In 2016 s-a putut remarca un nou suflu, macar prin prisma vointei declarative, in ceea ce ar putea sa devina o campanie sustinuta de dotare a structurilor Armatei cu noi echipamente si sisteme de armament. E adevarat, un suflu cam tardiv dupa aproape 3 ani fara achizitii majore, totodata 3 ani de la inceputul violentelor in Ucraina.
In 2015-2016 am putut vedea o achizitie in valoare de 130 milioane de euro pentru rachete anti-tanc Spike ER, o achizitie foarte necesara de altfel. Am putut vedea de asemenea si lansarea de RfI (Request for Information/ Cerere de Informare) pe pagina ACTTM (Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare) pentru multe alte sisteme de arme, cum ar fi: rachete anti-aeriene cu raza lunga, elicoptere, sisteme de artilerie autopropulsata, artilerie reactiva cu raza lunga, tancuri, autovehicule de transport blindate 4×4, camioane, drone, etc…
Mai avem in derulare si procedura (aproape finalizata) de achizitie pentru modernizarea celor doua fregate Type 22, achizitionarea a patru corvete SIGMA, lansarea in productie a noului transportor blindat pentru trupe AGILIS 8×8 (joint venture intre UM Moreni si compania germana Rheinmetall fiind semnat), achizitia celei de a doua escadrile de avioane multirol F 16.
In perioada 2014-2016 s-au mai cumparat cateva radare terestre, cateva vehicule 4×4, ceva drone dar nimic semnificativ, cu impact major in capacitatea de lupta a armatei romane. Putem doar spera ca anul 2017 sa fie unul in care sa se concretizeze macar 2- 3 programe de achizitii de mare anvergura, programe amanate deja in mod repetat incepand din 2007, doar ca nu trebuie sa ne entuziasmam prea mult.
Ar fi foarte bine ca in 2017 bugetul MApN sa fie de 2% din PIB (2,39% fiind minimul cerut de NATO si pentru care ne-am angajat initial la aderare), ar fi foarte bine ca macar achizitiile enumerate mai sus, ca fiind foarte aproape de finalizare sa ajunga in stadiul de contracte semnate, ar fi… ca ne-am saturat de eternul «DE LA ANUL».
Referindu-ne strict la bugetul MApN, din prezumtivul procent de 2% din PIB alocati apararii trebuie scazut aproximativ 0,4%, procent care reprezinta pensiile militare, bugetul fiind in realitate de putin peste 1,6%, de aici si angajamentul asumat in fapt de Romania la intrarea in NATO de a aloca anual pentru armata 2,38%.
Din pacate stim cu totii ca in dotarea Armatei Romane inconstanta decizionala la nivel de achizitii este foarte mare (nu din vina armatei ci a politicului) astfel ca nu ne ramane decat sa speram.
Revenind la dotare si la necesitatiile sau oportunitatea acesteia, trebuie sa fim foarte transanti: chiar daca aceste contracte vor fi asumate de noul guvern ar fi doar o picatura intr-un pahar cu apa, fata de ramanerile in urma pe aproape toate domeniile, si asta datorita faptului ca in ultimii 12 ani bugetul pentru dotarea cu tehnica de lupta a MApN a fost practic zero. Daca din 2017 se va porni un program sustinut de dotare am avea nevoie de mult timp, vorbim de cel putin un deceniu, pentru a ajunge din urma planurile enuntate la inceputul anilor 2000.
In acest moment starea echiparii armatei romane este foarte, foarte ingrijoratoare !
Ne lipseste aproape in totalitate tehnica de lupta moderna, iar pe anumite paliere ne lipseste tehnica de lupta cu totul, astfel, avem inca in dotare tancuri T 55 ca tanc principal de lupta (un tanc bun pentru mijlocul anilor “60), avem inca in dotare transportoare blindate TAB-60, TAB-71, avem o aparare antiaeriana bazata pe sisteme din anii ‘60 si ’70 ai secolului trecut, fiind mai mult decorativa, nu avem suficiente camioane militare, nu avem masini blindate 4×4, avem in flota nave care nu prea pot sa faca mare lucru in caz de criza, nu avem suficiente avioane de lupta, nu avem elicoptere moderne, nu detinem suficiente drone, nu avem artilerie moderna (folosim in continuare doar tunuri tractate), nu avem rachete tactice cu raza medie si lunga, dotarea infanteriei este foarte departe de standardele NATO…
Ca sa oferim o imagine mai clara, este ca si cum la 1917 am fi luptat folosind aproape exclusiv armament de la 1877, din razboiul de independenta (fara mitraliere, avioane, masini blindate, baloane de observatie sau alte noutati tehnologice militare), sau la 1944 folosind armament din primul razboi mondial.
Prin prisma necesitatilor am avea nevoie sa inlocuim cam tot, am avea nevoie practic de o schimbare cvasitotala a “garderobei”, dar acest lucru necesita bani, iar bani necesita vointa politica.
Sa nu credeti insa ca dotarea Armatei este vreun moft sau ca banii folositi pentru achizitii sunt bani luati de la gura cuiva, dimpotriva o inzestrarea facuta cu inteligenta ar putea fi un real ajutor pentru cresterea economica, pentru reindustrializarea Romaniei, pentru crearea de locuri de munca.
“Secretul” unei dotari profitabile atat pentru siguranta nationala, cat si pentru economie sta in investitia in cercetarea si productia militara autohtona dar si in ceea ce generic cunoastem ca fiind investitiile compensatorii (Offsetul), pe domeniile unde avem nevoie sa asimilam produse straine. In linii mari dotarea se face avand in vedere dezvoltarea industriala a Romaniei, fie prin investitii compensatorii ale partenerilor nostri, fie prin transfer tehnologic (fie el si partial) si producerea in tara a respectivului sistem de armament, camion, transportor blindat, vehicul blindat 4×4, etc.
Prin folosirea judicioasa a offsetului nu numai ca o mare parte din banii cheltuiti pentru inzestrarea se reintorc in economia nationala sub forma de impozite, slujbe, dezvoltare economica pe orizontala, export, etc, dar putem obtinem acces la tehnologii de ultima ora care la randul lor pot fi folosite si pentru dezvoltarea pe mai departe a industriei civile.
Un exemplu ar fi Polonia, tara care a cheltuit aproximativ 4,5 miliarde de dolari pentru achizitia a 48 de aparate multirol noi F 16 C/D Block 50/52, iar investitiile americane, in cadrul programului de offset, s-au ridicat la peste 6 miliarde de dolari. Desi prin aplicarea noilor directive europene de concurenta echitabila pe piata produselor unii interpreteaza ca offsetul nu mai este acceptat, Polonia, Belgia, Danemarca si majoritatea tarilor din UE continua sa gaseasca modalitati de obtinere de investitii de compensatie pentru achizitiile militare: celebrul articol 346 protejeaza dreptul fiecarui stat de a-si incuraja propria industrie militara si de securitate si de a achizitiona dupa propriile interese.
In Romania, legislatia precede un offset de minim 80% pentru orice achizitie de import care depaseste 3 milioane de euro, in timp ce Polonia si chiar Germania aplica un offset de minim 100% din valoarea achizitiei.
Pe termen mediu si lung insa banii chletuiti astazi se inmultesc prin generarea de crestere economica si putem sa ajungem ca in 10-15 ani sa castigam mai mult decat am cheltuit. “Reteta” in sine este foarte cunoscuta, fiind folosita de cam toate tarile din lume, inclusiv de cele foarte bogate, care isi aleg partenerii de afaceri si in functie de offsetul pe care acestia se angajeaza sa-l faca in economia respectivei tari, de efectul multiplicator al acelor investitii.
Daca ne referim strict la nevoile de dotare ale Armatei Romane constatam ca astazi ne trebuie cam toate si cam toate ne trebuie…ieri!
Datorita lipsei cronice de finantare in ultimii 12 nu s-au facut practic nici achizitiii nici modernizari, acumulandu-se astfel intarzieri masive.
Costurile unei astfel de inzestrari pe toate palierele la dimensiunile si cerintele unei armate moderne sunt de asemenea cunoscute si mediatizate de aproape 10 ani, inclusiv de catre MApN si ministrii sai, variind intre un minim decent de 13 miliarde de euro si un confortabil varf de 20 miliarde de euro, in functie de optiuni si achizitia de echipamente noi sau deja uzate. Sa nu ne amagim, echipamentele uzate, cumparate mai ieftin si fara offset, sunt mai scump de operat si intretinut decat unele noi (costurile de operare dublandu-le pe cele de achizitie pe durata vietii produsului) si in plus, chiar daca suma cheltuita initial este mai mica, toti banii ajung in strainatate, fara nici un banut investit in PIB-ul Romaniei, PIB din care armata are alocati banii de achizitie. Este ca un efect de bumerang, necrutator !
O armata bine dotata este qintesenta suveranitatii nationale, este o necesitate la fel de mare ca plata pensiilor si a salariilor, avem nevoie de o armata bine dotata si pregatita la fel de mult ca si de spitale, scoli sau autostrazi si din fericirie dotarea armatei nu intra absolut deloc in contradictie economica cu scolile, spitalele sau pensiile, asa cum incearca unii sa ne tot minta, ci dimpotriva, un program national, bine pus la punct de achizitii ar duce la dezvoltare economica, la surplus bugetar pe termen mediu si lung, la mai multe slujbe bine platite.
In privinta programelor incepute in 2016 (pe cateva dintre ele le-am amintit la inceput) acesta sunt absolut necesare. Practic Marina Romana nu are astazi nici macar o nava moderna astfel cele patru corvete SIGMA sunt strict necesare. Nu avem transportoare blindate moderne, programul TBT 8×8 este si el de urgenta maxima, iar achizitia celei dea doua escadrile de F 16 ar fi doar continuarea drumului inceput, de modernizare a Aviatiei Militare, nicidecum sfarsitul lui…
Asadar o armata echipata modern nu este un moft, nu este o “tichie de margaritar”, iar sintagma “ cine ne ataca pe noi ca sa ne trebuiasca o armata puternica ?” este doar manipulare sau prostie crunta. Cum ar fi daca fiecare tara din NATO si-ar pune problema astfel : « ne apara NATO ! »? Practic NATO ar inceta sa mai existe, ar colapsa !
Avem nevoie de o forta militara credibila de descurajare, de o industrie nationala de aparare puternica, le putem realiza pe amandoua, banii vom gasi intotdeauna, iar dotarea cuplata cu un program sanatos si inteligent de offset si transfer tehnologic va genera o reindustrializare a economiei nationale, un transfer de tehnologii de ultima ora, mii de slujbe bine platite si pe termen mediu si lung surplus bugetar fata de fondurile investite.
Fiind o tara de granita a UE si NATO, singura cale este cea a unei dezvoltari economice solide, bazate pe investitii si cercetare, dublata de o structura de aparare puternica, pe modelul Coreei de Sud, sau daca dorim sa luam un exemplu din UE, atunci al Poloniei!
Sa nu uitam, armata nu este o jucarie ci unul dintre principalele atribute ale suveranitatii nationale !
GeorgeGMT si Marius Zgureanu
Articolul a fost publicat in noiembrie 2016 in THEMARKETFORIDEAS
PS Intre timp entuziasmul nostru moderat s-a transformat intr-o foarte cenusie realitate, unde contracte aproape semnate au fost anulate si acum discutam.
Dar poate este bine sa ne aducem aminte unde eram anul trecut, inainte ca noul guvern sa ajunga la putere.
Bun articol , de comentat ce sa mai comentam , am comentat de ne dor degetele. Situatia o stim cu totii . Suntem in pom .
eu nu as separa armata de politic in cazul acesta.
cele doua parti au lucrat in tandem pentru a atinge acesta performanta rusinoasa.
Suntem in situatia in care fiecare zi conteaza.
Am ratat startul achizitiilor de mult. Razboiul nu asteapta, vine peste tine daca e cazul. Noi ne comportam parca am putea decide cand incepe. Sau daca va incepe….
NImeni nu cred ca mai poate face previziuni in privinta dotarii armatei. Este deja o loterie unde vine unul, altul si o ia de la capat. Asa nu se va ajunge nicaieri, personal sunt resemnat.
Multa vreme de aici incolo o sa ne mai uitam la tablele alea plutitoare si zburatoare. Bineinteles din cand in cand peticite….
nu cred ca am ‘ratat’ nici un start….pur si simplu am avut la putere oameni care executa ordinele rusilor…iar astia fac in romania ce au facut si in ucraina – au dezarmat-o…
ce e jenant e ca tampitii astia de la conducere nici macar nu sint niste tradatori ‘profesionisti’…astia ne-au vandut pe bani de seminte cand puteau sa adune inca odata rezerva bnr ului…
Daca vrei sa zici asta merge si asa. Rezultatul e tot ala.
Te inseli amarnic. Au adunat mai mult decat rezerva BNR, dar in conturile lor din strainatate.
„nu avem destule avioane”
Definiti „destule”.
Eu as zice ca avem 6 F 16 la mana a 3a insufucente sa faca macar politia aeriana. Ne trimit eglezi completare da?
Auxiliar as intreba cati pilot avem .. ca am plecvat cu >100 MIg Lancerizate si timiteram cate o celela sa faca politice in zona statelir baltice (prea mici ca sa aiba aviatie. Ca daca sa zicem pe Marele tatat ALb il cuprinmde brusc o satre de ceva si zice imedita 48 de gugistiuci in Romania … acem oameni de intreinere si zbor?
Pai na iata o problema o inzestrarea facuta cu inteligenta ar putea fi un real ajutor pentru cresterea economica, pentru reindustrializarea Romaniei”
Reindustrializarea ! Pai avem dewstui carora cuvintele „ondustrie romaneasca” le prvoaca reflexul „Jos Comunismu” caci se „stie” comunistii au facut industrie ca sa .. sa.. aaa. Oricum jos industria si sa mearga mmuncitorii inapoi la tara sa dea cu sapa!
Sau sa emgireze in Spania si Italia!
Ca industie inseamna muncitori si muncitorio comunism! SI comunismul inseamna nationalism si militarizare! Si las ca stiu ei mai bine ca cum a fascut Cewsusescu industrie si tancuri si avioane asa ca nu tine cu ei!
Pe bune – astea sunt amitirile unor discutii din 1990-2000 . Persoane ieducate, care „gandeau” cum trebe (doar citeau 22 di Dilema), care votau „corect” (nu ca mine) numa ca nu faceau spume l;a gura
Cat despre mine ma stiti – sunt ptr dotarea armatei …. chiar daca as avea unele mici obiectii in ce priveste unele amanunte – adica dinati as prefra inatrieea capacitatii aeriene (inlcus cu AA) , paoi terestre si in fine marina si ca socotesc Glocku 19 fandoseala in condtiile cand producem md 2000 – cei drept fpetel si numa otel prea gtreu ptr posetute..
A da. Pai daca nu gandeau in termenii ceasusescu = inarmanre .. pai la cate „platforme” am fi avut nu mai avea, artlerie tractata .. si mai mancau o paine si noste munctotori din Romania …
Romania cu o economie bazata pe consum si cu evaziune fiscala necombatuta nu va avea niciodata o armata puternica. In plus Romania a pierdut un trilion de euro dupa 1989 din cauza coruptiei, a mafiei romanesti:
http://www.curierulnational.ro/Economie/2016-11-23/Oficial+ONU%3A+In+ultimii+26+ani,+Romania+a+pierdut+peste+UN+TRILION+de+euro,+mai+mult+decat+a+pierdut+de+la+%C8%98tefan+cel+Mare+pana-n+1989
„”România a fost vândută de cei care au preluat puterea în 1989 și apoi și-au dat-o unul altuia timp de 26 de ani, România nu mai deține nimic, nu are economie”. Acestea sunt doar câteva dintre acuzațiile extrem de grave pe care le-a lansat Călin Georgescu, Directorul Executiv al Instituției ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității, într-un interviu pentru Televiziunea Română, citat de B1TV.”
Candva , pe vremea cand inca nu aveam chelie si doar 88 kile in aprilie tara noastră a avut şi unităţi de metelurgie neferoasă, arondate minelor de cupru, argint, aur etc., dar au fost scoase din funcţiune în anii ’90, pe motiv că zăcămintele româneşti de toate tipurile s-au epuizat. După ce a fost închisă metalurgia neferoasă şi toate minele, a început privatizarea zăcămintelor despre care se spusese că s-au epuizat.
Azi .. insa .. incerpand cu anul 2013, România a început să exporte minereu de cupru (în loc de cupru) de la Roşia Poieni. Cuprul se tranzacţionează la valoarea de aproximativ 4.450 de euro pe tonă.
Deci cam asa vindem concetrat de minereu …
Inainte la desfintata unitate din Baia Mare se produceau anual
– 40 de mii de tone de cupru, pretul actual v mai sus (dar este fluctiabil)
– 120 de tone de argint nu stiu pretu da de cand cu fotografia digitala cererea a sdazut dramatic, variaza de speriat dar procum miniomu a fpts de 400 $ pe kilogram Destul sa dam gloace de la tablagiu in sus …
– 12 tone de aur … la un pret de cca 34 milionae euro tona (numa impuritatea asta ajungea ca in cativa ani sa plateasca curvetele alea de care v-ati amorezat sau 4-8 multiroale pe an)
Si mai erau biste oameni care munceau adica contribuiau cu impozite la stat, plateau CVAS samd.
Ma rog era poluare.
Poluare care acu s-a mutat la aia care prelucreza concentartul de ineru de arama si au neczuri cu niste tone de argint si aur care le impurifica arama.
Su ca noi suntem destepti importam cablu de cupru pentru demoararele lui BMW. P Cavluri probalil produse si din cupru produs din concentrateu exportat de la Roşia Poieni.
Cu alte cuvinte, Romania a devenit o tara „bananiera” cu o armata „bananiera” si nimeni nu a facut puscarie pe viata si nicio avere nu a fost confiscata.
Corcodusier ca la noi cresc corcoduse nu banane!
Corect.
Nea Ghitza ,suntem tara corcodushiera.
Patentat Nea Ghita pentru ” tara corcodusiera”.
MIrcea Dinescu nu eu.
Dar observatia este corecta …
” 12 tone de aur … la un pret de cca 34 milionae euro tona (numa impuritatea asta ajungea ca in cativa ani sa plateasca curvetele alea de care v-ati amorezat sau 4-8 multiroale pe an)”
Inca o mostra a gandirii comuniste; nene bizoane, cu regret te informez ca poti sa extragi si sa rafinezi nu 12 tone, ci 100 sau 1000 sau cate milioane de tone (e o metafora, sunt ironic, nu te mai face de ras ca la faza cu banul gaurit cu tunul interpretand-o la propriu) de aur vrei tu, pentru ca nicio cantitate posibila nu-ti aduce AUTOMAT un castig. Ba e chiar foarte probabil ca daca scoti foarte mult sa scada pretul pe piata, iar daca scoti foarte putin sa nu prea merite deranjul.
Sa ma explic: tu poti sa primesti pentru 12 tone de aur strict pretul pietii la momentul ala, poti sa-l vinzi sau sa-l tezaurizezi, dar valoarea lui este cat ai zis tu (12×34 mil USD pe tona, nu ma deranjez sa te verific, e un exemplu). Din pacate, ce n-ati inteles voi comunistilor niciodata este simplul fapt ca exista mereu si un COST de productie. Macar de v-ati fi uitat pe Discovery sau NG la emisiunile alea cu aurul din Alaska, etc sa vedeti ca faptul ca ai o cantitate de aur dupa o perioada de timp nu inseamna ca, Doamne Fereste, n-ai dat faliment intre timp!
In vremea comunismului s-a facut jaful cel mai mizerabil asupra mediului inconjurator, s-au minimizat costurile salariale si redus cat mai mult posibil investitiile in protectia muncii, intr-un cuvant totul era in mana statului. Nevoia enorma de valuta forte a facut sa fie vandute nenumarate produse la preturi de dumping, fara o legatura cu pretul lor real in lei sau cu munca bagata in acele produse. D-aia ati si dat faliment pe tot globul, din cuba pana in coreea de nord si mananca oamenii scoarta de copac in urma voastra, saraciilor! 😀
In ziua de azi daca pentru a extrage si rafina 12 tone de aur costurile totale sunt mai mari decat pretul pietii pentru cantitatea aia + beneficiile colaterale economice pe care le primesti din acea intreprindere economica inseamna ca ai PIERDUT bani, nu ca ai castigat ceva.
Ca sa nu mai spun ca inmultirea cantitatii cu valoarea ei (12 tone x 34 de milioane de dolari) si asumarea sumei totale ca profit (ai bagat-o pe aia cu corvetele, ca se puteau plati din valoarea aia in cativa ani) demonstreaza cat de totalmente afon pe orice element economic, chiar si „entry level” esti! 🙂 )))))))
Ca si 99,9% dintre restul comunistilor care asteptati sa „vi se dea”, de altfel, ca voi meritati! 😉
Ma puisor
ai o teasta goala rau….
ma baiete minerul ala de arama contine impuritati. Ti se cere cupru cu >99% puritate .. asa ca incerci sa indepartezi tot ce nu este cupru.
Asa ca cum sa iti zic ma destept cu derogare in cazul acesta aurul si argintul sunt „peste” caci sunt obtinute ca rezultat al rafinarii cuprului… In acest caz pretul lor de cost este minim – sa le torni in lingouri!
Fata de Alaska sau unele mine din Romania .. unde aurul este prins in „ganga” sterila si unde cam tot ce nu este aur este piatra fara valoare in acest caz de minereu de cupru „impuritatile” sunt pretioase!
Tu nu esti in stare sa pricepi ca ce se cauta sa se produca era cuprul nu aurul !
Ba .. cum sa zic .. nu este unicu caz in care „deseurile” pot fi folosite. Pacura (mazut) la incalzire.. LA fabricule de ulei „shrotu” (ce ranane dupa presarea semintelor de floarea soarelui) il faci halva sau il dai la vite .. din resturile de la fanricile de zahar … se scotea si alcool cu un pret minim (adica din sfecal de zahar aveai si zaharu da si basamacu) sau tot furaj.. Daca faci vin si n nu esti prost mai bagi un ban si fierbi si tescovina … ai de capu tai de „anticomunist” ca esti la nivelul cel mai de jos al activului de propaganda
Si sa stii ca pretul aurului creste! De la 35$ pe uncie in 1970 la 1.200 azi . MA rog daca esti bou il cumperi cand este corner (si au fost 2 mari dintai 800 si de curand 1600) INSa te asigir ca mereu va fi un corner!
Si inmante sa zbieri cu asteptau sa se dea .. ba baiete comunostii aia tampiti au facut hidrocentralele alea care trebe sa intervina cand moristile voastre ecologice se opresc. ..
Au mai facut IAR 93, 99, TR 85 samd.
Vpi dpar PDF …
Comunistule, esti p… pentru ca te bagi aiurea in foarte multe domenii in care nu te pricepi deloc si/sau ticalos pentru ca minti cu o nerusinare extraordinara. Cu toate pacatele lui Basescu i-a zis una de arhiva lui puie monta, aia ca minte cum respira. Toti sunteti la fel, comunistule, mintiti cum respirati!
Ia cu sare de aici un studiu stiintific despre exploatarea aurului in Romania din cele mai vechi timpuri pana prin 2012 si care acopera si epoca ta „de aur”:
http://www.agir.ro/univers-ingineresc/numar-20-2012/exploatarea-zacamintelor-aurifere-in-romania_3848.html
Tu ingropi lumea in balega postarilor tale nenumarate si kilometrice, lipsite de orice dovada de cele mai multe ori, pentru ca atata poti. Eu o sa-ti dau peste nas cu dovezi clare ca habar n-ai pe ce lume traiesti si ca incerci sa prostesti lumea pe fata cu fantasmagoriile tale.
Ia uite ce scrie in articolul de mai sus:
„Productia de aur a Romaniei in secolul al XX-lea s-a diminuat in mod continuu de la o perioada la alta. Astfel, daca in intervalul 1944 – 1947 s-au extras aproximativ 7,0 tone aur curat pe an, in perioada 1948 – 1960, s-au inregistrat 6,0 tone aur curat pe an, iar in perioada 1961 – 2000 productia a fost de aproximativ 5,0 tone aur curat pe an. Din anul 2000 pana in anul 2005 s-au obtinut aproximativ 2,5 tone aur curat pe an, iar din 2005 pana in 2010, productia s-a obtinut doar din resurse secundare.”
Sa vedem ce scrie si despre zacaminte:
„Tehnologiile de preparare aplicate in Romania pentru minereurile auro-argentifere au avut ca procedeu de baza flotatia, aurul si argintul fiind legate preponderent de sulfuri. In cazul minereurilor in care a aparut si aur liber s-au aplicat tehnologii combinate. Pentru exemplificare se fac urmatoarele mentiuni [3]:
? La Brad – pentru minereul cu 1 – 2 g/t Au s-a aplicat amalgamarea pe mese, urmata de flotatie, produsele obtinute fiind amalgam cu 25 – 30 % aur si un concentrat de pirita aurifera cu 14 – 18 g/t Au;
? La Baia de Aries – flotatie urmata de cianurarea concentratului, cu obtinerea unui concentrat de pirita aurifera de 23 – 25 g/t Au si a unui precipitat (namol) de cianuratie, cu un continut de peste 2 g/t Au;
? La Rosia Montana – amalgamarea in tamburi a depunerilor de aur liber din circuitul de macinare – clasare, colectate periodic si flotatie in urma carora se obtinea un concentrat de pirita aurifera cu 23 – 24 g/t Au si un amalgam cu 20 – 35% Au.”
In concluzie, comunistule sfertodoct, doar in mintea ta se extrageau 12 tone de aur din „boasca” exploatarii de cupru! Toata, TOATA, productia era de vreo jumatate si se scotea din mai multe zacaminte auro-argintifere, cum de altfel stie orice elev de generala ca se facea de pe vremea dacilor si a romanilor in zonele alea!
Deci, mincinosule – pot sa-ti zic asa pentru ca te-am dovedit mai sus ca minti, teoria ta legata de unde si cum se gaseste aurul la noi ti-a venit de la moscova, pe tanc, alaturi de colegii tai comunisti „originali”.
In rest, comunistule, pentru 45 de ani in care ati domnit peste tara asta si in care ati avut puterea discretionara si drept de viata si de moarte asupra oamenilor cred ca te lauzi cu prea putin. Nu e ca si cum ati facut vreun B2 sau vreo nava spatiala. Intradevar, comunismul a avut un rol masiv in a lua oameni ca tine de la coada vacii (nu vreau sa te jignesc, am inteles ca esti nascut la tara) si a-i promova social si economic fara sa conteze daca aduc sau nu ceva in plus societatii. Asta da, o recunosc si rezultatul sunt milioanele ca tine care ne-au lasat o tara sleita de puteri si falita economic si acum se poarta de parca in 89 eram vreo Norvegie sau Singapore si noi v-am dus de rapa.
Daca poti lumineaza-ma si pe mine de o chestie: de ce in toate tarile democratice rolul granicerilor este sa tina lumea sa nu intre in tara lor, iar in toate tarile comuniste rolul granicerilor era sa-i impuste pe aia care voiau sa fuga? Comunistule, de ce si-au riscat viata zeci de milioane de oameni pe tot globul ca sa fuga din paradisurile voastre comuniste? Oare pentru ca se traia prea bine?
aceeasi vesnica problema.dotarea armatei romane. ca o sugestie. ptr MApN sa-si rotunjeasca veniturile. ar putea deschide un OLD ARMY PARK un fel de Arsenal Park in unitatile militare , mai arunca o petarda, o rachetica depasita ceva, o poza, o noapte-doua in tanc, o plimbare cu tab-ul, o inspectie (da fara sa puna mana ca se dezmembreaza) la pume si mig-uri, o plimbare cu aro si ims-ul, o pleznitoare, ceva acol, se bucura omu, marca banu si uite asa in vreo 10-20 de ani strange fonduri consistente sa cumpere ceva viabil. cat despre inzestrare,………..hai sa nu ne mai facem sperante. si pana la urma ii judecam gresit pe cei din MApN ca au dreptate si ei. daca maine -poimane incepe un razboi, si asa rusii in 3-4 ore ne cuceresc, prietenii – vecini abia asteapta sa ne faca ceva vizite armate, si gandirea lor e buna. aruncam acum 10-20 md pe inzestrare sa avem 4 ore jucarii. bani aruncati degeaba. mai bine nu alocam si facem economii. si daca Doamne fereste incepe un razboi, bolovani sunt, prastii si arcuri facem repede, secam fantanile si ardem granele, paduri oricum nu mai avem , industria s-a dus de mult, monumentele le-am daramat sa facem blocuri , aurul petrolul n-i l-au furat in astia 20 de ani, si uite asa scapam repede. ca de aici ce sa mai ia? saracia si nevoile si neamu? pardon, neamu nu-l vrea nimeni, ca nu-s de ce da parca ne urasca toti.
Luminează-ne pe toții în timpul liber mai joci cite un meci la Arsenal Parc ?
Felicitării pentru articol …..Si cei cu cefe late și nume conspirative din MAN le citesc dar….degeaba. Ei au viziune.. o sa cumpere stegulețe pentru a întâmpina armatele eliberatoare. Nu ca ar fi prima data.
Sa ma scuze obstea dar cred ca gresesc ,am trecut pe la monaco pe autostrada si am vazut aproape de port un vas asemanator cu zumwalt ,nu m am intors inapoi ,stie cineva unde se afla in acest moment ?
Militar sau yacht civil?
Iti jur ca batea soarele f tare si am vazut la maxim 500 m de port monaco un vas asemanato ,nu stiu unde se poate verifica dar nu era unul din iahrturile rusilor care sunt de regula acolo,am niste neamuri la Sanremo (nu sunt moldovean) si merg des pe la ei .
Au fost niste stiri in asta prima parte a anului cu rusul ala – Andrei Melnichenko – care detine cele mai ciudate yahturi. Are unul „stealth” ca design, cu panze/vele, cel mai mare din lume, nu-i stiu numele (i-a fost confiscat in rada Gibraltarului parca) si altul care se numeste „Yacht A”. Probabil unul din astea doua…cauta-le.
*editat
https://www.realitatea.net/cel-mai-mare-yacht-cu-panze-din-lume-detinut-de-un-miliardar-rus-confiscat-pentru-datorii_2035460.html
Banuiesc ca se numesc „Motor Yacht A” si „Sailing Yacht A”
Mai e si „Galeocerdo yacht” (powerboat) – tot cu design stealth, o stiam inainte sa apara in filmul „The Island” (cu numele de „Renovatio”)
Cu banii aia modernizam flota din Romania :))
Nenea Razvan,asta avea un bot f lung ascutit si nu era cu vele avea culoarea aceea de nava militara ,n am vazu geamuri decat o dunga subtire neagra in zona unde se afla cabina de comanda ,era prea lung ptr un iaht si avea culoare militara
Motor yaht A ,acela era ,ai dreptate mersi ,respecte
Misto articolul, felicitari ca ati intrat acolo sa publicati.
Varianta in engleza e chiar un pic mai buna decat cea de aici.
In privinta dotarilor, daca nu facem nimic sa punem pe picioare apararea antiaeriana si sa luam rachete antinava si rachete tactice (150-300-500km), va fi cumplit de greu.
Apoi capabilitati antisubmarin (corvete, senzori subacvatici, mine inteligente, mai multe helicoptere antisubmarin, poate si un avion de patrulare)
Daca nu reusesti sa-i contesti, de o maniera credibila, suprematia aeriana degeaba te umpli cu tancuri si transportoare ca nu faci decat sa-i oferi tinte.
Pentru apararea antiaeriana exista alternative, dar nu exista bani:
http://www.rumaniamilitary.ro/variantele-sam-ale-romaniei-pseudo-analiza-comparativa
Rachete tactice pentru Romania? Putem cumpara din Turcia, Israel sau SUA. Dar cred ca ele ar trebui dotate si cu focoase chimice sau nucleare, pentru a fi cat mai letale in caz de invazie rusa sau maghiara.
Nu te duci pe chimice si nucleare ca nu-ti da nimeni rachete sa pui asa ceva pe ele.
Important este sa-i dai de stire „prietenului” ca-l poti lovi in adancime si ca nu te poate lovi fara riscul unei riposte.
Rachetele tactice sunt mult mai ieftine decat sistemele antiaeriene menite sa le combata. Il bagi la cheltuieli.
In plus, pot fi puse pe sisteme mobile si/sau disimulate in containere sau vehicule civile pentru a fi imposibil de detectat si de distrus inainte de lansare. Nici asta nu costa mult si, din nou, il obligi la cheltuieli suplimentare pentru cautarea, identificarea si lovirea lor. Nu mai spun ca le poti dubla-tripla cu sisteme false pe care sa-si consume munitiile.
Am inteles.
Da si cu eleicpteru antisunmarin o sa aperi spatiul aerian la Dorohoi da?
Ce, n-ai auzit de torpila antiaeriana a lui Dushka ?
pfff ce subiect „fierbinte”
In articol scrie:
In Romania, legislatia precede un offset de minim 80% pentru orice achizitie de import care depaseste 3 milioane de euro, in timp ce Polonia si chiar Germania aplica un offset de minim 100% din valoarea achizitiei.
Acum vine intrebarea:
Cand a fost vorba de achizitia de F16 MLU, s-a aplicat acest aspect din legislatie? offset de minim 80%???
La sh-uri?
@Eroule,
sa inteleg ca la SH-uri nu se aplica? pai atunci avem liber la spalat banii pe SH-uri…
Nenorocitii!!!
@Chipp. Intrebarea ar trebui pusa un pic altfel: Unde-i vere offsetul de la cele 130 de milioane de euro de le-am dat pe rachete AT Spike chiar anul trecut?
Nea George ,ce offset ca s au luat in serii de sub 100 mil ,loturi ,deci nu merge cu offset ca e cantitate limitata ca la ciuhabi in siria ,noi nu vrem.sa integram de fapt nimic anul viitor luam altceva numai s nu fie offset ,exista si aici o intrebare ,oare de ce cineva nu vrea sa ne dea cu offset ,tot pe linia de informatii trebuie mers la adevar sau pe motivul coruptie.
la faza in care suntem..da l dreak de ofsset..:))bine ca le au luat si pe alea..ca anula dotarea actualul guvern..si pe ala..:))
Nu, deoarece era o achizitie interguvernamentala, parca. Nu am cumparat direct de la firma.
EDITAT – Te rog sa nu-mi mai dai linkuri catre articole cu acel autor.
Statul roman poate sa faca achizitii fara impact media.
Am inteles ca momentan nu mai achizitionam Corvetele, transportoarele Blindate Agilis….
dar putem sa achizitionam totusi motoare caterpilar C9 (sa avem in stoc inca 60-70 buc) pentru MLI-84M putem sa achizitionam motoare moderne pentru navele fortelor maritime… pentru corvetele existente, pentru remorchere, dragoare…
si inca ceva… vad ca navele auxiliare au in dotare sistemul MR 4 (4×14,5mm)
Ar putea sa automatizeze sistemul asta anti-aerian… cum am procedat cu viforul 2x30mm
Dupa criza din Ucraina ma gandeam ca o sa ne desteptam si noi….. asta e, in caz de razboi ma inarmez cu echipamentul de pe vremea bunicului si atac pozitiile inamicul ca in ww1, daca altele nu aveam…Sa speram ca nu o sa se ajunga acolo , sunt tanar , in putere, sigur ma pun astia in prima linie…. dar pentru tara asta imi dau si viata!
Masca pentru gaze mai ai? O sa ai nevoie si de mancare. Ai grija sa nu fie contaminata, iradiata. Munitie de unde o sa iei?
Munitia o ia de la inamic!
Foarte nobila afrmatie, ideal insa ar fi ca sacrificiul sa reprezinte o sansa pentru o victorie, oricat de improbabila ar fi ea… pentru ca daca de la inceput ajungi sa te alerge aia cu tancul pe camp ca sa te calce cu senilele doar pentru distractia achipajului ( cum am auzit ca se intampla in WW2 cu nemtii dupa ce nu mai aveau munitie in fata rusilor dupa prabusirea frontului de est), devine foarte demoralizant sentimentul.
Masti de gaze banuiesc ca avem in dotare destule, de mancare nu mai zic( apropo noi avem in armata ceva gen MRE?, imi povestea cineva ca aveam la un moment MRE de la italieni, nu stiu daca este adevarat, am incercat sa afltu informatii despe ele dar nu am gasit).
Avem masri de gaze destule dar nu am vazut cartus filtrant mai nou de 1985.Iar despre MRE nu am vazut nici odata in 14 de armata.Doar in TO ce primeam se la parteneri.Nici conserve nu se mai dau in Armata.
Nu avem MRE al nostru. Avem de la americani din ce stiu eu si asta petru misiuni. In rest manca soldatii ROMANI mazare goala la greu de la RO-ARMYCATERING SA firma generalului Oprea. Sa ii iubim in fata… de MU… pardon.
Trist, trist, trist…..
Eu cred ca politciienii chiar sunt convinsi pana in maduva oaselor ( ca si o mare parte din populatie) de mitul ca ne apara NATO neconditionat, si ca daca partinem de aceasta organziatie ( gratie celor care chiar au bagat bani in cercetare, dezvoltare si achizitii), le tremura chilotii pe ei la orice inamic dornic sa se ia la tranta cu noi…un fel de ..” Ba…ai tu curaj sa te pui cu mine?!…pai doar tip si vin pretenii mei de dupa gard si te rup aia din bataie, ca sa vezi ce smecher sunt eu!”.
In plus…daca chiar ipotetic nu ne apara aia, multi din cei care sunt in frunte ( politic si din MApN) stiu sigur ca nu or sa stea ei cu lopata ( la propriu din pacate) in fata tancurilor si aviatiei inamice, or sa moara prostii. ( cine crede povesti cu eu nu lupt pt politicieni …si daca vin aia ma predau, este naiv si a avzut prea multe filme cu americani care iau prizonieri), in realitate o sa lupte multi pt propria viata pt ca prizonieratul o sa insemne moarte sigura ( o executie sumara la cateva minute dupa predare..sau o moarte ceva mai prelungita intr-un lagar), nu trebuie sa mai spun ce se intampla in orasele ocupate cu familiile ramase. Asta este realitatea unui razboi, nu ce se vede in filme. Mai pe scurt, daca explodeaza buboiul in zona, tot poporul amagit cu cateva bucatele – pomeni, din 4 in 4 ani, o sa achite nota de plata a acestor ani de lasare pe o ureche, nota platita in vieti curmate sau distruse iremediabil.
P.S. Mai exista o varianta in care sa ne predam repede neconditionat…probabil asta este varianta de rezerva a unora care care s-au perindat pe la dotare in mai multi ani… totul este sa accepte si fortele de ocupatie asa ceva…pentru ca poate fi distractiv pentru ele sa-si incerce armamentul pe spinarile unora care nu au cu ce riposta. Cei care spera la acesta varianta „soft” confunda un razboi pierdut cu alegerile anticipate pentru un nou parlament.
2.4 % pt armata si 7 % pt institutiile de forta si servicii.E o realizare sa reusesti sa spargi aprox 18 mild euro pe nimic in fiecare an.
Aici nu sunt de acord cu tine is..armata asigura sa nu fim invadati 24 din 24..asa cum e..dar e..
Total de acord cu tine..dar nici cu salarizarea adta ridicola nu se poate..ce ptretentii sa ai de la un mac platit cu 2000de lei pe luna..sau soldat..sergent..platit ca inromania?ce ptrtentii sa ai de la ei..sa si riste viata..trebuie motivati si financiar..apoi utmeaza total de acord..dotare lor ca in nato..
OK ! Si daca-i dai dublu, triplu…salariu, ce poate face fara o dotare corespunzatoare ? Este foarte adevarat ca salariile sunt de mizerie dar doar cu salarii mai mari nu-i pregatim decat pentru a deveni rapid eroi ai neamului…
@ciprian,
Ti- a explicat @chibritu mai sus de unde va veni motivata in cazul unui conflict, nu mai contează banii contează viata!
Nu exagerat cu salariile..trebuie platiti rezonabil.fa o comparatie intre soldele romanilovs omologii din armatele sua.franta anglia germania etc.normal fara tehnica sunt o..trebuie motuvati cumva oamenii.
Salariile suny o problema intr adevar in romania.ne plangem ca ne pleaca soldatii medicii.profesorii.dak le da statul sa zic 800 de euro..asa in mare..fara sporuri..garantat nu o sa mai avem asa de multi plecati.ba..cred ca mulr
ti au sa revina.dar asta..ma repet..fara o dotare corespunzatoare..e un mare o+niste voturi la urmaatoarele alegeri.
Asigurarea unor salarii mari e la fel de rezonabila cu comparatia bugetara facuta de tine cu sua/franta/anglia/germania. Ei au de unde, noi nu. Deci momentan, ne bazam pe bunavointa unora de a muri de foame.
Pentru a lupta pentru propria tara nu cred ca nivelul salariului poate sa fie un factor motivant. Este motivant salariul pentru un mercenar in masura in care tehnica militara avuta la dispozitie aste foarte avansata comparativ cu a adversarului, iar posibilitatea de a muri in misiune sa fie una foarte mica – aproape improbabila…asta ii face si pe cestia sa se angajeze – inroleze sa lupte, pt ca daca ai salariu de (ipotetic) 30.000 de euro pe luna si ai murit…investitia – afacerea, este una nerentabila indiferent de nivelul salarizarii.
In cazul militarilor nostri care nu sunt mercenari, sunte de acord ca trebuie un nivel de salarizare decent, macar atat daca tehnica este cum este…. si ei chiar risca enorm in misiunile unde sunt trimisi. Pentru un razboi insa in toata regula, tehnica militara si antrenamentul / aplicatiile sunt primordiale si abia dupa asta restul conditiilor ( nivelul de salarizare de exemplu).
@chibritu
Ai APRECIEREA MEA
Aia care sunt întâi cu gandul la bani (salasiu) nu-s militari. Sunt MERCeNARI!
In 1877 cand romanii „calareau Grivita, Plevna, Rahova, Vidin-ul ca sa câstige independenta oare ce salarii aveau???
Cat timp s a furat din tara asta timp de 25 de ani..si inca mai este de furat..replica asta..da mi voie sa nu o mai cred.pamenii slab platiti..cu pensii mici..slab informatisi pregatiti sunt mult mai usor de pacalit.furat.inselat.mintit
Intelege romaneste. Schimbarea trebuie sa vina din armata. Si nu sa ceara salarii, ci sa ceara sa nu fie martiri. Asta e mult mai important decat salarizarea. De ce nu cer sa fie dati afara cei cateva sute de generali care nu fac nimic, dar le consuma LOR din buget? De ce nu cer o noua grila de performanta? Le este teama de corectitudine?
Iar cu schimbarea politicului…nu intelegi ca armata poate fi un nucleu de schimbare? Societatea civila incearca, dar e mare si difuza, si afectata de conditiile sociale. Nu e focalizata, nu poate cere decat chestii foarte vagi. Cadrele militare stiu EXACT ce sa ceara. Ei stiu arme, banuiesc ca sunt abonati la reviste de specialitate, au wikipedia la fel ca tot restul de 6 miliarde…..
Ma iei cu salarizarea mica, si apoi cu patriotismul? Pai ce naiba, eu ma astept ca oamenii dispusi sa moara pentru tara sa fie primii care sa sara in ajutorul ei. Explica-mi ca nu inteleg.
Stai linistit ca si soldaatiii de rând sunt ca si generalii lor.
Observ aici oameni inrolati in armata româna care cer BANI BANI BANI. M-a îndoiesc ca sunt militari care apară patria.
Astaia-s mercenari. E usor sa fii militar pe timpul păcii!
Străbunicii era militar la COTUL DONULUI, Cercetas, de unde nu s-a mai întors niciodată. Si nu a căzut prizonier.
http://m.hotnews.ro/stire/21707723
Totusi suntem laudati de americani. ” David Petraeus (seful trupelor SUA in Afganistan la acea data) i-a povestit celebrului ziarist american Bob Woodward ca, la momentul venirii sale in Afganistan, a gasit un singur batalion aliat care transmitea impecabil informatii americanilor: batalionul romanesc.”
http://m.hotnews.ro/stire/21707315
Ori sunt prosti, ori fraieri ori mint intentionat. Ne-ar ajuta mult in lupta noastra pentru o armata puternica daca ar face si ei valuri. Fac pe dracu…
Au facut destul: ne-au primit in NATO desi nu eram pregatiti, au pus scut antiracheta, ne-au donat ceva armament. Restul depinde de noi.
PAi daca nu depuneam adeziunea … ne bombardau ca pe sarbi!
Ce credeti ca dimacratia ii durea ? Ntz sarbii cam prosti credeau ca mai pot ramane „nealiniati”
„PAi daca nu depuneam adeziunea … ne bombardau ca pe sarbi!”
Cand ?
Domnu musoiu..parca acuma dadeai un studiu ieri pare mi se cu cat s a furat de 25 de ani…din romania..nu avem de unde..nu o mai cred.avem taxe.impozite pe te miri ce+fonduri europene..absortie????cea mai mare crima de dupa revolutie..se puteau face autoostrazi.spitale.agriculura turism cu banii absorbiti.astea toate generau alte salarii..taxe si impozite+valoare..un buget mai mare inclusiv pt armatasidotare+salarii.
Si nimeni nu a facut puscarie, iar 4 milioane de romani muncesc acum in strainatate.
Imdedaut duoa sarbi .. ca persecutam minoritatile …
Cand începeam sa avem probleme cu maghiarii din HR si CV
Poftim?
Da si tu o sursa, sau o putem considera aberatie.
O sursa credibila, te rog….
Tocmai: ca NU au facut destul. As spune ca au facut destul daca scopul lor era sa ne apere pe noi gratis.
De asemenea, as spune ca au facut destul daca ar ameninta ca ne dau afara.
Asa cum stau lucrurile, sprijina discursul guvernantilor nostrii idioti. Le dau munitie. Si tot ei (americanii) pica de prosti.
Imi cer scuze, dar….CARE NAIBA E EXPLICATIA? Suntem majoritatea pro-Vest, dar de ce naiba numai eu imi pun intrebarea asta….
Ar fi bine sa te inmtrebi ce este aia a fo provest si daca asta este suficient.
Adica am vazit destyui care sunt provest adica se tauaeaza ca niste samoanei sau yakuzza, iis baga belciuge in nas si vor casatori poponare „ca asa e in vest!”
AM vazut destui care sunt „provest” atacand identitaea nationala. Pai la o adica ce tine soldatu inlinia Ia?
Am vazut destui care se considera provest peb’ca sustin ca populatia romana trebe sa admita salri de nimic, ;preturi ca-n vest si instarjknarea resurselor….
Ar trbeui desci sa va hotarati ce e aia „provest”?
Sa dau un indiicu – ptr destu viotacide a lui Trumo .. DOnald e cam slab . EI l-ar prefera pe Putin care este cresyin alab , conservator si dat in ma-sa!
Si sati l;instit. NATO nu da pe nimeni afara..
Hai lasa-ma cu patriotismele goale, ca deviem de la subiect. Stiu ca matale nu esti pro-vest, deci poti considera ca nu era adresata tie intrebarea.
N u Nu sunt pro vest, est , sud nord, uad
Sunt proroman!
Americanii ne-au acceptat in NATO, dar nu este treaba lor sa faca si dreptate si ordine in ograda romaneasca.
„De asemenea, as spune ca au facut destul daca ar ameninta ca ne dau afara.”
Daca americanii ar fi corecti, asa ar face, ne-ar da afara din NATO in suturi.
Sa inteleg ca nu sunt corecti?
Evident Nu. Nicio Mare Putere nu este corecta.
Nici chiar cand e in interesul ei? Cand pierde din aceasta cauza?
Pozitia geostrategica a Romaniei este motivul principal pentru care americanii ne suporta in NATO, plus afacerile pe care le fac in Romania. Altfel, cred eu, am fi zburat demult din alianta.
Mai lasati-ma cu pozitia geo-whatever. Tot ce avem noi au si bulgarii, grecii, turcii, arabi mai sauditi….. Iti garantez ca nu pozitia bazei de la MK era motivul pt care il foloseau in varful razboiului din Iraq. Era alt motiv. Probabil costurile. Si nu e ca si cum eram nush ce staging area masiv. Aceea era Arabia. Noi eram buni pt transportat felurite chestii speciale, in numar mic. Puteau folosi multe rute daca voiau.
Iar „investitorii” sun majoritar europeni (stiti voi? Aia pe care ii luam peste picior). Si asta oricum nu are treaba cu NATO. Adica se simt in siguranta investind in China, dar la noi nu….
@ Checkmate
Romania devine importanta in cazul unui razboi cu Rusia, nu cu jihadistii. De aceea a fost lasata sa intre in NATO. Pentru ca NATO sa aiba o zona care sa absoarba socul initial al unei potentiale invazii ruse catre Atlantic si Mediterana.
Pai momentan vad ca o absoarbe Ucraina :)) .Nici acolo nu prea ne facem treaba.
Adica ce vrei sa zici? Ca suntem o tara de granita? Sau una de sacrificiu?
„Adica ce vrei sa zici? Ca suntem o tara de granita? Sau una de sacrificiu?”
Da, si asta din cauza mafiotilor de la Bucuresti si a nostra care-i suportam. Uita-te la Polonia, care tot tara de granita este si tot de sacrificiu, numai ca Polonia stie sa joace dur si se inarmeaza. In caz de razboi, armata polona va rezista, armata romana va disparea.
E vina lor ca suntem asa?
Pai conform celor spuse de tine, atat ni-i se cere….
„Pai conform celor spuse de tine, atat ni-i se cere….”
Ei cer, noi acceptam, noi nu negociem, noi nu ne inarmam, noi ne plangem de mila.
Pai de ce sa fii mai catolic decat Papa? Din perspectiva guvernantilor, nu sacrifica nimic pentru a indeplini obligatia de a sade si a incasa.
Dar tot NATO iese prost aici.
@ Checkmate
NATO = SUA, UK, Germania, Franta si Italia. Restul tarilor sunt buffer zone in caz de razboi clasic cu rusii. NATO nu iese prost, doar Romania, Ungaria si Bulgaria ies prost din aceasta afacere pentru ca nu vor sa se inarmeze.
Romania, Ungaria, Bulgaria SUNT NATO. Nu sunt mai putin NATO decat restul. Nu e pe grade.
Si tot ies prost pt ca tot Franta, Germania, SUA vor trebui sa vin sa ii dea fara pe ursari.
„Si tot ies prost pt ca tot Franta, Germania, SUA vor trebui sa vin sa ii dea fara pe ursari.”
O sa vina cand o sa fie pregatiti, pana atunci noi, bulgarii si ungurii o sa ne ascundem in munti si o sa plangem.
Uite ceva ce nu iei in seama. In Evul Mediu, marcile de aparare erau zone de buffer. Ghici ce? NU traia nimeni acolo. Erau prost dezvoltate, oamenii de acolo emigrau incontinuu. Suna cunoscut?
Pai daca atat se va cere in continuare, atunci caderea Romaniei nu e altceva decat un fapt natural.Asa se intampla cu toate zonele de buffer. Nu avem ce face, nu te poti impotrivii naturii. Iar daca vesticilor le convine sa nu aibe aliati puternici, e si normal ce se intampla in tara la noi. E firesc.
Ideea unei zone buffer e sa o poti lua inapoi.
„Pai daca atat se va cere in continuare…”
Iar „noi” acceptam, „noi” adica mafiotii romani de la conducere pe care-i suportam cu un stoicism demn de cauze mai bune.
E vina aluia care care sau aluia care da?
E vina ambilor in egala masura.
Sorin? Alex? George? Marius?Eroul? Radu? Tot astept sa imi demonstrati ca aberez, dar vad ca lumea tace malc. Sa inteleg ca am dreptate?
Cine ce sa-ti demonstreze, ca ai nu stiu cate comentarii?! 🙂
Ma autocitez, fir-ar a drak…..
„Ori sunt prosti, ori fraieri ori mint intentionat. Ne-ar ajuta mult in lupta noastra pentru o armata puternica daca ar face si ei valuri. Fac pe dracu…”
Vrei sa le pun pe toate intr-un super comentariu? Ti-e mai usor?
Astept.
Ti-am pus mai jos = DIPLOMATIE.
checkmate..permite ti mi va va avertizez..de ce crezi dumneata ca germania..franta..spania..italia..sa r simtii amenintate de rusia?:))aici gresesti..ei fac afaceri cu rusia..au sa larii decente..au uitat si nici nu isi imagineaza un razboi in anii de gratie 2017..sau in viitorul apropiat.sa u obisnuit cu salarii mari viata decenta,concedii bunastare etc sub umbrela americanilor..militar vorbind.singurii care au sa si o incasezeze suntem noi..esticii..buffer zone asa zisa..dupa ce ne scot dintii..ivanii nu o sa meraga ca in al doilea razbel..catre berlin..
Daca scenariul tau e adevarat, e si inevitabil.
Nu avem ce face. Putem inchide site-ul.
eu asa vad situatia din ziua de azi..doamne da sa ma insel..nu ma intelege gresit..nu am emigrat,sunt patriot imi iubesc tara mi as da viata pt ea in caz de nevoie.dar daca te pisi impotriva vantului..stim cu totii ce patim.eu sunt de parere ca vina e complect a noastra..dar si a altora.
Adica nu crezi ca e scapare.
Atunci ce cauti aici?
eu ce caut aici?..nimic..dar dumneata?
Caut schimbare.Si explicatii. Momentan. Nimic pot sa caut pe balcon la mine, daca as vrea.
Eu ti-am zis/promis ca te ignor si ma felicit aproape zilnic pentru alegerea mea!
Dar na, fiind nominalizat si sarindu-mi in ochi mesajul tau am zis ca nu are sens sa fiu nepoliticos asa ca iti spun o parere (fireste, subiectiva) din care poti sa extragi cat adevar doresti, sau crezi ca exista, intre 0 si 100%.
Ai inceput pe aici ca un tip cu idei (bune si proaste, ca noi toti de altfel – insa idei) dar in ultimul timp esti mai mult un attention seeker cam melodramatic. Din punctul meu de vedere eu o sa discut cu tine chestii „grele” cand si daca vei iesi din faza asta. Daca nu, nu, nici macar nu-mi face placere sa am o interactiune cu o persoana educata dar care nu face eforturi sa-si canalizeze educatia spre un tel concret si, mai ales, spre o filozofie de viata. Speranta mea este ca ai maxim 30 de ani si mai ai o gramada de timp sa te maturizezi si sa te asezi pe un drum al tau. Daca imi permiti un sfat: nu risipi acest timp!
Oameni ca noi nu se pot jeli ca batraneii la pensie pentru ca vremea noastra sa facem e acum, daca putem. Daca nu, macar sa tacem!
Parerea mea! (© sharky)
Ai reusit sa imi raspunzi fara sa zici nimic…..
Ok, sa reformulez: de ce suntem laudati pt eforturile noastre cand nu le facem?
Pentru ca e diplomatic si se incurajeaza intentia, chiar daca e numai pe hartie. Anul asta daca nu aloca ce au promis, la anul se poate intoarce foaia!
Si nu inteleg ce treaba are filozofia de viata cu o simpla intrebare. Da, am fost deraiat de la ea, dar totusi…..Judeca intrebarea nu purtatorul, ca si ultimul prost poate sa zica, fara sa vrea, o chestie desteapta. Eu nu am o filozofie de viata propriu-zisa, ca nu consider ca pot ingloba toate perceptele zilnice pe care le folosesc intr-un rand. Am 29 de ani, daca asta intrebi.
Iar cu melodrama….confunzi poate frustrarea cu ea. Am pus intrebari simple cu alte dati. Zero. Nici macar un debate. Pai e un site de experti. Mai multi aici decat la MAPN. Oamenii de aici stiu, analizeaza, gandesc, duc la limita ei logica…. Asa ca mi-am spus ca dau tare cu aceasta intrebare. Si nu plec pana nu vine cineva sa zica „Uite de asta….”. Pt ca eu treb sa stiu. Facts over feelings.
Cearmament nepua donat? Nu a fots in interesul lor?
Si scutul .. hai dom;le ca cu scutul NOI le-ma facut un serviciu IMENS nu invers!
Servociu pe care nu ;au intors … ce ne-ua doata macar cu vreo 3 btk de Abrams ?
Acum serios, daca ajung americanii sa ne doneze tancuri inseamna ca intr-adevar nu aveam ce sa cautam in NATO.
Pai NU AVEM TANCURI! T-55 eu un tractor de camp, nu tanc….
Au donat armatei Irakiene, care acum lucreaza cu Iran…..
Ok, nu doneaza…..dar macar sa zica ceva de batalioanele noastre de combine agricole.
Cum sa afirmi ca suntem cel mai bine pregatiti? …
Si e vina SUA ca noi avem inca T-55?
E vina SUA ca nu se plang.
E vina SUA ca nu ne dau un sut in posterior afara din NATO, e vina noastra ca nu ne este rusine.
„E vina SUA ca nu ne dau un sut in posterior afara din NATO”
In sfarsit, ai ajuns la constatarea mea. Revin la intrebarea adresata Jderulu: de ce?
Cat despre rusine, nu suntem singurii. Dar suntem singurii laudati pt asta….
romania e tara independenta suverana democratica…cum sa vina sua sa ne zica sa luam armament avioane etc?:))doar nu suntem papua noua guinee…la astfel de vorbe stiti ce ar zice ai nostrii?hai mah..unchiul same..noi nu avem spitale.autostrazi.industrie agricultura..voua va arde de tancuri si avioane?lasa ti ne in saracia noasta..sa furam linistiti in continuare..:))
@ciprian
Dar pe nemti? Japonezi? Coreeni? Pe ei ii bat la obraz, dar pe noi, cu combinele noastre nu? Nu treb sa impuna ce avioane iei, dar ma astept sa fie interesati de cate iei si ce poti face cu ele.
Si daca Unchiul Sam e asa de usor de prostit cu milogelile taranilor de la noi din diversele Palate….cum naiba isi inchipuie ca poate face fata lui Putin?
nu se plange punctual dar o tot tin langa cu amaratul ala de 2% pentru aparare.
nu ai sa vezi public niciun repros despre dotare ce nu intelegi,nu astea sunt uzantele.
Adica din diplomatie nu zic nimic? Pai altora la spun.Mult mai putin vinovati decat noi.
se spune dar pe alte canale,dar pana la urma el lucreaza cu marfa clientului daca tot vede ca vorbeste degeaba…te lasa in prostia ta si iti face el treaba in locul tau dar mai mult pentru a-si tine spatele decat din convingeri de aliat cu tine.asta e pericolul care ne paste,sa inceapa sa ne perceapaca o cantitate neglijabila.
Se numeste ajutor militar.
Si au donat .. si unor taridin NATO. In anii 80 Greia primea cca 800-1000 ,il anula ca ajutor militar…
Batrane o tot tii ca Ivan cu flueirul despre ajutorul dat Greciei in ani 1980. Ti-am demonstrat de XXX ori ca Grecia de cand a intrat in NATO a primit ajutoare (mura’n gura) de aproximativ $5 miliarde (ajustate pentru inflatie) intre 1950 si 1998. Asta ar insemna aproximativ $100 per annum.
@ Ghita Bizonu’
E uite ca noi nu primim tancuri gratis de la americani. Ce o sa facem acum? Plangem? Avem uzina, avem inca niste ingineri, avem gura si creier, sa le folosim.
de ce sa ne doneze noua tancuri avioane..echipament de ultima generatie?la primul semn.de furtuna.sa ne predam?
Nu poti folosi uzina, gura si creierele pana nu constientizeaza poporul ca e nevoie. De-aia era util MCV-ul, ca ne batea la obraz, IN VAZUL TUTUROR.
Atat ar fi nevoie. Efectiv o remarca de 15 cuvinte a lui Trump ca nu e in regula armata noastra.
Cand zici exact opusul, se numeste MINCIUNA.
Poate administratia SUA are interesul sa minta. N-am vorbit cu Trump in dimineata asta 🙂
But why? De aia tot cer raspunsuri de la ce pe care ii stiu pro-vest. Si toata aceasta discutie e inutila….
MCV-ulului i se rupe de doyarrea armatei !
de cand trebuie sa-ti bage in sac,ce obligatie are el fata de noi…americanul adica?!
cine e dator, noi lor sau ei noua…daca e sa mergem pe tiparul asta?
De cand e si sacul lor. Sacul e comun NATO.
ha ha ha…sintem primii la cersit protectie dar ultimii la facut ceva nu atat pentru alianta cat pentru noi.vorbim de aliati doar cand ne dorim umbrela de securitate dar cand se cere un minim de contributie suntem saraci si calici.
si culmea tot ala are iti asigura SIGURANTA e vinovat.
Tocmai. Ca mi-o asigura pe degeaba. Si asta e rau si pt mine si pt el. Eu inteleg de ce fac. Ca sunt corupt. Dar el?
pentru ei niciodata, cu sau fara noi un mascul alfa in regiune alianta merge inainte.
e la latitudinea noastra ce fel de aliat vrem sa fim si cum vrem sa fim perceputi in nato.
Pai vad ca de altii ii intereseaza. Povestea cu Germania ce era?
e alocarea bugetara.
Deci zici ca practic nu au nevoie de noi. Ok, dar totusi…ne tin. Sau le este indiferent?
pai au dar la nivelul nostru de echipare cu sau fara noi nu prea mai cobteaza,pot tine acest teritoriu pe barba lor.
dar il vor tine doar atat cat au nevoie daca noi nu ne facem importanti pentru ei.
Inteleg.
Cred ca se pregateste ceva…. La saptamana vine cate o delegatie americana pe aici.. Cred ca situatia se va inrautatii vis a vis de Siria si de Marea Neagra .
Globul de cristal…..
Si de ce am mai intrat in NATO sa ne inarmam in draci?eu cred ca peste 10 ,20 ani am putea produce ceva de calitate aici,macar atata avantaj sa avem acum cand e mai greu!
Nato..suntem noi.de ce si ar risca viata sam sau george din texas..viata pt romania?daca noi nu suntem in stare sa rezistam cateva zile..pe cont propriu..ce sa mai zic?ce or sa zica aia..cand vor murii soldati americani in indepartata romanie?ce reactie vor avea famiiliilr americane?sau famiiliile din ro..in caz ca izbucneste razboiul in polonia..sau estonia..?
Sunt de acord. Tot zic asta de ceva timp dar….
Momentan armata nu vrea sa se schimbe. Le convin salariile mici. Le convine ca generalii si coloneii sa nu faca nimic. Cine sunt eu sa intru fortat sa le fac schimbari cand ei nu vor? 🙂
asta nu o inteleg..le convine sa aiba salarii mici?adica soldatilor,caporalilor sergentilor..crezi ca le convine?ah..da..poate coloneilor..generalilor daa…ca doar nu ei duc greul in armata..si ei la prima bubuiala..o sterg impreuna cu amantele si sotiile spre tarile calde..asta sunt sigur.+au asigurate pensii si salarii babane.incepand de la politistul din strada..continuaind cu infirmiera din spital..si terminand cu soldatul care face garda..duce greul din armata..toti ar trebui sa aiba salarii decente…totul porneste de la bani.salarizarea la noi e cca o piramida inversa…aia micii care duc greul salarii de mizerie..varful salarii mari si foarte mari.piramida salarizarii ar trebui sa fie in pozitia ei normala…totul porneste de la bani.
Deci nu le convine?
Ok.
Sa ii vad in strada.
celor mici..clar nu le convine..salarizarea asta de toata jena..deaici si lipsa soldatilor.infirmierelor profesorilor etc..din romania+ fuga lor spre germania spania italia etc..?nu ti se pare logica chestia asta?romania romania..dar cand incepe sa te stranga la matze…uiti de multi si multe.+ca astia mici..ce sa faca..?demisia..ca altceva..?:))..generalilor si gusterilor astia mari..le convine..salarii amante,masini la poarta pensii babane..in caz de ceva..ne predam si suntem din nou..comunistipur sange..sau islamisti sau..ce vrei tu..in functie de cine ne ocupa…asta e realitatea…eu din ceea ce am vazut si auzit in ultimii ani..nu mai stiu ce sa cred altceva..atata nepasare si rea vointza..dea dreptull ca la noi..la nimenea..
Ok.
Sa ii vad in strada.
din cate stiu eu..exista un sindicat al militariilor,politistilor sindicate din aparare..etc.au fost greve..dar stim cu totii rezultatele.nu vrem tancuri si avioane..vrem spitale si….:))
Au spus ca mor pe capete in caz de razboi?
Au iesti pensionarii si au spus ca vor spitale? Arata-mi un singur articol care spune asta.
uita te in presa..uita te in media..vezi ce vorbeste lumea..fa un referendum national..si intreaba poporul ce doreste..spiatele si salarii sau tancuri si avioane?vorbesc de marea masa de oameni..nu de pasionati de armata cum suntem noi..vei avea surprize in ceea ce vor oamenii
Pai ma uit. Nu vad nimic de armata. Nici de bine, nici de rau. Idioti care se cearta pe bugete, dar nu stiu ce e aia ASW…..
Vecinul meu are 70 de ani. Cea mai mare spaima a lui? Ca nu mai e armata obligatorie. „Bine macar ca e dotata”.
„Da’ nea……, de unde stii ca e bine dotata?”
„Pai au zis la televizor. Au zis si americanii”
Cum pot sa il fac eu mincinos pe Dragnea, cand americanii zic ce zice si el?…..
poi vezi..subiectul nu intereseaza..mai importante sunt barfele,curvele..si certurile..deaia suntem unde suntem cum suntem si cine suntem.pasionatii si militarii sunt doar pe cine intereseaza soarta tarii..din pacate.mai importante sunt barfele si certurile.asa s a intamplat si in primul razbel..al doilea razbel..
inteligence,forte speciale,infanterie,etc….in general tot e trimitem peste hotare in misiuni de combat.
Mai Ciprian, unde ai vazut tu ca striga lumea nu vrem tancusi si avioane? Ca striga vrem spitale, ce ti se pare anormal? Nu e normal sa avem un sistem medical si invatamant sanatoase? Nu lrea cred nico ca e posibil sa ai o armata decenta ai sistemul de invataman si medical la pamant! Dovada aberatiile care le scrii de dragul de a scrie…. „din cate stiu eu..exista un sindicat al militariilor,politistilor sindicate din aparare..etc.au fost greve..dar stim cu totii rezultatele.nu vrem tancuri si avioane..vrem spitale si….:))”
americanii spun ca suntem bine pregatiti pe unele specializari,atat.
cum ar fii?
forte speciale da..sunt de acord..in rest din pacate..suntem slabi de tot..inteligence..cred ca da..mi a parut rau de militarii nostrii care pusi sa patruleze in jurul aeroporturilor si bazelor militare..datorita slabei dotari cu taburi din 1900 vara..au murit..ce se intampla daca ne bagam in prima linie?asta era adevarata intrebare
Ok atunci. Multumesc de raspuns ! 🙂
Scuza-ma dar esti penibil NATO suntem noi hahahaha!
Domnu Gogu asa ca sa reducem la maxim Nato santem si noi . 🙂
salut. o fi eu batut in cap sau nu, dar nu inteleg o chestie: de ce voi si ministrul(mai mult fostul decat actualul) ziceti ca avem nevoie URGENTA de alea 4 corvete, atat timp cat nu avem rachete de coasta? sau de ce ziceti ca avem nevoie URGENTA de TBT-urile 8*8, atat timp cat nu avem o aparare AA stratificata si bine pusa la punct? D.p.m.d.v. prioritatile ar fi ca pe langa cele spuse mai sus(aici ma refer la rachete) sa achizitionam o a doua escadrila de F16, drone si echipament de infanterie.
Pentru ca nu exista un plan clar, ceva cu cap si coada, totul se face pompieristic.
http://www.bvb.ro/infocont/infocont17/IARV_20170410164248_Raport-curent–Convocator-AGOA-modificat-cu-Decizia-11-de-m.pdf
deci nu mai e nici un contract
poi..dupa cate anulari de contracte achizitii au fost in ultima perioada..orice e bun..numai sa fie..numai conteaza prioritatiile..intelegi..?
Ar trebui un program național de înzestrare. Pentru garantarea existenței statului național român trebuie să avem un anumit număr de rachete, tancuri, avioane, tunuri, mașini blindate. Înseamnă că atâtea trebuie să avem și gata. Am pierdut deja de la revoluție foarte mult timp. Nu poți să te apuci de dotarea armatei atunci când dușmanul trece granițele țării, e târziu deja. Acum însă se mai poate. Pornind de la ceea ce a mai rămas din fosta industrie de apărare. Ce putem să producem în țară, camioane, armament de infanterie, transportoare, nave, iar ce nu să importăm.
sunt convins ca marea majoritate dintre noi cei care postam aici ..gandim asa.dar tot ceea ce se intampla in jurul nostru..incepand de la inactivitatea factorilor decizionali..pana la anularea tuturor contactelor din ultima vreme..ne dovedeste contariul..din pacate
as vrea si eu un link/pdf etc cu ce intra in cele 13-20 de miliarde mentionate in articol.
Aici am avut eu o propunere, cu un program de dotare pana in 2035, nitel mai mare, spre 25-28 miliarde $
http://www.rumaniamilitary.ro/perspective-de-dezvoltare-a-fortelor-armate-2035
multumesc frumos de link. ca simplu civil, nu ma sperie cifrele, ci faptul ca Rusia isi dezvolta o racheta capabila sa sparga orice fel de scut deci ar trebui upgrade la Devesalu cu ce dezvolta/va dezvolta sua http://www.hotnews.ro/stiri-international-21699123-nato-nu-are-aparare-impotriva-noilor-rachete-rusesti-care-vizeaza-europa-amplasate-prin-incalcarea-tratatului-fni-comandantul-fortelor-nucleare-americane.htm
sper sincer ca un astfel de buget ar fi suficient sa reziste la su-35 dar si la capacitatile dovedite de bruiaj si alte arme neconventionale. daca rusii au munite sa treaca prin vestele nato, dezvolti alte veste. ramane de vazut ce se aude cu negocierea pe F-35. samd samd.
cum sunt decizii politice, sa vedem ce decizii ia majoritatea 51% din parlament si senat. pe de alta parte sunt si decizii economice – a se vedea ce efect au sanctiunile economice in Rusia si Iran care nu-si permit sa se inarmeze asa cum isi doresc-primii au redus cheltuieliile, ultimii au grave probleme economice. ramane de vazut ce decizii iau investitorii din G20 daca vor sa aparam flancul estic al NATO. Datoria externa a Romaniei este peste 92 miliarde euro si pericolul+tensiunile sociale afecteaza negativ inca de pe acum economia de asta trebuie o prudenta in decizii. Noi nu ne permitem, asa ca sa ne finanteze si sa ne dea offset-uri pe legislatie. Sper ca pe strategia aceea de aparare zvonita in presa sa fie si o strategie de anihilare a gruparilor de tip HVIM 64 de comitate, in ca z de necesitate http://www.ziuanews.ro/editorial/rom-nia-n-pericol-n-timp-de-pace-672739
Un articol corect.
In ce priveste inzestrarea trebuie sa fim realisti sa intelegem ca este imposibil sa avem o armata doar cu tehnica importata (este vorba despre a avea o armata nu de altceva). Totul se rezuma la bani.
Ca sa ne putem face o idee, o mica comparatie, foarte grosiera, intre Germania (G) si Romania (R) (noi vrem echipamente care exista in dotarea lor):
G buget app. 37 miliarde vs R 3.7 miliarde adica un buget de 10 ori mai mic.
Personal:
G – 178 400 vs R- 73 400
Acum tinand cont ca vrem aceleasi echipamente ca si ei vom avea acelasi costuri (desi ei le produc deci ar fi mai mici + ca mai recupereaza din costuri) si cum avem un buget de 10 ori mai mic ar insemna cam 18 000 soldati echipati la fel. Cum avem costuri mai mici poate am putea undeva la 30 000 soldati.
109 Eurofighter Typhoon (42 functionale) => 11 avioane;
190 elicoptere (41 functionale) => 19 elicoptere;
180 Boxer =>18;
Leo2 244 => 25;
PzH 2000 149 => 15;
(In another example, the 345th artillery training battalion, based just west of Frankfurt, was officially supposed to have 24 armored artillery vehicles at its disposal. In reality, though, it had just seven, of which six were on standby for NATO and could not be used. And the seventh was in reserve for the six on standby. Troops reported to Bartels that they hadn’t been able to carry out training exercises at the site for the last three years.)
„Patriot missile defense system in Turkey is literally eating into its own inventory. Because certain replacement parts are unavailable, the military is being forced to cannibalize equipment based in Germany in order to keep the Turkey-based Patriots in operation”.
„The lack of equipment, Bartels wrote in his most recent report, has led to a system of sharing by necessity. „It is often the case, with Navy units that are returning from a mission, for example, that as soon as they dock in their homeport, pieces of equipment are immediately dismounted from ships and then remounted on those vessels heading out to replace them, such as (radar devices). The components wear out much more quickly due to the frequent mounting and dismounting, such that the process becomes self-reinforcing.”
http://www.spiegel.de/international/germany/trump-nato-demands-becomes-political-debate-in-germany-a-1136140.html
Germania trebuie sa isi creasca bugetul cu 7-10 miliarde doar ca sa poata sa isi repare echipamentele existente….
„Comparatia” este doar ca sa poata forma o idee si cred ca acele numere va sunt oarecum cunoscute misticele 12 ale armatei?.
Nu se poate vorbi despre inzestrate cat timp nu stabilesti care iti sunt prioritatile/categoriile de echipamente care trebuie sa fie performante, care decente si care pot sa fie asa si asa.
Este clar ca prima categorie se va importa si la fel de clar ca restul trebuie, in vasta majoritate, produse aici. Altfel nu se poate decat sa luam de toate cate „12”. Acestia sunt banii si nu vor creste foarte mult in viitorul apropiat (cand scriem de import de APC-uri, camioane sau pistoale nu este inarmare ci opusul ei).
M-am prins! Politicienii au aflat ca am reactivat arma laser din 68 cu care am topit tancurile rusesti. Plus ca Sfinxul din Bucegi ne apara cu energii paranormale. Nu mai sunt necesare alte achizitii
tu crezi ca degeaba a fost repatriat bivolaru?!?
Salutare, lume..
Frumos articol, si bun, pacat de munca autorilor!
In alta ordine de idei, m-am distrat copios urmarind cum Checkmate v-a facut creierii prastie si a deturnat subiectul articolului catre discutii insipide, incolore si inodore( ultima e discutabila 😉 ).
Parerea mea, hic…
Ministrul Apararii cere Parlamentului sa aprobe un program de 9,3 miliarde de euro pentru inzestrarea Armatei . Printre tintele programului: Reluarea achizitiei corvetelor, doar 94 de transportoare blindate si sisteme de rachete pentru aparare anti-aeriana
http://m.hotnews.ro/stire/21709213