Mai la noi nu se poate, dar nu se poate efectiv. Auzim zile in continuu despre inaltul profesionalism al structurii x, y, z intr-un „template“ verbal, cu orice ocazie are ministerul. Realitatea in schimb ne loveste precum o bata in cap si ne aminteste ca totusi traim in Romania, locul unde “nu se poate”. Acesta formulare nesuferita, acel “se” nesuferit de parca pentru situatiile in care ne bagam cu buna stiinta, acel “se”, muta responsabilitatea de pe umerii unui vinovat identificabil pe o situatie galactica, extraterestrii nu ne lasa, strainii nu le lasa, oricine dar nu noi. Vom vedea proverbiala luminita din captul tunelului cand incepem sa ne asumam ceea ce facem, cand acel “nu se poate” se va transforma in “nu am putut” urmat de o analiza a ceea ce am gresit si cum corectam.
Am mentionat pe site de multe ori si reiterez, doresc sa fiu un ciufut de serviciu, vorbitor de prostii si realitatea sa fie exact opusul spuselor mele. Din pacate sunt un cronicar al unei triste realitati unde zi de zi ne dovedim noua insine ca nu putem. Am zis ca si acest an proiectul rezervistilor voluntari va fi un esec. Lucram doar pe cifre, cu exactitate si citam: AICI.
Ca paranteza, sa incercam sa trecem cu vederea “profesionalismul” celor care au montat stirea. Interesanta mentiunea cu privire la “soldatii adevarati”, nici nu stiam ca exista soldati imaginari, neadevarati eventual virtuali.
Reiau ceea ce am scris in articolele privind rezervistii voluntari:
“Rezerva ar trebui sa insemne locul unde daca esti apt si doresti, ai studiile pentru categoria respectiva sa te poti specializa in ceea ce doresti. In loc de asta este inca un pat a lui Procust din uriasul complex militar unde ori esti prea mare, ori esti prea mic, ori nu sunt locuri pentru specialitatea ta, ori nu ai studiile pentru alta specialitate ori nu esti macar felcer sa te angajezi subofiter sanitar. Nu domnilor, nu asa se face treaba. Sunt curios cum vor arata cifrele dupa aceasta etapa, estimez tot o incadrare de 10%.”
Bun, se pare ca am nimerit-o nu doar iarasi ci din nou. Cat as fi vrut sa vad cum o idee buna prinde contur in Romania si sincer va spun ca as fi dorit sa salut un succes. Cifrele vorbesc de la sine si aici apare prima mea dilema. Este al doilea an cand semnalam aici un esec. Orice esec are macar un responsabil, desigur nu ghilotinam pe nimeni ca societate, dar parca totusi administrarea atat de defectuoasa a unui proiect ar trebui sa puna in discutie, daca nu o dezbatere publica, de ce societatea nu este interesata de acesta forma de serviciu militar. Era o sesiune de feedback sanatoasa, una pe care ministerul nu o uita prea repede. Dar estimarea mea este ca exact de asta se fereste lumea, de acest „reality check” absolut necesar oricarui operator/jucator pe piata muncii. Deoarece asta este dragul de minister, un operator pe piata muncii secolului XXI chiar daca a ramas blocat in politica de recurtare (pardon, politica de cadre) specifica anului 1970. In alt registru, nu stiu cum ar fi posibil ca si in 2019 sa raportam, inca un esec. Ar fi 3 ani la rand, 3 ani in care nu avem nici un responsabil ci societatea este responsabila pentru ca este dezinteresata (nu zau?) sau leguitorul este de vina ca nu a facut soldele mai mari.
Vad ca se bate moneda destul de puternic pe argumentul financiar, am auzit de multe ori acest aspect ca fiind “root cause-ul” problemei. Am explicat in celelate articole de ce situatia nu este asa. Mai explicam o data, dar din unghi diferit. Interesante nu sunt cifrele publicate ci acele cifre nepublicate. Aici este esenta problemei de fapt. Cate dosare au fost respinse si pe ce temei. Desigur nu poate un om normal la cap sa conteste lipsa de performanta fizica, ori probleme medicale ci sunt curios cati oameni au fost trimisi acasa, sunati cu o zi inaintea incheierii inscrierilor cu tot felul de “nepotriviri” precum, „a durat 2 luni sa ne dam seama ca nu va puteti incadra pe functia respectiva, ca gradul pe care il dobanditi in urma pregatirii este prea mic” etc. Sau „pai nu avem locuri pentru pregatirea dvs” sau multe alte asemenea exemple. Cele de mai sus sunt situatii reale, prieteni, cunostinte, fosti colegi care ar vrea inca sa mai de o sansa Armatei.
Da, desigur exista un OG 27 care reglementeaza dreptul la petitie, dar cine se pune pe munca si petitioneaza ministerul in acest sens, va garantez ca orice informatie va fi camuflata sub eterna secretizare inutila. Pentru ca aici sunt multe intrebari de pus: de ce nu exista o lista publica cu toate posturile disponible, toate 3000, astfel incat sa nu fi nevoit sa primesti informatii cu portia de la centre? De ce nu s-au luat masuri prerecrutare astfel incat conditiile sa nu fie atat de restrictive? Pe ce criterii s-a stabilit specialitatile scoase la concurs? Sincer ma indoiesc de necesitatea contabililor si psihologilor in rezerva. Si multe, multe alte situatii.
Pentru domnii de la minister care ne mai citesc, printre randuri gasiti o galeata de consultanta gratuita. Cu placere, poate data viitoare primesc si un multumesc.
Lt(rez)
Cu rezerva la reparat – Partea II – Branch Reserve/Rezerva structurilor active
Cu rezerva la reparat – Partea III – US National Guard – Garda Nationala SUA
Astia, de idoti sau de tradatori, saboteaza pregatirea unei rezerve viabile pentru armata.
De banii aia aruncati pe geam, se puteau face concentrari pentru rezervisti, pentrur a fi pusi in tema cu ultimele evolutii in materie de proceduri, echipamente, tactici etc.
Boii arunca banii pe geam si, cand om fi la necaz, vor ridica din umeri si vor spune ca au incercat dar asta e.
Ar merita impuscati toti. Bine, nu impuscati dar dati afara toti idiotii care s-au ocupat de program.
Rezervistul elvetian are arma acasa,sunt 2.5 milioane de arme date la popor la o tara de 7milioane….Noi tot cu armata lui Stalin raminem.Armele sunt pentru oamenii liberi nu pentru sclavi.Bunicii nostrii aveau arme acasa….o sa-mi spuneti ca ce facem inarmam clanurile tiganesti?pai aia oricum au arme iar noi ceilalti sclaveti suntem periculosi pentru putere.
Pai clanurile tiganesti sunt celebre pentru respectarea legii. Ca asta insemna in fond sa detii o arma in viziunea elvetiana, sa detii respectiva arma, fie chiar semiautomata daca doresti, in conditile legii.
Un exemplu de urmat? 🙂
„A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.” – Al Doilea Amendament.
Faceti un scurt preview al articolului din partea a III-a pe care urmeaza sa il publicam.
