Doua corvete

Lurssen OPV-90

Pe langa contractul pentru cele 8 F 16 Block 70, in valoare de 1,2 miliarde de dolari, bulgarii sunt foarte aproape de a semna cu compania germana Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG un contract in valoare de aproximativ 984 milioane de leva cu tot cu TVA (473,5 milioane dolari fara taxe) pentru doua corvete multifunctionale.

Lurssen a fost desemnata castigatoare inca din primavara (in defavoarea italienilor de la Fincatieri) si se asteapta ca la inceputul lunii noiembrie contractul sa fie semnat. In 2023 prima nava ar fi sa fie lansata, urmata de sora ei in anul urmator.

Cele doua nave vor fi dotate cu un tun OTO Melara de 76 mm, sistem CIWS OTO Melara Dart, rachete anti-nava Exocet sau RBS 15, rachete anti-aeriene MICA sau ESSM, probabil ca vor fi dotate si cu sonar tractat, poate si cu elicopter.

Deocamdata nu este foarte clar ce clasa de nave au bulgarii in vedere, germanii de la Lurssen avand in oferta trei clase de OPV: 80/85/90, nave care sunt intradevar modulare, desi la capabilitatile ceute de bulgari navele nu prea mai arata a OPV ci mai mult a corvete. La categoria corvete, in catalogul Lurssen K130 „Braunschweig” (1840 tone deplasament) pare cea mai recenta si mai bine echipata, clasa fiind intrata in uz in 2008:

Armamentul propus in standard:

1 x 76/62 Compact
2 x RIM-116 RAM
4 x RBS15 Mk 3
2 x MLG 27
2 x MASS
Mine Laying

Insa este inferioara ca deplasament fata de OPV-90 (2100 tone deplasament), care ar avea loc si de un VLS Mk56 – vezi fotografia de inceput a articolului.

Pentru cine se simte indraznet si in ton cu moda, in portofoliul respectivului constructor dar la clasa fregate exista si un concept de fregata multirol usoara MLRF-105 (2800 tone deplasament) care contine in lista de echipare si ESSM/Mica, fiind similara clasei Gowind:

MLRF-105

Mai multe detalii despre OPV-urile germane pe siteul Lurssen.

Oare bulgarii se simt indrazneti sau bugetul nu prea le permite?

 

GeorgeGMT

54 de comentarii:

  1. „Pleaca” francezii de la bulgari si se muta la noi?

    3
  2. Vad ca Lockheed o ia pe urmele lui Rafael, face clipuri cu muzica inspirata/derivata din..Interstellar:

  3. Pfai si eu care credeam ca e ceva pentru noi 🙁

    1
  4. Da bulgarii au bani de toate jucariile astea de vor sa le cumpere?

    Ultima data cand citeam ceva despre bani la ei auzeam ca nu aveau bani de intretinerea elicopterelor si avioanelor Spartan!

    5
    • stai sa vedem daca se finalizeaza. In afara de cele 8 F-16 noi au mai finalizat vreun program?

      1
      • 90-u arată ca un remorcher și 105-u ca un yacht. Gowind arată a navă de război, chiar dacă e pitică și doar pdf. Dacă românii s-au concentrat pe tehnică de apărare – patriot/himars/f16 geriatrice, la bulgari se conturează o tendință ofensivă. F16/70 un fel de f35-u săracului caută cu aesa ținte, la atac bagă drone și opeveurile element surpriză care flanchează. Dacă shoppingul următor la ei e drone de alea mari, îmi pare rău că am avut dreptate.

        3
    • bulgarii au tot lei ca si noi,dar leii lor sunt nascuti din marca germana ei neavindul pe mugur isarescu ci banca germaniei.

      2
    • O sa le aiba bulgarii, on paper 😀

      1
  5. frumos design, imi plac tare cum arata! nemtii fac in general lucruri scumpe, cred ca-i ard pe bulgari!

    1
  6. Bulgarii au o moltime de arme vechi ce vor deveni doar o gramada de fiare inutile prin anii 2030. Au de bagat bani multi in armata, insa nu au forta financiara a Romaniei. Ei traiesc din amintiri mai rau ca noi!

    4
    • daca am avea sa le propunem alternative ieftine, gen SAUR, cu siguranta am reusi sa luam ceva comenzi de la ei. SAUr e doar un exemplu, pt ca problema transportoarelor se va pune din ce in ce mai presant la ei. Cat poti tine jucariile sovietice care au deja 30-40 de ani? dupa un timp intretinerea devine un cosmar

      7
    • Care e situația grea a finanțelor bulgare ?
      Datele zic că au avut excedent bugetar ani de zile.
      Au intrat și în anticamera adoptării monedei euro. ( alaturi de Croația) Adică în mecanismul de schimb II. ( Erm II )

      Deci la ce suntem noi superiori bulgarilor ?
      – La comisii plătite și PDF cu ” strategii” inexistente adoptarii monedei euro ?
      -La datoria de stat care la români a crescut in draci din 2008 încoace ?
      -La deficitele bugetare an de an mai mari ?

      Cred că mulți nu realizează că devenim o ” insula” de ineficienta bugetar financiară fara egal în blocul ex comunist.
      Și cînd vom ajunge sa ne comparăm doar cu Albania ( că ceilalți ne lasă in urma tot mai mult de ceva ani ) să nu cadeți pe spate de surpriza.

      10
    • @Cezar,

      Problema e că ei NU a băgat, de 30 de ani.
      La noi s-au mai băgat, la ei …ioc. Fiare din vrea comunismului.

      Eu preferam Sigma de la Damen, pentru noi (pentru șantierul de la Galați), însă cum a fost să fie Gowind, să fie primite că sunt foarte bune.
      Dar nu se compară nici pe departe OPV-urile bulgarilor (sau, mă rog, „corvetele derivate din OPV”) cu Gowind.

      Pentru noi poate ar fi interesante pe viitor și câteva OPV derivate din Sigma, din cele care s-au construit la Galați pentru marina Pakistanului (abia alea ar fi comparabile cu ale bulgarilor).

      2
      • au trei fregate belgiene luate prin 2004

        3
        • Sunt mai epave decat ale noastre!!!

          • In locul „nostru” nu m-as hazarda sa sun ca sunt mai epave decat ce avem noi:
            – 2 nave de patrulare pe care ne incapatanam sa le numim fregate (un tun si atat ca nici torpilele nu mai sunt in termen)
            – un Marasesti imbatranit moral si bolnav din nastere.
            – 4 corvete care pot face doar miisunio antisubmarin si nici alea prea bine.
            – 3 nave purtatoare de rachete care mai spala un pic rusinea, dar nici alea nu-s prea moderne.

            De aceea AVEM NEVOIE DE NAVE NOI.

            8
        • @MZ,

          Știu! 3 corvete vechi, cu Exocete vechi pe ele (70 de km rază).

          2
  7. Anul ăsta probabil e (iar) pierdut dar cât să mai dureze până se semnează pentru ale noastre?

    Când se termină ultimele procese din proiectul ăsta de înzestrare organizat cu picioarele?

    1
  8. Inca ceva, nu cred ca bulgarii au de gand sa „strice” echilibrul militar la Marea Neagra, terminologia folosita este: nave de patrulare multifunctionale/modulare. Bugetul alocat este un argument in acest sens.
    Ca idee, nemtii au alocat 2,5 miliarde euro pentru 5 K-130, ceea ce da cam 500 000 000 euro/nava, mai mult decat au alocat bulgarii pentru 2 nave.
    Sunt sanse de ESSM pe navele bulgarilor (nu stiu daca si in cadrul bugetului alocat, un ESSM costa undeva intre 1 si 1,5 milioane USD/racheta), ei sunt deja utilizatori de Sea Sparrow. Exocet are de asemenea sanse, pentru ca ei sunt deja utilizatori de Exocet MM38.
    8 ESSM intr-un Mk-48/56 nu cred sa fie o avere de nedescris.
    Nu m-ar surprinde sa aiba navele gata inaintea noastra…

    3
  9. Nu inteleg totusi de ce nu a incercat si Damen sa intre in competitie.Poate costiga si construia corvetele la noi.

  10. La PIB, PIB per capita, PIB alocat pentru aparare. Fix la ce ne intereseaza pe acest subient.

    Nu discitam de cine e mai hot, mai lenes, de cine are mai multi ‘jamaicani’ prin piete si carciumi sau de ale cui femei sunt mai frumoase sau mai c****!!!

    Nu mai divaga!

  11. Fain MLRF-105 cum arata ca si concept , imi place despre el .

  12. On october 12 2020 the contract for 2 patrol ships for bulgarian navy was sign. There is image of the ship proposed from Lurssen werft:

    From unofficial sources the dimension of the ship is 90 m length and 13.5 m width. Weapons also from unofficial sources are: main gun Oto Melara Super Rapid 76 mm, CIWS Rheinmetall Millenium 35 mm, 2×2 anti ship missiles RBS Mk3, 8 surface to air missiles Mica Vl, 2×3 torpedoes MU 90, all included in the contract price of 984 mln levs with VAT, or 503 mln euro. The ships will be made in Bulgaria in MTG Dolphin Varna, the first will be delivered in 2025 and the second in 2026. And most of the contract data is secret, as usual, normal for the bulgarian military.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *