Cum s-au impartit pe teritoriul Romaniei un milion de voturi pe liste suplimentare.

Topul judetelor cu cei mai multi turisti electorali

de Victor Cozmei

La alegerile prezidentiale din 2 noiembrie, aproape 1 milion de romani au votat pe liste suplimentare, adica in alta localitate decat cea de resedinta. Pe langa marile judete cu centre universitare sau zone urbanizate/industrializate, performere la votul pe lista suplimentara sunt multe din judetele din sudul tarii precum Olt, Calarasi, Teleorman. Pe langa acest aspect care ridica semne de intrebare si aminteste de turismul electoral, o analiza statistica in comparatie cu alegerile din 2009 arata inca ceva: in multe judete precum Vaslui, Alba, Bacau, Hunedoara, Bistrita Nasaud, Salaj s.a. – numarul votantilor pe listele speciale a crescut de aproape 2,5 ori.

Pe 3 noiembrie, HotNews.ro atragea atentia asupra unui aspect controversat al alegerilor prezidentiale de duminica: 10% din voturi au fost in sectii speciale / De unde au venit turistii care au votat in Ilfov, Giurgiu, Mehedinti, Olt si Calarasi?

La alegerile din 2 noiembrie, nu mai putin de 963.987 de voturi au fost pe listele speciale. Din acest total, 111.632 voturi au fost in Bucuresti. Restul de peste 852.000 de voturi pe liste suplimentare s-au impartit in judetele din tara.

In topul judetelor cu zeci de mii de voturi pe listele suplimentare sunt judete puternic rurale, fara multi studenti, fara multi turisti si nu foarte industrializate (gradul de industrializare este un indicator pentru existenta navetistilor).

In harta de mai jos sunt simbolizate judetele din tara dupa procentajul de voturi pe listele speciale raportat la totalul votantilor din judet. Media pe tara a fost de 10,08%.

vot suplimentar 2014

Nu se vede harta pe mobil? O poti accesa aici: Proportia voturilor pe listele suplimentare – pe judete

O alta situatie controversata in legatura cu numarul votantilor din sectiile speciale o reprezinta cresterea spectaculoasa in unele judete fata de turul I al alegerilor prezidentiale din 2009.

In general, fata de 2009, numarul votantilor pe listele speciale a crescut in toata tara si asta se datoreaza unui sistem diferit de vot. La alegerile din 2 noiembrie 2014,  listele suplimentare au existat in toate sectiile (gratie unei decizii a Guvernului), pe cind in 2009 ele existau doar in sectii speciale, mult mai putine (3.359 sectii).

Cu toate acestea, cresterile in unele judete au fost extrem de mari. Pe langa judetele cu mari centre unievrsitare sau cu potential turistic – acolo unde cresterile sunt de asteptat – sunt si alte judete care au cunoscut cresteri semnificative.

In harta de mai jos sunt simbolizate judetele din tara dupa procentajul cresterii numarului de voturi pe listele suplimentare in 2014 fata de 2009. Media pe tara a cresterii este de 101,17%.

vot suplimentar 2014

Nu se vede harta pe mobil? O poti accesa aici: Voturi pe listele suplimentare 2014 vs 2009

De remarcat cateva cazuri: Judetul Vaslui a contabilizat o crestere de 143,68% a numarului de  voturi pe listele speciale. Adica la alegerile de acum a inregistrat cu 8.545 de voturi mai mult decat cele 5.947 de voturi din 2009. Nu avem explicatii inca pentru acest fenomen: nu stim sa se fi deschis vreo universitate sau vreo statiune turistica noua.

Asemanator, in Hunedoara numarul votantilor pe listele speciale a crescut cu 138,77%, contabilizand cu 16.102 voturi mai mult decat cele 11.603 inregistrate la alegerile din 2009.

In Salaj si in Bistrita Nasaud numarul votantilor pe listele speciale a crescut cu 132,53%, respectiv cu 123,04%, iar in Mures s-a inregistrat o crestere de 136,5%.

Tabelul de mai jos contine toate informatiile relevante despre toate cele descrise mai sus in articol:

vot suplimentar tabel

HotNews

17 comentarii:

  1. Ce mi se pare fabulos e faptul ca peste tot au fost cresteri de voturi pe listele suplimentare fata de 2009, dar mai ales ca la Teleorman a fost cresterea cea mai mica pe judete (de „doar” 23,30% -ce face frica! 🙂 ) , cea mai mare fiind la…Cluj!..de 165,93% !!!
    …ceea ce ma face sa intreb: de ce e totusi suparata Olguta de la Craiova pe Ioan Rus? 🙂
    http://www.mediafax.ro/politic/olguta-vasilescu-rus-nu-e-bun-organizator-suntem-suparati-pe-filialele-din-ardeal-ca-pierd-13493829

    • Citez din articol:

      „La alegerile din 2 noiembrie, nu mai putin de 963.987 de voturi au fost pe listele speciale. Din acest total, 111.632 voturi au fost in Bucuresti. Restul de peste 852.000 de voturi pe liste suplimentare s-au impartit in judetele din tara.

      voturi pe listele suplimentare in 2014 fata de 2009. Media pe tara a cresterii este de 101,17%.

      La alegerile din 2 noiembrie 2014, listele suplimentare au existat in toate sectiile (gratie unei decizii a Guvernului), pe cind in 2009 ele existau doar in sectii speciale, mult mai putine (3.359 sectii).

      voturi pe listele suplimentare in 2014 fata de 2009. Media pe tara a cresterii este de 101,17%.”

      Concluzie:
      In 2009 voturile pe liste suplimentare au fost concentrate in 3359 sectii speciale insa in 2014 ele au fost frumos…dispersate in toate sectiile de votare, ajung astfel la o dublare a numarului acestor voturi „speciale” (crestere de 101,17%…atentie..in tara!), ajungandu-se la un neverosimil 963.987, adica 10% – BACSISUL – din totalul voturilor.

    • Ce nu intelege Olguta de la Craiova ( nume neaos, romanesc ! ) este faptul ca la Cluj , ca de altfel in tot Ardealul, inca nu a devenit PSD/PCR , partid stat ( sau pe aproape ) ! Dar ce mi se pare de-a dreptul monumentala este gindirea sus-pomenitei : „- Nu cred ca la Cluj , PSD -ul are oameni in fiecare bloc , care stiu cine voteaza cu PSD-ul sau cu alte partide, cum avem noi ! „.

    • @Razvane…
      -„”La mine în Craiova de exemplu sunt 178 secţii de votare şi 178 de organizaţii cu minim 20 de membri, practic ei ştiu în fiecare bloc cine votează cu PSD sau cu alt partid” <<– este de departe cea mai interesanta chestie din tot articolul… 🙂
      Adica societatea romaneasca este la fel de bolnava (daca nu chiar mai bolnava !) decat inainte de '89…
      Toate babele de prin blocuri supravegheaza practic… De aceea, ai nostri alesi nu vor investi niciodata bani pentru un program tip Echelon… 🙂 Cu o punga de ulei si un bidon de faina 🙂 rezolvi probleme grave pt care alte natii cheltuiesc bani grei … 🙂 Ma gandesc cati au fost mustruluiti pt votul tau Razvane… 🙂
      PS- Musculita de otet este capabila sa bage pe multi sub masa la un chef… 🙂

      • @dany
        ma intrebam eu de ce esti asa de guraliv
        acu vad craiova 🙂

      • Trist dar adevarat… asta e un fel de „social welfare intelligence service”.

        Ti-i si inchipui: Patrafiro !! Fa Patrafiro ! Cu cine-a votat ma, fufa aia de la 2 ? Care ma ? Aia de sotu-so a fost dulgher la Falimentul SA. Da’ coana Leana de la partner cu cine-a votat ? Io stiu sigur ca Marian ala de la 3 a pus stampila pe Macovei, stai sa vezi ce-i fac cand il prind !

  2. E .. sa va dau exemplu de unii care voteaza pe liste speciale..

    Au castigat bine anii trecuti si si-au cumparat case in N Bucurestiului Ma org N e o o cesteo generala .. Da toate sunt dincolo de linia de centura..
    Ori Bucale se opereste la linia de centura !! Asa ca acum astia locuiesc chiar si in comuna Voluntari Pardon „orasul” Voluntari
    Si multi dintre ei nu si-au preschimbat buletinul . Ei sunt cica „bucuresteni” Asa ca daca ua fost la vot .. au votat pe liste suplimentare!!

    Si daca duminca asta unii s-au dus la tara sa isi vaza o ruda sau sa faca plinu la molan .. se prea poa sa fi votat pe niste liste suplimentare …

  3. Lucrurile astea divizeaza extrem de mult tara. Practic pe asta si mizeaza politicienii nostri sa ne sparga in grupuri ca sa ne poata controla mai usor si sa poata fie intotdeauna vina cuiva si anume a „alorlalti”

  4. Cauza principala a cresterii numarului de votanti pe liste suplimentare este lipsa Sectiilor Speciale,vreo 3500 in 2009,ceea ce a dus la posibilitatea ca oricine sa poata vota oriunde.
    Trebuie tinut cont de realitatile Romaniei de astazi,cind foarte multi romani de la orase au case la tara.De asemenea forta de munca este foarte volatila.
    Nu trebuie neglijate nici tirgurile (de masini,de animale) care au loc duminica.

  5. Cine seamana corupti… culege mafioti!
    Taica ilici s-a plins, dupa alegeri, ca pesedeul a devenit un monstru…
    http://www.comisarul.ro/politic/exclusiv/ion-iliescu-avertisment-dur-a%C5%A3i-creat-un-_262338.html
    La ‘Nasul’ s-a vorbit de primarii care, daca nu isi scot ‘cota’ de voturi pentru tonta, nu primesc bani de la dragnea-preasfintitul… De parca da din buzunarul lui…
    Urite alegeri! Cred ca e singura data cind pot fi de acord cu iliescu…

  6. eu m-am uitat la voturile pe țări. mie mi s-a părut fabulos votul băieților din Afganistan. mai mult nu mai zic. ba da, mai zic: fabulos în condițiile date. cum să votezi din nou aceiași oameni care te-au mințit?

  7. Foarte buna documentarea articolului. Mi-am tot luat viteza sa fac un material pe tema asta dar, cand ma gandeam cate cifre sunt de comparat ……………..
    Acum sa trecem la subiect.
    Foarte corecta observatia ca zonele dezvoltate economic, centrele universitare, zonele turistice (nu prea mult) dar si nodurile mari de tranzit atrag voturi pe liste suplimentare, fie ca sunt muncitori veniti la munca din alte zone, fie ca sunt studenti la camine fie ca sunt turisit sau persoane in tranzit.
    Pornind de la aceste aspecte putem scoate din culpa (fara a elimina total teoria turismului electoral) judetele Cluj (dezvoltare economica, centru universitar), Timis (idem), Ilfov (ati vazut toti firmele de pe centura Bucurestiului), Bucuresti (dezvoltare, studenti, tranzit), Iasi (studenti, tranzit Moldova, oarecare dezvoltare).
    Ar mai putea iesi din culpa, de data asta, si Doljul (centru universitar) care nu a sarit peste medie prea mult.
    Oarecum, ar putea iesi din culpa si Valcea (zona de tranzit si turistica unde fac tratament multe babe-astea voteaza de rup 🙂 ). Totusi, astea nu justifica in intregime depasirea cu peste 1,5% a mediei nationale.
    Judetele ramase in discutie, toate fiefuri PSD, nu se remarca nici printr-o dezvoltare economica apta sa atraga muncitori din alte zone, nici prin centre universitare de renume (de obicei sunt universitati mici sau doar sectii menite sa deserveasca „piata locala”, nici nu sunt centre turistice sau de tranzit majore. Exceptie ar face Giurgiu dar in nici un caz tiristii care trec prin zona nu puteau aduce 14,33 voturi pe liste suplimentare. Sa nu uitam ca aici e parohia lui Vanghelie.
    In rest, Calarasi, Olt, Gorj, Teleorman, Mehedinti, Salaj sunt zone unde s-a practicat intensiv turismul electoral si la celelalte scrutinuri.

    O observatie privitoare la media generala a voturilor pe liste speciale:
    a crescut de la cca 8.5% la peste 10% dar tinformatia trebuie coroborata si cu cresterea prezentei la vot din zonele dezvoltate, inclusiv Bucuresti, comparativ cu alegerile anterioare. Daca, de obicei, Bucurestiul ramanea cu cca 7-8% in urma mediei nationale de prezenta la vot acum au depasit media nationala.
    Un caz special este chiar Sibiu care, de obicei nu sarea de 40-43% prezenta la vot iar acum s-a dus spre 65-70%. Mobilizari masive la vot s-au produs si in alte judete din vest Cluj, Arad, Brasov, Timis, Alba, Bihor etc.
    In toate aceste judete cei care au facut diferenta au fost, in principal, studentii si angajatii veniti din alte zone ale tarii, toti votanti pe liste suplimentare.
    Sa nu uitam ca studentii dar si alti votanti antisistem (prezenti prin multinationale) au avut un candidat (Macovei) pentru care s-a facut mobilizare intensa pe retelele de socializare (12% in Bucuresti, scoruri bune in Cluj si alte centre universitare).
    Pentru a elimina indoielile ar fi fost bine ca tabelul sa fi cuprins si numarul total de voturi din 2009, precum si ponderea voturilor pe liste speciale de atunci.

    • Da nu au dezvoltare economica sa atraga … insa tocmai dincazua asta multi au plecat de acasa.. Si nu poti exldude aprioriic ca dunicile din cand in cand nu se intorc in judelele lor parlite .. asa ptr un we. Potio exlcude ca unii bucresteniu de origine din telroman nu si-au vizitata casa parinteasca pe 2 nov? Sa iti dau un pont : pe 1 noiembrie este Ziua Morților, Ziua tuturor sfinților! De unde stiu ? Pai de la magzinu Auchan! Mp-am mirat ca unele doamne cumparau cate 8-10 cozonaci si am intrebat ce se sarbatoreste. Usor indignata o doamna mi-a zis ca pe 1 este ziua mortilor si ca obiceiul este sa se mearga la cimitir , sa se faca slujba si sa se dea pomana!!
      Deci , asadar si prin urmare profitand de WE , multi au mers pe la casile lor , unde au parintii sau unde le sunt astrictai parintii , au mers la cimitir, au dat poamna, au macat si au baut acasa (dicutand politica) si apo a doa zi pe 2 au mers cu toata famelia la sectia de votare si au paraut pe listele suplimentaee…

      Si poi vin unii cica „crestini” si se mira ca intectualii pai da cum ca Calarasi, Olt, Gorj, Teleorman, Mehedinti. ZIUA MORTILOR ma Bula!!!

  8. interesant ca au fost localitati in tara in care la ora 10, in ziua alegerilor votasera peste 100%; autocarele stiu de ce…

  9. Haleluiah !
    Ne-a lamurit aseara Sova cum e cu scorurile mari in judetele sarace din sud: Olt, Mehedinti, Teleorman, Calarasi, Giurgiu, Gorj.
    Sunt oboare fratilor !!
    Judetele astea foarte bogate au un surplus de productie si organizeaza oboare unde dau buzna cumparatori din judetele vecine, disperati sa cumpere produse si animale.

    O alta explicatie a geniului carpatin este ca giurgiuveni, teleormaneni, calaraseni etc. care acum au buletin de Bucuresti s-au intors in weekend acasa si au votat pe liste suplimentare. Pai daca atatea mii de votanti au parasit Bucurestiul sa voteze in judetele limitrofe nu era normal sa scada prezenta in Bucuresti? Era dar prezenta in Bucuresti a fost peste media nationala.
    Nu continui sa redau idioteniile lui Sova pentru ca individul frizeaza patologicul.

  10. Dar ce ziceti de Sibiu ? uaaa 158% crestere. Aproape 10% au votat suplimentar.
    Eu zic ca romanii s-au lenevit si nu mai voteaza unde au domiciliu. Mai bine ca le-a dat voie la orice sectie, ca altfel se calcau in picioare la alea speciale si urlau ca prostii. Si asa a fost circul ala in bucuresti. Si in strainatate sa le dea voie sa participe in comisii ca sa nu mai urle ca bezmeticii. Evident platiti la fel ca cei din tara 🙂 . Sper sa aibe acelasi avant. Nu vin eu din tara sa ii tin stampila. Sa se organizeze singuri si sa ne dea o lectie daca sunt in stare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *