David’s Sling

A doua zi de la aderarea oficiala la NATO Finlanda a anuntat intentia de a achizitiona sistemul sol-aer cu raza lunga israelian David’s Sling. Suma oferita – 316 milioane de euro – este foarte redusa pentru un astfel de sistem si indica, cel mai probabil, achizitia unei singure baterii. Dar chiar si asa, suma este foarte mica in raport cu Patriot, SAMP/T sau S 400.

In linii mari, atuul David’s Sling sta in racheta Stunner, considerata cea mai ieftina racheta sol-aer cu raza lunga disponibila la aceasta data. Pretul unei rachete Stunner se invarte in jurul a un milion de dolari, fata de o Patriot PAC 3 MSE (+6 milioane de dolari) iar performatele acesteia par sa fie foarte decente.

David’s Sling este un sistem anti-aerian si anti-racheta cu raza medie spre lunga (un maximum de 250km), capabil sa intercepteze cam tot ce zboara, de la avioane si pana la rachete de croaziera super-sonice si rachete balistice cu raza scurta.

Conform Rafael sistemul este capabil sa intercepteze inclusiv rachete tactice (sol-sol).

O trasatura mai speciala a rachetei Stunner o face foarte eficienta. Racheta dispune de doi senzori diferiti la bord, unul de tip radar activ, celalalt fiind unul de tip IIR, astfel incat daca radarul de la bordul rachetei ghideaza spre tinta, inainte de impact sistemul IIR poate prelua comanda.

Evident la racheta este ghidata la lansare de radarul bateriei, un Elta ELM-2084 3D (AESA). Ori in aceste conditii, Stunner poate intercepta tinte inalt manevriere, poate fi folosita intr-un mediu bruiat masiv de inamic, pentrru ca odata lansata dispune de un ghidaj in trepte extrem de greu, daca nu imposibil, de bruiat, iar finandezii nu au ales David’s Sling intamplator, pentru ca sistemul IIR este foarte greu spre  imposibil de bruiat, mai ales daca tinem cont de viteza cu care racheta isi angajeaza tinta.

Iar finlandezilor le plac sistemele anti-aeriene care nu prea pot bruiate.

Sistemul de aparare anti-aerian si anti-racheta finlandez este unul in trepte si pe langa David’s Sling, se afla deja in dotare NASAMS (AMRAAM si mult mai greu de bruiat AIM-9 Sidewinder) si Crotale pe zona sistemelor cu raza scurta spre medie, iar la capitolul “raza scurta”, s-a achizitionat ASRAD-R (Advanced Short Range Air Defence System – RBS) care nu este altceva decat un sistem bazat pe racheta sol-aer cu raza scurta RBS 70, ghidata laser.

Saab este singurul producator care inca mai are in portofoliu unu astfel de sistem aproape imposibil de bruiat (tot repet acest lucru pentru a intelege filosofia pe baza careia finlandezii isi dezvolta apararea anti-aeriana) . In principiu, tinta vizata este iluminata laser de la sol, iar rachete pleaca si n-are cum sa greseasca, n-are cum sa fie bruiata, ca doar avioanele nu pot folosi grenade de mascare la iluminarea laser.

ASRAD-R are in compunere un radar AESA HARD cu o raza de 20 km, un sistem IR de detectie si urmarire automata a tntei. Patru rachete RBS 70 (Bolide) sunt gata de lansare. Totul este incarcat pe camioane.

Observam astfel ca militarii finlandezi prefera, atunci cand au de ales, sisteme anti-aeriene care sa fie cat mai greu de bruiat si sa ofere in acelasi timp o cat mai mare autonomie per baterie. Practic fiecare unitate isi poate indeplinii misiunile in mod autonom, daca este nevoie, iar sansa ca inamicul sa foloseasca bruiajul radio impotriva radarelor de detectie si iluminare sau impotriva radarelor de la bordul rachetelor este micsorata atat de mult cat se poate.

Finlanda are insa o anumita relatie deosebita cu Israelul, fiind prima tara care a cumparat rachetele anti-nava “Gabriel”, o mare supriza in piata si acum va fi tot in postura de prim-client pentru sistemul David’s Sling.

Nu stiu ce criterii au stat in spatele alegerii “Gabriel” ca racheta anti-nava a marinei finlandeze, dar in cazul David’s Sling lucrurile sunt mai putin curioase: pretul per racheta mult mai mic decat in cazul Patriot sau SAMP/T ca si sistemul de gidare in faza terminala de tip dual – radar si IIR.

Cum finlandezii au dat absolut intotdeauna dovada de intelepciune si seriozitate cred ca vor fi destui cei care isi vor reconsidera optiunile pentru sistemele lor anti-aeriene.

Exista insa si o bila negara: Israelul nu face parte din NATO, are o politica externa si de aparare cu totul deosebita si cum vedem in razboiul din Ucraina, fara aliati greu sa faci fata intr-un conflict si desi David’s Sling este o coproductie israelo-americana (Rafael si Raytheon), pare cu totul improbabil ca Raytheon singura sa poata face fata unei eventuiale cereri daca Israelul nu ar fi de acord.

 

Un camion incarcat cu opt rachete sol-sol Extra 306mm, raza 150km

Cu toate aceste exista o intelegere intre guvernele finlandez si israelian prin care cel din urma se obliga sa asigure anumite componente-cheie indiferent de situatia in care Finlanda s-ar afla, din punct de vedere al sigurantei sale nationale.

Iar tara scandinava nu este singura tara membra NATO care va cumpara tehnica de lupta israeliana. Dupa ce Danemarca si-a anuntat intentia pentru achizitionarea a 19 obuziere autopropulsate Atmos si opt lansatoare de rachete tactice “PULS” de la Elbit si Olanda va cumpara rachete tactice (sol-sol) tot de la compania israeliana.

Sistemul PULS ofera posibilitatea lansarii a patru tipuri de rachete sol-sol: Accular 122mm – raza 35km, Accular 160mm – raza 40km, EXTRA – raza 150km si Predator Hawk – raza maxima 300km.

GeorgeGMT

41 de comentarii:

  1. România are în curte ceva firmă israeliană. Trebuie doar comenzi către această firmă, ca să își dezvolte capacitățile de producție, și la o adică să poată crește și exportul. Mare filosofie economică, exporți, ai bani să acoperi găurile kourului care ba există, ba nu există.

    10
    • Faptul ca ai desocperit acum sisteme passive de detective nu inseamna ca Patria le-a descoperit
      Pune mana si citeste despre:
      Cassidian, EADS Group
      AULOS, Leonardo
      CELLDAR, BAE
      Homeland Alerter 100 si Ground Alerter 10, Thales
      Si nu in ultimul rand (as zice in primul rand pt sisteme radar passive)
      Twinvis, Hensholdt

      10
      • Nu te puteai abține!
        Pentru o firmă micuță că Patria e lăudabil că produce așa ceva
        E o diferență imensă între Patria și EADS
        Și da , mă roade invidia că finlandezii reușesc cu o firmă cu capital majoritar de stat să se lupte și uneori să învingă în competiții giganți precum GDLS.
        De ce mm la finlandezi o firmă de stat performeaza iar la noi e nenorocirea de pe lume că statul are fabrici de armament?
        Suntem mai proști decât finlandezii?
        Poate mai hoți.

        14
        • Călugărul Sofronie

          @Caudillo: Amuzantă comparație, Finlanda cu România.

          Hai să încerc și eu:

          Are/a avut Finlanda străluciți miniștri ca Tîlhar, pardon, Tîlvăr, Ponta, Câțu, Oprea, Dragnea, Udrea etc. etc.?

          Are/a avut Finlanda mii de generali ca Iordănescu, Ilie Năstase, Oprea (din nou) etc. etc.?

          Are/a avut Finlanda minunați foști secu… pardon, patrioți lucrători la informații care să țipe în gura mare că existența Armatei române este legată de pensiile lor, ca onor. tov. col. (r.) Tudor Păcuraru?

          Când noi avem toate cele trei de mai sus din belșug, să ne mai întrebăm de ce Finlanda are industrie militară în timp ce noi nu suntem capabili nici măcar praf de pușcă să facem? În timp ce ei fac rachete, noi facem direct stele.

          21
          • Poate alta e cauza

            https://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-31709454

            Finland’s speeding fines are linked to income, with penalties calculated on daily earnings, meaning high earners get hit with bigger penalties for breaking the law. So, when businessman Reima Kuisla was caught doing 103km/h (64mph) in an area where the speed limit is 80km/h (50mph), authorities turned to his 2013 tax return, the Iltalehti newspaper reports. He earned 6.5m euros (£4.72m) that year, so was told to hand over 54,000 euros.

            There’s little sympathy from his fellow Finns on social media. „If you follow the rules you won’t have to pay fines,” says one user commenting on the Iltalehti website. „He should stop complaining and hang his head in shame instead”. Another person says: „Small fines won’t deter the rich – fines have to ‘bite’ everyone the same way.” But some say the system isn’t fair, and punishes the rich in society. Mr Kuisla might be grateful he doesn’t earn more. In 2002, an executive at Nokia was slapped with a 116,000-euro fine for speeding on his Harley Davidson motorbike. His penalty was based on a salary of 14m euros.

            The 2022 Corruption Perceptions Index released by Transparency International scored Finland at 87 on a scale from 0 („highly corrupt”) to 100 („very clean”). When ranked by score, Finland shared second place with New Zealand among the 180 countries in the Index

            4
            • Caudillo, esti chiar amuzant. cauza principala pt toate problemele noastre suntem chiar noi. vezi cum arata social democratia la noi (Dragnea/Ponta/Ciolacu) si cum arata la ei (Sanna Marin).
              Poti sa cauti toate indexurile si topurile, de la educatie, cultura, civilizatie, armata, coruptie si o sa vezi ca sunt peste noi. Mult peste noi
              Inclusiv ce spui tu referitor la amenzi nu ar functiona la noi pt ca evaziunea e maxima. Cele mai multe firme sunt pe „pierdere

              5
            • Călugărul Sofronie

              @Caudillo: pentru aia, ar trebui să știm în primul rând cât câștigă. Dacă te uiți pe declarațiile de avere ale parlamentarilor români, pici în fund cât de săraci și cinstiți sunt. Mai erau din ăia care n-aveau pe numele lor decât o mașină, mai-mai că mi se rupea inima gândindu-mă la ei cum dormeau săracii în mașină în parcarea rece și întunecată de la Casa Poporului… Iar de firme, nici nu mai vorbim.

              În același clasament amintit de tine, România e pe locul 63, cu 46 de puncte. Exact deaspura Chinei, cu 45. Deci da, la capitolul transparență, suntem identici cu CHINA.

              3
        • Patria nu e o firma micutza, si nu decat partial a statului Finlandez, cealalta jumatate (aproape) e Kongsberg !

          4
          • „finlandezii reușesc cu o firmă cu capital majoritar de stat să se lupte și uneori să învingă în competiții giganți precum GDLS”

            Patria Oyj is a public limited liability company owned by the State of Finland (50.1%) and by Kongsberg Defence and Aerospace AS (49.9%).

            KONGSBERG was listed on the Oslo Stock Exchange in 1993 following a partial privatisation. The Norwegian state owns 50,004 per cent of the shares.

            Și Konsberg tot cu capital majoritar de stat.
            Ai dreaqu’ nordicii ăștia, niște comuniști cu firmele lor cu capital majoritar de stat!

            Compari Patria cu GDLS și EADS.
            David și Goliat

            5
    • Please check Polish PET PCL. We have it already from 2019 tested on many occasions.

      2
  2. De SkyCeptor/Stunner la Electromecanica se mai știe ceva?

    10
  3. O racheta antiaeriana de 4,5 m si care pe ultima parte a traiectoriei trebuie sa fie si inalt manevriera(este hit to kill, fara warhead) nu prea are cum sa intercepteze ceva la 250 km!!! Evreii au un stil mai aparte in informatiile date. Raza de actiune indicata de ei este cea a tintei. Tamir ul intercepteaza tinte lansate de la maxim 90 km(grad, luna-m, tochka) , stunner ul tinte venite de la maxim 300km(iskander ul nu prea intra in categoria asta) iar arrow2 de la maxim 2000km(irbm urile persilor). Apropo de tochka, acum 5 ani, la prima folosire in lupta a prastiei, evreii au lansat doi interceptori pe doua tochka siriene. Cu ocazia asta, un interceptor cazut intact pe teritoriul sirian(nu i a functionat sist de auto distrugere) a ajuns la moscova. Adica, eu unul, nu prea as cumpara asa ceva.

    10
    • Sursa originala cum ca un Stunner ar fi fost capturat de sirieni si dat rusilor vine de la compania chineza SINA News, deci nu stiu cat de credibila este informatia aceasta.

      10
      • Dacă îmi aduc aminte bine, parcă în știrea de atunci era un comentariu al Israelului că nu e foarte îngrijorat că a ajuns racheta pe mâinile rușilor.

        3
        • The rocket fell from a twenty-kilometer height in a rocky desert. About nothing- this is not the main point. In addition, Air forse has properly worked over it…

          3
      • Ciudat, eu am citit pe debka.com,un site israelian f respectabil. Dar daca tu zici ca propagandistii chinezi au fabricat stirea(ce interes are china sa discrediteze israelul habar nu am), probabil ai dreptate. Cat despre cat de tare i a durut in dos pe evrei de presupusa capturare, stiu doar ca The Times of Israel a scris ca si israelul si sua au facut presiuni asupra ivanilor sa le dea jucaria inapoi. Doar ca aia s au jurat pe rosu ca nu au luat o ???

        2
    • for blue little man (aka strumpf)

      daca te uiti la procedurile de angajare ale Patriot vei vedea ca recomanda lansarea a 2 (doi) vectori ca sa fie sigur ca lovesc tinta

      fa calculul de cost/tinta ca sa ai probabilitatea cat mai apropiata de 100% (cate Stunner poti lansa de banii a doua PAC2 sau PAC3)

      cat despre surubarit de catre rusi la ele, nu mi-as face prea mari griji, insa daca o vor da peste gard la chineji, atunci da, insa tot va lua mult timp, foarte multi bani si un efort care probabil nu se justifica tinand cont de cati opereaza sistemul, ca sa dezvolti un sistem de contramasuri

      4
      • Nu prea ai ce sa surubaresti. Trebuie doar sa vezi cam ce pot senzorii si cum poti sa ii pacalesti. Eu insa nu ma refeream la asta ci la esecul acestei prime incercari de interceptare a unei TBM reale. Si nu este vorba de vreo state of art de ultima generatie ci de o vechitura din epoca sovietica fara cappacitati manevriere. Asa ca de pomana e ea doar 1mil $vs 6 daca nu isi face treaba. E si o vorba din batrani :putin dai, putin face!!

        3
  4. Cred ca optiunea pentru unele sisteme israeliene, in special la danezi, tine si de faptul ca Himars sau Caesar nu se poate livra repede precum si de ceva transfer de tehnologie privind muntiile.

    7
  5. O colaborare cu israelini ar fi mult mai ieftina decat cu SUA si am avea ceva capacitati dezvoltate in tara, Finlanda cu o populatie mai mica au o super armata si o dotare mai eficienta , da ei nu sunt corupti la fel ca noi si stiu lectia istoriei. Bine ei au si eficienta bugetului pe cand noii nu ne gandim la asta. Am citit si celelate articole si va spun ca atat timp cat presedintele si presedinti celor din cele 2 mari partide ne spun ca suntem o putere regionala un factor de stabilitate si oferim gatgara ieftina dar nu se vede nimic in dotare si in orice alt domeniu , nu vom misca un deget pentru a avea o dotare si acumpara ceva. Ma indoiesc cu aceasta inflatie si lipsa de banii in bugetul national vom demara ceva pentru a cumpara si a plati ceva ,atat timp cat statul aproape nu poate plati salariile si pensiile ,sa numai vorbim de coruptie si de contractele date cu dedicatie ,mna ne vom multumi cu ce avem in curte si minimul ce vom cumpara in cantitati farmaceutice.Ca ideie anul acesta in 3 luni ne-am imprumutat extern cu 9 miliarde de dolari .

    8
    • O colaborare cu Israelul, din punct de vedere al securitatii noastre si a celorlalti clienti, ar fi fructuoasa pentru noi si Israel daca ne transforma in hub pentru tot ce exporta. Are nevoie de un centru tehnic de asistenta si eventual productie plasat pe teritoriu NATO. Suntem deja. Dar cu cat mai extins, cu atat mai bine.
      Statutul de membru AUKUS pentru noi, ar bate treaba in cuie.

      3
      • Centrul ăla de care vorbești există deja în state precum Germani și Polonia, ex EuroSpike. Rheinmetall din câte știu sunt și ei implicați în astfel de colaborări cu industria israeliană.

        4
  6. Israelul in NATO ar însemna că din doua în două zile sa fie activat art.5, sunt suficienti turcii

    In plus ar însemna să ai un stat membru care ocupa ilegal teritoriul altui stat, înălțimile Golan, sau teritoriile altor state daca punem la socoteală și Ierusalim-ul

    6
    • Nah! Pe timpul lui Trump, cu Israel in NATO nu ar fi miscat nimeni in front, iar Acordurile Avraam se executau deja pe repede inainte. Lumea araba ar fi izolat Iranul. In ciuda lui Obama, iar Rusia si China ar fi fost tinute in sah cu noile aditii ca membri NATO.

      Insa Trump nu ar fi facut decat sa mascheze prin forta o realitate crunta (ar fi inghetat timpul pe loc), iar cum Obama e din nou la comenzile Casei Albe, rezultatele se vad si cu ochii inchisi.

      Israel este doar cu Domnul Dumnezeu.

      5
    • A propos @Victor, sper ca nu ai tupeul sa te declari crestin Ortodox!

      1
  7. Initially, David’s Sling was positioned against ballistic missiles with a range of 40-300 km. In 2005 and 2017 it was tested on the Black Sparrow, which just simulates the Scud B with a range of 300 km. This time, it was tested for the first time on the Blue Sparrow, which simulates the Scud C / D with a range of 600-700 km. Twice the original capacity. https://www.youtube.com/watch?v=AvFDbLDOPL4&t=5s

    7
  8. (google) „John Bolton, consilierul pentru securitate națională în timpul erei Trump, solicită ca Israelul, Japonia și Australia să fie adăugate la alianța NATO, făcând astfel o alianță intercontinentală.
    Bolton a adăugat că alte țări pot adera la NATO cu condiția să îndeplinească criteriile bugetului de apărare ale alianței.
    Bolton vede extinderea alianței ca pe o strategie de a face față Rusiei și Chinei, precum și amenințării iraniene”. Comments in Hebrew are something – abusive language, mainly… (smiley)

    9
  9. Singura bila neagra pentru Israel e ciudata lor slabiciune pentru rusi.A se vedea episodul Georgia 2008 cand evreii le-au dat denisovanilor codul sursa ptr. barak.

    3
    • Georgienii nu au avut Barak ci Spyder, informatiile aparute nu sunt despre rachete ci despre codurile pt datalink-ul de la dronele Hermes cumparate de georgieni, informatiile nu au fost confirmate de practica pentru ca dronele pierdute de georgieni au doborate de aviatie si AA, nefiind deturnate.

      8
  10. Victor Israel are capacitatea și coloana vertebrală și a nu uităm că locuitorii din acel teritoriu ocupat servesc in armată și au dat sânge pentru Israel . Mă refer la druzi care locuiesc în Înălțimile Golan ,noi nu putem să avem o coloană vertebrală să lucrăm în așa fel încât etnici români să fie recunoscuti și să vorbească în limba română. Puterea armelor mereu a vorbit și nu cred că la arabi ,druzi le este atât de rău în Israel azi. Cât despre minoritățile naționale arată-mi mie că au patriotism și sunt gata să apere tara asta .?. Maghiari se declară doar 10 % că locul lor e in Romania. . Nu înțeleg de ce se aprobă comentarii ale unor prorusi ?. Nu trebuie sa uitam că ei au desfăcut România Mare și că și azi sunt imperialisti .

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *