Cei de la Lockheed Martin au anuntat in 17 noiembrie introducerea unui nou tip de transceiver, Digital Array Row Transceiver (DART), bazat pe tehnologie nitrat (azotura) de galiu (Gallium Nitride = GaN) si care combina functiile de emisie si receptie intr-o singura unitate LRU. Solutia nu doar creste performanta sistemului, ci scade consumul de energie si costul pe intreaga durata ciclului de viata.
DART cu module emisie/receptie LRU: Gallium Nitride (GaN)
Tehnologia DART se regaseste in noul radar multirol TPS-77 MRR si poate fi integrat ca si modernizare si extindere a vietii operationale pe sistemele mai vechi existente in peste 25 de tari: TPS-77, TPS-59 si FPS-117. Acestea se afla in uz in unele cazuri de peste 20 de ani, niciunul nefiind retras inca din serviciu, iar in majoritatea cazurilor este estimata o durata de viata de peste 40 de ani.
Ca si fapt divers, imediat dupa anuntul cu privire la tehnologia DART, actiunile Lockheed Martin au urcat cu 1,92% pe Wall Street, fiind tranzactionate cu valori cuprinse intre 220,81$ si 224,91$.
Cum ai nostrii tocmai au trimis o cerere de informare pentru TPS-77 (posibil MRR) si mai avem in curte si cateva radare (5 bucati) AN/FPS-117E cu destinatie militara, cred ca ar trebui sa fie interesati de aceasta varianta de transceiver.
Marius Zgureanu
Surse:
Citeste si:
http://www.rumaniamilitary.ro/radare-romanesti-star-1-star-1m-si-tps-79-r-gap-filler
http://www.rumaniamilitary.ro/radare-cu-raza-lunga-la-moda
http://www.rumaniamilitary.ro/acttm-rfi-pentru-mobile-long-range-3d-radar
lasati prostiile si spunetimi mai multe despre astea http://www.promotor.ro/masini-noi/news/galerie-foto.-ce-monstri-militari-se-produc-in-romania-14897345
cate avem in inventaru armatei mai ales lansatoare si artilerie mobila
Raport O.N.U./15.07.2014, paginile 45-46:
http://www.un.org/ga/search/view_doc.asp?symbol=A/69/124
Avem 3 batalioane de LAROM si 3 regimente de APRA-40, conform structurii din 2013:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8f/Romania.png
Ah, am uitat. Obuzierele autopropulsate Model 89 (41 la numar) si 2S1 Gvozdika (6 la numar) au fost retrase din serviciul activ (sunt in rezerva/conservare), iar ATROM a fost construit doar sub forma a 3 prototipuri.
Nu-mi dau seama despre ce regimente de APRA-40 vorbesti.
Daca te referi la regimentele de artilerie mixta, alea au cate un batalion APRA, un batalion de artilerie de 152mm si un batalion AT de 100mm.
Exista posibilitatea sa fie cate o baterie APRA-40 la fiecare batalion de artilerie din subordinea Brigazilor de infanterie / mecanizate dar, pana acum, nu am gasit date privind asa ceva. Batalioanele respective par sa fie compuse dintr-o baterie de artilerie de 152mm, o baterie AT de 100mm si o baterie/companie de rachete AT, pe BRDM-uri.
Mersi de completare. Nu stiam componenta exacta a batalioanelor, m-am luat doar dupa insemnele din poza aia si am presupus ca sunt doar lansatoare de rachete in batalioanele respective. Se mai intampla. 🙂
Deci dupa tine modernizarea retelei de radare a Romaniei e o prostie?
chiar din contra reteua de radare ii cea mai importanta dar din articol nu spune nimic despre romania sau vreo intentie
Azotura de galiu – asta e ca la tovarasa CO2 – codoi :))
pai am gasit atat azotura cat si nitrat ca si corespondent romanesc al termenului, iar nitrat mi s-a parut prea ad-literam., ca si traducere. 🙂
azotura (nitride) si nitratul sint doua lucruri diferite…N vs NO3
Acuma, sa ma dau si io mare chimist:
azotatul sau nitratul este NO3 legat de ceva
azotura este N negat de ceva
Ce’i tot dati cu 5 FPSuri cand parca sunt 10, sunt 5 militare si inca 5 meteo, ultimul instalat parca e ala de la Barnova
„Cinci dintre aceste radare, cele integrate in programul ASOC, au destinatie exclusiv militara. Celelalte cinci joaca un rol dublu, atit militar cit si meteorologic, Doppler-ul amplasat la Birnova facind parte din ultima categorie.”
In timp or sa le mai modernizeze, s’a mai facut asta
bine ma, 10, eu ma gandeam la destinatia militara ca e mai urgenta, macar pe alea sa le aduca la standard in perioada urmatoare.
Toate-s milităroase, Marius 😉 numa jumate meteorologice sună mai pacifist, nu-i așa?
Clar că sunt sisteme candidate la modernizări pe durata exploatării, ai dreptate!
si daca tot le-o trimis RFI-ul ala cu dedicatie catre LM, macar sa le ceara un „pachet” nou 🙂
Romania dispune DOAR de 5 radare cu raza lunga FPS 117 in banda L, alea meteorologice sunt WSR-98D in banda S…
sunt aceleasi radare, doar ca 5 le’au incadrat ca „meteo”, ca sa parem asa mai pasnici probabil…
stiu ca FPSurile au mai fost updatate, daca ceva s’a facut in anii astia s’a facut pe partea de detectie-supraveghere-alarmare
si nici macar nu cred ca depinde de adormiztii Maicii Domnului din mapn
pur si simplu suntem la marginea imperiului cu bataia pe rusia si astia din nato nu stau ei pana se trezesc ai nostri, cred ca astea le vin pe liste cu bullet points si astia doar le executa
Ala de la Barnova nu merge. Au uitat sa puna o priza..
Pai parca era vorba sa modernizeze FPSurile. Ete ocazia!