Dupa ceva timp de la torpilarea de catre Coreea de Nord a unei corvete sud-coreene din clasa Pohang, torpilare care a costat partea sudista 46 de marinara morti, lucrurile nu s-au imbunatatit prea mult pentru navele vanatoare de submarine ale Seul-ului.
Acest lucru nu inseamna ca nu se lucreaza la remedierea problemei detectiei mini-submarinelor din nord, ci doar ca acest lucru, deosebit de important, nu se face in graba.
ROKS Cheonan
Astfel Coreea de Sud a luat in considerare nevoia de a putea sa detecteze mult mai rapid si eficient sub-urile nordiste, sa aiba nave cu sonare cu raza mai lunga si mai eficiente. Corvetele din clasa Pohang sunt dotate cu un sonar care poate detecta submarine de mici dimensiuni pana la o distanta de doar 2 kilometri si se pare ca distanta este total neastaisfacatoare, daca privim incidentul in care a fost scufundata ROKS Cheonan.
Asa ca o noua clasa de nave se afla in constructie, nave care vor avea la bord un nou tip de sonar capabil sa detecteze tinete de mici dimensiunui, precum mini-submarinele lui Kim, de la o distanta de 15 kilometri, numai ca deocamdata respectivul tip de sonar se afla inca in lucru. Intre timp noua clasa de corvete AS Incheon si-a facut deja debutul, prima astfel de nava fiind lansata in urma cu doua luni.
O alta solutie in combaterea submarinelor comuniste a fost deja implementata, prin montarea pe fundul marii a unei retele de sonare interconectate, dupa modelul SOSUS folosit de americanii in timpul Razboiului Rece impotriva submarinelor sovietice.
Corveta din clasa Pohang, ROKS Namwon
Numai ca desi sonarele au fost montate si functioneza perfect, acest tip de sistem are nevoie de multi ani inainte sa te poti baza pe el, coreeni estimeaza ca vor fi necesari 7 ani, deoarece un sistem de sonare are nevoie deo baza de date foarte solida. Practic timp de foarte multi ani, operatorii trebuie sa inregistreze toate tipurile de zgomote de sub apa, de la trafic comercial legitim, la sunetele vietuitoarelor oceanice. Sonarele trebuie de asemenea sa fie calibrate, sa poata recunoaste navele proprii si ale aliatilor, etc, etc. Este asadar o munca pe termen lung si care necesita multa migala in analizarea datelor si bineinteles in pregatirea personalului.
Revenind acum la navele AS, clasa Pohang erau nave considerate eficiente doar impotriva flotei de submarine clasice, mari, ale comunistilor, datorita faptului ca acest tip de submarine sunt relativ imbatranite si destul de zgomotoae. Navele sud-coreene nu erau foarte pregatite impotriva submarinelor de buzunar. Pe de alta parte, Pohang a fost gandita pentru vanatoare de submarine in ape oceanice, deschise si adanci, nu impotriva submarinelor de mici dimensiuni care opereaza in zone costiere cu ape putin adanci. In aceste zone regulile luptei se schimba dramatic, mai ales pentru “vanator”. Apele de coasta cu adancime redusa au cu totul alte reguli si necesita alt tip de tehnologie. Astfel salinitatea este diferita, curentii marini sunt diferiti, fundul mari foarte aproape si de aici ecouri false, etc, iar daca sonarul nu este gandit pentru astfel de conditii, sansele ca o nava inamica sa se poata apropia suficient de mult pentru a lansa o torpila cresc semnificativ.
Incheon class
Desi dovedite ca fiind destul de ineficiente in lupta impotriva mini-sub-urilor in ape costale, corvetele din calas Pohang vor ramane si in urmatorii ani baza luptei AS in flota sud-coreeana, desi s-a inceput deja constructia unei noi clase de corvete. Problema este data de numarul de nave necesare, pentru ca in acest moment Pohang class are 22 de nave active, dintr-un total de 24 construite (una a fost retrasa si una scufundata), numai ca noua clasa, Incheon, are o cadenta de doar 1-2 nave pe an.
Navelor ramase li s-au montat anumite dispozitive care sa le avertizeze daca in apa se afla torpile, au mai primit si niste sisteme de capcane anti-torpila, dar toata lumea stie ca acete metode sunt paletaive, pe principiul : “hai sa ne facem ca facem ceva!”, insa deocamdata mai mult nu este posibil.
Insa principal arma, impotriva submarinelor din nord, va fi sistemul de senzori subacvatici montati deja pe coasta de Vest, sistem similar, asa cum spuneam, americanului SOSUS, insa acest sistem are nevoie de ani de zile pentru a se maturiza. Pana atunci corvetele din clasa Pohang, deocamdata baza luptei AS, sunt practic la fel de vurnerabile cum erau si in urma cu trei ani, cand ROKS Cheonan a fost torpilata si au fost ucisi 46 de marinara sud-coreeni.
Sursa: strategypage
GeorgeGMT