Criza din Grecia prin ochii Romaniei…

Un medic grec ajungea la venituri anuale de 250-300000 de euro, dar raporta un profit de cateva sute de euro pe an.In jurul Atenei sunt peste 10000 de piscine, dar oficial, erau platite taxe pentru cateva zeci de bucati.Ofiterii fiscului elen aveau obiceiul, ca in urma controalelor, sa imparta taxele datorate statului juma-juma cu cu cel controlat.Si, bomboana de pe coliva, un buget militar de 5% din PIB.

Deasemenea, un sistem de ajutor social, demn poate de Arabia Saudita nu de o tara europeana care, oricum, traia dupa o zi pe alta.Fara o industrie serioasa, si traind doar din servicii, Grecia s-a imprumutat continuu, marind an de an deficitul bugetar si mai mult decat atat, masluind valoarea acestuia, in raportarile oficiale…

Toate acestea au dus la criza majora din aceste zile, in care Germania trebuie sa sustina, pe banii sai, o tara care practic nu mai exista.

Cum s-a ajuns aici?! Printr-un desfrau financiar si o coruptie endemica, totul la o putere superioara fenomenului similar din Romania.Nu am ajuns in situatia Greciei, datorita in principal marimii, relative mici a economiei romanesti si a valorii relative mici, a datoriei externe.Basca ca Romania are ceva industrie(stiu ca uni vor zambi acum), si niscai avantaje economice competitive.

Mai este Grecia o tara independent? Mai este Grecia, macar TARA, in sensul juridic al termenului?            Asa cum am explicat si in articolul referitor la crizele financiare, cand altcineva este stapan pe tiparirea si fluxul propriei monezi, poti déjà sa nu te mai consideri autonom, iar odata cu aderarea la Zona Euro, Grecia exact asta a facut, adica a renuntat la unul din cele mai importante attribute ale suveranitati sale.

Iar cand se mai intampla sa ti se ia si sistemul fiscal, adica capacitatea de a colecta si distribui banii stransi pe teritoriul tau…statutul de Stat Suveran si Independent este déjà pur teoretic.Iar exact asta s-a intamplat  astazi.Planul de criza aprobat de parlamentul elen, nu face altceva decat sa reaseze sistemul fiscal si bugetar, al tarii, pe coordinate fixate la Berlin!Daca in SUA economia este controlata de marile companii(financiare si industriale), in Zona Euro economia este controlata de marile tarii, Germania, Franta…                                                                                                                                                                                        Ca o dovada in acest sens, desi cateva tari din zona euro au mari problem cu datoriile, avand nevoie rapid de finantare, BancaCentrala Europeana…creste dobanda de referinta, scumpind astfel creditul in favoare Germaniei(care are inflatie pe fondul cresterii economice foarte mari) si detrimentul Spaniei, Italiei, Irlandei si …Greciei, fortandu-le, rand pe rand sa apeleze la binomul franco=german, pentru finantare, si astfel fiind obligate sa accepte conditile lor pentru finantare.

Este bine, este rau?! Nu ar fi rau ca toata Europa sa respecte principiile economiei germane! Ar fi chiar extraordinar…dar nu toti suntem campioni olimpici, asa ca…

Acum este bine ca Romania sa-si propuna sa adere la Euro intr-un interval rezonabil de timp?! Categoric da! Zona Euro inseamna seriozitate, responsabilitate cu banul public, politici fiscale si economice predictibile, dobanzi mici, etc,etc…Sau asa pare sa fie.Am fost un mare fan al aderarii la moneda unica…pana de curand, cand am inteles si eu, odata cu multi altii, ca nu moneda iti da putere, ci tot seriozitatea in munca.Ca euro nu este un scop in sine ci doar o rezultanta a unei economii solide si serioase.Ca nu are rost sa aderi la moneda unica, daca nu ai capacitatea de a o sustine.Altfel…Grecia …

Solutia pentru Romania ?! Bineinteles, modelul  german!Daca vreti sa traiti ca-n Germania, trebuie sa munciti ca acolo!

Ei, domnilor aceasta expresie, auzita de “n” ori, este, de departe, CEA MAI MARE IMBECILITATE, debitata de “analisti” nostril economici!O idiotenie crunta si o manipulare ordinara.Adica este vina noastra ca nu traim decent, pentru ca nu muncim suficient!!!Ei bine va pot asigura de un lucru pe care toti il stim foarte bine!Desi muncim mult, poate mai mult decat germanii sau francezi, traim mult mai prost decat ei, iar vina o poarta Statul !

Problema nu este munca in sine, ci PRODUCTIVITATEA MUNCII! Iar aici este doar vina Statului Roman.De ce?! Pai…bugetul consolidat al statului reuseste sa stranga intr-un an cam 28-29% din PIB.In timp ce in Germania acest lucru se realizaaza la un nivel de 45-50% din PIB.Cum dracu fac nemtii asta?!Simplu si foarte eficient!In timp ce in Romania, se taxeaza munca si profitul companiilor(adica tot munca), in Germania se taxeaza …proprietatea.Acum stati un pic si ganditi-va la urmatoarele; daca, in loc de 150 lei/an, un apartament de doua camera, dintr-o zona marginasa ar fi impozitat cu …sa zicem 300 euro/an?!Daca tot un apartament de doua camera, in zona central ar fi impozitat cu 1000 euro/an?!

Daca un autoturism ar fi impozitat dupa valoare sa de piata, adica pentru un 4×4  s-ar plati 3000 euro/an?!Ar fir au ? In cazul in care hectarul de pamant agricol ar fi impozitat cu 2-300 euro/an, crede-ti voi ca cineva si-ar mai permite sa tina pamantul nemuncit, sau sa-l lucreze pentru subzistenta?!In mod sigur nu.Atunci proprietari de terenuri agricole ar fi fortati sa le vanda, sa le arendeze, sau sa le lucreze, macar pentru a-si permita plata impozitului.Asta ar forta agricutura romaneasca sa fie productiva, sa se adune in plantatii mai mari si mai fezabile unei agriculturi modern si eficiente.In Germania…asa se procedeaza, daia pe acolo nu vezi masinii 4X4 la tot pasul, din acest motiv Dacia vinde mai multe masini in Vest, dacat in Romania…justetea sistemului de taxare…vrei sa fii jmecher? …trebui sa platesti neica, si sa platesti serios.Numai in Romania “obrazul subtire, cu cheltuiala…PUTINA se tine”!

Iar pentru a nu sufoca producatorii seriosi, statul poate acorda o subventie la hectar, de 90% din valoare impozitului anual, pentru suprafetele cultivate.

Iar proprietarii de imobile, prea saraci sa achite impozitul in buricul targului, ar vinde proprietatea scumpa si ar cumpara ceva mai ieftin si pe care sa-si permita sa plateasca impozitul.Nu trebuie sa stam in Primaverii, daca nu ne permitem.Nici viata, si nici regulile economiei de piata nu sunt drepte…

Abia atunci economia romaneasca s-ar aseza pe piloni sanatosi si economici, abia atunci, cand cei care produc, intreprinzatorii particulari, ar fi taxati mult mai putin, cand salariatul ar putea sa fie platit mai bine, si companiile ar putea sa bage banii ramasi in tehnologie, in pregatirea personaluli, in cercetare-dezvoltare.Abia atunci Romania se va putea dezvolta, altfel… totul este in van.Alte solutii, decat ca noi sa muncim, iar statul sa ne lase in pace…nu prea s-au inventat!

3 comentarii:

  1. Eu cred ca pana la taxarea proprietatii trebuie trecut la micosrarea taxelor si impozitelor, pentru ca in Romania 80% din ce produce un salariat ajunge in mainile guvernului care risipeste dupa bunul plac .

    1
  2. Interesant post,totusi am cateva amendamente la faza cu taxarea proprietatii.

    In cea ce priveste impozitul pe locuinta si cladiri,desigur acesta trebuie sa creasca in functie de zona suprafata etc.Insa de ex in cazul unor imobile monument istoric,acestea trebuie sa aiba un impozit mai scazut daca proprietarul le intretine asa cum trebuie,eventual niste deduceri.

    In cazul impozitului pe terenul agricol,ok in regula sa le impoziteze pana iti ia pielea de pe tine,insa nu si pe alea care nu sunt lucrate,eventual impozit zero,pt ca tu ca stat o sa iei insutit din impoztul de profit al acelei compenii,CAS sau banii bagati in economie.

    Automobilele nu trebuiesc impozitate pe princiupiul,„ala are benveu sa ii punem impozit firaraaldracu cu …”ci in functie de vulnerabilitatile energetice pe care un posesor sau altul de masina le determina in sistemul energetic national,adica,un posesor de Mercedes S350 cu motor Euro 6 din 2011 care valoreaza 100 de mii Euro nu este in regula sa plateasca un impozit de aproape 300 de ori mai mare decat unul cu o Dacie 1300 non euro din 1978,care consuma mai mult combustibil,polueaza mai mult etc.Asa cum nu este in regula ca posesorul unei Dacii Logan din 2011 cu motor Euro 5 sa aiba acelasi impozit cu unul cu un cocalar care si-a tras un Audi vechi de 15 ani,si care la randul lui polueaza de rupe,impoziteazal pe ala cu masina veche in primul rand.Ala cu Dacia din anii 70 sa aiba un impozit de doua trei mii de Euro iar ala cu mertanu unul mai mic,pt ca polueaza mai putin,siguranta mai multa in trafic samd.Pe scurt ca o masina noua sa se deplaseze 100 Km are nevoie de mai putina energie decat una veche,determinand astfel o dependenta energetica mai reduse,se poate crea un mix intre vechime,capacitate cilindrica,norma de poluare,favarizand astfel masinile noi si putin poluante,chiar daca scumpe.
    Am vorbit odata cu posesorul unu Audi Q7 cu motor 3.0 TDI Euro 6 care imi spunea ca in Germania are un impozit mai mic decat in Romania,unde la noi trebuie sa plateasca 600 Euro,acolo avea 350-400.

    Per ansamblu Romaniei i s-ar potrivi cel mai bine sistemul fiscal din Georgia,acolo liberalism domne,5 taxe si cu asta basta,si alea mici,PNL-ul avea propunerea asta in 2009,posibil in timp catre orizontul anului 2020 sa ajungem si noi acolo.

    Pe langa sistemul fiscal statul trebuie sa investeasca constant in infrastructura(autostrazi,cai ferate,porturi,canale navigabile,aeroporturi,transporturi speciale),costurile logistice ale companiilor trebuiesc ieftinite in Romania.

    Energie,statul trebuie sa favorizeze cel putin investitiile in energie electrica eoliana,hidro(unde avem un potential deosebit),geotermala,nucleara mai putin in cea termica pe baza de carbuni,gaze sau pacura.

    In educatie,cu timpul lohn-ul va devenii falimantar,odata cu robotizarea,asa ca vei avea nevoie de oameni foarte bine instruiti pt a lucra in fabricile viitorului foarte automatizate sau in diverse centre de dezvoltare-cercetare,timpul lui Dorel va apune.

    Agricultura trebuie ajutata,este inadmisibil cea ce se intampla cu aceasta comoara nationala.

    Cazul Greciei este trist,din fericire pe noi saracia ne-a ajutat sa scapam,pe langa asta si criza globala,daca aceasta nu venea si la noi nebunia era in floare acum,bine ca a venit si ne-a crutat de cine stie ce grozavii viitoare.

    • Bre Germania nu prea taxeaza masinile de lux pt ca le produce.Intersul lor este sa se cumpere.Noi nu producem masini scumpe si nu avem absolut nici un interes, ca romanii sa cumpere masini germane.Problema terenului agricol nelucrat…pai trebuie taxat, ca altfel sta si nu produce nimic.Tocmai daia l-as taxa, pt ai forta sa-l lucreze…Iar pt cele lucrate, 90% din impozit s-ar intoarce sub forma de subventie…Fiscalitatea din Georgia nu-mi este cunoscuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *