„Divide et impera” – Lumea, stăpânită prin crearea de crize – locul industriei militare

Interviu al ziarului Bursa cu dl. AUREL CAZACU – negustor de arme, arta si democratie

 Aurel-cazacu_

Domnul Aurel Cazacu este actualmente proprietarul firmei „Criabo Defense&Security”, o companie care produce, împreună cu Romarm, prin fabrica de la UM Cugir, arma multifuncţională GM6 Lynx, cu destinaţie atât militară, dar şi civilă. Domnia sa are o îndelungată experienţă în industria românească de apărare, ocupând funcţii de conducere în cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei – Romtehnica şi Romarm.

Aurel Cazacu a lucrat, în perioada 1988-2004, în cadrul Romtehnica, între 2005-2009 la Ministerul Economiei ca director al Industriei de Apărare, poziţie din care a demisionat în septembrie 2009, în urma aşa-zisului scandal al asocierii cu Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, declanşat de ziarul BURSA.

Aurel Cazacu a fost filat ani buni de către contraspionajul militar, purtând numele de cod „IUDA”, fiind considerat spion american, rus, evreu şi arab.

La cinci ani de la plecarea de la stat, Aurel Cazacu zâmbeşte cu nostalgie amintindu-şi de numele de cod IUDA. „Mi-ar face plăcere să îmi daţi poza aceea, în care apăream în ziarul BURSA din august 2009 cu numele IUDA”, ne-a spus Aurel Cazacu.

Domnia sa a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre industria de armament autohtonă şi şansele acesteia de relansare.

Nu înainte de a cita ceea ce spuneam noi despre domnia sa în august 2009: „Nu ştim, dacă, de fapt, Aurel Cazacu n-o fi fiind vreun patriot, iar numele < Iuda >, o nedreptate. Dar, nici el nu o poate demonstra. De, aşa-i meseria lui…”

Rumaniamilitary – Nota:

In continuare vom prezenta cateva extrase care ni s-au parut relevante, interviul putand fi citit integral in ziarul Bursa.

Reporter: Cum apreciaţi situaţia actuală a industriei noastre de apărare?

Aurel Cazacu: Nu aş dori să discutăm despre trecut. Trebuie să ne uităm la viitor, având în vedere şi contextul internaţional (n.r. situaţia tensionată din Ucraina).
În acest moment, avem nevoie să repornim industria de apărare autohtonă, de stat şi privată.
Plecând de la misiunile pe care le au de îndeplinit instituţiile din sistemul naţional de apărare, autorităţile trebuie să realizeze o strategie ca să deceleze care sunt necesităţile acestora. Trebuie să găsim o strategie şi modalităţi de finanţare pentru relansarea industriei româneşti de apărare şi securitate.

În condiţiile în care suntem membru NATO şi având în vedere misiunile pe care le au de îndeplinit instituţiile din sistemul naţional de apărare şi securitate, acestea nu pot fi obligate să cumpere ceea ce produce industria românească în acest moment, pentru că nu se ridică la standardele cerute de misiunile pe care aceste instituţii le au.

Companiile autohtone de stat şi private din domeniul apărării şi securităţii trebuie să se străduiască să ajungă să producă singure sau în cooperare echipamentele şi serviciile de care au nevoie instituţiile din sistemul nostru de apărare şi securitate.

Pentru aceasta trebuie o cooperare aproape perfectă între instituţiile beneficiare şi producători.

Industria de apărare şi securitate, alături de cea de aviaţie au în acest moment probleme, întrucât cerinţele sunt noi, tehnica s-a schimbat, fiind foarte modernă. Fabricile de stat, de exemplu, au nevoie urgentă de fonduri pentru retehnologizare şi trebuie demarat un plan de cooperare cu industria europeană atât pentru firmele de stat, cât şi pentru cele private.

Este foarte important de amintit că, anul trecut, în decembrie, autorităţile europene au decis să creeze o industrie europeană de apărare, sub coordonarea directă a lui Manuel Barroso (n.r. preşedintele Comisiei Europene).

În consecinţă, şi ţara noastră trebuie să se implice în acest program european destinat creării unei industrii de apărare şi securitate europene, respectiv unor proiecte europene de echipamente.

O altă decizie importantă luată la nivel european este aceea ca produsele care se creează să răspundă atât cerinţelor militare, cât şi celor civile, având întrebuinţare duală.

Reporter: Cum vedeţi această relansare a industriei de apărare?

Aurel Cazacu: Aşa cum am spus şi cu ocazia expoziţiei Black Sea Defense&Aerospace (BSDA), care a avut loc recent, trebuie ca firmele de stat şi private să coopereze cu instituţiile beneficiare, deci să se emită cerinţe tehnice ale utilizatorilor care să corespundă misiunilor prezente şi viitoare şi, pe baza unor programe de finanţare adecvate, să se retehnologizeze industria românească, să se lanseze proiecte de cercetare-dezvoltare, iar ca ţintă să avem o integrare cât mai deplină în industria de apărare europeană şi NATO, dar şi exporturi cât mai mari.

Trebuie să contribuim şi noi românii la crearea viitoarelor sisteme de arme personalizate şi inteligente.

Sistemele de arme au evoluat fantastic. De multe ori, spun că cine vrea să vadă unde a ajuns lumea din punct de vedere tehnic trebuie să ajungă să viziteze un portavion nuclear american.

Când vezi ce înseamnă tehnica americană în ziua de azi, îţi schimbi şi părerea despre viaţă.

Reporter: Putem aplica managementul privat în companiile de apărare de stat?

Aurel Cazacu: În prezent, industria românească de apărare este atât de stat, cât şi privată.

Industria de apărare de stat are nevoie de management pe principii private, iar cei care administrează proprietatea statului trebuie să fie, de asemenea, buni profesionişti, să acţioneze ca adevăraţi proprietari.

Trebuie să se înţeleagă că este o meserie să fii patron şi o alta să fii manager.

Este necesar ca instituţiile care administrează patrimoniul statului să emită criterii de performanţă clare, prin care managerii aleşi pe criterii concurenţiale să obţină şi cu firmele de stat rezultate la fel de performante ca firmele private. Deci răspunsul meu este „da” pentru managementul privat în companiile de stat.

Aş mai adăuga că, atât timp cât unui manager de stat îi cerem performanţă, trebuie să-l şi plătim corespunzător.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre colaborarea industriei de aviaţie cu Estul sau cu Vestul?

Aurel Cazacu: Oportunităţile în industria de aviaţie sunt foarte mari în acest moment, la nivel mondial.

În luna februarie în acest an, a avut loc o manifestare expoziţională în Singapore, ocazie cu care atât Boeing, cât şi Airbus au spus că, pentru următorii 10 ani, au comenzi de peste 15 mii de avioane, ceea ce înseamnă o muncă titanică şi noi colaboratori pentru punerea în practică.

Avem o companie privată, Aerostar Bacău, care este performantă şi funcţionează după principii de management privat. Ar fi benefic un parteneriat între cele trei firme din domeniu – Aerostar Bacău, Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, cu ajutorul căruia, pe baza unui management pe principii private, să fie repuse pe picioare cele două firme de stat. Nu vorbim în cazul de faţă de monopol, ci de interes al României.

Ţara noastră poate nu va produce avioane, dar se poate implica pe partea de producţie de componente. Există firme private în România care lucrează pentru industria aeronautică europeană, pentru Airbus, de exemplu.

Dacă extindem această industrie, aducem bani în România, avem dezvoltare economică, creăm locuri de muncă, iar profesioniştii rămân aici, plătesc taxe şi impozite.

Este evident că fabricile noastre pot lucra pentru industria de aviaţie, iar comenzile pot veni din zonele unde există pieţe foarte mari.

Un caz aparte îl reprezintă Fabrica de elicoptere de la Braşov şi aici includ atât componenta românească, dar şi pe cea franţuzească şi germană şi cred că acolo, prin cooperarea cu Europa, industria de aviaţie braşoveană se află pe un drum bun.

Reporter: De unde finanţăm relansarea industriei de apărare?

Aurel Cazacu: Cred că trebuie încurajată şi sprijinită cooperarea cu industria europeană şi cu NATO, implicit realizarea unor exporturi pe terţe pieţe, iar toate taxele şi impozitele aferente acestei activităţi în domeniul militar şi de securitate să se constituie într-un fond special la dispoziţia instituţiilor din sistemul naţional de apărare pentru a face achiziţii pentru dotarea acestora.

Dacă acum am fi avut un export de armament de 1 miliard de euro, taxele aferente acestui export ar fi trebuit să se constituie într-un fond la dispoziţia Guvernului sau al Ministerului Apărării pentru achiziţii.

Reporter: Guvernul a decis recent anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care „impune întărirea capacităţii de apărare” a României. Poate face parte această decizie dintr-o strategie de relansare?

Aurel Cazacu: La nivelul Guvernului, sub conducerea domnului Sorin Encuţescu, au fost înfiinţate mai multe comitete şi s-au făcut paşi importanţi în sensul revigorării industriei de apărare româneşti.

Există un plan de măsuri, va urma o strategie şi se pregăteşte o nouă lege a industriei de apărare. Mi se pare normală această măsură de ştergere a datoriilor. Rămâne să vedem normele de aplicare.

Este un prim pas şi o primă dovadă a actualului guvern că se face ceva. Eu cred că nu trebuie renunţat la măsurile care să încurajeze dezvoltarea bazei industriei de apărare şi securitate româneşti.

Trebuie să aducem la aceeaşi masă directorii companiilor cu cei care coordonează, care fac politica în domeniul apărării. Iar politica se face la guvern.

Având în vedere importanţa acestei industrii, automat trebuie discutat cu zona militară pentru că de acolo pleacă cerinţele. Industria de apărare are o primă misiune, aceea de a asigura necesităţile instituţiilor care se ocupă de apărarea naţională. Este foarte important să se înţeleagă acest lucru.

Apoi o a doua sarcină este crearea de exporturi prin care să se genereze fonduri.

Reporter: Guvernul Ponta are consultanţi redutabili în industria de apărare. Generalul american Wesley Clark, de exemplu.

Aurel Cazacu: Consider că este foarte important ca, la nivelul Guvernului României şi la nivelul activităţilor pe care le desfăşoară echipele noastre din entităţile europene sau NATO, să atragem sau să identificăm personalităţi precum este domnul Wesley Clark, atât pentru a ajuta România în procesul de transfer de tehnologie, cât şi de a identifica oportunităţi de afaceri care se vor reflecta pozitiv în creşterea bugetului României, prin taxele şi impozitele aferente.

Reporter: Ştergem datoriile, dar probabil firmele acestea vor fi la nivelul anilor ’80 ca tehnologie.

Aurel Cazacu: Trebuie să facem eforturi ca să le aducem la un nivel performant. În aceste comisii guvernamentale sunt oameni care trebuie să pună în practică măsuri de relansare imediată prin care să adaptăm atât tehnologiile vechi, cât şi pregătirea oamenilor la noile cerinţe tehnologice.

Pentru acesta, fabricile au nevoie de investiţii. Pot să ofer investiţii private unei fabrici de stat utilizând principiile de management privat, principiile de gestionare a proprietăţii, obţinerea de profit.

Sunt situaţii, în acest moment, în care foarte multă lume este interesată să afle cât fier vechi se poate scoate dintr-o fabrică a acestei industrii. Este o mare greşeală.

Investitorii care ne vizitează sunt uimiţi când văd că piaţa cere produsele noastre, iar noi nu facem nimic, nu scădem preţurile, nu mărim producţia etc.

Reporter: Cum stăm cu exportul armamentului produs la noi în ţară?

Aurel Cazacu: Avem o tradiţie foarte bună în acest sens cu pieţe din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.

Autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru stimularea exportului, atât pentru producătorii de stat, cât şi pentru cei privaţi.

De exemplu, atunci când un şef de stat major dintr-o ţară străină vine să cumpere produse militare din România este bine ca el să aibă întâlniri cu omologul său de aici. Nu trebuie să se roage cineva de oficialul nostru să-l primească pe un general din altă ţară care vrea să cumpere armament de la noi.

Ne trebuie o strategie în acest sens, trebuie să devină o normalitate – numai aşa putem să sprijinim industria românească de apărare.

De exemplu, noi producem unele echipamente care nu satisfac cerinţele NATO, dar sunt foare bune pentru export în afara Alianţei. Pe baza unor soluţii de finanţare adecvate, armata română, de exemplu, poate să aibă aceste echipamente şi să le folosească pentru antrenament, atunci când vin partenerii străini ca să discute eventualele contracte.

Pentru aceasta, există soluţii prin care să nu forţăm sau să afectăm bugetul armatei.

De exemplu, ar trebui ca, prin dezafectarea unor produse de la MApN, banii rezultaţi să fie alocaţi pentru producţia internă a unor echipamente care să intre în dotarea ministerului, iar când vin partenerii străini vor vedea că acestea se află în dotarea armatei.

Apoi, taxele şi impozitele aferente acelor exporturi vor intra în bugetul armatei, pentru achiziţionarea de produse impuse de NATO.

În momentul acesta, avem conflictul lângă graniţă şi trebuie să achiziţionăm armament, dar trebuie să şi avem cu ce.

Soluţii de finanţare există, dar trebuie să muncim puţin pentru ele, să le găsim, să le punem în practică şi să dăm drumul la treabă.

Reporter: Ce ne puteţi spune de creşterea cu 2% a bugetului apărării?

Aurel Cazacu: Aceasta este o problemă ce ţine de Ministerul Apărării şi de Guvernul Romaniei.

Este bună şi această majorare, dar cred că necesarul de bani pentru programe de înzestrare a apărării este, în continuare, mult mai mare.

Aceste sume suplimentare de la buget vor ajuta România să cumpere echipamente militare, dacă vor avea la bază o strategie unitară, în concordanţă cu misiunile MapN, pe cel puţin zece ani de zile.

Reporter: De câţi bani ar avea nevoie industria de apărare din România?

Aurel Cazacu: Nu ştiu acum. Nu cred că banii sunt principala problemă. Mai întâi trebuie să creăm baza pentru obţinerea finanţării.

În urmă cu câteva luni, spuneam că cererea adresată României pentru armament şi muniţie este de 10 ori mai mare decât putem noi produce.

Ar trebui să începem să producem nu de 10 ori, ci de 5 ori în următoarele şase luni şi să creăm acel fond din toate taxele şi impozitele obţinute din exportul de armament.

Mai mult, ar fi o idee şi ca o parte din profitul acestei industrii să intre în acest fond special destinat achiziţiilor militare.

Reporter: Ar fi o idee bună privatizarea firmelor din industria de apărare?

Aurel Cazacu: Piaţa trebuie lăsată să-şi spună cuvântul. Industria românească are nevoie de investitori, privaţi sau de stat, mici sau mari.

Privatizările vechi sunt un caz aparte, acele fabrici fac parte din industria de apărare românească, pe zona privată. Au o infrastructură care poate fi repusă în funcţiune, iar utilajele trebuie modernizate sau schimbate.

Au avantajul că, fiind în zona privată, sunt foarte uşor de pus în funcţiune cu management şi investiţii private.

Fabricile de stat însă trebuie să parcurgă procedurile greoaie pe care le cunoaştem deja.

Pot fi identificaţi parteneri care investind bani, pe zonele viabile din industria de apărare, să relanseze producţia anumitor echipamente performante.

Nu poţi avea produse performante şi profituri pe măsură dacă nu ai o tehnologie modernă şi finanţare adecvată, pentru că piaţă există.

De exemplu, ţările vecine nouă (Bulgaria, Serbia, Turcia – mai mult de jumătate din fabricile din Turcia) au aproape toată industria de armament privată şi au comenzi pentru următorii 2-3 ani.

La fel am putea avea şi noi. Numai să vrem.

Reporter: Ce realizează la UM Cugir firma dumneavoastră – Criabo Defense&Security?

Aurel Cazacu: În acest moment, în parteneriat cu Romarm, la fabrica de la UM Cugir, producem arma GM6 Lynx, cu utilizare atât militară, cât şi civilă. Mi-am dorit foarte mult să aduc în România un produs nou.

Această armă este la nivelul zilei de astăzi, în sensul că poate să tragă cu două tipuri de cartuşe calibru 12,7 şi anume cu varianta de cartuş NATO (12,7×99), dar şi cu varianta de cartuş rusesc (12,7×108).

Am demonstrat că uzina este în măsură să facă acest produs şi pot să vă spun că, după ultimele investigaţii, putem să producem foarte mult.

Nu vă ascund, am declarat şi, vă repet, doresc foarte mult ca următorul pas pe partea de armament să fie crearea unei arme româneşti. Avem experienţă şi specialişti cu care putem să o realizăm.

Preocuparea mea în acest moment este, de asemenea, să relansez producţia de pistoale şi arme de vânătoare care să corespundă ideilor enunţate mai sus, adică să funcţioneze pe principii de arme personalizate şi în viitor de arme inteligente.

Cu siguranţă voi reuşi în acest demers, cu toate probleme care vor apărea. Pot să vă spun că Statele Unite au un avans în acest sens.

Voi folosi know-how-ul specialiştilor din domeniu. Îmi doresc foarte mult ca oamenii care lucrează în sistemele de securitate şi apărare, care ies la pensie, să fie utilizaţi pentru că au cunoştinţe vaste pe care nu trebuie să le pierdem.

Sistemul de arme îl creezi pe baza cerinţelor utilizatorilor sau dorinţelor acestora.

Cerinţele pe care autorităţile le au de îndeplinit mă vor ajuta să perfecţionez sistemele de arme. Nimic nu este imposibil.

Spun aceasta şi îmi dă curaj faptul că am avut ocazia şi am făcut parte din cercul de cunoştinţe al marelui inventator Kalashnikov.

Reporter: Ce alte activităţi mai are Criabo Defense&Security ?

Aurel Cazacu: În afară de producerea armei la Cugir, căutăm investitori pentru industria de apărare românească.

De asemenea, vreau să găsesc parteneri pentru a face o ofertă la extern de refacere a infrastructurilor militare, de poliţie şi de pompieri din ţările arabe şi din nordul Africii.

Vârful de lance pentru o astfel de iniţiativă trebuie să fie o cooperare între planul privat, Romtehnica şi Romarm.

România, în acest moment, nu poate produce armament performant tip NATO, fără relansarea industriei de apărare, fapt ce va dura câţiva ani, dar, în schimb, poate să se ocupe acum de refacerea infrastructurilor militare, de poliţie şi de pompieri, în ţările afectate de conflicte militare.

Mai avem în vedere crearea unui centru internaţional de training în domeniul militar, de pe urma căruia să obţinem profit şi taxe care să fie alocate noilor achiziţii în domeniul militar.

.

.

.

Reporter: Ne va apăra NATO în caz de escaladare a conflictului din Ucraina?

Aurel Cazacu: Este adevărat că suntem membri NATO şi vom beneficia de acest fapt, dar în ultimul timp au fost dezbateri pe tema soldaţilor care mor în alte ţări decât cele natale.

Viitorul Europei va fi un stat federal şi cred că România va fi parte a acestei federaţii. Cu toate acestea, în orice stat federal, indiferent că este Germania sau SUA, entităţile etnice din anumite zone au mândria lor şi se reflectă în dezvoltare.

România este o ţară bogată ca teritoriu, cu oameni performanţi în toate domeniile. Putem să ne dezvoltăm şi să avem şi o armată de excepţie.

Înainte de a considera, în mentalul nostru, că apărăm Europa, noi apărăm România în faţa oricărei agresiuni. Suntem la marginea Europei. În România, războaie au fost şi vor mai fi, iar riscurile şi agresiunile au ajuns la graniţele noastre.

Nu ştiu dacă va fi un război, poate nu va fi unul convenţional, pentru că natura războiului modern s-a schimbat.

Dar exact cum spuneam cândva, eu nu export arme, export democraţie. Ca să pot să fiu sigur că sunt apărat, trebuie să fiu înarmat; dacă nu sunt înarmat creez o stare psihologică favorabilă inamicului care poate să vină să mă atace pe toate fronturile.

Armata în România este, pentru poporul român, un simbol foarte puternic.

Gândiţi-vă ce ar fi să se întâmple o agresiune şi, pe fondul unei dotări slabe, armata română să cedeze sau să avem o catastrofă din punct de vedere al pierderilor umane.

Ar fi un dezastru să ieşim în evidenţă că, de fapt, noi nu ne putem apăra singuri şi că trebuie să vină să ne apere alţii. Nu trebuie neapărat să moară cineva, dar numai imaginea în faţa poporului nostru, că noi nu suntem în stare să ne apărăm din cauza dotării, ar fi un fapt ruşinos.

.

.

.

Reporter: Ce părere aveţi de achiziţia F16?

Aurel Cazacu: Este firească.

Cândva, spuneam că ar fi trebuit să cumpărăm două sau patru escadrile de F16 şi una sau două escadrile de Eurofighter. Numai aşa România poate să intre pe un făgaş normal.

Putem, pe baza unui program de offset, să finanţăm astfel de achiziţii. Să nu uităm că Polonia a cumpărat avioane de 3 miliarde de dolari şi a făcut offset de 5 miliarde de dolari. Şi prin asta vreau să spun că partenerii noştri de dincolo de Ocean apreciază foarte mult dacă ai mândrie naţională şi dacă te lupţi pentru binele poporului tău.

Reporter: Cum vedeţi vizita lui Joe Biden în România şi în Cipru?

Aurel Cazacu: Din punctul meu de vedere, ca aplicaţie economică la ceea ce avem de făcut în continuare, este o acţiune pozitivă.

Numai că, urmare a acestei vizite, avem nevoie o echipă de specialişti militari şi civili şi lobby-işti care să se ducă în SUA, să identifice cooperări pentru industria de apărare, de aviaţie, industria navală etc.

Toate aceste colaborări de investiţii se pot face, în acest moment, pe baza unor programe de offset. Această activitate a devenit ceva negociabil, ca la bursă, pe plan mondial.

Vreau să iniţiez, cu ajutorul instituţiilor statului şi a unor organisme private, un program de „offset în avans” pentru identificarea de oportunităţi care să satisfacă şi să acopere necesităţile pe care le va avea România din punct de vedere financiar, pentru achiziţionarea, peste zece ani, a avionului F35. Similar cu acest program, pot fi create alte proiecte care să acopere necesităţile dotării cu alte echipamente tot pentru următorii zece ani. Această problemă a offset-ului – operaţiunilor compensatorii, în fapt, sunt afaceri prin care creăm plusvaloare financiară necesară achitării echipamentelor militare. Această activitate este în conexiune cu domeniul militar, dar este, de fapt, un business care ţine de zona privată, cu suport guvernamental.

Este normal ca cel de la care cumpăr să mă ajute să găsesc o soluţie prin care, în final, să-i plătesc produsele. Câştigă şi el, dar şi eu.

Sper ca, în perioada următoare, relansarea industriei de apărare şi securitate să devină baza repornirii industriei româneşti.

Reporter: Vă mulţumesc!

ANCUŢA STANCIUsursa Ziarul Bursa

 

57 de comentarii:

  1. Sa nu vorbim despre trecut…fabrica mea e mostenita de la bunica…sunt un umil cetatean

  2. „Trebuie sa…”; „e necesar ca…”; „suntem pe cale sa…”; „vom face”, „e nevoie sa…” – expresii dese in acest interviu. Totul la modul ipotetic si potential, vorbe, vorbe, expresie a unei realitati triste de care romanii n-au fost straini nici in 1913-14, nici in 1938-39. Se repeta istoria?
    Post scriptum: zvonuri din targ spun ca la recentele aplicatii in Marea Neagra un avion rusesc a survolat navele americane, carora le-au cazut calculatoarele; cum a disparut avionul rusesc, cum au inviat electronicele alora. Sper sa fie doar un zvon rauvoitor (asta apropo de „cine nu stie cum s-a dezvoltat tehnica trebuie sa viziteze un portavion american”, etc.)

    • Nu stiu dar parca prea se aud zovnuri de-astea ca rusii dezvolta aia si ailalta cu un buget de vreo 8 ori mai mic ca al americanilor si acestia din urma nimic…chiar nimic in conditiile in care cheltuie 600 miliarde dolari anual ?

  3. Mie mi se pare interesant interviul si vad inca o confirmare ca la nivel guvernamental se face ceva concret pentru revigorarea industriei de aparare. M-as bucura ca industria noastra aeronautica sa evolueze, sa nu ramana cu reparatii si , eventual, productie de componente, ci sa asimileze si sa produca motoare viabile si avioane .

  4. Interesant interviul cu „IUDA’. 🙂 Eu ma intreb daca putem implica oarecum industria militara aviatica romanesca in achizitia de F 35. Sa presupunem ca in actualul context geopolitic, in care americanii ne preseaza sa ne inarmam si sa dam bani seriosi la buget, vor decide sa ne ajute cu finantarea prin credit guvernamental oferit deTrezoreria SUA….pe modelul polonez. Vom putea oare sa presam pentru achizitia de catre LM al fabricii de la Craiova si asmblarea finala(surubareala nu productie integrala) a F 35 aici? Sa devenim un fel de centru european/regional sau est european pentru viitorii clienti ai F 35, ajutand astfel la scaderea costului final per bucata vanduta? Asa cum avea de gand sa faca SAAB cu Gripen cand ne curtau de mama focului. Evident si cu perspectiva pentru crearea la Craiova a unui avion reactiv romanesc, poate chiar supersonic, care sa inclocuiasca la un interval mediu de timp Soimul romanec! Astept parerile voastre….

    • Poti sa ne dai exemple unde au mai infiintat americanii astfel de fabrici in afara teritoriului lor /!!
      E posibil sa ma insel dar atunci cand au castigat cei de la Roman fabricarea de camioane pt Irak au vrut si americanii niste camioane s a organizat licitatie au castigat cei de la ROMAN dar apoi licitatia a fost anulata pe principiul crizei si ca americaniinu cumpara pt armata decat ce se face la ei.
      Din ce am citit eu americanii iti vand multe dar facute la ei nu prin alte tari.

    • Deja Turcia are licenta pt. motare de F35 deci logic ar fi sa obtina si mentenanta zonala a acestui avion. De incercat am putea incerca dar …

      Noi am putea sa colaboram cu americanii sa producem un avion multirol subsonic foarte ieftin de utilizat (antrenament pt. trecere la F35, atac la sol, antiinsurganta si ceva capabiliati AA) un urmas pt. IAR99 Soim. Un raspuns pt. Scorpion.
      Daca numarul cumparat de F35 nu ar fi suficient ca sa justifice o colaborare transfer de licente/materiale pt. avionul nou cel putin modernizarea IAR99 ca avion care sa faca tecerea la F16 plus imbunatatirea capbilitatilor de atac la sol si AA.

    • „Noi am putea sa colaboram cu americanii sa producem un avion multirol subsonic foarte ieftin de utilizat (antrenament pt. trecere la F35, atac la sol, antiinsurganta si ceva capabiliati AA) un urmas pt. IAR99 Soim. Un raspuns pt. Scorpion.”

      Bre,

      Se tot vorbeste de fabricat alte avioane.

      De putut noi am putea cam orice, tre numa sa vrem 🙂 , dar hai sa mai discutam povestea asta a nu stiu cata oara…

      Hai sa discutam conditziile generale, cadrul in care vrem sa proiectam si sa producem alte avioane.

      Asa caca’dru general, suntem o Tzara care si-a dat resursele pe bani mai putzini decat in Africa, care plateste pensiile pe datorie, care si-a „privatizat” (adica lichidat) industria pe un leu si douazeci si cinci de bani, care si-a taiat si dat la topit combinatele, o Tzara ai carei cetateni au emigrat cu milioanele de foame, cu mai multi pensionari si bugetari decat angajati si care voteaza pt 10 lei in plus la pensie si dupa alegeri le ia guvernul 100 de lei in taxe, accize si TVA.

      La noi clasa asa-zis ‘politica’, practic bande organizate de infractori cu gulere albe, e numai si numai la furat, bugetarii isi asteapta maririle de salarii, pensionarii pensiile, cine vrei sa mai investeasca in avioane.

      Ca sa mai produci avioane trebuie mai intai sa ai clienti la intern. Trebuie ca statul sa investeasca bani si efort de planificare in asta, ca Rafale si F35 n-au fost facute din banii Dassault sau LM. La F35 cate tzari au cotizat ca parteneri in program pt dezvoltarea aparatului, nu numai americanii. Si bani, nu maruntzis…

      Si trebuie sa mai ai si o aviatie militara pt care vrei sa fabrici avioanele alea si noi practic nu mai avem aviatie militara.

      Aviatie militara – asa s-or fi numind ei pompos acolo in statele alea majore cu generali de 6 avioane, Ro Air-Force, dar e mai mult Ro Air-Farce.

      Ne-am complacut, OBLIGATI fiind de NATO, sa mai cumparam o escadrila, posibil doua, de vechituri pt minimul OBLIGATORIU de Politie Aeriana. Ne-am limitat la atat si la nimic mai mult. De CAS au zis ca nici macar nu sunt interesati.

      Daca o escadrila-doua de Politie Aeriana nu rezolva nimica, sau daca nu vin zeci de avioane americane sa patruleze pe aici, atunci s-a terminat razboiul aerian si probabil si razboiul cu rusii asa in general. Se intruneste Consiliul de Coroana in noaptea aia si semnam tot si cedam tot si eventual trecem si in tabara ailalta.

      Practic numai s-a bifat o capabilitate. Sa pleci cu ea la razboi nu pleci, ca n-ai cu ce.

      Si atunci astia nu mai au nevoie de alte avioane romanesti.

      Si la bugetul ala de „inzestrare” nici n-ai cum sa mai cumperi sau sa mai produci nimica.

      Armata nu se implica in dezvoltare.
      Armata vrea doua-trei bucati off-the-shelf daca le vrea si pe alea.
      Daca nu, le recomanda pt export 😉

      Statul nu se implica in dezvoltare.

      Si atunci daca armata nu, statul nu, atunci cine pzda masii sa mai faca reactoare, angajatzii pe banii lor?

      La TBT o fi mers, la avioane nu mai tzine, ca-s alte costuri de cu totul alt ordin de marime.

      Altii din afara nu vin sa ne fabrice noua avioane militare, daca vin, vin sa cumpere ieftin ca sa inchida si ce a mai ramas, ca sa cumparam dupa-aia de la ei, se elimina concurenta. Perfect legal si practicat uzual prin lume.

      O Tzara de complacutzi, multzumitzi sa supravietzuiasca cu ce mai pica si nu-i mai intereseaza nimica. Sa prinda pensia si dupa aia potopul.

      Ma refer aici si la „Armata”, alta categorie de complacutzi, se multumesc cu ce mai au si ca le mai platesc soldele.

      „Daca nu curge, pica” – ar trebui adaugat asta in imnul Romaniei, primul si ultimul vers, eventual si ca titlu.

      Restul e poveste.

      Asa ca, astea fiind zise, in conditziile astea nu prea ai cum sa mai fabrici avioane moderne la Craiova.

      IAR99 va fi reparat multi ani de acum inainte, daca nu cumva vreo spaga generoasa va porni subit vreo achizitie de 4-6 bucati trainere din import si cu mentenanta facuta suta la suta la extern.

      Altfel alte avioane noi si moderne eu nu mai vad fabricate.

      Nu in conditziile astea.

      Pt ca NU SE POATE in conditziile astea.

      Daca se schimba conditziile de care vorbeam mai sus, de preferat in mai bine 🙂 , e altceva.
      Dar eu nu cred ca se va intampla…
      Si nu vad ce se intampla…

      „Daca numarul cumparat de F35 nu ar fi suficient ca sa justifice o colaborare transfer de licente/materiale pt. avionul nou”

      Bre, matale visezi una, nea Danila din SMFA visa altele.

      Aia vor sa mai cumpere, „samdei”, „in a sani dei”, inca o escadrila de F16 Block15.
      Pandesc sa mai vrea cineva sa mai scape de o escadrila. Si daca au noroc de bani poate le cumpara. Nici macar alta varianta de F16 nu vor, pt ca F16 Block52+ e practic alt avion dpdv al mentenantei si atunci s-ar trezi cu doua tipuri de avioane de intretinut. Si astia n-au bani nici sa treaca strada…

      F35 in RoAF…daca noi nu mai apucam sa discutam despre ele, poate copiii nostri.

      Lasati-le linkul asta si spuneti-le sa mai intre pe aici peste 25-30 de ani…

      • Ma intristezi la maxim…..

      • In democratie este o singura cale, sigura si simpla, de ati asigura iluzia fericirii: renuntarea. Dar, acesta nu va duce la nimic nou ci va face sa perpetueze starea existenta.

        Democratiea este si un sir lung de dezamagiri/deziluzii dar in final castiga cel care poate sa puna suficienta presiune pe cei care pot lua decizile. Ca sa poti spera sa obti ceva trebuie sa transmiti ce vrei iar acest lucru trebuie facut in mod constat pt. a crea o preusine suficienta astfel incat sa fie luat inseama deoarece nu le poti ignora la nesfarsit – se poate transforma in ceva care te poate face sa pierzi tot. Daca renunti vocile celor cere cer altceva se vor auzi mai tare iar sansele lor vor creste. Crezi ca cine va renunta de buna voie la comisionul care poate fi obtinut dint-un import pt. a cumpara ceva produs in tara? De ce ar face-o daca nu intereseaza pe nimeni?.
        Poate nu o sa obtii chiar tot ce vrei dar ceva, ceva tot poti.

        Din punctul meu de vedere este inacceptabila necostruirea (nu asambalare, construirea – poate cu exceptia motoarelor) in tara a: dronelor, transportoarelor, camioanelor, elicopterelor de transport/atac, rachetelor, arma de asalt si munitiilor pt. toate tipurile de armament. Restul putem discuta despre oportunitatea economica.

  5. Parerea mea este ca daca am avea conducatori inteligenti ar trebui sa puna urmatoarea problema.Romania este la granitza Europei si pazeste Europa pentru ca celelalte tari europene sa traiasca linistite. De aceea ar trebui sa ceara prin lege europeana ca un procent din fondurile de aparare europeana sa vina direct Romaniei pentru inarmare di dezvoltare militara. Sigur ca statele europene nu vor da nici-un ban dar macar trebuie pusa problema.Se pare ca doar americanii sunt singurii care gandesc, si ei gandesc strategic. Daca Europa cade si va fi ocupata urmeaza America.
    Analogic daca Romania si Polonia cad urmeaza Europa.
    Analogic daca Ucraina cade urmeaza Moldova si poate Romania.

  6. F 35 la Craiova? Cred ca e un vis nerealist, ca si achizitia fabricii de catre LM sau ori care alt mare producator in acest moment cand fabrica mai face doar reparatii cu un personal minim. Aducerea la zi a capacitatilor de productie si retehnologizare, colaborari internationale pentru productie si, sa speram, un nou proiect IAR pentru productie.
    Se pare ca la consultările din acest an, de la sediul Ministerul Economiei, în vederea elaborării Strategiei de Reindustrializare a României, reprezentantii industriei aeronautice au cerut infiinţarea unei structuri economice integrate, prin comasarea agenţilor economici din industria aeronautică şi privatizarea acesteia.
    Insusi faptul ca se doreste elaborarea unei strategii de reindustrializare a tarii mi se pare un mare pas inainte fata dezastrul privatizarilor de pana acum…

  7. „Divide et impera” Impotriva Romaniei s-a pornit un razboi mediatic ,de cati-va ani sau mai multi.Unu din scopuri este tocmai „divide”.
    Oameni cu functii importante au scris articole in diferite ziare care ataca istoria si originea romanilor. Eu o sa vorbesc doar de unu dintre acesti oameni care a publicat recent niste carti istorice .Lucian Boia istoric roman pe care il gasiti pe internet , ce a scris in domeniul istoriei.
    Lucian Boia, ori nu cunoaste istoria si atunci cum de scrie carti de istorie , ori o cunoaste si este un agent de propaganda in interesul maghiarilor sau rusilor.
    Citez ce a scris Boia in “Romania tara de frontiera” capitolul “2” , pag. 28
    Sursa:
    http://genovevabutnaru.files.wordpress.com/2011/10/romania-tara-de-frontiera.pdf
    Citez
    “ Moldovenii sunt parte alcatuitoare a natiunii romane ,nu in mica masura decat muntenii.-romanii din Tara Romanesca. Pana in secolul al XIX-lea (19),ei nu numai ca au avut statitul lor si istoria lor dinstincta, dar nici nu si-au spus romani, ci moldoveni.Altminteri erau foarte apropiati-si constienti de acest fapt-prin limba , cultura si alte forme de solidaritate de ceilalti romani.Din perspectiva actuala, sunt romani, fara indoiala. Dar din propria lor perspectiva, cu secole in urma?”
    Inchei citatu.
    Dupa ce la pagina 26 ne explica ca daca ai aceeasi limba nu inseamna ca esti acelasi popor , citez :” Dar nu este numai limba.Sunt si alte structuri sociale si culturale, care incheaga un popor…”
    Adica acum sa intelegem ca moldovenii sunt alt popor care a evoluat din romani.
    Si minciuna ca nu isi spuneau romani .
    Dau mai jos doar o dovada din altele pe care dl Boia sigur le stie dar prefera sa faca propaganda anti-romanesca ,in favoarea rusilor si cu putina analogie la Transilvania am putea intelege acelasi lucru despre ardeleni ca nu conteaza limba .
    Si cum minciuna are picioare scurte dau mai multe dovezi:
    Dovada din 1665 de la domnitorul Moldovei Vasile Lupu.
    Citez Vasile Lupu , domnu Moldovei:
    ”Carte romăneascâ de învățătură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu zisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și domnul Țărâi Moldovei, din multe scripturi tâlmăcitâ din limba ileneascâ, pre limba româneascâ.”
    Deci Vasile Lupu spunea ca el moldovean vorbea romaneste la anul 1646.
    http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2011/10/31/pravila-lui-vasile-lupu-iasi-1646/
    Si alta dovada:
    http://tiparituriromanesti.wordpress.com/2011/11/03/dimitrie-cantemir-hronicul-romano-moldo-vlahilor-tomul-i-iasi-1835/
    Dimitrie Cantemir, Hronicul Romano-Moldo-Vlahilor,
    Hronicon a toată Țara Românească (carea apoi s-au înpărțit în Moldova, Munteneasca și Ardealul) din descălecatul ei de la Traian Împăratul Râmului. Așijderea pentru numerele, carele au avut odată, și carele are acmu, și pentru Romanii carii de atuncea în trânsa așăzându-să, întraceiaș și pănă acmu necontenit lăcuesc. Arată-să pre scurt neamul Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor (carii cu toții cu un nume de obște Români să cheamă) să fie din rodul său hireși Romani, și precum Dachia au fost descălecată de Traian împărat cu cetățeani și slujitori Romani. pagina 87
    Aceștea dară mai sus pomeniți și în toată lumea cu nume nemuritoriu vestiți Romani, nepoții adecă și strănepoții Ellinilor Troadeani, sânt moșii strămoșii noștri a Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor, și a tuturor oriunde să află a Romanilor, precum și singur numele cel de moșie ne arată (Români chemându-ne) și limba cea părințască (carea din Românească sau Lătinească este) nebiruit martur ni este […]

    • Deci am adus dovezile ca moldovenii stiau ca vorbesc romaneste si sunt romani, si stiau ca au aceeasi origine.Acelasi lucru spune Cantemir despre ardeleni:strămoșii noștri a Moldoveanilor, Munteanilor, Ardeleanilor, și a tuturor oriunde să află a Romanilor, precum și singur numele cel de moșie ne arată (Români chemându-ne) și limba cea părințască (carea din Românească sau Lătinească este) nebiruit martur ni este […]

      • si austriecii sunt langa Germania, vorbesc germana, numele statului este Österreich = Reich-ul estic (regatul estic) dar nu se considera nemti, desi candva avu loc ceva ce se cheama Anschluss.si au fost aceeasi tara cu Germania.

        AU fost tentative de a se uni cu Germania dar nu se intampla.

        Dragoste cu dea sila se cheama viol.
        Cand or sa vrea cei din R. Moldova atunci se va intampla si nu mai repede.
        Dar trebuie sa vrea.

        • Cu austriecii e alta treaba.Ei si germanii nu au aceeasi origine.Austriecii se pare ca sunt vechii celti germanizati la fel ca si cei din nordul Elvetiei care nu vor unirea cu Germania si pe deasupra vorbesc un dialect german greu de inteles in Germania, la fel ca olandezii care chiar urasc germanii si o stiu din gura lor.
          Se pare ca originea unica a unui popor da unitatea , de aceea se sapa la origini si se discrediteaza , tocmai pentru a ne slabi unitatea.

        • @Dacul-dd
          si cu francezii cum ramane?
          Ca ei tot germanici erau dar i-au latinizat putin romanii.

          Ce mai zicem de toate tarile din America latina?
          Spaniola si portugheza vorbesc toti dar nu se dau aceeasi natie.

          Moldovenii din R. Moldova vor fi romani atunci cand vor voi si ei.

          Pana una alta ungurii ne dau lectii de ce inseamna sa fie solidari.
          Stiu sa se asocieze si stiu sa lucreze impreuna.
          Au o tara pe jumate cat noi si au un buget cat al nostru.
          Isi sustin minoritatile pe cand noi nu stim cum sa ne mai facem ca am uitat de ei.

          Romanii nostri nu prea si-au dat silinta sa-si respecte imnul.

  8. „Divide et impera” este dictonul folosit dintotdeauna de cei puternici pentru a stapani….Mai grav e ca azi suntem mai dezbinati ca oricand, facilitandu-le jocurile. Nu stiu totusi daca in fata unui pericol real vom fi la fel de dezbinati, nu cred…

    • @ Airson ….

      Rusia este capabila si deja actioneaza in aceste sens penmtru destramarea UE si implicit a NATO ….. si este pe punctul de a reusi ….. tari NATO care nu admit trupe NATO pe teritoriul lor , tari care nu vor sa aplice sanctiuni Rusiei , tari care aplica partial santiuni , tari care refuza majorarea bugetului militar in tarile aliantei , tari care nu admit ca Rusia este un mare pericol ….. e un inceput de haos total ….. !!!

      iar Rusia trage sforile si inainteaza cu pasi marunti dar siguri spre Europa ….

      • buzu

        dar mai trebuie adaugat ca rusii se folosesc si de cozile
        de topor inclusiv si in romania

      • tari NATO care nu admit trupe NATO pe teritoriul lor

        cehia si slovacia

      • @buzu
        Acum ne uitam la NATO ca la icoana cand avem morcovul infipt pana la frunze…:))
        Nu trebuie sa te mire actiunile Rusiei, marile puteri se submineaza dorindu-si destramarea puterii adverse… Cand vor avea si acele tari morcovul nostru, nu vor mai face balet cu NATO. Pana atunci interesele economice primeaza.
        Si Romania facea balet in Tratatul de la Varsovia….
        Ghinionul nostru este ca ne aflam la granita intereselor marilor puteri.
        Daca politicul nu va intelege ca fara o economie capabila nu putem fi un stat puternic, vom fi ca o frunza gata sa cada la prima furtuna…

  9. Incontinentia Buttocks

    http://www.sero.hu/
    Nu prea inteleg. Arma e ungureasca, Romarm o fabrica sub licenta si atunci care e rostul/rolul acestui domn ?

  10. Parlamentul României complice cu extremismul maghiar: Propunere legislativă pentru interzicerea manifestărilor și organizațiilor de tip extremist a fost respinsă cu o largă majoritate de voturi

    „Propunerea are ca obiect de reglementare, instituirea interdicţiei desfăşurării pe teritoriul României a oricăror manifestări care prin desfăşurarea sau mesajele lor aduc atingere art.1 alin.(1) din Constituţia României, republicată, a fost respins de Camera Deputaților, transmite Romanian Global News.

    Prin proiectul de act normativ, propus de deputatul Bogdan Diaconu, era reglementată o procedură privind declararea drept indezirabilă sau, după caz, drept persona non grata a oricărei persoane de cetăţenie străină care promovează mesaje care aduc atingere art.1 alin.(1) din Constituţia României.

    Proiectul a fost respins cu 307 voturi, 6 abțineri și numai 3 voturi în favoarea proiectului, demonstrând o largă complicitate a parlamentarilor din toate partidele cu acțiunile extremiste, în special, ale revizioniștilor maghiari.

    Puteți citi lista cu parlamentarii care au votat pentru ca extremismul maghiar să continue manifestările în România:

    http://www.cdep.ro/pls/steno/eVot.Nominal?idv=11783

    Pe de altă parte parlamentarii UDMR au depus două proiecte de lege care ar putea antrena, potrivit opoziției, obligația statului român de a angaja mii de etnici maghiari în instituțiile publice. Guvernul a evitat, până acum, să se pronunțe, iar social-democrații spun că nu au văzut încă proiectele, scrie http://www.romanialibera.ro.

    Primul din cele două proiecte modifică Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor. Este vorba, mai precis, de introducerea unui alineat nou, care spune că în unitățile administrativ-teritoriale (adică județe, orașe și comune) în care minoritățile au o pondere de peste 20%, cetățenii aparținând acestora „au drept de petiționare în limba lor maternă și dreptul de a primi răspuns în aceeași limbă”. Ce ar înseamna acest lucru? Aflăm chiar din expunerea de motive: limba să fie folosită nu doar în relație cu autoritățile și instituțiile publice centrale și locale, ci și „în relația cu serviciile publice descentralizate ale ministerelor și ale celorlalte organe centrale, precum și cu companiile și societățile naționale, societățile comerciale de interes județean sau local sau regiile autonome”. Și mai clar, doar sub denumirea generică „servicii publice descentralizate ale ministerelor” intră peste 40 de instituții locale, precum Inspectoratul județean de Poliție, Serviciul județean de Ambulanță, Comisariatul județean pentru Protecția Consumatorilor, Casa județeană de Asigurări de Sănătate și, respectiv, de Pensii, Direcția județeană a Finanțelor Publice, Direcția Silvică sau Inspectoratul Școlar județean. La acestea se adaugă regiile autonome județene de drumuri și poduri, apă-canal, etc., ba chiar și Poșta. Pentru a putea răspunde petenților în limba maternă, toate aceste instituții vor trebui, evident, să aibă angajat un vorbitor al limbii respective. Sesizat încă din 11 martie asupra proiectului, Guvernul nu a emis vreun punct de vedere.

    Liberalii consideră, prin vocea senatorului de Bihor Cristian Bodea, că UDMR urmărește prin cele două proiecte de lege angajarea a „mii sau zeci de mii” de bugetari de etnie maghiară în toată țara. Mai precis, parlamentarul PNL susține că vizate nu ar fi doar instituțiile din județele în care populația maghiară depășește 20% (Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor și Sălaj), ci din întreaga țară. Iar de vină ar fi formularea nu foarte clară a textelor propuse. „ Niciunui cetățean din Valea lui Mihai (comună din județul Bihor – n.r.) nu-i poți interzice să se adreseze Poliției din Constanța”, și-a explicat Bodea raționamentul.

    Senatorul PNL spune, totodată, că premierul ar fi consimțit tacit asupra celor două proiecte prin neprezentarea punctului de vedere al Guvernului. „Victor Ponta s-a făcut că nu vede aceste proiecte şi, ca să nu supere UDMR, a aruncat pisica la Parlament, ambele proiecte fiind inițiate de UDMR şi doar pentru minoritatea maghiară”, a mai declarat Bodea.”

    http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/politic/13611-parlamentul-romaniei-complice-cu-extremismul-maghiar-propunere-legislativ-pentru-interzicerea-manifestrilor-i-organizaiilor-de-tip-extremist-a-fost-respins-cu-o-larg-majoritate-de-voturi.html

  11. Am comentat prea mult si ce e mult strica dar vreau sa spun doua vorbe despre arma din fotografie.Candva am fost la elvetieni sa cumpar niste utilaje care costau n2 milioane de dolari bucata si unele trei milioane. Directorul de vanzari al elvetienilor voia sa ne vanda niste utilaje cu beculetze si lumini laser dar care erau foarte slab productive si se miscau greu. Am zis colegilor ca nu sunt bune si imediat directorul care ulterior am aflat ca stia si ceva romaneste ne-a dus la altele noi si moderne.Pe acelea cu beculete oricum le cumparau chinezii.Cam asa si cu arma asta , ce stie sa faca , de ce este asa greoaie si mare? O arma moderna poate fi facuta de romani.Trebuie un atelier de proiectare, Un aparat de fotografiat electronic de la care proiectantii sa ia sistemul de camera pe care sa-l puna pe arma si ecranul pe casca, rabatabil.Acet aparat foto cu rezolutie si marire mecanica si electronica 1; 16 ..etc.Ce va face un soldat din transee ? Ridica arma deasupra capului fara sa o puna la ochi si o roteste pana pe ecranul din fatza ochiului apare tinta in colimator si trage.Efectul .Soldatul nu poate fi inpuscat niciodata pentru ca nu se vede.Poate fi inpuscat doar in mana dar daca proiectezi arma ca sa aiba si manerul adecvat , te impusca doar in arma. Succes la proiectare ca noi romanii suntem cei mai buni.

    • Ieri faceam comentariu si azi gasec in ziare ca ceva asemanator s-a si facut.
      De ce romanii nu percuteaza la idei.
      Ideiea de ieri era buna da nimeni nu a zis nimic, nu conteaza ca un soldat cu asa o arma de care am spus bate o suta de inamici.Asta ne lipseste ,punerea rapida in practica si receptivitatea la nou, care se face cu cadre noi tinere pregatite cu studii tehnice superioare, aduse din toate cdomeniile care sa l;ucreze in echipa cu cei de la academia tehnica militara.
      Poate ne aude cineva mai sus.

      Citez:”Un experiment a demonstat că Google Glass poate fi folosit şi în alte scopuri decât cele prevăzute de producător. Cu ajutorul unei arme inteligente şi a unei perechi de astfel de ochelari, este posibilă cu uşurinţă, tragerea de după colţ, scrie playtech.ro.

      Tracking Point este o companie specializată pe dezvoltarea de arme inteligente pentru armata americană. Partea specifică a acesteia implică ochirea automată a ţintei. Pentru că această componentă se pare că nu era suficientă pentru soldaţii americani, acum intră în ecuaţie şi un gadget precum Google Glass.
      Deşi acelaşi rezultat poate fi obţinut printr-o aplicaţie de smartphone sau tabletă, dacă e să fim realişti, cea mai atrăgătoare parte a clipului de mai jos este că rezultatele spectaculoase sunt obţinute prin intermediul ochelarilor inteligenţi creaţi de Google.”

      • este veche mai omule.

        https://www.youtube.com/watch?v=YBC8IFWC1P0

        Am dubii ca la pregatire tehnica ii depseste careva pe cei de la ATM si ca ar avea nevoie de altceva decat de ajutor pe parte de industrializare.

        • Eu am vrut sa spun cu totu altceva.
          In film se vede ca prin calculator se poate regla pozitia de tragere functie de distanta si probabil vant ca sa tragi la tinta dar: „TOT TE CHIORASTI CU ARMA LA OCHI”
          Eu am spus ca poti tine arma si la sold si deasura capului si la spate si dupa colt si supa obstacol si tu ai un ecran la casca si tragi vazand tinta fara sa duci arma la umar.
          De asta vorbeam si daca mai pui si ce se vede in film ca poti regla funtie de distanta si vant electronic , ai un avantaj.
          De ce nu vad soldatii romani ca au asa arme , adica sa fie ceva de rutina in armata romana, pentru ca nu sunt scumpe de facut.

        • Marius Zgureanu

          Dacule,
          sistemele alea de vizare cu calculator si vizor pe casca nu sunt folosite inca de nici o armata, desi prototipuri exista de 10-15 ani – tocmai pentru ca sunt f. scumpe dar si pretentioase – vezi programele soldatul viitorului.

      • Cum sa fie scumpe ? 150 euro
        Luati un aparat foto digital pe care il adaptati la o arma , camera pe arma , pusa pe un dispozitiv cu posibilitate de reglare si ecranu rabatabil pe casca soldatului.
        Dar repet dat la proiectanti si electronisti sa faca asta in atelier si laborator de cercetare.
        citez mai jos caracteristicile care asigura marire de 35 ori:
        „S…nu dau marca ….marca va ajuta sa surprindeti cele mai interesante momente cu ajutorul zoom-ului puternic de 35x. Datorita senzorului CMOS BSI de 16 megapixeli veti putea realiza fotografii excelente chiar si in mediu slab iluminat.
        Teleobiectivul cu zoom de 35x poate surprinde ceea ce ochiul nu poate vedea
        Surpinde actiunea din orice unghi cu ecranul rabatabil TFT LCD de 3 inch.
        Afiseaza subiectul in cea mai buna lumina posibila – in lumina lunii, la lumina lumanarilor sau chiar pe intuneric. Modul de captura pe lumina scazuta vine cu 3 cadre continue, urmand a le combina pe toate intr-o singura imagine surprinzatoare, cu un blur si sunet aduse la minim.”
        As putea spune.Ce mare inginerie, mai ales ca armele au si sistem de ochire mecanic care se poate folosi daca nu mai ai baterie la sistemul optic.

        • ww.altex.ro/camera-foto-digitala-samsung-wb2100-16-38-mp-35x-3-inch-negru

        • Si daca mai punem la socoteala ca vezi si pe intuneric se schimba problema.
          Citez:” Afiseaza subiectul in cea mai buna lumina posibila – chiar pe intuneric. „

  12. Avertismentul lui Aleksandr Dughin pentru Putin

    „Rusia se va destrăma, iar preşedintele Vladimir Putin va avea soarta fostului preşedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fostului lider al Serbiei, Slobodan Miloşevici sau a liderului libian Muammar Gaddafi, susţine ideologul Kremlinului. Dughin spune că refuzul lui Putin de a invada Ucraina va însemna introducerea trupelor ucrainene în Crimeea. Politologul de la Kremlin susţine că ulterior, forţele democratice ale Rusiei vor începe acţiuni de protest în masă, iar partidul Rusia Unită va repeta soarta Partidului Regiunilor.

    http://m.adevarul.ro/international/europa/sparatistii-pro-rusi-ocupat-puncte-vamale-frontiera-ucrainei-rusia-cer-moscovei-1-miliard-dolari-1_539097200d133766a8536645/index.html

    • @ zznaipar …..

      Dughin , fiind mare prieten cu Putin si ideologul lui deasemenea , portavoce si transmitator al ordinelor venite de mai sus de Putin , anunta NEOFICIAL ceea ce urmeaza sa se intimple in curind :

      intrarea armatei ruse in estul si sudul Ucrainei …….

      neoficial rusii au intrat de ieri prin posturile de granita abandonate de granicerii ucrainieni……. Putin nu va astepta nici macar al treilea set de sanctiuni la G7 pentru a invada oficial …. deja era previzibila aceasta mutare ….. prin teroristi a testat apararea ucrainiana , a produs haos iar in curind isi va introduce armata in Novorossia …..

      cine va apara Ucraina ??? doua detasamente de voluntari …atit !

      NATO , nu …..UE , nu ……. Ucraina e singura si in fundul gol !!!!

      cireasa de pe coliva :

      Gagauzii au amenintat ca daca R.Moldova semneaza aderarea la UE se va separa si se va alipi Rusiei …..

      http://deschide.md/ro/news/politic/2018/Ultimul-ultimatum-al-lui-Formuzal–Dac%C4%83-SEMNA%C8%9AI-noi-ne-SEPAR%C4%82M!.htm

      ” În același interviu, bașcanul și-a exprimat ferma covingere că Rusia va recunoaște independența Găgăuziei și le va acorda tot sprijinul necesar. În speranța de a obține recunoașterea independenței și din partea altor state, liderul de la Comrat discută în această perioadă cu reprezentanții tuturor țărilor, fost membre URSS, de la Azerbaijan până la Belarus. ”

      e din ce in ce mai clar … in curind ii avem pe rusi linga Romania …..

      • Data trecuta cand Dugin l-a facut incapabil si ipocrit pe Putin a ajuns ajuns consilier: al partidului lui Putin, al unor personale importante din Duma, din armata si servici secrete + comisi, comitete, etc.
        Sunt curios acum ce o sa mai ajunga…

        Nu inteleg de ce ii este frica de manifestatii doar i s-a permis crearea unei miscari paramilitare (mai mult ca sigur are oameni implicati si in Ucraina) care sa inabuse ‘revolutiile portocali’.

    • Am vazut o fotografie a lui Dughin cu o lozinca imperialista in spate lui.
      ” PAX RUSSICA”.Asemenea oameni care viseaza la ocuparea altor tari sunt inamici publici si trebuie distrusi pentru ca pun in pericol libertatea popoarelor.

  13. Dragii mei, imi dau si eu cu parerea ca un om prost ce sunt.

    SUE e un vis urat ce nu va deveni niciodata realitate, deoarece UE se va duce pe pustii. Pentru a mai atenua din costurile dezintegrarii, am facut din iesirea din Uniune unul dintre obiectivele mele ca prezidentiabil si fondator al PNC. Bineinteles ca moneda Euro va disparea si ea.

    NATO se va destra, fiind o organizatie anacronica si nefunctionala.

    Putin este fortat sa ordone invadarea Ucrainei, Moldovei si Romaniei, altfel va avea soarta lui Gadaffi, iar Rusia pe cea a Iugoslaviei.

    Deja se contureaza foarte clar alianta de state care va inghiti Romania, doar orbii nu o vad! Tara noastra va fi sacrificata de Occident, in speranta ca Rusia se va multumi doar cu atat si nu va porni sa cucereasca restul Europei.

    Daca in 2009 as fi fost ales presedinte, as fi scos Romania din NATO si as fi declarat neutalitatea tarii. Scepticii vor vedea ce castig va insemna acest lucru in cazul Greciei, care, desi va fi atacata de Turcia, va alege sa ramana neutra in timpul noii conflagratii globale, spre deosebire de tara noastra care va ajunge o ruina si cu o populatie redusa la jumatate. Va atrag atentia ca vom suferi cateva atacuri cu arme atomice, deci pregatiti-va pentru ce este mai rau!

    Singura noastra solutie pentru a ne salva de la dezastru este increstinarea de urgenta a statului roman. Daca nu vom alege un conducator care sa aiba dragoste de Dumnezeu, neam si tara, Romania va deveni cat de curand istorie.
    Dar din pacate poporul roman doarme pe el, si doar un mare cataclism il va mai putea destepta.

    Chiar daca zarurile au fost aruncate, noi avem datoria sacra sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a inversa cursul istoriei.

    Ma iertati daca cuvintele mele v-au intristat sau v-au revoltat!

  14. @Marian Bataiosu
    „”Ma iertati daca cuvintele mele v-au intristat sau v-au revoltat!””

    Mai degraba ne-au amuzat, sa ne ierti si tu. Esti cumva frate cu Buzu hehe?
    Oricum rusnacii ar trebui sa schimbe ceva in chestiile astea de propaganda daca vor sa aiba un impact cat de cat serios

    • fel de fel dementi apar in viata publica in general in timpul unor crize, nu e nimic nou

      il mai tineti minte pe Mudura ala, la inceputul tranzitiei?

      oricum, o sa mai apara din astia precum nenea asta dar asta nu inseamna ca-i ia cineva in serios 🙂

      • Nu este chiar singurul:
        „Bogdan Herzog (PNTCD), care semneaza texte pentru Vocea Rusiei, a fost desemnat viceprimar al municipiului Timișoara.

        Liderul PSD Timis a semnat marti un protocol de colaborare cu PP-DD si Uniunea pentru Timis (UPT), atat la nivel local cat si judetean, iar noua majoritate l-a desemnat pe Bogda Herzog (PNTCD) noul viceprimar”

        Ce scrie noul ales:
        „Dezlănțuirea crizei ucrainiene cu larga insistență a birocraților europeni și a țuțărilor acestora – vezi declarațiile insipidului Van Rompuy și prezența lituaniană și poloneză în mijlocul demonstranților de la Kiev – nu vine întâmplător la scurt timp după marile succese diplomatice rusești în problemele Siria și Iran.

        „Putin nu are nicio vină pentru tot ce se întâmplă acolo. El este împăciuitorul, vrea ca lucrurile în zonă să evolueze pe cale pașnică”
        http://deschide.md/ro/news/romania/2052/Securistul-lui-Putin-viceprimar-în-România.htm

        • am vazut stirea si m-am oripilat

          pur si simplu nu inteleg cum a ajuns viceprimar al unuia dintre orasele mari ale tarii un propagandist al postului oficial de propaganda al FSB-ului

          din asta chiar nu inteleg nimic 🙁

          si e si din partea unui partid asa zis „istoric”

        • Candva faceam niste comentarii prin romania libera, acu un an.
          Aratam lui domnu Turturica ca datorita sponsorizarilor oamenilor politici facute de diverse tari , sponsorizare mascata, se ajunge ca marionete ale unor tari straine sa ocupe functii in statu roman.
          Nu stiu de ce dar toate au fost cenzurate, pana cand acu o luna a venit cineva din America, un oficial si a facut acesta afirmatie la noi in tara, ca datorita coruptiei securitatea unei tari este in pericol.

  15. Propunere 2 RumaniaMilitary.ro

    …Stimati Domni !
    …Tentativa DE ACUM CATEVA MINUTE IN URMA de a Comunica…Probleme TEHNICE, poate ca A Fost PREA LUNGA si…”Numai DIN ACEST MOTIV” am fost SCOS DE PE PAGINA in vreme ce DACTILOGRAFIAM…!
    …Pe SCURT:
    Am Inregistrat la O.S.I.M.-Bucuresti, prin Cabinetul TEHNIC al uzinei in care IMI DESFASURAM ACTIVITATEA de Sculer Matriter Operator Electroeroziune, doar…PRINTRE ALTELE, o „Antena DE BANDA FOARTE LARGA, de Radio si Televiziune, cu Amplificator Integrat, Auto-Alimentat” !
    …Desigur, la ALTE APLICATII POSIBILE, am MENTIONAT inclusiv Utilizarea ca Antena de RADAR pentru Navigatie AERIANA, si Aero-Spatiala !
    Pe langa Dotarea unui Model Principial NOU, de Radar PASIV, cu Ultra-Miniaturizarile APARUTE din Anii 1989 pana in Prezentul anului 2016, eu, INVENTATORUL, prevazusem DOTAREA cu o „Astfel de ANTENA Pluri-Disciplinara” (…capabila de Receptii SIMULTANE, pe Mai Multe CANALE…) a unei…”CAPSULE PILOTATE pentru SALVAT COSMONAUTI, pentru Capturat si Transportat METEORITI la Statia Spatiala-Combinat Siderurgic Spatial, pentru Lucrari DE INTRETINERE PERIODICA La Exteriorul Statiilor Spatiale, precum si pentru Servicii Aero-Agro-Chimice, Transport RAPID de PRODUSE AGRICOLE Perisabile, Supravegherea Culturilor si Padurilor, GEO-Supraveghere Seismo-Preventiva cu Palpatoare Opto-Electronice, etc” !
    …”ATERIZAT” aproximativ ALEATORIU pe Aceasta PAGINA, m-am gandit la O Eventuala COOPERARE intre P.F.A.-„INVENTATORUL si Designerul de PLATFORME” (…Auto, Feroviare, Navale -…Suprafata si Imersie, eventual…Amfibiene…-, Aeriene, Aero-Spatiale si…STATII Spatiale…Poli-VALENTE…), pentru a LUA IN SERIOS mai „vechea acuzatie” ca…”I-am SPIONAT pe…Extra-EXO-Terestrii”, desi, NU AM FACUT „Alt-CEVA” decat…Sa Ma „DO-CU-Mentez” !
    …Evident, intre 26.09.2011 si 23.12.2015, respectiva…”documentare” asupra „Chem-TRAILS” a…PRODUS niste…”Serii de cate 16 Cadre/la 3 Frames/sec”, care…IN MOD CLAR, sunt…TOTAL DIFERITE de…”Alte” Artefacte…”Ceva MAI TERESTRE” !
    …Revenind la PROPUNEREA INDIRECTA, ANTERIOARA, sper ca SE VA INCETA cu DISCREDITAREA de Pana IN PREZENT si, Specialistii in Tehnica de Radio-LOCATIE, RADAR, LIDAR si…”Alt-CEVA”-ul PROPUS de catre MINE, „Inventatorul anterior Propus pentru HARRY-POTTER-izare”, in cadrul A.T.M., vom Coopera ARMONIOS, astfel incat Sa RECUPERAM, INTENSIV, cat Mai Multe dintre RAMANERILE IN URMA !
    …Daca Voi Fi Inteles IN TARA MEA (…si NU la Castelul SCOTIAN denumit HOGSWART, din Universul Paralel…3-1/4, al „verisorului Daco-Scotish & British”, desemnat drept…”Harry Potter”…), poate ca, pe post de „Inventie CO-&-LATERALA”, vom…”documenta si experimenta”, inclusiv, Posibilitatea TEHNICA de a Realiza PRACTIC si Functional…”Doleanta unui Domn General-Chirurg”, care, de peste 30 de ani, Imi Transmite printr-o Multime de CANALE DE COMUNICARE (…inclusiv, prin „Mijloacele SPECIFICE”-Naturale si Asistate ELECTRONIC…), faptul ca Domnia Sa, DORESTE:
    …”La 6 ore dupa Operatia de ULCER, sa i se SERVEASCA Jandarmului Proaspat Operat, Un Copan De Pui RUMENIT pe o Farfurie De PORTELAN, pentru ca Organismul SA SE POATA Rapid Regenera si VINDECA; …dupa Consumarea Fripturii CREATE la GENERATORUL DE MATERIE Computerizat, simultan cu Farfuria DE PORTELAN, aceasta din urma SE SPALA, apoi SE VA VINDE la Jumatate DE PRET, astfel incat Sa Se Auto-Finanteze, initial, Sectia de CHIRURGIE Interna, apoi…SPITALUL, ulterior, Toate Unitatile MILITARE care Vor Fi Dotate cu Astfel de INSTALATII, care Ar Urma sa INLOCUIASCA, TREPTAT, clasicele Bucatarii DE CAMPANIE…” !
    …Pana IN PREZENT, eu, in calitate de „Romanian SWEJK Soldger DE ROUMANIE”, am „Pus de-o Parte” ceva…”Idei…pescuite ACCIDENTAL in…Oceanul INTERNET”, dar, LA Etajul 10 fiind, intr-o Garsoniera „Prea DES VIZITATA, preponderent IN LIPSA MEA”, de unde „S-Au RECOLTAT diverse ACTE SENSIBILE PERSONALE, Fotografiile DE FAMILIE si PERSONALE, 2 BREVETE-O.S.I.M.-IN ORIGINAL, numeroase Manuscrise Dactilo de Povestiri, Nuvele, Romane si Scenarii Science-Fiction pentru HOOLY-Wood, dar cu Filmari in Diverse Locuri si Localitati din Romania, precum si Numeroase Exemplare VECHI din „Science et Vie”, „Air et Cosmos”, Pliante PUBLICITARE si Reviste de PREZENTARE de la E.A.D.S., de la Deutschland-Chrysler Aero-Space/D.A.S.A., de la LOCKHEAD-MARTIN, s.a., o Monografie DESPRE Domnul Henry Coanda, etc, etc, etc, lasandu-mi-se „amintiri-amprente” niste „aparente” Etichete RADIO-TRACKERS, care, EMIT sau…Re-Translateaza „Un Fel de…Semnale MORSE” in jurul Frecventei de 2,4 Ghz, astfel incat, DUPA CE, din 2001 pana in 2012, a „reusit” Sa Mi Se „puna pe butuci” 7-8 Desk-Top P.C.-uri, s-a „atentat”, inclusiv la…”Ultimul MOHICAN…IT”, un Laptop 2010, PE CARE-l PORT in RUCKSAC, permanent, la Biblioteca Nationala si PE ORIUNDE MA DEPLASEZ, asadar, AICI, la Et.10, in Garsoniera MEA, desi…Proprietate PERSONALA, evident ca NU AR FI „sanatos” si nici „indicat” sa DERULEZ „astfel” de Cercetari „Extrem De Sensibile” !
    …Eu, Personal, Ca INVENTATOR, de foarte multa vreme STIU un Foarte Stra-Stra-Stra-Vechi…ADAGIU, „pescuit” prin „Maha B’Ha RA T’Ha” sau…ALTE SCRIERI VECHI, potrivit caruia:
    …”Absolut ORICE poate fi CREAT, in situatia in care Stii…CUM !”
    …Desigur, cei care Au Generat „adagiul contemporan”, conform caruia:
    „Cine ARE…INFORMATIA, oricand…Stapaneste SITUATIA !”
    …pesemne ca…Au Avut ACCES, fie Partial, fie TOTAL -…asta-i „discutabil” ! – la Marele Centru COSMIC al CUNOASTERII din Universul (…”compozit”, 10 in 1…!) al…Luminii ALBE (…Ir., R, O, G, V, A, I, V., Uv, X-ray,…etc !)
    …Tot…”Cei VECHI”, spuneau ca:
    …TOATE lucrurile si Fiintele De Pe Pamant…SE TEM de…TIMP, dar…TIMPUL Insusi, Se TEME de…Py-RA-Myth si…de Fiinta numita…OM !
    …Adaugand si…”chinezariile-cimilituri” din…”TABULA SMARAGDINA” (…aparent, Un FEL DE…”Video-Holograma CODIFICATA”, pe baza…”Compendiului DE FIZICA”…), pe care „Impertinentul de Romanian SWEJK Soldger DE ROUMANIE” a…”Avut TUPEUL” de a Le INTELEGE (…macar…PARTIAL…) si a LE UTILIZA drept CATALIZATOR pentru GENERAREA celor „aproximativ”…38-42 de C.B.I. (…majoritatea…”Blocate” cu…”Top SECRET”, pentru ca Au Aplicatii DUBLE, atat CIVILE cat si…”SPECIALE”, preponderent in Tratarea DESEURILOR -…gazoase, lichide, solide, inclusiv RADIOACTIVE…-, in Generarea de Energie Electrica si Termica, atat Instalatii FIXE cat si MOBILE, inclusiv PORTATIVE, inclusiv si Mai Ales…In Industria Aero si Aero-Spatiala, poate, ULTERIOR, inclusiv in domeniul Spatio-Temporal…! ), veti „intelege”…DE CE…marele „V.I.P-O’Cineva” (…cica…”anglofil”, inca din perioada Studentiei INTER-Belice…), care „Ma Vrea VANTURAT, prin Scotia, la Castelul HOGSWART, din Universul Paralel 3-1/4, pentru ca…Nu PRODUC…PARA’n-Daraturi” (…Ce-or fi…”alea” ??? …Absolut NIMENI nu Vrea Sa-mi EXPLICE, poate ca, AS FI REUSIT, pana la actualii 65+…ani, sa…NEGOCIEM o…”mica” INTELEGERE, pe „printipiul”…JUMI-JUMA, sau…Alt-CEVA, preferabil IDEM si LA FEL ca…Rezultat IN CONTUL BANCAR, in loc de Vizite IN LIPSA, „etiketari” IN FALSH, ca „As Fi…EXtra-EXO-Terestru”, sau ca…”I-am SPYONAT pe…Extra-EXO-Terestri”, etc, etc, etc) !
    …REZUMAND, imi Re-ITEREZ initiala PROPUNERE:
    …”Romanian SWEJK Soldger DE ROUMANIE” este Ultra-HYPER-Deschis oricarei PROPUNERI de Cooperare RECIPROC AVANTAJOASA cu A.T.M., inca de pe vremea anilor 2004 – 2007, cand AM SOLICITAT o Posibila ASISTENTA si Cooperare pentru A Ma Inscrie si PARTICIPA cu PROTOTYPUL MEU de Capsula Pilotata, etc, -…la Modul…VICTORIOS…- in cadrul „GOOGLE Lunar X-Prize”, urmand ca Eventualul PREMIU sa-l Re-Investim in Alte PROTOTYPURI cu Aplicatii PRACTICE IMEDIATE, utile in Ambele SECTOARE ale Vietii UMANE, respectiv, atat „Home Appliances”, cat si „Special Appliances”, precum si in DOMENIUL UNIVERSAL al „Tratarii DESEURILOR” !
    …Cum s-ar zice:
    – …BALTA (…respectiv…”Cerere DE PIATA”…), este ?…ESTE !
    – …PESTE ( respectiv, IDEI, DESIGN si INVENTATORUL Aferent ), este ? …ESTE !
    – …Sa vina…PESCARUL „autorizat”, NEGOCIEM si…TRECEM la FAPTE…Cat Mai CONSTRUCTIVE !
    …Cu deosebita consideratie,
    „xxxxxxxx”-P.F.A./romanian LEGAL ENTITY
    C.I.F.:20180151/2007

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *