Cuvîntul

Cred ca ar trebui sa avem stomacul sa purtam o discutie pe tema cuvintului si in ce mod ne vom intoarce la starea anterioara folosirii lui. Conform [3] avem urmatoarele definitii si sensuri:

MUIE s. f. (Argotic) Gură. I-a dat peste muie. GR, S. VII, 120 ◊ Expr. A duce cu muia = a face promisiuni înșelătoare, a convinge cu minciuni, a amăgi, a înșela; a duce cu vorba, a duce cu zăhărelul. Cf. BL II, 174, BUL. FIL. V, 191. L-am dus cu muia pînă mi-a împrumutat plugul. COMAN, GL., cf. MAT. DIALECT. I, 231. – Și: mîie (BUL. FIL. IV, 172) s. f., moi (BL II, 174) subst. – Din țig. mui.

muie sf [At: BL II, 174 / V: mâie, moi s / Pl: (rar) mui / E: rrm mui] (Arg) 1 Gură. 2 (Îe) A duce cu ~ia A face promisiuni înșelătoare Si: a amăgi, a înșela. 3 (Îae) A duce cu vorba. 4-5 (D. bărbați; îe) A da ~ (A invita o femeie să practice sau) a practica sexul oral. 6 (Șîe a da ~) Invitație la sex oral adresată unei persoane indiferent de sex, cu intenția de a jigni, de a înjosi. 7 Gest făcut prin ridicarea degetului cel mai lung de la mână și strângerea celorlalte patru, eventual orientându-l în direcția gurii, cu semnificația de muie (4-6). 8-9 (Rar; îe) A da ~ la statuie A sfida (lumea în general sau) simbolurile ei consacrate.

MÚIE s. f. (Arg.; folosit adesea art. și mai ales în expresii) Gură, fleancă. (din țig. mui (Graur, Juilland))

múie s. f. – (Arg.) Gură, plisc. Țig. mui (Graur 174; Juilland 169). Se folosește aproape exclusiv în forma art. și în expresii.

Eram aseara la o terasa, intr-un oras care pare a fi in alta tara, nu in Romania. La trei mese distanta, citiva copii se jucau cu baloane in timp ce parintii discutau. Inevitabil, un balon se sparge. Prima reactie a fost sa evaluez rapid situatia din jur si sa scap la limita la care poate fi auzit la mesele alaturate, inainte de a ma putea opri, Muie jandragneria!. Zimbete la o masa alaturata; mi-am cerut scuze. Un posibil PTSD dupa 10 august? Adun furie si ura impotriva statului perceput ca opresiv si discretionar? Am internalizat atit de mult cuvintul incit a ajuns sa exprime, in doar 4 litere, dezaprobare, dezacord, nedreptate/injustitie, protest, reactie la calcarea in picioare a cetatenilor?

Era scris pe un alt thread: … oameni de cultura pe care ii respectam au decazut pana la a declara ca o injuratura, pe care nu am indraznit vreodata sa o rostesc in fata parintilor, poate fi folosita ca slogan, …. Citatul de mai sus este usor scos din dialog insa este un aspect la care ma gindesc de cind am vazut alunecarea, ajungerea la Puie Monta, transformarea in Puie MSD si apoi in mai directul Muie PSD.

Punctele prin care am trecut pina am ajuns aici sint in continuare. Miscari, #hashtaguri, raspunsuri:
– #colectiv, Puie Monta si #coruptiaucide
Gura mica, noi sintem la putere
– OUG 13 si #rezist
– festivalul creativitatii anti-putere
– #vavedem si #rezist
– apelativele hashtagisti, institutii care incep sa foloseasca #hashtag fara discernamint, neintelegind comunicarea noua
– timid, Puie MSD
– accentuarea insultelor dinspre guvernare
Muie PSD si #muiepsd
– reactia disproportionata la apelativul de mai sus
– amplificarea mesajului (reactia PSD a aratat ca le pasa, deci mesajul a ajuns la destinatar si a fost inteles)
– reprimarea violenta a protestului din 10 august
– festivalul #muiepsd

Am senzatia inceputului de bataie, cind protagonistii se imping. Protagonistii? Guvernul/partidul de la putere si protestatarii/oamenii uniti de sentimentul viitoarelor nedreptati legale, acces la informatie, meme-uri, ziceri, umor, episoade violente verbal.

Ignorarea tuturor mesajelor trimise anterior, bagatelizarea lor, ironizarea lor fiind modul de operare al puterii, alunecarea a continuat pina am ajuns la mesajul actual. Acesta a prins deoarece i s-a acordat atentie, autoritatile reactionind la el. Daca militia nu ar fi saltat placutele de inmatriculare odata cu arestarea posesorului, daca nu l-ar fi oprit de cite ori prindea ocazia, daca cel care l-a scris pe deal nu ar primit vizita zelosului militian care i-a spus sa aiba grija, probabil nu s-ar fi ajuns la un slogan. Din nefericire, insa, este singurul mesaj care a ajuns la receptor. Presupunerea mea este ca receptorul are capabilitatea de a reactiona numai la acest gen de mesaje, pentru orice alt mesaj fiind gasite rationalizari interioare. Sau, pur si simplu, oamenii puterii nu inteleg alt mesaj, nu au capacitatea intelectuala de a intelege altceva. Simplitatea lui elimina posibilitatea rationalizarii si gasirii unei cai de scapare. Evident, reactia fireasca si intelegerea (‘au ceva cu noi’) a fost continuata insa complet gresit: cu ideea ca serviciile sa investigheze cauza si sursa acestui asalt. Faptul ca oamenii puterii cauta cauza intr-o actiune externa imi arata ca 10 august a fost premeditat cu alt deznodamint, ca nu inteleg sentimentele unei parti a populatiei.

Discutia aceasta, referitoare la limbaj si vulgaritate, este legata strins de argou. Petru Tomegea defineste argoul romanesc ca limbaj colocvial, convenţional, preferat de anumite grupuri sociale, profesii, medii interlope, cu cuvinte şi sensuri neacceptate într-o exprimare onorabilă [1]. Ion Pachia Tatomirescu defineste argoul ca fiind un mod de exprimare nonliterar, specific anumitor grupuri sociale „certate cu legea“ și cu „codul manierelor elegante“ – grupuri alcătuite din vagabonzi, delincvenți, dar și din elevi, studenți, militari ș. a. –, care și-au format un „vocabular special“, cuprinzând cuvinte „cu sensuri deturnate“, din limba comună, ori din sfera regionalismelor, neologismelor etc., după un „cod propriu-încriptat“, cu „înțelesuri“ fără vreo legătură cu sfera lor propriu-zisă, încât să fie „de nebănuit“ îndeosebi celor ce reprezintă autoritățile, ori celor ce au legături cu autoritățile.

Scriam ca limba este fluida, insa este dincolo de puterea noastra individuala manevrarea ei (folosesc vechile reguli de scriere ca protest impotriva hotaririlor Academiei Romane, insa stiu ca acest demers nu va schimba nimic). Un cuvint poate intra in zona gri sau neagra a limbii (de exemplu, aperitiv poate insemna si ‘palme date la inceputul unei batai’ [4]). Alte cuvinte sint folosite ca parte a unor expresii care pot fi interpretate mai mult sau mai putin vulgar (de exemplu ‘a te minca la scorbura’ ca sinonim pentru sensul figurat al ‘a te minca in fund’). Dar pentru ca un cuvint sa devina acceptat social, iesind din acea zona, este nevoie de o transformare de lunga durata a societatii sau de o serie de reactii care sa determine transformarea. A facut ‘Povestea Povestilor’ a lui Ion Creanga acceptat unul din aceste cuvinte? Posibil. Cert este insa ca povestea nu ar fi avut savoarea pe care o are fara acel cuvint. De asemenea, cred cu tarie ca acest cuvint (cel dezbatut in articol) este strins legat si de specificul injuraturilor in Romania, in acest context cuvintul fiind de fapt o bomba cu submunitii (cluster bomb) a sudalmelor.

Am scris mai sus de povestea lui Creanga. Vad expresivitatea ca fiind un alt element care a contribuit la folosirea cuvintului dezbatut in articol. Daca ‘autorul’ unei expresii vrea sa exprime ceva anume, de cele mai multe ori limbajul elegant este lipsit de expresivitate. Mergind pe firul expresivitatii, de aici pina la ideea de slogan este doar un pas.

Pe linga aspectele de mai sus, unui cuvint ii atribuim de fapt vulgaritatea pe care o intelegem noi. Nu cred ca vom ajunge sa ne salutam cu acest cuvint, insa ar putea fi un raspuns potrivit la intrebarea ‘ti-ai intrat in ritm?’ adresata de un coleg, in prima zi la munca dupa un concediu de o luna. Cum explicam cuvintul si folosirea lui copiilor nostri? Cred ca este mai greu sa le explicam cumetrenia securitatii, jandarmeriei, politiei, justitiei, politicului, penalilor si, in acelasi timp, sa ii facem sa creada in dreptate, in adevar, in idealuri, intr-o Romanie functionala. Poate intr-o zi, mergind suficient de mult in aceasta directie, ‘muie’ va fi sinonim cu justitie. Este o eventualitate care ma intristeaza.

Din nefericire, puterea actuala intelege doar vorbele de duh de manivela. Cum ne vom intoarce, insa, inapoi la normalitate? Ne vom mai intoarce oare la punctul la care putem dialoga normal?

Personal, nu cred ca #muiepsd va desira stofa sociala si nici ca ne va distruge copiii, transformindu-i in golani sau drogati. Dar nici nu cred ca este fireasca judecarea sumara si condamnarea la puscarie (Poarta Alba sau puscaria corectitudinii limbii/sociale) a celor ce aleg folosirea acestor cuvinte. Cred insa intr-o lume in care daca spunem jandarmeriei (vulgar sau nu, cu argumente) ca este o institutie plina de batausi sinistri, angajatii vor avea un minim proces de constiinta si vor incerca sa fie mai buni in viitor.

Imi pare rau daca v-ati simtit stinjeniti de aceasta (posibila) deturnare a scopului blogului. Insa, in acelasi timp, folosirea si evolutia cuvintului ar putea fi incadrate la operatiuni psihologice, deci in scopul acestui blog. Am cugetat o vreme daca este publicabil sau nu acest articol, m-am consultat si cu ceilalti editori si autori; am atit argumente pro cit si contra lui. Ar trebui sa avem totusi aceasta discutie nu doar in medii universitare, ci si cu noi insine.

PS: fara comentarii cu faimosul slogan sau altele asemanatoare.
PPS: articolul nu este politic.

Actualizare: În data de 31 august am aflat că șoferul rebel cu numere din Suedia a fost notificat ca isi poate lua un alt numar personalizat. Nu poate folosi pe noul numar ‘PSD’.

Atit.

Iulian

Surse:
[1] https://tomegea.wordpress.com/2010/01/01/argoul-arie-lingvistica-definitie/
[2] Ion Pachia Tatomirescu, Dicționar estetico-literar, lingvistic, religios, de teoria comunicației, Ed. Aethicus, 2003
[3] https://dexonline.ro/definitie/muie
[4] https://dexonline.ro/definitie/aperitiv
[5] Imagine: interwebs

73 de comentarii:

  1. Salut. Interesant acest articol, cultura generala adevarata, asa cum am scris si alta data din punctul meu de vedere pe acest blog pot fi scrise articole si cu un alt continut nu doar militar, important sa nu fie depasita legea bunului simt.

  2. Felicitari pentru articol. Mi se pare foarte bun. Insa legat de folosirea cuvantului respectiv vreau sa aduc aminte de 2 proverbe mai vechi

    1. Cand esti la Roma poarta-te ca romanii
    2. Cu samuraii lupti ca samuraii, cu talharii lupti ca talharii

    De asta eu vad folosirea expresiei respective (si a altora asemanatoare) ca singura cale prin care poti dialoga cu psd.

    • Dorel, sint mai multe aspecte:
      – capacitatea de intelegere, determinata de anvergura intelectuala extraordinara a unor oameni din virf
      – scaderea continua a volumului vocabularului curent
      – pastrarea decentei in restul conversatiilor si dialogului si evitarea alunecarii (motivata interior de precedent)

    • Asa este. Si in Kravmaga, regina caftelilor, este o tehnica numita ‘…….‘.

      Editor edit: editat.

  3. Acest articol dovedeste doar ca RM este ancorata in realitatile zilei. Nu poti sa nu vezi si nu sa comentezi(cum ar vrea politrucii de la psd-alde) ce se intampla in jur ! Sunt pensionar si dimineata deschid calculatorul : 1-Vremea, 2-RM, 3-Stiri de la 3-4-5 surse.
    1.S-a ajuns la asemenea vocabular pt ca politicienii tip ghenunche, pamblica, mitraliera, tricoaie, veorica, etc nu pricep alt vocabular si ne imping in dictatura si dezastru (aduceti-va aminte ce a urmat dupa guvernarea „liberalului” tariciordeanu care se viseaza presedinte , Doamne apara !). Sora, Liiceanu (s.a) si vocabularul lor nu este auzit de psd-alde-udmr dar muie este pe intelesul lor. De fapt, in afara de abramburica, ce intellectual adevarat mai activeaza azi pe scena din fata a puterii ? In afara de puterea totala, discretionala si salvarea din ghiarele justitiei n-au nici o tinta !
    2. Diaspora s-a ras de a mai vota ! Vor fi si mai putine centre de vot in Spania, Italia, Franta sau Germania. Doar sa trimita anual 5-6 miliarde in tara, fara drept de vot !! Aici ar trebui sa ne ajute cumva UE ! Cu cateva zeci de centre de vot !

    3.Salariile le-am vazut, Investitiile asisderea (cele straine toate se duc la prietenii lui tariciordeanu de la Budapesta !!). Pensiile ? Pai sotia a murit in iunie asteptind „marirea” care sa compenseze putin scumpirile. Pana in 2021-22 moare magarul, pierde samarul si cresc preturile cu mai mult decat marirea !!! Conceptia „economica” alde-tariceanu am mai vazut-o : NU productie ! Angajam multi oameni in administratie care sa ne voteze si facem comert ca acolo se rotesc banii de 4-5 ori pe an ! Adevarat dar ei nu spun ca asa ne furam caciula platind salariile muncitorilor straini care produc marfa ! Asta nu spun !
    4. Ma tem ca in momentul avansarii spre o sentinta cinstita in procesele pe rol si investitiile in armament vor scade sau dispare. De aceea se si amana contractile si licitatiile. Cred ca si problema banilor se pune, mai ales ca imprumuturile se fac azi, pt Ro, cu dobanzi mai mari ca acum 2-5 ani !!! Iar imprumuturi trebuiesc lunar pt salarii si pensii

    Multumesc RM pentru toata informatia pe care o difuzati si mai ales despre istoria armelor.

      • Mai aduag ceva: la un moment dat un troll se ratoia pe aici ca de ce face RM politica: am depasit de mult cadrul politicii de cand problemele se transaza pe masa procurorilor militari. Nu RM a intrat la politica, ci politica in intrat in curtea RM-ului.

        • Trolii cu trolii… 🙂

          Au fost momente cind am citit unele comentarii si m-am surprins intrebindu-ma daca parerea este onesta sau nu si mi-am dat seama ca uneori plec la vinatoare de vrajitoare.

          Acest articol nu este politic, chiar daca parerea si pozitia personala sint publice pe blog si exista anumite trimiteri. Incerc sa inteleg, sa imi explic directia in care se indreapta dialogul, cum sintem tot mai mult impartiti in tabere si cum putem ajunge inapoi intr-o stare fireasca, a celor sapte ani de acasa.

          Evident, daca ne uitam la mediul politic putem spune ca este oglinda societatii. Oglinda a 2x%.

          Evident, daca un articol are si citeva referiri la sistem/guvern poate fi interpretat ca politic. Acesta nu este; este mai degraba o introspectie si o privire de suprafata la dialogul social (nu imi dau seama daca termenul este corect) din Romania.

          Nu mi-am pierdut speranta ca putem dialoga (intre noi); cheia este sa avem rabdare sa ascultam toate argumentele. Celalalt dialog, discutat in articol, nu stiu…

  4. putini patrioti are tara asta din pacate. ai o bere din partea mea daca ne intalnim vreodata iuliane

  5. De acord ca limba este fluida insa „Muie Xyz” inseamna „sa te/il f@@ in gura” .
    la asta reactia este
    – proferarea unei obscenitati de genul „muie sa ii dai ma-ti” (uneori cel mai mare succes este sa zici de sotu ma-si care obligatoiriu este onanist, practica cunilingusul – si deci indivodu este un copil de tarfa)
    – lovitura de preferinta in … muianu marlanului
    – ambele amdoua din plin!

    Daca esti in dispozitiv (jandarm, soldat , guard) sau in grup (cu alti suporteri ai echipei FC Cioaca Bataii, coru de adventisti ) urarea „Muie” lu ala pe care cica il aperi, sau echipei tale, satului tau, imnurilor pe care le canti .. inseamna ca ala vrea sa iti baga #### -n gat.

    Si cum ziceai din nefericire s-a cam trecut un prag.
    Nu ca unii au luat ceva gaze si bastoane in muian – se mai intampla .. poimarti altii vor fi serviti cu aceiasi „amabilitate” (cum facu Ciolos cu unionistii basarabeni!) .
    Nu.
    Ca atatea interventii , incvlus la nivelul „intelectual” y compris GDSist filzoficesc au salabit interdictiile normale..

    De acu’ riscam sa intram in faza pe injuratura
    Ia de vedeti asta : https://www.dorintudoran.com/de-ce-nu-cred-in-izbanda-strategiei-muie/
    din care citez
    ––––––––––––––––––––––––––––––
    Aflat mâine în mijlocul unor demonstranți, un gingaș sociolog nu poate trece dincolo de ”Muie PSD!” sau ”Du-te dracului!”. Un filozof sofisticat și un teolog cu ștaif nu pot depăși punctul de fierbere limitat în cazul lor probabil la ”Du-te-n p***a mă-tii!

    Când de partea cealaltă vin replici cu mult mai spectaculoase, mai “suculente”, replici “profesioniste” – “Să-ți f*t mam’marea-n bot” sau “Te bag în p***a mă-tii, cu picioarele-nainte, să-ți rămână gura afară, să m c*c în ea!“ partida e pierdută.

    ––––––––––––––––––––––––––––––––

    Sa nu mai zic ca juma din cei din piata su7nt USR isti si ca USReau simpatizeaza cu LGTBeii …. care se stie ca sunt ###isti si muisti!

    Mde mde mde.
    Chiar doriti o faza pe injuraturi? Stiu vreo 2 … extra! Sta pisicu in mustati! Pot sa platesc meditatii unui cunoscut ungur …f**u-i ######## invatatoarei care trecut pe ###va de ma-ta care analfabeta fiind nu a putut citi ca prezervatizul NU TREBUIE PERFORAT si asa a fatat un sifilitic ca tine!!!!….. ” Asta e pe model unguresc

  6. Comentariile acestui articol nu vor deveni un festival al ocarilor. Aviz celor care vor sa incerce.

    • I love za smell of moje in za – monday – morning!
      3-2 voting (I was against – „coward!” – because you can’t write about the definition of za Word and not expecting some moje in the comments).

      PS – just watching me some Avatar on HBO and when MaJake said „I dissected a frog once”, my reaction was…”a virtual one”!
      PPSD – They’re just pissing on us without even a courtesy of calling it rain.

      • 🙂
        Da, a trecut la mustata la vot. Inca am inocenta de a scrie despre Cuvint si a astepta un dialog civilizat; inseamna a trece de suprafata si a ne uita la noi, a ne intelege.

        Articolul despre sudalme il voi publica in alta parte; poate pe ResearchGate. Nu vreau sa mai cer un vot. 🙂

        Bune PS-urile.

    • Mai bine sa nu incerce… putem discuta insa despre plaja Muizenberg? Suntem datori sa cautam frumosul chiar si in acest tip de limbaj 🙂

  7. Prea complicat, prea multe intorsaturi. Deci: ……..!

    Editor edit: am zis ca nu asa…

  8. mie cuvantul asta nu imi suna bine totusi…pentru ca in mentalul colectiv e considerat o injuratura…din pacate cam pe la nivelul asta al politicului am ajuns…asta avem, cu asta defilam si cu siguranta de asta pricep borfasii de la putere…as prefera sa nu il spun de fata cu mama sau cu fetita mea…dar probabil ca am prins copilaria intr-o vreme cand regulile erau mai stricte….

  9. Comentariile acestui articol nu vor deveni un festival al ocarilor. Aviz celor care vor sa incerce.

    ATENTIE :

    Aici puteti sa puneti conditii.
    Puteti sa editati.
    Sa …..

    Insa odata ce inhibitiile „strazii|” dispar …nu puteti decat sa va acomodati!

    Si oricum lucrurile nu steau prea bine… Ati adxultat cum vorbesc baietii de cartier din spatele blocurilor?
    Api intr-un minut folosesc de cel putin 3 ori cuvantul p@@a. Daca doresc sa zica „m-am dus la magazinu din colt sa iau tigari dar nu aveau cele pe care le prefer” isi invoca de minim 2 ori scula „Ce p@@a mea” „p@@a mea” sau simplu „p@@a mea” . Mai de curand de 2 ori pe minut „muie”.
    .
    Intr-o coversatie de 10 minute se mai strecoara de invitatii „sugi” , 4 evocari aole organului genital feminin si avleatoriu alte vulgaritati.
    Cantitatea de informatie cuprinsa in „mesajul” „comunicantilor” este insignifianta catre zero, calitatea este cel mult zero, discutia insasi pare un pretext de debitare a insanitatilor

    Ptr astia #muiepsd est6e confirmarea ca ei „e normali” si ca ceilati e nikste tampiti care asculta pe boetu vana ca ei stiu f bine „cartea tampeste”!

    Graitor este ca „marele erou intelectual” este pana la urma unu din neamu lu’ manivela …

    • Aici puteti sa puneti conditii. Puteti sa editati. Sa …
      Da, pot. Si pot sa permit comentarii in cazul in care consider ca exprima ceva: o idee, un punct de vedere. Prefer mai putine comentarii care sa exprime o traire, un sentiment, un slogan, o incitare. Nu stiu daca ai observat, stirile (continutul lor) au migrat de la a relata faptele la intrebarea (devenita standard) adresata de reporter ‘cum v-ati simtit?‘. Si eu m-am simtit in diverse feluri, insa am scris articolul anterior cit mai detasat (nu exista obiectiv).

      Ghita, ma impingi tot mai mult sa scriu cercetarea lingvistica despre zona neagra a limbii romane si folosirea ei in diverse contexte. Dar nu va fi publicata aici; este prea offtopic, IMO. Nu este nevoie sa descrii ce se aude dupa diverse blocuri; nu traiesc intr-o lume fara legatura cu realitatea, asa cum nimeni de aici nu cred o face. Cum scriam mai sus, intelegerea doar a unui anume mesaj transmis catre alesii a 2x% inseamna ca o parte din cei 2x% care i-au votat isi asuma acest gen de limbaj, il considera parte a vietii de zi cu zi, il folosesc.

      In conditiile in care argoul (considerat marginal de orice lingvist) ajunge modalitate de exprimare de zi cu zi, este parte a vocabularului de baza, inseamna una din doua: sistemul de educatie a esuat lamentabil sau societatea se destrama.

      • Pe la inceputul anilor 1970, aparea in traducere la Editura Politica, in colectia ‘Idei contemporane’, courtesy Valter Roman, celebra carte a celebrului teoretician al mass media communications, ‘The Medium Is the Massage’.
        Acest titlu, devenit dupa aparitia cartii o adevarata mantra a comunicarii, este rezultatul unei ‘scapari’ al editurii unde fusese publicata initial cartea. Titlul initial pus de McLuhan era mult mai nevinovat, si era ‘The Medium Is the Message’. Fapt este ca titlul modificat si cel initial au dat ulterior ocazia unor tone de dezbateri centrate pe intrebarea ‘Ce a vrut sa spuna de fapt Maestrul?’

        Editor edit: s/Message/Massage/

        • Uitindu-ma in jur as vota cu mess age. 🙂

          PS: sper ca l-am editat pentru a reflecta ceea ce ai dorit sa spui.

          • Excelent, domnu’ Iulian! Iata ca si dupa 50 de ani, mesajul/masajul lui McLuhan trezeste reverberatii neașteptate! Ma apuca o adanca nostalgie gandindu-ma la anii lasati in urma… Vorba reclamei, tot din anii 1960 – 1970, la tigarile Virginia Slims, pe care o descopeream impreuna cu altele si mai si, in revista Seventeen aruncata de baietii dela ambasada americana de pe Arghezi: „You’ve come a long way, baby!”

            • Alecu, persoana I singular, fara domn, te rog. 🙂
              Ma incearca uneori senzatia aceasta cind ma uit la trecut. Apoi imi amintesc de niste versuri care au ramas scrise pe o cale neuronala, determinindu-mi unele actiuni.
              Don’t waste your time always searching for those wasted years
              Face up, make your stand
              And realize you’re living in the golden years

  10. Salut, bine v-am găsit….ei, v-am găsit de cîțiva ani dar e prima dată cînd scriu…așa că vă rog fiți toleranți!
    Legat de gurița psd-ului:
    1. credeți că dacă împricinatul ar fi încercat ‘manevra’ în Suedia, la adresa partidului de acolo…i-ar fi reușit? S-a bazat pe polițistul suedez care n-a priceput nimic din șirul de litere solicitat ca nr. de înmatriculare….
    2. dacă tot a vrut să-și arate curajul/patriotismul/combativitatea/blabla de ce n-a solicitat același lucru în România….și p’ormă să-i dea în judecată că l-au refuzat !!! Ei?
    Legat de postările voastre: tot citesc și citesc și mă minunez!
    Categoric mă depășiti la cunoașterea armamentelor, am învățat cîte ceva de la voi….cît m-a ținut neuronu’.
    N-am priceput în ruptul capului de unde trăirile adolescentine…?
    De multe ori vă exprimați dorințe, speranțe…faceți tot felul de scenarii…tot felul de combinații de armamente dar…pe totzi dratzii….n-ați aflat că RSR a fost asasinată economic și acum trăim în jalnica R Bananieră R? Nimeni dintre voi nu pricepe că RBR e doar o vacă de muls? Rheinmetal vine la noi să facă transportoare? Cu cine pariez că nemții vin la furat? Saur nu era bun? Așa-i, nu era bun! Este excelent!!! Numa’ bun de furat!!!
    Rachetele Patriot? La cît costă bucata, o să facem vreodată măcar o tragere reală la oricare din aplicațiile din următorii 30 de ani? Mnee: simulări, simulări… plimbări pe terasă…aer în piept și ne liniștim.
    Calibrul 7,62? Poliția română cere armă de calibrul 9 (să vină Gloku-n România să ne scape de bandiți) și armata română vrea ( cine vrea? care-s tîmpiții?…sau trădătorii !? concret persoana…cine?) calibrul umanitar 5,6!!!! Că e NATO! Ptiu!
    Navele de suprafață? Decesul navelor de suprafață a fost semnat cu o rachetă Exocet ( chiar…cît costa racheta?) în conflictul Malvinelor, care a sucfundat o navă britanică(chiar…cît costa Sheffield-a?). Din păcate (foarte) n-a fost singura! Ar fi o problemă pt ruși să trîntească 10 rachetuțe în capu’ oricărei bărci românești cu o mitralieră pe punte?
    Ei și ar mai fi avioane , camioane, tancuri dar am obosit și …dacă nu mă publicați nu mă supăr. Oricum am scris mai mult pt voi: administratori și editori…care sînteți, nu vă știu și , pe de altă parte, am sentimentul că nu vă scot din ale ….voastre? ale mele? ale noastre? Toți avem iluzii și , inevitabil, frustrări?
    Fifor? Ar fi bine și rău să fie moral/vertical/loial! Bine pt că ne trebuie un ministru care chiar să aibă suflet pt armia română! Rău? Admițînd că Fifor e loial armatei române cîte zile îi mai dați la minister?
    andone T.

    • 1. credeți că dacă împricinatul ar fi încercat ‘manevra’ în Suedia, la adresa partidului de acolo…i-ar fi reușit? S-a bazat pe polițistul suedez care n-a priceput nimic din șirul de litere solicitat ca nr. de înmatriculare….
      2. dacă tot a vrut să-și arate curajul/patriotismul/combativitatea/blabla de ce n-a solicitat același lucru în România….și p’ormă să-i dea în judecată că l-au refuzat !!! Ei?

      Urmind logica asta ar trebui interzisa informatia referitoare la moneda din Botswana, concediul in Croatia si inchisa RaboBank (vezi ce inseamna rabo in portugheza). Apoi urmeaza interzicerea Facebook pentru ca a permis meme-uri si mesaje asemanatoare. Apoi a WhatsApp pentru este folosita la adunari publice. Nu, nu vorbeam despre asta.

      Restul comentariului ar fi fost mai potrivit pentru sectiunea Permiteti sa Raportez (https://www.rumaniamilitary.ro/septembrie-2018-permiteti-sa-raportez). Acolo ar putea primi si raspunsuri la intrebari. Desi ar trebui sa nu dezarmezi de la primele raspunsuri, daca acel comentariu este onest. Deci raspunsuri la aceste intrebari nu vei primi pe acest thread pentru ca este o deturnare a subiectului.

    • Imi place mesajul „transpirat”.. Dupa ani de urmarie a site-ului , blog devenit site de putin timp ..legat de ” ani”
      La ce e bun sa ai barci ..cand trebuie semnat un contract ptr barci?
      La ce e bun sa ai transportoare cand trebuie semnat ptr din astea?
      La ce e bun sa ai pistoale …cand poti sa impusti patrihotii de vor glock-uri
      Nu mai vorbim de calibrele alea 5,6 ..sau 5,56
      Tradatorii…
      Ce faci cu patriotu’ cand te costa racheta
      Traiasca porumbelul pacii , patriotismul , soimii pacii….si cravata rosie de pionier
      Moarte dusmanilor socialismului si a republicii
      Maine ar veni unii cu elicopterul si ar aresta cetateni din suceveni sub pretextul ca au cumparat tigari din moldova , tigari de contrabanda aduse din transnistria …sub pretextul ca au incalcat legile lor si isi „extind” autoritatea prin forta …si fiindca tu nu ai cum sa impiedici acea autoritate
      Cand in istoria noastra am facut hsam-uri????
      Cand in istoria noastra am facut armament ptr nave de lupta???
      Vin unii sa ne fure ceea ce nu avem…saur 2 nu e un produs existent ..in productie cu toate alea …deci ce ne fura?????
      Aia de nu stiu ..de nu au lant de productie functional …vin sa fure ceea ce nu avem
      Nu ne fura „zeciuiala” unor decidenti ..ne fura altii
      De ce platesti ..un politist , un jandarm , un militar …daca un austriac intra in tara ta si fura ce vrea?
      Cine te pazeste ????
      De ce nu platesc un politist austriac …ca sub protectia lui sa ma duc sa fur eu in kazahstan???
      Navele de suprafata vor exista cat timp vor exista nave de marfa si pasageri
      Armata va exista atata timp cat ai ceva de protejat

      • Mulțumesc Niko,
        chiar nu mi-am dat seama mai devreme….ce pot să spun ….reacția mea a fost de amuzament, chiar așa: hehehe ….nu hahaha…ar fi prea mult
        sîntem doi oameni care mergem pe aceeași stradă:RM. Nu știu ce să răspund la comentariul tău, mi-se pare mie ironic .
        pot să spun că de multe ori în viață am vorbit, crezînd că am o logică în ce spun…
        m-am resemnat acceptînd că pur și simplu bat cîmpii ..uneori

        • Nu imi plac mesajele ..nu o sa ma incurc in termeni , ci o sa ma explic
          De genul …totul ..e degeaba , de ce sa mai miscam
          Nu bati campii
          Eu totusi cred in finalitatea gandirii , a actelor , altfel consumam energia de pomana
          Nu neaparat in scopul vietii ..dar gandirea si actele in concret trebuie sa aiba o finalitate
          Finalitate de acord cu bunele practici dobandite , cu bunele obiceiuri samd
          Aparitia rachetelor ghidate la sol ar fi trebuit sa consemneze sfarsitul avioanelor de lupta
          Cat timp poti avea in curte si tu ce are adversarul tau ai o sansa …ca sa intorc „parabola ” ta as spune
          …scufundarea lui sheffield a consemnat sfarsitul navelor de lupta …intaietatea rachetelor in fata lor si victoria posesorilor de nave in fata detinatorilor de rachete..
          Nu as mai parafraza altceva

          • m-am tot mocăit dacă să răspund sau nu, e off topic dar dacă te-am prins aici , aici te ard :
            ……Aparitia rachetelor ghidate la sol ar fi trebuit sa consemneze sfarsitul avioanelor de lupta……
            Da avioanele de luptă sînt niște troace zburătoare de la apariția rachetelor sol aer . Vezi Țăfosu-Sabie 2018.
            Dar aerodina lenticulară Coandă de cînd există? Am uitat!
            Haunebu și Vril? Eei astea le făceau nemții la sfîrșitul ww2. Unde s-a ajuns acum? Eeei o să afli de pe RM! Oare!
            Singurul merit al așaziselor avioane de luptă e că produc n-mii de locuri de muncă excelent plătite. Cîte vagoane de bani adună nebunii care conduc lumea? Nu știm n-o să aflăm.
            Certitudinea mea e că ne jucăm cu tot felul de …troace că nu știu cum altfel să le zic . Mă explic cu o analogie: noi – arc și săgeți….cei cu tehnolgie militară în timp real – tabletă taciscrin
            Hai în psr

            • Cate locuri produc rachetele?????
              Cate produc barcile???
              Ca sa fac o analogie intrebatoare ca a ta
              Cum dicteaza nevoia pretul la ceva, cat e valoare fizica si cat e „adaos”??
              In baza a ce???
              Cum controlezi o masa de imigranti nelegali???
              Cum conturezi strategii pentru a ii ingloba si controla???
              Cat conteaza ca si pondere in economie banii ca si valoare asignata …si cat conteaza resursele ca si avutie fizica????
              Ai exemple intre state precum sua , rusia , china ..politici de abordare
              In contrapartida ai exemple cu tari din golf
              Ai modele de redistribuire a avutiei
              Da-mi un exemplu de ce si cum ..argumenteaza o finalitate
              Bani si tociscren?????
              A saracit america desi sunt ” cu drept intelectual” a imbogatit china ca sunt cu productie si materii , a creat o clasa mijlocie la cei din urma care totusi se lupta sa ajunga la pib pe cap cu aia dintai
              Acum explica de ce nu ar fi benefica constructia barcutelor si ar fi benefica ptr investitia „in cadre”
              Dupa ani cadrele „cu investitii supraponderate” in ele vor fi cadre ce vor opera pe instalatii desfazate la preturi desorbitate
              Intre timp formarea cadrelor pe noul tip de tehnica va presupune formarea lor de acord cu cerintele si preturile epocii
              Si nu presupune crearea unei sincope in lantul temporal ce presupune operarea tehnicii…adica tehnicieni de acord cu timpurile
              Asa ca explica-mi cum e cu „investitiile”
              Nu poti antepune investitia in persoane fara a avea un fond ..sau o idee clara de viitor
              De-a lungul timpului s-au impus idei revolurionare , tehnologii ..cat si conservatoare
              E un site cu specific militar…cand scrii cu carioci verzi stii ca esti in banda verde..asa ca scopul global, principal depaseste „credinta” unuia despre cum se comporta 5,56 comparativ cu 7,62
              Colonie suntem noi cand ne vindem resursele pe 2 bani si dupa aia plangem
              Cfr calatori e intepenit in timp de vreo 6 ani
              Pe timpul crizei unii reuseau sa faca investitii..azi ce???
              Nu trebuie sa ma intereseze banii altora ..trebuie sa ma intereseze ce am eu si ce pot face eu

              • La așa o răpăială de chestiuni pot să produc doar o bîlbîială la fel de răpăitoare.
                N-am înțeles de ce nu te-ai documentat înnainte de a …mă combate?! Am vb despre cîteva chestiuni punctuale( repet că era bine să te documentezi) și chiar nu înțeleg agresivitatea expunerii ….doar tangentă la problema prezentată de mine.
                Și ca să fiu la obiect și coerent cu mine însămi spun că cea mai bună apărare împotriva Rusiei e o economie solidă și o colaborare temeinică cu toate statele cu care-ți poți permite atunci cînd ai o economie solidă. Din păcate unchiu Sam o să aibă grijă ca așa ceva să nu se întîmple ever așa că pt mult timp de acum încolo o să fim Republica Bananieră România.
                Și hai odată în psr pt că chiar sîntem pe cîmpie și Iulian are tot dreptul să se simtă jignit. Aștept înjurăturile lingăilor proUS pe psr.
                Cu drag andone!

  11. Mulțumesc pt publicare, sînt puțin surprins dar …mi-e bine așa!
    Legat de thread: m-am referit strict la persoana care a făcut o ispravă într-o țară în care nu-l pricepea nimeni. În țara care-l pricepea…a venit cu isprava gata făcută în străinezia!!
    Legat de alte țări…păăăi aduci în discuție înșiruiri de litere care în limba română au un sens și în alte țări înseamnă pur și simplu altceva !! Sînt convins că în țările numite de tine există (categoric) echivalentele pt puie și mulă și oamenii de acolo au aceeași jenă sau aceeași răutate atunci cînd le folosesc!
    Ex. decent: șapcă în română înseamnă șapcă dar în rusă înseamnă căciulă!! Dacă vrei șapcă în rusă folosești kepka!
    Comentariul e onest ….nu știu cum se vede din exterior dar pe dinăuntru …am scris cu amărăciune. Iluzii, speranțe…e un drum pe care mergem de 29 de ani.
    Mulțumesc încă o dată, pe viitor rămîn în temă!

    • Sintem plini de surprize. 🙂

      Mesajul este subiectul articolului; motivul este alta discutie.

      A ales un numar personalizat in alta tara cu un scop evident: de a transmite un mesaj in Romania. IMO se aplica teoria insiruirii de litere pentru orice situatie: premeditata sau intimplatoare. Pina la urma nimic nu opreste turistii brazilieni sau portughezi sa isi faca selfie in Olanda in fata numitei banci sau turistii romani in Croatia in fata indicatorului, toata lumea rizind cu gura pina la urechi.

      Din nou, daca vrei sa primesti chiar si raspunsuri la intrebarile pline de amaraciune sau tristete, iti recomand sa postezi in threadul de mai sus.

    • e mai simplu decât crezi, suedezii nu au motive sa cunoască limba romana,

      dacă la noi ar fi legal și s-ar pune grupuri de litere de astea dedicate fără cifre și tu ai pune o înșiruire de litere care ar însemna o înjurătură în suedeză crezi că poliţia română ar refuza, io zic că nu
      spune-mi te rog trei cuvinte in suedeză că io nu știu nici un cuvânt in limba asta,
      uita-te la discursu în engleză al bolgutei vasilescului şi o să aflii că nici engleza nu este ce era cândva

      apoi, la cuvânt si cuvinte,
      religia noastră prin partea asta de lume (creștină, musulmană, mozaică) pleacă de la importanţa cuvântului şi de la posibilitatea de a chema (numi) printr-un cuvânt o persoană, un obiect, etc.

      limba vorbită este de fapt o modalitate de exprimare care ne deosebeşte de celelalte: plante si animale,
      din nefericire, derapajul de limbaj, argoul, etc. s-au manifestat în spaţiul public ca o urmare firească a lipsei oricărui răspuns al actualilor conducători la dorinţa populatiei care a ieşit pe străzi cu ordonanţa 13 si restu,
      alte posibilităţi populaţia nu mai avea,
      autoritatea judecatorească si serviciile nu şi-au facut treaba si am ajuns unde suntem azi,
      vinovati suntem, pana la urma, toti care am pus botu la minciunile trădătorilor si am votat cu ochii larg inchişi – unii prin voiaj la alegeri sau cei mai fericiţi direct de pe lumea cealaltă; la intanta supremă chestiile astea sunt numai mici gafe care la o pedeapsă cu suspendare se şterg foarte usor, asa ca in cazu lui zdragnea,
      efectele le vedem,
      derapajul de limbaj a apărut ca o reacție la lipsa oricărui răspuns al politicienilor la vocea străzii,
      lipsa unui răspuns au făcut posibile: puie monta și puie molitia,

      pana nu încercăm să limpezim istoria recentă si nu o să condamnăm public trădătorii (pt ca autoritatea judecătoreasă nu reușește – serviciile nici nu mai încearcă) o să tot repetăm la infinit aceleasi obicee
      trădarea modernă începe cu obligarea lui Cuza sa abdice – uni dintre autori au nume de bulevarde si străzi la capitala si la orasele patriei – o fi bine, o fi rău ?
      acolo n-a fost decât interesu câtorva sa sugă in continuare țara – 1907 nu a fost un episod întâmplator: zice la wiki ca țăranu rumân era sub țăranu rus la condiţiile de trai, da sigur nu se pricep;
      cum sa faci trădători cu nume de străzi numai că au stat pe un scaun undeva și au supt, în afară de episodu Cuza, prin afacerea skoda, strousberg si restu,
      ca am avut si avem conducători sub nivelu creșei la seral aia e,
      dar măcar nu le dați respectu pe care nu il merita,
      altfel, la toţi li s-a urcat respectu la cap si se vizează noi luceferi pe pământ – ceasescu era mik copil faţă de aştia,
      amante tinere pt sefii ajunsi la varsta pensionarii, chefuri cu participarea publicului sau reliefate de presa docila etc,

      munca in serviciile astea interne si externe ar trebui să fie multă sociologie, psihologie,
      dar astea sunt vise,
      ca şi starea de normalitate

  12. Io, care ma amestec cit pot de putin in politica romaneasca, inteleg ca marea problema e ca multi vor sa protesteze, dar nu stiu cum. Cumva, din disperare sau din amuzament, au ales calea folosirii unui limbaj oarecum de mahala. Pe undeva acest limbaj nu foloseste cauzei, nu ajuta sa te balacesti in noroi pt a indeparta porcii.

    Sa presupunem ca aceste mesaje, cumva din repertoriul de autobaza, tocmai prin taria lor ar fi un simbol, ar atrage mase mari de cetateni. Dar pe linga coloratura mesajelor mie imi lipseste fondul. Adica ce vrem? Sigur acest m**e PSD inseamna un dispret absolut, ar fi mai mult decit o critica academica, dar totusi ce vrem? Sa zicem ca reusim chiar sa-i dam m**e, deci ne-am satisfacut dorinta, si ce facem dupa aia?
    Pin-la unu or sa piara dusmanii poporului si la doua facem oauza!

    • cumva off topic, dar parca nu, moldovenii au demonstrat pt unirea cu Romania http://de.euronews.com/2018/09/02/moldawien-demo-fur-wiedervereinigung-mit-rumanien
      Nemtii au comentat cu simpatie acest eveniment, oare inseamna ceva?

      Nu am vazut plancarde cu m**e Rusia!

    • Sloganul asta ei l-au facut popular
      Daca nu faceau circul cu cel cu placuta ..nu il faceau faimos , nu popularizau sloganul
      Efectul de bumerang ce sa ii faci
      Vorbind cu nume si prenume …nu eram „fan” Ponta..nu sunt prea de „stanga” ca si orientare , totusi mi-am schimbat parerea despre el in ciuda problemelor sale cu justitia , ptr si ca a fost un premier destul de flexibil , in timpul mandatului sau s-au vazut schimbari in consulate , trecand de la unele unde iti era rusine sa intri si sa spui ca esti romani la consulate , moduri de functionare civilizate
      Asta se asteapta de la un prim ministru
      A vazut ca tema justitiei e o tema delicata nu s-a atins ..aici orice politician , partid ..de orice culoare , daca ar vrea sa faca schimbari ar trebui sa o faca cu o larga implicare …acceptare a implicarii a societatii civile a factorilor direct implicati(judecatorii , dna, csm …etc ..tot ce reprezinta justitia , cat si cei responsabili pe parte de administrare a deciziilor judecatoresti ..gen penitenciare, cei responsabili de recuperarea prejudiciilor ..gen anaf , sau desemnatii sa se ocupe)
      Cand se ajunge la un consens larg acceptat si in concordanta cu legislatia europeana in materie ,eventual comisia de la venetia ..sau cine supervizeaza…supus votului popular
      E calea cea corecta …oamenii sa vada ca exista consens , ca e o forma transparenta , acceptata si in consonanta cu partenerii si sa isi dea acceptul ca vor aceste schimbari
      Chiar daca ar fi o varianta descafeinata ..cu posibilitati de amendamente ulterioare
      Dar chestiile principale trebuie sa aiba acceptul popular
      Fondul nu lipseste
      Trebuie sa fim si realisti
      Nici cei din diaspora nu ..sunt nici „aia de le stiu pe toate” ..nici „capsunari si c….”
      E un mix
      Refularile lor nu sunt fondate de multe ori , multi stiind ca ptr ei drumul de intoarcere e cam…egal cu zero , cand apar copiii ..cand incepi sa fii stabil si cu legaturi in alta parte , dificil vei lua drum de intoarcere
      Totusi …nostalgia , regretul unora le blocheaza rationamentul realist
      Nivelul de trai in romania a crescut de cateva ori si se apropie de cel din vest…care nu urca in acelasi ritm
      Dar nu se dezvolta de acord cu dorintele ..sau pe zonele , sau in forma dorita de cei plecati
      De aici alte frustrari
      Totusi guvernul ca si „unitate” administrativa a acestei tari trebuie sa poarte un dialog constant cu toti cei pe a caror buletin pune romania
      Nu sa ii confrunte ..intre bugetari etc
      Cei din tara ..e logic …ca contribuie la buget mult mai mult fata de cei plecati(impozite pe salarii, locuinte consum, etc) , la fel consuma parte din resurse( sanatate , folosesc infrastructura , etc)
      Cei din afara ajuta in principal la un ciclu economic , echilibrarea economiei(atat prin remitente ..care actioneaza ca si microcredite de investitii ..ajutand sectorul constructiilor in principal, cat si prin favorizarea exporturilor bunurilor de consum..inspre tarile cu nr mare de emigranti romani ,cat si prin „publicitatea” indirecta a produselor)
      Totusi nu aducem o contributie directa la buget ..decat din prisma impozitelor platite ptr detinerea de active fixe sau mobile(cladiri, terenuri, masini)
      La fel nu beneficiem de serviciile statului
      Aici in zona asta , statul ar trebui sa aiba niste audituri serioase , sub forma unor „recesamante” pe diferite zone si aspecte ptr a avea o situatie reala..ptr a dezvolta strategii de investitii
      Noi ca si popor avem o inclinare naturala ..data si de cei 40 de ani sub comunism , cat si de diversele ocupatii , inmiscuiri in treburile interne ,subjugari..spre teorii conspirative …ceea ce ne face usor manipulabili
      De obicei ..factic ..se observa lucrurile
      Substanta , fondul exista …trebuie cautata prin dialog ..guvernul ca si autoritate de administrare trebuie sa si gaseasca cai ptr a favoriza ciclul de crestere ..ptr atingerea nivelului de trai mediu in ue
      Parlamentul trebuie sa fie in dialog permanent cu cetatenii ptr a pune la dispozitia guvernului mediile si legile ce il fac sa performeze …legi intelese si acceptate de societate
      Stiu ca suna putin utopic ..ca normal sunt idealuri , dar in mod normal se pleaca de la idealuri ptr ca realitatile sa dilueze putin din ideile conturate
      Nu pleci de la realitati ..tinzand sa ai idealuri
      Nu tot ceea ce face psd e rau ..nu tot ceea ce face opozitia e bine , sunt parti implicate in final …totusi nu a castigat psd-ul drept de viata peste cetateni ..prin 30 la suta din 6 milioane votanti
      Sa incerci sa reduci la tacere o parte „vocala” a acestei tari ..parte reprezentata de multi intelectuali , oameni cu studii si cunostinte peste medie ..acea clasa medie care se contureaza ca si nivel de trai , inseamna sa iti dai singur cu tesla in oua ca si popor
      Nu te poti inconjura de incompetenti si astepta sa ai rezultate

      • psd este un blestem pentru acestă țară.au fost ,sunt si vor fi întodeuna o piedică în dezvoltarea țării .nu există psd bun și psd rău da at fi bine să existe la un moment dat psd mort.
        mă crucesc cum definiția nulitătii firea și politrucul de partid sadea abramburica au devenit peste noapte vârful luptei anti dragnea de parca ăsta e singur și de capul lui acolo nu are in spate un partid.
        singurul bine făcut acestei țări de pdsr este trezirea la realitate in al 12-lea ceas,in rest …….. din dragoste.

        Editat de … editor.

        • Psycho, Niko poate a fost de stinga in comentariu si poate este sau nu in viata de zi cu zi. Multe din cele scrise de el reprezinta modalitatea normala de functionare a unui stat. In plus, analizind serios, Ponta pare decent in lumina celor actuali. Nu sustin actiunea pe baza raului cel mai mic, este doar o comparatie rationala.

          Ai mers mult prea repede de la general la concret, ajungind la raul suprem dintr-o trasatura de condei. Situatia nu e nici alba, nici neagra. E de o culoare nedefinita si o forma schimbatoare, cu izvoare multiple, dezbatute de noi aici de nenumarate ori.

          • hei,era cuvăntul dezbătut aici?

            • 🙂
              Da era, dar deja a fost folosita metoda aceasta pentru de a scapa de editare de Alecu Machedon. De doua ori la rind nu functioneaza.

              Ai putea vedea un concurs in care cine e mai creativ sa scape cu comentariul needitat, dar … mmmmnu. Nu e. 🙂

          • când e vorba de psd nu vorbim de nuanțe de gri ,vorbim de negrul absolut.
            tot ce a ieșit din acest partid e antiromânesc,de tot ce a atins acest partid s-a ales praful.
            iar „cresterea” nivelului de trai nu are de-a face nimic cu acest partid.

          • Nu sunt de stanga
            Unele acte de guvernare m-au facut sa imi schimb parerea fata de Ponta
            Nu fata de partid in general
            Orice partid e populat si cu oameni competenti si cu incompetenti ptr actul de administrare
            Politica nu e tot una cu administrarea
            Aici ai nevoie de oameni competenti in domeniul asta …ptr ca executivul are actiune directa asupra tuturor „entitatilor” care efectiv misca tara
            Parlamentul , locul unde partidele „se misca” in virtutea ideologiei( de o exista asa ceva la traseistii nostri)..e alta „chestie”
            In orice guvern eu o sa apreciez omul …indiferent de culoarea politica , sau din ce partid vine , in virtutea actelor sale
            Un guvern lucreaza de la an la an pe buget
            Parlamentul trebuie sa puna pe hartie planurile pe termen lung , fie infrastructura , fie invatamant , etc
            Aici pot sa fiu in dezacord cu unii ptr ca nu cred in filozofia lor ptr a crea ceva sau a conduce o societate , etc
            Executivul are cai mult mai concrete ce permit aprecierea activitatii
            Ca sa se inteleaga
            „Dragnea nu e acolo singur” …pana aici inteleg , ceea ce nu inteleg e extremismul in abordare
            Binele absolut vs raul absolut
            Nu exista asa ceva

            • Niko, la o prima citire am inteles gresit unele idei. Cum spuneam mai sus, la a doua citire, pe indelete, am inteles mesajul. De bun simt, despre o societate de o normalitate coplesitoare. Scuze pentru greseala.

  13. atunci cand simplul fapt de a demonstra impotriva guvernului, te transforma in sandilau, nebun, nazist, etc,
    http://www.ziare.com/darius-bogdan-valcov/guvern-psd/institutul-elie-wiesel-arata-ca-darius-valcov-a-incalcat-legea-cand-l-a-infatisat-pe-iohannis-in-chip-de-hitler-1528059
    incepi sa gasesti justificare la puie msd,
    nu mai discut de alte derapaje ale alesilor ca nu ne ajunge spatiul

    • Vad ca inca sunt domni care se rosesc cand aud „cuvantul”..

      In opinia mea aceasta expresie este o reactie de autoaparare colectiva in fata unei agresiuni.

      „Dictatorul a descoperit că poate penetra (şi) cu gura, cu verbul, cu logosul urechile şi creierii supuşilor săi şi nu conteneşte să o facă, încât într-o dictatură asistăm la ceea ce se poate numi un viol exercitat de un singur om, de liderul suprem, asupra a milioane de oameni. Or o asemenea performanţă nu poate fi împlinită decât în acest mod acustic. Oricât de mare ar fi cheful libidinal al dictatorului – el nu poate acoperi sfere atât de vaste. Sexualitatea dezlănţuită, orgiastică este, în acelaşi timp, eterică, fără contact sexual. Orice altă vorbire care nu este encomiastică, orice vorbire care nu este pur elogioasă, orice vorbire care nu se mulţumeşte să fie reproductivă, să repete, elogios, cuvintele şi numele dictatorului – este grav sancţionată. Supravegherea supuşilor este drastică: nimeni nu are voie nu doar să spună nimic împotriva lui, dar nimic în afara cuvântului lui. Cine îndrăzneşte să iasă de sub acest viol acustic – riscă să sufere un viol real şi total: carnea lui, trupul lui va fi penetrat de ţepuşe, cleşti, sule, bice şi în cele din urmă de glonţ sau de sabie. Conducătorul suprem are dreptul ultimei nopţi: dreptul de a dezvirgina însăşi viaţa supuşilor săi, de a-i face să sângereze până la moarte, până la desfiinţare.”

      Citat din articolul „Functia falica a limbajului”

      https://adevarul.ro/news/societate/functia-falica-limbajului-verbal-1_5ad7486adf52022f75f89a61/index.html

  14. Cum se face in democratie ?

    La polul opus, regimurile democratice se întemeiază pe recunoaşterea aceleiaşi funcţii falice a vorbirii. Oamenii politici ştiu că dacă le dau voie să vorbească oamenilor din popor – aceştia îşi vor consuma energia activă în acest mod deviat şi simbolic. O manifestaţie democratică are toate ingredientele unei „revoluţii“ mai puţin acţiunea. Este o revoluţie sonoră, fonică, o revoluţie redusă la zgomot, este doar zvonul şi zarva unei revoluţii. După care lumea pleacă liniştită acasă. Nici acest zgomot nu este uşor suportabil şi deseori oamenii politici cedează tentaţiei de a înăbuşi violent chiar aceste proteste „paşnice“. Fondul nostru ancestral, inconştientul nostru recunoaşte instinctiv potenţialul „penetrator“ al cuvântului (in-juria – „a încălca dreptul cuiva“) şi tinde să reacţioneze agresiv. În democraţiile „consolidate“ însă oamenii politici sunt destul de subtili să înţeleagă nu doar faptul că acest gen de proteste sunt inofensive, dar să le recunoască utilitatea în sensul reducerii tensiunii sociale. Ei acţionează precum bărbatul tradiţional şi înţelept în faţa femeii vorbăreţe. O ascultă, o lasă să vorbească şi merge mai departe pe drumul lui. Tace şi face.

    https://adevarul.ro/news/societate/functia-falica-limbajului-verbal-1_5ad7486adf52022f75f89a61/index.html

    Se pare ca avem conducatori care nu inteleg nimic din aceasta teorie…

  15. Iulian,
    am înțeles că Mesajul este subiectul dar….categoric vedem lucrurile diferit! Rîzăreții care pozează lîngă indicatorul din Croația înțeleg cu totul altceva decît croații care trec pe lîngă același indicator! Iartă-mi neiteligența( e clar că ești mai deștept ca mine) da’ de ce dai așa dimensiune subiectului? Puță ăla merita o coloană de 10 rînduri într-un tabloid ș-o amendă …pt ceva! Dar păcat de idee!!! Cîtă organizare/mobilizare trebuia ca pe 10.08 să apară pe șoselele din țară cîteva sute de automobile cu numere Mesaj? Cu nr de ordine:1m…..;2m……;3m…..etc ordine ordine vă rog, psd-ul are guriță pt tătă lumiea!!!
    Și ajung la
    neamțu țiganu,
    Întrebarea e ca nuca-n perete!!! Cum adică ce vrem? Cine vrem? Dacă cel care pune întrebarea reprezintă diaspora de la Canada la Australia…..uahahauu, chiar vreau să văd răspunsul diasporenilor…sintetizat/postat pt dvs de neamțu țigaanuu!! Ieee!! Iartă-mi lipsa de finețe dar se schimbă prețul chiflelor din zona dumitale dacă javrele drăgniste ne bagă într-o inflație de două cifre? Reprezinți pe cineva din țară? M-aș bucuraa! Iupiii, maitre Calomfirescu s-a întors în țară, uite și-a făcut și gașcă, mă bag și eu…bă n-o fi nebun să mă refuze!
    Ce vrem eu Andone? Ăăă, păăii, eu vrem să vine diasporenii în țară , chiar neamțu țiganu că-i pensioner și să facă plîngere penală împotriva slugilor care au săltat numere de îmatriculare legal atribuite.
    Eu, Andone vrem să vină diasporenii să plîngere penală împotriva lu’ vagaboabda dă firea care nu s-a gîndit că cumpără șomaj pt români cu fiecare autobuz cumpărat de afară…..ei și pot s-o țin dungă dar sabia Iulienilor veghează și chiar nu vreau fiu tăiat și să-ți scriu alt mail că te-am amărît destul cu cele de pînă acu’. Da’ o fac intenționat poate te scot din letargia pensioasă…poate-ți dai seama că a lupta înseamnă și a trăi…nu doar riduri!
    Voi diasporenii care citiți aici: voi ne-ați pricopsit cu iohannis. Ambasada din Paris: 1 vot la trei secunde….sînteți taaari!
    Veniți naibii în țară și faceți ceva fapte …că jălanii…avem noi fără număr.
    Demiurgi ai RM iertat să fiu că m-a luat valul…dacă publicați și asta vă atentez luciditatea cu 10 deca de vin cînd sînt angajat de maitre Calomfirescu la srl-ul făcut în țara noastră, mîndra RBR! Amin!

    • de ce dai așa dimensiune subiectului? Puță ăla merita o coloană de 10 rînduri într-un tabloid ș-o amendă …pt ceva!
      Personal sint impotriva amenzilor aplicate pentru … ceva. Seamana a amenda data pentru lipsa bastii contravenientului. Ori asta e periculos, miine incepe sectoristu’ sa imi dea cu CS/OC pentru … ceva. Poimiine imi bate administratoru la usa si imi aplica un baston pentru … altceva. Nu eu dau importanta, altii au dat – militia. In plus, nu dau dimensiune, dar fie ca ne convine au ba, a ajuns un slogan.

      Cîtă organizare/mobilizare trebuia ca pe 10.08 să apară pe șoselele din țară cîteva sute de automobile cu numere Mesaj?
      Am depasit epoca organizarii si a mitingurilor cu tabel si numar de ordine. Am scris asta de cel putin 6-7 ori in ultimele 3 saptamini (Zogu poate confirma). Fiecare vine cu ce numar vrea la masina, fiecare se exprima cum vrea. Nu discutam despre organizare si portavoci in fiecare urbe si sa se strige ‘Muieeee daaam, muuuieeee daaaam la pesede!‘.

      Ce vrem noi romanii, care strigam in contra lu PSD? Este o discutie off-topic acum. Da, vei spune dar e legata de muia anterioara. Poate da, poate nu. Pentru mine nu e legata, deci astept argumente care sa arate ca in contextul acestui articol ar fi.

      In plus, exagerezi cu erorile de logica; Iohannis si neamtu nu aveau ce cauta in aceasta argumentatie, asa cum ai prezentat-o, sau poate nu inteleg firul gindirii. Totusi, hai sa incerc.

      Aduci in discutie si un subiect care cred ca este fabricat pentru a indeparta atentia in alta parte. Mitigul diasporei nu a fost al diasporei, are denumirea asta pentru marketing, pentru ca si invaziei lampaselor i s-a spus mineriada.

      Cei din diaspora au plecat de aici nu pentru ca le-a scris ursitoarea ca se vor duce; au plecat pentru ca lipsa de perspective si orizont de aici era mult prea apasatoare. Si cind trebuie sa te hranesti si sa cumperi o cirpa cu care sa te aperi de intemperii, increderea in viitorul de aici incepe sa dispara. Piramida nevoilor a lui Maslow pune supravietuirea individului la baza tuturor actiunilor sale. In aceste conditii, a stigmatiza pe cei care au considerat ca merita mai mult sau pe cei care trebuiau sa traiasca este o greseala, de orice parte a baricadei ai fi.

      Nu, cauza cred ca este alta. Si o stim cu totii. Dar articolul nu era despre aceasta cauza.

      • 1. ai dreptate o astfel de amendă deschide drumul pt multe alte abuzuri
        2. nu la miting și portavoci m-am referit, nu așa. pur și simplu amicul cu pricina își putea mobiliza ..un nr…nu știu cît de mare de cunoștințe , alt impact aveau
        3. ce vrem noi: am încercat să-i răspund lui neamțu țiganu într-un fel cît mai provocator…tocmai pt că mă doare lipsa lui și a celor ca el. Am vrut să-l șucăresc nițel pt căăă….aviație aviație nenea dar avioanele se contruiesc pe pămînt !!!
        Da este off topic dar dacă o persoană scrie aici …unde să comentez la postarea lui?
        4. atenție la exprimare: Voi diasporenii….adică trecusem de ‘ce vrem noi’ Și da : ar fi ofensă pt neamțu să-l ating cumva de iohanisul de tristă existență. N-am intenționat! Și chiar nu văd de ce încerci o legătură!?
        5.am spus și repet: 10.08 e făcătura psd, o făcătură cu 10 pt imbecilitate !!!
        6.mă duc în psr

        • 2, 5. Asa s-au mobilizat oamenii de fiecare data. Whatsapp, Facebook. Dar din nou, nu a fost un miting al diasporei, aceste e numele de marketing. Asa va fi cunoscut de acum. Si la mineriada capul si instigatorii au fost trista figura si securistii, dar nu i-a spus nimeni securiada. Fiecare vine cu ce poate si are acasa; oamenii prezenti am avut efect. Nu cred ca ne-am contrazis pe ideea cu facatura.
          3. Acel provocator poate fi inteles din ceea ce ai scris in doua feluri: provocare sa faca ceva sau atac la persoana. Eu nu am gasit o linie clara de demarcare intre ele. In lipsa contextului este atacare persoanei nu a argumentelor ei.
          4. Gasirea diasporei (prin votul lor) ca vinovati pentru Iohanis este in afara acestei discutii. Sau nu vad legatura?

          • Cînd naibii dormi?
            2,5. nu-ș de ce tot vb de mineriadă….lasă morții să putrezească ; avem o bilă albă pt făcătură!
            3. da , provocare să facă ceva!
            4. da , este în afara acestei discuții.

      • dacă vrei să mă clarifici aici e ok
        de la: Cei din diaspora au plecat de aici …..m-ai pierdut….am stigmatizat? nu-mi dau seama cum? de plecat ați plecat……asta e un fapt…..e realitatea indiferent de argumentație
        hai la psr ca să respect regulile

        • Iartă-mi lipsa de finețe dar se schimbă prețul chiflelor din zona dumitale dacă javrele drăgniste ne bagă într-o inflație de două cifre? Reprezinți pe cineva din țară?
          Veniți naibii în țară și faceți ceva fapte …că jălanii…avem noi fără număr.

          La rindurile de mai sus ma refeream. Suna mult prea apropiat de diverse discursuri in care cei care au plecat sint …… si sint …… si fac …… si dreg …… . Nimeni nu pleaca de acasa de placere. Avem o migratie interna minima, insa tendinta este de migratie externa. Sinteza motivelor de a pleca o ai in acel paragraf. Stigmatizare, da. Ei sint de vina in unele discursuri publice ca nu avem fabrici, autostrazi, pentru miting, pentru statul paralel, ca nu sint mindri ca sint romani.

          • Iartă-mi nonfinețea dar te-ai băgat degeaba în seamă !!
            Am vb cu neamțu țiganu și doar el are dreptul să mă tragă de urechi.
            N-am ce să comentez…nu ești adrisantu’ ….. heeei !!!!!!!!…….. te consideri pe același nivel cu neamțu?!!! Să dea Dumnezeu să fii !!!
            Cartea lui neamțu mi-a dat rifreș memori pe Doru Davidovici…..
            Heei neamțuu, cînd mai scrii o carte ? Laso-n drac de tehnică dă-i cu ‘iarba verde de acasă’…..și p-ormă mai bagi una cu tehnică că oricum nu pricepem nimicuța , da’ te odihnești !! hăăă?
            hai în psr că mai e și acolo un Iulian….mă ăsta doarme ca liliecii?
            Măi dormi ca liliecii?

            • Daca vorbeai cu neamtu, apai imi cer scuze.
              Nu m-am considerat niciodata la acelasi nivel; nu stiu cum ai emis ipoteza asta. Fiecare are propriile realizari profesionale in domeniul in care munceste.

  16. De acord cu tine….
    Dar ce urmează după refularea de gen Puie MSD ?
    Se desumfla balonul ?!
    Ar fi nasol….
    Eu tot sper sa cerem „lucruri”, în mod organizat….

    Uninominal , să nu mai aud de liste și pozitii eligibile ?
    2 tururi la locale ?
    O legislație vis a vis de finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, că să nu se mai „mufeze” la conducta de bani numita contracte cu „statul” toți care cunosc pe „cineva” și cotizeaza „unde trebuie” pt a câștiga licitații, și noi , cetățenii, să nu mai beneficiem de lucrări edilitare și servicii publice de cea mai proastă calitate la pretul cel mai umflat ?
    Un CCR „sănătos” ?
    Scuze dacă cumva deturnez discuția….
    Dar Puie Msd e „prosti” și aroganți, că nu suportă nici să fie injurati, în felul ăsta inflamand și mai tare o parte a societății…
    Dacă erau măcar un pic dezghetati, lăsau oamenii cu înjurăturile, și ei își vedeau de bussines, în felul ăsta ar mai fi lungit lucrurile….
    „Prostul nu e prost destul , dacă nu e și fudul !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *