Croația își întărește artileria

Încă de anul trecut, cu ocazia EuroSatory, guvernul croat și-a afirmat intenția a de achiziționa obuziere auto-propulsate CAESAr, fără a specifică numărul acestora. Și până la urmă totul era la nivel de intenție, însă lucrurile par din ce în ce mai serioase și pe 25 martie – la Paris – ministrul apărării francez, Sébastien Lecornu, a anunțat că Croația va comandă 30 de CAESAr (probabil că Mk II).

Și ministrul apărării croat, Ivan Anušić, a susținut același lucru:”We expect to sign a contract for the acquisition of 30 CAESAr howitzers by the end of the year.”

Cele 30 de viitoare obuziere pe roți franceze se vor alătură celor 12 PzH 2000 operationale detinute deja de croați, iar în viitor vor face echipa și cu 8 lansatoare de rachete sol-sol HIMARS.

În acest moment artileria croată nu stă deloc bine, cu excepția PzH 2000, forțele terestre se bazează pe obuziere vechi, de tip sovietic, și pe lansatoare de rachete tactice la fel de vechi, astfel că o schimbare trebuia făcută.

Trecând peste artilerie, planurile croaților sunt mari, țara a comandat deja rachete sol-aer cu rază foarte scurtă Mistral 3 și se află în discuții pentru achiziția a cel puțin un sistem anti-aerian cu rază lungă SAMP/T.

De asemenea se discută despre modernizarea recentelor achiziționate avioane Rafale (croații le-au cumpărat la mâna a doua) de la standardul R-3F la F 4.

Se mai au în vedere tancuri Leopard 2A8, transportoare de trupe Patria AMV și altele, toate acestea pe fondul răcirii relațiilor dintre țările fostei Yogoslavii.

De curând Croația, Albania și Kosovo au semnat un memorandum în domeniul apărării care a displăcut profund Serbiei. Belgradul la rândul sau este în discuții cu Budapesta pentru punerea pe picioare a unei alianțe militare, deși lucrurile sunt foarte neclare astăzi și este greu de înțeles despre ce alianța militară poate fi vorba între Ungaria și Serbia, atât timp cât Ungaria este membră NATO iar Serbia nu.

Surse din Croația explică că acest acord urmărește blocarea oricărei pretenții teritoriale a Serbiei față de fosta zona yugoslava și are un caracter strict defensiv. Despre o posibilă hârtie semnată între Ungaria și Serbia nu știm nimic și rămâne să vedem dacă chiar se va concretiza ceva sau este doar un foc de paie, în condițiile în care Ungaria nu este cine știe ce putere militară.

Dar foarte interesantă este declarația ministrului croat al aprararii, Ivan Anušić, care a spus: “cele trei țări vor fi pregătite să facă față viitoarelor provocări de securitate din sud-estul Europei și există posibilitatea că această alianță militară trilaterală să se extindă în viitor cu Bulgaria”.

Interesantă aici este pomenirea numelui Bulgariei, în condițiile unei adversități istorice între Belgrad și Sofia.

 

GeorgeGMT

39 de comentarii:

  1. Dacă merge treaba asta cu alianțe țări NATO cu țări non-NATO, înseamnă că ar putea și România să facă alianță cu Moldova de est. Ar putea, dar n-o s-o facă.

    14
    • Îmi place ideea și folosirea sintagmei Moldova de Est.

      5
      • au inceput sa se faca confuzii in strainatate intre Moldova si Republica Moldova. Am vazut ca si pe Arte, Euronews sau posturile frantuzesti se vorbeste despre „Moldova”, facandu-se implicit referire la republica ex-sovietica. Asta este o tendinta periculoasa. Ar trebui sa facem si noi distinctia ca in cazul Macedoniei.

        Spre exemplu am prezentat unor colegi francezi cate ceva despre albastrul de Voronet, spunand ca se afla in Nordul Moldovei, iar ei m-au intrebat ca eu nu sunt din Romania, de ce prezint despre Moldova.
        Si atunci le-am explicat ca Moldova este o regiune din care jumatate (inclusiv capitala istorica) este in Romania, restul, partea de nord si de sud-est in Ucraina iar partea de est formeaza Republica Moldova.

        23
  2. Aceste aliante regionale arata ca multe tari se pregatesc pt perioada post-NATO si ii aduc aminte de perioada razboaielor balcanice. Bulgarii au pretentii teritoriale practic fata de toti vecinii lor.
    Buna alegerea croatilor, sper sa luam si noi ceva, poate Archer desi nici Caesar nu e o alegere proasta

    8
    • Elbit are obuzier proiectat în România, dacă nu mă înșel. Dar na, dacă se cumpără din țări franceze, mai iese de-un ceas, de-un tablou, de-o bursă la vreo universitate de top pentru ăla micu’.

      9
      • cooperarea cu Elbit e prea pe toate planurile. Nu am invatat de la faza cu America ca nu e bine sa ti pui toate ouale in acelasi cos?

        7
      • @Gabi S

        „Dar na, dacă se cumpără din țări franceze, mai iese de-un ceas, de-un tablou, de-o bursă la vreo universitate de top pentru ăla micu’.”

        ..de unde și până unde asta?

        Este exact invers! Se cumpără din afara UE tocmai ca sa se facă jocuri și combinații..sa se ocoleasca sistemul mult mai scrupulos european..

        Orice contract realizat in Uniunea europeana este monitorizat (inclusiv de o româncă de a noastră dacă se impune..Kovesi) și sunt infinit mai puține șanse să se sifoneze fonduri de către corupți decât unul cu firme din afara UE..

        Repet..este exact unul din motivele principale pentru care se evita in Romania sa se cumpere defense de la furnizori europeni..

        S-a întâmplat și se poate întâmpla si cu europeni nu zic..dar chiar și dacă se întâmplă sunt șanse mult mai mari sa fie descoperit și prinși cei vinovați..

        Avem tot interesul să luam de la furnizori europeni..ar fi totul (mai) la vedere..și mai ales din Franța..istoric sunt cei mai buni prieteni ai noștri (după Serbia desigur..)

        2
      • @Gabi S..

        ..de unde și până unde asta?

        Este exact invers! Se cumpără din afara UE tocmai ca sa se facă jocuri și combinații..sa se ocoleasca sistemul mult mai scrupulos european..

        Orice contract realizat in Uniunea europeana este monitorizat (inclusiv de o româncă de a noastră dacă se impune..Kovesi) și sunt infinit mai puține șanse să se sifoneze fonduri de către corupți decât unul cu firme din afara UE..

        Repet..este exact unul din motivele principale pentru care se evita in Romania sa se cumpere defense de la furnizori europeni..

        S-a întâmplat și se poate întâmpla si cu europeni nu zic..dar chiar și dacă se întâmplă sunt șanse mult mai mari sa fie descoperit și prinși cei vinovați..

        Avem tot interesul să luam de la furnizori europeni..ar fi totul (mai) la vedere..și mai ales din Franța..istoric sunt cei mai buni prieteni ai noștri (după Serbia desigur..)

        1
        • Io zic că Franța ne e mai prietenă că Serbia…
          Cel puțin până la Sarkozi…cam atunci s-au cam răcit relațiile…

          5
          • Nuca in perete

            @Dan/ și @Dinu..

            Mulțumesc pentru feedback și scuze pentru postarea dubla.

            Eu eram ironic cu Serbia..în contextul scandalului cu Ponta.
            Dar nu vreau sa insist sa se devieze de la subiectul articolului..mai ales că văd că și de Bulgaria se discuta mult.

            Și mă refeream la principiu nu neapărat de Elbit care au calitate nu contestă nimeni..dar am mai discutat de avantajele achiziției din UE..

            Revenind la articol..Este un sistem bun Caesar..dar acum eu as întreba dacă muniția e (complet) compatibila cu Thunder..apropo de interoperabilitate..

            Pt că una e calibrul NATO 155 alta sunt tipurile de muniție.

            România are deja K9 care vine cu un alt tun..bine ar fi să tragă muniție comuna atât șenilatul cât și cel pe roți..mai.ales pe raza lungă ma gandesc..și să producem și local sub licența (Vulcano de pilda).

            Caesar a testat cu succes Vulcano..

            https://bulgarianmilitary.com/amp/2022/06/24/caesar-sph-tested-155mm-vulcano-guided-munition-with-sal-sensors/

            Dar de K-9 nu am găsit..OK poate să tragă Excalibur (totusi non-UE)..Nu cred sa dea SUA licența de producție local..

            ..Știți dacă Thunder arunca si Vulcano? (și am ales acest tip de muniție pt că, again, este europeană italo-germana și mult mai posibil sa ne dea licența..cel puțin comparativ cu Excalibur).

            De asemenea.. șasiul..România are Iveco.. SAMPT/Aster merg și pe Renault și pe Iveco..mă gândesc că ar putea să adapteze Caesar și pe Iveco dacă se dorește și renteaza pentru ambele părți..

            O părere personală..România ar trebui sa se folosească de bunele relații cu GD Europe/Santa Barbara Sistemas (SBS) si sa „urce” tunul SIAC pe camion Iveco (și care momentan oricum îl tractează)..și am avea șasiu comun macar..

            https://en.m.wikipedia.org/wiki/Santa_Bárbara_Sistemas_155/52

            https://www.gdels.com/siac.php

            Este un tun nou.. modern (de 52 de calibre) și chiar mă mir de ce GDELS nu îl „autopropulseaza” și îl oferă doar tractat..

            Și mai ciudat..GDELS a urcat pe șasiu 10×10 Piranha sistemul rival RCH-155 de la KMW!..wtf..și nu doar pentru tenderul elvețian (câștigat între timp pe platforma Mowag 10×10)..dar pare că îl market-eaza tuturor..de neînțeles!

            Ma uitam ca, la o adică Caesar are si sisteme la liber..vezi sistemul de ochire/reglare al tirului.. Sagem/Safran Sigma 30..

            https://en.m.wikipedia.org/wiki/SAGEM_Sigma_30

            Si care e acelasi cu Archer și PZH-2000..

            Nu cred sa fie mare filozofie integrarea într-un sistem..

            Un SBS SIAC-155 urcat pe Iveco HMT capabil sa arunce Vulcano ar fi un concurent serios pentru Caesar. și Archer.

            Parerea mea că trebuie analizat și pus în balanță ce este mai important..OK tunul e esențial dar de ce să dai bani in plus pe șasiu? Daca tu ai altceva..

            Pe de altă parte, degeaba ai șasiu comun dacă ai tun mediocru (a se vedea Italia care a rămas încremenită in programul SP-70 dezvoltat în jurul obuzierului FH-70, care este/era deja depășit)- ..platforma Palmaria a fost un eșec comercial (cu mici excepții ,care confirmă regula până la urmă).

            O sa ziceți că ce dilema puerilă..si că răspunsul e și și- logic..asa ar fi ideal evident..ambele..dar stau și mă gândesc la eșecul ATROM..sigur problema n-a fost la tun..

            Soltam/Elbit produc bine mersi tunuri..în schimb Roman Brașov sunt pe butuci..ghici ciuperca ce-i?

            In concluzie..sa ne uitam și la șasiuri când vine vorba de alegerea SPH-ului romanesc pe roți..Archer e Volvo..Caesar e Renault (deținut tot de Volvo)..sunt bune nu? Au lansat recent Patria pe șasiu Sisu (camioane Sisu mai rar)..Bohdana as scoate din ecuație că șasiul e AuroKraz – nu cred că se compară cu „tacticele” din Vest..mai solide par Dana..Zuzana..Dita..pe Tatra..

            RCH merge pe Piranha (un plus) fie si gen IV 10×10..

            Atmos merge pe orice..și pe căruță creca ți-l pot urca Elbit..jos pălăria la capitolul ăsta..(par favoriți dacă se ia în calcul și istoricul cu ATROM)

            Bottom line.. sistemul de ochire pare același la toți.. tunurile se trag toate din programul NATO care a dat FH-70.. probabil că sunt diferente mici între Bofors, GIAT, Rheinmetall, Vickers, OTO Melara, Tampella etc..

            Deci departajarea se reduce la șasiu.. părerea mea..

            Iar favorite, oricât îmi place Caesar, tre sa recunosc sunt: Atmos (in ideea că vin și cu șasiu Iveco) și RCH-155 că sunt pe Piranha.

            4
        • Nu trebuie să repeți comentariul ca să înțeleg ce spui, că doar nu votez masiv. Apoi, am zis că e proiectat în România. Deci, poate fi făcut în România. Dacă „se vrea”. Ce-mi place diateza foarte pasivă!

          1
          • Fa-l tu la tine în bucatarie.
            România nu a mai fabricat o teava de tun de 30 de ani.
            Nici o capacitate metalurgica în stare sa fabrice otelul pentru teava.
            Nu mai fabricam camioane, doar asamblam.
            Camionul romanesc pe care a fost plantat tunul israelian nu se mai fabrica.

            2
      • Israelul nu e tara europeana. Dacă vrem sa refacem capacitățile industriale europene trebuie sa cumparam din afara Europei doar ca nu avem de ales. Aici chiar avem

        2
    • Bulgarii nu mai au pretentii teritoriale de la noi de la Tratatul de la Craiova incoace. Tratat care s a bucurat de suportul masiv al populatiei, sa ne intelegem, nu ca tratatul semnat de Constantinescu cu Ucraina

      3
      • Vezi ca patinezi.Adu dovezi pentru afirmatia cu sprijinul masiv al populatiei pt Tratatul de la Craiova

        12
        • Cred ca asta e prima oara cand cineva chiar cauta surse sa ti dea, asa i? 🙂
          1.“Unlike many other territorial revisions of the era, the Treaty of Craiova remained undisputed after the war. It is one of the rare examples of a durable settlement from the 1940 territorial changes in Europe.”
          István Deák, Europe on Trial: The Story of Collaboration, Resistance, and Retribution during World War II
          2.“The Treaty of Craiova and the population exchange it entailed effectively resolved the long-standing territorial dispute between Romania and Bulgaria over Southern Dobruja, eliminating a major source of bilateral tension.”
          — Gheorghe Zbuchea, Cadrilater 1940, Studii si articole legate de istorie, lxv, 2000
          3. „Unlike all other territorial treaties mediated by Nazi Germany, the Treaty of Craiova was not reversed by the Allies after World War II and Southern Dobruja remained Bulgarian.”
          — Dennis Deletant, Hitler’s Forgotten Ally: Ion Antonescu and His Regime, Romania 1940–1944
          4. “The population exchange stipulated by the Treaty of Craiova was one of the few examples where such transfers occurred without mass violence, setting a precedent for peaceful resolution of ethnic disputes.”
          — Philipp Ther, Die dunkle Seite der Nationalstaaten: „ethnische Säuberungen” im modernen Europa

          5
      • Care populatie?Eu stiu ca s-a cedat Cadrilaterul, nu s-a primit Timocul.

        4
        • suportul populatiei bulgare, normal. Credeam ca se intelege din exprimare. Doar ultranationalistii bulgari (marginali, de altfel) mai ravnesc la Dobrogea intreaga. Partitia Dobrogei si schimbul de populatii ulterior a rezolvat problema pe termen lung. Putem sta deci linistiti

          3
      • Ba mai au, sunt destui care considera ca Dobrogea ar trebui sa fie a lor.

        5
    • Salut, eu nu mai cred in ce spun ai nostri pt ca astia isi vad doar propriile interese si atat! Era vorba ca dupa obuziere pe senile k9 sa se axeze si pe obuziere pe roti. Insa lucrurile se misca atat de greu si se tergiversează. Chiar aseara a fost un reportaj la Romania te iubesc despre cat de proasta este starea armatei romane! De forțele navale, soc si groază , 2,3 trageri cu tunul pe an si cu mitraliera

      4
  3. Iar se fac aliante si jocuri de puteri intre tari care detin 14 avioane fiecare si care emit pretentii de a cuceri cate 10 sate din tarile vecine pe motiv ca in Octombrie 1652 pe Joi-Vineri cam asa erau satele sub administratia lor? :)))

    19
  4. …ca firmele israeliene nu vor stii cum e sa faci afaceri in tarile unde exista coruptie institutionalizata. Sa fim seriosi…

    Elbit a proiectat si fabrica in Romania subsisteme ale ATMOS, nu intreg obuzierul.

    La cum este utilizata artileria in razboiul din Ucraina, si la ce termene de livrare exista, MApN ar putea comanda de la ambii producatori (NEXTER si Elbit) si tot nu ar acoperii necesarul in cazul unui conflict la granita de est.

    Solutia simpla, mai ales in componenta actuala a parlamentului Romaniei (vezi votul impotriva doborarii UAV-urilor care intra in spatiul aerian al tarii) ar fi sa faca comenzi sub 100.000.000ca sa evite aprobarea in parlament (care este si de durata) . Nu m-ar deranja deloc sa comande atat de la NEXTER cat si de la Elbit (cu toate ca la Elbit va interenii problema care a aparut si la Wachtkeaper : daca in viitor vor venii cu acelasi argument de forta majora, atunci orice livrare de la ei e nesigura si orice contract e sub semnul intrebarii)

    15
    • @iat

      „Elbit a proiectat si fabrica in Romania subsisteme ale ATMOS, nu intreg obuzierul.”

      Io nu aș minimiza colaborarea cu israelienii, nici cea de atunci, când Nato, ne cam închidea ușa, nici cea de acum…

      Io cred că ai noștri nu au vrut mai mult, nu că israelienii nu ar fi dat…
      Cu Atmos am fi avut artilerie pe roti
      Dacă se continua colaborarea începută pt Larom puteam avea Puls
      Cu Spyder puteam avea SAM SR și MR (când rușii au intrat în Georgia in 2008, georgienii ar fi avut o baterie de Spyder pe șasiu Roman.La un moment dat circulau imagini pe net)

      Mai depinde și de noi să cerem și să vrem să facem ceva (colaborări reale, muniții, licențe…bani…)

      4
      • Dan/- cu ei avantajul permanent a fost initial ca transferau tehnologie si dadeau si licente. Ei incep cu strategia asta si incearca sa prinda clientul, daca il prind, se „bagabontesc”, cresc preturile si scad transferul de tehnologie.
        Sunt cazuri concrete cand ne-au dat ciurucuri si ar fi vrut sa ne dea si altele.
        Insa e foarte adevarat ca doar ei ne-au dat materiale in anii 90. Nu insa doar materiale bune, ca le place enorm sa vanda elefantu, asta inteleg ei prin „arta” negustoriei.

        4
        • Orice negustor se „bagabonteste” dacă îl lași…

          Nu-i prost cel care cere, îi prost al de dă cât nu face !

          Dar în urma unei negocieri cu un cumpărător serios care știe cât de cât cum e piața și produsele existente , nu prea vezi negustor care refuză o afacere corectă

          3
    • Watch keeper ar trebui anulat si gata…drona devina irelevanta cand ai Bayraktar TB2 si turcii au livrat. Hermes 900 de banii aia si folosita aceeasi munitie pe care au propus-o sa o integreze pe Watchkeeper.
      Nu poti sa stai cu o comanda 2 ani pana o sa aiba cum sa o livreze, puteau face inclusiv transfer de know how si productie in Romania.

      3
  5. Eu as merge pe Caesar – a terecut botezul focului in Ukraina, are avantajul ca mai luam ceva si de la ‘pilonul de stabilitate” din UE ne netezim relatia cu micul Napoleon reloaded.
    Nu este rau deloc acest obuzier pentru fortele de reactie rapida – astea pe roti le poti deplasa mai rapid dintr-o parte in alta a tarii.

    23
    • Eu cred ca nu ar trebui sa ignoram nici Bohdana de la ucrainieni… Trecute prin testul focului si cu rezultate decente. Aici poate am putea sa-i ajutam la productie. Din ce am citit se pare ca sunt limitati de numarul de sasiuri disponibile?
      https://en.defence-ua.com/news/how_ukrainian_bohdana_and_european_howitzers_compare_in_price_and_production-12625.html
      Personal as prefera Caesar NG, mai ales pentru mobilitate si de asemenea pentru „intarirea relatiilor Franco-Romane”… Chiar daca nu se discuta e bine sa-i sustinem pe francezi prin aceste achizitii. Cumparam Made in EU!

      9
      • Au in teste coreenii cei buni un obuzier pe roti cu turela de K9, m as bucura sa il puna pe sasiu de Fiat, ca am inteles ca au semnat ceva acord si cu Fiat in vederea construirii de K9 Thunder in Romania, acum cu ce i poate ajuta Fiat ul in fabricarea de K9 , habar nu am, dar vedem… Dar ar fi super, practic aceiasi turela, performanta, validata, ansamblata la noi…. nu mai vii cu altii sa faca fabrici, contracte sa dureze…. Acolo unde ansamblezi K9 aduce si Fiat, camionul sise monteaza pe el. Ne am misca foarte repede si ar fi comonalitate pe toate palierele…

        5
        • @Gerula
          Pe același principiu, ai RCH 155 pe șasiu de Piranha.
          Mai comanzi încă 36, 54, 72, în funcție de nevoi, de carcase blindate la UMB, pe care le trimiți apoi la Automecanica Mediaș pentru montarea modului de artilerie. Nu cred că se va supără Kraus Maffei, sau KNDS, să colaboreze cu Rheinmetal când e vorba de profit.
          Ai și mentenanță simplificată, ai și mobilitate, ai și precizie, ai și protecție.
          Părerea mea, hâc…

          2
          • @Sharky, Nemtii se misca greu, vezi amaratele de tunuri de 35mm cat de scump si cat de mult dureaza, zici ca le face ca pe fazere din SG1, cu fabrica de pulberi l a fel. Ucrainieni s au plans de complexitatea tehnicii germane,care e intradevar performanta, dar greu de intretinut si nu indeajuns de fiabila in conditii de razboi. Una e sa tragi in poligon si alta pe front in noroi, ploaie…. ceva similar cu tancurile performante din 44. As fi de acord cu tine cu turela RCH155 pe Piranha 8×8 ca pe Boxer, nu viermele cu 10×10, care sigur o sa aiva probleme la sasiu in situatie de front. Garantat fabrici mai usor si mai rezistent un tun cu turela blindata pe sasiu de camionsi mai usor de reparat ca Dana, Dita,Suzana etc .Koreenii se vor misca mult mai repede si la bani mai putini. Si daca ai aceiasi turela cu K9 pe care se specializeaza ramanasii si la care poate sa asimilam cate ceva in fabricatie, de ce sa o luam de l a capat cu specializare pe RCH etc, adica niste bani ,timp si oameni in plus, cand noi o sa avem deja specializati pe K9 ? Ce vor fabrica nemtii si unde la noi din turela RCH155? Cand se v a implementa asta?, in cati ani? Ca in 2 ani noi avem o parte din K( in batatura si incepe fabricarea/ansamblarea in tara. Plus ca UMB se chinuie sa termine comanda de Piranha V care mai dureaza ani… Acum cu fondurile astea mari UE pentru inarmare, coreenii,daca vor banii sa faca, vor fi nevoiti sa produca aici si sa ofere licenta la produsele lor, practic nu au alta varianta, daca vor sa vanda europenilor. Parerea mea….

            1
            • Tu gerula compari produs deja vandut, cu ceva ce e doar proiect,viermele il iau si canadienii nu numai elvetienii ,si pe bani europeni ,nu iei coreean, nu iei american,v-am mai zis cum e cu creditele de unde il iei de acolo cumperi,chiar crezi ca pe congresmanii americani ii doare undeva de georgescu ,ii doare industria americana de armament care are probleme cu orageman si au venit sa ne explice cine comanda in Sua

              2
      • @Nicholas – noi avem nevoie de aceste obuziere cat mai curand ca sa inlocuim piesele de pe vremea Tratatului de la Varsovia.
        Din aceasta cauza fiindca s-a stat foarte mult fara ca factorul politic din CSAT sa se miste aceste obuziere ne trebuie in un interval scurt de 12 luni maxim.
        Noi in acest moment nu avem nicio strategie si plan – prin urmare trebuie sa achizitionam ceva „off the shelf” – daca putem negocia la pachet sa vina cu mentenanta in tara a acestor obuziere ar fi foarte bine.
        Asa cum a aratat conflictul din Ukraina e bine sa ai lucrul tau – chiar daca nu este cel mai cel tot e mai bine sa fie al tau sa il poti repara si moderniza.
        Din cauza asta pledez si pentru roata si pentru senila ca fortele de reactie rapida trebuie sa fie cei care ajung primii oriunde in tara si pot sa opreasca o ofensiva inamica sau sa asigure sprijinul pentru un contra atac rapid.

  6. Astia o vreme au parut oameni seriosi, premiantii fostei Iugoslavii, pila nemtilor.
    Dar balcanismul e mult mai puternic, le e in gene, de cand sunt cu sacii in caruta NATO si-au adus aminte ca au si altele de dezvoltat, nu numai apararea, au bagat di stilu de achizitii 12-36.

    3
  7. Că tot se vorbește despre Bulgaria..

    Știre recentă..

    Mar 5, 2025 SOFIA-Bulgaria wants to buy French self-propelled artillery systems CAESAR, the defence minister Atanas Zapryanov announced, answering a question from MP Ivaylo Mirchev. The MP from the pro-European PP-DB coalition asked the minister how Bulgaria participates in joint public procurement in the field of defense at the European Union level (EDIRPA programme).

    https://www.euractiv.com/section/politics/news/bulgaria-wants-to-buy-french-howitzers-ceasar/

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *