Partea a III-a
Cred că nu e ceva comun şi prea des întâlnit, mai degrabă poate, e ceva deosebit, ca un băiat din Mila 23, despre care se ştia că era mic, firav, ehh, bunicel la şcoală, prieten cu toţi cei din satul lui, mai mari, mai mici, mai tineri, mai bătrâni, indieni sau mexicani (în Mila 23, bufetul şi debarcaderul fiind la jumătatea satului, cei din stânga, adică din amonte sau din vest, în jocurile copilăriei mele erau indieni, iar cei din dreapta, spre aval, erau mexicani)… să fie numit comandantul celei mai celebre şi puternice unităţi de tancuri din Armata Română, Batalionul 1 Tancuri „Vlad Ţepeş”!
Pentru că am fost acuzat, mai pe şleau sau mai pe şest, că am ajuns comandant la unitatea de tancuri din Târgovişte cărând butoaie cu vin, bărci cu peşte şi saci cu icre, vă rog să-mi îngăduiţi să continui un pic această divagaţie.
Într-una din primele zile ale celei de-a doua decade ale lunii iulie 2001, pe la amiază, am fost anunţat să mă prezint în biroul comandantului Brigăzii 40 Mecanizată „General David Praporgescu”, eu fiind şeful S-3, „Operaţii şi Înstrucţie”.
– „Leşinatule” (asta era o vorbă de alint pentru cei pe care-i simpatiza), pe unde umbli? Stai jos! îmi porunci Comandantul, colonelul Gheorghe Fratu. În biroul comandantului mai era o persoană, colonelul Stoe Petre, şeful S-1 la Corpul 1 Armată. Ciuleşte urechile, beleşte ochii şi zici „Da”…
– „Da”, încercai să mă încadrez în peisaj.
– Fii atent aici, cam de o lună, poate mai mult, unitatea de tancuri de la Târgovişte nu are comandant. Noi, şi-l arătă cu privirea pe colonelul Stoe, ne-am gândit că tu ai fi potrivit…
– La batalionul de T-72?
– Exact!
– „Da”… Sigur că vreau, nici n-am visat aşa ceva, numai că eu am făcut raport de trecere în rezervă, au trecut deja trei săptămâni, raportul a fost aprobat…
– Trofi! Accepţi ?
– Da!
– Bine, leşinatule. Şi comandantul brigăzii ridică receptorul telefonului, formă un număr, iar când auzi persoana de la celălalt capăt al firului, spuse aproape cu o bucurie neprefăcută:
– Domnule general, locotenet-colonelul de tancuri Ifim Trofimov este de acord să vină la unitatea de tancuri din Târgovişte…
– I-ai spus că acolo sunt oarece probleme?
– Nu e necesar, el pricepe din mers!
– Bine! Atunci, aşa va fi. Încearcă să-l pregăteşti oarecum, câtuşi de puţin, căci oamenii din Dâmboviţa, şi mai ales cei din Târgovişte, nu sunt ca voi, dobrogenii.
– Cred că nu este cazul, domnule general. El, practic, este imun sau neutru, căci este lipovean.
Aşa am ajuns eu comandant la T-72, cel mai bun tanc pe care l-a avut Armata Română.
(Va urma)
tROfi
Nu stiu in ce conjunctura dar cel putin 4 T-72 se afla in Pitesti la Centrul de Instruire pt. Tancuri si Auto. 3 dintre ele sunt in Bascov si arata aproximativ deplorabil (rugina, bandajele de cauciuc de pe galeti sunt lipsa sau roase etc.), in schimb cel din curtea scolii arata ca proaspat iesit din fabrica si este 100% operational…mecanicii care au avut ocazia sa-i intre la leviere au numai vorbe de bine despre el…cica niciun tanc romanesc nu se compara cu el la capitolul mobilitate. Intrebarea mea este: alea 4 tancuri sunt dintre cele de la Targoviste sau sunt altele?
Deci, 5 tancuri T-72 le-am dat la Piteşti, iar 25 la centrul de depozitare din Bucureşti, Voluntari. Ce nu e clar?
Cum crezi ca este atunci T90M fata de tancurile noastre?Sa nu mai vorbim de tancul Armata.
Daca numa’ de bine se vorbeste despre T72, oare cum o fi un Leopard 2A4, 2A4 nu 2A6? 🙂
Ceva de vis pentru tanchistii nostrii, mai ales versiunea A6.
Off topic
Cautam ceva despre mult discutatele blindaje usoare PROTECTCOMB si uite ce-am gasit: http://www.cnmp.ro:8083/pncdi2/program4/documente/2010/sedinta/rez/D8/82-097.pdf.
In special la pag.13 jos
Interesant Eroule 🙂
Da’ crezi ca intereseaza pe cineva de la garzile patriotice, servicii etc?
Or sa le recomande pt export, ca si la Saur2…
Da, interesant, deci s-a tras in el cu tunul de pe MLI-84M…
Asta e interesant de aplicat la SAUR2 si TBT…
pe imaginea de salteliT de pe google maps se vad clar si se pot numara in curtea uzinei Faur din Bucuresti peste 30 de tancuri T-72, IN CE STARE SUNT ASTA NU SE POATE SPUNE DAR NU CRED CA PREA BUNA.
Nu sunt toate T-72, unele cred ca sunt TR-125…
Foarte interesante articole, multumim pentru postare d-lui. colonel
Si ca o intrebare cumva legata de asta, ce parere aveti despre rachetele AT?
Adica, un MLI dotat cu rachete AT (gen Spike, ar fi bine sa luam licenta la astea zic eu, si la cele LAHAT dealtfel) ar fi un inlocuitor OK pentru o forta de tancuri? Ar face fata intr-o confruntare cu tancurile?
Stiu ca unii tot vorbesc despre disparitia tancului de pe campul de lupta, ca nu mai face fata la armele AT moderne etc etc etc dar cu toate astea se scot modele noi in continuare, ori se modernizeaza modele mai vechi
Iar apropo de blindajul ala compozit, sper ca il vor folosi la TBT. De fapt, sper ca vor introduce in dotare TBT, vorba aia, speranta moare ultima.
Ar fi fost frumos si un tanc nou dar aici iarasi intram pe taramul sperantelor mai fanteziste
cred ca daca modernizam alea 30 de T-72 stateam mai bine decat cu 54 de TR-85M1
Spuneti-mi va rog DE CE AVEAU TABLELE ALEA PE LATERAL, deasupra senilelor?
Erau niste bucati de cauciuc gros cu rol impotriva loviturile AT cumulative.