Despre dotarea armatei indiene cu un nou sistem VSHORAD am scris prin iunie 2018, atunci se facea că ivanii venisera cu cea mai ieftină rachetă-IGLA S, dar în timpul testelor indienii remarcaseră fără prea mare entuziasm că fierătania ivăneasca, cităm un ofițer de rang înalt : ”Indian army discovered Igla-S system fielded by Rosoboronexport to be non-compliant and not-recommended for induction into the service because it failed missile locking and direct hit repeatedly during both separate trials.”
Adică dă-i și dă-i poate, poate nimerește, lucru pe care indienii l-au văzut rar. Dar în India. Rusia este puternică, GRU/FSB-ul veghează și cum s-a întâmplat cam de fiecare data (de multe ori chiar), hindușii vor fi păcăliți într-un fel sau altul.
Amintim aici doar câteva păcăleli (escrocherii mai bine zis) pe care ivanii le-au tras hindușilor: portavionul – a sărit prețul de peste două ori și termenul de livrare de trei ori, MiG 29K-o pramatie de avion, cu o glumă de motor, s-au defectat de la primul zbor, submarin din clasa Kilo, proaspăt reparat la ruși și explodat la indieni, submarin nuclear închiriat din Rusia defectat imediat, alți bani pentru reparații, rachete AT Invar (pentru T 90 fabricat în India), ivanii i-au păcălit că le transferă licența, după semnare au refuzat să le dea și sistemul de ghidare etc etc…
Ori toate acestea nu pot fi chiar întâmplătoare și cum corupția este în India mult peste tot ce ne putem noi închipui, rezultatele sunt mereu aceleași.
Cu această ocazia indienii chiar au reusit performanța de a achizitiona un sistem AA portabil pe care Rusia îl cam scoate din dotare, înlocuindu-l cu Verba și întrebarea care se ivește este de ce India n-a cumpărat Verba (adică viitorul) ci da 1,5 miliarde de dolari pe Igla S (trecutul)?! Probabil din cauză că GRU/FSB veghează…
Revenind la afacere, indienii vor primi cu totul 5175 de rachete, din care 2315 bucăți gata de luptă, 260 de rachete dezmembrate pe componentele principale (un fel de LEGO), 1000 de unități dezmembrate pe componente mai mici decât cele 260 și 600 de bucăți care ar urma să fie fabricate (asamblate cel mai probabil) în India.
Pentru mai multe amănunte privind epopeea acestui contract, intrați pe articolul din iunie, chiar n-are rost să reiau datele, AICI.
GeorgeGMT
George parca cele doua sub-uri au avut parte de arhicunoscuta competenta indiana. Cel putin asa stiu eu. Erau parca in port la reparatii sau realimentare cand a dat indianu peste ele.
Unul dintre ele a suferit avarii grave abia venit la reparatii din Rusia, ala nuclear inchiriat s-a defectat aproape imediat cum a ajuns in India si a fost nevoie de interventii la nivel de premier pt ca rusii sa vina sa-l repare.
Cred ca CA-94 M loveste tinta mai des decat Igla-S. Pacat ca are raza de actiune scurta…
Sigur ca da…..in your dreams….Igla-S de rele ce au fost si sunt in Ukraina au cam facut inutilizabila aviatia vecinilor dar nah, e mai simplu sa facem misto de altii si sa nu ne uitam la datele statistice.
Apoi turcii si-au luat-o cu AH 1 Cobra tot de la o Igla deci e naspa racheta, la fel si Stinger-ul este naspa daca nu ai operatori care sa se foloseasca de avantajele rachetei pe care o ai.
Indienii nu prea exceleaza la acest capitol sa se foloseasca de avantajele propriei arme, sa nu uitam ca au reusit optimizarea la scaunul Mirage 2000 ca a ajuns singur scaunul sa se catapulteze prin acoperisul hangarului deci sunt specialistii Asiei in domeniul acesta.
@mecanicu,
Din ce stiu eu…. CA-94m avea cap IR de la la israelieni. Sau del putin o colaborare cu evreii.
Poate gresesc totusi.
Oricum un alt element important e raza de actiune…. de preferat sa fie peste 4,5 -5 km
Bine si cat de bun crezi ca este capul acela de cautare israelian din 1995? Fa un exercitiu ingineresc despre ce poate produce Rusia in 2015 vs. 1995 Israelul, apoi uita-te la ce poate un PC din 1995 vs. un smartphone 2015 si ai sa vezi diferente sensibile -de aici achizitie si putere de procesare uriase. De aici rezulta si ca oricat de modern a fost sistemul romanesc combinat cu cel israelian odata acum sigur nu mai este la zi.
Cate tari au cumparat MANPADS din Israel si cate tari au cumparat Stinger sau Igla?
Nu e tocmai acelasi lucru pentru ca nu e vorba despre putere de procesare (doar).
Sigur Iulian nu este vorba doar d eputere de procesare si algoritmi, este vorba si de senzoristica de achizitie a tintei, si capacitatea senzorulului IR de a descoperi tinta in conditii de bruiaj, flares etc. Sa nu uitam ca si germanii au fost surprinsi de capacitatea R 73-ului la vremea unificarii si ca toata lumea occidentala a subevaluat grav acea racheta pana au inceput sa o testeze.
Deci in 1995 Igla era cel putin la acelasi nivel ca si Stinger-ul si probabil ca un pic peste ceea ce avea Israelul. Sa nu uitam ca rusii au dezvoltat constant in domeniul rachetelor antitanc si MANPADS deoarece la aviatie erau constienti ca sunt in urma cu vreo 10 ani la capitolul avionica.
Apoi cinematica rachetei aici sa nu uitam originile CA 94M si c emotor racheta foloseste deci nu cred ca este peste Igla S oricat ne-ar placea noua sa credem.
Nu prea avem noi tehnologie cutting edge in niciun domeniu care sa fie sigur peste cea rusesca actuala.
Din punct de vedere al cinematicii probabil Igla-S este deasupra CA, dar nu cu mult.
Din punct de vedere al sistemului de detectie si urmarire a tintei, luind in calcul ce am citit despre evolutia lor, as spune ca au performante comparabile, fiind din aceeasi generatie din punct de vedere al evolutiei.
Daca insa vorbim de Verba e alta discutie.
@ Iulian – eu tind sa cred ca Igla-S este mai avansata si ca are mai mult „combat prove” decat orice CA 94M, doar Stinger-ul se poate compara si la MANPADS cu ea, restul sunt sub nivelul de testare reala a acesteia.
Acum ca ne place noua sau nu Igla-S pare mai la zi ca si CA 94M din cam toate punctele de vedere.
Din ce stiu eu CA 94 este o evolutie din Strela mai exact SA-7 Grail care nici ea nu este o racheta rea dar care a fost inlocuita cu Igla S care la randul ei este inlocuita de Verba.
Dap, foarte corecte toate punctele scrise. In ceea ce scriam plecasem de la ipoteza ca MANPADS pe care le avem le-am folosi contra elicopterelor, caz in care diferentele intre Igla-S si CA-94M nu sint semnificative. Daca ar fi folosite impotriva avioanelor, diferentele dintre ele se pot vedea.
Cert e ca fara a avea profilele de zbor putem face doar analize pe baza informatiilor publice, care pot avea sau nu succes.
Completare.
Daca vorbim de tehnologii cercetate de noi, cutting edge, ai dreptate. Daca vorbim de achizitii, am facut pina acum doua alegeri bune – Patriot si HIMARS (fara a ma uita la ele comparativ, dpdv al performantelor cu ce au vecinii). Hai trei daca punem si F16 si luam in calcul sa ii facem upgrade in continuare.
Din punct de vedere al capacitatii de productie si cercetare nu avem cum sa producem MANPADS autohton in urmatorii cel putin 5 ani. Cu offset, de la MBDA cel mai probabil, am putea.
Sunt de acord ca poate MBDA-ul ne-ar putea ajuta la rachetele cu raza foarte scurta de actiune Mistral – din pacate insa acesta nu este un MANPADS ca si Stinger-ul ci este un sistem complementar pe care il poti pune pe platforme usoare, elicoptere de transport si atac( daca le ai) – da aici clar este mai recomandat Mistral-ul in comparatie cu Stinger-ul.
eu zic ca e MANPADS, dar nu ca Stinger 🙂
Dap se poate spune si asa…este carabil nu portabil, ma rog daca toti ar fi Arnold S. ar merge sa ii spui portabil…
@ Chipp & Mecanicu
Aceeași informație privind capetele IR de la CA-94m o aveam și eu însă informația nu o pot clasifica ca fiind sigură.
Sunt ieftine, poți să ai un stoc mare cu care să tragi în tot ce mișcă.
Mai tragi pe dracu daca esti mort. Daca ratezi si iti faci simtita prezenta ala esti
Interesanta paralela intre articole: India cu Igla, Irlanda cu RBS-70. Fuecare cum il duce mintea.
Vedem ce-om alege si noi.
noi am ales la alegerile din 2016,
efectul este cu mult peste asteptari: toate investiile publice, inclusiv in inzestrare se indreapta spre un orizont cetos,
mai avem minim doi ani de împliniri maretze,
chiar daca am platit cateva baterii patrioate, pana la intrarea lor in serviciu mai este mul timp,
la fel operationalizarea f 16 care, la noi, nu poate zbura decat vara – o fi ceva legatura cu autobuzele turcesti care nu suporta aeru capitalei,
cand pica geru nu se mai aprind becurile in cutiile de viteze,
combinat cu balbele cu santieru Mangalia, productia de p5 in Romania fara sudori – la psr s-a pus o stire legat de câștigarea nu stiu carui campionat mondial de niste sudori romani
aviatia reactiva este incapabila, azi, sa faca fata asaltului permanent efectuat de fratii de credinta de la rasarit asupra spatiului nostru aerian,
in rest licitatiile le stim,
licitatie moderinzare fregate anulata,
hotarare atribuire construire corvete catre damen anulata de asemenea,
licitatie baterii de coasa, plecata in raliu(sau poate o fi ruliu)…in coasta,
submarine cand vreti voi dar dupa 2030 ca hartia suporta,
elicoptere atat bell cat si frantuzesti – sa fie acolo ca tot avem bani si nu stim cum sa ii impartim,
autostrazile praf, dar vin acuma tare din urma partenerii privatii care vor suge cum trebuie banu public,
metrou Drumu Taberei – cu proces castigat definitiv de constructor pt neplata lucrarilor,
majorări estimate in continuare de pensi si salarii cu consecinta reducerii mai aprige a tuturor cheltuielilor publice ca sa ai certitidunea ca o sa intri in colaps,
reactoru 1 cu banii de retehnologizare haliti de actualu guvern pt pensii si salarii,
la fel cu intretirea Sistemului Energetic National si a Sistemului National de Transport al Gazelor Naturale,
un singur capitol de cheltuieli publice are resurse fara numar: catedralele,
am inteles ca grecii si italienii au inceput cu impozitele la biserici,
noi mai asteptam inca vreo 100 de ani,
ar fi păcat sa recuperam din decalajul pe care il avem fata de ei,
realizarile bisericii noastre sunt de departe peste ce au avut italienii si grecii in istorie – asa ca la noi nu se justifica impozitu
dar avem inca speranta,
iese ordonanta cu aministia si gratierea si sa vezi atunci ce rachete ne vor trimite conducerea palavramentului direct de la tribuna,
eventual dupa modelu unguresc, revenim la dijma, uium, văcăritul si toate impozitele de pe vremea lui Horia, Closca si Crisan,
la ministeru de finant avem certitudine ca trebuie sa fim legati de glie,
https://adevarul.ro/locale/botosani/Taranii-soldati-spalat-rusinea-romaniei-razboi-mondial-atacurile-kamikaze-intrate-legenda-1_5c14f10bdf52022f7580a301/index.html
🙁
De ce nu isi baga nasul si C.I.A. si/sau M.I.6(prin traditie, mai degraba acestia)prin India sa contracareze influenta G.R.U./F.S.B. si sa se previna asemenea „afaceri”, ca sa se mai deie un pumn economiei rusesti?? 🙂
Probabil ca India este foarte penetratata, pe de alta parte hindusii au vrut Stinger dar nu li- s-a dat cu transfer de tehnologie. Ciudat cum a pierdut Mistral 2/3 in fata Igla S.
o fi pretul, ca rusii dau din casa ceva de care nu mai au nevoie si e amortizat demult ca si costuri, pe cand Mistral… 🙂
Dintr-o discutie veche cu cei de la MBDA am aflat ca au participat la competitia indiana cu Mistral 2, nu 3. Oricum, probabil ca motivul pentru care a pierdut a fost pretul mare si nu neaparat performanta redusa prin comparatie cu Igla S.
@Green,
Ca aa tragi in tot de misca… si aa lovesti ceva… trebuie sa trimiti cate 2-3 rachere pe tinta.
Si sa te rogi ca 1 sa loveasca tinta…
Mai e ceva… ai nevoie de o raza peste 5-6Km da sa mai ai sanse, dupa ce rateaza prima racheta.
Daca ai raza limitata… la 3-4 Km… si ai ratat tinta… mai ai la disspozitie maxim 7-10 sec sa mai faci ceva… altfel esti mort.
Deci IGLA-S face parte din ultima linie de aparaee AA. Daca asta rateaza, nu mai ai ce face… esti mort.
Nu esti mort de loc. Rateaza a ta, dar de obicei trag 2-3. In plus avionul/elicopterul oricum trebuie sa faca manevre evazive, castigi timp sa te ascunzi. In plus are de indeplinit o misiune nu sa caute sa vada cine a tras. Adica merge sa bombardeze cu 2 bombe, fiecare de 1,5 milioane $ nu stiu ce obiectiv si cineva trage, iar pilotul o sa abandoneze misiunea sa inceapa sa patruleze in speranta ca o sa vada cine a tras din nu stiu ce garsoniera sau subsol, apoi o sa foloseasca munitia scumpa destinata altui obiectiv in speranta ca o sa il pedepseasca pe neobrazat???
Obiectivul ramane nedistrus, munitia folosita…Ma indoiesc ca razboiul este asa. Pilotul care abandoneaza misiunea ca sa vada cine P**a mea a tras..,. ar trebui trimis la curtea martiala mai ales daca a risipit si 3 milioane $ in proces
Corect
Stiu ca a mai fost postat:
https://www.youtube.com/watch?v=yDNKFHP4nbE
proverbialul sac fără fund există și se numeśte india.
nu cunosc țară care să arunce în așa hal cu banii pe prostii,rușii și-au găsit ceamai bună sursă de fonduri.ar trebui să-i includă în calculul bugetului federal la fiecare început de an.
când îți bați joc de banul public în felul ăsta meriți să fi păcalit.
Pai cred ca ii includ…
Saab cu RBS 70 au oferit un pret de 2.6miliarde iar francezii de la MBDA 3.7 $ miliarde !
https://sputniknews.com/asia/201812121070618212-india-negotiates-russian-missile-defence/
Cat despre teapa data ,indienii au dorit Igla desi ivanii si au dat acordul pentru Verba ,indienii fiind multumiti de comportamentul avut de Igla in regiunea Himalaya
http://idrw.org/why-indian-army-picked-controversial-russian-igla-s-system/
Nu pricepusi deloc de ce care o fi motivul, o fi coruptia altceva cam care poate fi, cam multe „fieratanii ivanesti” tot dau rasol la export, poate daca nu le manevreaza vreeun Ur(u)s nu functioneste.
Numai un barbat capabil cu vodka incl. probabil e demn sa manuiasca, cam ca la Excalibur…….palosul
E foarte greu să scoți un contract pentru antirachetă și antiaer. Să nu uităm că SUA mereu se bazează pe rachete și avioane. Respectriv, ei nu vând oricui arme, care ar putea ajunge pe mâna inamicilor și/sau ar putea fi folosite împotriva lor. NATO cred că la fel. China normal că nu le vinde din motive evidente (sau le vinde copii ale celor rusești de calitatea și mai proastă). Rămân doar rușii. Iar IGLA împotriva Pakistanului sunt OK.
vad ca francezii si suedezii au contestat licitatia pe motiv ca rusii nu au dovedit printr-o demonstratie pe viu ca sistemul lor functioneaza, lucru care era cerut in caietul de sarcini.
vom vedea ce se va intampla cu licitatia asta.
foarte ciudata alegerea unui sistem care nu merge pentru un sistem defensiv extrem de important.
FSB , echivalentul SRI de la noi, insa cu atributii mult mai mari si mult mai puternic(trupele de graniceri apartin de FSB)actioneaza doar in Rusia in timp ce SVR este serviciul de informatii externe al Rusiei, echivalentul SIE de la noi.
@Sorin
Din 2013 FSB oficial are voie să acționeze în afara granițelor Rusiei. Printre altele are voie să trimită ”consilieri” și ”specialiști” în alte țări. Putin pe ai lui nu-i lasă.
P.S. pe lângă SVR, mai este GU (fostul GRU). Și toate acronimele astea se ”iubesc” reciproc până la moarte.
Da, dar principalul serviciu extern de informatii este SVR.GU este serviciul de informatii al armatei ruse.Credeam ca si azi, acest serviciu de informatii se numeste tot GRU, ca in perioada sovietica.
Niciodata CEKA si succesoarele sale, inclusiv KGB, nu s-au iubit cu GRU.Rivalitatea, orgoliile si dorinta de a fi mai influent au facut sa existe ura intre ele.Nu stiu cum este in SUA, intre serviciile militare de informarii ale armatei, marinei, aviatiei, garzii de coasta, infanteriei marine , atat intre ele cat si ele versus cele civile, versus CIA, FBI, SECRET SERVICE,DEA, etc.NSA apartine armatei.
@Sorin
Între ”principalul” și ”doar SVR” este o diferență destul de mare.
btw, Secret Service și DEA nu prea au ce căuta în lista ta.