DCNS a castigat!!!

images

Constructorul naval francez a dat lovitura vietii lui, castigand mega-contractul pentru construirea noii clase de submarine australiene (Shortfin Barracuda), inlocuitoare a Collins-class.

Astfel francezii au in portofoliu un contract in valoare de 34,5 miliarde de euro pentru 12 submarine, contractul putand fi extins la 18 sau chiar 24 de nave.

DCNS  a castigat in fata germanilor de la ThyssenKrupp Marine (TKMS) cu Type U 214 si a japonezilor de la Mitsubishi Heavy Industries cu Soryu-class. Anuntul a fost facut de premierul australian, Malcolm Turnbull, astazi (tineti cont de diferenta de fus orar), care a mai precizat ca aceste submarine vor fi cele mai sofisticate nave din lume…

Submarinele vor fi construite in Australia/Adelaide iar aceast contract va genera peste 2800 de locuri de munca.

Shortfin Barracuda (SSK Ocean) este de fapt un submarin din clasa Barracuda (submarin nuclear de atac francez de ultima generatie) dar cu propulsie diesel-electrica (probabil cu AIP), si care va folosi sistemul pump-jet. Francezii isi descriu submarinul ca fiind cel mai avansat din lume in acest moment, o nava ideala atat pentru patrularile lungi, oceanice, cat si pentru evolutia in ape de mica adancime.

Barracuda este un submarin multifunctional, capabil sa lanseze rachete de croaziera sau anti-nava, poate fi folosit in misiuni in folosul FOS, culegerii de informatii, etc.

Francois Hollande a declarat, pe  drept cuvant,  ca acest contract este unul “istoric”: “France is grateful for the confidence that Australia has shown in it, and is proud of the technological excellence of which its companies have proved themselves.”

Ar mai fi de spus ca DCNS a oferit un design modular, usor de modernizat in viitor, francezii denumindu-si de fapt nava Shortfin Barracuda Block 1A. De asemenea prima nava din clasa ar trebui sa fie operationala in 2027.

GeorgeGMT via Maryus315

 

66 de comentarii:

  1. E probabil cea mai buna alegere calitate/pret

  2. Dar suedezii de ce au picat, nici macar nu au intrat in cursa, din cauza problemelor cu actuala clasa Collins ?

  3. Suparare mare in presa germana….a fost printre primele stiri ale diminetii..

    • Francezii fac arme deosebite, nu de gramada ca germanii. Poate de asta sunt scumpe, Rafale / clasa Mistal / tancul Leclerc si VBCI, dupa acesta ultimul (parerea mea ) au copiat fata toti incepand cu IVECO super AV si rusii cu Bumerang. Rien est tout à fait.

      • Intradevar foarte bune arme, dar scumpe!

        • Daca ar avea si soldati la fel de buni ca armamentul… ar mai avea nevoie de un Napoleon si ar cuceri Europa si Rusia singuri…din ce se pare :P.

          • Sunt buni si operationali. Si nu vorbesc numai de Legiunea Stràinà.

            • Da,sunt foarte buni….S-a vazut si in Libia si in Mali si in timpul atentatelor de la Paris. Ce sa zic, trebuie sa mai curga multa apa…pana vor spala rusinea din WW2. Apoi,se stie ca atunci cand ai soldati slabi,singura solutie este sa compensezi prin calitatea armelor. Cred ca 1 la 1 ii bat englezii pana zic „piua”.

          • Asta o stii si tu ca e o prostie, sunt buni, chiar foarte buni raportat la echipamentele lor comparativ cu americanii, mai au si o academie militara prestigioasa la Saint-Cyr ( unde a absolvit Maresalul nostru Antonescu ) plus au si Legion Etrangere, sa pui laolalta pe multi din diferite natii si sa-i faci soldati nu-i treaba usoara, multi clacheaza, dar o crema de oameni sa lupte sub stindardul Frantei tot reusesc sa absolve, mai exista o mica legiune in Spania, dar pe ansamblu putine tari isi permit o armata de straini.

            • Adevarul e că sunt buni luptători, în special polonezii, românii şi ruşii din Legiunea Străină……..

            • La Legion nu este compusa din straini, majoritatea sunt spanioli si mi se pare ca 25 % sunt latino-americani, din fostele colonii spaniole. Ca sa intri in La Legion trebuie aa ai nationalitatea spaniola la fel ca si cum ai vrea sa intri la BRILAT, BRIPAC etc…

  4. Francezii isi descriu submarinul ca fiind cel mai avansat din lume in acest moment, o nava ideala atat pentru patrularile lungi, oceanice, cat si pentru evolutia in ape de mica adancime.

    Baracuda asta s-ar simti bine si in La mere noire?

  5. Hopa ; 2800 locuri de munca ; e un mic pas ; macar ei gandesc si pentru a creea locuri de munca ; bravo lor

  6. Intr-un fel imi pare bine ca le-au suflat caimacul nemtilor . Cam vine o vreme cand neseriozitatea germana din ultimul timp trebuia sa-si afle nasul

    • „Cam vine o vreme cand neseriozitatea germana ”

      Nemtii nu sunt neseriosi, o duc prea bine.
      Pilda: imi place sa dau pilde rupte din viata..
      Sunt pensionar, iesit la limita, de cidva timp. Am fost contactat de o firma sa fac un speach la un congres. Conditiile destul de bunicele, intr-o metropola europeana, hotel cinci stele cu tot tacimul, toate cheltuielile platite, plus un mic onorariu. M-am adresat fostilor colegi mai tineri, nu vroiam sa spuna, uite bosorogul asta nu se mai satura. Toti m-au refuzat, ca n-au timp, ca-i prea multa munca, etc.. Asa ca o s-o fac eu, voi relata la timpul potrivit pe blog.

      • Nu sunt neseriosi, dar incearca sa ocoleasca lucrul bine facut, pe de-a dreptul adica, si asta pentru o reducere substantiala de costuri as zice, mie asa imi par.

  7. Au ales cea mai performanta varianta. Pana la urma decizia a fost mai putin politica (americanii i-au sustinut pe niponi) si mai axata pe calitate. Oricum probabil acum se intra in negocieri, contestatii, dupa alegeri poate vine alt guvern cu alte idei, mai e de lucru pana ramane batut in cuie.

  8. Contractul, desi anuntat ca fiind cel mai mare contract semnat vreodatà de un industrias francez, reprezintà numai 8 miliarde pentru Franta, restul ràmâne la canguri.
    Iar sistemele de luptà si armamentul vor fi americane.

    Un mic filmulet ca sà vedem ce peste e àsta:

    https://www.youtube.com/watch?v=wlr29PKX8X0

    • capatu` satului

      pretul este bun pt. 12 bucati au dat 8 mld. la francezi,
      si probabil din banii astia mai vine ceva inapoi,

      mie mi se pare totusi prea mare pt. MN, are aproape 100 m,
      noua nu ne trebuie atac,

      francezii au fost favoriti findca au fost singurii care au livrat sub de atac, trecand peste ca era siguru cu pump jet

    • 8 miliarde nu-i de colo si este doar inceputul, daca creste comanda de nave si banii vor fi mai multi. Pe de alta parte asa trebuie sa arate un astfel de contract: tara care da banii sa-si traga partea leului…

      Francezii se aleg insa cu multe lucruri mai greu cuantificabile in bani, astfel: dezvoltarea industriei locale, dezvoltarea acestui submarin pe banii Australiei, pastrarea si cresterea numarului de locuri de munca (pe termen lung) inalt calificate, R&D de cea mai inalta calitate, renume, plus ca acest submarin va deveni, acum ca are finantare, cel mai modern din lume in clasa lui si probabil ca va atrage si alte natiuni. Iar dezvoltarea acestei noi clase inseamna ca Franta va avea o noua clasa de submarine si dupa SSK Ocean, si uite-asa poate deveni lider mondial in submarine clasice…

      Pt ca cine are contracte traieste si se dezvolta.
      Una peste alta asa se face o afacere intre tari serioase, castiga ambele partile, se dezvolta impreuna!

      • Pt ca cine are contracte traieste si se dezvolta.

        Am avut ocazia, ca mincator de piine la un mare concern, sa particip la o intilnire cu un mare manager. Nu eram grangure prea mare, alegerea mea s-a datorat unor imprejurari deosebite, nu vreau sa dezvolt. Tema era un contract de licenta vindut unei tari pe f. multi bani, peste 1,5 miliarde. In discutie un coleg mai tinar a intervenit extrem de vehement si a spus ca acest contract e sinucidere. Managerul, un tip uns cu alifii, desi avea numai 37 de ani, a explicat ca s-a vindut tehnologie invechita si ca avem ocazia cu banii luati sa dezvoltam tehnologii noi. Binenteles ca nimeni nu a crezut..
        In anul respectiv bilantul concernului a fost teribil, managerul a luat bonus milioane. Am primit si noi cite ceva.
        Dupa doi ani managerul a parasit concernul, nu stiu daca a fost dat afara sau a plecat singur. S-au redus masiv fondurile de cercetare dezvoltare. Dupa inca sase ani a fost o licitatie de miliarde in Mexic, tara aia care cumparase licenta a luat contractul, la noi s-a pornit o companie de economie cu reduceri de personal.

        • pai n-au facut nimic chinezii acolo
          http://www.bbc.com/news/business-32840712

          nu au avut mexicanii bani sa o faca nici macar la pretul chinezilor
          si e anulat proiectul

        • Haios… Nu-i insa cazul aici, australienii au cumparat Barracuda tocmai pt ca este cel mai nou submarin dintre cele trei oferite: Soryu nu mai este nou, U 214 idem, iar pana in 2027 mai sunt ani buni si SSK Ocean are tocmai timpul necesar sa se „coaca”, in timp ce celelalte doua ar fi imbatranit frumos…
          Haios spun pt ca si japonezii si nemtii cred ca tocmai asta vroiau sa vanda; o tehnologie nu tocmai noua.

  9. Intrarea în serviciu operational este prevàzutà în 2027 !
    SI este vorba de 50 de ani !!! de colaborare, între primele schite si mentenenta si infrastructuri. 50 de ani !!!

    http://www.lefigaro.fr/societes/2016/04/26/20005-20160426ARTFIG00037-australie-mega-contrat-de-34-milliards-d-euros-pour-dcns.php

  10. Acum dupa anuntul Australiei si Norvegia negociaza cu Dcns pentru submarine. In domeniul asta e de ajuns sa spargi gheata cu un contract incheiat cu o tara serioasa nu bananiera si deja se intereseaza si altii de produsul tau. Bravo lor. Pacat ca la Rafale indiene vor da tehnologie care va ajunge pe kainile rusilor. Nu la materialele avionukui ma refer ci la tehnologia echipamentelor de pe avion, tehnologie la care rusii nu mai au acces si sunt in urma rau.

  11. Sàpând prin fora militare franceze, ce am mai citit

    – partea americanà în sistemul de luptà si arme reprezintà 1/3 din contract (sonarul este totusi fàcut de Thales)

    – japonezii sunt foarte supàrati. Ei au fàcut un acord cu Australia în 2014 privind „dezvoltarea împreunà de tehnologii submarine” si au fost deja dezagreabil surprinsi cà si germanii si nemtii au fost chemati la propuneri. Japonezii cer explicatii oficiale pentru neselectie.

    – americanilor nu le pàsa prea mult dacà francezii sau japonezii câstigau, tot ei îsi plasau sculele. În echipa de evaluare australianà care a decretat Barracuda „the best” era si un general american „la pensie”.

    Si un articol foarte complet pentru francofoni, unde se aratà o gràmadà de implicatii:
    http://www.lopinion.fr/edition/international/marins-francais-dcns-remporte-contrat-siecle-en-australie-actualise-98717

  12. Oare proiectul suedez ar fi cel mai usor de integrat la noi, pe model Gripen? Adica sa ofere suedezii maximul de transfer tehnologic dintre toti ofertantii, la un pret decent? 🙂

    Am inteles ca ei cauta colaboratori in proiectul ala al lor, numai sa mai reduca din costuri.

    • capatu' satului

      Nimeni nu da ultima tehnologie ca se teme sa nu ramana somer
      Au incercat nemtii sa pună mana pe proiectele suedeze si au fost eliminați – suedezii au nationalizat fabrica,
      La noi o astfel de atitudine ar fi considerata abuz

  13. Compensatie pentru navele mistral. Eu ii vedeam favoriti pe nemti. Se lasa cu galceava pe tema asta, o sa vedeti.
    Nici japonezii nu is multumiti.

    • Gogu' de la cazane

      Ce compensatie? Oricum au vandut Mistralele. Poate nu la pretul initial, dar au scapat de ele…
      In ultima perioada a inceput sa le mearga bine fracezilor cu industria lor de armament. Aparent chiar foarte bine.
      Ma intreb, daca Ficanteri castiga licitatia la fregate cu Fremm, vor avea si francii o bucatica suculenta?

  14. Nu exista asa ceva precum compensatii in cazul Australiei 🙂 . Aia au ales cea mai promitatoare tehnologie, iar francii, sa nu uitam, mai au export de submarine, clasa Scorpene in India – 12 bucati.
    Eu cred ca pe tehnologia submarinelor nemtii sunt in urma francezilor, daca tinem cont ca Parisul este la a doua generatie de submarine nucleare (atat boomere cat si de atac)….
    Germanii au vandut mai bine, la fel ca si in cazul Leopard, dar sunt din ce in ce mai convins ca tehnica lor de lupta nu este „fruncea” ci doar medie atat la pret cat si la performante.

    Japonezii n-o sa zic nici pas, in Pacific lumea n-a uitat ce animale au fost in WW2 si pana una alta nu mai dorm „cangurii” noaptea de raul japilor…

    • Nu cred ca sunt in urma nemtii si mai ales nu la submarine. La suma asta nu are cum sa nu fie un joc de culise. Cred ca are legatura si cu brexitul.

      • Germanii nu prea sunt numarul 1, in ind de aparare, pe nici un palier…

        • Nemtii nu au restrictii pe anumite arme, nu au voie sa construiasca? Nu vorbesc de bomba atomica.
          In ce stare sunt cu statele unite? Armistitiu? Cum a ramas.

          Nu faci un articol pe tema astea? Pretty please!

          • Au restrictii pentru NBC, armata de 370k, in Germania nu se pot instala atomice. Si recunosc vechea granita cu Polonia.
            Si este interzis Wagner in armata. 🙂

  15. se misca bine frantujii.
    incapatanarea/ambitia tipica lor.

  16. Flintenuschi a noastra, sinistra apararii a infiintat o noua armata cyberarmee, din 13500 de soldati, cica se ocupa cu zaibarul, pardon cybar.. s-a rezolvat nu mai trebuie avioane, tancuri, schmeckerii

  17. Un motiv in plus pentru care nu inteleg de ce DCNS a ratat faza cu FREMM, iar italienii au reusit …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *