Democrația la apelul secolului XXI

Democrația este un subiect amplu despre care au scris oameni mult mai erudiți decât subsemnatul. Mă rezum doar la câteva gânduri care au început să-mi chinuie neuronul în ultima vreme, deci rogu-vă, dozați-vă așteptările în mod corespunzător!

M-am născut și mi-am petrecut o parte a copilăriei în timpul regimului comunist al lui Ceaușescu. Cei care au prins acei ultimi ani ai regimului știu că nu a fost ușor: cozi la “creveți” vietnamezi, alimente raționalizate, pe “cartelă”, învățatul la lumina lumânării sau a lămpii cu gaz și multe altele. Lipsa oricărui divertisment la TV, înlocuit cu mult citit și bătutul mingii pe maidanele ce se înmulțeau în urma ambițioaselor planuri de re-sistematizare urbană.

Dar totul aparținea poporului sau cel puțin așa ni se spunea.

Cealaltă parte a copilăriei, inclusiv adolescența, mi-am petrecut-o în anii ’90, anii “capitalismului sălbatic” în care doar cei mai curajoși reușeau. Multe averi s-au făcut și s-au pierdut în acei ani plini de lipsuri, incertitudine și inflație galopantă.

Am intrat în “câmpul muncii” la începutul anilor 2000 când România intra pe turnantă pentru accederea în NATO și UE. Iar oportunitățile unui loc de muncă decent se înmulțeau de la an la an.

Într-un fel, mă consider privilegiat că am avut ocazia să văd toate aceste realități locale atât de diferite.

Progresul global al tehnologiei (IT&C) din acești ultimi 35 de ani este fabulos și l-am trăit în direct. World Wide Web, miniaturizarea electronicii, telefonia mobilă, email-ul, rețelele de socializare, big data, blockchain, toate au schimbat profund societatea la nivel global.

Lumea occidentală a beneficiat de peste 30 de ani de relativă pace. iar globalizarea a adus un nivel de prosperitate nemaiîntâlnit până acum. Dar și numeroase probleme. O lume nouă s-a născut în fața ochilor noștri chiar dacă nu ne-am dat seama.

Mă veți întreba: ce legătură are una cu alta? Păi are: în timp ce tehnologia a progresat cu pași mari schimbând radical și profund societatea umană, politicul în ansamblul său (reguli, instituții etc / șamd) a stagnat. A regresat chiar. Astăzi, o lume nouă este condusă de o structură politică și instituțională ce a fost concepută în urmă cu circa 200 de ani. Și ne mai și așteptăm ca ea să funcționeze în contextul schimbărilor radicale prin care trece societatea de ceva timp încoace…

Pentru mine, ca unul care a avut “norocul” de a trăi în ambele lumi, este evident că nu există alternativă reală la democrație dar, totodată, îmi este la fel de evident că astăzi democrația nu mai funcționează așa cum ar trebui. S-a stricat, cum obișnuim noi românii să spunem.

Simplist spus, democrația este puterea poporului. Dar cum poporul este prea numeros, își desemnează reprezentanți care primesc un mandat pentru a decide și pentru a lucra întru bunăstarea poporului. În limitele mandatului acordat. Pentru a fi aleși, reprezentanții prezintă o platformă politică, un plan de acțiuni pe care, o dată ce au fost aleși, trebuie să le implementeze. Pentru binele poporului care i-a votat. Cel puțin cam așa ar trebui să fie…

Dacă ne uităm astăzi în lumea politică occidentală (întâmplător această lume este și democrată) observăm însă că ceva scârțâie și încă bine. Tot mai multă lume spune că avem parte de cei mai “proști” politicieni ai tuturor timpurilor. În opinia mea, politicienii de azi nu mai sunt cu mai nimic diferiți de nobilii ghilotinați în timpul revoluției franceze. Au devenit o castă. O castă care a ajuns deasupra poporului pe care ar trebui să-l reprezinte. Este de notorietate faptul că promisiunile din campanie sunt una, ce se întâmplă după alegeri, cu totul altceva.

Părerea sinceră a subsemnatului este că nu mai este nicio legătură între reprezentanții poporului și popor. Ce vrea poporul nu mai contează pentru politicieni decât atunci când au nevoie de votul poporului, o dată la 4 – 5 ani. Politicienii de azi consideră că știu mai bine ce vrea electoratul lor decât electoratul înșiși. De exemplu, atât timp cât nivelul de trai a fost ridicat, electoratului i-a păsat prea puțin de politicile ecologiste promovate de cei care se consideră mai inteligenți decât noi, chiar dacă au erodat baza industrială europeană. Atât doar că europenii nu mai trăiesc chiar atât de bine iar o simplă mărire a prețului la combustibil a provocat proteste ample în Franța, una din puterile relevante ale UE. Germania răsuflă din ce în ce mai greu iar ăsta e un mare motiv de îngrijorare. Mai ales pentru România. Mă rog, aici e de citit Raportul Draghi și rămâne de văzut cât au înțeles din el birocrații de la Briuxel…

Nu am pretenția că am soluții la problemele democrației. Mă rezum doar să observ că lucrurile nu mai merg așa cum ar trebui iar politicianul de azi a ajuns un fel de semi-zeu care știe mai bine ce dorește poporul decât poporul înșiși. Știu, am mai spus asta și mai sus. Dar asta este senzația mea din ce în ce mai pregnantă.

Un exemplu l-am avut chiar recent, la noi în România. Da, nu este cel mai bun exemplu, România este o democrație foarte tânără și lipsită de experiență aflată într-un context geopolitic foarte complicat. Dar urmăriți cu atenție scena politică occidentală, toate semnalele sunt acolo.

În umila mea opinie, democrația este singura soluție viabilă. Acum e doar puțin bolnavă… Bine ar fi ca reprezentanții poporului să înțeleagă asta și să aplice tratamentul atât de necesar înainte s-o facă poporul de capul lui.

P.S. Iar dacă vă întrebați ce legătură are asta cu specificul site-ului, credeți-mă pe cuvânt, are foarte multă legătură.

73 de comentarii:

  1. Fiecare cuvant e batut in piatra, asa i democratia. Cele 3 ramuri ale ei, Judiciara, Executiva si Legislativa
    sunt imbibate cu ifose, fraude, gainarii si au produs
    acel strat social care e indepartat de simplul om.
    Cu toate astea, aceasta alternativa este superioara
    la celelalte care sunt mult mai corupte si la care innoirea cadrelor care vin in contact cu populatia este
    mai rara, fapt care aduce la stagnatie si mai mare in
    dauna publicului.
    Articolul asta, venit la timp, pune in fata noastra un fapt:
    Democratia cu toate deficientele nu are alta alternativa oricum o invartesti. 🙂 Multumesc pt efort
    Nicolae🍸

    33
    • Multumesc si eu pentru lectura!

      • Democratia a ramas in secolul 19. De fapt noi alegem doar ramura legislativa a puterii, si sa zicem o parte a puterii executive-adica presedintele- care in Constitutia Ro a fost creionata pentru Iliescu. Normalul ar fi ca TOATE cele 3 puteri in stat sa fie populate cu oameni alesi de popor. Nu ar fi greu-sefii de instante si parchete sa fie alesi prin vot iar rolul lor e sa vegheze ca subordonatii sa-si faca treaba la timp.si corect.Iarasi cel care candideaza la functia suprema executiva- presedinte sau premier sa vina cu lista de ministri in campania electorala.
        Inca o chestie-limitare de mandate maxim 2 intr-o functie publica
        PS-romanii aveau CURSUS HONORUM- nu puteai sa ajungi intr-o functie publica decat daca o ocupai pe cea inferioara mai intai-vezi functia de consul. Nu orice cretin candida direct la functia suprema in stat.ca la unii din urmasii lui Traian…
        Ia sa schimbam Constitutia si sa punem in ea ce am scris eu aici si nimeni nu se va satura de democratie.

        1
  2. Este un subiect prea vast ca sa-l deschid asa ca ma voi margini sa spun ca intradevar societatea Occidentala este in suferinta, ghidata de politici anormale, fara legatura cu realitatea.
    Astazi minoritatile au mai multe drepturi decat majoritatea, incalcandu-se grav un principiu sacrosant, ecologia n-are legatura cu realitatea obiectiva, dar poate cel mai mare pericol este imbecilizarea oamenilor cu ajutorul internetului.
    Nu poti avea democratia fara oameni bine si mai ales corect informati, dar astazi informatia a scapat de sub control, oricine poate sustine orice, orice imbecil are o opinie publica si atrage alti imbecili langa el.
    Vedem asta la TV, pe retelele sociale, pe intregul internet si am vazut-o functionand din plin si la alegerile noastre recente.

    Speranta nu cred ca ar trebui sa mai avem, am depasit pragul critic atat din punct de vedere climatic cat si social. Climatic nu mai avem timp, suntem prea multi si prea saraci (la nivel planetar), dpdv politic, nu mai avem elite adevarate si chiar daca am avea prostimea se duce dupa fenta, dupa internet, dupa inluentari.

    42
    • Nu puteam sa o spun mai bine.

      5
      • poate suna rau, dar in opinia mea votul ar trebui sa fie obligatoriu (asta deja exista in unele tari) si ne-egal (nu stiu cum s-ar putea face asta….coreleaza-l cu un IQ obligatoriu sau ceva de genul asta)…
        asa ii obligi pe toti cei vizati sa isi spuna parearea, ceea ce e democratic pana la urma, dar in acelasi timp nu ai da aceeasi greutate unui ‘premiu Nobel’ cu ‘prostul satului’….si cred ca asta e iarasi ok….daca esti pe masa de operatie ai vrea sa fii operat de cineva care stie ce face nu de un habarnist….pana la urma politica nu e departe de o operatie chirurgicala prin efectele pe care le genereaza asupra societatii

        5
    • A spus-o cel mai bine Coelhio:
      „Rețelele de socializare dau drept de cuvânt unor legiuni de imbecili care înainte vorbeau numai la bar după un pahar de vin, fără a dăuna colectivității. Erau imediat puși sub tăcere, în timp ce acum au același drept la cuvânt ca și un premiat cu Nobel. Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”.

      25
    • pt ca prostu satului numai tre sa mearga 7-8 km pe jos sa mai relationeze in cuget si in simtir cu alt prost al satului acu e doar la un click /swipe distanta de pe buda din fundu gradinii

      11
  3. Salut. Daca unu ca Ciolacu a fost ales de Dumnezeu sa faca politica, inseamna ca la noi democratia e bolnava rau de tot, trebuie o schimbare radicala, dar pe cine sa votam?. Asa populismu si nationalismu incepe sa prinda la populime.

    10
    • Ciolacu sau Colacu, conteaza mai putin numele 😆
      Nu ai alta alternativa si singura solutie e sa mearga
      cati mai multi la vot. Fiecare din popor are cuvant
      numai cand voteaza ca altfel vocea lui merge la partidul cel mare care nu totdeauna e cel mai bun.

      7
    • Ciolacu e ales de o parte a poporului care alege psd de 30 de ani si care e acelasi numar mai mult sau mai putin in functie de cati ies la vot ,cand ies multi la vot iese putin cand ies putini la vot iese mult cum nu ies mai mult de 50% la vot niciodata nu are cum sa scada sub 20 %,pt ca aia sunt cei dependenti de stat cu salarii pensii si contracte ,desi procentele intre aceste categorii variaza din 90′ incoace si sa mutat spre aia cu contracte procentul lor in masa e acelasi ,ca sa ai o schimbare trebuie schimbat profilul privatului la noi cand majoritari vor fi aia nedependenti de contracte cu statul o sa ai si o schimbare, deocamdata rabda

      7
  4. Propun pentru lectura cateva din titlurile lui Lucian Boia. Nascut in perioada comunista, incepand sa faca cariera inca de atunci, deci putem spune ca a facut parte din „elita” comunista, acesta s-a liberalizat rapid in anii 90 si 200, astfel devenind cel mai bun istoric si politolog, in opinia mea, din ROmania curenta. Astfel titlurile sunt: Mitul democratiei, Sfarsitul Occidentului, Strania istorie a comunismului romanesc. Pentru cei cu placerea romanelor, ca si romane politice, va recomand cu mare drag Demonii, de F. M. Dostoievki si cele dua romane clasice ale lui G. Orwell, Ferma animalelor si 1984.
    De asemenea nu se mai aplica clasica axa politica. Nu mai avem in democratia occidentala clasicul stanga si dreapta. Astazi doctrinele politice s-au combinat foarte mult. LIberalii fura de la socialisti, socialistii de la liberali, Liberalii pot fura de la conservatori, toti fura de la ecologisti, ecologistii fura de la comunisti. Este aceeasi Marie, cu alta palarie. Regimurile democrate sunt obosite. Nu stiu ce si cum sa faca, au trait in bunastare toti, oamenii de rand aveau bani, politicienii aveau mana libera. Normal ca toti sa luam decizii proaste. De la imigratie, necesara pietii muncii, dar total anti-europeana, globalism economic, dar vine si globalismul cultural. Ce facem? Occidentul timp de secole a fost stalpul avansului tehnologic si cultural. Desi europenii sunt acuzati de imperialism, aceasta politica a ridicat mult stafeta in zone aflate la marginea dintre preistorie si antichitate. Cu mici exceptii, precum Japonia sau Korea de Sud, mai nou la chinezi, toti se uita spre vest pentru cultura si inovatii. Dar vestul este obosit, deciziile din ultimii 20-30 de ani au paralizat societatea, cultura si democratia occidentala. In ce directie mergem? Chiar mergem spre o „resetare”, un schimb al polilor globali? Va rog sa nu spuneti ca o dau in conspiratii, nu o dau. Incerc sa expun niste opinii personale, obtinute in urma unei analize.
    Pe scurt, democratie trebuie sa primeasca un suflu nou, o reimprospatare, ne trebuie mai multa educatie ( nu asta neo-comunista ce se impune in scoli acum, la nivel occidental), ne trebuie coloana vertebrala, sa fim directi, asprii, dar corecti. Trebuie sa regasim valorile democratiei si sa adaugam altele noi, in mod coerent si corect, nu doar ca sa bifam dorintele noastre, care nu ar ajuta majoritatea(cum fac politicienii occidentali, care ar distruge societati europene vechi de secole, doar pentru a bifa ca au facut ceva corect zic ei cu multiculturalismul).
    Cum s-a scris in articol, este o discutie vasta, lunga. Naibii, putem sta o zi intreaga la una, doua, trei, etc. beri si tot sa nu finalizam discutiile. Pana atunci sa ne gandim sa fim cat mai corecti cu noi si oamenii din jur, sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa ne educam. Sper totusi ca occidentul sa-si revina in urmatoarele decenii, altfel nu vad bine situatia lui, implicit a Romaniei.

    8
    • Mai ușor cu Lucian Boia și moralitatea lui! Găsește alt istoric ca reper moral.

      19
    • Citat din nea Boia: „S-a întâmplat, cred, în 1973. Era greu să nu se întâmple… mi-a telefonat tovarășul Manea, de la Securitate, convocându-mă la o întâlnire. Nu puteam să o refuz… dorea de la mine o declarație privind relațiile cu «străinii». Ce era să fac? Nu cred că ar fi fost o idee bună să refuz…”

      Spune si tu, ce era sa faca saracul Paprika?

      12
  5. Exista o ciclicitate a lucrurilor care se rezuma cam asa:
    1. Timpurile grele generează lideri puternici.
    2. Liderii puternici generează timpuri bune.
    3. Timpurile bune generează lideri slabi.
    4. Liderii slabi generează timpuri grele.
    Si tot așa, ciclul re repeta.
    Deci, cheia problemei democrației (sau ma rog, una din cele mai importante) este leadership-ul. Pentru ca liderul transforma gloata in popor. Cum dispare liderul sau societatea respectiva nu mai e in stare sa genereze alt lider la fel de bun sau mai bun ca precedentul, procesul e reversibil, poporul redevenind gloata. Si de aici, problemele …

    12
  6. Un bun exemplu e un episod al democratiei in Norvegia prezentat intr un film nou la Netflix :
    NUMBER 24. Face sa fie vizionat.

    5
  7. Tare ma tem ca democratia a fost doar o faza in istoria noastra. Oligarhia pare sa fie solutia care apare ca inevitabila…practic tehnologia accelereaza aceasta schimbare iar sistemele de checks and balances din asa zisele democratii par cam neputincioase.

    4
  8. „Dacă votul ar conta cu adevărat, nu ne-ar lăsa să-l facem.” Mark Twain

    7
  9. Ca niciodata,am citit toate comentareiile si pot sa afirm cu mana pe inima ca toti aveti dreptate.Totusi,exista un aspect important despre care nu se vorbeste sau se vorbeste insuficient:Cultura generala,nu cultura in mod special.Indivizii lipsiti de discernamant politic,adica alegatorii lui Calin Georgescu,sunt toti,fara exceptie posesorii unei culturi generale discutabile,oameni care nu cunosc nici macar istoria propriei tari nemaivorbind de istoria lumii.Este incredibil cat de notorii sunt problemele pa care Romania le-a avut cu Rusia dealungul timpului si totusi,daca intri pe orice retea sociala si incerci sa-l critici pe acest rusofil declarat iti iei mii de injuraturi si suturi!Exista indivizi atat de batuti in cap incat,daca ar fi dupa mine,le-as interzice sa participe la vot.Pentruca nu poti sa ii dai voie unui tip care admita Rusia neconditionat,care spune ca apa-i informatie,ca vaccinul este ceva rau si ca trebuie sa revenim la viata si agricultura de acum 100 de ani voie sa ajunga la butoanele Romaniei.Imi pare rau sa spun asta dar asa vad eu lucrurile.An nou cu bine tutror.

    19
    • Jan 11 sunt multi imbecili sustinatori ai lui Georgescu dar sunt multi oameni cultivati care muncesc din greu de zeci de ani pe salarii mizerabile si care traiesc pe zi ce trece din ce in ce mai prost si nu li se ofera oportunitati din cauza unor lichelele care au acaparat economicul si care sfideaza in fiecare zi.

      15
      • chestia cu cultivatu’ intr-un mediu postdecembrist in care unii au facut bani peste noapte e extrem de relativa avand in vedere ce debiteaza idolu’ lor

        5
      • Total de acord dar,asa cum am mai zis-o si alta data,cand iti ploua-n casa nu darami casa ci repari acoperisul.Intrarea din nou pe orbita Rusiei nu va rezolva nimic pentru cei la care faci tu referire mai sus,ba dimpotriva,daca pana acum munceau pe salarii mizerabile,odata cu venirea la putere a unui dictator lucrurile se vor inrautati,pentruca iesirea din UE si NATO asta va insemna,disparitia fondurilor europene,imprumuturi la dobanzi astronomice,instabilitate politica avand ca efect imediat plecarea din tara a brumei de investitori care inca sunt la noi,plecarea din tara a brumei de romani care au o afacere ,chiar mica,a multor intelectuali,a celor instruiti si capabili,a tinerilor,inclusiv multi din cei care l-au votat pe nebun.Iar iesirea din NATO ii va permite lui Putin sa treaca de la amenintari la actiuni pe fata,pentruca singura chestie care-l impiedica acum pe Putin sa treaca la recuperarea prin forta a controlului asupra Europei de Est este frica de o confruntare directa cu NATO.Si uite ce va face Georgescu daca va ajunge sef de cas la noi:In primul rand va interzice toate partidele politice,mai putin al lui,desigur.Va modifica constitutia si se va asigura ca nimeni nu-l va da jos de pe tron.Va incepe vanatoarea,la propriu,a celor care-l contesta.Arestari arbitrare,procese la foc automat,sigur,iesirea din toate organizatiile internationale care se ating de el,care vor democratie.Instalarea in toate functiile cheie,la toate nivelurile in stat a oamenilor lui.Adica,pentru cei care cred ca coruptia va dispare peste noapte odata cu ungerea astuia ca sef de trib la noi,ca problemele lor vor dispare,trebuie sa-i dezamagesc,pentruca omul va inlocui coruptii de acum cu coruptii lui.Dar,atentie,el este un comunist,vine din randurile securitatii si este sustinut de vechii securisti,asa ca este posibil ca marea majoritate a coruptilor de azi,care sunt fosti comunisti mascati in democrati,sa ramana bine mersi si cu furaciunile si cu pozitiile in stat.Pentruca corb la corb nu-si scoate ochii.Se vor ajuta si se vor proteja unii pe altii cu toata forta pozitiilor si a averilor lor,asa cum au facut-o si in ’89.Concluzia,singurii care vor avea de castigat din transformarea Romaniei intr-o dictatura putinista sunt ei,coruptii de azi,clasa politica de azi,care este puternic si irevocabil legata de fostul sistem politic de dinainte de ’89.Trist este ca nimeni nu a vazut ca ei,fostii,au actionat in subsol pentru aducerea tarii in acest punct.Concluzia,rezolvarea acestei probleme aproape imposibil de rezolvat trebuie facuta altfel,cu pasi mici.Daca as ajunge,ipotetic vorbind,la butoanele tarii,va jur pe mormantul maicutei,si Dumnezeu mi-e martor ca nu glumesc,as sti ce sa fac,fara sa zgarai macar un pic democratia sau legaturile,asa fragile cum sunt ele,ale Romaniei cu lumea libera si democrata.Dar astea-s povesti si basme pentru adormit copiii,ca eu niciodata nu voi ajunge sa intru in politica,sunt prea batran,nu mai am timp.Baiati,voi tinerii,aveti grija ce faceti cu tara,ca democratia si libertatea sunt ca niste plante,au nevoie de ingrijire,apa,trebuiesc `plivite de buruieni,metaforic vorbind.Faceti asta si ince-incet lucrurile se vor indrepta.Doamne,ajuta Romania.

        11
  10. Foarte faina initiativa, Nicolae, la inceputul unui an care se anunta mai zbuciumat decat oricand altcandva in timpul vietii noastre.

    Cata vreme democratia se bazeaza pe perceptia individuala si pe interpretarea subiectiva a realitatii nu se pune problema sa ofere vre-odata solutii politice optime. Ofera in schimb diversitate, iar pe asta se bazeaza evolutia.

    Prejudecatile asociate perceptiei sunt umane, rezultatul evolutiei speciei noastre in sute de mii de ani mult mai volatili decat traim azi. Intre prejudecatile astea e si tendinta de a prioritiza avantajul pe termen scurt in defavoarea investitiilor de perspectiva. Educatia, capacitatea intelectuala, sanatatea mentala, fondul cultural si mindsetul afecteaza deciziile, in perioada asta favorizandu-le tot mai mult pe alea individualiste.

    Ceea ce pot face cei care inca simt nevoia construirii societatii pe termen lung e sa umble la butoanele enumerate aici, fara sa astepte mari schimbari de moment, ci doar cu convingerea ca nepotii lor ar putea beneficia de efortul de azi.

    In ce priveste mindsetul spre exemplu, instrumente importante sunt constructia sentimentului de siguranta, a disponibilitatii pentru schimbare si – pentru intarirea rezilientei – a deschiderii fata de diversitate.

    La sfarsitul anului trecut a aparut un studiu de antropologie al unei echipe americane foarte interesant pe tema prejudecatilor de perceptie temporala care greveaza in ultima instanta optiunile politice si functionarea democratiei:

    https://www.advancedsciencenews.com/evolutionary-biology-explains-why-we-make-bad-long-term-decisions/

    Sa aveti un an implinit 🍀

    2
  11. si o intrebare pt unii cu studii juridice ,Cedo va lua in considerare vreo reclamatie din Romania cand in speta Romania inca nu sa pronuntat definitiv in cauza si tu ai renuntat la toate caile de atac a unei hotarari in instanta romana,parca daca nu faci apel pana la ultima instanta dai dreptate primei instante,ca tot avem subiect cu democratia asta in presa

  12. Nicolae, un subiect greu acum când lichidam piftiile, sarmalele sau plachia. Și mulți ne dregem cu zeama de varză ca sa putem continua🥵
    Dar acest topic ar trebui sa rămână permanent, sunt sigur ca ar fi multe de spus și pe lângă aberații vor fi cugetări interesante și argumentate.
    La Mulți Ani și Bani camarazi, eu deocamdată ma întorc în pivniță unde am instituit un regim dictatorial, adică nu bea oricine ce vrea😊

    10
  13. Un subiect foarte complex … Eu , unul , ma rezum la România – pe asta o cunosc destul de profund … marele partid PSD e condus din umbra de niște baroni locali care promovează și susțin nonvalori , politicieni fără multă demnitate , flamanzi după bani și funcții , loiali stăpânilor care i-au pus in funcții și ii controlează …
    Cum poți combate o asemenea stare de fapt ?
    Poporul in marea lui majoritate nu are un nivel de educație (poate și inteligenta ? ) foarte ridicat și pare ușor de manipulat …
    Exista 3 mari cercuri vicioase care se întrețin la nesfârșit – situația mediului politic – elitele politice blochează promovarea unor profesioniști pentru a nu pierde puterea și influența , manipularea televiziunilor – întreținute financiar de mediul politic , sistemul bugetar – angajările se fac intr-o mare măsura pe pile , relații și bani …
    Primul pas pe care eu l-as propune ar fi votul obligatoriu cu o amenda modica pentru cei care nu Votează … Sunt curios cum s-ar transforma rezultatele după acest pas …

    2
  14. Arsenie Breahnă

    Discret, sub celebra înregistrare cu Reagan, Nicolae a menționat: „Dacă vă întrebați ce legătură are (democrația) cu specificul site-ului, credeți-mă pe cuvânt, are foarte multă legătură”.

    5
  15. Nu cred ca putem incepe sa intelegem de ce nu mai functioneaza democratia si incepe sa semene tot mai mult a oligarhie fara sa intelegem schimbarile pe care Citizens United Act le-a adus in modul in care se face politica.

    O explicatie destul de cuprinzatoare dar cam tehnica gasiti aici:
    https://youtu.be/1co7bMQplwQ?si=vPAOLobTG8tE1Rez

    Cateva grafice sugestive:
    https://americansfortaxfairness.org/wp-content/uploads/Contributions-white-720×405.png

    https://americansfortaxfairness.org/wp-content/uploads/Percentage-720×405.png

    1
  16. Multumesc Nicolae, ma regasesc in ce ai scris… coleg de generatie 🙂

    Intrebare:

    In urma unui referendum poporul „prostit” de „Tiktok” cere iesire din UE/NATO iar tu, ca „politician” stii ca asta inseamna sfarsitul tarii tale, poate Yugoslavia 2.0.

    Ce faci?

    4
    • Ești sigur ca știi? Băieții care dau rapoarte zic numai platitudini și lucruri care sunt pe placul limacsilor de politicieni. Asa ca ala sta fain, frumos în bula lui precum Ceașcă și se va mora doar în fata ak-ului cu glonț penteava cum de a a ajuns el acolo. Nu tara! Ala se gândește doar la propria piele, nu are exercițiul de a se gândi la altceva.
      Somn ușor, romani. Cineva veghează…Acum e oale și ulcele FNI dar FSN e în tot și toate 😉

      3
      • eu vorbesc despre democratie, nu despre situatia exacta a Romaniei.

        • Păstrând proporțiile asa este și în afara. Ai „nobilii” care se învârt în turnul lor de fildeș și cercul lor restrâns iar contact cu po-pulimea nu mai au decât filtrat prin nspe mii de consilieri și pr manageri care mai de care ajunși cum au ajuns acolo. Sa nu credem ca doar la noi merge PCR când se angajează astfel de oameni. Și aia curvasaresc și promovează fete frumoase sau băieți depinde de gusturile fiecăruia.
          Atât timp cât politicul nu mai merge pe jos, sa ia la pas străzile și sa vb liber cu cetățenii, o sa creadă ca totul e fain frumos și cât de bine fac ei dând tor felul de legi, directive și indicații.

          1
        • Când spui Yugoslavia 2.0 clar ca te refereai la România. Nici o alta tara din UE nu e în pericol de a deveni Yugoslavia 2.0
          Dacă te gândești la Spania, ăștia și acum după atâția zeci de ani sunt traumatizați de războiul civil spaniol ca să le mai ardă de cafteala…Intr-o tara profund religioasa masacrele preotimii au șocat societatea: peste 8400 de preoți catolici au fost omorâți în timpul războiului civil spaniol…aia nu mai au susținere populara acum sa poată face vreo yugoslavia 2.0.
          Monarhia de bine de rău e factor stabilizator, tara s-a dezvoltat mult de la războiul civil, au pârghii și instituții solide astfel încât sa nu se ajungă la vreo Yu 2.0…și nu în ultimul rand, îl au pe unchiul Sam. 😉

          1
          • nu fii asa sigur, mai sunt cu bube in cap.

            de acord la partea cu monarhia.

            • Tocmai ca nu sunt sigur, de aia spun ca în afara de România (pe un fundal de educație defectuoasa și misticism teligios cu iz putinist) nu prea vad alata tara din UE sau Europa (exceptând balcanii) sa devina Yugo 2.0. Franța? Germania? Care dintre tari?
              Din ce am citit Yugo a fost pe fond naționalist transformat în război etnic combinat cu religie.
              Fără religie în ecuație nu ai cum sa ajungi la un alt carnagiu precum Yugo.

              1
          • Singura tara care eu banuiesc sa fie Yugoslavia 2.0
            este Belgia, impartita intre Flemii din nord si Valonii
            din sud in care Flemii cu Olanda si Valonii cu Franta..
            Si eu…..cu ….Choucroute, la niciunu 😁

            1
    • Marius, un bun politician nu ar ajunge in aceasta situatie… 🙂 Brexitul este un exemplu elocvent. Politicieni rupti de realitatea propriului electorat.

      1
  17. Vasile Băcăuanul

    Răspuns: „pun mâna pe par și îi lămuresc pe proști că sunt proști” așa mi-a zis de mult un hâtru foarte in vârstă. Se pare că opțiunea liber exprimată este periculoasă pentru masele de proști. Și sunt mulți, cu carte sau fără!

    2
  18. capatu satului

    Istoria este ciclică, are un anumit tipar repetitiv
    Fiecare perioada de bunăstare aduce un regres cultural
    Iar fiecare perioada lunga de recesiune poate aduce in final progres
    Dar tb sa ai conducători
    Noi trăim intr-o bula din care nu vrem sa ne revenim
    Cu ochii larg închiși
    Dar cu burta plină
    Cel mai mare deficit in UE pe o perioada îndelungată si nu sunt semne de revenire
    Cu o dotare militara deficitara, sub ceea ce am avut in 1940
    Dar cu un stat cu tendinte agresoare in apropiere
    Așteptând para malaiiata

    Dupa alegerile care le stim, in final ,vechiul – noul prim ministru, nu e nemulțumit ca n-a reușit sa facă bugetu de stat la timp, ca nu s-au primit banii din pnnr (bani gratuiți) si la care s-a renunțat ușor cu consecinta rămânerii in urma a tarii (20 de spitale,etc) a sărăcirii tarii
    A numărului mare de decedați care ar putea fi salvați pt România de mâine
    E fericit ca a plăsmuit niște facturi care ii spun lui ca nu e prieten cu hotii de la nordisu cunoscut, deși toată lumea știe ca facturile sunt făcute pe coltu mesei, ca hârtia suportă
    Pt ca o tara săracă e mai ușor de prăduit atât de hotii din interior cât si de cucerit de agresor din exterior
    Gradele de general sa vina
    Ca la fel veneau si înainte de 1940

    Am avut recent alegeri
    Cam singurii din Evropa, la care, poți câștiga si cu 30, 20 sau 10 % din voturi, dacă ai cel mai mare număr de alegători
    Logica găurii covrigului
    Si a victoriei prin înșelătorie si minciuna
    In mod normal dacă nu ai strâns un număr suficient de voturi si nu ai o majoritate de minim 50 % + 1 nu ai cum sa câștigi
    Dar la noi se poate castiga oricum
    Pt ca puterea nu tb cedată
    Sunt doua tururi doar pt președintele republicii

    https://m.youtube.com/watch?v=_9P3GZbK3wA

    Dl. Liiceanu, spune ca politicienii ar fi principalii vinovați
    Aprecierea este întrucâtva corecta, atâta timp cât partidele au trimis de regula, aceleași nulitati in palavrament,
    Totuși, alegătorii au dormit
    Modelu USB nu s-a extins la toată tara odată cu transformarea in usere – minusu asta va duce tara in urnă multe zeci de ani
    Modelu USB, la mintea nea, presupunea ca o asociație/Fundație etc ataca in justitie hotărârile consiliilor locale sau județene care tind la săvârșirea de ilegalitați si popularizarea victoriilor obținute
    Pt ca asta însemna ca mai poate exista speranța
    Puterea si exercițiul puterii a corupt total usere

    Democrația si viitoru tarii presupun o lupta continua
    Dar cine s-o ducă ?
    Trădătorii își fac un titlu de glorie in a exprima poziții politice contrare tarii si viitorului acesteia
    Trădătorii lucrează împreună

    Sa mai vina niște grade de general la serviciile secrete si încă câteva ieșiri la pensie la 40 de ani
    Nu mai zic de pensionarea magistraților cu 25 de ani vechime
    Si a milițienilor, inclusiv înainte de 50 de ani

    Dacă va fi să se apropie agresiunea militara de teritoriu tarii populatia va plăti, din nou, osânda

    4
  19. Democratia vine la pachet si e constant in echilibristica cu alte 2 lucruri. Sunt atat de vitale pt starea ei, incat e absolut imposibil sa le separi.

    Primul lucru e starea coruptiei. Nu atat fapta in sine cat modul in care e pedepsita.
    Cam toate statisticile arata ca democratiile functionale au o coruptie care e tinuta in frau. Incidenta faptelor e mult redusa din start si in momentul in care sunt descoperite sunt sanse destul de mici ca indivizii sa scape basma curata si prejudiciul sa nu fie recuperat.
    Cand discutam de coruptie scapata de sub control, intram deja in teritoriul democratiilor subrede si al celor esuate, chiar si de un punct critic cand coruptia devine unul din motivele pt care democratie se transforma in altceva.
    Pt ca daca discutam de dictaturi, astea vin la pachet cu coruptie la varf, doar atat ca un stat dictatorial e capabil mult mai usor sa-si ascunda propria coruptie. Cred ca se poate spune cu destul de mare siguranta, coruptia e cel mai mare dusman al democratiei. Greu de gasit ceva mai nociv.

    Apoi e nivelul de educatie al masei votantilor, vazute ca un intreg.
    Votul universal a marit aceasta masa, dar atata timp cat nivelul de educatie, cat era, era suficient de ridicat, acest lucru desi a pus mari probleme politicienilor, totusi nu a venit ca un cataclism, desi sunt suficient de multe partide care atunci au disparut de pe scena. La noi e cazul conservatiorilor. Pur si simplu nu s-au putut adapta.
    Acum cred ca lucrul asta e un cataclism.
    Pt ca orice politician, dincolo de gargara cu binele tarii, vrea sa fie ales si apoi reales. Asta e scopul principal. Insemnand ca, cel putin declarativ, trebuie sa spuna masei votantilor ce vrea aceasta sa auda.
    Prostimea adica, vorbim de un termen peiorativ, dar e pornit din start pt a descrie masa votantilor. Legatura cu faptul ca astia sunt cei ce trebuie „prostiti” sa-ti dea votul. Majoritatea electorala.
    Dar ce te faci cand prostimea devine din ce in ce mai proasta si are idei din ce in ce mai crete ?
    De curiozitate, incercati sa gasiti niste subiecte de bac din anii 30-40. Sau daca sunteti doritori de senzatii tari, cautati ceva subiecte din belle-epoque. Ca sa vedeti ce scoala se facea atunci.
    Da, era analfabitism rampant, dar ce scoala se facea, nu era de gluma. Si astia mai fara scoala erau tinuti in spate, chiar daca isi dadeau cu parerea despre starea lucrurilor. Intr-o democratie cel putin. Nu vedeai cismari cu 4 clase in prima linie a politicii. Nici macar analfabetii nu erau prosti.

    Si acum faceti comparatie cu starea de acum.
    Masa votantilor e din ce in ce mai slab educata, mai proasta si mai vizibila datorita social media. Orice prost gaseste cu usurinta altii la fel de prosti, si cel putin un politician care sa le vrea voturile.
    MTG, Sosoaca, astea sunt simptome.

    9
    • In acest caz am intrat in linie dreapta catre momentul in care va exploda mamaliga….

      2
      • Pe termen lung da.
        Coruptia ipotetic se rezolva foarte usor, pur si simplu prin pedepsirea ei de catre instante.
        Majoritatea oamenilor nu isi asuma riscuri inutile. Daca nu se merita riscul, pt ca ai sanse mari sa fi prins, sunt putini cei care ar mai incerca. Ar trebui ca rasplata sa fie suficient de mare incat sa se merite.

        Dar educatia e o problema cu multe necunoscute.
        O sa fim noi oale si ucele, dar daca ar fi sa pun pariu, as spune ca pe termen lung democratia va supravietui doar in statele care vor realiza pericolul si vor merge pe un proiect de tara care sa aibe in centrul lui educatia.

        Greu de zis incotro se indeapta social media, chiar si fara sa mai adaug in ecuatie si intrarea AI, dar e de gandit ca desi bunicii, strabunicii nostri, poate nu prea aveau prea multa carte, lasati de capul lor, aveau totusi o inteligenta nativa, un bun-simt sa ii zicem, cred ca toti stiu despre ce vorbesc, l-au vazut cu ochii lor.
        Social media pare sa atenteze exact la lucrul acesta. Il erodeaza, distruge acea inteligenta nativa, acel bun simt, discutam deja de o indobitocire in masa a oamenilor. Lipsa de educatie in scoli e doar catalizatorul.

        E un experiment cu consecinte inca si mai imprevizibile decat cel al votului universal de acum mai bine de 100 de ani. Si e posibil ca democratia sa nu ii supravietuiasca.
        Singurul mod e educatia, dar din pacate, si e global treaba asta, nivelul de educatie din mase e in scadere treptata.
        Cand oamenii nu sunt in stare sa gandeasca singuri, social media ajunge sa gandeasca pt ei. Cand va aparea AI, a sa gandeasca ea in locul lor. Scenariu de film sf, dar plauzibil din pacate.

        Foarte interesant de vazut cum social media a afectat si solutia la problemele democratiei.
        Interviul cred ca are in jur de 40 de ani daca nu mai mult, omul a murit in 1990. Nu a prins nebunia de acum.
        Desi problemele pe care le arata sunt aceleasi, solutia vazuta, adica o meritocratie, cred ca a fost spulberata intre timp. Daca se poate spune ceva despre social media e ca ridica in slavi tocmai mediocritatea.

        Greu de urmarit pt ca omul vorbeste incredibil de lent, dar ce spune…
        https://www.youtube.com/watch?v=fCQoukZvvFo

        4
        • Asa mult scris e greu de urmarit, in special cand nu atinge
          punctul principal. Punctul principal este ca intotdeauna
          coliziunea intre conducerea alesa si biserica. Biserica
          nu are voie sa intre in subiecte care sunt legate de conducere,
          de judecata si de legislatie, dar si in special la educatie.
          Va aduc aminte de episoadele scrise despre „Cei trei
          muschetari” , fariseii si saducheii din templul al doilea,
          si musulmanii turbati din zilele astea dar si cruciatii nu scap
          de critica mea. Toate aceste miscari trebuie oprite in prag
          ca totusi eu prevad prin constructia noii catedrale ca tendinta
          e in acea directie……

          3
  20. Daca democratia din Romania e democratie, atunci si gara din Dej este gara!

    3
  21. Prima pate a articolului, draga Nicolae, parca descrii povestea mea. A mea, a ta, a multora de aici.Cei care am crescut in comunism, in frig, bezna si alte cele nu avem mental o alternativa la democratie tocmai pentru ca am trait acele vremuri.
    Mai departe insa, sunt 100% de acord si nu stiu cum si prin ce mecanism putem institui aceste mecanisme de responsabilizare. Pe zi ce trece evolutia nu o vad spre democratie, responsabilitate si puteri statale limitate ci invers, spre stat care prin functionarimea sa devine atotputernic. Deisgur discutam de o functionarime al carui scop este insai propria existenta si nu finctionarea in sine a statului.
    Revenind, 10 august a fost un exemplu ca si atunci cand fortam responsabilitatea, statul incearca sa se autoconserve integral, deci nu este acceptata nici o schimbare catusi de mica, iar cetateanul este suprimat chiar fizic.
    Nu stiu cum sa iesim din acesta dilema, cert este ca orice schimbare nu va putea veni de la actuala clasa politica, strctura si practicile aducand aminte mai degraba de nomenclatura de partid si nu de ceva elemente democratie.
    Merci pentru ganduri si articol!

    11
    • Multam, lt(rez)! Ai surprins esenta a ceea ce am vrut sa transmit ca sa spun asa! 🙂 Ca sa ramanem la exemple: celebrul referendum din 2009, “Referendumul celor 300 de unicamerali”. S-au pisat cu bolta pe ce a vrut poporul. Si o fac in continuare. Asa ca sa nu se mai mire ca au crescut partidele “suveraniste”, “extremiste” etc

      2
  22. @nocolae, am trait vremuri similare avand varsta similara. Discutia este ampla si poate aluneca catre filosofie.
    Principial vorbind, democratia are sanse doar cand merge de mana cu meritocratia. Momentan meritocratia lipseste complet din sfera puterii si a administratiei statale, locul ei fiind luat de mediocritate.
    In US/EU exista adevarate teorii despre „excelenta mediocritatii”, ca sinteza, acestia se coalizeaza, isi aleg un lider dintre ei si elimina permanent orice individ care le depaseste nivelul. Ca si politica de management, organizatiile private mari au seturi de regului care nu permit instalarea acestui fenomen. Cateva regului:
    – nu se angajaza in aceiasi arie operativa persoane cu grad de rudenie sau afinitate (daca o capata cat timp sunt angajati, unul trebuie sa plece).
    – fiecare angajat este obligat sa declare daca el, rudele sau afinii sai au firme sau sunt angajati in companii cu domeniu de activitate similar ca job-ul sau. Daca riscul evaluat este mare, este fie mutat pe alt post fie i se inchide contractul. (asta e mai mult de compliance)
    – niciun manager nu sta pe post mai mult de 3, maxim 5 ani.
    – niciun manager nou anagajat nu vine dupa el cu echipa si nici nu i se accepta angajarea ulterioara de subalterni din fostele job-uri (adica sa nu creeze gasca)
    – niciun angajat operativ nu ramane pe acelasi post mai mult de 5 ani, daca nu promoveaza este mutat in alta arie pe acelasi level.
    – nimeni nu este promovat manager peste fostii subalterni. Poate fi team/tech leader dar niciodata manager.
    – Specific US, nu exista contracte de munca cu perioada nelimitata, acolo fiecare e angajat pe proiect si stie ca daca nu performenaza la final este out sau chiar pe parcurs cu o compensatie de exit.
    Asta lipseste, un set de regului clare si transparente + un ANI (pe bune nu bascalia aia) care sa vegheze la respectarea acestora. Dupa ce ai asa ceva va scadea cu foarte mult conceptul de „gasca mediocrilor” ce este omniprezenta in Statul Roman.
    De ex. vrei sa fii primar sau consilier local, tu & rudele tale pana la gradul 2 & afinii tai nu trebuie sa fie dezvoltatori imobiliari, samsari de terenuri, administratori fieme in relatie cu primaria etc. Vrei bine, nu vrei bafta ca vine altul. Este singura metoda sa termini cu increngaturile de rudenii din companiile sau agentiile statului.
    Romania are oameni competenti, problema este ca nimeni nu are loc la putere din cauza nulitatilor.

    10
  23. Arsenie Breahnă

    Un articol… alarmant privind insistența lui Musk de a se considera un fel de Imperator mondial; și impactul acestei atitudini asupra Europei:

    https://hotnews.ro/unde-se-poate-submina-mai-bine-democratia-decat-in-tara-care-este-obsedata-de-corectitudinea-constitutionala-musk-si-jocul-perfect-1873261

    1
  24. mare om și caracter răposatul reagan,recomand toate discursurile lui prezidențiale și din campanii electorale inclusiv glumițele …omul e belea,este pumnul în gura socialiștilor și stângiștilor de pretutindeni pretinși aprigi luptători pentru libertate și dreptate.
    dar atâta timp cat euro-atlantismul a devenit câmpul tactic al socialismului de rit nou care birocratizeaza și hiper reglementează toate aspectele vieții cetățeanului până la absurd nici romanica nu avea cum să facă notă discordantă.la noi însă totul se face sub oblăduirea și protecția justiției ,totul este coafat legal și astfel jocul este închis.specialii și-au legalizat acțiunile cu ajutorul justiției….de la justiție trebuie REînceput procesul de REdemocratizare al țării.

    3
  25. Vasile Băcăuanul

    Soluția prfecta pentru o dictatură americană: un președinte bădăran, care se pi.a pe justiție și un lacheu care se pare că devine stapan, dar care e foarte bogat. Mai trebuia o masă de alegători după tik-tok, da asta deja s-au rezolvat, există și și-a făcut datoria. Parcă trump trebuia să fie condamnat, plecase cu niște documente, dar politicienii bogați nu au respect pentru legi. Și uite așa, din nemulțumirea poporului se poate naște comunismul american. Atunci să vezi politici interne și externe. asigure🤔

    3
    • comunistii americani sunt inca in office pana la inaugurare,daca ai vrei nemultumire adreseaz-o lor ca sunt de 4 ani la putere si tocmai nemultumirea poporului i-a invins in ultimele alegeri…in rest toata lumea cu musk & trump in gura ,ordinul nu se discuta la socialistoizi.

      2
      • Dupa criteriul asta ar fi fost perfect legitim sa iasa Georgescu.

        Lumea are mai multe nuante decat alea care se vad pe ecran. Trebuie doar sa te relaxezi putin sa le vezi.

        2
      • Democratii americani sunt comunisti deci? Nici Romania lui Ceausescu nu era comunista, era doar socialista, si tu ii faci pe reprezentantii corporatiilor de rit democrat comunisti? Hm, oare de ce? Oare cei care fac politica mare in SUA nu sunt efectiv reprezentantii intereselor corporatiilor super bogate? Aia sunt cei mai capitalisti dintre toti, de ce ii faci tocmai le ei comunisti?

        Uite asa, azi o gluma, maine alta si te trezesti cu unu ca Trump sau CG presedinte.

        • Romania lui ceausescu nu era comunista, dupa care definitie? propietatea privata care exista se limita doar la locuinte si aia 1 bucata de familie si bunuri personale si alea in anumite limite,si se puteau expropria oricand decidea statul,restul era propietatea statului si rsr nu era comunista nu? daca nu punem la socoteala ca partidul conducator nici nu era intitulat partidul comunist romani
          din care put a gandirii propagandiste cominterniste rasariti oare ?

  26. Vasile Băcăuanul

    Pai tocmai ce am văzut că lacheul cere schimbare de guvern în UK. Cam multă îndrăzneală, nu crezi?

    2
  27. Arsenie Breahnă

    „Rinocerii” nu-s născocirea lui Eugene Ionesco; mai degrabă o profeție pe cale de a se împlini. Acum 70 de ani, genialul dramaturg descrie cu exactitate mecanismul alterării – piesa de teatru poate fi ascultată aici, într-o realizare radiofonică de excepție:

    https://youtu.be/F-y2GC1vNCc?feature=shared

    Ce vreau să spun (de fapt nu eu, ci Eugene Ionesco zice răspicat) e că nu diverși indivizi rău intenționați, sau AI și social media ar fi vinovații alterării democrației; ci chiar noi, oamenii cumsecade…

    2
  28. Foarte interesant și vast subiectul postat și foarte interesante de asemenea răspunsurile / replicile tuturor participanților. Aș mai adăuga niște ”drivere” care au condus (lent, dar sigur) către actuala stare a lucrurilor:
    1. Politizarea excesivă a instituțiilor (chiar a și a celor militarizate, ca să nu spun de forță); nu există instituție care să nu aibă politicieni de diferite niveluri pe statul de plată care participă (fac lobby… ;-)) sau influențează deciziile instituției (chiar și pe cele tehnice, strict specifice);
    2. Pasivitatea adevăraților specialiști (recunoscuți, titrați etc.) în a se implica și participa la afacerile politice ale țării din cauza disconfortului ulterior (expunerea publică a vieții personale, refuzul ”castei” politice existente de a-i angaja pe criterii de competență, frica de eșec/consecințe, etc);
    3. Dreptul la vot nu ar trebui să fie universal (stiu … poate suna nashpa) ci trebuie condiționat de un anumit nivel minim de educație – posesia unei diplome de bacalaureat ar fi un bun început.
    4. Poate că și accesul în rețele sociale cu ”mare putere de influență” ar trebui condiționate de un nivel minim de educație.
    De asemenea, implicarea ”propagandistică” în media dar cu efecte politice a unor funcționari de nivel înalt pensionați sau trecuți în rezervă. Din punctul meu de vedere cei care au lucrat/lucrează în instituții / servicii militarizate (Armată, Poliție, servicii de informații, ISU, jandarmerie etc) nu ar trebui să li se permită partizanatul/membership-ul politic (poate doar atunci când ies unilateral prin demisie, înainte de vârsta legală de pensionare), ci ar trebui să constituie un corp de specialiști independenți. Sau dacă optează pentru viața politică, renunță la beneficiile carierei militare (similar). Militarii (foști, pt. că pt. cei în activitate este prevăzut legal) nu au ce căuta în partide politice, trebuie să fie independenți, echidistanți, obiectivi, tehnocrați. Nici rezerviștii voluntari.

    5
  29. Arsenie Breahnă

    Din nou, despre Musk, „cameleonul imperator”.

    Un articol dens, ce cuprinde o mulțime de informații pertinente; greu de digerat dar înspăimântătoare, când te gândești ce influență și-a arogat (și a căpătat) acest „lacheu” – cum inspirat l-a zugrăvit aici un comentator; dar lacheul s-ar putea să fie chiar bietul Președinte US, de fapt Musk însuși să fie (să vrea să fie) decidentul.

    https://www.g4media.ro/de-ce-starneste-elon-musk-panica-printre-liderii-europeni.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *