Croatia primeste MLI Bradley

M2A2 Bradley

M2A2 Bradley MLI

Statele Unite si Croatia au cazut de acord cu privire la livrarea de catre americani de MLI-uri Bradley aduse din zona Golfului catre fortele terestre croate.

Se vorbeste despre o donatie de 60 de bucati Bradley M2A2.

Ministrul croat al apararii ne da vestea, Damir Krsticevic:

“The United States has accepted an offer to donate 60 Bradley fighting vehicles to complete heavy infantry battalion with another 24 vehicles for spares.The future of the Croatian defense industry and new technologies”.

Afacerea suna in felul urmator: Croatia primeste o donatie de 60 de vehicule care trebuie reparate, modernizate etc, suma vehiculata fiind intre 2 si 5 milioane de dolari per unitate, dar americanii vor ajuta Croatia cu 25 de milioane de dolari prin programul ERIP (program care are in vedere ajutorarea aliatilor SUA sa treaca de la tehnica de lupta de tip est la cea de tip vest).

Putina istorie. Varianta primita de croati “in dar” a intrat in dotarea US Army prin 1988 si are destule imbunatatiri fata de varianta standard Bradley M2A1 dar de retinut ar fi ca programul Bradley a fost unul extrem de controversat in SUA, anchete, acuzatii de coruptie etc.

Pana la urma Bradley-ul cel cu blindaj de aluminiu n-a convins pe toata lumea si este destul de departe de MLI-urile europene, mai ales de noua generatie aparuta dupa sfarsitul razboiului rece.

Eu personal sper ca croatilor sa le placa Bradley, sa se bucure de dansele, dar noi sa ne vedem de treaba noastra si sa nu primim astfel de donatii, dar in acelasi timp s-ar putea sa avem si noi noroc si sa primim, tot din zona Golfului, un numar mai mare de HUMVEE si – lucru foarte imbucurator – s-ar putea ca Romania sa devina centru regional de mentenanta pentru HUMVEE-urile din estul Europei.

Nu-mi place Bradley, dar HUMVEE – batrana si ea – s-ar putea dovedi inca foarte folositoare unei armate romane care trage tare de ARO si Duster, masini care evident nu pot duce lupta cu nimeni in zilele noastre.

Asadar, ok cu HUMVEE, fereasca Dumnezeu de Bradley.

GeorgeGMT

95 de comentarii:

  1. Croații n-au văzut Pentagon wars?

    6
  2. Asta îmi place mie tare, „centru de mentenanță”. Li se umple gura ăstora de prin ministere cand rostesc cuvintele astea. Dacă nu sunt în stare să facă niște carcase la UMB, de unde oameni să mentenească humveele? Măcar limba română este încă vie. De la manutanță și intendență s-a ajuns la logistică, de la reparații și întreținere la mentenanță.

    8
  3. Blindajul de aluminiu e bun sau foarte bun , dar pana la un anumit nivel de protectie . Peste protectia contra loviturilor de cal 14,5 mm deja nu mai este eficient , decat daca este inclus intr-o structura compozita si spatiata , gen troleibuzul Piranda 5 , din motive de greutate versus eficienta .
    Dezavantajul major este ca aluminiul este combustibil , adica arde .
    Revedeti filmarile youtube cu epavele sovietice din meciul 2014 din estul Ucrainei .

    2
    • In ucraina au fost distruse multe BMP 1 si 2 care nu au blindaj din aluminiu cu din otel. Cele care contin haluminiu sunt BMP 3-urile si desantabilele BMD-uri (1,2,3 si 4) alaturi de Sprut-SD.
      Blindajul de aluminiu are avantaje si dezavantaje ca oricare alt tip.

      4
      • Sunt mai multe avantaje decât dezavantaje.

        1
      • ” AlexIS
        7 ianuarie 2020 la 11:29
        In ucraina au fost distruse multe BMP 1 si 2 care nu au blindaj din aluminiu cu din otel. Cele care contin haluminiu sunt BMP 3-urile si desantabilele BMD-uri (1,2,3 si 4) alaturi de Sprut-SD.
        Blindajul de aluminiu are avantaje si dezavantaje ca oricare alt tip. ”

        Ei si 😉 ?
        Cine a afirmat altceva ?
        Care parte din afirmatia mea anterioara nu corespunde cu realitatea ?
        Blindajul de aluminiu este cu siguranta OK , dar vine la pachet cu anumite neajunsuri .
        Ce nu-ti convine ?

        1
        • Si armura de pe Abrams are dezavantaje.
          Dotate cu rachete, Bradley a tinut linia frontului impotriva T72 pe timpul furtunii din Irak pana au venit mascatii (pardon) pana au venit Abramsii

          4
      • Sunt mai multe avantaje decât dezavantaje. Sunt mai multe avantaje decât dezavantaje în cazul blindajului de aluminiu? Dar al roților vs senila?

        • @habarnistul
          „Care parte din afirmatia mea anterioara nu corespunde cu realitatea ?”
          Asocierea blindajului de aluminiu cu pierderile de epave din Ukraina nu e corecta pentru ca majoritatea au fost BMP-urile 1, 2 iar alea nu se bazeaza pe Al. Sunt epave din otel.?

          @Sorin
          Singurul avantaj al blindajului de aluminiu este masa redusa raportata la volum. La roti vs senila e prea complex raspunsul..

          4
  4. i-a servit pe yankei prin câteva războaie,respect.
    personal ca si in industria auto-cargo contemporana am mari indoieli ca se mai fac produse atat de fiabile ca pe vremuri si pe partea „military”.
    la noi trebuie accelerat programul tbt cu piranha 5 si posibil fratele amfibiu.

    • Gogu de la Stina

      La noi cel mai bine ar fi demareze proiectul unui tanc romanesc cu tun de 155 mm – care are avantajul ca poate trage obuze explozive pentru anihilarea infanteriei dar proiectil reactive antitank.

      Ar fi un tank hybrid – ceva intre T-14 Armata si Leopard – in turela cit mai mica posibila sa stea pe stinga tunului tragatorul (tunarul) – pe dreapta autoloaderul , iar jos in fata la stinga soferul, pe mijloc comandatul si la dreapta mitraliorul pt 12,7 mm si coordonatorul celor 2 mitraliere rotative din spatele turelei care pot fi si antiaeriene.

      La T-14 e o slabiciune zic eu ca tunul sa fie complet remote.

      • Colegule, nu ca zici rau, dar cine sa mai faca ceva, si unde? UMB-ul se sufoca ca niste transportoare, la care oricum nu fabrica mai nimic. Cina sa iti mai faca tunul, turela, blindajul in Romania? De motor si transmisie nu are rost sa mai vorbim.
        Noi daca vrem sa mai avem industrie de armament, ar trebui sa incepem de la baza, sa (re)invatam sa facem armament usor, rachete, ceva artilerie, vehicule usoare, si apoi incet incet sa crestem. Pana la echipamente complexe gen tancuri, avioane, elicoptere e drum lung.

        On topic, nu stiu daca as da Jderul (ala cu rachete) pe Bradley.

        6
        • „Noi daca vrem sa mai avem industrie de armament, ar trebui sa incepem de la baza, sa (re)invatam sa facem armament usor, rachete, ceva artilerie, vehicule usoare, si apoi incet incet sa crestem. Pana la echipamente complexe gen tancuri, avioane, elicoptere e drum lung.”

          Abordare nerealista. Acum ar trebui sa incepem de la fabricarea de suruburi si piulite.

          4
      • Pentru asa ceva trebuie cumpărată o linie noua de producție iar investiția se amortizează doar dacă produci cantități foarte mari.

      • Am văzut așa ceva în StarCraft

      • @Gogu de la Stina

        „La noi cel mai bine ar fi demareze proiectul unui tanc romanesc cu tun de 155 mm – care are avantajul ca poate trage obuze explozive pentru anihilarea infanteriei dar proiectil reactive antitank.”

        Ori e tanc, ori e obuzier….
        Bănuiesc ca musai cu autoloader, că nu avem clone de Arnold la dispoziție……

        Și până la tanc sau obuzier, propun să ne reapucam să facem „țevi”, și muniții pt ele, in ce calibru dorești….

        Cum bănuiesc ca muniții de 152 mm sunt grămadă încă,
        eu personal aș incepe cu un tun de 120 mm și munitia aferentă….

        Zic și io….
        Și mă opresc ,că sunt off topic…

        5
      • Tun de 155??????? OMG
        Stii ca nimeni nu a proiectat asa ceva? Cand a aparut Armata T14 se zicea de un 140 si chiar asa parea exagerat pt occidentali.
        Dar, ma rog, facem noi de 155 😀

        3
        • Gogu de la Stina

          Aoleu Americane … de unde naiba le scoti? … ia citeste mai sus ce zice Marius!

          Ce pot face rusii acum cu T-14 Armata sunt 3 chestii:

          – sa ii mai puna un galet la sasiu’ lui T-14
          – sa mute motorul pe mjloc
          – sa mute turela largita in spate si sa monteze tunul 2A88E de 152 mm si 52 calibre de pe 2S35 Koalitsiya sau un tun cu teava lisa de 140 mm si 62 de calibre.Noul tun de 152 mm – mai mare – va permite lansarea unor noi tipuri de proiectile anti-tank asistate reactiv cu o putere de penetrare de pina la 2.800 mm RHA. Evident ca noul tun va crea anumite probleme – practic 45 % din volumul intern al tancului va fi ocupat de tun si de magazia aferenta de munitie.

          Vor obtine practic un nou tank de cca 68 tone si caruia eu i-am zis T-505 Tangut. Si care va fi de neoprit pe cimpul de lupta. Si care va fi primul tank modern in care tanchistii nu vor mai fi prajiti ca la rotisor de munitia ce explodeaza.

          Zic si eu asa – in nepriceperea mea.

    • Nu numai ca i-au servit pe yankei, dar au facut si treaba buna.
      Se spune ca au distrus mai multe tancuri iarkiene decat insusi M1A1 Abrams, si nu au fost distruse decat 20 bucati Bradley. Asta ne poate arata eficienta unui IFV.
      Cu toate dezavantajele blindajului de aluminiu eu nu as zice pas daca americanii vor implementa MGV-ul si ne-ar oferi la un pret decent cateva M2A2 Bradley.

      4
    • Problema este ca in viitorul cel mai apropiat MLI-84/-M Jder si MLVM vor trebuui inlocuite si trebuie inlocuite cu vehicule blindate transportoare modulare shenilate, pt ca ArmRo trb sa aiba in dotare si VBTM pe roti dar si shenilate.
      Faza este ca acum ArmRo are cam putzine VTBM-shenilate : 178 MLI-84/-M Jder, 75 MLVM, 8 MT-LB cu radare pe ele, Mai sunt 24 transportoare senilate GM-578/-568 pt rachete SA-6 Kub si tractoare pt artilerie ATS-59, TMA-83, TAR-76 in rezerva si ar cam trebui sa marim numarul acestor tipuri de VTBM senilate cat mai repede cu unele deja fabricate pt ca a astepta dupa fabricarea unora noi noute este cam nesigur in situatia actuala a Romaniei. Nu cred ca este de neglijat a putea repara si moderniza da….M-2 A2 Bradley, M-113 A4 si AAV-7 A1 in Romania pt ca VTBM shenilate americane sunt cele mai multe disponibile + ideea cu interoperabilitatea cu US Army!!! A fost o tentativa de idee ca ArmRo sa cumpere Puma IFV de la germani.
      ArmRo nu a avut in dotare MT-LB/-U, transportor blindat senilat aflat in numar mare in dotarea armatelor din fostul Tratat de la Varsovia.
      In timp daca tot se va asambla in Romania cu GDELS 197 Piranha 5 ar fi bine sa asamblam de la ei si macar 200 ASCOD-Ajax in prima faza ca IFV shenilat.
      Sper sa se reia contractul cu Rheinmetall pt cele 400 TBT-Agilis, ca pe acelas model sa se conceapa proiecteze si sa se realizeze un VTBM shenilat modern inlocuitor pt MLVM si dc nu un mic VTBM shenilat gen CVR-T, ca MLDA = masina de lupta a desantului aerian.
      Ar fi bine ca Infanteria marina romana sa fie dotata cu macar 30 AAV-7 A1, cu toate ca aceste tipuri de VTBM shenilate ar fi bune si in interiorul teritoriului Romaniei.
      Avand in vedere ca ArmRo nu a are MT-LB/-U se poate procura si produce sub licenta in Romania FFG PMMC G5.

      3
      • nl81 din expunere reiese ca esti chiar mai ,,nerealist” decat mine, asa ceva se putea face doar in epoca de haur, cu limitarile de reglare, acum nu avem politicieni interesati de industrie mai ales de cea strategica majoritatea fiind niste hoti interesatidoar de combinatii idioate si perdante.

        De la educatie si sanatate pana la infrastructura de toate felurile si justitie noi romanii stam cel mai prost din UE, asta arata calitatea si determinarea spre a face ceva a celor ce ne conduc …oamenii au grija sa-si plateasca bine doar dulaii in rest scapa cine poate

        1
        • Da ai dreptate cu starea jealnica comparativ cu UE a Romaniei. Sper ca guvernul PNDL sa schimbe ceva in bine in Romania dtpdv!!! Daca se vrea ce am scris eu pt ArmRo nu este irealizabil !!!!

          1
      • Buna ziua,
        -276+6 buc M1 Abrams modernizate in america,poate sep2…
        -282 buc bradley ,ambele variante,reparate la Mizil
        -Bonus,adica moca,209 m60 cu tun de 105mm,sa inlocuim tunul antitanc de 100MM,cu resursa pe terminate
        -eventual cca 120 buc M11..,varianta cu aruncator de 120mm.
        Doar pre inter-operabilitate !!!
        Vese erotice….

        1
        • De unde ai datele asteaÉ Alea cu nr de tancuri a mai fost vehiculat. Restu ca ar batute palmele USA-Romania pt M-2 Bradley, M-113 cu mortier de 120 mm si M-60 cu tun de 105 mm………….É Nimeni nu a zis de asa ceva pana acum. Ai uitat poate si ar fi fost bine sa fie pe lista 120 M-109 A6 Paladin de 155 mm, 60 AAV-7 A1 si 30 M-88 Hercules. Sper sa viseze asa si guvernul PNDL!!!!

          1
      • Cel mai practic ar fi sa ne dotam cu viitorul MLI care urmează sa fie selectat de americani, in anul 2023,parca, pentru a înlocui Bradley. Ce este bun pentru ei, va fi bun și pt nou. Achiziționând modelul selectat de americani, putem fi foarte siguri ca am optat pentru cel mai performant produs.

        1
  5. pai avem si noi catolici, e drept corciti cu greco, sa ni se dea

    1
  6. la altii se poate ”donate” la noi nu, ca suntem fuduli, nu neaparat Bradley dar ceva ce ne trebuie cu adevarat si are Uncle.

    pana si Israel au ”donate”, si vb. aia aia au de toate la propriu.

    Cred ca pana la urma e simpla rea vointa, din partea noastra nu a lui Uncle.

    Si La Multi Ani si ”donate’,’ daca se poate !

  7. mai dai in panamea de uamericani – la toti le dau gratis doar noua ne baga contracte grase.
    dar mai bine asa decat cu pomana cate 12 si.12 pocnitori sau mai stii ce..
    prefer sa avem baze americane puternice si sa ne bage contracte din ce in ce mai mari.Hai cu elicoptere hai cu Abramsu si F35.. baga nenea SAM adanc de tot.

    2
    • IGOR-pai ne-a dat de pomana cu luminare,inzestrat cu tehnica in Afganistan si IRAQ ca altfel muream ca mustele pe acolo,ne-a mai dat si multe din alea ce trec pe sub arcul de triumf la parada…si germanii ne-au dat de pomana gheparzii,altii din benelux ne-a dat de pomana sistemul hawk din care UTI a stricat jumatate.

      7
  8. AlexIS: „la un pret decent” – pai is 60, pe GRATIS !

    ne-am bucurat si inca ne fudulim de Geparzii aia mai batrani ca majoritatea comentatorilor, dar suntem prea buni pentru Bradley M2A2… nice !

    Corectati-ma daca gresesc: avem momentan in echiparea armatei ceva care sa fie mai bun ca astea? Ceva care sa aiba maximum de impact contra unui atac rusesc?

    TAB, Bizon, Jder, Piranha V ????

    Mi se pare ciudata atitudinea asta de „Doamne fereste sa primim gratis 60 de Bradley”. Serios?

    5
      • Da, OK.
        Bine ca tot la al patrulea articol pe RuMil se discuta despre cum sa dezruginim TAB, Delfin, T-55 si ce vechituri or mai fi, si cum sa punem pe ele APS, 20mm, 35mm, 7.62mm, pana ajung Char1 sau T-28/35 … da’ cand vine vorba de Bradley „aproape gratis”, ne e scarba.

        De acord ca n-o fi „latest and greatest”, dar nu am inteles repulsia care apare din articol.

        Oricum ne tocim tastele degeaba, nu primim nimica….

        5
        • Ca sa primim, trebuie mai intai sa cerem… Deci, am cerut?
          Croatii s-au descurcat foarte bine, luand din stocuri Humvee, MRAP, OH-58 Kiowa… am scris si noi pe aici. La Kiowa chiar le-au luat pe alese, pe alea aflate in cea mai buna stare.

          3
        • @gabitzu
          E gratis, dar ele sunt cum au ranas dupa Desert Storm, si trebuie sa scoti din boznar intre 2 si 5 milioane de marafeți verzi, in functie de ce configuratie de modernizare vrei. La banii astia, mai bine iei ceva nou. 😉
          Plus ca au, ca si bmp-urile, un mare dezavantaj, in afara de blindajul de aluminiu care in combinatie cu jetul cumulativ al unui RPG devine ultracombustibil.
          Echipajul sta pe rezervoarele de combustibil. Ceea e ce e foarta nasol pentru trupetii din interior in caz de…. 😉
          Mare diferenta intre ele si MLI-urile noastre nu ar fi. Cel putin ca armament si mobilitate, nu. Ca protectie, da. Ca si spatiu interior, un mic plus pentru Bradley.
          Parerea mea, hic…

          2
      • @gabitzu, da nu-s deloc gratis bre’.
        Din ce stiu eu se numeste donatie dar de fapt ei trebuie sa le modernizeze (tot cu americanii), adica sa scoata niste bani (2-5 mil $ per bucata) pentru treaba asta. Si iese intre 120-300 mil $ table de aluminiu modernizate, din care 25 mil coco se intorc in Croatia ca ajutor pentru standardizarea NATO a calibrelor.
        La 2 mil $ per bucata e OK dar 5 mil e cam (foarte) mult in opinia mea, tinand cont ca un Piranha 5 nou-nouț costa mai putin iar de banii aia iti poti lua CV90 tot la km 0.

        Binențeles ca de ar pica din cer la 0 $ bucata ar fi parfum…banii pe care nu i-am da ne-ar putea folosi pentru centre de mentenanță…

        3
        • adica daca ei ia cv 90 la 0 km ca ies mai eftin , noi daca tot am luat-o cu GDELS putem sa o tinem cu ei la infinit pana terminam de modernizat tehnica terestra ca au de tati astia Piranha 4+ amfibiu ,ascod 2 pt senilate si daca da un telefon peste ocean si poate insista ei sa modernizeze pt noi ambrams m1a2 la sep 3 ca cine stie au cum le zice la ei lobby mai puternic decat dragnea ,noi doar sa dam bani,hale si oameni si parca mai ai cu ce sa te prezinti pe 1 dec in fata la copii la defilare

          2
          • Pentru 1 decembrie nici nu mai e nevoie sa cumperi echipamente..avem destule modele de jeepuri si barci gonflabile..e mai simplu sa aduci mai multe Volhovuri si Hawk.
            Deja cu un batalion de T55 si 3 An2-uri faci senzație..

            5
    • Gabitzu, in articol scrie ca pretul pentru reparare / modernizare e inre 2 si 5 milioane de dolari pe bucata. Deci nu choar gratsi si nu chiar ieftin. Mai adauga costurile cu instruire, atat operatori cat si personal de intretinere, o cantitate minima de piese de schimb, etc. Probabil costul operationalizarii se duce binisor spre, sau chiar peste 500 $.
      La noi, cu aproximativ 100 mil (euro, ca sa fim corecti) se vorbea de upgarde-ul a inca 90 de jderi la standardul M1.
      Cand am zis mai sus ca nu sunt sigur ca as da Jderul M1 pe Bradley, m-ai intrebat daca am vorbit cu militarii care folosec Jder. Nu am sustinut ca Jder e mai bun, dar sunt cateva caracteristici de care mai trebuie sa tinem seama: Jderul e amfibiu (e drept ca M1 nu prea mai stie sa inoate fara vesta de salvare), duce 8 oameni nu 6 (ar putea parea un fleac, dar necesita anumite schimbari organizatorice), avem deja baza tehnica necesara exploatarii lor.
      Sincer, daca e sa mai cheltuiasca niste bani in directia asta, as prefera sa ii cheltuiasca pentru a pune spike si pe PV.

      3
  9. USA face cu Croatia cam ce face Rusia cu Serbia, pe cand la noi situatia e diferita, noi avem un PIB mai mic per capita fata de Croatia dar o economiei mult mai mare, deci e de unde pt programe majore atat pt vechituri cat si pt noutati.

    Noi pana la urma MRAP-urile le-am primit donation sau inca nu?

    Daca ar fi sa se-ndure si de noi licuriciu cu bratele deschise as primi o escadrila de F15, vreo 300 de Abramsi àdaptati cu motor MTU si vreo 160 de Paladine……chiar si vechituri cu upgrade platit, ca ce-i gratis nu tine, o spun din propria-mi experienta.

    Da nu da peste noi norocu’ asta ca suntem romani nu…..

    2
  10. Nu sunt gratis. Între 2 și 4 milioane per bucata refacerea resursei, din care 1 milion dat de uncle Sam restul pus de croați. Ceea ce nu reduce calitățile Bradley, care a servit foarte bine și la război și la anti-insurgenta.

    1
  11. Pardon, greșit cifrele, dar ideea e corecta, nu sunt gratis. Nici F-16 NU SUNT GRATIS.

  12. Bre , eu vorbeam de ,,gratis pe bani” adica la fel cum trebuia sa luam F16 din rezerva armatei americane, celula pe gratis ai revitalizarea pe bani ….deci nu chiar gratis dar cat de cat corect.

    Asa vad eu ,,gratuitatile ” USA pentru ca daca-i 100% gratis ….nu ai parte ?

    Eu as schimba Jderul pe Bradley si numai pt faptul ca am mai renunta la ceva echipamentele sovietice, eu nu cred ca Jder e mai ok decat Bradley doar ca-mi place tunul si spyke-ul de pe el ….tot licenta de BMP1 e pana la urma.

    1
  13. Prefer o donatie de LAV-25/AD/AT. AD este o jucarie foarte interesanta, peste Avenger, pe langa Stinger cara si un gatling si poate cara Mistral. Si e amfibiu

    4
  14. Citesc comentariile și mă amuz)) Când ziceam acu ceva vreme că la capitolul dotare militară ucarinenii ne întrec în genunchi, toți mi-au sărit în cap (de Polonia nici nu vreau să zic nimic)

    Iar acum scrieți singuri că mergem cu ARO, TAB-uri și T-55 ruginite, nu avem industrie să facem măcar niște muniție, dar visăm la tunuri de 155 mm.

    La cum decurg lucrurile acum, eu nu văd un viitor roz pentru noi.

    1. dacă ucarinenii în viitorii 2 ani nu-și pierd idependența și nu-și schimbă orietarea proNATO, noi vom rămâne în continuare varianta de rezervă a SUA, care ne va folosi mai mult ca bază militară de rezervă în caz de necesitate

    2. dacă Ucraina și Belarus după Caucaz 2020 își pierd statalitatea, ne trezim cu hotar direct cu Rusia, RM amemințată direct de armata 14 (care deja a scăpat de blocadă) și cu potențiale tancuri rusești pe Prut în orice clipă, iar noi din nou în prag de conflict militar cu o armată fără echipament și dotări moderne.

    Atât timp cât actuala guvernare de la Kiev a căzut în dizgrația lui Trump, iar democrații din Congres insistă pe ucraineni doar pentru a face campania împotriva actualului președinte, noi tre să forțăm maxim tot ce să poate ca să recuperăm măcar ce se mai poate recupera.

    2
    • Ce sa mai ia rusii de la noi? Ca o parte din industrie o au sau au avut-o prin tot felu de firme,la fel si ind petroliera. Au la gaz si petrol sa dea in toata lumea,ii intereseaza sa exporte in continuare, sa nu-i bruiem cu gazu din MN si sa nu-i mai deranjeze americanii cu scutu.
      Un pericol potential mai mare e Ucraina,sunt falimentati de razboi.

      4
      • Și de ce le trebuia Ucraina? Crimeea și așa era a lor. Cu excepția naționaliștilor și zonelor de vest – toți îi considerau frați.

        Ucraina putea sta zeci de ani în parteneriatul estic fără ca să fie acceptată în UE sau NATO, dar rușii au mers all-in și au anexat Crimeea. Ba chair mai mult voiau toată costa de sud-est.

        Și btw, primul lucru care pică e RM. S-a terminat cu unionismul?

    • Belarus ESTE in poseta lui Putin, e membra a Uniunii Eurasiatice.
      Ucraina nu este in pericol imediat, militar Rusia este dispersata acum pe mai multe obiective, cu accent pe Siria. Poate peste 2-3 ani .
      Riscul granitei comune cu Rusia ramane, exista si metode politice ( a se citi FSB +SVR+GRU+coada de topor aferenta) de „reunificare a teritoriilor vorbitoare de rusa”.

      1
  15. bă numai la pomană stă gândul românului?unii cu găleți,ulei,zahar,făină.altii cu bradley,abramsi,hummersi…fiecare cu ce-l doare.

    6
  16. Apropo, sarbii modernizeaza M80A, i-au marit blindajul, i-au schimbat motoru cu unu mai puternic si i-au bagat RWS cu tun de 30, 2 mitraliere 7,62, 1 lansator Malyutka 2F prin fir si 1 Malyutka T5 SACLOS, ambele autohtone si cu un AGA cal 30 plus un SCF nou.
    O singura bucata.

  17. „Donatia” asta a americanilor (vehicule moca dar tre sa le dea bani americanilor ca sa le revitalizeze) face parte dintr-un program cu schepsis. Programul de inlocuire a echipamentului militar sovietic cu cel occidental/american. Asa se si cheama.

    Deci, le dai niste amaraciuni d-astea, dar, in teorie, n-o sa-i mai auzi pe croati ca dau cu ochiul la ceva mli/ifv sovietic de acum incolo, mai adaugi posibilele F-16, si deja incet incet sovieticii isi pierd clienti destul de importanti (una e Europa alta e Africa) iar americanii isi castiga noi clienti. Clienti castigati cu niste semi-gioarse, intre noi fie vorba…

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *