Dupa un somn lung

ARA Santa Cruz

O fi candidat Javier Gerardo Milei la presedentia Argentinei la sfatul cainelui sau decedat, dar macar pe zona de dotare a Fortelor Armate Argentiniene a luat masuri extrem de bune, asta dupa ce tara sud-americana a ajuns in ultimul hal dpdv al dotarii. Si in acelasi timp a spus „pa si pusi” si BRICS, marsand in schimb pe o apropiere de Occident.

In martie 2024 s-a finalizat acordul cu Danemarca pentru achizitia a 24 de F 16MLU pentru 338 milioane de dolari, plus 312 milioane pentru ceva munitie (rachete AIM-9 si AMRAAM).

In august au fost cumparate si patru avioane de patrulare maritima P-3C Orion din Norvegia, primul ajungand deja in Argentina la inceputul lunii septembrie. In total, Argentina va primi patru astfel de aparate. Inainte de sosirea P-3C, argentinienii aveau o varianta mai veche – P-3B – dar aparatele respective nu mai erau operationale de mult timp.

Insa lucrurile merg mai departe si desi Argentina nu se scalda in bani, achizitia a trei submarine Scorpene este pe masa, surse din presa argentiniana sustin ca negocierile intre Paris si Buenos Aires ar fi avansate, cele doua parti fiind optimiste cu privire la incheirea unui acord ferm.

Suma vehiculata se invarte in jurul a doua miliarde de dolari, pentru trei nave, in timp ce in cazul nostru suma era de doua miliarde de euro pentru doua Scorpene…

In fine, Argentina nu mai are submarine operationale de la tragica scufundare navei ARA San Juan in 2017, in urma unor reparatii de mantuiala.

La fel ca si Romania, Argentina are submarine insa acestea sunt bine legate la tarm si nu sunt operationale – ARA Santa Cruz si ARA Salta, astfel incat nevoia de nave moderne se simte cu siguranta, cu atat mai mult cu cat vecina Brazilie isi construieste singura submarinele din clasa Scorpene, iar chilienii detin patru submarine operationale: 2xScorpene si 2xType 209.

Vis-à-vis de submarine trebuie inteles ca orice marina are nevoie de astfel de nave nu numai pentru a descuraja un eventual inamic dar si pentru a putea sa le foloseasca in antrenamentul flotei de suprafata si al aviatiei in lupta anti-submarin. Daca nu ai macar un amarat de submarin cu ajutorul caruia sa-ti pregatesti vanatorii, atunci si pregatirea acestora este mai mult la nivel de teorie si lucrurile devin complicate.

Se pare ca si achizitia de transportoare blindate 8×8 este pe ultima turnanta insa si in acest caz lucrurile au trenat si au fost mai mult optiuni pe masa. Chinezii au ofertat cu VN-1, dar n-a fost sa fie. In cazul Braziliei totul a mers bine cu transportorul 6×6 Guarani (156 de vehicule), dar intr-un final brazilienii au refuzat sa le vanda pe datorie neavand incredere in bonitatea financiara a vecinilor lor.

Acum Stryker pare favorit.

Nu stim ce alte planuri de dotare are presedintele Milei dar orice am spune “nebunul” nu pare chiar asa de nebun pana la urma, daca tinem cont de faptul ca ultimii mai mult de zece ani Argentina a tot incercat sa cumpere avioane de lupta si n-a reusit nimic, iar intr-un termen foarte scurt a achizitionat 24 de F 16MLU si patru P-3C Orion, iar discutiile pentru submarine sunt avansate.

La nivel de dotare insa, campioana Americii de Sud este la distanta mare Republica Chile. Daca ne uitam doar asa, in diagonala, pe ce detin chilienii, ramai crucit: F 16 A/B si C/D, avioane de supraveghere radar E-3 Sentry, avioane cisterna, AT 4, Spike, Carl Gustav M3, LAR 160, Leopard 1V si Leopard 2A4, Marder 1A3, iar la fortele navale detin patru submarine operationale, opt fregate, toate inarmate: 1xType 22, 3xType 23, 2x Adelaide si 2x Karel Doorman.

Ok, Chile ar un tarm lung cat o emisfera dar, pe motivatia larg raspandita pe meleagurile noastre, s-ar putea si ei intreba: cine sa ne atace pe noi?! Insa intrebarea care se pune nu este daca cineva te va ataca vreodata ci daca vei avea cu ce sa te aperi daca se intampla necazul…

Iar chilienii au cu ce si in aer, si pe uscat dar si pe mare.

 

GeorgeGMT

 

3 comentarii:

  1. O fi patriot Milei asta.Ca si chilienii. Un amanunt apropos de Brics-in urma cu mai multi ani Brazilia a vrut sa intre in Nato.S-a opus una din tarile membre Nato pe motiv ca Brazilia e in emisfera sudica si Nato e in nordul Atlanticului. Ghici care tara e aia?
    Mai era Brics acuma?

    1
  2. Argentina cu o economie slaba, n are nici o armata bine inzestrata si
    in ea marina care are in posesie o
    gramada de vechituri. Cele mai noi
    vase sunt 4 OPV de tip Gowind si
    nava scoala, un bric
    asemanatoare cu Mircea. Fata de lungimea coastei e insuficient dar
    datorita faptului ca nu are inamici in afara de cei care si au facut in trecut in cazul Falkland cu Britania
    nici n au nevoie sa se grabeasca cu
    inzestrarea. Sa se ocupe intai de economie care e dezastruasa.

  3. Chile a avut cateva razboie cu vecinii, e drept acum multi ani, dar pentru unii, acestea rămân in conștiinta nationala. Asa cum au ramas si la polonezi sau finlandezi. Numai românii sunt imuni la ce ne-au făcut rușii în trecut.
    Brazilia este un aliat major al SUA in America de Sud. Nu se pune deocamdata problema aderarii la NATO, asa cum nu sd pune aderarea Australiei sau Japoniei dar SUA ad putea incerca o alinta in America de Sud, asa cum are in Asia.
    Referitor la Milei, acesta a reusit ce nu credea nimeni. Redresarea economiei Argentinei și apropierea țarii sale de SUA si UE. Mai e cale lungă, dar dacă drumul se menține la fel, Argentina poate deveni o putere pe glob.
    In Brazilia din pacate sunt totusi aversiuni fata de Occident si chestii nationaliste gen „Brazilia pt brazilieni” ori cu așa idei nationalist-extremiste, putem vedea exemplul elocvent al Venezuelei și unde a ajuns această țara cândva prosperă.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *