recunoaste in mod deschis prin acest comunicat stupid, cumplitul vid de incompetenta si indecizie a unui stat parazitat de microbi tradatori.
      Trebuie sa fii mai prost ca noaptea ca sa acuzi „entitati straine”, a se citi companii comerciale (ca doar nu’s brigazi blindate ale unei forte de invazie), ca-ti blocheaza interesele strategice. Imbecilul nu cred ca pricepe ca „interesul strategic” nu e un sens giratoriu si nici loc de parcare cu nr vopsit.

      D-zeule, astia din guvern chiar testeaza cu disperare gradele de comparatie ale penibilului.

  24. Damen blocheaza momentan inceperea constructiei navelor.

    Eu nu ii inteleg. De ce nu se consoleaza cu decizia?
    Trebuiau sa dea pret mai mic decat Naval GR.

    Ceea ce face Damen este o mizerie.

  25. Mie imi plac corvetele Damen chiar daca sunt pe standarde civile, ei si cu francezii au fost clar cei mai buni.
    Preferam si italience sau alea germane decat sa kituim corvetele Tetal
    Parca suntem scotienii care-si duc la vulcanizare si prezervativele,e un banc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *