Sau mai clar, vesti despre viitorul tanc european, care – conform asteptarilor initiale si contrar a ceea ce se discuta de cateva luni incoace – va fi un tanc franco-german, Italia nu pare sa-si mai gaseasca locul in acest program, sau cel putin nu ca partener cu drepturi relevante.
Astfel, ministrul apararii francez, Sébastien Lecornu, a anuntat ca MGCS va fi un program impartit 50%-50% intre industriile militare franceza si germana. Mai exact cele trei companii implicate (Nexter, KMW si Rheinmetall) se vor ocupa fiecare de dezvoltarea a 1/3 din sistemele programului, dar francezii de la Nexter vor fi responsabili de fabricatia a 50% din MGCS.
Ca sa ne reaminitm despre ce discutam, MGCS va fi de facto o platforma pe care baza careia va fi construit viitorul tanc, un vehicul de comanda si un lansator de rachete. Se mai discuta si despre vehicule-robot, lasere etc.
Dar programul tancului european comun germano-francez a fost demarat inca din 2017 si astazi aflam ca in sfarsit s-au hotarat ca totul sa fie impartit juma-juma, sau daca vreti frateste, asa cum era de altfel statuat din prima zi.
Ok, dar calibrul tunului? Va fi unul mare, dar cat de mare si cine va fi producatorul acestuia, Nexter sau Rheinmetall? Si evident ca tunul este una dintre probleme, restul fiind chiar mai acute pentru ca de fapt nimeni nu are habar de nimic, nimeni nu stie ce face maine si nu au nici macar o schita pe un servetel.
Italienii ba semneaza ca parteneri, acum sunt ignorati, ba sunt luati de mana de francezi, ba de germani si intr-un final polonezii (printre cei mai realisti europenii ai zilelor noastre) nu mai dau doi bani pe tancul european in trei vehicule ci au cumparat Abrams si K2 Black Panther.
Singura declaratie oficiala este ca cele doua guverne au ajuns la un acord ca totul sa fie impartit in mod egal, dar lucrurile nu merg asa si ai nevoie de compensari. Adica nu poti face tunul din doua jumatati, nu poti sa tai turela sau motorul pe jumatate si atunci ai nevoie de un acord de compensare financiara si tehnologica.
Cineva fabrica tunul cu toate cele aferente, unul fabrica motorul si cutia de viteze etc, dar cum compensezi tunul? Cu senilele? Cu carcasa blindata, sistemul optic etc? Foarte greu sa faci totul pe din doua atunci cand acest lucru este dpdv tehnic imposibil si atunci te apuci sa negociezi.
Ce sa negociezi cand si francezii si germanii vor sa fabrice cele mai inalt tehnologizate parti din tanc? Dai tunul pe motorizare si transmisie? Turela o schimbi pentru sistemul optoelectronic?
Si cum un tanc modern este o masinarie extrem de complexa si scumpa, nu ne ramane decat sa le uram noroc echipelor de negociatori ai celor doua tari si sa asteptam bataia, intarzierile si peste 1-2 ani alte declaratii linistitoare.
Iar lucrurile sunt cu atat mai complexe cu cat inca de la inceputul discutiilor lucrurile au fost impartite astfel: programul MGCS – tanc european, program condus de germani, FCAS – viitorul avion de generatie a VI-a, program al carei lider ar trebui sa fie Franta. Asa ca de ce ar accepta germanii fratia cu francezii pe tanc? Care tanc nici nu mai este tanc ci aduce mai mult cu un pluton de arme intrunite, doar ceva amfibiu le mai lipseste ca sa fie lista completa.
Evident ca ambele programe sunt mult intarziate, nu s-a cazut de acord despre nimic si avem doar declaratii de presa.
GeorgeGMT
Mda, pana se hotarasc astia care ce fabrica trc ani de zile…ca si corveta europeana , alt vis indepartat dupa care astepta si ai nostrii.
Am un feeling in genunchiul stâng că vor face nada. Astia mimeaza inzestrarea mai ceva ca MApN ul. Teutonii vor mai face un upgrade la felina lor secunda iar francii vor incerca să imbunatateasca rata de disponibilitate a maresalului. Care e cam praf . Momentan au alte griji. Germanistanul se scaldă de prea multe trimestre in recesiune(falimentele si relocarile firmelor in ceaina se tin lanț) iar Galia nu prea mai conteaza in fostele colonii negre. Unde nu prea ai ce face cu testoase de 60tone. In plus la ce se intampla prin est nu prea iti vine sa bagi milioane in asa asset uri sa ti le faca barbeque o parlita de drona de cateva mii de $.
Sub o mie, in jur de 500 USD
De la inceput era vorba ca MGCS sa fie un sistem de sisteme printre care si o familie de blindate modulare, dintre care si un tanc ( ceva gen platforma Armata, cu T-14 tanc si T-15 IFV greu ).
Acu is curios ce sisteme o sa mai fie alea, daca nici la tanc nu se pot hotara.
Nemtii au reinceput productia de tancuri noi si lucreaza deja la Leopard 2AX – succesorul lui 2A8.
Francezii is modernizeaza o parte din tancuri, dar mai pot construi Leclerc de la 0 ?
Cu Leclerc-ul este doar chestiune de cati zgomotzei aloci, nimic mai mult de atat.
Leclerc-ul este proiectat in era CAD-ului, deci ai cam toate piesele proiectate si releas-uite in sistem electronic – linia de furnizori se poate reactiva sau schimba.
Este doar o chestiune de comenzi si el se poate produce din nou in o varianta imbunatatita.
Deci, tance de la americani, că tot au cei mai mulți soldați prin România. Au semnat koyoșii contractul pentru batalionul de Abrams?
Obuziere pe roți sau șenile nu mai pupă armia română că nu mai sunt bani.
Pentru rezolvarea deficitului de personal propun ca orice angajat la stat, indiferent de poziția ocupată în sistemul public, să poată fi alocat unei unități militare pentru instrucție bază și păstrat în rezervă până la 55 anișori.
Foarte tare ideea cu bugetarii rezervisti .. sa vezi atunci sporuri de detasare, de antena sau de urme de gluten in posmagi.
Pe de alta parte ar putea fi o baza pentru refacerea tuturor contractelor de munca de la stat, dar ar avea nevoie de:
– un referendum trecut cu 80%, inclusiv cu termene si responsabilitati clare pentru parlament ca sa nu mai poata fi ignorat
– modificarea constitutiei pentru impunerea obligativitatii unui sistem de salarizare unitara, astfel incat partidele sa piarda paghia jongleriilor cu salariile intre ramuri
– legea salarizarii unitare care sa includa criteriile de performanta si posibilitatea negocierii salariilor la liber pentru posturile cu deficite acute, dar pe perioade determinate (max. 5 ani, cat sa nu stea intr-un singur ciclu electoral)
– o institutie supervizata de aliati, care sa elaboreze corelat toate modelele de contracte de munca, schemele de beneficii si obligatii militare, cu argumentul iminentei amenintarii la adresa statului si a recunoasterii infiltrarii intregului aparat de stat romanesc de catre agenti straini si de sustinatorii intereslor straine
* imi cer scuze pentru divagatie, dar cred ca MGCS-ul e pt Romania o non-tema. Europa occidentala isi dezvolta sisteme modulare de armament care raspund altor premize economice si industriale decat cele din perspectiva noastra concreta. Pana cand modulele europene si sistemele de la Lockheed si Raytheon n-or ajunge compatibile „plug’n play” ca incarcatoarele de telefon iar Ucraina nu-si va permite sa cumpere si sa opereze ceva gen 1000 de platforme Boxer in loc de ghiveciul de resturi pe care-l are acum, Romania ramane pe ultima pozitie in haita lupilor Nato. Cumparam ce se poate si platim cu ani de decalaj economic si cu sange.
Acum ceva vreme citeam un articol (nj mai tin minte unde) unde ziceau ca cel mai probabil germanii or sa faca motorul si transmisia iar francezii oartea de sisteme automatizate (ai an stuff). Si ca atat francii cat si nemtii or sa lucreze la un nou tip de blindaj mai rezistent si mai usor intrucat greutatea actuala a MBT e prohibitiva. APS cica o sa vina de la nemti.
Ramane de vazut cum or sa mearga lucrurile. Cert e ca baietii sunt in intarziere mare.
Din 2017 pana acum au pierdut timpul si tr…ancul ! Pana in 2030 doar daca sunt amenintati de rusi vor face ceva si sa speram ca pana atunci rusii pierd. Deci nu va mai fi nevoie de tancuri (in Europa).
Oare volanul nu l-am putea face noi?
Italia este bine cu Leopard A8 pe care vrea sa le cumpere.
my 2 cents….Lepard A8/A8+ va evolua ca varianta cea mai eficienta din punct de vedere costuri iar asta MGCS o sa fie gata peste 10 ani sau mai bine – fiecare cu tunul lui, restul sistemelelor fiind interschimbabile intre Franta si Germania dar nu identice.
2 linii de fabricatie finala si probabil apraoape 2 lanturi de furnizori aproape separate.
Asta pt aia cativa de pe aici care ziceau ca nu e nevoie de modificare pt a putea trage in drone ca nu trebuie sa tragi si ca oricum nu putem acoperi toata zona de la granita.
Acum au ajuns la Braila, urmeaza bucuresti, atunci o sa ziceti ca sunt doar in vizita:
https://www.g4media.ro/drona-din-insula-mare-a-brailei-la-doua-luni-dupa-ce-seful-armatei-avertiza-politicienii-ca-nu-exista-lege-care-sa-permita-doborarea-pe-loc-a-dronelor-straine-legislatia-e-neschimbata.html
In mod sigur chestiunea asta ii framanta teribil pe partenerii din MGCS.
Ai scris si tu un comentariu ca sa zici ca ai scris ceva.
Iar tu nu esti destul pana nu esti si fudul.
Vlah, comentariul tau este offtopic. Regula spune ca astfel de comentarii sunt sterse. Ca sa stii pe viitor.
Astia parca-s Entii din Lord of the Rings …le-or trebui 7 ani sa ajunga la concluzia din prima zi ca ar trebui sa faca de-a jumatea …pana se apuca ei de crosetat la tanc probabil ca ucrainenii termina razboiul si se apuca ,laolalta cu polonejii ,sa faca pe baza Oplotului un tanc mai bun decat cel ”european ”