Dupa data de 11/09/2001, situatia geopolitica la nivel global a suferit o schimbare similara cu cea de la sfarsitul Razboiului Rece.
Azi vom pune accent pe balanta geopolitica dintre arabi si Israel, Iran si Irak, Pakistan si India.
Analistul considera ca o absenta a influentei SUA ar produce un conflict major in regiune, datorita incapacitatii de coabitare a statelor mentionate mai sus (altii sustin SUA si ii considera principalii vinovati).
Un conflict major in regiunea Africii de Nord si a Orientului Mijlociu parea inevitabil, inainte ca SUA sa-si anunte angajamentul oficial in razboiul impotriva terorismului.
Astfel razboiul a fost amanat si pornit la momentul oportun pentru a oferi avantaje cui trebuie.
In prezent Israelul este cel mai puternic stat din Orientul Mijlociu. Vecinii sai nu mai reprezinta o amenintare militara, dar SUA nu doreste un Israel prea puternic si administratia Obama a inceput ,,sa pastreze distanta” fata de Tel Aviv.
O alta discrepanta apare intre Pakistan si India. Azi Pakistanul nu mai reprezinta un adversar serios pentru India, dar SUA a intervenit pentru pastrarea echilibrului.
Americanii acorda sprijin pakistanezilor pentru reforme politice, cresteri financiare si tehnologie militara.
Urmeaza echilibrul dintre Iran si Irak, dar dupa invazia americana, Irakul a cazut sub o puternica influenta iraniana, deoarece Washington-ul a subestimat comunitatea shiita.
Irak-ul nu mai reprezinta un adversar pentru Iran, fapt ce a permis Teheranului sa dezvolte adevarate retele de control in Liban, Siria, Qatif (Arabia Saudita), Bahrain, Yemen si inclusiv Irak, dupa cum s-a mentionat mai sus.
Analistul considera ca SUA si Iranul vor fi nevoite sa cada la intelegere asa cum a facut in trecut Nixon cu China (personal aici am o alta opinie).
A doua situatie la care ne putem astepta, este ca SUA sa acorde sprijin de orice fel liderului istoric al lumii musulmane, adica Turcia.
Turcia este considerat cel mai dezvoltat stat musulman cu progrese semnificative in democratie si domeniul militar.
Clipul a fost realizat la sfarsitul anului 2011 si se mentiona ca Washington-ul va folosi ca pe o marioneta regimul de la Ankara impotriva Iranului, asa se intampla, marioneta sprijina trupele de rebeli din Siria inca partenera Teheranului.
Turcii nu pot risca un atac ,,in inima tarii” din partea Siriei lui Assad.
Faptul ca in ultimii 11 ani SUA si-a concentrat atentia pe axa Egipt-Pakistan a facut ca Rusia sa-si impuna dominatia in Euro-Asia: tari din fosta Uniune si din Europa de Est.
In timp ce americanii erau ocupati cu Afganista si Irak, rusii au accelerat progresele de cooperare cu Iranul si fostele republici sovietice, punand astfel SUA in postura de a negocia cu o Rusie total schimbata fata de cea pana in 2001.
Un alt factor ce trebuie luat in calcul este relatia extrem de apropiata dintre Rusia si Germania. Rusii livreaza gazul atat de necesar nemtilor in schimbul influentelor si tehnologiei mult mai sofisticate.
Pentru a capata influenta si in aceasta cooperare, SUA inarmeaza Polonia si incearca sa o foloseasca impotriva celor doua puteri. Polonia singura nu reprezinta nimic, dar poate inclina balanta asa cum a facut-o de nenumarate ori in istorie.
China poate prezenta o amenintare si se comporta ca un tatuc in marile din jurul sau, dar state precum Rusia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Indonezia, Vietnam, Pakistan (aici ma indoiesc), India si mai adaug eu Filipine, sunt gata sa coopereze cu SUA pentru a ,,anihila” amenintarea chinezeasca.
In acest caz, Japonia va avea cel mai important rol, deoarece detine o flota militara ce poate concura cu a Chinei.
Geopolitica este ca un joc de sah: primul pas este analizarea amenintarilor si dupa ce ai terminat, trebuie sa formezii noi coalitii pentru mentinerea ordinei, exact asa lucreaza SUA.
Principalul ,,instrument” folosit de SUA pe campul de lupta este omul, nu orice fel de om si anume puscasul marin.
Puscasii marini folosesc cele mai moderne arme si gadgeturi, sisteme de telecomunicatii si night vision, diferenta majora dintre un puscas marin si orice alt soldat o constituie antrenamentul.
Pusca si muschi au toti, eu cred ca totul pleaca de la creier. Americanii au reusit sa implementeze o doctrina militara si sa remunereze trupele, astfel incat marinii coboara pe campul de lupta cu o mentalitate de invingatori.
Lucru pe care il consider foarte important si cred ca acesti oameni fac 90% dintr-o invazie.
Probabil si o generatie noua de arme isi va face deburul in lupta.
In concluzia acestei serii, Invazia este absolut necesara pentru a pastra echilibrul si mai ales controlul in zona.
Fapt ce aduce beneficii ambelor superputeri SUA/UE si Rusia.
Citeste si
Aplicatile militare iraniene reprezinta un mesaj pentru intreaga lume
NeroFlash
Inteleg ce beneficii aduce SUA o invazie a Iranului. Nu inteleg insă ce beneficii aduce Uniunii Europene o asemenea invazie, care ar aduce o destabilizare a pietei petrolului? Cu atat mai mult nu inteleg ce beneficii ar aduce Rusiei, care ar pierde un partener strategic in orientul mijlociu, chiar daca există disensiuni.
Eu sunt in special interesat de UE și nu inteleg ce beneficii ar aduce uniunii, nu limitat UK sau Frantei/Germaniei.
Pai UE inseamna UK, Franta sau Germania restu sunt colonii…
Foarte corect spus Nero
Dincolo de discutiile purtate in stilul microbistilor „eu tin cu Israel pentru ca sint civilizati” sau „eu tin cu Hamas pentru ca sint nedreptatiti”, ar fi interesant de citit o analiza detaliata despre posibilele interese ale Romaniei in cazul conflictului generalizat din Orientul Mijlociu. Sa zicem ca va fi atacata Siria, sa presupunem ca Rusia isi baga nasul, ca Iran intra in lupta, ca unchiul Sam este nevoit sa intervina, etc, etc. Care ar fi interesele Romaniei in fiecare faza a conflictului? Ce s-ar intimpla la Nistru daca rusii ar interveni in Orientul Mijlociu?Care dintre musulmani ar incerca sa mute conflictul in Caucaz dupa un prezumtiv succes aici? Care ar fi soarta petrolului intr-un caz sau altul? Ar fi o lectura extrem de interesanta, mult peste raza de actiune a rachetelor Fajr sau inzestrarile tancurilor Merkava.
Ar fi foarte interesant Hans, intr-adevar.
GMT, poate deschizi un topic pe tema asta: scenarii de razboi sau al treilea razboi mondial si pozitia romaniei
Parere: noi vom fi in tabara americanilor :p (daca era greu de intuit) => vom avea razboi cu rusii si cu ucrainienii (pentru ca la cum arata politica Ucrainei acum, cel putin tranzit vor permite coloanelor prietene care vor sa viziteze Carpatii) => vom avea si razboi cu ungurii (nato nu reprezinta nimic pentru ei, din contra, ungurii au interese comune cu rusii) => vom fi ocupati. tudom magyaruk? panimaiu ruski?
NU va fi un razboi nuclear, americanii si rusii vor fi in tabere opuse, se vor confrunta direct dar doar in lumea a treia, fara atacuri directe asupra teritoriului celuilalt stat
nostradamus out 🙂
Noi nu vom avea probleme, asa slabi cum suntem nu cred ca putem sa mai fim cotropiti de vreun popor in ziua de astazi.