De ce Ucraina părăsește Rusia?

Un editorialist ucrainean descrie acțiunile posibile ale Moscovei

Ucraina-Rusia

În aceste zile, Kremlinul, privit din partea Kievului, arată jalnic, spre deosebire de alte vremuri, când arăta măreț și țarist. Motivul – refuzul Ucrainei de a adresa într-o Uniune Vamală, condusă, în mare parte, de asiatici și de lideri-dictatori, care interzic, de exemplu, cetățenilor să aplaude, care împușcă participanții la proteste, cum s-a întâmplat recent în Kazahstan, unii dintre acești lideri fiind bănuiți chiar de livrarea armelor chimice în unul dintre punctele fierbinți ale planetei.

E posibil oare, fiind în deplinătatea capacităților mentale, să creezi cu asemenea vecini un sistem ideologic, militar-politic și comercial-economic? Doar asemenea concepte ca democrația, libertatea de exprimare, supremația legii, pe care se clădește o societate, nu-și au locul acolo.

Ucraina nu va avea nimic de câștigat cu Uniunea Vamală, în afară de jugul Moscovei. Cunoscutul politolog ucrainean Alexandr Palii este sigur că „Uniunea Vamală este o uniune a unor economii degradante, feudale, în care nu sunt apărate drepturile omului, drepturile cetățenilor, economii care nu aduc nimic nou în inovația globală”.

În același timp, politologul afirmă că Uniunea Europeană reprezintă relațiile economice avansate. „UE este un centru care compilează 23% din PIB-ul mondial, în timp ce Uniunea Vamală – abia 3%”, precizează analistul politic.

„UE și UV sunt două lucruri absolut incomparabile. UE este centrul care dictează întregii lumi, încă din secolul XIX, standardele culturale, politice, economice. Iar UV, celălalt centru, este doar o periferie rămasă în urmă”, susține politologul ucrainean.

Această realitate obiectivă și imparțială stârnește iritația și isteria Kremlinului. Serghei Glaziev, consilier prezidențial rus, care deține și funcția de adjunct al secretarului general al EuroAsEC (absolvent al unei școli medii din Ucraina, apropo), aproape că înjură conducerea Ucrainei pentru că nu acceptă că „fratele mai mic” trebuie să fie legat de Moscova. Într-un interviu pentru Echo Moskvy, Glaziev amenință Ucraina cu default în maximum jumătate de an, iar refuzul de a adera la Uniunea Vamală o califică drept „sinucidere”. Mai mult, acesta apelează la invenții, insinuări, care nici nu merită menționate.

 

Situația a ajuns până la aceea că Ianukovici a mărturisit, într-un cerc restrâns, că începe fiecare zi cu rugăciuni, prin care îi cere Domnului să-i dea răbdare pentru a discuta cu vecinul strategic. Îl deprimează murdăria părții rusești în ceea ce ține de îndeplinirea angajamentelor și obligațiilor, dorința permanentă de a-i strivi pe ucraineni, de a-i umili. Și aici este vorba, în primul rând, de acordul semnat la Harkov, în 2010, în urma căruia Rusia a primit mandatul de menținere a flotei Mării Negre în Sevastopol până în 2042. După semnarea acordului, Rusia a uitat imediat despre condiții și angajamente – modificarea formulei pentru prețul la gaz.

Potrivit președintelui ucrainean, rușii pur și simplu au uitat de promisiunea făcută. Mai mult, Ianukovici a prezentat, la Moscova, informații privind prețurile Gazprom la gazul natural pentru Germania, Italia, Austria și alte state. Aceste țări plătesc doar 360-380 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce Ucraina e nevoită să cumpere gazul natural cu 430 de unități convenționale.

Și asta în situația în care din acest preț s-au scăzut 100 de dolari, pentru arendarea bazelor flotei Mării Negre în sudul Ucrainei. Astfel, reiese că Rusia vinde gaz natural Ucrainei la prețul de 530 de dolari SUA pentru mia de metri cubi. Adică, la cel mai mare preț din lume!

 

Iată așa frăție comică, așa prietenie hipertofiată, așa vecinătate de râsul găinilor.

 

Se pare că și cei din Donețk, care se află acum la putere în Kiev, au înțeles că Rusia nu este capabilă de parteneriat și de respect în raport cu Ucraina. Din păcate, la Moscova totul se axează pe încercările de a scurge tot sângele din Ucraina, de a o călca în picioare, de a o transforma într-o colonie a sa și pe această temelie să construiască un imperiu moscovit.

Împușcăturile sporadice ale Kremlinului spre guvernarea de la Kiev nu înseamnă decât niște artificii de rămas bun pentru corabia cu numele „Ucraina”, care pleacă spre Europa.

Vecinii noștri nu pot să accepte realitatea că Rusia și Ucraina mereu au fost mereu corpuri străine, cu sisteme sanguine diferite. Și țarii ruși, și liderii comuniști după revoluția din 1917 au tins mereu să schimbe mentalitatea ucrainenilor după cea rusească, însă nu le-a reușit.

Divorțul final trebuia să aibă loc încă în anul 1991, însă mereu ceva nu ajungea și mereu ceva împiedica acest lucru. De exemplu, stalinizarea ortodoxă a maselor în ultimele decenii, precum și faptul că Occidentul nu a înțeles la timp un lucru: cu cât mai repede va rupe Ucraina de Rusia, cu atât mai liniștit va fi în centrul Europei.

Dacă Ucraina, așa cum se planifica, ar fi fost astăzi mai aproape de NATO (mulți ruși și ucraineni care s-au vândut au primit distincții și medalii la Kremlin pentru eșuarea acestei decizii), astăzi nu ar mai fi existat situația în care întreaga lume vorbește despre faptul că armamentul rusesc ajunge în Siria prin portul ucrainean Nikolaev. Da, nu este un secret că în acea zonă se află o unitate militară secretă a flotei rusești, „Okteabrskoe”, și că niciun ucrainean, inclusiv deputați, oricât ar părea de paradoxal, nu pot să calce pe acel teritoriu.

Oare asta nu înseamnă atragerea Ucrainei în escaladarea conflictului aprins în Orientul Mijlociu? Apropo, Ucraina, spre deosebire de Rusia, nu-l susține pe Bashar Assad în războiul său sângeros împotriva propriului său popor.

Deriva sigură a Ucrainei spre Europa va deschide subiectul denunțării acordului de la Harkov, pentru evacuarea flotei ruse de pe teritoriul ucrainean, așa cum era planificat, până în 2017. Nu este exclus ca acest lucru să se întâmple mai devreme.

Retorica iritată, uneori chiar jignitoare, a Moscovei doar unește societatea ucraineană. Oamenii înțeleg: prietenia este prietenie, însă pulberea trebuie păstrată uscată…

 

Echo Moskvy

Sursa: Jurnal.md

 

Acțiunile posibile ale Moscovei în următoarele două luni

 

În două luni, Ucraina va trebui să semneze unul dintre cele mai importante documente din toată perioada sa de independență – Acordul de Asociere şi a Zona de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. De facto, acordul se rezumă la faptul că Ucraina din punctul de vedere politic și economic leagă calitatea statalității sale cu Uniunea Europeană. Despre asta scrie editorialistul ucrainean, Piotr Șuklinov, pentru portalul liga.net, citat de UNIMEDIA.

„Deși semnarea Acordului de asociere nu garantează aderarea țării la Uniunea Europeană, acesta deschide posibilitatea transformării Ucrainei într-un stat european cu drepturi depline, cu standarde și regulamente UE. Asocierea Ucrainei cu UE „va îngropa” speranța regimului rus de a atrage Ucraina în Uniunea Eurasiatică. Potrivit multor experți, fără Ucraina, această Uniune va fi deficitară și lipsită de sens. Moscova este hotărâtă să împiedice Kievul să se apropie de Bruxelles, iar mizele sunt mari ca niciodată”, scrie editorialistul ucrainean.

 

Acesta propune câteva scenarii de desfășurare a evenimentelor.

 

Primul scenariu se sprijină pe acțiunile serviciilor speciale care printr-o serie de acțiuni vor crea un context politic, economic și mediatic de perturbare a asocierii.

Al doilea scenariu constă în a-i dezorienta la maxim pe partenerii Ucrainei pe de o parte, și alegătorii ucraineni pe de altă. Astfel, opinia publică devine un punct cheie în război pentru a influența procesele în interiorul Ucrainei. Având în vedere că majoritatea ucrainenilor preferă integrarea în Uniunea Europeană, Moscova cel puțin va încerca să mențină opinia publică în favoarea proiectelor sale geopolitice, la „50-50”.

Deocamdată, instrumentul presiunii economice în mare parte nu s-a aplicat. Spre exemplu, Moscova în mod constant vorbește despre statul falit – Ucraina, dar și devalorizarea dramatică a hrivnei. Uniunea Europeană recunoaște că presiunile economice ar putea afecta poziția Ucrainei.

În recenta rezoluție a Parlamentului European se spune că anumite dispoziții ale Acordului de Asociere şi a Zona de Liber Schimb vor intra în vigoare imediat după semnarea documentului. Acest lucru ar trebui să ajute Ucraina să intre rapid pe piața europeană și să reducă pierderile de la acțiunile Moscovei.

Cât de paradoxal nu ar suna, însă la moment, siguranța Iuliei Timoșenko trebuie să fie în centrul atenției a președintelui Ianukovici și anturajului său. Potrivit unei versiuni, puterea într-adevăr este îngrijorată că serviciile speciale străine ar putea organiza o provocare împotriva liderului opoziției.

Un alt scenariu ar putea fi legat de conflictul civil sau militar pe teritoriul Ucrainei. Pe harta țării poate fi găsit cel puțin o regiune unde ar putea să desfășoare un astfel de scenariu în cazul în care vor exista condiții necesare – Crimeea. Din primele zile ale independenței Ucrainei, Rusia a alimentat autonomia cu bani prin sponsorizarea unor mișcări și organizații pro-ruse. În lupta pentru opinia publică din Crimeea, autoritățile ucrainene pierd. Cea mai mare parte a populației din această peninsulă se asociază cu Rusia.

„Moscova nu trebuie neapărat să șantajeze UE. Într-o situație economică dificilă, îi va fi dificil Ucrainei să reziste tentației de a schimba semnarea Acordului pe o reducere la gaz. Dacă diplomații ruși vor profita eficient de posibilitățile statului său, atunci procesul de ratificare ar putea dura ani de zile”, conchide Piotr Șuklinov.

Sursa: Unimedia.info

25 de comentarii:

  1. Ucraina are o teama cronica fata de Rusia.Pentru ei,Crimeea este un fel de „Transnistrie”,dar la o scara mult mai mare.Zilele trecute,postul ucrainean de televiziune STB a realizat un reportaj despre modul in care Bucurestiul sprijina Moldova in drumul spre UE,financiar,politic,informativ si militar.Se spunea in reportaj ca s-a ajuns pana acolo incat nici un act oficial de politica externa a Moldovei nu poate fi semnat fara acordul Romaniei.Desigur,s-a exagerat cu unele afirmatii,dar adevarul este ca Ucraina,spre deosebire de Moldova,nu are o „Romanie” a ei care sa o ajute.Pentru ca are mare nevoie de ajutor ca sa nu revina in plasa Rusiei.Iar UE nu poate face prea multe pentru Ucraina,deoarece Ucraina nu are semnate nici un fel de tratate cu nici un stat membru UE de genul tratatelor dintre Moldova si Romania.Pentru ei,nu protesteaza nici un europarlamentar sau comisar european ca sa ii apere de santajul Rusiei,asa cum protesteaza pentru Moldova(Macovei,Ciolos,etc).Santajul Rusiei a avut rezultate in cazul Armeniei si s-ar putea sa aiba rezultate si in cazul Georgiei.Printre tarile Parteneriatului Estic,Georgia este tara cu cel mai inalt nivel de sprijin popular pentru aderarea la UE (sondaj de opinie din iunie 2013 – 79% pentru aderarea la UE) si cea mai critica opinie vizavi de Rusia (acelasi sondaj – 37% considera Rusia o amenintare reala pentru Georgia, in timp ce 34% considera ca Rusia este o amenintare, dar una nu prea exagerata).Desigur,UE, impreuna cu SUA, incearca sa mute spre est ”cordonul sanitar”, respectiv zona statelor tampon, favorabile Occidentului și opuse Rusiei. De cealalta parte, fostul imperiu incearca sa isi tina sub control vecinii, astfel incat cordonul sanitar sa il apere de influenta Vestului.Ce va fi in cazul Moldovei la Vilnius,stim.Insa ce va fi in cazul Ucrainei si Georgiei,nu avem cum sa stim.Rusia mai are „parghii” pentru a le face pe cele doua oi „albe” ratacite sa revina la turma.Ceva,ceva,ma face sa cred ca a primit sau va primi ceva in schimbul „oii negre”(Moldova).Brrrr…Se pare ca Ciobanescul Carpatin si-a facut treaba cu brio in turma lui Ivan.

    • Polonia este cel mai fervent sustinator al Ucrainei in tabara UE si putem fi siguri ca este mult mai eficienta decat Romania in sustinerea R. Moldova. De asemenea SUA dar si Germania au interese mari in Ucraina, chiar mai mari decat cele vis-a-vis de romania si R. Moldova.

      Sansa R. Moldova ar fi ca este o pierdere minora pentru Rusia fata de meciul pentru Ucraina, si ar putea fi usor trecuta la pierderi colaterale intr-o miza mult mai mare. Transnistria, din pacate, este importanta si in runda pentru Ucraina…

      • Nu. Daca Rusia inglobeaza Ucraina ( care-i tot Rusia!), nici Moldova nici chiar Romania nu vor mai fi in siguranta cu tot cu UE si NATO la un loc. Rusia se transforma automat in imperiu, avand atunci o piata si o influenta ( chiar de tip soft power) marita cu vre-o 60 de milioane de insi. Este exact cifra necesara Rusiei pentru a nu mai depinde de nimeni si nimic, nici macar de exporturile de materii prime. Asa ca blocarea anexarii Ucrainei ( chiar daca ar fi ceva firesc si pentru rusi si pentru ucrainieni) este in interesul si al Romaniei si al Moldovei.
        Adica pe termen scurt daca Rusia abandoneaza momentan Moldova pentru a integra Ucraina, pe termen mediu este un pericol mult mai mare..
        Practic „jocul ucrainian” este „marele meci”, „finala” pentru viitorul Europei de sud est.

        • Pai si eu nu ziceam ca miza Ucrainei e mai importanta decat R.Moldova pt. jocul la scara mare?

          Nu cred ca Rusia ar reusi sa inglobeze toata Ucraina, mai degraba i-ar lua doar Crimeea si partea de Est… si asta nu direct. Probabil un scenariu secesionist de tip yugoslav, nu cu interventie directa a Rusiei.

          • Pai Rusia nu are nevoie de pamant ci de „popor”. Si asta e tocmai prin partile alea pe care le-ai amintit tu. Toate orasele mari se gasesc in est si sud. Si majoritatea populatiei acolo este. In apus nu-i decat Lvov-ul.
            Si nu vad cum s-ar putea impartii Ucraina pe criterii etnice ca astia sunt acelasi lucru. Si au si aceeasi religie. Cam dificil sa rupi Ucraina.
            Eu daca as fi Putin le-as inchide gura „nationalistilor” adica alora care cred ca se trag din altceva decat Riurik as miza pe forta de seductie a asatisfacerii mandriei nationale si as muta capitala intregii Rusii la Kiev! Cred ca asta i-ar satisface si ar sta cumintei. Si Putin tot ar lua toata Ucraina pana la urma…
            Uite un scenariu…soft power ca tot am vorbit de asta.

        • Ucraina nu este Rusia chiar daca aceasta tara a fost parte integranta a Rusiei tariste iar apoi URSS.
          Partea vestica a Ucrainei nu este locuita majoritar de catre conationalii tai ci de polonezi.Pana in toamna anului 1939 aceasta parte a Ucrainei a apartinut Poloniei fiind locuita majoritar de polonezi.Partea estica a Ucrainei este locuita majoritar de voi, etnicii rusi printre care se afla si alte minoritati.

          • Sorine tata dute si te culca si cand te trezesti spalate pe fata, bea o vafea tare si mai citeste odata istoria rusilor. Cine sunt ei, de pe unde vin, cum si-au facut primul stat, cum s-a chemat, care era capitala etc. Pe urma vino sa-ti dai cu parerea. Si de ce de noi, voi, ei. ai tai , ai vostrii etc? Eu sunt oltean sadea. N-am nici o legatura etnica cu inspaimantatorul popor rasaritean care te enerveaza pe tine atata .

            Polonia nu va lua NICIODATA bucata ei de Ucraina istorica. Ca sa faca asta ar trebui sa renege semnarea actului final de la Helsinki si urmarile juridice ale celui de al doilea razboi mondial pe seama carora a primit in schimb Prusia orientala! Polonia este cu juma de tara mai la vest decat era ea de fapt. Da tu n-ai habar de asta. Ce vrei? Asa a poruncit Stalin si asa s-a facut. Crezi ca polonezii vor accepta sa se mute mai la rasarit pe seama Ucrainei, indepartandu-se de apus pe seama Germaniei? Haida de.

            Si pe urma ce are a face ca o partre din Malopolska care acum e in Ucraina e locuita si de polonezi? Ce? Turcia nu e populata la fruntariile rasaritene de kurzi? Karelia de finici? Letonia de rusi? Grecia de macedoneni? Belgia valona nu-i la granita cu Franta ? Care-i problema de tot aduci argumentul etnic mereu? Cred ca esti obsedat de argumentul asta. Lasa-l. Nu prevaleaza intotdeauna asta. Ci forta centripeta a statului. Propria vitalitate ca stat. Cehoslovacia nu s-a despartit in Cehia si Slovacia pe criterii etnice! Astia sunt un singur popor si o singura etnie. Altele au fost egumentele. La fel in cazul sarbilor si a croatilor care sunt aceeasi etnie. Altceva i-a despartit. Ia descopera tu motivele in cazul asta. Lasa etniile. In cazul Ucrainei majoritatea populatiei e de pilda ortodoxa iar polonezii sunt catolici! In Irlanda e acelasi lucru cu o singura etnie. Doua tari si un singur popor. Nu etnia ai separa ci altceva. Si in cazul polonezilor ar fi tare greu cu „asimilarea” ortodocsilor. Mai degraba va fi invers.!
            In cazul in care Rusia a-si integreaza Ucraina o va lua pe toata! Asta e pericolul cel mare. Polonia nu poate fi nici politic un partener de imparteala cu Rusia. E din alta liga. Tot ce poate face este sa dea din gura si sa foloseasca doar soft-power.

    • @Mandrean Paul

      „Ce va fi in cazul Moldovei la Vilnius,stim.”

      Ce va fi?

  2. mai copii Ukraina este un stat artificial ingloband teritorii pur romanesti sunt RUSI la origine (Rusia Kieveana) jocul de-a ‘integrarea’ ramane doar un joc pentru eventuale avantaje din partea ‘veliko rusilor’. cat despre polonezi au interesele lor in ukraina, nu am simpatie referitor la polaci, Stefan cel Mare le-a tras-o in Codrii Cosminului si Pocutia de le tiuie urechile si azi..

  3. Ucraina ca stat nu a existat decat dupa 1991. Iar ca regiune din evul mediu tarziu incepand era un fel de Est Salbatic al Poloniei in care se stransesera toti criminalii si inadaptatii, in general o amestecatura de rusi, polonezi, lituanieni dintre care cei mai rai se stransesera pe catarctele Niprului la Zaporoje si isi ziceau cazaci. Cazacii au fost cei care au smuls Ucraina din Republica Polono-Lituaniana si au oferit-o pe tava Rusiei, din care au facut dupa aia parte 300 de ani.

    • Da cu ajutorul tatarilor ..culmea! Si pe vremea aia nu exista tarismul! Practic nu exista Imperiul rus. Si uite cum ipoteza ca Ucraina ( care a fost primul stat rus) ar fi fost cucerita de imperiul rus cade!
      Dar cazacii pe care-i amintesti erau doar cei zaporojeni de la pragurile Niprului, fosti sleahtici ai maretei republici lesesti Rzeczpospolita. Dar adevaratii cazaci erau pe atuncea cei de la Don.

      • Am cearta asta cu taic-miu aproape zilnic. Cazac inseamna „om liber” erau toti iobagii, sleahticii, boierasi, negustorii, etc. care se saturasera sa tot indoaie genuchii si sa stea cu capul in tarana. Asa ca sa strangeau in comunitatile quasi-democtratice formate pe Don, Nipru si Volga isi alegeau atamani si apoi se ocupau cu ceea ce nu poate fi descris decat prin cuvintele piraterie si talharie. Comunitatea de pe Don este ceea mai veche, dar asta nu a o face cu nimic mai autentica decat zaporojenii de pe Nipru.
        Cazacii de pe Don la origini se pare ca s-au format in jurul comunitatilor de brodnici despre care scrie George in articolul cu batalia de la Kalka, care se poate sa fi fost romani si care se insatalasera pe Don folosind vidul lasat de invazile mongolilor si de retragere pricipatelor rusesti spre Novgorod. Treptat modul lor de viata a fost imitat si in alte zone care ofereau cat de cat protectie cum ar fi cataractele Niprului.

        • Si da si nu! Cazacii erau oameni liberi intr-o tara de serbi. Asta la geneza. Se asezau la marginea Rusiei unde „drujina” cneazului nu-i ajungea si unde puteau fi liberi de boierii si cneazul lor. Dar odata cu crearea imperiului rus inceputa cu Ivan IV, cazacii sunt folositi ca masa de manevra pentru colonizarea teritoriului din jurul Rusiei. Ca forta militara auxiliara independenta. De abia cu Elisabeta se constituie corpul de cazaci imperial. Acesta a devenit celebru, dupa cum a recunoscut insusi Bonaparte. Erau calareti strasnici si foarte dibaci in lupte. Un fel de spetsnaz tarist. Astia i-au interceptat toata corespondenta lui Napoleon cu Parisul sau poloneza sa, au cucerit toata Siberia si au ajuns in Alaska. Cand se nastea intr-o comunitate de cazaci, un copil de sex masculin, i se daruia de catre nas un cal si un palos! Cu astea trebuia sa-si faca averea! Asa ca e de inteles de ce erau asa de buni. Tatarii practic au fost nimiciti de astia. Luptau pentru cine platea mai bine si tradarea era ceva obisnuit. Asa ca dupa 1918 se vor desfiinta trupele cazacesti si Stalin va da un ucaz in care se specifica ca nici un cazac nu poate parveni mai sus de gradul de capitan. In schimb erau cei mai buni sergenti si subofiteri din toata armata rosie, Unitatile de cercetasi de elita din armata rosie erau formate doar din cazaci, unele constituite din familii intregi care luptau in aceeasi unitate. Chiar si pe vremea WW2 nu renuntasera la semnul distinctiv..ciuful de pe frunte de care sa-i traga Dumnezeul lor in rai cand vor cadea in lupte.
          Se pricepeau sa faca orice, dar nu li s-a permis o comanda mare tocmai datorita loialitatii discutabile. De curand in Gruzia au facut prapad..
          Astazi orasul Rostov pe Don este capitala lor si este cea mai mare garnizoana militara dupa Moscova si Petersburg. Oricine stie sa manuiasca arme sau face parte intr-un fel sau altul din armata rusa. Chiar si proletarii cazaci din Rostov nu fac altceva decat armament! Ei produc familia de elicoptere Mil!
          Brodnicii nu pot fi amestecati cu cazacii care au aparut ulterior.

  4. Habar n-au bietii oameni ce ii doresc. O tara are sanse in Uniunea Europeana doar daca are capital uman foarte bun (respect fata de lege, coruptie redusa, selectia valorilor, sistem educational performant) si economie cu intreprinderi locale performante (productivitate, know-how). Fara acestea, tarile ajunse in UE cunosc o „dezvoltare” manifestata prin crestere PIB, crestere exporturi, care nu sunt nimic altceva decat partea vizibila a aisbergului, sub apa fiind de fapt realitatea – pierderea resurselor, distrugerea treptata a companiiilor starategice, somaj urias mascat prin migrarea muncitorilor in vest, armata fara valoare, capital national derizoriu, pierderea proprietatii asupra propriei tari. Orice tara care doreste sa intre in UE ar trebui ca inainte de asta sa invete lectia predata de Orban. Dar nah, pachetul de chipsuri colorat si condimentat, frumos ambalat si garantand dreptul de participare la Marea Tombola, e mai atractiv decat un kil de cartofi murdari de pamant. Peste ani si ani, vor vedea ca depind de chipsuri si ca nu gasesc altceva de mancare, iesirea din UE fiind extrem de grea.
    Doamne lumineaza-i!

  5. …pai da @Arhangel, ai dreptate putini stiu ca Ukraina este un stat artificial (exact genul Arabiei Saudite) dar si mai putin stiu ca un ROMAN (Nicoara Potcoava fratele lui Ioan Voda cel Viteaz) a fost mare Ataman al cazacilor zaporojeni…istoria, bat-o vina… :mrgreen:

    • Mama lui de Sadoveanu ca am inceput Nicoara Potcoava de 15 ori si de fiecare data m-am impotmolit in vreo descriere de 15 pagini. (si da stiam ca e fratele lui Ioan Voda cel Viteaz :D)

  6. @Stu Wilson – Ucraina e Rusia cam cum Ardealul e Ungaria.

  7. Raspuns la declaratiile recente ale lui Rogozin:
    http://www.ziuaveche.ro/international/externe/anexarea-r-moldova-basescu-ii-raspunde-vicepremierului-rus-rogozin-192228.html

    “Să dea Dumnezeu să reuşim cu integrarea în Uniunea Europeană. România nu şi-a declarat niciodată intenţia de a anexa vreo ţară, dar bătălia noastră este pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, atunci aproape nu vom mai avea frontiere, vom fi cetăţeni europeni şi noi şi cetăţenii Republicii Moldova, vom vorbi aceeaşi limbă, vom avea mai mult sau mai puţin aceleaşi obiective, vom avea aceeaşi istorie în interiorul UE. Declaraţii de acest tip ale demnitarului rus nominalizat sunt frecvente. El cum se trezeşte face o declaraţie, întâi la adresa României, după care bănuiesc că-şi bea ceaiul sau, mă rog, ceva”, a răspuns Traian Băsescu.

    Traian Băsescu a punctat că România a fost prima ţară care a recunoscut independenţa Republicii Moldova. “România a fost primul stat din lume care a recunoscut independenţa Republicii Moldova şi acest lucru trebuie subliniat vizavi de declaraţiile faimosului demnitar rus“, a afirmat Băsescu.

    Preşedintele Estoniei a arătat că singura anexare a fost cea a Estoniei, Letoniei şi Lituaniei şi Basarabiei. “Acestea sunt cazuri de anexare. Ceea ce este ciudat este că nu au recunoscut că au anexat aşa ceva, însă acestea sunt cazurile pe care le ştiu eu”, a spus Toomas Hendrik Ilves.

    Şeful statului a arătat că l-a informat pe preşedintele Estoniei cu privire la obiectivele României legate de Republica Moldova, care constau în interconectarea reţelei de energie electrică şi interconectarea sistemului de gaze naturale al României la Republica Moldova, pentru a da acestei ţări “posibilitatea de aprovizionare din surse diferite, fie că vorbim de energie electrică sau de gaze”, transmite Mediafax. Şeful statului a mai spus că, în privinţa Republicii Moldova, importante sunt cele două acorduri care vor fi parafate la Vilnius, acordul de asociere la UE şi cel de liber schimb. “Este esenţial ca cetăţenii Republicii Moldova să poată circula liber în Uniunea Europeană”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a adăugat că “nu este permis ca pentru ruşi să fie mai uşor să obţină o viză pe Uniunea Europeană, decât pentru moldoveni sau ucraineni“.

    “Am mulţumit pentru sprijinul consecvent al Estoniei pentru atragerea ţărilor din Parteneriatul Estic înspre Uniunea Europeană”, a mai declarat şeful statului, adăugând că o concluzie la care s-a ajuns a fost aceea că “o integrare viitoare a Ucrainei ar fi una dintre marile victorii ale UE, dar integrarea Moldovei ar fi una din marile victorii ale României şi ale ţărilor din regiune, inclusiv din ţările baltice”.

    La rândul său, preşedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a arătat că în Republica Moldova “este în mod clar o situaţie dificilă”, moldovenii fiind “presaţi foarte tare cu tot felul de boicoturi şi ameninţările domnului Rogozin, care a spus să aibă grijă cu îngheţul”. “Desigur, nu este o parte a unui discurs civilizat, european, din timpurile noastre”, a mai arătat preşedintele Estoniei, apreciind că România şi Estonia sunt doi dintre cei mai buni aliaţi ai Republicii Moldova. Preşedintele Estoniei a mai afirmat că România este expertul în ceea ce priveşte Republica Moldova şi a arătat că Estonia a investit mult în această ţară, nu doar din punct de vedere economic, dar şi politic, în reţeaua IT, sau în guvernarea electronică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *