Daca in urma cu 6 ani avertizam asupra viitorului negru al demografiei Romaniei, propunand si o lista de posibile masuri de luat si digerat…
Harta demografica Europa previziuni 2017- 2050
… intre timp nu s-a facut absolut nimic pentru a preintampina dezastrul, sau macar pentru a il atenua! Nu am facut decat sa contemplam mioritic haul care se casca tot mai tare in fata noastra!
Potrivit datelor Eurostat si previziunilor aferente, populatia Romaniei ar putea sa scada la 19 milioane in 2020, 16 milioane pana in 2050, coborand la 14 milioane la orizontul lui 2080. Aceasta fara a lua in calcul crize sau razboaie si fara a vorbi de calitatea resursei umane.
De retinut ca numarul de copii nou/nascuti vii la ofemeie ar trebui sa aibe o medie de 2,1 pentru a mentine numeric aceeasi populatie – „nivelul de inlocuire”. In Romania, media este de doua decenii apropiata de valoarea 1,3. Unele surse estimeaza ca in 2016 valoarea respectiva ar fi urcat spre 1,6.
In acelasi timp ne mandrim in continuare cu cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile (9 decese/1000 nou-nascuti) din intreaga Uniune Europeana dar si cu una dintre cele mai mari rate de deces pentru populatia varstnica, astfel ca in 2015 spre exemplu au fost 185.000 de nou nascuti dar s-au inregistrat 260.000 de decese.
La toate acestea se adauga migratia inca substantiala a romanilor si imbatranirea rapida a populatiei, ceea ce va duce la o posibila reducere a populatiei apte de munca (15-64 de ani in acceptiunea actuala) cu pana la 44% in 2060. La 1 ianuarie 2017, potrivit Insse, in Romania erau 114,4 persoane varstnice la 100 persoane tinere, iar situatia se degradeaza de la un an la altul in timp ce sistemul de pensii este pe deficit de aproape 10 ani!
Conform datelor provizorii, numarul de nou-nascuti din 2017, de cand se sustine ca s-ar fi imbunatatit nivelul de trai al romanilor, pare sa fie chiar inferior (-12.000, coborand la 191.496) sau cel mult egal cu cel din 2016… in timp ce numarul deceselor a crescut la 260.775. Daca tinem cont si de perioada de sarcina, poate ca exista o logica in cresterea cu 6% a nasterilor in primele 2 luni din 2018 vs 2017, desi trendul nu se confirma in martie.
Evolutia numarului de nou-nascuti vii in Romania incepand cu 1960
Din studiul Insse rezulta ca mediile cele mai scazute ale numarului de nou-nascuti vii pentru o femeie sunt, paradoxal, cele mai reduse chiar in judetele/zonele cele mai dezvoltate, unde veniturile si bunastarea sunt mai ridicate decat media.
Un alt paradox este ca incepand cu 2016, numarul de nou-nascuti romani din diaspora l-a depasit pe cel din tara, ceea ce ne arata si unde se afla majoritatea populatiei fertile a Romaniei!!! Lucru oarecum normal avand in vedere ca din 2016 numarul de romani plecati anual la munca in strainatate pentru perioade de peste 12 luni a depasit 207.000, iar fenomenul pare sa se accelereze .
Si acum, niste citate linistitoare din partea institutiilor abilitate ale statului roman (preluare Economica.net) – preşedintele INS a semnalat şi creşterea vârstei medii a populaţiei României, de la aproape 33 de ani în 1990 la 40-41 la nivelul anului 2015:
‘E o îmbătrânire galopantă a populaţiei, e drept, şi pe fondul migraţiei externe, din păcate, din categoria persoanelor tinere şi, în cazul femeilor, aflate în perioada de fertilitate‘, a adăugat acesta.
‘Declinul populaţiei nu mai poate fi stopat. Ar putea fi redus ca intensitate doar. Societatea trebuie pregătită pentru astfel de evoluţii pe viitor‘, a declarat Vasile Gheţău, director în cadrul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române.
Este nimic altceva decat rezultatul a ceea ce se intampla cand nu reactionezi timp de 3 decenii!
Revenind la acea enumerare de posibile masuri si uitandu-ne si la implementarile care au dat rezultate in alte tari, am putea selecta cateva, un 20% din total, care inchegate sa produca un maxim de efect.
Sa lasam in plan secundar masurile colaterale (pe care nu am reusit sau nu am vrut sa le punem in practica) de genul atragerii fondurilor europene, a investitorilor straini, de creare a unor mari proiecte de infrastructura (industriala, cercetare, transporturi, sportiva, medicala, telecom si informatizare, energetica, chiar si mutarea capitalei) sau de simplificare a fiscalitatii la 5 – maxim 10 taxe si accesul la finantare ieftina!
Pornind de la datele de mai sus, rezulta trei factori majori care contribuie la declinul demografic accelerat:
- 1.) Numarul mic de nou nascuti, impreuna cu o mortalitate infantila extrem de ridicata.
- 2.) Mortalitatea ridicata tradusa in conditii precare de: alimentatie, igiena, sanatate, disciplina fizica.
- 3.) Migratia externa inca semnificativa, fara speranta ca acei romani plecati sa se intoarca in tara in viitorul apropiat.
1.) Care ar fi cele cateva masuri sau conditii cu impact semnificativ asupra numarului de nou-nascuti?
- Cu siguranta valoarea venitului in timpul concediului de maternitate, a indemnizatiei/ trusoului (pentru a nu penaliza situatia financiara a familiei tocmai atunci cand aceasta creste numeric), durata acordarii acestuia precum si posibilitatea mamelor, daca doresc, sa poata lucra si cu program redus, flexibil. Optiunea unui concediu de paternitate pentru situatia in care mama prefera sa se intoarca rapid la viata activa. Ramane de urmarit si problema garantarii pastrarii locului de munca a mamei dupa iesirea din perioada de maternitate.
- Un alt factor este existenta optiunilor de cresa (si asa putine) pornind de la varsta de 3 luni sau a bonelor calificate la tarife acceptabile (eventual partial subventionate de stat).
- Existenta unor programe accesibile financiar pentru fertilizare in cazul cuplurilor cu dificultati, fiind evidenta scaderea dramatica a fertilitatii populatiei pe motive de varsta, stres sau alti factori perturbanti (alimentatie nesanatoasa, program de lucru, lipsa de activitati recreative, sedentarism, expunere la diverse substante chimice). Alte directii colaterale: adoptia facila inclusiv internationala (vezi si punctul sarcinilor nedorite) si programul unor mame purtatoare, pentru cuplurile care biologic nu sunt fertile.
- Existenta unor compensatii financiare semnificative pentru familii numeroase (reduceri progresive impozite, alocatie in crestere semnificativa pentru fiecare copil in plus in familie, burse sociale);
- Cadru medical adecvat – maternitati bine echipate (nasteri inainte de termen, sarcini complexe) dar si cu o dispersie suficienta in teritoriu, si mai ales un program bine pus la punct, obligatoriu si macar partial finantat de stat de urmarire a sarcinii, pentru a putea gestiona cazurile de complicatii sau sarcini multiple. La acestea se adauga o mai buna educatie cu privire la contraceptie precum si o schimbare de optica (poate si de legislatie) in legatura cu avortul (care ar trebui acceptat doar in anumite conditii, mai restrictive, cum ar fi situatii medicale grave).
- Un alt aspect ar fi capacitatea statului de a oferi alternative viabile in cazul copiilor nedoriti (adoptii sau institutionalizare);
- Ca si factor de confort, un stimulent este existenta unor fonduri suficiente de acompaniere a cererii de chirii sociale si a programului „prima casa” astfel incat si familii cu venituri mai modeste sa se poata incadra in conditii minimale decente de locuit.
2.) Mortalitatea ridicata poate fi combatuta:
- prin existenta unor spitale bine echipate, a unor servicii medicale de baza si de urgenta usor accesibile oriunde in teritoriu – ceea ce inseamna si mijloace si cai de transport rapid dar si un posibil program de puncte medicale itinerante (caravana) in zonele cu acces mai dificil;
- prin extinderea bazei asigurarilor de sanatate (si sistemul asigurarilor complementare) care sa faca accesibile si tratamentele mai complexe;
- prin accesul la vaccinuri si medicamentatie adecvate, pe baza tulpinilor si specificului populatiei din regiune (vezi institutul Cantacuzino), totul la costuri accesibile si suportabile de asigurarile de sanatate;
- prin profilaxie (programe de prevenire a maladiilor) si deprinderi sanatoase (sport, acces la baze sportive, alimentatie, etc);
3.) Migratia externa poate fi doar atenuata, fiind legata de conditiile economice si de trai din tara, atata timp cat Romania ramane la coada clasamentului UE la acest capitol, peste 20% din romanii care muncesc fiind deja in afara tarii:
- un program de fidelizare identitara a romanilor din diaspora dar si a celor din comunitatile istorice din afara granitelor – cu implicarea ambasadelor/consulatelor: conservarea unor nuclee comunitare prin programe scolare in limba romana (avand in vedere ca se nasc mai multi copii in diaspora!!!), manifestari culturale, obtinere facila a serviciilor legate de acte, co-interesarea unor operatori aerieni si feroviari pentru a opera la preturi accesibile intre centrele cu mari comunitati romanesti si diverse locatii din tara. O alta forma de fidelizare a romanilor plecati este oferirea unui pachet de facilitati si asistenta juridica, financiara si reintegrare in cazul in care decid sa se repatrieze sau macar sa plaseze capital si sa investeasca in tara.
- referitor la comunitatile istorice romanesti din jurul Romaniei, dincolo de repunerea automata in drepturi (cetatenie la care nu au trenuntat niciodata) a celor care au ramas in afara frontierelor Romaniei (retrasate in ultimul secol: N. Maramuresului, N. Bucovinei, Basarabia, Bugeac, Transnistria), o procedura mult simplificata de acordare a cetateniei trebuie sa se aplice si etnicilor romani din regiunile care nu au facut niciodata parte din Romania.
- un program de repatriere a etnicilor romani din spatiul de la est de Nistru, din spatiul fost sovietic, similar cu programul german, incluzand oferirea cetateniei si ajutor de instalare si integrare in tara. Estimarea numarului de descendenti ai romanilor din acest spatiu este de cel putin cateva sute de mii mai usor identificabili, provenind din deportari din ultimul secol, dar si de peste 1 milion de urmasi ai celor colonizati de Rusia Tarista.
- un program de integrare a strainilor, acordarea facila de drept de munca pe nisele economice in crestere unde este o lipsa acuta de forta de munca (nu poate fi recrutata intern pe termen scurt), precum si un program selectiv de acordare a cetateniei, prioritare fiind regiunile din jurul Romaniei, unde populatia are obiceiuri si etica similara cu ale noastre, iar in unele cazuri chiar cunostiinte de limba romana. In programul de acordare a cetateniei, prioritate o au cei care au in familie etnici romani.
- program de acompanieire a repatrierii romanilor desfasurat la nivelul ambasadelor si consulatelor ( potrivit notei de aici , Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale României în strainatate NU sunt autorizate sã primeasca cereri privind restabilirea domiciliului în România. Demersurile pentru restabilirea domiciliului în România se fac in exclusivitate in Romania.)
O directie putin diferita masurilor la moda in restul lumii cu privire la demografie, in care se tinde spre urbanizare tot mai accentuata, ar fi revitalizarea satului romanesc. Aceasta se poate realiza prin investitii si programe de dezvoltare care sa il lege de circuitele turistice si de transport, de industria alimentara conectata la o agricultura performanta dar si pentru a oferi un confort si facilitatile similare vietii urbane, creand un flux de populatie dinspre orase spre sate prin programe de constructii si facilitati acordate celor interesati (vezi si programul ANL).
Ma opresc aici cu acest semnal de alarma pentru a lasa spatiu unor propuneri mai bune decat cele deja clasice insirate mai sus.
Adevarat este ca doar un miracol ne mai scapa de implinirea previziunilor demografice pentru aceasta parte de Europa!
Marius Zgureanu
Surse:
.
Citeste si:
„Demografia Romaniei, o bomba cu ceas cu efecte dezastruoase Partea I ”
„Posibile prioritati demografice ale Romaniei in urmatorul deceniu Partea a II-a ”
„Prioritatile satului romanesc”
„Statul roman – comportament sinucigas”
„Ce-i dorim Romaniei – posibile prioritati in urmatorul deceniu„
Si daca nimeni nu ia aceste masuri, sau previziunile se implinesc, ce se intampla atunci?
deficitul de pensii va creste tot mai mult iar contributia la buget se va micsora odata cu scaderea populatiei active, care nu va putea compensa mare lucru doar din cresterea salariului catre media europeana.
Si? Ca eu nu cred ca lumea realizeaza de ce e nasoala situatia.
poti sa ajungi in incapacitate de plata ca si stat, la un moment dat, daca ritmul de imprumutare nu este compensat de cresterea economica (la randul ei plafonata de lipsa resursei umane, atat cantitativ cat si calitativ).
Nu stiu de unde iau astia datele astea si mai ales de unde pronosticurile…
Dar daca astia inca mai viseaza 4 milioane in Rep. Moldova in anul 2017, 7 mil. in Bulgaria(care aia, se stie ca sunt speriati ca nu mai au 6 milione de loc.)… Ungaria inca 10 mil in 2017??!!! Ungurii n-au mai facut un referendum de pop. din 1989…!!!
Ucraina inca 44 mil loc in 2017??!! Asta-i buna rau! Mai ales cu razboiul din 2014 incoace…
Tot ce este scris mai sus, sunt aceleasi statistici din 1990… doar in vise mai este situatia asa!!!
Salut. Nea Marius cand sa va gasi cineva din guvern care sa implementeze un program macar asemanator cu ce ai scris matale privind scaderea populatiei sa-mi spui si mie,ce pretentii sa ai de la aeemenea esemplare.
Momentan vad ca singurul lucru pe care vor sa il faca este sa mareasca alocatia la 150 de lei pentru copii cu varste intre 2 si 18 ani respectiv 300 (?) de lei pentru copii de 0 – 2 ani…
De ani de zile asta pare a fi singura lor abordare a problemei..
1. nu inteleg unde e „dezastrul” asta demografic. Vad ca tot va place Suedia, ca in sus, in jos, etc. Au o suprafata mult mai mare si doar 10 milioane. Si traiesc foarte bine. Rusii ar fi muritori de foame daca ar avea populatia SUA. In general in tarile cu densitate mica se traieste relativ bine si usor din motive logice: resursele se impart la mai putin. Scaderea populatiei e o sperietoare doar pentru doctrinarii socialisti care nu sunt in stare sa vada alt model social decat piramidal in care o populatie tanara din ce in ce mai numeroasa plateste pensiile, un sistem care nu are cum sa fie altfel decat limitat si predispus la faliment. In mod normal intr-un sistem orientat spre viitor, pensiile ar trebui asigurate in primul rand din cresterea enorma de productivitate pe care o asigura tehnologia. Nu are rost sa dau exemple ca ma insir prea mult, productivitatea a crescut enorm iar costurile de productie au scazut foarte mult in ultimii 50-60 de ani, absolut suficient pt. a asigura „pensiile”. Iar biologic vorbind, numerele de ordinul catorva milioane de persoane aflate la varsta reproducerii sunt absolut suficiente pt. a asigura diversitatea genetica. Deci nu vad unde e dezastrul.
2. Daca chiar vreti natalitate solutia e simpla. Asigurati predictibilitate si un minimum confort financiar si in special locativ. Daca s-ar asigura spatiu locativ stabil si predictibil familiilor tinere treaba cu natalitatea ar veni de la sine. Instinctul de reproducere e unul destul de puternic. Pai veti spune, da, dar uite ca in Occident lumea e din ce in ce mai bogata dar e egoista, nu vor sa aibe copii, samd. Da, e bogata in general in termeni de bunuri de scurta folosinta, dependenta de salariu si destul de ingropata in credite. Asta inseamna stress financiar si nicidecum stabilitate. Creditul pe 25-30 de ani si „flexibilitatea” locului de munca nu-ti prea da nici un imbold spre asumarea responsabilitatii de a avea copii. Chiar daca ai 3-4000 eur/luna. Si atunci aia responsabili amana momentul (sau il anuleaza) si raman sa se „ocupe” de natalitate paturile slab educate ale societatii. Masurile de „incurajare” a natalitatii sunt fix un rahat…a avea un copil sau mai mult e practic un „commitment” pe viata si in orice caz pe minimum 20-25 de ani. Numai un tampit ar face asta pt. cateva sute de lei in plus la salariu.
3. Avand la randul meu copii as face o propunere cu costuri mici dar efecte potential mari la pct. 1. al articolului:
Una din grijile pe care si le fac in special femeile in legatura copiii. O varianta ieftina dar eficienta de a compensa ar fi subventionarea unui ciclu de invatamant/calificare pt. fiecare copil avut. De exp daca tipa are de exp. facultate, sa ii asiguri gratuitate pt. a doua facultate sau loc la masterat sau postuniversitare, daca are liceu sa asiguri un anumit procent in universitati, samd. In felul asta nasterea n-ar mai fi perceputa ca un distrugator de cariere si ar ajuta in mod special femeile/familiile ambitioase/capabile. Care de fapt conteaza. Prin virarea de bani in mod direct se incurajeaza opusul. Dar repet, „incurajarea” de fapt nu face mare lucru, e doar o alta forma de a toca banii statului, cheia ar fi asigurarea stabilitatii financiare a familiilor tinere, in special a stabilitatii locative. Pt. ca la ora asta familiile tinere sunt carne de tun pt rechinii imobiliari si alti speculanti. Urmariti ce se intampla cu bula imobiliara.
O populatie imbatranita nu se poate apara, nu e dinamica si nici ambitioasa.
Vestea buna este ca vecinii din jur dispar in ritm mai mare decat noi, vezi Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina, nu mai zic de Moldova. Capra vecinului…
Din pacate Rusia nu dispare destul de rapid… au doar cateva procente in plus fata de noi… si sunt mult mai multi… 😀
„nu inteleg unde e “dezastrul” asta demografic”
e vorba de disproportia intre populatia activa si relativ tanara si restul… cu cat creste, creste si deficitul bugetului si indatorarea statului, ca nu mai are cum sa compenseze. E moarte lenta si sigura a unei tari… sau macart o agonie indelungata.
marius, ce spui tu aici sint masuri de bun simt dar care trebuie luate de un guvern cu bun simt…iar asta romania nu mai are de mult timp…
o sa comentez doar despre ‘program de fidelizare identitara a romanilor din diaspora’….am vrut sa ii fac fetitei mele pasaport romanesc…m-am uitat pe pagina consulatului de aici sa vad ce acte vor…cu gramada…pe urma m-am uitat pe pagina romanilor de aici din california care au trecut prin ‘experienta’ asta in relatia cu functionarii din consulat: neprofesionalism si mirlanie…decizia e multumesc nu…poate vreodata cand ajung in tara…doar ca si pe acolo miscarea e tot ca si aici….daca tara nu te vrea, asta este…
si ultima…mergem foarte des la biblioteca de aici…au o gramada de activitati pentru copii…am urcat la sectia de limbi straine…cursuri audio/video ale polonejilor, rusilor, turcilor, ungurilor, sirbilor (sa vorbesc doar de partea noastra de lume)…rafturi intregi….romanii pauza…i-am zis la consul…cumpar eu din banii mei si donez bibliotecii…pai nu avem…
cam asta e realitatea…
pocreați,procreați și iar procreați.
ostași vă ordon,la orizontală !
vorbim si noi ,atâta timp cât și la cel mai înalt nivel al statului problema demografică e doar o chestie de umplut timpul la o cafea și nu subiectul unei strategii serioase situația nu va fi alta.
Degeaba procreezi daca nu ai grija odraslei, calitatea serviciilor oferite de stat copilului, doar depinzand de parinte exclusiv, si daca parintele e un analfabet sau mai rau, lipsit de mijloace financiare e nasol, vezi ce spune statistica.
Bun articol. Doar ca personal sunt impotriva masurilor de la puctul 1 respectiv prima si a patra masura indicata.
Ori daca se insista pe astfel de masuri atunci sa taiem din alte facilitati oferite de stat altor categorii sociale. Cel putin a patra masura nu o sa faca altce a decat sa incurajeze pe cei care traiesc din facut copii. Ori acei copii oricum nu or sa aiba parte de o educatie si crestere buna si astfel or sa ajunga la randul lor asistati social si mai departe traitori din facutul copiilor.
Cu alte cuvinte o povara in plus pe capul celor ce muncesc.
Si asa sunt ridicol de multi asistati sociali.
Iar la partea de concediu pentru mame extins iar nu sunt pentru.
Vrei copil nu ai decat sa il cresti din banii tai.
Sunt totusi total pentru garantarea locului de munca la intoarcerea din concediu de maternitate.
A mea mama a avut 3 saptamani de maternal si apoi direct la munca. Am tot studiat si observat treaba cu maternalul cate 2 ani ca vai copilul are nevoie de x si y. Mai apoi modul de crestere dupa metodele noi si concluzia e trista: Retardati pe banda rulanta. Nu au habar sa lege doua vorbe extrem de nesimtiti si absolut fara nici un reper moral.
Dar deja o dam in conexe.
Partea cu locuintele sociale iarasi nu pot accepta. So stiu ca sunt egoist dar banii pentru acele locuinte de unde vin??
Eu ni am primit NIMIC de la tara asta pe gratis. Ba de la o vreme sunt ferm convins ca tara asta vrea sa ne omoare pe cei ce muncim si avem mai mult de 1 graunta in cap.
„Cel putin a patra masura nu o sa faca altce a decat sa incurajeze pe cei care traiesc din facut copii.”
Si cam cati sunt aia care pot s atraiasca din asa ceva?
La cat de dezastruoasa e situatia, aproape ca m-as bucura sa avem si asa ceva…
In Franta (dau si eu exemplu unde am mai vazut cate ceva) sunt multe mame casnice, de la un numar de 2-3 copii in sus. Pentru ca e mai simplu si chiar mai banos cu alocatia decat sa mergi sa lucrezi, pentru unul dintre parinti (nu amandoi!). Esti altfel incadrat si la impozite.
Corect ! Si in Romania ar trebui ca ajutoarele sociale pentru familiile cu mai multi copii sa fie conditionata de faptul ca unul dintre parinti sa fie angajat , nu mai ai serviciu ADIO ajutor social ! In familiile cara traiesc din ajutor si alocatie copiii vad de mici ca sepoate fraieri statul si vor face la fel !
serios vorbind perceptia mea de zi cu zi este că nu natalitatea este problema principală cât exodul cetățenilor pe alte meleaguri.
Sunt legate.
@Petrudez: cum poti spune ca n-ai primit nimic pe gratis de la tara asta? Parintii tai in ce locuinte au stat? Tu la ce spital te-ai nascut? Gradinita unde ai facut-o, dar scoala? Liceul sau mai departe? Atat timp cat statul a cheltuit niste bani cu tine sa devii om, consider ca , moral, si tu trebuie sa returnezi ceva statului
și statul de unde avenit cu banii?!
gratuitatea oferită de stat este un nonsens și o insultă.
nu trece zi să nu returnez ceva statului,de obicei după cafeaua de dimineață.
@Adi, si pentru spital, gradinita, scoala, liceu a platit banii inapoi prin taxe.
Adi, mai usor, te rog.
Oare pentru tot ceea ce am primit pina la 18 ani nu au platit parintii mei taxe? Oare pentru ceea ce nu primesc acum de la stat (asistenta medicala reala, sosele, protectie) nu platesc acum taxe?
@psycho Ai dreptate. In Anglia + Germania + Italia + Spania s-au nascut anul trecut 55-60 de mii de copii din parinti romani. Scaderea demografica ar fi fost muuuult mai mica daca parintii lor ramaneau in tara, probabil de 15-20 de mii.
Ai nevoie de plecati ca sa schimbi cv. Atata timp cat lumea prefera fuga in locul efortului si luptei nu se schimba nimic.
exodul nu ai cum sa-l opresti pe termen scurt, sub 5 ani.
Iti trebuie investitii, crestere economica si oferte serioase de angajari pe salarii bune, care pe anumite nise sa se apropie de media UE.Si credite cu dobanzi tot pe acolo. Ori astea nu pornesc de ai pe maine, chiar daca vii cu o strategie, iti ia ani ca sa se amorseze si sa inceapa sa produca efecte.
Altfel hemoragia va continua.
Cei care se stabilesc afara nu pleaca pentru salarii mai mari.
Aia care pleaca pentru bani fac un du-te – vino: cateva luni afara, in care strang niste bani, urmate de cateva luni in tara, unde sparg banii, eventual isi fac o vila in camp sau intr-un sat uitat de lume.
nivelul de trai a împins românii în pribegie iar ăsta pleacă de la euroi,marafeți,biștari,coco.
e vorba de salar + confort + conditii de evolutie in cariera dar si pentru scoala copiilor.
Eu am plecat pentru ca specializarea mea plecase si mi-am regasit colegii, o parte si romani, cu care lucrasem aproape 10 ani, cand fusesem detasat de mai multe ori si ma intorsesem pentru ca aveam de construit activitati si echipe in tara. Dar pe urma s-a desfiintat pe baza unui calcul de rentabilitate a R&D intre Romania si tara respectiva – iesea mai ieftin dincolo, desi salariile erau de 2,5 ori mai mari, pentru ca statul oferea credite de cercetare si alte facilitati.
Cred ca plecarea pentru bani nu mai este principala sau singura categorie si ca asistam la o schimbare a motivelor emigratiei. Cred ca aceste motive urmaresc oarecum piramida lui Maslow:
– la inceput au plecat cei motivati de asigurarea nevoilor primare (asadar discutam despre cei care pleaca pentru bani/salariu si care in general acceseaza locuri de munca slab calificate (desi asta ar putea fi doar in gandirea mea). Bineinteles ca aceasta categorie este inca de actualitate si romanii continua sa plece din tara din acest motiv.
– au aparut de ceva vreme (cel putin in cercul meu de cunostinte) cei care castigau decent aici (in sensul ca nu aveau probleme in viata de zi cu zi) dar au plecat pentru siguranta: unii pentru sistemul medical, altii pentru cel educational (pentru copii lor). Daca din prima categorie putem spera ca se vor mai intoarce multi (fac un ban afara dar isi fac casa in Romania), din cea de-a 2-a nu cred sa vina inapoi prea multi. Cel putin in cazul cunonstintelor mele, copii nu vor sa mai auda de Romania in general si de invatamantul romanesc in particular. Ba chiar cativa dintre ei nu se vad romani. Parintii inca spun ca poate revin cand vor fi copiii pe picioarele lor si pot sa-i lase de capul lor, dar eu ma indoiesc de asta.
– odata cu polarizarea politica a populatiei si invrajbirea la care asistam si la conturarea celei de-a 3 categorii : cei care au bani, nu au probleme de siguranta, dar pur si simplu nu se mai regasesc in ceea ce vad in jur, in societatea romaneasca, cei care traiesc cu o angoasa zilnica si desi prezentul nu le pune probleme, pur si simplu nu mai cred in viitor. Acestia (sper eu ca nu multi in acest moment) daca vor pleca cu siguranta nu se vor mai intoarce niciodata, si vor depune eforturi pentru a fi asimilati in cadrul altei societati. Aici i-as adauga poate si pe cei din primele 2 categorii care au venit la mitingul din vara si dupa evenimentele nefericite nu au fost prea fericiti. Ah, si pe prietenii lor apropiati, chiar daca acestia nu au fost prezenti la evenimente. Si poate si rudele care au vazut evenimentele….asa, prin contaminare cu ganduri negre.
Stateam de vorba deunazi cu un occidental care-mi spunea ca jumatate din echiipa sa (IT- echipa formata recent, de dimensiuni mici) este compusa din romani, si ca TOTI au venit pe un salariu mai mic decat in Romania ( nu cu mult ce-i drept), fiecare mutat acolo din motivele proprii. Nu stiu daca judec prin exceptii, dar cazul asta pe mine m-a surprins si m-a pus un pic pe ganduri.
bun comentariul tau! si eu cred ca acum sunt destul de multi care pleaca din cauza asta…serviciile medicale si calitatea invatamantului sunt dezastruoase in RO…
Din pacate atat timp cat cei care ne conduc au tot interesul ca aceasta hemoragie sa continue nu se va schimba mare lucru
ai surprins ff bine realitatea
oamenii nu pot traii cu himere,
sau pot traii cu himere o perioada foarte scurta de timp,
oamenii au familii, copii,
nu poti sa ii spui omului care plateste asigurari medicale, cum a facut ministru sanatatii recent, ca banii de analize si medicamente se termina in data de 10 fiecarei luni,
la mintea mea, ministru spune ca trebuie sa te imbolnavesti pana la data de 10, astfel sa astepti pana luna urmatoare,
ori asta bate neuronu jandarului bataus faurit dupa forma caschetei,
apoi, de regula, la noi, leprele au ajuns la conducerea tarii.
da e un obicei vechi incetatenit de pe vremea partidelor istorice,
de regula, privatizarea economiei a insemnat ori vanzarea pe bani marunti ori distrugerea acesteia – exemplele de succes sunt prea putine,
lipsa unor politici coerente a guvernului a redus apetenta pt. risc si binenteles a dus la lipsa unor proiectii economice in viitor cu efecte negative asupra oricarui plan de afaceri si asupra venitului obtinut de fiecarea salariat,
lipsa unui raspuns al serviciilor si al autoritatii judecatoresti la hotia de la noi ne-au adus unde suntem azi:
pedepse de 2-3 ani pt furturi de milioane de ieuro la microsoft, care a mai apucat,
initiatorii nastase, abramburica si restu au stat linisti, nici macar nu a inceput procesu penal impotriva lor,
scandalu cu dosarele la inalta curte in care era implicat un sef de sectie costiniu si stalpu psd voicu,
alegeri fraudate cu pedepse cu suspendare, morti vii, si mai recent drepturi pt. violatori, talhari, si restu,
povestile cu polarizarea politica imi creaza o stare de vertij,
la fel cu unul din lansatorii lor zdragnea, a leprelor de la psd, si pe la latrina 3 si pagina lor de justitie in favoarea coruptilor si a hotilor, mai apar derapaje de astea,
or fi de pe la felics turnatoru nenorocit care este si patronu lor,
tara sufera pt. ca are hoti la conducere,
ca s-a votat cu ochii larg inchisi, multi direct de pe lumea cealata,
de ceva timp m-am intalnit cu un avocat care mi-a spus ca la ultimele alegeri si-a vazut pe lista de alegatori fratele (mort cu 7 ani de zile anterior),
semnase inainte sa ajunga avocatu la vot,
dar astea sunt detalii, da multe, nu una -doua bucati,
o fi de la polarizare, sau poate de la dopler sau alte experimente de astea de fizica,si probabil nu are legatura cu deceniul de impliniri maretze pe care il traim de cand cu psd la guvernare,
In jurul lui 2032 va incepe perioada cand decreteii vor iesi la pensie, Va fi tragic. Sunt cca 1,7 milioane
Un lucru esential este scapat din vedere in articol: numarul urias de avorturi facute in Romania, de ordinul a peste 22 de milioane in aproximativ 60 de ani de monitorizare statistica – si e vorba doar de avorturile legale, cele facute in clinici si spitale.
Mentatlitatea publica pro-avort este una foarte puternica in Romania, cu radacini in regimul Ceausescu si nu este mentionata, Nu apare in articol nici necesitatea unei strategii pro-viata care sa diminueze sprijinul public pro-avort. Adica legislatie, daca nu una anti-avort ca in Polonia, macar una care sa descurajeze avortul, prin masuri de consiliere familiala, impreuna cu masurile mentionate de ajutor social si protectie pentru copiii nedoriti. Si care sa elimine orice subventie de stat pentru avort, cu exceptiile medicale de rigoare.
Un alt lucru peste care se trece cu foarte mare usurinta este exact conditia femeii in societatea actuala. Lupta din trecut pentru drepturile femeilor a dus la incarcarea femeilor cu obligatii de neconceput cu numai un secol in urma. Se uita (sau se ignora deliberat) ca cresterea si educarea copiilor reprezinta slujba cu norma intreaga. Se vorbeste cu mare naturalete despre serviciul si cariera femeilor, care se vad obligate sa sustina in acest fel doua servicii cu norma intreaga. Si nimeni nu are nimic de obiectat. Pai, in asemena conditii evident ca tot mai multe femei vor alege serviciul in dauna familiei, pentru ca presiunea sociala actuala este exact in acest sens: la munca, muieret! Strategia demografica ar trebui sa cuprinda, asadar, si politici care sa ofere alternative: indemnizatie casnica, pe langa indemniziatia de crestere pur simbolica din acest moment, si care sa permita un venit minim femeilor care doresc sa ramana acasa ca sa ingrijeasca de copii si gospodarie.
lupta pentru drepturile femeilor a început ca un lucru normal doar că acum feminismul a împins la absurd acest demers.
și în acestă lumină le aștept pe doamnele și domnisoarele din românia să aplice și la balastiere,șantiere,ferme,etc,samd nu doar la plimbat uniforme,hartii și cuvinte in administratia publica….ca doar pentru egalitate de drepturi s-au „luptat”.
Nu, avortul e mentionat in articol si mai pe larg in cel initial, de acum 7 ani.
„o schimbare de optica (poate si de legislatie) in legatura cu avortul (care ar trebui acceptat doar in anumite conditii, mai restrictive, cum ar fi situatii medicale grave).”
Corect, mi-a scapat mie, scuze. Oricum, foarte lapidar tratat un lucru de mare gravitate si care nu este dezbatut in societatea romaneasca. Prin numarul imens de avorturi, cum spunea cineva, ne inecam in sange viitorul. Mare pacat, foarte mare pacat!
la mintea mea se pleca de la premise gresite,
natalitatea este importanta, dar fara a gasi cauzele sistemice pt care populatia pleaca degeaba cresti natalitatea,
ajungi in final sa plece si sporu ala de populatie,
apoi, se vorbeste de cei care pleaca la munca in strainatate, fara a se lua in calcul ca multi pleaca definitiv, dar nu declara nimeni asta,
cauzele sistemica principala estre pierderea oricarei sperante, in sensul de viitor,
ea a aparut odata cu disparitia fabricilor si uzinelor patriei
fabrici intrate in colaps pt ca autoritatile asta au dorit sau au facilitat
iar speranta dispare atunci cand nu mai exista ideea de stat,
cand toata lumea fura si nu exista autoritati,
cand scopu autoritatilor este acoperirea furtului,
inca ceva, se face in mod eronat, in constiinta redactorilor asimilare intre situatia capitalei si inca a doua trei orase si restu tarii,
tara asta, grosu ei, o duce foarte prost,
toti cei care ar trebui sa creeze reguli sau sa supravegheze respectarea lor sunt numiti pt un simplu motiv: servilismu fata de un conducator local de partid, numit si el pe modelu lui emil bobu (cresa la seral),
modelu este de sus luat: iordache ordonanta 13 cu doctorate si studii de drept prin corespondenta, nicolicea la fel, etc.,
ori daca oamenii care fac legile sunt de o asemenea calitate,
ce poti astepta de la cei care aplica,
ministresa de intern zice ca ea demisia nu si-o da decat daca cere partidu,
la conducerea ministresului de intern partidu e in toate, e in inima si-n gand,
nu mai vorbesc ce face autoritatea judecatoreasca, cum ajuns slugile psd in csm, ca nu este locu,
si despre faptu cum instanta suprema da pedepse gen amenzi de parcare, in cazu in care nu achita pe banda rulanta,
asa ca situatia este mai complicata,
iar analiza serioasa ar trebui so faca sociologii si psihologii din servicii, dar mie team ca si astia au ajuns pe scaun prin pile si relatii,
speranta moare ultima
Cauzele sistemice pot fi tratate doar pe termen mediu si lung. Nu ai cum sa imbunatatesti instantaneu conditiile de viata, infrastructura, sa aduci investitii sau sa cresti salariile bazat pe competitivitate nu porcaria facuta de PSD care este compenstata de inflatie si devalorizarea leului
Trbuie facut ceva acum, pentru ca situatia este deja grava!.
Toate misterele sunt cunoscute numai lucrurile evidente înseală
Atunci când serviciile si autoritatea judecătorească o sa-si faca treaba exemplar nu numai ca o sa se întoarcă rumanii inapoi da o sa vina si altii de alte natii
Nu-i greu: la justiție trebuie sa revii la judecarea tuturor cauzelor la fond, atât atat in materie penala cat si civila, in complet de doi judecatori, oricum nr dosarelor sa redus foarte mult fata de anii anteriori – ca la suedezi si cum a fost si la noi anterior reformei din 93
Apoi, pe care judecatori l-ai prins cu ocaua mika i-ai ars le iei si hainele de ei pe lângă ca le dai o pedeapsa exemplară 20-30 de ani sau viață
Intai ar trebui aplicata legea fata de aia de sus
Daca ii da la zdragnea asa vreo 20-30 de ani si ii ia tot lui si familiei lui, si la inca la vreo 200 de sus, clar ca se pune constiinta fiecaruia dintre noi in miscare
O sa ne fie frica sa furăm
Si o sa avem curajul sa spunem ca am văzut ca unu de langa noi fura
Păi daca la ăstia de sus le-ar lua tot si le-ar da pedepse adevarate, garantat ca nu mai fura nimeni nici un mar
Altfel, tulburarea e mare si zdragnea vrea sa controleze tot
A declarat zilele astea ca vrea sa modifice si legea SRI
Fara ajutorul serviciilor e greu
De la servicii au plecat americanii
Au fost si sunt si la ei excese
Dar fara servicii adevarate suntem praf
Rusii au scos militarii din gru pe străzile Londrei,
Psihologia inversa ar putea insemna un grup de zece sociologi alesi din popor, nu cu uniforma. Insa psihologia si implicit sociologia in Romania e subfinantata pana azi, un fel de Internet in anii 80 si nu are cum sa dea randamentele dorite in politici sociale.
Acum mai multi ani s-a schimbat, in Germania, legea referitoare la sustinerea mamalor, acestea primind 80% din neto timp de un an, cu posibilitatea ca si tatal sa profite doua luni. Ideea era ca sa se stimuleze natalitatea celor cu salarii mari. La inceput rezultatele au fost incurajatoare dar dupa un timp s-au fisiit.
In schimb, la noua luni dupa campionatul mondial de fotbal din Germania au fost enorm de multe nasteri!
Asa program aduce dureri de cap la un guv. romanesc nu zic roman ( adj.)
Voi va dati seama ca resursele se scurg unde nu „trebuie” !?
Vb. ironic si cinic desigur.
Subiect binevenit. Câteva observatii :
• proiectiile demografice pe termen lung nu pot fi fiabile prin naturà. Se face o proiectie linearà cu datele actuale, fàrà a fi luate în consideratie evenimente de naturà catastroficà sau, dimpotrivà, elemente « irationale » ca un sentiment de sigurantà sau bunàstare, încredreîn viitor, care te împinge sà procreezi.
• scàderea populatiei nu este un lucru ràu în sine. Europa a avut jumàtate din populatia ei curmatà de marea ciumà si totusi a progresat. Mai problematic este dezechilibrul piramidei vârstelor.
• politica avorturilor ar trebui revizuità. Nu prin interzicerea lor, dar o propagandà (sic) bine gândità pentru a convinge viitorii pàrinti de a nu recurge la avort si o sustinere psihologicà si materialà a tinerelor mame cu intentii avortive.
• în anturajul meu de români expatriati am douà exemple de reîntoarcere în tarà. Un cuplu cu un copil nàscut în Franta (tatàl stràin, mama româncà), acum în România, în asteptarea unui al doilea copil. Un alt cuplu, fàrà copii, reintorsi în România de doi ani. Toate cuplurile cu meserii « intelectuale ».
• cred cà tendinta de rapatriere se va accentua pentru cei care locuiesc în Europa occidentalà, în fata degradàrii conditiilor de viatà si mai ales prezentei tot mai numeroase ale elementelor africane si islamice care distrug cadrul de viatà european, fàrà sà vorbim de insecuritate.
avortul este, din nefericire, in multe cazuri, un rezultat al lipsei de educatie,
o proiectie a avorturilor la nivel national, ar demonstra faptul că există multe avorturi efectuate la varste fragede, in afara familiilor, respectiv persona care face avort este in cele mai multe cazuri necasatorita si cu o varsta redusa – sub 25 de ani;
la fel si o proiectie a avorturilor pe judete ar demonstra daca dascalii si-au facut treaba,
ori aici este o problema de educatie, incepand de acasa, la scoala si terminand cu biserica,
degeaba cresti populatia daca in final ea tot paraseste tara,
lumea pleaca pt ca nu mai are speranta,
ca toti au incercat nenumarate posibilitati (locuri de munca sau afaceri) si toate s-au finalizat cu un esec in lipsa unor politicii coerente ale statului,
orice inamic care este slab in interior este mai usor de cucerit din exterior,
asa ca poti sa ai f 75 şi sr 72 ca tot degeaba daca nu mai ai populatie in tara,
pt. cine lupti ?
lucratorii din servicii nu si-au facut treaba,
ma refer la sociologi, psihologi, etc. care trebuie sa se gandeasca unde ne indreptam, spre ce deziderat si daca acesta este un interes al natiunii sau al unor persoane,
altfel, e degeaba,
natiunea nu este o persoana sau un partid,
numai daca trezirea asta din somn a serviciilor si a a autoritatii judecatoresti n-ar fi prea tarzie,
Cred ca ai mare dreptate in ceea ce priveste proiectiile si ca ele trebuie luate ca tendinte sau doar ca posibile scenarii dar cu grad de probabilitate nu foarte mare. Totusi sunt tari in care exista prognoze credibile. Din cunostintele mele (nu foarte temeinice ce-i drept) Germania va avea in continuare probleme cu naatlitatea (pe care le vor combate doar partial cu imigratia) , Franta are 2-3 secole de crestere mai mica decat cresterea europeana.
Pe de alta parte eu sunt de parere ca scaderea populatiei are un effect negativ intrisec. Asa a fost si in evul mediu cand epidemiile au curmat tendintele de expansiune europene. Acum scaderea populatiei in contextual globalizarii (si a cresterii populatiei in zona asiatica spre exemplu) va duce la o scadere a importantei si influentei europene la nivel global. Daca tot suntem pe un forum militar, o scadere a populatiei si deci a PIB-ului (chiar in conditiile unui PIB/cap locuitor identic sau un crestere) duce spre o forta armata in scadere. Daca vorbim despre civilizatia apuseana asa cum o stim astazi, ea se va schimba odata cu scaderea ponderii nativilor europeni (coroborata cu incapacitatea de a asimila complet factorii alogeni care chiar ajung uneori sa se enclavizeze).
In cercul meu de prieteni tendinta este de crestere a celor care doresc sa plece. Deasemenea, precum spuneam mai sus, o alta tendinta este cea a celor care nu mai pleaca „la munca afara” ci se muta afara (renuntand la bunurile imobile din Romania).
Din ’66 pana in ’89 ne-am inmultit fortat, prin „decretei”. Inca o dovada de imbecilitate stangista in care statul sa controleze totul (desi am avut si noi categoric un baby-boom dupa WWII).
Bineinteles ca scaderea este o contrapondere naturala ce contine insa si derapaje sociale (la mortalitate infantila si avorturi).
Stati linistiti ca vom fi mereu cu cateva milioane peste 15 milioane. Mai jos nu ne putem duce, teritoriul nu permite, este un proces normal demografic bazat pe mediul in care traim.
Problema reala ramane ca intotdeauna politicul, cum influenteaza deciziile acestuia societatea in general, raportata la realitatile tehnologice de azi si mentalitati. Deja am inceput usor sa ne revenim (desi corect spus ar fi „sa ne stabilizam”).
„Stati linistiti ca vom fi mereu cu cateva milioane peste 15 milioane.”
Cum, cand majoritatea celor fertili si cei mai multi nou-nascuti nu mai sunt in tara?!
Ramane portita cu reintorsul in tara, dar care ar merge daca Romania ar deveni o referinta regionala si in UE pentru investitii in economie, cercetare, etc. Cam cand s-ar putea asta, daca ai nostri nici macar nu banguie ceva coerent in legatura cu vreo strategie? Peste vreo 30 de ani?
„Mit dem Angriff Steiners wird das alles in Ordnung kommen.
Mein Führer…Steiner.
Steiner konnte nicht genügend Kräfte für einen Angriff massieren. Der Angriff Steiner ist nicht erfolgt.”
Ce vrei sa zici cu citatul asta, Razvane?
Micromanagementul ne omoara, la fel ca si in comunism.
Oamenii mai trebuie lasati sa si greseasca (sau sa reuseasca ceva, prin forte proprii), nu sa cauti mereu sa le asiguri victoria in viata prin implicarea statului, aruncandu-le firimituri care-s luate tot de la ei.
Degeaba propui puzderie de solutii daca statul nu „conduce” prin exemplu. Statul e obisnuit sa redistribuie mereu acolo unde nu este nevoie doar pentru a-si asigura pe termen scurt supravietuirea politica.
Propunerile bune ale lui Marius – si Eroul Bula dar si George a avut astfel de idei – similare au mereu aceeasi hiba: „statul trebuie sa”….
NU!
Statul trebuie sa fie mai putin corupt pentru a permite oamenilor, comunitatilor sa-si gaseasca si implementeze propriile solutii. Orice actiune statala de anvergura are mereu in democratie/economie de piata exact efectul contrar, indiferent ca e o actiune economico-sociala-legislativa de stanga sau de dreapta: asta e regula si nicidecum exceptia.
A cauta si implementa solutii pentru cresterea natalitatii si cresterea sanatoasa a noilor generatii nu e nicidecum panaceul. Nu asa functioneaza demografia moderna – de dupa Revolutia Industriala – atat nasterile cat si decesele au rolul lor intr-o societate. Mult trambitata „clasa de mijloc” NU trebuie „ajutata” cu aceste „inginerii sociale” ci ii trebuie garantata doar competitia onesta (gresesti sau reusesti, e treaba ta, noi – statul – doar iti garantam proprietatea: ca nu vei fi furat si nu vei fura de la altii). TOATE, dar absolut toate ingineriile statale cu privire la populatie, indiferent ca au fost socialiste sau conservatoare s-au soldat mereu cu acelasi esec: cresterea in numar a saracilor in paralel cu scaderea calitatii umane.
Sa nu va mai aud cu prostia aia e „2,1 copii per familie ca medie de inlocuire”! Daca peste 100 de ani de acum inainte populatia Romaniei va fi tot in jur de 20 de milioane (pe acelasi teritoriu ca cel actual, 25 de milioane cu Rep.Moldova), noi nu am regresat/stagnat cu nimic!
Razvan, aia iti arata matematica si probabilistica asociata, nimic mai mult.
Pana cureti statul roman de coruptie, cred ca vom fi demult toti oale si ulcele.
Nu sunt de acord la chestia cu proprietatile: pentru tineri, care in Romania au cele mai reduse venituri din UE, e foarte greu sa-ti asiguri o situatie materiala buna (masina, casa, confort) in timp util pentru a te incadra si in fereastra de maxima fertilitate. Mare parte reusesc asta dupa 40 de ani, fiind obligati in multe cazuri fie sa stea cu parintii fie in conditii putin confortabile. Deci daca nu primesc ajutor de finantare si locuinte mai ieftine decat media, dar totusi confortabile, nu sunt alte variante pe termen scurt.
O vreme am tot studiat solutii ieftine de locuinte, configurabile, pornind de la containere juxtapuse si modficiate la tot felul de materiale mai neconventionale, pentru a putea face macar la sate, la nevoiasi sau la cei stramutati in urma unor dezastre niste locuinte mai de Doamne-ajuta, si care sa nu coste peste 10-15.000 euro. Uite exemplu
http://freshhome.ro/idei/case-din-containere-modele-ieftine-cu-un-pret-sub-2000/
La oras e putin atlceva… daca nu vrei sa ajungi la apartamentele-cutie stil Hong-Kong.
Scoti din Constitutie „imunitatea parlamentara/ministeriala la perchezitii si arestari” acum (fara sa mai rumegi gargara PSDista cu „dar o ia razna justitia”), nu mai trebuie sa astepti decenii ca sa te faci oale si ulcele.
cine o scoate si cand? tot atunci cand e si cu cei 300 d eparlamentari?
Si – ma rog – ce reforma o reprezinta scaderea numarului de parlamentari atat timp cat ramane imunitatea „dumnezeiasca” la perchezitii si arestari?
300 de parlamentari = frectie la picior de lemn.
@Razvan Mihaeanu
Astia zic ca ne costa pana spre 40000 lei/lunar:
http://www.gds.ro/Actualitate/2018-01-06/cat-ne-costa-un-parlamentar-in-2018-bugetul-pentru-alesi-a-fost-dublat/
328 deputati:
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.gp
136 senatori:
https://www.senat.ro/EnumGrupuri.aspx
Total: 464
Platim in plus 6560000lei pe luna, adica vreo 1.4 milioane de euro*12 luni*anii din 2009 pana azi…
Nu sunt luati in calcul aia cu pensii speciale, cei ce cumuleaza mai multe demnitati publice etc
@priam, nu vorbesc de economiile financiare cu doar 300 de parlamentari – ci realizarile politice.
Personal eu vreau doar un numar FIX de 365 de parlamentari (cate zile are ANul – Adunare Nationala):
-Senat = 141 = numar FIX de 3 senatori pe judet si 3 pe fiecare sector al Bucurestiului = 3×41 + 3×6 = 123 + 18 = 141
-Camera Deputatilor = 224 = 16 FIX minoritati + 16 FIX diaspora + 192 (41 de judete si 6 sectoare ale Bucurestiului, metoda proportionala „D’Hondt”, incepand de la minim 3 deputati pe judetele mici precum Covasna si Tulcea, media rezultata este putin peste 4 deputati – cum e jud. Hunedoara; maxim e jud. Iasi).
PS- minoritatile cu cel putin 1% din populatia totala – conform recensamantului – nu primesc 1 loc din oficiu (pana acum sunt doar doua, maghiarii si tiganii).
Rezultat final, FIX 365 (100%) in total:
Senat = 141 parlamentari (38,63%)
Camera Deputatilor = 224 parlamentari (61,37%)
Golden Ratio – Numarul de Aur – Numarul Vietii…bla-bla-bla… 😉
ideea e ca poti sa mai adaugi inca vreo 10 cereri de modificare cu tot cu referendum si tot s-ar putea sa nu se intample nimic…
😉 @ Marius…
Mai sunt 9 cereri, nu 10; „Punctul 8” deja l-am semnat si eu (oricum m-as multumi si doar cu „Punctul 1”, asta-i pohta minima ce-o pohtesc eu):
ramane sa stabilesti data referendumului 🙂
Nu poci a stabili nimic pentru ca voi, desteptilor, n-ati prevazut chestia asta in constitutia actuala din 2003. 🙂 Dar ati validat-o prin prezenta (chiar daca ati votat cu NU), inclusiv cu imunitatea parlamentara cu tot. Macar v-ati trezit in 2012 la lovitura de stat si n-ati mai repetat figura, ati votat ca si mine din fotoliu, prin neprezenta…
Say „thanks” to your father, kids!
in 2003 nu eram in tara 🙂
excuses, excuses, excuses…. 😀
Ok, legat de articolul despre case/birouri facute din containere ce pot fi sub 2000 dolari, nimic mai fals. 2000 de dolari te costa unul, maxim doua containere + transport.
Urmeaza prelucrarea lor (unde iti trebuie mesteri specializati pe lucrul cu metalul) si daca nu ati auzit, va zic eu, Romania nu stie prea bine metal sau cel putin nu stie ieftin sa lucreze cu metal, stie ieftin doar beton armat turnat dupa ureche cu umplutura de caramida si geamuri termopan mici si de proasta calitate din alea ieftine.
Sa zicem ca prin minune gasesti mesteri (sau incerci chiar tu viitor proprietar sa inveti sa faci casa din container). Urmeaza materialele pentru izolare (termica, hidro, etc.) si panourile interioare care le vor acoperi (cam 1000 euro fara manopera).
Inainte de asta trebuie sa te gandesti si ce vitraje vrei (fiind tanar, vei vrea geamuri cat mai mari), nu vrei sa traiesti ca intr-o celula de inchisoare… Aici intra costurile adevarate care cel putin dubleaza cei 3000 euro de pana acum, din nou, fara manopera.
Mobilier daca familia este tanara si dezghetata nu il va vrea de boieri, aici mai bagam 1500 – 2000euro (atat m-a costat pe mine, dar am cautat ceva).
Mai intra si pretul terenului si fundatia (care poate fi din piloti de beton), aici depinde de zona.
Astfel daca la tara presupunand ca esti un om care a mai reparat lucruri prin gospodarie si ai si un plan prestabilit pentru viitoarea casa-container, iti va lua 10000-15000 euro (in functie de numarul de module si de numarul, calitatea si dimensiunea geamurilor) daca lucrezi super eficient, la oras pretul va sari bine de 15000 din cauza terenului.
Mai baga si racordarea la gaz, curent, canalizare si vei avea un pret frumos la final pentru doua sau trei containere cu geamuri drept casa.
Daca se produc in masa, standardizat, metodic, poate costurile se vor reduce considerabil. (daca am avea si producatori locali de tamplarie de calitate ar fi si mai bine)
Nevoiasii vor vrea sa locuiasca de nevoie in casele astea, dar ma indoiesc ca vor sti sa le intretina si vor deveni niste mini favele cartierele de case-container, iar restul tinerilor sunt prea needucati in ceea ce priveste locuirea(majoritatea) ca sa vrea sa stea in containere industriale.
Dar cu un marketing bun, asa cum vad in articol, dar fara minciuni cu ,,sub 2000 dolari alaturi de fotografii cu case-container care sar de 15000), poate ca tinerii pot fi atrasi spre astfel de solutii.
–Le Corbusier facuse un bloc de chilii pentru calugari in Franta, proiectul se numea La Tourette, in care calculase nevoia minima de spatiu, concept luat de bancile din Anglia la blocurile de ,,cutii de chibrituri”=garsoniere pentru oameni singuri, blocuri in care o astfel de cutie minimala (dar igienica totusi) are o chirie de 600-800 lire pe luna in zona doi a Londrei.– ce vreau sa spun e ca intr-o tara in care bancile detin proprietatea (ca UK) sau in care mafia imobiliara are un lobby formidabil in fata statului (romanica) nu poti implementa astfel de proiecte. Sa fim seriosi, nu exista binefacatori privati si statul este condus chiar de reprezentanti ai mafiei (mafie din care nu lipseste nici zona imobiliara) – pentru ca sclavii din Romania merita sa fie sclavi pana la capat, nu merita locuinte rezonabile dpdv al costului, trebuie sa se tarasca)
deci, in functie de ehipare, costul era spre 10000-15000 euro cum am zis?
Racordurile si asfaltarea drumului ar putea fi partial sponsorizate ca si parte a pachetului de mutat in zona respectiva. In unele tari am inteles ca primaria iti ofera astfel de servicii, ca sa te ajute sa te muti.
Containerele erau doar un exemplu, exista si alte sisteme de case usoar de asamblat din materiale diverse.
Pe langa ce spune Marius, la nivel filozofic, as adauga ca nu poti lasa oamenii sa faca o greseala ireparabila. Nu-l las, oricat de mult tipa, sa-si piarda bratul. La fel, daca prin actiunile lor, oamenii dizolva statul roman, crezi ca s-ar mai reface vreodata? Toti ar tine minte „experimentul esuat” al unirii romanilor si nici nu l-ar mai incerca. Iar o etnie fara stat e pe ceas….
Statul – prin esenta sa – are mereu tendinta de a trisa pentru cetatenii sai. Problema e ca in realitate rezultatul e ca o face doar pentru anumite categorii, care-i pot aduce beneficii electorale. Si se izbeste obligatoriu mereu de o contrapondere/contrareactie de „corectare” naturala a acestui dezavantaj de catre societate. „Ca sa dai la unii trebuie sa furi de la altii” – civilizatia intotdeauna incearca sa balanseze acest lucru, este ceva natural. Cu cat implici mai mult statul in aceste „ajutorari” de fapt slabesti civilizatia per ansamblu. Si aceasta reactioneaza, este insasi in constructia sa. De aceea oamenii trebuie lasati per total sa-si rupa singuri gatul (sau sa reuseasca peste asteptari) prin forta proprie. Sunt adulti vaccinati, fara probleme grave de sanatate fizica sau mentala.
„To Protect and to Serve”…”but when it comes to family…be selfish!” – LAPD motto neoficial. 🙂 Are dublu sens si pozitiv si negativ.
Faci ce faci o arunci…. Apropos, la articolul trecut, aia cu trolii, ar trebui adăugată și categoria ta.
Tu erai ala de pe tehnomil care ma acuza ca sunt pro-ungur? Sau ala care ma acuza ca nu sunt pro-Unire ? (nu sunt nici pro nici contra, si imi mentin si argumentez opinia). Ca nu mai tin minte…
Nu, doar am spus că ești trol.
Cum asa? Explica acuzatia sa o intelegem toti.
Ai dreptate, ar fi o discuție interesanta, să stabilim exact tipul de specimen din care faci parte.
Pai, simte-te liber sa incepi.
Nu prea ne-am inmultit prin decretei, Razvane.
https://media.hotnews.ro/media_server1/image-2015-03-17-19662682-0-nascuti.jpg
Statistica arata doar un varf in 1967-1968 – generatia „decreteilor” – apoi o tendinta generala de descrestere a natalitatii (cu usoare suisuri si coborasuri) pana 1990, cel putin, ca sa separam perioadele. Datorita „minunatelor conditii de munca si viata” pe care PCR, personal To’asu, ni le-au asigurat.
Sigur ca ai dreptate privind controlul, imbecilul control comunist in tot si-n toate. Ceasca vedea cresterea natalitatii asa cum vedea si cresterea productiei de otel si carbune. Vorba celor de la „Sarmalele Reci”: Sint nascut la norma, sint nascut la spor…
Problema e alta; daca aduci vorba astazi in Romania despre politici de sporire a natalitatii, si mai ales daca vorbesti impotriva avortului, esti imediat comparat si asimilat lui Ceausescu.
Ori, aici trebuie lamurit un lucru esential: daca eu, (ca si altii) ma pronunt impotriva avortului, o fac din credinta profunda ca avortul este crima, cata vreme eu cred ca bunul Dumnezeu pune scanteia de viata, asadar sufletul in om inca din momentul fecundarii. Asa cred eu, iar asta n-are nimic, absolut nimic de-a face cu Ceausescu si politicile lui imbecile.
Pe de alta parte, nu-ti impartasesc optimismul privind viitorul si cele 15 milioane. Daca in urmatorii 4-5 ani nu se schimba nimic, lucrurile vor merge din prost in mai prost. Tendinta actuala nu ma indreptateste sa cred altfel. Vezi evolutia populatiei rezidente cf. http://www.insse.ro/cms/ – de la putin sub 21.5 milioane in 2005 la 19.5 milioane in 2018.
pun in articol imaginea, multumesc frumos 🙂
Vazui ca o pusesi. Nu are efect real „Evolutia numarului de nou-nascuti vii in Romania incepand cu 1960” daca nu pui si „Evolutia numarului de nou-nascuti vii care au ajuns la varsta de 18 ani in Romania incepand cu 1978″. 😉
o poti pune tu, te rog, ca nu prea am timp… 🙂
Exact. Cred ca o aveam scrisa pe un sul de hartie igienica. 🙂
Ce usor e sa ne spalam pe maini cand ne facem planul cincinal…
De acord cam peste tot cu tine, cu exceptia ultimului paragraf.
„Locuri libere” lasate de unele segmente de populatie se ocupa, este regula evolutiva, sociala. Relatie naturala intre populatie si resurse.
Exista o limita de suportabilitate, asa cum e – de exemplu – „salariul minim”. Poti sa muncesti pe bani de nimic, dar ai si o limita de suportabilitate: „gata, asta e prea putin chiar pentru mine”. Asa se intampla si cu demografia.
Spui ca Ceausescu a calculat succesul prin cresterea numarului, greseala fatala pe care o face si Marius (scuze! 🙂 ), in ciuda „solutiilor” de crestere calitativa a populatiei. Hai s-o luam babeste:
1- scade populatia Romaniei prin numarul mare de decese. SI CE DACA? Care-i tragedia? Scade numarul batranilor deci creste numarul tinerilor. Avantaj pe moment…
2- creste numarul tinerilor prin inginerie sociala/economica/statala. Deci asigura si supravietuirea batranilor. Avantaj tot pe moment!
Avantajul de azi e dezavantajul de maine!
Tinerii de azi sunt batranii de maine!
Concluzie: valurile de crestere si descrestere ale populatiei sunt un lucru normal intr-o societate moderna, industrializata.
Avantaj: atat varfurile cat si vaile trebuie sa fie cat mai apropiate de medie si singura modalitate e prin competitie cetateneasca, naturala. Socul fiind atenuat.
Dezavantaj: ingineriile sociale statale prin „crestere a populatiei” sunt artificiale, creeaza avantaje pe moment dar mari dezavantaje pe viitor si pe termen lung. Case and point – „decreteii”. Socul fiind catastrofic.
Concluzia concluziilor: lasati demografia sa functioneze normal, natural!
Nu poti lasa demografia sa evolueze natural, pt ca conditia umana nu mai e naturala. Si acu 200 de ani se traia greu, da oamenii nu aveau trenuri si masini sa se care, asa ca au trebuit sa stea sa incerce sa-si imbunatateasca viata. Acu pot face globul intr-o zi…
Locul liber se ocupa…din exterior. Daca nu mai ai cultivatori de cirese, importi…
Nr de decese creste, iar tinerii pleaca. Rezultat: o tara goala. Un desert uman.
Fals, desertul asta uman a realizat economic in capitalism de cateva ori mai mult (cu mai putine milioane de cetateni) decat a facut in perioada maxima in comunism (cu acele milioane in plus). Repet, desertul se ocupa natural, fara sa aduci „natiuni inlcouitoare”.
Si de cateva ori mai putin decat celelalte state estice… Prograsul e relativ, la fel ca banii si conditia umana. Suntem precari, deci nu avem pull, deci ramanem precari, etc. Intr-un final te depopulezi. Si depopulat cu spor natural negativ nu te poti apara. Pe cine trimiti la lupta? Pe mamaia si tataia?
Ce te faci cu capitalul genetic pierdut?E cea mai importanta resursa a unei tari… Cum inlocuiesti inteligenta pierduta ( atentie, e din nastere pe linie ancestrala. Nu se cultiva).
Si, parca la tanc, iata spre ce ne indreptam:
https://www.youtube.com/watch?v=TdBEyJWi8hI
Deci sistemul de pensii – este sustenabil daca se scapa de toate pensiile speciale care il capuseaza punct!
Inclusiv pensiile militare si cele din servicii secrete si politie pot fi calculate pe acelasi principiu al contributivitatii, practic se poate calcula cat ar fi in mod normal contributia, astfel s-ar obtine echitatea sociala. Sigur se poate discuta daca este necesara 10% in plus fata de o pensie normala.
Avand in vedere si varsta de pensionare la unele dintre institutiile de stat poti obtine un sistem sustenabil.
Tot ce spui tu sunt lucruri de bun simt aplicabile intr-o tara normala…..la noi, evident, nu se aplica!!! 🙁
Tendinta se va mentine, oamenii emigrand si mai mult in urmatoarea perioada.
Era interesant unde se situeaza Turcia, Orientul Mijlociu, Nordul Africii in estimarea asta demografica.
Avand im vedere ca vita de Merkel ii cheamanpe toti in europa (de parca ar fi ograda lu ma-sa) cred ca si acolo se observa o scadere demografica. De fapt cred ca aia e fix numa pentru populatia de gen masculin care au venit ca si rapefugiati…
Aia din datele pe care le stiu fac copii cu nemiluita. La ei chiar nu e problema. Desi in mod surprinzator China are o astfel de problema.
Zic si eu, din zona in care ma aflu, unul, dar unul nu aplecat pentru bani in Eu/SUA. A plecat din cauza birocratiei, lipsei de respect fata de cetatean si datorita socurilor financiare periodice.
Alte exemplu, am avut in generatia mea, in clasa a 12-a, 7 persoane admise la medicina, care au si terminat in conditii bune facultatea. Unul nu mai este in tara. Toti au plecat.
Dar declinul demografici ii la cote ridicole deja si generatia decreteilor cand se va pensiona… sa vezi atunci sute de lei la pensie.
Eu pe de alta parte, eu sunt mai prost, desi vorbesc doua limbi straine cum vorbesc romana am refuzat sa plec.Nu vreau sa plec, aici sunt ingropati bunicii mei, aici sa ma bage si pe mine in pamant cand inchei activitatea lumeasca. Nu vad chestia asta ca ceva laudabil, ci chiar ma consider mai prost ca am aceste valori pe care nu pot sa ignor.
Distrugerea unei tari timp de 28 ani. Demografia este unul din multele aspecte la care nu sa dat importanta. Efectele apar deja si sunt ireparabile. Putem sa multumim din inima partidului care ne-a calauzit si indrumat , dar nu este bai , putem coloniza foarte repede orasele Romaniei cu refugiati, asiatici si africani.
Doresc doar sa va felicit pentru ultimele doua publicatii, cea a lui George referitoare la troli si pericolul expunerii la actiunile acestora si prezenta publicatie referitoare la declinul demografic. Intradevar, aveti perfecta dreptate, aceste doua notiuni fac parte din noul tip de razboi. Mai sunt si altele. Pentru cei care nu vor sa inteleaga pericolul, am sa incerc sa vulgarizez in doar cateva cuvinte foarte pe scurt: declin demografic = moartea unei natiuni. Toate articolele sunt bune dar ultimele doua ma intereseaza in mod deosebit. 🙂
Sa nu uit. Exista si oameni eruditi, ma abtin sa pun ghilimelele ca sa nu fiu considerat sarcastic, pentru care exodul romanilor este binevenit. Sincer sa fiu astfel de atitudini ma lasa perplex si ma intreb ce se ascunde in spatele acestor luari de pozitie. Iata exemplul preotului pentru care declinul demografic nu reprezinta un pericol ba mai mult este o forma de purificare a natiunii.
Iata link-ul catre inregistrarea video.
https://www.youtube.com/watch?v=KC6snGFX1-E
Dă-mi voie să îmbunătățesc nițel ce ai zis. Preotul nu se bucură că au plecat sau cum spui tu că ne-am purificat. Nu-l văd săltând de bucurie și cu zâmbetul pe buze. Din contră spune un adevăr cunoscut de el și o spune cu tristețe din ce văd. Ceea ce presupun că vrea să zică deși filmul este incomplet este că deși avem destui oameni valoroși plecați în afară avem mai mulți oameni plecați cum să zic, lângă care nu ai vrea să stai prea des.
Din nou o să vin cu exemple. Când eram eu mititel erau destui tineri care se adunau prin scări de bloc și fumau și beau și ce mai făceau ei și care uneori mai dădeau și câte o scatoalcă sau îți mai luau banii etc. Acum mulți din ei sunt plecați în diverse țări. Cunosc tineri care deși nu se încadrează în ceea ce am spus mai devreme mi-au spus în față că școală nu le trebuie, BAC-ul îl vor plăti și că preferă să muncească cum apucă prin alte țări. La toată mulțimea asta de tineri mai adaug și cei câțiva care sunt plecați și au îndeletniciri să le zic intelectuale. Ca să nu fiu complet offtopic voi spune că din cei câțiva tineri plecați să muncească cu mintea doar un cuplu are 3 copii, restul nu sunt nici măcar căsătoriți. Așadar procentajul de pleavă să spun așa este totuși prea mare.
Eu zic totuși să-l iertăm pe preot pentru exprimarea prea directă pt că în fond nu a mințit prea tare, iar greșeala lui dacă este o fi alta.
Multumesc Andrei pentru completare. Este intradevar binevenita. Nu cred ca esti off topic, dimpotriva, se stie ca o societate cu cat este mai dezvoltata si mai instarita aduce cu sine probleme demografice. Familiile se limiteaza la un singur copil, din dorinta de a-i asigura un nivel de trai cat mai inalt si o educatie cat mai elevata. Este cazul Europei Occidentale. Ce este ingrijorator pentru Romania, este ca in ciuda faptului ca este o tara saraca si subdezvoltata, procesul demografic nu urmeaza trendul demografic al tarilor subdezvoltate, ci dimpotriva se inscrie in tendinta tarilor industrializate. In ceea ce il priveste pe preot,nu pot sa ma pronunt asupra starii sale de spirit. Poate sa fie doar o frustrare. Vreau doar sa spun doar ca multe persoane de varsta lui gandesc la fel si e trist,pentru ca se pare ca mesajul transmis de populatie nu trece. Exista o limitare in gandire care nu le permite sa vada dincolo de o atitudine defensiv-conservatoare. Scuze ca scriu fara diacritice. Am remarcat stilul tau ingrijit si atent. Nu sunt obisnuit sa scriu repede cu diacritice. Scuze inca o data.
Nu știu dacă este chiar o regulă, faptul că o societate înstărită are probleme demografice. Mă gândesc mai degrabă că ar conta modul în care acea societate a ajuns înstărită și că asta ar dicta și atitudinea oamenilor din acea societate față de creșterea unui copil.
Îmi vine în minte un coleg de muncă ce îmi spunea că pentru al lui copil ( ce are o vârstă asemănătoare cu al meu copil ) îi sunt necesare cu ~ 1000 Ron pe lună. Eu am rămas cu gura căscată când am auzit. La vremea aceea al lui avea cam 2 ani.
Am început să discutăm și i-am arătat cum pt al meu nu e necesar mai mult 100/200 ron pe lună în medie. Aparent cheltuim mult pe lucruri nenecesare. Am observat și eu cum jucării electronice scumpe primite cadou stau frumos în dulap sau undeva uitate iar al meu copil se joacă cu … ceea ce face mami și tati, mai un ciocan, mai o cheie de 12, mai o cutie cu ceaiuri, mai un cartof sau o ceapă etc.
Soția mea cunoaște o fostă vecină care avea 2 copii și a înfiat un al treilea, dânsa lucrând la stat iar soțul undeva la privat dar undeva unde salariul era mititel. Deci o familie cu un venit să zic la nivelul populației largi își permite să crească normal, fără pretenții extravagante 3 copii.
Revin la ce am scris mai înainte. Nu știu ce cunosc alții dar eu unul personal cunosc prea mulți tineri care sunt plecați și care erau înainte golanii cartierului. Numărul lor este mult mai mare decât al intelectualilor pe care îi cunosc. Pe undeva este și normal să fie așa pentru că avem mai puțini absolvenți de facultate decât ne-absolvenți. Așa cum unii cu facultate merg să-și continue studiile în afară (f puțini totuși) sau unii absolvenți merg să muncească în afară în domeniul pregătirii lor sau conex (tot sunt destul de puțini) așa și tânărul de rând pleacă afară să muncească sau să fure oricum ar fi în speranța unor bani mai mulți, iar acești din urmă mai mult sau mai puțin cinstiți – nu-i judec totuși – sunt un majoritatea.
De aceea cred cu tărie că principalul factor pentru depopularea și migrarea populației este totuși unul spiritual. Când scriu asta mă gândesc la tinerii intelectuali să le spunem așa care nu vor să facă copii, sau care nu mai pot (atenție că numărul acestora din urmă pare să crească), apoi mă gândesc la tinerii simpli care fug de asumarea unei munci plătită inițial pe bani mai puțini sau care fug de terminarea unei școli. Cred totuși că numărul celor ce au plecat din cauză că au fost obligați economicește este totuși mai mic decât al celor enumerați mai înainte.
Aș vrea să mai aduc în discuție un model de existență practicat în unele părți ale țării care am văzut că dă roade. Ajutorarea reciprocă. Bunicii mei din partea tatălui au crescut 4 copii. Bunica a fost casnică. Bunicul a lucrat pe șantier. Au stat inițial la casă până comuniștii i-au mutat la bloc. Acolo, la bloc, de când eram tânăr știu că venea tot timpul cineva la ei sau ei se mai duceau la câte un vecin și ajutau sau cereau ceva. Era mereu un du-te vino iar ușa nu era niciodată închisă cu cheia în timpul zilei, de multe ori nici chiar noaptea. Duminica era masă în familie cu prieteni etc. asta pe vremea când totuși fasolea era la putere. Era ceva de făcut de cărat puneau mai mulți umărul. Modul acesta de coexistență l-am întâlnit și la bunica soției și la finii noștri din Chișinău și mai apoi la niște rude din Cluj. De ceva asemănător am auzit și în satul Limba de prin Sibiu sau Alba.
Însingurarea cred că e ceva propriu oamenilor ce au deja un oarecare cheag și au o aplecare spre un trai mai confortabil – din nou o problemă spirituală.
Ce au în comun oamenii despre care am vorbit mai sus că trăiau și se ajutau ? faptul că încercau după puterea lor să trăiască creștinește. Ce ne lipsește nouă celor ce avem maxim 1 copil și căutăm traiul cât mai confortabil ? Zic asta ca să ating puțin și subiectul popilor atât de demonizați uneori.
E normal ca oamenii să greșească, eu , tu ăla, altu, ingineru, preotul, medicul, muncitorul, țăranul etc. așa cum e normal să ne și revenim. Observ că în media cel puțin sunt destui oameni care ori nu mai cred în Dumnezeu ori au o credință cumva oportunistă și ca urmare iau în vizor popii. Într-un fel e și normal este de așteptat ca ei să fie supuși ispitelor. Dar e și normal să observăm că se exagerează cu vorbitul de rău. Din nou apelez la ceea ce cunosc. Și anume cunosc preoți care nu își iau concediu, cunosc un preot care a mers cu soția la medic să vadă de ce nu pot avea copii. N-au primit răspuns. Ce au făcut ? au înfiat sau luat în creștere 3 copii. Nu cunosc pe nimeni altcineva care să fi înfiat sau luat în creștere 3 copii. Așa că din respect pentru preoții care îi cunosc și care sacrifică timpul, viața pentru noi restul voi spune că e cazul să ne cunoaștem mai bine să ne apropiem și pe urmă să ne evaluăm. N-ar fi așa mai bine ?
în final postez un link despre câte ceva ce am vorbit poate s-o uita careva:
https://ziarulunirea.ro/foto-intr-un-sat-din-alba-nu-este-nicio-carciuma-iar-unii-localnici-nici-nu-stiu-sa-fi-existat-vreodata-377849/
http://www.formula-as.ro/2016/1217/urme-romanesti-124/volohii-din-ucraina-20755
Andrei, am sa raspund contextual din cauza ca ai deschis mai multe subiecte in acelasi text si nu vreu sa incurcam lumea care poate ne citeste. Am sa incerc sa fiu foarte scurt si foarte concis si din cauza asta o sa pun niste linkuri pentru mai multa intelegere sau clarificare.
1. Demografia – Din punct de vedere sociologic este un fapt demonstrat ca societatile industrializat dezvoltate in fazele de maxim au mari probleme demografice. Situatia actuala din Europa Occidentala. Singura lor sursa de crestere demografica a devenit migratia refugiatilor din zonele de razboi sau refugiatii economici. Sunt atat de disperati ca accepta orice fara nici o conditie prealabila. Tarile Comonwealth-ului au programme de immigrare foarte bine puse la punct si foarte bine calculate si rodate. Umplerea spatiiilor vide cu inteligenta si contribuabil, este o politica foarte structurata si foarte bine gandita. Intrebarea mea pentru tine este : Cine va umple vidul creat in Romania?
2. Despre popchi si popime. ‘’Daca-i cantaret sa cante, daca-i popa sa ceteasca.’’Ca intotdeuna unii popchi se baga unde nu le fierbe oala, si dupa revolutie s-au bagat in politica. Atunci sa plateasca. In loc sa-si vada da treaba lor prefera sa intre in troaca porcilor. Concluzia : sa-i manance porcii. Nu sunt toti popchii usi de beserica. Nu uita cu cata duiosie pupa mana PSD-ului ca sa-si angajeze nevestele si rudele la stat. Trocul e simplu. Locuri de munca si bani contra voturi. Popa asta al tau face politica si face inca una periculoasa, antiromaneasca. E doar un idiot (util) chiar daca el nu o stie inca. Traieste sub iluzia ca face bine ceea ce face. Ei bine, nu face bine. Iata scuzele BOR in link-ul de mai jos, altul nu am gasit.
https://adevarul.ro/locale/galati/video-biserica-ortodoxa-despre-preotul-i-a-numit-romanii-diaspora-o-pleava-orice-slujitor-indatorirea-sacra-respecta-aproapele-sau-1_5b978188df52022f755343bc/index.html
3. Are cresterea copiilor o dimensiune spirituala-crestineasca. – Are intradevar, ai perfecta dreptate.
4. Ultima stire : Romanii nu mai pleaca din Romania de saracie, pleaca de greata, de satui, de disperati, de lipsa perspectivei si neancredrea in clasa politica actuala care distruge tara in mod constant si irecuperabil, de nepotism, de ipocrizie, de lipsa unui sistem de sanatate fiabil, de un invatamant precar s.a.m.d.si in mod special pleaca pentru viitorul copiilor lor, viitor pe care nu il mai regasesc in Romania. Afirmatia : Plec sa ii asigur un viitor copilului meu o sa o auzi din ce in ce mai des rostita si e cumplit caci in traducere libera insemna ‘’Romania nu are nici un viitor’’. Si clasa politica tot continua in nemernicia lor. Nu mai este saracia de mult vectorul principal al golirii Romaniei. Dar ei nu vor sa inteleaga lucrul asta. Ceea ce ei nu stiu si nu realizeaza inca este ca ceasul lor a venit deja. . Repet intrebarea mea pentru tine este : Cine va umple vidul creat in Romania?
Am scris lung și alambicat pt că sunt multe gândurile și sunt toate interconectate. Voi fi mai succint că de altfel vorba lungă e sărăcia omului.
Întrebarea de la 1: habar nu am cine va umple vidul dar depinde și de noi.
2. Nu pot vorbi despre acel preot pt că mai mult decât ce am văzut în film nu-l cunosc. Eu doar am spus că cei pe care îi cunosc sunt altfel decât se zice pe diverse pagini de internet sau se aude prin gurile unora. M-aș fi așteptat să cunosc și eu unu care să fie așa cum se zice, dar până acum nu am avut ocazia așa că sper să nici nu o am. Și în orice caz sunt mai degrabă adeptul ideii de a scoate în față pe cei merituoși nu pe cei nemerituoși.
Mie-mi place proverbul: „Nu spune tot ce ştii, nu crede tot ce auzi.”
Aici te-aș întreba eu dacă ești de acord că se exagerează de multe ori pe acest subiect ?
3. Practic modul în care gândești și te raportezi în interiorul tău la Dumnezeu și cei din jurul tău este reflectat în acțiunile tale.
4. Sunt destui care pleacă și din motivele enumerate de tine. Nu pot zice dacă-i bine au ba însă și nici nu cunosc decât vreo 2 cupluri care se încadrează.
Ceea ce știu este că vreo 2 colegi de facultate mi-au și ne-au demonstrat că dacă vrei să înveți poți, chiar dacă ești la o facultate unde puțini sunt profesorii care sar să te ajute cu adevărat. Unul a terminat cu media 10 pe toți anii și efectiv a obligat câțiva profesori să iasă din lâncezeală (un bun exemplu că dacă te schimbi pe tine schimbi și pe cei din jur) iar celălalt este un programator deosebit de bun după părerea mea deși a terminat un liceu unde nivelul de învățătură (sper că m-am exprimat corect) este foarte jos.
În primul război mondial din memoriile pe care le-am citit oamenii erau mult mai încrezători în viitor asta deși țara era ciopârțită, înghesuită de refugiați, era lipsă de hrană și alte obiecte necesare, erau boli diverse.
Acum, că mă gândesc, sunt mai degrabă interesat de vidul de înțelepciune și lipsa de speranță a acestui popor pt că de aici decurg multe rele, inclusiv treaba cu lipsa copiilor.
Cateodata mi-e greata mie de mine cand am dreptate. Un alt popa meritos in urma cu doar cateva ore. Si mai spunem ca beserica nu se implica politic. Crezi oare ca este un fake news?
Cam multe coincidente bisericesti in ultima perioada.
Un preot și-a făcut apariția la sediul PSD din Kiseleff.
Iata link-ul:
https://www.stiripesurse.ro/foto-aparitie-surpriza-la-sedinta-psd-cu-greii-din-toata-tara_1288649.html
Oameni ca astia umbresc toate realizarile celorlati de buna credinta, dar asta e un semnal clar ca exista o implicare politica mai mare decat ne place noua sa credem. Politica strutului nu e buna in cazul asta. Sa nu ma intelegi gresit, sunt primul care apara credinta dar nu pot sa tac in anumite situatii.
Cum zisei mai înainte: Nu spune tot ce ştii, nu crede tot ce auzi. Plus că știrea asta dacă pot să-i zic știre nu zice mai nimic, că s-a dus un preot și a parcat la psd mie nu-mi zice nimic.
Și nici nu știu dacă sunt de acord cu treaba asta cu separarea dintre stat și Biserică, până la urmă noi suntem Biserica așa că mi-e imposibil să cred că poate fi vorba de o separare așa cum se dorește. Totuși nu mi-ai răspuns la întrebare.
Ți-aș mai sugera un proverb:
Pe toţi să-i asculţi, dar din mintea ta să nu ieşi.
și
Ochii zavistnicului văd şi cele ce nu sunt.
Andrei daca e sa fim corecti iata cum suna stirea completa asa cum a fost scrisa:
”Apariție surpriză, astăzi, la ședința PSD la care iau parte președinții de organizații din toată țara.
Un preot și-a făcut apariția la sediul partidului din Kiseleff, acolo unde a explicat că este de acord cu Legea offshore, dar și cu aministia și grațierea. Preotul nu a participat la ședința PSD, însă, conform România TV, și-a parcat mașina în curtea sediului de partid, acolo unde a zăbovit pentru a binecuvânta portarii filialei.”
Maine am ceva treaba prin centrul Bucurestiului. Cum e greu cu parcarile ma duc si eu sa ma parchez in curtea sediului PSD-ului. Vii cu mine sa vedem ce se intampla daca incercam. 🙂
Pare rău, nu sunt din București și nici nu am treabă în perioada asta pe acolo, altminteri nu știu de ce te aștepți să fii tratat la fel ca un preot, polițist, medic , etc.
Ce îmi pare că zici tu sună a egalitate din aia forțată. Eu unu zic că poate nu-i bine să ne comparăm cu alții, nu de alta dar nu știu dacă aș fi la fel de bun ca cel cu care mă compar. Nu știu să mă exprim ca să mă fac înțeles și-mi cer scuze pt asta.
Cred că cel mai bine este să primim informațiile în special din experiența personală și cele de pe internet / tv să le primim cu juma de ureche căci poate nu e completă și sigur nu e trăită. Multe din informațiile din ziua de azi sunt … cum să zic … a la schița „ultima oră” .
Ca sa raspund la intrebare:
Da se exagereaza din anumite motive dar si ei si-o cauta cu lumanarea.
Am si eu un proverb pentru tine:
”Ad impossibile nemo tenetur”
🙂
Situatia e diferita acum fata de perioadele de dupa primul si al doilea razboi mondial.
Traim in epoca informatiei (buna sau rea) si a instantaneitatii. Ochii vad inima cere. Chestie psihologica, nu comentez acum daca e bine sau rau.
Romanii de azi vad cum se traieste pe alte meleaguri si nu poti sa-i acuzi ca nu vor sa implementeze si in Romania acelasi lucru. Intrebarea este: sunt ei oare lasati sa o faca sau le baga unii bete in roate? Cine, de ce si cu ce scop?
Nepotica mea de numai 10 ani spunea anul trecut: ” Abia astept sa ajung la majorat sa plec naibii din Romania”. Am inghetat de spaima. Gazdele noastre de aici pot sa iti explice mai bine decat mine ce inseamna asta.
Și eu am un verișor care a zis că nu-i trebuie BAC-ul , dar ce să-i faci copiii mai spun și lucruri trăznite în special când asta văd sau aud.
La unul fără suflet, trebuie unul fără-de-lege şi la unul fără lege, trebuie unul fără suflet.
sau
La o mână de învăţătură se cere un car de purtare bună.
@andrei
Poți să dezvolți un pic subiectul si să explici cum poți crește un copil de 2 ani cu 200 lei pe luna?
„Am început să discutăm și i-am arătat cum pt al meu nu e necesar mai mult 100/200 ron pe lună în medie”
Șimțesc ceva neîncredere în mesaj, așa că e posibil să fi greșit sau să mă fi exprimat incorect. Să vedem.
După câte știu unui copil de ~2 ani îi trebuie hăinuțe dar nu lunar, îi trebuie scutece pempărs sau de care or fi, îi trebuie mâncare. Am omis ceva ?
Desigur dragostea, dar asta e gratis, în principiu.
-Hăinuțe cum ziceam îi trebuie dar nu lunar și așa cum îi spuneam celui cu care vorbeam de multe ori se întâmplă să primești haine fie cadou adică noi, fie folosite dar bune de la prieteni, rude care au copii mai mari. Noi așa am primit și am dat mai departe, reușind în felul acesta să evităm în f mare măsură cumpărarea de haine noi.
-Pempărsul, aci e o poveste minunată, după ce am văzut că dragul de copil se irită am căutat alternative, anume scutece textile, din acelea care le speli la mână și pe urmă le mai folosești de vreo n ori. Dar și astea costă. Cu ele mai reduci nițel din banii de pempărs. Mai e și varianta scutece clasice făcute în casă. Asta-i clar cea mai ieftină. Un pachet de vreo 80 de pampers este cred ~70 ron. Un pachet de ăsta ne ajunge nouă mai mult de 1 lună. Cum ? păi copilul cam are program de treburi fiziologice și dacă ești nițel atent nu ai cum să nu i le ghicești. Unde mai pui că sunt unii copii care încep să mai și zică. Și uite așa reduci din pempărși. Dacă mai și începi să nu-i pui pempărși în timpul zilei atunci iaca încă o economisire.
– La mâncare, ce să zic, nu am fost adepții hranei speciale pt copii din magazine. Oricum ar trebui să se hrănească (și) de la sân până pe la 2 ani sau chiar mai mulți. Apoi un copil nu știu dacă papă așa de mult. Nu am reușit să facem un calcul pentru hrana ce o primește din simplul motiv că cantitățile sunt prea mici în comparație cu ce mănâncă adulții. Dacă mai pui și faptul că mai are și bunici și mai papă și pe la ei atunci chiar nu văd ce-i de calculat la mâncare.
Sigur mai sunt și alte cheltuieli dar sunt sporadice cel puțin pt noi până acum. Deci afară de cele scutece și mai adaugă ce mai vrei cum ar fi, nu știu, apa pt băiță (insignifiant că doar nu-i faci cu 30 de litri apă baia) șamponul, prosopul care l-ai cumpărat azi și câțiva ani îl folosești, altele mititele dar cu siguranță nelunare. Mai faci așa o medie din ochi la hăinuțe/încălțări per câte luni le-a purtat (asta numai pt ce ai cumpărat) și aduni și pe aceea.
Cam asta e în mare din ce știu eu. Am uitat ceva ?
@andrei
Deci concluzia ta e simpla, hainele nu costa, ca le primesc de la altii, de mancat mananca de la cazan cu toata familia (desi diversificarea incepe la 6 luni, pe langa laptele matern, proteina de calitate, fructe si legume proaspete), iar solutia pentru pampersi refolosibili e minunata…
Felicitari ca ai reusit sa te incadrezi in cei 200lei!
dracu’ de popă !….normal că au plecat și uscăciuni dar vasta majoritate au fost și sunt de bună credință.
iar îmbuibații din BOR ar trebui să tacă că-i vede Doamne Doamne și le bate obrazul,popimea plină de aur și bănet repede ascultătoare la doleannțele pesediste să nu ofere poporului lecții de morală și bunăpurtare….diavoli in sutană.
Si ăla în sutană, si ăsta de mai jos mănâncă c____t cu polonicul:
https://m.adevarul.ro/locale/pitesti/primar-psddin-arges-intalnire-oficiala-In-romania-mai-ramas-doar-batranii-betivii-siputurosii-1_5b97c3e3df52022f7555378e/index.html
„Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti.
Am maimuţărit Occidentul, ne–am spoit pe repezeală o faţadă, amăgindu–ne că după ea avem aceleaşi rosturi şi noi ca şi oamenii civilizaţi. Acum faţada a crăpat şi, în urma ei, ni s–a dezvăluit, dincolo de paravan, cel mai murdar colţ de Orient putred.
Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală.”
Octavian Goga – Jurnal, 17 noiembrie 1916
Nu demografia e precara ci mentalitatea individuala si mentalitatea colectiva sunt „precare” raportate fiind la un anumit set de valori la care unii aspiram. Demografia cu indici negativi este doar consecinta unei stari de fapt care influenteaza mentalul colectiv si individual la nivel subconstient (reducerea natalitatii de ex.) sau constient (emigrarea sau depopularea rurala de ex.).
am avut si-l avem inca ‘ast citat din Goga pe banner-ul Romil 🙂
Cred că se discută prea mult despre tot felul de măsuri care să ajute creșterea demografică.
Poate problema e mai degrabă una spirituală.
Plec de la ceea ce cunosc. Și anume cunosc așa:
– câteva familii care au peste 3 copii. Acești părinți mi-au povestit că foarte mulți oameni din jurul lor ie-au admonestat, muștruluit, certat etc pentru nesăbuința de a fi făcut mai mult de 2 copii. De ce oare ? Asta să fie noua modă în țara noastră ?
– Cunosc și destui tineri care trăiesc împreună și refuză căsătoria și nașterea de prunci din motiv de carieră. De ce ?
– Recent la muncă am avut o discuție cu o colegă de vreo 22 de ani. Îmi spunea că ce rost are să faci copii la tinerețe când medicina te ajută azi să faci copii la bătrânețe. De unde este concepția asta profund greșită ?
– Cunosc iarăși măcar 7 cupluri care fie nu au putut face copii până acum sau i-au făcut f greu și nu cu ajutorul medicinei sau a medicilor. De unde până unde asemenea probleme ? Părinții și bunicii mi-au spus că ei nu prea știu pe vremea lor cupluri care să nu poate face copii , asta în contextul în care pe vremuri se muncea și se trăia mai greu sau dacă vreți mai natural.
– cunosc și cupluri care tocmai au depășit bariera de 2 copii și care nu o duc pe roze cu banii, pe care părinții și alți prieteni îi pun la zid întrbându-i ce le-a trebuit ? Nu e oare mai frumos și mai corect să-i ajuți dacă tot nu sunt într-o situație materială grozavă mai ales dacă ești rudă sau prieten așa zis apropiat ? Treaba devine și mai interesantă atunci când prietenii care te admonestează că tocmai l-ai făcut pe al 3-lea sunt cei care au o situație materială bună și totuși nu sunt căsătoriți, nu au încercat măcar să facă un copil, nu mai cred în țara asta și mă opresc aici.
Poza cu situația demografică este incompletă, cred. Trebuie să se țină cont câți din Anglia, Spania și Franța sunt să zic așa băștinași și nu imigranți din Africa/Asia. Pentru că deși stau mai bine veți vedea că populația acestor țări se înnegrește la față tot mai mult.
Poate că ne-am obișnuit să trăim bine și nu ne mai pasă de altceva decât de propria persoană.
Foarte corect ce spui
Realist
Problema nu este emigratia ci ca la multi nu se mai scoala! Nu mai este, cum se cheama, vectorul.
Daca ar fi vectorul, in 5 ani populatia Romaniei ar depasi pe cea din 1990.
Si nu trebuie sa va uitati la Europa Occidentala, este suficient sa va uitati la voi.
Editor edit: posibil trol?
Vot nominal, minim 2/3 din senatori necesar = 91 de voturi.
136 de senatori
127 prezenti
107 PENTRU
13 contra
7 abtineri
Habemus referendum! 7 octombrie 2018.
Nu-mi dau seama dacă te bucuri sau nu că se va organiza.
La mine la servici mulți dintre colegi (toți suntem tineri) – nu-mi dau seama dacă sunt chiar majoritatea – sunt împotriva acestui referendum și probabil că ar vota împotriva modificării constituției, fie pt că sunt fățiș pro LGBT fie pt că zic precum USR.
Amu Dumnezeu să ne ajute.
Da, ma bucur. Si o sa ma bucur cand va fi si referendumul #FaraPenali.
Vorbiți prosti. Lăsați demografia in pace. Ultimul care ai incercat sa controleze demografia a fost împușcat la Târgoviște. In uralele populatiei.
Tendințele demografice sun rezultatul multor factori externi și interni, de la molime la curente socio-culturale. Majoritatea inpredictibili sau incontrolabili. In model simplificat prosperitatea economică duce la bunăstarea individuala Și o evoluție demografica favorabilă. Cantitativ dar mai ales calitativ.
Foarte bun articolul pe fond. Poate doar tonul este ușor alarmist.
In opinia mea prima măsura ar fi modificarea mentalității fata de numărul copiilor intr-o familie.
Justificat sau nu ultima parte a comunismului românesc a generat o fobie fata de un număr ridicat de copii din familie. Am putea spune la prima vedere ca fenomenul a fost o reacție la decretul ceaușist, însă dacă ne uitam in occident proporțiile sunt și mai grave. Prin urmare nici creșterea bunăstării nu este un imbold pentru creșterea natalității!
Ca tata a trei copii născuți in doua serii încerc un ușor regret ca nu am știut ce bucurie este sa ai mai multe voci vesele in casa!
Aproape totul tine de mentalitate.
Iar propunerile din articol nu sunt decât expresia creșterii gradului de civilizatie in aceasta țara.
Parca acum un an citisem un comentariu foarte interesant, tot aici pe site, despre disgenie si teoreticianul acesteia. Nu l-am mai gasit dar ideea principala este ca a incerca sa cresti demografia incurajand o anumita etnie sau patura sociala sa praseasca, este o actiune complet tembela. Dar ce sa le ceri astora?!
Niciodata sa nu zici niciodata. Cu un pic de ajutor populatia romaneasca din Romania, subliniez etnic romaneasca, poate scadea sub 14 milioane……
Si scuze unele propuneri nu ai nicio relevanta asupra populatiei – de genul reidicarea imunitatii parlamentare (am fi unici in Europa!) votul nesecret samd.
Scuze vorbim cumva despre natalitate? Crestere?!
Atunci propblema nu este ca parlament uni sau bicameral ci daca economia poate sustine populatia. Daca nu, carelpotelnita!
Cu vreo 25 de ani in umra am imprumutata de la careva un dictionar enciclopedic romanesc de prin 30. Pe vremea aia populatia Romanii mari era de 18,5 milioane (destul de scazuta). Am scazut din aceasta populatie populatia judetelor care, azi, num mai apartin Romaniei. Cifra obtinuta?
16,5 milioane! Cifra care „ïntamplator” este previzionata ptr Romania anilor ce vor veni!!!
Ce voi a zice – dezindustralizarea de-a-n boulea care a distrus milioane de locuri de munca a silit populatia sa migreze. Noi in anii 90 am tins sa refacem strctuira economica a Romanei din anii 30. O Romanie profund ruraral, in care populatia rurala era de 85% si in care 80% din populatiue era ocupata in agricultura …. RSR in anii 80 depasise cifra de 20,mil locuitori, insa deja era alta mancare de peste – era o tara industrial-agrara … care avea ocupata in agricultura „doar” 35% din populatie (o cifra enorma. Asta era si nivelul populatiei agricole in Anglia pe la 1789. Adica la inceputul revolutiei industriale)
Binentels ca cei care au plecat au fost in gnl tinerii (care, auxiliar erau si rezerva armatei),adica exact populatia reproducatoare…. Si tot cei tineri sunt cei care pleaca …. si daca vor face copii ii vor face ptr altii . Si vor continua sa plece atata timp cat structura economica a tarii nu va (re)deveni alta.
Cum am putea face asta ? Zau nu stiu!!!! Stiu ca ungurii din Ungaria fac misto de noi pregatindu-se sa ne vanda produse ale industriei chimice … facute din gazele NOASTRE! Mai stiu ca firma de lactate „La Dorna”a fost impachetata si azi „la Dorna” inseamna produse poloneze (adica barnzeturi .. poloneze facute din lapte de la vacile lesesti)
Toate astea inseamna locuri de munca mai putine in Romania, deci continuarea emigrarii….
In fine mai tineti cont de egoism .. avem cateva exemple aici … Unul dintre motivele emigrarii este si llipsa sansei la o locuinta decenta. Sa cresti un copil intr-o grasoniera … si sunt cam multe cazuri! (m-am restrans de la 3 camere la o grasoniera. Sunt si „domnu presedinte”… PREA multi 2parinti plus copil 5-19 ani intr-o garsoniera de 30 mp cu tot cu miniscula bucatarie!) Bun cica sa puna curu la bataie sa munceasca (muncesc..)’dar .. dar aici avem si politicile de creditare … insa avocatu Piperea e rau!
Nu imi ziceti ca in nu stiu ce sate sunt case goale. Nu degeaba sunt goale!
Absenta „locuintelor sociale”- care in tari vestice chiar EXSISTA! Dar sa ii ia dracu de intretinuti …
Ma rog o sa ii ia . Pana la urma vom aduce emigranti – care se nimereste nu in urma unei selectii sa aducem macar pe aia utili !(na turcii nemtilor chiar au fost utili . Muncitori si relativ disciplinati)
Si o observatie cinica privitoare la ‘program de fidelizare identitara a romanilor din diaspora’. De acord ca m-as bucura daca copii romanilor din Spania, Germania, Italia ar pastra identitatea nationala romana. Insa scuze ei vor fi cetateni ai tarilor unde s-au nascut.
Si intoarcerea? Hai sa fim cinici, adica sinceri : la ce sa se intoarca? La soselele sub orice critica? Cainii vagabonzi? Serviciile sociale de calitate indoielnica? Da stiu ! La latrina de scandura din fundul curtii …
Ntz . Problema este aici , trebuie rezolvata aici cu cei de aici …cei care au plecat de ceva timp si s-au adaptat numai sunt „de aici”. Aici vor veni in concediu (bine si asa) cand vor mai veni (tot mai rar dupa moartea ultimei rude cu care s-au avut bine)
Nu, nu ma leg de nimeni! Si mie cateodata imi place sa mai ma intorc ptr juma de zi in cartierul in care am copilarit ….insa sa ma mut ACOLO? La latrina? (iarna e … ) LA soba sicarbuni ? Sa car apa de la cismeaua de la 200 metri?!
Sa nu ne mintim – nu se vor mai intoarce!!!
Mda.. daca nu vom rezolva AICI aici cu cei de AICI …. vom aduce pakistanezi din zona tribala, eritreeni si altii la fel de dezirabili. Insa lor li se vor acorda ce am refuzat copiilor nostri!
@@@
Va mai plictisesc cu o poveste.
Si RDG avea eine kleine Problem cu natalitatea.
Si intr=un anu (nu mai tin minte care) au adoptat 2 legi :
– avortul la cerere
– ptr al 2lea si al 3lea copil mama statea acasa cu 80% salariu .. pana ce plodu implinea 3 ani!!
Stiti care a fost reactia nemtoiaicelor din Est ? „Georg! Mai vreau un copil !! Lasa berea si treci la treaba!!!”
cam asa e coane Bizonule 🙂
Vezi ca te crede. 🙂
probleme sunt la toate tarile din Estul Europei. cu exceptia Kosovo.
Oare de ce?
Nu e vorba numai de natalitate-mortalitate. Este vorba in special de migratia populatiei. Toate tarile dezvoltate au o crestere, care este data in special de migratia populatiei din estul Europei si nu numai, in nici un cad din natalitate.
Ce usor este sa atragi populatia altor tari, fara sa investesti in acesti indivizi… prin proiectele de cresterea copiilor, indemnizatie parinti, scolarizare.
Ar fi interesant sa vedem un raport, cat a investit Statul roman in educatia scolara si profesionala a celor 5-6-7 milioane de romani plecati afara.
Factura pe care tarile din occident nu o platest catre Romania, s-ar putea sa fie vorba de sute de miliarde de euro.
Aici e o abordare perversa a celor din vest.
Poate ca nu sunteti deacord cu mine. dar este o alta perspectiva de care nu prea se vorbeste in Romania. si in nici un caz in negocierile cu Bruxelles-ul
Excelenta observatie
Si asta se întâmpla in toate domeniile.
Asta nu înseamnă antioccidentalism.
Ar trebui o analiza profunda a situației și prin politici publice eliminate situațiile in care suntem furnizori de valori fata de alte tari.
Facultățile noastre de medicina gem de studenți și sistemul românesc medical este intr-o penurie de medici. Acesta este doar un palid exemplu!
– Migratia Externa (afecteaza direct scaderea populatiei)
Este o mare ciudatenie, a poporului roman, tinand cont ca noi nu avem in ADN-ul nostru aceasta gena de popor migrator.
Si totusi am reusit recordul sa fim nr 2 in lume dupa Siria (care e in razboi) la numarul persoanelor care au migrat.
Eu cred ca problema este mult mai complexa si pentru atenuarea migratiei, este nevoie de o investitie majora in educatie-mentalitate.
Avem carente fff mari in MENTALITATE-EDUCATIE -DISCIPLINA – de aici vine si numarul mare de oameni care pleaca in occident si dupa ce muncesc acolo 10 ani, nu se intorc acasa.
poate ca multi ma vor contrazice, dar uitati-va la poporul roman care in afara de Simona Halep, nu reuseste sa mai dea campioni in sport. asta spune multe. unii or sa spuna ca nu investeste statul. dar ma compar cu tari sarace ca: Croatia (vice-campioana mondiala la fotbal; Campioana Mondiala la Polo) sau cu Serbia (campioana mondiala tot la fotbal U21) la noi lipseste performanta pentru ca lipseste Educatia-Mentalitatea-Disciplina.
De aici vine si migratia masiva a populatiei.
Sa ne asteptam in urmatorii 10 ani la o prabusire a pietei imobiliare in Romania. data de migratia populatiei si decesul batranilor.
Se vor inmulti fff mult numarul de apartamente discponibile, in orasele mici si mijlocii. atat de mult incat, pretul se va prabusi efectiv. La un oras ca Braila – Galati – Buzau – Tulcea – Craiova – Turnu Severin – Calarasi, vor fi si 500-1000 apartamente la vanzare.
Ce are în comun Serbia ( care nu a sucombat după război și nefiind în U.E. ), Croația și Simona Halep ?
Păi s-a văzut clar la croați că spiritul de echipă de toți pentru unul și unul pentru toți și încăpățânarea de a fi i-a dus unde au ajuns . Sârbii bănui că la fel. La Simona Halep e chiar mai vizibil, provine dintr-o familie de aromâni care după cum se știe la ei familia înseamnă mai mult decât mama, tata și copiii. Ei încă mai au o unitate în spirit și gândire.
Interesantă treaba cu ADN-ul. Mă îndoi că ADN-ul determină așa ceva (sau mai bine zis sper că nu 🙂 ). Totuși dacă e să ne uităm la niște date de ADN noi avem (la bărbați voi face referire în continuare ) cam 1/3 ADN din vechii locuitori danubieni peste care au tot trecut alte populații , migratoare la un moment dat. Și așa avem acum încă 1/3 din populație înrudite cu strămoșii rușilor și încă 1/3 din popor înrudită cu populațiile să le zicem celto-germanice.
Parcă era un articol pe site cândva, oricum se găsesc pe internet destule.
Aaa să nu uit de migrat am migrat și noi destul, să reținem geto-dacii care au ajuns destul de departe parcă prin suedia, lituania etc, transhumanța specifică păstorilor, și nu în ultimul rând mișcările de populație dinspre mijlocul arcului carpatic și invers în funcție de pericolele ivite.
@Andrei,
problema este ca am pierdut mentalitatea de luptatori, de invingatori!
uita-te ce se intampla in sportul romanesc. Nu mai facem performante la nici unul din sporturile unde am adus medalii 50 ani la olimpiade.
s-a dus Box-ul romanesc. s-a terminat cu atletismul, s-a terminat cu inotul, s-a terminat cu caiac-canoe (aici inca mai avem o bruma de sportivi) S-a terminat cu GIMNASTICA de mare performanta.
la Scrima mai contam, si la Handbal Feminin (unde nu reusim sa castigam Cupa Mondiala si JO).
vorbim de mentalitate. care totusi se castiga prin educatie. uita-te cum televiziunile din Romania promoveaza niste nultitati ale sportului (fotbalistii) dar au neglijat sportivii de mare performanta. cu totii stim ca daca esti sportiv de performanta, trebuie sa fii prezent pe sticla TV-ului ca sa vina si banii.
Asta este o mare anomalie la acest popor. Iubeste non-valoarea.
N-am avut niciodata mentalitate de luptatori/invingatori in sport, nici macar in anii 80-90, am fost mereu terchea-berchea – „las ca merge si asa”. Adevarata mentalitate de succes au avut-o mereu sportivii vestici dintr-un singur motiv: repetarea performantei. Continuitatea.
Noi am fost mereu doar „one hit wonder”.
În plus, gimnastica nu aș da-o ca exemplu.
Pentru o campioană erau distruse câteva zeci de vieți.
Copile din mediu sărac inregimentate de mici în acele adevărate lagăre (numite „Centre de Performanță”) „antrenate” cu bătaie, abuzuri, înfometare.
La suprafață se vedea că „cutare e campioana mondiala” fără a se ști că pentru a se găsi o campioană erau distruse pe viață câteva zeci de copile.
Nu văd nici o mândrie în asta.
@AR10
cum adica… erau distruse ZECI de vieti? pentru o campiaona la gimnastica?
Omule, a fi distrusa o viata, inseamna sa ajungi bolnav, paralizat, mort.
Afirmatia asta este falsa. cu scopul de a discredita munca gimnastelor si a antrenorilor nostri.
Tu te bazezi pe declaratia parintilor a 2 sportive (gimnaste) care nu au facut performanta la nivel mondial.
Acei parinti fiind frustrati ca copiiilor nu au reusit.
Acei parinti au atacat in presa si voi l-ati luat de buni??? Nici in fotbal nu ajung toti la inalta performanta.
Tu crezi ca Simona Halep, Cristina Neagu sau Ana Maria Branza au muncit mai putin decat Catalina Ponor sau Sandra Isbasa?
In sportul de performanta ai nevoie de cateva lucruri: Talent (care singur, nu-ti asigura succesul), munca si disciplina.
In gimnastica daca vrei medalii trebuie sa muncesti fff mult. sa sacrifici mult.
E o alegere. nu te obliga nimeni sa mergi pe drumul asta, al sportului de performanta.
In Orice sport, este ca in gimnastica, daca vrei inalta performanta (campionate mondiale si olimpiade).
Americanii l-au luat pe Bella Carolly ca sa devina campioni olimpici in gimnastica. si Bella a implementat in SUA cantonamentele prelungite pentru a obtine inalta performanta.
@chipp
Andreea Chelaru, Cerasela Patrascu, Toma Pradatu, Bogdan Cretu nu iti spun nimic??? Sunt doar unele din cazurile mediatizate…
Cati Szabo spune că lucrul cel mai greu de suportat în viaţă de gimnastă este severul regim alimentar: „- Foamea! Pot spune că eu am ştiut exact ce înseamnă să suferi de foame! Dacă ar trebui să numesc lucrul cel mai greu de suportat din perioada de performanţă, acela e regimul. Trebuie să fii foarte tare ca să rezişti.”
Oare acei gimnasti au avut de ales? De batai nu spui nimic?
Legat de sotii Karoly, in centrul lor de pregatire si-a facut mendrele Larry Nassar, fara ca ei sa stie…
Sezi listinit. Apartamentele vor fi cumparate la pret modic de la romani si inchiriate productiv la patahani .
Si mai lasa-ma cu „educatie-mentalitate” . Sunt satul!! SĂTUL! Mi0am rata viata ptr ca nu m-am descurcat cu subiectul „Rolul crescand al constiintei soiciale socialiste in actuala etapa de dezvoltare a societatii socialiste multirateral-dezvoltate” E examane . De ma descurcam… putini juristi ar fi comisazi temeritatea de a ma contrazice in probloeme juridice .. Apoi .. oerientata in lat domeniu ma apauca greata ca „educatie-politica era invocata ori de cate pri se strica cerva. Cum dracu sa faci „educatie-” Politica” unui circuit integrat? Cum sa schimbi „mentalitatea” unui bloc de memorie pe ferite?! Si mculmea! in loc sa lasi oamenii de intretinere sa isi faca treaba sa ii chemi la sedinta de invatamant politic?!!!
Ntz. Marea schimbare de mentalitate este sa intelegi ca exista niste limite. Ca daca furnizorul iti zice „peste … nu mai grantez”asta este! Cu aplicatie in domeniu – tine cate sedinte vrei ca sa schimbi „mentalitatea” unui MIG 21 … cand furnizorul sau l-a grantat ptr mai putin !!!!Marea revolutie ar fi sa trimitem la pascut porcii sau gastele toata haita aia de guristi specializatai in ëducatie politica” ak „schimbarea mentalitatii”
Si chipp – migrarea vine ca s-au icnhis peste 1000 de intreprinderi. De-a-n boulea. Ca unele nu mai puteau fi tinute da.. insa altele … Na de ex – de ce sa import pulberi din Serbia cand fabrica din Romania sta?!
Un gen de articol care imi place si la care m-am gandit indelungat. In urmatorii 50 de ani problema demografica va deveni destul de grea. Eu vad 3 solutii :1 cea mai probabila- situatia va continua la fel fara vreo interventie semnificativa a statului, si ne vom opri pe undeva pe la 12-14 mil. A doua posibilitate{improbabila} Romania va decola economic in urmatorii 20 de ani si vom fi asaltati de imigranti africani, arabi, slavi si de o intoarcere accentuata a diasporei. Si acum a 3 solutie care mi s-ar parea destul de plauzibila–- romania va continua sa creasca economic cu frana trasa in urmatorii 20 de ani, si vom ajunge pe undeva la nivelul italiei de azi, Romanii din diaspora se vor intoarce in numar relativ redus[ vestul fiind mai atragator], va creste semnificativ imigratia arabilor si cel mai important si mai ales solutia pe care eu o vad cea mai buna si cea mai probabila -Ne vom unii cu rep moldova si folosindune de relatia populatiei moldovei cu fostul spatiu sovietic vom atrage grosul imigratiei; etnici romani rusificati sau nu, numere reduse de rusi si ucrainieni si vechii nostri prieteni georgieni , armeni asezonati dupa gust cu cateva zeci de mii de SE asiatici
Moldovenii au plecat deja. Try again.
Va pregatiti de 7 octombrie?
Eu…da.
Indiferent de rezultat, prezenta, etc..chiar este un exercitiu cetatenesc care merita atentia.
Sunt curios in special sa vad cu cat va afecta implicarea PSD/ALDE, tinand cont ca sunt partide putinist-populiste care simuleaza conservatorismul.
PSD are cel mai conservator electorat.
:)))
Old commie, vezi sa nu-ti iasa ochii din orbite de fiecare data cand rostesc expresia „interzicerea imunitatii parlamentare”.
In secolul XIX stangistii au fost liberalii, consecinta a revolutiei industriale orasenesti versus vechii conservatori latifundiari.
In secolul XX comunistii/socialistii au sterpelit caimacul stangist de la liberali, fortandu-i sa adopte anumite ideologii conservatoare.
In secolul XXI PSD (ca urmas al PCR si alte/altor partide similare din fostul bloc sovietic) e pe cale sa piarda esichierul stangist pe care il sterpeleste noua stanga: USR/Soros etc. De aceea s-au reprofilat pe simularea conservatorismului, un fel de nationalism/crestinism/socialism/putinism/erdoganism/ceausism.
Dughinism.
Nimic mai mult.
Ati fost si ramaneti aceiasi borfasi patriHoti dintotdeauna.
Nu mai pretindeti ca sunteti conservatori. E o insulta.
Si sunteti pe cale prin prezenta voastra sa faceti praf referendumul initiat de Coalitia pentru Familie.
Haoleu colegu, ai scris un cuvant de imi da fiori: „Dughinism”… de asta cand scriem, protonationalismul, panslavism, fanatism ortodox… tot ce-i cade bine rumanului adevarat de la „Căcâna”…
Da? Ia zi enlglezii e dughinisti ? V https://en.wikipedia.org/wiki/Parliamentary_privilege
Alti comunisti nenorociti …. iata un alt exemplu :
Art. 54. – Nici unul din membrii uneia sau celeilalte Adunari nu poate fi urmarit sau prigonit pentru opiniunile si voturile emise de dansul in cursul exercitiului mandatului sau.
Art. 55. – Nici un membru al uneia sau celeilalte Adunari nu poate, in timpul sesiunii, sa fie nici urmarit, nici arestat in materie de represiune, decat cu autorizarea Adunarii din care face parte, afara de cazul de flagrant delict.
Daca a fost arestat preventiv sau urmarit in timpul cand sesiunea era inchisa, urmarirea sau arestarea trebuiesc supuse aprobarii Adunarii din care face parte, indata dupa deschiderea sesiunii Corpurilor legiuitoare.
Detentiunea sau urmarirea unui membru al uneia sau celeilalte Adunari este suspendata in tot timpul sesiunii, daca Adunarea o cere.
Constitutia Romaniei din 1923
Constitutia din 1866 …
Art. 51. – Nici unul din membrii uneia sau celei-alte Adunari nu pote fi urmarit sau prigonit pentru opiniunile si voturile emise de densul in cursul esecritiului mandatului seu.
Art. 52. – Nici un membru al uneia sau celei-alte Adunari, nu pote in timpul sesiunei, sa fie nici urmarit, nici arestat in materie de represiune, de cat cu autorisatiunea Adunarii din care face parte, afara de casul de vina vedita. Detentiunea sau urmarirea unui membru al uneia sau celei-alte Adunari este suspendata in tot timpul sesiunei, deca Adunarea o cere.
Da, mai comunistule. Absolut.
„Freedom from arrest in civil matters (practically obsolete)”
E vorba strict de evolutia democratica: votul unui parlamentar nu poate fi „judecat” decat politic, de cetateni, nicidecum juridic, e si a fost mereu la mintea cocosului. Poti urmari pentru coruptie daca a fost convins sa voteze intr-un anumit fel prin primirea de „beneficii”, dar votul ramane „no matter what”!
Insa „salvarea” parlamentarului de perchezitie si arestare este de departe o masura comunistoida.
Antica, de-a dreptu’ – vezi constitutiile romanesti din 1866 si 1923. Baaa comunistule, vezi ca traiesti in secolul 21!
Si-ti place la nebunie, comunistule! Dumnezeii vostri de Dumnezei palavramentari de neatins! Du-te dracu si lasa PSDul ala tarsait, inscrie-te direct in ALDE, acolo Tariceanu marseaza serios, la rupere, pe chestia asta! Mai evolueaza si tu, treci la ALDE!
Multumesc ptr frumoasele cuvinte.Mde provilgeiu democratic de moderator!
Asa de plecare – stii de ce exista imuinitate parlamentara ?
Pentru ca, oricand se p;oate ivi o „neintelegere”. Si se retin cativa parlamentari . Numa atatia incat sa nu poat constitui o majoritate cu ocaziua votarii unei legi…
Ghita, imunitatea pentru declaratii e una, imunitatea pentru fapte penale e alta.
Multam. Mai simplu de atat nu exista.
Dar el o da inainte cu „justitia cotropita de americanii imperialisti care ne fura bogatiile si baga la parnaie doar pe conducatorii nostri iubiti patriHoti”.
Nu mai stiu de cate ori am cerut pe aici ca SRIul (ala pe care l-am spurcat de atatea ori pentru tentativele legislative cu privire la telecomunicatii si media) sa devina un fel de FBI – Directie in Ministerul Justitiei, dar politicenii nu vor accepta niciodata sa schimbe legile pentru a permite asa ceva, in schimb zbiara ca de ce sunt protocoale de colaborare ce suplinesc vidul legislativ lasat intentionat asa de politiceni.
Am ajuns in acest moment in situatia de-a dreptul ironica, ridicola, ca SRIul – da, ei, „securistii” – sa ramana ultima institutie care „ameninta” borfasii numiti politicieni.
Razvan, ma ia tristetea daca ma gindesc la eventualitatea ca valutistii din noua securitate sint ultima amenintare a penalilor.
Si pe mine.
Insa toate actiunile din ultima perioada arata clar cat de mult se tem de SRI.
Ironie crunta.
Ei, hai, lasa, si tu le scapi, nu te comporta ca o domnisoara de pansion.
Ghita, in plus fata de ceea ce am scris mai sus nu mai plinge de asuprirea politicienilor. Le plingi de mila, creezi situatii ipotetice, dar nu prezinti si modalitati reale de impiedicare a abuzului.
Abuzurile, in orice sistem, se limiteaza prin doua metode: control din partea altor institutii/organisme/cetateni (in plus si cu controlorii sa fie controlati de altii) si pedepsirea cu pedepse maxime a abuzurilor. In acest context pedeapsa maxima inseamna: retragerea dreptului la intreaga pensie pentru perioada lucrata in acea functie, recuperarea prejudiciilor mergind pina la rude de gradul 1 sau 2. Sa incerce cineva sa aresteze in aceste conditii un parlamentar pentru altceva decit fapte penale, pe baza dovezilor produse de o ancheta.
In plus oricine trebuie sa raspunda conform legii. Daca pe tine te aresteaza pentru dare de mita de exemplu nu vor cere aprobarea asociatiei de proprietari. Nici in cazul unor fapte penale infaptuite de politicieni nu trebuie sa existe imunitate. Tu accepti ca ei sa fie mai presus de lege, ca tot citai din constitutii.
@Ghita Bizonu
La referendum nu va vota doar electoratul PSD. vor vota multi cetateni anti-PSD.
Da. De asta sunt interesat de subiect, chiar vreau sa vad cat de mult dauneza „acapararea” acestei initative de „familisti traditionalisti” – *hapciu! – Tariceanu si Dragnea.
Pe 7 octombrie, foarte multi oameni care nu-s PSD-isti vor veni la vot.
Eu ma intreb oare… PSD-istii vor crede ca acei oameni care vor vota, sunt bazinul lor electoral? :)) :)) :)) isi vor lua o mare teapa!
Sunt dezamagit profund de iesirile celor de la USR.
Astia declara ca sunt o solutie pentru ROMANIA si sunt impotriva referendumului. In conditiile in care acest referendum este strict initiativa populatiei (3 milioane semnaturi). Ei practic nu respecta vointa populara!
Nu mai cred deloc in USR care indeamna (chiar in parlament) la nerespectarea suveranitatii poporului, incercand sa blocheze referendumul. Acum stiu clar ca Acest mic partid, are o agenda dictata din exterior de grupuri minoritare si nu este in slujba cetateanului roman.
Sau, referitor la USR, ar putea sa fie altceva. Sint doua aspecte:
1. Statul nu are ce cauta in dormitorul si in relatiile personale ale cetatenilor. Sub nici o forma.
2. Motivul pentru care se opun este valid, ai uitat sa vorbesti de el.
–cut here–
El a spus că acest proiect de revizuire a articolului 48 din Constituţie nu rezolvă problemele reale ale societăţii: „Viaţa niciunui cetăţean din România nu se va schimba nici măcar cu o jumătate de felie de pâine, nicio femeie abuzată nu va avea o viaţă mai confortabilă, niciunui copil flămând nu i se schimba nimic din destin”.
Deputatul USR a subliniat că această temă este falsă şi artificială, pentru că rezolvă o problemă pe care nu o are nimeni.
El a adăugat că e greu de spus ce se ca întâmpla la referendum şi că până la urmă „e un fel de recensământ pentru dezbinare”.
–and here–
Na stai un pic. Ca io is ardelean.
Mie nu imi plac homosexualii, nu-i agreez de nici un fel. Mie imi plac femeile, si inca cum!
Pe de alta parte, asa am inteles eu libertatea, ca trebuie sa agreezi lucrurile care nu iti plac, si eventual sa te delimitezi de ele. Dar in momentul ca tu restrangi dreptul altuia, te bagi cu statul in casa sa, ceaules democratie.
Si Toma necredinciosul cum sunt:
Hai sa vorbim de alea 3 milioane. USR pentru acel milion m-a stresat efectiv. Am semnat pentru fara penali, i-am obligat pe ai mei parinti sa semneze, am vazut corturi in feicare oras, am fost oprit de voluntarii acelui proiect de 10 ori pe strada.
Si dupa mega campania asta, am auzit doar de 1 milion. Bunn. Astie au stran 3 milione, cand? Cum? Ati vazut voi corturi pe strada, ati fost opriti voi sa vi se creara o semnatura? A fost ceva campanie? Nici macar un pliant nu am vazut. S-ar putea sa fie ceva putred in Danemarca.
Dar sa presupunem ca eu sunt netot la cap( probabil ). Dupa cum bine puncteaza si colegul mai sus, asta este ordinea de precadere a problemelor statului? Dar semnaturi pentru construirea unui spital in 2 ani maxim cand se strang? Ce problema concreta, actuala a Romaniei este tratata prin acesta cheltuire? Si inca ceva, daca tot ne agitam pentru acele 3 milioane, alea 7 milioane de au votat(votat, da?) pentru un parlament de 300 de oameni, cand o rezolvam?
Si pe final, una de drum: ce stat al secolului 21 introduce dispozitii cu fundament religios in actul fundamental?
Zau?
Dar daca acceptam casatoria intre persoane de acelasi sex, de ce nu acceptam si poligamia?
Sa zicem 3 barbati si o femeie sa aiba – prin casatoria celor 4 (pentru ca asta este: un contract intre adulti de proprietate in comun a unuia sau mai multi minori care nu-s in proprietatea statului/orfelinatelor) – acest drept.
Sau 7 barbati si 5 femei… 🙂
pricepi unde bat…
Ce fundament religios? Doar barbatul si femeia? Dumnezeule, Apocalipsa! Nu mai suntem retrograzi! *sarcasm
Din cate vad eu, in urma cu vreo 75 000 de ani era s-o bulim, eram doar vreo 7500 de Homo Sapiens si supervulcanul Toba era sa ne rada de pe fata Pamantului, putin a lipsit! Acum suntem 7,5 miliarde. Principalul motiv al acestui succes? Familia….”traditionala”, recunoasterea si acceptarea proprietatii adultilor asupra numita „minorilor”. Functioneaza. Al dracului de bine, incat suntem…”prea multi” pentru limitele planetei asteia? Asa natura incepe sa ne cearna: cei mai slabi dintre noi incepem sa adoptam metode eronate de supravietuire. Cum ar fi casatoria intre persoane de acelasi sex. Care n-a fost si nu va fi niciodata „un drept uman fundamental”. Nici unul nu este „garantat” decat de noi. Universului astuia vechi de 13,8 miliarde de ani nu-i pasa de asemenea nazbatii ale unor insecte ca noi.
Casatoria este un contract de proprietate al minorilor, acesta singurul scop al existentei contractului, celelate sunt doar derivate, inclusiv felul cum vor sa se futa adultii intre ei, ce preferinte sexuale au. Este o „valoare” a societatii/comunitatii”, permisa/acceptata prin ma-jo-ri-ta-te (metoda de exprimare a suveranitatii in democratie). In cazul de fata casatoria intre barbat si femeie = valoare. Cea intre persoane de acelasi sex: nonvaloare. „Evolutionary dead end”. De ce? Pentru ca asa zicem NOI acum. Si avem intotdeauna dreptate pentru ca suntem majoritari (wishful thining, de fapt referendumul valid demonstreaza acest lucru, altfel e doar cel mai bun….sondaj – vezi referendumul din 2012). Chiar daca data viitoare o majoritate va decide că noi, azi, „am gresit”. Pana atunci..avem dreptate.
E moral doar ceea ce e legal.
Evident că acest referendum nu va marca material nici una din temele ridicate la fileu de USR în dulcele stil bolșevic. Oamenii săraci, copiii flămânzi și femeile abuzate nu vor vedea o diferență, nu imediat cel puțin. Și asta pentru că acest referendum se referă în special la alte pături sociale și anume, voi spune eu tot cu dulcea retorică bolșevică, la cei care au destul și care eventual au de cel puțin 1 generație. Cei care au suferă de prostie și în loc să ajute pe cei ce nu au se gândesc ce să mai facă cu viața lor, cum să și-o mai strice. Și cum toate sunt facile acum treaba cu homosexualitatea e doar la un pas distanță.
Deci acest referendum nu impactează pe cei săraci pentru că nu acum e momentul. Îi va impacta eventual eșecul referendumului ceva mai târziu când vor avea o creștere în societate tot mai strâmbă.
Îți pasă de vreun copil flămând, bun, du-te și hrănește-l, îmbracă-l, învață-l, școlarizează-l, fă-l om. Degeaba te plângi că există și treci pe lângă ei.
Îți pasă de vreo femeie maltratată, oau, păi bun, ajut-o cumva, fă pace în casa aia, adu-l pe soț cu picioarele pe pământ, dacă poți. Saaau doar vorbim așa din auzite de femei bătute ? Cunoaștem pe cineva ? sau noi nu vorbim cu cei din pătura săracă, că de, ei este murdari și proști.
A și încă o chestie, unde e dezbinarea ? 3 milioane mi se pare că arată bine ca număr, nu ? Dă senzația unei majorități așa că nu văd cum o majoritate ar putea fi dezbinată dacă e majoritate ? Ce logică anapoda este asta ? Dezbinarea vor s-o creeze ei, tovarășii de la uniunea spurcați românia (iertare admin dar e .. dimineață)
@Iulian
Prin pozitionarea sa pe chestiunea acestui referendum USR derapeaza dinspre un partid perceput (sau dorit) a fi de dreapta spre o versiune locala a Verzilor occidentali.
Iar arogantele lui Barna gen „e tema falsa”/”problema inexistenta” (adica cei 3 milioane sunt prosti/nebuni, sa faca bine sa asculte la Barna ca el stie care sunt de fapt probleme lor adevarate, ei nu sunt in stare sa-si dea seama) sa zicem ca ar fi cum ar mai fi pe alte teme, dar cu siguranta nu pe o tema LGBT/PC in estul conservator. Barna parca se crede la Londra sau Berlin si parerea mea e ca si-a dat cu tesla in partid.
@lt(rez)
Majoritatea semnaturilor s-au strans la biserici si prin preotii care sfintesc casele.
Analistul
Mda, nu stiu cum se va descurca USR mai departe. Era bine pentru ei daca raspundeau ca recomanda fiecarui sustinator sa voteze da sau sa nu se prezinte si ca partidul crede ca nu e oportun asemenea referendum. Chiar daca Barna crede ca e o prostie. Dar sa stam pe margine sa comentam e cel mai usor lucru de facut.
Pe de alta parte, rational privind situatia: in momentul acesta asta e adevarul – e o tema falsa.
Iar biserica si implicrea ei, nu stiu… tot Biblia spune in Geneza, 4.19 ‘Lameh şi-a luat două neveste: numele uneia era Ada şi numele celeilalte era Ţila.’. As vrea un referendum sa modificam in Constitutie familia sa cuprinda ideea de poliamoros.
Faimosul Decret 770/1966 care interzicea avorturile a provocat o catastrofă pe termen lung,urmaşii „decreţeilor” procreând la rândul lor urmaşi crescuţi şi educaţi ca vai de mama lor,şcolile şi grădiniţele fiind pline de copii retardaţi,autişti,cu tare genetice,etc.Nu ştiu care ar putea fi soluţia.
trebuie definit din ce punct devine crima avortul. Dispensa se poate acorda in cazuri medicale.
Dincolo de cateva saptamani, fatul poate fi considerat fiinta umana sau nu?
Si in cazuri cu sau fara legafura cu legea (violurile)? Rezolvarea problemei avorturilor nu este un decret. Mai degraba o alegere in deplina cunostinta de cauza.
FFS, ma stringe pe spate sa ma gindesc la umerase si utilizarea lor. Cred ca ar trebui sa lasam femeile sa isi spuna parerea. Sa le intrebam pe cele pe care le cunoastem ce cred si de ce…
@Iulian,
Stai liniștit că se va lega cineva, mai devreme sau mai târziu, si de asta (dreptul la avort).
Pentru că asta e „modelul”, în loc să ne îndreptăm voios spre Europa si 2020 ne îndreptăm spre 1850…
https://www.provitabucuresti.ro/docs/stat/legislatia.avortului.UE.pdf
„În tările unde avortul este disponibil „la cerere”, limita de vârstă a sarcinii este, în general, săptămâna 12, cu exceptia Sloveniei, Portugaliei (săpt. 10) a României (săpt. 14) şi a Suediei (săpt. 18).”
Eu, la ce situatie avem in spitale, l-as permite pana maxim in saptamana 10 (e si o marja de eroare).
Si pentru cine are ficati, uitati-va la imagini cu avorturi tarzii.
Marius, sint doua aspecte:
– primul, cel referitor la situatia actuala, datorata conflictului sau legaturii intre educatia sexuala (lipsa ei) si realitate; o educatie sexuala normala va duce la
– al doilea, scaderea momentului in care sarcina este intrerupta si reducerea numarului de avorturi.
Aceasta scadere a numarului avorturilor (fara masuri de impunere) se poate intimpla doar ca o consecinta a altor masuri. Oricum, in continuare cred ca postarile noastre pe aceasta tema ar trebui supervizate si aprobate de jumatatile noastre mai inteligente. Noi ne putem da cu parerea despre asta; pentru o femeie chiar este mult mai greu sau traumatic; nu e o parere la un debate contest, este o experienta posibila sau trecuta.
1. Am scris despre educatie in articol
2. este vorba de punctul in care devine crima (d.p.d.v medical si legal) sau nu. Si aici vezi iar punctul 1, asta trebuie inclus in educatie.
Ok, vorbeam de intregul context, chiar daca si tu ai scris despre educatie. Si da, evident, educatia trebuie sa fie completa.
Daca ne referim strict la punctul 2 si la acel moment nu imi dau seama daca asteptai (sau iti doreai) sa imi spun parerea sau nu.
pai ideea articolului e ca lumea care citeste sa isi spuna parerea si chiar sa vina cu idei mai bune decat cele STAS de acolo 🙂
Eu ti-am raspuns incercand sa explic perspectiva mea, nu neaparat cea mai buna.
In fine, ideea e ca trebuie facut ceva care sa si conteze, nu interzis complet avortul sau masuri populiste. Dupa cele 22 de milioane de avorturi din ultimele decenii ar trebui sa ne punem totusi niste intrebari si sa reactionam.
In plus nici anticonceptionalele nu sunt sanatoase luate cu anii, iar avortul de asemenea e mult mai daunator pentru sanatatea (mentala+psihica) unei femei decat o sarcina dusa la capat, care este naturala, corpul fiind pregatit pentru asta (excludem cazurile cu probleme medicale).La fel si cu excesul cezarienelor… cel putin acum 10 ani aproape toata lumea facea cezariene – mai usor fata de cele cateva ore de nastere naturala, dar mult mai rau pentru organismul mamei.
@MZ
Din punctul meu de vedere, decretul 770/1966 a fost o crimă.
Câteva zeci de mii de femei au murit din pricina avorturilor ilegale (sau a complicațiilor de după, septicemie si alte complicații).
Mai ales că ca a fost o involuție la acel moment (România permisese avortul încă din 1957, înaintea Franței, de exemplu).
Totuși, posibil să ai dreptate, poate un termen cu 2-4 săptămâni mai mic să fie mai ok (mai ales din punct de vedere medical).
Însa orice discuție pe termen probabil va scoate din grote talibanii interzicerii avorturilor.
Asta că…
AR10
Retinerea referitor la termen am avut-o tocmai pentru ca nu vreau ca discutia sa degenereze.
Marius
Articolul acopera doar partial ceea ce cred ca ar trebui sa fie punctul de pornire: cauzele declinului demografic dupa 90, transformarile sociale globale si cele din Romania (unele consecinta directa a declinului, altele determinindu-l).
Intr-adevar, ceea ce ai scris in articol sint masuri pe care le-ar lua orice conducere care si-ar scoate capul din fund si s-ar uita la realitatea inconjuratoare. Sint de acord cu ceea ce ai spus referitor la mortalitate; pentru migratie as mai spune ca un rol major in descurajarea ei o are situatia din tara. Referitor la stimularea natalitatii, personal, am dubii referitoare la stimulentele financiare asa cum le-ai prezentat si cred ca sint alte variante mai bune. In plus depinde ce grupuri sociale vrem sa stimulam.
Referitor la intreruperile de sarcina, educatia este cheia in schimbarea statisticilor, nu masurile de constringere. Vorbind strict despre termen, parerea mea este este bazata pe realitatea medicala si pe viata din jurul nostru: un maxim de 20 de saptamini in mod normal (la peste 12-13 saptamini cu implicarea a doi medici datorita posibilelor probleme), pentru motive intemeiate (medicale, legale) pina la 23-24 de saptamini (este punctul de la care un fat poate fi considerat viabil) si doar in conditii exceptionale peste 23-24 de saptamini. Si iata ca am dat si apa la moara fundamentalistilor.
pai ideea articolului e ca lumea care citeste sa isi spuna parerea si chiar sa vina cu idei mai bune decat cele STAS de acolo
Poate sint un pic mai placid referitor la acest subiect pentru ca sint extrem de pesimist referitor la viitorul identitatii noastre pe termen lung (si nu din cauza ratacirilor ca vine UE si ne impune lgbtq, avorturi, Europa Federala – le stii si tu). Nu, pentru ca are loc erodarea din interior. Practic dupa 90 am avut o imensa sansa pe care am
f***t-oirosit-o.Ori cind sint pesimist nu pot scrie altceva decit literatura depresiva cu tente suicidale si de psihodrama, iar RuMil nu e cenaclu literar. 🙂
este urat ce spui,
nimeni si nimik nu-ti da dreptu sa consideri ca decreteii, cum le zici tu, ar fi inferiori tie,
pana la urma sunt si ei oameni,
mai era unu dupa 90 care considera ca numa academicienii si inca cativa fosti comunishti inflacarati au dreptu de vot,
repetarea sistematica, fara nici o demostratie a povesti decreteilor, mie imi suna a rasism,
dacă ma gândesc bine, decreteii si copiii lor au făcut pana la urma revoluția din 89,
aia inteligenți dinainte nu erau in stare,
o intrebare asa din istorie,
daca ai fi femeie si ai fi avut vreo 5 copii, nascuti consecutiv, care au murit de mici (la 1 – 2 ani de la nastere) si ai fi insarcinata din nou, ce ai face ?
cei mai multi ar spune ca ar incuraja avortu, ca nu are rost sa tii copilu ca sa te chinui cu el, ca tot moare la 1-2 ani si mai bine avortezi,
rezultat: tocmai l-ai omorat pe Wolgang Amadeus Mozart,
si exemple sunt multe,
in special la marii oameni de stiinta incepand cu fizica si terminand cu restu
apoi la autisti, retardati, tare genetice, vezi ca sunt si multi intelectuali cu copii care au aceste probleme,
astea nu vin intotdeauna la cei saraci, nescoliti, sau fara cultura,
ca un paradox astia nescoliti, saraci si inculti fac de regula copii sanatosi,
„…din aia care zburda in picioarele goale in toate anotimpurile…”
Mda, si eu astept niste date statistice (valori absolute nu procente) de la autorul postarii care sa sustina afirmatiile referitoare la retard, autism, probleme genetice si sa arate anumite evolutii in timp.
Pina una alta, IMO, afirmatia educaţi ca vai de mama lor nu prea sta in picioare daca ne uitam la nivelul de alfabetizare de atunci si de acum.
Atunci accesul la informatie era sustinut doar la biblioteci,
Dacă nu mergeai la biblioteca accesul tau la informatii era limitat – stiai doar ce aflai de la scoala, din comunitatea in care erai si ce obțineai ca autodidact
La sfarsitul anilor 80 tembeliziunea din alea doua ore pe zi, o oră jumate era despre deceniile de împliniri maretze – oricum nu aveai garanția ca vei putea vedea cele doua ore de emisiune tv ca se lua curentu prea des
După cum am mentionat mai sus exista doua masuri simple pt oprirea imigrației
Asigurarea supremației legii si obligarea cetateanului la respectarea ei
Fărădelegea a golit țara
Si ochii închiși la nerespectarea legii o pustiesc in continuare
Autoritatea judecătorească si serviciile daca isi fac treaba ii depasim pe cei din vest in 10 -20 de ani
Tocmai pentru a avea o baza comuna de comparatie am ales criteriul alfabetizarii. Alfabetizarea este cea oferita prin sistemul de invatamint (care este gratuit) si nu ar trebui sa depinda de alte surse de informare.
Asta cu serviciile a fost o gluma buna. 🙂 Insa ai dreptate cind spui ca 10-15 ani de impunere a legii, de stabilitate si predictibilitate economica ne-ar scoate din situatia actuala.
Of, iar văd termenul „decreței” folosit impropriu. Presupun că autorul comentariului inițial a folosit termenul „decreței” referindu-se la cetățenii 50+.
Total greșit. Și eu sunt decrețel și probabil și autorul comentariului la fel (dacă are de la undeva spre 30 de ani în sus)
Tehnic, „decreței” sunt generațiile născute pe durata a 24 de ani (din 1966 până în 1989, la căderea regimului comunist, cât a fost în vigoare celebrul „decret”.
Și în plus, autorul face o greșeală comparând generațiile astfel. Nu poți spune despre nici despre cei de 50+ ca erau „educați vai mama lor”.
Nu poți emite astfel de „verdicte” doar prin prisma vieții de azi. Poți spune eventual ca multi dintre ei au crescut, format si educat în altă eră, total diferită de timpurile de azi și nu sunt foarte adaptați la viata din „ano domini 2018”.
Nu poți spune că sunt proști. Alfabetizați erau? Erau! (aproape 100%). O meserie învățaseră? Da! (marea majoritate) Se citea? Da!
Si copii noștri sunt mai deștepți și adaptați vremurilor noastre decât noi pe vremea copilăriei.
Si când va creste această generație digitală, noi vom părea la fel de inadaptati vremurilor cum par acum cei de 50+.
Va fi just să ni se spună „proști”? Evident că nu!
Nici o generație nu se aseamănă cu alta si fiecare generație se adaptează vremurilor.
AR10, cind aud decretei si eu am aceeasi intelegere – persoanele nascute pe perioada cit decretul a fost in vigoare.
Extrem de adevarat ceea ce spui si este exact motivul pentru care am ales doar criteriul care cred ca ar putea vorbi de starea educatiei, fiind si subiectul discutiei (vezi ‘crescuţi şi educaţi ca vai de mama lor’). Ai procedat corect adaugind si invatarea meseriilor si faptul ca se putea citi.
Daca pasim pe teritoriul adaptabilitatii la societatea actuala si vrem sa o facem criteriu de comparatie intre persoane de virste diferite e vai de concluziile studiului. 🙂 Evident ca toti cei care vom trece de 50 vom fi orice mai putin adaptati. Prosti? Cum spuneai si tu, in nici un caz.
Cum îmi spunea mie un nene de vreo 70 de ani „Am făcut doar 10 case dar la viata mea am adunat calificări în 5 meserii.” 🙂
Atita timp cit statul incearca sa ia pielea de pe cel ce are o mica afacere si tine in spate politia, serviciile, armata, jandarmeria si o droaie de neamuri pe la guvern, parlament, senat – oare de unde sint platiti acesti oameni ?!? Cumva aduc + valoare si bani la buget ? Oare imi trebuie armata de 500.000 de oameni ? De unde-i platesc, cu ce-i tin ?
Imi trebuie 500 de parlamentari, care isi voteaza propriile legi si salarii ??? Aduc cumva ei bani la buget printr-o activitate productiva ?
De asta pleaca oamenii, pentru un trai mai bun si pentru a face ceva cu viata lor. Am prins vremurile inainte si dupa Ceausescu, deci stiu ce vorbesc. Atita timp cit am inchis 2 busines-uri pe servicii din cauza diverselor modificari fiscale – ca deh, eu nu fac afaceri cu statul sa cistig milioane de $$- ci doar sa cistig cit de cit sa o duc bine, cum as putea sa sfatuiesc pe cineva tinar sa inceapa o afacere aici, cind nesimtitii de la putere iti iau toti banii ??? Las’ sa faca tziganii cite jdemii de copii si sa se umple tara de ei, ca toata ziua ii vezi ca nu fac nimic da’ primesc ajutoare pt. puradei … pina nu se scapa de aceste obiceiuri si de acesti oameni care iti pun pumnul in gura cind iesi si iti ceri un drept, nu ai solutie sa mearga ceva bine … Si daca prostimea va vota in continuare PSDR-ALDE-PMR-PMP si altii care au fost, tot asa o sa fie, si chiar mai rau. Deci cine poate, ar fi bine sa-si faca bagajele si sa plece afara pentru un trai mai bun. Sau sa stea aici si sa incerce sa schimbe ceva – daca se va mai putea. Niciodata n-a avut tara asta mai multi generali si colonei de toate natiile … parca ar fi numai armata/politia/jandarmeria/serviciile. Chiar, daca aduni toti oamenii care aduc bani la buget din munca – exclus ORICE bugetar – citi ies ??? Si cita politie/armate/jandarmi/servicii avem ??? Fara sa mai pun oamenii care lucreaza la stat si nu fac parte din servicii… Sint 2000000 intern si vreo 200000 extern care aduc bani ca sa tina tara asta in spate. Orice ati zice, ia incercati cei de la stat sa porniti o afacere, sa nu dormiti noptile gindindu-va ce sa faceti ca sa va platiti oamenii si sa aveti si voi bani, atunci sa vezi stress. Nu ca te scoli dimineata si vine masina si te ia si te duce la unitate, unde stai 6-7 ore si apoi pleci acasa, si nu faci nimic, nici macar o flotare …. tai frunza la ciini … si sint atitia … Natalitate ? Pai ce conditii oferi ca sa creasca natalitatea cind tu o muncesti pe mama ca sa se poate intretine si nici nu mai are timp de ea si de intilniri/copii ?? Lasa prostu sa munceasca la privat si la corporatie, sa aduca banu gros la buget … sa fac eu burta mare … Vrezi rachete, nave, etc. De unde draq banii pentru ele ? Aduceti voi de acasa sau de la unitate ? De unde ma nene ??? Ca ma apuca dracii pe toti bugetarii astia … Puneti mina si munciti ceva, produceti ceva sa va luati salariile, nu stati ca va vin bani de la buget … Mergeti afara si angajati-va ca spalatori de bude sau ingrijitori la persoane virstnice, si apoi sa veniti sa pretindeti bani de la buget … Stat de asistati sociali si de bugetari….cum draq sa te dezvolti ? Si copii n-ar pune mina sa faca o meserie, ca deh, e grea, da’ noi astia care am invatat ceva, cum pana mea am putut ? Ne-a placut, nu ne-a placut, am incercat sa invatam si sa facem ceva in viata, asa cum a putut fiecare, dar macar stii sa faci ceva si aduci si tu un ban la buget, pentru ca leprele de la conducere sa-i flituiasca repede pe tot felul de retarzi, proiecte fara cap si coada, etc … Hai sa auzim de bine, daca s-o putea … pina atunci poate mai votam odata si iese ce trebuie, ca sa avem o sansa pe viitor, daca nu, pa si auguri.
pentru asta ar trebui ca statul sa rareasca din ei… dar din pacate tot angajeaza.
In urmatorii ani, daca nu incep sa scada (injumatateasca!!!) aparatul bugetar si sa privatizeze majoritatea companiilor si serviciilor, o sa avem probleme mari de finantare a bugetului, pentru toate cheltuielile care cresc rapid, an de an.
Deja e o hemoragie acuta de populatie activa care pleaca in afara, in paralel cu cresterea rapida a indatorarii Romaniei, fara a investi mai inimic in infrastructura. Doar in 2018 Romania s-a indatorat cu peste 4 mld. euro – datorie externa pe termen scurt, cea mai dificil de rostogolit! Si asta fara investitii sau plati pentru achizitii militare majore (rata la Patriot pe anul asta nu e platita inca)!
In cativa ani vom capota spectaculos, daca nu crestem sustinut cu peste 5% in continuare.
BRAVO !!!
actualul aparat de stat este cea mai mare piedica si povara in dezvoltarea țării.
orice discutie despre viitorul țării trebuie să inceapă si să se termine cu acest subiec,reforma sectorului public….cu forța dacă e nevoie.
https://adevarul.ro/news/politica/revoltator-romania-cele-mai-sarace-tari-ue-pensionarul-cea-mai-mare-pensie-ue-1_5b9a309bdf52022f75654a49/index.html
ca să nu uitați pentru cine munciți….
Bai tata…. cum sa iei 12000 de euro de la stat, da-o dracu de treaba!
Din pacate avortul e in Romania metoda contraceptiva.
Tot din pacate, cei care sunt pentru interzicerea avortului (sau limitarea conditiilor in care acesta are loc) sunt si impotriva educatiei sexuale si pentru limitarea metodelor contraceptive.
Asta ca sa nu mai zic ca sexul e pentru ei doar o metoda reproductiva.
TL;DR. Ca sa fim corecti + din vest se datoreaza exclusiv imigrantilor si nu bastinasilor care au cam aceiasi natalitate ca in est. Just saying!
Cand se baga inginerii in sociologie…
In primul rand intr-un studiu de genul asta se incepe rin a identifica radacinile-cauza ale problemei (root causes). Daca nu le identifici corect, concluziile (gen ca cei plecati sunt mai fertili lol) si solutiile vor fi tot pe aratura.
Daca te uiti pe harta aia, tot estul Europei are probleme demografice, inclusiv Estonia, care are un nivel de trai ridicat, educatie, spitale, sosele, taxe platibile pe net samd. Si in Suedia populatia imbatranise, cand o duci bine se intampla uneori sa scada natalitatea.
De ce? In primul rand pt ca oamenii se duc unde castiga mai bine. cata vreme in vest se castiga mai bine, nu poti sa-i opresti, iar salariile la noi sunt in putine domenii competitive in comparatie cu cele din occident.
Natalitatea redusa e cauzata si de numarul de avorturi, cum au remarcat mai sus cativa dar si de alti factori. Cel putin in Bucuresti acum cativa ani rata divorturilor era de 50%. Apoi fetele s-au emancipat, nu se mai casatoresc la 20 de ani si apoi toarna copii, acum vor si ele cariera, se casatoresc mai tarziu, iar corporatistele au probleme cu nascutul, unele sunt inlocuite daca o fac. Deci exista si situatia in care au toate conditiile si nu vor decat tarziu un copil, maxim doi. Pt cei cu venituri reduse nu mai vorbesc, nasterea costa mult, iar apoi cheltuielile sunt foarte mari, de la mancare la haine.
Deci poti sa vii cu mama solutiilor, nu vei putea sa impiedici oamenii sa plece la mai bine, vei reduce doar numarul celor care pleaca. Imigratia e o solutie, dar la modul cum se misca MAE… Si trebuie sa le oferi conditii imigrantilor, cum au facut israelienii cand au adus un milion de evrei rusi.
Cat despre imigrantii musulmani, in 2015 au sosit 1 milion, in 2016 390.000, in 2017 190.000, anul asta 60.000 pana acum.
Sunt 3 rute, Spania (18.000 anul asta), unde jumatate vin din Maroc si Algeria, restul din Africa Subecuatoriala. Italia (17.000 anul asta), unde vin in special nigerieni si Grecia (23.000 anul asta), unde sosesc sirieni (jumatate), irakieni (un sfert) si afghani.
Cat despre prejudecata ca lumea islamica e formata exclusiv din retardati, si ca au fost civilizati de occident, in Mali exista Sankore Madrasah inca din secolul X, nu mai vorbesc de Bayt al-Hikma din Bagdad din secolul VIII. Apropo, arabii aia inapoiati au folosit cifre arabe (in fapt indiene) cand romanii inca erau cu X, V si I.
By the eighth century, with western Europe languishing in its dark ages, the Islamic empire covered an area larger in expanse than either the Roman empire at its height or all the lands conquered and ruled by Alexander the Great. So powerful and influential was this empire that, for a period stretching over 700 years, the international language of science was Arabic.
He worked in the House of Wisdom as a mathematician, geographer and astronomer. Together with Kindi, he was instrumental in introducing the Arabs to the Hindu decimal numerals that we use today. But his greatest legacy is his extraordinary book on algebra. Indeed, the word „algebra” is derived from the title of this book: Kitab al-Jebr (The Book of Completion) in which he lays out for the first time the rules and steps of solving algebraic equations.
There are many other great men whose contributions are forgotten in the west, such as Iraqi genius Ibn al-Haytham, the greatest physicist in the 2,000-year span between Archimedes and Newton, al-Bīrūni, the Persian polymath regarded as the Da Vinci of Islam, al-Tūsi, a mathematician and astronomer who would influence Copernicus, and Ibn Khaldūn, the acknowledged father of social science and economic theory. All these men are no less worthy of mention in the history of science than Aristotle, Galileo, Newton or Einstein.
https://www.theguardian.com/books/2010/sep/26/baghdad-centre-of-scientific-world
Intr-adevar nivelul educatiei in multe tari din Africa si o parte din lumea araba este acum mediocru in cel mai bun caz, un exemplu e Africa de Sud, care desi a avut un nivel de trai mare (cel putin pt o parte a populatiei) si educatie britanica, devine din ce in ce mai saraca si violenta e la cote ridicate.
Incepi cu „Cand se baga inginerii in sociologie…” si apoi enumeri ce am scris si eu in articol 🙂
1. „In primul rand intr-un studiu de genul asta se incepe rin a identifica radacinile-cauza ale problemei (root causes)” – in primul rand identifici care sunt factorii cei mai agravanti si incerci sa identifici root-causes apoi solutiile care iti aduc maxim de efect (regula 20/80).
2. „cand o duci bine se intampla uneori sa scada natalitatea.” asta am scris si eu, dar din studiul pe judetele mai dezvoltate in Romania.
3. „pt ca oamenii se duc unde castiga mai bine. cata vreme in vest se castiga mai bine, nu poti sa-i opresti” pai asta am zis si eu, ca pe partea economica nu exista solutii pe termen scurt si probabil nici mediu.
4. „Natalitatea redusa e cauzata si de numarul de avorturi, cum au remarcat mai sus cativa dar si de alti factori. … Deci exista si situatia in care au toate conditiile si nu vor decat tarziu un copil, maxim doi. Pt cei cu venituri reduse nu mai vorbesc, nasterea costa mult, iar apoi cheltuielile sunt foarte mari, de la mancare la haine.” – exact asta am incercat sa compensez
5. „Deci poti sa vii cu mama solutiilor, nu vei putea sa impiedici oamenii sa plece la mai bine, vei reduce doar numarul celor care pleaca. Imigratia e o solutie, dar la modul cum se misca MAE…” pai asta am scris si eu la punctul 3 🙂
6. „Si trebuie sa le oferi conditii imigrantilor, cum au facut israelienii cand au adus un milion de evrei rusi.” pai asta am propus si eu in programul de repatriere, mentionand exemplul german.
Cat despre integrarea strainilor, eu ma refer in primul rand la cei sositi pe motive economice, pentru calificari inalte care le noi nu se prea gasesc dar firmele cauta ca sa investeasca in Romania pe nisele respective. In cazurile astea nu prea mai ai timp 3-4 ani sa formezi omul, mai bine cauti in tarile din jur unii deja pregatiti. Cu refugiatii s-a cam dezumflat bula, e un subiect de speriat copiii, si la noi deocamdata nu prea vrea sa vina nimeni 🙂
Nu mi se pare ca ai suficient de bine punctele pe i.
Au fost adusi in ultimii ani un nr (nu stiu exact cati) refugiati sirieni care absolvisera facultati in Ro, am cunoscut cativa, vorbeau excelent romaneste.
Ce vreau sa subliniez e ca nu putem concura cu salariile si conditiile din vest, putem doar sa reducem cat de cat decalajul.
Orice campanie de genul asta are o componenta de comunicare (psyops, dar nu vreau sa folosesc acest termen pt ca sunt multi „experti” care confunda psyops cu propaganda speciala) si una cinetica, de punere in practica (CIMIC se numeste in armata).
Cum nu poti concura cu vestul la prosperitate, poti in schimb intari motivatia intrinseca (in strainatate oricum nu esti privit ca de-ai lor,depinde de la tara la tara, dar au o anumita retinere, mai ales cand reputatia romanilor ca lenesi, tigani etc vine inainte, plus ca sunt tari in care dupa 5 toti sunt acasa, nu e atmosfera din Ro) si s-o diminuezi pe cea extrinseca, asta cu conditia sa existe programe concrete de facilitare a accesului la o educatie de calitate, debirocratizarii (ministerul de finante a ramas in anii 80), a profesionalizarii ANAF-ului (celebrele vizite si amenzi) samd. Pana la lucruri aparent banale precum imbunatatirea circulatiei in Bucuresti, e una dintre problemele care iti fac zi de zi nervi. Astia inca nu-s in stare sa faca o autostrada in Moldova…
In MApN primul val masiv de plecari a fost pe vremea lui Constantinescu, au plecat multi cu ordonanta, destui dintre ei sunt prin vest acum. Dupa 2000 au inceput sa plece militari cu experienta pe la contractori, unii au ramas pe afara, nu se compara cat castiga, dar in orice armata, inclusiv in unitati de elita, veniturile sunt infime fata de firmele de contractori. Insa asigura un nvel de trai mai mult decat decent. Si majoritatea raman pt ca spiritul de corp inseamna sa renunti la mai multi bani din dorinta de a face parte dintr-o unitate de elita.
Revenind, trebuie sa existe vointa politica si in afara de slogane haideti acasa, fara vreo actiune concreta de inurajare a repatrierii, nu am vazut ceva de substanta. Era un proiect Repatriot sau ceva de genul asta, acolo parca era lururile mai concise, nu stiu daca au fost rezultate.
Deocamdata polticienii vad diaspora doar ca o vaca de muls bani (miliardele alea anuale) si nu cred ca exista interesul sa aduca niste oameni obisnuiti cu o cultura occidentala inapoi, ar strica zenul politic de aici.
Sa speri ca poti stimula natalitatea prin masuri punctuale, de genul crese, inca o suta de lei, este reteta clasica pt un fiasco.
In primul rand sa incerci sa cresti natalitatea la momentul pe care Ro odata cu civilizatia occidentala il traverseaza, este o himera.
Singurul obiectiv realist nu poate sa fie decat oprirea hemoragiei, care nu poate sa fie atins decat prin aplicarea in mod sustenabil pe o perioada cel putin medie de timp a unor politici economice liberal-libertariene.
Lucru care va duce la o crestere economica majora, mai multe oportunitati samd.
Exista deja in spatiul european 2 exemple de succes in acest sens.
1) Irlanda, de unde se pleca pe capete, iar acum sunt o tara care importa forta de munca inalt calificata la greu, sunt hub pentru industria IT.
2) Slovacia, rataciti in tranzitie ca si noi, din 2002 au aplicat masuri de dreapta iar acum sunt un hub de productie auto, „Tatra Tiger”, iar nivelul emigratiei este de cateva mii de indivizi pe an.
Exista si la noi cativa muguri, dar ca de fiecare data ajung sa fie striviti de valul de populism iresponsabil.
Irlanda este probabil cel mai de succes model european.
Un „tigru asiatic” în varianta europeană dpdv economic si una dintre cele mai „libertariene” state europene (acolo inclusiv Biserica Catolică – extrem de influenta – a încetat să mai pună bețe în roate progresului).
Exemplul slovac a se trata cu moderație. Sa nu uitam că e o țară est europeană și poate strica în 2-3 ani tot ce au reușit să câștige în 10 ani.
Însă, spre deosebire de noi, unguri, polonezi, bulgari sau cehi au adoptat de ceva vreme moneda euro ceea ce este o garanție în sine că vor deraia mai greu.
Însă și ei se confruntă cu un război informațional din partea Rusiei (chiar mai la vedere decât în alte state est europene, cu celule extremiste antrenate de ex GRU si garda interlopă de motocicliști ai lui Putin „Lupii Nopții”).
Exact ce spuneam, de asta e extrem de interesant de urmarit referendumul asta:
https://www.g4media.ro/psd-vrea-doua-zile-de-vot-pentru-referendumul-pe-tema-familiei-traditionale-se-va-organiza-si-un-referendum-pentru-schimbarea-numelui-judetului-olt-in-romanati-surse.html
Implicarea ceausist-putinist-populist-conservatorsimulantilor…de stanga…PSD/ALDE intr-un referendum conservator dauneaza cauzei! 🙂
Nebunia asta servește de minune intereselor lui Putin.
Mai nou își și fac „congrese internaționale” sub oblăduirea Patriarhiei Moscovei si a unor „omuleți verzi” gen Dodon.
Via „CASA JURNALISTULUI” și „SA FIE LUMINA”:
„Azi începe Congresul Mondial al Familiei, un eveniment la care se adună conservatori și fundamentaliști religioși din toată lumea să ciocnească un pahar la Cricova, să se roage împreună și să-și planifice următoarele strategii anti-avort și anti-LGBT în Europa de Est.
Totul sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Ruse și a președintelui Igor Dodon.
În incinta Palatului Republicii, pe covorul roșu, participanții vorbesc în mai multe limbi, dar spun același lucruri: familia e o uniune sfântă formată exclusiv din bărbat și femeie, avortul e păcat strigător la cer și, în principiu, persoanele LGBT nu există.
Evenimentul e organizat de International Organization for the Family, o mașinărie uriașă de lobby cu spoială americană și bani de la ruși care și-a concentrat, în ultimii ani, toată atenția către Europa de Est. Organizații similare cu Coaliția pentru Familie din România au apărut, din 2012 încoace, în Croația, Slovenia, Polonia, Bulgaria și Georgia. Acum doi ani, familiștii și-au făcut congres în Tbilisi, Georgia, iar anul trecut, în Budapesta, Ungaria.
Acolo, Bogdan Stanciu, președintele Pro Vita București, și-a exprimat speranța că România, “the forefront of the battle for family”, va avea referendum. Iată că Dumnezeu l-a auzit.
Igor Dodon intră cu grație în sala de ceremonii a Palatului. Pe scenă, au ieșit dansatori și un cuplu cu un bebeluș. “Creștinii numesc familia prima biserică și o fac pe bună dreptate. În familie se înșusesc noțiunile de bine și rău”, spune Dodon.
Sponsorii principali ai congresului, scrie presa locală, sunt oligarhii ruși Konstantin Malofeev și Vladimir Iakunin, cetățeni cu interdicție în UE, SUA și Canada pentru sprijinirea și finanțarea terorismului în estul Ucrainei.”
Si rezumatul primei zile de congres via Vlad Ursulean (Casa Jurnalistului):
„Ce am învățat astăzi la Congresul Internațional al Familiilor, care reunește cepefeuri din lumea-ntreagă:
• Drepturile individului sunt un nonsens. Constituțiile ar trebui să vorbească de drepturile familiei și obligațiile individului.
• Avortul cauzează cancer la sân.
• Societatea se degradează. Nu mai știm pentru ce trăim și nu avem timp să ne gândim la asta.
• Bărbații încep să poarte tocuri pentru că trăiesc la oraș, într-o cușcă de beton, unde nu mai e diferență între sexe. Dacă vrem să revenim la normalitate, trebuie să revenim la sat.
• Urmați exemplul președintelui Putin, care susține familia tradițională. Și președintele Americii o face!
• Paradisul poate fi atins doar în sânul familiei.
• Nu trimiteți copiii în tabere de vară, că îi învață prostii.
• Educația sexuală face copiii dependenți de sex.
• E OK să folosim Facebook, Twitter, social media, dar să nu uităm că media trimisă de Dumnezeu este Iisus.
• Adevăratul dușman al familiei este Soros.”
M-am enervat. Serios.
Bun, astea ar fi parerile sau concluziile unora care „se ocupa” cu discutii din astea, dar populatia generala ? Are aceeasi opinie sau e mai moderata ? Sau sunt usor de manipulat (ceea ce poate fi ori bine ori rau, depinde ce ii inveti) ?
@Andrevedi
Asta e congresul tuturor CPF-urilor din lume.
Cred că e a treia ediție (celelalte două au fost la Tbilisi si Budapesta, acum e în Republica Moldova).
Anul asta de organizare se ocupă (pe lângă Dodon) Patriarhia Rusiei si niste oligarhi extrem de apropiați de Putin si pe lista de sancțiuni occidentale.
Aceste congrese nu sunt doar așa … sa se cunoască și să se bată pe burtă. Practic ei își trasează agenda viitoare.
Si daca ai impresia că acest „referendum” e apogeul lor, te înșeli amarnic.
Practic acesta temă (LGBTQ) a fost văzută ca cea mai simpla țintă pentru început.
Să-si facă întrarea. Probabil vor trece cât de curând și la teme mai „hard”.
Iote încă un exemplu de ayatolah:
https://www.g4media.ro/mitropolitul-cu-limuzina-de-63-000-de-euro-isi-sperie-enoriasii-daca-nu-veniti-la-referendum-ne-vor-lua-si-copiii-nostri-pentru-ca-ei-nu-pot-face-copii.html
LE:
Nu mai zic nimic despre subiect, să nu-mi iau prea multe înjurături însă impresia mea e ca ne îndreptăm spre:
https://youtu.be/PJTonrzXTJs
Noapte buna!
Mie mi se pare ca entitatile astea sau cum se numesc sunt in numar limitat si nici macar nu au atentia opiniei publice generale. E drept ca pot creste ca numar si ca amenintare dar asta o vad sa se intample in zone unde oamenii sunt mai trogloditi asa (stiu, sunt multe zone d-astea…).
Referitor la referendumul nostru. Nu inteleg care e problema cu el ? E posibil sa fie inutil si sa aruncam niste bani pe fereastra. Dar mai mult de atat nu vad ce poate sa rezulte din acel referendum.
Mie nu mi se pare ca ne indreptam spre un extremism din asta dobitocesc (desi trebuie sa recunoastem ca intr-o anumita masura ai si astia dreptate, doar ca duc totul mai la extrem si mai exagereaza pe ici pe colo).
Dupa cum spunea cineva pe aici. Avortul la noi e metoda contraceptiva. Tocmai d-aia nu cred ca romancele (dar si romanii) nu ar accepta sa ne inoarcem inapoi in timp ca alte tari si sa interzicem avortul. In acelasi timp e drept ca oamenii ar trebui sa fie mult mai responsabili dar asta o poate rezolva educatia, si poate, intr-o mica masura, educatia sexuala care poate fi facuta si la scoala dar ar trebui facuta si acasa. Cu tot internetul din ziua de azi, oamenii pot invata o gramada de chestii inainte „de termen”. Mai bine sa afle cum trebuie dintr-o sursa corecta.
Retorica asta a lor a cam existat de mult timp. N-am vazut vreodata sa fie luati in seama. Au fost doar 3 editii pana acum si toate in niste tari una si una. Daca se desfasura la Londra, poate ca m-as fi ingrijorat un pic.
Legatura dintre Rusia si astia din RM de acum mi se pare fireasca (din pacate) pentru ca multi dintre cei din guvernul lor ii tot pupa in f**d pe rusi desi aia sunt motivul pentru care fratii nostrii o duc cum o duc.
Am zis ca nu mai zic nimic pe subiect însă după răspunsul tău mai vreau să adaug ceva:
1.) Juridic, acest „referendum” nu rezolvă nimic. LGBT nu se pot căsători nici acum în România. Despre marota conspirationista pe care o aruncă unii cu „adopția copiilor despre cuplurile LGBT nici nu are rost să vorbesc.
2.) Dacă iese referendumul, aia nu înseamnă că homosexualitatea va dispărea sau ceva de genul. Nu se va schimba nimic nici în această privință.
3.) Acesta temă „rezolvă” doar două chestiuni, ambele negative: dezbină românii în două tabere aparent ireconciliabile (din punct de vedere sociologic se pare că în România există o pătură de ~3 milioane de tradiționaliști si aproximativ 2 milioane de libertarieni. Cu mențiunea că o parte însemnată din cei din urmă sunt în străinătate. Restul sunt neutri din acest punct de vedere si nu au vreo opinie pronunțată spre vreuna dintre tabere – printre acești neutri mă număr și eu) + acest referendum aduce în „mainstream” un subiect până acum marginal în societatea românească: LGBTQ. Până acum marea parte a românilor ignorau acest lucru.
4.) Ne aduce, cel puțin din acest punct de vedere, pe același palier precum următoarele state: Kyrgyzstan, Rusia, Cambodgia, Ungaria, Armenia, Belarus, Georgia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Lituania, Letonia, Moldova Sudanul de Sud, care au amendat Constituția în 2011, Burkina Faso, Republica Centrafricană, Congo, Kenya, Rwanda, Uganda.
Acestea sunt singurele țări din lume care și-au modificat constituția în acest sens (s-a mai încercat și în Croația și Slovacia însă s-a eșuat).
Cat despre mine, e simplu: în primul rând, fiecare face după conștiință, nu o să îndemn rude sau cunoscuți nici să boicoteze nici să meargă la referendum.
Nu o să distribui pe retele sociale nici propagandă pro referendum nici pro boicot. Dezbinarea e oricum extrem de mare pe acest subiect si fara sa ma mai bag eu în seamă (mai ales că eu la data referendumului nici nu voi fi în țară – sincer daca as fi fost în țară nu sunt sigur dacă aș fi boicotat sau as fi mers să pun stampila pe vreuna dintre variante. Momentan sunt 50-50% 🙂
Si cu asta chiar am încheiat, sper ca nu am supărat sau plictisit lumea pe aici.
Cu poligamia esti de acord sau doar…”neutru”?
Insisti cu poligamia? 🙂
Daca eu sunt conservator care are o limita (barbat+femeie), de ce „progresistii” au si ei limita (doar pentru 2 persoane)? 😉
Chiar vreau sa-i aud cum justifica…
A, pai de la mine vei auzi un singur lucru: orice face lucrurile sa mearga pentru oricine, atita vreme cit totul este consensual si fara abuzuri, atita vreme cit alt(i) homo sapiens sapiens nu sufera. 🙂 Ma refer la orice gen de relatie.
Ma rog, in momentul de fata poligamia e atit de veche si obosita conform unor ginditori, noul lucru stralucitor este ‘poliamoros’. Din punct de vedere antropologic si etologic as putea spune ca ideea are ceva fundamente. Dar nu despre asta era vorba. 🙂
Intr-adevar homosexualii nu se pot (inca) casatori legal aici dar acum un an sau doi tot apareau pe la stiri niste baietei, unu roman altu belgian sau ceva de genul asta si tot dadeau din gura ca nu au voie sa se casatoreasca aici si spuneau ca actioneaza statul in judecat si ca merg la curtea internationala pentru drepturile omului (ceea ce si cred ca au facut).
Nu sunt de acord cu a arunca cateva zeci de milioane pe fereastra (nu ca ar conta prea mult; la cati bani irosim aiurea astia-s maruntis) dar in acelasi timp eu, sincer, cred ca referendumul asta e mai degraba o modalitate de a le spune si arata altora ca nu vrem sa avem de-a face cu chestii de genul asta, pentru ca probabil majoritatea vor vota impotriva acestor gaysme… Eu nu cred ca-s asa de multi, in final, care sa fie de acord cu chestiile astea.
E adevarat ca homosexualitatea si celelalte forme alternative ale sale nu dispar cu un referendum dar iti garantez ca promovarea acestor „preferinte” asa cum se intampla in occident (am vazut la tv o scoala in suedia care avea acolo unde noi avem stema nationala un steag mare lgbt; prostie mai mare ca aia n-am vazut…) duce defapt la marirea numarului persoanelor care au asa inclinatii. Multi oameni capata astfel de preferinte pentru ca sunt slabi si instabili emotional si psihic. Nu intru prea mult in detaliu. Are legatura cu latura socio-culturala dar si cu psihologie. Chiar si cu etnia (caucazienii sunt cei mai predispusi la boli psihice asa cum si alte rase au laturile lor negative).
Eu sincer nu cred ca o sa ne dezbine asa cum spui tu. Romanii au alte probleme mai importante. Rate, boli, joburi naspa, lipsa unui sistem complex de aparare anti aeriana la nivel national, etc. :))
Referitor la poligamie. Razvan, dar de ce sa ne limitam la asta ? De ce sa nu facem legala casatoria dintre un barbat de 40 de ani si o fata de 15 ani ? Se poarta in alte culturi si societati. Nu trebuie sa fim noi multiculturali ? 🙂 Sau sa acceptam si sa legalizam relatia dintre un om si un animal. Si exemplele pot continua.
@Razvan Mihăileanu, de regulă îți respect punctele de vedere însa „poligamia” n-are nici o treaba cu subiectul 🙂
Ce are p… cu prefectura?
Btw, ambele tabere pun problema greșit:
– progresistii vorbesc ca LGBT li se neagă un drept.
Greșit! Nu li se neagă nimic pentru ca oricum nu au acest drept.
– teocratii vorbesc ca si cum dacă nu ar ieși referendumul LGBT s-ar putea căsători. Fake news si aici. Legal nu e posibil.
Din partea mea să vă porcaiti (ambele tabere) cât vreți dar sa știți că va porcaiti pentru nimic. „Problema” pusă în discuție nu există. La fel putea fi făcut un referendum gen „FCSB e Steaua?” ca ar fi avut același efect 🙂
AR10
Te inseli. E vorba mai ales de numere. E mult mai usor sa schimbi in Codul Civil cu ajutorul a sute de parlamentari (pentru a legaliza casatoriile LGTBXYZQ*bert’etcetera) decat cu milioane de cetateni prin referendum constitutional.
Deci noi…”teocratii”…chiar avem un punct realist al problemei.
Moaaaa, deci pentru o POSIBLĂ schimbare care s-ar putea face intr-un viitor POSIBIL de către niste POSIBILI oameni din viitor facem acum un referendum pe placul lui Putin si Dodon si deschidem o portiță pentru transformarea României intr-o veritabilă teocratie.
În aceiași nota pot spune că nu mă îngrijorează dacă iese acest referendum. Pentru că (după cum am spus mai sus, este despre nimic), mai degrabă mă îngrijorează refenndurile POSIBILE care vor urma.
Niște idei: avort, știința în școli (deja Teoria evoluției a fost eliminată pe nesimțite), dreptul femeii de a munci, drepturile minorităților religioase, violenta domestica etc.
PS: deja vor să „cupleze” cu tema asta scoaterea în afara Constituției a drepturilor animalelor.
Absalon much?
EXACT! 🙂
Ai pus punctul… „ü”! 🙂
De ce zi se pare amuzant cuvantul ”posibil” si-l minimalizezi?
Orice student in Anul 1 la Drept iti poate spune definitia Legii:
O norma/cutuma care trebuie sa se aplice tuturor cazurilor posibile.
”Posibil” este chiar esenta Legii!
Răzvan, să nu dramatizam 🙂
Era doar o glumă.
Pentru mine e o „non-temă”. No offence!
Si te-am inteles. De aceea ti-am dat un motiv din afara celor ideologice ale celor doua parti: pragmatismul.
Vreau referendumul si pentru ca exista in sfarsit oportunitatea de a-l avea. Ar trebui sa-mi cer scuze pentru ca sunt si pragmatic si profit de oportunitate? 😉
@Razvan Mihăileanu
Nu! Fiecare se poziționează cum vrea, simte si crede de cuviință.
De aia e frumoasă democrația. Rareori toți (sau majoritatea absolută) avem aceleași păreri.
Si doar acest lucru este un extraordinar factor de progres.
LE: Mihăeanu (te-am „botezat” iar cu „ileanu”)?
@Răzvan,
Sa nu uit, uite vorbitorii si „iecsperții” care au deschis congresul international al CPF-urilor:
„Ziua 1, ceremonia de deschidere a Congresului Mondial al Familiei desfășurat în Moldova. Coaliția pentru Familie din România putem spune că reprezintă doar un fel de filială. CpF a fost reprezentată de Bogdan Stanciu, președintele Pro-Vita din București. Ei vor referendum și în România, spre ei ne îndreptăm.
Așadar, vorbitori:
– Igor Dodon președintele Moldovei, unealta lui Putin.
Dimitriy Smirnov, reprezentatul Patriarhului Kirill al Rusiei, fidelul lui Putin.
– Olga Epifanova, deputat din Rusia, apropiată a lui Putin
Levan Vasadze, un om de afaceri din Georgia, cu sediile firmelor la Moscova. În Rusia și-a clădit întreaga avere și acum răspândește în Georgia mesaje xenofobe, naționaliste și homofobe. El, împreună cu fundația sa, a coordonat campania de strângere de semnături din Georgia pentru modificarea Constituția și interzicerea căsătoriei între persoane de același sex.
– Irina Vlah, bașcan (guvernator) al Găgăuziei. Ea a fost memba Partidului Comunist din Moldova, însă a părăsit partidul respectiv acuzându-i că nu se aproprie suficient de mult de Rusia. Ulterior a fost aleasă guvernator al Găgăuziei susținută de Rusia.
– Ignacio Arsuaga, președintele unei asociații numite CitizenGo. Sunt cunoscuți după o campanie agresivă împotriva educației sexuale, desfășurată tocmai în Kenya. Acolo guvernul a încercat să introducă astfel de ore în programa școlară, deoarece 18% din mame sunt adolescente, însă acești oameni de CitizenGo s-au opus.
– Alexeev Valery, Președintele Fundației Internaționale a unității Ortodoxiei, ceva organizație sub patronajul Patriarhului Rusiei.
– Elena Mizulina, politician rus, președintele Comisiei pentru Familie din Duma de Stat a Rusiei. Cunoscută pentru legile împotriva drepturilor LGBT, se află sub sancțiunile SUA și Canada. Ca să fie clar despre ce vorbim, în 2017 a avut o lege pentru dezincriminarea violenței domestice din Rusia.
– Elena Milskaya, directoarea unui fond rusesc, interzis de Ucraina. Fondatorul fondului respectiv este nimeni altul decât oligarhul rus Konstantin Malofeev, implicat în războiul din Donbass.”
Estul ne ataca extern cu „daruri”, vestul ne macina din interior.
Wtf?
Cum te „atacă vestul din interior”, coane?
Dându-ne atâtea miliarde încât nici nu suntem în stare sa le absorbim pe toate?
Venind cu avioane sa ne facă politie aeriană, să nu ne trezim cu au ajuns SU-urile deasupra capitalei si nu ai ce ridica împotriva lor?
Primindu-ne în cluburile si organizațiile lor exclusiviste pe ochi frumoși?
Dând acestui popor o libertate de mișcare și drepturi pe care nu le-a avut în toată istoria lui?
Nu, coane, nu ne va distruge nici vestul si nici estul. O să „reușim” să o facem singuri.
Subiectul e demografia, familia.
Vrei sa spui ca marxismul vestic nu ne ataca aici?
Si apropo, dintre prietenii mei, cam 7 familii au plecat în străinătate în ultimii 3-4 ani.
Nici unul nu este „emigrant economic”. Erau oameni care se descurcau excelent în România (câteva exemple: familie cu afaceri în farma ; un restaurator – care a restaurat multe chestii faine prin Ardeal ; o doamnă expertă în greaca veche ; o doamnă cu masterat în străinătate, din ăla pe bune).
Toți au lichidat/vandut tot in Romania, și-au luat întreaga familie (în unele cazuri extinsă: cu mamă, tată, soră) si au plecat definitiv (destinații: UK, Franța, Norvegia, Suedia).
Astea sunt adevăratele pierderi pentru aceasta țară și acest neam. Si nu au plecat nici din cauza vestului si nici din cauza estului.
@Răzvan, cu ce „îți atacă familia” vestul?
De exemplu, subiectul de față (drepturile persoanelor LGBT) este un subiect în care UE nu se amesteca DELOC.
Practica este să lase statele să decidă singure (aceiași practică este si in SUA, unde unele state au legalizat mariajele gay iar altele nu – guvernul federal nu se implică în a impune ceva).
Zic astea, ca uite așa se aruncă unii în brațele lui Putin ca au văzut ei un fake-news pe facebook ca „UE impune aia sau ailaltă” (nu mă refer la tine, vorbesc la general).
Inca un motiv sa mergem acum la referendum si sa votam DA, indiferent de implicarea daunatoare a PSD/ALDE:
In Occident, mai ales in randul albilor, e la moda sa fii re***dat in ziua de azi.
Dupa cum era o vorba ca imperiile se faramiteaza din interior, ei bine asa s-ar putea sa pateasca si aia.
Pacat pentru noi ca depindem de ei si, teoretic, apartinem, in principiu, de ei social si cultural, sau aspiram sa fim ca ei.
Fără siguranța minimă a unui loc de muncă e greu. Ajungi foarte ușor să nu ai cu ce crește copii.
Nimic poate fi ceva. Cand ti se repeta “zilnic” despre scaderea natilitatii dar nu se face mai nimic sa se creasca, ce poate insemna?.
Strategic la nivel global sunt doua forte care se lupta, cele statale/nationale reprezenate de DJT si cele islamiste, primele au nevoie de natalitate celelante de imigratie.
Daca mergem mai “jos” radacina bogatiei este in mare parte educatia. Nu cumva educatia (in sens larg) are un rol in demografie (ce se vede pe harta), cu cat creste gradul de acceptare al educatie (esti mai educat) scade tendinta demografica?.
Sa luam cazul Ungariei (aproape de noi). Aici sunt masurile luate de ei ca sa cresca natalitatea:
“Acest sprijin a dus la scăderea numărului de avorturi cu mai mult de o treime, față de ce a fost în 2010 (de la 40.449 la 28.500). De asemenea, a dus și la o scădere a numărului de divorțuri (de la 23.873 în 2010, la 18.600 în 2017) și la o creștere a numărului de căsătorii (de la 35.520 în 2010, la 50.600 în 2017).”
http://inliniedreapta.net/stire/masurile-pro-familie-din-ungaria-au-dus-la-scaderea-simtitoare-a-avorturilor/
Ce mai este interesant nr. nasterilor a crescut o data cu nr. de femei, la varsta fertila, care muncesc deci munca a avut un rol mic sau deloc in a descuraja decizia de a face un copil (ajutata si de legislatie).
Acest pasaj este mult mai important decat pare:
“„Legea fundamentală (constituția Ungariei) acordă o importanță deosebită familiei, protejează instituția căsătoriei și afirmă că întemeierea familiei se află în căsătorie și în relația părinte-copil. Constituția declară că Ungaria trebuie să încurajeze angajamentul de a avea copii”, a spus Novák.”
Este un studiu in care se analizeaza pe ani demografia si se coreleaza cu masurile luate. Se va observa ca masurile econimice de stimulare a natalitatii au ajutat dar nu ele au fost factorul cel mai important ci a fost “educatia” si accepatrea ei. Cand Orban a vrut sa introduca in Constitutie acesta componenta conservatoare a fost o intreaga companie de obtinere a sprijinului populatiei. Dupa ce populatia a “acceptat” iar amendamentele au fost introduse s-a constatat ca ele au avut un efect mai puternic in a creste nr. de nasteri si a casatoriilor decat stimulii economici (Cresterea gradului de acceptare al viziuni lui Orban a deternimat si crestrea nr. De casatori si nasteri si scadera avortului).
Vine sa intareasca ce am constatat si eu cand ii spuneam Eroului la un articol anterior (parca despre imigratie)
Masurile de stimulare materiala natalitatii a nu sunt suficiente avadn un fect redus sau de (reativ) scurta durata trebuie cumulate cu cele educationale.
In Romania mai este o problema infertilitate cuplurilor este foarte mare iar „statul” nu este interesat de subiect (in afara sa ne spuna ca scade natlitatea):
“În România se nasc tot mai puţini copii, iar aproape 20% dintre cupluri suferă de infertilitate. Culmea este că prea puţine perechi cer sfatul unui medic.”
Pe de altă parte, nici statul nu pare interesat de creşterea natalităţii: dovada că nu există o lege pentru fertilizarea în vitro, iar prin programul naţional se decontează o singură procedura pentru un cuplu, când în medie, abia după 5 intervenţii apare una reuşită.”
Este relaiv simplu si nu foarte costisitor sa cresti natlitatea printr-un program de informare a populatiei si ajutare financiara (minim decontara a 5 proceduri) a acestor cupluri. Romania este singura (tara nu este) din UE care nu are asa ceva.
Imigratia nu este solutia ea este problema.
problemele sunt multiple iar efectul in cazul unor masuri nu este imediat. In imediat, singura solutie este imigratia, din pacate.
Imigratia in masa (nu discutam cazurile punctuale si cu accent pe cea islamica) este ca un drog, nu este solutia ci probelma care creaza noi probleme. Nu rezolva problemele economice, sociale si de coeziune sociala, invatamant, pace/stabilitate, etc ci doar le mascheaza si in timp le accentueaza.
Ea a fost folosita ca o unealta intr-un experiment care a scapat de sub control.
Economic
Cel mai elocvent este cazul US.
“Low-skill immigration is very costly to U.S. taxpayers. For example, a legal immigrant without a high school degree typically receives $4 in government benefits for every one dollar he pays in taxes.”
By limiting future low-skill immigration, the RAISE Act has the potential to save U.S. taxpayers trillions of dollars in future years.
There are 12.8 million low-skill legal immigrants with a high school degree or less currently residing in the U.S. The households headed by these low-skill legal immigrants impose a net fiscal cost (total government benefits received minus total taxes paid) of $150 billion each year.
https://www.heritage.org/immigration/commentary/trump-endorsed-immigration-bill-would-save-taxpayers-trillions
Cand DJT a redus imigratia (ajutat si de alti stimului) economici US redevine cea mai competivia ecomonie a lumii iar cand imigratia era incurajata de Obama pierdea in competitivitate.
„SUA redevine cea mai competitivă economie a lumi”
De ce?. Sunt mai multi factori dar foarte importanta este imigratia care costa statul 150 de miliarde anual. Sigur, ea oferea mana de lucrui ieftina, numai ca datorita lacomiei celor din conducerea companiilor + costurile necesare companiei pro imigratie (campani/donatii politicieni, ziaristi, media, etc), avand mana de lucru ieftina, nu prea investeau in cercetare/inovatie. In timp, datorita lispei inovatiei, eficienta acelor companii scade si cu ea si economia.
Costurile de 150 miliarde pe care statul trebuiea sa le suporte ca sa platesca pt. imigratie trebuiau luate de undeva si se vedea de unde: armata care se micsoara, retragerea din anumite regiuni, infrastructura ca se degrada, nu se mai investea in cercetare si invatamant ca pana atunci si nici nu mai cerea inovare de la firme (prin comenzi care sa determine cercetare), etc.
In US imigranti vin ca sa munceasca spre deosebire de Europa unde situatia este si mai grava caci ajutoarele sociale oferite sunt mai consistente iar cei adusi nu prea muncesc. Asa se explica, in mare, somajul (mai ales in randul tinerilor) si datoriile Italiei, Spaniei, Greciei, etc.
Social si de coeziune sociala
Social vedem foarte bine efectele imigratiei si conflictele dintre civilizatii in zonele no-go unde statul nu mai controleaza situatia iar politia este atacata. Tot acolo multi dintre locuitori nici nu stiu limba statului in care traiesc.
Infrationalitatea ridicata este o alta consecinta:
Effects of Immigration on African-American Employment and Incarceration
„The 1980-2000 immigrant influx, therefore, generally ‘explains’ about 20 to 60 percent of the decline in wages, 25 percent of the decline in employment, and about 10 percent of the rise in incarceration rates among blacks with a high school education or less.”
http://www.nber.org/digest/may07/w12518.html
Invatamant:
Uite ce se intampla in Germania cu invatamantul, calitatea lui scade cam in toata tara datorita imigrantilor care multi dintre ei nici nu pot invata sa comunice ori sa intelega germana (exact ce am prezis acum ceva timp decaderea acelor tari). Probleme este atat de grava incat va avea repercursiuni economice, vor apare generatii mult mai putin instruite si capabile sa efectueze munci mai complexe (oricum economia germana nu era prea inovativa)
https://www.welt.de/politik/deutschland/article181194094/Bildungsmonitor-Lehrerverband-beklagt-Integrationsprobleme-an-Schulen.html?wtrid=socialmedia.socialflow….socialflow_twitter
Problema necunoasterii limbi statului gazda este atat de grava si raspandita incat deja incep sa existe discutii ca araba sa devina o limba oficiala a statului invatata de toata lumea (sustinute de tabara islamista care nu este neparat doar musulmana). In Franta ministrul invatamantului:
“« L’arabe […] est une très grande langue littéraire et qui doit être apprise ; pas seulement par les personnes qui sont d’origine maghrébine ou de pays de langue arabe », a souligné le ministre.”
Securiate si geostrategie
Atentate, terorism, extremsim.
Imigratia ofera parghi unor state si organizatii asupra statului gazda care nu isi va mai putea gandi startegiile fara a tine cont de interesele acelor care controleaza zonele no-go.
In timp Franta, UK, Germania, Suedia, etc for deveni “pasalacuri” turcesti sau arabe” cu o mare probabilitate sa dispara ca state unitare. Bolnavii europei, puterea lor se va transfera inspre est.
noi suntem ocoliti de problema asta iar statele dezvoltate din occident au suficienti bani sa o gestioneze corect. Doar ca problema e politica, nu vor deocamdata.
Sa ne intoarcem la problemele noastre! Deci?
Din pacate nu suntem (este mult de scris si nu am timp acum).
Alt program care a avut succes in a ceste nr. de nasteri este cel polonez:
More births in Poland in 2016
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/291488,More-births-in-Poland-in-2016
Si in 2017:
„Family, Labour and Social Policy Minister Elżbieta Rafalska said: „We have a third month of growth and it’s rapid growth” in the number of babies being born.
She said that November and December saw increases of 15 percent and 12 percent, while in January 4,000 more children were born than in the same month last year, a 14 percent increase.
Rafalska said Poland had not seen such a spike in births since 1995.”
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/300598,More-babies-in-Poland-one-year-after-new-payouts-for-parents
Oare de ce cand erau ceilanti la guvernare nu au gasit solutii de a creste nr. de nasteri?.
More children born in Poland: family minister
More than 402,000 children were born in Poland in 2017, the highest number in “many years”, the country’s family and social policy minister said on Friday.
Elżbieta Rafalska was responding to reporters’ questions about the results of the Polish government’s flagship “500+” child benefits programme.
Poland’s socially conservative Law and Justice party, which came to power in late 2015, aims to ease the burdens of child rearing by giving families with two or more children a handout of PLN 500 (USD 134, EUR 116) a month per child.
http://www.thenews.pl/1/9/Artykul/385913,More-children-born-in-Poland-family-minister
…
Am sa repet de fiecare data, nu se poate discuta despre o strategie de crestere a natilitatii fara a se avea in vedere componenta psihologica prin care sa se realizeaza un mediu care sa sustina familia (se nasc mai multi copii decat in cazul parintilor singuri) si natalitatea. Este ceea ce lipseste acum.
In occcident, posibil una una din cele mai perverse, propagande contra natalitatii, este eliminarea “sterotipurilor de gen” si cum maternitatea este unul din acestea prin ricoseu si impotriva natalitatii. Din pacate si la noi se incearca impunerea ei. Daca pornim pe drumul CP s-a terminat.
Natalitate:
Trebuie urmarit si sustinut intregul “lant” de la nastere pana la absolvire si intrarea in campul muncii.
In Romania masura care ar avea impact, cat se poate de rapid, in cresterea natalitatii este combaterea infertilitatii cuplurilor care poate ajunge si pana la 30% (daca adugam si cele care au sanse mici sa conceapa natural). Asigurarea, gratuita (sau acoperirea a cel putin 90% din costuri), de catre stat a tratamentului necesar ori a procedurii de fertilizare in vitro (multiple incercari) ar duce la o crestere cu cel putin 20% a nasterilor (sansele de gemeni la fertilizare in vitro sunt mari).
Suntem singura tara care nu ofera asa ceva, si dupa vin si se plang ca imbatraneste populatia.
Nu am sa mai reiau ce ai scris si tu. Se pot studia si adapta masurile luate de Ungaria si Polonia, atat cele materiale cat si ideologice (:) ).
PS: In Romania operatiile de schimbare a sexului sunt gratuite in tip ce tratamentele contra infertilitatii trebuie sa le platesti. Asta spune cate ceva cel putin in plan simbolistic.
Forta de munca:
In Romania nu exista un deficit structural de muncitori ci numai in anumite sectoare (mai bine zis pt. anumite posturi). Exista si o discrepanta in ce priveste somajul intre anumite parti ale tari deci o posibila solutie este crestrea mobilitati fortei de munca (ajutata de gurvernanti si companii) si recalificare.
Multe persoane beneficaza de ajutoare sociale, o regandire a acestora va determina intrarea in campul muncii a unei parti din ei (posibil o reorientantare spre “cupoane” in defavoarea banilor).
Din R. Moldova se pot cauta muncitori (recrutare, aducere) ca si din tari unde exista minoritati romanesti.
Multe se pot face, ma limitez la ce am scris … Crezi ca se va face ceva…