Economia rusească s-a contractat în primele trei luni ale acestui an pe măsură ce incertitudinile cu privire la criza din Ucraina i-au determinat pe investitori să-şi scoată banii din Rusia, a declarat miercuri ministrul rus al Economiei Alexei Ulyukayev, transmite AFP.
Aproximativ 70 de miliarde de dolari au ieşit din Rusia în primul trimestru al acestui an, mai mult decât pe ansamblul anului trecut, în timp ce Produsul Intern Brut s-a contractat cu 0,5% comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, a precizat Alexei Ulyukayev.
”Fuga capitalului este cel mai îngrijorător lucru în prezent”, a declarat Alexei Ulyukayev în faţa camerei inferioare a Parlamentului rus. Oficialul menţionat a subliniat că economia Rusiei este afectată de scăderea activităţii de investiţii, nu numai în sectorul de stat dar şi din partea companiilor private. În primele trei luni ale acestui an investiţiile de capital au scăzut cu 4,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
”Pe lângă factorii interni care stau la baza încetinirii ritmului de creştere, există în prezent o incertitudine mare pe pieţele financiare globale, ieşiri mari de capital şi lipsa de disponibilitate a investitorilor de a lua decizii de investiţii în contextul mediului internaţional dificil din ultimele două luni”, a spus Alexei Ulyukayev.
În primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 0,8%, sub estimările anterioare ale autorităţilor de la Moscova care mizau pe un avans de 2,5%, graţie cheltuielilor de consum.
Criza din Ucraina vine într-un moment nepotrivit pentru economia Rusiei, care se confruntă cu probleme fundamentale. Potrivit celui mai pesimist scenariu elaborat de Banca Mondială, care se bazează pe ipoteza unei agravări a crizei din Ucraina, ieşirile de capital din Rusia ar putea atinge 150 de miliarde de dolari în acest an şi ar provoca o contracţie a PIB de 1,8%.
Săptămâna trecută, Guvernul rus şi-a revizuit în jos estimările de creştere pentru 2014 până la un interval cuprins între 0,5 şi 1,1%, faţă de un avans de 2,5% preconizat anterior, adăugând însă că cifrele ar putea fi revizuite în cazul impunerii unor sancţiuni occidentale mai severe.
SUA şi Uniunea Europeană au catalogat anexarea Crimeei drept ilegală şi au decis să îngheţe activele şi să introducă restricţii de călătorie pentru o serie de oficiali din Rusia şi Crimeea. Aceste decizii, precum şi ameninţarea unor sancţiuni mai dure dacă Moscova va interveni militar în estul Ucrainei, au condus la prăbuşirea pieţelor financiare ruseşti.
Sursa: Agerpres via Timpul.md
Si alta talpa pusa subtil. Ieri un amic, agricultor, mi-a povestit cum a fost chemat la autoritatea care se ocupa cu proiectele in agricultura ( amicul are proiecte europene in derulare si altele depuse ) si rugat sa schimbe optiunile pentru utilajul agricol ( gen tractoare si auxiliare) pt ca nu se mai finanteaza nicio achizitie din spatiul CSI ( recte Rusia si acolitii) . Si aceeasi situatie este si la ingrasaminte. Nimic din est , doar din Vest. Si daca tactica asta o aplica toate tarile limitrofe CSI, impactul poate fi destul de semnificativ.
Dolarul conduce lumea si acum afla si rusii asta. SUA nu a dormit in astia 20 de ani ci si-a construit un imperiu urias. Au fost baieti destepti si s-au folosit de globalizare, altii (ca romania) care s-au cacat pe ei ca globalizarea e omul negru au ramas in urma.
Din punctul meu de vedere SUA este noul Imperiu Roman.
http://morallowground.com/wp-content/uploads/obama-death-star-e1355527548157.jpeg
Nu pot decat sa iti dau dreptate. Desi ei au platit un munte de bunuri cu un munte de hartii, nu pot decat sa ii admir pentru ingeniozitate.
Sa faci la nivel de tara ce au facut ei, inseamna inflatie si faliment. Dar la nivel global e foarte usor sa te speli pe maini de situatie, mai ales cand stai pe un imens munte de armament cum sta SUA.
Tot ce mai trebuie ei sa faca pentru a domina global si definitiv, e sa porneasca un razboi intre Rusia si China, in care cele doua tari se anihileaza nuclear reciproc in cateva ore. Cam asta e singura chestie ce mai lipseste din plan.
Tu nu intelegi. Eu ma bucur ca sunt cu sua. Nu ii suport pe rusi.
Nimeni nu ii suporta pe rusi nici ukrainienii nici polonezii nici nimeni.
Toti vrem cu UE si SUA in mod voluntar pe cand rusia trebuie sa invadeze tari ca sa le aiba aproape sau sa le santajeze cu gaze.
Bine, bine, am inteles, urasti rusii si iubesti pe americani. E alegerea ta personala. Poti sa te calmezi acum 🙂
Dar te rog nu mai vorbi in numele tuturor. Observ ca in toate postarile tale incerci din rasputeri sa dai liuzia ca nu esti doar tu care scrie comentariul ci sunti „multi”, „noi astia”, sau „toti”.
in emisiunea de ieri Biziday a vorbit si Moise pe scurt care e treaba si cu noi 🙂
http://www.agerpres.ro/economie/2014/04/24/isarescu-riscurile-la-care-este-expusa-romania-in-contextul-tensiunilor-din-ucraina-par-gestionabile–15-35-52
asta e o parte din discutie
Ideea ca pot fi impuse sanctiuni extrem de dure impotriva unei tari cu PIB de 2,5 trilioane, a 7-a sau 8-a economie a lumii, e extrem de amuzanta. Probabil occidentalii ne iau de tampiti. Ei n-au reusit in zeci de ani de sanctiuni sa ingenuncheze Iranul si fac acum praf Rusia. Fumigene kenyene. 🙂
Chiar la Iran ma gandeam si eu. De ani de zile Iranul e complet izolat de catre SUA si UE, si in ciuda acestui fapt, sunt bine mersi, se inarmeaza in continuare, sunt o nuca tare si nimeni nu are tupeu sa se lege de ei chiar daca constant americanii spun ca vor invada „saptamana care vine”, ca aia au bomba nucleara si toata gargara.
Deci daca Iranul a rezistat, cu rusii or sa aiba surprize majore.