Forța de reacție rapidă a Statelor Unite combină câteva platforme deja existente pentru a realiza „distrugătoare de nave” potente.
Ca parte a transformării sale dintr-o „a doua armată” într-o extensie a proiecției puterii navale în Pacific, infanteria marină americană se pregătește să scufunde navele și portavioanele chineze.
Prin adaptarea platformelor care sunt deja utilizate de armata americană, USMC speră să lanseze rapid o puternică capacitate anti-navă. Iată cum:
Dezvoltarea unei capabilități de rachete anti-navă cu lansare de la sol este acum cea mai mare prioritate de modernizare a infanteriei marine americane. Pentru o soluție disponibilă în viitorul apropiat prin care să reușească să controleze mările de la sol, infanteriștii marini vor folosi racheta NSM – aceeași care este folosită de marină pe Navele de Lupta Litorală (Littoral Combat Ships – LCS), pentru a-și crește propria letalitate.
Nava de Luptă Litorală Gabrielle Giffords, dotată cu rachete NSM, aflată la Naval Base San Diego, Calif. înainte de a fi trimisă in Asia. Foto MC3 Abby Rader/U.S. Navy,
Sistemul Expediționar Marină-Infanterie Marină de Interdicție a Navelor
Una dintre cele mai noi abordări ale războiului anti-nave pe care le dezvoltă Corpul de Infanterie Marină al Statelor Unite implică vehicule terestre fără pilot – respectiv Sistemul Expediționar combinat Marina-Infanterie Marina de Interdicție a Navelor (NEMESIS). Acesta împerechează noua rachetă Naval Strike Missile (NSM), o rachetă anti-navă cu capabilități de sea-skimming, cu un vehicul blindat de tip JLTV fără pilot. Vehiculul JLTV ROGUE Fires, unul fără spațiu de cabină, va fi operat de la distanță, probabil din oricare dintre numeroasele insule care împânzesc Oceanul Pacific de Vest, oferind o capabilitate anti-navă robustă și facil de manevrat.
Foto: Oshkosh Defense
În timp ce Infanteria Marină americană are deja o capabilitate de atac de la sol cu sistemul său de rachete de artilerie de mare mobilitate (HiMARS), această platformă mobilă de lansare a rachetelor multiple are probleme cu lovirea țintelor mobile, cum ar fi navele în mișcare. Racheta NSM, pe de altă parte, este extrem de manevrabilă.
Racheta Naval Strike Missile (NSM) produsa de Kongsberg este lansata din nava de Lupta Litorala USS Coronado (LCS 4) în timpul operațiunilor de testare a rachetei de pe coasta Californiei de Sud. (fotografie U.S. Navy, autor Mass Communication Specialist 2nd Class Zachary D. Bell)
NSM este o rachetă anti-navă și de atac la sol dezvoltată de compania norvegiană Kongsberg Defence & Aerospace (KDA).
Spre deosebire de rachetele cu un profil de atac cu boltă de sus în jos, NSM poate zbura la o „altitudine extrem de mică la nivelul mării” la viteze subsonice ridicate pentru a se sustrage radarului inamic. De asemenea, este capabilă de „manevre de final cu G înalte” în timpul fazei sale terminale de zbor, pentru a se sustrage de apărările antirachetă.
Numele original norvegian era Nytt sjømålsmissil (literalmente Noua rachetă maritimă, indicând că este succesorul rachetei Penguin); denumirea de marketing în engleză, de Naval Strike Missile, a fost adoptata mai târziu. Racheta are puțin peste 400 kg și are o rază de peste 185 km (100 nm). Folosirea unui cap de luptă cu aliaj de titaniu de înaltă putere, cu explozie/ fragmentare de la TDW este conform design-ului modern, cu explozivi insensivizați.
O baterie de coastă NSM constă din trei vehicule de lansare de rachete, trei vehicule de comandă a luptei, un centru mobil de comunicații, un vehicul cu radar mobil TRS-15C, un vehicul de transport și încărcare și un vehicul mobil de reparații. Fiecare vehicul cu lansator cară 4 rachete și poate fi conectat la vehiculul de comandă a luptei prin fibră optică sau prin radio până la o distanță de 10km; până la 6 lansatoare cu 24 de rachete pot fi conectate împreună instantaneu. Când este instalată pe nave, NSM poate fi montată pe punte în pachete de câte una, două, trei, patru, sau șase lansatoare. În iunie 2013 Polonia a operaționalizat Divizia de Rachete de Coasta, echipată cu 12 rachete NSM si 23 de vehicule pe șasiuri Jelcz.
Foto: Kongsberg
Tomahawk
Pe termen lung, un alt proiect USMC care se desfășoară în paralel cu programul NSM este un efort de adaptare a rachetei Tomahawk pentru lovirea navelor pe mare din poziții fixe pe uscat, acum posibilă prin retragerea Americii din 2019 din Tratatul privind forțele nucleare cu rază intermediară din 1987 care interzicea rachetele balistice și de croazieră cu raze intre 550 si 5500 de km. În funcție de variantă, rachetele Tomahawk variază de la 1.300 la 2.500 de kilometri.
Combinând rachetele anti-navă NSM cu rachete de croazieră Tomahawk lansate de pe uscat, USMC este aproape de a avea câțiva noi ucigași de nave puternice cu care speră să tina marina chineză la distanță si să își recâștige supremația navală din Asia.
PS: Reamintim ca MApN a ales de asemenea racheta NSM pentru sistemul său de apărare de coastă (programul SIML – sistem de instalații mobile de lansare de rachete anti-navă) printr-un acord cu guvernul Statelor Unite, însă într-o configurație pe camioane.
Surse:
https://nationalinterest.org/blog/buzz/here’s-how-us-marine-corps-will-sink-chinese-ships-168535
Salut. Sunt curios c’è tip de rachete AN vom avea pe corvette, sper sa mergem pe doua tipuri, asa vom avea curajul sa le aratam destu ivanilor.
Cred ca ideea celor de la USMC a fost tocmai sa mearga pe exact acelasi tip cu fortele navale americane (US Navy) – NSM fiind intai selectata de US Navy pentru LCS si noile fregate si apoi de catre USMC.
Ideea e sa ai stocuri comune – poate din cazul nostru comune nu numai intre cei de la Coasta si cei de pe corveta, ci si comune cu principalul aliat, ca sa putem fi aprovizionati in timp util in caz de ceva. Daca ne punem alt tip de racheta pe corvete pierdem acest avantaj si in plus ne alegem cu o dubla bataie de cap dpdv logistic, inclusiv dublarea mentenantei si tuturor lucrurilor pe orizontala, care nu se justifica absolut deloc. Vor lua NSM si pentru corvete si fregate. In cazul Poloniei care are de doua tipuri, situatia era diferita, au luat intai RBS-15 si apoi cand a aparut NSM au trecut pe ele.
Frumos articolul. Dar eu cred ca tot pe aviația ambarcata și portavioanele aferente se vor baza.
Asa cum o fac de la Midway încoace.
E vorba de USMC nu de US Navy. Au vrut si ei sa aibe jucarii antinava .
Este foarte pertinenta dorința lor. La nevoie, oamenii aia vor sa se poată descurca și singuri. Fără sa fie ajutați de aviație sau marina.
NSM + + + Polonia este deja o nuca tare ! Pe langa ei suntem abia o samanta, amenintata si de ciocanul(tot mai greu) de pe Tisa. Multumim din inima Partidului !
„I HAVE A DREAM” la Marea Neagră cu RoArmy.
antinavă in toate cele trei medii ,tomanawk si submarin.
https://www.snafu-solomon.com/2020/09/berger-all-but-admits-that-missile.html
missile marine corp?ce-i asta?
Pai pt cinde crezi tu ca au cumparat ei NSM pe LCS si USMC? Doar si numai pt chinezi…
„reducing the size of F-35B and F-35C squadrons from 16 to 10 planes will be used to buy the equipment necessary to fight the war, Berger envisions.”
Cate avioane vor fi mission-ready la „escadrila” aia de 10 F-35? Sper sa nu le dea idei unora de pe la noi!
F-35 fusese gandit in alta combinatie, a intervenit neprevazutul, combinatia s-a schimbat, acum se pregatesc iar americanii pt lupta „toe to toe”…
Rusia e „dog and pony show” (cu exceptia cazului in care fac rusii vreo tampenie majora), astia se cunosc de 70 de ani si o tzin cu circul asta ca intre pirande.
Razboiul ala nasol va fi cu China…ca o sa ne dam seama de asta prin octombrie/noiembrie sau mai asteptam pana la anul…mai vedem, dar nu vad cum mai poate fi evitat. Faptul ca SUA baga pe fast-forward in productie tehnica existenta adusa la zi e un indiciu destul de clar… Rusia a inceput si ea chestia asta chiar de vreo doi ani. Cand incepe razboiul nu poti sa te bati cu armele de pe HDD.
Mai intru si eu pe Snafu-solomon si la fel ca si tine ma intrebam ce este „Missile Marine Corps” ca pomeneste de fiecare data de chestia asta.
Credeam ca o fi vreo noua denumire oficiala a componentei USMC care opereaza HIMARS si care va opera viitoarele sisteme de rachete, dar cred ca e doar o denumire ironica (sau nu) data de Solomon in contextul transformarii USMC (care renunta la tancuri si multe altele si se va axa mai mult pe sisteme de rachete).
snafu o arde pe haităreală hardcore vis a vis de noua paradigmă de la usmc si f35 ,il citesc cu placere dar trebuie luată in seamă si varianta oficială că nici ăia nu-s degeaba prin pentagonul ăla mă gândesc.
Uleu, colcaie trolii rusi pe blogu’ cela… Numa’ sa-l auzi spunand ca Rusia e un aliat contra Chinei…
Nu, mersi…
La noi mai e mult pana departe. Atat de mult avem de investit sa putem ajunge la nivelul anilor in care traim, incat nu stiu in cat timp putem ajunge acolo. Dar fiecare drum incepe cu primul pas iar romanii l-au facut deja!
Oare macar putem visa la 3-4 LCS? 🙂
Are us navy 4 buc pe care vrea sa le caseze(scufunde). Cica ii costa aproape 2 miliarde $ sa le aduca la standardul ultimelor lansate. Cam banii de ii avem noi ptr curvete. E posibila o donatie „moka” si modernizare de banii aia.
Inca o bilă albă pentru NSM. Abia le aștept și pe ale noastre.
Noi am avea șanse sa combinam NSM cu Tomahawk? O asemenea combinație i-ar face pe ipoteticii noștri dusmani sa nu își dorească sa se dea la noi.
Ca simplu civil consider ca nu ar fi rău să avem minim 9 instalatii de NSM.
Nu, Tomahawk are o lista extrem de redusa de clienti.
Oare daca s-ar dori asa ceva si s-ar face cel mai mare lobby pe langa americani, am avea macar ocazia sa nu ne dea cu flit in nas imediat?
PS Stim ca topoarele americane sunt greu de procurat daca nu esti pe linia scurta a istoriei americane, asa cum is britii, dar la ceva de productie non americana am avea acces, de ex cele frantuzesti?
hai sa reusim prima data cu lobby-ul pentru chestia cu VISA…
Nu inteleg pt ce chestia cu viza la americani. Daca ai cat de cat un motiv serios sa fii acolo, primesti viza fara probleme. Urcarea documentelor pe site dureaza jumatate de ora, asteptarea la ambasada in jur de o ora iar „interviul” 2-3 minute. Viza o primesti pe 10 ani. Eu unul n-am chef sa mai aud de „mexicanii” si retelele noastre de „fetite” si pe acolo.
Multumesc
Până acolo, vom putea combina NSM cu HIMARS (NSM pot fi lansate și de pe platformele HIMARS).
WOW Gabrielle Giffords la 3104 tone deplasament full load, este un LCS adevarat! Cam din astea avem nevoie si noi!
nu avem ce sa facem cu lcs-uri. nu sunt deloc potrivite nevoilor noastre
Noi avem nevoie mai repede de cele patru Gowind-uri, LCS-urile dupa cum le spune si numele nu sunt corvete, au fost proiectate special pentru nevoile americanilor.
Despre care nevoi si ei se intreaba de ceva timp cam care ar fi 🙂 …
eu parca din informatii de colo de colo, stiu ca TACTOM BLOCK V e racheta AN si deja e in dotare sau in comanda https://www.defense.gov/Newsroom/Contracts/Contract/Article/2129070/
da, evident Tomahawk e in uz la Navy.
nu aveau insa voie platforme terestre, conform tratatului.
acum se schimba kalimera.