Da, asta spun. Cine detine arma, in mod legal, pentru a incalca legea cu ea? Este o contradictie in termeni. Tiganii nu respecta nici o lege, sunt si in prezent inarmati. Desigur eu mentionez de fiecare data ca nu generalizez, dar cand majoritatea este de un anumit tip, argumentul minoritatii devine fad.
Regimul armelor la noi, era legea 295/2004 din amintirile mele.Lege asta lasa parca intentionat cetateanul de buna credinta dezarmat si intr-un labirint birocratic si daca ar dori sa achizitioneze o arma. Si aici desigur opereaza o multitudine de restictii si interpretari judetene.Inca o reminescenta comunista.
Da, aia-i legea. Conditiile pentru detinerea armelor letale cu glont (cu exceptia celor militare, deci revolver sau pistol) sunt extrem de restrictive si de limitative.
Ca simplu cetatean nu pot avea acces decat la arme neletale – pistoale cu gaze, gloante de cauciuc sau cu aer comprimat. Insa un armurier bun iti poate transforma o arma cu aer comprimat din neletala in letala pana la o anumita distanta si cu o anumita incarcatura.
As indrazni sa afirm ca asta e un trend european ipocrit si frustrant in conditiile in care am avut parte de atentate executate cu AK-47, in Franta de exemplu. Si nu numai, doar ca nu-mi amintesc acum…
Dar devin offtopic asa ca ma abtin.
Astept urmatoarele articole! 🙂
Nu sunt chiar atat de restrictive, conform http://agvps.ro/ sunt circa 40.000 de vanatori in Romania, cei pe care ii cunosc eu au minim doua arme cu teava lunga, deci se pot estima minim 90-100000 de arme de vanatoare la civili.
Alta e povestea in cazul armelor cu glont cu teava scurta, daca am fi o societate normala, functionala, accesul cetatenilor la ele ar trebui sa fie garantat. Dar nu suntem si in acest context nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla in cazul unei liberalizari. Sa iti amintesc ca atacatorul de la Perla avea drept legal asupra armei respective? Cate dintre conflictele minore (in trafic, pe locul de parcare, gasti de cartier etc) s-ar solda direct cu morti in cazul liberalizarii?
Legat de remarca privitoare la Franta/AK 47, crezi ca niste civili inarmati ar fi putut sa faca ceva?
Aici am alta opinie.O comparatie cu SUA pe tema asta nu ne ajuta foarte mult. In sensul unui rationament logic pe modelul : In sua datorita libertatii de posesie a armelor avem si o infractionalitate ridicata comisa cu arme de foc rezulta ca in romania, in cazul liberalizarii, am crea aceeasi problema. Atacatorul de la perla este un caz atipic si nu cred ca putem sa-l luam in calcul. Cretinul ala a fost politist, si-a luat arma de serviciu si a comis o imbecilitate. Detinerea legala a unei arme nu intra in calcul in acesta situatie. Indifernt ca ai piata libera sau nu, poltistul va fi inarmat liber sa foloseasca arma si dupa cum am vazut in situatia aia, liber sa abuzeze de ea.
In Europa este alta mentalitate si in Romania la fel. Pana in 47 detinerea de arma era o normalitate.Bunicul meu, un burghez ordinar care a supt sangele poporului- ca asa grait-au rosii, a avut 12 arme de foc confiscate de comunisti. Pusti pistoale, pumnale erau la ordinea zilei de la Vali Sterian cititre.Tot in Europa in Austria poti detine un HK MR223 fara problema, si un fel de AK pe care ei il numesc RN, adica o varinata care se incarca doar manual dupa fiecare foc executat.Deci nu este disponibila nici macar varinata semiautomata.Dar asta este din cauza calibrului si nu a armei propriu zise, HK-MR-ul folosind Rem223-uri nu are probleme de genul deci poti lua unul semi cu incarcatoare mari. In Elvetia poti detine un AK fara probleme. Desigur de versiuni civile vorbesc.Ce vreau sa spun este ca cine dumnezeu isi ia arma legal ca sa comita infractiuni cu ea.
Si eu detin, o amarata de pocnitoare, dar nu detin munitie. Fac parte dintr-un club de tir sportiv, cumpar munitie numai la trageri si atat, de la poligon. In rest nu vreau sa detin munitie.O tin in conditile legii, la virgula.
Dar sa nu crezi ca iti desconsider parerea intr-un fel. Cred ca sta-i o tema foarte complexa, unde ideile unu-i om nu-s suficiente, asadar nu consider ca am adevarul la purtator. Ce cred eu ins chimb este ca legea, dac amai este cum o stiam eu este o porcarie, restrictiva. Iar chestia cu vanatorii ma lasa rece. Nu vreau sa trag dupa animale, am o parere excrabila fata de haituirea unui animal speriat si mai apoi impuscarea sa de la dracu stie cati metrii. Vreu sa trag in poligon, lucram cu echipa de la club pe parte de IPSC, iar la competitii din strainatate unde se pune problema utilizarii varantelor civile ale unor assault rifles, noi stam cu degetul in nas si zicem: ui ce fain ii la altii. Ca si cu autostrazile.
Si apropo de rezervisti, bine ca sunt oameni care dau 100 de lei din buzunar Pentru inchirierea unei linii la poligon si astia de la armata ii tirmit acasa daca vor sa traga pe banii statului.
@lt(rez)
Atacatorul de la Perla era fost politist, la momentul faptei lucra ca ambulantier la Policlinica MI. Totusi, isi pastrase Glock-ul si permisul, desi era „civil”.
Da, in Europa e o alta mentalitate, nu ar trebui insa sa facem referire la Austria si Elvetia, tari in care cultura „tragatorului de elita” s-a mentinut si care au un cu totul alt context social.
Sa nu ma intelegi gresit, trag in fiecare luna cu pistolul in poligon, imi plac armele de foc…dar nu cred ca regimul armelor cu teava scurta ar trebui liberalizat in Romania. Incidentele cu arme de foc in Romania, detinute legal sau nu, au fost relativ putine dupa 1990 (Cazul Precupetii Vechi, Beniamin Jianu, atacul din Vitan, Perla, sinucideri cu arma de serviciu – imi vin acum in minte) si as vrea sa ramana la fel. Imi spunea un prieten, armurier, ca daca vezi la o piesa de teatru o arma atarnata pe un perete in primul act, in actul III ea va fi folosita.
Legat de rezervisti, pe mine nu m-au chemat niciodata.
Zic de rezervisti voluntari, deci persoane care dau bani sa foloseasca arme in civil, la poligoane amenajate si ar dori sa devina rezervisti voluntari dar ministerul ii trimite la plimbare ca nu au locuri, ca nu au chef, nu au dracu stie ce.
Nici pe mine nu m-au chemat veci. M-au sunat atunci cand a inceput asta cu rezervistii voluntari o data, daca doresc sa ma reinscriu, ca 5 secunde mai traziu sa imi zica faptul ca nu au locuri pentru specialitatea mea… no draci. Mult s-au gandit? A fost o fractura a sinapselor intre formarea numarului de telefon si ce-i spun la om cand raspunde.
Nu vreau sa dezvoltam aici un subiect oarescum offtopic, asa ca pe scurt:
100 000 de arme la o populatie cu drept de vot de 18 000 000 conform statisticilor oficiale este insignifiant.
Ma refer la armele letale cu teava scurta, gen revolver, pistol etc In opinia mea, la noi problema ar fi tot una de coruptie: acordarea permiselor fara o temeinica verificare psihologica, vanzarea armelor fara serie, ceva de genul permise auto date la Pitesti.
Sunt convins (de altfel s-a dovedit ca omul avea probleme psihice) ca in cazul unei verificari temeinice, atacatorul de la Perla ar fi trebuit sa aiba suspendat dreptul de a purta arma. A raspuns cineva pentru verificarea lui psihologica? Nu cred. Mie de asta mi-e frica la noi, de las’ ca merge si asa si mie nu mi se va intampla niciodata…
Am fost recent la verificarile pentru prelungirea valabilitatii permisului auto… Nu-ti zic cum a decurs testul psihologic. 🙂
Sunt pentru liberalizarea armelor in Romania dar nu in conditiile actuale de coruptie si delasare a autoritatilor publice.
Vis-a-vis de Franta, un civil antrenat chiar putea sa schimbe ceva in functie de circumstante. Vezi si discutia din Anglia vis-a-vis de inarmarea politistilor.
Inca ceva: un armurier bun iti transforma un pistol cu aer comprimat din neletal in letal.
E o discutie interesanta in care se pot aduce multe argumente pro sau contra.
@nicolae
Esti avocat, expertiza IML a aratat ca avea discernământ când și-a omorât soția si instanta a apreciat ca a premeditat fapta si asa a fost condamnat pe viata. Daca nu ar fi avut acces la acea arma, la care se adauga antecedentele de alcoolism si violenta binecunoscute (plangere facuta de sotie la Politie, trecerea din structura operativa MI la Policlinica pe post de ambulantier etc) nu am fi discutat de 2 persoane ucise si mai multe ranite prin impuscare.
Nimic din ce se intampla azi in Romania in relatia cu autoritatea nu imi garanteaza ca asa ceva nu se va repeta. De ce sa sporesc gradul de pericol social dand arme de foc scurte civililor?
Legat de Franta, la Bataclan 6 militari aflati in patrula nu au intervenit, deoarece:”You do not intervene militarily on national soil, we’re not in a war zone”: http://en.rfi.fr/20180609-paris-attacks-victims-sue-over-soldiers-non-intervention/ Un civil ar fi avut dreptul? Amintesc ca abia de curand politistilor le-au fost crescute drepturile de a folosi armamentul in autoaparare: https://www.rt.com/news/377722-france-police-self-defense/
Legat de aer comprimat, e fizica pura, energie la gura tevii/viteza, in conditiile in care alica are o masa redusa. Modificarea e ilegala, armurierul isi risca licenta, poate chiar mai mult…
Nu am urmarit cazul in concret, scuze.
Mi se pare ca intrebarea este, in conditii de antecedente de alcoolism si violenta cunoscute si recunoscute (trecerea din structura MI la Policlinica), de ce mai avea asasinul de la Perla inca acces la arma? Asta ar fi de competenta celor care i-au dat acces la arma. A raspuns cineva? Intreb ca nu stiu.
Altfel sunt de acord, in acest moment n-ar fi o idee buna pentru Romania, inca este prea multa coruptie in sistem si inca nu raspunde nimeni pentru faptele sale.
Nu cunosc nici legislatia penala franceza, dar banuiesc ca legitima aparare este recunoscuta de toate legislatiile penale europene. Un civil ar fi putut face uz de arma daca era in legitima aparare – adica in sala. Daca erau mai multi, s-ar putea sa fi fost mai putine victime.
Legat de armata pe strazi, niciodata nu mi s-a parut o idee buna si cu toate astea am vazut armata pe strazi si la Roma si inca intr-un loc, nu-mi mai aduc aminte. Nu stiu daca mai e si acum. Insa Franta a introdus dupa aceste atacuri starea de urgenta ceea ce, in general, este o masura exceptionala.
Oricum, ideea celui de-Al Doilea Amendament mi se pare buna (privind in ansamblu ideea) si ar putea conduce la organizarea unor militii in cazuri exceptionale. Altfel, raman fanul declarat al armatei profesioniste.
Salut. Eroule pai aia care se ocupa de program or fi super pregatiti iar cei care vor sa devina rezervisti sunt slab pregatiti, mai sti.
pai in general in romanica nu se raspunde cand se bulibaseste ceva…e pur si simplu chestie de educatie nationala…asumarea raspunderii si primitul piciorului in dos cand faci lucrurile praf nu sint specifice pentru arcul carpatilor, pentru asta trebuie oameni cu caracter acolo sus, nu carpe….la noi referendumul nu a fost un esec ci un succes nedeplin…noi nu avem exemple…poate daca le-am avea ne-am si obisnui cu alte standarde
eu nu cred că ministerul își dorește cu adevărat acest program,cel puțin nu în varianta transparenta și eficientă.nu doresc să le intre în ogradă oameni cu trecut profesional în privat care văd cu alți ochi starea de fapt în care traim,oameni care nu mai pot fi îndoctrinați și care cu siguranță vor ridica întrebări și vor contesta unele „obiceiuri”.
bateți la usi care nu se deschid.
Legea aia cu rezerviștii este făcută prost.
Si Recrutările se fac prost.
Cum e posibil să-i împrăștii pe rezervisti…. Câte un pluton prin fiecare unitate din tara?
La Buzău 1 pluton, la Brăila 1 pluton… Și tot așa.
Ce sa mai zic că au incorporat și persoane de 40-50… Deci am rămas fără cuvinte când am văzut imaginile la Știrile Pro TV.
Se plângeau că nu au personal dar plătesc ajutoare sociale cu duiumul (chiar la persoane tinere – in zona rurală) de acolo nu puteau încorpora?
Ce sa incorporporezi? Pe cine?!
Cum aduca….pe cine
La sate sunt zeci de mii care primesc ajutoare sociale.
Mii sunt sub 35 ani.
Eu am muncit la tata (la bunici) cu niate baieti. Am făcut gardul și placa de beton in curte. Primeau ajutoare sociale
Si legea poate fi buna. Daca ar exista bunavointa in aplicare, ar fi buna. Dar cand prin normele metodologice te gandesti cum poti sa faci legea mai restrictiva stau si ma intreb… chiar vrei sa aplici legea sau inventezi motive de sa nu o aplici. Dar acum intrebarea mea este: cui ii serveste sa iti lipseasca o componenta a sistemului national de aparare.
Da-o’n …. nu poti 2 ani la rand sa raportezi ca esti idiot…
Cica ca cum “a durat 2 luni sa ne dam seama ca nu va puteti incadra pe functia respectiva, ca gradul pe care il dobanditi in urma pregatirii este prea mic” etc. Sau “pai nu avem locuri pentru pregatirea dvs” sau multe alte asemenea exemple. Cele de mai sus sunt situatii reale, prieteni, cunostinte, fosti colegi care ar vrea inca sa mai de o sansa armatei.
Ce generosi – ar vrea sa mai de o sansa armatei. Bigadaporoste sa fie pirmiti?!
Primiti CA CE?
Ce pregatire au aia de nu se lipesc cu cererile armatei? Nu se califica ca tragatori la metralera de pe un Hummer? Ca pifani intr-o patruloa prin Irac? Serrvnati la aruncatorul de mine?
Ca sa fiu bine intels – c4red ca se cer soldati de darvala , din aia care fac baturi la mini, picioare, care calca pe mine , sunt folositi ca tinte de catre talibani samd. Asa ca dacfa ai nu stiu cestudii si te veszi ofiter … hai pa de aici !!
Si Chipp – ïnaiinte”cu servicul obligatoriu samd si arata mare aveai ce face cam cu orice tampit valid . Sa creasca porcii regimentului! Si daca iesea nasol il puneai sa strgana mortii (si poa sa fie si el „”ërou”)
Azi nu ai ce face cu persoane tinere care ar ytrai din ajutiorul social. Nu de lata dar nici diribau nu mai ai!! Ai soldati putini. Soldtai profesionisti putinii. Se cere sda iaba condiktie fizica, sa se descurce cu naiab stie cate chestii ba si sa prinda ceva din farsi sau araba. Tamjpitii, putorile si betivii indisciplinati sunt de evitat!
„…Azi nu ai ce face cu persoane tinere care ar trai din ajutiorul social. Nu de lata dar nici diribau nu mai ai!! Ai soldati putini. Soldtai profesionisti putinii. Se cere sda iaba condiktie fizica, sa se descurce cu naiab stie cate chestii ba si sa prinda ceva din farsi sau araba. Tamjpitii, putorile si betivii indisciplinati sunt de evitat!”
Io cred ca te-ai uitat la prea mukte filme de serie B. 🙂
Au scos de posturi de 2200 de soldati, 600 de subofiteri si maistrii si 200 de ofiteri. Problema a fost si este ca le-am impartit aiurea efectiv. Si sunt judete unde nu au scos nici un post – „Pentru anul 2018, în judeţul Mureş nu sunt posturi disponibile de rezervişti voluntari.” Si acolo unde au scos ofiteri, eu nu am priceput ce face ei cu psihologi rezervisti voluntari si contabili rezervisti voluntari.
Pe langa asta, ok, toti se vad ofiteri dar da-i ceva la om daca are idei marete nu-l trimitea acasa. Zi acolo, hai fa-te soldat un contract, daca ai stofa si ai si studii te facem subofiter, ofiter, vedem.
Nu poti scoate 50 de posturi de toate felurile si la sfarsitul selectiei sa vi cu 4 dosare. Insemna ca nu vrei sa muncesti, nu vrei sa gasesti solutii pentru oameni. Armata nu mai are luxul sa spuna hai pa. Hai pa mai poate sa zica o companiei serioasa.
A da si ultima duma pe care am auzit-o chiar ieri: nici cu ofiterii nu-i prea stralucita treaba. Companii precum IBM, Oracle si mai nou si Google, cumpara absolventi ATM. Adica, ii ofera un loc de munca cu multe zerouri la final de luna si ii plateste contravaloarea studiilor. ATM-ul zice, avem pt armata 40 de ofiteri transmisionisti si cand-colo, stai ca nu-s 40 sunt jumtate. Si din aia, nu la toti le place haina kaki, se muta dupa ceva timp pe la setesuri, sereiuri, chiar interne… si armata iara ramane in fundul gol. Am un caz concret, prieten bun, decat sa stea pe la babadag, pe la sibiu si sa-l tot mute dintr-un colt in altul al tari, s-a tras fain-frumos la un ISU, tot pe transimisuni, resedinta de judet face 20 de minute pe jos pana la munca de la casa parinteasca. Like a Boss. Si capitan omul, deci ala mai avea de bagat vreo 10 ani plus in mapn.
Si la capitolul se poate, stati sa vedeti partea II si III… ca te apuca dracii cand vezi cum si mai ales ce se poate la altii. Dupa cum am promis, putina rezerva generala US si putin National Guard. Nu comparam substanta ca nu are rost ci principii.
Nu exista „nu se poate”, nu exista ” nu pot”… exista doar dezinteres,rea vointza, lipsa de ambitzie, corupție, miserupism etc. Story short…la noi este încă foarte valabilă zicala aia cu peștele care se impute întotdeauna de la cap!!
Eu as modifica legea aia de asistenta sociala,cine e apt de munca si nu isi gaseste sa le conditioneze asistenta cu optiunea de inregistrare ca rezerva..Tot pierd vremea
Și stați sa vedeți când le vor intra primii bani lunari din cei 10% câți vor mai rămâne din cei care au ocupat respectivele posturi pentru simplul motiv ca , au fost ” informați eronat”.
Pe la CMJ uri si in presa s-au vehiculat sume cuprinse intre 160 și 450 în funcție de grad / funcție și în realitate sunt intre 130 pentru soldați și 160 pentru ofițeri…
Măcar să se spună de la bun început corect valoarea încasată lunar pentru a ști la ce sa se aștepte fiecare.
Sunt de acord ca , nu se îmbogățește nimeni după participarea la acest program și ca majoritatea celor care aleg sa participe nu o fac pentru bani, dar măcar sa nu mai fie lumea indusă în eroare…
http://m.cugetliber.ro/stiri-eveniment-ce-este-un-rezervist-voluntar-si-cu-cat-este-platit-centrul-militar-din-constanta-face-recrutari-346789
„Un rezervist voluntar primește 10 la sută din salariul de bază în perioada în care nu se află la instrucție. Un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, deci rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 180 de lei. Pe acelaşi principiu, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 240 lei, iar un ofițer din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 400 de lei.”
Ouch. Asta cu, mintitul- ca asta fac cei de la CMJ, ii una de notat. Urat ce fac acesti oameni, dar oarecum in parametrii normali ai statului. Isi bate joc de cetateni.
La ce harababura au facut in perioada de recrutare , probabil ca , au spus și ei ceea ce au auzit ce se vehiculează din presă pentru ca , dădea mai bine decât realitatea . Oricum , de aflat în mod corect suma încasata, nu se poate afla decât după ce se introduce în prima lună de contract cardul în bancomat.
Ideea este ca , majoritatea celor care au reusit sa facă parte din acest program nu sunt persoane e care depind de acești bani , ci fac asta dintr-unul din motivele Bine punctate mai sus întrun post. Doar ca , nu este corect sa ți se spună/citești/auzi una și după câteva luni de la finalizarea procesului de selecție sa te trezești fix cu jumătate din suma respectivă.
Partea pozitiva este ca , cei care fac parte din programul nu sunt persoane care se gândesc sa trăiască doar din asta, dar modul de abordare al acestei componente este descurajant pentru potențialii viitori candidați sau chiar și pentru cei admiși deoarece se simt ca au fost mințiți.
PR, PR dar totuși….
Nu cred ca , cei din media au spus acele sume după „capul lor „, cu toate ca, la cum se face jurnalism în ziua de astăzi….
Iti spun eu, si te rog daca gresesc sa postezi aici in continuare cand afli concret suma: 136 de RON si pe la 140 subofiterii… ofiterii 150. Fac si pariu daca doriti.
Aveți dreptate.
Inca un articol pe care il cataloghez fara doar si poate ca fiind EXCELENT. Va felicit pentru asta.
Poate anul viitor se vor trezi la realitate cei de la MaPN si vor aplica Legea intr-un alt mod, exact cum ati spus dumneavoastra in acest articol si in cel precedent referitor la rezervistii voluntari.
Eu personal as dori sa vin gratis in Armata Romana, sa-mi servesc patria, nu am nevoie de niciun ban, insa as dori un post pe masura studiilor mele. Si da, nu as alege specializari, arme gen Logistica, Intendenta, Contabilitate etc., ci as dori arme „adevarate”, militarie, gen Politie Militara, Infanterie, Cercetare etc.
FELICITARI inca o data!
Sper sa citeasca cine trebuie acest articol, cu toate ca nu cred ca se va intampla asta… Unor pur si simplu nu le pasa.
Ma enervez cand aud la TV chestia cu banii. NU de bani e vorba domnilor!
Eu spre exemplu locuiesc intr-un judet in care nu prea exista unitati militare. De ce nu pot da concurs pentru un post din alt judet, sa fiu repartizat pe un post in alt judet, daca eu accept asta si imi asum cheltuielile cu deplasarea la unitatea in care sunt repartizat, chiar daca e departe de locul meu de domiciliu etc?
Va multumesc pentru aprecieri. Va urma si partea II si partea III dar aceste parti vor fi despre unde se poate.
Din cate stiu eu, dar vedeti aici este problema CMJ-urilor care actioneza asa dupa ureche, se poate si acesta varianta. Respectiv sa candidati in alt judet.
“Pentru anul 2018, în judeţul Mureş nu sunt posturi disponibile de rezervişti voluntari. Cetăţenii din judeţul Mureş pot opta pentru posturi de rezervişti voluntari în judeţele limitrofe”, a precizat colonel Daniel Deaconescu, comandantul Centrului Militar Judeţean Mureş.
Bun, acum dau un pic din casa pe tema urmatorului articol. Daca in state exista un batalion(dau exemplu doar) de rezerva acolo ai de la soldati la subofiteri la ofiteri la ofiteri superiori, toti in rezerva. Eu nu iteleg, si credeti-ma am incercat, ce naiba vor astia, cum sa coti 40 de posturi de soldati rezervisti infanterie, 10 posturi de subofiteri transmisiuni, 2 de maistrii administratie/logistica doua postrui de ofiter unul de artilerie si altul pshiholog, ambele cu grad de capitan. Ce mama naibii ii asta?
Colegul Andrei de sus are dreptate intr-o masura buna, insa as mentiona doar ca si armele de sprijin sunt cat se poate de adevarate, dar nu au facut asta, sa scoata x de locuri de soldati la logistica, x numar de subofiteri – x numar ofiteri toti pe acceasi specialitate. Asa ii logic sa faci. Atunci spui, da, la unitatea din cucuietii din vale avem o comanie de rezerva spre exemplu infanterie sau la brigada din popolaca avem un batalion de logistica de rezerva.
Asta incerc sa spun de 4 articole – nu are sens efectiv ce fac ei. Legea are sens ordinul la fel dar ceea ce au aplicat este imposbil de inteles. Plus o ordine logica cat de cat, unitati de lupta, unitati sprijin de lupta si pe final servicii.
Sa fi fost talmes-balmesul asta cu compania si batalionul,tot era bine.In realitate avem o chestie mai simpla.Analizand oferta de soldati voluntari din judetul propriu,am observat ca este identica cu cea de anul trecut.Cucoana de la CJ mi-a adus chiar aceasi foaie 2 ani la rand pe care erau trecute posturile disponibile.Concluzia este ca cele mai multe functii erau pe cele cu dubla utilizare.Adica transmisiuni(cateva),croitorie(fara misto),operatori de buldoexacavator(pardon,geniu-constructii) si soferi(cele mai numeroase posturi).Cele mai militaroase erau politie-militara(nu ceva ”spectaculos” ci paza obiective undeva la naiba-n praznic intr-un sat de tigani).
Nimic(zero-0) infanterie,artilerie etc….Adica nimic la arme combatante.Or avea posturile ocupate 🙂
Lista s-a facut pe baza rapoartelor facute de unitati cu deficitul de personal.Cum toti soferii castiga mult mai bine ca soferi pe tir iar cine stie pe excavator incaseaza bani faini la o forma privata,rezulta ca soldatii au plecat in civilie.
Aaa,si nu poti sa te inscrii decat in judetul tau.Tampenia nr 1.
Tampenia nr 2 e ca ficiorii si fetili nu or gandit nici macar 3 clipe la ce le trebuie si de ce.Dupa cum se vede,le trebuie oameni calificati,dar la munca ”de jos”.Care stie deja asa ceva,nu vine in armata voluntar,sa piarda vremea pe bani mai putini.Omul,dupa ce a muncit din greu,prefera sa mearga la un gratar ori sa stea cu familia(ca soferul de tir isi vede copiii din luna-n luna).Nu merge sa dea cu bifa in cazarma ori sa isi bata capul cu rablele statului.
Cand am fost eu,erau prin preajma unii ca brazii.Dupa tricou vedeai cam ce inclinatii sportive aveau.Dupa mutre si informatii erau baieti cu doxa,ingineri,avocati etc… care se duceau sa faca alpinism sau ski de tura de distractie in week-end.Pe unii ii stiam de pe la diverse cabane din munti.
Doar ca avem 0 vanatori de munte disponibili 🙂
De aici rezulta cateva contradictii.Cei dispusi sa mearga is de categorii.Aia care spera sa intre prin dos in armata si sa ia si ei o pensie militara( o minoritate),manca-ti-as.Aia care au o profesie decenta si vor sa faca sport sub drapel in loc de mers pe barba lor.Un fel de scapat de neveste pt temerari patrioti 🙂 .Si care platesc abonament la orange mai mult decat primesc de la armata,cu tot cu marirea lu’ peste.
Daar,nu sunt buldozeristi.Nici soferi de camion.
Rezerva are 2 meniri majore la razboi:sa suplimenteze nr unitatilor active(daca e organizata ca atare) si sa inlocuiasca pierderile.Care pierderi afecteaza in proportie de 90% unitatile combatante(ce alcatuiesc 15-20% din efectivul total al armatei).
Daca brigada are 3000 de viteji in total si sufera 300 pierderi in 2 zile(poate sa piarda si in 2 ore sau 15 minute,nu e vreo regula fixa,desi exista ceva calcule statistice),250 din cele 300 vor fi infanteristi,restul tanchisti,cercetasi,artileristi.Numai ca brigada are ~400 de infanteristi in cele 6 companii de infanterie.
Pierderile desi sunt doar 10% din total capacitatea de lupta se reduce la jumatate(calculul e o idee mai complicat,dar ideea de baza acolo e).
Restul sunt prea ocupati sa salveze pretiosul echipament de sprijin care acum nu mai are pe cine sustine si nici nu mai e aparat.
Baietii nostri nu gandesc o armata pt razboi,fie el unul scurt.Gandesc sa acopere pe hartie niste deficiente create de propria lor politica netoata de personal care se bazeaza pe faptul ca oameni muncitori vor sta o viata intreaga sa conduca rable si sa traga cabluri,fara vreo perspectiva reala de a evolua financiar,familial si pe scara sociala .Armata ar face bine sa devina o scoala de meserii,daca vrea sa aiba oameni care fac munci de baza.Nu poti tine un SGP 25 de ani sa faca acelasi lucru.Pt ca nicaieri solda si statutul unui soldat nu permit o viata prospera si familie pe masura.Slujbele astea sunt fie bine platite in civilie(si atunci stai 25-30 de ani) fie le schimbi.
Armata poate invata tineri care altfel nu au prins ceva in scoala o meserie,poate sa-i tina 4-5 ani,apoi liber in lumea larga(daca asta ii e voia).
Dar ar insemna efort.Greu.Nu se poate 🙂
Iar rezerva ar trebui sa contina in primul rand arme combatante,daca nu formam unitati complet echipate de rezerva(asta e chiar mai greu de facut).Ideal echivalentul unui batalion de infanterie usoara pe judet,dar si o companie ar fi buna.Aici poti lua pe toti,nu doar pe cei cu calificari.Vointa si un minim de conditie fizica sa fie.
Ambele exista in randul natiunii,doar ca armata prefera sa-i ignore.
Sa fi fost talmes-balmesul asta cu compania si batalionul,tot era bine.In realitate avem o chestie mai simpla.Analizand oferta de soldati voluntari din judetul propriu,am observat ca este identica cu cea de anul trecut.Cucoana de la CJ mi-a adus chiar aceasi foaie 2 ani la rand pe care erau trecute posturile disponibile.Concluzia este ca cele mai multe functii erau pe cele cu dubla utilizare.Adica transmisiuni(cateva),croitorie(fara misto),operatori de buldoexacavator(pardon,geniu-constructii) si soferi(cele mai numeroase posturi).Cele mai militaroase erau politie-militara(nu ceva ”spectaculos” ci paza obiective undeva la naiba-n praznic intr-un sat de tigani).
Nimic(zero-0) infanterie,artilerie etc….Adica nimic la arme combatante.Or avea posturile ocupate 🙂
Lista s-a facut pe baza rapoartelor facute de unitati cu deficitul de personal.Cum toti soferii castiga mult mai bine ca soferi pe tir iar cine stie pe excavator incaseaza bani faini la o forma privata,rezulta ca soldatii au plecat in civilie.
Aaa,si nu poti sa te inscrii decat in judetul tau.Tampenia nr 1.
Tampenia nr 2 e ca ficiorii si fetili nu or gandit nici macar 3 clipe la ce le trebuie si de ce.Dupa cum se vede,le trebuie oameni calificati,dar la munca ”de jos”.Care stie deja asa ceva,nu vine in armata voluntar,sa piarda vremea pe bani mai putini.Omul,dupa ce a muncit din greu,prefera sa mearga la un gratar ori sa stea cu familia(ca soferul de tir isi vede copiii din luna-n luna).Nu merge sa dea cu bifa in cazarma ori sa isi bata capul cu rablele statului.
Cand am fost eu,erau prin preajma unii ca brazii.Dupa tricou vedeai cam ce inclinatii sportive aveau.Dupa mutre si informatii erau baieti cu doxa,ingineri,avocati etc… care se duceau sa faca alpinism sau ski de tura de distractie in week-end.Pe unii ii stiam de pe la diverse cabane din munti.
Doar ca avem 0 vanatori de munte disponibili 🙂
De aici rezulta cateva contradictii.Cei dispusi sa mearga is de categorii.Aia care spera sa intre prin dos in armata si sa ia si ei o pensie militara( o minoritate),manca-ti-as.Aia care au o profesie decenta si vor sa faca sport sub drapel in loc de mers pe barba lor.Un fel de scapat de neveste pt temerari patrioti 🙂 .Si care platesc abonament la orange mai mult decat primesc de la armata,cu tot cu marirea lu’ peste.
Daar,nu sunt buldozeristi.Nici soferi de camion.
Rezerva are 2 meniri majore la razboi:sa suplimenteze nr unitatilor active(daca e organizata ca atare) si sa inlocuiasca pierderile.Care pierderi afecteaza in proportie de 90% unitatile combatante(ce alcatuiesc 15-20% din efectivul total al armatei).
Daca brigada are 3000 de viteji in total si sufera 300 pierderi in 2 zile(poate sa piarda si in 2 ore sau 15 minute,nu e vreo regula fixa,desi exista ceva calcule statistice),250 din cele 300 vor fi infanteristi,restul tanchisti,cercetasi,artileristi.Numai ca brigada are ~400 de infanteristi in cele 6 companii de infanterie.
Pierderile desi sunt doar 10% din total capacitatea de lupta se reduce la jumatate(calculul e o idee mai complicat,dar ideea de baza acolo e).
Restul sunt prea ocupati sa salveze pretiosul echipament de sprijin care acum nu mai are pe cine sustine si nici nu mai e aparat.
Baietii nostri nu gandesc o armata pt razboi,fie el unul scurt.Gandesc sa acopere pe hartie niste deficiente create de propria lor politica netoata de personal care se bazeaza pe faptul ca oameni muncitori vor sta o viata intreaga sa conduca rable si sa traga cabluri,fara vreo perspectiva reala de a evolua financiar,familial si pe scara sociala .Armata ar face bine sa devina o scoala de meserii,daca vrea sa aiba oameni care fac munci de baza.Nu poti tine un SGP 25 de ani sa faca acelasi lucru.Pt ca nicaieri solda si statutul unui soldat nu permit o viata prospera si familie pe masura.Slujbele astea sunt fie bine platite in civilie(si atunci stai 25-30 de ani) fie le schimbi.
Armata poate invata tineri care altfel nu au prins ceva in scoala o meserie,poate sa-i tina 4-5 ani,apoi liber in lumea larga(daca asta ii e voia).
Dar ar insemna efort.Greu.Nu se poate 🙂
Iar rezerva ar trebui sa contina in primul rand arme combatante,daca nu formam unitati complet echipate de rezerva(asta e chiar mai greu de facut).Ideal echivalentul unui batalion de infanterie usoara pe judet,dar si o companie ar fi buna.Aici poti lua pe toti,nu doar pe cei cu calificari.Vointa si un minim de conditie fizica sa fie.
Ambele exista in randul natiunii,doar ca armata prefera sa-i ignore.
Ai compus o teza de doctorat aici. Si cam ai dreptate. Stai intr-o zona foarte interesanta dupa ce imi spui ca au scos la concurs. Cand zici ca nu sunt locuri de vanatori de munte , aveti unitati in apropiere si nu scot locuri sau nu aveti unitati de vm deloc in proximitate? Daca nu-s deloc se poate explica un pic situatia ca poate nu-i specificul zonei dar daca sunt si nu scot nimic, atuni intra in categoria articolelor de mai sus.
”Decat” Bg 2VM,cu Btn 21VM la Predeal,cu artileria,artileria AA genistii si logistica brigazii prin preajma.
Faza e ca localizarea pe judet e o ineptie.Relevant e timpul in care ajungi la unitate daca e alarma.Adica poti locui in zona Oituz in jud Covasna,ca ajungi la Bacau( de exemplu) in 2-3 ore.Dar in judetul Covasna (sau Mures,sau Sibiu)nu exista locuri de rez. voluntar iar in alt judet nu te primesc.
Bg 9 e toata buluc in jud. CT. Bg 2 Inf. e toata in Dolj si Olt.
Din start,jumatate din tara e exclusa.Dar apoi e vai si jale ca ”nu vine lumea,domle”.
Problema se rezolva fff. simplu prin unitati teritoriale imprastiate administrativ in fiecare localitate mai rasarita.Daca nu e nici samanta de armata in zona n-au decat sa faca un protocol cu MAI sa tina arme in sectia de politie pe care sa le dea la mobilizare.
Instructia se face centralizat usor la vreme de pace pt ca dureaza maxim 3-4 ore sa aduni rezervistii in subunitatile de rezerva din care fac parte. Care dpdv operativ pot fi subordonate total sau partial unei unitati sau M.U,pt misiuni de lupta sau pt completari de pierderi.
La ce-i acum,cu rezervistul care vine din capul celalalt de judet, asteapta batalionul activ dupa Vasile care s-a impotmolit in noroi in satul Nestiutii de Sus.Sau pleaca cu efectiv incomplet.
Oho, dar se poate si in subordinea CMJ-ului, un poligon mai necajit tot gasim.Mobilizarea este un atribut al CMJ-urile si nu a unitatilor in sine. O companie macar mi se pare de bun simt strategic vorbind.Resedintele de judet sunt in rezerva goala…Dosarele de personal rezerva oricum sunt la cemejeurile astea. Si ca zis-ai de MAI. Au dat normele metodologie pentru rezervisti voluntari in 2017, aprobate tot de Carmencita. Acum cand MAI-ul nu-i prea ocupat altoind civili neinarmati, ar trebui teoretic sa pregateasca si militari in rezerva la armele lor adica jandarmi, pompieri aviatie interne si cam atat mai au militarizat. Bine, ai ii si dgpi-ul ala alor, dar acolo n-as prea crede.
O mizerie oricum sa ai VM, deci posibilitatea pregatirii VM si… sa nu scoti posturi la concurs.Io am fost pe administratie, deci nu ma bag peste capul meu dar baietii de la VM au fost intodeauna de nota 10. Acolo era si pregatire fizica si skill si conditii mai grele fata de o arma „ordinara”.
Deci rezum: astia cu aplicatul legii, niste idioti.
Pot sa ma fac rezervist voluntar la MAI si sa bat si sa gazez jandarmi?
La pompieri. Fara misto, am avut un prieten mai smintit care i-a spalat pe niste jandarmi cu furtunul acum cativa ani. El insista spunand ca a fost din gresala…
E de palmares… :))
Cauți personal? Obliga-i pe cei care solicită Ajutor Social,vsa aducă adeverință de la „MApN că nu este apt să fie militar rezervist. Așa cum aduce adeverință de la un loc de muncă, că nu îl angajează
mă repet,armata nu vrea acest program….cel puțin armata de acum.
este constrânsă să demareze acest program și de asta o face în felul ei arhicunoscut.niciodată nu vor lăsa „străini” în rândurile lor,le este foarte bine așa….o castă ce refuză modenitatea.
dar timpurile se schimbă.
e mai convenabil pentru ei să cheme poporul să apere glia în momentele de criză sub formă de carne de tun,prostimea moare și ei rămân cu laurii.
Asa cred si eu, nu vor. Efectiv nu vor si nuare ce sa le faca nimeni. Cum dracu sa dai vina doi ani la rand pe societate?
Frate toti cei pe care i-am vazut in reportaj erau trecuti de 35 de ani!!!! E clar ca programul tinteste aiurea total – sa nu ai tu tineri sub 30 de ani???!!! Ce armata e asta??? Si chestia asta cu antrenatul a 4 -5 oameni undeva departea … are vreun efect? Cetatenii aia vor participa vreodata in cele 3-4 luni de instructie la o aplicatie cu sute de soldati si toate categoriile de arme? Cred ca nu-si va bate nimeni capul sa ai mai adune de pe un de sunt imprastiati si grasii din armata vor fi fericiti ca cel putin la nivel de hartii ” rezerva ” este asigurata. Asta nu e armata, e doar un exercitiu de impostura.
Am 57 de ani,ştiu să mânuiesc foarte bine AK47,PSL,AG7,grenade de mâna,explozivi gen C4,etc,credeţi că aş avea unloc de re rezervist ?
veci că pune sri-ul ochii pe tine acum în prag de centenar,o să ai „coadă” și în pat?
Pai daca el la 57 de ani are coada in pat eu la 39 cred ca am 2 „cozi”. Daca mai zic ca am citit putin despre tactica militara moderna, ca mai tin minte ceva despre ambuscade din ce am citit in manual in armata cred ca imi dau astia mobil de la ei sa nu se mai chinuie sa-l urmareasca pe al meu.
Interesanta emisiune.
https://www.youtube.com/watch?v=LFBJIxzZggg
Domnilor,eu am spus ce capabilităţi am la vârsta respectivă,nu înseamnă că sunt vreun Rambo.Nu ştiu dacă tinerii de 20-30 de ani sunt interesaţi şi motivaţi spre o carieră militară.Mai mult ca sigur că tinerii respectivi au alte priorităţi,şi e foarte greu să le induci stări gen patriotism năvalnic,etc.etc.
Este un cumul de factori care poate impinge un tinar sa devina rezervist voluntar.
In plus, fiind exact asta, voluntari, Ministeru’ Competentei ar trebui sa manifeste niste lucruri care par inexistente in gradina lui: legaturi cu societatea, sa inteleaga mersul ei, motivatia, directia in care merge, resorturile actiunilor voluntarilor, asteptarile lor.
Aici am ceva de aduagat. Problema cred ca a fost pusa in carca societatii din lipsa de raspunsuri corecte la intrebari pertinente. Nu tanarul este neaparat dezinteresat ci lipsa de comunicare a celor de la minister si cmj indeparteaza si un om care are un minim de interes. Mai apoi, respingerea oamenilor interesati intr-un mod idiot de-a dreptul. Ce am scris in articol, cunostinta sunata cu o zi inainte de finalizarea inscrierii s-a inscris cu in prima saptamana pentru un post de subofiter pluntonier maj, arma infanterie. A fost sunat cu o zi inainte sa se incheie inscrierea, dupa ce s-a pus omul pe drumuri si si-a completat dosarul ca in urma pregatiririi ar obtine gradul de sergent, si intra sub incidenta articolului 9 din ordinul de ministru, adica acel articol care permite incadarea unei persoane pe functie de rzv dar avand gradul aferent functiei sau unul imediat inferior. Deci, ce vina are tanarul? Asta este un exemplu. Am fost si eu sunat, daca sunt interesat. eu am lucrat pe parte administrativa si am vrut o sa revin la infanterie sau vm. Mi s-a spus, ca nu sunt posturi si eu am intrebat, bine-bine si atunci de ce p… mea m-ati sunat. La care plutonierul ala imi zice, ca asa trebuie, avem listele cu persoane care trebuie contactate. Poftim. Eu, tanarul aproximativ ca nu-s nici eu la 20 si ceva de primaveri ce vina am? Alt exemplu, alta cunostinta. Tot subofiter comunicatii ar fi vrut. Are fixurile lui. Nu avem. Nici nu stiu ce posturile lui dracu au avut, ca orice structura are comunicatii. Din cunostintele mele, multi militari in rezerva ar fi vrut sa „mai dea o sansa armatei”- da, ca lucreaza in privat pe bani seriosi, unii au fost soldati activi, altii subofiteri si altii ofiteri. Toti au vrut ceva, si nu bani. Unii care au fost soldati au vrut subofiteri, unii subofiteri au vrut ofiteri si unii ofiteri au vrut alte specialitati fata de cele pe acre le-au avut. Toti interesati. Au fost pusi pe drumuri, cu „Nu avem locuri”. Ba da cat de dobitoc sa fii sa nu negociezi nimic, sa nu ii oferi ceva unui om, poate nu ceea ce isi doreste dar ceva.Unde scrie canu poti negocia nimic in sensul in care ii faci soldat pe o specialitate si il muti ulerior sau il faci subofiteri si dupa primul contratc faci pe dracu in 4 si il pui pe functie de ofiter. Toate chestile astea se pot face cu un minim de vointa.Se faceau acum ceva timp pe 3 lazi de bere si un gratar. Il suni cu o zi inainte, ii zici ca ti-a trebuit doua luni sa iti dai seama ca gradul obtinut de pe urma scolarizarii ii prea mic si apoi ii trantesti telefonul in nas. Si la mizeria asta, tot tanarul ii de vina, ca vrea sa caute „pokmenoni” dupa cum a zis in reportaj inteligentul ala?
Sir, leftenant sir!
As face o diferentiere intre cei care vor sa fie ofiteri prin mecanismul de rezervisti voluntari si cei care sint ofiteri de cariera.
Sint o multime de puncte care se pot pune in practica pentru a face functional sistemul. Problema este insa ca cineva (din Ministerul Competentei) ar trebui sa isi puna palaria cu neuroni si sa inceapa sa gindeasca. Si sa plece de la ce vor de fapt.
Sar mai e o alternativa. Sa ne gindim un pic: daca cei care au pus la punct tot programul cu rezervistii voluntari si se ocupa de el operational nu sint incompetenti de put ci doar… asa s-a intentionat sa fie facut? Daca ei sint de fapt profesionisti cu totii, dar au primit ordin sa se comporte incompetent?
Oho, prietene Iulian, nu-i nevoie de atata formalitate.
Eu ma refeream la rezervisti voluntari. Nici unul care a prins ceva ok in civilie nu vrea sa plece si prin programul asta se gandeau ca se mai pot vedea cu fostii colegi, sa traga cu arma, putin pregatire etc. Adica niste lucruri la care orice doritor ar trebui sa aiba acces.
Buna ziua, vreu sa invat putin prim ajutor, cum sa pun niste saci la inundati si cum sa manuiesc una bucata arma. Aha, pai nu se poate, nu avem locuri!
Domnule lt(rez), eu daca as fi la MaPN si as citi ceea ce ati scris pe aici, v-as plati si v-as ruga sa ii consiliati pe cei care fac acest talmes, balmes cu acest program.
Nu de alta, dar aveti idei excelente. Sunt unele pe care sunt sigur ca le aveti in minte, referitor la acest program si nu sunt scrise pe aici…
Tind insa sa cred din ce in ce mai mult ca la noi in tara, nu ca nu se poate, nu se vrea, asa cum am mai scris. Si am asa de multe exemple…
P.S. Oricum prin articolele astea i-ati consiliat gratuit. Sa speram ca anul viitor va fi mai bine. Eu sunt unul dintre oamenii care vor sa ajunga rezervist voluntar, nu ma intereseaza banii deloc, ci ceea ce ati scris dumneavoastra mai sus, sa invat niste lucruri elementare, un prim ajutor, un tras cu arma, fac si sectoare, plantoane, ca nu imi e frica de munca. Vreau insa sa „prind” o arma combatanta, gen PM, Cercetare etc. Sunt tanar, si nu ma intereseaza pokemonii, asa cum spunea un ilustru rezervist voluntar, care are impresia ca noi tinerii, suntem niste prapaditi. Nu o fi chiar asa, unii dintre noi, mai avem si cariere bune in privat, facultati facute serios, suntem si disciplinati, cuminti etc. Dar poate nu e nevoie de unii ca noi in Armata…
Multumesc pentru apreciere. Nu trebuie sa fiti atat de formal.
Si cand eram la Mapn am intrat in conflict datorita unor idei de bun simt cred cu tot felul de sinercuristi. La ei armata era ceva de facut pana la pensie(speciala) la 40 de ani.
Stiu ca tinerii de azi(multi), si eu ma incadrez aici, ar dori serviciu militar insa exact cum puneti problema mai sus, ar dori anumit specialitati, anumite arme ca deh, nu mai traim in epoca in care armata vin cu sablonul, te incadrezi bine, nu te incadrezi sa fi sanatos. Nu mai merge asa.
Daca ma iau dupa teoria conspiratiei, ceea ce eu detest, radio barfe zice ca intentionat vor sa distruga idea de rezervisti sa revenim la serviciu obligatoriu. Ce spagi se dadeau la centrele judetene atunci, vai de capul meu. Spaga circula, toata lumea traia bine.aleg sa nu cred in varianta asta ci doar in varianta prostiei.
Ca paranteza, in Uk poti solicita daca faci fata fizic pregatire in randul SAS – rezerva – https://apply.army.mod.uk/roles/infantry/sas-reserve
Evident, trebuie sa treci probele, dar daca le treci garantat nu auzi acel „pai nu avem locuri”.
In fine. Ramanem cu idiotul ala, abia poarta si el uniforma de 3 saptamani si el ii deja ironic cu pokemonii lui cu tot…Emite judecati de valoare la adresa tineretului.
Nu e vorba ca emite.Chestia e cvasioficiala.”Programul e un esec pt ca tinerii nu vor.Uite,le dam si mai multi bani si tot nu vor”.
Serviciul obligatoriu nu il vor mai introduce.Spagi sau nu,e prea mare bataia de cap pt sefime,iar birocratul de rang inalt obisnuit isi doreste in primul rand liniste,bani in al doilea.
Partea buna e ca la razboi,potentialul inamic habar nu are de amploarea rezistentei potentiale. Nu apar inrolati in armata amatorii de bataie 🙂
Stiti ce mi se pare cel mai pervers?
Ca dupa esecurile astea, MaPN-ul da vina pe civili, ca nu s-au inscris, ca bla, bla, bla.
Nu ca nu se poate, nu se vrea, despre asta este vorba, in opinia mea.
Se pare ca , o sa-i vedem și pe ai noștri rezervisti voluntari defilând la parada de pe 1 decembrie .