Arta nu are doar intenția de a arăta bine – poate fi folosită si pentru a transmite idei și mesaje. Lucrările sinistre și satirice ale graficianul polonez Pawel Kuczynski sunt exemplul perfect pentru artă care are ceva de spus.
Imaginile lui Kuczynski sunt puternice pentru că ne forțează să ne putem față în față cu unele din cele mai groaznice adevăruri din prezent. Sunt frumoase – nu în sensul de flori și soarele care strălucește -, dar în sensul adevărului fundamental. El adresează probleme precum război, manipulare și ipocrizie politică, deteriorarea mediului, discrepanța economică și multe alte probleme cu care se confruntă omenirea astăzi. Imaginile ating balansul perfect între evident și complicat – aproape oricine poate înțelege mesajul lor, dar va trebui să găsești acel mesaj mai întăi.
Cati crezi ca inteleg ce e in ele? 🙂
Din pacate lumea totdeauna o sa vada scenarii cu „buni” versus „rai”. E foarte greu sa faci pe unul sa inteleaga ca poate sa existe si „rai” versus „rai”…
Uneori , o imagine poate spune cat 1000 de cuvinte , iar un zambet si un ras sanatos cat 1000 de pastile …
Ce cred ca este mai ingrijorator este faptul ca sunt tot mai putini caricaturisti si tot mai putin promovata caricatura de calitate in special pe tematica socio-politica …Iar cand dispare umorul de buna calitate , inteligenta se atrofiaza .
Imi amintesc numai de revoltele aparute din cauza caricaturilor cu tematica musulmana si de cum o joaca [sau o comanda oare ] a generat morti si raniti datorita modului in care a fost promovata .
Pe media , apar cu preponderenta sperieturi cu trimitere la cumparat medicamente ,mai degraba decat o gluma buna , oamenii se anesteziaza chimic si uita sa mai rada , de obicei rasul fiind o actiune de comunicare sociala , de grup .
Nu e cam ciudat faptul ca au cam disparut comediile bune [cu tenta politica ori de razboi ]sau interesul pt. comedii in cinematografe in special ?
E doar un moment de pauza pentru regrupare.
Caricatura a doua din randul de sus m-a pus zdravan pe ganduri…Minute in sir m-am uitat la ea, este extrem de reala si profunda!
@ George Si mie imi place ! Prima data am vazut-o pe net mai demult si mi-a ramas intiparita .E ceva care nu se uita ,si zic eu ,e o sclipire de inspiratie a cuiva care a trait pe viu regimuri dictatoriale
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=490511617737526&set=a.343904762398213.1073741828.343375572451132&type=1&theater
🙂
@M.C Foarte interesant ! Nu tin minte sa fi auzit de o legiune romaneasca in Italia 1918 .
a fost si in Franta 🙂
corectie, a fost una si in Franta 🙂
Cu dus si-ntors… http://www.nasul.tv/2014/05/06/csm-instituie-cenzura-gata-cu-stenogramele-in-presa-accesul-jurnalistilor-la-dosare-doar-dupa-finalizarea-lor/
De legiunea din Franta auzisem , si de o Legiune transilvaneana in Italia in vremea razboiului cu Napoleon . De fapt a fost cotata ca cea mai buna legiune ”prusaca ”[parca sau austriaca ] reusind sa opreasca inaintarea lui Napoleon in Italia din cate tin minte .
ultima unitate/regiment erau bistriteni daca nu ma insala memoria.
Am gasit:
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/istoria-romanilor-care-l-au-oprit-napoleon