Dupa un somn lung

ARA Santa Cruz

O fi candidat Javier Gerardo Milei la presedentia Argentinei la sfatul cainelui sau decedat, dar macar pe zona de dotare a Fortelor Armate Argentiniene a luat masuri extrem de bune, asta dupa ce tara sud-americana a ajuns in ultimul hal dpdv al dotarii. Si in acelasi timp a spus „pa si pusi” si BRICS, marsand in schimb pe o apropiere de Occident.

In martie 2024 s-a finalizat acordul cu Danemarca pentru achizitia a 24 de F 16MLU pentru 338 milioane de dolari, plus 312 milioane pentru ceva munitie (rachete AIM-9 si AMRAAM).

In august au fost cumparate si patru avioane de patrulare maritima P-3C Orion din Norvegia, primul ajungand deja in Argentina la inceputul lunii septembrie. In total, Argentina va primi patru astfel de aparate. Inainte de sosirea P-3C, argentinienii aveau o varianta mai veche – P-3B – dar aparatele respective nu mai erau operationale de mult timp.

Insa lucrurile merg mai departe si desi Argentina nu se scalda in bani, achizitia a trei submarine Scorpene este pe masa, surse din presa argentiniana sustin ca negocierile intre Paris si Buenos Aires ar fi avansate, cele doua parti fiind optimiste cu privire la incheirea unui acord ferm.

Suma vehiculata se invarte in jurul a doua miliarde de dolari, pentru trei nave, in timp ce in cazul nostru suma era de doua miliarde de euro pentru doua Scorpene…

In fine, Argentina nu mai are submarine operationale de la tragica scufundare navei ARA San Juan in 2017, in urma unor reparatii de mantuiala.

La fel ca si Romania, Argentina are submarine insa acestea sunt bine legate la tarm si nu sunt operationale – ARA Santa Cruz si ARA Salta, astfel incat nevoia de nave moderne se simte cu siguranta, cu atat mai mult cu cat vecina Brazilie isi construieste singura submarinele din clasa Scorpene, iar chilienii detin patru submarine operationale: 2xScorpene si 2xType 209.

Vis-à-vis de submarine trebuie inteles ca orice marina are nevoie de astfel de nave nu numai pentru a descuraja un eventual inamic dar si pentru a putea sa le foloseasca in antrenamentul flotei de suprafata si al aviatiei in lupta anti-submarin. Daca nu ai macar un amarat de submarin cu ajutorul caruia sa-ti pregatesti vanatorii, atunci si pregatirea acestora este mai mult la nivel de teorie si lucrurile devin complicate.

Se pare ca si achizitia de transportoare blindate 8×8 este pe ultima turnanta insa si in acest caz lucrurile au trenat si au fost mai mult optiuni pe masa. Chinezii au ofertat cu VN-1, dar n-a fost sa fie. In cazul Braziliei totul a mers bine cu transportorul 6×6 Guarani (156 de vehicule), dar intr-un final brazilienii au refuzat sa le vanda pe datorie neavand incredere in bonitatea financiara a vecinilor lor.

Acum Stryker pare favorit.

Nu stim ce alte planuri de dotare are presedintele Milei dar orice am spune “nebunul” nu pare chiar asa de nebun pana la urma, daca tinem cont de faptul ca ultimii mai mult de zece ani Argentina a tot incercat sa cumpere avioane de lupta si n-a reusit nimic, iar intr-un termen foarte scurt a achizitionat 24 de F 16MLU si patru P-3C Orion, iar discutiile pentru submarine sunt avansate.

La nivel de dotare insa, campioana Americii de Sud este la distanta mare Republica Chile. Daca ne uitam doar asa, in diagonala, pe ce detin chilienii, ramai crucit: F 16 A/B si C/D, avioane de supraveghere radar E-3 Sentry, avioane cisterna, AT 4, Spike, Carl Gustav M3, LAR 160, Leopard 1V si Leopard 2A4, Marder 1A3, iar la fortele navale detin patru submarine operationale, opt fregate, toate inarmate: 1xType 22, 3xType 23, 2x Adelaide si 2x Karel Doorman.

Ok, Chile ar un tarm lung cat o emisfera dar, pe motivatia larg raspandita pe meleagurile noastre, s-ar putea si ei intreba: cine sa ne atace pe noi?! Insa intrebarea care se pune nu este daca cineva te va ataca vreodata ci daca vei avea cu ce sa te aperi daca se intampla necazul…

Iar chilienii au cu ce si in aer, si pe uscat dar si pe mare.

 

GeorgeGMT

 

46 de comentarii:

  1. O fi patriot Milei asta.Ca si chilienii. Un amanunt apropos de Brics-in urma cu mai multi ani Brazilia a vrut sa intre in Nato.S-a opus una din tarile membre Nato pe motiv ca Brazilia e in emisfera sudica si Nato e in nordul Atlanticului. Ghici care tara e aia?
    Mai era Brics acuma?

    10
    • Mihai-Macar daca am acea noi un presedinte ca Milei!A scos Argentina de pe drumul oaselor la mustata!Sigur ca mai e mult de munca dupa o perioada mare de comunism,dinastia peronista iar ultima decada kirchnerismul demolator.Dar a reusit sa demonteze toate bisericutele de sugaci politici.A deparazitata tara,desi si-a pus in cap toate sindicatele,toti puturosii si toate leprele ingrijite atata amar de vreme de comunisti.A reusit sa stopeze inflatia.Moneda argentiniana arata acum ca un bolnav care a zacut la pat muuulta vreme,dar e vie,ceea ce nu-i putin lucru.Acum,cum drumu-i lung,rabdare si tutun.Milei,un om mare pe bune!

      36
    • Nu mai era BRICS. Era RICS…

      9
    • Mda, hai să băgăm și Republica Democrată Congo, Thailanda și Kiribati în NATO în ritmul ăsta. Franța are 100% dreptate, hai să nu includem țări non-europene într-o alianță menită să apere Europa. Nu numai că pe 80% dintre brazilieni i-ar durea în cot dacă Rusia ar folosi arme chimice în Estonia, dar ar avea și un drept de vot egal cu al nostru în alianță.

      14
  2. Argentina cu o economie slaba, n are nici o armata bine inzestrata si
    in ea marina care are in posesie o
    gramada de vechituri. Cele mai noi
    vase sunt 4 OPV de tip Gowind si
    nava scoala, un bric
    asemanatoare cu Mircea. Fata de lungimea coastei e insuficient dar
    datorita faptului ca nu are inamici in afara de cei care si au facut in trecut in cazul Falkland cu Britania
    nici n au nevoie sa se grabeasca cu
    inzestrarea. Sa se ocupe intai de economie care e dezastruasa.

    11
  3. Chile a avut cateva razboie cu vecinii, e drept acum multi ani, dar pentru unii, acestea rămân in conștiinta nationala. Asa cum au ramas si la polonezi sau finlandezi. Numai românii sunt imuni la ce ne-au făcut rușii în trecut.
    Brazilia este un aliat major al SUA in America de Sud. Nu se pune deocamdata problema aderarii la NATO, asa cum nu sd pune aderarea Australiei sau Japoniei dar SUA ad putea incerca o alinta in America de Sud, asa cum are in Asia.
    Referitor la Milei, acesta a reusit ce nu credea nimeni. Redresarea economiei Argentinei și apropierea țarii sale de SUA si UE. Mai e cale lungă, dar dacă drumul se menține la fel, Argentina poate deveni o putere pe glob.
    In Brazilia din pacate sunt totusi aversiuni fata de Occident si chestii nationaliste gen „Brazilia pt brazilieni” ori cu așa idei nationalist-extremiste, putem vedea exemplul elocvent al Venezuelei și unde a ajuns această țara cândva prosperă.

    21
    • Pai pe polonezi i-au eradicat sistematic, le-au ciuntit tara si le-au inlocuit cultura avansata cu una rudimentara.

      La noi? Noi ne-am plecat capetele de iobagi saraciti. Barbatii si-au scos ce aveau mai pretios, femeile si-au desfacut picioarele, iar cultura noastra era medievala, cu o rata de alfabetizare de sub 70 la suta. Nici nu aveam vreo cultura avansata, mercantila de inlocuit careia sa-i simtitm lipsa. Pt o buna parte din populatie, trecerea de la bordei de noroi la Krushchevka e upgrade.

      11
      • Cred ca ai niste informatii un pic gresite fata de ce au patit romanii in Basarabia
        Cum din 65% romani in 1775 au ajuns 30% in 1910?
        Sau in Romania ocupata sub Kutuzov…

        Iar femeile de la noi nu prea au desfacut de bunavoie picioarele ci la fel ca in polonia sau tarile baltice, vajnicii civilizatori au cam intrat cu forta intre picioare. Problema e ca avem politicieni impotenti si ne lipseste comunicarea istoriei bazata pe docuemnte si dovezi.

        13
        • E nuantat. Obeliscul cu lei din Iasi … inclusiv invatamantul de masa prin complicitatea rusilor au aparut. Evident, costurile le stim cu totii – in ziua de azi asa ceva e de neacceptat, dar avem si alta baza politica, sociala si militara pentru asta…. plus ca, rusilor nu li se mai recunosc de multi ani calificarile in lumea civilizata, la cat de bine au putut sa evolueze. Modelul Univ. D. Cantemir la scara siberiana.

          1
      • bati campii

        problema e alta, analfabetismul istoric.
        din 1945 au trecut multi ani si nu mai sunt batrani care sa povesteasca pin sate. basca ca populatia rurala a fost stramutata la oras si si-a pierdut complet coeziunea.
        pui in cantar pseudofilmele lui sergiu nicolaescu, tembeliziunea iliesciana si extrem de eficienta propaganda sovietoputinista pe internet

        oamenii pur si simplu nu mai stiu ce au facut rusii, pt ca nu mai avem granita cu ei si nu le-a spus nimeni in pseudoscolile fesenisto-useliste

        pur si simplu, habar nu au. in schimb sunt siliti sa munceasca pin UE in conditii clar discriminatoriisi sunt spalati pe creer zilnic de pesedisti, haurolaci si sosocari care dau vina pe vest.

        am facut un test cu o familie , prima urbana, oameni extrem de muncitori si cu bun simtz, care lucra pin vest. i-am intrebat de cum era cu boierii, impropietarirea, colectivizarea. aveau amintiri difuze, nimic direct, si totul incepea cu experienta lor directa, scoala sub ceasca, prabusirea industrie ceausiste, munca in constructii, emigratia

        7
        • noairbag-Odat m-am dus sa vad podul de la Braila,ara aproape terminat.Acolo era un paznic de santier,un tanar de vreo 30 de ani,nu cred sa fi avut mai mult si,cum am o varsta,se vede de la o posta ca nu mai sunt demult un puiandru,din una-n alta am ajuns la politica.In fine,flacaul asta,dupa ce il laudase gretos pe Ceausescu,ca sa fie meniul complet,mi-a si spus,direct si verde-n fata ca sunt spalat pe creer.De cine,si cum,ca eu sunt un anticomunist vulcanic de cand ma stiu,de cand am inceput sa inteleg cum functioneaza mizeria asta,comunismul.Si eram inca un copil atunci,ca ma jucam in praf cu Tutancamon.Flacaul de care va povestesc mai mult ca sigur ca auzise de comunism de la nostalgici sau citise despre el in vreo foaie de propaganda.Asa ca da,ai dreptate in tot ce spui.Cine munceste ca sa-si castige existenta nu are timp sa citeasca,sa caute,sa se documenteze,sa se informeze.Si ramane fara orizont politic,fara discernamat politic,fara sa-si dea seama.Ba mai mult,tine cu dintii de propria ,,opinie politica” si daca incerci sa-i deschizi ochii se simte jignit.

          8
      • poate mamicuta ta si-a desfacut picioarele , majoritatea au fost violate , tengat de troll , pisamas in votca ta

        2
        • inante de revolutie am cumparat o carte ‘Calatori straini prin Tarile Romane ” , adica jurnale de calatorie ale unor occidentali majoritatea francezi . Si acolo se spune altceva despre comportamentul romancelor cu rusii !

          1
    • AdiG-Ce se intampla in Brazilia este din cauza saraciei.Nu zic ca Brazilia este o tara saraca,ca nici Venezuela nu-i.Dar are o clasa medie microscopica si multi saraci care sa puna botul la kknariile muncitorilor cu gura comunisti,gen Lula da Silva,care-i un comunist basinos imbatranit in rele care ar putea sa-i dea clasa lui Lenin daca in Brazilia nu ar functiona cat de cat democratia.

      13
    • Rușii nu au avut niciodată război cu noi. De vreo două ori ne-am aliat noi cu ei. Prima dată i-a ieșit prost lui Cantemir, a doua oară a fost win/win. Despre WWI nici nu putem să ne amintim, fără ruși în tranșeele noastre o luam pe cojă și vorbeam nemțește și azi. În restul timpului noi ne-am băgat în ciorba altora imaginandu-ne că suntem mari cruciați antibolșevici.

      3
      • Ce nasol era dacă vorbeam și astăzi nemteste…
        Am avut noroc cu rusii, altfel astăzi ascultam cine știe ce Kraftwerk, în loc de gutza și uraganu.

        11
      • Zogu-Zogule,rusii ne-au vrut intotdeauna disparuti de pe harta.Si,daca vreodata au fact ceva care a avantajat Romania este ca nu au avut incotro,cazul acceptarii independentei sau aparitia statului roman.Mereu au actionat asa sperand ca ce ,,ne-au dat” azi vor putea sa ne ia maine.Despre Cantemir nu vreau sa intru in detalii acum,ca subiectu-i atat de generos ca ar trebui sa scriu o carte despre asta.Asta a jucat la doua capete,si cu turcii si cu rusii,dar mai mult cu rusii,ca a murit la Dmytrovsc,sub fusta Maicii Rusia.Cat despre ce au facut rusii in primul razboi mondial,ma lasi fara cuvinte.S-au facut ca lupta,iar cand sifiliticul a adus cancerul comunist din Germania inRusia,soldatii rusi au inceput sa-si impuste comandantii si sa dezerteze in masa.Ne-au lasat singuri in fata armatelor germane si austroungare.Uite o mostra de cum vedeau rusii viitorul Romaniei si ce aveau in capetele pline de trascau si panslavism-Cand Makensen se apropia de Bucuresti si totul parea pierdut guvernul Romaniei s-a retras la Iasi.Diplomatii rusi au sfatuit curtea regala sa se retraga,impreuna cu guvernul,in Rusia.Adica un guvern in exil.Iti spun eu ce s-ar fi intamplat in acest caz:Rusii ar fi negeciat cu nemtii si austriecii impartirea tarii.Probabil tot Ardealul ar fi ajuns la austroungari iar toata partea sud-estica,incepand de la arcul carpatic ar fi fost acum parte a Rusiei.Noroc ca pe atunci aveam lideri adevarati,prieteni advarati,francezii iar regele avea ceva veritabil intre picioare si deasupra umerilor si nu a parasiy tara.Ca rusii nu au avut niciodata razboi cu noi?Si cele 12 invazii in ultimele doua secole ce sunt?Se bateau cu turcii pe pamanturile noastre,toate distrugerile si nenorocirile se petreceau la noi.De cate ori treceau rusii pe la noi ramanea in urma lor prapad.Turcii nu faceau asa ceva,nu la scara si cu ura si dispretul rusilor.Turcii nu au incercat niciodata sa turcifice populatiile vorbitoare de valaha.Ca noi ne-am bagat in ciorba altora?Bati campii amice,noi nu am atacat nicioiodata pe nimeni,poate cu bulgarii am avut ceva galcevi,in rest,cum suntem o insula de latinitate intr-o mare de slavi,mereu a trebuit sa luptam pentru supravietuire.Am fost antibolsevici domnule,ca daca nu am fi fost comunistii nu ar fi fost obligati sa falsifica alegerile care i-au facut,oficial,stapanii Romaniei.Ca stapani de fapt erau din clipa in care au navalit lacustele rosii la noi.

        14
      • zogule, lasa votca ca tampeste, trolule lasa lectiile de istorie ca minti ca porcu

        1
    • Ungurii par mai imuni decât românii la ce le-au făcut rușii…

      5
      • Tibi72-Nu,nu sunt mai imuni,stiu ca au mare nevoie de bunavointa rusilor intr-o viitoare si ipotetica redobandire a Ardealuli si a celorlalte teritorii pe care le controlau cand erau parte a imperiului Austro-ungar.Inca nu au acceptat desfiintarea imperiului,au vise umede cu Ardealul si vor sa fie siguri de bunavointa rusilor.Ungurii fac un joc murdar si pe termen lung.Dupa cum se spune,speranta moare ultima.

        6
  4. Milei a reusit sa reduca cheltuielile statului si sa reduca risipa populista si iata, deodata Argentina are bani pt unele cheltuieli strict necesare. Am avea si noi nevoie de un Milei la conducere. armata argentiniana avea doar echipamente vechi si foarte vechi, deja majoritatea erau periculos de folosit.

    Chile are diferende teritoriale cu toti vecinii, de la Argentina, la Bolivia si Peru. Bolivia si acum plange dupa accesul la mare, pe care l-a pierdut in mod prosteste atacand Chile atunci cand avea un conflict cu peruanii, in secolul 19.

    18
    • Argentina? Submarine strict necesare ? Nu prea suna bine. Vasele de suprafata sunt vechi. Le asi schimba intai.

      3
    • „Suma vehiculata se invarte in jurul a doua miliarde de dolari, pentru trei nave, in timp ce in cazul nostru suma era de doua miliarde de euro pentru doua Scorpene…”
      Bravo argentinienilor pt ca shtiu sa obtina un pretz bun pt viitoarele lor submarine Sorpene class si pt ca au inceput sa se mishte bine economic si militar, prin starpirea coruptiei si risipa banului public pt clientela politica….exact ca la….Romania!!!
      Dar pt ArmRo cum s-ar putea sa se plateasca 2 miliarde USD pt 2 submarine Scorpene class? Nu cumva iar shi-au bagat politrucii romani coruptzi si talhari nasul ca sa mai ciordeasca ceva din investitziile facute cu bani publici, prin comisioane si shpagi, normal si mai mult ca sigur in cardashie cu unii voleurs francezi?

      1
      • Speculatii despre alte speculatii.

        E imposibil ca Ro si Ag sa fie interesate vre-odata de aceleasi configuratii… presupunand ca interesul exista in mod real. Ag e in discutii avansate, Ro nu are nici macar perspectiva unei flote de suprafata care sa sutina asa ceva.

        Infrastructura si pregatirea de echipaje noi pentru asa ceva, ca or intra in eventualul contract pentru submarine sau nu, ar costa oricum mai mult decat navele.

        1
  5. Argentina ar fi si mai câștigată daca ar adera la NATO iar SUA ar avea câteva baze aeronavele pe teritoriul ei însă datorita revendicărilor teritoriale fata de Marea Britanie-Insulele Maldive, Argentina nu poate adera la NATO.
    Argentina este o tara cu un uriaș potențial economic însă este măcinată, de când este independenta, de o boala foarte grava: corupția.

    6
    • NATO e Nord Atlantic….😉

      5
    • XVH-Exact asta vrea acum Milei sa faca,sa termine coruptia.Pe vremea hoatei sefe a Argentinei,toar’sa Cristina Fernandez Kirshner,toata lulimea manca gratis la cantinele platite de stat.Jumatate din ele existau doar pe hartie,jumatate din cei inscrisi erau morti sau plecati demult din tara.De asta tipa acum din rarunchi sefii de sindicat si ceilalti gropari ai Argentinei,ca au ramas fara ciolan.Ceva cam ca la noi.Plus ca a desfiintat ministerele fara rost,nu mai finanteaza artele si cinematografia,in fine,a luat niste masuri care fac bine si unei economii beton daramite uneia astmatica ca a Argentinei.

      9
    • Hmm, cred ca Argentina are ceva demersuri initiate, referitor la NATO, cu un statut aparte, cred ca mai este o tara in situatie asemanatoare… Columbia?

      De pe pagina NATO:
      „In 2017, Colombia became one of NATO’s global partners, and the Alliance’s first Latin American partner. Today, NATO and Colombia continue to strengthen dialogue and cooperation to address a number of global security challenges, including cyber security, terrorism, the fight against corruption and maritime security. Colombia provides demining training to NATO Allies and partner countries, while NATO is also supporting Colombia in its continuing efforts to develop its armed forces. ”

      Dar tot de pe situl lor (sic!):
      „Deputy Secretary General Mircea Geoană met Argentine Defence Minister Luis Petri at NATO Headquarters on Thursday (18 April 2024) for talks on working toward a partnership between the Alliance and Argentina.”
      https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_224873.htm

      4
  6. „O fi candidat Javier Gerardo Milei la presedentia Argentinei la sfatul cainelui sau decedat,…” este o foarte mare posibilitate sa fi facut ceva gen Caligula si calul senator. In cazul romanului a fost o ironie ca si calul sau ar fi un senator mai bun, in cazul argentinianului o ironie la adresa fatarniciei politicienilor cu „este dorinta poporului/partidului ” ( va suna cunoscuta expresia ?)

    7
  7. O tara frumoasa și pe vremuri bogata, cu foarte mulți imigranți europeni (în special germani, italieni).
    Fără ajutorul american, englezii poate că nici nu reușeau să ocupe arhipelagul disputat, au jucat la cacealma până în ultimă secunda.
    Din ce zice presa papa nu prea se are bine cu noul președinte, a bântuit stafia comunismului și pe la ei in diverse forme, înca se arată între ei cu degetul.
    Pe ei chiar i-a bușit rău „marea finanța” aia a lui Ceaușescu sau „reptilienii lui Coruț”, templierii lui Cinamar și care mai erau, denumiri amuzante, care totuși ascundeau o realitate foarte veche: exista cercuri influente prin lume, noi avem doar un traseist pe acolo și alt tip care era serios. Ambii fost în „Cupola”. De-aia lobbyul e mai prost ca pe vremea lui Ceaușescu.
    Am trecut și noi prin asta in anii 90, din fericire au existat și politicieni patrioți, că altfel probabil eram in locul Iugoslaviei.

    7
  8. Treabă cu argentienii e simpla. Până sa vina Milei, președinte era tara pomenilor sociale și a economiei falimentare. După primele măsuri economice luate de ‘nebun’ au avut, atenție…pe plus 500 milioane de dolari. Economia a fost redată piețelor, cu tot cu necazurile sociale aferente. Urmau modelul Venezuela și se duceau în cap. Acum au ceva bănuți și de aici aceste achiziții. O fii Milei nebun, dar nu e prost. Știe că dacă urmează calea occidentului și nu pe cea a Briacs îi va fi bine. O sa fie sulita din coasta Braziliei.

    Milei a rupt pisica in doua și acum se vad rezultatele. Se aude, Marcele? Nicule, nimic nimic?

    13
    • Milei este are formarea de bază ca economist și este fan capitalism. Intr-un mandat, e greu dar dacă mai obține unul, Argentina o sa fie pe linia de plutire. Apoi principalul va fi sa aibă continuitate.

      5
  9. Pentru Xv și în general.. Argentina și Brazilia (și Uruguay) au majoritate etnică italiana..ca origine/ancestralitate. Italienii au majoritate absolută în Argentina (reprezintă 60-70%) in Uruguay (50-60%) și majoritate relativă în Brazilia (30-40%) unde și acolo (încă..vin puternic afro-brazilienii) sunt cel mai numeros grup etnic ca origine..africanii venind oricum din mai multe zone. Germani locul 4-5 așa.. Se face confuzie din cauza limbilor oficiale care au fost păstrate din vremea colonială. De ce nu s-a impus limba italiana dacă sunt cei mai numeroși? Simplu.. diaspora..emigranții din Italia la vremea aceea își vorbeau limbile regionale/dialectele și mulți nu știau italiana (bazata pe dialectul toscan in care s-au scris marele opere ale Renașterii). Era turnul Babel..sicilieni, napoletani, liguri etc..și ca sa se înțeleagă au adoptat limba administratiei.. spaniolii si portughezii erau bogatii – proprietarii de terenuri..etc. sărăcimea (și care i-au depășit numeric) erau italieni..au emigrat și din Spania și Portugalia dar mai puțin. Culmea că în America Latină emigranții din Spania în majoritate nu erau spanioli/castilieni ci basci, catalani sau galicieni plecați că nu erau așa ok sub Spania castiliană. Oricum limbile din Argentina și Brazilia au preluat foarte mult din dialectele italiene si au multe perticularitati fata de spaniola din Spania sau portugheza din Portugalia (începând cu accentul). Sao Paulo e cel mai MARE oraș italian din lume..fiind peste Roma..sunt 6 milioane de italieni acolo. Desigur vorbim de state multinaționale..s-au amestecat..avem și diaspora românească (vezi faimosul Iuliu Popper in Argentina) dar ca origine italienii sunt primii..apoi vin spanioli.. portughezi..in Brazilia sunt mult mai multi arabi decât germani..ca ancestralitate ar fi așa: Argentina: italieni, spanioli (dar repet.. pot fi catalani, galicieni/portughezi, basci, castilieni mai puțin), francezi, germani, amerindieni Brazilia: italieni, portughezi, spanioli, arabi, africani, germani, japonezi, amerindieni. In Uruguay am găsit că germanii sunt al 3-lea grup etnic după italieni și spanioli. In orice caz amestecul și-a dezvoltat o cultură foarte puternica încât nu poți spune că un grup sau altul are întâietate. Iar ca ruptura sa fie completa, din ce am citit, companii din Europa..au făcut multe nasoale in America Latină după WW2 astfel că statele din Europa de unde provin argentinienii, brazilieni etc sunt văzute rău astăzi din păcate..nu prea vor să audă de Italia Spania mai mult de excursii turistice sa și descopere originile..dar atat.. Spre deosebire de alte continente în America Latină colonia a cam depășit metropola ca putere economică (nu vb de nivel de trai) și au pierdut de mult complexul de inferioritate care de pildă încă se vede in Asia. Din păcate se orientează spre altii de ceva vreme..vezi Brics ..deși Brazilia, cel puțin, (încă) cumpără armament masiv din Europa (Leopard uri, AMX International si Iveco-Guarani din Italia, Gripen, submarine din Germania și Franța, nave de suprafața din UK etc). In orice caz America Latină și cum spune NUMELE ar trebui sa fie in sfera noastră a Occidentului..mai ales că în ultima vreme e multa presiune din Brics.

    13
    • Știu, aici însă e blog militar, nu istoric sau antropologic.
      Strict militar, dpdv istoric și tehnologic nemții au contribuit mult la dezvoltarea armatei argentiniene, din secolul 19 (al XIX-lea pt închistatii puriști). Pe langa destui ofițeri și specialiști germani ajunși la ei după 1945, au avut proiecte in colaborare cu ei (un avion de antrenament/atac ușor, un tanc ușor, o rachetă balistica).
      UK are o politică ostilă la adresa Argentinei și e de înțeles asta, inclusiv crizele alea financiare repetate începute în anii 90, la care au contribuit și ei din culise.
      Pe langa nemți, i-au ajutat și francezii, care s-au cam bucurat când scufundau argies navele reginei și israelienii, negustorii clasici din zone de conflict. Israelienii le pregătiseră și oameni din unitățile fos și serviciile de info, inclusiv în metode mai neortodoxe.
      Repet, englezii au avut foarte mare noroc, în principal cu Sidewinder și cu nr scăzut de Exocet livrate (sub 10, mă refer la alea AM, nu MM, vb de ce se stia in anii 90, nu ce zice Wiki acum, când periodic apar „informații noi” și se inmultesc), au dat din coate sa facă rost de altele. Au avut multe eșecuri care au fost estompate de presă (foarte buna campania PR a englezilor, atunci) și după aia de istoricii „semioficiali”, aia din propaganda gri.
      Au ieșit la iveală și o serie de erori birocratice, operaționale, politice britanice, amintite foarte puțin, în funcție de interesele politice. Au gafat mult și SAS-ul și SBS-ul.
      Sunt și istorii interesante cu submarinele ambilor beligeranți din 82, bineînțeles cele argentiniene mult mai necunoscute, peste 90% din „istoria” conflictului e scrisă în presa de limba engleza.
      Cine a avut curiozitatea sa citească și altceva decât beletristica umflata din memorii sau analize a mai aflat și niște realități interesante.

      4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *