Dilema indienilor

Si este o dilema crunta care are legatura atat cu siguranta nationala  a tarii, din punct de vedere strict militar, cat si cu viitorul economic al celei mai mari democratii din lume.

Deocamdata India a evitat sa se alature Occidentului in razboiul din Ucraina si nu a aplicat sanctiuni Rusiei, ba dimpotriva beneficiaza de importuri de carbune si titei la preturi preferentiale, dar aceasta bonanza nu poate dura mult pentru ca fiecare beligerant va dori ca India sa fie de partea lui.

Rusia nu poate cere prea multe Indiei in mod oficial dar neoficial tine India ostatica datorita faptului ca fortele armate indiene (cele terestre, navale si aeriene) sunt deocamdata dotate majoritar cu tehnica de lupta ruseasca. In India se fabrica sub licenta Suhoi Su 30 MKi, nave de lupta, tancuri, munitie etc si renuntarea la toate acestea nu este deloc posibila nici macar pe termen mediu.

Dar in acelasi timp Rusia si China sunt foarte bune prietene, iar China este principalul inamic al Indiei atat militar cat si economic. Cu ceva timp inainte de izbucnirea conflictului din Ucraina India avea o serie de contacte cu americanii, japonezii, Coreea de Sud, Australia sau Franta tocmai pentru a crea o serie de legaturi impotriva Chinei.

Iar tarile respective erau chiar favorabile dezvoltarii relatiilor economice, politice si industriale cu India. Deocamdata Occidentul, sustinut si de aliatii sai din Pacific (mai ales Australia si Japonia), nu a pus prea multa presiune pe India dar timpul trece iar o noua ordine in lume se prefigureaza si aceasta noua ordine va fi una mai mult de mana forte decat de catifea, atat timp cat NATO & Prietenii vor continua sa tina Rusia sub o presiune formidabila.

Odata ce conflictul din Ucraina se va termina (cel mai probabil in coada de peste sub forma unui conflict inghetat) ambele parti vor incerca sa-si consolideze pozitia, sa-si caute noi aliati, sa slabeasca tabara adversa si mai ales sa puna presiune pe cei indecisi.

Presiunile politice si economice vor fi extrem de mari si este de asteptat ca niciuna dintre parti sa nu accepte prea multe compromisuri. Deocamdata Rusia nu cere Indiei mai mult, are nevoie de bani, dar in timp lucrurile ar putea degenera, iar pe cealalta parte nici Occidentul nu va sta cu mainile in san si vor cere Indiei sa-si aleaga o tabara.

Ori ce tabara sa aleaga India? Cea cu Rusia, aliata la catarama cu China, amica foarte buna cu Pakistanul?! Pare absurd ca Rusia, China si India sa formeze o trilaterala si atunci ce variante au indienii?

Sa renunte la Rusia si sa faca fata singura Chinei si Pakistanului este cu totul imposibil, India are nevoie de tehnica de lupta si daca robinetul rusesc s-a inchis trebuie deschis cel al NATO.

In acelasi timp, tehnica de lupta ruseasca si-a aratat limitarile foarte severe in Ucraina, in timp ce tehnologia Vestica a aratat ce stie, ce poate si chiar este de incredere, iar o schimbare in India era de asteptat inca de cativa ani, atunci cand au inceput sa se semneze contracte cu israelienii pentru Barak, cu francezii pentru Rafale si Scorpene, cu britanicii pentru Aspide sau cu americanii pentru elicoptere de atac si transport.

Este foarte clar pentru indieni ca viitorul armatei lor nu ar trebui sa mai aiba legatura cu tehnologia ruseasca si lucrurile chiar se indreapta spre o mult mai larga cooperare cu companii Vestice. Marina Indiana va renunta la MiG 29K in favoarea Super Hornet sau Rafale, nu mai vor submarine Kilo imbunatatite sau Akula scoase de la naftalina, nu cred ca mai vor Su 30 MKI sau tancuri T 90 si daca nu mai vor astfel de lucruri au nevoie de Occident.

Orice ar face, India are in fata o dilema uriasa: sa merga cu Rusia si indirect cu China si Pakistanul la brat sau sa schimbe tabara si se alieze cu Vestul, intr-o alianta naturala atat timp cat nu cu Franta sau Australia s-au incaierat indienii de trei ori pana acum ci cu Pakistanul, sustinut de China.

Teoretic alegerea ar fi usoara dar ca orice alegere vine cu niste costuri.

In acelasi timp insa nici alianta vestica nu va mai tolera mult timp jocul indienilor si la un moment dat New Delhi va trebui sa ia o hotarare, buna rea dar va trebui s-o ia si odata luata sa suporte absolut toate consecintele pentru ca vremea neutralitatii “vinovate” (in care o tara se declara neutra dar beneficiaza de cate ceva de la ambele parti, exemplul Elvetiei in WW2 este elocvent) a cam trecut si lucrurile vor fi clare, liniile trasate pe harta si armele gata de lupta, iar India este mult prea mare, mult prea importanta pentru a fi trecuta cu vederea.

Cel de-al doilea Razboi Rece a inceput deja si fiecare trebuie sa-si aleaga cu grija partea, nu ca India saraca ar avea prea multe la care sa se gandeasca, poate face si spera la multe dar este cu totul imposibil sa stea de aceeasi parte a mesei cu China si Pakistanul, cu atat mai mult cu cat India este o tara democratica, in timp ce ceilalti trei parteneri n-au nicio treaba cu democratia si nici macar nu-i sunt parteneri (cu exceptia Moscovei) ci chiar inamici declarati.

GeorgeGMT

70 de comentarii:

  1. Cand esti a 5a economie a lumii cu un gdp de 3 trilioane si al treilea buget militar mondial de 77 miliarde nu ai nevoie sa alegi vreo tabara. Penca in caz de bum bum cu pakistanul nu vine nici franta sa te ajute pe motiv ca ai luat sub uri si avioane de la ea, nici usa sau gb. In caz de trosneala cu chinezii nici atat. Hindusii isi vad de treaba, cumpara de la toti ce este mai bun, musai cu licenta ca mai tarziu sa si le faca solo. Rachete de la evrei, avioane de la franci, caricioptere si avioane specializate de la uncle sam. Si „conserve” (tancuri, nave, transportoare) de la rusi. Proaste dar ieftine. Si cand ai nevoie de mii de bucati musai sa fie ieftine daca nu vrei sa dai faliment. Nu poti sa te dotezi cu mii de abrams/leclerc/k2panther la 15 mil bucata. Sau cu zeci de fregate si distrugatoare la 1-2 miliarde bucata. Ca ramai fara bani.

    8
    • @Fuji
      Cred că ai citit textul articolului, dar nu ai înțeles ce ai citit. Știu că pare definiție a ceva, dar nu știu a ce. (sic! )

      3
    • @Fujian, ceea ce spui, e valabil pe timp de pace. Cel care starneste razboi, e asa de agresiv incat va scoate tarile neutre din pasivitate. Aceste tari neutre, nu se pot apara singure impotriva dusmanului care nu va veni singur. Au nevoie de aliati. Vremea pasivitatii/neutralitatii a trecut. Si asa ajungem la articolul de fata. Si de aici, putem discuta.

      De fapt, articolul motiveaza clar de ce India va iesi curand din neutralitate(dualism).

      4
      • Ptr india a intra pe fata intr o alianta militara cu america inseamna sa isi dea foc la valiza de pomana. Contrar parerii cvasi unanime ca rpc vrea un razboi cu america, ei viseaza la ceva mult mai aproape :taiwanul. Si cam atat. Cred ca au invatat din experienta japoniei in ww2 ca a incerca sa invingi militar america (40% din bugetul militar al planetei) este sf. Deocamdata invata din episodul ukraina ce au de invatat si cand vor avea mia de nuke targetata si suficiente portavioane ptr a face o blocada eficienta vor actiona. Si pun pariu ca nici dracu nu trimite un singur militar in sprijinul alora. Va urma o ukraina reloaded:declaratii, condamnari, sanctiuni economice(???) si mult armament de enspe feluri trimis ajutor. Doar ca taiwanul e insula si totul trebuie sa vina pe mare. Adica sa treaca de cea mai mare flota militara a lumii(la acel moment).

        4
        • @strumpf asa ziceai si de rusia ca nu invadeaza asa ne zici si acum ca orezarii vor doar taiwanul…ei au mai multe lanturi de insule nu doar 1.
          al doilea lant de insule care vor sa il domine se termina la guam al treilea la hawai deci ca sa vezi ca vor mai mult.

          chinezii vor sa domine globul, daca pot. in mod clar vor sa inlocuiasca america si doamne fereste sa domine niste idioti comunisti cu gulaguri si scoruri sociale

          5
  2. Teoria ca teoria. Practica ce ne omoară. India a anunțat săptămâna asta că a început un program de angajare de vorbitori de limbă chineză pentru forțele lor armate in vederea îmbunătățirii dialogului cu vecinul beligerant. Iar pe termen lung școlarizarea pe aceeași temă pentru a avea un număr suficient.
    Să nu uităm că India nu e Rusia. Mai mult consumatori decât producători, deci nu ai cu ce să le forțezi mâna. Iar cei mai mari producători din lume sunt lângă ei.
    Singura dificultate e relația China-Pakistan, dar în definitiv după atâția ani nu cred că se apuca nimenea brusc de vreun conflict trilateral de orice permutare pentru niște fâșii de pământ. Mai repede de o alianță regională, cu zâmbete și stegulețe. Sau un status quo mai relaxat.
    Cu privire la tehnica militara, la ce amalgam au nici nu știu dacă mai are vreo importanta de unde și ce. Fonduri au, și nu cred că or să aibă interzis la ceva nici de la unii, nici de la alții.
    Mai repede ar trebui să ne facem probleme noi care avem T55, nu indienii cu fabrică de T72/T90. MIG21 noi, ei fabrică de SU30. Artilerie învechită la care nu mai avem nici de unde lua țevi de schimb, indienii fabrică multe modele. ecc

    15
    • E, ce legatura avem noi cu subiectul articolului?!
      Chineza trebuie s-o cunoasca pt ca China este principalul sau inamic. Nu faci asta ca sa negociezei cu China – la negocieri ai nevoie de cativa oameni nu de o gloata – ci pentru a putea sa sustii propriul tau efort impotriva Chinei.
      In academiile militare americane se invata rusa nu pt ca ofiterii americanii ar negocia cu rusii.
      Armamentul pe care il detine acum India reprezinta o mare vulnerabiliatte daca Moscova si Beijingul devin foarte bune prietene. Tancurile T 90 fabricate in India au nevoie de proiectile, care proiectile se importa din Rusia. S 400 indian depinde de Rusia si tot asa…

      24
      • Declarația făcută de indieni a fost că e pentru inbunatatirea comunicării și evitarea neînțelegerilor care pot apărea. Adică să nu se apuce inculții lor să îi înjure pe aia înainte să îi înțeleagă probabil. Sau dacă e să fim mai realiști pentru o bună cooperare. Că dacă erau sa învețe limba inamicului o făceau până acuma. Ai noștri nu dau semne că îi apucă rusa brusc, iar ăia care mai știau sunt la pensie.

        7
      • incearca si el sa impinga niste idei…

        „Să nu uităm că India nu e Rusia. Mai mult consumatori decât producători”

        „Fonduri au, și nu cred că or să aibă interzis la ceva nici de la unii, nici de la alții.”

        ” nu indienii cu fabrică de T72/T90. MIG21 noi, ei fabrică de SU30.”

        4
      • Relația dintre China și Rusia nu este una sincera, bazata pe o prietenie reala ci una bazata exclusiv pe interese economice, politice și militare.La fel este și relația dintre Turcia și Rusia.Toate părțile se folosesc reciproc, cât mai mult posibil, strict din interese economice, politice și militare.
        Liderii rusi au nevoie, pe termen lung, și de India, pentru ca nu se știe cum va evolua în timp, relația dintre Rusia și China.Rusii nu ii subestimează pe chinezi asa ca vor încerca să își păstreze foarte bunele relații cu India.
        Nu trebuie ignorat faptul ca China, India și Rusia sunt membre BRICS care reprezinta cele mai puternice tari cu economie emergenta din lume , aproape jumătate din populația lumii și o parte semnificativa din PIB-ul mondial.

        4
        • Moare Vestul de frica BRICS. Aveti o idee fixa cu tarile BRICS de parca chiar ar insemna ceva. Rusia+ China inseamna 15% din PIBul mondial si uite ca la vreme de criza economica si politica grava, investitiile fug de pe yuanul chinezesc (o mondena ridicata in slavi) spre dolar, Yen si euro. Nu fuge nimeni spre realul brazilian, rupia indiana sau mai stiu ce alta tampenie de moneda ci tot spre tarile occidentale. Ore de ce?

          23
    • mda’….la urmatoarea bataie cu pietre vor sa-i injure in limba lot :)))

      15
  3. Cred ca atit India, cit si China, cit si Rusia o vor tine intr-o legatura dragoste-ura, incercind fiecare sa-si obtina din aceasta relatie ce e mai folositor pt ei.
    Ingrijoratoare e insa pozitia occidentului care pierde din ce in ce mai mult, pe toate planurile. Pur si simplu occidentul nu are ce sa ofere. Daca pompeaza armament in India, probabil la pret de dumping, sa-i scoata pe rusi, nu face decit sa-si dea atuurile din mina. Va ramine doar o chestie de timp pina cel mai bun armament va fi copiat, cit se poate.

    In rest occidentul e atit de ocupat cu isteria ecologica, risipeste asa de multe resurse pe povestea asta incit nu-i va mai ramine nimic cu care sa contracareze noile grupuri formate, ademeniti de petrolul si resursele Rusiei. Brazilia, alte tari din Sud America, tari din Africa f multe au devenit dusmani deschisi ai occidentului. Stiu ca nu vor mai putea obtine nimic de la occident, stiu ca revolutia ecologica le va aduce saracie. Vezi Sri Lanka.

    13
    • E, sa nu fim atat de pesimisti, Occidentul a mai tras sa moara si pe atunci conditiile erau mult mai dure si inca este viu si foarte vioi.
      Total de acord cu isteria ecologista, o isterie ciudata la o problema reala, doar ca solutiile oferite nu prea sunt solutii.

      12
      • Faptul ca altadata a scapat, nu-nseamna ca va scapa de fiecare data.

        Vezi si intilnirea Putin-Iran-Erdogan.
        Sinistra noastra de externe, care oricum e pe dinafara, Analenna, e f suparata pe Erdogan, care cica nu ar trebui sa uite ca e in NATO. Sultanul procedeaza fara nici un fel de scrupule in interesul lui, mai ales ca detine si cheile de la Bosfor. Cum ar fi daca Turcia ar avea F 35?
        Putin e harnic in as face noi aliati, in timp ce occidentul nu inceteaza sa-i critice pe toti, sa le dea lectii.

        9
        • Si ce-a obtinut Erdogan? Dar Putin? In Turcia lira se prabuseste, inflatia este la 80%, cu Erdogan nu prea mai discuta nimeni. Ce aliati noi are Putin? Iranul cel hamesit de foame si devastat de inflatie? China? Pai China nu-i aliat cu nimeni cu Rusia cel mai putin.
          Occidentul nu sta rau deloc, pe langa blocul NATO (care tocmai ce va creste cu Suedia si Finlanda desi Erdogan a incercat sa faca pe zmeul) s-au aliat si japonezii, australienii care chiar sunt mari puteri economice si militare.
          Brazilia si alte tari sud-americane sunt glume bune, de peste 30 de ani ne tot ameninta cu terminarea suprematiei dolarului in fata BRIC si pana acum s-au ales fix cu praful de pe toba: saracie lucie, inflatie galopanta falimente nationale din cand in cand…
          PS Si de jmecher ce este Erdogan, rusii tocmai ce au bombardat Odesa…

          30
          • Si ce-a obtinut Erdogan? Dar Putin?
            ??!Chiar asa ce?

            Scopul principal al lui Erdogan ,se pare, ca a fost un acord bilateral cu Rusia prin intermediul căruia să achiziţioneze produsele ruseşti (hidrocarburi, grâu, etc.) cu lire, iar ruşii să achiziţioneze produsele turceşti cu ruble. Ma rog la un mmoment data rusii vir avea destule lire si turcii destule ruble ca sa foloseasca direct valutele proprii …
            Cestia asa ar face ambele monede mai putin expuse riscului de prabusire ….

            Iranul cel hamesit de foame si devastat de inflatie? Asa e! Da!!!! Insa au gaze …, a doua rezervă de gaz a lumii! Si ce treaba are polcovnicu cu gazu iranian ?
            VA AVEA!!!
            Acordul de la Teheran, unul echivalând 40 mld. $ anual(!!!) dă Gazprom acces la gazele iraniene prin controlul câtorva puncte cheie: extracţia – printr-un proiect de 20 mld. $ în care Gazprom va finaliza lucrările la câmpurile Kish şi Pars Nord, suplimentându-se capacitatea Iranului cu încă 100 mln. mc pe zi – dar şi lichefierea prin dezvoltarea întregii infrastructuri(conducte, staţii de lichefiere, terminale s.a.m.d.)
            Adica Vladimir cel Potent (Alina Kabaeva ar astepta al treilea copil) cam pune de un … monopol pe gazul mondial …..

            Si cum mai stam cu solutii alternative ? Niste procesiuni la Roma ptr vant constant de forta Ț si soare intre 0:30 si 24:00 ?

            12
            • Ai bre Nea Ghita sa fim un pic seriosi, ce negustor turc vrea sa primeasca ruble sau lire turcesti pt marfa lui si ce rus isi doreste acelaesi modene? Lira turceasca este direct in cap, rubla ruseasca se mentine artificial la o rata de schimb cu totul nejustificata dar se mentine pe motiv de sanctiuni. Tu personal ti-ai mentine economiile in lire, ruble sau lei romanesti? Ce sa cumpere un nene cu ruble rusesti? Poti sa te duci cu ele la Paris si sa cumperi cipuri? Nu poti, dar cu lire turcesti? Nici cu ele, dar cu dolari, euro sau lei poti sa cumperi orice-ti da prin cap. Schimbul lira-rubla nu este de fapt decat un sistem barter pentru marfuri bazat pe o rata de schimb fixa intre doua monede relativ fantomatice.
              Lumea fuge relativ mancand pamantul de yuanul chinezesc in aceste zile si se refugiaza in dolari, yeni si euro, ai dracu prosti nu cumpara nici unul active denominate in lire turcesti si ruble.
              Oare de ce?!

              19
            • Da Bizoane o sa-si vanda Rusia si Iranul reciproc gaze. Halal monopol. A ma scuzi o sa-l vanda la pret de dumping Chinei visand noaptea la banii vestului.

              14
            • Scumpilor

              nu o luati ca pe o insulta ci ca pe un sfat :folosoti capul din dotare! Ala de pe umeri!!!

              Deci la ce sunt bune rublele ? In gnl cam la nimic . Insa este o cioaca ciocolina de mai mare hazul ….. un Stat nu poate refuza platile in propria moneda!!! si uneori .. se pot intampla incurcaturi… AM aflat asata cu vreo .. spre 60 de ani in urma cand ma miram ca de ce in RPR scoaterea leilor (tramvai) din tara era strict interzisa (adica inchisoare + batae+ …)

              Sa presupunem ca esti un oaresicare Yusuf Murat si ca ai avea nevoie de .. sa zicem o partida minora de numa vreo 30.000 tone grau ca sa faci biscuiti samd …. Acum , in mod normal iti trebuie niste valuta – dolarei, euroi, venetula batarna si cam in cur ruopata lira sterlina ….sau altceva … Da tu ai doar lire turcesti (daca GBP este cam rupta-n cur TRY espune toit ce nu ar trebui …) si orice cerere „dati-mi niste valuta” face ca cursul TRY sa scaza si mai mult. Deci otr unii din astia sa cumpere cu lira lor ….. ita nsite grau rusesc ar fi excelent, nu?
              Asa cum ar fi mai simplu si ptr un rus sa se duca las Antalya cu cardu bine birdusit cu ruble fara sa isi puna problema ca asa si pe dincolo.
              Si cum am zis oana laurma ambele parti stang destul ca sa poata face COMERT in moenzile propriii, ocoplind scgimburile valutare .. a unor valute care se afla in mainile altora .

              De fapt comertul numa cu valute forte samd este suopus unor restrictii cantitaive motovate de lipsa de moneda .. d’aia s-a dezvoltat clearingul
              Insa ptr tertio – gen Rusia, Tircia samd samd – naspa ca principalele irganizatii de clearing … servesc pe altii!

              Deci … acest acord este de fpat un acord de clearing reciporc , adica doar intre 2 tari …

              Si enteerersul particoler ? Sa zicem ca lat Murad catiga din Rusia cateva milioane multe de ruble… Ce sa faca cu ele ? Pai … „imprumuta” pe unu care importa .. petrol si care va plati Rusiei cu ruble. Rubla e tampita rau, unsa petrolul ? Mai ales daca dupa ce il rafinezi si poti iesi cu niste motorina pe poata aia care cumprara cu valute bune motorina ?!
              Este ca e?

              SI la intrebarea lui George daca eu as tine ruble.. Eu nu prea as avea ce face cu rublele .. deci nu. Insa daca mi-ar pica o suma de ruble care sa imi permita sa cumpara vreo 5 kile de aur rusesc …. e ca ar fi ?! Ma rog unii pe la Mocscvova ar cam stramba din nas ..

              Dar cum zic acordu;l asta nu e ptr „paduchi” ci ptr aia care un ditai bamporu este ca si cum eu cumpar un kil de rosii ….

              4
      • Occidentul a mai tras sa moara Când?

        1
        • Mongolii, caderea Imperiul Roman de Apus, Evul Mediu, Marea Ciuma si mai aproape de noi, comunismul…
          Doar ca intre timp acucerit lumea, a inventat Renasterea si a invins comunismul.

          19
          • Ala nu era „Occidentul”
            Imperiul Roman era doar o parte din Europa. Si in nici un caz Germania sau Suedia ori Polonia.
            Si Renasterea a fots „onventata” de cativa prin Toscana si Venetia….

            Ce se zice azi „Occident” este o cestie care dateaza de vreo 2 secole , nu mai mult.

            Si se cam ignora ca zisul „Occident” a ajuns in top mai mult intamplator…

            6
            • Occidentul, in sensul mai modern al termenului poate fi privit de pe vremea lui Carol cel Mare, atunci cand s-au format natiuni precum cea franceza, germana.
              Exista clar o diferenta intre Vest si Est inca de pe atunci. Exista mostenirea romana, limba latina, religia crestina.
              Cum adica Occidentul exista de pe la 1800?!

              14
              • Cum sa iti explic … exista o diferenta intre ce numim azi „occident” si ce numim azi „orient” ceva mai veche decat de 2.000 de ani. E drept ca acu .. 2500 de ani Roma nu prea era si Atena era „occidentul” . Sa nuz ic ca cum aratau Frnata, Anglia , Nemtia …

                A! Si zici religia crestina? Dragul meu, religia crestina este o religie orientala!!!! Ba unii au speculat ca Hristos ar fi auzit deva despre budism …
                (Chiar si ptr destui atei declarati Iisus este un personaj fascinant … mai aoles prin ce nu se scrie/zice despre el… Se scrie ca ila 12 ani a dus jertfa la Templu. Si dupa nici o refreinta. Insa apare un Iisus matur, 30 de ani , un adevarat rabi suoerexpert in credinta mozaica .. Ei bine intrebarea de baza este unde s-a format dpv religios Iisus? Esti sigir ca nu in Iudeea. Cam imposibil sa se fi format la Alexandria – altfel s-ar fi stiut cine i-a fots profesor!. Atunci?
                E .. ramane IMperiul Persan. Ma rog cel elenist. Care, in cea mai orientala prvincie a sa – Bactriana avea o comunitate de budisti. Una destul de puternica mincat s aisi permita colosalele statui de la Bamian!)

                Si eu nu ma zis ca Europa nu exista acum 500 de ani.. doar ca „occidentul” acea un alt inteles. A da.. pe la 1900 noi nu eram „occidentali” ci doar „balcanici” iar pe la 1800 eram priviti si ca „orientali” ….
                Dar initial termenii aveaustrict un sens geografic. Adica otr „noi” astia de aici „a[isenii” erau cei la V de noi. Ca altefle erau, generic „papsutasi” si numa cvei cu care aveai de a face (negit si alte .. afaceri) erau lesi, unguri, nemti (ca Germania este un termen cult… )

                Da cum zic …. „Occidentul” a avut bafta chioara INSA de acu ar avea nevoie de cap.

                Ada… Nu ca fac neaparat pe desteptul .. insa eu operez cu alta scala . Ptr cei mai multi – inclus profesori de istorie – „intiotdeauna” inseamna de la 1700 incoa , ptr mine intitdeauna ioncepe cu Tirnul de la Ierihon daca nu cu terminarea glaciatiunii Wurm . SI la scara mileniilor zau asa… „Occidentul” nu sta prea bine . Ma rog ultimii 200 de ani da

                8
                • Iisus nu era niciun „rabbi superexpert in credinta mozaica”… nu stiu de unde ai scos-o.
                  Unii/toti „cult followers” ai lui ii spuneau rabbi, dar asta nu inseamna ca fix asta si era.

                  2
                • Acum 300 de ani la remarcile tale despre Iisus erai ars pe rug ! IN OCCIDENT!

                  2
                  • Atunci ala nu era „occidentul” care este azi insitiatia de a-si pierde suprematia!!!

                    Adica exact ce sustin eu : ca acum 2000 de ani nu Occidentul era pe cale sa dispara …

                    • Draga Gheorghe, Occidentul înseamna cultura greco-romană influențată de creștinism. Deci de existat exista de când grecii au avut destul timp de filozofare, iar asta s-a întâmplat cu mult, mult timp in urma.

                      2
                • Pe scurt, occidentul asa cum il percepem acum incepe sa se contureze odata cu impartirea imperiului roman facuta de Teodosius la sfarsitul secolului IV si apare mai definit dupa marea schisma. Apoi in secolele ce au urmat nu vorbim decat de limpezirea imaginii linia de denarcatie religioasa, culturala fiind dublata treptat si de una economica.

            • oare atunci apartineam occidentului,sau si atunci ca si acum inca cautam sa facem parte din el

              https://www.stefancelmare.ro/Izvoare-s4-ss19.htm#scrisoareStefan

              1
    • Iarăși moare Occidentul. Iarăși pierde.
      Voi câștigați pe toate fronturile. De-aia vreți toți în vacanță la Soci.

      1
  4. Răzvan Rotaru

    Păcat că se ceartă tot timpul cu Pakistanul. În trecut, sub imperiul mogul și mai târziu sub britanici India, Pakistanul și Bangladeshul erau un singur teritoriu administrativ. Cu mai multe nații, cu mai multe religii, dar cu o singura administrație. Cu China stau rău de când au invadat ăștia Tibetul. Și la politica chineză au să mai stea rău o vreme buna…

    3
    • Imediat dupa ce si-a obtinut independenta, Pakistanul a pus accent maxim, pe islamul tradițional, a devenit o tara exportatoare de islam tradițional, a înființat și sprijinit logistic, grupări jihadiste și are pretenții teritoriale fata de India care este și acum, un stat multinațional având suprafața unui subcontinent.
      Visul Pakistanului este ca întreaga lume sa fie islamizata.Relatia dintre Pakistan și China este una bazata exclusiv pe interese comune, având ca inamic comun, India(pentru China , acum, SUA este principalul inamic).

      1
    • ?!

      Si tu crezi ca sitoaria Indiei incepe cu Imperiul Mogul ?
      Da de doinastoa Maurya sau Gupta auzisi ?!

      3
      • Răzvan Rotaru

        Nea Ghiță, istoria Indiei bineînțeles că-i mai veche dar totuși mogulii au fost primii care au unit teritoriile a ceea ce este acum India, Pakistanul și Bangladeshul. Și imperiul mogul chiar a fost un stat funcțional până și-au băgat britanicii coada…

        2
  5. India este punct de lucru pentru foarte multe firme occidentale , japoneze și sud coreene care își livrează produsele în occident.Multe firme occidentale, sud coreene si japoneze care inca mai activeaza in China, intentioneaza sa se reloce in India.Avand un cost de producție mai mic, gratie materiilor prime ieftine cumpărate din Rusia, produsele Made in India, au un preț atractiv la export, fără să se diminueze profitul producatorilor occidentali sau celor indieni care produc pentru occidentali.
    Exporturile Indiei vor creste dacă produsele Made în India vor avea costuri mici de fabricare iar asa ceva este posibil doar dacă se cumpără la un preț mic, materii prime din Rusia.Avand mai mulți bani la buget, gratie creșterii activității industriale și exporturilor, India va avea suficienți bani pentru a-si înlocui tehnica militara de sorginte sovietica/ruseasca cu tehnica militara occidentala , net superioara celei rusești însă mai scumpa ca și costuri de achiziție și întreținere.
    In aceasta situație, cred ca occidentul nu va face presiuni asupra Indiei ca să aleagă deschis, politic și militar, o tabăra ci va încerca să transforme India, într-o piață de desfacere pentru produsele sale militare sau de uz civil, și își va intensifica prezenta economica în India.Chiar și neinregimentata politic și militar în tabăra occidentala, la nivel oficial, când vine vorba de China și Pakistan, India se afla în tabăra occidentala.
    PS:Rog frumos sa fiu scos de la moderare.Multumesc frumos.

    6
  6. Hm … hm ..

    Am mari dubii ca principalul inamic al Indiei ar fi China.
    Ma rog au unele neintelegeri – slavit fie Albionul cel Sicer !!!
    Dar neintelegeri nu …. dusamanii naturale, ancestrale sau existentiale.

    Ma prg a erxista un razboi in 1959 ….. insa insa e o ciudatenie … Adica China castiga en fanafare disputa …. exista o temere ca va continua ofensiva . ca … Si ? SI ?
    Se opoesc, bat noii tarisi pe linia frontierei pretinse de China si declara „nici un metru mai la sud, nici un centimetru mai la nord!!” si basta!!!
    Mai de curand a fots bataoa aia „ca in filme” (filme de kung-fu!) cand soldati indieni si chinezi s-au batut cu pumnii, picioare, s-ua azvralit in prapastii (adanci rau!) fara sa foloseasca armele de foc nici pe post de bate !!! Mai degraba a fots un concurs de K1 decat …..

    Si motivul disputei ? Un fleac flecustissim , o cestoe de mandrie de macho fara nici o importanta (ceva de genu „de ce te-ai pisat pe gardul meu?!!] *

    *ca am baut 4 beri si pana la gardul meu mai erau 500 de metri!!!

    Insa cu Pakistanu sunt chestii mai serioase. Casmirul … Aici nu se vor multumi cu campionate de K1 …

    Insa , insa „cartile” se redistribuie ptr un nou joc ….. Si India este „tigrul din cusca” .Daca va iesi „din cusca” vorba Laupuneanului : pre multi am sa popesc si eu …. si cam popeste pe englezi !!!! (cel mai mare siderigist din Anglia … Mittal. Jaguar in portofoliul lui Tata Motors … Primaru; Lomndrei – Sadiq Khan , cica pakistanez insa parintii sai erau din India (britanica!) . Si RISHI SUNAK, hindus , ar putea deveni premierul UK … )

    Parca ceva energie pe baa de hidrocarburi ar fi bine venita!!!!

    Ma rpg dupa cum se redistribuie cartile se vede ca Rusia va avea aun rol … sa zicem mai deegraba tert ….

    Insa India , daca vrea sa iasa pe locul 2 sau 1,25 are niste motive sa faca pe neutra…. ca deh BRIC!

    Si baieti .. scutiti-ma-ti de acuzatii ca as primi ruble sau asa ceva .
    Ir si simplu un „ciclu” se termina …. indiferent ca va place sau nu.
    Si, in npul ciclu vechii perdanti instra f motivati .. oar castigatorii vechoului ciclu sunt .. sunt .. cum sa va zic e ca aia care nu doar ca taie craca pe care stau dar mai si sar pe ea!!!

    10
    • Bizoane eu stiu ca nu primești ruble. Ce ma interesează este daca ai vrea sa primești ruble.?

      8
      • asta este o insulta Ce ma interesează este daca ai vrea sa primești ruble.? care vine de la un … insa mai slab cu duhul si lipsit de informatii…. Cu mintea cam cat tampitele alea care se aia pe 200 de lire italienesti ….

        Cum am mai avut neplacera sa explic in multe locuri rubla este o moneda slaba … de cand s-a batut prima rubla…..
        Presupunand ca as ajunge pana la o asa decadere .. te asigur ca as avea prtenetii mai mari decat rublele!!!!

        Insa din cate vaz tu esti din categoria „pe nasturi” … mentalitate din aia de goful Guineii sec XVII . A ! Da sa iti (va) explic – in epoca aia Golful Guineii a inceput sa fie „centrul” comertului trilateral … Adica albii vindeau salbatecilor oglinzi, panza din India (piece d’Inde), rom si margele de sticla. Primeau in schimb .. filses, aur si sclavi (da … negrii vindeau negri!)
        Partila asta este si motovul necazurilor noastre din ultimii 30 de ani … voi aia de va crdeti desteoti aveti o mentalitate de african de acu cateva secole. Ptr lamuriurea ta iti recoamnd H. M. Stanley – Calatorie prin Africa si In cautarea lui Livingstone. lus cartile lui Livingstone

        Si asa in gnl .. ce ziceti de stirea asta ?
        Tensiuni între Germania şi Polonia din cauza planului de livrări indirecte de arme către Ucraina. MAE german: „Nimeni nu îşi înşeală vecinul european“
        Varşovia este însă nemulţumită de rezultat. ‘Promisiunile germane despre un schimb circular de tancuri s-au dovedit a fi o manevră înşelătoare’, a declarat ministrul adjunct de externe Szymon Szynkowski vel Sek pentru publicaţia germană Der Spiegel. În primul rând, germanii le-au oferit polonezilor tancuri „care erau mai vechi decât cele pe care (Polonia) le-a dat Ucrainei“, a spus el. Această ofertă a fost „incceptabilă, pentru că nu avem interes să ne deteriorăm starea armamentului nostru şi antrenamentul soldaţilor noştri cu echipamente din anii 1960“, a afirmat el, precizând că, din acest motiv, Polonia se bazează acum pe ajutorul altor parteneri din NATO

        Citeste mai mult: adev.ro/rfgodp

        Dar in acelasi timp si Polonia are niste „interese” ….
        Numa noi avem „inteligenti” care cred ca rubla e moneda de incredere …

        A .. da , mai am :
        Prima țară care a reacționat a fost Spania, ministrul Tranziției Ecologice, Teresa Ribera, respingând categoric ideea unei reduceri cu 15% a consumului de gaze naturale, așa cum a solicitat Bruxelles-ul și spunând că această măsură nu este nici necesară, nici „echitabilă” și nici „eficientă”.

        După cum subliniază ministrul spaniol, „Familiile spaniole nu vor suferi întreruperi de gaz sau electricitate în casele lor”, iar „Spania va sprijini poziția industriei spaniole. Ghici despre ce e vorba ?!

        Insa eu ma intreb daca e cazul sa imi montez centrala termica. Nu de lata dar noi fiind „europeni” si provest s-ar putea sa nu avem gaze la iarna (aia de a trecut am facut un frig ceausist chiar daca mia lusesem 2 haine pe mine!)

        Ba!
        totu au INTERESE.
        Se pare ca numa noi nu… asa ca ajungem, o Africa Alba.

        GMT scuze dar indiviodu devine obscen cu fixatia lui cu rublele …

        9
        • bizoane eu stiam ca tu nu ai voie sa bei , dar azi se pare ca ai dat prin vie.
          cand te-am mai acuzat eu ca iei ruble?
          p;s : ma acuzi pe mine de lipsa de informatii , vezi ca italia a trecut de mult la euro.

          4
          • Azi inca nu am baut decat pespsi cola si ceai .

            Dar tu pesemne ca nu prea stii ce scrii Ce ma interesează este daca ai vrea sa primești ruble. Adicsa pe langa ca as putea accepta sa devin factoir rusesc de influenta .. sa fiu atat de prost incat sa ma multumesc cu ruble?

            8
        • Economic India e legata de lumea occidentala nu de China sau Rusia, asta le va da directia din simplul motiv ca politicienii nu pot risca un colaps economic la o populatie de 1,2 mld. Fata de asta este egal cu 0 faptul ca rusii le-au vandut niste rable acum ceva ani sau ca le dau petrol ieftin.
          Indienii acum nu fac altceva decat sa profite de oportunitate, poate ca a venit si vremea lor sa-i jecmaneasca pe ivani. Probabil ca vor trage cat pot de mult de neutralitate ca sa obtina cat mai multe beneficii de la toti, dar pozitia lor finala va fi clar in tabara occidentala altfel nu au nicio sansa sa-i tina pe chinezi la distanta pentru a se dezvolta economic.

          6
          • @ADR la cata coruptie e in india fiecare o sa traga pt turta lui si nimic mai mult

            3
            • da si nu, acolo partidele ajung la putere numai cu masuri populiste si sociale, e si normal la ce procent de populatie saraca au. Ceva mult peste rosii de la noi. Astia sunt foarte sensibili cand incepe foamea, prefera mai degraba sa faca un smen cu banii din bugete dar sa castige ceva si masa de votanti. Bine, acolo sunt parlamente locale si centaral, imi spuneau ca au si partid comunist in un parlament local, la ei e legal.

          • Hm … e legata.
            Dar nu cumva si invers ?

            1
  7. Confundati cred India cu vre-o tara mica si servila de prin estul Europei. E un stat mare si puternic care isi poate permite o politica independenta. Si pare ca sint destul de destepti sa nu participe la jocul american de izolare a Chinei. Acuma..nu cred ca isi amintesc cu mare placere ocupatia anglo-saxona, ca de altfel cele mai multe regiuni care au avut onoarea sa fie colonizate..sub stapinirea britanica economia Indiei a scazut de la 20 de procente din cea mondiala la numai trei, in principal prin politici rau intentionate.

    3
    • Bai nene tu bati campi pe cum respiri. Faptul ca e mare nu inseamna ca e independenta si super dezvoltata. Colcăie sarcia acolo mai ceva ca in ferentari, e singura tara in care am fost si am zis „unii o doluc mai rau ca noi”. Cand am aterizat pe aeroport am avut un soc. Ce au mai de soi pe acolo e de pe vremea britanicilor. In rest tichie de margaritar, metrouri de suprafață inceputa constructia de ani de zile si neterminate cu bugete super umflate, gunoi si jeg la tot pasul ( din hotel de 5 stele ca sa iesi la strada principala trebuia sa treci printr un gang prin care se scurgea zoaie negre, si nu e caz izolat),. Faptul ca au doua portavioane (sa nu mai zic cat a durat al doilea pana l au construit) si rachete nucleare ii face mare outere independenta.? Daca li se taie importurule crapa de foame si o sa se repete ce a fost in srilanka.
      O intrebare pt tine :care alte tari sunt asa cum ai descris tu india (in viziunea ta) (de rusia stiu ca asta crezi si ti le ghicesc pe celelalte :iran siria china si ceva de prin africa)

      6
      • @adicontakt, deci nu sunt singurul nebun care la Otopeni am spus ca avem o tara de paradis ?.
        Dar sa stii ca India mi s-a parut lux fata de Africa, e putin mai „curat” si mult mai safe.
        Cand ii aud si pe aici coru’ de bocete ma bufneste rasul, la noi este paradis pe bune, cine spune ca e rau nu a vazut lumea si vorbeste doar din imaginatie.

        6
    • „Si pare ca sint destul de destepti sa nu participe la jocul american de izolare a Chinei. ”

      “Necklace of Diamonds ” strategy, a phrase first used by India’s former foreign secretary Lalit Mansingh while speaking at a think tank in August 2011. Basically India’s “necklace of diamonds ” strategy is a counter to China’s “String of pearls” so at the core of understanding a necklace of diamonds strategy we first have to understand China’s string of pearls strategy .

      https://timesofindia.indiatimes.com/readersblog/youthwrites/necklace-of-diamonds-vs-string-of-pearls-india-china-standoff-43458/

      poftim si cu video
      How India is TRAPPING China with its Military STRATEGY? : Geopolitical Case study
      https://www.youtube.com/watch?v=I7vz7Ym82_4

      3
    • Asta e bună! India pre coloniala era o adunare a baronilor (maharadjahi la ei) care făceau ce știu mai bine :furau aproape tot în interes familial. Industrie nu, doar meșteșugit, agricultura și comerț prin porturile din sud. Fără englezi, acum ar fi fost în loc de trei state (Pakistan, India, Bangladesh) un număr mult mai mare, mereu în conflict între ele. Oricum e o minune că sunt „scărmăneli” cu vecinii numai din când în când.

      4
    • „Acuma..nu cred ca isi amintesc cu mare placere ocupatia anglo-saxona, ca de altfel cele mai multe regiuni care au avut onoarea sa fie colonizate..sub stapinirea britanica”
      Scrii prostii mari cat China. De nemultumuti ce sunt au preferat sa ramana in Commonwealth in loc sa iasa sau sa ramana afara ca alti nemultumiti.
      Si de atata prietenie cu China stau cu arma la picior si tancurile cu motoarele calde in Tibet.
      Daca tot esti nemultmit de sistemul occidental de valori, go to China or Putinistan ce mai pierzi vremea pe aici.

      5
      • Cine a zis ca is prieteni cu chinezii? Doar ca nu se aliniaza politicilor americane. Care americani vad ca is foarte bucurosi sa sufle in foc prin diverse parti de dragul politicii de ingradire..Commonwealth e rahatul cu mot simbolic care a ramas dupa imperiul britanic..poate il pun vicerege pe Johnson si ii fac statuie lui Churchill ca i-a infometat..

        2
        • dar cu rusii esti?

          3
        • Rahatul cu mot care le aduce niste beneficii in relatiile cu Regatul Unit.Asta este Commonwealth. Probabil le place mirosul. Se poate sa fie mai suportabil decat in coliba ruso-chineza.Care coliba e mai subreda decat Commonwealth-ul.
          Nu se aliniaza americanilor doar colaboreaza cu ei si in caz de paruiala cu China stiu ca sprijinul american poate face diferenta.
          Pai ingradesc ca vor altii sa le ia locul. Sa nu-ti imaginezi ca daca maine SUA renunta la politica de hegemonie globala si redevin brusc izolationisti gata s-a terminat.Locul lor il vor lua altii, chinezii par exemple, care conform culturii lor politice seculare nu stiu sa fie altfel decat despotici. Daca americanii iti par totalitari si bagaciosi in politica mondiala stai sa-i vezi pe idolii tai. Chinezii au o traditie rafinata, superioara rusilor de a-i calca pe gat pe cei mai mici. Zic sa te gandesti serios la ce-ti doresti. Sa nu plangi cu bulbuci dupa aceea.

          2
  8. Hmm nu a aparut o remarca de amea aici oare nu la aprobat vre.un moderator?

    2
  9. Un pic dezechilibrata prezentarea.
    India are un mix de arme rusesti si vestice. Cu cele vestice in expansiune.
    AH-64, P-8, Rafale, C-17, Scorpene, etc..

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *