Testul ? Tranzacția MVM-EON
În primul rînd, în calitate de co-semnatar al poziției publice a Consiliului Onorific al Ministerului Energiei creat cu scopul de a contribui la formularea Strategiei Energetice a României (vezi mai jos textul)
îmi voi permite cîteva considerații personale și sper obiective și relevante asupra situației prezente – tranzactia MVM-EON- care este cu mult mai importantă și mai relevantă decit ar părea.
Să remarcăm momentul inteligent ales al Ungariei – și nu am absolut nici o îndoială că așa este – ”împingerii agresive a tranzacției”, cunoscută mai demult, știut fiind foarte bine că MVM practic este Ungaria și invers.
MVM nu este o entitate privata, care cumpără ceva de la o altă entitate privată ci, este o beneficiară a obiceiului prost al României, de zeci de ani, de a ”privatiza” vînzînd active si resurse, începînd cu OMV (fosta: Soviet Mineral Oil Administration – Sowjetische Mineralölverwaltung, SMV- devenită ulterior „Osterreichische MineralölVerwaltungs Aktiengesellschaft“) unor state straine și nu unor entități private, care, măcar să justifice denumirea operațiunii). De ce momentul este bine ales:
- situația politică instabilă din România:
- ”diluarea” instituțiilor statului (desființarea/ ”comasarea” ministerului energiei)
- Situația financiară gravă a statului român (care citim prin Ziarul Financiar, că numai la anul, ca să-l trecem, ne-ar trebui cca. 50 de miliarde EUR, pe care dacă nu-i găsim, altminteri ajungem la rating ”junk”), situație in care ne-a adus guvernările precedente (nu mai insistăm acum asupra subiectului, dar, cum guvernarile actuale sunt cam aceleași, s-ar putea, Doamne ferește, ca să nu mai avem ce vinde ajungînd ”datori vinduți”)
–
Voi porni deci de la declarația Ministrului Energiei referitor la tranzacție, publicata mai jos:
https://www.stiripesurse.ro/tranzactia-eon-mvn-nu-este-incheiata-pana-cand-statul-roman-nu-isi-da-acordul-ministrul-energiei-anunta-ce-se-va-intampla-in-continuare_3526779.html , pe care să o ”disecăm” mai atent. Ce spune ?
- ”…Tranzacția va fi analizată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe (CEISD), care va aduna toate informaţiile şi va da un aviz favorabil sau nefavorabil,…”
Comentariul #1: CEISD este doar o Comisie, populată cu diverse personaje din diverse instituții ale statului, mai mult sau mai puțin cunoscătoare a ceea ce inseamnă securitatea energetică, potențialul energiei de influență politică (mult mai dur decît Tik-Tok) și in care va participa și un ”Secretar de Stat” din Ministerul Energiei (dacă o mai exista pînă atunci și nu ne-om grăbi să-l ”comasăm”), singura entitate în drept să decidă intr-o problemă vitală de strategie, energie, politică energetică diplomație energetică, etc
Această Comisie pentru Investiții Străine Directe, de fapt, la limită, nici n-ar trebui întrebată !. Nu e vorba în esență de ”investiții straine directe”, ci este o simpla operațiune de vinzare/cumpărare de acțiuni, pe orizontală (între 2 aceleași tipuri de companii). Primul care trebuie să-și exprime poziția este Ministerul Energiei, in conformitate cu politica/diplomatia energetică și in conformitate cu Guvernanța europeană, în domeniul energiei și schimbărilor climatice !
Conform CFI – Corporate Finance Institute, dar si definitiilor OECD – din care nu facem parte- citez (pentru că subsemnatul nu îndrăznesc, deși suntem intr-o oarecare democrție, să-mi exprim vederile proprii care poate ar contravine ”parcursului european al României”):
”…Disadvantages of Foreign Direct Investments:
- Displacement of local businesses
- Profit repatriation
- ……..In the case of profit repatriation, the primary concern is that firms will not reinvest profits back into the host country. This leads to large capital outflows from the host country.
- As a result, many countries have regulations limiting foreign direct investments…”
(adică un Institut capitalist de analiza financiară a corporatiilor capitaliste ”fluieră in bisericile din România pro-europeană”, că nu mereu FDI este bun și de dorit , chiar în ”piața liberă” a UE !?). România a ridicat la nivel de fetiș sintagma ”investitorii străini” să vină, să facă si să dreagă tot timpul, fiind mai mereu în poziția de ”hai să faceti”.
Aceeași idee se regăsește și in lucrările lui Lord Mandelsohn – părintele și cel mai aprig susținător al ”free market” despre investițiile straine economia UK, constatînd că acestea, au diminuat competitivitatea economiei, nefiind controlate de la inceput selectiv si in interesul economiei britanice.
Deci, ca o concluzie preliminară: am anulat noi niste alegeri, ce ar mai conta sa anulăm aceasta ”tranzacție”, nu-i așa ? In acest context, reamintesc că inclusiv in TFUE si Directive UE, securitatea (energetică) a statelor membre este atributul lor suveran !…și este libertatea lor să-și aleagă modelul/sistemul energetic, cu condiția indeplinirii obiectivelor europene
Ce îngrijorează însă în cazul României, sunt cele de mai jos, declarate de ministrul energiei:
- ”…El a subliniat că au fost companii din portofoliul Ministerului Energiei care au depus oferte pentru achiziţia E.ON, la o anumită valoare, dar care nu s-au apropiat de oferta MVM.
- Şi ca o guvernanţă corporativă responsabilă nu cred că poţi să justifici, nici ca acţionar, nici ca management, să plăteşti un lucru de două, trei sau zece ori mai mult decât el face pe baza analizelor de specialitate pe care le ai de la firmele care se ocupă cu aşa ceva.(…) Dacă nu face banii aceia, e greu să justifici o posibilă tranzacţie”, a precizat ministrul Energiei.
Comentariul #2: în cele de mai sus, in fapt, de regăsesc marile confuzii in rindul eastablishmentului de la noi, in domeniul macroeconomic, dar din păcate, trebuie să o spun, inclusiv in gindirea Ministrului Energiei, altminteri, o persoană educată și care ar trebui să intuiască ”businessul”, astfel:
Lipsa logicii ”de business”:
- păi dacă au fost mai multe oferte de la companii din portofolilul ME ”care nu s-au apropiat de oferta MVM”, înseamnă că toți aceștia locali habar n-au să-și evalueze activele lor, și numai cei ”deștepti” de la MVM stiu să facă asta !
- în consecință, aceștia locali ”cu guvernanța lor responsabilă” evident nu se pot alinia (nu-i lasă acționarii să plătescă de 10 ori cit nu face), dar, nu același lucru este cu MVM-ul, care este deținut de Statul Maghiar, iar acesta are propria guvernanță pe care o impune ”și plătește de 10 ori cît nu face” !
INTREBARI SIMPLE:
- DE CE SE INTÎMPLĂ ASTA ? RASPUNSUL E SIMPLU: PENTRU CA ACEASTĂ TRANZACTIE N-ARE LEGĂTURA CU ”BUSINESS AS USUAL”…ESTE O TRANZACȚIE POLITICĂ DIN PARTEA UNGARIEI !
- CARE ESTE GUVERNANȚA GUVERNULUI ROMÂNIEI ? (am vazut guvernanța corporatistă responsabilă a firmelor locale). Pînă acum ar fi trebuit deja să o avem/știm răspunsul Guvernanței Guvernului nostru și nu să mai trecem tranzacția prin nu stiu ce comisii
- Se resimte de multi un oarecare disconfort din partea Ministrului Energiei, care ”așteaptă dinsul evaluarile altor instituții ale statului”, ”că au mai fost cazuri in trecut”, iar toată lumea se va acoperi (ca la licitațiile nenumarate, nereușite în România), că ”acesta a fost rezultatul evaluarii Comisiei”.
Doresc doar să subliniez importanța și consecințele politice pe termen lung ale acestei tranzacții ddin domeniile de gaze și electricitate, pentru o mare parte din consumatorii din Transilvania (peste 3,5 mill. consumatori).
A lăsa securitatea energetică pe mîna oricui, echivalează cu a da briciul unei maimuțe să te bărbierească.
Încerc să-mi imaginez o mare companie maghiară de gaze și electricitate in Ardeal, care va aduce management maghiar, cu timpul va veni si personal maghiar din ce in ce mai mult (motivele sunt usor de intuit, cu un Schengen frumos) și extinderea in urmatorii 10-20 de ani în zonă, cu toate consecintele previzibile, samd. Nu mai vorbesc de fluxurile de gaze (chiar rusești)
Pentru cine este interesat, pentru o idee despre ce inseamna energia, gazele si electricitatea, din punct de vedere politic, ar putea rasfoi (dar și multe altele).
https://revista22.ro/dosar/gazul-instrument-de-politica-externa-al-rusiei
https://www.americansecurityproject.org/pipeline-politics-in-europe/
In alt context, observăm mai recent, că sunt capitaliști români (ex. fratii Pavâl- Dedeman, sau Dan Șucu-Mobexpert, sau Tiriac, dar s.a.) care vor sa investeasca zeci de milioane de EUR in clubul de fotbal Genoa din Italia. Stau și mă întreb: pentru dezvoltarea capitalului românesc, i-o fi contactat cineva pe acestia sa le spuna: Domnilor, vreți să investiți in gazele si electricitatea din România, un business aparent mult mai puțin riscant decit un club de fotbal italian , dar pe termen lung sigur profitabil (gazul si electricitatea se va consuma mereu)
Si refuzul lor ar fi foarte interesant și util !…politicul ar înțelege poate mai bine distanța și ruptura intre lumea reală de business și activitîțile politicienilor , comițiilor si altora asemenea.
In incheiere, ar fi foarte interesant să stim poziția clară și consecventă a ”partidelor pro-europene” în această tranzacție foarte ”politică” și in special a UDMR-ului !
Cred că deja se contureză o dilemă.
Să vedem cine va profita de aceasta la noile alegeri: pro-europenii sau pro-rușii, că altceva la mijloc nu mai există….sau va rezulta că de fapt suntem toți pro-ruși, fără să știm.
Dragostin Catalin
Tare îmi este teama ca ridicarea veto-ului austriac sa nu aibă o legătură. Dacă MVM are gaze rusești de distribuit, putem face o legătură cu acționariatul rus al OMV și la matele interes al rusilor de a redresa Gazprom, care suferă mult din cauza sancțiunilor.
Gazele pot ajunge ocolind Ucraina prin Turcia. Toată lumea va primi gaze mai ieftine, vom da și la moldoveni, toată lumea fericită. Gaze care apoi alții le vor plăti cu sânge
De aceiasi parere sunt si eu ! O sa aduca gaz rusesc/azer, in primul rand pentru cele trei tari Serbia, Austria si Ungaria si binenteles restul tarilor europene, la pret mic, pe deoparte e bine ca este ieftin, pe de alata parte, noi la ce preturi vom scoate din Marea Neagra ? Ca daca astia ne inunda cu gaz mai ieftin ne termina. Nu ne mai ramane decat ca gazul nostru sa il foloseasca statul si unele industrii,gen cele de ingrasaminte, ca populatia v a opta pentru cel mai ieftin gaz….
„Gazul nostru” si nu prea. Vezi : OMV (fosta: Soviet Mineral Oil Administration – Sowjetische Mineralölverwaltung, SMV- devenită ulterior „Osterreichische MineralölVerwaltungs Aktiengesellschaft“). 1. Si e corect daca ce vine pe conducta e mai ieftin decat gazul din MN, acesta va muri si vom fi la mana straina si nu prietenoasa ! 2. Iar pretul gazului din MN poate fi manevrat de OMV !!!
Vom vedea si guvernul (partidele) care tradeaza !
Gazul din Marea Neagră e 50-50. Nu e doar OMV.
Mai taie din ele…
1. va rog numarati mai atent…
2. si aia 50 (chiar daca ar fi), tot nu sunt ”ai nostri”…sunt ai pietei (ca e controlata de A, este o alta poveste)
…nu va mai amagiți…
Gazul azer poate ajunge prin doua cai – conductele care trec prin Ucraina si prin Marea Neagra via Georgia si Constanta. Azerii incearca sa diversifice in caz ca taie Zele macaroana si actioneaza in consecinta si independent de unguri: :https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/ultima-ora-azerbaidjanul-tocmai-a-intrat-oficial-prin-gigantul-sau-de-stat-pe-piata-romaneasca-a-gazelor-naturale-21874920.
Ar fi interesant ca ungurii sa fi fost atrasi intr-o capcana intentionat si sa-si ia intr-un final o mare teapa impreuna cu rusii si slovacii, azerii sa-si transporte gazul pe mare si circuitul nou de pe conductele ucrainiene sa fie blocat. Slabe sanse, mai degraba asta e plata neoficiala parafata pentru Schengen intre ciolac si fostul Imperiu Austro-Ungar si Orban sa fi servit drept middleman intre Viena si Bucuresti. Si iese si de un ciubuc consistent pentru Marcel si compania.
😲 „Gazul azer poate ajunge prin doua cai – conductele care trec prin Ucraina si prin Marea Neagra via Georgia si Constanta”.
Oau! 😃 Care conductă trece bre prin Constanța?!
Se lichefiaza bre si se transporta cu vapoarele. Dupa se delichefiaza la Constanta. Proiectul este vechi si inainte de 2014 si rusii vroiau sa se combine la el.
AGRI
https://www.eurasian-research.org/publication/current-situation-over-the-agri-project-azerbaijan-georgia-romania-interconnector/
Nu cred că e plata pentru Schengen, ci mai degrabă accesul la Trump prin intermediul lui Orban.
După cum am spus după anularea alegerilor, începe licitația pentru România.
o piesa de teatru in care actorii principali joaca in culise.
dupa shenilata,izoleta,rezilienta,sustenabilitate ,etc,romanasii au mai gasit doi termeni plini de actiune… pro-european plus cordon sanitar.
adica caia are tin romania la coada europei,a limii civilizate si la brelocul lui isarescu si au brevetat aderarile in genunchi la mila altora .
tudose,ciolacu,grindeanu,romascanu,rafila pro europeni?!
bode,rares,ghorhiu pro europeni?!
udmr pragmatic si isi vede interesul iar tranzactia asta le va sufla in panze.isi mangaie zambind mustatile pe sub palarii.
dar consider ca ciumele rosii si tarfele galbene trebuie sa ramana la guvernare pentru a da cu capul de realitatea politicilor absurde pe care le fac de ani de zile.
Corect!
https://ziare.com/green-deal/critici-program-economie-verde-ue-ursula-economie-1913386
acum e momentul adevarului sa vedem ce clasa politica avem si daca s-a schimbat ceva in ultimii 30 de ani,daca se da unda verde tranzactiei asteia e o tradare de tara la fel de mare ca cea facuta de jegul ala de Nastase cu Petromul,venita tot pe filiera deja clasica Germania -Rusia,si ca in tara asta de fapt si in mod real nu s-a schimbat absolut nimic,sunt tot jegurile rusesti la butoane,doar vopsiti in pro-americani de fatada.
Gargara ca nu o pot anula ca e piata libera si tot blablaul ,ca UE nu ii lasa si toata gargara nu o pot baga pt ca tocmai ce spaniolii le-au aratat ca se poate face foarte usor.Acum e testul lor suprem.
Când au vândut nemților distribuția nu era strategică? Nemții pleacă pentru prostia covrigarului de a subvenționa în mod alambicat costurile energiei. Statul român gestionează prost cam tot ce are in patrimoniu.
Pentru a înțelege unde bate Trump.
https://energyandcleanair.org/june-2024-monthly-analysis-of-russian-fossil-fuel-exports-and-sanctions/
WTF?
„În același timp, săptămâna aceasta guvernul român promovează un ”proiect de importanţă strategică” pentru a crește nesustenabil consumul de gaze.”
https://www.contributors.ro/marcel-ciolacu-si-victor-orban-pun-romania-la-remorca-gazprom
cititi ce am scris despre asta acum cca 2 ani (sper ca in 2 zile sa mi se publice o varianta ”actualizata” …adica s anu fiu cenzurat)
https://energy-center.ro/piata-energiei-din-romania/cum-poate-o-investitie-privata-sa-fie-declarata-proiect-de-importanta-nationala-in-domeniul-energiei/
De acord. E clar ca suntem condusi de tradatori, pentru ca toate astea se fac cu buna stiinta, premeditat si orgqanizat de la nivel central, in folosul Federatiei Ruse.
Ce e nasol, e ca ne pierdem si ultima farama de independenta energetica pe care o mai avem, prin niste vanzari si investitii facute contrar intereselor noastre.
Sunt curios daca „serviciili” au trimis rapoarte in sensul asta, daca da cui, si daca stiau cei care le-au primit, de ce n-au facut nimic pana acum.
Citeam ieri în presă că SRI și SIE a dat aviz negativ privatizării, pe motiv că o parte din managementul companiei maghiare a lucrat la companii rusești. Dar cine sa mai tina cont de ce spun serviciile in ziua de azi, politicul ‘stie mai biene’!!!
Ce se întâmplă de 2 -3 ani încoace, cu ieșiri la suprafață de câteva luni, e de noaptea minții și alta nu!
Serviciile/structurile militare sunt ca politicul lux dezmat cumetrii !
„Slabe sanse, mai degraba asta e plata neoficiala parafata pentru Schengen intre ciolac si fostul Imperiu Austro-Ungar si Orban sa fi servit drept middleman intre Viena si Bucuresti. Si iese si de un ciubuc consistent pentru Marcel si compania” Nu trebuie sa fii in servicii sa iti da seama de chestiune :-))) de la sclav de sirieni la iobag ….evolutie evidenta ! [preturile mari le suporta fraierii ]
Dan Dungaciu, un om pentru care chiar aș vota la prezidențiale, din păcate nu apreciem astfel de oameni.
https://m.youtube.com/watch?v=1LOtLfRt_2Y&t=2656s
esti sigur? asta e pro rus omule…de ceva vreme a schimbat macazul.
Ce te face sa crezi ca e pro rus? Il urmaresc de ani de zile, nu l-am auzit să zică nimic pro rus, dimpotrivă!
Vreun link sau vreun articol din care să reiasă pro-rusismul dumnealui avem? Că eu nu găsesc pe nicăieri, dimpotrivă.
https://jurnalul.ro/stiri/observator/dezvaluiri-sri-sie-rusia-implicata-tranzactie-eon-energie-unguri-mvm-984897.html
nea Catalin, sincer nu pricep nimic din toata aceasta afacere. Am incredere in mata si cred ca nu va iesi in favoarea Romaniei, dar oare asta conteaza? Ce conteaza e ca suntem proeuropeni, pro Nato, pro occidentali.
Nu stiu daca aceasta platforma, populata de caprari, e cea mai potrivita pt a publica ceva asa de complicat.
Doar asa o mica intrebare, ti-am spus ca nu pricep nimic, e adevarat ca prin aceasta afacere vom consuma gaz, relativ ieftin, de la rusi? E asta o chestie rea? Nu cumva cu gazul ieftin am putea produce armament ieftin?
Intreb si eu?
nea Neamtu, eu nu fac decit sa-mi fac datoria cetateneasca sa spun cite ceva in ceea ce cred eu ca ma pricep. Problema este că de multe ori sunt cenzurat, iar ceea ce am scris aici, s-a intimplat sa fie publicat aici !?
Am conceput un alt material ”by the book”, strategic, despre ”present energy economics & politics in Romania”, și evident, nu s-a publicat.
La intrebarea matale, foarte justificată,(!) foarte pe scurt raspunsul este: CONTROLUL !
(nu conteaza centrala electrica in sine ”care produce eficient și ieftin”, ci conteaza
cine o controleaza, si in extensie, nu conteaza ”gazul ieftin” cu care pot produce arme ieftine, ci DE UNDE VINE GAZUL SI CINE IL CONTROLEAZA !)
Cum spunei matale: ”…cred ca nu va iesi in favoarea Romaniei, dar oare asta conteaza? ”
Da, in mod sigur, pe termen scurt, probabil ca vom fi in cistig, dar pe termen lung sigur vom pierde …CONTROLUL !…chiar daca suntem in UE si NATO
Un mare economist in ale energiei, spunea (cu demonstratii !!) ca o conducta de gaz și intern și tranfrontalier (mai ales !), nu e un proiect economic ci un proiect politic !
Cam asta ar fi, f. pe scurt…restul vine de la sine
#Dragostin.
Fata de preluarea EON de catre MVM , evident ca sunt de acord, dar in privinta centralei electrice pe gaz de la Mintia lucrurile nu-mi par chiar asa de clare.
In primul rand nu-mi pasa foarte mult cine o finanteaza, centrala va fi una romaneasca, conectata la sistemul energetic national. Nimeni nu investeste sute de milioane de euro ca mai apoi s-o tina inchisa.
In privinta aprovizionarii cu gaz natural, ei bine, din 2027-2028 Romania va fi inundata de gazul din Marea Neagra si absolut toata lumea este de acord ca vom avea un exces mare de gaz pe piata interna.
Si atunci decat sa vindem gazul la export si sa importam energie electrica nu mai bine sa-l folosim, in parte, in centrala de la Mintia si sa acoperim deficitul de energie de pe piata romaneasca?! Pt ca odata ce extractia de gaz va fi lansata in parametrii din MN vom avea exces de gaz dar vom ramane cu deficit de electricitate si atunci n-ar fi intelept sa transformam excedentul in energie? Oare cei care vor sa construiasca Mintia nu s-au gandit la asta?
In privinta gazului din Marea Negra, cel care va fi extras de OMV-Romgaz, el va fi impartit 50%-50% dar sa nu uitam ca piata interna are prioritate si ce mai ramane merge la export. Stim ca in septembrie 2024, seful OMV a venit la Bucuresti pentru a solicita exact acest lucru si anume ca OMV sa poata exporta fara limite gazul extras din MN, iar guvernul a refuzat acest lucru.
Si atunci care sa fie problema aprovizionarii Mintia?!
„In privinta gazului din Marea Negra, cel care va fi extras de OMV-Romgaz, el va fi impartit 50%-50% dar sa nu uitam ca piata interna are prioritate si ce mai ramane merge la export.” – nu am mai rîs de mult așa de bine. Și da, are legătură cu controlul de care vorbește dragostin catalin doar că la George nu e o problemă dacă controlul este american, vezi opinia despre Mintia și privatizarea ei. În cazul Mintia nu contează nici costul nici controlul.
Nu inteleg nimic, ce-au americanii cu Mintia si cu gazul din MN?
,,Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă, iniţiată de Ministerul Energiei, cu modificări legislative care permit ministerelor să-şi majoreze participaţiile la companiile la care sunt acţionare, majoritare sau minoritare, în scopul prevenirii ″preluării ostile″ sau ″decapitalizării″ acestora”
https://www.g4media.ro/decizie-de-prevenire-a-preluarii-%e2%80%b3ostile%e2%80%b3-a-companiilor-la-care-statul-roman-are-actiuni-dupa-deal-ul-prin-care-gigantul-energetic-al-ungariei-vrea-sa-cumpere-e-on-energie-romania.html
,,OUG ca atare tratează însă toate companiile, listate sau nu, la care ministerele, nu doar cel al Energiei, deţin acţiuni. Ministrul de resort, Sebastian Burduja, a declarat recent că tranzacţia prin care compania energetică de stat a Ungariei, MVM, vrea să cumpere furnizorul de gaze şi energie din România al grupului german E.ON este posibil să nu fie aprobată de autorităţile de la Bucureşti.”
Aceasta pare să fie problema cu Mintia :,,intenția MVM ar putea fi aceea de a cumpăra gaz rusesc la preț redus, pe care să-l vândă ulterior către compania Mass Grup Holding, ce aparține unui investitor iordanian „dubios” și care va construi o centrală pe gaz de 1770 MW la Mintia, Hunedoara, primind în schimb energie electrică ieftină.
Practic, prin această schemă, MVM ar putea obține în următorii ani o cotă semnificativă din piața românească, captivă aprovizionării cu energie rusească. De facto, „construim în România un echivalent a ce este centrala Cuciurgan din Transnistria pentru Moldova, care a creat o dependență mortală a Moldovei de aprovizionarea cu energie rusească în ultimele două decenii”, scrie specialista de la Expert Forum.”
https://hotnews.ro/avertisment-dur-din-partea-unei-experte-in-energie-referitoare-la-planurile-ungurilor-de-la-mvm-construim-in-romania-situatia-din-transnistria-1866964
,,MVM plătește pentru E.ON cu mult peste prețul pieței, adică 200 milioane euro față de valoarea estimată de 100 – 120 milioane euro, oferită de concurenți, „ceea ce indică faptul că există ceva mai mult decât motive pur comerciale la mijloc”. „
Inclusiv Petrom poate fi vizat de ordonanta asta.
Bun baiat Mr. Burduja 😉
@GeorgeGMT: am raspuns și la Neamtu Tiganu pe aceeasi tema
Care control? Sau mai bine zis cine va pierde controlul a ce? Hai să idetificăm actorii. Am cumpărat anul ăsta produse petroliere rafinate din India. Mare producător petrolier India asta. În esență petrol rusesc rafinat în India și produse rafinate vîndute nouă. Dar important e că nu am pierdut, în aparență, controlul.
nici eu nu pricep nimic din afacerea asta nea Neamtule dar da pricep sau am avut urechi sa aud ca industria Germaniei (motorul Europei) e pe moarte fara energie ieftina in special gaze asa ca, cu totii stim ca parte din ind de componente si auto germana e amplasata in Slovacia, Ungaria si Romania asa ca ar fi o buna ocazie ca pt inceput macar ele sa beneficieze de gaz ieftin ,,amestecat” la Budapesta din mai multe surse, bulgaresti, romanesti si poate mai tarziu rusesti dar asta nu conteaza atat timp cat ,,motorul” nu se strica.
Meister,caprari poate gasesti ocazional 1-2. P’aci 9/10 nu au treaba cu militaria,is in bula corporatista si alte subspecii de civili.
Din cei 1/10 ce or avut/au treaba cu uniformele,nu gasesti caprari.Ci un pic mai peste.
Deci,daca implicatia e ca e prosti domle,ca e caprari,nix haraso.Daca-s tampiti,is tampiti civili,cu cele 2 varietati:tampitii nascuti si aia care debiteaza tampenii din convingere interesata.
Nu, Mihais, „căprari”= mapnisti, asta e denumirea condescendenta. Adică nu băieți finuti ca securiștii cu care colaborau meșterii, ci niste necizelați. Trupeții care nu înțelegeau cum se sifonează cu spor banii ca sa iasa știfturi.
MApN le dădea alergie „băiețiilir deștepți” și suflătorilor lor în fluierase.
Mai bine caprar decât sifonar. Decât șef de proiect pus de Srcu arzând echivalentul a sute de milioane USD sau chiar miliardul ca să facem un produs submediocru suta la suta național cu inspirație după delfinul cehoslovac mai bine caprar. 😉
Decât unul cu caracter ca al lui Sadoveanu mai bine caprar.
Decât unul care zboară din Ro ca să nu fie linșat de subalterni după Revolutie, mai bine caprar.
Dar deh, nema punct 8 de la Timișoara șiustratoe, acum ăștia primesc pensie plătită de mine și vin sa dea indicații prețioase precum în economia ceaușista.
@Reis, „Mai bine caprar decât sifonar.”… bravo…
Esti exact ce am vrut sa definesc, „caprar”… cred ca te referi la mine…
1. Singuri subalterni avuti de mine in Ro au fost Lia, Nuti, Rodica si Luminita, care m-au iubit si ma iubesc si astazi.
2. Plecarea mea din Ro a fost oficial anuntata mult inainte de Revolutie. Chiar o parte din familie era deja era fugita.
3. Eu nu primesc pensie platita de tine!
4. „produs submediocru suta la suta național cu inspirație după delfinul cehoslovac”.. produsul submediocru nu are nici o inspiratie ceheasca. mai citeste…
Cam asta e nivelul acestei platforme, nu se discuta idei, probleme, solutii, mai important e sa dam la gioale, atac la persoana…
Cind vad asemenea idiotenii ma bucur enorm ca nu mai traiesc in Ro!
Si moderatorii incurajeaza asemenea interventii… mi se face scirba!
Pentru Neamtu Tiganu și Dragostin: și eu sunt căprar. Că bunica a avut capră: capra e un animal frumos, isteț și folositor. Dar voi doi?! 😃 Căprarul e folositor și la armată, că unde s-a pomenit armată doar din generali pensionați și sifonari?!
E rușinos – să jigniți lumea, fix pe platforma pe care scrieți nestingheriți… „moderatorii incurajeaza asemenea interventii… mi se face scirba!” -ar trebui să ți se facă rușine, Neamțu Tiganu. Si tie si acestui Dragostin. Intervențiile jignitoare sunt ale voastre si acum smiorcăi fix tu, cel care jignesti și alterezi acest spațiu de discuție civilizată.
@dl.Arsenie Breahna: cred ca ati gresit adresantul…nu va cunosc nici macar ca nick-name, nici pe dvs. și nici pe marea majoritate a partenerilor de comentarii, n-am calificat pe nimeni drept crescator de capre, nu stiu ce mai inseamna căprar și n-am vazut nicăieri pe aici ca as fi alterat spatiul de discutie civilizata ?…faptul ca m-am adresat unui comentator, echivalent si civilizat, iar intre dvs. (acel comentator si dvs.) exista o istorie a ”comentariilor”, tare mă tem că asta ma depașește complet si, nu va dă dvs. dreptul sa faceți afirmații aiurea. Il cunosc pe dl Neamtu Tiganu din discutii pe alte site-uri, ii respect opiniile și comentariile, si nu prea ma intereseaza back-groundul dinsului (acesta transpare din continutul si esenta comentariilor și asa cred ca ar trebui sa fie si la dvs.)…sa fiu sincer, nici nu stiu numele real…nici al d-sului, nici al dvs.
Drept care eu ma si semnez: ”acel Dragostin”
PS. la mine la țara, vecinul are 12 oi si 4 capre. Iubesc caprele si mai ales iezii cind maninca lujerii de salcim din curte, sunt animale foarte nostime si utile. Ma simt onorat sa-mi spuneti ca sunt căprar, așa ca nu vad de ce vă oțărîți
Orice mincare, cit de buna ar fi, iti produce scirba cind gasesti un gindac, un vierme… as numi pe aceasta platforma efectul „Reis”.
Decât unul care zboară din Ro ca să nu fie linșat de subalterni după Revolutie, mai bine caprar.. Oare cunoaste cineva un exemplu in care cineva ar fi fugit din Ro de frica subalternilor? Nu cumva a fost pe invers?
Nu cumva tocmai ei, stiti cine, propaga teorii din astea, arsu miliardelor, delfinul cehoslovac, sa-si justifice „patriotismul” lor de caprari? Ca stim cu totii, noi, securistii am fost mari patrioti, am salvat biata noastra tara!
Am promis in multe rinduri ca nu mai vin pe aici, dar… mi se face rusine de mine!
Eu am unele curiozități, ocazional, legat de unele tipologii ale emigrantului român. Vorbesc la modul general, să nu cumva să se declanșeze mecanisme de autovictimizare. Oameni plecați înainte de 1989 sau imediat după, inteligenți ( deci pică scuza prostiei fruste), cu decenii trăite în afară, care votează cu spor formațiuni politice fățiș în slujba Moscovei (cum ar fi AfD sau strânsura lui Le Pen), ce lovesc cu sete la temelia structurilor euro-atlantice, structuri de care România a beneficiat enorm. Sau care, în majoritatea discuțiilor, se poziționează, mai mult sau mai puțin subtil, de partea aliniată cu opiniile Kremlinului și ale aliaților Rusiei.
Să fie un fel de răzbunare întârziată împotriva țării ce nu i-a prețuit la valoarea pe care și-o apreciau? Să fie un soi de verticalitate deviată în unghi obtuz? Poate e un reflex al scorpionului ce înțeapă broasca la jumătatea râului? O oglindire a adevăratelor valori interioare, afișate cu un tupeu sedimentat de-a lungul deceniilor de confort și prosperitate? Ce-i diferențiază de emigranții din Orientul Mijlociu sau din Turcia care, odată ajunși la căldurica Occidentului decadent, își urlă isteric iubirea pentru Profet și votează dictatori cu două mâini pe unde apucă?
@ Peredhil „Sau care, în majoritatea discuțiilor, se poziționează, mai mult sau mai puțin subtil”
Pozitionarea de care vorbesti e pozitionarea ta, sau ceea ce crezi tu ca ar fi. Cei traitori in vest de multi ani, multi dintre ei f inteligenti au invatat ca numai prin critica se imbunatateste un un sistem, la concernele serioase aceasta critica chiar era cumva obligatorie.
C aunuii evalueaza aceasta drept „prozitionare” pro Rusia sau pro Assad, sau pro Stalin e problema unora care nu pricep altceva
Posibil. Probabil? Nu neapărat. Există șansa ca și unii dintre cei rămași în țară să aibă prieteni emigrați în Vest de ceva timp, cu care să mai țină legătura, și să nu fie neapărat complet defazați pe unele subiecte.
De exemplu, dacă am lua în calcul doar platforma AfD cu ieșire din UE, renunțare la euro și restul bazaconiilor pe care le abordează (dintre care doar problema imigrației ilegale e un subiect serios, dar tratat pompieristic), mai putem vorbi de critică constructivă sau doar de sabotare, trădare a intereselor comune și favorizarea unui stat inamic?
Critica în spiritul bunei credințe e o unealtă utilă pentru progres. Recurgerea la diverse poziții critice, uneori mergând până la sofisme, ce oglindesc poziția taberei inamice, e tot o unealtă utilă, dar pentru alții. Și nu-mi pun problema că oamenii „f inteligenți” nu realizează existența a două tabere cu linii delimitate din ce în ce mai adânc, observ doar poziționarea lor, conștientă, în raport cu aceste linii (pe care nu le trasez eu).
E foarte bine să critici situația și din perspectiva dușmanului, ca exercițiu, e mai dubios când începi să susții sincer acea perspectivă.
Bravo moșule…baga pasiv agresivitate deși cu manipulare ieftina pre 1989, bagi și aici dar și pe contributors fițele…dar ce are energia ieftina, nu va place? Dar ce are gazul ieftin, nu putem facem tractoare și sănii competitive?
Iar lumea sta și te aplauda ca nu știu ca orice BAN plătit pe gaz rusesc înseamnă moarte, atrocități, violuri și nenorociri din partea Armatei Ruse.
Nu ti-e jena sa te plângi de prețul curentului în DE când e la fel ca în Ro?
Orice vietate are rolul ei pe pamant dar sincer dumneata faci degeaba umbra pământului ca nu ai înțeles de ce naiba e omul pe pamant și care e rolul lui.
Măcar fii bărbat la apusul vieții tale si tine-te o data de cuvant: nu mai posta laturi insidioase. Stai la avionase și motorașe nu te mai da tu pe ala ingrijoratul de Ro.
Iar alta data, asuma-ti ca vei fi bestelit dacă mai apari cu pro-putinisme.
Securistule, ai noroc cu GDPR ca nu putem sa-ti cerem și publica dosarul de colaborator.
In Ge un kwh costa 30-39 centi, in Ro 11!
O da, ai saracit…
https://www.youtube.com/watch?v=r187yGriBow
Eu ma duc la capre…
@Nea Neamtu: aș intra puțin mai adinc in problema asta, intrucit observ ca sunt mai multi care nu inteleg problema ”cu Mintia”.
Voi incerca sa fiu simplist:
– in UE (incl. in ROmânia) unde functioneaza ca mecanism principal – stabilirea pretului pietii prin ”pretul marginal”, tehnologia care a stabilit pretul a fost gazul/centralele pe gaze !! (NU CARBUNII !!)….este chiar un raport al CE despre ”energy price setting in EU”
– in ultimii 2 ani, de ex., cele mai mari preturi pe PZU (Piata pe Ziua Urmatoare) au fost dictate in ordine de: 1. IMPORTURI, 2. CENTRALA PE GAZE A OMV-BRAZI, 3 CENTRALELE PE LIGNIT !
– Centrala de la OMV-Brazi, (cca 800 MW) ”controlează” cca 10% din totalul energiei din RO:
– cred că este la mintea cocosului ce se poate intimpla daca adăugam inca 1700 MW facuti ”de cineva” la Mintia, nu stim cine, dar, per total vom avea cca 25% din capacitți din SEN, pe gaze (care nu sunt ale noastre) si active (care iarasi nu sunt ale noastre)
In conditiile in care avem deficit de putere (PROVOCAT PREMEDITAT !), și avind aceste capacități și resurse deținute de altcineva, este la mintea altui cocos, ca va incerca sa-ți maximizeze profiturile !..pe seama cui ? …a mea, a matale si a tuturor din acest site (nu mai explic cum se poate face asta, ca nu e spatiu si timp)…asa ”functioneaza piata competitiva”…!!!…ți asta pentru ca în prostia noastă, nu și a altora, consideram energia ”commodity”, ca în piata Obor, și nu un serviciu ! ….in UE (deja se dicuta despre alte modele ”de ”piață”)
Pardon ca ma bag ca nuca.Se poate sa nu fi vazut sau retinut,dar s-a discutat subiectul nucleare?
Cu investitii,costuri pe durata de viata etc… Cata redundanta am avea astfel.Cat exploziv ar trebui sa o transformi in praf radioactiv(io am o idee,dar restul nu?
Si alt subiect,cum sa facem sa se aprinda totusi becul in caz ca pica dronele pe pct sensibile ale SEN?
„In alt context, observăm mai recent, că sunt capitaliști români (ex. fratii Pavâl- Dedeman, sau Dan Șucu-Mobexpert, sau Tiriac, dar s.a.) care vor sa investeasca zeci de milioane de EUR in clubul de fotbal Genoa din Italia. Stau și mă întreb: pentru dezvoltarea capitalului românesc, i-o fi contactat cineva pe acestia sa le spuna: Domnilor, vreți să investiți in gazele si electricitatea din România, un business aparent mult mai puțin riscant decit un club de fotbal italian , dar pe termen lung sigur profitabil (gazul si electricitatea se va consuma mereu)”
Tiriac…Săracu, nu mai știa nici el în ce structura era, avea tripla personalitate, in IGM era maior in arma sport, in DSS era Titi, un biet „gurist” in corul sifonarilor. Gurile rele spun că mai canta și la alții (nu debriefingul de la nemți), dar pe valuta. Dirijat spre turnat sportivi, un simplu mărunțiș de 5 bani dpdv al meseriei.
Sucu, alt sifon, Mircea. Băieți de nădejde, care stăteau cu ochii pe români, nu pe străini.
Bune exemple, din nou spre comunism de cumetrie, tovarăși, de data asta va fi și mai bine.
Securitatea energetică…n-au găsit altă rima, sunt destui și acum foste „săgeți” CIE/DIE, unele deplin conspirate.
Brelocul de la energie, beizadeaua clasica. https://www.g4media.ro/inca-o-sinecura-pentru-baiatul-lui-tata-sebastian-burduja-a-fost-numit-secretar-de-stat-in-ministerul-finantelor.html
#foamedebanibabaetzi
Acu, despre ”securitatea energetica”, ce să zic…am preluat si eu rima de la ăștia de mai jos care folosesc același termen da in engleza ”energy-security”. L-or fi adoptat de la noi.
https://energy.ec.europa.eu/topics/energy-security_en
Nu stiu background-ul acelor ”capitaliști români” (nici nu prea ma intereseaza) – era doar o figura de stil-exemplificare la indemina pentru ideea ce voiam s-o ilustrez…or fi si unii care n-au fost IGM, DSS, etc.
dar, acu stind strimb si judecind drept, parca parca as fi lucrat SI cu acesti fosti ofiteri bastinasi, decit cu ofiteri de peste Tisa sau de peste Nistru…ce ziceți ?
Intrebarea principala este …suntem oare un stat „cucerit’ de rusi/austrieci/unguri (prin intermediul spionilor implantati si tradatorilor promovati sa lucreze la stat) ? Anesteziat, cu functionari debili sau direct tradatori care isi bat joc de acest popor si de viitorul lui ?!? Ne putem oare vreodata trezi din aceast intuneric in care ne scaldam ?!?
Ar trebui sa traducem niste termeni din noul limnaj de lemn in limba romana clasica : „securitate energetica” = distrugerea surselor clasice de energie si inlocuirea lor cu surse alternative nesigure si intermitente – vezi cazul nostru real ; „dezvoltare durabila” = nici o dezvoltare , distrugerea bazei industriale, lichidarea fermelor, distrugerea termocentralelor, jaful resurselor naturale , conditii din ce in ce mai grele de trai , trai pe datorie pentru „alesi”(mafia de cumetri si de rude care „lucreaza” la stat nefacand si neproducand practic nimic si jupuirea oricui produce ceva pentru privilegiile „muncitorilor’ de la stat …
„Afacerea” a picat.
O sa vedeți peste câteva zile.
Întra americanos pe fir?
Io, căprar în retragere, înțeleg așa : vine gaz ieftin de la ruși,cu acte azere. Eftin, o fi la un capăt al țevii. La celălalt capăt e scump, că „băieții deștepți din energie”. Bun, dar va fi ceva mai ieftin ca ăla din țară. Și atunci Gazprom va deveni furnizor pentru din ce în ce mai multe firme și consum casnic. Eiii, și după ce ai cucerit piața, impui condiții, că îți permiți. Și deodată gazul ăla „eftin” devine al dracului de scump. Mulțumim Burduja, și înaintea lui Popescu!
echiapa de negociere romaneasca este condusa de marcel talpa rosie,tudose alcool tehnic,stanescu coji de seminte si grindeanu oglinda-oglinjoara cine e cel mai destept frumos din tara.
toti pro-europeni si pro-atlantisti convinsi!
@Nea Neamtu: aș intra puțin mai adinc in problema asta, intrucit observ ca sunt mai multi care nu inteleg problema ”cu Mintia”.
Voi incerca sa fiu simplist:
– in UE (incl. in ROmânia) unde functioneaza ca mecanism principal – stabilirea pretului pietii prin ”pretul marginal”, tehnologia care a stabilit pretul a fost gazul/centralele pe gaze !! (NU CARBUNII !!)….este chiar un raport al CE despre ”energy price setting in EU”
– in ultimii 2 ani, de ex., cele mai mari preturi pe PZU (Piata pe Ziua Urmatoare) au fost dictate in ordine de: 1. IMPORTURI, 2. CENTRALA PE GAZE A OMV-BRAZI, 3 CENTRALELE PE LIGNIT !
– Centrala de la OMV-Brazi, (cca 800 MW) ”controlează” cca 10% din totalul energiei din RO:
– cred că este la mintea cocosului ce se poate intimpla daca adăugam inca 1700 MW facuti ”de cineva” la Mintia, nu stim cine, dar, per total vom avea cca 25% din capacitți din SEN, pe gaze (care nu sunt ale noastre) si active (care iarasi nu sunt ale noastre)
In conditiile in care avem deficit de putere (PROVOCAT PREMEDITAT !), și avind aceste capacități și resurse deținute de altcineva, este la mintea altui cocos, ca va incerca sa-ți maximizeze profiturile !..pe seama cui ? …a mea, a matale si a tuturor din acest site (nu mai explic cum se poate face asta, ca nu e spatiu si timp)…asa ”functioneaza piata competitiva”…!!!…ți asta pentru ca în prostia noastă, nu și a altora, consideram energia ”commodity”, ca în piata Obor, și nu un serviciu ! ….in UE (deja se dicuta despre alte modele ”de ”piață”)
Eu tot nu inteleg. Ce ar trebui, sa se apuce statul sa construiasca centrale si sa interzicem constructia acestora de catre entitati private?
Toate investitiile in parcuri eoliene si parcuri foto-voltaice sunt private.
Cu privire la Mintia nu mi-ati raspuns la intrebarea care are ca obiect gazul metan ce va sa vina din Marea Neagra. Vom avea surplus de gaz atunci si ce facem cu el?
Preturile mari la energie vin tocmai din faptul ca avem deficit, daca aveam excedent de energie electrica atunci nu ne mai interesa pretul pentru reechilibrare, de pe o zi pe alta. Dar noi suntem in groapa. Iar gazul este al nostru si cel folosit de OMV la Brazi si cel care va fi scos din MN. Pt a fi exportat este nevoie de acordul statului. Si atunci care este problema cu Mintia?
In privint activelor, ale noastre, ale altora, pai in acest context ar trebui ca doar statul sa construiasca centrale electrice, privati nu? Pt ca indiferent cine detine activul respectiv va dori sa obtina profit. Nu este vina propietarului ci este treaba statului sa tina sub control aceste activiattai, altfel nu conteaza cine este propietarul.
In Romania se cultiva ( încă) necesitatea centralelor electrice pe gaz metan.
Vechea ” soluție” occidentală de a înlocui centralele pe cărbune cu centrale pe gaz.
Aceasta idee a funcționat EXCLUSIV când Moscova livra gaz metan la prețuri scăzute.
Efectul , centrala electrica pe gaz era competitivă. Germania , Italia ai căzut în această capcană.
Început războiul în Ucraina , prețul gazului a ajuns enorm și ca urmare și energia electrică produsă în centrale pe gaz a devenit scumpa al dracului.
50 ani in urma învățăm la liceul energetic că : „a arde gazul pentru produs curent , cea mai proasta utilizare a gazului ”
Perfecta afirmație confirmată de fapte. Și după 50 de ani.
Legat de Mintia , proiect pe gaz , capacitate 1.700 MW. Are nevoie de cel puțin 2,5 miliarde metri cubi de gaz anual.
Care gaz suplimentar actualmente ( și în viitor ) NU exista.
Presupunând că din Marea Neagră extragem 2 miliarde metri cubi gaz anual , suntem tot în deficit de gaz.
Dacă adăugăm și proiectele ( juste) de creștere a rețelei de distribuție a gazului ( mai multe case cu acces la gaz) + pretențiile Ungaria și Austria de a primii gaz ( ieftin) românesc , matematic e imposibil să asigure Romania miliardele de metri cubi SUPLIMENTARI anual.
Să imporți gaz scump e acum o regulă.
Să vinzi gazul tau extras la preț ieftin e tipic de țări bananiere.
Repet din nou , să arzi gazul pentru a produce curent , o investiție nerentabilă in ziua de azi.
La Ministerul energiei știu dar clientela manipulează in propriul interes. Și cum in RO tot este de vânzare , se conformează cu strategii pe hârtie efectiv irealizabile. Gargară adică să crească pipota in românii care (obiectiv, nu e meseria lor) nu știu ce e un sistem energetic , cum se produce-transporta-
distribuție curent electric.
Basca 2026 . Se închide grupul energetic 1 de la Cernavodă. Pina dincolo de 2031.
Alti 700 MW putere instalata in minus.
Cu ce înlocuim ?
Cu Mintia pe gaz ? Daca Putin tâmpește și ne da gaz ieftin. Utopie . Din punct de vedere energetic , vin ani grei pentru RO.
@dl.George GMT si @dl.stefan60
Nu-mi ramine decit sa multumesc dlui stefan60 pentru explicatia elocventa prezentată (va asigur că știe ce vorbește !…de multi ani, nu de ieri de azi !…și este ”o voce” !) ,
și dacă va linisteste cumva, va pot spune ca amindoi suntem vechi ”căprari”, dar, de pe alt front – cel al securitatii energetice, (care, va asigur ca nu e mai putin important decit celalalt militar) și
din nou pt a va linisti, redau doar asta din Strategia Energetica” a României: ”…care face parte din razboiul hibrid modern….dupa cum si digitalizarea sistemului, creerea Aplicarea algoritmilor de analiză a datelor, capabili să transforme datele mari în date inteligente, inclusiv inteligența artificială (IA), vor dobândi un rol decisiv în toate segmentele lanțului de aprovizionare al energiei.
Soluțiile digitale pentru monitorizarea și controlul sistemelor, integrate în toate segmentele sectorului de energie electrică, termică și gaze naturale (producere, transport, înmagazinare, distribuție, furnizare și utilizare), vor facilita implementarea măsurilor pentru….” …etc. etc.
Asta de mai sus, ca să justifice puțin de ce și tranzactia EON-MVA nu este buna pentru Romănia (aici e vorma de informații, date si CONTROL !…pina la nivel de casa/persoana individuala, luate din ”prizele din casa fiecaruia”, inclusiv de la foenul din baie)
Drept care voi urmări in continuare cu duioșie, amuzament si condescendență ”impunsăturile” semi-publice și copilărești ale altor ”caprari” de pe alte fronturi
LA MULTI ANI !
Pana la urma ce treaba are un furnizor privat, sau in cazul ungurilor ungurilor, unul mai putin privat, cu politica statului roman cu privire la consumul intern ? Adica prioritar din surse interne si doar apoi la export ?
La fel, ce treaba au aceste firme cu politica tranzitului de gaze ? Asta nu e fix in curtea guvernului ? Daca lasa sau nu gazul rusesc sa intre in tranzit sau pt a fi folosit pe intern ?
Pt ca daca am ajuns in situatia in care niste firme de buzunar ne dicteaza politica energetica, eu zic ca avem probleme mai grave decat daca gazul e rusesc sau e azer.
Dincolo de discutiile astea despre efecte, cred ca e de discutat sai motivul pt care am ajuns aici.
CEZ, acum EON. Care e motivul pt care firmele astea au ales sa-si sisteze operatiunile in Romania ?
In cazul EON, chiar un portofoliu crescut bine. Peste 4 mil de beneficiari.
Ca paranteza , chiar sunt curios cum vor reusi maghiarii sa tina de acest numar, cand vor incepe sa vina facturile cu MVM scris frumos in culorile drapelului Ungariei ) Pt ca nu te impiedica absolut nimic sa schimbi furnizorul.
Legat de supraevaluarea EON, in conditiile in care e destul de sigur ca ungurii vor pierde clienti doar pt simplul fapt ca sunt unguri.
Cred ca e o incercare de a incetini consumul intern pt a trimite cat mai mult gaz la export. Nu imi dau seama unde pot afecta consumul, dar cred ca acolo trebuie cautat motivul supraevaluarii. Sunt totusi 200 mil pt ceva care face 100. Si nu e la clientii interni, consumul lor e acelasi, doar ca o parte se vor muta pe un alt furnizor.
Ori asta, ori au o intelegere care duce la deschiderea portilor pt tranzitul de gaze rusesti. Pur si simplu se inlocuieste tranzitul de gaze prin Ucraina, mascat putin cu stampila azera. Mare parte doar tranzit cu ceva „scapari” si pe intern.
Dar asta iarasi nu se poate fara complicitatea guvernului.
https://www.g4media.ro/compania-ungara-de-stat-mol-vrea-sa-achizitioneze-rafinaria-lukoil-din-bulgaria.html
in ofensiva totala maghiarii….