Se întreba George acum câteva zile dacă nu cumva ne vom pricopsi cu aparatele F-16 pe care Norvegia tocmai le înlocuiește cu F-35. Astăzi am avut și confirmarea oficială. Conform notei de mai jos, MAPN a cerut aprobarea Parlamentului pentru demararea achiziției. Rezumând:
- vom lua 32 de aparate F-16 la standardul M6.5.2;
- achiziția are un buget estimat de 454 milioane euro, fără TVA, din care 354 de milioane merg către Norvegia (aparatele și, posibil, piese de schimb) iar diferența către SUA (suport logistic și echipamente specifice).
Câteva observații:
- aparatele norvegiene sunt printre cele mai zburate din NATO căci nu degeaba inițial vroiau să le dea la fiare vechi;
- pe de altă parte, norvegienii susțin că sunt printre cele mai bine întreținute F-16 din NATO. În mod normal, structura aparatelor F-16 este garantată pentru 8000 de ore de utilizare. Există posibilitatea extinderii duratei de viață la 12000 de ore în cadrul unui program al U.S. Air Force – SLEP (Service Life Extension Program) însă asta presupune, evident, cheltuieli suplimentare;
- aparatele sunt deja la standardul M6.5.2. Acesta presupune, pe lângă o pleiadă de alte lucruri, că aceste aparate pot utiliza noi arme: JASSM, JDAM, EGBU-12, SDB, AIM-120D și AIM-9X. Mai multe informații aici;
- Mai știm că și versiunea cu lansare din aer a NSM a fost testată de F-16 norvegiene și ar putea, poate, deschide calea integrării JSM pe aparatele românești;
- nu în ultimul rând, mi-a atras atenția formularea asta din documentul de mai sus: „realizării Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție”.
Bruh!
Incerci sa deturnezi hoarda de comentatori dezlantuiti de la Permiteti sa raportez aici? 🙂
De retinut „de Tranzitie” semn ca inca visam la F-35… 🙂
probabil 2030, impreuna cu DefiantX sau Valor.
Asa mi se pare si mie. De retinut ca pana la Defiant sau Valor, am putea sa aruncam un ochi mai atent la Pumele pe care vor britanicii sa le vanda. Modernizate la noi, btw.
exact!
Totul este „de tranzitie” de vreo 32 ani, incoace. Mai curand ceva ce s-a impamantenit, ca si folosirea lui determinati cu sensul de hotarati, desi in realitate intelesul e altul.
Tranziție mai poate însemna și doar faptul ca se trece de la Mig21 la F16.Este o tranziție schimbul de generații de avioane.
Nu.
E clar tranzitie spre F-35.
La cata resursa mai au, ar putea sa fie si tranzitie catre inca un lot de F-16 (12-16), daca vrem sa mai avem 3 escadrile de F-16 la un orizont de 10 ani.
Altfel inventarul se va restrange rapid la doar 2 escadrile functionale.
Eh, de mergeam pe structura aia cu escadrile extinse, puteam mixa cele 16 deja existente (adaugand in urmatorii ani prin programul portughez inca vreo 12-14) si cu resursa multa cu astea 32, care sa stea mai mult in conservarea resursei ramase.
Am avea la fiecare escadrila cate 8-10 mai calarite din astea cu resursa mare +cate 10 din astea de rezerva… restul retras incet la canibalizare.
Toată lumea dezbate problema resursei de zbor disponibile a F16-lor ce vor veni. Intrebare: ce se știe de resursele de zbor disponibile ale Sukhoi-urilor (27, 30, 35…) măreței Armate Roșii?
Am postat eu un articol legat de asta, acum vreo 2-3 săptămâni, la PSR.
Su 27/30, MiG 29 si 31 sunt cam pe ducă toate produse in CCCP, sau imediat după, singurele care ar avea resursă mai multă sunt Su 34/35, dar alea-s majoritare in Est. Oricum, dacă rușii sunt puși pe rele la anul, cum se bârfește pe la anumite colțuri, resursa aia nu o să mai conteze așa mult.
Părerea mea, hîc…
Poti sa pui linkul te rog?
Si mie mi-a sarit pe retina expresia: „Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție”, doar ca nu cred ca are rost sa ne imbatam cu apa rece…
Noi inca mai „tranzitam” spre economia de piata si democratie, pt ca noi am inventat tranzitia perpetua.
„Capabilității Operaționale Aeriene de Tranziție”
COAT – winter is coming, mai punem un cojoc.
Avantaje
1 vor ajunge în curtea noastră într un an maxim doi.
2 piloții pot fi antrenați în tara
3 cu 455 $mil cumpăram 32 de aparate nu 3 f16v ca bulgarii
4 încă mai zboara
Dezavantaje
1 sunt vechi
Concluzie
O Afacere buna
O singura intrebare se pune:
Care este resursa pe care o mai au?
Minus 2000 de ore? Probabil ca mai tin niste ani ca vreau sa cred ca altfel nu le-am fi luat…
Astea 32 cu ale noastre 17 si MIG-urile stramosesti, ne ajuta sa ajungem pana in 2030 cand ne ‘procopsim’ cu F 35. Nu ca vrem, nu avem incotro…..am sincer impresia ca suntem obligati impotriva vointei noastre sa ne inarmam! 🙂
Nu sunteți singurul cu aceasta impresie . Există un traseu cu ținte clare pe care noi Trebuie să îl atingem .
Obligati suntem, de geografie. Prostiile lui 1940 si 1916 ar trebui sa ne ramana in minte mai ceva ca sfanta scriptura.
Ce credeati, cu nu ne vine nota de plata pentru 30 de ani de stele cat calea lactee si dotare cat armata Luxemburgului?
Hai sa anticipam cateva comentarii recurente:
– de ce nu luam Grippen?
– de ce nu am upgradat Mig 29 la nivelul Sniper?
– fiare vechi
– iar luam SH-uri, gunoierii NATO
Pentru ca avem nevoie sa putem opune in aceasta zona, o platforma aeriana capabila de incarcare cat mai mare cu munitie (un caraus de munitii), intr-un numar cat mai relevant, dar mai ales intr-un timp car se poate de scurt.
…care dintre cele enumerate de tine raspund acestor necesitati cumulativ?
Gripen C/D raspunde cu brio, diferenta de incarcatura intre el si F 16 MLU este nesemnificativa mai ales daca calculezi imbatranirea structurii si probabil limitarile la incarcare maxima – alea care o sa fie transpirate la strict secret de MApN.
Gripen duce 70% din cat poate sa duca F-16. Diferenta nu mi se pare nesemnificativa.
E vorba de F 16 MLU alea norvegiene sa nu crezi ca nu au limitare de G load si incarcare pe aripa la acrosaje in comparatie cu C/D-ul.
Diefernta este asa cum am scris nesemnificativa fiindca trebuie sa pastrezi o configuratie a avionului care sa ii permita lupta aeriana, noi nu mergem dupa desculti care nu au aviatie, daca o fi sa luptam o sa o facem in Europa unde toti sunt inarmati.
Bine spus.
De altfel, cum zice in Dune de Frank Herbert, da-i mentatului date putine sau incomplete si rezultatul analizei lui este eronat (sau exact cum doreste inamicul).
Pe vremurile antedeluviene când învàtam informatica, printre primele explicatii cu ce se mànâncà chestia asta au fost cuvintele „Bullshit in, bullshit out”.
pai nu cred ca e chiar asa….daca maine iti dau jos rusii gripenurile cam ramai cu destul in dos….daca esti pe f16 iti zboara unchiul sam pasaroaiele de inlocuire le dai cheie si esti bun de drum ca esti deja antrenat pe ele si ai infrastructura acolo
Limitarea vine din configuratia incarcaturii de lupta. Si nu cred ca tin neaparat de structura, ci de performante ale aparatului la masa respectiva. Recunosc ca nu am experienta pe asta, dar teoria spune ca acrosajele descarca aripa si sarcinile in interfata aripa-fuselaj. Aripa se incarca suplimentar cand creste masa de pe acrosajele de pe fuselaj (sau in ruliu, nicio treaba cu acel 9g). Comparativ cu f16, gripenul e submotorizat si are „picioare mai scurte”. Iar e/f pierde si din avantajele de cost.
Bre, cumulativ iti spune ceva?
Hai mai baga o fisa – unde e timpul cel mai scurt atasat la cumulativ? Si dupa ce le ai in ograda sa zicem optimist in 6 luni o sa ai pilotii formati>? Dar echipele tehnice?
Stii ca f 16 cere in mod normal echipe tehnice mai mari decat Gripen -ul?
E relevanta capacitatea de incarcare maxima sau capacitatea aer-aer a platformei?
Cate misiuni poti efectua in aceeasi zi cu platforma nu este relevant, nu intra la cumulativ-ul tau?
Faptul ca la Gripen C/D ai un radar mult ami bun si mai putin susceptibil la bruiaj intra sau nu in cumulativ-ul tau?
E relevant ce avem in un an in RoAF sau ce avem peste 5-6 ani sa putem ridica in aer? Asta intra in cumulativ?
Bobiță daca există limite poți să scotocești buletinele/circularele ALSAFE ale USAF Safety Center sau US Navy NAVAIR. Suedezii tai ar face mai bine sa rezolve o mica problema de logistica. Au luat și modificat o frumusețe de motoraș de la GE care nu poate folosi JP5, dar altfel JET A1 rules, că este incadrat la ieftin și bun.
stiu de JP 5 dar ma astept ca de la etapa cu Libya sa se fi rezolvat problema aceasta.
Apropos ce e mai usor de facut rost in caz de conflict combustibil de aviatie civila sau cel dedicat pentru aeronavele militare?
Sincer le-as dori sa le pot folosi pe ambele in caz de conflict.
Ai la.nivel global cam 130.000 de barili de JET A stocați. Asta reprezintă mai nimic. Dar Suedezii bine înțeles că și ăștia sunt amatori de ieftin și bun, pentru in cent mai puțin la litru s-au apucat sa modifice motoarele respective. No thanks. JP ate adititive anti corosive și alte chestii.
@transavia
Mai lovit cu f16 de 40 de ani si platforma lor capabilă
Norvegienii care renunța la ele sigur ca nu se pricep
N-au expertiza conducerii noastre
Pai norvegienii îs nașpa
Cum sa renunțe la așa vechituri capabile
Deci, grecii si croații sunt incapabila dacă cumpara Rafale second
Normal grecii care au un număr considerabil de F16 nu se pricep si iau inclusiv Rafale second pt a face fata turcilor
Iar aia toți, care ne fac poliție aeriana împotriva avioanelor ruse , si cam toți vin din NATO sa ne facă poliție aeriana, vin cu bimotoare supersonice, astia toți nu se pricep
Polonezii si elvețieni care s-au încolonat pt F35
Nici astia nu pricep
Nu își dau seama de capabilitățile unor fiare vechi de 40 de ani
Pai sa le spună cineva la greci si la croați si la restu ca îs incapabili
Ferice de noi cei mai capabili cu cea mai praf aviatie
Regretabil ca la noi istoria se repeta
Probabil la academiile militare se preda istorie din cărțile de tarot
Acum mai bine de 200 de ani Napoleon recomanda ofițerilor studiul istoriei – nici asta nu se pricepea
A fost săptămâna asta un articol aici legat de măreață dotare cu R1 si R2 la începutul ww2 si maretzele fapte de arme ale acestor tancuri capabile in fata tancurilor rusești
Ma refeream la capacitățile paranormale ale R1 si R2
Pt ca capacitatea de lupta a R1 si R2 era subunitara in fata tancurilor rusești
Cei mai multi n-am învățat nimik din articolu ăla
Pai dacă guvernu si palavramentu iau f16 de 40 de ani ce putem noi face
Ca foști si actuali militari
Luam poziția de drepți si dam onoru
Pai cum sa spunem ca inzestrarea e proasta
Si militarii dinainte de ww2 au aplaudat dotarea cu R1 si R2
Așa ca nu putem decât: aplauze puternice prelungite .
capatu satului,imi pare rau dar din ce scrii ai mentalitate de sergent care stie sa traga cu pusca dar crede ca are valeitati de comandant de armata.Tu scrii pt cei care sunt la nivelul tau de instruire .Pt noi civilii suna a diletantism ce faci tu
Principalul aliat al României, este acum SUA.Foarte probabil SUA este singurul aliat militar pe care România se poate baza cel mai mult.Din aceste considerente , logic, s-a dorit sa fim cât mai compatibili cu tehnica militara americana.F16 este aparatul cel mai folosit de forțele aeriene ale SUA și de tarile NATO din vecinătatea României.Adica de Turcia, Grecia, Polonia, și în curând, de Bulgaria și Slovacia.
La nevoie, este inclusiv în avantajul nostru, ca aparatelor F16, din dotarea US Air Force care ar veni în sprijinul României, sa li se poată oferi aici, toate condițiile optime pentru a fi exploatate.Inclusiv pe parte de mentenanta.
Strict tehnic vorbind, și eu as fi preferat Gripen C/D, nou(în anii 2007 sau 2008) pentru ca acest aparat, mai ales motorul sau, nu este asa de pretentios la întreținere ca și motorul de pe F16 însă pana la urmează primează relațiile politice și principale și încerci sa fii compatibil cât mai mult cu principalul tău aliat care la nevoie, îți va furniza tehnica sa de lupta, ca să poți continua lupta sau sa îți întreții tehnica militara din dotare.
A fost excelent ca s-a renuntat la Mig 29.Ar fi trebuit insa , ca în momentul când s-a decis renunțarea la Mig29 , sa comandam ferm, aparate noi, F16 .Măcar 48 de aparate, clasa de echipare, minim block52+ .
Ce critic eu este faptul ca pana în anul 2008, cel târziu, nu s-au cumpărat aparate noi, F16.
Este mult mai ieftin și simplu sa exploatezi un aparat nou, decât unul forjat la greu, în condiții meteo, foarte mizerabile, asa cum este clima norvegiana, timp de circa 40 de ani.
Foarte corect sintetizat ca raspuns pentru Dinu, Sorin! As adauga ca atunci cand nu tii pasul cu istoria, ajungi sa spui „…daca e vineri, este Norvegia.”. 🙂
Să nu uităm câți kilometri de autostradă se puteau face din banii ăștia ori câte biserici 🙂
Use the search Luke!!!
grippen e bun pentru aia care il fac (suedezi). in rest, nu sperie pe nimeni si, in ciuda nivelului ridicat de tehnologie utilizat in fabricatie, e cam shitty ca avion de lupta; nu sperie pe nimeni, e bun pentru politie aeriana si s-ar potrivi doar intr-un mix high-low (cu f35?); varianta e/f mai rezolva din problemele cu masa utila, dar e discutabil daca isi pastreaza performantele, costul e deja crescut simtitor si nu prea se mai justifica in fata unui f16, ceva.
s-a tot scris pe aici ce a fost cu mig-ul 29. nu aveam suficiente pentru piese de schimb, nu aveam capacitate de mentenanta in tara, upgrade-ul sniper era destul de redus; oricum, nici mig-ul 29 nu era un avion grozav (vedeti kosovo).
nu ne permitem armata. la 2000 de generali in rezerva, cu ce vrei sa intretii armata?
Văd că nu știi nimic despre capacitățile unui CD Gripen MS20. Ca să nu mai vorbim de un E Gripen
nu, nu stiu. descrieti-le, chiar sunt curios…
Avioanele daca mai au 2000.3000 de ore,de zbor resursă este,, bine,, cel mai probabil Mapn le va creste resursa de zbor, alți bani altă cheltuială.
Nu suntem noi un stat care sa ținem avioanele 10 ani si sa trecem la F35. Probabil ca vom trage de ele mult si bine, le vom tine,, pe perfuzi,,
Într-un final ma si bucură aceasta achiziție, ținând cont ca achizițiile sunt rare pe la noi, haideți sa le vedem în curte, si de aici vom vedea ce vom face cu ele. Probabil ca vin la pachet cu foarte multe piese se schimb.
2000 de ore
la 200 de ore pe an asta ar insemna 10 ani
prin 2030 vom cumpara 2 escadrile de f35 si a treia mai tarziu cand se termina resursa la cele 17 cumparate initial
2000 de ore este resursa de zbor pe care o au avioanele norvegiene pe care le vom cumpăra?
Intr-un articol DefenseNews din 2017 se vorbea de 10000 ore zburate. Cred ca dureaza pana aflam.
Vor zbura pilotii romani 200ore/an cand vor zbura…..porcii
@stann, asta daca F16-urile romanesti vor avea un singur pilot. ceea ce e putin probabil
Mai ales dacă resursa de zbor va fi extinsa la 12000 de ore, cel mai devreme de anul 2045, nu scăpăm de F16, când corupții și dezinteresații noștri politicieni, de forțele noastre armate ca și de tara și poporul lor, vor cumpăra aparate F35, SH, forjate la greu, din prima generație, nemodernizate, de la o tara care se va dota cu avion multirol de generația 6.
3000 de ore cred ca e super-optimist …
Is gunoaie pt ei, pt noi is bunaciuni si nu cred ca-i o gluma, intrebarea e , vor veni toate odata sau mai au de pregatit MK si Campia Turzii?….stiu ca-i prea devreme pt calendarul livrarilor dar estimati vreo estimare estimativa?
Incepand cu 2022, Norvegia se va baza doar pe F-35, toate F-16 urmand a fi retrase pana atunci. Posibil sa vina repede, macar de-am avea suficienti piloti pentru ele. Ca munitie sigur nu avem suficienta pentru toate.
Piloti?! Apai alu” matale te gandesti la piloti? Se simte aroganta-n aer, de ce nu te gandesti la lucruri mai simple: garaje unde sa le tinem avem? N-avem, baze aeriene pentru ele avem? Evident ca nu, asa ca pana la piloti, Nicolae, mai e cale lunga…
JAS 39 cica n-are nevoie de garaj, da nu mai vreau sa ma gandesc la partile rele….ce e ghini di tat e ca com avea 49 de F16 care vor zbura minim 10 ani, iar asta nu e o chestie rea
E n-are nevoie, cam toate astea vestice au…
@GMT,
Varianta A: am vazut un film documentar despre ,,haiducul” Gripen;
Varianta B: bagam si eu batul prin gard;
Varianta C: Variantele A si B.
Inca nu stiu care-i raspunsul bun :)))
Nu are pe dracu nevoie, el e mai special, nu are nevoie de hangar cate nopti si cate zile?
Indiferent cum s-ar chema avioanul daca nu il tii in hangar ii scurtezi durata de viata operationala. Sa nu credem ca F 16 prinde 8000 de ore de zbor daca il lasi in camp.
La fel Gripen C/D nu prinde alea 6800 de ore de zbor daca il lasi in camp.
George s-a facut cererea doar, feb-martie aprobarea, semnarea contractului iunie-iulie deci livrare martie-aprilie 2023, deci cam cade cel putin cu graficul de lucrari de la Campia Turzii
Or sa stea garate la Aerostar mult si bine :))
Hai bre ca niste garaje se fac intr-un an, doi si nici nu costa o avere.
Multam nicolae, poate da Domnul s-or cumpara ca altfel is degeaba ma gandesc, poate macar la munitie NOUA sa gandeasca daca la restul ba
@Serghey. Cam 5 ani. Estimativ 2021- 2025. Investim in paralel atat noi, cat si US
Pai e super naspa atunci, vor avea aproape 50 de ani la intrarea in dotare, eu credeam ca vin de la anul le zburam 10 samd…..F35 SH samd
Astea nu-s masini sa dai banu’ pe ele, sa te urci la volan si sa pleci… Cat a durat cu portughezele?
Daca incep sa intre in serviciu din 2023-2024 este foarte bine.
pai ale norvegienilor trec deja prin revizie la ei acasa inainte sa le vanda, si deja au inceput sa le ia pe rand. Noi nu mai facem nimic, decat daca ne ajuta LM sa le prelungim resursa sau sa modernizam ceva, dar nu cred.
ramane de vazut daca se mai poate prelungi resursa. deja devin scumpe de operat. noroc ca roaf nu zboara, pot sa traga de 2000 de ore 30 de ani (64000 de ore pe toata flota?). sa aiba ei bani sa le consume!…
Man , astea-s operationale nu-s stocate…..zicea careva mai sus ca avem deja spre 100 de piloti iar tu cu manuta ta ai scris ca hangarele le faci, deci de ce ar dura 1-2 ani, mai ales ca le modernizezi in tara, IAR Brasov , IAR Craiova, Romaero nu pot fi incluse in modernizare pe langa Aerostar, macar ca si externalizare pt anumite chestii chiar daca nu-s acreditati?
pai daca hangarele le faci in 2 ani da tu aloci bani pt ele la jumatea lui 2020 cand sunt gata ?
In cateva luni, din ce am vazut is pe structura metalica.
si aclimatizarea?
Doar acooerisul restu nu e si chiar si ass construiesti depozit sau hangar functional,ca la unu faci ziduri si acoperis la altu mai trebuie si alta infrastructura si la nici unele nu bati din palme sau nu ati invatat nimic de la borcea unde au venit avioanele cu intarziere tocmai de asta ca sa batut din palme ca tovarasu ceasca
i
@Marius & Serghey
As zice ca numai aprobarile si hartogaraia vor dura cel putin 6 luni. Sunt 3 state implicate iar astea-s obiecte cu care omori si distrugi, nu capete tractor si semiremorci.
Apoi, doar Aerostar este centru autorizat sa se joace cu asa ceva. Craiova e pana peste cap cu 99-le iar Brasovul se ocupa de aparate de zbor cu aripi rotative. Nu fixe.
Stiu si eu ca norvegienii pregatesc vanzarea de ceva timp.
Buna ziua. Ce radar au norvegiencele ? Pot sustine lupta BVR cu rusii ?
radare aceleasi pe care le are F 16 MLU al nostru, Tape-ul superior indica ca sunt stiute mai multe tipuri de armament pe care noi nu le avem integrate si fericirea se opreste aici.
Nu am gasit momentan informatia, nici nu am avut timp sa scotocesc, F-urie norvegiene au acelasi radar ca cele luate din Portugalia sa unele mai bune?
La fel. AN/APG-66(V)2A: https://en.wikipedia.org/wiki/AN/APG-66
Sincer, daca poate acrosa Aim 120 varianta D, ma astept ca radarul norvegiencelor sa fie mai capabil decat radarul existent acum pe F 16 exploatate de Romania. Altfel, nu are(prea multa) logica integrarea acestei arme…
Informatiile publice vorbesc de acelasi radar. Varianta D a lui Amraam nu aduce doar o crestere a razei de actiune, vine si cu imbunatiri pe partea de ghidare care sunt cel putin la fel de importante ca cele de pe partea de raza de actiune. Asa ca logica e acolo.
Radarul mentionat mai sus, AN/APG-66(V)2A are, potrivit informatiilor publice o raza de actiune maxima de 150 km si de 80 km in conditii de paraziti si bruiaj.
Realitatea bate filmul mai mereu, iar simularile de pe calculator nu garanteaza ca in viata reala totul va functiona la fel, apropos de link-ul pus de robi de pe corporalfrisk.
A nu se intelege ca nu m-as bucura la un radar mai bun, este sufletul avionului. Se zice ca de la Tape M7 in sus va veni un nou radar. Frumusetea sistemelor de arme americane este ca sunt imbunatatite continuu. Si, din fericire pentru noi, mai sunt inca multe F-16 in serviciu, nu ramanem noi (sper) ultimii utilizatori.
Un radar este atat de bun pe cat de bun este radarul „concurentei”, iar aici – desi batraior – radarul A/B-ului este inva foarte verde.
e pe dracu….PESA ala al rusilor de pe SU 30 este superior si la semnal si la putere bruta.
Apoi degeaba ai radarul superior lui MIG 29 SMT cand ala beneficiaza de AWACS si ale noastre nu.
Sigurul lucru care ne incalzeste e ca acum cele 12 avioane Gripen C/D din ungaria sunt nerelevante pentru miuta din vecini.
Pur si simplu 17 +32 ese mult superior lui 12 in orice configuratie or fi alea.
Cat de superior este radarul de pe Su 30 s-a vazut in meciul India vs Pakistan. Ansamblul radar-racheta BVR poate fi sau nu superior, in cazul Indiei s-a dovedit ca nu este desi trebuie sa spunem ca Pakistanul are F 16 mai noi si mai moderne decat ce vom cumpara noi…
Numai in conditiile in care SU-30 indian este identic cu cel rusesc.
Meciul India- Pakistan este nerelevant ca se pare ca indienii au pretentia ca la BVR sa lansezi la maximul anvelopei rachetei pe care o ai si aia sa si loveasca tinta.
R 77 daca au plecat cu ele pe aripi sun echibvalentul AIM 120 AMRAAM dar varsiunii A dupa unii iar dupa altii sunt echivalentul versiunilor C dar din anii 2000. Deci clar nu cele mai noi si moderne chestii. Iar de R 27R care este echialentul Sparrow nu am ce sa spun decat ca este semiactiva si cu aia trebuie sa stai cu radarul pe tinta pana racheta o loveste deci daca avioanul adevers a tras si el si tu trebuie sa faci manevre evazive clar ai tras-o degeaba.
Vezi si primele teste ale englezilor cu AIM 120 AMRAAM si o sa te convingi ca fara mid course update desi sunt rachete fire and forget o sa ratezi destul de des.
In viata reala si in NEZ s-ar putea sa ai surprize.
Cel mai bine ar trebui sa ii intrebe pe israelieni, aia sa pricep mult mai bine cum sta treaba.
Apropos MIG 21 Bison ala doborat a dat si el o tinta jos si dupa blogurile din Pakistan dar se pare ca un JF 17 si nu un F 16 asa cum si-ar fi dorit indienii…
Cam multe incidente in care tehnica aeriana rusa arata diferente intre ce clameaza marketingul si propaganda si realitatea din teren. Su35 – ul facut neputincios de Rafale in Egipt, ironiiile chinezilor la adresa avionicii aceluiasi aparat banuiesc ca nici astea nu-s relevante. Prin 2004 la Cupa Indiei cand indienii clamau scoruri de matineu contra avioanelior F15 si F16 de la Kadena astea erau relevante nu? Sau cand aceeasi indieni pretindeau ca au facut praf EF britanice textele erau aceleasi. Si brusc cand avem o situatie reala de lupta in care marele avion da tarcoale pe la marginea razei de angajament ca spectator, mare radar cu raza naucitoare ioc, supermanevrabilitatea ioc ca nu s-a apropiat s-o puna in valoare.Cat de irelevanta este situatia? Sunt prea multe cazurile de genul asta ca sa nu te gabdesti ca ceva nu se leaga la pretentiile rusesti privind avioanele lor.
Tot din familia N este si al rusilor. Dupa datele disponibile pe net ultima varianta de N011 are raza maxima de detectie 400km, 140 km din fata pt tinta de marimea unui Mig29 si 60 km din spate. APG 66 are 120km din fata si 85 km in conditii de mediu ostil cu bruiaj. Rusii nu dau date despre asta pt ale lor. Si nu toata flota de Su30 a rusilor are ultima varianta de BarsN011.
Acele Gripen au toate
-ECM integrat
Actualizare software MS20
Meteor, Iris-T și SDB vor fi disponibile în curând acolo
și, de asemenea, fiecare Gripen are legătura de date TIDLS
TIDLS oferă o flexibilitate tactică extraordinară unui Gripen.
„It also allows a Gripen to receive or transmit targeting data to another, to an airborne or ground-based command centre or to other aircraft types fitted with the TILDS. The system also allows aircraft to use their radars to triangulate a target track, or one aircraft to jam a target while others track, engage or sneak up on it.”
In general, la AMRAAM, nu se prea fac lansari de lupta la peste 100 de km, chiar daca racheta „bate”.
Dincolo de distanta aia scade manevrabilitatea, viata bateriei care tine senzorul se apropie de limita de timp, etc… sansele de lovire scad dramatic, mai ales daca oponentul are si el emisii scazute, contramasuri inclusiv bruiaj electronic.
https://www.rumaniamilitary.ro/raytheon-integreaza-amraam-er-pe-f-35
Multam de completari baieti!
https://theaviationist.com/2021/04/14/u-s-air-force-f-15c-eagle-records-longest-known-air-to-air-missile-shot/
” in March 2021, an F-15C fired an AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) at a BQM-167 subscale drone, resulting in the longest known air-to-air missile shot ever.”
not the same thing as the real deal
Last time I looked the real deal a fost tot un AMRAAM prin Siria.
asta cu raza maxima sunt la fel de basme ca s400 care loveste la sute de km. in situatii reale razele sunt mai scurte din einspe mii de factori.
in situatia in care lanseaza de la inaltime mare si viteza mare tot nu face mare branza in faza terminala in fata unei tinte manevrabile si asta e fara sa tinem socoteala de un mediu cu razboi electronic.
evident ca au mai avansat de prin irak 91 dar tot asta cu raza maxima de obicei este marketing.
prin siria cred ca un su22 a fost victima deci nu ceva prea avansat si probabil ca ala nu stia nici macar ca vine. sa vedem un mig29 sau cineva din familia su27 lovit la sute de km si atunci mai vorbim.
Pana la proba contrarie cam astia au dilit ceva pana acum. Restul este poezie. Acum 2 decenii sarbii au pierdut 5 MIG-29 contra AMRAAM.
eu cred ca alex vorbeste de siria referindu-se la un SU 24 al Fortelor Aerospatiale ale Rusiei doborat de un Aim 120C7 lansat de un F16
eu n-am sustinut ca amraam nu isi face treaba doar ca razele alea maxime sunt mai degraba pe hartie. rachetele zboara lent si fara energie in faze finale, nu mai sunt capabile de manevre.
@ Alex pai asa si R 27 R a recuperat in Yemen cand a sters din inventar un F 16 al UAE parca si un F 15 Saudit dar de asta tot nu este o racheta buna.
Ambele doborari revendicate, neconfirmate. Pe langa asta sunt lansari de la sol, conditii tactice diferite.
Adica ce au in plus radarele de pe F-16 bulgaresti? Ce aduc in plus?
Ha, esti serios?
Deja intre ale noastre APG-66 V2 si alea de BL52, respectiv 52+:
„The APG-68 has greater range and resolution, as well as 25 operating modes, including ground-mapping, Doppler beam-sharpening, ground moving target indication, sea target, and track while scan (TWS) for up to 10 targets. The Block 40/42’s APG-68(V)1 model added full compatibility with Lockheed Martin Low-Altitude Navigation and Targeting Infra-Red for Night (LANTIRN) pods, and a high-PRF pulse-Doppler track mode to provide Interrupted Continuous Wave guidance for semi-active radar-homing (SARH) missiles like the AIM-7 Sparrow. Block 50/52 F-16s initially used the more reliable APG-68(V)5 which has a programmable signal processor employing Very-High-Speed Integrated Circuit (VHSIC) technology. The Advanced Block 50/52 (or 50+/52+) are equipped with the APG-68(V)9 radar, with a 30% greater air-to-air detection range and a synthetic aperture radar (SAR) mode for high-resolution mapping and target detection-recognition. In August 2004, Northrop Grumman was contracted to upgrade the APG-68 radars of Block 40/42/50/52 aircraft to the (V)10 standard, providing all-weather autonomous detection and targeting for Global Positioning System (GPS)-aided precision weapons, SAR mapping and terrain-following radar (TF) modes, as well as interleaving of all modes”
Range: 296.32 km, 184 miles
Range for 5m2 aerial target is 105 km
Ale lor nu sunt AESA?
ale cui, ale bulgarilor da, ca sunt V-uri.
Ale norvegienilor sunt tot MLU, exact aceeasi configuratie cu alea portugheze, doar cu cateva chestii integrate in plus in Tape 6.5.
Radarele trebuie aduse la zi. Adică ultimul model de AESA. Dar dacă faci doar politie aeriana merg si astea APG-66 V2A. Nu cred ca noi avem ambiții de aviație de lupta cară sa facă ce face USAF. De exemplu, SDB-urile care merg pe F-16 norvegiene sunt doar alea cu ghidaj GPS, SDB-2 cele cu ghidaj GPS/IIR/Radar care pot lovi tinte in mișcare nu sunt integrate.
macar APG-68 sa punem, ca sunt multe scoase de pe cele ale USAF si ale altor clienti in upgrade pentru a fi inlocuite cu AESA.
Merci.
Cu siguranță parlamentul va aproba aceasta achiziție.Solicitarea adresata Parlamentului este doar o formalitate obligatorie.Inainte de a se face aceasta solicitare oficiala, din partea conducerii MAPN, subiectul a fost tranșat de politicieni, inclusiv de cei de la PSD.
Ținând cont de caracterul politicienilor romani, acum, sufletește ma apasă ideea negativa ca aparatele F16 vor fi singurul avion multirol pe care îl va avea România, cel mai devreme, în anul 2025, pana ce resursa lor de zbor se va consuma, și asta pana după anul 2045, cel mai repede, mai ales daca resursa de zbor va fi extinsa la 12000 ore. Apoi, după anul 2045, cel mai devreme, se va cumpăra pentru România, F35 SH, foarte bine forjat,de la cei care se vor dota cu aparate din generația 6.
Dacă se dorea cu adevărat trecerea la F35, în anii 2030, acum, ca etapa de tranziție, pentru acomodarea tehnice a exploatării unui avion multirol de generația 4, in vederea trecerii apoi la generația 5, cel mai simplu și practic ar fi fost ca să închiriem aparate F16, SH, apte de zbor, din SUA, asa cum au procedat italienii în trecut, pe care sa le exploatam pana la începutul anilor 2030, când aviația militara romana ar fi primit în dotare F35, nou, comandat în momentul încheierii contractului de închiriere al aparatelor F16 de la guvernul american.
Nu am mari așteptări de la politicienii noștri.Sper ca sentimentul meu negativ sa nu se împlinească .
Eu zic ca daca alta optiune n-aveam e ok si asta. Ramane de vazut unde se va efectua prelungirea resursei (m-as mira sa fie la Aerostar).Cat despre capabilitatea de a purta munitii noi,e fix 0 ca noi n-avem nici munitie standard destula,nu cred ca pitpalacii astia vor cumpara JASSM sa fim seriosi, poate daca ne miluiesc americanii ca pe greci.
Evident ca existau și alte opțiuni.Politicienii au optat pentru cea mai ieftina varianta, cu bătaie pe termen lung, de cel putin 20 de ani, începând cu anii 2024-2025, când aparatele F16 cumparate din Norvegia, ar intra cel mai devreme în serviciul operativ al aviației noastre militare.
Sper din suflet sa greșesc dar sunt foarte sceptic fata de calitatea acestei achiziții.
Cel mai ok ar fi fost sa ajungem încă din anii 2000, la o înțelegere directa cu guvernul SUA și sa batem palma cu ei.Inclusiv în ultimii ani se putea face acest lucru, pentru 48 de aparate F16, SH, C/D, din stocul de rezerva al SUA,aflat la conservare în desert.
Din ignoranta, mulții ii acuza pe americani de achizițiile nepotrivite facute de politicienii romani, fără sa aibă dreptate.Americanii îți oferă aproape tot ce vrei.Vrei cele mai uzate SH-uri, aia îți dau.
Pai bre Sorin ,chiar asa, tu estimezi ca vor intra in dotare in 2024-2025, pai daca-i asa la ce dracu le mai luam pe astea daca din 2030 vorbim de F35?!!
Astea au rost daca vin in 2-3 luni daca vin in 2024 sa stea acolo da-le dreaq ca m-apuca iar bazdaganiile….astea-s bune acu boss sa ne intelegem, pt 2024 is bune doua escadrile de SAAB , apoi din 2030 inca 2 si 1 de F35!!!
Anul 2030 pt F 35A este muuuult prea optimist. Poate se refera cineva la decada 2030…
Acum cat de nebuni sa fim sa operam F 16 si Gripen in acelasi timp? Pe de alta parte Gripen sh, adica C/D? Ca daca vorbim de Gripen E/F pretul lui nu este mai mic decat al F 16 Block 70 si atunci de ce ne-am lega la cap cu doua modele diferite de avioane, doua stocuri diferite de piese de schimb, doua loturi de piloti si tehnicieni fara legatura intre ele, baze aeriene care nu pot opera decat unul din cele doua modele de avioane?
Vremea Gripen in Romania a trecut de mult.
Nici nu cred ca suedezii au fost vreodata luati in serios…
Nu e ca nu am avea azi 2 avioane diferite in RoAF ca din cate stiu si MIG 21 LAnceR si F 16 MLU sunt tare diferite si coabiteaza ba fac si treaba buna, pana la urma este totul o chestie de cost vs performanta.
Dar ca sa faci o analiza trebuie sa vrei sa te uiti si in alta directie, ori noi cumparam all in american – ca e bine sau nu asta este alta discutie.
Sincer preferam orcand Gripen E/F sau F 16 V in numar de 16 aparate fata de astea 32 de MLU norvegiene. Si asta numai din primsa resursei care batea bine la 10.000 de ore de zbor si iti asigura ca poti visa la o escadrila de 16 F 35 sau FCAS mai tarziu.
Poate nu e tarziu pentru 16 Gripen noi-noute, potente, ca la F-16V dureaza mai mult livrarea…. daca lucrurile nu sunt batute inca in cuie.
Gripen este un capitol inchis definitiv pentru România.Dupa F16, cândva, va urma un alt F, Made în USA.
Never say never…
Pai si Gripen E/F crezi ca o sa creasca pe garduri?> SAAB este ocupata cu livrarile in Brazilia si Suedia, daca maine primeste comanda de la noi nu stiu daca in 12 luni pot livra mai mult de 2 bucati. SAAB nu are forta financiara a LM sa isi extinda fabrica pentru ca au venit niste roamani si vor 16 bucati peste rand.
Discutia evident ca este teoretica ca noi nici nu am incercat sa intrebam, pe noi ne intereseaza doar F 16 MLU de aici li lipsa de optiuni.
Viziune de „las ca merge si asa” intre timp gradatii de azi ies la pensie speciala si vin altii la comanda sa isi sparga aia capul cu amanunte de genul cu ce o sa zboare pilotii in 2030.
Nu inteleg de ce te cramponezi de un drum infundat. Gripen n-a fost niciodata cu sanse mari la noi, cartile erau facute pentru F16 inca de cand regretatul pilot Kiru a testat EF, Gripen si F16 iar el a indicat F16-le ca fiind cel potrivit pt noi. Nu s-a vorbit niciodata la noi despre posibilitatea reala ca Gripen sa fie luat exceptand marketingul SAAB si pasionatii de pe forumuri. Nu am luat F16/70 pentru ca nu vrem sa ramanem pe F16. Simplu. S-a apelat la o solutie ieftina tranzitorie spre generatia 5.De 450 mil $ cate block 70 luam? Adevarat, acum ai nostri trebuie sa respecte parcursul si sa duca o politica predictibila astfel incat in 10-15 ani sa inlocuim actuala flota cu F35. De idei bune nu ducem lipsa, pacatuim la executie.
la pret de fabrica oferit bulgariei 7 buc
Bun comentariu. Mai aduag si eu, predictibilitatea a fost la noi cea mai mare problema. Din fericire ala strategic nu(inca).
Daca ar fi ca FARo sa opereze 2 tipuri de avioane supersonice de lupta multirol cel mai potrivit ar fi impreuna cu F-16 AB Block 15 MLU 6.5 Falcon sh, F-15 E Strike Eagle sh pt superioritate aeriana si atac deoarece ambele tipuri de avioane pot imparti multe in comun precum : motoarele, avionica si sistemele de armament + alte componente, deci mentenanta mai ieftina.
Cu 32 de F-15 E SE sh achizioinate pe aceeas schema pecum F-16 norveginene si la un cost maxim poate de 700 milioane cu TVA, adaugate la cele 48 F-16 AB MLU Falcon sh, FARo si ArmRo chiar ar deveni niste forte care chiar pot conta in zona.
Se va putea astfel acoperi tot teritoriul Romaniei cu 5 escadrile a cate 16 avioane fiecare plasate pe Borcea-Fetesti, Bacau, Luna, Giarmata si Craiova.
Pe Kogaliniceanu CT se poate plasa un escadron de 8 (sa speram) F-15 E Strke Eagle cu NSM pe ele pt ca asa cum s-a remarcat tarile aliate din NATO care au trimis avioane pt politie aeriana pe Kogalniceanu CT, au trimis avslmr bimotoare. Pe Borcea-Fetesti ar ramane inca 8 F-15 E SE sh iar cele 16 F-16 AB MLU sa fie trimise pe Bacau de exemplu. Normal bazele de la Bacau, Giarmata si Craiova vor trebui modernizate.
Sper ca achizitia cu cele 32 F-16 AB Block 15 MLU 6.5 Falcon sh se va materializa pt FARo cat mai repede maxim pana in 2023, sa li se mareasca resursa la macar 6000 de ore/fiecare F-16 ex-norvegian, unii au zis mai sus la comentarii ca s-ar putea face resursa de 12000 ore /avion + modernizate la zi si cu armament cat mai nou si performant (integrare NSM).
Oricum trb vazuta partea buna a acestei achizitii mai ales daca s-ar cumpara si rezerva norvegiana de piese de schimb pt F-16 AB MLU Falcon + implicarea industriei aeronauitce romane in modernizarea si prelungirea resursei acestor avioane cu sprijin USA.
Eagle nu este disponibil…
L=-au primit doar Israle si Arabia Saudita. Doar.
japii si coreenii.
Abia anul viitor , parlamentul își va da acordul.Evident ca nu mai repede de luna februarie.Apoi se va ajunge la semnarea contractului de vânzare cumpărare, undeva în semestrul 2.Avioanele trebuie sa treacă printr-o revizie generala și modernizare ca să intre în serviciul operativ.In plus, trebuie instruit suficient personal navigant și de întreținere pentru a se putea ajunge la exploatarea corespunzătoare a avioanelor F16.Dupa cum se mișcă ai noștri, nu cred ca mai repede, hai sa zic de anul 2024, ca să fiu mai optimist, se va ajunge la intrarea în serviciul operativ al celor 32 de F16 cumpărate din Norvegia.
Deci într un fel, facem o afacere cam păguboasă!
Ma întreb de ce nu Gripen?
Aparate noi, preț foarte bun..? De ce nu le ia în considerare?
Chiar asa, de ce?
https://i.imgur.com/Neurv5D.png
De pe chrome nu mai merge sa intrii pe site, certificatul SSL este invalid, vorbeste cu cei de la hosting sa te ajute.
We’re back, baby!
Se stie cate duble sunt intre cele 32 ?
Probabil tot procent de 25% (cel putin asa au avut intentia cu cele portugheze, 4 duble, dar s-au multumit cu 3 din 17).
Deci 8 duble (cate 4 la fiecare escadrila de 16)…in cel mai rau caz minim 6 (cate 3 pe escadrila).
Asta a fost din ciclul „iarna nu-i ca vara” 🙂
Cica norvegienii ar avea 56 trecute prin MLU, din care 11 B-uri si restul A-uri. Draken a luat 12 dar nu stim proportia.
Daca nu se integreaza la Aerostar posibilitatea de RK cu extinderea resursei de zbor la 12000 ca sa tragem de ele vreo 10 ani, inseamna ca de fapt s-a dorit sa cumparam un stoc impresionant de piese de schimb.
Scrie undeva explicit ca ne dau si stocul lor de piese?
Ziceam ca avioanele in sine sunt stocul de piese, bine usor metaforic dar nu cred ca departe de adevar.
Poland news of the day: the American F-16s will be serviced in Poland.
https://milmag.pl/wzl-2-beda-serwisowac-amerykanskie-f-16/
https://zbiam.pl/f-16-fighting-falcon-nalezace-do-usaf-beda-serwisowane-w-bydgoszczy/
https://www.defence24.pl/amerykanskie-f-16-beda-serwisowane-news-defence24-w-bydgoszczy
Maybe some sensible cooperation between Romania and Poland will finally begin in the exploitation of our F-16s?
the F-16s are not the same standard: different structures, engines, radars and avionics
Yes, I know, but the area of cooperation can always be agreed, there must be the will of both partners …
Sa fie cu plinul de kerosen facut ,ca ne ocupam noi de restul.Kerosen iesti? Haraso.Sure you can understand it .
Se pare ca toate aparatele norvegiene au trecut prin programul STAR (Structural Augmentation Roadmap )
Parte din componentele structurale din programul START au fost furnizate de Cyclone Aviation Products Ltd (acum parte din ELBIT)
Elemente structurale pt F-16 mai fabrica si IAI (in US: aripi pt F-17 block70)
Pe partea de subsisteme, unele cele care RoAF le-a luat ulterior achiziitiei aparatelor , sunt in configuratie standard pe cele norvegiene (exemplul AN/ALR-56M, MIDS JTRS , AN/ARC-210, KIV-78 — Mode 4/Mode 5 IFF Crypto Appliqué)
Suplimentar au integrate Link16 superior (net-centric capabilities), Continuous Wave Jammer AN/ALQ-162 SHADOWBOX / COMPASS SAIL, Universal Armament Interface (https://www.iqpc.com/media/6729/4428.pdf ), si armament care pana acum nu il puteam utiliza pe cele portugheze: AIM-120D (cu mentiunea ca raza de actiune a rachetei este mai mare ca raza de detectie a radarului instalat), AGM-119, etc)
Semnul de intrebare este la motoare: care este uzura lor?
Un nivel de munca de cca 2500 – 3500 de ore pe aparat probabil ca vor fi necesare. Intrebarea este daca are Aerostar atatia oameni calificati / certificati pt toate operatiunile necesare
yep, viata structurii si a motoarelor, asta e intrebarea.
Aproape de sfarsitul perioadei de viata motoarele devin un cosmar, ca intretinere si costuri. vezi si studiul despre F-18 australiene:
https://www.rumaniamilitary.ro/fa-18-hornetsuperhornet-costuri-si-modernizari
Problema e si mai complicata: pentru inca 2-3000 de ore de zbor prin zombificare, mai merita inlocuite motoarele. Daca avioanele erau la 5-6000 de ore de resursa cheltuita, cu tot cu extinderea la 12-14000 ore maxim, merita inlocuirea motoarelor.
Nu stiu zau daca la banii pomeniti in document, poti sa cumperi cateva motoare in plus ca se la poti schimba rapid, astfel in cat ciclul de mentenanta sa nu blocheze avionul la sol. Asa cum este MLU, poti pune plug&play orice motor fie P&W fie GE.
Din ce imi aduc aminte, M88 pe Rafale F.3 are o utilizare de 500 ore intre doua revizii, isar pe F.4 va avea 800 de ore intre doua revizii complete insa francezii calculeaza diferit uzura
Cat despre stoc de piese nu stiu cine, unde a vazut ca RoNAF are asa ceva.
Asa cum am scris mai jos, este vorba de asociere intre LM si Kongsberg in realizarea Lockheed Martin-licensed F-16 ‘Falcon Depot’ care actioneaza ca un centru MRO, celalat cel mai apropriat este F-16 Depot Overflow Facility in Greenville SC, iar F-16 in Europa sunt stocate in Belgia la Weelde (https://www.google.com/maps/@51.395,4.96,2707m/data=!3m1!1e3 )
„Lifecycle” la motoarele PW si GE este masurat in Total Accumulated Lifecycle (TAC) si nu in ore de functionare. Algoritmul este secret. Ma indoiesc ca se fac „revizii” dupa cateva ore de functionalitate. La B-52 un motor TF33-P-3/103 este recapitalizat dupa 5.000 de ore de zbor pentru simplul fapt ca intreg avionul trece printr-o asemenea procedura dupa acest numar de ore de functionare.
https://aijes.net.technion.ac.il/files/2020/10/1-8-AIJES.pdf
https://www.defenseromania.ro/mapn-pregateste-licitatia-pentru-achizitionarea-a-peste-1-000-de-vehicule-blindate-de-tip-usor-4×4-pentru-armata-romaniei_614120.html
Se pare ca incheiem anul in forta sau i-a soptit ceva taica Joe Robinet lui Klaus la ureche ..ca e cam shitty situation de au sarit astia pe 32 de bucati odata…Asta este .le-am luat ,sa le vedem in curte .si vom vedea cat vom trage de ele ..Doar am reusit noi sa tinem in viata Mig 21 ataia ani ..nu reusim cu niste amarate de F16 ?
Exact la asta mă gândeam și eu, sunt de acord cu tine! Probabil treaba se impute din moment ce până acum ba câte 12, ba câte 5, iar acum, din prima 32….! Probabil că lucrurile se precipită și noi trebuie să fiim pe fază! Cam vechi dar bune și astea mai ales că vin cu un stoc considerabil de piese de schimb!
Eu unul nu asi impinge conversatia spre o achizitie grabita de situatia cojucturala…
Norvegienii isi pregatesc F16-urile de vanzare de ani de zile (am publicat vreo 2 articole din presa lor pe PSR cu multe luni in urma in care presa norvegiana discuta situatia flotei si pregatirea pentru vanzare) si alaturi de alte natii am fost priviti ca potentiali cumparatori. Asta inseamna ca negorierile nu s-au facut in 2-3 luni de cand situatia ucrainei a luat-o razna de-a binelea, ci au fost coordonari si analize per avion (dupa parerea mea). Ieri Dancu declara prin presa ca rezerva toturor avioanelor achizionate de la norvegieni e de 2500 de ore, iar asta imi intareste ideea ca negocierile sunt desfasurate de mai mult timp. Croatii (care initial au fost inclusi in carti) au ales altceva, canadienii au avut si ei partea lor de negocieri si si-au tras 12 celule si poate ceva „spares”.
In ce priveste achizitia canadienilor vs achizitia romaneasca, iarasi nu ma-si hazarda sa declar ca, canadienii le-au luat neaparat pe cele mai bune. Sunt sigur ca au fost negocieri intre parti, canadienii au nevoie de avioane pentru antrenament si parca tinte, romania are nevoie de avioane de lupta si sunt sigur ca fiecare si-a ales partea care o intereseaza. Iar norvegienii au avut amandoua variantele disponibile si au coordonat negocierile intre parti.
Altfel salut achizitia si sper sa fie de folos armiei romane in ce priveste pregatirea, achizitia si trecerea pe F35!
Doar ca faptul ca au fost luate toate, ar trebui sa ne spuna ca nu s-a ales nimic. Daca se luau 24 din 40, hai sa zicem ca era loc de ales 1 din 2.
Numarul e folosit ca deterrent asa ca situatia e groasa.
Referitor la piese si servicii din norvegia: LM si Aerospace Industrial Maintenance Norway AS (astazi parte din Kongsberg: https://www.kongsberg.com/kmagazine/2018/12/acquires-aim-norway ) au semnat un partneriat pt infintarea primului centru Lockheed Martin-licensed F-16 ‘Falcon Depot’ pt RoNAF: https://news.lockheedmartin.com/2019-03-12-AIM-Norway-Lockheed-Martin-to-Establish-F-16-Sustainment-Hub-in-Norway . Curios ce sa va intampla cu el
Radarul este acelasi, motoarele sunt aceleasi.
F-16 norvegiene au fopst asamblate in Olanda in uzinele Fokker
RNoAF
Logic ar fi ca v-a fi transformat pentru sustinerea F35 zonal – cine stie…
E uite asta e o veste care ma bucura iat, nordicii is seriosi , iar daca au umblat la structura acu vreo 5-10 ani cu siguranta mai merg 10-15 la noi fara probleme.
Acu intrebarea care ma roade, in cat timp vor ajunge in tara, ca daca vin in 2024-2025 vb lu Sorin atunci de ce nu luam dreaq 24 de Gripen pana-n 2025 si inca 24 pana-n 2030, urmand ca dupa 2030 sa luam macar 12 F35….asa ne-ar iesi o aviatie pe de o parte si mai moderna dar si mai capabila si poate si cu intretinere mai ieftina
Eu ma bucur pentru achizitia asta, sunt sigur ca ne indreptam hop-top spre F-35! Asta e stilul nostru, pas mic, pauza, pauza, pauza, inca un pas mic, pauza, pauza, pauza…Cu avioanele astea, modernizate ca si suratele lor, devenim o forta in zona, fie ca le place sau nu le place rusilor. Din ce observ vad ca mergem inainte cu crearea infrastructurii pentru F-16 si pregatirea pilotilor pentru „alte vremuri, alte scule”! Sa ai infrastructura adecvata F35 poate fi mai costisitor decat avionul in sine, la fel si piloti la standarde inalte de pregatire. Ma gandesc ca pasii mici au rostul lor, nu dati cu parul!?
O idee foarte buna. Cele cu resursa suficienta (portughezele) redistribuite pe toate aerodromuririle pentru instruire si SLP-PA, celelalte la vaselina in caz de nevoie. Sa fii capabil sa ridici 40+ platforme purtatoare de 9x, 120, de ce nu si NSM, HARM, containere de razboi electronic moderne, etc. ar pune pe ganduri pe oricine.
Varianta e preferabila variantei Grippen pentru ca de peste garla se pot trimite avioane inlocuitoare, piese oricand si practic in cantitati nelimitate (cu banii la sfarsit) pe cand Suedezii se pot face ca ploua, cand , la nevoie, au si ei ditamai sula-n coasta.
Din cate cunosc (posibil sa ma insel) norvegienii au cel mai mare stoc de piese pentru A/B di Europa (daca nu chiar din lume) care probabil va fi transferat cu tot cu avioanele
Per total, daca se va face totul coerent, cu achizitionarea de munitii capabile, asigurarea protectiei AA a aerodromurilor (si aici apar marile mele indoieli) poate iesi ceva foarte bun, cu real potential de descurajare (cel putin pe interval scurt pana la sosirea sprijinului) si redarea capabilitatilor reale de lupta aviatiei si nu doar de asigurare partiala a misiunilor de PA.
OBIECTIVUL 7- FACILITAȚI INSTALARE GBAD (Ground Based Air Defence)
@AB,
Are coerenta ce spui, dar daca vin in 2024-2025 prefer Gripen, un avion mai nou, mai modern si mai ieftin de intretinut,,,,dar daca vin hai in 6 luni nu 4 cum am zis anterior e super si da, o parte pot fi zburate mai putin pt ca resursa, dar mai putin de 100-150 ore an deja iar nu merita ca asta inseamna sa n-ai aviatie plus ca-i deprecierea morala peste cea pe care o cumperi
Realizezi ca, daca iei acuma Gripen, o iei de la zero cu logistica, pregatire, infrastructura, , mentenanta, piloti, bla bla bla, nu? Si cam in ce orizont de timp ar deveni operationala o escadrila? F16 e absolut logic, integrarea norvegiencelor ar merge – spun ar merge, ca vorbim de ministerul somnului de la noi – pe repede inainte, avem experienta si tot ce trebuie sa le facem operationale in timp scurt…
Pe Umbrela zice gen Danila ca probabil vor fi operabile in 2025.
https://umbrela-strategica.ro/generalul-stefan-danila-doua-escadrile-operationale-de-f-16-inseamna-ca-vom-avem-in-sfarsit-aviatie-de-lupta/
Danila vorbește în cunoștință de cauza.Deci norvegienele vor fi apte sa zboare pentru România, cel mai devreme în anul 2025.Trebuie reținut termenul, cel mai devreme și nu cel mai târziu.
Vorbește de operationalizare, nu de zbor. Si escadrila 53 a devenit operațională in trei ani.
Vorbește de operationalizare.M-am exprimat eu greșit.Pentru noi contează operationalizarea escadrilelor.
zice pana in… nu incepand cu –
„…El a estimat că operaționalizarea noilor escadrile de F-16 se va produce cel mai curând până în 2025…”
Si vorbeste de escadrile nu de una…
Vorbeste de 2 escadrile, una fiind deja cea portugheza, operationala.
Deci inca minim 5 ani de exploatare Lancer. Probabil vor mai apela si la cele stocate pentru a mentine doua escadrile operationale?
Salut!
Cam cind ne vom juca cu toate norvegiencele un „volei” la malul marii?
O sa comande si JSM. E si pacat sa nu mai dai acolo 200mil $ pe vreo 32 de bucati, + 32 NSM, + cele de pe corvete si fregate, + HIMARS, + drone. Deja le-am stricat pofta la vodcari ???.
probabil incepand cu anul viitor, norvegienii le pregatesc de mai mult timp pentru vanzare
Iar ne alegem cu o sapca si cu o bataie pe umar ! Facem un muzeu langa cel de pe vremuri,al Tovarasului !
nu stiu ce sa zic acum,parca vad ca iese ungurache de la mediu ca polueaza dom’le…e second hand.serios acum daca is hotarati pe astea si numarul asta atunci sa inceapa repejor cu pregatirea pilotilor.
Bun.
deci achizitia e pornita sa vedem unde le ducem:
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-23864129-baza-aeriana-71-campia-turzii-modernizare-extindere-16.htm?nomobile
https://www.hotnews.ro/stiri-defense-24651612-modernizare-baza-aeriana-mihail-kogalniceanu-licitatie-mapn-avion-multirol-aparare-ofensiva.htm
MK
Acuma nu vreau sa fiu ipocrit, cele 32 de F 16 MLU ma bucura.
F 35A n-avem nici banii de achizitie, nici banii de operare, iar aparatul nu este inca maturizat.
F 16 Block 70 costa mai mult decat un F 35A si pana la urma tot un F 16 este chiar daca pe steroizi, n-are rost sa ne incurcam cu un aparat pe care-l vom zbura inca 40 de ani, daca aparatul respectiv face parte dintr-o generatie aflata deja in retragere. Bulgarii si slovacii si-au cumparat cateva aparate F 16 Block 70 (ei stiu de ce) sa-i vedem cum se descurca.
Dar cea mai buna afacere in cazul avioanelor norvegiene este (daca zvonurile se vor adeveri) stocul de piese de schimb. Daca acesta va fi substantial atunci lucrurile vor fi bune si noi vom avea un ragaz suficient sa punem pe picioare exploatarea F 16 in parametrii nominali: ore de zbor suficiente, avioane suficiente si totul fara costuri suplimentare.
Iar un avion, orice avion, este la fel de bun ca pilotul sau, iar un pilot de F 16 MLU care zboara mult este de preferat unuia de F 16 Block 70 care zboara rar.
PS Iar pe de alta parte hai cu corvetele alea si poate ceva senile (nu MLI-uri). Hai ca se poate…
Mom, I want Norway for Christmas!
Mom: We have Norway at home!
Romania… Norway at home!
And mom said:
Romania 22 – Norway 33
Mapn a gresit cu 1 scorul…le-a lasat cadou 1 avion norvegiencelor sa-l spele cu sampanie :)))
George se pare că în legătură cu corvetele mai trebuie să semneze doar MApN.Ar fi super sa fie incluse și stocul de piese al Norvegiei pt f16 și ar fi frumos să treacă avioanele prin mlu standard 7.2 ,adică standard viper 70/72 gen.
sa ii ceri banii inapoi lu ala care te-a mintit ca mai are doar mapn sa semneze ca e prost informat sau e un manipulator cu interese sau justitia la noi e de decor si tre sa semneze doar cu pixu ca sa ne ridice francezii meceveul :
Numărul dosarului:
47/2/2020
Numărul vechi al dosarului:
–
Data formării dosarului la ÎCCJ:
11.05.2021
Data inițială a dosarului:
07.01.2020
Materia juridică din care face parte obiectul dosarului:
Contencios administrativ şi fiscal
Secție:
Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal
Obiectul dosarului:
anulare act administrativ
Obiectele secundare ale dosarului:
–
Stadiul procesual:
Recurs
Stadiul procesual combinat:
–
Părțile din dosar:
DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBULDING BV – Recurent (Reclamant)
Data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii): 30.07.2021
GUVERNUL ROMÂNIEI – Intimat (Pârât)
Data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii): 30.07.2021
MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE UM 02550 BUCUREŞTI – Intimat (Intervenient)
Data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii): 30.07.2021
NAVAL GROUP – Intimat (Intervenient)
Data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii): 23.07.2021
ŞANTIERUL NAVAL CONSTANŢA SA – Intimat (Intervenient)
Data emiterii ultimei comunicări (faza prealabilă judecăţii): 23.07.2021
Ședințe de judecată:
Dată de ședință Ora de începere a ședinței
12.10.2022 9:00
Complet de judecată: Completul nr.2 NCPC
Numărul documentului de soluționare: –
Data documentului de soluționare: –
Tipul documentului de soluționare: –
Soluție: –
Detalii soluţie: –
Căi de atac:
Data declarării Tip Parte declarantă
21.12.2020 Recurs DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBULDING BV
17.12.2020 Recurs DAMEN SCHELDE NAVAL SHIPBULDING BV
@Nicu_4,
Potrivit lui Manole (sindicatele), Naval Group tocmai a venit cu un contract semnat, parafat (inclusiv de firmele romanesti subcontractante prin prisma offsetu-lui) si propus romaniei – tu chiar crezi ca e o gluma? Ai idee cati bani au fost investiti de toate companiile implicate doar pentru a ajunge la acest punct? Si mai ales detaliile fiecarui contract adiacent.
Eu unul ma astept sa-l semnam cat mai curand, poate chiar pana la sfarsitul anului.
Si pentru foarte multe comentarii negative din ultimii ani pe blog si prin presa – cum poti sa ceri MAPN sa semneze ceva care tocmai a fost definitivat acum de Naval Group? Vorbim cam de doi ani dupa ce a fost aprobat de MAPN. Da, poate ca au fost necesare anumite carificari care prin raspunsul lor au intarziat procesul de semnare/productie, dar ma indoiesc ca a fost vre-una nejutificata! Pana la urma MAPN si statul roman trebuie sa se protejeze dar in acelasi timp sa se miste inainte
Nimic personal, toate cele bune!
si ce se intampla daca damen chiar are dreptate,si justitia romana anuleaza actul ala administrativ act care poate anuleaza licitatia ,contractul ala semnat de mapn devine ilegal ? termenul de judecata este 12 -10 -2022 deci cangi semnat pana la sfarsitul anului
Mai luăm și 4 Sigma. Poate doar 3 dar să fie 12516. Așa să moară putin de oftica și rogozin de idiot.
desigur Curtea de Conturi e un organ abuzator al statului roman care la abuzat pe mesterul manole :https://www.gandul.ro/dezvaluiri/cum-a-sifonat-directorul-patromil-banii-statului-prin-subinchirieri-succesive-ale-unor-imobile-din-patrimoniul-romarm-sa-19468724
si desigur niste firme care nu au mare acoperire internationala au evitat moreniul sa il coopteze in programe de achizitii majore ale Mapn ca GDELS si Iveco, de rai ce sunt nu ca sa evite sa fie capusati de un astfel de specimen,dar na relatiile lui si interesele pesediste din judetul constanta au facut astfel incat daca chiar merge inainte contractul cu Naval la urmatoarele alegeri de orice fel toarasu sa le zica angajatilor de la SNC,” Ba sa votati psd ca aia vau pastrat locurile de munca cum au venit ei la putere sa dat drumu la contract” ,restu ce baga altii in buzunar pe sub masa nu se pune intra la „au furat ma dar nea dat si noua „
Probabil ai fi fost mult mai bucuros dacă guvernul roman discuta direct cu guvernul SUA, și cumpăram de la americani, aparate F16, C/D, aflate la stocare în desert și echipam la nivelul Viper.
Cred ca buba acestor tari mai mici este lipsa unei facilitati gen Aerostar ceea ce face greu spre imposibil de tinut in viata avioane vechi si foarte vechi.
Par mai deștepte fata de cele lusitane, au resursă pentru 10 ani, plm, e ok (o varianta stop gap ieftină). Câștigăm timp să ne pregătim de F35 (bani, piloți, baze, etc.), e posibil ca după 10 ani să canibalizăm din ce avem și rămânem cu 2 escadrile întregi de F16 (poliție aeriană) și restul F 35.
„…o varianta stop gap ieftină”
meh, asa si asa…
Dupa jumatate de resursa nici un avion de vanatoare nu mai „e ieftin” de operat, chiar daca e MLU-izat /modernizat, etc…
O alegere excelenta, interesant totusi costul a 32 F16 noi, fata de acestea achizitionate
Mda , tipic ….or taraganat pana acum dotarile , din motive discutabile si injurabile de multa vreme si acu ceva pute inzspre rasarit si astia vor brusc sa faca rahatu- bici si sa parem si noi ca ne umflam muschii pe coaja noastra de ”factori de stabilitate ” …Baiul e ca de la punctul asta , desi pare pomana electorala in ochii televiziunilor de gura -casca ,
finlandejiinorge scapa cat mai rapid de ele ca de aici intretinerea va costa o caruta de bani …speram sa nu pice prea multe si sa se poata antrena cat mai multi piloti pe ele in speranta unor achizitii mai gandite …cu capu65 de mil de dolari bucata la poarta fabricii parca
Este adevărat ca un Kub din Yemen tocmai a doborât un F15 saudit ?
Daca e adevarat sau nu, nu este o certitudine. Ceea ce este insa cert, e ca esti offtopic.
Offtopic dar totuși…
„A Saudi F-15 is intercepted by the Houthi missile defense system Fater 1, as shown in the video, the F-15 still managed to escape despite the explosion of the missile head next to it”
Pe langa off topic nu-i o stire tocmai din 2018 care a mai fost dezbatuta pe aici?
Nu cred ca e cazul sa facem calcule cu Gripen sau alte avioane (foarte probabil ca daca nu castiga una din cele doua licitatii: Finlada sau Canada) SAAB sa nu mai faca nimic altceva decat in parteneriat cu alti producatori
Avem F-16 A/B MLU si eMLU. Cu ele vom defila ceva vreme de acum incolo.
Orele de zbor nu sunt 200 /pilot / aparat / an (nu e fiecare pilot cu aparatul lui, si cum cel mai probabil 1/3 din flota va fi in diferite faze de mentenanta, upgrade, modernizare, zburand mai multi piloti pe un avion, normal vor fi mai mult de 200 ore/an)
Sa fim bucurosi daca atingem gradul de disponibilitate de cca 70% din total flota (undeva , intr-o strategie de aparare aparea „fortele de supraveghere şi de avertizare timpurie, precum şi cele de actiune în situaţii de criza vor fi incadrate în proportie de cel puţin 90% (pentru fortele aeriene raportul va fi de 2:1 pentru echipaj/avion). Unităţilor nu li se vor repartiza mai puţin de 90% din necesarul de tehnica de lupta. Standardul pentru capacitatea de lupta operativa va fi de 80%”)
George, pana vin avioanele norvegiene, cel mai probabil Luna va fi gata (e prevazut ca in aceasta a doua etapa de modernizare sa fie un hub pt US Air Force si aliatii NATO) : https://www.dvidshub.net/image/6724332/us-army-corps-engineers-manages-growing-construction-mission-campia-turzii-air-base-romania
– proiectul e gestionat de USACE asa ca ma indoiesc ca vor da chix si vor fi intarzieri)
Saab a pierdut in Finlanda. A castigat porcaria aia de F-35 daca e sa asculti o parte din expertii care-si fac veacul p-aci pe site, pe la noi.
Canada este producator de F-35, eu zic ca Saab n-are sanse nici acolo. In plus, s-au inscris la Tempest ca sa prinda si ei o felie asa ca-cam seamana cu ce spui tu.
Foarte bine! Pe cand si contractul cu 2-300 de Abrams SH disponibile imediat?
As fi zis si Leopard II da nu prea mai sunt disponibile
Pareri!
https://umbrela-strategica.ro/generalul-stefan-danila-doua-escadrile-operationale-de-f-16-inseamna-ca-vom-avem-in-sfarsit-aviatie-de-lupta/
E bune decit nimic!.
Ma infioara si sperie stampilele alea de pe documentul cu pricina , de la nea Vasile pentru nea Ion va rog aprobati.
Ca in timpurile bune tovarasesti.
Vorbeam duminica cu un fost pilot de f16 din sua si imi zicea ca cele mai importante lucruri sunt ew si stocuri mari de munitii. In special aer aer ca alea se consuma enorm de multe foarte repede
nu ma pricep neam la achizitii militare, dar sa inteleg din discutii ca peste cinspe ani e posibil sa luam ca SH-uri F-35 astea de le cumpara finlandezii acum? :)))
M6.5
Începând cu această bandă va exista o diferență între secvența europeană de numerotare și SUA. Finanțarea pentru benzile M a fost extinsă de-a lungul anilor până la numărul M6. Succesiunea normală ar însemna că un M7 ar fi următorul. Acesta va fi cazul SUA (cu F-16-urile lor care durează până în anii 2030). Având în vedere că avioanele F-16 europene sunt mult mai vechi și ajung la sfârșitul duratei lor de viață (2020-2030), a fost dificil să le convingem să extindă finanțarea pentru mai multe actualizări ale avioanelor F-16. În special Olanda și Norvegia nu au fost dornice, deoarece au optat deja să înlocuiască F-16 cu F-35 cu introducerea flotei începând din 2019 și F-16 în jurul anului 2024). O mare parte din actualizările găsite în banda M6.5 va fi la fel ca banda M7.
Remedierea unor deficiențe anterioare de integrare a armelor
Integrarea de noi arme (JASSM, JDAM,EGBU-12, SDB, AIM-120D și AIM-9X)
Integrarea rafturilor avansate (BRU-69), a stâlpilor, adaptoarelor și a EAU (asigurând siguranța și compatibilitatea nucleară)
Actualizarea protocolului Link-16
Actualizarea software-ului de interfață AN/AAQ-14
Actualizarea sistemului AN/ALR-56M
Actualizarea sistemului GPS
O veste foarte buna!
Ca sunt vechi ? da, sunt vechi, dar chiar si asa sunt mult, mult pe orice au rusii in dotare la ora asta.
Daca fac un upgrade la M7.2 cu radar AESA sunt incredibile oricum peste tot ce este acum in EU centrala si de sud-est. Din ce am citit avioanele Norvegiene tot folosi arme anti nava Pinguin se poate adapta la NSM si eu capacitate de război electronic in fuzelaj este peste tot ce este acum in Balcani. Sunt primele avioane românești care au posibilitate de ataca nave.
Deci blonzii mai au disponibile 44 de buc si din astea au mai ciugulit ai nostri 32. Ok, dar tot mai trebuie 2 buc ca sa completam 2 escadrile. Alea 2 unde sa le mai gaseasca Ciucanu & Co. sau merg pe 2 de 16 una de 17?
Espadrila are 16(4patrule a cate doua celule) .al 17 de il avem noi e posibil sa fie o dubla suplimentara dedicata pe formarea pilotilor noi(eventual sa plece la bobocu).
Ma refeream la organizare. Daca se pastreaza numarul de 17 ca la portugheze sau raman la 16. ‘Espadrila’ n-are 4 patrule ci 8.
Dîncu la Digi24 acum…
ms
Trebuia negociat și cumpărat toate, chiar dacă aduse cu trenul, pentru canibalizare. Vremurile se precipită, pârțâitul și piticul se pare că au căzut la pace în privința Ucrainei.
Tactica e de când lumea, romanii băgau auxiliarii in față, in general la înaintare pui dispensabilii. Asta e, suntem primii la primire, la o adică. R73 și S400 trebuiesc tocate cumva și după aia apar salvatorii cu F35 rafale et. Suntem în continuare ciuperca otrăvitoare pe care ursul mai bine s-o ignore decât să-i umfle botul. E bine și pentru piloții noștri, să mai brăzdeze și cerul, nu doar ogoarele, ca țevile.
Vasile Dincu acum la Digi24. Avioanele au o resursa de zbor „in jur de 2500 de ore”.
Daca au in jur de 2500 de ore resuresa atunci lucrurile stau mai bine decat speram. Oare cata reursa mai au dublele?!
Macar inca 4-6 duble si inca vreo 4 simple ar trebui luate incet prin programul cu portughezii, ca sa avem cu ce face formarea si sa avem macar 2 nuclee de escadrila de 12 avioane cu resursa buna (sau o escadrila extinsa completa). Sau 3 nuclee a 8 avioane.
Dar nu prea mai cred sa mai vrea ai nostri. Au mai bifat o chestie, sa fie acolo la numar, si gata. Altceva.
salut ma bucur ca vom lua 32 de F16 odata cu un pret atat de mic, azi totul depinde de banii, din ceea ce se spune vom primi si piese de schimb , plus ca vom avea contract cu guvernul US pentru suport logistic,echipamente necesare modernizarii. Se vorbeste de 354 milioane dolarii catre Norvegia si 100 de milioane de dolarii contract cu guvernul US. Tranzitia e lunga la noii sa fim seriosi avem nevoie de banii pentru F35 si ma indoiesc ca ii vom avea in situati eco-sociala si viitorul nu arata bun cand tu iti pierzi populatie , haideti sa fim sinceri si sa nu tot o dam in vorbe, e mult de discutam dar camm asta e eficienta noastra. F16 va fi piesa de baza a aviatie militare cel putin 20 de ani,sunt prea multe gauri sa trecem la F35 in numar mare. Acum vom vedea cand vor veni, cand se va incepe efectiv lucrarile de modernizare , eu cred ca vom avea 3 escadrile functionale , acum avand piese de schimb , cumparand pe viitor,vom vedea logica e 2 escadrile Borcea si 1 escadrila la Campia Turzii, US investesc in Campia Turzii 130 mil dolarii , acum da de acord resursa de viata e mica dar la cat le vom zbura ne vor ajunge ceva anii.Tranzitie mm cu vrajeala politici romanesti eu m-am obisnuit , e o achizitie f buna avand in vedere pretul. Curios ar fi sa vedem cat va fi prelungita resursa de zbor ,modernizarea ce va presupune ? iar despre alte neajunsuri eu cred ca LM abia asteapta sa iti ia banii. Pacat ca nu am luat de la US din stocul lor dar eu cred ca nu ne-am permis sa dam nu stiu zic un miliar de dolarii pe 24-32 F16 cu resursa , e parerea mea. George GMT ma bucur ca ai devenit f f realist si f ancorat realitati balcanice a tarii. Nu facem multe lucruri corecte si incercam sa carpim ce putem cu banii putini. Banii ii gestioneaza cum doresc ei, si nu fac o reforma administrativa-eco-teritoriala-sociala , ar fi multe de comentat cu ce ar trebuit facut , ideia e ca nu avem f multi banii disponibili pentru armata. Fac ce pot si clasa politica fara a se atinge de privilegile lor si ale grupului de interes.
ministru Dancu a spus ca resursa este cam 2500/aparat, undeva la 10 ani. Din ce inteleg aparatele vin cu resursa si cu modernizate peste nivelul celor din Portugalia, iar mentenata inclusiv RK la motor va fi la Aerostar. Par avioane active si nu din parcul rece, asta e bine pentru ca se vor operationaliza rapid.
Daca la banii astia vin si cu piese si cu ceva excendent de arment incompatibil F35, ar fi un deal super, asta daca ne uitam la ce pret au cumparat slovacii si bulgarii.
Dar, daca cineva stie de unde vor aduna de piloti, echipa de mentenanta si mai ales unde le vom operationaliza ? F 16 este un avion pretentios, nu se poate stoca ca un Mig afara in ger.
Asta cu ‘gerul cred ca te-a cam luat valul tinand cont de unde vin avioanele 🙂
Din păcate suntem groapa de gunoi a tuturor,inclusiv dpdv militar.Vai de noi.
Bati campii!
2 escadrile de F35 wow super optimist , curios de unde ceva miliarde de dolari pentru 34 de F35? Poate ca vom achizitiona prin 2035-2040 12-16-18 bucati de F35 dar nu cred ca mai devreme de 2035 vom lua F35,parea mea. Stati sa vedem cati vom mai fi peste 10 anii, ce resurse bugetare vom avea , ce datorii externe vom avea ?Ce vom achizitiona in decursul acestor 10 ani ?.Ce prioritati vom avea ?. Dar eu cred ca ne vom baza pe F16 si atunci , nu intra F16 cumparate asa devreme in serviciul activ, clar vom mai trage de Mig 21 cel putin pana in 2030-2032-parerea mea.Depinde de ritmul reparatilor, modernizari, actualizarii, prelungirii resursei F16 din Norvegia ,pilotii pentru o escadrila cred ca avem acum, stiut find faptul ca acum avem pilotii in scolalizarea directa , clar ca ne trebuie un numar de pilotii suficienti pentru ele, dar cand le vom avea complete cele 3 escadrile vom fi mai eficienti decat acum , parea mea.
Daca am scos pt Patriot 4 miliarde usd, atunci cand se termina platile esalonate (2026?) atunci vom mai avea buget pt o cheltuiala mare cum ar fi 2 escadrile F 35 care costa tot 4 miliarde. Intre timp economia tarii creste si acel 2% din pib inseamna din ce in cel mai mult. In 2026 2% din Pib va insemna 8 Mld usd, adica buget achizitii 2 mld pe an, inseamna ca avem bani, totusi tari mai mici decat noi dar cu economia similara opereaza F 35 ex: danemarca, belgia, norvegia, finlanda
atunci o sa ai ragaz sa dotezi si fortele terestre cu utilajele cele mai costisitoare /elicoptere de transport si de atac si tancuri ,F35 in deceniu 2030 da,dar la inceput nu cred
next opportunity ? https://www.flightglobal.com/helicopters/contenders-for-raf-puma-replacement-face-new-procurement-landscape/143603.article
Daca fac un upgrade la M7.2 cu radar AESA sunt incredibile oricum peste tot ce este acum in EU centrala si de sud-est. Din ce am citit avioanele Norvegiene tot folosi arme anti nava Pinguin se poate adapta la NSM si eu capacitate de război electronic in fuzelaj este peste tot ce este acum in Balcani. Sunt primele avioane românești care au posibilitate de ataca nave.
stai sa le aducem si pe alealalte la MLU Tape 6.5.2 echivalent al M7.1:
https://www.f-16.net/f-16_versions_article2.html
Specifically the Netherlands and Norway weren’t eager since they already opted to replace the F-16 with the F-35 with fleet introduction starting in 2019 and F-16 phase out around 2024). Much of the updates found in tape M6.5 will be the same as tape M7.
Rectification of some earlier weapon integration shortcomings
Integration of new weapons (JASSM, JDAM, EGBU-12, SDB, AIM-120D and AIM-9X)
Integration of advanced racks (BRU-69), pylons, adapters and the UAI (ensuring nuclear surety and compatibility)
Update of the Link-16 protocol
Upgrade of the AN/AAQ-14 interface software
Update of the AN/ALR-56M system
Update of the GPS system
radar AESA gen SABR, nu vad pe ale noastre. in schimb o solutie extrem de buna, mult mai usor si ieftin de implementat ptr toata flota de F16 ale RoAF, este AN/ASQ-236 „Dragon’s Eye”. Aduce capabilități inzecite fata de an/apg-66v2, si in conditie de „atarnat” pe pilon! Deci fast & easy, fără modificări serioase, fără timp pe tușa ptr celule. Deja F16 „gardiste” care nu o sa primeasca upgrade la SABR, vor fi dotate cu AN/ASQ-236 „Dragon’s Eye”. Dracia asta completata cu o achizitie de armament care sa puna cu adevarat in valoare F-ul (JASSM, JSM și AIM120D), cu siguranță ar schimba radical situația în zona, și ar da multa bătaie de cap rusilor.
Am putea macar pune AN/APG-68, ca trebuie sa aibe cateva sute retrase de pe F-16 modernizate la standard V cu AESA.
clar ar fi un salt mare fata de APG66. ar putea sa facă și americanii de o mica pomana cu noi, sau eventual de ce nu, discutat cu ei, noi cumpărăm poduri ASQ-236, iar în banii ăștia sa ne ofere și APG-68 par fiecare pod achiziționat 🙂 știu vise….
o veste f buna. hai sa fim seriosi – este maximul ce se mai poate face acum! trenul a fost ratat în 2008. ca și număr, nu cred ca mai spera cineva ca o sa ajungem la 3 escadrile de F16. sper sa vina la pachet cu tot stocul de piese de schimb din inventarul Norvegiei , și celulele sa fie la măcar 2000 de ore așa cum se da ca și zvon acum. în rest, la ce mă gândesc acum JSM, JASSM și cât mai multe AMRAM.
Celulele sunt la maxim 2000 de ore ramase, nu macar.
La unele s-ar mai putea extinde cu inca vreo 2-4000 de ore, insa sunt alti bani, alta distractie.
Ar mai trebui luata o duzina cu mai multa resursa, dintre care vreo 6 duble, ca sa fim siguri ca in 10 ani avem inca 3 escadrile zburabile.
Daca nu ma insel/am inteles bine zice si instruire. Oricum o dam 1-2 ani o parte sau toate f-urile au sa ramana in norvegia si acolo sa urmeze un program de instructie, norvegienii sigur au de toate si mai fac si ei un ban cinstit cu instructia pilotilor nostrii, stocarea f urilor pana avem bazele modernizate etc
Eu chiar as face push pentru un program de instructie similar celui portughez cu norvegienii.
10x3x2.5x200x8000, da cam pe la 120 milioane dolari per an, urmeaza vremuri interesante pt RO Army.
Generalul Stefan Danila vorbeste de 2 escadrile complet operationale , dar a 3 care ai declarat la aderare ca o vei avea operationala oare va fi MIG ? Va fi impartita o escadrila si va fi si la campia Turzii ? Vom vedea oricum incalcita treaba ca te complici cu sh uzate si nu ai banii pentru armata tarii sa iti cumperi 2 escadrile complet bune si sh si de pensii speciale si pentru partidele politice ai banii, culmea ca nici un partid nu refuza banii primiti de la stat , cica ar fi 50 miliarde lei ca acordare a sustineri partidelor politice.
Cel mai probabil 2 escadrile puse la punct si restul de avioane pentru piese de schimb (canibalizare)
https://www.defensenews.com/air/2017/01/27/as-f-35-comes-online-norway-to-scrap-f-16-fleet/
Un articol interesant din 2017, voi face un rezumat a ceea ce mi sa parut interesant si de i teres pentru toti.
Oamenii afirma ca la nivelul 2017 flota face in jur de 7000 de ore de zbor. Flota numara 52 de aparate. Pe scurt 50
Asta inseamna cca 140 de ore pe an.
La 35 de ani de utilizare avem cca 4900 de ore pe medie avion.
Cu toate rotunjirile in plus sau in minus, chiar de sunt cele mai obosite din grajd tot mai au ceva viata in ele gloabele astea .
Sa fie intrun ceas bun !
cred ca ti-a scapat ceva:
„Norway’s fleet is among the oldest of the F-16 groups in the world, with an average plane having over 10,000 hours of flight time.”
Si de atunci au mai fost zburate 3-4 ani!
da, tocmai.
uite cum arat RoAF 1616 in stocare si acum zboara: https://www.f-16.net/g3/f-16-photos/album37/album24/15135-657583541
e mai mult decat ceea ce avem acum (e adevar, mult mai putin decat isi dorea mai toata lumea)
e o platforma care va fi ok, inca cativa ani buni, cu costuri ceva mai mari pe ora de zbor decat portughezele (deh, sistem mai multe, unele nu stiu daca chiar utile ex parasutele de franare)
lansez si eu o tema de dezbatere, sa presupunem ca cele 2 escadrile se vor operationaliza in 2023. Ce se intampla atunci cu cele 2 escadrile de Lancere? Teoretic unele celule vor mai avea resursa de zbor. Atata timp cat avem celule + armament, posibilitate de mentenanta si echipe tehnice ar fi o idee sa se infinteze 1 sau 2 escadrile de rezerva care sa fie deservite de piloti rezervisti cu un numar rezonabil de ore pe an. Ar putea fi detasate direct la Bacau sau Giarmata, Bucuresti unde exista baza aeriana si aeroport civil unde teoretic pilotii vor activa dupa retragere.
Ar fi o capacitate de rezerva ce va refolosi resursa existenta cu un cost minim. Cred ca Franta are un asemenea system.
A le casa inseamna sa persistam in prostia de pana acum.
Cel mai corect mutate la Bacau, unde a existat o escadrila de trecere pe supersonice. 8 C+4 duble B pentru antrenament avansat, plus politie aeriana pentru Moldova. Si in caz de probleme utilizate pentru atac la sol si bombardament. Un container de ghidaj si niste bombe ghidate pot cara fara probleme.
vine un articol despre asta, in curand
Răspuns NU. E aceeași poveste cu Volhov-ul. Atâta timp cât nu aveam altceva trebuia sa tragem de ele. Acum nu merita menținute. Sa nu uitam ca Lancer-ul pentru misiuni AA are brate extrem de scurte (Magic 2 și Python. 3) iar pentru misiuni AS e cam slăbănog (1000-1500kg sarcina utila).
nu prea ai inteles despre unde bat… dar sa iti tii minte raspunsul.
Cu o viitoare flota de F16 considerabil crescuta, propun achizitia unei nave cisterna. Cine mai semneaza?
asa ceva?
https://www.go4it.ro/content/curiozitati/avionul-boeing-707-care-i-a-apartinut-lui-ceausescu-a-zburat-din-nou-in-sua-aeronava-are-inca-steagul-romaniei-pe-coada-19143069/
Am vazut mai demult un reportaj, avionul era ca si nou, doar ca nu mai respecta norma de zgomot.
si niste spare in caz de cea …. adica vre-o 3
De data asta cativa patrioti s-au miscat repede si bine.Cum exista sustinerea americanilor,probabil ca politicul nu va incurca lucrurile de data asta.Am inteles ca E2 va deveni activa prin 2024(desi asta poate insemna si luna decembrie),iar E3 cu 2 ani mai tarziu.La ultima e posibil sa apara ceva probleme si cu calitatea pilotilor ..
Dar o sa mai dureze ceva timp sa transformi o unitate activa in una deplin operationala,estimat cam la 3 ani(poate o evaluare putin optimista).
In fine,o sa vedem,deocamdata asta e o anticipare a sperantelor noastre.Ca tot romanul patit,pana nu le vad cumparate si acasa,am sa am retineri.
Patriotii aia sa stie ca avem nevoie si de doua pasari-radar…
Macar din tipul asta https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_R-99
sunt curios ce vor face cu MIG21Lancer.
de vandut cam greu: vor avea ceva de zis si israelienii, plus ca pe piata vor fi si cele ale Croatilor
le vor da la fier vechi sau vor incerca sa le transforme in drone?
in afar de poduri cateva sisteme de la Rockwell Collins si eventual Honeywell nu stiu ce se mai poate folosii , eventual transferate pa IAR 99 (castile parca se potrivesc de la MIG21Lancer la IAR99) .
Din cate stiu Python 3 nu este integrat pe F-16, ci doar Python 4, asa ca si aceasta fara upgrade daca e posibil, sunt scrap
3 escadrile de F16 si una de 21 la Bacau, oricum i-mi par inghesuite 2 una langa alta MK si Borcea si doar una in centrul tarii, in Moldova oricum n-ai nimic, ….nici autostrazi , nici industrie nici avioane, aici avem doar constructori si case:)))
Dap. Aerostar acolo unde le repari pe toate, e în București sau Cluj? Sau făceai referire la Moldova din stânga Prutului
FEL8CITARIIII!!!
+30% carga vs Grippen…
SPERÁ CA VOR FI OPERATIONALIZATE ACCELARAT!
Modernizate pt a ópera NSM, ..Cruise etc.
LancerIl sa fie retras in momentul in care prima escadrila de F35 va di integrará in ROAF.
AH ,DA,DA vechi.. era mai bine ……
Am tot încercat sa caut comentariile cele mai pertinente și sa văd dacă una peste alta sunt bune pasaroaiele astea sau nu? Normal ca se poate și mai bine și mai mult. Pe de alta parte trăim in România și ne uitam in portofel înainte sa comandam mâncarea. Ba de multe ori ne asiguram ca avem banii la noi înainte de a intra in restaurant. Noi nu trebuie sa ii batem pe ruși. Nu trebuie sa invadam vreun vecin. Trebuie ca, dacă rușii fac cu noi ce fac cu Ucraina de ani de zile sa le para deja rău pana la sosirea aeropurtatilor și avioanelor din Mediterana. Ca vecinului prea dușmănos sa ii răspundem cam la fel.
Un mic amanunt IRIS-T norvegiene or pleca spre noi impreuna cu F 16 sau le raman lor pentru diverse?
Sincer m-as bucura ca pe langa AIM 9 X sa avem inca o racheta alternativa de mare mobilitate si foarte buna inlocuitoare de R 73.
nu cred ca e cuprins pachet de armament.
Si ce o sa faca norvegienii cu IRIS-T o sa il integreze ei pe F 35?
Iris-T poate fi folosit si de NASAMS.
Apoi, daca englezii vor Meteor pe F-35…
Daca te iau rusii cu Irbis-E de la, zic ei, 350 KM, ce faci?
Distanta in cauza este pt avioane de marimea unui 747, pt fightere se pare e mult mai mica.
@ Zamolxis
Ca in ww2 cu R1 si R2
Dai pantalonii jos si pregatesti vaselină
Dar la cata lumea aplauda achiziția
Nu se poate sa fie rău
Sigur aia care au semnat pt R1 si R2 sunt niște eroi, merita trecuți post morttn toți la Mareșal
N-are cum sa fi fost trădători
Iar aia care au salutat R1 si R2 au făcut pui vii care aplauda avioane de epoca
Ca de aia renunța norvegienii la ele
Norvegienii renunta ca nu sunt bune la strategia de azi
Da astia nu știu strategie
Știm noi strategia luată la pila cu factoru uman din semege care modifica raza de acțiune a radarului inamic si a rachetei inamice – strategia paranormală in care sefu serviciului secret al miliției fura drogurile si droga populatia
Achiziția trece prin palavrament ca sa nu existe vinovați in caz de ceva episod ca si cu R1 si R 2 cu pierderi mari
O tara cu o conducere total nevinovata
Pai sa vina avansările pt consultanții din mapeneu si pt și-a de la semege si ceseateu
Ia vezi tu in ’41 ce tancuri aveau rusii pe frontul din Basarabia, compara-le cu Skoda R2 ca astea erau grosul tancurilor la noi si dupa aia sa vorbesti. Ai nostri s-au confruntat cu T34 tarziu dincolo de Nistru.
Era vorba in principal de aviioane
Dacă am înțeles bine, rusii aveau in 40 mai multe tancuri decât tot restu Evropei- numărul este o calitate
Oricum discuția este despre avioane
Ori la avioane: nr. de aparate, pregătire si capacitate de lupta nu stăteam bine la 1940,
Cam ca azi
Cele mai mari comenzi de avioane militare pt IAR 80/81 au venit abia după cedările de teritorii din 40
Poate nu spun ceva nou, înainte de ultimatumu sovietic s-a început cu controlu spațiului aerian, survolu neautorizat in număr mare cu aparate militare rusești la care noi nu am răspuns – am dovedit ca aviatia noastră militara era de decor
Fără supărare ma gândesc ca avioanele astea norvegiene nu sunt de decor sunt gen 6, altfel nu se piate explica entuziasmul
Totuși, la mintea mea, erau preferabile bimotoare supersonice second
Sau F35
Dacă avem in vedere ce au rusii
Iar Rafale erau, prin calcului de pe hârtie, printre cele de dorit pana la intrarea in serviciu a F35
S-o luam metodic. Tu compari o achizitie cu alta. In prima R2 nu era un tanc rau la momentul comenzii care s-a dat undeva in 1935- 1938 nu mai tin minte exact. Tancurile existente, cunoscute in Europa la acel moment se invarteau pe la acelasi nivel cu R2. Deci cade ideea unei achizitii proaste. Acum achizitia avioanelor F16 de la norvegieni. Din punctul de vedere a ceea ce pot avioanele astea suntem cam la paritate tehnica cu ce pot cele rusesti chiar daca ale noastre sunt mai vechi.Mai ramane sa cumparam si armamentul ce poate fi carat de avioanele astea. Cam toate radarele Bars de pe Su30 urile rysesti pot angaja 4 tinte simultan in BVR pretind ei, vechile APG 66 de pe ale noastre pot 6.Ca exemplu. Ale noadtre au tiste integrate JHMCS care combinate cu AIM9x anuleaza avantajul supermanevrabilitatii Su urilor. Cand vom avea cateva escadrile de F35 atunci vom avantaj tehnologic asupra lor din punctul asta de vedere. Deci presupunerile tale cu achizitiile dezastruoase nu au baza. Ca ele au existat este adevarat dar nu ai folosit repere corecte.
Este un motiv de bucurie, totusi cine s-ar fi gandit in momentul aderarii la nato, ca noi vom fi printre cele putine state care aloca 2% apararii.
Alt plus este ca avem aprobate in parlament programele pana in 2026 care vor schimba fata armatei definitiv.
Vechi sau noi, cand bate razboiul la usa resursa de zbor nu mai conteaza, sunt lucruri relevante pentru exploatarea unui avion decenii de acum inainte.
Eu cred ca le vom vedea in curand, dupa ce le construiesc ai nostri facilitati, si cred ca vor exista economii la formarea pilotilor deoarece avem si noi deja o escadrila cu instructori si s-ar putea face in tara conversia pilotilor.
Cu 3 escadrile F-16 nu speriem pe nimeni dar aratam a stat civilizat si respectabil, nu mai scoatem miguri care isi au locul doar in africa.
Sper ca cele 2 escadrile F-35 sa se adauge, nu sa inlocuiasca cele 3 F-16. Daca asta se va intampla eu voi dormi mai linistit. Insa nu cred ca poate nimeni confirma ca va fi asa.
cand zici Africa, te gandesti la Maroc, la Algeria sau la Egipt?
Cand te gandesti ca tari ca Somalia sau Ethiopia au scos mig 21 la pensie inaintea noastra,
Sau ca Zambia sau Guinea zboara mig-ul impreuna cu t-34.. bine ca ne-am trezit macar desi in al 12-lea ceas
https://en.wikipedia.org/wiki/Mikoyan-Gurevich_MiG-21#Operators
https://en.wikipedia.org/wiki/T-34#Operators
Toată lumea vrea JASSM pe ale noastre F-16, dar de JSOW nimeni nu vorbește.
Sumarizand, daca aceste aparate reprezinta doar o etapa de tranzitie – de sa spunem maximum 15 ani – catre F 35A atunci lucrurile sunt bune, am facut ceea ce trebuia sa facem.
Daca insa vom trage de F 16MLU cum am tras de MiG 21 Lancer e de rau si n-am facut nimic altceva decat sa mai punem un petic pe sacul numit „Inzestrare MApN”, adica inca un petic peste multe altele.
Daca dupa ajungerea in Tara a celor 32 de aparate norvegiene, vom reusi sa avem macar 36 de aparate gata de lupta in permanenta (3 escadrile x1 2aparate) eu personal ma declar foarte, foarte multumit, dar lucrurile sunt abia la inceput si nu trebuie uitat ca avem nevoie de un pachet consistent de armament, piloti suficienti etc.
Iar armamentul va trebui achizitionat separat, pilotii formati in timp. Multi bani, mult mai multi decat pretul achizitionarii aparatelor in sine.
Calitatea acestei achizitii tine de mai multi factori. Cel mai important ar fi cat de tranzitorie este, daca vom reusi sa mentinem un numar relativ decent de aparate la zbor, daca vom cumpara un pachet decent de armament, daca vom avea bani sa le oferim pilotilor un numar rezonabil de ore de zbor.
N-as fi putut-o spune mai bine… 🙂
https://m.hotnews.ro/stire/25235086
F16 din Norvegia: sursa de zbor mică & configuratie superioară.
Se știe ceva și despre stocul de piese pt F 16?E inclus în preț?
Eu asa sper si asa cred…
e frumos ca avem 49 de avioane F-16….asa cum sunt ele…
dar armament avem pt ele…rachete ,gloante, pietre si ce mai arunca asta in dusman..!?
daca in lupta golim totul….avem dupa ce ne intoarce?
intreb pt un prieten……
Pentru prima data in istorie, putem spune ca Romania are Forte Aeriene.
Oamenii stiau sigur ca le iau pentru 7-10 ani de folosință., si apoi mai trag de ele inca 5 ani, sa zicem. Dacă Polonia ia F-35 deja, pare logic ca si noi, aflați tot pe flancul estic in bătaia pustii, sa luam F-35 in orizontul anilor 2035. Cum cantitatea e o calitate in sine, s-a preferat un nr. de 32 de aparate vechi contra unei escadrile de avioane noi. Dar întreb nu era mai bine sa luam din SUA din Garda Națională sau USAF? Sau alea erau in stare mai proasta decât astea norvegiene si la un standard Block inferior?
Chile a luat din Olanda vreo 36 de avioane F-16 vechi. Acum ceva timp. Stie cineva in ce stare erau acele avioane?
Pilotii de pe MIG-21 nu au cum sa treaca cu una cu doua pe F-35 (F-35 nu are biloc si ca formarea pilotilot se realizeaza doar pe simulatoare). Treerea insa nu se face dificil (insa tot rapid si simplu) daca au fost certificate pe avioane legacy ale USAF
Nu ne uitam doar la pretul achizitiei unui aparat, ci la piese, consumabile (unele nu tocmai ieftine), scolarizare personal de la sol, asigurare baza SDV-urilor necesare, simulatoare, etc
Polonezii, care déjà au o baza de F-16 spera sa atinga Initial Operational Capability dupa 4 ani de la demararea instruirii pilotilor, si la 2 ani de la livrarea primului aparat. Totusi si ei, ca si noi, au inca multi piloti care au zburat doar ex-sovietice (Su-22 si MIG-29)
F-35 nu este un aparat menit sa lupte doar ca un simplu avion. Ca sa atingi potentialul aparatului, mai ai nevoie de un AWACS, si eventual un EF-18 Growler. Sunt necesare comunicatii (chiar daca F-35 are capabilitate Link16, e preferabil sa utilizeze MADL daca vrei sa isi mentina capabilitatile stealth)
Mai mult decat atat, va fi nevoie de un upgrade a celorlate aparate F-16 , sau altele din categoria legacy, cu u un pod Talon HATE care permite legatura dintre mopdulul MIDS/JTIDS Link 16 cu MADL de pe F-35 (Talon HATE pod actioneaza ca un “fighter-mounted universal translator, data-fusion center, and router that takes various data-links’ waveforms and “languages,” and fuses their information into a single common picture”)
F-35 ca sa maximizeze avantajul tehnologiei stealth va trebuii sa zboare in configuratie lisa (nu “beast”) astel incat capacitatea de arme luate in cala este limitata, de unde rezulta ca restul avioanelor din dotare F-16 (sau altele legacy) vor trebuii sa sustina intr-un fel sau altul, functie de misiune aparatul F-35
Doar utilizand capabilitatile network centric in care datele primate de la diversele elemnte ale sistemului (AWACS / AEW, EF-18 Growler, radare de la sol, radarul si senzorii IRST de pe F-35, senzorii IRST de pe podurile Talon HATE, etc) vor pune in valoare capabilitatile F-35
Ca sa sis mentina capabilitatile stealth F-35 va avea nevoie de realimentare in aer, deci cistern. Altele decat C130 (kitul furnizat de LM pt transformarea unui C130 in cistern este ptr realimentare cu cos, nu cu boom, asa cum e necesar pt F-35, si pt F-16 A/B MLU). Deci, alti bani alta distractie
As putea continua, insa concluzia este: daca maine vom avea bani de 1,2 escadrile de F-35, vom fi ca ciobanul Ghita . Vom avea un smartphone pe care il vom utiliza pt apeluri telefonice si SMS-uri
Acum pus in balanta cate goluri sunt in armata , sic ate alte prioritati vor trebuii satisfacute, putin realism nu strica.
Ca sa stric comp-let ziua unora, e foarte posibil ca pana sa ajungem noi sa ne putem permite achizitia si operarea eficienta a una, dopua escadrile de F-35, tehnologia stealth a generatiei 5, sa fie deja obsolete. Deja sunt producatori de radare (vestici nu fost sovietici ) care spun ca fie cu radare fie cu sisteme pasive (un IRST/FLIR pe avion si un IRST/FLIR pe un UAV care zboara in formatie, pot nu are nevoie de radar sau laser sa determine distanta casa aiba o solutie de tragere) pot detecta avioane stealth. Chiar daca astazi cel mai probabil aceste solutii sunt doar in faza de R&D, in 10-15 ani e foarte probabil sa existe solutii comerciale.
Da, doar ca radarele AESA sunt mai discrete decat cele anterioare si mai folosesc si la alte chestii, gen razboi electronic. Ar fi bine sa ai si radar si IRST….
Ei inca n-au gasit antidotul pentru generatia a 2 a stealth, B-2, si tu gandesti ca in 10 ani gasesc pentru generatiile 3 si 4.
Talon HATE? Operati F-22? Link-16 este federalizat cu MADL.
Domnilor, dacă aparatele vor începe sa vina în următorii 2 ani, în tot acest timp ele vor mai zbura în interesul Norvegiei?
Daca nu, și stau pe dreapta aproximativ 2 ani, nu se strica?
Norvegienii se vor baza doar pe F-35 incepand cu 2022.
Depinde cum stau pe dreapta.
Striga unii ca sunt fiare vechi, ca sutem groapa de gunoi a NATO, ca…. ca….
Pretul e bun pentru 32 de aparate care ar mai putea zbura undeva in jur de 2000 de ore. Piese de schimb in pret de la norvegieni. Ok! 2000 de ore pot insemna 10 ani.
Si totusi daca se intampla ceva in zona in urmatorii ani nu e mai bine sa avem 32 de f16 in loc de 6 F35 la aceiasi bani? Pana la urma nu e o afacere proasta. Unde mai pui ca ora de zbor e cam la juma’ de pret la F-urile noastre fata de F35. Si stim bine cate ore pe an zbura efectiv un pilot roman. Alea 200 de ore „nato” sunt „visuri”.
F16 este diferit de F35 si are alt rol eu nu vad F16 sa atace o zona de interdicție aeriana ptr. asta sunt alte avioane F18 antiradar sau F22,F35 sau B2 si F117 daca mai este.
Poate fii cel mai nou F16 eu nu îl trimit într-o zona de interdicție e nebunie. Sunt multe filme despre războiul din golf prima data era F18 cu misiunea sa scota din uz SA rusești apoi venea F16 daca F18 nu reușea misiunea era anulata. Sa compari F16 cu F15, F22 sau F35 este greșită, dar daca ai controlul radar al teritoriului îl poți folosi ca avion de atac altfel nu decât daca luptam cu Mozambic. Sper sa luam si F35 un avion care poate trece de o interdicție aeriana dar F16 nu poate si nici nu putut vreodată nici vechi nici nou.
https://www.defensenews.com/air/2017/04/13/lockheed-says-it-can-double-f-16-s-service-life-but-will-have-to-compete-for-opportunity/
„The structural elements of the aircraft that typically have life-limiting hours to them are wings and bulkheads, those kinds of areas because of the high Gs the airplane [experiences],” he said.
Lockheed believes it may be able to push the aircraft’s lifespan beyond 12,000 hours.
„In our testing, we took the units out beyond 27,000 hours,” Howard said. Manufacturers are usually able to certify the aircraft for about half the number of hours that aircraft fly during tests — meaning that there is still room to validate an even longer lifespan. „So there is still some ongoing effort to take our testing and certify the aircraft beyond what this announcement does.”
Stim, doar ca si aia implica niste costuri + motoare si eventual chiar avionica modernizate sau noi. Deloc ieftin!
Si depinde de fiecare celula in parte, care trebuie inspectata, nu toate sunt recomandate pentru prelungirea resursei.
https://www.rumaniamilitary.ro/costuri-f-16-vs-inaintasii-si-concurenta
se poate creste mai exact pana la 13856 ore resursa:
https://www.rumaniamilitary.ro/f-16-ale-ang-primesc-sabr
https://www.afmc.af.mil/News/Article-Display/Article/1512449/f-16-service-life-extension-program-a-great-deal-for-department-of-defense-taxp/
The program combines a dozen structural modifications into one repeatable package – from bulkheads to wings and canopy. The jets, which became operational in 1979, and were originally deemed air worthy for up to 8,000 flight hours, will have their life extended up to 12,000 flying hours – possibly more, said Capt. Randy Nemerson, F-16 SLEP acquisition manager
! „repeatable package” !
De când a apărut știrea, eu tot stau și rumeg…. Ori s-a trezit cineva de la noi din cauza durerii dormitului la birou pe oo, ori ne-or dat un q, două după ceafa proastă, ori ambele, dar la granița noastră e cam groasă băieți. Asta nu e neapărat un lucru rău, poate mușcați de cur, ne luăm și noi un par, și poate vom avea o armată dotată cât de cât decent. De aceea, mă aștept la multe goodies în perioada următoare. ????
Întotdeauna avem stilul acesta de a îngrașă porcul in ajun.
Total de acord.
O completare la comentariile care le-am facut la acest art
sansele ca a II a escadrila sa vina pana la sfarsitul lui 2022 sunt mari avand in vedere ca:
Seful Statului Major a Aviatiei a afirmat intr-un recent interviu ca a II a escadrila va fi cu baza la Mihail Kogalniceanu
La Mihail Kogalniceanu exista instalatii de unde se poate opera F16 deja dar sunt folosite de escadrilele straine.
Cum obiectivul 13 din caietul de sarcini de la Campia Turzii contine cladire simulator putem presupune ca acesta este deja livrat si operational la Borcea
presupune ca escadrila 53 sa fie complet operationala si sa preia total misiunile escadrilelor straine iar escadrila de la MK sa devina ce este acum escadrila 53 beneficiid de suportul primei escadrile ca pregatire.
https://theaviationist.com/2021/12/10/draken-acquires-f-16s/
Astia par mai degraba sa fi selectat pe ale, 12 de la norvegieni, 12 de la olandezi… Chiar sunt curios la alea norvegiene cine a plasat primul optiunea: ai nostri sau Draken?
Excelenta achizitie. Iar pt cei care spun ca asta amana F35 se insala. O sa vina dar nu o sa ridici f35 pe bani grei sa intercepteze un AN 4 cu tigari din Ukraina!!!
F16 cu AIM-120D si AIM-9X cu radarul patriot cele fixe si mobile este perfect, bine era bun si F35 ca sa atacam Moscova dar in tara cu sistemul de radare F16 este doar un mijloc de lansare ceva mai potent decât instalațiile de la sol.
Salut.
Oare asta sa fie marea veste pe care a anuntat-o d-l Sharky ceva mai devreme?
Nu despre asta a vb. ci despre o donatie. Ma gandeam la ‘cateva’ Abrahams ar fi cea mai plauzibilă variantă.
https://www.ziarul21.ro/actualitate/doua-escadrile-de-f16-vor-fi-aduse-la-baza-71-campia-turzii/
nu prea iese la numaratoare. in titlu zice de 2 escadrile la CT, cateva avioane la Fetesti si restul piese
Cred ca informațiile sunt un pic eronate: 36 de avioane, o escadrila de 20 de avioane… Articol făcut pe genunchi.
O escadrila mai ca lumea are 20 sau chiar 24 de aeronave.
Chiar in contextul luarii de SH-uri cu indisponibilitate mai ridicata decat cele noi scriam acu’ ceva timp de conceptul de escadrila extinsa, de 24 de aeronave, astfel ca si la o disponibilitate operationala de 60% sa tot poti misca vreo 14.
Informația este corecta deoarece amintește de achiziția a 36 de avioane și pana acum s-a discutat doar 32 buc.
aha, poate mai cauta 4 duble cu mai multa resursa…
presa spune una, ministeru spune alta,deci informatia e falsa
https://www.dpa.ro/mass-media/comunicate-de-presa/doua-aeronave-de-tip-f-16-fighting-falcon-din-lotul-de-cinci-au-sosit-in-tara
https://www.defenseromania.ro/generalul-viorel-pana-a-doua-escadrila-de-f-16-a-romaniei-va-fi-dislocata-la-kogalniceanu-investitii-majore-in-baza-aeriana_611902.html
Cred ca s-a mai postat aici:
https://www.airforce-technology.com/news/usaf-conducts-slep-first-f-16-fighting-falcon-jet/
Slep e 2.5m $ pe aparat (in depoul USAF), presupune dezasamblare, inlocuirea cadrelor d forta si MLG,ceva pe la lonjeroane, schimbat invelisul de pe fus. dorsal si cred ca extradosul aripii.
Americanii estimeaza prelungirea resursei pt 2050.
Astea norvegiene nu par sa if trecut print slep, by stiu de unde scot astia cifrele cu orele d zbor ramase ( preupun ca e si propaganda, sau alea 10k pe avion erau 5-6k); oricum, nu m-as astepta sa vedem f35 prea curand.
hAUR e pe cai mari și fac ce știu ei mai bine SUNT CONTRA chiar și achiziției de32 de f16 sh.
Parca se repeta telenovela corvetelor.
PS
Nu desfaceți șampania lăsați o la rece se poate folosi pe post de compresa
https://m.hotnews.ro/stire/25242746
Ceva vechi, dar necesar.
Mă întreb dacă nu care cumva aistea noi dar vechi f16 or să fie bune de carne de tun (bune pt americani nu pt noi), altfel spus de ținut ocupat rusu până scoate chistolu americanu…
Cred ca ar trebui sa ne racorim un pic si sa vedem lucrurile asa cum sunt
Donatia C 130H. Nu avem operationale sase aeronave C 130 (patru B si doua H) asa cum scrie presa. Cel putin un B a fost dezmembrat relativ rapid dupa ce a ajuns in tara si daca ar fi sa fac un pariu as spune ca astazi nu avem mai mult de patru C 130 operationale, chiar daca Romania a cumparat patru sisteme de razboi electronic dedicate C-urilor…
In privinta F 16 norvegiene, se vor achizitiona 32 de aparate si de aici incolo incepe de fapt discutia. Cate duble vor fi si mai ales cate ore de zbor mai au aceste duble? Cati piloti de F 16 are Romania si cat de repede poate obtine altii? Aici lucrurile dureaza destul de mult si costa milioane de euro per pilot, nu cred ca cineva isi imagineaza ca avem macar 49 de piloti…
In aceeasi ordine de idei cred ca numaram gresit. Poate ca in primii 2-3 ani vom avea peste 40 de aparate gata de zbor dar mai apoi (pe model MiG 21 lancer, C 130 Hercules, Gepard) o parte din aeronave vor fi trase pe dreapta definitiv si canibalizate. Nici macar nu cred ca s-au gandit sa aiba trei escadrile a cate 16 aparate, stiu deja ca acest lucru nu este fezabil.
Marea afacere in cazul Norvegiei este – si im pastrez opinia – stocul de piese de schimb si SDV-uri, stocuri care ne vor ajuta sa tinem in aer 2-3 escadrile , fiecare cu un numar de maximum 12 aparate.
Dar si 36 de avioane poate pare o cifra optimista. In cazul unor sisteme de arme atat de vechi si atat de complexe timpi necesari verificarilor sunt mari, necesita multa manoperea si mult timp pt a fi tinute la zbor, pe de alta parte trebuie sa ne gandim daca RoAF chiar isi permite sa zboare atat de multe avioane.
MiG 21 Lancer va mai zbura cel putin pana prin 2025 si dupa mai vedem.
lancer-ul va prinde 20-30 cu siguranta.
Partea buna e cain viitor inca cateva zeci de F-16 vor deveni disponibile pe piata europeana. Belgienii, danezii si olandezi au cumparat F-16 A/B intr-un program comun cu norvegienii si avioanele lor au o configuratie similara, inclusiv MLU facut.
https://en.wikipedia.org/wiki/General_Dynamics_F-16_Fighting_Falcon_operators#Original_NATO_partners
Numarul avioanelor din escadrile va putea fi mentinut prin achizitii suplimentare, atunci cand apare atritia.
Mie mi se pare buna manevra. Oricum noi nu avem nevoie exclusiv de F35 și nici nu ne vom permite sa susținem o flota de F35. Poate doar 6-8 pentru operațiuni specifice. Cel mai probabil, peste 8-10 ani vom cumpara un avion 4.5 care e in dezvoltare acuma gen f36 kingsnake, care tot pe platforma de f16 e.
https://adevarul.ro/news/eveniment/norvegia-asigurari-avioanele-f-16-cumpara-romania-ca-noi-noii-proprietari-vor-multumiti-calitatea-lor-1_61bd7dbd5163ec4271b6e055/index.html
dacă s-au jurat pe roșu…..
Zic ca suntem pe un drum bun daca ne tinem de treaba.
Trenul cu avioane noi a trecut de mult asa ca solutia aleasa acum e acceptabila avand in vedere ca trebuie sa bagam bani in multe alte programe.
Acum cred ca JASSM devine obligariu de achizitionat.
Mie cel mai important mi se pare programul SHORAD/VSHORAD.
Probabil vom alege NASAMS si odata venit cu radarele Sentinel ar fi bine sa modernizam si MIM-23 Hawk la standardul Hawk-XXI.
Patriot cu Hawk si NASAMS vor conlucra si Patriot e si el modernizabil pe viitor; in mod sigur la un moment dat il vom upgrada si noi cu IBCS si rachete SkyCeptor.
Asa ca pot sa rada vecinii cat vor de vechiturile noastre F-16 ca oricum luand in calcul aviatia de lupta plus sistemele de aparare aeriana vom fi superiori celor din jur.
Am putea face multe, eu as pune accent mai mult si pe artileria reactiva, sa dezvoltam mai mult si LAROM-ul cu lovituri termobarice de 122mm si noi rachete israeliene.
Si nu ne-ar strica mai multe unitati.
Si ar fi ideal sa mai producem si niste munitie in tara pentru LAROM chiar si pentru HIMARS daca s-ar putea.
Si Spike-uri mai multe si produse aici cum fac polonezii.
sunt curios dacă având patriot în curte, mai este nevoie de upgrade la Hawk XXI? ținând cont ca americanii au demonstrat aplicat la noi când au venit cu patriotul în bătătură, ca acesta din urma poate sa lucreze cu Hawk ul nostru în varianta lui actuala fără probleme. dacă nu mă înșel, atunci a fost și prima data când Hawk ul nostru a tras după ceva, de când a fost achiziționat din Olanda.
multe pe acest aspect (integrare Hawk cu patriot) sunt discutate și aici
https://www.rumaniamilitary.ro/integrarea-hawk-cu-patriot
si da, logic este sa mergem pe NASAMS. alta varianta ținând cont de cele de mai sus, este o prostie.
„sa dezvoltam mai mult si LAROM-ul cu lovituri termobarice de 122mm”
Eu mai degraba as renunta la vechiul calibru sovietic de 122mm complet in cazul LAROM si le-as trece pe toate integral pe rachete de 160mm sau chiar mai mari… 180 poate chiar 200mm…
Numai ca sincer de data acesta, chiar m-as chinui sa fac tot R&D-ul si productia, cat mai mult posibil pe plan local! Avantajul?
Experienta dobandita la capitolul R&D in legatura cu rachete de artilerie… ghidajul lor catre tinta, fiind cel mai important dintre toate…
Sincer m-as chinui sa fabric o varianta locala de racheta calibrul 160mm, cu raza mai mare de 40km, viteza sporita si incarcatura de lupta nu neaparat mai mare, dar care poate pocni mai tare si deci sa poata provoca pagube mai mari…
precizari de la Vasile Dancu
https://www.defenseromania.ro/ministrul-dincu-clarificari-privind-f-16-romania-le-va-putea-zbura-inca-10-ani-norvegia-si-a-asumat-obligatia-sa-le-aduca-in-stare-perfecta_614217.html
2500 ore de avion, aduse in perfecta stare de catre Norvegieni. în continuare mentin afirmatia initiala ca este cea mai buna varianta posibila ținând cont de întârzierea cu care ne-am mișcat! la 2500 ore de zbor de pasare, plus tape-ul superior, și livrate de către Norvegieni în stare perfecta, este un deal foarte bun. Deja dacă în deal ul făcut intra și stocul de piese de schimb deținut de către Norvegieni, deja este un chilipir suma plătită.
va spun ca sunt ca un copil – le aștept sa ajungă de zici ca eu o sa mă bucur de ele 🙂
https://m.defenseromania.ro/parlamentul-a-dat-unda-verde-romania-achizitioneaza-f-16-din-norvegia-mentenanta-si-modernizarile-vor-fi-facute-de-aerostar-bacau_614299.html
Se pare ca se mișcă repede lucrurile.
Noh’ bine!
Oare ce include pachetul de modernizare?
O sa aflam în 2022 ce idei mai au și generalii ăștia ai noștri.
extras din comunicatul guvernului norvegian
“Through a letter signed by the chiefs of the two Chambers of the Romanian Parliament, sent on Monday, 20 December, the Romanian Parliament approved the acquisition of 32 Norwegian F-16 fighter jets.
The estimated total Romanian budget is EUR 454 million and the Norwegian share of this will be determined through further negotiations.
Our fighter jets are among the best maintained in the world and they have been regularly upgraded
Kongsberg Aviation Maintenance Services has been chosen as a strategic partner and will provide both support, maintenance and training of Romanian technical personnel, says director of The Norwegian Defence Materiel Agency, Mette Sørfonden
According to the plan, the first aircraft will be delivered in 2023 and the last aircraft will be delivered during 2024”
Se pare ca trebuie sa așteptăm pana ne vedem cu cele 32 de F-uri în curtea noastra.Era bine dacă veneau o parte din ele în 2022,dar asa cum spuneau mulți pe aici : niet infrastructura, niet piloți, niet niet… rusii pot sta liniștiți, ne apărăm tot cu Mig 21 și în 2022.
După 2030 mai vorbim de avioane noi, care sigur o sa vina prin 2035, pana atunci terminam de înzestrat forțele terestre și navale… sau poate nu?
Este o dovada de seriozitate, ma refer la cadenta întrării în dotare. Ai nevoie de timp pt amenajarea bazelor, pregătirea tehnicienilor și a piloților, pt sosirea în tara a pieselor și a altor lucruri importante de la norvegieni.
Lăsând la o parte resursa aparatelor, care nu este definitorie pt achiziție, este afacerea secolului pt noi, dacă privim restul listei de cumpărături. Abia acum vom putea opera cum se cuvine F 16. Piloti sa fie, bazele gata și fonduri pt zbor.
Iar Kongsberg este o companie foarte serioasa și se vede treaba n-am împrietenit cu norvegienii ceva de speriat.
Vom mai auzi de Kongsberg și în alte articole despre înzestrare.
Indiei, intre timp, ii este oferit Block 70…
https://youtu.be/BMKO8c4GUMI
Și aici aflam o mare parte din informațiile legate de venirea celor 32 F16 cumpătare din Norvegia.