Diferente de opinii

In opinia CSAT-ului nostru:” În CSAT am hotărât o nouă strategie de apărare a țării, o nouă paradigmă. Vechea paradigmă pornea de la premisa că într-un viitor previzibil va avea loc un război în Europa. Acest lucru nu mai e de actualitate.

Nu credem că în viitorul apropiat vom avea un război de tipul războaielor mondiale pe care le-am avut în secolul XX. Este clar că trebuie să ne adaptăm strategia. Lucrurile au devenit mult mai complicate. Inamicul de această dată nu o să mai vină cu tancul ci cu dezinformarea. Nu o să vină cu arme de foc ci cu atacuri de tip cyber.”

Si bla-bla-bla, dai cu cyber-razboiul si dezinformarea.  Dar cu tancul nu. Cu tancul mai putin domne, e desueta lupta cu tancul, de unde intelegem noi acum ca delasarea (ca sa folosim un termen ultra-elegant) din dotarea Armatei Romane cu armament (nu neaparat modern dar sa fi armament..nu T 55, TAB 71, SA 2 si o marina fara nave de lupta) este de fapt strategie si inca una bine gandita.

Dar se are totusi in vedere un conflict regional pentru care ar trebui sa fim pregatiti: „Dar în același timp, în cazul unui conflict armat local sau regional forțele armate trebuie să fie pregătite să intervină cu absolut toate mijloacele de care dispunem. ” Pai cu cine sa avem noi vreun conflict armat de mai mica amploare asa?! Ma refer la un conflict in care Rusia sa nu-si bage coada si daca Moscova isi baga totusi coada mai este respectivul conflict unul de amploare redusa?

Dar pana la urma asa o fi, cin’ sa fim noi sa punem la indoiala intelepciunea CSAT-ului?!

Pe de alta parte, unii opineaza diferit si prin unii ne referim la generalul francez Thierry Burkhard, seful statului major al fortelor terestre franceze (atentia baieti, discutam de fortele terestre franceze nu de fortele armate ale Frantei), care zice ca Franta trebuie sa se pregateasca pentru conflicte de intensitate mare si prin “intensitate mare” nu se gandeste ofiterul francez la excursia din Mali sau alte paruieli gen Siria, Libia ci are in vedere granitele franceze, adica Europa (vezi Superioritate operationala 2030).

Spune domnul general: There is no immediate threat to our borders at present,” declara Burkhard, cu toate acestea „there is a clear shift in the balance of power in a world where the fear of using military tools has disappeared. Conflicts are now being resolved by the ratio of power.”

Si continua: In a high-intensity conflict, one should be prepared for hitting deep into our territory, disrupting communications, drone attacks, cyber attacks and information warfare, and the need to defend our skies.”

Adica drone, razboiul informatic, dezinfomarea dar si tancul, avionul, sistemele anti-aeriene si anti-racheta ca si o armata foarte bine pregatita si dotata, pentru ca generalul francez stie ceva ce noi nu stim: un razboi se duce cu absolut toate mijloacele aflate la indemna tarilor aflate in conflict, sa te pregatesti doar pe 1-2 paliere este ca si cum nu te-ai pregati deloc, inamicul – nefiind nici orb, nici idiot – te va testa, iar mai apoi te pocneste acolo unde crezi ca esti de nepocnit, adica la lingurica.

De remarcat ca Franta, mare putere detinatoare de pocnitori termonucleare, cu submarine nucleare, portavion, Rafale cam la 200 de bucati, flota de razboi adevarata, economie s-o invarti dupa soare, se teme pentru un conflict pe langa gardul ei, Romania insa nu…

Iar seful terestrilor francezi mai face vorbire, saracul om, si despre pregatirea Frantei pentru un conflict serios si face referire la pregatirea economiei, stocuri de razboi, capacitatea industriei franceze de a sustine efortul de razboi. In Romania – si asta n-o s-o uit niciodata – MApNul n-are treaba cu economia pentru ca in caz de razboi avem stocurile Frantei si industria europeana ne va sustine, tot asa cum ne-a sustinut si in cazul pandemiei cand fiecare a fost pentru el si inca mai este.

Dar, asa cum spunem inca de la inceput, doar niste diferente de opinii, iar generalul asta francez are gura cam mare…

Pe de alta parte CSAT-ul nostru este intr-o companie selecta, prin 1913 cam toata lumea era de parere ca un razboi in Europa este cam imposibil si se aduceau si argumente, mai ales financiare. Se scria atunci ca un razboi total intre marile puteri ale vremii s-ar opri dupa doar cateva luni pe motiv de faliment.

Ei bine, noi stim ca WW1 a durat patru ani si n-a dat nimeni faliment ba dimpotriva s-au inversunat unii cu altii de mai mare dragul. Datoriile acumulate au fost achitate abia prin 2016 parca. Romania a intrat in WW1 la fel de bine pregatita ca si acum.

WW2 a debutat cam la fel, concesii facute “pacii mondiale” pana cand s-au luat de par. Sase ani, zeci de milioane de morti, o Europa calcata in picioare de la Moscova la Atlantic. Noi tot prin surprindere am fost luati, tot dezarmati si slab pregatiti.

Dar avem viziune si opinii pertinente ceea ce nu-i putin lucru.

GeorgeGMT

107 comentarii:

  1. Gowinde, Belh@rre, FREMMe, Scorpene?
    Rachetute…MBDA-uri?
    🙂
    editat* – H-uri à la Airbus?
    ** Ra-fa-le?
    ***Leoclerci? Éclaire DU Fromage?

    6
  2. Dormi liniștit… CÂT veghează ?

    3
  3. si yankeii au anunțat trecerea de la focusarea pe conflicte asimetrice la pregatirea pentru amenintari clasice in viitor.

    7
  4. s-or fi tras la sorti feliile de responsabilitate in alianta si noi am „ales” ce putem furniza si noi,ceva mai light si soft.oricum in sctructurile de siguranta/aparare a prins foarte bine chestia asta „cyber”,fonduri vin din toate partile,se bugeteaza posturi la mare cautare in interiorul sistemului….recomandari sa ai.
    doar că in caz de buba sunăm alarmele,parjolim,otravim si chemăm poporul la arme.

    13
  5. Pfoooaaaa, m-am linistit! Deci nu mai vine rusul cu hoardele de T-72 si stolurile de Suhoaie, vine virusul! Cyber-virusul, Noviciokul si omuletii verzi. Daaa, o companie selecta pentru alde CSAT-eiii astia! Deci noi Smart, mai Smart, da, ar trebui sa le spunem si ungurilor ca n-au ce face cu copaile blindate luate recent, sa-i anuntam si pe ucraineni ca armatele de blindate si rachetele operativ-tactice sunt desuete si nu pot fi folosite la atac informational. Tancul cand iti trimite o boaba care face vuuummm si poc, nu te-a mintit cu nimic, esti mort. Ia creati mai armate de virusi si cyber-virusi fiindca marii nostri ganditori strategici au viziuni sanatoase! Sa-nteleg ca ne cam luam adio de la tancuri, obuziere autopropulsate, etc si ne dotam cu laptopuri?Bune si astea de dat la lingurica, totul e sa fi barbat!??

    11
    • Deci ,dupa CSAT o sa avem in viitor si urmatoarele grade : sergent tabla, capitan laptop si general antivirus din unitatea comodore sau amiga Bucuresti..???
      – deci acuma gasim raspunsurile, de ce numai 21 F 16, 30 blindate, apoi submarinul Delfinul sta la mal, dar primeste in dotare internet cu virus, malware,..

      3
  6. Cica Grecia va primi 6 F35 pana in 2022 dintr-un total de 20 ?Pai si noi si noi cand F35 sa moara ursu de ciuda?????

    2
    • Cand ne hotaram sa cumparam si numai dupa ce am dat banul…ca la curve! 🙂

      PS De pomana nu da nimeni F 35. Pana si milogii nostri din guvern au inteles asta!

      3
  7. A spus ca nu crede, nu ca exclude un razboi in Europa de genul celor WW1, WW2.

    4
    • Dar un conflict pe granita noastra cu unul dintre vecini? Ca pe mine asta ma roade…

      15
      • Probabil o sa patim la fel ca armenii daca mai tragem mata mult de coada in ceea ce priveste dotarea armatei!

        Razboiul din NC si pierderile armenilor reprezinta o lectie pe care cei inteligenti o asimileaza iar cei ignoranti o simt pe pielea lor.

        PS Daca nu eram in UE si NATO cred ca Ucraina era doar un episod lejer al nemerniciei rusesti, era vai de capul nostru!

        13
        • Ucraina tocmai lansase o lista cu tari prietene,tari cu care trebuie sa colaboreze si tari neutre,si ghici ce … Romania nu se afla pe nici o lista,mai nou pe retele de socializare se vede destul de clar ca nutresc sentimente antiromanesti,la fel si sarbii in ultima perioada,fiecare are senzatia ca sunt nustiuce natiuni razboinice si noi suntem niste fraieri.

          14
          • Nu inteleg de ce te miri? Nimic nou.

            Pariez ca o sa avem mai multe probleme cu ucrainienii decat cu ungurii.
            Ungurii sunt pe locul 2.

            Iar pe unguri, nu cred ca-i mai batem cu jandarmeria.

            5
        • Ce mata tragem de coada la dotare? In comparatie cu vecinii nostri, noi suntem cam singurii care se doteaza cum trebuie.

          N-avem ce sa patim ca armenii. Cel putin, in relatie cu vecinii nostri.

          2
          • N-avem ce sa patim, dar peste noapte vedem cat de vulnerabile sunt TR-urile TAB-urile si alte Piranhii in fata dronelor din NK. Vi se mai pare asa moderna dotarea armatei?

            6
          • Cu care vecinii nostri? Te referi si la Turcia si Rusia sau nu?
            Uita-te la Ungaria la FT sa vezi daca in 3 ani nu o sa stea mai bine, dar in 5 de acum incolo?

            12
      • Daca va fi cu unul din vecini …cu siguranta ca va sari si Ciociolina….

        2
  8. Domnii admini, cum va permiteti sa luati in ras analiza unor jenerali cu multe stele si randuri de barbi? Daca asa zice CSAT in frunte cu cel mai intelijent presedinte (Crin Antonescu dixit), pai asa e. Fiindca ma uit si io pe Discovery mii-am pregatit deja o solutie de back up. Adica plec la cumnatu in Piemonte cu tot familionul meu, inclusiv cu cei doi baieti. Lasa ca pensiile gusatilor o sa le apere etnia protejata care facea chemari la lupta dreapta in fata Salii Sporturilor din Ploiesti

    13
    • Și eu tot așa, dar în UK. Copiii mei nu vor fi carne de tun pentru că analiștii lui pește prăjit nu sunt capabili să înțeleagă lumea care-i înconjoară !

      11
      • si multi tot asa prin multe alte locuri. Copiii multora nu vor mai fi carne de tun pentru ca valorile se schimba si apar intrebarile firesti „de ce sa apar o granita sau o tara cand eu ma conectez la net peste tot in lumea larga”? Valorile se schimba, steagul si patria nu mai sunt ce au fost (si e oarecum firesc, nu dati cu piatra!) iar asta este o problema MAI MARE decat dotarea armatei.

        5
        • @VladM

          Faptul că trecem la următoare etapă de globalizare unde statele naționale și identitatea națională va fi substituită de identitatea culturală (ca mai apoi să fie ștearsă și asta) încă nu înseamnă că nu mai avem nevoie de armată. Mai ales cu ruși în MN.

          2
  9. Am dat pe linkul polonez, si desigur pe optiunea in romana. Articolul domnului GMT este ca un pamflet lejer. Ce scriu polacii ca ar fi zis gen. Buckhard e cu inghetat sangele in vene ( in artere nu, ca e semn de Covid). Urmeaza injuraturi la adresa PSD, PNL, Presedinte. @!%^&)*&

  10. Stați măi ușurel, așezați-vă liniștiți, că abia amu mă prinsei…. E DEZINFORMARE… vor sa adoarmă inamicu’! Și să vezi tu când o fi de trosneala cum ore să scoată băieții din CSAT 10 divizii de blindate , 10 de divizii de infanterie mecanizată și încă 20 de divizii de infanterie motorizata, toate garnisite cu 4 escadrile de F16 și încă una de F35, plus curvete și frecate căcălău pe gârlă și mai încă fo’ 3 (nu mai puține) de sujmarine ( alea de care pomenea Fifor, dosite pe sub podișurile Dobrogei intr-o bază de
    OZN-uri)!
    Avea o vorbă mare un grec din antichitate despre generalii ăștia: „ah, generalii ăștia sunt numeroși dar nu-s buni de cine știe ce”!
    Treziți-vă bai cibergeneralilor care tot mișunați prin CSAT că dacă se-ntâmplă cumva să vă prindă războiul pe vine, la cum este dotată armia română, până vă ștergeți voi, răzbelul e pierdut! Incepură-ți să aduceți niste scule de război, dar e numai începutul…
    Hai mai departe…că avem lipsa din toate cele. Tancuri, artilerie, avioane foarte puține, rachete antitanc în cantități limitate, tunuri anticar devenite de multi ani inutile, infanterie dotată cu scule de lupta din vremea războiului rece…..SI VOI O ARDETI CYBER…Pe bune??!!!?? Nici nu mai știu ce să exprim mai întâi:
    – consternarea că niște oameni care au în mâini soarta țării și a poporului par incapabili de o analiză serioasă a pericolelor care ne pândesc azi mai mult decât în urmă cu 21 de ani
    – revoltă în fața unei astfel de stări a lucrurilor
    – mirarea profunda că niște „gânditori” de talia acestor cyberluptatori reușesc să paraziteze o organizație esențială pentru securitatea statului roman.
    P.S. Un asemenea comunicat nu trebuie vânturat nici măcar în izmene, ce să mai vorbim sa fie auzit de orice roman!

    9
  11. Blocat. Efectiv blocat la fel cum 1+1 face 2, razboiul hibrid are clar o componenta de dezinformare si cyber dar finalul previzibil al oricarei operatiuni militare este una bucata tanc la usa. Adica ce s-a scimbat in paradigma razboiulului in prezent este un accent mai mare pe propaganda, adaugarea elementelor de cyber pe langa cele conventionale.
    Astia incearca sa ne convinga de faptul ca rusii si-au vandut tancurile.
    Domnilor strategi, v-ati ticnit la cap?

    19
  12. dupa cum vad, nu doar articolul e de trolaj curat, caci loveste in credibilitatea strategiei de aparare a Romaniei, loveste si in Armata Romana care e dotata, de facto, cu un Patriot si niste F16, deci e dotata, dar si comentariile sunt trolaj pentru ca fac haz de un mare necaz: ca imparatul e in curul gol si cand va veni cafteala, si-o va lua mereu cum si-a luat-o si in trecut. sau castiga niste batalii ca aia de la Oarba de Mures, cu morti putini si cu eficienta maxima… cyber, ca sa zic asa!

    6
  13. Ca tara membra NATO aflata la frontiera externa a NATO, în cea mai sensibila zona a NATO, unde se afla Rusia și Turcia care deși este, deocamdată tara membra NATO are aspirații imperialiste, România ar trebui sa se pregătească pentru orice tip de conflict. Inclusiv cele de mare anvergura.
    Pentru ca pregătirea pentru un conflict regional de mare anvergura ar obliga statul roman sa aloce fonduri mult mai mari pentru înzestrarea și instruirea forțelor armate, s-a optat pentru aceasta formulare.
    Printre altele, România ar trebui sa fie pregătită sa facă fata, singura, unui atac prelungit, la saturație, cu rachete aer sol, nava sol, sol sol și cu drone.

    17
    • Sorin – nu cred in atacuri la saturație ca in WW2. Daca rusii ar pregatii asa ceva ar fi vizibila mutarea cu mult timp inainte.
      Interesant e cum Erdogan da lectii de cum se face politica in forta – la ora asta rusii se poartă cu mănuși nu vor sa intre intr-un clinci cu el. Erdogan arată cum , cu o forta militară bine închegată, arme competitive in cantitati suficiente facute in batatura proprie poate trimite la dracu chiar si o țară de forță Franței! Macron are dreptate dar , nu are suficient sânge in instalație sa ia taurul islam de coarne. Erdogan nu are nici o problema in a provoca Europa. Chiar si americanilor le-a zis sa-si vadă de treabă.
      Acest circ merita studiat : ce înseamnă sa ai o economie competitivă și o armată bine pregătită cu tehnologie de ultima generație. Poti sa te pisi cu bolta pe rusi la acel moment. Nici bățul băgat prin gard nu vor vrea sa-l muște

  14. Se vorbeste enorm de mult despre cyberwar, despre digitalizare, culminind cu inteligenta artificiala. Dar vorbesc mult aceeia care nu inteleg nimic din asta si sunt influentati de jocurile pe computer, care confunda realitatea cu virtualitatea.

    15
  15. O sa fac eu pe avocatul diavolului. 🙂 In principiu, strategii nostri au dreptate. Nu ne va ataca nimeni, nici macar Rusia, atata timp cat suntem in Nato. Nici macar Coreea de Nord nu ar face asta daca am fi vecini cu ea. Usor, usor trupele americane stationate in Romania isi cresc efectivele. Romania va investi in armament, astfel incat sa fie complementar trupelor Nato si nu neaparat sa constituie o forta in sine. S-a facut o alegere, ceea ce a dus la pierderea capacitatii de a duce operatiuni militare pe cont propriu (aici e de discutat daca am avut-o vreodata cu adevarat), dar castigarea unei securitati mai mari la nivel de tara.
    E adevarat ca interesele noastre din afara granitelor ( Rep Moldova) nu mai este de mult un subiect pe care sa il stapanim si sa actionam conform dorintelor noastre (si aici, nu stiu daca a fost vreodata).
    In acest context, strategii vad ca cea mai mare amenintare razboiul cibernetic si dezimformarea. Renuntarea la aspiratiile nationale este un pret pe care il platim in Nato. Singura noastra posibilitate este lobby-ul pe care trebuie sa il facem la americani si la statele Nato pentru a ne indeplini si obiectivele „externe”. O fi bine, o fi rau, vom vedea pe viitor

    13
    • „Renuntarea la aspiratiile nationale este un pret pe care il platim in Nato” … care ar fi alea?

      2
      • Buna intrebare. Ar fi unirea cu RM. Orice actiune pe care o faci cu privire la RM (si nu ma ref acum la o invazie militara :)), trece intai prin evaluarea americana. Asa ca nu mai tine 100% de vointa noastra, ci de dorinta si interesele unchiului SAM. Iar cum noi suntem foarte slabi la lobby…Dar, pentru noi, in situatia in care ne aflam, nu este o pierdere, oricum se pare ca suntem incapabili sa influentam cumva viata politica in RM.

        8
      • Sa fie cu iertare, putem relua intreaga discutie de pe tema cu alegerile in RM, eu nu cred ca la ora actuala NATO ne zice ba, nu va uniti cu RM ca va ia dracu’.
        Am mai auzit teoria asta, nu o cred si mai cred ca are undeva un substrat sau o originie ruseasca. Narative de genul asta avantajaza Rusia si doar Rusia.

        4
        • Mie episodul cu „detronarea” lui Plahotniuc mi se pare relevant. Totul a fost facut peste capul nostru, de la MAE pana la presedinte fiind cu totii bulversati. Adevarat ca ne gasisem si noi omul pe care sa mizam :(.
          Dar ca sa fie clar, nu este ca noi putem face unirea si americanii nu ne lasa. Este despre faptul ca RM este intr-o ecuatie complexa in care noi nu avem rolul principal in rezolvarea ei.
          Drumul pe care l-a ales Romania este drumul corect si sigur. Tine doar de noi sa ne crestem greutatea cuvantului in cadrul Nato.

  16. Eu cred ca ar trebui sa facem o diferenta intre declaratiile de presa ale politicului si documentul in sine. Noua abordare, practic adauga componente noi la vechea varianta mai clasica. Inamicul dintotdeauna intai provoaca destabilizare si in plan secund trece la actiunea fizica. Strategia noua adauga ca si riscuri noile metode (dar si unele vechi) de destabilizare : coruptia, vulnerabilitati are capacitatii industriale cheie in fata tranzactiilor, furnizori strategici, crima organizata, dezinformarea (vezi social media vizuala si online).
    Rusia stie bine ca nu se poate masura cu NATO militar dar mai ales economic, orice actiune pe fata ii va aduce inevitabil un colaps economic. De aceea au un scop bine definit, bazat doar pe actiuni din umbra si in paralel „bravarea” unei puteri militare in fata unor entitati mici sau pur si simplu isi fac un PR agresiv. De ex. nu stie nimeni cat de eficient este un S400 in fata unui bruiaj activ facut de o entitate potenta, in Siria au evitat constant sa intervina, acelasi lucru este valabil si pentru mult laudatul SU-34 care nu a intervenit macar sa faca un no-fly zone in fata Israeli Air Force si asta in varianta in care au pierdut un aparat din cauza astora, iar astia continua sa intre in Siria de cate ori au chef… Ei au mari probleme de a se impune in fata unei Turcii impulsive, despre ce discutam in fata NATO ? Faptul ca trimit avioane sa survoleze navele Nato din MN, este doar o bravada ieftina facuta pentru PR, nu au sigur capacitatea de a bruiere si decriptare a comunicatiilor acestora, un tocken pentru un serviciu web public le pune mari provocari, comunicatiile militare sunt infinit mai bine criptate, nu fac decat sa ii ajute pe astia sa isi testeze procedurile de identificare si interceptie gratis. Cate avioane sau nave a trimis NATO sa monitorizeze un vas rusesc din MN, zero. Nu renteaza consumul de carburant :). Tehnologic este imposibil ca o tara care nu are industrie microelectronica de top si nu este in top 10 provideri IT sa faca performanta (la acest capitol si India le da praf de la mare distanta).
    Singura lor arma eficienta este destabilizarea, un politician corupt sau compromis poate schimba politica unei tari sau poate destabiliza o alianta. O campanie media obscura poate destabiliza credibilitatea in lideri sau principii de societate dezvoltata. O companie strategica cheie se poate achizitiona si falimenta (gen COST) si blochezi o intreaga capacitate de productie. Legile occidentale sunt permisive, prin „firme cheie” poti bloca prin contestatii la infinit proiecte de dezvoltare, achizitii strategice, iar daca castiga cer insoventa sau nu onoreaza oferta, sau daca o onoreaza nu respecta specificatia etc.
    Degeaba ai in exploatare Patriot, Piranha, Himars, Gowind sau alte gadget-uri de top, daca nu securizezi vulnerabilitatile de mai sus, ele nu reprezinta decat niste unelete nefolositoare si foarte costisitoare.
    Am cunoscuti la job din Bulgaria vecina, tot stat NATO, in gluma spun ca ar emigra in RO, acolo se vede foarte clar cum au reusit sa destabilizeze in asa hal societatea prin propaganda media, mafie, coruptie, firme cheie, investitori etc incat US ar trebui sa se gandesca foarte bine cand le trimit noutati iar noi sa ne bazam pe ei.

    16
    • Da nu au industrie de IT – sunt praf, Kaspersky a aparut peste noapte, yandex la fel, apoi URSS, pardon Rusia dezvolta procesoare care sunt e adevarat la ani lumina de INTEL si AMD dar sunt ale lor pe 16 nm spun ei acum cand AMD are a 2 iteratie pe 7nm dar totusi sa iti desconsideri adversarul este cel mai mare pacat sau greseala de la Sun Tzu incoace.
      Sa nu uitam ca in 2000 faceai majoritatea chestiilor cu un PC care era Pentium 4 sau Athlon XP si al naibi ca mergeau gioarsele alea.
      In domeniul militar calculatoarele de misiune sunt mult mai specializate si optimizate doar pe anumite chestii, nu trebuie sa se dea pe pagini WEB cu reclame cat cuprinde si nici sa incarce in fundal o gramada de junk si programe de securitate.
      Deci – dronele capturate de Iran sunt doar varful icebergului a ceea ce pot face astia mai nedezvoltati tehnologic care au dus pana in 1990 cursa spatiala de la egal la egal cu USA.
      Sigur o sa fie si lovituri cyber si politici de destabilizare dar asta este doar o parte a problemei, problema mai mare este cand toate astea se combina si obtii un cocktail nasol pentru Europa.
      Scenariu cel mai naspa – USA este ocupata in Pacific dupa vreo 4-5 ani de „sequestration” si bugete militare plafonate sau taiate – NATO inseamna in acel moment doar Europa cu interese divergente si rusii oportunisti pleac ain excursie cu tancurile T 72B3/B4 fiind grosul mobilizat dar fiind prezente si unitati de soc formate din T 90S sau T 14 Armata, asta pe langa sistemele antiaeriene si aviatia doatata cu Su 30 si Su 35.
      Si noi o sa ii dam cu cyber-ul si le innodam neuronii nu-i asa?
      La asa viziune in viitor o armata gen Hezbollah o sa ne puna probleme uriase daca a reusit sa faca acest lucru cu IDF-ul in 2006.
      Da imi permit sa afirm ca T 55Am este un fel de artilerie mobila in sprijinul infanteriei si nimic mai mult, probabil Boxer-ul fiind la fel de protejat.
      Din aceasta strategie rezulta ca o sa avem in continuare doar cele 17 F 16 MLU pentru politie aeriana si sigur altele nu luam, ramnem cu rachetele „care este” si cu Marina luptei pentru pace.
      Si stai ca nici nu este cel ami sumbru scenariu ca ala presupune ca NATO se desfinteaza si ramnem noi cu cyber warfare-ul si concentratia psi si le-o dam de nu ajung la granita noastra.
      Da ce stim noi – stati linistiti generalii nostri si politicienii vegheaza, CCR-ul o sa de o decizie ca nu este conform sa vina rusii si aia o sa stea acasa!

      19
      • Azi in timp ce vorbim influenta Rusiei in Caucaz se termina exact la granita. Dincolo de granita nimeni nu ii mai baga in seama. Deci daca au de recuperat, au de recuperat prima data acolo. Nu mai vorbim de „fratele” chinez care abia asteapta sa ii „imbratiseze”

        Asa ca inainte sa vina un razboi pe scara larga care sa ne implice si pe noi, Rusii mai au niste pasi de facut si deci vom avea ceva timp sa ne pregatim atunci

        6
        • @ LionHeart – ia pune un compass pe Harta din Caspica si spune-mi ce tinta din Azerbegian nu este posibil sa o lovesti cu Kalibr – chiar crezi ca sunt asa de idioti incat sa nu stie de unde sunt dirijate dronele turcesti folosite de azeri? Eu nu cred acest lucru, deci altul este motivul pentru care nu interin rusii in acel conflict.
          Crezi ca episodul Georgia 2008 nu se poate repeat la nevoie fiindca aici o sa sta turcii alaturi de azeri? Miza este alta Turcia merita deranjul de a te face ca nu vezi ca Erdogan se joaca in vecinatatea gardului propriu pana la un punct.
          Daca Turcia si Franta se vor parui la fel ca in Lybia ghici cine are de castigat?
          Daca Turcia iese din NATO sau relatia in interiorul NATO va fi si mai icordata cine o sa castige?
          Asta cu imbratisarea Chinei nu stiu daca o sa se intampla in secolul acesta, deocamdata au relatii bune si nu cred ca China is permite sa isi strice relatia cu cel mai bun aliat ca in zona alt aliat nu are, nu pune bufonul din Korea de Nord ca el nu conteaza, dar uita-te in jur – tu ti-ai F$te singura sursa de materii prime ca sa iti mai faci un dusman? Japonia abia ar astepta un astfel de moment si cu cat trece timpul Japonia o sa ie tot mai pregatita military, Korea de Sud la fel, Taiwan-ul la fel, Vietnam-ul la fel, India la fel ramane aliat „traditional” Pakistan-ul de la care insa China nu poate dobandi materiile prime, acces la tehnologie in anumite domenii sensibile si mai ales nevoia de a-si securiza granita cea mai lunga.
          Deci ai ataca Rusia daca te-ai numi China?
          Apoi USA or fi ei anti rusi sau forta opusa blocului estic al URSS dar daca e nevoie mai usor o sa ii ajute pe rusi sa le-o dea la chinezi decat sa ii ajute pe acestia sau sa stea cu mainile in san fiindca si inaine s-a intamplat asa cu al 3-lea Reich.

          4
      • In domeniul militar calculatoarele de misiune sunt mult mai specializate si optimizate doar pe anumite chestii

        Tehnologia a cam trecut de la hardware dedicat la COTS impachetat pentru misiuni critice. Procesoarele de ultime generatii pot fi cu succes si DSP-uri cel putin de nivel mediu. Daca vrei neaparat poti extinde un procesor general purpose cu FPGA si DSP pentru prelucrare primara si gata.

        Diferenta e data tot mai mult de integrare si software.

        3
        • @ Iulian nu vreau sa spun ca nu este asa cum spui tu, voiam sa spun ca exista domenii in care evolutia tehnologica nu este asa de galopanta ca si in mediul civil.
          Exemplu daca trebuie sa scrii un document word – MS Word 2003 vs. MS Word 2019 – evident cel nou arata mai bine, este mai eye candy si asa mai departe dar pana la urma rezultatul final va fi acelasi fiindca utilizatorul la final are acel document finalizat.
          Intre timp daca te uiti la resursa HW unul este mai nepretentios iar celalalt este mai gourmand in resurse. Aici voiam sa ajung.
          Intre timp s-a mai intamplat o evolutie – Smartphone-ul face ca acum sa tinem in mana o putere de calcul mult mai mare decat are un PC din anii 2000. Deci cu un soft bun poti sa faci combianad un smartphone cu datele senzoriale un FCS mai bun decat ceea ce este instalat pe MBT-urile moderne ale celor mai multe tari.
          Intelegi unde bat?
          Accesul la tehnologii noi s-a cam facut la liber pentru ca „piata libera” si China reprezenta o piata foarte promitatoare la acel moment si chiar si Rusia la fel.
          Aceste tehnologii s-au transferat treptat in est, mai ales in China dar si in Rusia, s-au asimilat tehnologii, rusii nu duc lipsa de ingineri software foarte buni deci tehnologiile civile vor trece la un moment dat in folosinta militara in dictaturile si pseudodictaturile de la est – China si Rusia. Deci mai bine am face sa nu ii mai desconsideram si sa luam toate aceste informatii ca foarte probabille

