Coreenii sunt foarte optimisti in privinta Romaniei

Presa sud-coreeana, incurajata probabil de succesul recent cu K9 Thunder in Romania, face valuri si speculeaza ca un mega-contract pentru tancurile K2 Black Panther ar putea urma in curand. MBC News explica ca discutiile in privinta tancurilor sud-coreene ar fi demarat in 2022 si dupa doi ani de negocieri, in martie 2024, coreenii au adus in Romania un tanc pentru probe reale, inclusiv trageri de lupta si ca in functie de analiza testelor s-ar putea ca Bucurestiul sa dea lovitura: o comanda ferma pentru un numar de K 2 Black Panther care ar varia intre 300 si 500 de tancuri. Sa-ti vie cu lesin, nu alta…

Ba mai mult decat atat, Romania nu ar fi interesata sa cumpere tancurile pe baza unui imprumut coreean ci din fonduri proprii, lucru pe care jurnalistii sud-coreenii par sa-l aprecieze in mod deosebit. Cel putin acesta ar fi cazul primei transe de 50 de blindate K2.

Coreenii explica ca o eventuala decizie favorabila K 2 din partea Bucurestiul ar fi si rezultatul direct al succesului acestui tanc in Polonia, lucru care ar influenta o decizie similara si din partea Romaniei.

Ok, daca lucrurile vi se par un pic cam exagerate, si mie imi par la fel, 300 de tancuri ar costa probabil cateva miliarde bune de euro – peste 6-7 miliarde, poate mai mult, iar despre 500 de tancuri discutia se duce deja spre ciuperci cu proprietati halucinogene, suma implicata depasind fara probleme zece miliarde de euro.

In mod normal, nu ar trebui sa discutam despre o astfel de stire dar, MBC News nu este oarecine in Coreea, dispunand de 19 statii regionale in Coreea de Sud, noua birouri permanente in alte tari si avand colaborari cu posturi de stiri foarte cunoscute: CNN, APTN, Reuters TV si CBS.

Au o experienta de 50 de ani in domeniu, fac analize si reportaje de investigatii, nefiind o fituica de Yotube tabloida. Oamenii astia au o reputatie buna si desi cifra de 300-500 de tancuri poate parea exagerata, poate nu cunoastem noi toate amanuntele discutiilor care au avut/au loc intre Seul si Bucuresti.

Interesant este ca in recenta declaratia de la Ministerul Roman al Apararii privind contractele care vor fi semnate anul acesta si programele de dotare care se intentioneaza sa fie lansate in 2024 nu apar cele doua de care sud-coreenii sunt foarte interesati: Masina de Lupta a Infanteriei si viitorul tanc al Armatei Romane. Doar ca trebuie remarcat faptul ca toate contractele despre care MApN ne informeaza ca vor fi lansate in procedura publica anul acesta sunt de tip competitiv, astfel incat ar fi loc pentru 1-2 afaceri directe G2G.

De stat cu ochii pe ei, pentru ca daca am aflat ceva am facut-o pe filiera sud-coreena, MApN isi pastreaza proasta traditie de a nu spune mare lucru, asta daca spune ceva si singura noastra sansa este sa aflam de la straini despre propria noastra dotare, despre unde merg banii nostri.

Dar sa nu ne plangem si sa avem macar dotarea pe care ne-o dorim si daca vom afla asta din presa straina nu vom fi chiar atat de suparati.

Singura intrebare care ar apare ar fi, desigur, bugetul necesar pentru o astfel de achizitie majora, cu atat mai mult cu cat in toamna se asteapta semnarea contractului pentru F 35A – 6,5 miliarde de dolari.

Insa jurnalistii sud-coreeni au dreptate intr-o privinta si anume ca Bucurestiul nu s-ar fi uitat cu atata atentie spre Coreea daca drumul nu ar fi fost deschis de Polonia. Decizia Varsoviei de a merge pe mana sud-coreenilor a avut efecte importante si la Bucuresti.

Deocamdata insa lucrurile trebuie privite cu precautie din mai multe puncte de vedere:

  • primul ar fi ca cifra de 500 de tancuri pare a fi scoasa din palarie, nu exista nimic care sa sustina un astfel de numar;
  • al doilea motiv de circumspectie tine de faptul, amintit anterior, ca in planurile anuntate recent de MApN – ne referim la programe pe care ministerul spera sa le demaraze la nivel de cerere de oferta in 2024, nu exista tancuri;
  • al treilea motiv de a privi cu destula neincredere informatia MBC News tine de buget, 300 de tancuri inseamna sase batalioane, iar in bani lucrurile se duc usor spre 7-8 miliarde de euro, ori o astfel de achizitie ar trebui sa aiba spatiu bugetar liber pentru ani de zile de la semnare pana la finalizare si acest spatiu nu prea exista daca ne uitam la planurile si urgentele MApN. Despre 500 de tancuri nici n-are rost sa discutam.

GeorgeGMT

123 de comentarii:

  1. Si când te gândești că o simplă creștere a colectării tva-ului ( sau dispariția evaziunii tva prin taxarea inversă) ar aduce la buget câteva miliarde bune de euro… te apucă amocul.

    24
    • Dacă coroboram cu informația ca vor face o fabrica prin investiție greenfield pt K9 parca suna altfel informația asta. O fabrica unde se vor produce/asambla K9, Redback și K2 suna realist.
      Suma e mare dacă o dai o data, dar defalcata pe 10 ani nu mai e un efort asa de mare.
      Și dacă luam noi sunt șanse sa ia și vecinii. Nu sunt deloc prosti coreenii

      37
    • capatu satului

      @sebi
      Povestim discuții
      TVA si restu taxelor nu se încasează si nu se vor încasa niciodată total, pt ca nu se dorește.punct
      Ca salarii mari la finanțe, dacă nu foarte mari,

      Ca aia care tb sa facă demersuri nu fac nimik dacă datornicii sunt de la putere sau prietenii lor, sau se face o executare silită de forma
      Iar dacă este un om simplu atunci ai bulit-o; la fiecare serviciu diferit aflii de alta suna totala de plata si habar n-ai cum scoți cămașa

      De aia initial a fost super ok sa se interzică jocurile de norok
      Pana s-a aflat ca unii membrii au partidelor de la putere sunt beneficiarii sau prieteni cu beneficiarii ai unor astfel de jocuri de norok
      Așa ca nu mai contează ce efecte au jocurile de norok si nu are cum sa le interzici
      Ca nu degeaba dispar ziare întregi dacă vor sa se lupte cu jocurile de norok – aia de la ringieru știu mai bine

      Sa-ți spun io cum sta situația in realitate cu încasarea taxelor
      Ca lozinca ii: acuma noi suntem la putere restu ciocu mik

      Se începe automat executarea silită si se blochează conturile pt datorii de câteva sute pana la mii si zeci de mii de lei
      Dar nu se face nici un fel de executare silită acolo unde sunt sune mari de recuperat începând cu milioane de RON, ori cel mult o executare silită palida: aia cu sucu care tb sa dea cu sutele de milioane, cu nu știu ce șmecherie cu investiții de la suedeji, dar UE zice ca e smen si bani tb recuperați, turnatoru felics cu tembeliziunile si restu, negoitza cu jdemii de aparatemente pe persoana fizica – între timp guvernu a zis ca e legal pe persoana fizica; altu fost minister de finanț cu lingouri si tablouri prin cimitir etc etc
      Ăla cu lingourile prin cimitir puse la anaf șefa una direct de la primărie rurală
      N-ai văzut cum ciolacul a descoperit ca tb musai sa câștige aia cu auru din Apuseni
      Mai vine si ostașu pe panourile de pe marginea drumului

      Ca e complicat cu justitia cu pensia la 25 de ani
      Cu sporuri inventate de câteva miliarde de euro
      https://newsweek.ro/actualitate/guvernul-trebuie-sa-faca-rost-de-3-miliarde-eur-ca-sa-plateasca-maririle-salariale-ale-judecatorilor

      Ca dosare nu prea mai sunt – si se trage de ele cat mai mult sa aibă si oamenii obiectu muncii
      Si se motivează după 1 an de zile sau mai mult

      Si infractorii au drepturi
      Iar infractorii dacă au furat mult atunci au si drepturile multe
      Victimele au dreptu sa tacă, sa nu streseze infractorii
      N-ai văzut ăla de la liga de fotbal cu copilu drogat care vrea sa dea pe toți in judecata care spun ceva de copilu lui
      Iar la servicii si miliție la 40-50 si ceva de ani in pensie viața are un alt sens decât pt fraierii care lucrează pana la 65, iar nu peste mult timp pana la 70

      Ne întoarcem in feudalism in Republica Fantastica România
      Clasa de sus si iobagii/sclavii jos

      Este un articol mai vechi pe contributors
      https://www.contributors.ro/cine-plateste/

      Dormiți liniștiti
      Lucru bine făcut veghează

      Am mai avut noi ceva cu incapacitate de lupta la 1940
      Dar astea-s detalii

      4
    • Daca dau si motorul pentru fabricatie in Romania atunci chiar trebuie cumparat Black Panter.

    • Problema e ca aceasta incasare a TVA-ului nu o idee rea in principiu, dar se face lovind din plin si punand piedici afacerilor mici, de familie. Rezultatul va fi falimentul acestor afaceri si o incasare mai mica de TVA la stat.
      Asta duce la o creste a comertului la negru in Romania.

      O transparenta mai mare a afacerilor cu statul ar fi benefica tarii, dar acolo-i borcanul cu miere al politicienilor, si ala va ramane opac.

      1
  2. In fostul rfi erau 5×54 inclusiv derivate + 6 pentru antrenament…276…
    300 mai degraba ar fi tot 5 bat care pot avea un nr mai mare de derivate sau un nr mai mare de antrenament si/sau o companie de rezerva pentru perioadele cand au loc revizii/modernizari…
    Dar cu bat de Abrams tot 6 ar fi…
    Chiar is curios daca ne lasa US sa luam de la coreeni senilate in loc de Abrams & Ascod…

    9
  3. Depinde daca ne limitam la nr minim si ce sa convenit cu americanii real pt Abrams ,pt ca in lumina achizitiei Hsam probabilitateasa luam sudcoreene scade masiv

    6
  4. Salut!

    Poate ca nu vor semna de la bun inceput pentru un lot de 300 tancuri K-2 Black Panther. Poate vor semna pentru 50-100 bucati, iar in viitor vor cumpara si diferenta. Nu trebuie neaparat acum toate cele 300 de tancuri (ca n-au banii), dar e posibil sa faca la fel cum au facut cu K-9 Thunder. Au luat 54 obuziere K-9 + 30 VRM K-10, iar pe viitor vor mai lua si in functie de banii de la buget alocati MApN-ului.
    Iar pentru viitoarea MLI (Redback), e posibil ca de la anu’ sa cumpere, dar tot in transe mici, nu totul o data – aici a se vedea cum au procedat si cu Piranha V. La inceput comanda a fost de 227 bucati, iar dupa aceea au mai comandat inca 150 bucati -. Daca cumpara si K-2-ul, e destul de logic ca vor lua si MLI/IFV tot de la ei din motive logistice si offset.
    Mie, personal, ar fi cel mai bun deal cu sud-coreenii: sunt seriosi, au echipamente militare testate si le livreaza repede.

    27
    • Greșit! Atâta timp cât investiția este a fabricantului, nu baga nimeni bani dacă nu are un business plan bine definit. Nu merge cu „luam acum 50 și mai luam 300 când avem banii”.
      Sa zicem 300. Dacă încep. Livrarea în 2026 (peste 2 ani) pot eșalona fabricarea lor în 7 ani, deci pana în 2033. Ar însemna o cadența de 43 pe an, deci aprox 1/săptămână. Asta înseamnă o fabrica medie cu sute de angajati, nu o hala cât un Lidl.
      La 40 de buc/ an ar însemna un buget anual de 0,8 mld, dar fiind făcute local o parte din bani se întorc la tine ca și taxe. Pentru coreeni pare un business plan spectaculos, asta fără sa mai adaugăm K9 care se va face în același loc.

      20
      • Asta am spus si eu. Ca n-au cum sa bata palma de la inceput pentru 300 de tancuri, ca n-au banii (conform cu articolul de fata – 5-6 mil. euro pentru 300 K-2). La inceput vor cumpar 50-100 de tancuri, si pe viitor difereta de pina la 300. Pentru K-9 au comandat 54 bucati + 30 VRM K-10. Crezi ca doar cu cele 54 obuziere vom ramine? Eu nu. Dar nu au banii pentru mai multe. La fel cum a fost si pentru F-16. La fel cum va fi si pentru F-35.

        9
    • Coscogeamitea

      La asta ma gandeam si eu: pregatirea personalului dureaza, dar odata ce ai meseriasii din ateliere si comandanti antrenati in noua schema ar trebui sa fie mult mai usor sa cresti numarul de masini. E la fel de valabil si pentru Abrams / Booker.

      Oricum, cu Trump la Washington nu cred ca ramane loc prea curand de cumparaturi din Coreea.

      Daca nu e vre-o facatura ucraineana povestea cu dronele doborate de Ghepazii romanesti pe Dunare sunt optimist, ca deja s-a ajuns la un consens politic suficient de solid sa se investeasca responsabil in aparare. Chiar si fara cresterea bugetului dedicat peste 2,5%, repararea si modernizarea rapida a retelelor de transport ar fi o completare binevenita la inzestrarea cu blindate grele.

      5
  5. Vestea buna de aici este ca oamenii chiar sunt dispusi la transfer de tehnologie si ridicarea unei fabrici la noi in tara….acum la cat de seriosi ii stim pe ai nostrii vom vedea cum se termina povestea…Cat despre tancuri , nu cred ca vor fi mai mult de 250 , la MLI competitia este deschisa cu un avantaj pentru cei de la GDLS cu a lor facilitate de productie deja existenta….
    Eu inca astept rezultatul licitatiei castigate de turcii de la OTOKAR pentru 4×4….nu se mai aude nimic nici ca se face nici ca nu…

    11
    • Nici nu trebuie sa luam mai mult de 250. Semnezi pentru 250 de K2 si pana le primesti pe astea (cel mai devreme in 5 ani cred eu) te uiti si vezi daca pentru urmatoarele 250 vrei sa comanzi tot K2 sau urmatoarea generatie de tanc pe care ei o dezvolta acum.
      La fel ar trbui facut si cu MLI-ul.

      8
    • Da-i in pana ma-sii pe turci, astia ne sunt din suita de dusmani istorici ai Romaniei (RU, TR, HU, AT) care la situatie mai rea, ar coti-o in neutralitate/prietenie cu RU. Cu GR ar tb sa ne impretenim noi mai mult din zona aceea geopolitica, nu cu turcii (desi GR nu exista in domeniul acesta industrial).

      Ar tb luate mai pe direct din US sau FR. Pt. ca atunci cand cumparam, nu luam doar un salam de la Carrefour, luam si ‘prietenie’, umbrela de protectie, ‘compunded benefits’, samd. Sa facem un contract G2G cu FR – cred ca putem obtine mai multa localizare productie la ei vs US (frumoase tare is JLTV-urile, din pacate).

      My2cents, sfarsit offtopic.

      27
  6. Daca mentin alocarea bugetara si o si cheltuie, pana in 2040 ar fi disponibili 50-60 mld. oiro pentru inzestrare. Daca pretul e cat de cat corect, banii astia ajung pentru multe…

    6
  7. Viata ne arata ca 500 de tancuri nu ar fi prea mult, dar nr tancurilor nu ar trebui corelate cu nr MLI și invers? Ceea ce se discuta pana acum era despre 5 batalioane de MLI și 5 de tancuri.
    În fine, dacă investești bani buni în tehnica, vine și partea buna, adică asamblarea vine la pachet. Pe lângă asta, dacă nu ai furnizori de echipamente in tara, s-ar putea sa apară destul de repede. Firmele private se mișcă foarte repede dacă vad o posibilitate de profit.

    13
    • 5 batalioane de MLIU pe senile la care mai adaugam aproximativ 2 batalioane de MLI pe roti – Pirahna 5, plus inca 2 batalioane de MLI 84M.

      8
      • Nea George, MLI pe roți vei avea 2 brigăzi, nu 2 batalioane, iar 84M sunt 3 batalioane.
        Părerea mea, hâc…

        14
        • Numai stiu unde am citit ca Pirahna 5 MLI, dotata cu turela UT 30 MkII, ar fi +90 de unitati comandate. Cifra se referea la primul lot de 227 de bucati, fara sa tina cont de cele 150 comandate suplimentar.
          La 84M ma gandesc ca nu vor fi toate mentinute.

          Incerc sa gasesc o logica pentru cifra de 500 de tancuri desi imi este greu si pentru 300 de K2, care impreuna cu batalionul de Abrams inseamna deja sase batalioane de tancuri.

          3
          • Armata de peste 10 ani va fi mai mare, probabil semnificativ decât cea care e acum. Dacă suntem băieți deștepți ne rezervam capacitate de producție, iar o fabrica în bătătură asta înseamnă.
            Toate discuțiile și cifrele care transpira de la koreeni sunt mult mai mari decât ce avem noi acum în organigrama.
            Și asta din multe surse și deja de vreo 2 ani.
            Dacă se îngroașă gluma la vecini și ai nevoie sa te aperi ai nevoie de scule rapid, nu peste 5 ani

            3
            • „Armata de peste 10 ani va fi mai mare, probabil semnificativ decât cea care e acum.”

              Putin probabil la cum reusesc sa atraga si sa retina personal.

              8
              • @robi
                La nivel organizatoric, va fi.
                Dacă nu reintroduc luarea cu arcanul, slabe speranțe să vină tineretul de bunăvoie și nesilit de nimeni.
                De ce crezi că se orgasmau generalii în rezervă când vorbeau de reintroducerea serviciului militar obligatoriu?
                Părerea mea, hâc…

                11
              • Nu ma bag în astfel de discuții, ca nu sunt în domeniu, dar dacă o luam logic trebuie sa se găsească o soluție pt mai mulți oameni:
                – mărești salariile și atragi oameni
                – arcanul. Cel mai probabil o combinație
                Doar nu o sa stam pe un munte de echipamente fără sa fie cine sa le opereze?

                3
                • Ce imi place ca nimeni nu vorbeste de imbunatatirea conditiilor de munca doar de bani si luat cu forta

                  8
                • Hai sa incercam si o lustratie. La cati tarani prosti si tampiti patentati sunt acolo, incepi sa-i dai afara. Acesta este motivul principal pentru care tinerii nu sunt interesati de o cariera militara.

                  26
      • Teoretic armata si a programat anul asta zic ei bani pentru MLI, Shorad/Vshorad,se auzea de arma de asalt….. Cred ca ei au niste socoteli nu trancaneau din gura asa sa se afle in treaba, ca daca mancau bors,ar fi spus luam, submarine, elicoptere,tancuri…. ei au spus ca sunt interesati in viitor de astfel de achizitii. De aceia este important sa vedem pentru ce sunt banii ceruti la americani, cei 2 miliarde si daca o sa i obtina, sa vedem ce platim cu ei ? Platim Abramsurile, pentru care erau alte fonduri, rachete?,radare?,ca F35 e devreme sa ne ia un avans. Practic daca luam banii americanilor,deblocam alti bani pe care i aveam pentru achiziti din SUA si pe care i putem da coreenilor ! In asta consta smecheria imprumutului,”un fel de rostogolirea datoriilor”.

        2
  8. La cate goluri avem in dotarea armatei, arma tanc nu cred ca ar trebui sa fie top 10 in planurile de achizitii ale Mapn.

    5
    • Mânca-v-ar tata de menegeri, că e plin pe-aici, dar tanchist nu vrea nimeni? Ia întreabă-mă, dacă mă cheamă, in ce m-aș sui, într-un T55 sau K2?

      26
      • intr-un Abrams 😉

        13
      • b33 zimbru?

        3
      • Varianta ideală în mașinuță personală cu destinația Grecia/Italia/Spania(după buzunar) in concediu. Da l dracu de război,e ptr fraierii cu gărgăuni in cap care nu au ce face pe acasă și vor să moară ptr tot felul de găști aflate la putere.

        3
        • Am spus demult ca bugetarii ar trebui sa facă stagiul militar obligatoriu și sa devina primii incorporabil.
          Asa poate-și justifica salariile, sporurile și munca obositoare.
          Dacă nu le convine, se plece, abia se reduce deficitul bugetar.

          15
          • In principiu,jumate din ei tre sa ajunga sa faca altceva in viata.Si daca se duc sa colecteze ajutor social,macar nu te mai incurca,chit ca ii platesti.
            Dar amu,pe cine incorporezi.Aia din sistem sunt deja.Adunati MAI,MAPN,serviciile,vreo 200000.Educatia,vreo 300k,is 90%+ femei.Medicii,oricum sunt luati.Mai ramane administratia centrala si locala,unde cred ca o treime sunt barbati.Ok,se aduna vreo 100k.

            Buni si astia.Dupa 6 luni de pas alergator o sa fie slim&fit.Ca acum is supraponderali spre obezi.
            80% din munca e de carcas.

            Femeile…cum sa zic politicos?Is multe ale naibii .Is atat de multe incat ajung uneori sa f… meciul.Am ”auzit” de cazuri cand au zburat unii pt ”hartuire”.El cu familie,copchii si arata a om.Ea,o pocitanie.Dar a fost crezuta.Nu stie nimeni adevarul curat,dar se putea evita.
            Daca e de ridicat ceva-”hai va rog baietii”,”stiti m-am spalat deja,sa ma prafuiesc iar…” s.a.m.d

            8
          • Vasile Băcăuanul

            Iar patronii firmelor care capuseaza statul să fie protejați, ei amantele și familiile lor, nu?

            1
        • Legat de ce zice strumful,are si pacatosul dreptate.Ceasul stricat arata de 2 ori corect.

          Problema poate fi pusa cum zice el.Jumate din tara devin refugiati.Sau razboiul poate fi vazut si ca o ocazie de purificare.Sa dai un reset total dupa victorie.Adica sa introduci o administratie controlata de electorat,un sistem politic controlat tot de electorat.Ii destul sa introduci votul electronic si dreptul de referendum pt veto pt orice lege si OG.

          Mai departe e doar chestiune de a decide care sunt prioritatile de alocare a banilor publici.Poti chiar vota un plan multianual,ce nu ar mai depinde de toanele si serpariile politrucilor .

          9
      • Depinde cum cazi la zar. Dacă începe bubuiala și ai noștri vor mai avea T55 în dotare, crezi că ele nu vor fi mânate spre linia frontului?

    • Lasa bre Pisti, ca tu te urci in KF41 cu honvezii tai, nu-ti mai bate tu capul cu golurile si top10 ale RO.

      2
  9. nu cred ca e musai sa fie corelate daca nu-s in acelasi batalion tancurile si MLI-urile, poti bine mersi sa nu ai MLI pe senile deloc

    interesant totusi de stiut cum vor fi alocate cele 5 batalioane de tancuri; pana acum fiecare brigada, fie ca avea TAB-uri pe roti, sau MLI avea un batalion, apoi s-a renuntat la unele brigazi (e.g. cea de la Craiova probabil va fi doar pe Piranha pe roti).

    Personal cred ca nu avem nevoie de batalioane de 54 de tancuri sau hai 1-2 in poarta Focsanilor sau 1 in Campia de Vest daca chiar se impute treaba acolo 🙂

    in rest as face batalioane mixte de tancuri cu MLI-uri pe senile, cam in stilul batalioanelor Stug germane care au primit Begleit Sturmgeschutz (escorta de infanterie). Americanii au acum batalioane combinate de MLI+tancuri, le zic combined arms batallion

    https://www.battleorder.org/post/waypoint-divisions
    https://en.wikipedia.org/wiki/Brigade_combat_team

    asa ochiometric din fotoliu se pare ca vom avea o divizie pe est, preponderent pe senile (3 bg, unde vor fi si obuzierele K9) si o divizie pe est, pe roti care nu par sa cuprinda si unitatile VM, Bg op speciale, Bg de manevra, Bg HIMARS, etc.

    Una din brigazile din est a fost redenumita blindata (probabil pentru ca are Jderii) ; in afara de zona respectiva nu vad unde am putea folosi pe teritoriul nostru batalion de 54 de tancuri, mi se par prea multe

    interesanta cifra de 500 daca e reala, pp ca include cam tot ce avem nevoie plus necesitatile de pregatire dar nici eu nu cred ca-i realista cel putin nu acum si daca se prelungeste peste 2030 atunci coreenii vor scoate deja urmatoarea generatie de tancuri deci n-ar mai avea rost sa luam K2…

    sunt curios daca s-ar putea ajunge la un deal sa le faca intretinerea tot la fabrica Hanwha (K2 sunt produse de Hyundai)

    7
    • Dar e simplu.5 bg au cate 4 btn,cele 2 VM au momentan 3.Bg 2,zisa momentan multinationala e rezerva ,fiind parte a a diviziei multinationale,din corpul multinational.Alelalte 2 divizii au fiecare cate 11 btn de manevra.Toate sunt in est,nimic pe vest,cu adevarat.

      Bg 15 si 9 au cate 2 btn tancuri,pt ca ideea e ca fiecare divizie sa aiba o maciuca mare si groasa.Bg VM e pt terenul dificil din aria fiecarei divizii,iar bg 81 e forta care tine terenul nu foarte dificil,fiind scutul dupa care marii cdt de osti pregatesc atacul blindatelor.

      Div 2 are tehnica mai buna,pt ca e in zona cu teren mai naspa si obiective mai importante.Div 4 e invers.Trebe zis ca de cand cu Himars,diviziile au capatat o scula utila pt lovit in adancime,pt ca LAROM.
      Si sa nu uitam de brigada 8,cu ale sale arme minune.

      Ideile pot functiona,pt ca vb si de aliati in zona.Mai americanii,mai francezii,se aduna cate ceva.

      Cand ar ajunge si jucariile noi ar fi o forta decentica.

      Unde sunt momentan vulnerabilitati sunt pe partea de protectie a fortelor.Dar,e cu nuante.Nu e momentan nici un risc real,deci mai e timp.Si daca ne apucam sa luam masiv ce functioneaza azi,ne pregatim de fapt pt razboiul de ieri.Optim e sa luam cate putin din drone,cate putin din AD,dar sa avem posibilitatea sa luam masiv si sa pregatim fortele in cateva luni.Cu pregatit,in 2-3 luni ar fi ok ca timp.

      O alta problema,cum s-a mai zis pe aici,e cu oamenii.Is insuficienti in timp de pace,iar la razboi mai sunt si pierderi.

      29
      • După cum se vehiculează numărul de tancuri propus pentru achiziționare și Bg 282 va avea două batalioane de tancuri, probabil Galați și Focșani, și două de MLI, București și Galați, opinia mea

        8
      • am zis pe est si vest tinand cont de unde au comandamentele 🙂

        m-am mai uitat acum pe structura, ca vorbeam din memorie, vad ca-s ceva schimbari, de pilda 9 Mc. are 2 batalioane de tancuri si aia blindata de la Focsani doar unul dar infanteria e mecanizata (MLI-uri) ; nu prea inteleg sensul sa ai o brigada in Dobrogea, absolut necesara altfel dar care ar avea in responsabilitate si tarmul MN si s-ai dai 2 bat de tancuri; 1 ar fi suficient si asa ar exista scenariul sa le trece peste Dunare si nu e ca si cum e un fluviu mic cu multe poduri

        Treaba cu LAROM-ul e buna la nivel de divizie, mai ales ca nu ne dau obuzierele afara din casa, munitie e destula, avem si termobarica, ar mai trebui dezvotat si ceva cu submunitii antiblindate dar da, e un asset important mai ales ca am vazut in Ukr ca s-a incercat sa existe MLRS-uri la fiecare brigada. Probabil 10-15 ani se mai poate trage de ele

        Ce ma intriga pe mine e VM-ul, parerea mea e ca n-ar trebui sa fie in divizii ci doar atasate la nevoie si ar trebui brigazi noi de infanterie usoara pentru a le duce la 3 brigazi de lupta iar VM, op spec, 18 sa ramana pentru situatiile mai speciale, mai ales in situatia in care, pe viitor, s-ar putea ca planurile NATO sa presupun ca nu ne vom apara strict pe frontiera (pentru ca ce expui tu mai sus la asta se refera) si s-ar putea sa fie nevoie sa fim in Moldova sau Ucraina.

        si mai sunt chestii pe care nu le inteleg, de pilda de ce avem o intreaga brigada de garda si protocol, zici ca avem casa regala; acea unitate ar trebui sa fie o unitate specializata in lupta urbana care sa poata fi folosita nu numai in Bucuresti. mai au si sovieticul 76.2 mm cand sigur s-ar putea reconditiona niste Resita 75 mm pentru protocol 🙂

        deci inteleg ca fiecare divizie va avea o bg mecanizata cu MLI, una blindata cu 2 btn tancuri, deci ar fi cam 5-6 batalioane de tancuri necesar (zici ca 81 n-are/nu va avea tancuri) si cele de antrament

        da, nu e rau, cu jucariile ar fi o forta respectabila

        13
        • Daca spui VM si gandesti munti,pare ciudat.Cand gandesti infanterie usoara(cine p…. a venit cu termenul era beat,),atunci se justifica.Ia harta Moldovei,fa la intamplare pe google o zona de operatiuni pt o divizie si vezi cate dealuri impadurite gasesti.Apoi vezi cat sunt dealuri golase,de vezi 8 km de pe o creasta si apoi ce ai asa si asa.

          Din experienta de razboi,dar care era dedusa pe baza de logica din anii 80,stim ca Ivan nu va ataca in camp deschis,ci se va fofila pe unde gaseste rape acoperite cu vegetatie.Campul deschis e prea periculos.
          Si la drept vb unitatile mecanizate sunt pe cale de disparitie la ei.Si sa vrea nu mai au cu cine ataca in camp deschis.

          Niste copii din VM si blindate nu erau lamuriti fix de ce ziceai tu si aveau drame existentiale. Au fost cam tristi sa afle ca sutele de km de mars prin munti cu toate kkt-urile sunt doar fitness si motiv de f…. genunchii pana la maxim 25-26 ani.

          Sistemul uraste genunchii si spatele si face totul pt a le anihila.

          19
          • mie mi se pare ca tancul si in general blindatul e in gena ruseasca, nu prea au cum sa vina altfel, poate aeropurtat dar in conditiile actuale…cam greu, chiar si cu surprindere, cum am vazut la Hostomel.

            in ww2 trupele sovietice de infanterie usoara (aeropurtate, gornostrelki – munte, cavalerie) au avut numai misiuni secundare alaturi de blindate si nu s-au remarcat nicaieri; o exceptie ar fi infanteria navala dar cu mari diferente de performanta intre brigazi

            deci ramane Spetsnatz sa deschida calea.

            pai da, rostul VM eu l-as vedea pe Carpati, nu prea are sens sa-i muti in alta parte si oricum s-a tot zis pe aici ca-s pentru trecatori; si mai sutn si alte brigazi care n-ar trebui imperecheate (si nu sunt) in divizii (specialii, bg 18, bg garda) si n-au ce cauta intr-o divizie cu mecanizatele/infanteria si desi la celelalte pare mai mult decat evident, miem mi se pare ca se aplica si VM.

            Acu la ce situatie avem, e cam greu sa mai faci doua brigazi noi, cel putin nu acum si cui i-ar da prin cap sa le zica cavalerie care cred eu, pe terenul din Moldova ar fi ce trebuie (stiu terenul, am studiat vreo 2 ani luptele din 44 de acolo, m-am dus si pe … teren cand am avut ocazia)

            S-ar scoate ceva daca s-ar organiza cum trebuie trupele teritoriale, ai lua crema de acolo si completezi diviziile, dar pe baze sanatoase nu cum organizata acum activitatea asta

            7
          • Mihai, la partea cu VM-ul ești total pe lângă, habar n-ai in ce consta pregătirea, in afara de bârfe, ce citești pe net și în memoriile memoriilor militare și emisiuni tv.
            Auzi la el, marșurile inutile :)))…E perla
            „Au fost cam tristi sa afle ca sutele de km de mars prin munti cu toate kkt-urile sunt doar fitness si m”.
            Nu ai umblat pe munte, mi-e clar și când ai umblat te-ai dus cu mașina și pe platou, la Omu, sa nu cumva sa te ploua și să-ți fie „frigut”.
            VM-ul baga „trai în condiții de izolare” de foarte multi ani, așa a fost specificul armei gândit, sa lupte și fără mari resurse, izolat, pantofarii nu înțeleg asta.
            De-aia înveți și să pui capcane, sa improvizezi adăposturi, sa dai la peste cu ce ai la tine, lucru care se învață în toată lumea, că nu suntem noi singurii deștepți.
            Pe langa asta e de multa vreme tehnologie moderna, dar iar tu ești paralel, că nici aia nu apare toată pe net
            Sunt și drone, pt minitehnicusii care inca descoperă apa calda.
            Și echipe de lunetiști. „Sniperi” pt cei care nu înțeleg bine limba romana.

            1
        • Stimate steppewolf
          La ce fel de LAROM-uri te referi? La sculele de 160 sau la APRA 122? Dacă-i vorba de APRA, numărul lor a scăzut. Ai noștri nu zic nimic, dar niște guralivi de ucr povestesc cum au mers cu ele, cum au tras etc. Sunt și filme cu ele și le recunoști imediat după cabina de DAC. Dacă-i vorba de LAROM, trebuie avut grije, că muniția se aduce tocmai din Țara Sfântă și este scumpă. Apoi, mai este și o brigadă numită LAROM care apare într-un filmuleț făcut prin 2020- 2021 de MApN cum trage cu APRA 122.

          • Larom trage si 122mm nu numai 160 mm nu mai boci , si producatorul a fost pe timpul lui ceasca Aerostar si acum tot ei sunt, rachetele ti le face tohan ,producatorul are alte programe de executat cu urgenta,unu ar fi ca tre sa treaca F16 prin ofp 6.6 pe langa altele, dar chiar credeti ca de prosti sau dus aia de la Lockheed-Martin cu mentenata la himars sa o faca Aerostar ca nu aveau aia experienta deloc cu mlrs,si nu ar putea aia sa iti inceapa productia de Larom daca da guvernul contract

            7
          • si ca sa intelegi Larom are si contrainere de 122mm cum are de 160mm si se incarca toate asa:
            https://www.youtube.com/watch?v=kbiEkAuHmqA

            4
          • ma refer la cele 54 care erau la brigada de rachete de la Focsani; acolo vor fi cele 54 de Himars noi iar sistemele LAROM vor merge la celelalte unitati (cele modernizate)

            3
      • Mihais, hai sa-ti dau o „flash news”: B 812 Inf. Bistrita este mult mai bine pregatit sa actioneze montan cu vehicule blindate decat orice batalion VM. De multi ani. Desi in teorie nu e specializat.
        Teoria, ca teoria, dar practica…
        Au dotare mult mai buna, incomparabil chiar.

    • Poate scapam de complexu asta cu Poarta Focsanilor si se gandesc la ceva pe Prut/Nistru…
      4 bat de tancuri in Moldova, 2 in Dogrogea si 2 in Vest (sa fiu si eu ardelean multumit) ar fi ceva de vis…asezonate cu 8 bat de MLI totul in 4 brigazi grele, 3 in est, una in vest…

      12
      • pentru asta nu cred ca ar fi nevoie de mai multe tancuri ci de mai multa mobilitate, inclusiv elicoptere, infanterie pe 4×4 si 6×6 (adica APC-uri pure nu MLI), capabila sa actioneze cat mai autonom

        situatia politica nu se va schimba asa radical in anii urmatori, in asa fel incat sa putem intra acolo la pas ci doar in caz de urgenta maxima, cand a ajuns cutitul la os si atunci trebuie sa te misti repede sa iei zonele de trecere, sa asiguri zona pro tiraspol din dreapta nistrului etc. si tancurile nu vor ajunge asa repede, indiferent de ce model sunt.

        5
        • Trebuie mai multe…de toate…aici era vb de tancuri & senile…

          Daca la final de razboi ucrainian nu ne reunificam inseamna ca am negociat prost cu vestul toata povestea asta cu ucrainienii…

          5
        • yepp
          basca ca daca cumperi azi tancuri care se livreaza poimaine, sunt tancuri cu tehnologia de ieri-alaltaieri.
          chestia cu dronele o sa induca multe schimbari la blindate, precum si la nave
          cuirasatele sunt azi atractii ici si colo la un fel de disneypark, ma intreb cate portavioane o sa supravietuiasca in viitorul conflict major

          1
  10. Sunteți naivi dacă încă mai credeți ca achizițiile de armament ale României se fac prin decizie a oficialilor romani și nu a celor americani. Cum americanii nu pot produce atât de multe tancuri și repede au mai dat o ciosvarta din piață și sud coreenilor. (americanii au vândut Poloniei și României tancuri Abrams dar nu în cantitățile dorite… Restul de la Coreea de Sud, K2 și avioane cu același ADN ca f16 în cazul Poloniei.

    5
  11. Ma ingrozesc cand vad cu cata nonșalanță si lejeritate impart unii banii cu care am putea face scoli, gradinte, spitale, etc.. Cat de tare ne-a prostit noua cursa a inarmarilor si propaganda pentru razboi.

    5
    • @Gigi Stan: Fara „nonsalanta” aia la care te referi, ramai si fara scoli, fara gradinite, spitale, curent electric, etc. completezi tu restu’.

      Vezi si tu ce se-ntampla la granita cu Ukr….

      Sa fiu in locul tau, m-as uita cu cata „nonsalanta” de-asta de-a ta isi impart membrii Curtii Constitutionale prime nesimtite pentru neefectuarea concediilor de odihna care oricum se recupereaza in anul urmator, cum spune codul „muncii”…

      53
    • Așa, așa, că bine zici, deși cam târziu te-ai trezit. Chiar lipsea din peisaj poezia cu școli și spitale.

      Pe care să ți le pună la pământ rușii drept obiective legitime când nu le place basca ta, pentru că tu ai fost un imbecil sinistru și ai neglijat armata.

      Serios, băieți, ideile astea le citesc de la discuțiile despre primele F-16, chiar n-aveți un textier mai de calitate să vă inspire?

      50
    • Pai cineva trebuie sa apere scolile, gradinitele si spitalele alea.

      E bine ca nu te ingrozesc parcuri facute in camp, pavele si garduri schimbate de 7 ori + alte tampenii „edilitare” fara nici o utilitate practica in care se ingroapa anual sume mai mari decat bugetul apararii. Nu te ingrozesc nici pensiile speciale si tot felul de privilegii si sinecuri, unde se duc iar sume uriase de bani in fiecare an

      39
    • @Gigi Stan
      La tine nu s-a chinuit deloc.
      Să te prostească, zic…
      Părerea mea, hâc…

      36
    • Fără armată s-ar putea ca nepoții tăi să nu mai existe sau dacă vor exista, să învețe în limba rusă.
      Asta nu pricep „pacifiștii” ca tine. Că nu toate țările sunt pacifiste. Ce folos că Basarabia este „neutră”? Este atât de neutră, încât are trupe rusești pe propriul teritoriu de peste 30 de ani. Este atât de neutră, încât ar fi avut până acum ca limbă oficială limba moldoveneasca, nu limba română. Și limba rusă…

      Ești doar un alt i*iot util propagandei ruse. Asta daca nu ești un trol ce aruncă pastile ici-colo prin internetul românesc.
      Blestemați să fie cei ce au uitat ce ne-au făcut rușii de-a lungul timpului. De mai trăiau, v-ar împușca proprii strabunici.

      40
    • gigi stan

      si din anii 90 si pana in 2022 de ce nu s-a construit ce zici tu acolo ?

      sunt totusi 32 de ani in care s-a batut pasul pe loc, atatea generatii pierdute care nu au beneficiat de scoli, spitale, gradinite noi la standard occidental.

      De ce nu s-a construit, poti sa ne spui ?

      Vii acuma si intrebi asta cu razboi in toata regula in Europa ?

      Razboi la granita tarii, razboi in care rusii au invadat si agresat si amenintat cam jumatate din continent, a se vedea ce au declarat barbarii aia din duma de stat muscala.

      Daca pica Ucraina in momentul asta aveam granita inchisa cu Republica Moldova (intrucat votcarii erau a 2 a zi cu trupele in Republica Moldova ) iar rusnacii incepeau magariile lor in Marea Neagra.

      ===================================

      Deja am trecut de al 12 lea ceas cu achizitiile militare.

      Daca nu se pune la punct dotarea armatei atunci, in viitorul apropiat sau indepartat, se va construi scoli si gradinite pentru ocupantul rusnac.

      Si las-o mai moale cu ‘propaganda pentru razboi’, stiu cat de mult v-ar place voua votcarilor sa ramana armata romana la stadiul anilor 90.

      De fapt asta urmaresc votcarii, ei vorbesc de propaganda de razboi cand in Europa dansii au invadat de vreo 8 ori in 60 de ani

      rusnacii vorbesc de propaganda cand ei au cel mai mare arsenal nuclear.

      16
    • Te ingrozesti ?!
      Cand vei vedea F35 , Tomahawk…..cu cocarda tricolora…..DEPRESIE scrie pe tine….

      8
    • gigi, mai tae dreaq din iele

    • N-ai tu treaba, bani sunt pentru toate, problema e ca se fura.

      Daca facem investitii intr-o industrie de aparare calumea, am avea si mai multi bani de scoli, gradinite, spitale, etc.

      La voi se construiesc scoli, gradinite, spitale, etc. ? Sau le bombardati pe cele din ucraina de ciuda ca voi nu aveti ?

      1
  12. Prietenul meu vodcar, când vecinii tăi cumpără praștii și pușcoace, tu vrei școli, spitale, a se citi birturi și păcănele. Dacă ești atât de pacifist recitește apocalipsa, după cavalerul molimii vine cel al războiului. Deci alege, lupți sau gulag.

    32
    • Apararea e un serviciu public la fel ca si educatia, siguranta pe strada, sanatatea sau protectia mediului. Nu se exclud unele pe altele ci se completeaza. Oportunitatea intr-un domeniu nu poate fi prioritizata ignorandu-le pe celelalte.

      Nu mai repetati pe nemestecate povestile politicienilor ca nu va imbogatiti din chestia asta, dimpotriva.

      15
    • Vrea scoli pentru limba rusa de stat și spitale pentru ‘brava’ armata ivaneasca sa se vindece după ce omoară populația autohtonă cucerita din lipsa de armata!

      3
  13. Hai Dov, e momentul tău acum, vino cu o ofertă de Merkava…

    9
  14. Deja sunteti plictisitori.Mai scoateti naibii capul din nisip, priviti in jurul vostru si dupa ce rationati un pic exprimati-va parerea. In ajutorul tau sa stii ca in primul razboi mondial Romania a pierdut 10 % din populatie iar una din cauze a fost ca aveam armata dotata in stil pacifist cum le place unora ca tine.Nimeni nu-si doreste un razboi dar cand el vine peste tine ce alegi? Sa te aperi cu o zambila ofilita sau ai vrea sa ai langa tine un ciomag cat mai mare?

    30
  15. Oameni buni si cu dragoste de tara, linstiti-va ! Cine stie ce terchea berchea cu o stea(sau un tivil bugetofag din minister) a aruncat o vorba coreenilor ca sa mai prinda o excursie sau o masa de protocol. Uite, deja ati ingrozit un biet roman care se gandeste acum (nu cand a votat sugatoarele lui ilici iliescu) la banii pt spitale, scoli si gradinite, desi gandul lui e la borduri, petunii si trandafirii din rondurile amenajate, mai ales unde nu trebuie .
    Ma luase si pe mine valul cate companii de tancuri si baterii de calibru NATO 12o mm vor fi pe brigada ca divizia nu mai este la moda. Apoi ..am baut apa recesi m-am linistit !

    Pai pe unde vor merge atatea batalioane de tancuri si autotunuri de 60 de tone ? Un singur batalion o sa se insire de la Buzau la Iasi, pt ca drumurile nu tin si podurile cad sub camione de 40 tone, nu-i nevoie de 200-300 de K2 Black Panther x 60 t.
    Iubitori de gradinite, spitale si scoli (pe care si asa n-o sa le vedeti cum nu le-ati vazut de 34 de ani) au trecut 10 ani de cand PSD-Ponta zicea ca o sa faca fabrica de pulberi si….pulbere de vorbe(au spus-o si altii de 2-3 ani). Dar ati vazut pensii speciale de multe zeci de mii si pensionari la 42 de ani, inflatie de 15% si deficit de 7-8% !
    Galeata cu apa rece : Spre deosebire de guvernantii polonezi care toti au avut pe cineva in Siberia, la Katyn, Smolensk etc, guvernantii nostri se trag din Ilici iliescu si tancurile sovietice. QED

    18
  16. In ideea optimistă că avem și „creere” sus acolo, poate că ejectatea fără scrupule a olandezilor din Mangalia, care oricum nu făceau nimic și pentru țara care îi suporta, are legătură cu revenirea coreenilor și să se sudeze carcase de K-uri acolo, multe, să avem și la vânzare . La cât a avansat robotica, cred că nu mai au sens discuții de genul vai nu avem sudori și vopsitori etc.

    4
    • tre sa mai vrea si damen,tu nu le-ai dat nici macar 500 mil de euro pe care le-ai semnat in contract, dapai bani pe restu de actiuni

      1
  17. Robea Marius Adrian

    Astea sunt „știri” de tip boabe… să avem noi ce „dezbate”! Informațiile oficiale prezintă 54 de obuziere ! Am fost momiți ani cu planurile de inzestrare (ex. proiectele fregatele, submarine, elicoptere de atac)! Tratez cu circumspectie….

  18. Teoretic armata si a programat anul asta zic ei bani pentru MLI, Shorad/Vshorad,se auzea de arma de asalt….. Cred ca ei au niste socoteli nu trancaneau din gura asa sa se afle in treaba, ca daca mancau bors,ar fi spus luam, submarine, elicoptere,tancuri…. ei au spus ca sunt interesati in viitor de astfel de achizitii. De aceia este important sa vedem pentru ce sunt banii ceruti la americani, cei 2 miliarde si daca o sa i obtina, sa vedem ce platim cu ei ? Platim Abramsurile, pentru care erau alte fonduri, rachete?,radare?,ca F35 e devreme sa ne ia un avans. Practic daca luam banii americanilor,deblocam alti bani pe care i aveam pentru achiziti din SUA si pe care i putem da coreenilor ! In asta consta smecheria imprumutului,”un fel de rostogolirea datoriilor”.

    3
  19. Eu cred ca ne lipsesc informatii… S-o fi intamplat ceva la summit-ul NATO ce inca nu a ajuns pe la muritori… Aveti dreptate, Unchiul Sam cred ca a dat dezlegare sa luam din alta parte pentru ca el nu mai poate, iar timpul e f scurt si a dat un sut in fund sa incepem sa ne miscam mai repede. Sa speram ca se si va intampla….

    6
    • Am pus stirea la psr cand a aparut

      https://www.reuters.com/business/aerospace-defense/nato-finds-gaping-holes-defences-europe-2024-07-24/

      Surse din interiorul NATO, a se citi inalti oficiali NATO, au lasat niste informatii despre evenimentele din timpul si de dinainte de summitul de la Washington.
      Inainte de summit, a fost facuta o analiza clasificata care a identificat vulnerabilitatile fiecarui aliat in parte, pe toate palierele posibile, de la infrastuctura, la logistica, resursa umana si dotare cu tehnica. Pe baza ei a fost facut un plan de actiune pt remedierea acestor vulnerabilitati, un plan de actiuni minime care trebuiesc facute si o lista care a fost transmisa fiecarui aliat in parte, la nivel de guvern.
      Ce e in el e secret, dar lista a fost inmanata fiecarui aliat in parte, e individualizata in functie de vulnerabilitatile fiecarei tari.
      De asemenea se doreste transformare acestor planuri individuale in tinte obligatorii pana la reuniunea ministrilor in toamna anului viitor. Nu indeplinirea lor, nici nu ar fi timp, ci transformarea lor legala in tinte care trebuiesc atinse. Inclusiv cu termene clare si obligatorii pt remedierea fiecarei vulnerabilitati in parte.

      6
    • Unchiul sam nu a dat nici o dezlegare ai un loa semnat cu ei exista art aici cu o ciudatenie ,care ar explica de ce se incearca cu o manarie extinderea joint venture gdels pt restu de facilitati umb si se agita lumea cu tancurile sudcoreene

  20. Mie imi suna plauzibila stirea asta doar daca se refereau la un total transportoare +-tancuri , Avand in vedere faptul ca nr de transportoare intentionabile tinde usor spre cifrele respective …asa ca au rotunjit-o spre senilate -”tancuri ”ca transportoare nu suna asa spectaculos

    1
    • Ar fi interesant, ca cele „500”. tancuri scrise in presa sa fie de fapt 246 MLI si 254 tancuri, pentru ca atunci, cand au batut palma pentru Abrams, au ca am avea nevoie de aproximativ 300 tancuri si ca luand Abrams, nu insemna ca restul vor fi tot Abrams,,,Aceasta e declaratia („Pe lângă cele 54 de tancuri Abrams pe care România le va achiziționa, la nivel de batalion, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente, a anunțat recent că planurile de viitor vizează achiziția a mai multor tancuri, avansând cifra de 300.Desigur, trebuie subliniat că asta nu înseamnă că toate vor fi Abrams americane.”) Daca ne gandim ca le da americanii 2 miliarde, sa isi cumpere tehnica de la ei, ai nostrii economisesc 2 miliarde pentru 250 de tancuri K2. Asa s -ar pupa zvonurile….

      1
      • Ele vor costa mai mult, dar pana vor fi gata,o sa avem si restul banilor, ca treaba se intinde pe mai multi ani.

        1
        • Sunt multe necunoscute la misloc, se zvoneste ca sasiul de K 9 vine din Polonia,pentru ansamblare la noi si cine stie ce alte componente. Pe aceiasi premiza, posibil sa vina piese de K2 sa vina tot de la polonezi si noi aici facem ansamblare si alte chestii, ca 250 de tancuri nu e o cifra foarte mare sa te motiveze sa il fabrici in Romania ! Da tinand cont ca ei au spus ca fac K9 la noi, nimeni nu poate stii care e strategia coreenilor pentru Europa/NATO/Romania. Ramane sa vedem.

          1
  21. Din ce zice netu’ dupa cautare sumara, pretul k2 ar fi pe la 8.5 mil$. Pentru polonezi ar fi cam 8.8. Hai nu zicem 8.8, zicem 10/buc. 300 buc ar fi 3 mld. Mai pui ceva pe langa, piese, derivate, etc. 3.5 mld$ / 3.2 mld €. In plus, la banii astia cred ca se vorbeste si de ceva offset, eventual asamblare si/sau MRO, poate capacitate producție țevi de artilerie.

    Ce nu aud nimic e de capabilități antidrona si protectie AA reale, eficiente si suficiente pentru toate blindatele astea

    4
    • Frumos ar fi sa fim intrgrati in noul proiect al lor de tancuri, K3
      Polonezi sunt pe felie😅

      5
    • Era bine daca era asa.
      Polonezii au platit 3,2 miliarde pt 180 de buc. Asta pt ca nu cumperi doar tancurile, de fapt in functie de cantitati, celelalte elemente plus munitia pot ajunge sa coste mai mult decat tancurile.
      Si cele care sunt bune pt noi sunt chiar mai scumpe decat ce au cumparat polonezii acum. Ce au ei acum e varianta normala a tancului.
      Din fericire daca semnam maine contractul ne ducem cu termenul de livrare spre K2PL care e o varianta imbunatatita, Trophy si blindaj aditional pe laterale. E cam ceea ce ne trebuie la relieful pe care il avem, chiar daca protectia activa si blindajul suplimentar il fac putin mai scump.
      De tancuri e bine de discutat la nivel de batalion complet, cu tot cu derivate, motoare de rezerva, munitie etc. Si aici pretul arata cam in jur de 1 miliard pt un batalion de Abrams, 850 mil pt un batalion de K2.
      Mai mult de 300 de tancuri, cat pt 6 batalioane e o suma prea mare pt politrucii nostri.
      Nu scoti atatia bani de la astia, nici daca le sufla rusul in ceafa.
      Suna bine dar ca sa fie plauzibil trebuie sa auzim ca vreu cam 2 batalioane. E mai credibil asa. 300 nici o sansa.

      3
  22. About K2’s development strategy in Europe. This should explain a bit.. https://zbiam.pl/partnerstwo-w-ktorym-wygrywaja-obie-strony/
    ..over.

    3
  23. Nicu4
    1) Nu bocesc,, întreb numai.
    2) Producătorul a fost Aerostar
    Mulțumesc, știam asta de mult timp. Prin 1990 și ceva, am trecut pe la Aerostar cu diverse trebi.
    3) Colaborare Aerostar-Lockhed. Am aflat de ceva timp
    4) TOHAN FACE MUNIȚIA.
    Asta da informație! Chiar nu știam. Face și 122 și 160? Dacă-i secret, nu mai zic nimic.
    5)LAROM are și containere de 122. Mulțumesc, știam și asta. Am văzut clipul firmei mamă, cu cele 4 tipuri de muniție Știu că APRA poate avea configurație 1×40 sau 2× 20, iar LAROM de 160 este în configurație 2×13. Știu că nu poți băga o lovitură de 160 într-o țeavă de 122. Nu merge nici cu o lovitură de 122 într-o țeavă de 160. Apar probleme de ghidare, de lungimea loviturii și la sistemul de dare a focului.
    6) Știu cum se încarcă
    lansatoarele de proiectile reactive, atât manual, cât și mecanizat sau cu macaraua prin înlocuirea containerelor
    Din 6 idei mai „”importante” cu care m-ai „onorat” doar aia cu Tohani m-a interesat.
    Nu pricep ce-i cu tine. La unele postări pe care le fac, sari în sus ca o turelă de T 72, și bați câmpii de ajungi în stepa calmucă. Urmezi cumva, un tratament mai special? Nu -ți place ce scriu, numără până la 10, bea puțină apă și treci mai departe. Ignoră-mă! Așa am procedat eu, până acum la postările tale.

    6
    • Eu zic sa iti vezi de postarile tale si sa le faci unde vrei tu,asa o sa fac si eu, pt alte treburi sunt moderatori si pe aici atat timp cat respect termenii si conditìile pot sa postez unde vreau, ca nu au murit peste 1000 de prosti la revolutie sa nu pot eu sa am o parere diferita de a ta,ca nu intelegi si vrei sa nu te deranjeze nimeni sa fii sanatos,eu sigur nu o sa fac ce vrei

      1
      • Nicu 4
        Ti-am aratat clar: din alea 6 lucruri pe care mi le-ai comunicat doar unul m-a interesat. Restul le stiam. Nu vad de ce te-ai bagat in amanuntele alea cu munitie containerizata, cum se schimba, colaborare cu Lokheed etc. Ti se pare ca fosirea munitiei Grad la LAROM este o mare isprava? Mie nu. Adica ai o arma care bate 45 km si o dotezi cu munitie ce bate 20 km. Ce sa zic, mare pricopseala. Macar sa fi fost munitie Accular122. Citeste aici:
        https://ro.wikipedia.org/wiki/LAROM
        Si aici citeste in special textul de sub clip
        https://www.youtube.com/watch?v=t152AJcJrNc
        Am constatat ca subiectul LAROM este sensibil. Sa fie din cauza faptului ca ai nostri s-au dus sa cumpere 3 divizioane de lansatoare cu 20 milioane $ si s-au intors cu 2 divizioane pe care au dat peste 150 milioane? Sau pt faptul ca au mai dat la IMI inca 2,5 milioane $ si n-au primit nici munitia dar nici banii inapoi.. Crezi ca pt asta au murit peste 1000 de „prosti” la revolutie? Oricum, eu nu am abordat subiectul LAROM pt aceste motive, ci pt ca este cel mai puternic sistem de artilerie al armatei romane ( exceptand HIMARS ) si va fi vital in caz de conflict, indiferent cate HIMARS-uri vom avea. Este mai ieftin si cred ca ne-ar mai trebui inca vreo suta de bucati poate si mai bine. Bineinteles cu munitie Accular 160 din belsug sau ceva care sa bata 45 km.

        4
        • Muniția de 122mm pentru LAROM produsă la noi bate deja 40-45km, a fost testată inclusiv pe monitoarele fluviale, a mai postat @nicolae acum puțin timp amănunte despre acest aspect.
          Ar fi ideal ca în colaborare cu Elbit să mărești raza muniției de 160mm undeva la 60km măcar și să o produci în țară și să dublezi numărul actual de lansatoare, să echipezi șase batalioane de artilerie reactivă

          3
          • Am văzut și eu că se fabrică atât muniție de 122 cu bătaie de 20 km cât și din aceea care bate 40 -45 km. Problema este dacă sunt comenzi pt piața internă sau nu. Și mai contează precizia muniției. Dacă precizia este bună, atunci da, tragi și cu 122 dar dacă la 40 km scade prea mult mai bine tragi cu 160 pt oricum, efectul la țintă .ai compensează imprecizia tragerii.

            1
        • cand te contrazici de dragul contrazicerii

          http://www.tohan.ro/122%20mm%20ROCKETS%20FAMILY.html

          122 mm ROCKETS

          122 mm EXTENDED RANGE HE ROCKET

          SCOPE OF USAGE:
          TO SUPPRESS AND ANNIHILATE THE CONCENTRATED TARGETS; FIRED WITH BM 21, APRA40, RM70, LAROM LAUNCHER TYPE.
          TECHNICAL CHARACTERISTICS
          – FUZE MRV-UBM, PROXFU 2/PP, PROXFU OR MULTIFUNCTION FUZE ;
          – FILLER TNT/RDX/WAX/AL ; – WARHEAD: HE, PREFORMED ELEMENTS ;
          – ROCKET MOTOR WITH COMPOSITE POWDER;
          – LENGTH OF ROCKET 2900 mm ;
          – WEIGHT OF ROCKET 65 kg ;
          PERFORMANCES
          – MAXIMUM RANGE: 40 ÷ 45 Km; ACCORDING TO THE WARHEAD
          – MUZZLE VELOCITY 1230 m/s;
          – OPERATING TEMPERATURE –400C ÷ +500C.

          astea sunt datele tehnice pt noua munitie de 122mm pt larom pt care deja a facut comanda majora MAPN cauta prin link puse de AlexandruP daca nu ma insel e vorba la prima strigare de vreo 1000 de buc
          bate cat 160 mm de la IMI pt tintele mai departate ai Himars iar daca livreaza SUA pt ucraina un stat care nu e in Nato ce o face pt aialati ,cum ti-am zis bocesti degeaba ai fabrica care iti produce lansatoarele si tot ce tine de ele exceptand camioanele si fabrica de munitie dar na suntem prosti si fraieri si tre sa luam altceva ca ce avem in curte e varza ,boceste incontinuare dar asta nu inseamna ca esti si credibil

          aaa si link pt focoasele folosite

          http://www.tohan.ro WARHEADS%20for%20122%20mm%20ROCKETS.html

          3
  24. Nicu 4, te rog nu te mai strofoca.Ti-am spus, igoră-mă și te ignor. Sau poate ție îți plac conflictele.. Crezi că 1000 de proiectile sunt multe? Nu asiguri nici juma’ de salvă pt cele 57 de lansatoare în configurație 2×20 sau 2×18. Eu o să bocesc și tu îmbată-te cu apă rece.

    3
    • Pt industria romana de.munitii care a facut foamea 30 de ani din lipsa de comenzi ca facem borduri si renovam parcuri mai repede la fiecare 6 luni, e o comanda enorma si va mai urma

      3
      • „Și va mai urma”. Ți -a ciripit ție o păsărică. Era cumva șefa stolului? Știi ce reprezintă 1000 de proiectile de 122? De exemplu, 95% din norma medie de consum de muniție pt neutralizarea a 5 baterii de artilerie autopropulsată blindat, aflate la distanța de tragere de10 km. Dar dacă bateriile ar fi la 35 km? Îți imaginezi ce consum de muniție ar fi? Pt că nu-i muniție inteligentă . Și chiar dacă ar fi inteligentă și ar bruia-o inamicul tot nu faci mare brânză. Astea-s chestii luate din cărți scrise de oameni de specialitate, nu citite de aiurea. Sau te crezi mai breaz și decât ei?

        3
  25. capatu satului

    La mintea mea tancu coreean cere o analiza serioasă
    Legata de fiabilitatea motorului
    Dacă îmi amintea bine, altayu turcesc este tot o clona de k2
    Turcii au recunoscut încă de la început problema majora a motorului corean de pe k2 si au dorit motor nemțesc
    Nemții nu mai oferă motoru către turci

    Si paradoxal exista marci de automobile coreene cu probleme de fiabilitate la motoare
    Si ma refer la suvuri nu la autovehicule de mic litraj
    Ori la tehnica de lupta nu îți poți permite experimente sa îți cedeze motoru când ești pe linia frontului

    La mintea mea ar fi preferabila dotarea cu motoare nemțești
    Eventual un sistem hibrid pt propulsie silențioasă (electrica) pe distante scurte
    Fiabilitatea motorului de tanc nu e un moft

  26. capatul satului

    la mintea mea, motoarele de pe k2 nu sunt bune, si vor fi probleme mari, daca se incepe achizitia asta,
    pt ca inzestrarea presupune capacitatea de a folosi tehnica cumparata si nu de a o mentine in servisuri sau ateliere de reparatii,

    si rezulta din problemele tancului turcesc altay care este e fapt o clona de k2,
    ca de aia nu au dorit turci, inca de la inceput, motoru corean, ci au dorit motor nemtesc,

    noi avem expertiza cu ceea ce este mai ieftin,
    ca nu degeaba au castigat camioanele italiene licitatia,
    ca erau ieftine si luasera si altii evropeni mai vestici tot italiene,

    ori, in realitate, valoarea disponibilitati de lupta nu este un moft, cu exceptia F 35,
    ci este un criteriu esential pt. tehnica de lupta cumparata,
    dar factoru uman de la varfu comenzii nu doreste sa stie chestiile astea,

    polonezii au experienta cu reducerea de putere a motoarelor ca sa le prelungeasca viata,
    este cazu Mig 29,
    reteta se poate aplica si la tancuri prin electronica, reduci turatia maxima a motorului,
    dar e o prostie, ca ai luat un tanc care tb sa circule cu o anumita viteza si care tb sa aiba capacitatea sa circule in zone mai greu accesibile,
    ori asta presupune sa turezi motoru la maxim,

    apoi, un termen de livrare de 7 ani este o prostie,
    pt ca peste 7 ani k3 va fi deja in productie, la fel ca urmasu m1 si al leo2,+ leclerc, etc.
    ori, factoru inuman ar trebui sa stie ca peste 7 ani k2 va fi deja fier vechi fata de tehnica din acel moment,

    • „peste 7 ani k3 va fi deja in productie, la fel ca urmasu m1 si al leo2,+ leclerc, etc.”

      Poate 17 ani, in cel mai fericit caz.

    • Nu imi dau seama la ce te referi.

      Altay desi e bazat pe K2 nu este totusi o clona si nici nu a fost gandit pt motorul sau transmisia coreeana. Prototipul era pe motor si transmisie germana.
      Asta pana cand Erdogan a dat cu bata in balta si nemtii au refuzat sa-i mai vanda ceva.
      Au incercat apoi ceva pe plan local. Nici o sansa, au incercat cu americanii, nici acolo nu a iesit nimic. Au incercat o varianta de productie in Turcia a motorului si transmisiei coreene dar au dat chix si acolo. Industria din Turcia pur si simplu nu a fost in stare sa asimileze productia.
      Asa ca au cumparat direct, au trecut testele si au demarat productia tancului, dar abia acum cateva luni. In afara de prototipuri, care in afara de ultimul sunt pe motoare nemtesti, nu exista inca un Altay de serie si rodat bine, ca sa facem o comparatie. Doar rezultatele testelor unde nu stiu sa fi fost probleme, desi Altay e cu 10 t mai greu decat K2 si ansamblul e integrat pe componente turcesti.
      Aceleasi motor e si pe K2 poloneze. Si polonezii de cand le-au primit le-au alergat de le-au gasit dracii. Nu i-am auzit sa se planga. Inclusiv in interviuri cu echpajele. Strambau din nas la blindajul lateral dar nu am auzit nimic rau de motor.

      Asta cu termen de livrare de 7 ani e sf. Doar nu e leo 2.

      1
      • capatu satului

        @marius
        Știi cum se zice:omu inteligent învață din greselile altora

        Poate greșesc si motoru korean de tanc e ok
        Mea culpa
        Fiecare își da cu părerea
        Si încerc si io
        Personal, io am avut o experiența nefericita cu un korean kyron ssangyong
        Si întâmplator, cunosc încă 5 persoane care au avut aceiași problema de motor

        E vorba de motoarele koreene diesel 2.0 de 140 cai si motoru 2.7 de 163 de cai
        In reclama koreana ar fi motoare cu tehnologie Mercedes
        Numa ca ii tehnologie care ii interpretata in sistem korean si a ieșit altceva

        După 100.000 – 150.000 de km motoru e gata,
        Poți sa ii pui cruce,
        Intai cad injectoarele
        Am schimbat injectoarele
        După s-a rupt una din axele cu came
        Si am renunțat la reparatii

        Problema la kyronu korean nu este doar pt cele livrate la noi
        Am doua rude apropiate care au cumparat 2 autovehicule de aceleași tip din Madrid si in final au ajuns la aceiași problema

        Tehnologia de motor de tanc de mare putere nu este așa ceva ce te uiți pe geam la altii
        Este ceva complicat
        Turcii încearcă de mult
        Si ei produc autobuze, camioane, blindate, etc si degeaba
        Autobuze preferate de conducerea unor orașe de la noi

        Tancu ăla tb sa meargă prin aplicații, exerciții , etc

        Ca dacă țeava se schimba la nu știu câte lovituri
        Cu motoru e mai greu sa îl schimbi după 100 – 200 km

        Rămân la părerea ca turcii nu au dorit întâmplator alt motor mai nemțesc

        Dar pt noi totu-i o întâmplare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *