Știu că-mi dau foc la valiză
Știu că-mi dau foc la valiză, dar în spiritul dreptății, al patriei, onoarei și demnității, trebuie să spun câteva cuvinte: Fac parte dintre cele 700-900 cadre militare în rezervă cărora li s-au redus pensiile în 2011.
Personal, mi-a scăzut venitul cu 500 de lei/lună. Din 2013, an de an, cu acel procent de creștere al punctului, am ajuns de unde plecat.
Între timp, am mai muncit, adăugând ceva civilie la viață militară amară. Fraților, am pensia mai mare de 4 ori ca salariul soției, care muncește la stat, pe salariul minim pe economie.
Mă aștept la înjurături.
Dar vreau să subliniez un lucru pe care nu l-a spus nimeni: În 2008, un comandant de unitate, activ, cum eram eu, avea cam 85% din pensia unui rezervist.
Știu că nu vă place istoria trăită, știu că nu vă place adevărul, și la fel de bine știu că mi-am dat foc la valiză!
Numai că acum, eu sunt singurul meu
Comandant!
Personal, mi-a scăzut venitul cu 500 de lei/lună. Din 2013, an de an, cu acel procent de creștere al punctului, am ajuns de unde plecat.
Între timp, am mai muncit, adăugând ceva civilie la viață militară amară. Fraților, am pensia mai mare de 4 ori ca salariul soției, care muncește la stat, pe salariul minim pe economie.
Mă aștept la înjurături.
Dar vreau să subliniez un lucru pe care nu l-a spus nimeni: În 2008, un comandant de unitate, activ, cum eram eu, avea cam 85% din pensia unui rezervist.
Știu că nu vă place istoria trăită, știu că nu vă place adevărul, și la fel de bine știu că mi-am dat foc la valiză!
Numai că acum, eu sunt singurul meu
Comandant!
Sursa: rezervistul.fr
RoMilitary
Noi ne-am ferit – de-a lungul anilor – sa abordam aceasta tema din varii motive, cel mai important fiind respectul si dragostea pentru militarii romani, care intotdeauna si-au facut datoria, desi erau amarati, prost echipati, prost platiti, adesea batjocoriti de conducerea politica a tarii, umilitii – prin promovarea si ridicarea in grad a unor pacalici (vezi lista de generali cu Ilie Nastase, Oprea sau Onteanu, etc), in timp ce oameni precum colonelul Ifim Trofimov a fost „aruncat” in pensie desi poate ca ar fi fost nimerit sa fie ridicat in grad si lasat sa-si faca datoria in continuare.
Pentru ca nu poti compara un tanchist – „nascut” in tanc, comandant de unitate de tanar, cu un Ilie Nastase (ei bine asta m-a calcat rau pe nervi de cand la orice iesire in public isi etaleaza gradul de general, cel mai recent pe 1 Decembrie).
Faptul ca domnul colonel Trofimov [iesit la pensie cu gradul de colonel plin si din functia de comandant al regimetului de tancuri de la Targoviste – la vrea respectiva cel mai bine dotat regiment de tancuri romanesti (cu T 72 Ural)] a abordat aceasta problema imi permite mie sa cred ca domnia sa (un om mai mult decat onorabil si ofiter pur-sange) vede ca lucrurile nu sunt tocmai cum ar trebui sa fie.
Se stia de mult ca anumite pensii sunt mai mari decat salariul cadrelor militare active si de aici putem poate deduce de ce ofiterii si subofiterii Armatei Romane „uita” brusc ca sunt inca militari aflati sub juramant de credinta si nu protesteaza deloc – dar absolut deloc! – in fata distrugerii capacitatii de lupta Armatei, a lipsei de dotare si a avansarilor pe criterii politice si de spaga, avansari care distrug orice unitate in cadrul Armatei si o distrug din interior precum o metastaza uriasa…
Acum inteleg de ce acesti oameni tac!
Domnul colonel Trofimov scrie: ” în spiritul dreptății, al patriei, onoarei și demnității…” Ei bine domnilor ofiteri, acest spirit va spune domniilor voastre ceva?!
GeorgeGMT
Pentru dl Trofimov:
Stimate domn, in tara asta sunt sigur ca nimeni nu se opune majorarii pensiei dv. Totusi,in tara asta, multa lume se opune implicarii SCMDRR in politica.
Talentul lui Dogaru in a va manipula, depaseste deja bunul simt.
Nu toti militarii sunt in sindicatul lui Dogaru.
diferenta dintre cat castiga un medic rezident sau nu (in afara de cei de la smurd care au salarii fff mari) si pensia unui fost capitan de exemplu e prea mare. Si de aceea e deplasata cererea lor de marire a pensilor. Ar terbuii sa iasa in strada pt situatia dezastruasa a armatei asa cum faci profesorii si medicii nu doar pt salarii si pensii. de aici vine problema
@barby
– nu-s de acord cu tine cand compari medicii rezidenti cu un fost capitan iesit la pensie
– SUNT DE ACORD cu tine ca militarii ar trebui sa iasa in strada pentru sisuatia dezastroasa a armatei. dar aici se vede de fapt interesul:
interesul personal? sau interesaul Romaniei? Din pacate intr-o romanie egoista si corupta, avem si militari egoisti si corupti!
…….
legat de pensii… cunosc un caz, maior iesit la pensie cu 4300 lei/luna
nu cred ca este o pensie MICA dar nici nu este o pensie MARE. pot sa spun ca este o pensie BUNA pentru nivelul de trai al Romaniei
„legat de pensii… cunosc un caz, maior iesit la pensie cu 4300 lei/luna
nu cred ca este o pensie MICA dar nici nu este o pensie MARE. pot sa spun ca este o pensie BUNA pentru nivelul de trai al Romaniei”
De pilda, generalul Zadik a trait 103 ani si a fost pensionar aprox. 50. Asta teoretic, deoarece nu stiu cat anume din aceasta perioada chiar si-a incasat pensia.
Pentru Romania, 4300 lei pe luna este un venit MARE. Cunosc persoane care au lucrat in domeniul privat, cu functie etc. si nu au aceasta pensie.
Cunosc multi colonei care au pensia intre 2800 si 3500 lei. A face comparatii si a emite opinii bazate pe cazuri individuale este nu numai neproductiv cat mai ales incorect. Iar daca vrem sa comparam daca pensia e mare sau mica poate ar trebui sa ne comparam cu magistratii, care au pensii de peste 8000 lei… sau cu parlamentarii, care vor avea pentru o vechime de minim 3 mandate ( 12 ani), o ‘indemnizatie’ de peste 5000 lei…
Asa ca mai mare atentie la comparatii… si mai ales la politica guvernelor de ,dezbina si stapaneste’…
Apropo, ati vazut aviatori, diplomati sau alti beneficiari de pensii ‘speciale’ ( calculate cu 80% din venitul brut s limitate 100%- nu la 85% ca la militari prin oug 57/2015), care sa se fi atacat reciproc pe retelele de socializare sau sa fi scris ca pensiile lor sunt ‘mari’ sau ‘suficiente’
Asa ca si fapt divers dar cu respect pentru militari care nu au o viata usoara ( vezi numai perioada de aplicatii iarna de exemplu ) lucrez ca si profesor de 16 ani , am toate gradele si un masterat si castig in mana 1600 de roni. A merge la serviciu este un hobby de-al meu …..
Medici primari, care SALVEAZA VIETI, nu au salarii precum acest maior pensionat la care dumneavoastra faceti referire. Parerea mea personala este ca ar trebui acordate aceste pensii speciale exclusiv fostilor militari combatanti, nu si celor care-au dus trai pe vatrai in garnizoana si pe timp de pace. Fata de oricare din acesti militari, un medic este de o mie de ori mai important pentru societate!
nu stii cu ce s a ocupat „maioru'”…ce zici de un m.m. cu 2 misiuni afara cu pensie de 1100? sincer eu cred ca e mult…mamaie are 330 ron! interesant este faptul ca medicii salveaza vieti…dar nu au colegi ramasi fara membre, vedere, viata in timpul serviciului!
vorbim de pensionarii militari. sunt fff putini printre ei cu misiuni in afara..
si daca ai fi printre ei?
„dulce”…remarca, situatie…!
@chip daca nu stii sa imi scrii nick-ul corect nu te obosii sa il scrii. Pensia de 4300 mi se pare ff mare pentru Romania! e nesimtit de mare! NU a contribuit la sistemul de pensii ? cati dintre cei 1.000.000 de oameni nu cu salarul minim ci cu salaru mediu brut pe tara trebuie sa plateasca impozite pentru a acoperii pensia lui???
Scuze pentru greseala. Am trimis de pe telefon comemtariu si… Am gresit literele…
4300 lei pensie… Problema este ca ei vor marire de pensii!
Ca nu le ajunge.
Mai cunosc o persoana 84,ani… Cu grad de căpitan dar care la un moment tad a fost „persecutat” pe teme religioase fiind mutat la gărzile patriotice de către ateii sistemului comunist, si are o pensie de 2300 lei. Din păcate omul s-a ales si cu un asm cu complicatii (avand in permanenta in casa un sistem de oxigen) in urma unor aplicatii, in care a dormit prin cortul de companie. Acum nu are nici un fel de facilitati medicale.
a fost platit ca sa mearga in aplicatii vezi de treaba. in plus pensiile ar trebui diferentiate foarte putin in sistemul de aparare. Ce un subofiter sau mm a dormit la vila? si pensia sof sau a mm este de 1300 ron deci amandoi nu iau pensie cat maiorul ala de mai sus.
4.300 este o pensie nesimțită pentru cite (nu) a făcut nenea maioru’ pentru țara asta ! ……… desi nu cred ca are atit
Ce salarii foarte mari au medicii rezidenti de la SMURD? Stiti despre ce vb sau vb numa asa ca sa postati?
Sa va documentati inainte de a face afirmatii de genul acesta.
Armata este unul din cei doi piloni de sustinere ai Romaniei. Tara asta nu s-a facut singura. S-a facut prin moartea multor romani. Eu cred ca Armata are dreptul sa ceara mai mult.
Dotare moderna este o prioritate.
Apararea intereselor romanilor, este tot o prioritate.
Am evitat sa scriu un material pe tema asta desi sunt lucruri care put.
M-a deranjat ca asociatia SGV-istilor (sau cum se mai numesc acum), in lista de cereri catre conducerea ministerului, nu a formulat nicio revendicare in privinta dotarii in schimb au cerut sa li se incheie contracte pe perioada nedeterminata (un fel de functionari cu pusca) plus altele care priveau strict partea financiara.
M-a deranjat ca amirali care au condus marina militara, inclusiv marele stat major al armatei, au tacut malc, cat au fost pe functii, si si-au incasat salariile, primele, diurnele, normele (toate dolofane) iar cand au iesit la pensie si s-au asigurat de pensii babane au inceput sa spuna ca nu prea e bine cu dotarea.
Ce face dl. Trofimov e demn de toata stima, atat pentru ca si-a cautat de munca in civilie si n-a frecat duda pe pensia militara cat si pentru ca iese si spune lucrurilor pe nume in timp ce altii fac scandal pentru privilegii sau se dau loviti in aripa.
Respect.
Eroule cu ce te deranjează ca vrem contracte pe termen nederminat?i
ti scade tie salariul sau pensia?va aduceți aminte de noi doar la inundații sau in caz de doamne fereste.in rest ii dati inainte cu înzestrarea dar nu va gânditi si la oamenii aia care deservesc tehnica
@Iuli30. Nu prea se practica „contractul pe perioada nedeterminata” in armata din motive intemeiate. Nu poti ramane caporal pana la pensie, nici capitan, etc.
In orice tara NATO exista o anumita perioada standard in care poti servi, apoi, daca nu avansezi, parasesti armata. Baza oricarei forte militare sunt barbati tineri si rotatia militarilor nu angajarea pe viata.
Problema, in cazul nostru, este lipsa locurilor de munca in general si de aici necazul.
Ideea cu contractele pe perioada nedeterminata intra in coliziune cu conceptul de cariera scurta.
Te angajezi in armata ca sgp si lucrezi cateva contracte pe cate 5 ani, nu stiu, pana pe la 40-45 de ani, atat timp cat poti sa alergi, sa sari, sa te cateri, sa te tarasti cu tot echipamentul pe tine, inclusiv vesta cu placa ceramica, fara sa faci infarct si fara sa-i incetinesti pe cei mai tineri.
Daca nu reusesti asta nu mai ai ce cauta la infanterie, vanatori de munte etc, ca sa nu mai zic la parasutisti, BIM, FOS.
In timpul cat lucrezi ca sgp nu te opreste nimeni sa urmezi cursurile unor scoli de subofiteri, maistri sau ofiteri, daca esti bun (poti alege o alta specializare mai putin solicitanta fizic).
La atingerea varstei limita (40-45), poti continua cu contracte pe durata mai mica si cu verificari mai dese ale aptitudinilor fizice.
Nu exclud ca unul de peste 45 de ani sa alerge ca un iepure dar ce au facut ei cu impingerea varstei limita la 50 de ani (daca nu 55) e o aiureala.
De pe la 44-45 de ani intri pe panta descendenta a capacitatilor fizice (cel putin) ca sa nu mai zic ca la sgp-femei incep sa apara probleme de osteoporoza. Sa-i tii pana la 50-55 de ani e o aiureala.
Ideea carierei scurte este ca, dupa incheirea perioadei de lucru ca sgp, pe la 40-45 de ani, sa te duci si sa lucrezi in viata civila ca sa vina alti sgp mai tineri in locul tau si sa se mareasca si baza de rezervisti instruiti dupa ultimele proceduri de lupta (nu adunati la CMJ, plimbati la poligon, tras 4 cartuse, fumat o tigara si gata: am facut concentrare).
Ce vreti voi, s-o intindeti pana pe la 55 de ani si sa iesiti la pensie, in conditiile in care in viata civila se va iesi la 65-67 de ani (peste niste ani), este incorect fata de ceilalti, fraierii care platim impozite.
La 45 de ani e greu sa se angajeze in viata civila, desi cunosc un caz: maistru militar, optician, pensionat din armata. Si-a deschis cabinet de optica medicala si isi completeaza astfel veniturile. Foarte bine pregatit in specialitatea sa.
La 45 de ani e greu sa-si gaseasca de munca daca nu se pregatesc din timp. Statutul SGP-istilor le da dreptul sa urmeze facultati, scoli postliceale, diverse alte cursuri de calificare, cu drept de concediu de studii.
In plus, cand se apropie de varsta limita trebuie sa inceapa sa sondeze terenul pentru locuri de munca, nu sa astepte sa faca 45 de ani si apoi sa constate ca nu-si gasesc job.
Cand ai familie si ai raspundere pentru ei, te pregatesti din timp, nu te vaicaresti la sfarsit.
In cazul cel mai rau, cand nu au absolvit scoala de ofiteri/subofiteri/maistri si nici nu-si gasesc de munca, pot face ceea ce fac milioane de romani: sa mearga la munca afara. Au pregatire militara si experienta in teatre (multi) vorbesc engleza (macar cea de specialitate), se pot descurca sa-si gaseasca joburi la firme de securitate sau pe domenii apropiate. In definitiv, orice meserie e buna atat timp cat te ajuta sa-ti intretii familia.
E vorba de comoditate, nimic mai mult.
Mai e insa un lucru care ma deranjeaza: in perioada interbelica, de pilda, ofiterimea avea acces la credite ieftine pentru locuinta, salariu OK si posibilitatea de a se casatori…bine.
Necazul e insa altul: comportamentul lor care era, in cea mai mai mare parte, execrabil. Cu o floare nu se face primavara. Cand a inceput bubuiala in 41, ai nostri ofiteri nu au calcat in linia intai, trimitand prostimea sa moara. A iesit atunci scandal din cauza asta. Treaba asta a fost la inceputul ostilitatilor, ulterior lucrurile s-au mai schimbat. A ramas insa comportamentul mizerabil fata de soldati.
Problema e insa alta: sa le dea bani cu nemiluita (ma refer la salariu si pensie) daca se gaseste sursa de finantare, sa ii echipeze corespunzator, nu am nimic impotriva acestui lucru. Ma intreb insa ce vor face in caz de bubuiala, pentru ca n-am chef sa platesc si sa ma trezesc ca ne vor lasa cu ochii in Soare cand vor da de greu.
Pe de alta parte…riscul meseriei. Cand se duc sa se angajeze in Armata, stiu ce ii asteapta: salarii mici (daca or fi mici) si dotare sub asteptari. E un risc asumat.
Ha!!!
Musiu „istoricule” stii cestia aia cu „n’est que la ruine de l’ame”?
Ca cum sa iti explic …
– nu am auzit de „acces la credite ieftine pentru locuinta,” ptr ofiterimea interbelica. In gnl locuiau in chirie (mai ales ca si atunci puteau fi mutatai de la o garnizoana la alata..
– „posibilitatea de a se casatori …bine” sa zic asa exista si azi. Insa ce este drept ca este putin probabil ca i fica a unui bastan sa se marite cu un ofiter. In interbelic sanasle ereau ceva mai mari .. si asta ptr ca uniforma militara si mai ales cea ofitereasca avea prestigiu . INSA posibilitatea aia a devenit obligatie (nu mai stiu din ce an ..). Adica un foter se casatorea cu apropbare si ca sa se ontina aporbarea una din doua :
1)dota de 100.000 lei MINIM (un notar comunal avea 3.500 lei dupa ce primea toate sprorurile, un profesor de liceu tot atata. A da un slt incepea cu 11.500 insa harnasamentu ptr un cal de calarie costa vreo 20.000 . Bani pe care ii primea de la stat . Asta o stiu de la unchui-miu care a fost ofiter de artilerie )
-2)aleasa era titularizata pe post . Pen’ca majoirtatea femeilor cu studii superioare si „cariera” erau in invatatmant. Da stii ce era nasol cu titularizarea? Se facea cam odatat la 6-8 ani, poa si 9!!! Si asa dl Cara Ion s-a logodit avand gradul de locotenent si s=-a casatorit cand era comandor (aviatie. A fots ultimul comandat a Grupului 8 BoPI si primul al 1 Asalt. Dupa care a fots retras de la zbor si a primit late insarcinari) . Sa zic asa daca vre-un Ivan era mai bun .. nu mai avea loc casatoria.. Dar si asa s-au putit lua de abia prin 46 pe. ca s-a retras o0rdinu cu permisiunea .. ca sotia sa – profesoarwa de prin 1940!- nu fusese titularixata …
–
Ia zi cine te-a mintit de scrii Cand a inceput bubuiala in 41, ai nostri ofiteri nu au calcat in linia intai, trimitand prostimea sa moara
Sigur sigur mai „istoricule” ?!
Na .. unchi-miu ofiteru a fost pe front din prima zi. Ce-i drept nu chiar in linia I-a … ca era artilerist. Da uneori asta il plasa in fata liniei a Ia , in no man’s land (unde era si observatorul de artilerie. SI asa s-a „invartit” de Crucea de Fier cls 2a, cand surescitat si ranit a intrat in obserctaoir , a cuplat telefonu si a inceput sa urle ce trebuia. A observat sanitarul care incerca s ail carpeasca doar ca il incurca [sanitarul, German] . Ma rog era nitel surescitat ca trecuse printr-un baraj soviectic!!! [in 41 mai puteai .. cu dispensa de la Al de Sus. In 44 mureai garantat!!] Oricum la cutremuru din 77 prima data si-a zis mecanic „baraj de artilerie!!”)
Au calcat in linai I-a si ai murit ..
Insa ce nu te duce capul este cestia ca in 1941 baza era infanteria…
Ori la infanterie cata ofiterime ai ?!
Un slt sau lent la pluton. Asta daca plutonul nu este condus de un subofiter.
Un capitan la companie..
Un lt colonel sau maior la batalion si inca un maior/capitan la Statul Major al btalaionului.
Deci aia care pot sa fie in linia I-a (cdti de pluton si companie) sunt cam putini . Ocazional poa si cdt de btalion sa „dea exemplu” insa stata majoristi ar fi bine sa stea dracului mai in spate si la telefon ca sa poa cordona!!! Nu e nevoie ca stat majoristu sa dea dopvada de eroisme cvi ca sa ajunmga muinitia la mitralior!!!
Nu mai zic ca mai ai ceva ofiteri la cda regimentului .. insa v ce ma zis despre batalion.
Insa letime la pifanterie garla!!! Si leatu crepa in linia I a!
Mai rau .. ofiterimea activa nu poate incadra in totalitate o armata de conscriptie (sper ca iti este evident si consciroptie nu e prea criptic ptr d’alde tine)..Asa ca dupa mobilizare .. mai ales la infnterie efectiveke cresc monstruos. Si se completeaza cu rezervisti. Comandanti , cel putin la nivel de pluton, de ofiteride rezerva , adica pardon tot tzivili (prostime dupa tine). Destui si la nivel de companie. Si uite asa se face ca in Romania au murit pe front cam multi invatatori ..
Cestia asta era valabila si in Finlanda, Franta, Germania ,Ungaria.
Ba chiar si in URSS – locu de unde ai „imprumutat” bubuiala in 41, ai nostri ofiteri nu au calcat in linia intai, trimitand prostimea sa moara. Ca asta este deja ;propganda comunista bazata pe lupta de clasa!!!!!
Asa cum si restu mesajului tau cam tot pe aici (propganda comunsitoida) se invarte
Insa in materie de risc asumat.
Asa si in interbeliT politicienii si „elita ganditioare” a societaii romanesti si-ua asumat un risc atunci cand nu au doatat armata.
Chair si acum va plangeti ca au fots macrobeliti (belita eota interbelita) , ca comunismu ca boboru ca da nu ziceti ca a fots un risc asumat (mai mult lux, prea multe chefuri, prea putina dotare)
Cat despre compprtamentul mizerbil fatra de soldati.. Ei da.. se practica „mutarea falcilor” (mai ales de catre subofiteri!) dar lasa ca nici cu intelctuali d’dlde tine nu imi este rusine! Ca atunci cand va referiti la marea masa nu sunteti mai brezi ca un majur cam sadic ci visati la vot restrans si dracu mai stie ce adica numa lipsa de mijloace legale va impiedica sa facetu ce descria Bogza in 1933 practica timpului nostru fiind ca un ins sa stea smirna, iar altul sa-i care palme peste obraji si pumni perpendiculari pe maxilare. Aceasta operatie care, cu un termen militar, se cheama „mutarea falcilor“ e introdusa pe scara larga in cele mai felurite medii unde s-a stabilit o ierarhie. Viata nu ne-a iertat si am vazut in repetate randuri cum un om, de multe ori nici mai puternic, nici mai inteligent si nici mai frumos, bate pe un altul, iar victima nu poate riposta in nici un fel, ci sta cu mainile in jos si inghite.
Ca cica risc asumat …
hm reactie bolsevica tipica grefata pe un fond de parvenit de mahala …
Parvenit e fiul lui tac’tu.
la 38 de ani m-am angajat intr-un spital, asistent medical. asta inseamana sa fii pregatit tot timpul.
veziti de treaba ta cu sgp tu crezi ca eu am stat 20 de ani sgp tot din cauza spagilor nu am inaintat si mai lasati sgp nul mai tratati atita cu dispret ca eu am 4 misiuni si am luptat peste tot in lumea asta pentru Romania si conduc un jaf de dacie si uni dintr noi mai avem si cite o facultate sau chiar doua daca nu o postliceala ceva mai lasatima cu carieristica asta stiu eu uni subofiteri care nu stateau cu sgp la masa de parca sgp cresteau in curte la masa .
Mugurel, tu suferi de mania persecutiei?
Nu-i dispretuiesc pe sgp-isti, mai ales ca am fost MAC, intre 91 si 93.
Imi placea ce faceam, eram bun la ce faceam plus ca vorbeam bine de tot franceza si engleza doar ca pe vremea aia nu pupam misiuni internationale.
Din pacate, spre deosebire de voi, ni s-a interzis sa urmam cursurile facultatilor, prin OG-6/92, (o decizie stupida) dar nu m-am apucat sa-mi pun poalele in cap sau sa-i dau in judecata (dreptul la educatie era garantat de noua Constitutie). Pur si simplu, cu tot regretul, mi-am gasit un alt drum.
Nu-mi dau seama cum va faceti voi calculele ca va veti chivernisi din
salariul de sgp sau ca puteti sa luati credit ipotecar din acelasi salariu, fara sa pierdeti casa mai tarziu.
Meseria de sgp e buna cat esti tanar, ca sa-ti acoperi cheltuielile cu facultatea, sa-ti iei una alta prin casa, sa te insori si cam atat, in mare.
Cand apar si copiii trebuie sa-ti cauti ceva mai bine platit.
Ori ai terminat cursuri de ofiter/subofiter/masitru si-ti creste salariul ori ai terminat facultatea si te angajezi in viata civila, ori pleci afara la munca asa cum fac milioane de romani fara sa le cada galoanele.
nenea mugrel, talica n-ai luptat peste tot in lumea asta. ai fost in misiuni de patrulare si paza care sunt departe de misiunile de lupta. si nu, n-ai facut asta pentru Romania. ai facut-o pentru americani si pentru a castiga cativa dolarei in plus. daca TU consideri ca viata ta valoreaza doar cativa „verzisori” si aia slujind un alt „stapan”, ca un mercenar, nu este problema noastra.
blabla-ule ai ceva ipotriva aliatilor? Spune-ne si noua sa vedem unde e ipocrizia! Si patriotismul trece prin burta , tovarase blabla. Esti impotriva ca armata romana isi perfectioneza pregatirea in Afganistan sau aiurea, ori invidios ca nu te-au bagat in seama? Ce stii despre lupta impotriva terorismului? Patrulare? Ala care-ti cere o tigara poate fi ultima ta imagine pe retina…
blablabla, „nenea” sa-i zici cuiva din familie… acelasi avertisment ca si in cazul lui CosminMoise.
Daca vreunul mai foloseste cuvantul „mercenar” la adresa unui militar profesionist zboara imediat!
Ești foarte inteligent. Știi măcar ce înseamnă mercenar?
Daca sunteti asa destepti de ce nu va dati demisia si sa va cautati un job mai bun? In misiunile alea te-ai dus ca te-a cuprins un fior patriotic sau pentru ca munceai pe dolari?
Auzi domnule, dar cu cu cine vrei sa aperi tara? Cu „razesi” chemati la oaste?
Ai grija ce ton folosesti, te rog…
Respect d-nului Trofimov! Vezi la manifestatiile lui Dogaru cum toti cer pensii si drepturi. Bun,însă acesti domni au comandat cândva unitati,au fost la SMG,au avut puterea de a feri Armata sa fie umilita si dezarmata,trebuiau sa aibă doar coloana vertebrala. N-au avut si n-au facut-o,le-au convenit locurile caldute si salariile babane pentru care au fost dispusi sa inghita mizeria politica si sa taca. Acum sunt vehementi,dar faptul c-au fost partasi tacuti si umili la distrugerea Armatei si Industriei de Apărare in cardasie cu lichelele politice rămâne ca o pata pe obrazul lor. Stima celor care chiar au încercat sa meargă împotriva valului distrugerii si-au plătit cu functia si gradul,fiind pensionari fără voie,respect!
Are boboru’ niste vbe pt. problema asta:
– si satul si cu slanina in pod
– si cu mana-n par balai si cu sufletul in rai
– si, si, si….
mai sunt altele mai porcoase tot pe tema asta. Nu fitzi copii…
In rest „La multi ani” si un an mai bun…
Pai, bineinteles ca va-ti dat foc la valiza, ati dat jos pe Ponta care va marit pensiile si acum sunteti cu Ciolos, care a sub domnul Basescu, a participat la scaderea „pensiilor nesimtite” si acum le scade din nou.
In aiureala asta de democratie de la noi, nu poti sa stai deoparte si sa astepti ca o veni altul mai cu mila pentru drepturile dvs., trebuie sa iesi la lupta pentru ele, uite cum face Dogaru.
Dogaru este un dobitoc si un tradator!
Dogaru e omul rusilor.
Pensiile sunt o problema tare perfida. Ca sa fiu corect fata de constiinta mea as spune ca imi doresc ca D-ul Dogaru sa se lupte la fel mult si ptr dotarea armatei romane.
Nu e noul radu ci tot acelasi dar am descoperit treaba asta cu avatarul ….am iesit si eu din pestera. Multumesc George si Razvan ptr link-urile cu gravatar
Ce linkuri cu avatar? Vreau si eu …
si io
https://en.gravatar.com/
Militarii in rezerva s-au compromis singuri la Iasi cand au inceput sa huiduie la intonarea imnului national, aratand lipsa de respect totala pentu tara care ii plateste si caeia i-au jurat credinta. Poate mai sunt unii care isi pastreaza bunul simt, insa acestia sunt exceptii de la regula. Cum ei nu au contribuit niciodata la vreun fond de pensii, nu vad de ce o pensie calculata dupa salariul de baza nu ar fi corecta, tinand cont deja ca acest salariu a fost mult mai mare decat a celor cu studii echivalente din viata civila.
Deci după parerea ta,daca nu am contribuit la fondul de pensii nu am avea dreptul la pensie,corect?
Si ma rog de ce nu ati contribuit? Ce v-a oprit? A fost simplu, nu-i asa? Lasa sa plateasca prostovanii, la salariul net sa mai adauge cam 80% alte angarale. Fraieriii sa plateasca.
Faza cu neplata contributiilor de catre militari e o conventie pe care am explicat-o mai jos. Ei primesc direct salariul net, statul ocupandu-se sa le plateasca pensiile. In caz general, le-ar plati salariile brute apoi unitatile militare ar vira contributiile la fonduri. Un fel de a plimba banii dintr-un buzunar in altul si de a umfla artificial bugetul apararii, fara vreun efect benefic asupra dotarii armatei. Cam cum fac acum cu TVA-ul pentru achizitiile armatei.
Am inteles, multumesc pentru explicatie.
Fratilor,invatati sa scrieti corect gramatical.OK,se mai intampla sa apesi gresit o tasta din graba,dar cand scrii ditamai comentariul ,in care se repeta aceleasi si aceleasi greseli,ESTE JENANT!
Totusi,calitatea unui site sta si in comentariile care se fac,dar si in cat de corect sunt scrise.
Numai daca ne lasa George sa ne corectam unii pe altii iar cei corectati sa nu se simta ofensati …adica sa nu aiba orgoliul prostului.
Uite, de pilda eu am scris mai sus cuvantul fraieriii in loc de fraierii. Asta e, se mai intampla uneori, chiar si in cazul meu.
suptscriu 🙂
Este o chestie delicata Poate ai nostrii ar trebui sa se inspire si de la altii , sa vada cum acorda spre exemplu americanii sau nemtii o pensie unui militar.Nu cred ca unul care si-a tarat bocancii printr-o unitate toata viata ar trebui sa aiba pensia egala cu unul care a fost prin Afganistan sau pe la dracu in praznic . Si inca ceva, nu cred ca se compara activitatea unui militar care a servit pana in 1989 cu cea a unui militar care a fost in serviciu dupa 1989 si mai ales dupa intrarea Romaniei in NATO . Cred ca multi de aici au facut armata inainte de „89 si stim cam ce insemna Armata Romana inainte de revolutie .
eu vad lucrurile mai simplu. pensia militara trebuie sa fie intre 1500 si 2500lei. militarii au o viata grea(unii) dar beneficiaza de ff multe avantaje. restul banilor trebuie investiti absolut urgent in apararea antiaeriana , fortele aeriene si partial in marina(1-2 submarine). fortele ferestre fara apararea spatiului aerian sunt nule. si mai tarziu sa cumparam leoparduri 2a6, vt4, l2a5 etc
Pensia militarilor trtebuie calculata conform procedurilor dezvoltate de MApN. Nu-i viata usoara, nici foarte grea, dar pe mine cu cunatumul acesteia ma dereanjeaza ci faptul ca militarii in pensie sunt ori cu Dogaru – un tradator de tara – ori cu nimeni si nu fac nimic pentru armata si tara care le asigura pensiile.
Pana la urma pensia unui colonel, comandant de regiment de tancuri nu poate fi mica, omul ala a facut ceva in viata lui, a avut o mare raspundere, problema este ca pensiile si veniturile din Ro sunt mizerabile.
Basca ca avem prea multi colonei, care nu au facut efectiv nimic in viata lor de militari.
In afara de metodologia de calcul a pensiei militare (am scris ceva despre asta mai jos) trebuie tinut cont ca la noi nu e un raport normal dintre militarii activi si pensionarii militari din cauza pensionarilor anticipate legate de reducerea fortelor armate.
Cei care au fost pensionati in baza programului de reducere a fortelor armate trebuie sa aiba pensiile calculate la fel ca toti ceilalti pensionari militari dar evidenta sumelor pentru pensiile lor trebuie tinuta separat de a celorlalti pensionari militari pentru ca greveaza bugetul armatei.
In cazul lor statul a luat o decizie politica, a sistat intelegerea pe care o avea cu ei si statul trebuie sa le dea banii din surse separate si nu din bugetul alocat MApN.
Ce se face acum e o magarie prin care se creeaza iluzia ca se aloca bani multi armatei.
Hu ze fuc iz Dogaru!!
Poate nu toti stim cine e..
Asteptam un articol daca se poate. Cu detaliii , bine ,cifre grade ,stelute pe epoleti si conspiratii 🙂
La multi ani !!
Cind o sa intelegem ca pensia este un contract de asigurare sociala intre stat si cel care presteaza o activitate.Nu este un sistem de premiere.Niciun mod de a de a acorda privilegii speciale unor categorii sociale.Asta ar imparti societatea intre cetateni de rang superior ( cei privilegiati ) si cei de rang inferior ( restul populatiei ).Pe principiul asta ar trebui sa fie reintroduse rangurile nobiliare de viconti , conti , baroni, duci, lorzi etc.Problema este intr-adevar delicata pentru ca duce la destramarea tesutului social al unei natiuni.
hm .. de fpat mai bine fara sa li se mai plateasca pensii..
Ca ce dracu tota lumea (intectuiala) „stie” ca militarii sunt niste prosti, putirosi si betivi carora le este draga munca precum la magar fuga si ca nu au facut nimic niciodasta. Desti ca i-am tinut cu venityuri sesimtit de mari .. nu?!
De fapt daca ne gandim bine am putea sa nu platim nici solde da?!! Ce dracu le trebuiesc solde?!
Pai ce nu se inghesuie sa mearga in AFgabistan ginerii lu Baselu Traian? Sau ce Lucian Mandrutza nu fu mare erou pe acolo?! utei completa vpi cu ce nume vreti …. da va rog cu nume din alea der au taiat pensii miliatre si dotari militare .
Nu se inghesuie tinerii telepuali de la filozofie , comunicati, jurnalism , socierologeala sa mearga sa lupte impotrova ISIS si a Rusie? Ca rup lantu saracii de ei ..
So mama cum tipua ca vopr sa ramana rnata xde conscriptie si ca lor le place4 ,marsu in ger si tragerile de noate (da numa dupa 12 nopatea si numa pe ploaie rece!!)
Hm.. hm hm.
Dupa cete tin minte cam putini erau dispusi sa devina „APV”isti . Ca cica nasol sa stai la ordin sa fisti sa fii mutata de la Ana la Caiafa in 3 zile ca .. D’aia ewrau „prosti” …
In rest ca nu fac si nu dreg . ca dotarea…
Poa nu ati inteles. Cestia cu dotarea este in legatira cu POLITICA. Armata nu face politica. Ci asculta de prdinul politic.
Asa ca poa ar fi mai bine sa fie intrebati altii. De ex de ce au votat cu aia care au refuzat conbtractul cu BELL . Si de i-au mai revotatara. Inlcus ptr meritul der a fi distrus industria de aparare.. Ca deh ce nevopie sa facem noi? Producatiri sunt !!!
Iar începi cu instigarea la ura de clasă? În unitatea în care am făcut eu armata în 2002 la ora 15:00 cadrele rupeau poarta. Se umplea platoul din fața unității de cadre care așteptau autobuzele care îi duceau în oraș. După ora asta mai erau în unitate doar O.S.U., ajutorul lui și ceva M.A.C.- i care aveau grijă de soldații de la batalionul de instrucție, în gardă și pe la popotă. În rest nimic. Mulți din cei care plecau acasă la 15 plecau odihniți rău. Comandantul meu de companie, un maior transmisionist, dormea în cea mai mare parte a programului. Sforăia de se cutremura clădirea. Iar locotenenții, comandanți de plutoane, rupeau cărțile (de joc) în două cu plutonierul de la magazie.
Și încă ceva. În ’95 era plină Facultatea de Aeronave de maiștri, subofițeri și ofițeri de la aviație care veneau la completări de studii. Făceau facultatea în doi sau trei ani și ieșeau ingineri, nu era unul care să nu termine.
Mulți slujeau patria frecînd menta în unități și li se părea că e bine așa iar acum cer ca lumea să le fie recunoscătoare.
isi apara breasla,de inteles pana la un punct.doar la un moment ar trebui sa intervina decenta si simtul ridicolului dar aparent nu e cazul.sa negi evidente si stari de fapt cunoscute,arhicunoscute si recunoscute de facto chiar de oameni din sistem este descalificant.asta tradeaza adevarata conceptie care salasluieste in acest sector si consfinteste imaginea cu care este privit contribuabilul roman de acesti oamnei captivi unir mentalitati si vremuri apuse….suntem doar o vaca buna de muls,sclavi pe plantatie ,cantitate neglijabila,anexe ale acestui sector putred.
A da. Ai dracului de puturosi si opensionari astia miliatri!
Uite cunosc unu care fu colonel (crez ca lt col) trnasmisionist.. A iesit la penzie (mai devreme decta arf i poftit) cu o penzie nesimtita … Si omu inca in vforma fizica buna si mai pregatait a zis sa nu stea pe acasa ci sa cvaute o slujba.. Si a gasit ..sa nu zic la ce lefuri de ras Asa ca a preferat sa plimbe catzelul. Adic dintai si-a luat un caine ..
avem doua romanii,una a sistemului bugetar vesnic nemultumit ,nereformat ,prieteni la nevoie a oricarui politician de doi bani daca el promite ceva indexari si o romanie a prostilor care au de indeplinit deadline-uri,targhete,marje de profit ,ore peste program neplatite,vieti terminate inainte de pensie dupa an de cotizare ….astia sunt eroii romaniei,pe astia nu-i mai decoreaza nimeni nici macar postmortem.
in cazul de fata punand in balanta nivelul de trai,istoria romaniei postbelice ,beneficiile si dezavantajele vietii de militar ,starea actuala la armatei pot spune decat ca salariile/pensiile daca trebuiesc ajustate sa se faca strict in interiorul institutiei ,au de unde.eu numai cred in lacrimile de corocodil ale acestui sector fin economie vesnica sursa de coruptie si nepotism.la multi ani de munca pana la pensie!
Nota zece pt comentariu!
O armata lipsita de armament modern si de posibilitatea intretinerii, reparatiei ,si asigurarea pieselor de schimb adica asigurarea mentenantei acestuia este ” carne de tun „, in cazul unei agresiuni militare.Eu vad ca prioritate inzestrarea armatei in ordinea urgentei , apararea antiaeriana si aviatia de vinatoare si refacerea capacitatilor industriei de aparare.Pentru ca in caz de confict militar , dupa cum s-a vazut in WW2 fiecare natiune are in vedere asigurarea cu echipament militar , munitii , piese de schimb , alte consumabile a trupelor proprii iar ca sa depinzi de livrarile altora poate fi un risc prea mare.
apropo de poza,ce rol au „deflectoarele” de pe laterala tancului?
Acelea sunt panouri de protectie împotriva loviturilor HEAT sau ATGW.
Au apărut in 1980 ca protectie împotriva principalelor rachete AT ale NATO,respectiv Tow,Milan si Hot.
aham,thanks?
un fel de fuste laterale?
Cam asa ceva,erau demontabile.
Acum plec la serviciu. Un An Nou plin de bucurii si realizări tuturor,la multi ani!
Un An Nou cu bucurie si sanatate si tie. Spor la treaba.
Sunt de acord cu cresterea pensiilor militare, dar nu si pentru fostii securisti. Iar pe viitor banii sa se duca in inzestrare cu armament.
La multi ani! Un An Nou fericit si plin de realizari!
La multi ani si Dumnezeu sa ne binecuvanteze pe toti.
Un An Nou cu bucurie si sanatate si tie. Spor la treaba.
Stiti cat are pensie Ion Ficior, tortionarul? 5.200 lei/luna.
Tortionarii au fost protejati si probabil bine remunerati, atat in comunism cat si dupa, dar majoritatea sunt morti si dau socoteala in fata lui Dumnezeu. Fostii securisti insa nu trebuie sa beneficieze de pensii marite.
Tilici a crapat in toamna asta, scapand de condamnare, dar Ficior si Visinescu traiesc.
Este ironic faptul ca doar doi tortionari dau socoteala in fata legilor, tinand cont ca in Romania a existat un intreg Gulag cu mii sau zeci de mii de morti si mutilati in inchisori.
Referitor la pensiile militare, trebuie sa fie un procentaj din solda de grad + spor de functie + norma de hrana, media lunara a ultimilor 3-5 ani de activitate.
In privinta contributiei la fonduri, asta e o conventie prin care statul, in loc sa le plateasca salarii brute plus contributia aferenta, urmand ca banii sa fie virati de unitati la fondurile sociale, le plateste direct salariile nete, umrand ca, la iesire la pensie, sa le achite pensiile. De aici apare si confuzia cand unii din ei spun ca nu primesc salariul minim ci mai putin.
Salariul minim e brut, ei primesc netul.
In privinta stagiului de vechime, lucrul in armata trebuie echivalat cu grupa I de munca din viata civila pentru a stabili vechimea totala si cat mai au de muncit pana-si fac stagiul complet de vechime in munca.
Un an nou asa cum vi-l doriti fiecare ! La multi ani !
la multi ani !!
?????
Sunt curios, cati dintre militarii pensionari sunt si veterani de razboi?
Da artimetica ai invatat curisoule?
Deci dintai ca;ci;e4zi 2015-1945 …
Militarii care au luptat prin Afganistan sau Iraq nu sunt considerati veterani de razboi?
Un An Nou binecuvantat ptr voi forumistii. Un An Nou cu achizitii bune ptr armata romana. Sa ne tina D-zeu in pace si liniste.
Domnilor,
sa nu va suparati pe mine dar o pensie de 4000 ron pe luna este o pensie foarte buna.
Vorbim de o pensie, majoritatea ceor care lucreaza la privat nu au acest venit. Sa fim seriosi, aceasta suma ajunge cu prisosinta.
Succese si La Multi Ani !
Corect.
Stai ca nu inteleg, astia au 4000 si vor mai mult?
Nene sunt maistru militar activ cu studii superioare, vechime de 30 ani din care 25 in armata si salariul + norma de hrana se ridica la 2400 lei. Cum sa ajungi la asemenea pensie de 4000 lei? A fost colonel sau general?
Problema este ca marea masa (ca si in civilie) de la baza societatii are salariile foarte mici si nivelul de trai este foarte scump. Ex sgv, mm, subof, slt, lt, educatorii, medici rezidenti. Sotia este educatoare cu studii superioare si 22 ani vechime si are 1380 lei.
Omul de la baza cand vede ca salariile si soldele cresc mult la varf in comparatie cu cei de la baza incepe sa …gandeasca si sa fie nemultumit.
Pacat ca nu se implementeaza un sistem de salarizare si pensii ca intr-o tara civilizata (referitor la stabilirea coeficientilor).
Pentru pensii a binevoit si armata sa puna ceva pe site-ul http://www.mapn.ro la optiune din meniu pensii militare.
Pacat ca se face diferentierea intre categorii pribind coeficientul de la care se porneste calculul (de prosti iarasi au cazut militarii).
Bre ati auzit ca ala care nu isi hraneste armata isi va hrani ocupantul?!
Mi se pare ca Ucraina este un bun exemplu despre cum nu trebuie sa fie o armata. Au fost mai eficienti cei deveniti militari peste noapte decat militarii cu experienta dezarmati de populatia rusofona. As vrea sa stiu si eu cum o pensie mai mare pentru cei care nu au luptat in vreun razboi, va garanta o armata mai eficienta. Putinii bani care sunt trebuie investiti in dotare si nu in pensiile unora pe care nu le merita.
e atat de „putin” platita armata incat cu cateva exceptii vorbim de o masa de blazati supraponderali care au ales cariera militara la impulsul neamurilor din minister iar vocatia militara se traduce prin traiul fara griji plus pensie asigurata si anticipata.
Ce spuneti nu este adevarat pentru ca tie fost comandant ti-a crescut pensia de patru ori salarului minim.Eu am fost subofiter cu 32 de ani lucrati efectiv plus grupa am o pensie de 1800 de lei este corect?Si acum dupa noul sistem de calcul probabil imi mai ia vre-o 200 de lei.Nu credeti ca cineva se joaca de vati-ascunselea?
Similar cu taica-meu, in jur de 2000 de lei, tot asa peste 30 de ani vechime…e bine…maica-mea – salariat civil – a iesit la pensie cu vreo 600 de lei, insa a asteptat 5 ani ca sa-i echivaleze si atunci a ajuns la vreo 800…
1800 lei pensie pentru un subofiter ti se pare incorect!? Nu-mi dau seama pe ce lume traiesti.
Tata a muncit 40 de ani din care 18 ani grupa a doua de munca, imbarcat pe nave de pescuit oceanic (s-ar putea sa-si fi riscat viata de mai multe ori decat tine)
In ultimii 10 ani pe mare raspundea de productia de pe trawler si de vietile a 80-100 de oameni la fiecare voiaj, fiecare cu problemele si nebuniile lui.
23 de voiaje totalizand 13 ani efectivi pe mare, in voiaje de 4-9 luni.
Munca in ture continue de 6 cu 12 ore iar cand prindeau peste lucrau 6 cu 6 pana prelucrau tot.
8-9 cafele si 2 pachete de tigari pe zi ca sa stea treaz sa supravegheze si turele celelalte, uneori nu dormea 2-3 zile la rand pentru ca era raspunderea lui.
A albit de pe la 35 de ani.
La 45 de ani a facut un infarct sever (incepusera sa i se raceasca picioarele, a stat in spital 3 luni)
De pe la 55 de ani a inceput sa vorbeasca singur si sa-i tremure mainile, dormea cu medicamente.
A iesit la pensie la 60 de ani si a mai trait 13.
In ultimii ani de viata abia reusea sa duca lingura la gura fara s-o verse.
Cand a murit avea o pensie echivalenta cu 1500 lei azi.
Tu cate misiuni ai in teatrele de operatii si cati ani insumeaza ele?
Pentru ca, in rest, pot sa-ti povestesc eu cum e la aplicatii, trageri, tabere de instructie sau cum e viata in cazarma.
Sion Vasile categoric a prins perioada restructurarilor NATO…
va bateti gura de pomana.atata timp cat romania este condusa de emanati din sectorul bugetar competitivitatea si performanta vor fi doar termeni gol de continut.o simpla privire aruncata peste acest sector este suficienta.marinarul a fost un „rau „necesar dar care a lasat din pacate treaba neterminata.
eu CONTRIBUABIL sunt asaltat zilnic si jignit ca singura apasare a guvernelor este sectorul de stat/bugetar ,omul NOU al vechiului sistem.noi restul ce suntem ma,cetateni de rang inferior?
Si armata cu ministerul aferent tot de la stat este finantata, militarii sunt si ei tot bugetari. Iar contribuabilii au alternatrivele grevei fiscale sau mutarea capitalului in strainatate. Romania este condusa de mafioti si de fosti comunisti, de aceea micii intreprinzatori privati vor fi in continuare striviti de taxe.
Pana cand in Romania nu se face o armata particulara nu va mai luati de unii politicieni ,unii asa zisi ziaristi si postaci ,ca vad ca toate se trag de la faptul ca armata este platita din bugetul de stat si raman ei fara salarii si pensii.
Shcits. Eu daca as putea mi-as trage un cipt de armata.. Insa poti fi sigur ca pe urma nu as tolera decat sa azus „Cum ordonati domnule!” Si „Am intels Domnule!”
A da. si as impuca toti lbertarienii si admiratirii scolii de la Frankfurt. Da sa nu crwzi ca as fi uman (glint in ceafa) ci i-as recilca in tinte alergatoare …
Corect Fraților ar fi ca la noi salariu minim sa fie cel puțin 2000lei și mai corect ar fi sa nu judecata pe nimeni ca pana la urma toți avem hibe și bube soldații lenevesc doctori spagesc restul fura etc ideea îi sa dea La fiecare mult și corect dar salariu minim sa fie 2000lei.
Salariul mediu net pe octombrie (ultima luna prezentata de INS) a fost de 1871 RON (2594 RON brut) si tu vrei salariu minim (brut sau net?) de 2000 RON…
Mdeah…
http://consultjuridic.blogspot.ro/2016/01/noutati-in-domeniul-pensiilor-militare.html?spref=fb
Avem si sigla (nu stiam) pentru…uf, trebuie sa iau aer in piept, e o denumire care-mi umple gura: Casa de Pensii Sectoriala a Ministerului Apararii Nationale.
apai sa vedeti la spp,sri si mai ce pensii au…
e tara lor,suntem palmasii lor.