Cu flexul prin monitoarele patriei. Astazi: Kogalniceanu – nava radar :) ))

Oricat mi-ar spune colegii de blog sa las monitoarele in pace trebuie sa recunosc ca nu ma pot abtine. Navele astea au un potential de modernizare/modificare atat de mare incat nu ai cum sa te gandesti ce-ai putea face pentru a le da o utilitate mai mare. Desigur, doar eu si inca vreo cativa ne gandim la asta pentru ca la nivel oficial e liniste si pace: “Nu sunt fonduri.”, “Lasa-le, domne, asa ca-s bune!”, “Oricum sunt perimate si va trebui sa le taiem.”

Cum raman la parerea ca navele din clasa Kogalniceanu sunt prea mari-vizibile pentru operatiuni front-line, mai potrivite pentru Brutari, si ca ar trebui sa opereze mai din spate (intr-un alt articol propuneam inlocuirea MLRS-urilor cu canistre de lansare pentru rachete cu bataie mai lunga: IMI Extra, Delilah, poate NSM-ultima am trecut-o acum), m-am gandit ca n-ar fi rau daca am utiliza nave din aceasta clasa pentru a crea un back-up mobil pentru reteaua de radare FPS-117 din zona litoralului.

Despre FPS-117 s-a scris aici pe blog destul si nu mai are rost sa reiau laudele despre cat de modern si performant este sistemul. Detalii gasiti aici: http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/ground-based-air-surveillance/FPS117_brochure.pdf  si aici:  http://en.wikipedia.org/wiki/AN/FPS-117

Are o singura problema: e fix. Toata lumea stie unde sunt instalate si, intr-un prezumtiv conflict, vor fi printre primele obiective lovite, lipsindu-ne de un sistem de cercetare cu raza lunga.

 

Si americanii s-au gandit la problema asta si au scos un sistem oarecum mobil (de fapt, transportabil tactic), cu aceleasi performante, numit TPS-77. La acest sistem antena este instalata pe un trailer iar punctul de comanda, control, comunicatii si generatoarele aferente sunt instalate pe un alt trailer containerizat.

Timpul de instalare este de 30 minute, la fel si timpul de trecere din pozitia de lucru in cea de mars. Pentru antena aceasta presupune, in mare, demontarea suportilor antenei, culcarea acesteia pe trailer, apoi plierea ei catre centru, pentru a se incadra in latimea de gabarit a trailerului.

Sistemul TPS-77 cantareste cca 20 tone. Imagini aici: http://www.youtube.com/watch?v=ZSZJwZtyzWw si detalii aici: http://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed/data/ms2/documents/TPS-77-brochure.pdf.

si aici: http://www.mobileradar.org/Documents/TPS_77.pdf

N-ar fi mai simplu sa-l instalam pe Kogalniceanu? Ceva de genul:

 

 1

Fig.1 Kogalniceanu cu FPS-117 / TPS-77 in pozitie de lucru

 

2

Fig.2 Kogalniceanu cu FPS-117 / TPS-77 in pozitie de mars.

Chiar daca nu va vine a crede, schita navei respecta proportiile, atat cat mi-a permis Word-ul, astfel incat sa ne putem face o idee. Cel mai greu a fost sa estimez inaltimea si latimea antenei pentru ca nu am gasit date nicaieri dar, oricum, ca latime nu depaseste latimea suprastructurii navei (cca 5-6m)

Solutia pe care am propus-o este evidenta din cel de-al doilea desen: pentru trecerea la pozitia de mars nu mai demontam nimic, pur si simplu rabatam ansamblul antenei peste suprastructura navei, cu ajutorul a doua telescoape.

Instalarea punctului de comanda, control, comunicatii si a generatoarelor aferente se poate face in locul fostelor lansatoare multiple si al loviturilor de rezerva., mult mai spatios decat containerul de la TPS-77.

 

Ce avantaje ar prezenta un astfel de sistem?

 In primul rand, vorbim de posibilitatea de mutare si intrare in functiune rapid, pentru completarea/inlocuirea retelelor fixe FPS-117 din SE Romaniei.

In al doilea rand, viteza de deplasare a monitoarelor (16 Noduri) este ceva mai mica decat a trailerelor cu TPS-77 pe sosea dar e mai mare decat viteza lor de deplasare pe camp si nu suporta comparatie la o eventuala deplasare in Delta Dunarii. Una peste alta, avantaj Kogalniceanu.

In al treilea rand, sistemul hidrografic din zona (Dunarea cu bratele Borcea si Macin, canalele Dunare-MN si Poarta Alba-Midia, zona lagunara si Delta Dunarii), coroborat cu raza mare de acoperire a radarului (470 km) ofera o multitudine de posibilitati de amplasare a navei, facand-o mai greu de descoperit.

In al patrulea rand, sistemul ofera o sansa de supravietuire mult mai mare daca luam in calcul ca dupa scanarea radar, decuplezi inalta si, simultan, nava se pune in miscare catre un alt punct. Pentru TPS-77 cele 30 minute necesare mutarii pot fi fatale, avand in vedere distanta pana la bazele “prietenilor”.

 

Cum asiguram protectia apropiata a navei?

 

Avand in vedere ca nava ar opera muuuult in spate nu mai are rost sa pastram turelele de 100 mm. Dam jos si 14,5mm, ca sunt degeaba, si turelele 2x30mm.

O varianta minimala de inarmare ar fi instalarea a doua sisteme 2x35mmVifor in locul turelelor de 100 mm(mi-a fost imposibil sa le desenez in word). Am mai instala doua sisteme Tetral (4xMistral) in locul special prevazut pentru Strela si doua teleoperabile 12,7mm + 2 Spike in locul actualelor turele de 30mm dar amplasate mult la exterior pentru a deschide la maximum unghiul de tragere spre prova si pupa (am schitat ceva in desen dar word-ul nu permite fineturi). Sistemul antiaerian ar putea fi integrat prin Skyguard, amplasat in locul radarului actual (nici pe asta nu l-am putut desena dar ati prins ideea).

O varianta mai puternic inarmata ar presupune si doua sisteme Spyder, amplasate in locul teleoperabilelor, eventual decalat, reamplasarea teleoperabilelor catre partea din fata a comenzii si amplasarea a inca doua teleoperabile 12,7mm + 2 Spike, ca la varianta initiala dar mai catre spatele suprastructurii. Ceva de genul asta:
5

Fig.3 Kogalniceanu cu FPS-117 / TPS-77 si cu muschi.

 

Dupa transformarea in nava radar, Kogalniceanu devine cu cca 35-40 tone mai usoara, in functie de varianta de inarmare, cu efecte benefice asupra pescajului, vitezei de deplasare si razei de actiune. Probabil, vreo 15 tone din cele disponibilizate le-as folosi pentru lestarea navei, in vederea cresterii stabilitatii. Poate e nevoie s-o mutam, pe mare, de la Constanta pe lacul Limanu (Mangalia) sau in Delta Dunarii. Oricum, prin eliminarea turelelor de 100mm si a sistemelor MLRS, cu rezerva aferenta de lovituri, centrul de greutate al navei a coborat semnificativ.

 

Acum, ca am pus FPS-117 / TPS-77 pe Kogalniceanu, m-as putea gandi si la un Gap Filler pe Brutar, dupa acelasi principiu, dar nu vreau sa rasucesc cutitul in rana 🙂 ))))))

 

Eroul Bula

43 de comentarii:

  1. Inca mai aveti erectii puternice cand va ganditi la monitoarele alea 🙂 ?

    Cooperativa „Idei Traznite” pe teme de aparare 🙂

    Astazi episodul cu:

    „Pe Arges in gios
    Pe un mal frumos,
    FPS-117 trece
    Cu tovarasi zece”

    Si inca n-ati ajuns la „sudam o platforma pe ele si punem un F35B”

    Eroule, unde esti mah? vezi ca-ti ‘ia’ astia painea de la gura 🙂

    Cu aviatia meletara se lamurira ba’etii si nu mai spera.
    Cu tancurile se cam linistesc ei, ca se lamuresc ca au acceasi soarta ca si multirolul.
    Le-au ramas fierataniile alea sa se mai joace cu ele 🙂

    Nu-i mai simplu sa cumperi radare mobile?
    La jenu’ Thales Grand Master 400 containerizat pe camion…

    • Meserias Ground Master-ul …. cred ca ar merge pe Brutar :-)))))
      Dupa cum ai observat si el are nevoie de 30 minute pentru instalare, in varianta clasica, pe camion. Sa presupunem ca pentru trecerea din modul de lucru in cel de deplasare ar avea nevoie de doar 15 minute. Admitand ca in astea 15 minute nu-l pocneste nicio balistica, se va deplasa catre un alt punct (cu o viteza cel mult egala cu a monitorului) si va mai petrece alte 30 minute pentru instalare, ca sa reia scanarea.
      La monitor decuplezi inalta, monitorul se pune instant in miscare (rabatezi sau nu antena in timpul deplasarii) iar la noul amplasament recuplezi inalta si ai intrat in paine mai repede decat in varianta cu camionul.

      • Eroule,

        Fata de un radar montat pe monitor, asta pe camion chiar beneficiaza
        de avantajul unei reale mobilitati.Daca tu stii ca ai FPS pe monitor,
        stiu si ailalti si va fi o tinta prioritara.
        Si spre deosebire de monitor, camionul e infinit mai usor de ascuns.
        Spre deosebire de monitor camionul poti sa-l misti cam pe oriunde.
        E usor de ascuns, nu tre’ vopsit neaparat in verde, il camuflezi ca un
        camion civil, cu o prelata pe el si-l bagi sub sopron in curte la
        Vasalie…
        Ca necesita 30 de minute pt repornire: in principiu ar fi stupid sa ai
        numai unul.
        Daca ai avea macar doua 🙂 (iarasi stupid, dar la noi orice posibil,
        vorba lui R.I.), in timp ce opresti si relochezi pe primul il pornesti
        pe al doilea la mama dracu, dupa aia il opresti pe al doilea si il
        muti pe primul si tot asa…

  2. de la 05:38, pardonski

  3. Bre, paziti-va emailurile, schimbati-va parolili 🙂 🙂 🙂
    Puneti d’alea lungi si complicate 🙂

    Cum dreacu de fix adresa de email pe care o folosesc la authentificare aici si in rest nu prea, fix pe aia mi-a raportat Yahoo activitati ‘dubioase’ si m-a pus sa schimb parola la logare 🙂

    Nicusor s-a mai vaitat de asta acum vreo doua-trei luni 🙂
    Neicusorule, mai tra’esti bre sau te-au asasinat astia 🙂 🙂 cu ochii albastri cacafeaua?

    Ce e bre, deranjam 🙂 ?
    Servitziili ‘lucreshte’ ? Salutare ba’eti, o cafelutza, o tzigarica?
    Lasati dreacu prostiile cu conturile de email 🙂 🙂 ca-s complicate bre 🙂

    • Nu-i obligatoriu sa fie ai’ noshti 🙂

      Te-ai dus pe fir sa vezi de unde ti-a fost accesat? In mod normal, in raport, scrie si de astea.

      Si eu am patit-o anul trecut, insa se pare ca una sau doua din alerte mi-au aparut cand am intrat din cu totul alta retea, sau de pe mobil… Si in cazurile alea Yahoo a dat alarma, ca nu mai recunostea datele vechi 🙂

      • Problema ie ca nu prea deschid emailul ala decat rar si de pe un anumit PC. Nu il accesez de pe mobil. Nu navighez pe siteuri porno sau warez logat fiind pe emailul ala 🙂

        Il folosesc aproape EXCLUSIV ca sa ma loghez aici pe blog. D’aia mi s-a parut suspect 🙂

        N-am avut timp de investigatii, la logare am primit mesajul si optiunea sa change password. „Recently, we have detected some unusual activity on your account and as a result, we’ve temporarily locked it for your protection. If you have additional questions, please visit us at http://io.help.yahoo.com/contact/index?y=PROD_ACCT&locale=en_US&page=contact&srcContact=acct_care#voice-form to get the help you need.”

        Nu prea vad pe ce fir sa ma duc (help appreciated) decat sa-i contactez pe aia de la Yahoo si n-am timp acuma de povesti cu aia. Eh, oi fi dat si eu in neicusorita paranoida (no offense bre 🙂 ! ) faza de debut usoara 🙂

        „Nu-i obligatoriu sa fie ai’ noshti” M-o fi cautand CIAul ca i-am zis lui Obama „Blondu” 🙂

        • Daca imi amintesc bine, acolo in stanga sus parca, unde ai alarma de accesare suspecta, daca dai click pe ea sau faci o deschidere de meniu, ar trebui sa-ti dea mai multe detalii…

          Mi-e mi-a spus ca am fost accesat dinspre Asia de SE, Filipine sau Indonezia, dar asta e relativ, depinde unde sunt serverele, ca eu de la lucru din Ro, pot sa am adresa de SUA spre exemplu, pt. ca avem linie inchiriata si servere prin mai multe locatii pe glob… 🙂

          • a se inlocui „stanga sus” cu „dreapta sus”, am o problema de perceptie in amintiri 🙂

            • N-am nici o informatie suplimentara in afara ce am paste-uit din emailul primit de la Yahoo. Detalii nu-s stanga-dreapta sus.

              Din ce am vazut, mesajul e usually pt failed attempted access din alta locatie decat aia ‘uzuala’:
              „Most likely repetitive invalid login attempts, perhaps from a geographic location that is not the same location where successful logins are made. Such as XXX lives and works in Phoenix, Arizona but suddenly 1001 login attempts from Russia were just made.”

              Si deja ti-am spus ca nu il accesez de pe telefon sau din alta parte.
              Am verificat recent account sign-in history, e de pe un singur PC, ce baieti draguti salveaza ei locatia si IPul.

              Si nici nu prea il folosesc, il deschid foarte rar.
              In schimb il folosesc la authentificare pe blog 🙂

              Aici e corporate environment, relativ safe, firewalls si anti-anti-virusi.

              N-am Lavasoft Ad-Aware si nici nu pot sa instalez de capul meu 🙂

              E instalat un McAfee VirusScan Enterprise + AntiSpyware Enterprise instalat cu licenta, patchuit si updatat, scaneaza de vreo 40 de minute, inca n-a gasit nimica.

              Eh, ma amageam si io c-o vrea sa-mi citeasca Chiorete emailurile 🙂 …
              Anyway, stati cu ochii pe emailurile cu care va authentificati acilea 🙂

              • @gsg9

                Pai corporate environment inseamna si ca baietii de la IT stau cu ochii pe ce fac angajatii pe PC-urile de la job. Ai intrat de la job pe blogul asta?

              • Daca mailul nu l-ai lasat prin alte parti atunci singura sansa e sa fie interceptat este de pe blog. Ceea ce inseamna evident ca baietzii curiosi vorbesc aceeasi limba cu tine asta daca nu folosesc google translate pentru comentarii ceea ce e f putin probabil.

                Dupa ce ti-au luat mailul ca probabil le-ai atras atentia au incercat un brut force poate merge… ca sa afli cine esti. Probabil un sef mai mare pe la MAPN s-a enervat si o fi racnit…. „Cine masa mare e gsg9?!” Iar pitpalacii mai mici au preluat problema si au incercat sa o rezolve.

                Antivirusul si firewall nu ajuta cu nimic la situatia asta doar o parola puternica, verifica si secret question telefonul.

                Nu se poate bloca accesul la un email dintr-o anumita tara din pacate.

        • Daca ai un anti-Spyware pe PC, gen Lavasoft Ad-Aware, da-i un scan sa vezi ce gaseste 🙂

        • Same here, nene gesege-ule… 🙂 🙂 🙂 🙂
          Am avuseserăm un cont pentru p-acilea, se duse…Am făcutseserăm altul, se duse și ăla…nu mai poci să mă conectez pe el…nu mai recunoaște parola, si întrebările de siguranță… Io zic că e de bine… 🙂 🙂 🙂

    • @gsg9 Te-o fi ajuns blestemele lui R.I.(P) ca prea te-ai tinut de capul lui. Io de exemplu, baiat finut si bine crescut, nu mi-a atacat nimeni mailul, ba mai mult decat atat, cand a cazut blogul si STS-ul si SRI-ul mi-au trimis mailuri de condoleante si adanci dureri impartasite! 🙂 😉 ))))))))))))))

      • Bre blogul lu’ matale s-a mutat fara sa te anuntze cineva pe serverele STS-ului si SRI-ului si d’aia n-ai matale probleme 🙂 🙂

        R.(est)I.(n)P(ieces) inca face audientza pe siteul celalalt, dar din ce observ a inceput lumea sa-i dea cu jet si pe acolo 🙂

        • @gsg9 acuma ca deja esti luat in colimator de servicii mi-a facut placere sa iti citesc articolele
          ! Bafta multa :))

          p.s inainte de a porni masina verifica sub capota, etc..

          • @Barny
            ” p.s inainte de a porni masina verifica sub capota, etc..”
            Hmmm…. vrei sa rada de el Stelica, sa spuna ca a ramas cantonat la vremurile Daciei , cand ridicai capota la plecare sa te uiti la apa si ulei ? 🙂

          • Sau verifica masina carevine si parcheaza langa a ta cat timp iti faci cumapraturile prin supermarket 😀

          • Asculta, gsg9, daca vrei sa nu mai ai probleme cu mailul ar trebui ca la fiecare comentariu sa pui ceva de bine despre conducerea tarii, sa zicem „Basescu e bun, cinstit si iubeste poporul!”, sau „PDL-ul, Basescu, Romania” sau „Guvernul ne vrea binele chiar daca noi suntem rai si nu ne dam seama si ne impotrivim!”
            Limba catifelata sabia n-o taie 😀

        • Te asteptam sa ii dai de sus in jos si la ficati ca deja sare calul din nou…

      • Bai copii nu aveti nici un motiv sa va ganditi la „baietii cu ochi albastri”, majoritatea lor sunt la fel ca noi, ii doare sufletul cand vad cum am ajuns. Doar fraierilor le e frica de „servicii”, mie sau lui Marius nu ne este, desi pana acum MApN-ul ne-a cerut de doua ori numele si adresele reale si de fiecare data si eu si el, am raspuns intrebarii…
        Ne-am luat de 2 ministrii ai apararii, iar ei dialogheza cu noi, ne-am luat de politruci si n-am avut nici o problema…
        Stati linistiti sunt baieti giposi astia din servicii! 🙂 😉 ))))))))) Mai ales STS-ul!
        Da varu gsg9 si-o merita 🙂 😉 Io in locul lui RI (P) il cautam acasa si-i vopseam usa vopsea fosforscenta… 🙂 ))))))))))))

    • @ GSG9

      Bre goodfella, io nu crez ca tre` sa-ti faci prea multe probleme in privinta alora d-or vrut sa-ti dezvirjineze emailu` 🙂 Daca erau d-aia cu „blue eyes” si vroiau sa vaza cum te intitulezi, ce grad ai in GRU 😀 si cu she ti ocupii matalii, rezolvau iecuatia fara nishio problema si far` a prinde chiar de veste 😀
      Cel mai sigur ie vreun bolovan care, din cea mai pura intamplare, ti-a aflat adresa de mail si a vrut sa se joace cu ea 🙂
      Lejendaru` nostru R.I.(P) aka Febletzea lu` matale aka Clara Secretara, era un trol politic, din aia de sunt cu zecile pe la sectia de PR & comunicare a gashtilor (partidelor) politice…. Nu crez ca vreun apevist PiaRist (cu mintea-ntreaga) ar fi avut nervii necesari sa stea pe blog si sa-si ia ce si-a luat Robertu` nostru atat de lejendar 😀

      Cheers mate! 🙂

      PS

      Ie bine ca inca ai adresa virjinata 😉 Asa , Nu te vei trezi cu vreo reclamatie atunci cand o vei marita cu vreun gmail, din ala mai bogatu` 😀

      • @Jimmy
        „Nu crez ca vreun apevist PiaRist (cu mintea-ntreaga) ar fi avut nervii necesari ”
        Jimmy tata , tu nu stii ce plicticos trebuie sa fie sa te tot foiesti 8 ore pe scaun la serviciu ” ca un pardon intr-o caldare ” ? Macar din plictiseala trebuie sa se uite vreunul , mai ales la comentarii , unde e partea mai academica a articolului .

        • @ nicusor

          „Macar din plictiseala trebuie sa se uite vreunul , mai ales la comentarii , unde e partea mai academica a articolului .”

          Nu ma indoiesc ca au fost si meapenisti (inca activi) care si-au dat cu parerea p-acilea, pe diverse subiecte, insa nea R.I.(P) era prea jenant si insistent in tembelenia sa, pt a avea vreo banuiala ca este un PiaRist de la MApN 🙂
          La un moment dat l-am intrebat direct daca nu-l deranjeaza ca-i tinta ironiilor noastre si mi-a raspuns ca nu-i pasa. Omu` trebuia sa p(r)osteze pe aici si cam atat; el trebuia sa-si faca treaba 🙂 Bine, era jenanta calitatea muncii sale, dar asta este o cu totul alta discutie 🙂

    • 1.Sunt bine, sanatos , multumesc de intrebare . Cu perspective sa-mi rupa MariusZ picioarele , din motive personale ( taraganare ) 🙂
      Sau baietii cu ochi albastri , si aia nu au nimic personal cu mine , that¨s the job, ” in consideratia misiei mele care ordona sa fim scrofulosi la datorie ” , cum zicea Caragiale .

      2. Huoooooo…..
      Bolsevic, comunist, neocomunist, chiabur si reactionar…….
      Dusman al poporului, ce mai , sa moara dujmanii mei …… 🙂 🙂 🙂
      De asta cineva sta cu ochii albastri pe tine …..
      Visai tu alt tip de ochi albastri , mai langurosi, dar asta e…

      Problema ta e ca ai gura cam mare . Uite , unchiu-meu a luat pentru asta 20 de ani batuti pe muche , norocul lui ca a venit Ceausescu la putere si i-a dat drumul cu amnistia dupa vreo 4 ani de bulau .
      Ti-au umblat pe la e-mail-urile personale ?
      Flogger spunea ca arunc marmote degeaba .
      Dar uite ce spun altii :
      http://www.riscograma.ro/7928/cel-mai-performant-virus-e-o-afacere-pe-care-doar-guvernele-si-o-pot-permite/

    • @gsg te hakereste R.I. ai dat de dreacu :))

    • Aceeasi problema si la mine.m-am trezit azi ca abeam contul blocat dim cauza nor activitati suspecte. o fi ceva organizat..

  4. Pentru radare exista shrike/harm etc ….
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kh-31
    Suntem prea mici sa putem emite asa in eter , cu tupeu 🙂
    Mai bine dezvoltam sisteme pe infrarosu , PASIVE
    (nu o sa avem niciodata macar suprematie aeriana locala… )
    http://www.armada.ch/thermal-eyes-smaller-sharper/
    Ar trebui si turele comandate de la distanta … eventual blindaje ceramice/compozite ..(tunul de 30 mm e inca ok ..)
    http://www.china-defense-mashup.com/norinco-remote-control-weapon-station.html
    Sa auzim de bine !

  5. Nu știu cît de viabilă ar fi ideea asta…una din cerințele principale pentru instalarea unui radar, e să fie dispusă pe o formă de teren dominantă… ori dacă studiem relieful Dobrogei, dacă dispui nava pe Dunăre, sau pe canalul Dunăre-marea neagră, aproximativ jumate din bătaia efectivă a stației o pierzi din cauza faptului ca antena e dispusă mai jos decit formele de relief inconjurătoare…poate doar din Deltă să facă ceva treabă, dar acolo e prea aproape, și prea expusă…

    • E corect ce spui dar trebuie sa te gandesti ca nu totdeauna te vei putea amplasa pentru a obtine bataie maxima pentru radar, din motive de aviatie si rachete adverse. Trebuie sa te descurci cumva.
      Chiar si asa, de ex., daca stai pe Dunare, undeva intre Braila si Galati ai o deschidere foarte buna (Muntii Macinului sunt la km buni departare de Dunare iar relieful Bugeacului este suficient de jos pentru a „vedea” pana,hat, dincolo de Odessa).
      Evident ca nu pornim radarul pe canal, la Cernavoda, pentru ca va bate pana in malul stang si cel drept, dar avem deschisa o cale de acces pentru a amplasa radarul intr-o zona larga, incepand cu Portul Midia, Porturile Constanta si Portul Mangalia sau gura lacului Limanu.
      In zona Deltei este foarte expus dar nu te opreste nimeni sa-l amplasezi in zona lagunara (Razim, Sinoe etc), pe malul vestic, astfel incat sa ai o deschidere maxima spre est si sa fii suficient de departe de „intemperii”.

  6. E risipa de bani pe fluvial ,naval si aerian.Trebuie sa vindem tot ce putem din maritim.Trebuie sa folosim toti banii pentru uscat.Realist vorbind ar trebui sa bagam tot in 50 tancuri Abrams,200 MLI si 200 Larom artilerie mobila.

    • Daca as avea bani pentru 50 Abrams as cumpara Licenta pentru Spike si Lahat, as repune in functiune linia pentru pulberi compozite, ca sa nu mai importam motoare de PRND 122mm cu bataie extinsa din Franta, si as achizitiona Spyder si Barak 8. Chestiune de orientare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *