Arjun Mk 1A in timpul testelor. Impresionat…
Aruncati pur si simplu daca tinem cont ca Arjunul Mk I este in fapt o chestie pe senile cu totul si cu totul in afara cerintelor armatei indiene, asadar cele 72 de modificari nu aveau cum sa faca dintr-un Trabant un Mercedes S Classe. Ca sa obtii un tanc veritabil dintr-un Arjun singura solutie este sa te apuci sa proiectezi si sa fabrici un tanc cu totul nou. Si o sa va explic mai jos de ce:
–programul “Arjun” a inceput in… 1975;
-una dintre cerintele armatei era ca tancul sa nu depaseasca o masa maxima de 40 si ceva de tone (pentru a putea fi folosit pe toate tipurile de teren al Indiei: desert, munte, zone mlastinoase, se tine cont si de infrastrucura locala) dar le-a iesit pe la 62 to;
-tancul trebuia sa fie foarte sprinten, adica sa aiba o rezerva de putere foarte confortabila – 40 de tone la un motor de 1400cp. Motorul a ramas la 1400cp, dar cum masa a ajuns la 62 de tone numai “sprinten” n-a iesit;
-in 2009 s-au comandat primele doua regimente, adica 124 de bucati. In 2015, la doi ani de la livrarea ultimului tanc, 75% din flota era trasa pe dreapta, tancurile neputand fi folosite datorita nenumaratelor si foarte gravelor probleme tehnice survenite in exploatare;
-in privinta sloganului “Made in India” peste 55% din componentelor Arjun vin la pachet direct din import.
Tinand cont de toate cele de mai sus, armata indiana a refuzat sa mai cumpere astfel de tancuri si s-a orientat spre T 90 Tagil rusesc.
Revenind la stirea de astazi, aflam ca guvernul indian a pus pe masa un milliard de dolari pentru achizitia a 118 de tancuri Arjun Mk IA (desi se discuta ca DRDO sa se apuce intru dezvoltarea unei noi variante – Arjun Mk II – care sa fie ceva mai folositor de aceasta data). Producatoarea tancului – Heavy Vehicle Factory [HVF] – a primit contractul pe 23 septembrie si de graba a anuntat ca Arjun MkIA va fi ceva nemaivazut, numai putin de 72 de modificari fiind implementate.
Pai ce schimbari sa faci la un proiect nascut cu un grad de handicap care te duce cu gandul doar la “crestineasca” solutie a eutanasiei?! Ce sa schimbe HVF la Arjun ca sa-l faca tanc de tanc, spaima pakistanezilor si a chinezilor, cum sa-l faca sa functioneze, sa-i asigure ceva mai multi cai-putere per tona?!
Conform planului, primele cinci tancuri vor fi livrate armatei in 30 de luni de la semnarea contractului, apoi cate 30 de tancuri pe luna, se jura HFV cu mana pe statuia vreunui zeu-maimuta din panteonul hindus.
Cel mai probabil ca armata indiana n-a fost intrebata, sau daca a fost intrebata pe nimeni n-a interesat raspunsul categoric negativ, conform traditiei.
Dar, cel mai probabil, viitorul tanc al indiei va fi T 14 Armata, pentru ca indienii fac ce fac, dezvolta ei acolo ce dezvolta pentru ca mai apoi sa cumpere de la rusi sau occidentali arme la cutie. In materie de tancuri insa rusii sunt favoriti pentru ca ei ofera tancuri foarte agile, cu masa redusa conform cu cerintele armatei locale. India nu cred sa aiba ce face cu tancuri vestice de +60 de tone prin munti si deserturi, dimpotriva tancurile rusesti cu mase cuprinse intre 40 si 50 de tone, foarte sprintene fac cariera in armata indiana de foarte multi ani.
Aici mobilitatea pare mai importanta decat gradul de protectie, pentru ca fara mobilitate n-ai cum sa ajungi la locul evenimentului, indiferent de cat de bine esti protejat.
GeorgeGMT
Industria grea indiană nu prea exporta ” scule”.
Cel mult tabla, oțel, tuburi , profilate.
Lăsăm să moară de foame miile de indieni care lucrează la producția de blindate grele ? ?
Daca chiar doreau un tanc ușor , rapid, cumpărau licență T 90 și îl produceau in tara. N. bucăți în x ani.
Nu le vindeau rușii pentru citeva miliarde de dolari ? Nu cred.
Mai luau de la Thales licență pentru sistemul de comanda- control- tragere ( care e pe T 90 ) si de la nemți o licență MTU pentru un motor de 1400 cp.
Dădeau cu rindeaua, sudau, modificau șasiul si așa se dotau cu tanc patriotic ” made in India”.
Doar că și la ăștia spaga e sfântă. Pe lîngă vaca sacră.
T 90 este produs sub licenta in India.
Bishma 🙂
Pestele de la cap se’npute (nu numai in Ro) ! Este o aberatie sa ceri tancuri cu aceleasi calitati din valea Indului(Pakistan) pana in Himalaia, trecand prin podisuri si deserturi. Adevarat ca rusii fac tancuri f bune si fasnete si bine inarmate. Dar, dar dela razboaiele arabo-israeliene si Irak (modele prea vechi) natasele n-au mai fost incercate. Ar fi interesant ce pot (pe pielea altora) T90 si Armata.
Trebuie totusi notat ca tancurile indiene nu au ca adversare, in India, modele europene sau americane ci tancuri rusesti (China) si chinezesti (Pakistan) ambele mai slabe decat cele rusesti.
Indienii vor avea ca adversar , in viitor, din partea pakistanezilor, Altayul turcesc.Imi bazez afirmația pe faptul ca în ultimii ani, Pakistan a strâns relațiile cu Turcia cu care cooperează asiduu și pe parte de tehnica militara/forte armate.
Nu este exclus ca T-14 sa ajungă sa fie produs sub licență/clonare și de chinezi.
Nu prea cred sa ia paki tancuri turcesti. Deja au 400 de al khalid(proiect ceainiz) + 300VT4(type99 ptr export) comandate in china.cu Altay chiar nu au ce sa faca in zona Kashmir unde se paruiesc de juma de secol cu hindusii. La ce relief au pe acolo, altay ul este pur si simplu inutil.
Type 99A/VT4 mai slab decat T90 ul indian?? Nu prea crez!!
Și mă rog de ce cotețul chinezesc e mai bun…arată tu un exemplu de tanc chinez folosit in luptă? Sau o armă chineză folosită cu succes undeva… desculții aia de houtii dau cu dronele chineze de pământ prin Yemen de zici că sunt tinte de antrenament.
La concursurile de atletism pentru tancuri din Rusia cutiile blindate chinezesti au parut mai slabute decat surioarele rusesti.
Din 2014 pana acum au luat doua bronzuri, un loc 6 si restul argint. Si au participat cu type 96A nu cu state of art type99A. Au incercat si hindusii sa isi aduca propriile realizari in 2017 dar ambele Bishma au murit la datorie. Exact cum spuneam, prostilor poti sa le dai licenta unui produs perfect ca il fac ei varza.
Pai am zis, mai slabute. Ma rog conteaza si echipajul dar la mobilitate mi se parea ca rusii aveau un plus. Ceva le lipsea chinezilor. Ma rog doar o parere. Nu stiu cate parale face blindajul lor.
La concursurile de atletism pentru tancuri din Rusia cutiile blindate chinezesti au parut mai slabute decat surioarele rusesti.
echipajele rusilor viseaza si noaptea probele
Made in ‘tigania land’ este echivalentul calitatii de CC
Așa îți dai seama cum au ținut englezii toată India si nu numai, sute de ani.
Make love…
Asta e din categoria „Dumnezeu iti da dar nu iti baga si in sac”. De pomana au bani cacalau, de pomana cumpara licente de la za best of za best ca tot un rahat iese. Chiar si cand cumpara armament de calitate(rafale, t90, barak8 si alte minunatii) in manutele lor nespalate nu da rezultate. Astia si prietenii lor mai vestici, arabii, sunt genul de militari care si daca le dai warbird uri klingoniene, tot pe ultimul loc ies.
Afirmatia ,,Ca sa obtii un tanc veritabil dintr-un Arjun singura solutie este sa te apuci sa proiectezi si sa fabrici un tanc cu totul nou.”, este valabila și pentru tancurile noastre T55 și TR85, fie el și TR85M.
Revenind la indieni, la ce cerințe au, cel mai bine se pretează pentru ei tancurile rusești.
Dacă indienii ar fi pragmatici, ar renunța la Arjun și s-ar axa, exclusiv pe producerea sub licență și consiliere de specialitate ruseasca, a ultimei versiuni de T90, dacă T-14 încă nu este suficient de matur tehnologic pentru a fi apt de a întra în serviciul operativ.
Poate ca indienilor nu le-ar strica sa aibă și câteva unități de tancuri dotate cu tancuri foarte bine protejate pentru a fi folosite în zonele de câmpie.Aici s-ar putea orienta spre germani, americani sau sud coreenii.
Pakistanezii cred ca se vor dota cu tancul turcesc Altay, dacă acesta va intra în producția de serie.
TR85 este state of art pe langa Arjun. Problemele pe care le avea 85-ul tineau de calitatea slaba a unor piese, daca am inteles bine era vb mai ales curele si garnituri. Arjun daca am priceput bine sufera si de pe urma unor greseli de conceptie. Faptul ca TR85 este uzat moral este alta discutie.
Curele la 8VSA2T2 ?
https://www.rumaniamilitary.ro/povestea-motorului-de-pe-tr-125
Nu stiu Nicusor, la motoare nu ma bag de obicei pentru ca nu ma pricep, ce-am spus a plecat de la un interviu vazut la Pro Patria pe la sfarsitul anilor 90 cu cineva dintr-o unitate de TR85 vorbea despre asa ceva. Curele, garnituri nu mai tin minte exact era vorba despre componente din cauciuc care erau de calitate slaba inainte de ’89 pentru ca in compozitie intra ceva ce se aducea numai din import si cum Ceausescu taiase importurile inlocuitorii nu dadeau rezultate. Mai zicea ca dupa revolutie situatia s-a schimbat in bine si fiabilitate a tancului a trecut.
Tancurile rusesti, desi mobile si (relativ) fiabile sunt net inferioare celor vestice in termeni de ergonomie, protectie si electronica ambarcata, motiv pentru care Indienii au facut un tanc care seamana mult mai mult cu Leopard 2 A4 decat cu T72/T90. Greseala lor a fost sa demareze singuri un astfel de program pentru care n-aveau nici o experienta in loc sa se asocieze cu un producator vestic serios.
Pentru ce voiau Indienii, Leclercul model emirian ( cu motor MTU) ar fi fost probabil cea mai buna optiune si daca prin 2000, dupa ce vazusera ca Arjunul e praf, ar fi achizitionat licenta de la Francezi, alta era povestea astazi. (Pentru comparatie Arjunul se voia initial pe la 50t/1400CP dar a iesit la 59t in varianta MK1, pe cand Leclercul tropicalizat e la 57t/1500CP).
Nu vor renuta la Arjun cum nu vor renunta si la Tejas, alt stift de produs militar.
Motivul e simplu si stupid. Ar trebui sa recunoasca, chiar si implicit, ca nu sunt in stare sa faca un avion si un tanc decent in cateva zeci de ani, desi au avut tot ce le trebuia, baniia si tehnologie. Cum mandra nationala > bun simt, vor trage de ele in continuare.
La fel ca continua si achizitia de arme care sa faca treaba in locul acestor stifturi, Rafale, T 90, poate T-14 Armata etc.
Desi nu e sigur ca vor mai lua mult de la rusi, cat timp aia sunt din ce in ce mai aproape de chainizi. La ce ghiveci si la cat de consecventi sunt, te poti trezi ca maine cumpara Abrams
Nu ar fi rau daca ar avea la granita cu China care e un adversar redutabil pentru indienii Abrams tank ar fi net superiori dar asa cu ce au ei in curte T72 , T90 , mmm nu as baga mana in foc ca sunt asa slabe tancurile chinezesti precum am crede. T55 e depasit , TR85 ar trebuit adus la nivelul TR 85M1 cu ceva optica moderna , ai avea o ideie depre arma tancuri , as merge pe 2 batalioane modernizate ,achizionate 2 batalioane de Abrams sh si astfel am avea 5 batalioane dar noii nu contam cu Armata , doar vrajelii la ce clasa politica avem si la ce se intampla in tara. India are mare nevoie de avioane de lupta Migurile 21 Bison sunt depasite , in rest incearca si ei sa aiba o industrie de armanent fiabila , dar tot ce au produs au cam dat chix , acum vedem ce se va alege de programul lor de dotare cu avion multirol.
parca era vorba ca vor cumpara iar de la rusii ceva T90 ? Varza e cu arma tancuri si la ei, parca au modernizat T72 la standardul Ajeya MK2 , cat despre Arjun u cred ca vor renunta la program si se vor orienta spre rusii cumparand T-14 iar in numar mare
Popoarele tropicale nu au abilități tehnice ,doar artistice.
Pff..deci crezi ca japonezii se pricep mai bine la dansat decat la mesterit ?
Iar coreenii au mai mult talent la facut filme decat la mecanica ?
japonezii si coreeni sunt orice numai popoare tropicale nu 🙂
https://youtu.be/50A9wjJ40Dk
Cam asta e cu Arjun.
faza cu 40 to mi se pare cam scoasa din scop, ajunge ca petardele ivanesti prin golf cand APFSDS utile trase de Abhrams ieseau prin spate cu motor cu tot. Un TR85 are la 50to, un Abhrams are + 65to, cum sa faci ceva performant la 40 to? Cerinta asta mi se pare facuta de un iubitor de conserve ivanesti pentru care omul este o pierdere asumata.
India a renunțat la avioanele reusești, apoi la submarinele rusești. Cam de ce ar vrea să cumpere un tanc rusesc pe care nici măcar armata rusească nu le folosește?
Pentru ca potrivesc cel mai bine caietului lor de sarcini.
asa ceva…decenii de spart miliarde si miliarde de rupii pe nimic.
Diferente majore nu prea sunt intre Arjunul indienilor si T 90/14 al votcarilor, s-a vazut in razboaiele israelienilor cu arabii cam cate parale fac tancurile rusesti, sa nu mai vorbim
de razboiul din Golf, cand au maturat Abramsurile cu ele pe jos.
Leclerc-ul ar fi cea mai buna solutie pentru ei.
Asta inseamna probabil sa te minti singur, sa vezi ca nu ai cunostintele necesare sa produci diverse tipuri de armanent dar sa te ambitionezi permanent in asemenea incercari.
Varianta indeala este sa iti concepi si produci singur echipamente militare ( si cu importurile necesare pe anumite componente), urmatoarea varianta este sa cumperi o licenta si sa produci ( si la modul fericit sa mai modernizezi la acesta cate ceva ), si a treia, cea mai proasta ( cum se intampla des in India) sa te ambitionezi sa dezvolti si sa produci singur chiar daca rezultatul final este prost si la final poti doar sa te mandresti cu patriotismul ca este fabricat la tine in tara. Dar in caz de conflict genul asta de patriotism nu ajuta la nimic, pierzi poate oameni bine pregatiti doar pentru ca au la dispozitie „experimente” realizate in tara.
P.S. Nu ma refer aici prin analogie la TR-ul romanesc sau IAR-uri. In cazul nostru cel putin in anumite momente daca aveam bani si acces la tehnologie cred ca exista o probabilitate mare sa facem produse foarte competitive.
Daca prin absurd le DAI la evrei T72 si la arabi Merkava 4 reyultatul e acelasi la nivel de companie asa ca hai sa nu vorbim doar asa de dragul mistoului.