Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane mai vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre faptul ca Republica Moldova si-a asumat „mult mai mult decat ar fi putut duce”, iar Romania a fost incapabila sa o ajute.
Totodata, sociologul a explicat cum si de ce au ajuns liderii Aliantei pentru Integrare Europeana de la Chisinau sa „scoata cutitele” unii la altii. El reaminteste ca o situatie similara s-a inregistrat in Republica Moldova in 1999, cand, la fel ca azi, aceasta tara trebuia sa faca pasi importanti catre Uniunea Europeana, dar alianta aflata la guvernare s-a spart si comunistii au castigat alegerile cu 70%. „Cu cat Republica Moldova se apropie mai tare de Uniunea Europeana, cu atat se intampla ceva”, puncteaza acesta.
In ceea ce priveste declaratia facuta de presedintele Traian Basescu la finalul ultimului Consiliu European, potrivit careia Republica Moldova ar fi putut la summit-ul de la Vilnius sa semneze acordul de asociere cu UE, Dan Dungaciu spune ca si-ar dori „din toata inima” sa fi fost asa, dar enumera cateva cauze pentru care acest lucru nu se va intampla, avertizand asupra faptului ca Ucraina ar putea sa fie mai bine „valorizata” la Vilnius, sprijinita fiind de Polonia, decat Republica Moldova, sprijinita de Romania.
Totodata, Dan Dungaciu vorbeste si despre incapacitatea Romaniei de a ajuta Republica Moldova, parteneriatul ramanand mai degraba la nivelul retoricii, dar si despre cele doua refuzuri ale Chisinaului de a se intalni cu primii oameni in stat din Romania, Victor Ponta si Traian Basescu. Nici faptul ca la Chisinau se afla in acest moment trei ministri de Externe europeni, ai Poloniei, Suediei si Marii Britanii, nu va rezolva mare lucru, pentru ca este prea tarziu, crede acesta.
„A existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova – Budapesta. Nu de Ungaria trebuie sa ne temem noi, ci de parteneriatul ruso-maghiar.(…)Mai mult, cred ca mai exista pe lista o serie de proiecte pe care Moscova le-a plantat deja in zona si care stau gata sa faca si ele explozie, macinand energiile Romaniei pe termen scurt si mediu. Batalia (geo)politica la frontiera euroatlantica a Romaniei nu s-a incheiat, intra doar intr-o noua faza”, avertizeaza Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.
Ce se intampla cu Republica Moldova? Presedintele Traian Basescu anunta recent, la finalul ultimului Consiliu European, ca „Republica Moldova va finaliza acordul de asociere cu Uniunea Europeana pana la Summitul de la Vilnius”, asa ca parea ca Republica Moldova face pasi inainte, catre Uniunea Europeana.
De obicei in acest spatiu se merge un pas inainte si doi inapoi. Ce se intampla acum in Republica Moldova? Sunt doua tensiuni majore in acest moment, una care este tensiunea constitutiva a Republicii Moldova, intre est si vest, care a urmarit-o de la infiintarea ei pana in zilele noastre, si a doua este tensiunea interna, din interiorul Aliantei pentru Integrare Europeana.
Problema pe care trebuie sa o intelegem pana la urma este in ce masura actuala tensiune interna din cadrul coalitiei AIE are de a face cu tensiunea externa, dintre est si vest. Mai concret, daca ceea ce se intampla acum la Chisinau este o problema politica interna sau o problema geopolitica, ceea ce ar insemna ca situatia e mai complicata.
De ce spun asta? Va amintiti ca in 1999 la guvernare in Chisinau era tot o alianta, Alianta pentru Democratie si Reforma (ADR), exact inainte de summit-ul din Finlanda, foarte important, in care Republica Moldova urma sa semneze niste documente care o legau de spatiul european mai puternic. A avut loc si atunci o „lupta impotriva coruptiei” si coalitia respectiva ADR s-a prabusit. Si au fost alegeri si au castigat comunistii cu 70%.
Deci, daca asistam la acelasi scenariu, atunci sigur ca e aproape un pattern – cu cat Republica Moldova se apropie mai tare de Uniunea Europeana, cu atat se intampla ceva. Ca pretextul a fost lupta impotriva coruptiei nici nu are foarte multa importanta. Urmeaza sa vedem, nu vreau sa ma lansez foarte mult in speculatii.
Al doilea plan este ce se intampla cu Alianta ca atare, de ce AIE isi face asa ceva, pentru ca este limpede in acest moment, cred eu, ca tensiunile sunt atat de mari la Chisinau incat s-a depasit nivelul sau pragul de la care membrii AIE se pot intoarce inapoi in alianta. Senzatia mea este ca, daca lucrurile continua asa cum au inceput, luni chiar, ne vom indrepta aproape fatal spre alegeri anticipate. Pentru ca, repet, exista acuzatii atat de grave incat nu mai vad cum se pot intoarce lucrurile.
Dar cum s-a ajuns in aceasta situatie?
Nu vreau sa repet toata povestea, dar a inceput cu accidentul celebru din Padurea Domneasca, din decembrie, de care domnul premier Vlad Filat a vrut sa profite si sa deschida lupta impotriva coruptiei. Ea s-a deschis, insa nu pe directia scontata de domnul Filat, pentru ca Centrul National Anticoruptie a facut descinderi vineri dimineata la Guvernul Republicii Moldova si la Fisc, deci la institutiile la care domnul Filat nu se astepta sa se faca controale, sau nu vroia, sau nu le avea in vizor atunci cand vorbea despre lupta impotriva coruptiei.
Iata insa ca s-a deschis Cutia Pandorei si s-au dezlegat „cainii razboiului”, cum ar fi spus cineva, si lupta impotriva coruptiei este acum totala. Senzatia mea este ca Guvernul, mai exact Vlad Filat, nu are initiativa, desi dansul este, as spune eu, unul dintre principalii responsabili ai declansarii acestei batalii.
In acest moment, razboiul este total si singurul care incearca sa evite loviturile care vin cotidian acum in Republica Moldova este Partidul Liberal, care deocamdata nu a fost implicat in niciun scandal major sau numele liderilor PL sau ministrilor PL nu au fost inca invocate intr-un scandal de mare coruptie. Repet, insa, batalia este in toi si ma indoiesc ca se pot evita in acest moment anticipatele.
Spuneati ca nu doriti sa vorbiti despre o posibila implicare externa care ar fi dus la actuala situatie de la Chisinau. Insa Romania ar putea sa intervina in vreun fel pentru a repune ordine?
Grea intrebare ati pus pentru ca uitati cum stau lucrurile. Eu sper din tot sufletul sau din toata inima ca domnul presedinte Basescu sa aiba dreptate cand a spus ca Republica Moldova ar fi fost in carti pentru semnarea acordului de asociere la summit-ul de la Vilnius, dar daca gandesc cu mintea, mi se pare ca Republica Moldova nu avea nicio sansa sa semneze ceva.
De ce? Din mai multe motive care tin de disponibilitatea UE de a mai accepta state din Est mai spre interiorul ei, iar acordul de asociere era un pas. Sigur, un pas mai putin important decat Acordul de asociere al Balcanilor de Vest, pentru ca in acesta era mentionata integrarea in Uniunea Europeana, pe cand in acordul de asociere al statelor precum Republica Moldova sau Ucraina cu UE, nu era mentionata integrarea europeana ca obiectiv, dar, ma rog, fie si asa, ar fi fost un pas inainte.
Eu nu cred ca Republica Moldova acum s-a mai calificat pentru ca Uniunea Europeana e putin obosita de atata integrare.
In al doilea rand, situatia din Republica Moldova in acest moment, asa numita „batalie impotriva coruptiei” (ce nume sacrosant), nu face deloc bine, pentru ca Alianta pentru Integrare Europeana, buna sau rea, cum era, era cel mai bun produs pe care putea sa il arate Republica Moldova in acest moment. Cand ai prabusit AIE, e foarte naiv sa crezi ca poti face ceva cu un alt invingator in alegeri pana in noiembrie 2013.
In al treilea rand, Republica Moldova chiar avea carente grave si le avea, paradoxal intr-un fel, chiar la ministerele pe care si le-a asumat premierul Filat, ma refer la Ministerul Justitiei, la Ministerul de Interne, institutii care inca nu si-au facut temele pana la capat.
In al patrulea rand, pentru ca Republica Moldova si-a asumat mult mai mult decat ar fi putut duce, si asta, dupa parerea mea, a fost o greseala de negociere, o greseala diplomatica majora a Republicii Moldova.
Si, in final, pentru ca Republica Moldova nu e atat de importanta precum Ucraina in aceasta batalie. S-ar putea sa ne asteptam ca, la Vilnius, desi Republica Moldova este considerata povestea de succes a Parteneriatului Estic, ea sa nu obtina nimic, iar Ucraina sa semneze totusi cate ceva, adica sa fie mai bine valorizata la Vilnius.
Si la ultimul punct revin la intrebarea dumneavoastra. Daca Romania si-a asumat parteneriatul strategic cu Republica Moldova pentru integrare europeana, daca Romania a facut Grupul de prieteni UE-Republica Moldova, invitand Franta sa fie liderul acestui grup, daca Romania a facut atatea lucruri, cine din diplomatia romaneasca va contabiliza esecul de la Vilnius al Republicii Moldova?
Pentru ca este, dupa parerea mea, si un esec al diplomatiei romanesti. Grupul de prietenie UE-Republica Moldova s-ar putea sa se transforme in grupul de prietenie UE-Ucraina, altminteri spus, s-ar putea ca Polonia si sustinatorii Ucrainei din UE sa castige net aceasta mica concurenta intre Ucraina si Republica Moldova.
Cine va contabiliza in Romania acest esec? Cine va spune ca, de fapt, Romania si-a asumat o sarcina pe care n-a putut sa o duca pana la capat? Sau a fost nerealista sau Romania a fost incapabila sa actioneze pana la capat in asa fel incat guvernarea de la Chisinau sa fie mai mult ajutata?
M-ati intrebat ce sa faca Romania acum. Romania nu poate sa faca nimic acum.
De ce credeti ca e prea tarziu? Eforturile diplomatice concertate ale autoritatilor de la Bucuresti nu ar ajuta?
Romania nu poate sa faca nimic acum pentru ca nu are destul prestigiu. Daca era eficienta, Romania trebuia sa fi actionat pana acum. Problema Romaniei este ca a lansat o retorica uneori la limita diplomatiei, ca sa spun asa, dar nu a avut capacitatea sa construiasca institutiile din spatele retoricii.
In Romania s-a facut de multe ori retorica, s-au facut strategii, fiecare institutie sau centru sau mai stiu eu ce chichineata institutionala care are legatura cu Republica Moldova a facut o strategie. Cel mai usor lucru in Romania e sa faci o strategie. Dar care sunt institutiile din spate, oamenii din spatele institutiilor? Astea sunt lucruri pe care Romania nu le-a rezolvat.
Noi nu avem in acest moment o retea institutionala capabila sa abordeze problematica Republicii Moldova in complexitatea ei, adica sa fie gata sa trimita experti la Guvernul Republicii Moldova, la fiecare minister, care sa ajute la implementarea reformelor, nu am fost si nu suntem capabili de asta.
Sigur ca cineva ar putea spune ‘Republica Moldova nu ne-a cerut!’. Atunci trebuia sa spunem public ca nu ne cere, nu sa pastram tacerea in numele unui parteneriat strategic Bucuresti-Chisinau in spatele caruia Romania sa fi facut, din pacate, mult prea putin.
In numele „parteneriatului strategic’ cu Chisinaul am tacut de prea multe ori cand la Chisinau lucrurile nu mergeau bine, cand Chisinaul amana reformele sau juca smechereste si cu Estul si cu Vestul, si am tacut vinovat in primul rand pentru viitorul Republicii Moldova. Romania stia ce se intampla, dar a tacut „strategic”. Acum vedem consecintele.
Nici macar sa apostrofam Republica Moldova n-am facut. Europarlamentarii romani trebuiau sa aiba, dupa parerea mea, o actiune concertata si coordonata cu Ministerul de Externe. Toate aceste lucruri nu s-au facut si esecul de la Vilnius va trebui asumat.
Au contat si tensiunile interne din Romania, rupturile din clasa politica de la Bucuresti?
Indiscutabil, indiscutabil! Dar cred ca esecul mare a fost ca Romania nu a fost capabila sa aseze cateva obiective dincolo de spatiul politic, adica sa nu politizeze intern subiectul.
Dupa 2007, Romania nu a mai avut niciun proiect de tara. Republica Moldova putea sa fie un proiect care sa coalizeze energiile, atatea cate sunt ele, in aceasta directie, dincolo de lupta partinica. Unul dintre obiective putea sa fie politica pe spatiul rasaritean si in particular pe Republica Moldova.
Romania era cea mai bine calificata sa faca asta, dar ar fi presupus institutii in care sa nu fie pusi oameni politici decat pana la nivelul 1 – maxim 2 si proiecte constante. Romania nu a facut asta si este vina guvernarilor dupa 2007, nu ma refer la un guvern anume, care nu si-au asumat aceasta problema decat de multe ori la nivel retoric, iar succesele institutionalizate sunt destul de mici.
Romania nu e prezenta mediatic in Republica Moldova, nu e prezenta prin mari investitori, nu reuseste sa devina o voce credibila in Uniunea Europeana pentru Republica Moldova.
Din pacate, Romania a intrat in malaxorul dezbaterilor interne si nimeni nu a iesit castigat, nici Romania, nici Republica Moldova, nici chiar Uniunea Europeana.
Cam in cat timp anticipati ca ne vom da seama pe ce cale o va apuca Republica Moldova?
Nu am un glob de cristal, dar din ce vad, cred ca cutitele au fost scoase din teaca prea mult si ele nu vor fi curand puse la loc. In ciuda faptului ca cei trei ministri de Externe ai Poloniei, Suediei si Marii Britanii au venit la Chisinau, cred ca nu se va putea reveni la situatia de dinainte de „razboi”, pentru ca aceasta vizita vine prea tarziu.
Sa nu uitam ce s-a intamplat in Republica Moldova, un lucru extrem de grav, din punctul meu de vedere: s-au refuzat doua intalniri cu oficiali romani. Prima, intre premierul Vlad Filat si premierul Victor Ponta la Iasi, la care a mers doar primarul Dorin Chirtoaca. A doua – vizita presedintelui Basescu la Chisinau. Este un mare semn de intrebare.
Daca ar fi mers la Chisinau, presedintele Basescu ar fi spus un singur lucru: ‘Ramaneti impreuna! Alianta pentru Integrare Europeana trebuie sa functioneze cel putin pana la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius’. Or, eu ma tem ca cineva nu a vrut sa auda asta la Chisinau si tocmai ca sa nu se auda acest lucru la Chisinau probabil ca vizita presedintelui Basescu nu s-a mai desfasurat, iar acum este prea tarziu.
Acesti trei ministri de Externe, altfel prestigiosi, foarte importanti pentru politica externa a UE, sunt la Chisinau, dar nu cred ca va mai ajuta la ceva pentru ca atmosfera si tensiunea interna, asa cum o resimt eu, este atat de profunda incat ma tem ca nu exista sanse de insanatosire in acest moment, mai ales ca UE se pregateste acum sa puna Republica Moldova in pachetul ‘Georgia, Armenia’, nici macar in tandemul Ucraina-Republica Moldova. S-a terminat cu ‘povestea de succes’ care ar fi putut sa fie Republica Moldova.
Si asta mai ales pentru ca este un actor important in parlamentul de la Chisinau, Partidul Comunistilor, care va juca cand cu unul cand cu altul dintre cei doi combatanti politici, adica intre Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat si Partidul Democrat condus din umbra, cum se spune, de controversatul Vlad Plahotniuc. Deci Partidul Comunistilor va juca cand cu domnul Vlad Filat, cand cu domnul Vlad Plahotniuc, in asa fel incat cei doi sa se macine cat mai sistematic intre ei si sigur ca Partidul Comunistilor are tot interesul din lume sa se declanseze anticipatele.
Eu cred ca intr-acolo se va merge la Chisinau. Nu vad cine ar putea sa rezolve aceasta problema, cu atat mai putin Romania. Si cred ca intr-un orizont de 2-3 luni s-ar putea sa ne pregatim de anticipate.
Domnule Dungaciu, ati afirmat ca e prea devreme sa discutam ponderea unei implicari externe la Chisinau. Inseamna ca nu excludeti o prezenta externa in evolutiile de acolo?
Nu vreau sa vorbesc despre asta acum, dar in spatiul acesta nu prea exista coincidente. Si cand flutura steagurile „tinutului secuiesc” pe Parlamentul Ungariei, vantul s-ar putea sa bata dinspre Est… Sau si de acolo.
In realitate, desi e impotriva naturii, a existat intotdeuna o alianta a tovarasilor de drum Moscova – Budapesta. Nu de Ungaria trebuie sa ne temem noi, ci de parteneriatul ruso-maghiar. Despre asta e vorba.
Iar prezenta masiva si insistenta a diplomatilor unguri la Chisinau, in posturile de cea mai inalta reprezentare europeana, nu s-a facut fara acordul tacit al rusilor, care au incurajat asemenea prezenta, tocmai ca „tampon” impotriva Romaniei. Prin urmare, nimic nu e intamplator aici.
Ca sa va raspund scurt la intrebare: nu imi pot imagina ca blocarea proiectului european al Chisinaului sa se fi facut fara un aport direct sau indirect al celui mai important beneficiar al acestui esec, respectiv Moscova! Care vede acum cum Republica Moldova cade de pe harta si, mai ales, vede compromis pe termen scurt proiectul esential de racordare energetica a Chisinaului de Bucuresti, proiect care ar fi asigurat teritoriului dintre Prut si Nistru independenta energetica fata de Est.
Mai mult, cred ca mai exista pe lista o serie de proiecte pe care Moscova le-a plantat deja in zona si care stau gata sa faca si ele explozie, macinand energiile Romaniei pe termen scurt si mediu. Batalia (geo)politica la frontiera euroatlantica a Romaniei nu s-a incheiat, intra doar intr-o noua faza.
Despre acest subiect va propun sa discutam intr-un interviu viitor. Va multumesc.
Dan Dungaciu este Directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane. A publicat in 2012, la editura Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale, lucrarea „Elemente pentru o teorie a natiunii si nationalismului”.
Ca sa faci ceva in directia RM trebuie sa ai cu ce, respectiv cu cine.Si la ambele capitole Romania e varza. mai ales la ‘cu cine’.Cu toti grobienii si ratanii clientelari in diplomatie nu reusim decat sa ne facem de ras, nici nu se pune discutia sa facem ceva cu Moldova. Noi de abia ne mai gestionam pensiile asa ca nu e cazul sa mai vb de aportul nostru la atragerea RM in UE sau o eventuala tot mai ipotetica unire. Ungurii ne-au dat steagul la supt, era clar ca e dulaul sovietic in spatele jogodiei lesinate unguresti. Fie si numai studiind reactia anemica a ‘diplomatiei romanes’, diplomatia de Ferentari. Asa ca in timp ce noi suntem tinuti ocupati de bozgori si atentionati sa avem grija ce ne dorim, in RM altii fac jocurile. Iar servitziile noastre or fi ocupate cu filmarile vreunui pulitician roman la mica retea de prostitutie pe care o controleaza, cu micul trafic de tigari, cu d’astea. Ca nu alege nimeni 100 de agenti maghiari mai agresivi in Romania si sa le trimita capatzinile in cutie prin posta la sediu la WC-Pesta, or fi prea ocupati cu cele mentionate…
In sfarsit aud din gura unui analist, cu subiect si predicat, ceea ce banuiam de mult ca cei mai mari adversari ai unirii Romaniei cu R Moldova sunt rusii si maghiarii si cel mai probabil cele doua natii lucreaza in tandem pt a-si indeplinii obiectivul. Oare cum poate castiga Romania aceasta lupta? lupta politica pt cucerirea Basarabiei eu cred ca este pierduta, ne mai ramane lupta economica si nu ma refer aici la faptul ca trebuie sa investim masiv in R Moldova ci la faptul ca trebuie sa cream o discrepanta mare intre nivelul de trai de la noi si nivelul de trai al fratilor de peste Prut.
R Moldova si peste 500 ani tot la granita Romaniei o sa fie, nu pleaca nicaieri, daca vom reusii sa avem o dezvoltare economica astfel incat salariul minim sa fie 700-800 euro pe luna atunci probabil vom reusii sa atragem atentia fratilor de peste Prut.
M-am uitat putin la evolutia comertului exterior al R Moldova
http://www.statistica.md/category.php?l=ro&idc=336&
observ un deficit de cont curent de 3 miliarde dolari, nu inteleg cum reusesc moldovenii sa tina cursul monedei lor atat de stabil si inflatia sub 10% pe an. De unde procupa importatorii cei 5 miliarde dolari necesari platii importurilor? 2 miliarde le iau de la exportatori, n-am gasit suma exacta a remiterilor celor care lucreaza in strainatate dar din cate imi amintesc ca am citit prin presa lor suma ar fi pe la 1.5 miliarde dolari si ar mai fi investitiile straine directe, da alea-s minuscule, cine draq sa investeasca in Moldova?
Dupa mine este un miracol economic cum reusesc sa tina moneda lor stabila.
Eu zic ca pe acest razboi(economic) ar trebui sa ne concentram, pe faptul ca Moldova nu are aproape deloc resurse si ii va fi practic imposibil sa reziste, cel mai probabil vor avea soarta Romaniei din anii 90 cu inflatie de 3 cifre si atunci se vor aduna tensiuni sociale care vor exploda intr-o noua revolutie din care daca suntem destepti putem castiga multe( unirea mult visata).
Timpul va rezolva asta, anual 4000-5000 de studenti moldoveni studiaza la noi ( asta se intampla de ani buni ), nu toti dar multi se intorc , in 10 ani jumatate dintre inginerii , profesorii….. de la ei vor fi cu studii facute in Romania , iar pe partea cealalat tinerii rusi se duc la Moscova si …..majoritatea nu se mai intorc . Lucrurile se schimba in bine dar e nevoie de timp …. .
Intre timp noi trebuie sa dezvoltam un sistem energetic puternic ( gaze si energie electrica ) adevarul e ca proiecte avem acum sa vedem ce facem cu ele . Si sa avem pregatite 20-30 de firme care sa deschida filiale in Moldova .
Nu e greu doar ca timpul mai are de lucru si la noi ….. sa mai curete dintre tradatori ( cum ar fi de exemplu Ion Iliescu ……mai nou si Basescu cu bozgorii)
Exista o solutie foarte simpla : „schimbarea” partenerului de import, ce se ia din bozgorime sa se ia din : Moldova, Slovacia , Cehia, Polonia si Lituania , create toate condiitile si stimuli fiscali pentru a se aduce produse din aceste tari si intensificarea cometului cu aceste tari .
Sa explicam in cifre , avem schimburi comerciale anuale cu bozgorii de aproximativ 7 mld euro si un deficit de 2 mld euro , bineinteles ca nu se pot reduce totate, dar reducand cu 50%-60% aceste cifre si in special deficitul ar duce la o scadere a economiei bozgoresti cu 3-4 mld euro .
La un PIB bozgoresc de aproximativ 100 mld euro ar insemna o scadere cu 3-4% IN VREMURILE ASTEA INSEAMNA MOARTE SIGURA , DACA E SI PE TERMEN LUNG INSEAMNA DEZASTRU SIGUR
Foarte bine punctat , prima harta reflecta acest lucru foarte clar :
http://www.rumaniamilitary.ro/originea-secuilor-intre-etnicitatea-autohtonilor-si-valurile-migratoare-panonice
Da, teoretic suna bine, dar practic e mai complicat. Cei ce fac afaceri cu fratii nostrii mongoloizi, o fac pentru ca le aduce profit. Daca ar fi castigat mai bine sau mai usor facand cu altii o faceau. Cei din Transilvania mai ales fac foarte multe afaceri cu ei, caci sunt la-ndemana. Cei de langa granita isi fac cumparaturiile sau concediile acolo pentru ca este mai convenabil decat la noi. Si eu sunt de acord, dar trebuie o alternativa si gandindu-ne realist, mandria nationala nu tine de foame.
Ungurii sunt prosti daca se-ncred in rusi, poate le-ar folosi pe moment, dar daca au ocazia ii calca ivanii in picioare de le merg fulgii.
Am mai spus cu alte ocazii, cum sa-i ajutam pe moldoveni daca nu ne putem ajuta pe noi. Sa ajungem la un salariu, macar la nivelul Sloveniei si o sa vrea si Ucraina sa se uneasca cu noi. In rest e doar gargara.
Ai dreptate ca nu e simplu si trebuie folosite mai multe pargii si combinate, clar noi trebuie sa ne dezvoltam economic .
Dar sa stii ca afacerile cu ungurii provin de dupa revolutie si in special inainte de aderarea la UE , ungurii ne-au fost cei mai la indemana asta e adevarat , dar acum lucrurile trebuie schimbate .
Cu ungurii se fac afaceri pentru ca nimeni nu a stimulat in mod real sa se faca si cu altii .
Legat de comertul la granita , are ceva valori dar nu e „grosul” . Sa zicem ca 300-400 000 de romani cheltuei 2000 euro in ungaria iasa 800 mil de euro dar pana la 7 miliarde mai e mult …..
Grosul e facut de cateva zeci de firme care importa masiv si apoi imprastie in tara , acolo trebuie vazut exact ce se importa si pe directia aia trebuie stimulate relatii cu ceilalti.
Crede-ma ca in 2-3 ani ar simtii ungurii croseele din plin .
Iar la aceste relatii trebuie sa lucram cu multa sudoare pentru ca pot duce la relatii de prietenie sincere , ceea ce nu prea avem in momentul de fata !!!
Ca o gluma sa-ti arat ceva exact pe ce ai zis tu : nivel de trai Slovenia si Ucraina – Romania :)) urmareste te rog atent harta de la inceput :
http://www.youtube.com/watch?v=VHgp39CQxDI
@Cristian
„R Moldova si peste 500 ani tot la granita Romaniei o sa fie”
RM e rupta de Romania din al Doilea Razbel si uite ce probleme de identitate au, asa ca peste 500 de ani nici mama mamei mamelor lor de moldoveni nu va mai constientiza apartenenta de neam, faptul ca sunt romani sau ca ar avea vreo treaba cu romanii. Asta vrea rusul, sa amane momentul, rusul castiga timp, noi il pierdem. Politic(si la nivel de informatii) suntem varza, de acord cu tine.
Ungaria ar trebui pleznita bine, incepand cu masuri decente dar ferme la nivel diplomatic, gen expulzat ambasadorul, inchis consulate si terminand cu casapirea pe tacute a ofiterilor de informatii maghiari pe care-i prinzi pe aici-presupun ca-s destui, ca mesajul sa fie foarte clar. Dar asta e, cu Ferentariul mere mai greu, pana se prind baietii ce si cum se termina meciul: a venit zapada si iarna asta prin surprindere.
Relativ la stabilitatea monedei in RM: ar trebui sa ne intrebam cine ai ajuta sa fie stabili, cine-i tine pe linia de plutire si cui ai foloseste stabilitatea aia, Rusiei? Daca da, ai raspunsul.
Economic trebuie sa-i atragem, dar pana ajungem noi la 800EU salariul minim se sparge UE si dispare EURO…ca asta e, cu Ferentariul mere mai greu…Si in plus, daca au pasapoarte romanesti moldovenii nu mai vin in Romania, se duc direct in West. La o ambasada din UE, dintr-un grup de 10 moldoveni din RM cu pasapoarte romanesti numai o femeie mai in varsta vorbea stricat romaneste cu tipul de la ghiseu, dupa aia traducea in rusa la restul grupului. Aia vorbeau intre ei numai rusa. Noi ne uitam la ei si intre noi ca boii si ne minunam…
Ca sa-i atragi economic trebuie sa-i deconectezi de Est. Trebuie sa pompezi bani in ei, trebuie sa-i conectezi energetic si sa le dai energie moca, sa nu mai depinda de robinetul de la Est, ca asta e, presupunem ca gandim pe termen lung. Dupa aia investitii romanesti, locuri de munca etc si la ce hal de economie mai avem noi nu vad asta.
La nivel de informatii trebuie sa mai faci curatenie pe la ei prin curte, eliminate fizic anumite personagii in slujba unora pe acolo, aia de care te impiedici mai tare. Noi de fapt am pierdut razboiul politic, economic, informativ si acum ne mai amagim cu ce? I-o mai tragem batranei domnisoare Speranta? Ca numai la asta excelam…
Corlatean a spus ca il trimite acasa pe atila (ambasadoru’) daca mai macane odata.
Asta ramane de vazut…
Suntem la menghina acum. Cum spunea si gsg9, rusii maraie si ei acu’ cu sprijin pentru buda..
Oare americanii cu toate planurili strategicii care le are cu noi nu trimit si ei vreun stivan semnal prin est sa rupa tot ca in haliud?
pe care le AU NU ARE………..
Singura soluţie pentru a scăpa de sărăcie şi dictaură este ca moldovenii sa nu mai facă copii(viitori săraci) ,iar tinerii moldoveni să emigreze cât mai au şansa în alte ţări mai bogate sau mai democratice.
I-ai luat vorba din gura lu’ Tokes…
am putea merge mai departe si sa zicem branza de la gura ……
Laur Stoica are dreptare dar a gresit poporul, asta e solutia pentru unguri. Eu sunt de acord cu el 🙂
Ardealul a fost sute de ani sub dominatie austro/ungara si tot am reusit unirea chiar daca s-a incercat o deznationalizare feroce a romanilor de acolo, rusilor le este mult mai greu sa lupte de peste mari si tari pt R Moldova, noi suntem la o aruncatura de bat de moldoveni, este mult mai usor sa ne facem auziti peste Prut si sa impunem unele proiecte bilaterale comune.
Trecerea timpului cred ca este in favoarea noastra, fiind membrii UE atragem investitii, mari mci asta tine numai de noi, pe cand in R Moldova cine draq sa investeasca? absolut nimeni nu investeste intr-o tara unde exista un conflict militar inghetat si unde coruptia este la ea acasa, doar rusii daca vor sa-si mentina influenta in zona ar trebuii sa investeasca 3-4 miliarde euro anual, in zece ani s-ar aduna 30-40 mld euro, crezi ca n-au ce face rusii cu banii astea? nu mai bine s-ar dota cu nu stiu cate avioane de lupta decat sa arunce cu banii intr-o gaura neagra de la marginea imperiului?
Eu sunt de parere ca unirea celor doua germanii a fost posibila numai atunci cand diferenta de trai a devenit foarte mare si asta-i drumul pe care trebuie sa-l urmam, la noi salariile pot ajunge in 10-20 ani la minim 1.000 euro pe luna in timp ce la moldoveni niciodata salariul lor n-o sa fie mai mare de 100 euro fara investitii masive.
Exemplul tau de la ambasada ca 90% vorbesc ruseste sunt cazuri izolate, eu am cunoscut o gramada de moldoveni care vorbesc romaneste si incearca sa uite cat mai repede rusa.
Eu sunt foarte optimist ca vom reusii pana la urma sa ne apropiem de fratii moldoveni.
Cei care vorbesc o romana stalcita , sunt in majoritate rusi si ucrainieni care folosesc asta sa treaca granita ….. marea lor majoritate .
Si eu am vorbit cu moldoveni si majoritatea stiu exact despre ce e vorba .
Eu am scris mai sus cum cred ca ii putem executa pe unguri elegant .
mesajul este raspuns pt gsg9
Este putin ciudat articolul de mai sus. Adica Rusia impiedica RM sa isi ia angajamente fata de UE dar nu impiedica Ukraina (ba din text se subintelege ca rusi chiar ii ajuta pe ucrainieni sa semneze cu UE). Iertat sa fiu dar nu prea merge, Rusi nu vor sa-i scape din mana nici pe moldoveni si nici pe ucrainieni. Singura explicatie este ca va urma si in Ukraina o vanzoleala de tipul care are loc in Moldova, ramane doar sa asteptam si sa vedem ce se intampla
Foarte corect ce zici in legatura cu Ucraina,mai ales ca Ucraina e un interes mult mai mare al rusiei , dar eu cred ca Ucraina e de mult in „vanzoleala” nu vezi ce fac in parlament …. e dezastru acolo …..
Gâsca lui Stalin.
După ce URSS a devenit stăpâna pe jumătate din ţările Europei, Stalin a convocat la Kremlin pe toţi şefii statelor răsăritene, pentru un instructaj asupra metodelor de conducere a popoarelor. Drept material didactic, fiecare participant trebuia să aducă o gâscă. Imediat, noii conducători au procurat câte o gâscă, au pus-o la îngrăşat şi au făcut o colivie pe măsura situaţiei lor. La data stabilită s-au adunat în sala mare a Kremlinului toţi cei invitaţi şi gâştele lor. Cu vreun sfert de oră întârziere a apărut pe uşa care ducea la tribună şi Stalin, însoţit de o gâscă slăbănoagă, fără nici un fel de colivie şi care era tot timpul cu gâtul întins la buzunarul de unde îi dădea din când în când câte un grăunte. După ce s-au ridicat toţi în picioare şi s-au gratulat reciproc, Stalin le-a cerut să deschidă coliviile şi să dea drumul la gâşte. Acestea, când s-au simţit libere au plecat care încotro neluând seama de stăpânii lor.
Singură gâsca lui Stalin a rămas credincioasă şi atentă la buzunarul din care i se dădea din când în când câte un grăunte. În această situaţie Stalin a tras concluzia: ”Vedeţi ce se întâmplă dacă le-aţi dat mâncare pe săturate! nu vă mai recunosc. Gâsca mea, ţinută cu câteva grăunţe să nu moară de foame, este cea mai credincioasă fiinţă. La fel trebuie să vă purtaţi cu popoarele voastre dacă vreţi să fie credincioase şi să nu vă creeze probleme.”
O merge la rusi….
foarte buna pilda, daca moldovenii sunt tinuti cu cate-o graunta cat sa nu moara de foame iar peste gard sunt ‘porcii’ de romani, obezi si satuli, la un moment dat v-a exploda mamaliga si fratii moldoveni vor dori sa fie cu burtile pline ca noi romanii.
@Batula, perfect de acord cu tine, daca vom reusii sa avem salarii de la 1.000 euro in sus si ucrainienii vor dori unirea cu Romania.
Trecerea timpului este in favoarea nostra.
cu alte cuvinte iar ne-au tras-o ungurii, ei isi creeaza o oaza de ungurime in mijlocu romaniei cu sprijinu rusilor iar noi ne-o luam in bot din nou in moldova.Sunt niste teorerii recente pe toate forumurile si in orice lista de comentarii la aproape orice ziar – eu zic ingrijorator – si anume: indiferenet de subiectul discutat si articol – cumva ,diversi baieti (paltiti probabil) devieaza subiectul catre asa zisa autonomie a Transilvaniei , federalizarea Romanaiei, autonomia Banatului,etc- lucrurile astea sunt lucrate, din pacate am vazut multi prosti care pun botu la asa ceva, Incet incet in ardeal se creeaza asa o falsa identitate- identitatea ardeleneasca si asa zisa vezi doamne superioritate ardeleneasca asupra moldovenilor si regatzenilor – prin reclame, prin ziare, publicitate,etc.Pararea mea e ca decat sa ne preocupe fufuta asta de republica Moldova (care oricum o consider perfect rusificata si sub controlul moscovei – din cand in cand tatucii mai dau drumul la haturi ca sa vada cine le mai e importiva pe acolo) , ar fi bine sa fim atenti la ce ni se intampla in curtea noastra- IN MIJLOCUL CURTII NOASTRE!!!!!.
– tinut secuiesc
– autonomia Trasilvaniei si Banatului !!!!!!!!!!!!!!!
Toate astea au miros de gulas si vodca si din pacate serviciile noastre de rahat nu fac nimic in sensul asta.
Asa e , dar sa stii ca nu tine decat la prosti …. eu sunt din ardeal dar in principal sunt din Romania .
Adevarul e ca in ardeal au venit ceva firme din afara si s-au facut ceva investitii (asta datorita in mare parte lipsa de infrastructura spre celelalte zone …. )… DAR trebuie facute investitii si in celelelate zone ( excluzand Bucurestiul , el cu treaba lui ) Botosani, Suceava, Piatra Neamt , Iasi , Bacau , Galati, Braila , Tulcea , Constanta , Ramnicu Valcea, Ploiesti , Craiova,Targu Jiu …..
Stii cum se zice ca ce nu te omoara te intareste
Doar ca trebuie avut grija intai sa nu mori
Un ardelean adevarat nu o sa se simta niciodata mai presus de un : Brancus , Mihai Viteazu , Vlad Tepes , Stefan cel Mare, Eminescu, Creanga, Cuza ………………. enorm de multi …. care nu au provenit din Transilvania
Eu sunt ardelean, si nu am intalnit printre ardeleni sau banateni discutii legate de autonomia Transilvaniei sau Banatului.Referitor la superioritatea ardelenilor , sa stiti ca am intalnit-o cam in toate regiunile din tara.Banatenii se vad mai cu mot decat restul , oltenii la fel, de bucuresteni nu mai vorbesc etc.
Nu trebuie sa generalizam doar la Romania.Si in Franta unu din Normandia se uita de sus la unul din sud , in Anglia la fel , peste tot e identic.
Chiar si in Malta cei din nordul insulei se uita altfel la cei din sudul insulei si ii desparte vreo doi-trei km uneori 🙂
Rivalitati locale… 🙂 Cateodata sunt chiar frumoase.
Din contra , poate ca ardelenii sunt cei am la curent cu ce se lucra pe sub masa ….. si cred ca pentru asta sunt poate cei mai mari sustinatorii ai luptei petru o Romanie cat mai unita
E adevarul ca sunt multi deversionisti
…si asta pentru vad lucraturile respective zilnic si spre deosebire de altii care le vad zilnic (Basarabia) astia au crescut intr-un mediu mai liber si isi dau seama de unele lucruri. Daca traiesti in Galati sau Craiova nu ai nici cea mai mica idee de toate atacurile astea si ajungi sa spui cum mi-au spus mie niste bucuresteni, ca noi in Transilvania discriminam ungurii si avem ceva cu ei, ca nu-i lasam in pace, nu-i respectam si ne impotrivim tot timpul si la orice, ca nu le dam sanse egale etc….. 🙂 Asta e viata cand esti mic, nu stii nimic, in schimb ai gura mare si behai la portavoce.
Asta e cazul clasic de emancipare , domne noi sunte evoluati voi sunteti cam prosturi , primitivi ce aveti cu x si cu y …..
Emanciparea asta se intalneste la prostii care se cred evoluati , daca vorbesti cu „cocalarii evoluati” primesti raspunsurile de care ziceai , dar daca vorbesti cu deastia care au mai citit cate ceva treburile stau cu totul si cu totul altfel , eu am intalnit si si peste tot nu numai in Bucuresti .
Nu vezi ca si pe aici unii incearca sa manipuleze si nu au nici-un argumet decat o gargara „domne ungurii mai evoluati ” eu as completa mai evoluati in ura si tradare !
inca o dovada, oricum nu mai erau nevoie, ca vladimir filat premierul Moldovei este pe statul de plata al KGB-ului si nu doreste ca fratii moldoveni sa intre in UE
http://www.timpul.md/articol/s-o-s-o-impucatura-mortala-scrisoarea-lui-chiril-lucinschi–41240.html
„Unul din aceștia, președintele Comisiei parlamentare pentru mass media, Chiril Lucinschi, deţinător de posturi TV, a expediat Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) o scrisoare prin care solicită anularea Deciziei 185 care prevede ca posturile de televiziune, până la 1 aprilie, să sporească la 30 % volumul de emisie autohton (în limba română).
„Două întrebări către unii cititori. 1. Dacă aș aminti că și Chiril Lucinschi, și Oleg Efrim sunt membri ai PLDM, „esența și nucleul AIE”
DOI MEMBRII MARCANTI AI PLDM-ULUI(PARTIDUL PREMIERULUI MOLDOVEAN) SUSTIN SA SE RENUNTE SI LA CEI 30% EMISIUNI IN LIMBA DE STAT A TARII LOR!!!!!!!!!!!!
mai reamintesc inca doua decizii ale premierului vladimir filat de anul trecut:
-demiterea ministrului liberal al educatiei care schimbase denumirea materiei de Istorie in Istoria Romanilor
-prelungirea cu 4 ani a implementarii pachetului energetic 3 al UE care presupune separarea distribuitorilor si aproducatorilor de gaz
-amanarea inceperii constructiei gazoductului Iasi Ungheni care ar fi scapat Moldova de monopolul gazpromului
acum in parlament PDLM si PCRM voteaza la comun!!!!!!!!!!!!
Revolutia din 2009 de la moldoveni n-a fost decat o lovitura de stat prin care s-a urmarit schimbarea lui Voronin si a lui Smirnov
http://www.24h.md/ro/news/republica-moldova-cu-un-grad-sporit-de-nerambursare-a-creditelor-tara-noastra-ocupa-locul-112-din-144-de-state-95055/
-fratii moldoveni au un grad sporit de nerambursare a creditelor, deci practic nu pot imprumuta bani de la nimeni.
M-am uitat pe cursul de schimb al moldeovenilor si moneda lor a fost mult mai stabila in ultimii ani decat a noastra, cine imi explica si mie acest miracol???????
cum se poate ca o tara care importa de doua ori mai mult decat exporta, nu se poate imprumuta de pe pietele externe, investitii straine ioc, sa aiba un curs atat de stabil si o inflatie sub 10% pe an?
CINE LE DA IMPORTATORILOR CEI 5 MLD DOLARI CA SA PLATEASCA MARFURILE PE CARE LE IMPORTA??????? PRINTEAZA BANI????? CINE MA LAMURESTE SI PE MINE????