„David’s Sling” Un nou sistem anti-racheta israelian!

Israelul a testat duminica un nou sistem antiracheta, care ar trebui sa fie mai puternic decat, deja cunoscutul, Iron Dome si care ar avea drept tinta rachetele de croaziera. Raza noului sistem, cunoscut sub numele de “Prastia lui David” (David’s Sling Weapon), este cuprinsa intre 50 si 300 de kilometri si ar fi capabil, conform surselor israeliene, sa faca fata unei adevarate ploi de rachete.

Noul sistem este o cooperare intre compania israeliana Rafael si americanii de la Raytheon, iar testul de duminica a fost devansat pentru a permite David’s Sling sa intre in dotare cat mai repede.

Israelienii au luat in calcul, la construirea sistemului, rachetele probabil sa fie lansate din Siria sau din Liban de catre Hezbollah, rachete cu raze considerabil mai mari dacat cele lansate de catre Hamas zilele trecute.

Tehnologia folosita este destul de similar cu cea folosita la Iron Dome, sistem pe care israelienii il crediteaza in continuare cu o rata de succes de 90%, sustinand ca 421 de rachete trase de Hamas au fost doborate  cu ajutorul „Cupolei de Fier”!

Astfel “Magic Wand” va face parte din apararea in straturi antiracheta israeliana, Iron Dome fiind ultimul start, point defense-ul apararii evreiesti, iar „Prastia lui David” fiind pe la mijloc, dupa sistemul Arrow. Astfel Magic Wand/ David’s Sling, este un mijlocitor intre Arrow si Iron Dome, fiind gandit sa intercepteze rachetele prea rapide pentru ID, dar in acelsi timp cu o traiectorie prea joasa pentru Arrow, avand in acelsi timp si capacitatea de suplini eventualele erorii ale sistemului Arrow, doborand si rachete balistice care ar putea sa treaca de principalul sistem antiracheta israelian.

Mai mult decat atat, se  pare ca doua tari balcanice, care au facut parte din blocul sovietic, iar acum sunt membre NATO ar fi foarte interesate sa cumpere acest sistem, cu gandul la rachetele de croaziera sau balistice rusesti, cum ar fi Iskander. Reuters a primit aceasta informatie de la abasadorii celor doua tari, insa nu a primit permisiunea sa faca public numele celor doua tari.

Dar daca stam si ne uitam un pic pe harta, doar patru tari ar putea indeplini toate aceste criterii: Slovenia, Bulgaria, Albania si Romania.

„Prastia lui Davin” foloseste o racheta Stunner, ghidata atat printr-un radar propriu, cat si prin sisteme electo-optice. Racheta nu are focos, ci distruge tinta doar prin mijloace balistice, fiind de tipul kill-to-kill.

Sursa: Reuters & Globalpost.com

 

 


G
eorgeGMT & NeroFlash

 

19 comentarii:

  1. Lansatoarele din imagine aduc putin cu Patriot block III, ca sistem de asezare (16 canistre).
    Off topic ca n-am gasit alt loc:
    1. Saptamana trecuta ai nostri au facut prima lansare a unei rachete HAWK, la 6 ani de la primirea lor. Au spus ca in 2015 va fi incheiata operationalizarea intregii unitati.
    Stie cineva care e durata de pastrare in stoc a rachetelor? In 2015 vor fi deja 9 ani de la receptie si nu stim cat au mai stat si pe la olandezi. S-au facut ceva modernizari, cum spuneau la inceput, sau le-au folosit asa cum au venit?
    O operationalizare a lor, urmata eventual de o achizitie de „Prastii” ar oferi o solutie mai mult decat interesanta pentru protectia bazei de la Deveselu. Chiar si datele de intrare in functiune coincid.
    2. Am vazut, la repetitia pentru 1 Decembrie, un MRAP Cougar 6×6, cam cel mai „bengos” MRAP in functiune. Stiti ceva despre el? E doar un demonstrator, am cumparat, cate, vom produce sub licenta?

    • @Eroul Bula. L-am vazut si eu la TV si avea cocarde tricolore in partile laterale. Stiu ca acum vreo 3-4 ani au fost testate asemenea vehicule de la BAE System, in vederea achizitionarii pentru trupele din A-stan. Testele au fost facute de catre specialistii ACTTM si se vorbea de un posibil contract cu Romania. Pe timpul lui Tariceanu a fost cat pe-aici sa luam vehicule blindate DINGO 2 din Germania si camioane Mercedes, tot pentru militarii din teatre; s-au dus naibii insa…La Cougar n-am reusit sa vad bine numarul de inmatriculare, dar parca incepea cu A-xxxx!!! Am discutat acest aspect cu GeorgeGMT, in curand ne vom lamuri ce-i cu acest MRAP, foarte probabil insa sa fie adus aici in vederea instruirii trupelor ce vor merge in A-stan, dar sunt utilizate masiv de catre SUA si nu numai. Ungurii au cumparat parca trei bucati si ar mai vrea inca sapte; croatii la fel. Bulgarii, dupa cate stiu, au un contract pentru asemenea vehicule cu General Dynamics -firma producatoare a Cougar-ului. Sper sa le urmam cat de curand exemplul!

      • Din ce am gasit pe net, Croatia, Ungaria si Bulgaria au sau au comandat MaxxPro 4×4 si nu Cougar.
        La cat e de mare Cougar, merg pe el tot felul de combinatii de statii teleoperabile, protectie suplimentara, senzori etc etc. Pe Youtube se gaseste un clip, la categoria Future Weapons, pentru Cougar.

    • Rachetele HAWK au o durata de viata de 30 de ani, asemene si incarcaturile lor de lupta. Nu au fost modernizate sau reanimate de la aducerea lor in tara, iar operationalizarea lor, prcum si faptul ca au putut fi lanasate, are legatura cu radarele GapFiller la care bateria de racheta a fost integrata, sa zicem. Practic HAWK trage ghidata de Gap.
      Unele compnente au insa o viata mult mai scurta de 10 ani.

  2. Ca un punct de vedre:
    In presa ostila Israelului, Iron Dome arata penibil: 420 de rachete si proiectile interceptate dintr-un total de ~1.500 trase de Hamas.
    http://www.presstv.ir/detail/2012/11/26/274644/israel-tests-magic-wand-missile-system/

    Daca informatia este adevarata atunci este clar dece a fost Israelul disperat sa faca armistitiu atat de repede.

    • Au interceptat doar rachetele care erau un pericol pt zonele populate si industriale. Cele care cadeau in cap nu erau interceptate. Si de aceea zic ei ca au interceptat 90% din rachetele trase de Hamas.

    • poate de asta ?

      U.S. Treasury debt stands at $16.268 trillion from $16.244 trillion yesterday; remaining room under the legal debt limit: $125.649 billion

      adica o luna de deficit la americani, in ianuarie daca nu mai majoreaza pragul ajung iar sa inchida institutii publice
      Nu prea cred ca sunt bani acuma de „pacificare”, cred ca de aia sunt si iranienii atat de vocali

      Israel are doua arme se pare ca foarte eficiente (ca si rachetele lor aer-aer) – dar fiind noi si netestate, cine stie ce cantitate or fi fabricat

  3. Doar nu ai ajuns sa crezi ce scrie in presa iraniana ?

    • Ii cred mai degraba pe iranieni decit pe evrei. Evreul stie sa provoace si sa minta. Asta nu inseamna, totusi, ca as fi suporterul ciuhapilor. La confruntarea asta sint simplu spectator. Insa stiu precis cine minte mai cu talent.

  4. Din cele 4 tari balcanice, membre ale NATO, dor Romania si eventual Bulgaria ar avea nevoie de asa ceva. Nu vad de ce Albania, sau mai ales Slovenia ar necesita un astfel de sistem. Poate ca Bulgaria sta pe ganduri, insa tara noastra nu cred ca ar avea de ce sa se indoiasca de necesitatea unor rachete si a unor radare performante. Poate ca si mai necesar ar fi achizitia unor rachete Patriot sau a unora britanice sau frantuzesti asemanatoare. Nu cred ca trebuie sa fim dotati doar cu arme defensive, cand il avem pe Ivan in spate, gata sa ne sara in carca cand ne prinde cu pantaloni-n vine…si cam suntem mereu in pozitie de offside! 🙂 Si mai importante ar fi, macar ca rachetele din ‘prastie’ sa fie fabricate sub licenta si cu miile. Mi se pare penibila faza cu cei 24 de interceptori de la Deveselu. Ce se intampla daca Rusii, Iranienii sau oricare ar fi ‘baietii rai’, arunca x 25 de rachete spre locatia faimosului scut (macar una in plus fata de cate avem noi)? Poate ultima si cu un focos nuclerar? Cred ca in conditiile de fata, mai bine renuntam sa mai fim tinte si stateam pe c… nostru fara sa scoatem limba la ala mare si urat, ca poate asa ne lasa in pace sau ne ignora cum a facut-o si pana acum. Daca tot te bagi la joc, macar sa fii pregatit, sa stii sa joci….daca nu, ramai de te uita, ca-i mai frumos asa! Defapt, daca stau bine sa ma gandesc, cred ca toate cele trei tipuri de scut anti racheta de care dispune statul evreu, cu raza scurta, medie si lunga de actiune, ar trebui sa fie integrate in strategia nationala de aparare, dat fiind conditiile geografice de proximitate ale Romaniei. Din cate am citit pe Tehnomil.net, rachetele sovietice Volhov au intrat intr-un proces de modificare la INCAS, unele adaptate pentru zborul in vid sau ceva de genul, tocmai pentru a putea sa fie unite pentru a crea rachete in trepte ce vor fii folosite pentru plasarea de sateliti pe orbita joasa a pamantului. In consecinta, din 2015 nu le vom mai avea in dotare, nu ca am pierde mare lucru, dar ori si cat. Cu ce ramenem atunci? Daca cineva are alta opinie, sa o spuna…si sa aduca argumentele necesare!

    • Daca Israelul le livreaza sistemul bulgarilor e ca si cum l-ar livra direct rusilor, avand in vedere fratia traditionala ruso-bulgara.
      Am citit si eu, pe tehnomil.net, articolul privind modificarea rachetelor Volhov pentru plasarea de sateliti. Hm….. Nici varianta asta nici cealalta, bazata pe corpuri de racheta Grad 122mm, nu-mi par prea credibile pentru asa ceva. Despre ce sateliti vorbim pentru ca ambele rachete au calibre prea mici pentru a purta sateliti. Daca vorbim despre minisateliti, cum a fost cel lansat acum ceva vreme, cred ca e mult mai ieftin si mai sigur sa te lipesti de lansarile americane si europene pentru a trimite minisatelitii.
      Mai plauzibila mi se pare utilizarea rachetelor modificate pentru a paradi satelitii „prieteni” de spionaj de pe orbitele joase ~ 300 km. Daca solutia purtatoarei va fi rezolvata, partea de lovire a satelitilor poate fi rezolvata simplu, pe sistem shutgun: dupa ajungerea in calea satelitului se lanseaza bile/ alte corpuri metalice asupra satelitului-tinta. Solutia, ieftina, pare sa fi fost studiata deja de rusi si chinezi, prin anii ’80.

  5. @Eroul ‘Nationale’ Bula

    Pt HAWK au cumparat un sistem C3 si asa au reusit sa faca o tragere:”Potrivit anunturilor publicate in sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) din 10 mai 2012, MApN urmeaza insa sa cheltuiasca 23.918.910 de lei pentru a cumpara “Sistem de comanda-control-comunicatii pentru sistemul HAWK PIP III R si Interfata de comanda-control-comunicatii pentru integrarea sistemului SA 2”, conform specificaţiei tehnice „Sys C3 H&V- Sistem C3 pentru rachetele sol-aer” cod ST-G11-2147-v2 cu termen de livrare max. 9 luni de la data intrării în vigoare a contractului subsecvent.”

    Aducerea la standardul HAWK XXI e scumpa si probabil nu se va mai face in viitorul apropiat. Iar dupa 2025 nu mai are rost. Rachetele sunt vechi. Orice racheta are un shelf-life, dupa care trebuie revitalizata.

    De aici, ultimul comentariu:
    http://www.indaparare.ro/Publicatii-Media/Scandalul-rachetelor-Hawk.html

    „Probabil ca daca in viitor se va discuta efectiv de mentenanta rachetelor din sistemul Hawk (inainte de casare) atunci vor fi sigur implicati pentru ca exista un HG (nu este asa?), dar acest lucru costa cu mult mai mult decat sa realizezi sistemul de comunicatii pentru ele. Intrebati pe cineva avizat ce costuri sunt in aceasta zona si de ce nu a mai fost continuata ideea cu HG-ul.”

    Asa ca am un feeling ca vor fi folosite cele care mai pot fi folosite in siguranta fara a se va mai face vreo modificare.

    Cand expira definiv cumparam 7-8 baterii de Patriot sau ASTER30, complementate de SLRAAM/NASAMS/VL MICA/Spyder. Nu m-ati crezut ca vorbesc serios, nu?

    Sau stam fara, ca si asa industrie nu mai avem de aparat, pana atunci se desfiinteaza si ce-a mai ramas, cu cele cateva autostrazi n-o sa-si bata nimeni capul cu ele, de populatie nu le pasa si oricum pe noi ne apara NATO.

  6. @Nero
    „Daca informatia este adevarata atunci este clar dece a fost Israelul disperat sa faca armistitiu atat de repede.”

    Tie ti se pare ca a fost disperat? Mie nu. Disperat ‘ca ce’. Disperat de teama rachetelor HAMAS? Daca rachetele erau intr-adevar o problema nerezolvabila pt Israel si daca vedeai la TV mii de victime civile in orasele israeliene, nu crezi ca urmau niste baraje de artilerie si LAR-160 de-i nivelau pe aia in fasie? Ca atunci abia aveau motiv sa-i niveleze. Si asa mor zeci/sute de palestinieni pt fiecare evreu omorat(HAMASului nu-i pasa in primul rand de civilii din fasie, altfel cum poti sa tragi rachete in orasele evreiesti sperand ca evreii se vor jena sa riposteze).

    Evreii i-au provocat, HAMASul a ripostat, evreii s-au aparat cu ‘scuturi’ si le-au tras-o punctual, ca sa nu se ofuscheze prea tare ‘hopinia pubica’. Mie skirmishul mi s-a parut destul de soft. Deocamdata Israelul le-a mai eliminat niste oameni, aia si-au consumat munitiile plus ce-au mai detonat atacurile israeliene, a mai testat niste tehnologie, a testat reactia interna si internationala. Fiecare parte trage concluziile ‘dialogului’ si se merge mai departe, for the next skirmish.

  7. Pe tehnomil, cine se uita din nou observa ca de fapt a 2-a tara „balcanica”, dupa Romania, interesata de „prastii” ar putea fi Polonia, pozitionata geografic gresit de catre presa in Balcani 🙂

  8. @nero:
    – e asa cum a spus barny, au tras doar impotriva rachetelor care aveau traiectorie calculata spre centrele populate. Procentul de reusita se refera la rachetele trase de Iron Dome, nu la total rachete trase de Hamas. Ca nu avea sens sa doboare o racheta care pica in desert
    – armistitiul era in planul IDF daca anumite obiective erau atinse. Se pare ca au fost atinse de vreme ce „au facut” armistitiu si nu mai intra terestru (deocamdata). Dar oricand „trebuie”, armistitiul va fi incalcat de „Hamas” si atunci au pretextul sa intre terestru. Astia nu lasa nimic la intamplare, sunt mai chitibusari decat sunt olandezii in amenajarea pistelor de biciclete. Apropo: citeam deunazi ca in cazul unei interventii terestre IDF estimeaza ca va pierde 20 de soldati iar Hamas mai mult de 2000 de „civili”

    @eroul bula: ar fi culmea sa aparam noi Deveselu! Chiar culmea!

  9. Acest sistem antiracheta este binevenit pentru armata noastra, insa nu cred ca cel putin in urmatorii 2 ani, guvernantii ar fi dispusi sa cheltuie bani pe el, si pentru simplu fapt ca nu ii au.In anul 2013, Romania trebuie sa ramburseze catre FMI, suma de 5 miliarde USD, iar problema este ca nu are acesti bani.Anul viitor prioritar este FMI-ul , asigurarea salariilor bugetarilor, pensiile si bugetul pentru functionarea institutiilor statului, normal, in regim de avarie.
    Sa vedem ce se va alege de achizitionarea multirolului SH.Intre F16 SH de la portughezi si acest sistem AA, de departe, si fara nicio ezitare, as opta pentru ultimul.

  10. Romania nu e in balcani.

  11. Sau ?

    Geopolitic e privita ca parte a Balcanilor, sau, mai precis, ca zona aflata si in Balcani (Europa de SE) dar mai ales in Europa de Est. Se poate spune ca Balcanii incep la S. de Dunare…
    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Balkan_topo_en.jpg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *