India si Israelul vor coopera din nou – dupa Barak 8 – pentru dezvoltarea unui sistem anti-aerian cu raza medie destinat armatei indiene. Suma pusa la bataie este 2,5 miliarde de dolari.
Noul sistem, numit MRSAM (Medium-Range Surface-to-Air Missile) va fi produs in India de catre compania de stat Bharat Dynamics Limited (BDL), in cooperare cu alte entitati economice, publice si private indiene si in colaborare cu compania israeliana IAI.
Deocamdata nu se cunosc prea multe amanunte doar ca sistemul va fi unul mobil, iar raza va fi cuprinsa intre 50 si 70 kilometri, putand fi angajate atat avioane cat si drone.
MRSAM va inlocui in dotarea armatei indiene mai vechile sisteme sovietice OSA-AKM si Kvadrat (SA-6 KUB) achizitionate in anii „80, respectiv „70. Noul sistem AA va avea ca scop protectia unitatiilor mecanizate indiene aflate dislocate in zone cu teren plat, desert sau campie.
Conform unor surse din armata indiana, compania israeliana Rafael va furniza racheta-interceptoare, in timp ce IAI va veni cu radarul. Racheta cel putin se doreste a fi fabricata in India prin transfer de tehnologie, la fel ca si in cazul Barak 8, intentia fiind ca 80% din noul sistem sa fie integrat in industria locala.
Programul MRSAM nu este insa unul nou, la prima incercare, in 2008, lucrurile nu au reusit pentru ca nici un ofertant nu a intrunit criteriile de transfer de tehnologie. De aceasta data au fost trimise RfI catre Rafael din Israel, MBDA din Franta si KBP din Rusia, dar firmele israeliene au avut castig de cazua si pe motiv de interoperabilitate si costuri cu mentenanta, atat timp cat marina si aviatia indiana au ales tot Rafael si IAI pentru sistemele lor cu raza medie, sisteme care au fost antamate inca din 2009.
Pana in acest moment DRDO si IAI au efectuat trei teste reale cu rachetele interceptoare, toate testele fiind terminate cu succes, MRSAM in varianta navala – Long Range Surface to Air Missile (LR-SAM) – incheiind practic testele iar sistemul a inceput deja sa fie livrat catre flota.
Daca totul merge bine India va cumpara 450 de rachete MRSAM si 18 unitati lansatoare multiple, practic comanda vizeaza un regiment dotat cu 16 vehicule-lansatoare, centru de comanda, radare, etc. Un vehciul lansator va dispune de cate 16 tuburi grupate cate opt.
O racheta are o lungime de 4,5 metri si cantareste aproximativ 276 kg, dispunand de o incarcatura de lupta exploziva cu senzor de proximitate. Bineinteles ca un singur radar poate angaja simultan mai multe tinte.
GeorgeGMT
Este bine ca exista un competitor din ce în ce mai puternic pentru MBDA și Raytheon. Este de luat în calcul și pentru noi, dar cine știe când.
Singura noastră șansă pare a fi sa ne bage americanii pe gat cu forta niște AA, avioane, tancuri etc.
PS: nu vi se pare ca în ultimele 2 luni Hans Klemm s-a „mutat” în birou la Leș? Poate iese ceva totusi
toate aceste articole trebuiesc incheiate cu cate un mare Post-Scriptum in care sa precizati dotarea echivalenta din arsenalul romanesc…sau lipsa ei?ca tot e Saptamana Patimilor.
La noi Saptamana Patimilor este da ani buni…..si o sa o tinem tot asa se pare . Si post negru la dotari si modernizari
..mai apare cate o dezlegare de cate o duzina de ceva odata pe an?
Vad ca se misca ceva cu inzestrarea : http://m.hotnews.ro/stire/21709213
nu se misca nimik,
la conducerea de partid si de stat se face doar comanda pe loc culcat,
sau o comanda care presupune intinderea soldatului la pamant, ca atatia neuroni mai are conducerea armatei pt. comanda culcat,
in cazu in care conducerea nu descopera neuronu la timp nu se mai da nici comanda culcat,
am auzit ca suedejii care sunt mai departe ca noi de tovarashii rusi se tem si au inceput pregatirile,
noi ca la 1877, 1916, 1940, avem increderea, ca si atunci in somnu conducerii
am auzit ca stategia la baioneta a fost visata personal de carolu intaiu dupa studiile sale personale aprofundate in domeniu militar, studii tip cresa la seral, altfel nu se poate explica nr. mare de morti si disproporţia nr. de morti rumani fata de turci,
oricum la carolu nu mai conta sangele de ruman, ca au murit doi sau 10.000 pt. el era tot una,
nr. mare de morti avut si in 1916-1917 ca urmare tot a intensei pregatiri in special in domeniu tehnicii de lupta,
am auzit ca au fost pierderi mari si in WW2 ca efect al numarului mare de politicieni tradatori, dar refuz sa cred ca inclusiv in capitala patriei tradatorii au nume de bulevarde,
se zice ca daca au stat in pushcaria comunista toti politicienii tradatori au devenit mai albi ca nufaru,
lasand gluma la o parte,
singura solutie este resuscitarea lui vadim tudor si dotarea sa preventiva cu o mitraliaera pt. a intra in palavrament – numai de i-ar prinde pe toti palavramentarii la sedinta…
Se pare ca au citit programul RoMil de inzestrare pana 2035. 🙂 ))))
Au trecut si rachete antinava cu baza la sol (nu cate am zis noi dar au trecut) Au trecut 7 sisteme antiaeriene cu raza lunga. Noi am zis 5 + unul dublu adica tot pe acolo.
