Oare?! Dai banul, stai in fata, dar oricat de “in fata” ai sta, mai te uiti si la cati bani dai.
Cancelarul german este grabit si doreste ca contractul cu Lockheed Martin in privinta achizitiei a 35 de aparate F 35A sa fie semnat pana la sfarsitul anului. Iar domnul Olaf Scholz le zice bine, cand afirma ca atunci cand stai cu talharii (adica rusii) langa tine, bine ar fi sa ai la indemana o bata mare de tot, sa stie talharul de frica.
Si ca sa-l citam pe cancelarul german:“As long as states like Russia possess nuclear weapons, NATO naturally needs a credible deterrent potential,” ca nu cumva sa fi “vulnerable to blackmail.”
Asa ca:”That’s why the federal government decided to buy F-35s.”
Aducem aminte onoratilor nostri cititori ca F 35A va inlocui in cadrul Luftwaffe PANAVIA Tornado ca aeronava capabila sa arunce in capul rusilor bombe nucleare tactice americane B 61. Bombe care se afla deja la baza aeriana germana Büchel, undeva prin vestul tarii.
Pana aici are omul dreptate si gandeste cu mintea spre viitor, ca uite ce fac rusii prin Ucraina si daca nu te stiu capabil sa le umpli botul de sange s-ar putea sa arunce un ochi mult prea gurmand la gospodaria ta, la masina ta de spalat, la frigiderul sau bancomatul tau. Germanii stiu exact cum le-au carat rusii uzinele cu tot cu gardul dimprejur si ghereta portarului, cu ceva ani in urma. Nu suficient de multi…
Asadar, 35 de aparate F 35A, probabil la standardul F 4, pentru numai putin de 10 miliarde de euro…
In iulie, cand Congresul american a fost notificat despre afacere, suma oficiala era de aproximativ 8 miliarde de euro, dar “Der Spiegel” sustine acum ca de fapt Berlinul ar plati 10 miliarde de euro. Ca sa ne facem o idee daca este mult, putin, sau banal, Elvetia va plati pentru cele 36 de F 35A “doar” 5,3 miliarde de euro, iar Finlanda pune jos tot cam 10 miliarde de euro dar pentru 64 de aparate F 35A.
Pe langa acesti bani, Germania va trebui sa modernizeze/modifice si baza aeriana de la Büchel pentru operarea F 35A, program care este vazut ca unul “foarte ambitios”, probabil si foarte scump.
In acelasi timp, industria aeronautica germana nu este prea incantata de acest contract, stiu ei ceva probabil, si se declara destul de dezamagita. Bundesverband der Deutschen Luft- und Raumfahrtindustrie eV – BDLI (Asociatia germana a industriei aeronautice si Aerospatiale) a spus ca exista posibilitatea ca acesta achizitie sa duca la o dependenta prea mare de industria americana si de asemenea sa conduca la pierderea fortei de munca calificate, a cunostintelor etc.
„As far as German sovereignty is concerned, we have to make sure that we don’t hand ourselves completely over to the Americans for the next 30 or 50 years,” a declarat Martin Kroell, vice-presedinte BDLI.
Dar lasandu-i pe germani sa-si faca curat la ei in casa, de unde aceasta diferenta mare de pret? O posibila explicatie ar fi ca germanii doresc ca industria lor sa fie cat mai mult implicata in intretinerea aparatelor. Ne mai aducem minte ca a fost mare scandal intre guvernul german si companiile americane Boeing si Sikorski cand germanii au dorit sa cumpere elicoptere grele de transport. Pretul pe care cele doua companii l-au oferit a fost considerat de Berlin excesiv de mare dar justificat (dpdv al americanilor) tocmai prin cererea germanilor ca intretinerea aparatelor sa fie facuta in Germania.
Doar ca de aceasta data, conform domnului Martin Kroell, nu s-ar pune problema in aceiasi termeni precum in cazul elicopterelor CH 47F (se pare ca Berlinul a ales pana la urma aeronava celor de la Boeing).
Ramane doar sa fim atenti, poate pana la urma cineva ne va explica de unde atatia bani pe 35 de aparate F 35A.
GeorgeGMT
„Pretul pe care cele doua companii l-au oferit a fost considerat de Berlin excesiv de mare dar justificat (dpdv al americanilor) tocmai prin cererea germanilor ca intretinerea aparatelor sa fie facuta in Germania.”
Asta nu a fost o problema. Problema preturilor ridicate a stat in faptul ca Germania prima data nu a vrut sa cumpere un elicopter de pe raft, ci a cerut o serie intreaga de modificari aparatelor in sine, ce a dus la o crestere simititoare a preturilor cerute de fabricanti. Sa facut stop pe piept in careul bacauan, iar acum au cumparat un elicopter de pe raft, ca restul muritorilor de foame.
Salut. E bine ca noi nu avem vecini care se uita peste gard la noi, daia gheneralii nostri nu transpira.
Unii explicà diferenta mare de pret între târgul elvetian si cel german prin cantitatea mult mai mare de armament în cazul Germaniei. Tablou comparativ :
https://pbs.twimg.com/media/FjehkpzXEAsVd3o?format=png&name=small
(nu au luat însà în consideratie si faptul cà avioanele germane vor càra bombe nucleare iar cele elvetiene tablete de ciocolatà)
Baza costà si ea mult. Dupà ziarul àsta, 8,8 miliarde € sunt pentru avioane si echipamente si alte smecherii tinând de avion propriu-zis si 1,2 miliarde € pentru infrastructurà.
https://www.zdf.de/nachrichten/politik/bundestag-f35-anschaffung-100.html
Se pare cà americani au exigente de securitate foarte ridicate (control fizic si informatic)
Pentru mine, nevoia unei baze specifice (si în plus unicà în cazul german) este o slàbiciune a dispozitivului militar (e valabil si pentru alte avioane evoluate, nu numai pentru F-35).
Am recitit articolul german si nu mai gàsesc informatia cu repartitia bugetului.
Ori au schimbat continutul, ori am citit un alt articol si am încurcat borcanele. Dar mentin cifrele pe care le-am scris.
au corectat! Acum zice: „Samt Bewaffnung und Ersatzteilen beläuft sich der Wert des Auftrags auf 9,99 Milliarden Euro.” Adica numai armele si piesele de schimb consta 10.000 de bulioane. Amenajarea bazei la acomodare F-35 o mai fi si aia vreun miliard.
Uhh, fain articol, se misca treaba si in Germania si asta-i bine. Prin targ ( presa germana ) merge vorba ca generalul Zorn, va fi ultimul inspector general (Generalinspekteur der Bundeswehr). Urmatorul va fi ” Vertetigunschef / Chef des Generalstabs ” adica Seful apararii respectiv seful satului major. Discutau de o marire a competentelor de comanda inca din prezent, chiar daca nominal ramane inspector sef. De asemenea discutam din 2022 de unitati teritoriale, unitati militare in grija Landurilor federale, lucru nemaivazut din 1918.
asta cu federalizarea armatei e cam basita. nu e lucru bun. de la asta la a ajunge ca politicul landurilor sa controleze acele unitati pe care le ingrijesc e un pas mic. apoi gandeste-te cum controleaza un land guvernat de verzi si cum guverneaza un land guvernat de crestin democrati. sau un land ca Turingia guvernat de crestin democrati cu sprijin politic al dreptei AfD. Te caci imprastiat…
Nu poate fi vorba de federalizarea armatei si termenul de „federalizare” alaturi de „a armatei” are alt inteles. Insemna intrarea unor structuri statale in serviciul federal nu autonomizarea actului de comanda cumva. Noi gandim in paradigma noastra, ei au o istorie care le-a permis sa depasasca problema asta in 3 secunde.
Nu cred ca Garda Nationala SUA, Alabama poftim, se imprastie ca ordinul de mobilizare poate veni de la Guvernator. Cred ca democratiile stabile nu au probleme de tip baronet local similar noua, ironic, in tara in care băunim de republicanism.
In fine, discutam de unitati de rezerva care dubleaza armata federala si cred ca esteun lucru bun.
https://www.bundeswehr.de/de/ueber-die-bundeswehr/die-reserve-der-bundeswehr/reservist-werden-in-der-bundeswehr-/territoriale-reserve/heimatschutzregiment-1
daaa. de-aia national guard e o forta redutabila de rad toti de ea si o baga astia la uragane si batut demonstranti. ? cum au depasit nemtii in istorie problema asta in trei secunde? ei au avut fie armatele statelor suverane, pana s-au unit in al doilea imperiu, apoi au avut wehrmacht-ul. alea cu unitati teritoriale a fost gaselnita lui hitler cand a vazut ca pierde razboiul. cred ca daca lasi politicului un spatiu de manevra exagerat, strici armata. iar ca orice armata, centralizarea si coordonarea sunt esentiale.
Da, ok, discutam treburi paralele.
1. Care state suverane? Confederatia Germana cu puterea Presidentiala centrala la Viena sau Sfantul Imperiu?
2. Nu stiu cine rade de Garda Nationala, noi, aici pe site nu.
2.2. Din arealul de misiuni specific, disater relief respectiv indeparatarea sau limitarea urmarilor dezastrelor nu ar fi o chestiune de luat peste picior doar ca la noi, norocul prostului, nu ne-a mai lovit un cutremur ca in 77 doar din mila lu’ Cel de Sus. Un #colectiv ne-a paralizat.
3. Unitati teritoriale nu a fost gaselnita unui debil mintal austriac, nici in Germania si nici pe mapamond. Krumpersystem-ul prusac ale carui baze au fost puse la 1800 si militia act de la britanici din 1775 ne spun altceva
Acum chiar nu are rost sa argumentez daca sunt sau nu necesare rezervele militare si de ce financiar nu poti mentine o armata activa enorma. Am scris 16 articole pe tema asta. Mai mult decat tezele de doctorat ale unora.
Imperiul German a fost un stat federal nu disimilar Imperiului Sfant Roman al Natiunii Germane, cu singura, dar importanta exceptie ca Prusia a fost primul printre egali si ca atare exercita of forta decisionala foarte mare.
Ca atare „unitati administrative” ale imperiului precum Regatul Bavariei, Regatul Wurttemberg, Ducatul Hesse-Darmstadt, etc. aveau propriile lor armate care actionau sub comanda Marelui Stat Major General. Acest sistem a functionat intre 1871 si 1918. Daca tot vorbim de Hitler, daca te uiti atent la fotografii cu idiotul din timpul primul conflict mondial se poate observa cu usurinta ca rondeaua pe care o purta la sapca de campanie are doua culori, alb albastru nu disimilar de steagul Argentinei de astazi, in comparatie cu rondeaua alb neagra a Prusiei sau alb negru rosu (Imperiul German) a unitatilor care nu erau recrutate pe plan local – de exemplu Garda Prusaca/Corpul de Garda, daca nu faci abstractie la nume.
Dap, aveau, si desigur actionau sub comanda MStMG. Logic oarecum, dupa unificare doar coroana prusaca a intrat in uniune personala cu nou creta coroana imperiala germana. Restul incoronatilor, si erau multi al dracu’, Regele Bavariei, Regele Saxoniei, Regele Wüttenbergului – 25 de state -regate, mari ducate, ducate, principate si orase imperiale si-au mentinut nobilimea. Ori in conditile astea nu puteai sa-l deposedezi pe Regele(ma rog, Regentul pana intr-un punct ) bavarez de armata sa. Mai ales ca a fost in fara confederatiei Rinului.
Da, fie care stat avea cocarda lui – https://en.wikipedia.org/wiki/States_of_the_German_Empire#/media/File:Kokarden.svg
Si da totul era controlat inclusiv constitutional de Prusia. Adica par example, daca te uiti la structura camerei superioare a parlamentului imperial, Prusia avea 17 reprezentati, al doilea regat ca marime dupa cel prusac era bavaria si ei aveau 6 reprezentati, restul statelor 3, 2 sau 1. in total 61. Cu 17 reprezentanti puteau bloca orice, iar consenul intre state/landuri pentru orice proiect trebuia sa fie extraordinar. Iti dai seama, 1, 2 voturi de la fiecare.
acum depinde cum definesti fortele teritoriale de care vorbeai. daca le intelegi ca rezerve, adica rezervisti, e una. daca le intelegi analog cu national guard e alta, pentru ca sunt doua sisteme diferite. nu cred ca sunt nemtii prosti sa-si faca armate regionale. au katastroohenschutz ptr. uragane si pisici atarnate in cooaci. chestia este ca vor, cel putin in anumite cercuri, serviciul mikitar obligatoriu. o prostie, daca ma intrebi.
Coral dragule, nu sunt. National Guard sunt:
The National Guard is a state-based military force that becomes part of the reserve components of the United States Army and the United States Air Force when activated for federal missions.[1] It is a military reserve force composed of National Guard military members or units of each state and the territories of Guam, the Virgin Islands, Puerto Rico, and the District of Columbia, for a total of 54 separate organizations. It is officially created under Congress’s Article 1 Section 8 ability to ‘raise and support armies’.[2] All members of the National Guard are also members of the organized militia of the United States as defined by 10 U.S.C. § 246. National Guard units are under the dual control of the state governments and the federal government.[1]
Te rog eu nu lua in deradere dezastrele ca pana vine rusul la noi, asta imi este mie cea mai mare teama. Noi nu mai avem efective pentru asa ceva iar specialitatea militara „protectie civila” din cadrul IGSU este ceva doar sa fie pe foaie cu efective mai mici decat spp-ul de la palat.
da, aici ai dreptate. e groasa, daca Doamne fereste…
Sa traiți! Nu numai în Germania se mișca treburile. Astazi s-a semnat contractul cu Elbit pentru Watchkeeper X,pentru 7 sisteme. Incepand cu al treilea sist.vor fi fabricate in Romania iar pentru primele sist.doar o parte dintre componente vor fi produse aici. Ma duc sa pun niste acatiste,sa le tina Dumnezeu obiceiu’. Sursa: DefenseRomania acum o ora.
UE este irelevantă dpdv militar. Lungimea lantului este aprobată de la Washington.
rassia este irelevanta dpvd militar. gradul de irelevanta depinde de productia anuala de vodka.
Ce dracu is 10mld euro pentru Germania…
Price-to-income ratio, don’t pity them… (smiley) Crăciun fericit!
Concluzia concluziilor: nemtilor a inceput sa le fie frica de tovarasi, numai noua NU!