Care drone stim ca vor fi de la Elbit Systems in mod direct, sau mai putin direct via Marea Britanie cu Watchkeeper WK 450, un produs al unui joint-venture Thales UK/ Elbit UK.
Chestia este ca, asa cum scriam si noi pe RoMilitary inca de prin 2 noiembrie, Ebitul n-a prea avut concurenta, drona celor de la IAI – Tactical Heron nefiind acceptata de MApN pe motivul probabil ca nu exista inca, practic nu indeplinea destul de multe cerinte.
Astfel incat in marea finala (numita oficial etapa a 2-a) ajuns Elbit cu Hermes 450, singura oferta valabila, cu atat mai mult cu cat britanicii cu Watchkeeper X n-au depus oferta desi au fost in Romania, au prezentat zburatoarea…
Mai multe amanunte despre cerinte si oferte gasiti in articolul din 2 noiembrie, pe care va recomand cu mare caldura sa-l recititi.
Revenind la zilele noastre, Hermes 450 pare scapata in castigatoare, doar ca lucrurile s-ar putea schimba, nu in sens rau, prin faptul ca de fapt Hermes 450 si Watchkeeper WK 450 au atat de mult ADN comun incat ar putea fi confundate pe strada, drona britanica fiind de fapt o Hermes 450 modificata pe ici pe colo, dar cum Elbit se afla de ambele parti ale fileului (fabrica Hermes 450 si face parte din joint-venture care fabrica Watchkeeper X) s-ar putea ca oferta finala sa fie mai mult spre W X decat spre H 450.
Acum intelegeti si de ce britanicii au prezentat Watchkeeper WK 450 dar nu au mai depus oferta pentru ca discutam practic despre acceasi drona, iar Elbit si-ar fi batut cuie in talpa fara nici un motiv evident.
Astfel incat, se stia deja ca IAI cu Tactical Heron nu are cum sa se califice, iar Elbitul ramane singurul castigator, indiferent cum se va numi drone achizitionata de Armata Romana. Speram acum doar ca contractul sa fie semnat cat mai repede.
Ca idee generala, Romania doreste achizitionare a sapte sisteme de drone (din clasa a II-a, adica de o masa maxima de 600kg), fiecare avand in compunere trei aparate. Din informatiile gasite prin presa, va exista un contract-cadru, iar prima comanda va fi pentru doua astfel de sisteme, cu sase drone in total.
De remarcat ar fi ca fiecare sistem este independent, are propriul centru de dirijare si poate fi folosit pentru a controla mai multe modele de drone. Diferenta principala intre Hermes 450 si Watchkeeper WK 450 tine mai mult de senzori si de aceea de gandim noi ca oferta finala s-ar putea sa fie o drona mai apropiata de Hermes dar cu senzori mai apropiati de W X.
Intreaga cumparatura ar fi sa ne coste in jurul a 1,5 miliarde de lei, fara TVA.
Ca cerinte principale avem:
- Legatura de date drone-centru de comanda, minim 200km, fara satelit;
- Dronele trebuie sa fie in varianta terestra si navala;
- Dronele trebuie sa poata folosi armament.
GeorgeGMT
Pai atunci astea sa fie! 🙂
https://www.rumaniamilitary.ro/hermes-450
Nu zic că nu sunt bune și pe Jderi sau pentru trupa, dar pentru astea, și pentru Socat-uri, chiar ar merita niște Spike LR 2.
Salut. O stire buna, dar dronele vor fi fabricate sau macar asamblate la noi?.
Cred ca da…
din comunicatele Elbit se pare ca la Bacau deja se produc componente care se exporta
E atunci dacă astea sunt să se pună de o mămăligă la Craiova și pe ici pe colo sa umble „puțin” la prinderea de aripa care pare fragila la H fata de WX și cum a zis un coleg mai sus sa aibe sub aripi LR 2
nu se mai umbla la nimic, fiind cantitate mica si pretul relativ scazut in care trebuie sa se incadreze, nu merita.
Craiova nu au dreptul sa umble la design-ul Elbit.
daca e sa trecem si la nivelul urmator nu stiu daca se mai organizeaza asa ceva .
„Mission management is performed in a highly autonomous manner via the Hermes ground control system (GCS) designed to control combined Hermes 900 and Hermes 450 missions. Hermes 900 can perform two concurrent missions from the same GCS using two ground data terminals (GDT). Hermes 900 is the most recent MALE UAS procured by the IDF as well as by multiple international customers.”
Fara satelit, ce frecvente sunt utilizate pentru mentinerea unui datalink BLOS? Banda de 900MHz ar fi eficienta pana la 100km pentru cantitate mica de date, nu pentru flux video de calitate (ma bazez pe ce stiu in materie de telecomunicatii radio civile).
La 5.000 m altitudine linia de vizibilitate directa e 250km iar orizontul radio aproape 300km. Nu mai e BLOS.
https://www.everythingrf.com/rf-calculators/line-of-sight-calculator
o drona cam veche dar inca bună .Deci vom avea 21 de drone ,acum depinde și ce senzori vor pune pe ele și pot fi și înarmate cu rachetuțe,un alt lucru bun se vor fabrica in țara.Cred că România ar trebui sa se axeze pe fabricarea de drone de toate tipurile chiar și terestre și subacvatice de exemplu Orca un submarin drona din America costa in jur de 70 milioane USD ,deci mult mai puțin față de un submarin cu echipaj uman.
Ar fii interesant o comparatie cu dronele achizitionate de Ucraina din Turcia!
Zice fără comunicații satelit nu fără releu. S-ar putea sa se accepte drona releu iar comunicația rămâne line of sight.
Minusuri la H450
– Fixarea aripii de fuselaj doar intr-un punct tangent limiteaza mult capacitatea de acrosare sub aripi
– tren aterizare fata neescamotabil limiteaza vizibilitatea senzorilor din mobulul ventral fata
Am mai spus, s-a mai spus, dar repetitia e mama invatarii ?
1º Trenul de aterizare intr-adevar limiteaza vizibilitatea spre inainte , de acord .
Dar in mod normal tinta unei drone se afla in lateral-jos .
2º Imbinarea aripa -fuselaj .
Daca te referi la rulaj , incarcatura acrosata poate influenta .
Si trebuie sa se inteleaga ca trebuie infrastructura , pista plus bretele plus drumuri de acces .
Sa nu mai fie 50% rateuri la rachetele aer-aer din cauza drumului spre depozitul de munitii aflat in stare jalnica , cum a fost intr-o baza aeriana .
Daca te referi la imbinarea aripa-fuselaj in zbor, nu ai dreptate .
Rachetele sunt acrosate pe aripa , iar aripa este cea care asigura portanta , greutatea si forta de rezistenta aerodinamica a rachetelor sunt suportate de aripa , iar imbinarea transmite efortul aproape constant de sustentatie catre fuselaj .
Cum ai o relatie directa cu Buzu , mai bine il intrebi pe el .
Întrebare pt specialisti: poate să ducă hermesul o rachetă LR2 …? Se poate integrara așa ceva ….daca da …ZUPER…! În alta ordine de idei , drona e ok , din specificațiile constructorului … senzori și restul caretelor dp ia …fac toți banii ….Acm, hai cu semnătura și dații drumul la treabă !
Mda, licitatie cu o singura oferta concreta… La cum au fost facute cerintele nu prea vine nimeni…
7 sisteme a 3 aparate inseamna ca vom asambla echivalentul a 21 de aeronave ultrausoare, cu senzorii, motorul si sistemele venind la pachet si instalate in nacela.
Raza de misiune de doar 200km il face nepotrivit pentru sistemele cu bataie lunga gen Himars, dar e la limita pentru NSM.
Asa cum se prezinta, probabil e cea mai ieftina si matura (chiar putin cam „oldies”) optiune pentru performantele cerute si ar fi mai potrivit pentru MAI.
Speram ca incetul cu incetul sa se clarifice ansamblul nevoilor MApN pe nisa asta, deoarece cred ca e nevoie de mai mult de 7 sisteme si probabil e nevoie si de ceva mai mare in categoria MALE (Hermes900/ MQ-9 Reaper).
Io zic sa stam linistiti, MAI sigur va cumpara drone MALE, tot asa cum a cumparat si elicoptere militare trecute la civile. Poate avem noroc si luam Hermes 900 pe bani europeni…
da, la urma ministerele doar fac schimb de nume 🙂
Am vazut undeva ca suntem pe lista de asteptare la Reaper.Nu imi aduc aminte unde am vazut stirea
aaa, stai putin, cum adica pe lista de asteptare?
Asteptam sa primim aprobarea pentru o ipotetica achizitie? Asteptam sa platim? Am platit si nu am primit?
asteptam aprobarea
Probabil te referi la stirea asta, mai veche putin, citata si de Tehnomil
https://www.reuters.com/article/us-usa-arms-trump-exclusive/exclusive-trump-aims-to-sidestep-another-arms-pact-to-sell-more-u-s-drones-idUSKBN23J1HS
da cred ca despre asta este vorba
AUKUS-ul cred ca este un semn ca americani sunt dispusi sa vanda tehnologie de varf aliatilor de incredere in anumite conditii
daca vor sa invinga China si Rusia cea mai buna solutie mi se pare sa puna la lucru bani aliatilor
vanzand submarine cangurilor nu numai ca aduc 8 nave in Pacific dar o fac pe bani altora
Franta a cheltuit numai anu asta 100milioane $ pe suport logistic si mentenanta contractant fiind doar firma din SUA producatoare pt m9q reaper
Vad ca au doar12
Nu este vorba de modernizari?
indiferent ce e sorine vorbim de un complex industrial militar care vinde avionica belarusului pt ca nu sunt multumiti aia de aia ruseasca livrata ,dar cumpara in 2 contracte de la americani tehnica militara cand au in curte Dassault Airbus Thales si MBDA
Contractele sunt astea:
General Atomics Aeronautical Systems Inc., Poway, California, has been awarded a $79,420,164 order (FA8689-21-F-2805) to previously awarded indefinite-delivery/indefinite-quantity contract FA8689-20-D-2020 for the France MQ-9 Block 5 aircraft procurement program. Work will be performed in Poway, California,
General Atomics Aeronautical Systems Inc., Poway, California, has been awarded a $22,569,883 modification (P00020) to previously awarded contract FA8620-20-C-2009 for MQ-9 contractor logistics support. Work will be performed in Poway, California,
si noi ne plangem ca vrea elbit sa asambleze la noi dronele si ne intrebam de ce nu a venit General Atomics sa contracteze si la noi
Singura concluzie este ca merita
Cum spui Franta nu este un , , nimeni, , si este dispusa sa plateasca astfel de sume
Esti carcotas. Pt cei 70 km ai GMLRS-ului e arhisuficient Hermes-ul. Daca o fii sa asvarlim cu ATACMS atunci e groasa rau si datele o sa vina de la Unchiu’ nu de la ce o sa avem noi prin batatura.
Ia si tu partea plina a paharului:
– vor avea SAR in standard ceea ce e mare lucru pe langa senzori EO/IR / TB2 abia la polonezi primeste radare SAR si sunt doar cate 2 pentru fiecare 6 aparate : https://bulgarianmilitary.com/2021/11/24/polish-uavs-will-get-x-band-on-board-radar-with-scanning-antennas/
– sunt deja partial produse in tara deci o sa avem piese de schimb loco imediat
– vor fi probabil inarmate daca e sa ne luam dupa caietul de sarcini / era o oportunitate ratata sa nu ai armament pe ele, pentru fast moving targets pana transmiti coordonatele la un HIMARS sa traga o „rachetuza” mai bine dai pe loc cu o „bombitza” si nu ratezi o ocazie (scuze dar nu imi iese din cap faza cu „barcutza” a la Tudose 🙂 )
– daca TB2 sunt asa bune la bruiat rachetele rusesti ma intreb cat de bune sunt israeliencele / de amintit doar cat de performante sunt inca containerele de razboi electronic de pe Mig-21 LANCER luate de la evrei
Sa nu fiu inteles gresit: nu sunt un mare fan al platformei, e destul de veche si cu multe bube de aerodinamica, nu a fost gandita ca UCAV ci ca UAV dar sunt convins ca inca isi poate face treaba cu brio. Si apropos era ultima piesa lipsa din puzzle la HIMARS!
1.) sunt sceptic la SAR + EO/IR, ca si sarcina utila si performante.
2.) chestia cu partial produse la 20 de bucati de niste fuselaje de planor usor din anii 2000…
3.) Armament pe ele minimalist si afectand serios performantele – vezi pct. 1
4.) Bubele nu sunt doar de aerodinamica, ci si de semnatura radar. Bayraktar e alta generatie ca si structura aerodinamica
5.) Plafonul jos de pana la 5,5km (cu diverse agatate e probabil mai jos) il baga inclusiv in raza de actiune a SHORAD/VSHORAD (MANPADS bat pna la 3-4 km altitudine)
6.) Viteza de doar 170km/h… il ajungi cu elicoptere din urma…
Eu sunt interesat strict pe partea de senzori, acolo conteaza sa fie ok. In privinta inarmarii unor drone atat de mici am mari rezerve. Poate ca oficial se poate, cu practica am eu dubii.
Daca insa vom avea senzori de calitate pe ele, senzori cu bataie mare, atunci ma declar foarte multumit.
Ca puteam sa cumparam altceva, mai performant? Chestie de fonduri si de ce a gandit MApNul…
In privinta frabricarii loco, alta intrebare… mai aveti 🙂 ?!
TB-2 e la fel de mica, si a facut deranj mare pe unde a actionat. si 2 Spike LR daca poata sa livreze poate insemna deranj mare.
Este un inceput, vor urma si altele mai performante de la unchiul.
Oare nu am putea sa luam sau sa dezvoltam o droma kamikaze pe baza Hermes? trebuie neaparat si asa ceva
cum vei opera Spike LR de pe un UAV?
va face Rafael asa ceva doar pt noi?
momentan nici EuroSpike nici Rafael nu dau ca operabil Spike LR de pe UAV
https://www.rafael.co.il/wp-content/uploads/2019/03/SPIKE-LR2.pdf
https://www.eurospike.com/spike_lr.html
trebuie sa marcam banul si o vor face. Pana la urma ar fi logic sa punem Spike pe dronele noastre. Evident ca nu pe gratis, asa ceva costa, dar cea mai mare problema e de software probabil.
Armata a cerut ca UAV noasyte sa poata cara munitie. Banuiesc ca e vorba de rachete AT, ca doar nu o sa punem bombe clasice pe ele.
Tu ce munitie ai vedea pe Hermes?
Sunt zvonuri ca Hermes 450 ar fi fost deja folosit cu Spike pe el, acu’ vreo 10 ani ( care versiune de Spike, nu stim)
https://medium.com/war-is-boring/israel-swaps-killer-copters-for-killer-drones-ff55a5db9a17
„Toting Spike missiles, Hermes 450s apparently played a key role in Operation Pillar of Defense in late 2012. Indeed, Spike-armed Hermes reportedly conducted the strike that killed Hamas second-in-command Ahmed Jabari during the opening of the campaign on Nov. 14, 2012.”
Aici se vorbeste de 2 Spike Medium-Range pe Hermes 450
https://www.dimse.info/hermes/
https://www.flightglobal.com/israel-fields-armed-uavs-in-lebanon/68914.article
Cata masa utila ar ramane, dincolo de senzori, care impreuna cantaresc 75 de kg, restul de 75kg fiind combustibil ==> masa utila de vreo 40 kg daca elimini unul din senzori: intrebarea e cat poate duce fiecare din pilonii de aripa (de cat sunt rezervoarele pentru misiuni extinse?)
https://defense-update.com/20070607_hermes-450.html
„The Hermes has an exceptionally high payload to weight ratio – up to 33% or the 450 kg are payload. Hermes 450 carries a typical EO payload such as the COMPAS IVweighing 32 – 35 kg and a SAR, at around 40kg weight. The remaining weight is fuel, and supporting systems. The Hermes 450 can carry two payloads simultaneously. On extended missions, Hermes 450 can carry two external fuel tanks or equivalent stores. The extra fuel extends mission endurance up to 28 – 30 hours.”
Spike LR cantareste cam 13-14kg racheta + tub. Cu suporti si restul adaptarii probabil se duce spre 15-20kg.
discutat si aici
https://www.rumaniamilitary.ro/hermes-900-laser
Acum si contraponderea intrebariile pe care le ai:
1) iti permiti sa pierzi un sensor package de pe una din dronele astea? Numai o camera FLIR multispectrala te costa $750000.
2) cat de bine se poate proteja o astfel de pasare de AA-ul si aviatia inamica? Mic nu e, LO nu e , EWAR nu are, rapid si manevrabil nici vorba…
Prin calitatea si raza senzorilor. Daca are senzori buni poate evolua la distanta mare de sistemele AA cu raza scurta. Singura ei aparare este sa nu fie detectata sau daca este sa fie in afara razei de actiune, macar pentru unele sisteme AA.
Și cu cele de raza medie, ce faci? Crezi că nu ne trezim repejor cu Buk și Vityaz in Transnistria in caz de mare bubuiala?
Cand te axezi pe folosirea unui singur mijloc militar ca panaceau universal poti avea mari dezamagiri
Cum crezi ca o sa transporte rusii armament peste teritoriul ucrainian si, odata ajunsi la destinatie, pe ce aeroport o sa aterizeze cu avioanele cargo?
1) nu întreabă pe ucraineni
2) Tighina, Bender, Carmenca, etc sau
3) capturează Odessa (cum erau să facă acum 7 ani) și le aduc cu vaporașul.
Nu treci niste avioane cargo prin spatiul aerian ucrainian cum vrei tu, mai au aia ceva AA functionala.
@Hadrian In principiu de acord, dar AA-ul ala nu face mare branza fara aport substantial vestic. IAr la cat de putin si greu de flosit e (multe chestii invechite) banuiesc ca ucrainenii n-or sa-l foloeasca pe langa Transnistria ci mai degraba in jurul Kievului.
Dar, ca sa iu sincer, scenariul cu Odessa pare mai probabil. Minoritate rusa importanta, aproape de Crimeea, cu Flota MN incontestabila momentan. Iar in 2014, aproape fu sa nu se transforme in vreun nou Donbass.
Razboiul cu dronele – ala real – nu este ca batalia dintre azeri si armeni. din acest motiv pe mine nu m-a impresionat deloc TB 2 turcesc, pt ca a evoluat impotriva unui adversar descult.
Am mai spus ca impotriva unui adversar cat de cat serios si cu o capacitate AA credibila, lucrurile se vor schimba fundamental.
In prezent, ma uit la comentariile de pe siteul nostru, oamenii inca cred ca „in viata reala” este ca in filme si din pacate nu este deloc asa. Hermes 450 nu cred ca are logica sa fie inarmate pt ca nu cred sa ajungem sa le folosim in acest fel. Culegerea de informatii este infinit mai importanta decat o racheta sub aripi.
Buk sau S 350 pot fi si ele pacalite, conteaza tactica, terenul, starea vremii etc.
Noi vom avea in curand capacitatea de a lovi in adancimea teritoriului inamic, avem insa nevoie de informatii, nu de rachete pe drone…
Avem doua radare HFSWR de la Raytheon, unul plasat la Corbu de exemplu, care vad pana la 200Mm/360km distanta maxima. Avem la Ovidiu un radar AN/FPS-117 care vede pana la 470km distanta maxima. Ar trebui sa se vada din timp daca se apropie ceva de drone si aduse spre casa.
Bun plan.Pana când Novorusia va găsi la alimentara de la colt o brigada de Iskander.
Ignorați un mic detaliu al ultimilor 30 de ani.Armata romana e gândită pt pace si/sau război de coaliție peste mari și tari.
Ca urmare,una din condițiile cheie ale caftului modern,sa îți aperi mijloacele prin mascare și redundanta(adică sa ai ce pune în loc dacă se întâmplă ceva naspa) nu exista.
Perfect logic pt sărăcie și ce misiuni or fost pana amu. Perfect nejustificat sa crezi ca războiul cu rusii e pe baza de ce știu și nudiștii. Perfect justificat sa le ceri domnilor politruci sa le ceara domnilor generali sa pună aiquul generalesc la lucru.
Poate sa mearga si cu 40Km pe ora, la o drona ar fi de interes anduranta si payload – cat poate sa care – ca daca nu cara nimic e doar un aeromodel de jucarie.
Eu cred ca daca il au englezii inseamna ca e bun, aia nu fac achizitiile aiurea.
Acum sa vedem ce radar are pe el Hermesul romanesc, care e echiparea.
Si daca luam licenta, unde avem voie sa il vindem si noi mai departe, ca banuiesc ca nu se vrea productie in tara pentru cateva bucati.
„Poate sa mearga si cu 40Km pe ora”
Nu chiar, sunt momente cand vrei sa o muti in timp util din locatia A in B, cand viata unora depinde de cat de repede le vine ajutorul. Una e sa ajungi in jumatate de ora in zona de patrulare, pentru a gasi si eventual ataca tinte si alta e sa ajungi intr-o ora.
Daca te uiti pe Tehnomil la comparatia MQ-9, Hermes 900, Heron si MQ-1C, o sa constati niste difeente semnificative la viteza, plafon si sarcina utila, nu doar anduranta.
Sa inteleg ca luam Hermes doar ca sa operam HIMARS la jumatate din capacitate?
Hermes are raza de actiune de 300 km. Folosesti ATACMS si GMLRS la maximum.
da, am vazut ca unii dau la 300km dar aia e raza de actiune, altii dau raza de misiune LOS de doar 200km/ 124 mile.
https://www.israeli-weapons.com/weapons/aircraft/uav/hermes_450/Hermes_450.html
Singapore il crediteaza pe al lor cu doar 100km
https://www.nas.gov.sg/archivesonline/data/pdfdoc/MINDEF_20150330001/MINDEF_20150330003.pdf
@M.Z.
Dacă tu ai impresia că HIMARS-ul ăla o să fie la dispoziția unui comandant de brigadă românească, te înșeli amarnic.
Brigada aia o să primească misiuni numai de la SMG în sus. Cel mai probabil, de la un JSTAR din âla de se plimba pe deasupra Ucrainei!
Părerea mea, hâc…
Nu se stie niciodata in ce context le vom folosi.
In plus, daca tot iei uav-uri pentru cercetare, nu e logic si normal sa prevezi performantele pentru sistemele pe care vrei sa le coordonezi cu astea?
Dupa ce am mai citit un pic am inteles ca raza de 300 km sau autonomia de 30 h o are cu rezervoare suplimentare. Nu am inteles insa cat i-ar afecta asta incarcatura pe care o poate lua.
pai alea 180kg sunt toata sarcina utila, cu combustibil intern, senzori, etc.
https://elbitsystems.com/products/uas/hermes-450/
La versiunea Watchkeeper WK450 mai ai si radarul ala care iti mai mananca din masa, de unda rezulta masa utila de doar 150kg.
Pai daca nu are radar ce facem cu drona asta?
O drona cu o amarata de camera video puteau sa cumpere si de la emag… partea interesanta la achizitia asta e echiparea.
nu ai neaparata nevoie de radar in majoritatea misiunilor.
daca se cumpara Hermes 450, urmatorul nivel nu poate fi decat Hermes 900, ambele folosesc in comun statia de la sol (UGCS).
Aiasta e speranta de pe urma 🙂
Himars si racheta de 300km au rolul in doctrina americana/nato neutralizarea s-400
Pt tinte de asa importanta strategica se poate face recon din satelit sau ce altceva. Dificil pt un herpes 450 sa ii dam acest rol, probabil cu raza 200km e pt recon max 50-100km in spatele frontului (artilerie, formatii etc), lansate de la o distanta sigura de 100-150km, presupunerea mea
„au atat de mult AND comun”
Presupun ca ai dorit sa scrii ADN??
🙂 Bineinteles ca asta am vrut sa scriu…
Daca stam stramb si judecam drept, scopul acestei achizitii nu este acela de a cara munitii si a le arunca in capul (peste un Pantsir, vre’un obuzier sau in tankuri) vecinilor neastamparati, iar 200 km fara legatura satelit este chiar ok, pentru Romania chiar si la M.N !
Eu unul as pune accent mai mult pe senzori…acolo e miezul, cu cat mai multi si mai performanti cu atat mai bine, pana la urma cam asta este scopul acestei clase de drone…supraveghere si culegere de date…de restul trebuie sa se ocupe alte clase de arme..specializate pentru fiecare tip de „amenintare”…
Numai mintea romanului considera necesar si util transformarea H450 in „multirol” sa limiteze capacitatile ei prin lipsa unor senzori ca vrem noi sa-i atarnam ceva „pocnitori” sub aripi…multirol in viziunea mea insemnand ca nu este nici cal nici magar…
P.S.
In nebunia mea eu as fi ales varianta „cea mai proasta” pentru majoritatea celor care s-au exprimat pana acum. Adica as fi ales Tactical Heron deoarece este „ceva” ce nu are nimeni…H 450 este cunoscut in detaliu…pana la cel mai mic surubel…toti stiu ce este, ce poate face…si cum poate fi combatut…cu alte cuvinte nu este considerat o amenintare pentru nimeni…dar i-a ganditi ce s-ar intampla in mintea oricui..de la sarb, ungur, ucrainean sau rus sa stie ca avem in curte ceva despre care nu stiu mai nimic..!
Acum va rog nu v-a obositi sa imi explicati motivele pentru care Tactical Heron nu este o alegere buna…le cunosc in detaliu…motiv pentru care am spus ca as fi ales T.H „la betie” si asta pentru ca ambele sunt israeliene, iar „privirea mea tulbure” a sesizat un potential mai mare la T.H chiar daca el inca nu exista decat pe hartie…
Inclusiv drona Bayraktar-TB2 ar fi fost mult mai potrivita.
Pe ce te bazezi cand spui ca TB2 ar fi fost mai potrivita ?
Mai noua, chiar poate fi inarmata, greu de observat/dat jos, deja a intors soarta a mai multor conflicte.
senzori adunati din toata lumea si integrati de turci
sa fim seriosi,nu cred ca turcilor li sa vandut ce e mai bun
Totuși, imaginile alea de anul trecut cu săracii armeni zburați în toate părțile de pocnitorile de pe Bayraktar 2 ma fac sa vreau totuși o drona care sa poată și lovi. Cum bine a zis cineva înainte… nu neapărat sa fie asta rolul primordial, dar pina vine HIMARS-ul sa prăjească radarul sau racheta AA ucraineană sau ruseasca de cum o vede. Iar pentru tehnica ușor blindata si grupuri mari de soldați inamici sa transmită doar coordonate la HIMARS.
In mod normal fiecare jucărie ar trebui sa aibă rolul ei bine definit ..Pt date și supraveghere sa se folosească ce cumpărăm acum iar pentru “amuzamentul” dușmanilor cu artificii sa avem un roi de alte jucării .Bănuiesc ca de pus pocnitori pe ea si un odorizant de mașina sub forma de brăduț merge dar ar ieși un ghiveci mediocru
Revin, nu ma pot abtine. Fara pretentii ! Va rog luati comentariile mele asa cum sunt ele, comentarii ale unui observator fara pretentii de analist.
Razboiul modern, este fundamentat in opinia mea pe alte baze decat cel conventional cunoscut de noi toti. Acum baza este informatia si capacitatea de a disemina din „mormanul de informatie” doar esenta care sa poata sa iti ofere un avantaj…asta in cazul in care poti, esti capabil si ai cu ce sa transformi acest atu al informatiei in avantaj strategic.
Al doilea aspect foarte important este proiectia fortei sau altfel spus capacitatea de descurajare…amintiti-va ce spunea rusul cand a sosit Patriot sau ce fiori inceraca ungurii de cand a sosit Himars…
Vecinul de la rasarit stie ca nu se mai poate sui in tren la clasa intai decat, fluturand in fata occidentului volum si fake news ! Chinezul nu e departe de aceasta mentalitate, poate este un pic mai competitiv calitattiv, dar si el se bazeza pe volum de saturatie…slava domnului amandoua popoarele au „carne de tun” din belsug…
Cu toate acestea nu cred ca rusul sau chinezul ar porni un conflict de proportii nici unul din ei nefiind naiv… doar inceraca sa isi proiecteze forta…etaland-usi muschii, care in majoritatea cazurilor exceptand „supersonicele” sunt copii mai mult sau mai putin reusite. Amandoi inceraca sa speculeze naivitatea si pasivitatea adversarului prin initieraea unor conflicte minore speculative…
Revenind la subiect…noi romanii..incercam sa ne protejam si nu avem ambitii nici expansioniste si nici de proiectie a fortei pentru a lua loc la masa marilor puteri…Dar…Dar…ar trebui sa intelegem jocul marilor puteri si sa-l aplicam la nivelul nostru regional…de asta spun ca ar trebui sa fim isteti in alegeri..si am sa ma refer strict la ceea ce am sustinut mai devreme in legatura cu H 450 si T.H… pentru ca am in continuare insomnii legate de faptul ca noi cumparam elicoptere americane de ultima generatie … fabricate in Polonia…iar polonezi beneficiaza in adevaratul sens al cuvantului de „know how”…avantaj stategic de viitor cu mare greutate..
H450 e un produs de raft…si cam atat..nu poti interveni cu absolut nimic in afara de ce se afla in „catalog”…
T.H cu argumentele inspirate intr-o discutie iti ofera alte posibilitati..H450 iti aduce …cine stie ce..poate un aparat de sudura mai jmecher…T.H iti ofera posibilitatea de a sta la masa cu creionul in mana…daca intelegeti ce vreau sa spun…iar beneficiile generate de aceasta postura, pentru poporul roman sunt incomensurabile ca valoare…dintr-o data ne transformam din consumatori in dezvoltatori, materie prima umana exista din plin, poporul nostru este unul inzestrat…trebuie doar sa invete sa faca un singur lucru foarte bine ..in loc sa faca multe lucruri la nivel mediocru sau mediu…
Acum sa nu ma intelegeti gresit…H450 o sa-si faca treaba …atat cat stie si cum poate…o sa acopere un secment lipsa din veriga decizionala…fara de care este tare complicat, cat despre „raza” de 200 km fara legatura satelit cineva a inteles foarte bine ca este suficienta…unde naibi sa o lansezi tu pe sarmana drona pe uscat doar nu vrei sa o trimiti la austrieci sau la greci….iar ca sa o trimiti in crimeea la 300 km..trebuie sa fii sandilau…rau de tot..
au stat altii cu creionul in mana si a iesit asta:https://www.iai.co.il/drupal/sites/default/files/2019-08/Tactical%20Heron%20Brochure.pdf
adica tot produs de pe raft numa diferenta e ca hermes e operational in IDF ala nu.diferenta e ca elbit are infrastructura in Romania IAI promite ca face ,amandoua au disponibila o gama destul de larga de UAS de la mici la mari ,si odata ce le-ai deschis usa pot sa vina si cu altceva ,deci daca aia de la Textron si de la General Atomics nu sunt interesati de banii nostrii ne multumim cu ce avem nu sau vrem sa nu avem deloc?
E foarte ok ce ai zis pana la un punct. Caracterizezi un sistem operational cu unul in dezvoltare si afirmi ca la cel in dezvoltare, tu ai avea un cuvant de spus. IDF si-a spus cuvantul si nu a comandat nici macar un TP din simplul motiv ca are Hermes 450 pe care l-au tot updatat conform cerintelor. Pentru ca in fond, asta ai nevoie: ceva foarte sigur si fiabil, iar apoi ai nevoie de senzori pe care sa ii tot updatatezi. Simplu. Suntem in faza in care Romania are nevoie sa vada si sa asculte la departare in Marea Neagra cu diferite tipuri de ochelari si casti (a se citi senzori) si in functie de cat de puternic sunt razele soarelui (a se citi vecinul de la rasarit) sa poata sa isi puna ochelari mai de departare, mai de protectie, mai negri sau mai deschisi la culoare, mai pentru noapte, mai pentru furtuna. Atunci cand iti dramuiesti resursele asa cum facem noi, nu avem nevoie de Reaper sau clasa III NATO pentru ca Unchiul ne ajuta cu ele la Campia Turzii. Iar solutia Elbit e buna pentru ca (dupa ce te specializezi si intelegi mai in detaliu nevoile si ai si piloti de drone) poti adauga jucarii mai mari sau mai mici cu aceleasi statii de control (vezi Hermes 900, sau loitering sau clasa I NATO). Suntem in postura in care trebuie sa invatam si sa dezvoltam (pentru ca sunt facute deja la Bacau) si poate sa si castigam bani din asta. Elbit cu Hermes 450 ofera aceasta strategie: sa te dezvolti ulterior si sa poti pune mai multe layere de supraveghere fara costuri logistice suplimentare mari bazandu-te pe cele deja existente.
Ati pierdut putin din esential, este posibil sa ne trezim cu Watchkeeper WK 450, sau cu Hermes 450 cu senzorii de pe Watchkeeper WK 450.
@George
din cate retin unul din criterii era: sisteme care sunt in uz operational in ultimii 5 ani intr-un stat membru NATO
Hermes 450 a fost utilizat de catre U.S. Customs and Border Protection care tine de U.S. Department of Homeland Security, nu DoD , cu mai bine de 10 ani in urma (daca aveti un link unde sa scrie ca in ultimii 5 ani a fost utilizat de vre-o bransa din DoD, ar fi OK)
UK Ministry Of Defence are Watchkeeper WK450 intr-o versiune care nu poate sa poarte si armament (nu de alta dar, Elbit a ofertat Watchkeeper WK450 sau Hermes 450?)
Care alt stat membru NATO are in dotare si a operat in ultimi 5 ani Hermes 450 (si sa fie versiunea care sa indeplineasca cerintele MAPN)?
https://www.youtube.com/watch?v=mynSIXBtHvc
4.3.1. Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei inițierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puțin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configurație sistem IFF mod 5. Raza de acțiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare. Pentru candidații din state membre NATO sunt luate în considerare și livrările către propriile forțe armate. 4.3.2. Candidatul trebuie să depună declarații și documente justificative care să demonstreze că a livrat în ultimii 5 ani anterior datei inițierii procedurii specifice cel puțin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO, care includ în configurație sistem de armament. Raza de acțiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare.
Care e diferenta intre 431 si 432 ca parca e o diferenta
@Nicu_4
4.3.1. …”ultimii 5 ani anterior datei inițierii procedurii specifice către armate din state membre NATO, cel puțin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO care includ în configurație sistem IFF mod 5.”
4.3.2. …”ultimii 5 ani anterior datei inițierii procedurii specifice cel puțin două sisteme UAS din clasa II conform clasificării NATO, care includ în configurație sistem de armament.”
Părerea mea, hâc…
Ups la 432 nu specifica „catre state Nato”
https://legislatie.just.ro/Public/FormaPrintabila/00000G146O6GEJP6FFG1BUNSM16GIM98
https://www.israeldefense.co.il/en/node/33673
An israeli UAV crashed in southern Lebanon was later identified as a Hermes 450 armed with four missiles…?
Încă o licitație dedicată. Nu exista alt câștigător, ținând cont că Elbit este din secolul trecut pe piață in România. La fel ca F-16 șurubarite la Bacău , să învețe injinerii cum funcționează dronele , apoi dacă e voință politică pot să treacă la creion și planșetă. Să facă una mai tare ca Reaper sau Predator.
Luați in calcul că suntem coproprietari cu alte state NATO a 5 Global Hawk
Ar putea fi convertite vechile Mig-21 in drone de atac?
A fost evaluată de Vietnamezi și Indieni. Se pare că ar costa mult.
Eu unul vad rostul dronelor in razboaie limitate, sau chiar hibride, dar nu-mi place deloc directia in care majoritatea jucatorilor mari au luat-o cu dezvoltarea lor.
Dronele sunt expendable. Deci trebuie sa fie ieftine si folosibile in numar mare. Nu-mi surade deloc faptul ca lumea nu incearca sa le faca realmente simple. Vreau sa vad si eu o drona cu motor pulsejet (ca e ieftin) si cu componente de electronica off the shelf. Sa nu ma coste mai mult decat un Duster.
Daca atata ”e ”concurentii eu prefer cu ambele maini Watchkeeper …macar pare ceva mai solida constructia si la prinderea aripii si la trenul de aterizare , ce senzori o avea .
Nu stiu pe ce considerente au proiectat israelienii burlanu ala zburator cu 2 cirese atarnate pe baza de tren de aterizare da e absolut oribil si pare superfragil
personal o consider fragila si veche dar la cum ne scremem noi e buna si asta atata timp cat stim sa o folosim si gandim mai deprarte si de alte modele mai de Domane Ajuta .
Am cumparat o jucarie si urmeaza sa-i citim instructiunile, să o pilotam … În zona de supraveghere maritima, în zonele de frontiera, teatre de operatiuni (dacă este posibil). Învățam noua generație de ingineri, care sunt avantajele deținerii/exploatării de drone și poate trec și vestitele institute de proiectari la treaba. Trebuie sa proiecteze un creion zburător și să învețe cum stau lucrurile cu munițiile „miniaturizate”.
Parerea mea este ca daca vom lua Hermes 450 vom face o afacere proasta pt noi (pt Elbit e super)
Asa cum pare de la distanta, mai bine incredintau contractul direct decat sa faca o astfel de licitatie.
Vom lua o drona veche de conceptie suficient de veche, nu stim cu ce senzori, cu capacitati de a o inarma, limitate (asa cum am scris uitati de Spike LR-nu e operabil de pe UAV-uri, si ca sa il adaptezi ai nevoie de minim un MALE, nu de alta insa Spike LR ultima data cand am verificat avea ghidare prin datalink cu fibra optica, si ca sa il operezi de sol, e putin mai complicat: secured (crypto), jam-resistant, high-speed digital communication system with relay capability for real time transmission of complex data sets, NEC (network-enabled capability) and NEW (Network Enabled Weapon) among Command Control (C2)
Problema este ca odata luat Hermes 450 , si dronele MALE tot de la ei le vom lua, care Hermes 900 sunt net inferioare celor de la IAI
In plus in loc sa dam de lucru celor de la IAR Brasov (de care inca mai avem nevoie si pt alte echipamente din dotarea armatei), le dam de lucru celor de la Elbit care oricum nu s-au bazat exclusiv pe vanzarile din Romania cand au venit sa-si faca firmele de productie aici.
Spike are si un mod automat, fire&forget, iar israelienii chiar au o versiune IR pentru drone (si elicoptere) – „Machtselet”- e pe linkurile din comentariul meu de mai sus.
Se pare ca H450 a folosit Hellfire.
https://www.aviationtoday.com/2010/08/01/armed-and-unmanned/
si sa fie asa, avem cumva noi Hellfire? si daca e asa, o sa achizitionam Hellfire pt max 21 de drone, cand noi nu cumparam rachete suficiente pt F-16?
Echivalente intre denumirele generice si cele din IDF
Spike NLOS = Tamuz
Mini Spike = Gilon
Spike MR = NT-Gil
Spike LR = NT-Spike
Spike LR II = Gil-2
Spike ER = NT-Dandy
Machtselet nu stiu ce echivalenta are. Oricum, din cate stiu noi cumpatam EuroSpike, nu avem un deal cu Rafael, asa ca…
Spike ER II are “two-way RF data-link”pentru control in timp real
nu vorbim de ER si datalinkul RF, ci de modul de angajare al tintei.
Au si mod fire&forget, ala de care se plangeau unii acu’ vreo 10 ani prin Afganistan parca.
Ma amuza cand ne erijam in atotcunoscatori. daca nu stim noi (adica publicul de pe net si civilii) nu inseamna ca aceste informatii nu au fost furnizate catre armata. sunt informatii pe care tu le-ai dori sa le stie vecinul tau despre tine?
Hermes 450 este un MALE. Hermes 900 este un MALE. Ma bucura ca ar putea lua tot de la Elbit pentru ca asta inseamna ca cineva la planificare armatei a gandit strategic cu costuri logistice comune si comonalitati mari.
Cand zici de IAI ca sunt superioare, te referi la HALE.
Cand vorbesti de IAR Brasov, ar fi bine sa te documentezi inainte si sa te gandesti unde vor fi asamblate Hermes-urile. asteptam si vedem.
Eu stiu ca la UAV/UAS clasificarile difera (in USA, DoD are 5 grupe: https://irp.fas.org/program/collect/uas-army.pdf ), dupa care fiecare arma (i.e. USAF, USMC, etc) are detaliate clasificarile
Daca ne luam dupa https://www.globalsecurity.org/intell/systems/uav-classes.htm
Hermes 450 se incadreaza intre MR-UAV (Medium-Range ) si MALE (Medium Altitude Long Endurance) – mai multa catre MR-UAV decat MALE (oricum nu e MALE 100%)
Take-off Weight – 550 kg
Endurance – 17 hours
Service Ceiling – 18,000 ft.
Hermes 900 se incadreaza la toate criteriile (greutate, durata de zbor, plafon) in categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance)
Take-off Weight – 1,180 kg
Endurance – up to 36 hours
Service Ceiling – 30,000 ft.
Cat despre fabricarea in Romania a Heron, scrie clar IAR: https://www.defenseworld.net/news/30697
SI cand spuneam ca MALE de la IAI e mai bun decat cel de la Elbit ma refeream la https://www.iai.co.il/p/heron-mk-ii
Fusese un articol la care era o comparatie tabelara, insa intre Hermes 900 si IAI 900 (ambele date ca si MALE de producatroii lor) eu zic ca cele de la IAI sunt superioare
E strict parerea mea, insa daca ai argumente care sa sutina superioritatea produselor de la Elbit, nu am nici o problema
dupa cum au observat cei de la IAI, Elbit nu a livrat drone unei tari NATO. Watchkeeper nu sunt livrate de Elbit, ci de uTacs, care e o alta entitate (englezeasca) la care e actionar partial Elbit.
problema mai mare e insa de securitate – daca poti sa ai incredere in furnizor sa nu te vanda la inamici (la rusi). Israelienii i-au cam vandut pe georgieni in 2008, aparent la schimb cu niste date despre sistemul S-400 vandut de rusi Iranului.
conditia ca afacerea cu Hermes sa fie viabila si nu o bresa de securitate masiva ar fi ca absolut totul sa fie verificat la sange, componenta cu componenta a dronei, si sa nu se cumpere decat mecanica de la israelieni, iar toata saturatia sa se faca in tara (adica ceea ce au facut englezii cu Watchkeeper).
problema e daca Romania are capacitatea de a face saturatia dronei in mod independent de israelieni, care nu trebuie sa aiba acces la ea. aici sunt destul de sceptic, insa nu e imposibil sa existe aceste capacitati in tara. Altfel, ne trezim ca dronele astea pot fi preluate de inamic si folosite contra noastra, ca urmare a vreunui deal intre israelieni si rusi care sa implice Siria sau Iranul si pe noi sa ne lase cu ochii in soare.
oricum, foarte ciudat de ce uTacs, singura firma care indeplinea conditiile si avea practic aceeasi drona dpdv pasaroi, nu a venit in competitie.
Hai sa clarificam un pic legendele cu linkurile si codurile. Informatia vine dintr-o scurgere in presa a unui mail care sta la baza unui astfel de schimb insa era vorba de sistemul TorM1. Apoi schimbul este o speculatie si are la baza informatia conform careia mexicanii cautau sa-si inlocuiasca flota de Hermes dupa razboiul ruso-georgian. In al treilea rand aparent rusilor le-au parut mai atractive rachetele decat linkurile israeliene uitandu-ne la pierderi. Avand acele linkuri nu mai consumau rachetele de pe Mig29 pe ele.
Hermes e o drona buna, aleasa si de englezi, care au de unde alege si au si bani. Insa tocmai de aia trebuia sa alegem Watchkeeper, in primul rand ca e un sistem NATO.
Israelul are produse bune in zona dronelor, insa dupa cum nici ei nu au incredere in americani si isi pun propria lor electronica in avioane, asa nici noi nu trebuie sa avem incredere oarba in israelieni. Nu sunt un aliat militar. La un moment dat, pot avea interese opuse cu ale noastre. Si atunci trebuie sa ne luam masuri de securitate serioase – adica fara electronica israeliana in drone, avioane si alte alea.
Cumva ai dreptate dar Elbit este implicat adanc aici. Daca ar face ceva de genul asta si-ar pierde credibilitatea mai ales in contextul zvonurilor cu Georgia. In afara de asta la licitatiie au venit doar IAI si Elbit.
Abordarea cu electronica proprie pe avioanele lor e gresita. este complet invers: americanii au incredere in israelieni si isi pun toata avionica israeliana pe avioanele americane (vezi furnizorii Lockheed Martin de pe F35).
@ mad max
Oh, amice, intri pe un „teren minat” de propriile trupe ! Ceri prea mult, pentru cei care cred mitul unui general român care s-a avântat în fruntea bravilor sai ostași și a zdrobit inamicul prin deserturile irakiene..și sunt tare mulți naivi care cred ca tot ce zboară se mănâncă!.Eu știu că tu știi că acea „batalie” și victorie a fost a italienilor… pentru ca nu este pentru prima dată când observ în comentariile tale capacitatea de a ajunge la esența, lucru pe care îl apreciez sincer !
Nu înțelepciunea l-a dat pe român afara din casă…niciodată…întotdeauna l-au scos afară pe câmpuri, pe la conacele boierești sau în piață…frigul și foamea…a făcut puțin scandal…si-a luat-o pe cârcă apoi a intrat în „dolce far niente” și i-a lăsat din nou pe cei mai mari și cei îndreptățiți sa conducă” destinele țării!
Trist este ca singura instituție care încă avea parte de încrederea majorități românilor, armata în curând în acest ritm și cu un asemenea „management” sa nu spun altfel o sa se ia de mână cu MAI și ISU…
Eu stiu ca tu stii…..
Categoria celor pentru care faptele sunt ceva ca girafa pentru Ion iar propriile speculatii sunt prezentate ca fapte.
Esenta…
Girafa zboară ?
Ca pana la urmă asta e esența…
Ion ce zice ?
„Mai Gheo, hai sa plecam de aici ca asa ceva nu exista”
Mai lucreaza la detectia esentei ca o confunzi cu apa chioara.
Cand tu vezi esenta in promovarea unor speculatii neacoperite de fapte ai o problema.
Si inca ceva, ai fost la Nassiria?
Discuția degenerează. Nu îmi plac jicnirile. Deși ai merita un raspuns în același notă, am sa îmi păstrez respectul față de mine și față de ceilalți prezenți aici.
NASSIRIYAH nu Nassiria !
Daca am fost acolo sau nu am fost, este un lucru personal pe care nu am de gând sa-l împărtășesc cu tine. Pentru a nu iți lasă setea de informații neostoită am sa îți spun că aufost acolo soldați americani, soldați britanici, italieni sub comanda generalului Marco Chiarini și Scorpionii Roșii având în funcția de comandant de batalion pe actualul prim ministru in perioada început de 2004 până în luna iulie a aceluiași an !
Este posibil ca tu sa fi aflat de „bătălia de la Nassiria” din noaptea în noaptea de 14-15 mai, cînd ar fi avut loc o ciocnire cu irakienii rebelului Ansar al Mahdi, din interviurile lui Dobrițoiu cu Ciucă, din care ai trage concluzia că s-au tras mai multe rachete și gloanțe în noaptea aceea, în apărarea unui pod, decît în tot războiul din Vietnam. Curios, după ”mii de gloanțe și rachete” nu a existat niciun mort ori măcar rănit de vreo parte, sau vreun prizonier. Doar un subofițer femeie care spune că ”i s-a zgîlțîit casca pe cap” după explozia unei lovituri de AG.
Dacă nu știai între timp Dobritoiu a devenit finul generalului și actual consilier al generalului în retragere Ciucă fost șef al marelui stat major, fost ministru al apărări și actual prim ministru.
Însă că să iți faci o idee despre amploarea ”bătăliei” de la Nassiryiah e suficient să studiezi site-ul oficial al United Nations High Comissioner for Refugees, în secțiunea dedicată cronologiei evenimentelor din Irak din luna mai 2004. ”Bătălia” condusă de Ciucă, soldată cu două transportoare defecte, nici măcar nu figurează pe listă, deși acolo sunt consemnate evenimente mult mai mărunte precum protestele unor studenți împotriva noului drapel irakian etc.
Există o singură asemenea sintagmă cu acoperire în realitate, și anume bătălia de Nassiryiah din perioada 23 martie- 2 aprilie 2003, în principal între soldații americani ai US 2nd Marine Expeditionary Brigade și soldați britanici și forțele irakiene. Nassiryiah era cartierul general al corpului 3 al armatei irakiene, care au sfîrșit prin a fi învinse.
E cale lungă, însă, de aici pînă la a ridica un oarecare schimb de focuri în apărarea unui pod la rangul de ”Bătălia de la Nassiryiah” pentru a induce confuzia cu adevărata bătălie, din urmă cu un an !
Sa nu ne înțelegem gresit ! Simpla prezența a unui soldat intr-un teatru de operatii indiferent de tipul de misiune alocat este un act de mare curaj care nu este la îndemâna oricui mai ales un tur de Irak sau Afganistan unde ești sigur ca pleci dar nu ești sigur ca te mai întorci din patrulă că dintr-un skirmish vine și te scoate FOS’u !
P.S
Cred ca ai înțeles ca asta este „răspunsul meu final” pentru tine
Ca sa clatificam lucrurile nu te-am „jicnit”.
1.Tu te-ai bagat nepoftit cu insinuari insultatoare intr-o discutie in care nu era virba de „jicniri”. Nu orice contradictie este „jicnire”, insinuarile sunt de pe acolo.Deci nu mai scheuna ca ti-a fost patata onoarea cand ai primit un raspuns mai contondent.
2.Potopul de informatii cu care vrei sa impresionezi nu schimba cateva fapte.Un detasament romanesc condus nemijlocit fe actualul PM a fost surprins intr-o ambuscada, fiind supus tirului cu arme usoare si RPG7. Detasamentul condus de actualul PM srespins atacul si s-a intors in baza cu toti oamrnii teferi. Pentru astfel de momente comandantii si militarii din subordine au respectul meu si ma refer la toti militarii participanti in misiunile externe. Daca ai fost si tu printre ei ai acelasi respect. Il pierzi in schimb din momentul in care iti denigrezi fostii camarazi. Nu ma intereseaza motivele tale momentan suna a invidie, poate ma insel. Te deranjeaza cariera politica a unora? Asta-i alta discutie, pe tine te supara faptul ca unii respecta activitatea militara a PM-ului, dar asta chiar nu te priveste nu dictezi tu pe cine apreciaza unii sau altii.
Si vezi ca-ti depasesti competentele, asta cu Nassiriyah, Nassiria, Nassiriya este o discutie ptr. lingvisti. Ca idee si Cairo se scrie un pic diferit. In incheiere mi se pare ridicol sa faci tu astfel de corecturi de vreme ce scrii „jicniri”.
PS. Iti repet daca ai fost prin „teatre” tot respectul, daca iti denigrezi camarazii pentru ca ti se pare unii sunt mai apreciati decat ai fost tu il cam pierzi, este rusinos sa cersesti atentie in felul asta.
Marsș în formație mai Geo, cu balivernele tale, amestecate d’a valma fără nici o logică! Orice ostaș de la caporal la general are obiectiv prioritar întoarcerea teferi și în siguranță a lui și a soldaților aflați sub comandă, așa că toți merită același respect.
Ca sa ai pretenția de a explica ce înseamnă camaraderia și respectul, ar trebui sa ai măcar un stagiu de pregătire, lucru care în cel mai fericit caz dacă s-a întâmplat, tu ai fost cazul nefericit care a trecut ca gâsca prin apa și nu te ajuta sa înțelegi acest lucru nici un dicționar sau lingvist din lume !
Acum ascultă și baga la cap.
Nimeni nu își poate permite si nici nu are dreptul sa judece activitatea unui militar decât în baza unor evaluări în timp, evaluare care este un atribut al eșaloanelor superioare de comandă. Cat despre respectul trupei el se câștigă în timp prin calitatea deciziilor, integritate și calitatea umana de care respectiva persoana da dovada !
Nici o fracțiune de secundă, nici măcar nu mi-a trecut prin minte să ating sau sa pătez în fre’un fel reputația deosebită a domnului general, construită dealungul unor ani de sacrificii, în multe din cazuri pe câmpul de instrucție prin ploaie frig sau zăpadă, departe de familie sau în teatre de operațiuni.! Pana la urmă a fost și superiorul meu o perioadă!
Tot ce mi-am permis a fost sa fac o corecție a unor date reale care au fost supradimensionate la nivel de mit, lucru de care sincer vorbind domnul general nu avea nevoie,reputația domniei sale fiind destul de solidă, decât în cazul în care se dorea crearea unei imagini consacrate de alții înaintea domniei sale, care sa îl ajute în debutul pe scena politică
În alta ordine de idei au fost mai ales în Afganistan multe alte cazuri de contact direct cu inamicul de de o intensitate și ferocitate cu mult peste cel care face obiectul discuției !
În final sa știi ca nu am nevoie de recunoaștere și respect, pentru mine este suficient al meu, al familiei, al prietenilor și al foștilor camarazi. Sunt foarte mulțumit cu statul meu „anonim”
Tot ceea ce îmi doresc este ca intr-o situație de conflict sau intr-un teatru de operații, copii mei, ai tăi,ai noștri, ai țării sa nu se regăsească în situația mea sau a camarazilor mei ci sa beneficieze de „top” pentru a-si maximiza șansele de supraviețuire nu sa aibă nevoie de „basic training” ca să poată hali o rație americana. A fi „erou post mortem” sau infirm nu e de dorit nici pentru dușmani!
P.S
Uite ca mi-am călcat promisiunea și ti-am răspuns…raspuns pe care l-am cenzurat la sânge!
Promit solemn ca a doua oara nu se mai întâmplă ar fi prea mult pentru mine, dar mai ales pentru tine !
Am să-ți rezerv ție plăcerea de a ne prezența ultimul cuvânt care este și cel mai important !
Ar fi culmea sa ma întrebi ce am făcut în ultimii 5 ani sau 10 ani, întrebare la mare moda la începutul anilor 90 … sau ai lipsit la lecția asta…
Confunzi locul bai caprare.Aici nu esti la tine in companie iar noi nu suntem soldatii tai. Mai sunt si alti militari in rezerva oe aici si nu-s ingalati ca tine. Daca nu ai nevoie de recunoasterea nimanui de ce latri pe aici nechemat? Inca unu care promite.Nu mai pot eu, ce dai aia primesti.
Cand corectezi o faci asa cum se spune la dictionar nu cu insinuari de caprar nemultumit ca n-a avansat. Daca o spuneai altfel fara trimiteri la cei cu alte pareri nu-ti zicea nimeni nimic. Altfel parca erai cu pareri de nespecialist acu’ esti cu specialitatea prin nari. Nu ti se pare ca te deconspiri cam repede?
#Razvan. Ori iti temperzi zdravan limbajul ori intri in spam. Alege…
# George GMT
Faci ceea ce ai de făcut sau faci ceea ce consideri tu ca trebuie făcut, inclusiv cu acest mesaj.
Eu „am ales” odată. Nu renunț și nici nu regret alegerea facuta !
Din punctul meu de vedere alegerea mea a meritat efortul, atât timp cât fiecare si-a câștigat dreptul la propria opinie, exprimata în mod liber. Modul cum alege sa o exprime depinde de alți factori !
Pana la urmă ca tot am deschis subiectul cu alegeri…noi românii am cules doar ceea ce am ales, la alegeri, sau ceea ce ni s-a servit pe tavă, mai ușor și mai comod sa alegem !Eu cred ca opțiunea a doua în care am fi cules cu atenție ceea ce vrem sa alegem ar fi fost mai fericita …
Acum și cu R și fără R / și cu și fără rumaniamilitary.ro farmecul vieții rămâne același..
Un comentariu mai puțin inspirat a generat un skirmish verbal care cel puțin mie nu îmi face cinste.
A fost al meu, îl asum cu oarece regret.
Între timp am găsit busola și compasul rătăcite acum câteva zile…
Drone mai mici stim sa facem si noi,spre exemplu INAV
http://www.inav.ro/eng/downloads/INAV-Services%20offer-extended%20version.pdf
Achizitia de drone Hermes imi aminteste de relatiile Israel Iran de pe vremea sahului, cand Israelul a vandut armanent perimat Iranului pe o groaza de bani cu care s-au finantat programele israeliene de armament.Au dus-o israelienii in Iran ca in sanul lui Avraam, erau plini de bani.A fost un documentar israelian pe B1 tv parca, foarte edificator.
https://youtu.be/h7ven0n1d-s
Am citit majoritatea comentariilor și am impresia că pe unii nimic nu i-ar putea mulțumi.
Va urma un comentariu pe care să nu îl luați „specialistic” ci doar ca a unui om care poate compara două lucruri (A și B) și trage propriile concluzii. Adică „hulita” H450 și mult (prea) lăudata TBT2.
Am căutat să compar din surse publice (Wikipedia) cele două drone: H450 și turceasca TBT2.
Conform caracteristicilor, ambele mi se par egale (ba chiar cu un mic plus pentru H450).
În plus, a nu compara experiența israelienilor (care de prin ’92-’94 fac drone) cu cea a turcilor (care doar au asamblat din componente cumpărate de peste tot). Acum să nu cădem în capcana de a crede că ginerele lui Erdogan e mai specialist decât alde Elbit 🙂
Comparațiile:
-TBT2:
*Încărcare: 150 de kg
*Viteză – de croazieră 130 km/h; – maximă: 220 km/h
*Rază: 150 km
*Altitudine operațională: 5500 m
*Anduranță: 27 h
-H450:
*Încărcare: 180 kg
*Viteză: – de croazieră 130 km/h – maximă: 176 km/h
*Rază: 300 km (200 după alte surse, deci undeva între 200 și 300 de km)
*Altitudine operațională: 5500 m
*Anduranță: 30 h
Dacă nu mă înșel, TBT2 este mai grea decât H450, fiind în sine un dezavantaj dacă vorbim de două lucruri cu același caracteristici.
Într-adevăr, turcii și-au făcut foarte multă reclamă cu ale lor prin Azerbaidjan, Libia, Siria și de asta poate par mai wow (doar par, părerea mea).
Însă, totuși, H450 este la ora actuală cea mai folosită dronă din lume și probabil cea mai matură din clasa ei.
Că tot vedeam mai sus comentarii gen: veche/perimată.
Păi, sunt vechi sau perimate concepte gen: F16, F15, F18, Stinger, Javelin, Patriot etc?
Sunt concepte mereu actualizate și la care se tot adaugă câte ceva.
În plus, dacă mai adăugăm că Elbit produce în țara noastră de foarte mult… Să fie primit, deci!
Corect
Daca vrem mai mult Reaper , alti bani alte performante
Dar daca ne uitam prin jur iar suntem pe primul loc
Polonia sa grabit cu tb2
Hermes 450 introduction 1998 – 23 ani vechime,
armament-?
TB2 2014,
armament – armenii il cunosc foarte bine, vad ca si rusii incep sa-l cunoască in Donbas.
Cumpărată recent de polonezi si ucrainieni, dar aia nu se pricep, de ce oare nu a luat Zelenski (de etnie evreu conform Wikipedia) Hermes 450 ?
@Claudillo:
Mai sus se dă link că H450 poate fi echipată cu Helfire. Și acum să nu comparam Helfire cu alde MAM L și alte răgălii.
Deci, repet, ar fi o achiziție excelentă din punctul meu de vedere. Pentru clasa ei, H450 mi se pare un fel de F16 al dronelor. Și nu cad în capcana de a compara un produs asamblat recent din componente din toată lumea (TBT2) cu un produs matur la care se lucrează de peste 20 de ani (H450).
Dar, no, poate tu voiai vreun crucișător stealth romulan la clasa și banii ăștia 🙂
Pentru ce trebuie să facă o drona din clasa ei este perfectă. Să nu credem că o drona <600 kg ar trebui sa facă și cafea 🙂
De la clasa următoare se schimba lucrurile. Dacă ne uităm la H900: payload 350 kg, altitudine 9100 m, anduranță 36 de ore. Pe Wikipedia nu scrie raza, dar bănuiesc că e spre dublu față de H450.
Este pe Tehnomil un articol comparativ la categoria superioara: MQ-9, MQ-1C, Hermes 900, IAI Heron/Eitan TP
https://www.tehnomil.net/2020/06/17/dar-pe-care/
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2020/06/Anduranta-1024×404.png
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2020/06/IncarcaturaUtila.png
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2020/06/Viteza-1024×428.png
https://www.tehnomil.net/wp-content/uploads/2020/06/Altitudine-1024×526.png
@MZ, îl știu, l-am citit de când a apărut.
Dacă am ține cont de faptul că H450 și H900 sunt „rude apropiate” și compatibile in anumite puncte iar Elbit e prezentă în România efectiv (cu producție), mie H900 îmi dă pe plus (pentru noi).
Cum și tu erai cel mai mare adversar al F16 norvegiene dar mie mi se pare afacerea secolului pentru noi. Doi oameni, două puncte de vedere 🙂
la alea norvegiene, merita daca au fost luate ca anexa la stocul de piese. De fapt noi am platit piesele de schimb… Problema e ca, cu astea, unii considera ca avem inca doua escadrile. Un fel de a mai bifa o capacitate…
@claudillo:
Cred că pe H450 poți pune Brimstone (50 kg, 40+ km raza). TBT2 are MAM L (22 kg, 14 km rază).
Dacă TBT2 și-a făcut reclamă pe bieții armeni (cu radare și shorad standard 80’s) asta nu înseamnă că ar face același lucru în fața unui adversar mai acătării.
Armenii nici măcar nu și-au ridicat aviația (probabil de frica AA-ului azer). Dacă ridicau chiar și două celule de SU25 probabil ar fi curățat cerul de drone doar cu tunul de bord.
Deci, a nu se da conflictul dintre armeni și azeri ca etalon. Așa ceva nu s-ar putea repeta în fața unui adversar mai serios.
https://www.defenseworld.net/news/27161/Some_23_Russian_Pantsir_Air_Defense_Systems_Destroyed_in_Syria__Libya__Reports#.Ycy3TlNMo0N
Tb2 a fost folosit în Libia împotriva rușilor cu succes .Nu exista nici o certitudine ca H450 românești vor avea armament, de la niște încercări pînă la producția de serie e cale lungă. Asa cum nici turela Elbit de pe P5 nu are Spike nu se stie daca israelienii vor sa ne vanda drone înarmate, nu si au exprimat interesul in directia asta. Dacă ai informatii despre intenția israelienilor sa ne vândă h450 înarmate, m as bucura sa le citesc. CAUDILLO( lider -spaniolă).
Oi fi lider tu „lider” în spaniolă, dar nu trebuie să ai „info” pe subiect ci să citești articolul la care comentezi și îți expui părerile savante și (evident) prețioase de „lider” (în spaniolă, evident).
Citez, din articolul de mai sus, care se pare că ți-a scăpat (hint, ultima frază):
„Intreaga cumparatura ar fi sa ne coste in jurul a 1,5 miliarde de lei, fara TVA.
Ca cerinte principale avem:
Legatura de date drone-centru de comanda, minim 200km, fara satelit;
Dronele trebuie sa fie in varianta terestra si navala;
Dronele trebuie sa poata folosi armament.”
„caudillo”, cu explicatia de unde provine, ca sa nu mai scrii „claudillo” nu de altceva
Totusi, nu am vazut nimic despre armamentul H450 in declaratiile israeliene, asta e un fapt concret.”Cred că pe H450 poți pune Brimstone” afirmi, nu esti sigur daca exista Brimstone pe H450,daca se face comparatie A cu B, comparam ceva vag „but according to press reports, Elbit Systems’ Hermes 450 long endurance UAV can carry Hellfire missiles.” ,sau cum scrie @mz, „zvonuri”.Asa rau am ajuns, cumparam armament dupa zvonuri.
„Sunt zvonuri ca Hermes 450 ar fi fost deja folosit cu Spike pe el, acu’ vreo 10 ani ( care versiune de Spike, nu stim)”
cu” B” , adica TB2 cu dovezi solide ca a folosit armament in lupta.Si e dubios ca nu se stie inca ce armament ne ofera israelienii pe H450.Chiar nu ma dau specialist in drone,sunt un pic intrigat ce-i drept de parerea buna despre h450 pe care o au unii cititori , in conditiile in care sunt semne de intrebare din partea georgienilor si polonezilor in legatura cu codurile folosite,cu suspiciunea ca sunt date si altora. Dar si aceste pareri sunt neverificate, ca si armamentul de pe H450, nimeni nu poate aduce dovezi clare in ambele cazuri.
Pai tocmai la licitatia asta zvonurile despre Hermes 450 au fost confirmate si datorita faptului ca ia dus mintea pe israelieni sa pun arme pe clasa asta de drone ai tb2 inarmat,nu invers.
O imagine face cât 1000 de cuvinte. Poate cineva sa arate o fotografie cu H450 înarmată?
E o chestiune de transparență, sa nu repetăm greșelile de la modernizarea MLI, cand am ramas cu câteva zeci de OWS nefolosite. N am învățat nimic de atunci, aceeași mentalitate păguboasă, un arc peste timp cu achizițiile interbelice.
Fool me once, shame on you, fool me twice, shame on me.
Noi am rămas la shame on me si mai si suntem bucuroși cu asta.
Daca vei cauta pe Google „armed Hermes 450” la imagini vei gasi un Watchkeeper inarmat.
faci tot felul de presupuneri fara a avea nici o dovada
daca in caietul de sarcini este trecuta aceasta capacitate inseamna ca exista
WK450 inarmata
https://www.youtube.com/watch?v=mynSIXBtHvc
aia a fost acu multi ani ,acum spune si mie ce vehicule blindate din clasa piranha 5 in ce armate le-ai vazut cu satcom on the move, dispozitiv pe care cel putin eu l-am vazut prima data la iesirea din UMB in drum spre Craiova si cati crezi ca de aici stiau ca va fi disponibil pe ele,dar na noi ne plangem ca nu au racheti AT
de ce nu au rachete AT
https://www.rumaniamilitary.ro/despre-tancurile-noastre-opinia-unui-specialist
pentru ca in opinia armatei:
Rachetele antitanc (ATGW) sunt specifice unui Vanator de Tancuri de linia a II-a. Un MBT este vulnerabilizat de echipamente sensibile, afetate exterior. Distanta medie de angajare in lupta directa in zona noastra este sub 1000m. Concluzie de moment (intr-un viitor mai indepartat lucrurile s-ar putea schimba) – rachete antitanc pe ML specializate (VT), elicoptere si portative (nu pe tanc, transportor, MLI). Masinile de lupta (ML) pentru lupta in contact sunt maturate de suflu, flacari, rafale si schije, nimic nu ramane neavariat deasupra blindajului si trebuie sa poata continua lupta asa.
ca sa terminam si cu povestea asta care tot revine de 2 ani
Cred ca cineva intreba daca au IFF Mode 5
Atat Elbit cat si IAI sunt clienti ai Hyper-Tech Advanced Systems, care vand in Israel produsele celor de la uAvionix
https://uavionix.com/downloads/IFF/IFF_Mode_5_Brochure.pdf
Constat ca limba romana are nuante nebanuite.Discutia mea cu @S2a plecat de la Hermes450 vs Tb2, de la inarmarea h450 si am ajuns la WK450,desi nu am scris nimic despre WK450(o drona foarte interesanta). Sau h450 inarmata=WK450 in opinia unora, dar cum am scris nu sunt specialist in drone, doar ca e evidenta o promovare pro domo sua a produselor Elbit de catre unii cititori.Asa arata o achizitie transparenta si normala:
https://www.czdjournal.com/defence/16-uncrossable-requirements-for-the-new-czech-tracked-infantry-fighting-vehicles-194.html
Cehii au pus cerintele pentru ifv uri la vedere,foarte clar si corect.Si pentru ca ofertele nu au corespuns au suspendat procedura https://www.israeldefense.co.il/en/node/52763 ,
The ministry said that the three bidders – BAE Systems Hägglunds with the CV90 Mk IV, General Dynamics European Land Systems (GDELS) with the ASCOD 42, and Rheinmetall with the Lynx KF41 – “cannot be evaluated … because none of them meets all the requirements of the contracting authority.”The MoD gave as examples “missing or inaccurate data on the technical characteristics of the vehicles offered and incomplete information on co-operation with the Czech defense industry“. The MoD did not say what the next steps in the procurement would be, but the IFV offers expire on 30 June 2022.
Asta inseamna sa ai demnitate, dar cine sunt pirlitii aia de cehi sa ne luam dupa ei? Sincer,n-am inteles de ce noi nu avem nevoie de ATGM pe P5, uite ce spun cehii:
10. Why do we want Anti-Tank Guided Missiles?
The new tracked Infantry Fighting Vehicle must prevail in a high-intensity combat conflict. Without missiles it just doesn’t work on today’s battlefield. We use a similar missile already with the Pandur and we do have combat experience with it. But we want this to be advanced, since the next generation (of missiles) has already been developed.
Ajungem la o situatie bizara,cehii care sunt situati in centrul Europei au nevoie de ATGM ,iar noi care s-ar putea in curand sa avem granita cu Rusia si sa ne loveasca in primul val cele 20000 de tancuri rusesti nu avem nevoie de ATGM pe P5, dar noi desigur ca suntem mai inteligenti decat restul lumii.
O alta idee dubioasa care se promoveaza e salvarea industriei romanesti de aparare de catre un investitor strategic(strain probabil si evident foarte serios).Elbit s-ar incadra aici dupa cum e promovat intens in anumite comentarii.Ca Elbit va face productie in Romania, export, etc, ca trebuie sa cumparam de la Elbit.
https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-inaugurates-a-land-systems-integration-and-production-facility-in-romania/
The inaugurated facility will operate as a production and integration center for the Company’s turrets and weapon stations that are contracted in local programs and serve as a regional hub catering for demand from other countries.
Yehuda (Udi) Vered, General Manager of Elbit Systems Land & C4I Division: “I am happy to announce that this new site will start working immediately, fulfilling orders not only for the Romanian Ministry of National Defence (MoND) but also ones that already have been placed by international customers.”
ELBIT nu este blamabila ca sustine asa ceva pe propriul site, blamabili sunt aia care cred balivernele astea,scopul ELBIT e sa aiba profit , nu sa dea noua industrie de aparare.
Si ce a propus ELBIT cehilor pentru IFV-uri:
„One of the important elements, the production of which the company GDELS and the Israeli ELBIT Systems offer to transfer to the Czech Republic is the turret of the ASCOD 42 Infantry Fighting Vehicle. There are two versions of the MT / UT30 Mk2 turret, manned and unmanned. The first being chosen by the Czech Army, and it could, according to preliminary agreements, be produced by the Czech Excalibur Army company.”
https://www.czdjournal.com/defence/ifv-ascod-42-favorite-of-the-czech-tender-310.html
Impreuna cu GDELS au propus cehilor construirea turelei Elbit UT30 Mk2 in Cehia , la Excalibur Army company.
Asa e si logic, noua ne propune aceeasi turela fabricata in Romania si e evident ca atunci cand vrea sa o vanda in alta tara va propune constructia turelei in tara respectiva, noi ramanem cu buza umflata.Asa ca fabricarea dronelor h450 in tara nu inseamna mare lucru, Elbit nu are nici o obligatie sa faca export din Romania, la prima comanda mai serioasa va fabrica H450 in tara care va plati comanda.
Caudillo cand vrei sa cauti nod in papura gasesti. Watchkeeper este tot un Hermes 450 cosmetizat cu alt motor in mare. Apoi majoritatea articolelor spun ca rapoartele indica echiparea Hermesurilor israeliene cu 2 Hellfire. Altele, mai putine vorbesc si despre Spike (undeva am intalnit o referire la NLOS) Deci ti s-a raspuns la cerere. Daca tu ai o insatisfactie referitoare la achizitie este normal, insa doar timpul va arata care dintre parti are dreptate. Altfel prelungirea discutiei de dragul contradictiei nu duce nicaieri.
Omule, tu nu înțelegi că Elbit produce deja (și exportă) în vreo 4 facilități de producție, independent de discuția de la care s-a plecat.
Ia aruncă un ochi aici.
https://www.tehnomil.net/2020/11/03/este-hermes-450-alesul/
Și voi vorbi frumos despre absolut orice companie care face producție în România. Indiferent de domeniu! Pentru că, la urma urmei, asta contează.
Ai impresia că TB2 „la cheie” cum au făcut polonezii ar fi fost o afacere mai bună?
La multi ani, apropo!
Uite un articol
https://www.uasvision.com/2018/04/02/hermes-450-crashes-in-lebanon/
Aici scrie ca drona era echipata cu 4 rachete.
rachete care din alte surse ar fi LAHAT care e produs de IAI iar profilul aripii arata ca ar fi Hermes 450,dar vorbim de IDF care probabil are integrate toata gama de rachete de dimensiunile alea pe orice dispozitiv care le poate cara
Mai sunt si alte articole pe tema, in unele din ele se mai spune ca era echipat cu 4 Spike iar epava ar fi fost distrusa de alt Hermes inarmat pentru ca echipamentele de pe el sa nu intre in posesia Hezbolahului banuiesc. Cam atat avem.
Mai sunt si alte articole pe tema, in unele din ele se mai spune ca era echipat cu 4 Spike iar epava ar fi fost distrusa de alt Hermes inarmat pentru ca echipamentele de pe el sa nu intre in posesia Hezbolahului banuiesc. Cam atat avem.
E vorba in primul rând de principii, nu contează nici măcar dacă h450 e înarmată, lipsa de transparență in achizițiile militare e principala problemă. Ajungem ca in interbelic, cand militarii români spuneau că nu contează furturile din achiziții, doar așa se puteau face achizițiile militare. Rețeta sigură de dezastru. Modelul ceh trebuie urmat,macar sa avem intenția asta. Cat despre producția in tara si Malaxa producea armament, doar ca avea profit 900% in dauna statului român. Asta e jaf, nu producție. Dacă apucăm să trăim vom vedea cum evoluează lucrurile.
La multi ani tuturor!
As vrea sa las aici linkul acesta: https://dronewars.net/drone-crash-database/
Este o baza de date despre cat de fiabile sunt unele drone (cele despre care se cunoaste). Calculati cate drone si tipul lor si veti vedea fiabilitatea.