Au trecut 21 sisteme SHORAD. Noi am zis 30 dar sa le ia macar pe alea 21 si mai vedem.
4 mld pe 7 sisteme raza scurta suna a PAC-2. Ce ar intra la Shorad și Vshorad în 2.1 mld – 21 de sisteme?
„4 mld pe 7 sisteme raza lunga”
Sau PAAC4 (Sa vedem cat de tare bate Stunnerul/SkyCeptor)
Ok, cateva observatii:
1) Sper ca apararea AA cu raza lunga sa nu fie PAC-3. Nu inteleg cum polacii pot avea PAC-4, dar noi nu….
2) Nimic de offset
3) Programul corvetelor e o copie a celui de pana acuma. Anulat, si apoi relansat, ca nu se poate sa se stie ca fostul guvern a facut ceva bun. Oricum, nu le pot construi decat la Damen. Teama mea e ca le cumpara chele si le lasa chele. Nimic despre lighenele englezesti.
4) Nu ma incurajeaza ce citesc despre TBT.
5) M-as simti mai bine daca mi-ar spune si modelele. Nu vreau SH-uri, vreau noi facute aici. Altfel, e degeaba, aruncam bani pe fereastra.
6) MLI-84. Bun, e total dapasit vehiculul, dar macar nu umbla pe cal….
7) MLRS- avem deja. Se numeste LAROM. Trebuie numai updatat si comandate mai multe.
8) Nimic despre avioane.
Voiam sa zic PAC-2 nu PAC-3. PAC-3 ar fi…..decent.
la MLRS-uri e vorba despre cele trei batalioane de rachete cu raza de min.150km pentru care lansasera RFI.
Nu exista si o varianta de LAROM cu raza lunga?
In dotarea noastra? Nu!
Nimic despre tancuri, nimic despre submarin, nimic despre arma de asalt noua, nimic despre tunuri autopropulsate.
Daca nu-ti asiguri protectia antiaeriana, cumperi tancuri si sph-uri ca sa oferi tinte inamicului.
Macar o voba, ceva, un program inceput Sa inteleg ca ramanem cu TR pana in 2030?
6 miliarde euro doar pe sisteme AA ,in total 9’3 miliarde
http://adevarul.ro/international/statele-unite/pentagonul-anunta-rachetele-croaziera-americane-distrus-20-capacitatile-aeriene-regimului-assad-1_58ec5aa35ab6550cb8279119/index.html
Sa mai zica cineva ca nu a fost eficient atacul american in Siria! 🙂
problema mai sunt doar alea doua S400 din zona de care nu se vor atinge.
Ii arunca pe sirieni pe termen lung in bratele rusilor…
se misca pe naiba ceva la noi. Nu ati vazut ca la fiecare 2 sapt apare cate un articol cu intentii? Eu sunt mai sceptic, si avand formatie juridica vreau sa vad un contract cu drepturi si obligatii. Abia atunci putem discuta despre inzestrare cu adevarat, ce se intampla acum este doar PR
nici contractu nu valoreaza mult la conducerea psd,
vezi ca nemtii au contract cu aglis, iar guberniu dracnea plajă brazilia tel drum fermă porc zice ca i se falfaie de semnatura lui ciolos,
se va face dotarea, dar intai trebuie luat smenu adevarat,
asa ca nu se mai face nici un agilis, ci vin blindate gata construite si daca se poate fara nici un blindaj si intr-o stare tehnica bune de RK – parca se numesc pirania, io cred ca numele corect este piromania la cel nivel de protectie au, soldatii vor arde sigur, care nu moare la impactu proiectilului,
smenu primit fara offset nu se poate cuantifica, la fel cu placerea de a fura din bujetu de stat – presupun ca de aia a divortat sefu camerei derutatzilor, prea multa placere obtinuta de la bujetu de stat nu mai justifica o altfel de placere mai omeneasca gustata de rumanu de jos,
asa o sa creasca conturili tradatorilor din strainatate,
nu in ultimu rand, am inteles ca dna s-a trezit din somnu profund si plimbarile sefei la prezentarile prin tarile evropene si a inceput microsoftu II,
microsoftu I cel cu nascase, abramburica si restu nu se incepe decat cand intra sefa dna la pensie, ca sa existe certitudinea prescrierii raspunderii penale,
la fel cu dosaru revolutziei,
iubesc tradarea dar urasca pe tradatori
Crezi ca degeaba a dormit klemm cu les in acelasi pat o saptamana?
oare cine o fi fost partea activa…?
Pe mine mă bucura și continuarea programului MLI-84M Jder. E unul din programele reusite
Peste 2-3 ani agonizanti in care vom dezbate toate variantele de sisteme anti-aeriene se vor muta/intoarce la TBT, F-35, 2-3 submarine, MBT-uri si tot asa.
Fireste, nici atunci nu vom fi altfel decat in pielea goala ca dotare dar macar bajetii astia ne obliga sa fim la curent cu toata gama de armament! 😉
Cu cine continuam construirea corvetelor,ne va da sam ceva arley burke pe caiet ca sa ne aparam fundul dar de fapt sunt tot a lor ,mascat ,ei stie ca suntem in curu gol.
Din articol se intelege ca ar fi ceva nou, dar e vorba tot de Barak-8. La sistemul terestru difera radarul si as vrea sa stiu detalii.
Jointly developed by IAI and India’s state-owned Defence Research and Development Organisation (DRDO), in collaboration with Rafael Advanced Defence Systems and IAI/Elta, MRSAM and LRSAM correspond to the Barak-8, which has now been re-designated Barak LR (long-range), by IAI.
http://www.janes.com/article/69434/india-signs-mrsam-deal