Sau cel putin aceasta este pista de dorit a fi investigata conform ministrului aparii slovac, Robert Kalinák…
Si asta deoarece slovacii au realizat ca achizitia de Leopard 2A8 presupune costuri prea mari pentru bugetul statului slovac.
Slovacii s-au angajat in fata NATO sa dispuna de o brigada mecanizata moderna, constituita din 2 batalioane de tancuri. Deja au comandat 152 de masini de lupta pe senile in varianta CV9035, coproduse alaturi de industria slovaca. In prezent opereaza un singur batalion de tancuri compus din 30 de tancuri T-72M1 si 15 tancuri Leopard 2A4, donate de Germania in schimbul vehiculelor transferate de Slovacia catre Ucraina. Intentia este de a mari numarul vehiculelor din batalion la 52 de vehicule, iar apoi de a crea un al doilea batalion, necesarul urcand astfel la 104 vehicule noi.
Pentru acestea slovacii ar fi trebuit sa plateasca peste 2 miliarde de euro, in cazul in care ar cumpara varianta Leopard 2A8 in cadul unei achizitii comune cu Bundeswehr, pretul unui agregat fiind estimat la aproximativ 25 milioane de euro.
Si astfel slovacii au devenit interesati de propunerea BAE Systems, constand in varianta CV90120-T, prezentata acum aproape 27 de ani, la salonul Eurosatory 1998, fara a primi nicio comanda pana acum.
Pe langa faptul ca pretul actualizat al unui astfel de vehicul este cifrat la 11,5 milioane de euro, la jumatate din cel al Leopard2, CV90120-T este o platforma cu multe elemente comune cu CV9035, ceea ce ar putea creste nivelul de cooperare industriala dar si simplifica operarea si intretinerea parcului de vehicule. In plus, avand in vedere relieful preponderent muntos al Slovaciei, un vehicul mai usor ar putea fi mai util.
O alta ipoteza a slovacilor este de achizitiona un numar inferior de tancuri de generatie mai veche (Leopard 2A4 spre exemplu, pentru a completa lotul existent) si a le moderniza limitat ulterior. Acestea ar fi completate pana la efectivul de 104 exemplare cu un numar mai mic de tancuri usoare sau medii.
Colac peste pupaza, se pare ca nici Cehia nu are bani pentru tancuri.. tot Leopard 2A8!
Cehii intentionau sa achizitioneze 77 de astfel de tancuri noi (58+19 derivate) tot in colaborare cu Bundeswehr, pentru a completa mini-batalionul de 42 de tancuri Leopard 2A4 deja aflate in curs de intrare in dotare (al treilea lot de 14 vehicule fiind comandat in data de 3 decembrie 2024). Achizitia in valoare de aproape 1,6 miliarde de euro, incadrata ca program strategic, a fost pusa sub semnul intrebarii inca din toamna trecuta, prin prisma unor estimari de scadere a bugetului apararii in 2025, datorita unor incasari mai mici din economie.
Potrivit estimarilor propriului minister al finantelor, in 2024 cehii au reusit sa cheltuie aproximativ 2,09% pentru aparare, aproximativ 6,6 miliarde de euro, alocarea fiind de aproape 1,5 ori mai mare fata de 2023. In 2025 sunt estimati aproape 6,3 miliarde de euro destinati apararii slovace.
Revenind la CV90120-T, acesta a stat la baza demonstratorului ADAPTIV Ghost (echipat cu camuflaj activ adaptiv), precum si al spectaculosului PL-01 „polonez”, cooperare BAE Systems – Obrum.
PL-01
Cu o masa echipat de lupta de pana la 38 de tone (prototipul initial cantarind 20 de tone gol), CV90120T MkIV este aparut din intentia Suediei de a se echipa cu un vehicul mai usor si mai ieftin, dar echipat cu capacitatea de lovire a unui tanc. Tancul usor dispune de o turela din placi sudate care acomodeaza un tun cu teava lisa calibrul 120mm incarcat cu ajutorul unui autoloader semiautomat (cadenta 12/14 lovituri pe minut, 12 lovituri in carusel si alte 33 in fostul compartiment al grupei) si cu capacitatea de a lansa si rachete cu raza de actiune de pana la 10km si munitiile standard NATO de acest calibru.
Tunul folosit initial a fost CTG (Compact Tank Gun) 120/L50 al RUAG Land Systems, cu un recul redus si capabil sa lanseze proiectilul german DM33 APFSDS cu o viteza la gura tevii de 1680 metri/secunda. Ulterior, acesta a fost inlocuit cu Rheinmetall Rh 120 LLR/47 (LLR – Light, Low Recoil), cu un recul redus cu 44% fata de un tun standard cu aceeasi lungime a tevii.
Pe langa acestea, turela poate fi echipata cu sistem de arme usoare (calibrul 7,62mm/12,7mm) teleoperate pe plafon si protectie activa soft-kill si hard-kill, inclusiv radar cu capacitate de avertizare a loviturilor in arc vertical. O varianta a camuflajului activ testat pe aceasta platforma a fost echiparea cu sistem de pulverizare de particule de apa pe suprafata vehiculului pentru a scadea semnatura infrarosie.
Propulsia este asigurata de un motor Scania DI/S-16 de 800Cp si pana la 1000Cp in optiune si o transmisie de tip Allison X-300-5 Automatic.
Blindajul este modular, putand primi placi aditionale, in limita masei maximale, avand un nivel balistic STANAG 4569 level 5+ si protectie la mine nivel 4a/4b, frontal balistic putand atinge STANAG 4569 nivel 6.
Marius Zgureanu
Surse:
Przeczytaj więcej na: https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=45026&_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp
Przeczytaj więcej na: https://www-altair-com-pl.translate.goog/news/view?news_id=44981&_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=ro&_x_tr_hl=ro&_x_tr_pto=wapp
Asta da jucarie!
Ma gandesc ca oe langa cele 3(4) batalioane de tancuri grele nu ar strica sa avem tot atatea batalioane de astfel de tancuri usoare. Mai mobile si usor de mutat acolo unde e nevoie de ele.
Parca astea au fost distruse de rusi in Ucraina. Mai sunt asemenea tancuri?
O ciorba, parerea mea e ca sunt prea multe variante si
ca rezultat, prea multe piese interschimbabile nu au.
Din punctul meu de vedere CV90 consista de o gramada de grupe de vehicule de lupta fara legatura
intre ele adica o prostie chiar acuma legata de NATO la care Suedia a aderat deunazi , fapt care face o despartire intre forte in loc sa uneasca aceasta forta.
Am numarat vreo 7 versiuni diferite , care fiecare doreste mentenanta lui speciala dar si logistica diferita. Asta nu i ceva serios, NATO se chiama ?🙂
https://en.wikipedia.org/wiki/Combat_Vehicle_90
Dar si din motive de interes, nici Iron Fist si Spike nu toate au atasate 😂
Eu doar atat spun: faptul ca jucaria asta nu a avut niciun client/utilizator in aproape 30 de ani de existenta sub vreo forma sau alta are un motiv intemeiat.
Puncteaza bine la doua din trei: mobilitate si putere de foc. Protectie, mai subtire. Poate in timp mai pun un Trophy sau ceva similar, sa ii creasca sansele.
Evident, nu va fi echiuvalentul unui MBT clasic, mai degrapa pare similar cu MPF M10 Booker, atat ca si caracterisitic cat si ca pret. Ma gandesc ca daca si americanii sunt interesati de asa ceva, conceptul e totusi viabil.
PS Nu stiu de ce dar ramasesem cu imresia ca KF51 al celor de la RM e bazat pe Lynx, dar cititnd un pic am vazut ca e bazat pe sasiul de la Leo 2 A4. Dat fiind ca deja opereaza niste A4, poate ar fi o idee sa incerce KF51. Pana acum nu are clienti oficiali (Ungaria zicea ceva, dar nu stiu sa fi semnat un contract) asa ca poate ar scoate un pret rezonabil.
Italia se pare ca va merge cu Pantera: https://armyrecognition.com/news/army-news/army-news-2024/italy-launches-ambitious-project-for-next-generation-tanks-and-reinforced-ground-forces
Rheinmetall sunt mai flexibili dar si posibil mai disperati sa isi vanda produsul, comparativ cu KNDS.
The KF-51 is being developed here (in Hungary).
https://vedelmiiparblog.hu/blog/a-rheinmetall-es-magyarorszag-uj-generacios-harckocsit-fejleszt/
Cata vreme ramane in versiunea de pusta si fara resurse de productie de la rusi, congrats 😉
In logica „elementelor comune” așa cum scrie si MZ mai sus, pentru Ro, tandemul K-21 IFV si K-21 light tank echipat cu puternica turela XC-8 de la Cockerill ar face mult sens. Ambele au platforma comuna, mobilitate deosebita, ambele pot traversa cursuri de apa cu minima pregătire, prețul ambelor nu te da chiar pe spate la achiziție, iar tunul de pe tancul ușor ar scoate din lupta si cele mai moderne MBT-uri. Un tandem foarte interesant.
NATO vorbesc de unitate
În sfârșit au înțeles că e prea mult. Programele europene ale avioanelor de luptă de generația a VI-a “se vor combina” https://defenseromania.ro/632077
Dar de fapt aici in articol cu CV90 dovedesc invers
Mishto mashinarie si-au tras slovacii. Depinde acum cu ce conditii au cumparat-o.
Deci ar fi posibil ca o parte din viitoarele 296 MLI moderne ale ArmRo, indiferent cine le va produce sa aiba turela cu tun de 120 mm precum acest CV-90-120T? Se pare ca BAE Systems inca sta in expectativa ca sa participe la competitia pt MLI noi a ArmRo. Iportant va fi ca noile MLI ale ArmRo…..sper ca in final vor fi 300 sa fie produse in intregime in Romania, normal sub licenta si cu off-set.
Permanenta mea nelamurire este cu ce vehicul blindat modular shenilat va fi inlocuita MLVM? Cu M-113 modernizat, cu AIFV, cu un nou MLVM modern? Vom vedea ce bani, idei, solutii si vointa politica va fi pt asa ceva, sper in viitorul apropiat la MAPN.Ro si GuvRo.
Cehii si slovacii sa faca batalioane mixte de IFV si MBT daca n-au destule
CV90 s-a dovedit foarte capabila in Ucraina, mi se pare normal sa-si doreasca sa creasca numarul mai ales ca e o platforma care are si experienta razboiului acum si are destule derivate
cat despre partea de tanc usor, e clar ca exista o nevoie pentru o gura de foc mai puternica si tancurile sunt prea scumpe sau prea grele pentru anumite zone, pana si americanii inspecteaza aceasta solutie.
TR-urile noastre ar fi inca actuale pentru rolul asta, de suport cu foc direct al infanteriei, pacat ca e dificil sa ii modifici gura de foc pe calibru NATO
La mintea mea,
TR noastre sunt cam out of date
In agresiunea rusa din Ucraina s-au scos din depozite cam toate tipurile de tancuri rusești,
Intr-o vreme se vorbea inclusiv de IS10
Si am înțeles ca t55 a fost folosit de rusi nu in rolu sau de tanc ci de artilerie cu rol indirect
https://armyrecognition.com/focus-analysis-conflicts/army/conflicts-in-the-world/russia-ukraine-war-2022/russian-forces-uses-old-t-55-main-battle-tanks-in-ukraine
La mintea mea,
Se poate încerca aducerea TR la zi
Dar tb bani
Galetu suplimentar si creșterea de lungime fata de t55 standard ar trebui sa permită dotarea cu un tun mai puternic
La mintea mea, ar trebui alta turela, telecomandata si gândită din start pt protecție la atacu de sus – de unde vin cam toate rachetele AT actuale
Tun de 120 țeava lisa ca si la CV90 din articol
Cu posibilitate de a lansa rachete prin țeava – cu raza de acțiune de 10 km sau mai mare
Probabil tb modificat pe dedesubt pt protecția la minele actuale
Si crescută protecția in arcu frontal si lateral
Plus ceva răcire (schimbător de caldura, sau altceva) pt gazele de la motor
Sau pui motor mai nou cu emisie mai redusă – totuși reducerea temperaturii gazelor de ardere nu e un moft
Astea cresc probabil masa
si tb alte senile mai late, sa scadă încărcarea
Orice se poate dacă vrei
Dacă nu vrei nu vine nimeni sa îți spună ce sa faci
Conducerea noastră super avansată la excepțional a făcut prea putin
Rămân la părerea ca TR 125 era la ani lumina in fata diverselor versiuni de t55
Si era de preferat
Deși pe aici unii specialiști au spus ca nu era bun
Diferența era mare, TR 125 avea standard 400 mm in turela, cu suplimentar ajungea la 600 mm conform wiki
Cu mult peste t72
Dar așa-i la noi
Viața tanchiștilor ultimu detaliu
Ca de altfel viața oricarui militar
Pe măsura factorului uman de comanda
Ca așa a fost si in trecut
La unele obicee ale iluștrilor conducători ar trebui renunțat
am discutat de zeci de ori aici. TR-85 cu tun de 120mm inseamna schimbarea intregii turele si posibil masa suplimentara care e deja la limita, deci suspensie si alte chestii scumpe.
Cumulat, ajungi la un pret de Abrams SH daca nu peste. Foarte sump.
La mintea mea, Abrams nu este bun
Fiind inferior lui Leopard 2 si Leclerc
O dovedesc performanțele din Irak, Siria si mai recent Ucraina
Sigur ca se discuta ca strategia cu care a fost folosit Abrams in Irak, Siria si Ucraina nu ar fi fost buna
Totuși, performanțele Leo 2 si Leclerc sunt diferite in situații similare
Rămân la părerea ca integrarea productiei in tara multiplica de mai multe ori banii cheltuiți pe înzestrare
Ne ajuta sa ne revenim din starea economică in care suntem azi
Noi oricum nu prea avem bani
Așa ca ar trebui sa calculam de mai multe ori si după aia sa alegem ce cumparam
Numai sa nu fie prea tarziu
Ca la comenzile pt IAR 80/81
Noi avem expertiza cu alianțe strategice sigure anterior ww2
Care stim unde au dus
Vai de mine,nu are blindaj,nu oferă protecție 😱😱😱! In acest moment,protectia oferită de blindaj e fix pix !! T90 și a luat o de la un Bradley cu un chibrit de 25mm. All mighty Abrams și Leo2 au ajuns trofeele ivanilor pe motiv de FPV uri cu focos de AG 7 legat cu scotch sau Metis. Vrei sprijin cu foc,pui un tun baban pe ceva rapid și ieftin și te rogi la toți sfinții să nu fie drone prin zonă. Repet,era țestoaselor de +60t a apus. Care mai cumpără așa ceva(adică noi) e ori idiot ori tâmpit. Ori ambele 😂😂😂!!
Rusii cumpara.
exista si contra argumente. Francezul AMX-10 asemanator ca conceptie (chiar daca e pe roti) facut svaiter de artilerie, nu de lovituri directe ci pe langa el. Iar intr-un razboi in care se trag mii de obuze pe zi… cam greu sa nu cada nimic prin apropiere.
In concluzie si cele grele si cele usoare pot avea rolul lor, nu e nici unul „panaceul universal”.
https://www.reddit.com/r/europe/comments/1i84n8i/italy_to_purchase_1050_germanmade_rheinmetall/
https://www.youtube.com/watch?v=_U6jIYroUck&t=8s
teoretic un covor de drone ar fi o contramasura pt un grup de blindate
pana atunci, post si tatal nostru ca haurolacii