          5
          • @mecanicu
            plz, nu mai lua in calcul stirile de PR. ref la procesoare banuiesc ca te referi la seria Elbrus design-ul lor dar facut prin Taiwan. Nu cred ca stie cineva un device cu echiparea asta. Legat de dezvoltatorii lor IT, toti am auzit ca ar fi buni, dar de ani de zile nu am auzit macar odata pe cineva in industria asta sa aibe macar un coleg de team de acolo, nu vorbesc de dezvoltare data catre ei. Probabil ca dezvolta doar loco.
            btw, dac vrei sa vezi realitatea de top 10 in tehnologie, acceseaza link-ul de mai jos si vezi ca este un clasament, in care ai o coloana Hight tech density. O sa vezi clar cine este in top 10 si plz… nu uita sa cauti pozitia pentru Ro si Ru. Clasamentul asta e luat ca referinta in head hunting sau new IT hubs de firme serioase 🙂
            https://www.google.com/amp/s/www.bloomberg.com/amp/news/articles/2020-01-18/germany-breaks-korea-s-six-year-streak-as-most-innovative-nation

            4
            • Sunt de acord cu studiul. Din pacate suntem in cadere.
              La noi sunt putini oameni care fac inovatie, multi se multumesc cu o mentenanta calduta ca vin banii si n-au bataie de cap. Aia care pot face inovatie pleaca

              1
              • @Dorel,

                Noi vom urca spre primele 25 de poziții (sau chiar 20) când în industria IT se va face mai mult soft decât „servicii auxiliare”.
                Câteva branduri precum UiPath sau Bitdefender nu ar strica…

                3
            • @mecanicu,

              Rusia, cat e ea de mare si cate resurse are, este o economie sub a Italiei (care nu e chiar vârful în UE).
              Nu mai zic ca la PIB per cap de locuitor e sub noi.
              Asta pare o economie civilă sănătoasă?
              Un produs rusesc civil de larg consum vandabil in lumea buna (in afara de Karspesky, votca, caviar și resurse brute) cunoști?

              Când vine vorba de high tech, importa la greu din Asia sau Israel…

              1
            • https://www.anandtech.com/show/15823/russias-elbrus-8cb-microarchitecture-8core-vliw-on-tsmc-28nm

              Pai in Anandtech ai suficiente informatii despre procesor – TSMC il fabrica in acel moment, nu stiu cat s-a schimbat de atunci. Problema este insa si pentru alti mari – Huawei este in aceeasi situatie, ba chiar mai naspa ca desi a devoltat arhitectura i se neaga acum posibilitatea de fabricare a Kirim-ului pentru procesoare.
              Deci la fel China are aceleasi probleme dar in 2-3 ani?! Sunt convins ca vor face suficient spionaj si unii si altii sa poata continua productia de procesoare independenti de TSMC, Samsung si Global Foundries.
              Deocamdata oricare dintre procesoarele si tehnologia chineza au continut vestic, la fel este si cu rusii.
              Ceea ce am vrut sa subliniez este ca la acest moment piata este deja suprasaturata de procesoare civile in primul rand chiar si din generatii mai vechi care in schimb cu un software protrivit o sa faca treaba mai mult decat decenta in domeniul militar.
              Tocmai aici a fost daca vrei si in trecut favorizata platfprma Suhoi 27 in comparatia cu MIG 29 – din cauza faptului ca industria ruseasca nu le avea cu miniaturizarea si atunci in SU 27 era mai usor sa integreze tehnologiile noi.
              Intre timp lumea se schimba, pun pariu ca la un moment dat Delta T 2-3 ani China dar si Rusia o sa fie capabile sa isi prooduca procesore macar pe 28nm.
              Acum despre IT – companiile de Head Hunt angajeaza de unde le este mai usor sa si aduca oamenii, daca tu aduci unul la pachet cu codite si de fapt iti bagi spionul in firma nu prea e ok ca poate rusul ala lucreaza in FSB si te goleste de informatii daca ajunge in o pozitie cheie.

              2
            • Bun – in ceeace priveste studiul nu sunt 100% de acord cu el deoarece sunt multe patente care se inregistreaza la nivel de companie si daca compania respectiva este germana – voila! Esti pe locul 1 apoi ceea ce nu este chiar asa fiindca patentul a fost lucrat de 2 din Romania si 1 din Ungaria. Apoi cate produse nu au label-ul Engineered in Germany – dar ele sunt dezvoltate in best cost location – adica Europa de Est.
              Deci mai usor cu a crede aceste topuri fara sa te uiti in spatele informatiei.
              Cred ca la acest capitol poate sa confirem si Marius Z cum este cu patentele mai ales cu cele care se inregistreaza la nivel de corporatie.

              3
            • kasperski are un ruman

      • A zis-o si gen. Ciuca…saptamani in urma..

        • Scuze dar ce se mai asteapta? E hotarare definitiva a instantei pt castig Naval Group, lipseste motivarea sau mai e vreo contestatie undeva de la Damen? Google nu coopereaza, nu gaseste ce vreau eu.

          2
          • noop nu este hotararea definitiva – ca aia data de ziua Frantei nu a primit argumentarea Instantei de judecata si acum se va judeca exact HG-ul de guvern ca ala nu este conform legii opbservatie facuta pe rand de Fincantieri, SNC, si apoi Damen…..deci o sa continue saga corvetelor…..
            Pana la alegeri nu va fi nicio decizie dacat daca i se prin destele in usa lui Orban acum cand se duce in Franta…..

            1
          • „Nu, problema cu licitatia e HG-ul pe baza caruia a fost organizata – ala se pare ca e ilegal pentru ca deviaza de la legislatia de achizitii si cea de offset. Daca nu contesta nimeni, ar fi putut sa treaca. Insa au observat intai francezii si SNC, apoi italienii si apoi si olandezii – explicat mai simplu – un HG nu e mai tare decat o lege.

            Daca asta de corvete pica (iar daca e sa ne luam dupa ce au scris pe rand SNC (probabil cu francezii in spate, nu de nebuni), Fincantieri si Damen – atunci automat pica si asta de coasta, ca e facuta dupa un HG tras la xerox dupa celalalt.” Citat de pe alt forum dar perfect rela pentru situatia de acum.
            Deci probail ca o sa ajungem la contract Gov to Gov….

            2
            • Am vazut si eu intre timp, pe Resboiu nu? Si de aceea nu mai are ce sa pice la coasta pt ca acolo s-a anulat licitatia si pac pac, G2G direct cineva care nici nu a facut parte din licitatia cu HG-ul cu bucluc. Asa se poate si la corvete daca e cazul, ca nu au cazut nici Piranha, Patriot si altele.

              Iar afirmatia din motivarea achizitiei NSM ca printre altele se vrea un sistem compatibil cu ce va intra in dotarea Fortelor Navale ma face sa cred ca ori e Gowind cu NSM ori altii direct tot cu NSM. Damen mai si concedia oameni aici si batea apropouri. Insa Franta o sa faca urat si vorba sefului MBDA, Macron cam vrea sa dea bani de covid iar Olanda e cea care se opune. Vedem ce-o iesi, hehe.

              1
            • asta cu contestatia HG-ului este o gaselnita avocateasca facuta intentionat sa tergiversezi lucrurile. Ce logica are Damen cu asta si ce vor sa demonstreze? Ca au pierdut o licitatie pe pret minim din cauza unei norme diferita fata de lege.
              Chiar daca se anuleaza HG, mesajul e clar, le luam. Nu impiedica nimic statul Roman sa faca contractul G2G in aceleasi conditii direct cu guv. francez in baza parteneriat strategic. Singurii cu drept de veto aici sunt US si aia nu se baga ca o faceau pana acum demult.
              Ce sanse ar avea olandezii sa primeasca ceva, mai alec ca deal-ul initial cu ei era pe pret mai mare. Zero!
              Sincer pare o razbunare si e f posibil ca cineva sa le fi dat o teapa.

      • Orban vorbeste sa se afle in treaba. Cum sa se semneze, daca se anuleaza licitatia?

        In plus, tre’ sa fii tampit sa semnezi cu infractori, nu?

        • Cine a zis oficial ca se va anula licitatia pt corvete? Au fost doar niste posibilitati dezbatute aici. Eu nu cred ca licitatia corvetelor se va anula. Btw Sica s-a vazut cu Macron tura asta? Daca anulam si licitatia corvetelor ne-am dat foc la valiza in UE.

          1
          • Ma refeream la faptul ca Orban e mama omida si stie dinainte ce hotaraste instanta, asa cum si NG stia preturile celorlalti si culmea, dupa ce a castigat licitatia tot ei au cerut anularea in tot a HG, dupa care se razgandeste subit. WTF?

            Afacere PSD Bosanceanu-Dracnea, cu informatii din interior scurse in favoarea NG.

            Nu ti se pare dubios? Mie da.

            • Problema este ca atunci cand seful guvernului declara ca se va semna contractul chiar daca mai tarziu intr-un context ca asta nu mai este loc de dat inapoi fara consecinte neplacute pentru tara. Cartile sunt facute pe Gowind. Si MBDA pe nave as indrazni sa anticipez.

              3
            • Dragnea era favorabil ofertei Damen. Lucrurile au inceput sa fie taraganate inainte de caderea lui Dragnea cand spre stupoarea lui s-a aflat ca francezii castigasera licitatia.

            • Sentinta de respingere a contestatiei Damen este definitiva, procesele ramase pe rol am inteles ca sunt minore asa ca despre ce anulare a licitatiei vorbeste lumea. Situatia nu este identica cu bateriile de coasta, acolo nici macar nu s-a tinut livitatia, aici avem un castigator anuntat.

  17. Treceți batalioane române online
    La tastaturi cu frunze și flori
    V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații
    Cu inima la routere

    Serverul, serverul, serverul ne cheamă
    Nădejdea e numai la noi
    Sărută-ți, copile, părinții și frații
    Și-apoi să mergem la cyber-război

    Nainte, ‘nainte cu mouse-ul in mână
    Firewall-ul nedrept să-l zdrobim
    Să trecem online, ne trebuie serverul
    De-o fi sa facem hipoglicemii

    26
  18. Na ca in ucraina a venit cu tancul

    3
    • cu tancul au venit dupa ce aia isi facusera praf totul. Nu uita ca inainte de Ianukovici care a fugit in Rusia a fost Iuscenko, acre era pe fata anti Putin dupa ce il otravisera.
      Pe timpul lui Ianukovici au avut grija sa puna armata Ukr in 4 labe . Nu a fost nimic precipitat in Dombas si Crimea. Uite aici cum se planifica treaba din timp si cu ce unelte : https://global-def.com/2019/02/25/fostul-sef-al-armatei-ucrainene-retinut-pentru-inalta-tradare/

      8
      • Si la noi cati dastia or fi?!

        15
        • Destui din pacate… 🙁

          Grupul de la Cluj, ce militeaza pentru „independenta Ardealului” inca e bine mersi activ! Alive & kicking, cum se spune in engleza…

          Ghici cine este „offspring-ul” Grupul de la Cluj… nimeni altul decat veritabila Victor Toanta…

          Plus vreo 50% din S.I.E. tot pro-rusi si pro-chinezi sunt! Doar ei au pus USR-PLUS pe picioare…

          Prin M.A.I(adica D.G.P.I.) sunt destui si pe acolo… Armata(D.I.A.) idem…

          Pur si simplu nu pot sa-mi dau seama cum naiba mai exista tara si poporul asta inca…

          Suntem condusi de toti prostii cu putinta, gramada!

          Dupa cum ziceam… o entitate puternica, undeva prin cele 12 dimensiuni ale existentei, inca ne iubeste mult de tot! Este singura explicatie plauzibila!

          11
        • @george
          Cati or mai fi vom afla mai incolo, peste 1-2 ani.
          Dar cati au fost stim sigur, sunt in mare masura cei care sunt agatati in Dosarul revolutiei, evident ca si orchestratori. Asta a fost triggerul in cazul Ro, au adus ‘papusi’ in pozitii cheie care ce au facut? Ii intreb pe cei care scriu pe aici ca asta nu conteaza ci cate avioane si tancuri ai. Baietii astia au dus la REMAT lucruri noi vezi IAR 93, au bagat in carantina o escadrila de Mig 29 la primul RK de motor..si sa spun si aia care ma doare cel mai tare, au tras la chei singurul submarin din MN care ii ameninta pe papusari, si asta pentru ce … s-au epuizat acumulatorii.Asta era la acea data singura capabilitate care le putea pune probleme reale si cunosteau exact ce poate face.
          De aia nu mai visati la elicoptere si alte bunatati, le pot face astia inactive rapid daca raman in urma.
          Este un pattern al astora, cand te considera amenintare, baga boala in tine abia dupa aceea trec la treaba.

          3
          • Plus faptul ca au dat in gat la KGBisti(Rusi), toti membrii din Unitatea 110 din cadrul fostei securitati Ceausite!

            Cine nu a auzit de „Unitatea 110” pana acum, ea a fost o unitate ultra-secreta din cadrul fostei securitati, formata la ordinul personal al lui Ceausescu… alcatuita din cei capabili agenti ai Securitatii de la acea vreme, scopul ei fundamental fiind acela de a „scormoni”(desconspira, devoala) orice spion al Uniunii Sovietice de pe teritoriul Romaniei!

            Ceea ce au si facut! Cu varf si indesat! Fapt datorita caruia, au fost vanati si lichidati pe capete(majoritatea au primit o doza sanatoasa de Novichok) de catre trupele Spetsnaz infiltratoare, venite de pe teritoriul Uniunii Sovietice in lunile premergatoare lunii Decembrie 1989!

            De ce au venit?! Pai ca sa ajute la orchestrarea „rivolutiei”!

            Dupa ce au orchestrat revolutia, s-au apucat de vanatoarea membrilor Unitatii 110(desi nu au fost in stare sa-i lichideze pe toti) si de creearea „conservelor KGB” in Romania…

            Puteti sa-i intrebati pe Petre Roman, Ilich(Ion Iliescu), Vacaroiu, Tiriac, Ponta, Ilie Nastase, Felix(Voiculescu), Basescu, Adrian Nastase multi generali de armata si inca multe alte lepre FSN-iste… toti stiu de fosta Unitate 110!

            4
        • sincer daca privim starea armatei in general, nu doar ca inzestrare, cati nu sunt asa?

          1
  19. Na pai acum si voi…cum mai vreti sa isi faca astia doctoratele linistiti daca nu „e lasati in pace” francezii aia nu sunt doftori de stiinte militare, aia aduna praf pe bocanci, nu este de instalatii nostri majoritari care se gandesc la pensia lor calculata dupa ultimele luni in sistem si nu dupa toata cariera.
    Daca la Academia de Politie s-a incheiat cu doctoratele poate li s-o inchiat si astora perioada in care fac doctorate pe genunchi in stiintele militare.

    7
  20. https://www.forbes.com/sites/davidnikel/2020/10/16/sweden-to-increase-defense-spending-by-40-amid-russia-fears/

    In tot acest timp o tara care nici macar nu a trecut prin al 2-lea razboi mondial a hotarat alta strategie 40% creseri de buget pentru urmatorii ani in domeniul apararii.
    Dar nah nu suunt astia pregatiti desi daca ne-am compara cu tara asta la orice capitol, poate minus speciali cred ca ne-o luam rau de tot si aerian si terestru si naval.
    Iete ai dracului nordici si cu politica lor si ai nabi francezi care s-au ars o data cu nemtii cum se gandesc ei la conflicte armate in Europa pacifista…

    10
  21. Si cine sa ne „salveze” de acest cyber-razboi..evdent securi…uhmm sereistii,setesistii si aialalti…halal

    3
    • Intamplator am discutat la o bere dupa o conferinta cu niste IT-isti de la STS, MAI si MAPN. Baietii aia de la STS stiau meserie, MAI asa si asa dar MAPN praf si pulbere. De asta aia de termina ATM ies din sistem si isi baga picioarele.

      1
  22. Acu dacă serios, sună mai tare a scuză din alea când îți dai seama că nu mai ai bani, dar deja ești în magazinul de pe colț și ca să ieși basma curată întrebi și tu dacă au Sauvignon Blanc de la Știrbey, apoi dai amărât din cap că nu e.

    (Pentru că nu vreau să cred că ei dau astfel de declarații chiar crezând în ce spun)

    1
  23. cum sună asta cu cyber ….si noi nu reusim sa implementam softuri pentru a debirocratiza administratia locala si centrala,nu avem internet pentru uzulul elevilor in rural,calculatoare si tablete ioc,s-au fraudat milioane de euro cu licente de soft fictive sau inadecvate,se umbla pentru adeverinte de orice fel pentru gjisee alaturate.tichie de margaritar.

    2
  24. Nu-i nimic, dacă vin rușii peste noi le spunem „ce mă, i-am dat drumu?” și o luam de la zero.

    1
  25. Da’ in Coreea de Sud nu se duce nimeni de la noi?

    6
  26. Cred că foaia de parcurs cu Franța arată asa:

    Foaie de parcurs

    Prim ministru România Prim ministru Franța
    Ludovic Orban Jean Castex

    Cam atât… că nu văd nic în 4 ani.

    2
  27. Mie imi convine logica asta …deci daca nu avem nevoie de armata conventionala numa de cyber-bagatori de seama , de ce mai tinem o gramada de ghenerali si pleiada de impinge-tava si facatori de cafei de sub ei ,care mai sunt si fara cunostinta cu d-ale informaticii sau carte ,prin structuri ? Sa-i dam naibii si sa punem niste tipi cu funduri de borcane pe nas inclusiv in CSAT ca acu tot cafteul va fi pe jocuri pe computer si facebuci .
    Astia chiar atata nu-i duce capu sa vada ca-si taie la propriu craca cu logica asta ?

    3
  28. Hm…..

    Deși e un site militar unii fac greseli de fetițe din grupa mare de la grădiniță..

    .voi sunteti gata sa susțineri ca un analfabet violent nu pot bate un filozof cu bâta lui ciobaneascs pe motiv că analfabeti e un imputig ce nu s-a spălat de 7 ani

    Mda.
    Ce curatel arata ă Stupidasvili – mai țineți minte?
    Venea din SUA!
    Da asta nu a împiedicat pe muscali, nu? Si nu se stie cat de curate erau obielele rusești….

    10
  29. Depinde ce înseamnă „viitorul apropiat” ca și orizont de timp (câți ani? 2, 3?).

    Dimensiunea cyber este în atenția NATO și PESCO de ceva vreme:

    https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_78170.htm

    https://pesco.europa.eu/project/cyber-rapid-response-teams-and-mutual-assistance-in-cyber-security/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *