Coviltirul rusesc are un nume: sistem (pasiv) de protectie anti-drona

Si de aceasta data este o chestie oficiala, prezentata pe la expozitii, pare ceva standardizat, asadar lucru serios, departe de otel-betonul sudat direct pe turele, de la inceputul razboiul din Ucraina.

Iar rusii au devenit maestri in proiectarea si realizarea unor astfel de dispozitive de protectie pasiva. Cat or fi dansele de eficiente nu stim, dar simplul fapt ca le dezvolta si ca din ce in ce mai multe vehicule cu “coviltir” sunt vazute prin Ucraina, ar trebui sa ne dea de banuit. Mai ales daca avem a face cu drone kamikaze.

Ei bine, la Moscova a avut loc de curand o expozitie de tehnica militara, un fel de BSDA rusesc, ocazie cu care au fost prezentate variante ale “coviltirului” anti-drona si anti-racheta AT.

Army-2023, pe numele ei de scena, n-a avut prea mare ecou printre eventualii clienti externi, se stie ca doar sapte tari au fost prezente sa vada tehnica de lupta ruseasca, asta si poate pentru ca intreg mapamondul a putut sa vada aceasta tehnica tavalita rau de tot prin Ucraina si atunci la ce sa mai bati drumul de pomana pana la Moscova?!

Revenind la coviltire, aceasta au evoluat si de la o simpla plasa de sarma de tip “Buzau” au ajuns sa aiba forme mai sofisticate si extravagante.

Nimeni n-a scapat de custiile de teava ale rusilor: tancurile T 80, T 72B3 si T 90 au fost prezentate cu custile pe ele, MLI-urile si ele, ba chiar si temutul TOS 1A si-a primit bine-meritata cusca de protectie.

Au fost prezentate custi deasupra vehiculului, custii pe lateralul acestora, dar aici trebuie sa fim corecti, grilaje de protectie impotriva sistemelor de lansatore de grenade reactive au aparut si pe la altii, americanii foloseau astfel de grilaje prin Afganistan, iar francezii l-au montat pe partea din spate a tancurilor Leclerc (zona motorului) intr-o versiune de modernizare pentru Emiratele Arabe Unite.

Asadar, ivanii nu sunt originali si nici total batuti in cap, doar ca de aceasta data “coviltirele” numai sunt prezentate ca sisteme de protectie impotriva rachetelor AT care ataca de sus ci impotriva dronelor.

Pana la urma fiecare face ce face ca sa-si salveze viata pe front sau macar incearca pentru ridicarea moralului (ne mai aducem aminte de imaginile cu tancurile Sherman americane “dotate” cu saci de nisip sau galeti de senile pe partea frontala, desi realitatea frontului arata ca acest tip de “blindaj” suplimentar ajuta prea putin in fata “88ului german sau a tancurilor Tiger si Panther), dar o intrebare tot rasare: unde este mai ivanilor faimosul vostru sistem activ de protectie “Afganit”? Ala de ni se explica ca face arsice nu numai rachetele AT, munitia de tip RPG ci chiar si proiectilele anti-tanc de tip sageata trase de tancurile inamice? Unde sa fie Afganitu” daca voi va chinuiti cu profile metalice pe tancuri precum romanii in anii “90 cand isi inchideau balcoanele?!

Ce performante avea, la nivel de pliant, Afganitul rusesc puteti afla dintr-un articol mai vechi AICI.

GeorgeGMT

89 de comentarii:

  1. Le trebuie grilaje in cantități industriale. ?
    Iar Afganit vine cu picătura. Când vine. Daca vine.
    Oricum plasa aia metalica e buna. Pui pe ea și chiloții, izmenele la uscat. Când sunt ude. Iar în Ucraine, multe echipaje au udat din greu lenjeria intima.
    Alții și mai mulți, au ajuns direct in anturajul răposatului Stalin.
    Neimportant.
    Mama Rusia are destule tinichele (numite medalii) să le agațe de sicriu( când mai au ce aduna din echipajul făcut zob) .
    Daca nu, dau dispăruți membri echipajului și așa familia primește ciu- ciu.
    PS.
    – Și polonezii au grilajul in jurul transportoarelor . Cică e eficient împotriva AG 7. Atât.
    – Italienii zic că rusnacii au comandat din China 20 camioane cremator. Așa nimeni și niciodată nu va ști câți au murit pentru Putin ( că sigur nu mor pentru patrie) și ies mai ieftin la consolat văduvele , orfanii. Practic nu le da nimic că dacă nu există cadavrul, nu exista nici eroul.
    – Daca chinezii au camioane cremator, câți dracu au dispărut REAL din cauza Covid ?
    Necunoscutele ” celei mai juste orinduiri ” . ☹️☹️

    34
  2. Salut. Ce rau sunteti cu ivanii, incearca si ei!.

    3
  3. „Unde sa fie Afganitu” daca voi va chinuiti cu profile metalice pe tancuri precum romanii in anii “90 cand isi inchideau balcoanele?!” – ar trebui sa puna termopan in loc cu Low-E pe canicula?

    Prostiute gen aruncat grenada din drona comerciala tot previne nu? Erau si poze din teren cu caramizi ERA pe coviltir.

    La multi ani!

    2
    • In ultimele luni, ucrainienii au inceput sa foloseasca o multime de drone sinucigase impotriva tancurilor. Si sunt zeci de video-uri in care-i arata cum ataca din spate fix pe sub cusca. Deci cusca aia e doar un mic impediment, nu e o metoda viabila de aparare.

      Si in plus, chiar si zilele astea tot mai apar filmari cu drone ce dau drumul la VOG-40 si chiar si F-1 prin trapele deschise ale tancurilor sau MLI-urilor.

      4
  4. Din păcate sursele noastre sunt extrem de limitate. Nu se știe exact ce se întâmplă pe linia frontului pentru ca majoritatea informațiilor vin dinspre propaganda occidentală.
    Pentru mine este de neînțeles numărul mare de turiști ucrainieni, bărbați, răspândiți din Grecia/Turcia până in Thailanda si Bali.
    Ce naiba este cu acest război ? Partea vestică a Ucrainei este aproape neatinsă, iar „marile” batalii din est sunt supradimensionate. Odată pe lună mai trag rușii 60-70 de rachete , majoritatea interceptate. E si firesc având în vedere că majoritatea au nevoie de 1h până să ajungă la țintă, timp suficient să tragi si-un pui de somn. Trestru e si mai haios. Recruții de ambele părți par toți de +40 , zombificati de alcool si prafuri in timp ce tinerii turiști vizitează monumente și plaje prin diverse părți ale lumii.

    20
    • Parerea mea e ca nu i „propaganda”,
      si nu i „occidentala” , astea nu s cuvintele care le asi fii ales.
      E un grup de state care au fost surprinse de tampenia unui tiran, dictator si megaloman care a aparut ca si din cand in cand apare dealungul istoriei de ex Gingis Han, Atilla, Hitler …sa ma ierte cei care i am uitat . Diferenta e ca asta tine ciomagul atomic ca sceptru.

      25
    • se cam stie ce se intampla pe linia frontului, poate tu nu stii.

      tot aud cu turistii ucraineni in numar mare…am fost in Egipt 10 zile, am dat peste 2 familii de ucraineni, unii din ei erau in varsta, ceilalti intr-adevar tineri. in schimb erau multi rusi. faptul ca nu e mobilizare generala poate-ti spune ceva.

      25
    • Daca tu cataloghezi informatiile despre front drept „propaganda”, e clar ca nu intelegi ce citesti. Si sursele ucrainiene si cele rusesti prezinta aceleasi evolutii ale frontului. Atata doar ca ucrainienii prezinta fiecare avans ca pe un succes, pe cand rusii il prezinta ca pe o repliere tactica inapoi in timp ce provoaca pierderi devastatoare ucrainienilor (zic ei).

      Dar imaginea actuala a frontului si anume faptul ca in Zaporojie ucrainienii au trecut de prima linie de aparare ruseasca si o ataca deja pe-a doua, iar Bakhmutul este incercuit operational – asta o pozi vedea din aproape orice sursa. Preferi tu sa te dai interesant necrezand absolut nimic din ce citesti.

      25
      • Poate nu mai am intelegerea termenilor,dar ia mai zi o data cum e cu Bahmutul?In ce consta mai exact incercuirea asta?

        16
        • Incercuire operationala in cazul asta inseamna ca drumurile de acces si aprovizionare catre Bakhmut sunt in raza armelor ucrainiene. Orice vehicul de aprovizionare catre Bakhmut trebuie sa treaca prin pericolul artileriei, ATGM-urilor si dronelor.

          12
          • Daca asta inseamna,atunci ambele armate s-au ”incercuit operational” reciproc,pe toata lungimea frontului.

            Ca sa ”cut the B.S”,fazele astea cu ”semi-incercuirea ” si ”incercuirea operationala” sunt ultimele vrajeli ale PR-ului vecinilor.Au aceasi valoare ca vrajelile similare ale rusilor in situatii asemanatoare.Adica praf in ochii gospodinelor.

            20
            • @Mihais: nu e vina mea ca nu intelegi termenii dintr-o discutie in care singur te-ai bagat. In ofensiva de anul trecut din Harkov, ucrainienii au cucerit Izuym, Kupiansk si Lyman atacandu-le flancurile si controland toate drumurile de acces spre aceste orase. In Bakhmut e aproape aceeasi situatie pe flancul de sud.

              Poti da vreun exemplu de oras ucrainian incercuit operational de rusi in prezent? Ca asta vad ca sustii.

              14
              • Se poate sa nu inteleg vrajeala de kko,dar cred ca stiu citi o harta.Ucrainenii nu controleaza in prezent drumurile spre Bahmut mai mult decat controleaza si unii si altii alte cai de comunicatii.

                Daca vrei sa vezi un oras mai important decat Bahmut in actualul context(in general,in orice context),care e cu adevarat pe cale sa pice in ghiara rusilor,te poti uita la Kupiansk.

                14
              • @Daniel

                Stai linistit ca Mihais e printre putinii care inteleg si spre deosebire de el eu nu inteleg.
                Poti sa imi spui si mie, te rog, unde ai auzit de incercuire operationala ? Eu am auzit de incercuire tactica si strategica si cam atat.

                Am auzit de urmatoarele manevre:
                – frontal attack
                – penetration
                – flank attack
                – infiltration
                – envelopment
                – turning movement

                Care sunt manevrele astea cu care obtii aceasta incercuire operationala ? Ca din ce spui tu doar te prezinti cu drone si artilerie si i-ai incercuit.

                Drum de aprovizionare poate sa fie orice suprafata nu doar autostrazi si cai ferate. Americanii in 91 au aprovizionat o datamai armata prin desert. Italienii se luptau cu austro-ungarii in munti in ww1 si au aprovizionat trupele cu cai prin munti.
                De aia iti trebuie trupe fizic sa fie acolo sa opreasca legatura dintre fortele incercuite cu restul armatei. Marea smecherie nu e doar taierea aprovizionarii dar si taierea cailor de scapare cu incercuirea.

                11
                • Pentru asta esti nevoit sa l citesti pe
                  Carl von Clauzewicz care a zis ca toate
                  razboaiele sunt un rezultat de o gramada de
                  decizii actiuni si reactii luate pe un teren nesigur
                  dar si periculos si in acelasi timp cu un
                  fenomen socio-politic.
                  Cam asa a zis atunci si e relevant si in
                  zilele astea…..nu s a schimbat….numai
                  jucatorii da.

                  3
                  • @Dov l-am citit de mai multe ori, inclusiv principiile razboiului, si n-am auzit de „Incercuire operationala in cazul asta inseamna ca drumurile de acces si aprovizionare catre Bakhmut sunt in raza armelor ucrainiene.”.

                    4
                • Daniel spune ce spune biroul de presa al ucrainenilor.

                  Singura problema e ca Bahmut are și alte drumuri decât ala amenințat de vecini,iar la o adică acum e vara și o pot lua peste câmp.Deci ,e inca foarte departe controlul cailor de comunicatii.Dacă au ucrainienii atâta șansă să avanseze cât sa facă respectiva intrerupere,chestiunea are în primul rand consecințe politice,nu militare.Bahmut nu a avut în timpul ofensivei ruse vreo mare importanta,dincolo de ce zicea răposatul Prigojin(dovada ca nu au făcut vreo mare sfaraiala după ce l-au luat). Cu atât mai puțin acum.

                  Logica bătăliei de la Bahmut se va vedea când vor ieși la iveala pierderile ucrainene în comparație cu Wagner et co.

                  9
                  • @Mihais: Bakhmutul are 1-2 drumuri principale si altele cateva secundare. E de ajuns sa te uiti pe o harta fara sa dezbatem nimicuri din astea. Nu poti avea un lant logistic pentru artilerie, combustibil si hrana doar pe drumuri secundare de tara. O singura incarcatura de rachete pentru o salva de Grad are nevoie de 3 camioane, doar un exemplu de cat de dificil ar fi sa trimiti camioanele doar pe drumuri de tara.

                    Anul trecut Lyman a fost semi incercuit de ucrainieni si au tocat tot ce intra in oras pentru ca au controlat drumurile de acces. Consecinta: cateva zile mai tarziu, rusii s-au retras in haos pe acele drumuri si au pierdut sute de soldati numai incercand sa fuga pe drumuri controlate de ucrainieni.

                    Contra-exemplu: Bakhmut pana in mai 2023 a avut principalele drumuri de acces controlate de ucrainieni si desi rusii controlau mare parte din oras, acele drumuri au tinut apararea in viata.

                    Nu inteleg de ce tot contrazici atat lucruri care sunt clare si usor deverificat. Daca tu ai o alta parere, poti lasa deoparte misto-urile ieftine si vino cu argumente serioase. Faptul ca tu nu gasesti pe google ceva, nu e argument.

                    Si inca mai astept un exemplu de la tine de oras ucrainian care are rutele de aprovizionare sub controlul rusilor. Asta ca sa arati ca nu vorbesti baliverne si-ti poti sustine vorbele.

                    1
                    • problema e ca termenul de incercuire operationala nu exista, in sensul folosit de tine (asa-zisul control/interdictie a rutelor logistice sub focul artileriei)

                      incercuire operationala e tot o incercuire normala (inconjurare efectiva, pe teren a fortelor inamica) survenita in urma unei operatiuni de incercuire pe ambele flancuri (arhetipul Cannae daca vrei) pentru a ajunge in spatele fortei inamice si a-i taia linia logistica.

                      incercuirea poate avea si alte forme, o penetrare pe o axa urmata de o miscare de invaluire, infiltrari etc. intr-adevar exista si situatia in care nu este complet incercuita o forta militara adversa dar pe zona neincercuita in teren are capacitatea de interdictie a deplasarii

                      ori asa ceva nu se intampla in Bahmut, pentru ca teoretic pe tot frontul poti avea linii de aprovizionare care ajung la zona de contact sub focul artileriei.

                      exemplul tau cu Grad-ul e gresit pentru ca n-ai nevoie sa le duci la zona de contact, ideea de baza a artileriei e sa traga de la distanta 🙂

                      exemplu clasi de incercuire operationala esuat este Falaise si suntem departe de modelul ala in cazul Bahmut.

                      6
                    • @steppewolf
                      În timp ce-ți citeam comentul, mă gândeam la punga de la Falaise, iar când ajung la final…boom. ?
                      Părerea mea, hâc…

                      3
                    • Daniel,ești liber sa numeri câte drumuri sunt la 15-20km de linia de contact și vei afla ca practic tot frontul are asa ceva în ambele sensuri.Asa încât descrierea ta e atât de generala încât nu se poate aplica.

                      Bahmutul nu e mai „incercuit” in prezent decât alte sectoare,doar se întâmplă să fie un oraș dărâmat aflat pe linia cu pricina.

                      Nu e nici o interdicție aparte în a intra sau ieși din Bahmut.

                      Ca sa se ajungă în situația dorita de tine,ucrainenii trebuie sa avanseze vreo 10-12km,minim,la sud de Bahmut.

                      Ca bombardează ucrainenii drumuri și convoaie nu e vreo noutate și se întâmpla de ambele părți.Atat ca unele se întâmplă să fie la Bahmut,cât sa dea bine în comunicate sefimea ucraineana.

                      7
                    • @Daniel

                      https://www.youtube.com/watch?v=1R8330PAlCE

                      Nici unul din exemplele date de tine nu e incercuire.
                      Incercuire nu inseamna doar taierea liniilor de aprovizionare. Aia e doar o consecinta. Incercuire inseamna izolarea si blocarea unui grup adversar intr-o zona data. Blocarea si izolarea unei forte este principalul scop ca sa o poti distruge separat sau sa o ti acolo pana se preda.
                      Poti sa aprovizionezi cu orice de la oameni cu carca pana la bmp-uri indesate cu provizii, elicoptere la inaltime joasa etc. Nu se face doar cu camioane pe drum. Poti prin orice coclauri sa aprovizionezi.

                      Nici daca ai suprematie aeriana si cele mai tari artilerii cu drone cu tot ce vrei nu ai incercuit nimic si nu controlezi nimic pana nu ai bocanci la fata locului. O zona data o controlezi doar daca ai trupe acolo.

                      4
                    • „intr-adevar exista si situatia in care nu este complet incercuita o forta militara adversa dar pe zona neincercuita in teren are capacitatea de interdictie a deplasarii”

                      azovstal, dupa ce s-au prins rusii ca ucrainienii evacueaza raniti si aprovizioneaza cu munitie cu MI-8 zburand peste 100 de km la rasul ierbii in zonele „ocupate”, si au inchis portul mineralier

                  • Comparatia de pierderi intre Wagner si ucrainieni o poti vedea in dinamica luptelor din teren. In toamna 2022, Wagner acoperea 80km de front. In februarie 2023 acoperea doar 15km (distanta Soledar – Bakhmut). In mai 2023 Wagner era limitat doar in interiorul orasului, nici macar flancurile nu mai puteau fi tinute de ei. In iulie Prigojin a anuntat ca 75% din grup a fost ucis sau ranit (20.000 morti si 40.000 raniti).

                    Prin comparatie, ucrainienii au trecut la atac pe 4 axe o luna mai tarziu (probabil de ce pierderi devastatoare au suferit, right?).

                    • Nu,nu o poți vedea din ce zici tu.O poți vedea din documente,cand/dacă acestea se vor deschide și dacă nu vor fi curățate.

                      Pierderile Wagner sunt asumate de Prigojin și dublate de în estimările altor rusi.Probabil cineva se va apuca sa numere piramidele și crucile pe care scrie „”CeVK Vagner” și va afla cati au crăpat.

                      Sectorul ținut de Wagner are legătură cu faptul ca inițial nu erau alte forte ruse disponibile, apoi cu conflictul lor intern cu Shoigu,iar la urma cu concentrarea de forte pt asaltul final.

                      Forțele care au luptat de partea Wagner probabil nu au depășit 30000 la maxim.E drept ca ăștia erau înlocuiți pe măsură ce mureau.

                      Modul în care argumentezi tu ar putea trece ca exemplu de autosugestie .Ai măsurat km ca să îți iasă morții.

                      Despre pierderile ucrainene nu vreau sa ma pronunț,pt ca nu exista vreo posibilitate de a le verifica.Si nu sunt musai relevante doar prin număr.

                      Ci și prin calitatea celor pierduți.Pt ca dacă au pierdut infanteristi veterani,s-a pierdut de fapt o capacitate de lupta care nu e asa lesne de înlocuit.Care se reflecta apoi în modul de planificare și execuție a ofensivei.

                      Cum nu am date concrete pe subiect,ar însemna să speculez,asa ca prefer sa aștept sa vad informațiile ce vor ieși la iveala în viitor.

                      5
                    • Deja desfiinteaza cimitirile wagner din rusia, e plin youtube cu videouri de la localnici, crucile de lemn scoase , coroanele adunate, nivelat cu buldozerul pa, nu poti sa ii mai numeri

                      Pierderile ucrainienilor au fost devastatoare la Bakhmut, hai sa zici ca au fost 1:5 sau 1:6, daca Prigojin a avut 20000 de morti si 40000 de raniti, au fost proscrisi pe care societatea rusa nu i-a mai vrut, puscariasi etc veterani din campaniile din africa, siria etc pe care rusia nu a vrut sa si-i asume, ca doar e un exemplu de verticalitate, o gramada de recruti din republicile fostului imperiu, anexate de rusia la „federatie” gen bashkiria etc trimisi ca si carne de tun, din teritorii care oricum trebuiau epurate etnic

                      Ucraina a pierdut insa un numar mult mai mic de oameni, insa au fost din brigazile de voluntari cu experienta de lupta, ceva ce le lipseste foarte mult acuma, macar puteau sa recruteze gradati si subofiteri dintre ei pentru brigazile noi instruite cateva luni in tarile din vest, ar fi fost acuma mult mai castigati

                      si eu m-am dezumflat cu zelensky cand am avut impresia ca Zalujnai care stie foarte bine cu cine lupta si ca va fi urmatorul Aleppo, a vrut sa se retraga din oras si sa ocupe pozitii pe inaltimile din jur, „politicul” a zis altfel si au pierdut cateva brigazi si mii de oameni cu experienta si vointa sa lupte, care acuma le-ar fi prins tare bine, fara „Bakhmut stands”

                      Ca si la noi, cand trebuia Ciuca sa isi vada de-ale lui, in loc sa isi arate incompetenta deplina
                      si Zelensky sa lase statul major ucrainian sa decida ce pozitii apara si ce nu, si sa ii ajute facandu-le rost de orice material putea, fara directive pretioase de la comandantul suprem gen rusia, RSR, coreea de nord etc

                      5
          • Super tare definiția asta!!
            Asta înseamnă ca America a “încercuit operațional” Rusia și viceversa!!
            Mai ceva ca in Caragiale.
            Un fel de-a zice unui prieten, “ce mașină mi-am luat” și ea e doar in vitrină urmând ca patru ani sa strâng banii sa o iau.

            5
          • Deci , cand rusnacii atacau in valuri si mureau de cate zece ori si ukrii aveau un singur drum prin care se aparau, aprovizionau sub focul rusnacilor, atunci nu erau incercuiti operational…?????

            2
    • Si apropo de turisti, tu te astepti ca inreaga tara de 40 de milioane sa fie tinuta captiva in tara si implicata activ in efortul de razboi?

      Uite experienta mea personala de pe litoral la greci si bulgari anul asta: o multime de turisti ucrainieni, dar 90% erau familii fara barbati. Am intalnit chair si o familie in care tatal era cu proteze la o mana si un picior si mi-am facut curaj sa-l intreb din ce tara e si ce a patit si era veteran al actualului razboi si-si pierduse membrele pe front.

      iti mai spun inca o data ca nu intelegi nimic din ce vezi tu in sursele tale. Dupa logica ta, Anglia a fost bombardata in totalitate de nazisti in ww2? In Franta au fost batalii pe 100% din teritoriu in 1940 si 1944? Rusia a avut batalii pe intreaga ei suprafata? De ce ai impresia ca daca se lupta doar in Est, razboiul e o farsa?

      20
    • Dacă vrei, ai un link pentru un cont Tweeter al unui francez (își zice „Poulet Volant”, adică „Găina Zburătoare”).
      Nu știu de une are informațiile tactice, dar publică cele mai exacte hărți ale situațiilor pe front și foarte repede actualizate.
      https://twitter.com/Pouletvolant3/status/1696199886599868471?s=20

      16
    • @Adrian, banuiesc ca ai citit articolul.

      2
  5. Lasa-i pe ivani, pana la urma fac si ei ce pot sa-si salveze viata si echipamentele.
    Daca pana in 2022 investeau in propaganda iar nu este de criticat, pana la urma reclama e sufletul comertului si nu putem spune ca au dus lipsa de musterii.
    Dar idiotii (utili) care-i ridicau in slavi (inclusiv pe aici) unde sunt? „Specialisti” care nu fac diferenta dintre un prototip si un produs de serie sau dintre performante dovedite in exploatare la client si o brosura/clip de prezentare.

    16
  6. Au fost ceva poze cu drone prinse in plase si la rusi si la ucreainieni. Ceva aplicatie practica tot au. Ucrainienii au vazut asta si au inceput si ei sa ii copieze pe rusi. Era si niste poze cu un leo 2 cu o astfel de chestie pe el.

    6
  7. Cage fight, varianta moscovita 🙂

    numai daca te uiti pe Oryx, la pierderile confirmate si-ti vine, daca esti rus, sa te iei cu mainile de cap 🙂

    Cine-si imagina ca o sa vada T-62 si T-55 pe front? Ma rog, nu prea se vad, ca si colegii de generatie Leo 1 si T-55-ul sloven modernizat dar orisicat, sa ne aducem aminte de sutele de T-90 si Armata la gandul carora se „tremura” pe aici; plus tunul de 57 mm pe IFV rusesc

    17
    • @Steppewolf
      Și vine tare din urmă T-10!
      Deja Bizonul devine overkill pentru ce scot rușii de la naftalină!
      Șiiiii…start!
      Părerea mea, hâc…

      17
      • Pana la urma au fost publicate imagini cu T62, T55 , T10 distruse sau in lupta? Ca asa pe tren poate insemna orice nu neaparat ca au fost trimise in lupta.

        1
        • cam 81 T-62 si 2 T-54/55 confirmate
          https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

          @sharky, radem noi dar daca nu luptau ucrainenii si erau rusii acum la granita, chiar si in conditiile unei insurgente, cred ca nu ne simteam foarte bine. sunt unii care solicita si acum predarea/pacea cu orice pret, renuntarea la orice fata de rusi, darmite cu ei pe Prut si ungurii si sarbii in spate

          asa cum e acum, mareata armata rusa facuta aschii e subiect de studiu pentru jucatorii de world of tanks care iata au posibilitatea sa vada relicve rare ca T-10 la treaba.

          24
          • @steppewolf
            Știu, noi, pe lângă voința politică( egală cu 0), nu avem nici numerele. Pur și simplu suntem într-o inferioritate numerică așa de gravă, încât și dacă luptam(deși mă îndoiesc, cu politicienii noștri eram deja în CSI, acum), mai mult de o săptămână, două nu rezistam, singuri.
            A publicat @stefan60 un articol din hotnews care a trecut nebăgat în seamă, acum câteva săptămâni.
            Cei 75.000 de mii sunt 71.000, de fapt, din care 23.000 și ceva mărunțiș sunt funcții neîncadrate.
            Rezultă un total de 47.000 de trupeți încadrați și disponibili. Din care, luptători, ar fi max.30.000.
            Compară cu cei cca. 200.000 activi în Forțele Terestre Ucrainene, și vezi ce îți dă.
            Părerea mea, hâc…

            22
            • Iti dai seama ce gescheft pe noi.Aveam toata sustinerea si libertatea sa-i impuscam pe unii,stim noi pe cine 🙂

              11
              • @Mihais
                De ce să-i împușcăm, maître?
                Îi adunam fain frumos, din aeroporturi și de la punctele de trecere a frontierei, îi echipam, și îi băgam în tranșee, să țină frontul, până vin aliații.
                Așa vedeau și eu care e viața aia frumoasă și plină de privilegii speciale.
                Glonțul e prea uman, pentru ei.
                Părerea mea, hâc…

                17
            • totusi ucrainenii erau in razboi din 2014, s-au pregatit altfel; la noi trai pe vatrai, ca cine ne ataca daca suntem in NATO dar se pare ca ne-am decis si noi sa ne miscam un pic

              in plus zona noastra e ceva mai usor de aparat. un flanc e bine, cu Delta si Marea Neagra, se poate securiza usor; apoi sunt doua cursuri de apa care nu-s de neglijat, Prutul si Nistrul (daca chiar avem planuri sa ne aparam pe Nistru); flancul de nord e mai problematic. oricum ar fi noi am scapa mai „ieftin” dpdv resurse umane in comparatie cu spatiul deschis ucrainean.

              pana la urma, pe unde au dat de rauri si orase mari s-au cam oprit rusii, n-au reusit sa treaca mai departe, cu notabila exceptie Kherson si prezumtiva tradare de acolo.

              11
              • @steppewolf
                „in plus zona noastra e ceva mai usor de aparat.”
                Da, la faza asta suntem mult mai avantajați decât ucrainenii sau polonezii.
                Găsisem acum ceva timp, pe #feisbuk, o hartă în relief a Europei, vedere din satelit luată de undeva de deasupra Italiei.
                Până m-am hotărât eu dacă să o postez aici, am pierdut sursa.
                Era bună, pentru că oferea o perspectivă unică a terenului, și așa poate înțelegea și corul de ce polonezii comandă tehnica în cantitățile alea, și noi, nu. Și importanța Porții Focșanilor!
                Asta pe lângă numărul de militari disponibili, și de posibili mobilizați.
                Părerea mea, hâc…

                15
              • @steppewolf
                Hai că m-am enervat, și am găsit-o:
                https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02uQJtH56JMPzHtTykU2tHhhcB3W9rKcN4G3FiKMUQseZsJA6EVF6NKxocHkmx5zyTl&id=100064728304742
                Sper să fie bun link-ul.
                Părerea mea, hâc…

                14
                • Clar, relieful ne ajuta bine. Ce mi-ar placea sa gasesc o harta 3D care sa aibe si podurile si drumurile :))

                  https://sketchfab.com/3d-models/europe-relief-map-9f8e318d93b246fdb2cdab2ce4f07c03
                  https://www.reddit.com/media?url=https%3A%2F%2Fi.redd.it%2F921khpiakvy91.jpg

                  uite inca cateva de unde cred eu ca se vede mai bine de ce-i zic eu cu Nistru ca linie de unde sa concepem apararea, chiar daca nu e teritoriu romanesc. izvoarele sunt in Carpati, intr-o zona greu accesibila, ca sa te intoarca pe flancul ala trebuie sa ajunga in Zakarpatia ceea ce e greu.

                  si granitele spre unguri si sarbi, cu exeptia zone de campie din Crisana si Banat nu-s tocmai deschise. linie de comunicatie ar ramane catre Salonic si poate in viitor, spre Adriatica prin Bulgaria, Macedonia de Nord si Albania ca tot sunt acum toate in NATO.

                  in concluzie ne ajuta mult relieful si infrastructura, dupa cum s-a vazut si cu desfasurarea trupelor NATO aici

                  rezultatele dinUcraina ale rusilor in fortarile de rauri duc la concluzia ca terenul ne ajuta mai mult decat credem noi; de aia si scriam pe aici ca n-avem nevoie de multe mecanizate (maxim 5 brigazi) ci mai degraba de infanterie mobila si bine dotata si rezervisti asijderea si de aia ma tot uit la finlandezi ; sigur, nu avem iarna de acolo si atatea paduri dar nu stam asa de rau, nu e ca-n palma, adica avem cu ce lucra, avem si ceva putirinta dar, dupa cum spui si tu si mihais, cu vointa politica stam mai prost.

                  12
                  • Dacă te uiți ce fâțe de pădurici și ce se face in UA cu câteva denivelări de abia le vezi,îți dai seama ca abia pe lângă Galați și pe FNG găsești la noi asa teren sărac pt apărare.Desigur,apoi e tot Baraganul pana la capitala,dar tot mai sunt ceva cursuri de apa.Care semi-secate cum sunt vara nu constituie un obstacol, pt forte mecanizate,dar pt camioanele logisticii cam sunt.Bonus multe localități.Daca te uiți rapid pe harta,vezi câte o localitate la 4-5km.

                    Amu,despre apărarea pe Nistru,poți sta calm,nu exista.RM e stat independent, neutru,bla-bla.Numa’ noi credem ca limbrici ala e asa,dar mno.
                    Prin urmare,nici armia noastră nu e gândită pt a putea acoperi 500km de front.Mai mult,alea 7 brigazi care-s 2 ,ar putea duce operațiuni de întârziere pe Prut.1 Bg în Dobrogea,2 pe FNG,2 Bg VM nu le poți lua din munți,mai rămân 81 și ieșenii sa hartuiasca vrăjmașul în Moldova.

                    Amu,tre văzut și ce forte pot aduce respectivii.

                    În perioada următorilor 15 ani,zero.

                    Deci,prioritatea nr 1 amu ar fi realizarea unui sistem de detecție a tot ce zboară,care sa fie integrat cu AA .Care AA sa fie integrat,cu multe chestii pe lângă Patriot,inclusiv cu laser,fratee. Iar sistemul ala de detecție sa fie unul pasiv,bazat pe optoelectronica,cât sa vadă și mizeriile de drone mici.AI știe sa distingă între quadcopter și păsări.

                    Dupa pandari electronici și AA,merita sa ne ocupam de apărarea de coasta și de aviație,mai ales pe partea de control al marii.

                    După asta FT.Aici nu dau vreun semn sa se prindă ca e o pita de mâncat pt aia mici,mobili și bine echipați.Asa ca rămânem blocați în mecanizate și atât. Infanteria adaptata câmpului de lupta de acum și din viitor rămâne un sefe.
                    Prioritățile se cam schimbă,deci.Daca pica Ucraina,se schimba iar. 🙂

                    9
                • @sharky

                  Faina harta dar are ceva de ii spun unii „vertical exaggeration”. Cam 1.5 spre 2i dupa experienta mea.
                  Muntii Fagarasului, Capatanei, etc, arata ca niste ziduri. Muntii Dobrogei, tot asa exagerat.
                  In plus, alte distorsiuni, nu ma prind cum le-au creat, Alpii sunt cam josi.

                  Hartile astea 3D se cheama DEM (Digital Elevation Model). Mai sunt si variante cu DSM, model digital al suprafetei de prind si artefacte umane (cladiri, etc), vegetatie, etc.

                  Desi se spune ca DEM-ul e inglobat in memoria unei rachete de croaziera, inclin sa cred ca mai degraba sunt variantele astea cu suprafata completa.

                  Pana la un anumit nivel sunt date publice, SAR, iar in tari mai avansate, gen UK, LIDAR cu rezolutie pe la 1 m parca, acoperind intregul regat. Publice 🙂

                  Pentru Romania am facut asa ceva, prelucrari personale. Nu am timp, sa il fac imagine clasica, jpeg, sa il uplodez in ceva site si sa pun linkul aici.

                  Oricum, ceva de genul asta e public, pe straturile, layerele de la Google Maps
                  Aici de exemplu, spre Moldova
                  https://www.google.com/maps/@47.1513346,26.0464228,8.63z/data=!5m1!1e4?entry=ttu

                  Sunt date satelitare, procesate automat, fara corectii.
                  Mai ales la ape se vede cum raul mai urca pe malul vaii, uneori chiar substantial. In plus, incalca regula de aur a cartografiei, trec in afara varfului V al curbelor de nivel.

                  6
                  • @Geologistu’
                    Din tot ce ai spus tu acolo am înțeles că din cauza unor detalii, mai mult sau mai puțin tehnice, ai pierdut imaginea de ansamblu și ideea de bază din ceea ce am vrut să scot eu în evidență.
                    În consecință, am pierdut 10 minute citindu-ți comment-ul, și scriind un răspuns.
                    Părerea mea, hâc…

                    2
                    • @Sharky…
                      Nu, nu am pierdut-o
                      Doar ca exagerarea aia pe verticala face versantul sudic al Fagarasului asa, cam ca un zid, pe cand el e mult mai lin….. Si nu e deformare de perspectiva…
                      Asa ca nuanta, cred ca ai nostri Carpati sint greu de trecut, dar nu inpenetrabili, asa, ca la o Elvetie….

                      Trebuia sa mentionez si @steppewolf care isi dorea ceva anume, si o parte din raspuns e pentru el:
                      „Ce mi-ar placea sa gasesc o harta 3D care sa aibe si podurile si drumurile :))”

                      Numai bine!

                      3
                • Aste-a nu-s 3D dar sunt cele mai bune pe care le-am găsit pînă acum https://maps.lib.utexas.edu/maps/onc/europe-asia-africa-index.html

                  1
            • @Sharky: mai ia in considerare si faptul ca intr-un razboi modern, un luptar activ are nevoie de alti 4-5-6 soldati pentru aprovizionare, transport, suport medical, hrana, rotatie.

              In prezent SUA are cea mai mare proportie a trupetilor de sprijin raportat la soldatul de linia 1 (cred ca e aproape de 1:8). In schimb, Rusia are in jur de 1:3, iar tarile vestice din NATO au 1: 5-6.

              3
              • @Daniel
                Eu știam că norma e de 1:7, dar oricum, noi suntem departe de norma aia.
                Părerea mea, hâc…

                6
                • In Afghanistan SUA au avut 95% din personal in rol de suport pentru trupele de teren. Asta cred ca e mai mult de 1:8. Probabil proportia variaza in functie de teatru si specificul operatiunilor.

                • @sharky

                  Adică, noi dacă vrem 70.000 de băieți/fete care să lupte intr-un moment, trebuie să avem juma’ de milion efective…
                  Adică,ne trebuie de alaltăieri rezerva aia de tot trage cu ea pe aici @Lt, parcă….rezerva,unitati teritoriale, cum or vrea să ii zică, când vor avea la ce să zică…

                  He, he, dar ăștia au „vândut” din magazie și n-au pus nimic la loc(inclusiv vechitura de PM 63)

                  ‘Trăiți, misiune îndeplinită !..
                  ..raportează pilonul…???

                  • @dan/
                    Nu contează ce vrem noi, contează ce vrea poporul, prin aleșii săi.
                    Momentan, avem ce poate oferi poporul ăsta!
                    Uman, financiar, tehnic, material și ce mai vrei tu.
                    Părerea mea, hâc…

                    1
                    • Dacă mă apuc să scriu ce cred eu că vrea poporul, și aleșii poporului, mă ia la ochi careva și mă trimite si pe mine la psiholog măcar….?

                      In altă ordine de idei, trecand la lucruri mai serioase, facem un referendum să întrebam poporul de taxe, de investiții, de apărare?
                      Ai să te crucești ce o să iasă….

                      1
              • „In prezent SUA”

                :))
                Boss ai inceput de la o premiza gresita care nu are nici o treaba cu realitatile dambovitene.

                In parerea mea de dadator cu parerea pana nu schimbam clasa politica nu iesim la mal. Sunt niste paraziti care continua si acum distrugerea completa a statului si a societatii.

                Cat despre armata:
                – crecute salariile la nivel mic si scazute la nivel mare.
                – schimbata cultura cu una care chiar promoveaza initiativa si utilizarea creierului.
                – scoase functiile inutile care sunt destule mai ales la niveluri inalte. 1000 de secretari si de directii care efectiv o freaca. Cand sunt pusi sa faca o amarata de licitatie pentru 4 corvete se caca pe ei imprastiati pentru ca sunt niste nulitati pe legile si procedurile de achizitii cu 0 sange in oua de a lua decizii(pentru ca astia sunt promovati de sistem si de politic)
                – reluarea reformelor incepute cand incercam sa aderam la nato, train the trainees si alte d’astea.
                La bani vad ca au inceput sa dea drumu pentru achizitii de tehnica si chiar si renovarea unitatilor care arata de parca sunt niste ruine. As vrea sa vad si bani pentru mentenanta, logistica si pregatire. Trebuie investit si in oameni si in profesionalizarea lor ca nu e normal sa mearga cu pachetu d’acasa in aplicatii sau ca niste generali de carton sau de izmana sa castige aproape miliardu pensie cand un nco are salariu de paznic in mol.
                Ma bucur ca am ales alta cale in tinerete si am stat departe de armata romana. F…. multa,bani putini? F that.

                12
            • sunt mai multi, jandarmii care se bat cu galeriile de fotbal sunt „luptatori”, cei cu gazul si pulanele pe 10 august sunt tot „luptatori”, duba albastra de comandat si mancat shaorme de pe soseaua nordului la intrarea in herastrau, sunt tot „luptatori”, mananca inarmati pana-n dinti sa nu le fure homelesii shaorma probabil, mai vezi „luptatori” la imbiss la kaufland, se mai cearta cu cate un mosulica de ce boborul de rand mai sta la o coada la alta doamna dupa ce a platit micii la o casa, si „luptatorilor” li se aduc micii din spate de doamna unde au platit

              sunt mult mai mult decat cei 20000 pe care ii socotiti aici

              1
              • @Paul
                Sincer, nu văd nici o legătură între commentul tău și ce discutam mai sus, despre luptători.
                Înțelegi diferența dintre jandarmi și luptătorii ăia despre care era vorba?
                Părerea mea, hâc…

                2
          • Unde naiba vedeți voi armata rusă făcute arșice?
            Acest „război” pare un blat ordinar care in final va îngenunchea Europa si mai ales Germania.
            Rusia își va lua partea leului controlând absolut toate traseele hidrocarburilor dinspre Caucaz in bună înțelegere cu Turcia iar Ucraina si Polonia vor deveni nașii Europei.
            Cred că realizați deja ce va însemna Polonia dpdv economic si militar având alături si ciomagul ucrainian.

            2
      • Sharky in videoul asta cu eliberatorul sovietic care incarca tunul de 122 mm de pe T-10 – asa ochiometric e aceeasi munitie cu D30 de exemplu ?
        https://www.facebook.com/GarupanHistory/videos/197627485441911/
        multumesc

        1
        • @Paul
          Experiența mea cu ambele tipuri de tunuri e egală cu 0, dar la o căutare pe net nu am găsit nici un tip de muniție comun ambelor tunuri. Mă refer la D-30 și D-25. Singur lucru pe care îl au în comun e faptul că folosesc lovitură neacuplată.
          Părerea mea, hâc…

          1
          • De aia va intrebasem, loviturile de la T-10 – cata vreme rusii se milogesc de Iran si Coreea de Nord sa primeasca lovituri de 152, 125 si 122 – pentru asa o chestie exotica ca tunul de pe T-10 – probabil ca au gasit pe undeva prin ceva depozite sovietice munitie de pe vremea lui Brejnev la inceputurile lui, sau Hrusciov catre sfarsit – cat e de sigura pentru echipaj pulberea dupa mai bine de jumatate de secol de stat pe raft prin ceva depozit uitat de lume ?

            3
  8. Coliva rusească pusă pe un vehicul blindat arată neputința rușilor și nivelul lor tehnologic. Până la urma corupția își spune cuvântul în toate aspectele vieții. Țin minte chiar înainte să înceapă invazia, rușii au prezentat Migul 41(adică un pliant) care trebuia sa fie răspunsul lor la F-35. Și spuneau cum americanii după atâția bani băgați în acest proiect trebuiau să găsească ceva mai avansat. Acum o sa trebuiască să facă față lui F-16 și nui văd în măsură să facă ceva.

    10
  9. In ultima poza apare un cotet de gaini montat pe tanc. Daca pitesti magaoaia in padure si stingi statia sa nu gaseasca comandantul, stai pitit bine pana vine toamna si cade frunza. Cresti 7 – 8 gaini si ai de mancare. O rosie, un castravete culese din poienita si scapi cu viata o juma de an. 🙂

    Asta este adevaratul scop ai ‘protectiei rusesti’. Mai nasol cu apa, dar ostasii armiei ivanesti sunt recunoscuti ca se pot separa de apa si sapun pana se termina razboiul, daca situatia o impune!

    21
  10. cum erau si zicale(le) din Mission Impossible:
    ”desperate times, desperate measures” Rossyia ver. 01

    3
  11. Cam toate razboaiele s au purtat cu armamentul de tăvăleală de parca ar trebui pus bine “ăla bun” . Chiar și americanii in Iraq după ce i au bubuit cu ce aveau mai bun au tras și pe caii de bătaie. Așa a făcut și România mereu. Ce credeți ca in caz de ceva o sa iasă cu corvetele alea noi care nici nu sunt sau cu alea vechi și cu Marasestiul. Darămite rusii și echipamentele moderne. Ăștia sunt mai înapoiati decât noi. Voi ați uitat ca acum câteva sute de ani erau trimiși cu bâte la lupta. Și nu zic acum 500 de ani ca și Ștefan cel Mare avea detașamentele de ciomagari.

    4
  12. Cope cage=AZP

    2
  13. Bai, ai dracu au pus pe TOS plasi de gard 🙂 😀

  14. O/T S- a batut palma https://twitter.com/DefensieMin/status/1696571394723639638
    La Draken s-au ocupat posturile..

    2
  15. tinand cont de problema cu turela, probabil ca aceste custi au rolul de a convinge soldatul sa se suie in T-72…

    in alta ordine de idei, in general amenintarea clasica e din partea munitiilor cu 2 explozii – si nu e rau sa ai un grilaj, o mica bariera fizica care sa o ia pe prima mai la distanta, ca sa nu sparga blindajul cea care urmeaza. Tancul tot va fi scos din lupta probabil, insa mai au o sansa aia din interior sa scape.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *