Sau cum are Statele Unite doua monede nationale: dolarul si titlurile de stat ale Trezoreriei Americane. Denominate, of course, in dolari!
Pe măsură ce guvernul SUA cheltuieşte sume fără precedent pentru a salva economia, apare o nevoie la fel de stringentă de a strânge bani pentru a plăti aceste cheltuieli. Şi asta se realizează prin împrumuturi, dobândite prin vânzarea de obligaţiuni cu diferite termene de maturitate.
Cea mai mare parte a datoriilor este deţinută de sectorul privat, dar circa 45% revine unor entităţi publice, incluzând părţi din guvern. Iată cine deţine cel mai mult. Ţările listate includ atât investitorii privaţi, cât şi cei publici, conform datelor lunare publicate de Trezoreria SUA.
Continuarea articolului pe RomaniaEconomic
calculase unul pe undeva ca dobanzile pe care le platesc americanii chinezilor pentru trilionul de dolari imprumutat platesc tot procurementul armatei chineze – americanii au astfel de sustinut 4 armate din bugetul lor – SUA, China, Israel, Egipt.
Nemaivorbind dfe contributia la NATO…
Cum credeti ca va fi rezolvata aceasta problema?Printro inflatie controlata, marirea impozitelor pentru toti contribuabilii americani ,inclusiv pentru cei bogati, prin neplata datoriilor, sau cate un pic din toate aceste posibilitati?
Prin banii platiti Egiptului americanii au cumparat loialitatea acestei tari, atat cat s-a putut.Sa nu neglijam insa ca egiptenii au cumparat in ultimii 30 de ani, cu preponderenta, armament american.Practic banii americani, dati Egiptului, se intorc in SUA , la producatorii de armament.In momentul cand folosesti cu preponderenta armament american, logistic esti dependent de SUA care iti controleaza capacitatea de lupta.
Pana acum americanii au folosit doua parghi: exportul inflatiei, prin export de masa monetara si pretul, sau mai bine zis profitul de pe urma materiilor prime, preturi exprimate in dolari. Una peste peste alta controleza masa monetara a principalei, si deocamdata cam singur, valuta forte mondiala. Atata timp cat comertul va depinde de dolar nu vor avea probleme.
Dolarul este moneda lor si problema noastra, a spus un fost presedinte al FED.
pai e impropriu zis ca Egiptul a cumparat armament american – in urma acordului de pace de pe vremea lui Jimmy Carter atat Egiptul cat si Israelul primesc ajutor militar de cateva miliarde dolari anual.
Egiptul (sau Israelul) isi defineste doar cerintele (avioane, tancuri, etc.), americanii raspund cu ce sugereaza ei, si apoi echipamentele sunt cumparate de guvernul american de la producatori si livrate Egiptului.
pe banii lor, egiptenii mai mult au luat chestii rusesti, chiar si romanesti (tancuri)
@sorin – ai dreptate privind capacitatea de lupta – aia era si ideea lui Carter – americanii sa controleze cele 2 armate si astfel aia sa nu se poata lupta pe viitor intre ei.
mai mult de cateva zile nu se pot lupta fara ajutor american – piese de schimb, munitie, armament, etc. – desi as suspecta ca Israelul are stocuri mai mari dar si capacitati proprii. Totusi, cand Israelul a vrut sa-si construiasca propriul supersonic si aproape reusisera americanii le-au blocat programul si i-au fortat sa renunte sub amenintarea blocarii fondurilor.
te pomeni ca o fi ceva cu teoria conspiratiei din pakistan si turcia, ca americanii au ceva in codul sursa care poate bloca avionul la nevoie, dar ma indoiesc ca era posibil la vremea aia. mai degraba cred ca au vrut sa-i tina intr-o situatie de dependenta si pe unii, si pe altii.
Daca nu avem simtire, sa stiti ca suntem obligati !!!!
http://www.youtube.com/watch?v=l1kKhJgUbHE&feature=related
Ieri dobinda la bonurile de tezaur pe 10 ani a fost de 1.48%. Inflatia e de 2%. In conditiile astea, orice imprumuta bani guvernului american il subventioneaza cu 0.5%. Bun, o sa ziceti, cum naiba mai gasesc astia fraieri? Evident, intrebarea vine de la noi, oameni care ne-am nascut saraci (nu muritori de foame, dar nu copii de industriasi, bancheri, etc.).
Ei bine, oricine are o avere semnificativa (sau administreaza fonduri importante) trebuie sa-si diversifice investitiile si sa-si calculeze riscurile. In aceste conditii, o parte din bani vor fi asigurati prin cumpararea de aur, dolari, imobiliare, chiar daca acestea pe termen lung nu vor produce profiturile din alte sectoare, pentru indiferent ce se intimpla in China, in zona Euro, in Rusia, bonurile de tezaur vor avea valoare, in timp ce Euro… cine stie. E ca si cum ai cumpara un seif: platesti pentru siguranta banilor.
Judecata asta devine si mai pronuntata cind te uiti la actiunile fondurilor de pensii, care trebuie sa fie partial lichide in permanenta, la banci, la companii de asigurari. Investitiile la bursa, in bonduri pot sa produca mai mult, dar daca trebuie sa vinzi cind bursa a cazut sau daca o anumita moneda se devalorizeaza (vezi Euro), ai o problema foarte mare.
In plus, daca cumva economia americana se prabuseste si nu mai poate sustine dolarul, v-as ruga sa-mi spuneti in ce economie (si implicit moneda) ati investi? Europa? China? Pai zonele astea nici sa functioneze pe cont propriu n-ar fi in stare daca US Navy n-ar tine caile de navigatie deschise si daca USA n-ar cumpara mai tot ce exporta. Nici nu mai discut de impozitele care ti-ar decima investitia in Europa sau de faptul ca in China comunista totul se poate schimba in doua zile. Sigur, unii viseaza la Elvetia sau coroana norvegiana, dar astea sint economii mici, cu monede supraevaluate, total incapabile sa serveasca intreaga lume.
Deci: nu va doara capul de grija americanilor si a datoriilor lor. Pina acuma se vede ca sint suficienti amatori care sa-i finanteze chiar in conditii dezavantajoase. In plus, daca traiesti in USA, consumi in USA si iti planuiesti viitorul in USA, nici nu prea ai de ales. Nu stiu multe tari care sa nu-si doreasca asa o problema…