Documentele medievale anterioare anului 1600 păstrate în Arhivele Naționale, indiferent de forma de păstrare (original sau copie), vor fi digitalizate și va fi creată o bază de date accesibile online, prin intermediul proiectului „Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naționale ale României”, care va fi lansat luni la Universitatea din București.
Potrivit unui comunicat de presă al Universității din București remis marți AGERPRES, proiectul are printre obiectivele specifice scanarea documentelor medievale, circa 32.000 unități arhivistice, care se află în 32 de filiale ale Arhivelor Naționale, majoritatea fiind păstrate în serviciile județene Cluj, Sibiu, Brașov, Iași, Covasna și Maramureș, respectiv la Serviciul Arhivelor Istorice Centrale din București.
De asemenea, în cadrul proiectului vor fi inventariate toate documentelor (circa 36.000) cuprinse în cele 32.000 unități arhivistice, care să cuprindă informații despre datarea documentului, emitent, cota arhivistică, descrierea documentului, conținut (rezumat, indice de nume și indice de materii), plus imaginile documentelor și ale sigiliilor lor (circa 250.000 de copii digitale după documente și sigilii).
Alt obiectiv specific al proiectului se referă la crearea unei baze de date cu cele 32.000 unități arhivistice, accesibilă online gratuit, cu multiple căi de identificare a documentelor de către utilizator.
În plus, pentru șapte filiale județene de arhivă, care au cele mai mari cantități de documente, se va crea câte un portal web, în cadrul căruia va exista o secțiune dedicată unui muzeu virtual.
Alte circa 1.000 documente vor fi restaurate înainte de scanare.
„Proiectul de digitizare a documentelor medievale are mai multe grupuri țintă, care pot fi clasificate după relevanța lor în mediul academic sau, în general, în societate. Din perspectivă științifică, cel mai important grup țintă este format de mediul academic. În institutele de istorie sau studii socio-umane, care sunt în subordinea Academiei Române, aflate în Cluj-Napoca, București, Iași, Târgu-Mureș etc., sunt istorici specialiști în cercetarea istoriei medievale. Universitățile din România au facultăți de istorie sau arhivistică (București, Cluj-Napoca, Iași, Alba Iulia, Sibiu etc.), unde există specialiști — profesorii, dar și un potențial de formare a specialiștilor — studenți, masteranzi și doctoranzi. Există institute de cercetare a istoriei, în special a Transilvaniei, care funcționează ca ONG-uri, cu specialiști foarte buni în cercetarea istoriei, ca de exemplu Societatea Muzeului Ardelean din Cluj-Napoca. Din aceeași perspectivă academică sunt vizați istoricii din Ungaria interesați de istoria Transilvaniei medievale, din centrele academice din Budapesta, Debrecen, Szeged sau Pecs. Deși în număr mai mic, în Germania există istorici interesați de istoria sașilor din Transilvania„, se arată în comunicatul de presă al UB.
Majoritatea documentelor vizate de proiect (circa 90%) se referă la istoria Transilvaniei și sunt scrise în limbile latină (80%), germană și maghiară.
Documentele referitoare la țara Românească și Moldova sunt scrise în limbile slavonă și română.
Toate documentele vor fi scanate cu echipament specific, vor fi prelucrate de către paleografi, iar meta-datele rezultate vor fi introduse în baza de date. Pentru prelucrarea documentelor vor fi angajați în proiect specialiști în paleografiile respective, preponderent tineri pregătiți în centrele universitare din București și Cluj-Napoca”, mai precizează sursa citată.
„Prin parteneriatul cu Arhivele Naționale ale Norvegiei începe o cooperare interinstituțională între partenerul norvegian și Arhivele Naționale ale României. Această cooperare depășește limitele întâlnirilor profesionale din cadrul Consiliului Internațional al Arhivelor, unde cele două arhive naționale sunt membre. În acest proiect este o relație directă cu obiective clare și cu rezultate cuantificabile, care pot fi un exemplu și pentru alte posibile parteneriate interinstituționale dintre România și Norvegia. Arhivele Naționale ale Norvegiei au experiență în digitizarea documentelor începând din 2006. Implicarea celor mai mari universități din România — Universitatea din București ca promotor al proiectului și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca ca partener — asigură un rol important comunității academice în definirea strategiilor naționale în digitizarea arhivelor„, se mai arată în comunicat.
Evenimentul de lansare a proiectului va fi organizat de către Universitatea din București. Proiectul este finanțat de Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, prin Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural’, implementat în parteneriat cu Arhivele Naționale, Universitatea „Babeș-Bolyai” și Arhivele Naționale ale Norvegiei.
Perioada de implementare a proiectului este de 17 luni, până în aprilie 2016, valoarea totală fiind de 3.942.848,08 lei, din care 85% este finanțare nerambursabilă din Mecanismul Financiar al SEE (Norvegia, Islanda și Liechtenstein) iar 15% este finanțare nerambursabilă din bugetul național.
AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)
Mai bine mai târziu decât niciodată! Offtopic: Privesc cum diverși utilizatori au încărcat toată arhiva TVR și o monetizează bine-mersi pe Youtube. TVR-ul nu numai că permite acest lucru pentru toate producțiile sale, dar nici măcar nu încearcă să-și apere drepturile. Până la urmă urmărirea intereselor comerciale ale instituțiilor și companiilor românești e o chestiune normală în capitalism.
Cine are „Enigmatica Terra” integral? Platesc oricat! 🙂
Foarte, foarte buna idee. „Enigmatica Terra”…nu stiu despre ce-i vorba.
cu erorile de rigoare… 🙂
Multumesc !!!
Daca dai vreodata de toata seria, zi-ne si noua de unde o putem downloada.
Excelent ar fi! Uite că am început bine ziua, cu toată furtuna. Date fiind riscurile, pe de-o parte, respectiv problema accesării, pe de alta, era imperios necesar. Să vedeți ce „chestii” interesante vor apărea sub soare, uitate și îngropate de multe zeci de ani!
stie cineva unde ar trebui sa ma adresez pentru a putea afla in ce unitati a luptat cineva in ww2? asociatia veteranilor? arhivele militare? ma intereseaza sa refac istoria bunicului meu,stiu din povestirile familiei ca a fost ranit. din pacate a decedat cand eu eram destul de mic.
orice idee e apreciata.
La Pitesti, Arhivele Militare.
Arhivele Militare Piteşti
Strada Trivale nr. 14-16
Telefon: 0248 – 223.177, 0248-223477
ok,o sa incerc acolo
Am văzut un laborator pentru arhivare electronica la biblioteca Mitropoliei Moldovei, acum 2 sau 3 ani de zile. Chiar ma gândeam ca ar fi o idee foarte buna digitizarea cărților de valoare si întocmirea de librarii digitale, tocmai pentru a fi mai bine protejate si conservate. Istoricii militează de multa vreme pentru asa ceva.
Arhivele dau măsura civilizației unei societăți. Documentele de arhivă arată ce s-a făcut, cum, când, cu ce și nu altceva.
https://www.privesc.eu/Arhiva/57979/Conferinta-de-presa-sustinuta-de-coordonatorul-ASPA–Razvan-Bancescu–privind-evolutia-Planului-de-masuri-pentru-gestionarea-cainilor-fara-stapan
Cum arăta şi ce conţinea primul document emis de Mihai Viteazul după Unirea Ţărilor Române?
http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/dezbatere-historia-ora-1200-surprize-uriase-arhivele-nationale-ce-conti#
Merita sa vedeti tot clipul…
http://adevaruldespredaci.ro/perit-au-dacii-si-daca-da-de-ce/