Despe T 72-ul dâmboviţean

 

Partea a VI-a

DSCI0031

A te simţi ca „Regele unei ţări ploioase” este poate o expresie plastică şi un pic forţată într-un context unde se vorbeşte despre tancuri. Dar cum naiba puteai să te simţi când brusc ai aterizat în mijlocul unor bisericuţe unde nu cunoşteai pe nimeni şi nu aveai habar de ceea ce se punea la bătaie, unde mulţi încercau să-ţi intre pe sub piele, ca microbul de râie, atrăgându-ţi în acest fel atenţia asupra bunelor lor intenţii şi capacităţilor profesionale?!…

Başca, una era prevăzut în statul de organizare, alta era situaţia reală, gradul de încadrare cu personal abia dacă ajungea la 50 %, iar tehnica existentă (şi aici amintesc doar cele 108 tancuri, înaintea aducerii TR-urilor 85-M1, era de aproape 300% faţă de stat), faptul că unitatea trebuia să păzească şi să asigure buna desfăşurare a activiţăţilor într-un poligon de garnizoană, un poligon redus pentru tancuri, un tancodrom, un GAZ, două depozite de muniţie şi să mai şi asigure întervenţia, cu o subunitate de valoare pluton infanterie (constituit din tanchişti!!!) la depozitul de muniţie de la Dichiu (undeva în creierul munţilor) şi la un alt depozit de armament şi muniţie situat aproape de Ploieşti.

DSCI0012

 

Ca şi cum toate astea nu erau de ajuns, în cazarmă înfiinţându-se un comandament al unei mari unităţi de logistică (Brigada, iar ulterior, Baza 2 Logistică „Sud”), Cdt. B. Tc. şi cu a sa unitate, care nu se subordona acestei mari unităţi, erau puşi să se mute dintr-un birou în altul şi dintr-o clădire în alta, mai ceva ca ţiganul cu cortul. (Va urma)

Ultima parte

tROfi53.ro

DSCI0070

 

16 comentarii:

  1. Va rog frumos sa-mi spuneti la ce ajutau tablele acelea de pe margine (de deasupra senilelor)…

    • @red. Acelea sunt panouri blindate de protectie ce erau atasate in partea fata a senilei atunci cand tancul intra in lupta, acestea au rolul de a proteja cat de cat senila si sistemul de rulare la un atac cu HEAT si ATGW. Cand a fost vazut pentru prima data oficial, in anul 1977, tancul T-72 n-avea blindaj reactiv, si-atunci foloseau aceste panouri blindate. Erau totusi o protectie relativa, dar erau mai bine decat nimic. De asemenea, o dotare ce apare rar in poze sunt celebrele „butoaie”, rezervoare suplimentare de carburant atasate in spatele tancului, dotare specifica tuturor tancurilor sovietice, inca din WW II. La T-72, din cate stiu, aceste „butoaie” cresteau autonomia de la 480 km cu rezervoare interne, la 700 km, ceea ce nu era deloc putin. Normal, in lupta nu se foloseau din motive lesne de inteles!

  2. Un fel de „fusta” anti-cumulative.

  3. Salutare. Si eu am o intrebare (ca nu reusesc sa identific ) ce este acel äccesoriu”aflat pe turela in dreptul nr de inmatriculare ?!

  4. Cred ca-i un periscop sau un tub de ventilatie .

    • Cel din spatele numarului s-ar putea sa fie o teava telescopica pentru esapament la trecrea vadurilor…

        • S-a răspuns deja, în mare, la întrebările privind cele două piese, acea „placă cu vizor” şi acel tub telescopic. Acestea făceau parte din echipamentul pentru trecerea prin vad adânc şi pe sub apă.
          Cât despre lamă de buldozer, macara, cabestan şi dragoare de mine, nu am avut pentru T-72, însă am avut pentru tractoarele de tanc pe şasiu de T-55 şi am avut TR-uri şi T-55-uri pregătite pentru a li se ataşa dragoare de mine. În plus, am avut şi două poduri de asalt, care şi acum, prin spectaculozitatea lansării podului, constituie „sarea şi piperul” prezentărilor demonstrative de tehnică, prilejuite de „Ziua Forţelor Terestre”, „Ziua Tanchistului”,”Ziua Porţilor Deschise” sau alte evenimente.

          • D-le Colonel, eu zic din cate am putut vedea in poze desii cam greu datorita unghiuli ca exista o lama de autoexcavare pt sapat locas de tragere !!! Doar ca ea trebuia pregatita /decuplata din bolturile de prindere de echipaj ! Acel sistem de lama a inceput sa fie montat de pe tancurile de tip T-64 si la obuzierele 1S3 Akatsia .

  5. Acea teava este un schnorchel, acesta fiind telescopic si destinat trecerii prin vaduri adanci. Alaturi de sistemul de protectie NBC si dispozitivul de vizare nocturna cu infrarosii a tintelor, faceau parte din dotarea standard a T-72. Tancul mai putea fi dotat cu o lama de excavator ce ajuta la indepartarea obstacolelor sau la pregatirea pozitiei de tir. Nu stiu daca toate acestea au dotat si T-urile 72 romanesti, poate domnul colonel ne poate confirma sau infirma existenta lor in dotare. La sovietici si restul Pactului erau in standard.

  6. Am o nelamurire si intreb si eu se poate dota armata Romana cu bani privati , adica ceva de gen dati un leu pt ateneu , un cont public unde romanul poate dona cat are si cat crede de cuvinta , acest cont sa fie administrat la vedere si sa se faca achizitii numai cu licitatie publica si cu specialisti in domeniu , banuiesc ca se pot pune anumite clauze pt folosirea banilor gen cumparare de tehnica militara noua , si la revitalizarea industriei militare ….

  7. @Kasapu. Ideea in sine nu este rea, si eu as dona bani cu placere! Din cate stiu asa ceva nu se poate insa, daca-mi aduc bine aminte, pe la inceputul anilor *90, celebra CADA sustinea o astfel de initiativa. Armata „traieste” de la bugetul statului, asa poate fi lesne controlata si tinuta „pe calea cea buna”…”Baietii” nu trebe’ sa ramana fara „papica”, nu-i asa? Ei, saracii, de unde ar mai „suge”, bietii!

  8. Dupa astia o sa ajunga sa moara romanul cu furculita in mana la razboi , un plus cred ca ar fi bine venit , am inteles ca ministerul a bagat in 5 anii 500.000 de euro in proiectul Saur , sunt sigur ca un leu pt ateneu a strans mult mai multi bani , in fine astia care „Suge” si ei ca sunt baieti buni din achizitii de armament la mana 7-a de ce nu merg si ei la loc cu racoare ?? Cu bani putini se pot face multe , numai interes sa fie , in rest pace ca daca este razboi o sa merg sa recrutez tot parlamentul sa distruga ei cu grenade de mana t72

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *